Haags Vrijwilligerswerk in de sport

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Haags Vrijwilligerswerk in de sport"

Transcriptie

1 Haags Vrijwilligerswerk in de sport een uitwerking van het aandachtsveld vrijwilligers uit de nota Beweegredenen Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Productgroep Beleid, Subsidies en Projecten Afdeling Sport en Recreatie telefoon: / fax: Postbus 12652

2 2500 DP Den Haag

3 3 Inhoud 1. Inleiding pagina 3 Kader, opbouw, centrale vraag 2. Het doel van vrijwilligersbeleid in de sport pagina 5 Sportorganisaties zodanig ondersteunen dat zij er beter in slagen vrijwilligers te vinden en te binden 3. De probleemstellingen pagina 6 Veel sportverenigingen hebben een gebrek aan voldoende geschikte vrijwilligers 4. De oplossingen pagina 7 Waardering, verenigingsondersteuning en professionalisering 5. De gebruikte literatuur pagina 11

4 4 1. Inleiding Het kader In de recent door de Raad vastgestelde nota Beweegredenen wordt uitgesproken dat, op basis van het actieplan NOC*NSF, lokaal beleid wordt ontwikkeld om de daadkracht en het functioneren van de sportverenigingen te verbeteren. Verbetering van het vrijwilligerswerk en de ontwikkeling van een kwaliteitszorgsysteem voor verenigingen zijn daarbij speerpunten. Eveneens geldt dit voor het professionele aanbod van Sportsupport. In Beweegredenen worden maatregelen aangekondigd om nieuwe antwoorden te geven. In het voorliggende stuk wordt ook aangesloten bij het recent verschenen gemeentelijk beleidskader voor vrijwilligerswerk "Haagse vrijwilligers zijn goud waard", waarin onder andere wordt ingegaan op de noodzaak van het versterken van het vrijwilligerskader. Bij deze versterking speelt ook de expertise van HOF (de Haagse organisatie die vrijwilligers ondersteunt) een belangrijke rol. De zowel in Beweegredenen als in Haagse vrijwilligers zijn goud waard aangekondigde nota "Haags vrijwilligerswerk in de sport" treft u hierbij aan. De legitimering Uitgangspunt voor het vrijwilligerswerk in de sport zijn de volgende constateringen:! Sport is van groot belang voor het oplossen van maatschappelijke problemen.! Sportverenigingen zijn vrijwilligersorganisaties.! Sportverenigingen hebben steeds meer moeite geschikte vrijwilligers te vinden. Aan de kwaliteit van sport en de sportvereniging worden namelijk toenemende eisen gesteld. De taken van vooral het bestuurlijk kader van sportclubs worden steeds complexer, bijvoorbeeld door wettelijke regelgeving, aansprakelijkheid en werkgeverschap. Er worden steeds meer vaardigheden gevraagd en sportbestuurders zijn vrijwel ondernemers geworden. Bovendien wordt onder andere uit het gemeentelijk vrijwilligerswerkbeleid geleerd dat:! vrijwillig werk van groot belang kan zijn voor de persoonlijke ontwikkeling.! via vrijwillig werk nieuwe kansen worden geschapen voor doelgroepen; bijv. migranten. De centrale vraag Hoe kan de gemeente sportorganisaties zodanig ondersteunen dat zij er beter in slagen vrijwilligersbeleid te ontwikkelen en dat uit te voeren? Op welke wijze kan de gemeente een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van het vrijwilligerswerk in de sport, ter behoud en versterking van haar maatschappelijke functies? Het proces Voorafgaand aan de beleidsontwikkeling over vrijwilligerswerk in de sport hebben wij vertegenwoordigers uit de Haagse sportwereld gevraagd naar hun meningen en ervaringen. De inhoud van deze notitie is dus grotendeels het resultaat van een intensief interactief proces. Onder andere dankzij drie werkconferenties is een schat aan informatie verzameld. Op die manier zijn de concreet ervaren problemen niet geanalyseerd, maar op empirische gronden vergaard.

5 5 De eerste werkconferentie was getiteld Een sportclub run je niet alleen. Vertegenwoordigers van een groot aantal sportclubs rapporteerden de ondervonden kaderproblemen en ontvouwden hun oplossingen. Gezien de voorbereiding van de organisatie in samenwerking met de Emancipatieraad was het niet verwonderlijk dat een van de vele oplossingen die werden aangedragen, was om methoden te ontwikkelen om meer vrouwen in bestuurlijk en technisch kader te werven. Aan de hand van voorgesprekken met sportclubbesturen werd in maart 2000 in en voor stadsdeel Laak een miniconferentie georganiseerd onder de titel Vrijwilligers in de sport, de kwaliteit van het kader. Vertegenwoordigers van sportverenigingen, scholen, buurtorganisaties en welzijnsorganisaties discussieerden in de sportzaal van buurthuis Laakhaghe onder leiding van Victor Deconinck, presentator bij de NOS, over problemen met sportkader en de mogelijke oplossingen. Als gevolg van het succes is in november 2000 een vervolgconferentie Vrijwilligers in de sport, de kwaliteit van het kader georganiseerd in stadsdeel Segbroek. In het tot theater verbouwde voormalige zwembad werden, weer onder leiding van Deconinck, nieuwe accenten van kaderproblematiek belicht. Aan de hand van deze uitgebreide samenspraak heeft de gemeente Den Haag het sportvrijwilligersbeleid vraaggericht ontwikkeld en beschreven in de door de raadscommissie van sport voor de inspraak vrijgegeven conceptnota Haagse vrijwilligers in de sport. Hiermee is een beleid voorgesteld dat aansluit bij de concrete behoefte en de noodzaak van sportverenigingen. Maatwerk staat voorop. Mede als gevolg van de intensieve samenspraak heeft de officiële periode van schriftelijke inspraak slechts drie reacties opgeleverd, die geen aanleiding gaven tot inhoudelijke bewerking van de nota. Wel zullen praktische elementen uit de inspraak worden verwerkt in het nog te verschijnen plan van aanpak. Doel van de nota Het beschrijven van de problemen van de sportverenigingen met vrijwilligerswerk en het genereren van concrete oplossingen. Het vervolg De aangekondigde acties zullen worden uitgewerkt in een separaat te verschijnen plan van aanpak. Hierin worden de specifieke activiteiten, de wijze van samenwerken met de sportclubs en de verschillende verantwoordelijkheden beschreven. Tevens worden dan de te volgen procedures en de communicatie vastgelegd.

6 6 2. Het doel van vrijwilligersbeleid in de sport Vrijwilligerswerk is (ook in de sportverenigingen) aan het veranderen. De gemeente Den Haag heeft er alle belang bij dat sportclubs goed vrijwilligersbeleid ontwikkelen, opdat zij er in slagen continu voldoende vrijwilligers aan zich te binden, in staat zijn deze vrijwilligers over langere termijn te behouden en zorg te dragen voor kwaliteit van het vrijwilligerswerk. De gemeente Den Haag stelt zich tot doel hiervoor een ondersteunend instrumentarium te ontwikkelen, dat als maatwerk aan de sportorganisaties kan worden aangeboden. Conform Beweegredenen dient deze ondersteuning gebaseerd te zijn op de principes deskundigheid, optimale communicatie, alleen indien gewenst, geen bemoeizucht of verplichtingen! Doel is: Sportorganisaties zodanig ondersteunen dat zij er beter in slagen vrijwilligersbeleid te ontwikkelen en uit te voeren, zodat een bijdrage wordt geleverd aan het verbeteren van de kwaliteit van het vrijwilligerswerk in de sport, ter behoud en versterking van haar maatschappelijke functies.

7 7 3. De probleemstellingen NOC*NSF (1998) constateert dat bijna de helft van alle (landelijke) sportverenigingen een gebrek heeft aan voldoende geschikte vrijwilligers. De sportwereld benoemt dit tot het belangrijkste probleem van veel sportverenigingen. Voor dit probleem noemde het Haagse sportveld tijdens een aantal workshops de volgende oorzaken: - Jonge vrijwilligers binden is moeilijk. Het potentieel voor nieuwe vrijwilligers voor ledenorganisaties, zoals sportverenigingen, wordt voornamelijk gevormd door de jeugdige leden en hun ouders. Sportverenigingen kunnen zich niet onttrekken aan de tendens dat het verrichten van traditioneel vrijwilligerswerk steeds minder vanzelfsprekend is geworden. Jongeren blijken vooral te interesseren voor korte, concrete activiteiten. Daarbij blijkt hun interesse voor activiteiten ook onderhevig te zijn aan mode en trends en gemakkelijk te variëren. Onder andere hierdoor is het voor sportverenigingen moeilijk goede wervingsmethodes te hanteren en vooral om jonge vrijwilligers langer aan zich te binden. - Betrokkenheid van allochtone ouders. Uit ervaring is gebleken dat de betrokkenheid van allochtone ouders bij hun sportende kinderen in eerste aanleg minder is dan die van autochtone ouders. Wel is bekend dat migranten actief zijn in vele waardevolle vrijwilligersorganisaties. Werving onder ouders van allochtone kinderen voor vrijwilligerswerk in de sportvereniging is dus moeilijk. Veel verenigingen krijgen een ruime allochtone aanwas onder de jeugd, terwijl de seniorleden veelal autochtoon zijn. Ook op langere termijn zal hier een probleem ontstaan, omdat het kader meestal autochtoon is. Het is wenselijk dat het vrijwilligerswerk in sportclubs een goede afspiegeling is van de multiculturele stad. - De problemen van sportclubs worden steeds complexer. De buitenwereld wordt steeds gecompliceerder en de problemen van de sport worden daardoor ook steeds complexer; bijvoorbeeld door ingewikkelde regelgeving en door meer consumentengedrag van leden. Toch blijft de verenigingssport afhankelijk van vrijwilligers. - Gebrek aan overzicht en samenhang in ondersteuningsinstrumenten. Er gebeurt al veel op het terrein van vrijwilligersontwikkeling. Door verenigingen, maar ook door bonden, gemeenten en provincies. Veel geschiedt echter fragmentarisch, het blijkt moeilijk een volledig beeld te krijgen. Daarnaast is het aanbod niet altijd vraaggericht genoeg. Deze oorzaken worden ook veelvuldig genoemd in landelijke studies in het kader van vrijwilligers in de sport. Sommige oplossingen in het volgende hoofdstuk komen ook rechtstreeks voort uit landelijk beleid. NOC*NSF bijvoorbeeld heeft reeds het initiatief genomen om via het zogenaamde Spin-project structuur te brengen in het totale ondersteuningsaanbod.

8 8 4. De oplossingen: Waardering, verenigingsondersteuning en professionalisering Traditioneel stimuleert de gemeente vrijwilligerswerk door: - het tonen van waardering - het scheppen van voorwaarden: - faciliteren - ondersteuning bieden op het gebied van: - activiteiten - organisatorische aangelegenheden - werving - het verbeteren van de beeldvorming van vrijwilligerswerk De gemeente vindt waardering en erkenning absolute voorwaarden om vrijwilligers te vinden en te binden. In de sport manifesteert zich dit onder andere door de jaarlijkse uitreiking van sportprijzen en door de organisatie van ontmoetingsactiviteiten, zoals sportcafé's voor sportvrijwilligers. De wethouder van sport bezoekt bovendien wekelijks vele malen sportverenigingen. Soms genodigd om een officiële handeling te verrichten, maar vaak eenvoudig om de Haagse waardering en erkenning te etaleren. In 2001 is de begroting van de Haagse Sportontvangst, waar vele sportvrijwilligers extra in het zonnetje worden gezet, verhoogd tot ƒ ,=. Voor het oplossen van de in hoofdstuk 3 gesignaleerde problemen zal de gemeente Den Haag ondersteuning bieden: - door een Sportkaderbank op te zetten. - door met een gericht programma Professionalisering een impuls te geven aan de vereniginginfrastructuur en daarmee aan de kwaliteit van de vrijwilligers in de vereniging. - door een aanzet te maken om, in samenwerking met scholen en met jongerenparticipatie als middel, jongeren voor te bereiden op vrijwilligerswerk in de toekomst. De Sportkaderbank De doelstelling van de Sportkaderbank is om (soms oudere en niet meer regulier werkende) mensen, met de vaardigheden om een vereniging te helpen bij het ontwerpen en uitvoeren van plannen, in contact te brengen met geïnteresseerde sportverenigingen die deze hulp willen krijgen. De Sportkaderbank moet activiteiten ontwikkelen om hiervoor in de samenleving voldoende vrijwillig aanbod te realiseren en om de hulpvraag van de sportclubs te genereren. Het aanbod moet vervolgens op de vraag worden afgestemd. De opzet van de Haagse Sportkaderbank zal zijn om 'interim-bestuurders' te vinden voor tijdelijke klussen. Dezen zullen, naast hun uitvoerende taak, vooral moeten werken aan de overdracht van de kennis die zij in de sportclub brengen. Verenigingen leren zo om zelfstandig en planmatig te reageren op maatschappelijke en sportieve ontwikkelingen. Bij de opzet van de Sportkaderbank zullen wij zoveel mogelijk gebruik maken van reeds bestaande vacaturebanken, van alle opgedane kennis door bijvoorbeeld het Gilde, maar ook van de

9 9 vrijwilligersvacaturebank bij HOF. In de eerste plaats gaan we de positionering van de op te zetten Sportkaderbank onderzoeken. Misschien kan deze worden ondergebracht bij een bestaande organisatie. Het onderzoek zullen wij nog in 2001 afronden, zodat de organisatie daadwerkelijk in 2002 kan starten. In de OCW-begroting 2001 is via RV 82, nieuw beleid Beweegredenen, een bedrag opgenomen van ƒ ,= voor sport voor het V.O., Sportkaderbank en voor beheer en toezicht van voorzieningen ongeorganiseerde sport. Het programma Professionalisering Professionalisering krijgt vorm via drie concepten met een sterke onderlinge relatie, die door Sportsupport gecoördineerd gaan worden: professionalisering van de sport, professionele verenigingsondersteuning en professionele informatieverstrekking. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals sportondersteuning niet los gezien kan worden van sportstimulering. De concepten zijn hier gerangschikt met de instrumenten. In het separaat te verschijnen plan van aanpak worden de instrumenten voorzien van evaluatiemiddelen. I. Professionalisering van de sport - Centraal staat verhoging van de kwaliteit van de sportvereniging, die gericht is op: - de producten van de vereniging (betere training) - het proces (een efficiëntere organisatie) - de gebruikers (meer service) - de samenleving (meer aandacht voor maatschappelijke aspecten). - Professionalisering dient om de sportinfrastructuur te versterken en te moderniseren. Ze moet daarom gericht zijn op ondersteunen en versterken van de vrijwilligersorganisatie in de club. - De inzet van betaalde arbeid kan een van de middelen zijn en kan op verschillende manieren plaats vinden. Bijvoorbeeld door de aanstelling, gezamenlijk door verenigingen, van beroepskrachten, maar ook door het inhuren van betaalde dienstverlening door derden. - Beroepskrachten en vrijwilligers zijn sterk met elkaar verbonden. De rol van de betaalde krachten moet vooral ondersteunend zijn aan en aanvullend zijn op het werk van de vrijwilligers. - Informatie- en communicatietechnologie (ICT), vooral het gebruik van internet, moet gestimuleerd worden. Een verenigingswebsite wordt een cruciale bouwsteen van communicatie met de leden. In Den Haag biedt Residentie.net daartoe reeds een aanzet, zodat sportclubs hun digitale informatie in een heldere structuur kunnen aanbieden. In eerste instantie organiseert de gemeente Den Haag pilotprojecten met het aanstellen van verenigingsmanagers. Bij een aantal te ondersteunen verenigingen wordt, gedurende een afgesproken looptijd en met een af te spreken tijdinvestering, een betaalde verenigingsmanager aangesteld, met als hoofdtaken:. systematisch versterken van het vrijwilligerswerk;. cultuurveranderingen teweeg brengen in sportverenigingen, zodat de motivatie om maatschappelijk nuttige taken te vervullen die niet rechtstreeks gerelateerd zijn aan de sportbeoefening, van binnen uit gevoed blijft worden;

10 10. het daadwerkelijk invoeren van productvernieuwing in de sportverenigingen;. interne vorming en opleiding opzetten;. kennis overdragen en zorg dragen dat deze kennis wordt vastgelegd en geïmplementeerd in het verenigingsleven; in een aantal situaties kan mogelijk de betaalde functie worden geïmplementeerd in de verenigingsbegroting;. overleg en afstemming met collega-verenigingsmanagers, gemeentebeleid en politiek. De projecten met verenigingsmanagers zijn vanaf 2002 begroot op ƒ ,=. Hiervoor is via de breedtesportimpuls van het ministerie van VWS ƒ ,= beschikbaar. Het resterende bedrag is in de OCW-begroting afgedekt. II. Professionele verenigingsondersteuning. Sportsupport gaat een makelaarsfunctie vervullen in het professionele sportondersteuningsaanbod. Dit geschiedt door: - de marktvraag te analyseren en helder, simpel en concreet in beeld te brengen; - zo volledig mogelijk te inventariseren wat er op ondersteuningsgebied voor verenigingen beschikbaar is. Er wordt een uitgekiende menukaart ontwikkeld met wat er is aan ondersteuning en waar de vereniging die kan halen. De menukaart wordt systematisch en regelmatig bijgehouden. Methodieken hiervoor worden momenteel in het kader van het Spin-project ontwikkeld door NOC*NSF, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) zal begin 2002 een uniforme aanpak zijn uitgewerkt; - te bemiddelen om een ondersteuningsaanbod op maat te laten ontwikkelen, indien belangrijke cursusmogelijkheden ontbreken; - een schakel te zoeken met allochtone organisaties en te bemiddelen om drempels weg te halen voor allochtone ouders, zodat zij makkelijk kennis kunnen maken met de sportcultuur. Een voorbehoud wordt gemaakt in verband met de huidige uitwerking van taken, diensten en producten van Sportsupport. Voor de inzet en de ontwikkeling van een digitale sportkaart, een sporthelpdesk en verenigingsondersteuning isƒ ,= extra begroot. Hiervan komt tot 2007 jaarlijks via de breedtesportimpuls ƒ ,= van het ministerie van VWS. Het gemeentedeel is reeds in de begroting gedekt. III Professionele Informatieverstrekking. Professionele informatieverstrekking krijgt vorm via de volgende maatregelen: - goed communiceren met sportverenigingen over het belang van goed vrijwilligersbeleid; - communiceren dat sportverenigingen (en sportbonden) medeverantwoordelijk zijn voor de uitvoering van uit nieuw beleid voortkomende acties; - handboeken voor werven en behouden van (jonge) vrijwilligers onder de aandacht brengen van de sportverenigingsbesturen; - door sportbonden op dit gebied in gang gezette ontwikkelingen in beeld brengen; - de Haagse ICT-toepassingen voor de sportverenigingen onder de aandacht brengen. Jongerenparticipatie

11 11 De ontwikkeling van de eigen kracht van de jeugd en de binding van de jeugd aan de samenleving is van belang. Bevorderen van sportdeelname en ontwikkeling van jongerenparticipatie samen vormt de kern van jongerenparticipatie in en door de sport. Door gemeentelijke steun, via Haagse Jeugd in Beweging, voor deelname aan de landelijke campagne WhoZnext kan het mes aan twee kanten snijden. Scholen voor voortgezet onderwijs zijn uitgenodigd om plannen te ontwikkelen die ertoe leiden dat jongeren meer aan sport gaan doen. Het is een voorwaarde dat J(ongeren)-teams worden betrokken bij de ontwikkeling en de uitvoering van de plannen. Meer jongeren gaan sporten, via de sport wordt een impuls aan jongerenparticipatie gegeven en voor de jongeren zelf zijn het unieke leermomenten, die de jongeren mede voorbereiden op vrijwilligerswerk in de toekomst.

12 12 5. De gebruikte literatuur Academie voor Management, R.ijksuniversiteit Groningen, Oude Vrielink G. (1998) Kader(problemen) bij sportverenigingen een zorg voor gemeenten Eindhovense Sportraad (2000) Nieuwe kader, allochtonen in kaderfuncties Gemeente Amsterdam, dienst Welzijn (1998) Vereende krachten, beleidsplan verenigingssport Gemeente Den Haag, dienst Welzijn (1993) Vrijwillig kader in de Haagse sportverenigingen, een enquete Gemeente Den Haag, dienst OCW (1999) Beweegredenen, Haagse sportnota Gemeente Den Haag, dienst OCW (2000) Haagse vrijwilligers zijn goud waard Manders, Th. en Kropman J. (1987) Sport: ontwikkelingen en kosten Ministerie van VWS, directie Sport (1998) Kijk op lokaal sportbeleid, serie brochures Ministerie van VWS, directie Sport (1999) Breedtesportimpuls, het breedtesportbeleid van de rijksoverheid Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (2001) Masterplan Sportinfrastructuur NOC*NSF, Bottenburg, M en Schuyt K. (1996) De maatschappelijke betekenis van sport NOC*NSF Sportontwikkeling (1998) Professionalisering in de sport; voorzet voor beleid NOC*NSF Sportontwikkeling, Hajo van der Harst (1999) Gemeentelijk sportbeleid: vrijwilligersbeleid NOC*NSF Sportontwikkeling (1999) Professionalisering van managementtaken op verenigingsniveau

13 13 NOV (1998) Voor de verandering, Trendrapport vrijwilligerswerk Prinsen, J. en Kropman J. (1992) Sportdeelname in Nederland

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie Onderwijs, Cultuur en Sport

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie Onderwijs, Cultuur en Sport RIS102762_14-02-2003 Wethouder van Stadsbeheer, ICT, Scheveningen en Sport Wilbert J. Stolte Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter van de commissie

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging)

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Jongerenparticipatie in en door de sport Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Nota Jongerenparticipatie in en door de sport Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs,

Nadere informatie

Onderwerp Vrijwilligerswerk in Haagse sportclubs

Onderwerp Vrijwilligerswerk in Haagse sportclubs Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BOW/2009.105

Nadere informatie

Impuls brede scholen, sport en cultuur

Impuls brede scholen, sport en cultuur Impuls brede scholen, sport en cultuur Sport Koepel Edam Volendam, combineert de hele dag! Sport Koepel is de organisatie voor Edamse en Volendamse sportverenigingen, scholen, sportieve Edammers en Volendammers

Nadere informatie

De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009

De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009 De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009 In december 2007 hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland Juni 2016 Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland 1. Algemeen Tot op heden bestaat de gemeentelijke aandacht voor sport hoofdzakelijk uit het zorg dragen voor instandhouding van accommodaties. Tevens is

Nadere informatie

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties Kracht Lokaal Versterking van vrijwilligersorganisaties Versterking van vrijwilligersorganisaties Krachtige vrijwilligersorganisaties zijn onmisbaar in de lokale samenleving. Om deze rol nu én in de toekomst

Nadere informatie

12 Sportbeleidsstukken

12 Sportbeleidsstukken DC 12 Sportbeleidsstukken 1 Inleiding In dit thema bespreken we het overheidsbeleid ten aanzien van sport. We besteden aandacht aan de sportnota Tijd voor Sport. Het ministerie van VWS heeft in 2011 een

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

Vrijwilligersonderzoek 2011. Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting

Vrijwilligersonderzoek 2011. Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting Vrijwilligersonderzoek 2011 Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting Vrijwilligersonderzoek 2011 Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Werkgroep Vrijwilige Inzet met Toekomst, 28 september 2015 Aanleiding In Nieuwegein zetten vele inwoners zich vrijwillig in. Dit is goud waard! Het eigen

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving Gemeente Haarlem Jack Chr. van der Hoek Wethouder Welzijn, Volksgezondheid, Sport, Dienstverlening & Communicatie Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Samenleving

Nadere informatie

Module 2: Vrijwilligersbeleid binnen de sportvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk

Module 2: Vrijwilligersbeleid binnen de sportvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Module 2: Vrijwilligersbeleid binnen de Van beleid tot uitvoering in de praktijk 2.1. Sportverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee in Nederland is een vrijwilligersorganisatie; Vrijwilligers

Nadere informatie

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking Versterking Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland Professionalisering Positionering Samenwerking 2012-2016 Samenleving Energie uit het hart van de samenleving Sportverenigingen Brancheorganisatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken x Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet. Datum: 2 september 2010

Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet. Datum: 2 september 2010 Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet Datum: 2 september 2010 Algemeen Allereerst willen we als Wmo-Adviesraad opmerken dat het uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Nummer 19 van 2001 PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Besluit van 23 maart 2001, nummer WEB-390, directie Welzijn, Economie en Bestuur, afdeling Welzijn, tot afkondiging van het besluit van Provinciale Staten

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan Inhoud Inleiding... 3 Waarom een vrijwilligersbeleid?... 3 De visie... 4 Voorwaarden... 4 Verbintenis... 5 Werving... 5 Vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk Uit vrije wil Actieplan vrijwilligerswerk ChristenUnie Algemene Politieke Beschouwingen 2008 Inleiding Onbetaalde arbeid en vrijwilligerswerk zijn de smeerolie van de samenleving. Ze verdienen erkenning

Nadere informatie

Beleid vrijwilligerswerk algemeen Inleiding Visie op vrijwilligers... 2

Beleid vrijwilligerswerk algemeen Inleiding Visie op vrijwilligers... 2 Beleid vrijwilligerswerk algemeen Documentverantwoordelijke: Voorzitter Raad van Bestuur Datum vaststelling: 13-1-2005 Datum evaluatie: 1-9-2016 Soort document: Beleid Bestemd voor: Alle medewerkers Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Jeugd beleidsplan 2013-2018 Versie september 2008 3 1. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK BLZ INHOUDSOPGAVE 1 1. INLEIDING 2 2. ANALYSE HUIDIGE STAND VAN ZAKEN 2 2.1 Stand

Nadere informatie

Kadernota. Meedoen. Midden-Drenthe

Kadernota. Meedoen. Midden-Drenthe Kadernota Meedoen In Midden-Drenthe Aansluiting met de samenleving Miriam Smid-Mos Afdeling Samenlevingszaken Gemeente Midden-Drenthe Oktober 2008 1 INHOUDSOPGAVE 2 Inleiding 3 1. Landelijk beleid en de

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017 Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg Rapportage 31 mei 2017 Waarom dit onderzoek? Vrijwilligers onmisbaar in de sport Onderwerp staat sinds jaar en dag op de agenda

Nadere informatie

BIJLAGEN STRATEGISCH SPORTMARKETINGPLAN. Jeroen Flim

BIJLAGEN STRATEGISCH SPORTMARKETINGPLAN. Jeroen Flim BIJLAGEN STRATEGISCH SPORTMARKETINGPLAN Jeroen Flim December 2008 Inhoudsopgave Bijlage 1: Demografische ontwikkelingen 3 Bijlage 2: Enquête verenigingsmanagement Bentinckspark 11 Bijlage 3: Uitwerkingen

Nadere informatie

Startnotitie ontwikkeling visie 2017+

Startnotitie ontwikkeling visie 2017+ Startnotitie ontwikkeling visie 2017+ Eind 2016 loopt de huidige beleidsperiode af. Hoe nu verder? Het bestuur doet een voorstel voor het beleid na 2016 Agendapunt 8.2 BV 26 nov. 2016 27 1. Aanleiding

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

3 de bijeenkomst Contactraad SRM. 14 mei 2018

3 de bijeenkomst Contactraad SRM. 14 mei 2018 3 de bijeenkomst Contactraad SRM 14 mei 2018 AGENDA 1. Opening en verslag vorige Contactraad 19 maart jl. 2. Verkiezing voorzitter Contactraad 3. AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) 4. Sportnota

Nadere informatie

Vrijwilligers (beleid) binnen sportverenigingen

Vrijwilligers (beleid) binnen sportverenigingen Vrijwilligers (beleid) binnen sportverenigingen Workshop Kirsten Zitman, idoe Verwachtingen Waarom ben je vanavond bij deze workshop aanwezig? Waarom ben je geïnteresseerd in vrijwilligersbeleid? Wat gaan

Nadere informatie

Wmo-netwerkbijeenkomst over sport

Wmo-netwerkbijeenkomst over sport Wmo-netwerkbijeenkomst over sport Verslag Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)-netwerkbijeenkomst gemeente Oud-Beijerland 16 april 2013 Voor de Wmo-netwerkbijeenkomst van 16 april 2013, met als dagvoorzitter

Nadere informatie

Zuid-hollandse raadsleden over sport

Zuid-hollandse raadsleden over sport Zuid-hollandse raadsleden over sport Colofon Sportservice Zuid-Holland Arckelweg 30 Postbus 70 2685 ZH Poeldijk 0174-244940 www.sportservicezuidholland.nl info@sportservicezuidholland.nl 10.0288/TC/LH/P00P0210

Nadere informatie

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen:

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Samenwerking

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Inhoud 1. Inleiding 2 De Wmo-werkplaats 2 Schets van de context 2 Ontwikkelde producten 3 2. Doel onderzoek

Nadere informatie

Via dit plan van aanpak zal Sport zonder hindernissen in 2004 geheel geïmplementeerd zijn.

Via dit plan van aanpak zal Sport zonder hindernissen in 2004 geheel geïmplementeerd zijn. RIS102385_29-01-2003 Wethouder van Stadsbeheer, ICT, Scheveningen en Sport Wilbert J. Stolte Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van aan de voorzitter van Raadscommissie

Nadere informatie

Tegenprestatie naar Vermogen

Tegenprestatie naar Vermogen Tegenprestatie naar Vermogen Beleidsplan Tegenprestatie in het kader van de Participatiewet 2015 Hof van Twente, oktober 2014-1 - De Tegenprestatie naar Vermogen Inleiding Al vanaf 1 januari 2012 kunnen

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 08.0886, d.d. 23 september 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Voornemen om de Leidse Sport Federatie te erkennen als adviesraad voor de sport BESLUITENBehoudens advies van de commissie 1 Het

Nadere informatie

Adviesaanvraag Wmo adviesraad **

Adviesaanvraag Wmo adviesraad ** Bijlage 3 behorend bij het besluit van de raad van de gemeente Nieuwkoop van 26 mei 2016 en als zodanig gewaarmerkt door de griffier. Adviesaanvraag aan Wmo adviesraad m.b.t. Kadernotitie en ASV subsidiebeleid

Nadere informatie

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers.

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. In deze notitie wordt ingegaan op de volgende aspecten van de landelijke subsidiering van activiteiten in de sfeer van deskundigheidsbevordering:

Nadere informatie

Startschot voor Multi Cultureel Vrijwilligersbeleid binnen de sport

Startschot voor Multi Cultureel Vrijwilligersbeleid binnen de sport Startschot voor Multi Cultureel Vrijwilligersbeleid binnen de sport Auteur: Frank Grondstra Studentnummer: 925490 Cursus: Vrijetijd en Beleid Faculteit: Sociale Wetenschappen Universiteit Tilburg Docent:

Nadere informatie

Beleidsplan Sport. Maart 2008

Beleidsplan Sport. Maart 2008 Startdocument Beleidsplan Sport Maart 2008 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Naam initiatief Beleidsplan

Nadere informatie

Beleidsregels nieuw subsidiebeleid Gemeente Oude IJsselstreek concept 26 mei 2015 1. Inleiding. Op initiatief van de gemeenteraad en het college van burgemeesters en wethouders zijn op 3 maart en 25 maart

Nadere informatie

A D V I E S T E A M V R I J W I L L I G E R S B E L E I D

A D V I E S T E A M V R I J W I L L I G E R S B E L E I D A D V I E S T E A M V R I J W I L L I G E R S B E L E I D V E R S L AG DE JUISTE BALANS: - BETAALD WERK - VRIJWILLIGERSWERK - DE WMO E e n p r o j e c t v a n F N V V r o u w e n b o n d, E n z o v o o

Nadere informatie

Project Vadercentra: 1. Probleemstelling.

Project Vadercentra: 1. Probleemstelling. Project Vadercentra: 1. Probleemstelling. De SCP-studie Variatie in participatie naar achtergronden van de arbeidsdeelname van allochtone en autochtone vrouwen (september 1999) heeft uitgewezen dat niet

Nadere informatie

Evaluatie nota vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan. Aan de Waterkant 2008-2011

Evaluatie nota vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan. Aan de Waterkant 2008-2011 Evaluatie nota vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Aan de Waterkant 2008-2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Evaluatiekader 3 1.2 Leeswijzer 3 2 Vrijwilligerswerk Oostzaan 4 2.1 De situatie toen 4 2.2 De

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 05FEB 20U. gemeente werkendam. werkendam. n. Brief van het college aan de raad. Kennisnemen van deze informatie.

Raadsinformatiebrief 05FEB 20U. gemeente werkendam. werkendam. n. Brief van het college aan de raad. Kennisnemen van deze informatie. gemeente werkendam Raadsinformatiebrief Brief van het college aan de raad Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

Projectvoorstel Borging Programma Lokale Versterking GGz Project B: Regionale borgingsactiviteiten

Projectvoorstel Borging Programma Lokale Versterking GGz Project B: Regionale borgingsactiviteiten Projectvoorstel Borging Programma Lokale Versterking GGz Project B: Regionale borgingsactiviteiten 20 april 2009 Landelijk Platform GGz Postbus 13223 3507 LE Utrecht 1 Inleiding Op 1 januari 2007 trad

Nadere informatie

Het Signalerend. Toegankelijke. Activerende. Netwerk

Het Signalerend. Toegankelijke. Activerende. Netwerk Stean foar Stipe Visie op cliëntondersteuning zorg, welzijn en aangepast wonen Het Signalerend ignalerende Toegankelijke Effectieve Activerende Netwerk (dat stiet as in hûs!) Inleiding Sinds januari 2007

Nadere informatie

Subsidieregeling: Doelgroepgebonden Sportstimulering

Subsidieregeling: Doelgroepgebonden Sportstimulering Subsidieregeling: Doelgroepgebonden Sportstimulering De gemeente Katwijk heeft een nieuwe sportnota: Katwijk in beweging. In dit beleidsplan staat aangegeven dat de gemeente sporten en bewegen wil bevorderen

Nadere informatie

Vrijwilligers, die wil je erbij hebben. Vrijwilligers betrekken. bij. Een strategische keuze realiseren beleidsdoelstelling

Vrijwilligers, die wil je erbij hebben. Vrijwilligers betrekken. bij. Een strategische keuze realiseren beleidsdoelstelling Vrijwilligers, die wil je erbij hebben Vrijwilligers betrekken bij Een strategische keuze realiseren beleidsdoelstelling Commissie Vrijwilligersbeleid Vrijwilligers betrekken - Een strategische keuze bij

Nadere informatie

Algemeen profiel bestuurskandidaat

Algemeen profiel bestuurskandidaat Algemeen profiel bestuurskandidaat Ieder bestuurslid heeft functiespecifieke taken. Daarnaast vervult hij taken in het algemeen belang van de afdeling of de regio. Elk bestuurslid is in die optiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten maatschappelijke participatie Vergroten

Nadere informatie

Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur. Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling

Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur. Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling Combinatiefunctionaris M/V Sport Onderwijs Cultuur Sportbedrijf Tilburg Afdeling Sportontwikkeling Inhoud presentatie Aanleiding Beleid Tilburg Functie Combinatiefunctionaris (CF) CF binnen de sportvereniging

Nadere informatie

Sport- en beweegaanbod

Sport- en beweegaanbod Playgrounds inclusief begeleiding Organisatie: Richard Krajicek Foundation (RKF) Contactpersoon: Chris Kaper Contactpersoon 2: heer Eric van Veen Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting

Nadere informatie

1. Inleiding. Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur. 17 april 2001 Nr.: , IWW Nummer 23/2001

1. Inleiding. Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur. 17 april 2001 Nr.: , IWW Nummer 23/2001 Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur 17 april 2001 Nr.: 2001-06669-6669, IWW Nummer 23/2001 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende het Huis voor de Sport SAMENVATTING:

Nadere informatie

Bijlage 3: FAQ s De intentieverklaringen voor beide regelingen moeten medeondertekend worden. Door wie mag dat en waarom?

Bijlage 3: FAQ s De intentieverklaringen voor beide regelingen moeten medeondertekend worden. Door wie mag dat en waarom? Bijlage 3: FAQ s De intentieverklaringen voor beide regelingen moeten medeondertekend worden. Door wie mag dat en waarom? De intentieverklaringen moeten (minimaal) worden ondertekend namens het college

Nadere informatie

WERELDS Diversiteits-trainingen

WERELDS Diversiteits-trainingen WERELDS Diversiteits-trainingen Diversiteitsmanagement Interculturele Communicatie Diversiteit voor politici Interculturele personele gespreksvoering Integreren in uw organisatie (voor allochtone medewerkers)

Nadere informatie

Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging. Nel Garrelfs

Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging. Nel Garrelfs Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging Nel Garrelfs 1 Hoe ben jij bij de club vrijwilliger geworden? Gevraagd Zelf aangemeld Advertentie Website Clubblad Opleiding Anders.. 2 Waarom

Nadere informatie

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ http://www.youtube.com/watch?v=6imhyppcmdo&list =PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ UITKOMST ENQUETE Najaar 2013: circa 140 vrijwilligersorganisaties aangeschreven Respons: 46% (65 vragenlijsten) Bij welke

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Kantelen naar vrijwilligers Gemeente Oostzaan 22-12-2011 Joost Nellen, JongeHonden Anne Vrieze, WWZ Consultancy Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1.

Nadere informatie

Sportdeelname door mensen met een beperking in Uitgeest

Sportdeelname door mensen met een beperking in Uitgeest Sportdeelname door mensen met een beperking in Uitgeest Inhoud presentatie Waarom Hoe Conclusies en aanbevelingen Vervolg Waarom? Beleidsnotitie Wmo 2013: Uitgeest wil sport en bewegen door mensen met

Nadere informatie

Gemeentelijk beleid. weet jij waaraan je bijdraagt? Lerende Netwerken Sport en Bewegen in de Buurt. Velsen 2 oktober 2014 VSG

Gemeentelijk beleid. weet jij waaraan je bijdraagt? Lerende Netwerken Sport en Bewegen in de Buurt. Velsen 2 oktober 2014 VSG Gemeentelijk beleid weet jij waaraan je bijdraagt? Lerende Netwerken Sport en Bewegen in de Buurt VSG Velsen 2 oktober 2014 WELKOM Kennismaken - Fré van Geldorp - Afdelingshoofd Sportzaken - Gemeente Velsen

Nadere informatie

Sport en Bewegen in Brielle. 4 februari 2019

Sport en Bewegen in Brielle. 4 februari 2019 Sport en Bewegen in Brielle 4 februari 2019 Sport en Bewegen in Brielle In Brielle horen we regelmatig geluiden over de moeite die het kost vrijwilligers te vinden, het zoeken naar sponsors, dalend ledenaantal,

Nadere informatie

Het maatschappelijk hart van Bloemendaal. Vrijwilligerswerkbeleid Bloemendaal 2005 t/m 2010

Het maatschappelijk hart van Bloemendaal. Vrijwilligerswerkbeleid Bloemendaal 2005 t/m 2010 Inleiding Sinds 2001 doet de gemeente Bloemendaal een beroep op de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk (TSV) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De besteding van de

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar!

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar! Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011 Aanpakken Maar! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. RONDETAFELGESPREKKEN 2.1 Algemene uitkomsten van de rondetafelgesprekken 2.2 Aanbevelingen professor Meijs

Nadere informatie

voorstel aan de raad Nota van uitgangspunten sport en bewegen en verenigingsondersteuning

voorstel aan de raad Nota van uitgangspunten sport en bewegen en verenigingsondersteuning voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Velthuis, A.W. (Antje) Kenmerk 4655433/20170720 Vergadering Vergaderdatum Geheim Beleidsveld Nee Sport Nota van uitgangspunten sport en

Nadere informatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Karsten Klein Rabin Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst VSG Modern Sport- en Beweegbeleid

Inspiratiebijeenkomst VSG Modern Sport- en Beweegbeleid Inspiratiebijeenkomst VSG Modern Sport- en Beweegbeleid Workshop Miriam van Moll, SSNB Totstandkoming visiedocument Veldhoven Beweegt! Even voorstellen Sportservice Noord-Brabant Miriam van Moll mei 2015

Nadere informatie

Pilot Versterken Verenigingen

Pilot Versterken Verenigingen Pilot Versterken Verenigingen Vooraf In de Bondsraad van juni 2017 is, naar aanleiding van vragen van Regio Zuid, gesproken over de verdere professionalisering van verenigingen en de mogelijkheden om lokaal

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Beleidsplan 2012 t/m 2016

Beleidsplan 2012 t/m 2016 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Mei 2012 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Inleiding Dit beleidsplan is het resultaat van een voortgaand proces, waar we sinds twee jaar aan werken. In die periode is het volgende gebeurd.

Nadere informatie

Deel advies van de. WMO-Raad Gouda. over het beleidsplan. Vrijwilligersbeleid (advies uitvoeringsplan vrijwilligersbeleid ) Gouda

Deel advies van de. WMO-Raad Gouda. over het beleidsplan. Vrijwilligersbeleid (advies uitvoeringsplan vrijwilligersbeleid ) Gouda Deel advies van de WMO-Raad Gouda over het beleidsplan Vrijwilligersbeleid 2009-2012 (advies uitvoeringsplan vrijwilligersbeleid 2009-2012) Gouda Oktober 2009 Advies van de WMO-Raad Gouda Uitvoeringsplan

Nadere informatie

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller:

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller: Aan de Raad Made, 30 augustus 2012 Agendapuntnummer: 7 Raadsvergadering: 30 augustus 2012 Onderwerp: Onderzoek naar 1 brede welzijnsinstelling Registratienummer: 12int02383 Casenr: 12.00919 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

ASV De samenleving verandert, en ASV ( dus) ook. Daarom ASV Wat wil ASV zijn in 2020 zijn?

ASV De samenleving verandert, en ASV ( dus) ook. Daarom ASV Wat wil ASV zijn in 2020 zijn? ASV 2020 De samenleving verandert, en ASV ( dus) ook. In de jaren die voor ons liggen ziet het bestuur de volgende tendensen die voor onze vereniging van groot belang zijn. Van een winter schaatsvereniging

Nadere informatie

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk Werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving Mantelzorg valt buiten de definitie van vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Van: 06L0922L92. Even voorstellen

Van: 06L0922L92. Even voorstellen pagina I van4 Sambeek, ldi van Van: Mark Molenaar [m.molenaar@nov.nl] Vezonden: donderdag 6 maart 2014 09:38 Ondenrerp: De participatiesamenleving in het Collegeprogramma Bijlagen: briefgemeenteraadsleden

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014

Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014 pagina 1 van 7 Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014 Bent u niet degene die ons bureau kan beoordelen dan vragen wij u om de link naar deze vragenlijst door te sturen naar die betreffende

Nadere informatie

Beste vrijwilliger, Bestuur, directie en medewerkers Welzijn Castricum

Beste vrijwilliger, Bestuur, directie en medewerkers Welzijn Castricum Beste vrijwilliger, Fijn dat u geïnteresseerd bent in Welzijn Castricum en overweegt of misschien al besloten heeft om vrijwilligerswerk bij ons te gaan doen! Het werk van Welzijn Castricum is onmogelijk

Nadere informatie

Beleidsplan 2013 en verder Stichting Bestuurlijke Diversiteit Nederland

Beleidsplan 2013 en verder Stichting Bestuurlijke Diversiteit Nederland Beleidsplan 2013 en verder Stichting Bestuurlijke Diversiteit Nederland Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 1 2. Missie & Kernwaarden 2 3. Actuele situatie 3 4. 2013 en verder 3 Stichting Bestuurlijke Diversiteit

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen.

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen. Raad VOORBLAD Onderwerp Projectplan verenigingsservicebureau Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie Behandelwijze Bespreken

Nadere informatie

Integraal (sport) beleid. Lerende Netwerken 18 april Zaanstad

Integraal (sport) beleid. Lerende Netwerken 18 april Zaanstad Integraal (sport) beleid Lerende Netwerken 18 april Zaanstad Gemeente Katwijk Aanleiding sportnota Visie op sport en bewegen Integrale en interactief benadering Proces Sportnota Realisering combinatiefuncties

Nadere informatie

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013 Programma SportService Zwolle & Vrijwilligerscentrale Zwolle Peter van Diermen Werven & Behouden Opening & Kennismaking Vrijwilligers Ervaringen uit de praktijk Vrijwilligersbeleid Pauze Motivatiemanagement

Nadere informatie

Haal het beste uit je vrijwilligers: Bouwstenen voor een vrijwilligersbeleid

Haal het beste uit je vrijwilligers: Bouwstenen voor een vrijwilligersbeleid Haal het beste uit je vrijwilligers: Bouwstenen voor een vrijwilligersbeleid Provinciale bijeenkomst VVJ Antwerpen Mechelen, 3 oktober 2013 1 Departement: Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid Dienst

Nadere informatie

Actielijnen transitie

Actielijnen transitie Actielijnen transitie Het vergroten van het bereik naar sportconsumenten Activatieprogramma 1 op 1 gesprekken bonden Activatieprogramma Inspiratiedag Inrichten virtueel data platform Inrichten bestuurdersacademie

Nadere informatie

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP)

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) I/ Inleiding Het aantal kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen is goed bekend. Zowel in Nederland als in andere landen

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Parafen met datum

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Parafen met datum Onderwerp: Gemeentelijke bijdrage voor aanstellen professional bij de Hoogeveense Hockey Club Voorgesteld besluit: 1. Eenmalig 10.000,- bijdragen aan de Hoogeveense Hockeyclub (HHC) om in het kader van

Nadere informatie

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project Lokaal Vrijwilligen kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project ism. Cera en VVSG loopt van november 2015 tot en met oktober 2017 ter ondersteuning van OCMW s,

Nadere informatie

Binden en boeien van vrijwilligers. 24 januari 2011 Michaëla Merkus

Binden en boeien van vrijwilligers. 24 januari 2011 Michaëla Merkus Binden en boeien van vrijwilligers 24 januari 2011 Michaëla Merkus Introductie Vertel iets over jezelf Doe je zelf vrijwilligerswerk Waarom Definitie van vrijwilligerswerk Werk dat onbetaald en onverplicht

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 8 maart 2018 Commissievergadering d.d. : 21 februari 2018 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder N. Heijink Programmaonderdeel : 501.

Nadere informatie