Actielijnen transitie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Actielijnen transitie"

Transcriptie

1 Actielijnen transitie Het vergroten van het bereik naar sportconsumenten Activatieprogramma 1 op 1 gesprekken bonden Activatieprogramma Inspiratiedag Inrichten virtueel data platform Inrichten bestuurdersacademie (landelijke bestuurders) Duurzame financiering van de sport Verkenning alternatieve financiering voor de sport Inrichten van een structureel investerings- /innovatiefonds Netwerk van flexibele (open) sportorganisaties en nieuwe (samenwerkings)verbanden. Opzet Sport BV Omnisport kids 0-12 jaar Inrichten bestuurdersacademie (lokale bestuurders) Sporttak overstijgende verenigingsondersteuning

2 Het vergroten van het bereik naar sportconsumenten 1. Activatieprogramma 1 op 1 gesprekken bonden Elke sportbond heeft de mogelijkheid om een individueel gesprek te voeren over het perspectief van de eigen transitie. Vanuit de middelen die VWS beschikbaar stelt, worden gesprekspartners gefaciliteerd die meedenken en sparren over de uitdagingen van dit veranderproces binnen de eigen organisatie. Aanmelden is mogelijk via Activatieprogramma decisionmakers Programma voor de klankbordgroep voor inspiratie en ontwikkeling van de transitiethema`s en voor het verdiepen van de toekomstige rol gegeven de transitie. Inspiratiedag In het najaar wordt een vervolg georganiseerd op de Inspiratiedag van 7 juli 2015.

3 Het vergroten van het bereik naar sportconsumenten 2. Inrichten virtueel data platform Er wordt een visiedocument en roadmap ontwikkeld voor bonden en NOC*NSF dat zich richt op Big Data/Sport Intelligence. Het visiedocument begint met het schetsen van een stip aan de horizon voor het benutten van Sport Intelligence/Big Data voor de vergroting van sportparticipatie en de inkomsten voor de sport. Er wordt onderscheid gemaakt in individuele trajecten per bond en een collectief traject over de gehele sport heen, die samen leiden tot het bereiken van de stip aan de horizon. In een individueel traject bouwt een bond (in eigen tempo) aan het verbeteren en vergroten van de eigen profieldata per individu en het benutten daarvan. In het collectieve traject wordt in eerste instantie ingezet op kennisvergroting en uitwisseling ter ondersteuning van de individuele trajecten. In tweede instantie (parallel aan individuele traject) voorziet het collectieve traject in een Virtueel Data Platform dat het mogelijk maakt sporttak overstijgende inzichten te genereren, data te combineren, doorsnijdende selecties te maken en bereiken. 3. Inrichten bestuurdersacademie (landelijke bestuurders) Onze stip aan de horizon is dat in 2020 de Sportbestuurdersacademie een vast gegeven is voor bestuurders van bonden. De groep van 500 bestuurders is essentieel voor de ontwikkeling van de branche en hebben zelf door de Sportbestuurdersacademie gezorgd voor een kwaliteitsimpuls op toezicht in de sector. Er is in 2020 een actief platform waarop bestuurders gezamenlijk werken aan het versterken van elkaar, zichzelf en het toezicht op de sector. 80% van de 500 bestuurders maakt hier gebruik van.

4 Duurzame financiering van de sport 1. Verkenning alternatieve financiering voor de sport De werkgroep externe financiering onder leiding van Jack de Vries, heeft als opdracht om de secundaire financieringsbronnen voor de sport te onderzoeken. Doel van de werkgroep is het vergroten van de middelen voor de basis sportinfrastructuur. De hoofvraag hierbij is: Op welke manieren kan vanuit het maatschappelijk belang dat sport dient - de financiële basis voor de basis sportinfrastructuur vanuit publieke middelen voor de toekomst worden versterkt, zowel door rechtstreekse financiering als door middel van regelgeving? Om antwoord te geven op deze hoofdvraag wil de werkgroep achtereenvolgens een tweetal notities opleveren. Daarbij richt de eerste notitie zich op het kansspeldomein. De tweede notitie richt zich op het bredere domein van publieke financiering en regelgeving en dient in zijn uitkomst ook geschikt te zijn om als input te dienen voor verkiezingsprogramma s van politieke partijen en een daarop volgend regeerakkoord.

5 Duurzame financiering van de sport 2. Inrichten van een structureel investerings- /innovatiefonds Doelstelling(en) - Het creëren van een klimaat en voedingsbodem waarin initiatieven gericht op samenwerking en ondernemerschap volop ruimte krijgen - Kansrijke initiatieven worden sneller gesignaleerd en gefaciliteerd: minimum aan regie en drempels - Werken vanuit de kracht van en samenwerking met relevante netwerkpartners binnen en buiten de sportsector Resultaten - Inrichten van een investerings-/innovatiefonds, beschikbaar voor een breed scala aan initiatieven en samengesteld vanuit meerdere bronnen. Mogelijke investeringsvormen (participatie-aandeel, lening, gift). - Afspraken met investeerders/partners, ontwikkelen inhoudelijke kaders (doelen, criteria,, procedures, etc.). - Aanboren van nieuwe en het versterken van bestaande netwerken, binnen de sport maar ook met andere sectoren. Betreft algeheel gedrag en houding van alle mensen en programma s in de sport.

6 Netwerk van flexibele sportorganisaties en nieuwe (samenwerkings)verbanden 1. Opzet Sport BV Nadere info volgt op korte termijn 2. Omnisport kids 0-12 jaar In 2020 zitten kinderen ook op SportZ (naast op bijv. hockey, voetbal, judo). Kinderen van 0-12 jaar kunnen dan alle weken van het jaar meerdere sporten beoefenen op één plek, dichtbij huis volgens het multisport concept van de gezamenlijke sportbonden en NOC*NSF. Afhankelijk van de leeftijd en lokale situatie is die ene plek een vereniging, een sportpark/omnivereniging, de school of de BSO. Sportbonden en NOC*NSF ondernemen samen in SportZ. Bij SportZ vinden kinderen een brede sportieve ontwikkeling met nadruk op plezier in bewegen. SportZ vult de daluren (14:30 17:30) van accommodaties en kan zowel de springplank zijn naar of vangnet zijn van een sportclub, maar ook dé plak om te blijven sportproeven.

7 Netwerk van flexibele sportorganisaties en nieuwe (samenwerkings)verbanden 3. Inrichten bestuurdersacademie (leergang Sportleiders van de Toekomst) In 2020 is de sportbestuurdersacademie een begrip onder jongeren in Nederland. Jongeren van jaar hopen een plek te bemachtigen in de leergangen sportleiders van de toekomst die op meerdere plekken in Nederland aangeboden wordt. De leergang is zo populair onder jongeren omdat hier competenties aangereikt worden om als sportbestuurder aan de slag te gaan/blijven, maar ook om een effectieve samenwerking met de oudere bestuurders te realiseren. Vaardigheden waar ook in het dagelijkse leven een steeds groter beroep op wordt gedaan. Zo zorgt de leergang, maar ook de bestuursfuncties die (daarna) bekleed wordt, voor relevante ervaring op het C.V. die het beroepsperspectief van de jongere vergroot waardoor inmiddels ook het onderwijs en gemeenten de leergang omarmd hebben.

8 Netwerk van flexibele sportorganisaties en nieuwe (samenwerkings)verbanden 4. Sporttak overstijgende verenigingsondersteuning 4a. Verenigingsadvies; scholing/samenwerking verenigngsadviseurs In 2020 is het logisch voor alle verenigingsadviseurs van bonden en gemeenten om jaarlijks minimaal twee bijeenkomsten van het Platform Verenigingsadvies bij te wonen. Niet alleen wordt aan de adviseurs (bij)scholing aangeboden die bijdraagt aan een hoogwaardige begeleiding van sportclubs, ook het opbouwen van regionale netwerk van adviseurs wordt versterkt. De opzet van dit platform in 2016 heeft er direct aan bijgedragen dat de kwaliteit van de adviseurs sterk is verbeterd en men als vanzelfsprekend gebruikt maakt van de competenties en specialisaties van elkaar. 4b. Verenigingsondersteuning; sportbreed online platform Onze stip op de horizon is dat er in 2020 een gedeeld online informatieplatform bestaat waarop alle sportclubs alle sportgenerieke informatie kunnen vinden. Alle bonden participeren in dit platform waardoor de redactie slechts op één punt hoeft te worden gevoerd. Via slimme koppelingen worden de publicaties automatisch doorgeschoten naar de platformen van iedere deelnemende bond. Bonden vullen deze sportgenerieke informatie zelf aan met de door hen gewenste sportspecifieke informatie voor hun clubs. Niet alleen kunnen bonden door de centrale redactie hun clubs altijd van de meest actuele informatie voorzien over fiscale regels, werkgeverschap, alcoholbeleid of de VOG. Het gedeelde informatieplatform leidt ook tot een bezuiniging bij bonden in hun redactionele formatie.

9 Netwerk van flexibele sportorganisaties en nieuwe (samenwerkings)verbanden 4c. Verenigingsondersteuning; sporttakoverstijgende workshops In 2020 is de landelijke sportbestuurderskalender vol interactieve workshops met sporttakoverstijgende thema s. Verenigingsbestuurders met verschillende sportachtergronden beleven een leuke, leerzame avond, denken op een verfrissende manier mee met de andere deelnemers én vergroten hun netwerk in de nabije regio. Dit laatste biedt bovendien kansen op samenwerkingsverbanden aangaande accommodaties, aanbod voor specifieke doelgroepen, projecten voor scholen of het samen inspelen op gemeentelijke doelstellingen. Deelname aan deze workshops kost in per vereniging; dat is een marktconforme prijs die clubs gewend zijn te betalen. De workshops die op de sportbestuurderskalender staan worden georganiseerd door sportbonden en provinciale/gemeentelijke sportorganisaties. Iedere sportvereniging kan aan iedere workshop deelnemen, tot het maximum aantal deelnemers is bereikt. Bovendien wordt iedere workshop op dusdanig veel plekken aangeboden dat sportverenigingen maximaal een half uur hoeven te reizen voor het dichtstbijzijnde aanbod.

Multisport voor een levenlang sportplezier

Multisport voor een levenlang sportplezier Multisport voor een levenlang sportplezier Dayenne L abée (Kenniscentrum Sport) Gerda Op het Veld (NOC*NSF) VSG Congres 25 januari 2018, Almere Opzet Waarom multisport? Wat is multisport? Verschillende

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Besturen met een visie

Besturen met een visie Besturen met een visie - de basis Trainingstraject specifiek ontwikkeld voor verenigingsbestuurders Besturen met een visie Versterking van amateursportverenigingen door bestuurders in hun kracht te zetten

Nadere informatie

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF NOC*NSF Nederlandse Olympisch team Topsport en talentontwikkeling

Nadere informatie

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw 7 oktober 2015, Jan Eelco Jansma Samenvatting Dit document doet verslag van een online enquête (voorjaar-zomer 2015) onder betrokkenen bij stadslandbouw.

Nadere informatie

Q&A Sportlijn Sportakkoord

Q&A Sportlijn Sportakkoord De Sportlijn is nog in ontwikkeling en de antwoorden zijn nog aan wijzigingen onderhevig. Er kunnen dus geen rechten aan worden ontleend. Q&A Sportlijn Sportakkoord Sport verenigt In de Q&A worden veel

Nadere informatie

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015 Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland De aftrap Op heeft JSO met u de aftrap gegeven van het programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid- Holland. Het programma voorziet in

Nadere informatie

Geachte afgevaardigden,

Geachte afgevaardigden, Aan: Afgevaardigden Algemene Vergadering c.c.: Educatie Commissie Betreft: Stand van zaken Masterplan Educatie Van: Bestuur NBB Datum : 15 november 2012 Aantal pagina s: 5 Geachte afgevaardigden, Ongeveer

Nadere informatie

Sport Federatie Soest Pagina 1 van 1

Sport Federatie Soest Pagina 1 van 1 Erik Tolboom bestuurslid - Sport Federatie Soest De Sport Federatie Soest heeft drie statutair vastgelegde doelstellingen waarbij de behartiging van de belangen van de sport in de gemeente Soest in het

Nadere informatie

BELEIDSPLAN WOS 2009-2012 VOORZET OP MAAT

BELEIDSPLAN WOS 2009-2012 VOORZET OP MAAT BELEIDSPLAN WOS 2009- VOORZET OP MAAT BELEIDSPLAN 2005-2008 2008 SAMEN WINNEN Inleiding: Kerntaak CAO. Professionaliseren gaat verder! WOS als belangenbehartiger: CAO Sport, maatwerk, decentralisatie,

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 2018+

STRATEGISCH PLAN 2018+ STRATEGISCH PLAN 2018+ EEN CO-CREATIE ONZE AMBITIES VOOR DE KOMENDE JAREN IEDEREEN BETROKKEN Het Strategisch plan 2018+ is een creatie van de leden van het KNKV. Eerst werd door het bondsbestuur in samenwerking

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

Bijlage 3: FAQ s De intentieverklaringen voor beide regelingen moeten medeondertekend worden. Door wie mag dat en waarom?

Bijlage 3: FAQ s De intentieverklaringen voor beide regelingen moeten medeondertekend worden. Door wie mag dat en waarom? Bijlage 3: FAQ s De intentieverklaringen voor beide regelingen moeten medeondertekend worden. Door wie mag dat en waarom? De intentieverklaringen moeten (minimaal) worden ondertekend namens het college

Nadere informatie

Sessie 4. De kantine als buurthuis van de toekomst

Sessie 4. De kantine als buurthuis van de toekomst Sessie 4 De kantine als buurthuis van de toekomst Bestuurders in hun kracht zetten Trends & ontwikkelingen Bestuurder onder druk Besturen: specifieke rol In een organisatie: Verschillende rollen Bestuurder

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Welkom. Brengt gezond leven dichterbij

Welkom. Brengt gezond leven dichterbij Welkom Brengt gezond leven dichterbij Filmpje Brengt gezond leven dichterbij Samenwerken Ambitie 2016 Sportparticipatie in NL 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% Meer mensen, vaker, actief te laten

Nadere informatie

PAGINA 1/5. Voortgang onderzoek naar samenwerking CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak

PAGINA 1/5. Voortgang onderzoek naar samenwerking CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak STUKNUMMER AV 2013-054 Verzonden 15 november 2013 ARCHIEFKENMERK Notitie AAN Algemene vergaderingen CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak AFKOMSTIG VAN Besturen CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers.

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers. Wij zijn SistersChange. Ervaren veranderaars. Enthousiaste verbeteraars. Sociale zekerheidskenners. Wij helpen de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Inzetbaarheid verbeteren door het activeren

Nadere informatie

Nr. 53 Brief van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Infrastructuur en Milieu

Nr. 53 Brief van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Infrastructuur en Milieu 30234 Toekomstig sportbeleid Nr. 53 Brief van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Infrastructuur en Milieu Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 10 november

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Programma 19.30 uur 19.45 uur 20.30 uur 21.30 uur 21.45 uur Opening Presentatie Vitaal Verenigen Werksessie Pitchen Afsluiting

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland Juni 2016 Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland 1. Algemeen Tot op heden bestaat de gemeentelijke aandacht voor sport hoofdzakelijk uit het zorg dragen voor instandhouding van accommodaties. Tevens is

Nadere informatie

Nationaal Basketball Congres

Nationaal Basketball Congres Nationaal Basketball Congres Het sluiten van Partnerships #STEPForward www.treem.nl info@treem.nl 085-303 34 18 Jaap Bijzerweg 8d 3446 CR Woerden Voorstellen: Sander ten Broek Thijs Spreen Brouwer Frederik

Nadere informatie

Lokaal Sportakkoord Westvoorne

Lokaal Sportakkoord Westvoorne Lokaal Sportakkoord Westvoorne 1-7-2019 Even voorstellen Sportformateur: Martijn Gommeren Wie zitten er in de zaal? 4-7-2019 2 Wat weten we aan het eind van deze avond? Wat houdt het Nationaal Sportakkoord

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

Lokaal Sportakkoord Helmond. Datum

Lokaal Sportakkoord Helmond. Datum Lokaal Sportakkoord Helmond Datum Even voorstellen Sportformateur: Miriam van Moll Wie zitten er in de zaal? 2 Waar gaan jullie vanavond mee naar huis? Wat houdt het Nationaal Sportakkoord in Waarom een

Nadere informatie

Platform Verenigingsadvies 6 en 7 juli 2016

Platform Verenigingsadvies 6 en 7 juli 2016 Platform Verenigingsadvies 6 en 7 juli 2016 Reisschema tijd onderwerp 13.00 13.15 Welkom Wie is wie? 13.15 14.15 1 e helft: Verkennen Inleiding Welke aanpak zit er in jouw rugzak? Welke tip heb je voor

Nadere informatie

Samen Wageningen. Organisatieplan deel II: samenwerkingsvormen

Samen Wageningen. Organisatieplan deel II: samenwerkingsvormen Samen Wageningen Organisatieplan deel II: samenwerkingsvormen Programma vanavond 19.00 Presentatie: resultaten bijeenkomst 16 februari 19.25 Uitleg groepsopdracht vanavond en voorstellen groepsvoorzitters

Nadere informatie

Utrecht, 25 april Geachte leden van de Wmo-raad,

Utrecht, 25 april Geachte leden van de Wmo-raad, Geachte leden van de Wmo-raad, Utrecht, 25 april 2012 Er gaat de komende tijd veel veranderen als het gaat om de Wmo. Zowel de gemeente, maar ook u als Wmo-raad gaat een intensieve en spannende tijd tegemoet

Nadere informatie

Sportagenda 2017+ Contouren t.b.v. AV 16 november 2015

Sportagenda 2017+ Contouren t.b.v. AV 16 november 2015 Sportagenda 2017+ Contouren t.b.v. AV 16 november 2015 Eindproduct Leidraad voor bonden en NOC*NSF en ook met input van en (h)erkenning door belangrijke partners: gemeenten, rijksoverheid, bedrijfsleven

Nadere informatie

Aandacht voor jouw trainers en coaches

Aandacht voor jouw trainers en coaches Aandacht voor jouw trainers en coaches In 3 stappen naar betere en tevreden trainers op jouw club online training opleiden begeleiden Het moet de normaalste zaak van de wereld zijn: het opleiden en begeleiden

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Trainingen Welkom! Graag presenteren we u het aanbod van de Academie Zorgbelang Brabant voor

Nadere informatie

Innovatie van kennis

Innovatie van kennis Innovatie van kennis Inhoud workshop Kennis maken Stand van zaken landelijk onderzoek Praktijkvoorbeeld SportSupport Omgevingswet en kansen voor de buurtsportcoach Kennis maken Anne de Schutter Onderzoeker

Nadere informatie

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad September 2010 Doel van de Wmo: Participatie Iedereen moet op eigen wijze mee kunnen doen aan de samenleving 2 Kenmerken van de Wmo - De Wmo is gericht

Nadere informatie

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Een geslaagde transformatie & transitie? Vanaf januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor het preventieve en curatieve jeugdbeleid. Hieronder

Nadere informatie

Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat

Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat Subsidiejaar 2012 Dit is een addendum op de in mei 2011 aangenomen Richtlijnen Sportagenda 2012 AV versie (24 januari 2012) Inleiding Inleiding Naar

Nadere informatie

PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR

PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR 3 BASISTHEMA S 26 maart Huurovereenkomsten en Huurrecht 8 april Huurprijs(beleid) en servicekosten 22 april Fiscale aspecten bij scheiden van wonen en zorg 2 SPECIFIEKE

Nadere informatie

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Werkgroep Vrijwilige Inzet met Toekomst, 28 september 2015 Aanleiding In Nieuwegein zetten vele inwoners zich vrijwillig in. Dit is goud waard! Het eigen

Nadere informatie

De wervende verenigingsadviseur

De wervende verenigingsadviseur De wervende verenigingsadviseur Inzet op energie en wervend vermogen van de vereniging WHISE ACADEMY De wervende verenigingsadviseur Het boeien en binden van mensen en organisaties in de lokale samenleving

Nadere informatie

uw partner in toegankelijkheid

uw partner in toegankelijkheid uw partner in toegankelijkheid Werkplan OLGA 2011-2012 (april) 1. Inleiding a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Aandacht! d. Bewustwording 2. Activiteiten 2011 a. Extern overleg b. Uitgankelijkheid c. Politiek

Nadere informatie

Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB)

Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB) Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar 2016-2017 Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht ministerie van VWS aan NOC*NSF,

Nadere informatie

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Het bondsbestuur heeft, naar aanleiding van de feedback van de afgevaardigden (tijdens jaar- en bondsvergaderingen en andere ontmoetingen) en op basis van eigen ervaring, geconcludeerd

Nadere informatie

In formeel verband. Grote organisaties over actuele ontwikkelingen op het maatschappelijke middenveld. donderdag 22 mei 14

In formeel verband. Grote organisaties over actuele ontwikkelingen op het maatschappelijke middenveld. donderdag 22 mei 14 In formeel verband Grote organisaties over actuele ontwikkelingen op het maatschappelijke middenveld 1 2 SCP onderzoek Individueel perspectief (Uitstappers en doorzetters, 2014) Organisatorisch perspectief

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Friesland-Groningen-Drenthe

Regiobijeenkomst Friesland-Groningen-Drenthe Regiobijeenkomst Friesland-Groningen-Drenthe 8 oktober 2015 Paterswolde Voorwoord De NVTZ wil meer de regio in. Door het verkleinen van de reisafstand wil de NVTZ de drempel verlagen voor toezichthouders

Nadere informatie

Sfeerverslag Sportcafe #1

Sfeerverslag Sportcafe #1 Sfeerverslag Sportcafe #1 De toekomstbestendige vereniging Het Sportpunt Stichtse Vecht heeft op 5 maart het 1 e sportcafé georganiseerd. In de gezellige ruimte van MHV Maarssen zijn zo n 30 bestuurders

Nadere informatie

Meer kracht voor sport. Hoe kunnen sportorganisaties en overheden verder professionaliseren en beter samenwerken?

Meer kracht voor sport. Hoe kunnen sportorganisaties en overheden verder professionaliseren en beter samenwerken? Meer kracht voor sport Hoe kunnen sportorganisaties en overheden verder professionaliseren en beter samenwerken? Twynstra Gudde en het veld van sport LANDELIJK Gezondheid NISB Sport instituten Olympisch

Nadere informatie

Meer Maat(jes)werk in Special Heroes 2.0

Meer Maat(jes)werk in Special Heroes 2.0 Meer Maat(jes)werk in Special Heroes 2.0 Inhoudsopgave 1. Introductie: Special Heroes 2.0 en Special Heroes 1.0 2. Special Heroes 1.0 3. Aanleiding en vragen tot ontwikkelingen 4. Veranderingen in 2.0

Nadere informatie

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking Versterking Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland Professionalisering Positionering Samenwerking 2012-2016 Samenleving Energie uit het hart van de samenleving Sportverenigingen Brancheorganisatie

Nadere informatie

6 de Trefdag Sportparticipatie ISB

6 de Trefdag Sportparticipatie ISB 6 de Trefdag Sportparticipatie ISB De praktijk bewijst het: inzetten op sport en armoede werkt 06 december 2018, Brussel Stafmedewerker sport Zakayo.wandoloh@demos.be Trefdag Sportparticipatie Welkom allemaal

Nadere informatie

Opleiding voor Verenigingsontwikkeling

Opleiding voor Verenigingsontwikkeling Opleiding voor Verenigingsontwikkeling Opleiding voor Verenigingsontwikkeling De Opleiding voor Verenigingsontwikkeling richt zich op de professionalisering van verenigingsadviseurs en ondersteuners, kaderconsulenten

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Agendapunt 8 JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Implementatie meerjarenbeleidsplan 2014-2016 Bouwen aan de toekomst van onze sport Vizier op de toekomst, focus op het fundament Augustus 2015 Agendapunt

Nadere informatie

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling...

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling... Meetinstrumenten De meetinstrumenten zijn ondersteunend aan de projecten van De Sportbank en ontwikkeld met de Erasmus Universiteit. Deze instrumenten helpen om op een gefundeerde manier te kijken naar

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK)

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK) Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat Jens van der Kerk (VSK) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht van VWS 1. Bevorderen gewenst gedrag & terugdringen ongewenst gedrag 2. Verenigingen

Nadere informatie

uw partner in toegankelijkheid

uw partner in toegankelijkheid Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland uw partner in toegankelijkheid Werkplan OLGA 2012 1. Inleiding. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Aandacht! d. Bewustwording 2. Activiteiten 2012. a. Extern

Nadere informatie

Investeren in en meedoen aan sport in Arnhem

Investeren in en meedoen aan sport in Arnhem Investeren in en meedoen aan sport in Arnhem Sportnotitie ter inspiratie voor het opstellen van het verkiezingsprogramma in Arnhem Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Sportcampagneteam Arnhem, Sportbedrijf

Nadere informatie

Conclusie. Binnenwerk_Proeftuinen_deel 2_DEF.indd 57

Conclusie. Binnenwerk_Proeftuinen_deel 2_DEF.indd 57 Conclusie Binnenwerk_Proeftuinen_deel 2_DEF.indd 57 11-04-12 09:37 58 Vernieuwen. Binden. Inspireren. Deel 2 De bijdrage van Proeftuinen en proeftuinprojecten aan laagdrempelig sportaanbod Jan-Willem van

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Marijke Fleuren Bestuurderscongres KNSB, 27 oktober 2012 De ideale route: inspiratie

Nadere informatie

Datum : 4 oktober 2005 Nummer PS : PS2005ZCW08 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2005MEC001886i Portefeuillehouder : A.

Datum : 4 oktober 2005 Nummer PS : PS2005ZCW08 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2005MEC001886i Portefeuillehouder : A. STATENVOORSTEL Datum : 4 oktober 2005 Nummer PS : PS2005ZCW08 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2005MEC001886i Portefeuillehouder : A. Kamp Titel : Evaluatie provinciaal breedtesportbeleid

Nadere informatie

Club Extra in Apeldoorn. Van lukken naar (bewegings)geluk

Club Extra in Apeldoorn. Van lukken naar (bewegings)geluk Club Extra in Apeldoorn Van lukken naar (bewegings)geluk kennismaking Eén vraag per persoon Wie zijn jullie? Naam >>>>> plaats >>>>> Club Extra locatie Frank Hofland 60 jaar Apeldoorner Lang gewerkt als

Nadere informatie

Duurzame sportinfrastructuur

Duurzame sportinfrastructuur Duurzame sportinfrastructuur A. Sportaccommodaties B. Openbare ruimte C. Verduurzaming Voor Hilversum: - Wat zijn de kansen/uitdagingen? - Welke drempels ervaren jullie? - Intensiever & bredere inzet accommodaties

Nadere informatie

HDN WEI SESSIE. 13 november Succesvolle

HDN WEI SESSIE. 13 november Succesvolle HDN WEI SESSIE 13 november 2018 Succesvolle WEI SESSIE Dinsdag 13 november kwamen specialisten uit de hele financiële keten bij elkaar om meer te horen over de activiteiten van HDN en om samen te kijken

Nadere informatie

BETA. Young Professionals. Concept & Vormgeving door Pien Geerlings

BETA. Young Professionals. Concept & Vormgeving door Pien Geerlings BETA Young Professionals Concept & Vormgeving door Pien Geerlings BETA Belangenvereniging tankstations, zet zich in voor zelfstandige pomphouders. De vereniging kent 450 aangesloten leden. Sinds 1990 zijn

Nadere informatie

(Vergroten) maatschappelijke betekenissen vechtsport?

(Vergroten) maatschappelijke betekenissen vechtsport? (Vergroten) maatschappelijke betekenissen vechtsport? Kansen & knelpunten 6 december 2018 Vechtsport in jouw gemeente Mulier Instituut Sport & sociaal domein (Vecht)sport heeft belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Activiteitenplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Werkplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan

Nadere informatie

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Inleiding De werkgroep vraagverheldering heeft zich het eerste half jaar gericht op de opdracht om eenduidigheid in proces, inhoud, en dossiervorming aangaande

Nadere informatie

Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur

Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur Inleiding Bewegen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Professionals zijn nodig om belemmeringen bij mensen weg te nemen, hen te adviseren,

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering)

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) FUNCTIEPROFIEL VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) April 2016 DE ORGANISATIE Stichting is een onafhankelijke Nederlandse stichting die zich wereldwijd richt

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. CJG en onderwijs. 12 november 2013

Netwerkbijeenkomst. CJG en onderwijs. 12 november 2013 Netwerkbijeenkomst CJG en onderwijs 12 november 2013 Netwerkbijeenkomst 12 november 2013 Visiedocument Sociaal Domein Krimpen aan den IJssel 2013-2016 Wat betekent dat voor CJG en scholen? Visiedocument

Nadere informatie

School & Sport, samen sterker

School & Sport, samen sterker School & Sport, samen sterker Eindhoven 15 okt. 2009 De combinatiefunctionaris: de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen school en vereniging Agenda 1. Wat betekent de Brede Impuls voor de 2.

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving?

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? ECP en de zorg E-healthweek Gemeenten en digitale zorg Platform zorg en ICT ECP ZORG Digivaardig in de zorg Zorg en privacy Data en zorg

Nadere informatie

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren Werkplaatsen Sociaal Domein Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren www.werkplaatsensociaaldomein.nl Verbinden en versterken De transitie en vooral de daaruit voortvloeiende transformaties

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Nederland gezond en wel

Nederland gezond en wel titel: bijv. Nederland gezond en wel Naam VWS-er Overtuigend perspectief met bouwstenen Samenstelling Taskforce Belangstellenden en ervaringsdeskundigen actief betrokken 2 Urgentie om te veranderen Van

Nadere informatie

Rapport opvolging bevindingen burgervisitatiecommissie 14ini03177

Rapport opvolging bevindingen burgervisitatiecommissie 14ini03177 Rapport opvolging bevindingen burgervisitatiecommissie 14ini03177 Inleiding De burgervisitatiecommissie heeft haar bevindingen gedeeld over hoe wij onze visie over onze veranderende rol van de gemeente

Nadere informatie

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP)

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) I/ Inleiding Het aantal kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen is goed bekend. Zowel in Nederland als in andere landen

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie

Waardering branchediploma s. Jan Minkhorst en Alijd Vervoorn PKB

Waardering branchediploma s. Jan Minkhorst en Alijd Vervoorn PKB Waardering branchediploma s Jan Minkhorst en Alijd Vervoorn PKB 01-12-2015 Programma Vragen?! Keuzedelen sportspecialisatie - in relatie tot inhoud KSS - in relatie tot toetsing KSS Branchediploma NLQF

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

RECREATIEVE SKATEDAG 14 MAART 2015 WELKOM

RECREATIEVE SKATEDAG 14 MAART 2015 WELKOM RECREATIEVE SKATEDAG 14 MAART 2015 WELKOM Programma 9.30 uur Aanmelding en ontvangst met koffie/thee 10.00 uur Opening 10.15 uur Vooruitblik 12.00 uur Lunch 13.30 uur Workshops ronde 1 ronde 2 15.00 uur

Nadere informatie

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen:

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Samenwerking

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Inleiding De werkgroep vraagverheldering 1 heeft zich het eerste half jaar gericht op de opdracht om eenduidigheid in proces, inhoud, en dossiervorming aangaande

Nadere informatie