Bijlage 9 uitwerking onderzoeksvragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 9 uitwerking onderzoeksvragen"

Transcriptie

1 Bijlage 9 uitwerking onderzoeksvragen Onderzoeksvragen Nut en noodzaak: Wanneer heeft TZHO bestaansrecht? TZHO heeft bestaansrecht omdat vastgesteld is dat alle betrokkenen het nuttig vinden dat TZHO er is. Er zijn zowel maatschappelijke, als economische, als politieke belangen die gespeeld hebben bij de totstandkoming van TZHO. a. Wat is de lokale en regionale behoefte? Voor iedere doelgroep specifieke behoeften. In bijlage 3 zijn alle behoeften en wensen van de verschillende groepen bij elkaar gebracht en overzichtelijk uiteengezet. b. Als ondersteuning van ondernemers nodig is, hoe richt je dit in? De meest genoemde kreten zijn: Faciliteren, verbinden, samenwerken, gezamenlijk en oplossingsgericht. Het gaat om het creëren van mogelijkheden, mede door ruimte te bieden aan ondernemers. Weet wat er speelt bij ondernemers en speel hierop in. Ondernemers- en vestigingsklimaat: Welke rol heeft TZHO in ondernemers- en vestigingsklimaat? TTZ ziet hun rol in het kader van het ondernemers- en vestigingsklimaat als luisteren, verbinden, informatie verstrekken/uitwisselen, faciliteren en initiëren. Ook moeten alle ondernemers de meerwaarde van TZHO kunnen zien. c. Welke elementen verbeteren het ondernemersklimaat? Door werk, onderwijs, infrastructuur van de stad (inclusief verkeer en vervoer) en de dienstverlening van de overheid te verbeteren. Gezamenlijke projecten draaien die positief van invloed zijn op de omgeving. Behandelen van vragen en antwoorden naar tevredenheid. Het verbinden van ondernemers onderling. De buitenwereld laten zien dat het prettig vestigen is in Zoetermeer. Eén loket functie. Deregulering. In communicatie laten zien dat men in Zoetermeer samenwerkt (overheid en ondernemers). Inventariseren van knelpunten en deze oppakken. Informatie bundelen en beschikbaar stellen. Faciliteren bij de totstandkoming van goede producten. Het zijn afgeleiden van elkaar. Door TZHO goed te benutten is een goed vestigings- en ondernemersklimaat een logisch gevolg. De unieke samenstelling binnen TZHO. Biedt kennis en kennis is macht. Korte lijnen met politiek en ambtenaren. De diensten van de KvK in stand houden. Eerst inventariseren (behoefte vs. gehele stad), plannen schrijven, dan actie. Voorkom leegstand in bestaand panden. Betere bereikbaarheid van bedrijventerreinen (qua OV verbinding). Totaal visie. Samenwerking KvK en Syntence. Weet wat er speelt bij ondernemers. Gratis parkeren. Als het programma alle ondernemers trekt, trekt dit nog meer andere ondernemers aan. Ambtenaren moeten meer meedenken.

2 De ondernemers in de detailhandel moeten TZHO meer leren kennen en moeten meer betrokken worden. d. Hoe kan de inrichting van de stad en de infrastructuur het ondernemers- en vestigingsklimaat vergroten? Bereikbaarheid, aanwezigen faciliteiten en toegankelijkheid worden benoemd als essentiële factoren voor het ondernemers- en vestigingsklimaat. Ook speelt het imago van de stad een grote rol. Maar ook aspecten als opleidingsniveau en leeftijdsspreiding zijn relevant. Bereikbaarheid met auto en OV in combinatie met aanwezige parkeerplekken worden als belangrijkste aangemerkt. De manier waarop de stad ontsloten is (zowel auto als OV). Hoe mensen zijn opgeleid. Structuur van industrieterreinen en bedrijventerreinen. Als je een ICT stad wilt zijn, moet de opleiding ook in de buurt gegeven worden. Stadshart verdient aandacht, de verbinding tussen de dorpsstraat en het stadshart moet gerealiseerd worden. Vergunningverlening. Door een goede fysieke infrastructuur. Clusteren van doelgroepen en kijken wat er nodig is om deze doelgroep te faciliteren. Sociale invloeden. De inrichting moet congruent zijn. Leer eerst de omgeving kennen en maak daarna pas keuzen over de inrichting. Bereikbaarheid moet goed zijn (auto en OV); maakt of breekt 30%- 40% van je omzet. Toegankelijkheid is zeer essentieel. Bereikbaarheid van bedrijventerreinen. Parkeervoorzieningen. e. Hoe verbeteren wij de synergie tussen ondernemen en overheid? Door van beide zijden te weten wat er speelt, belangen samen te brengen en een gezamenlijk doel na te streven. Kernwaarden waarop samenwerking is gebaseerd zijn belangrijk voor wederzijds respect en begrip. De kernwaarden zijn benoemd in hoofdstuk 7. f. Hoe moet de faciliterende rol richting ondernemers (en ondernemerschap) worden ingevuld ten gunste van het ondernemers- en vestigingsklimaat? De één loket functie moet volledig zijn ingericht en geborgd. Ondernemers weten wat zij kunnen verwachten van de één loket functie. Het zijn afgeleiden van elkaar. Door TZHO goed te benutten is een goed vestigings- en ondernemersklimaat een logisch gevolg. De unieke samenstelling binnen TZHO. Biedt kennis en kennis is macht. Korte lijnen met politiek en ambtenaren. Het verbinden van ondernemers onderling. De diensten van de KvK in stand houden. g. En wat kunnen ondernemers daaraan zelf bijdragen? Ondernemers geven aan zelf ook bijdragen te kunnen leveren. Er worden vooral immateriële bijdragen genoemd, zoals het organiseren van events, spreekuren, workshops en ander soort activiteiten. Maar ook het gezamenlijk meedenken en oplossingsgericht aan de slag met maatschappelijk en economische vraagstukken.

3 Voordat ondernemers materiele bijdragen leveren, dient er een meerwaarde zichtbaar te zijn, die niet al door de belastingbetalingen voorzien zijn. Het moet dus extra meerwaarde hebben. Ondernemers verwachten dat zij voor het betaalde belastinggeld al gebruik kunnen maken van bepaalde voorzieningen. Zij zijn pas bereid meer te betalen wanneer deze voorzieningen worden uitgebreid en dit niet behoord tot een overheidstaak. In de Financiële paragraaf gaan we uitgebreider in op de vragen die gesteld zijn over de te leveren bijdragen. h. Hoe bevorderen wij een goede samenwerking tussen overheid en ondernemers (participatie in PPS)? Rol van TTZ als het gaat om samenwerking tussen ondernemers en overheid: Klankborden/kennisdelen. Elkaar blijven aanspreken. Partijen samen brengen. Via het SEA programma samenwerken in projecten die de doelstelling ondersteunen. Alert blijven op de behoefte. Organiseren van events. Ondernemers vragen events te organiseren. De geïnterviewde geven aan dat de volgende elementen een goede samenwerking bevorderen tussen overheid en ondernemers: Hebben van vertrouwen. Open staan voor elkaar. Respect voor elkaar. Elkaar serieus nemen. Binnen zonder kloppen. Toegankelijk zijn. Accepteren als je het niet eens met elkaar bent. De overheid kan ondernemers budget geven om maatschappelijke problemen op te lossen namens de overheid. De ondernemers kan dit vaak goedkoper dan de overheid. De overheid mag dan ook iets van de ondernemers verwachten. Deregulering. Heldere procedures en regelgeving. Gezamenlijke draagvlak. Wederzijds respect. Continuïteit in het contact met de overheid (vertrekkende politici, maar gemeente ambtenaar blijft). Ambtenaren moeten meer naar buiten gericht zijn. De wethouder moet het gastheerschap kunnen delegeren aan hun ambtenaren. Activiteiten organiseren die gericht zijn op het verbeteren van het vestigings- en ondernemersklimaat. Goede communicatie en vertrouwen. Goede afstemming over onderwerpen. Luisteren naar de behoefte (wederzijds). Niet een eigen agenda opleggen. Kennis delen. Duidelijkheid van zaken geven. Wethouders en burgemeester moeten zichtbaar en aanspreekbaar zijn. Vragen direct beantwoorden en niet parkeren (opvolgen van acties).

4 i. dienstverlening van de overheid? De ondernemer verwacht dat de overheid de overheidstaken op orde heeft. De overheid moet de ruimte bieden aan ondernemers om nieuwe initiatieven te ontplooien. Ondernemers geven aan dat zij het belangrijk vinden dat de dienstverlening van de KvK in stand blijft. Dit valt niet primair onder de overheidstaak, waardoor op deze dienstverlening een bijdrage kan worden gevraagd. De één loket functie moet volledig zijn ingericht en geborgd d.m.v. een back office. Ondernemers weten wat zij kunnen verwachten van de één loket functie. De overheid moet weten wat er speelt bij ondernemers en wat zij van TZHO verwachten. De behoeften inventarisatie moet daarom onderdeel uitmaken van het primaire proces. Werkgelegenheid: Hoe draagt TZHO bij aan de stimulering van de werkgelegenheid? Geïnterviewde geven aan dat de volgende elementen nodig zijn om werkgelegenheid te bevorderen in relatie tot TZHO: Ondernemersklimaat, Vestigingsklimaat en Werknemersklimaat zijn allemaal belangrijk. De koppeling van het WGSP. Aandacht voor ondernemers. De combinatie van programmamanager SEA, WGSP en starters coördinatie komt de werkgelegenheid ten goede. Naamsbekendheid en ambassadeurschap. Trots op je stad campagne. Ondernemer van de maand benoemen. 1. Eerst gesprekken (intervisie per branche), 2. Vragen waar ondernemers tegenaan lopen en de behoefte inventariseren en 3 het multiplier effect. Vanuit TZHO kunnen er coaching programma s worden opgezet voor werkzoekenden. Contacten met scholen en het betrekken van de sociale dienst voor goede instroom bij bedrijven. Via TZHO kunnen ondernemers elkaar laagdrempelig ontmoeten. Via TZHO kunnen behoeften van ondernemers worden geïnventariseerd. TZHO moet een laagdrempelige balie zijn. De balie van de gemeente, voor ondernemers. TZHO als forum waar ondernemers plannen kunnen indienen en TZHO de ondernemers helpt de plannen te financieren. Er zijn genoeg partijen die nog investeren. Kijk naar de voorwaarden van financiering en denk mee met de ondernemer. Door het bundelen van krachten van de verschillende ondernemersverenigingen, kan er beter worden aangegeven waar de ondernemers behoefte aan hebben. Er kan groter draagvlak worden gerealiseerd. In de regio ondernemers bundelen om kansen te zoeken en samen te werken. Elke ondernemer transparant maken wat er allemaal te koop is in Zoetermeer. Het moet toegankelijk zijn, door categorie verdeling, laat zien wat er is en vergroot de vindbaarheid. Niet alleen de lokale overheid moet ook lokaal gunnen, maar ook de ondernemers onderling. TZHO kan hierin faciliterend zijn. Ons kent ons. Ga voor een lokaal sterke economie. Is Zoetermeer en TZHO overstijgend Parkmanager: weet wat er is, wees daar zuinig op, actief en proactief in gesprek met ondernemers om maatwerk te leveren. Behoeftepeiling bij ondernemers en bij potentiele werknemers en als het ware de behoefte in te vullen, te vertalen naar vraag en antwoord geven. Het kan een

5 scholingsaspect zijn wat ontbreekt. Bij werken naar vermogen: wat kan er wel? Interactie tussen partijen en werknemers en werkgevers. Bijvoorbeeld gedeelde straatmanagement aanbieden aan winkelgebieden. Als economie beter gaat de rest ook beter draaien.dan moet je wel op de hoogte zijn wat er speelt bij de ondernemers. Dus korte lijnen om informatie te krijgen. Dan zou je het ondernemershuis als platform kunnen gebruiken om informatie te geven over welke projecten die spelen. Kan via het internet. Bijvoorbeeld: Ik heb een project waarvoor ik 3 bouwbedrijven nodig heb, schrijf je in. De gemeente is leidend als het gaat om de social return. Dat er controle is op het nakomen van afspraken richting ondernemers als het gaat om ondernemersvragen. Dat de ondernemer ook antwoord krijg. Een soort helpdesk die een call aanmaakt. Afhankelijk van het probleem wordt er prioriteit gehangen aan de vraag. Daarna komt een rapportage over wanneer de call is afgehandeld. Ook als sturingsinformatie. En de tevredenheid meten. Geïnterviewde geven aan dat de rol van TTZ hierin is: Koppeling werkplein en TZHO. Werkt aan samenwerking. Luisteren en verbindingen leggen. Interne zendingsmissie binnen de gemeente. Zorgen voor kruisbestuiving. Rol is breder dan TZHO, maar kan wel een rol coördinerende spelen. 2 geïnterviewde zien dit niet als een rol voor TTZ. j. Hoe kan PPS worden ingezet om werkgelegenheid te bevorderen? Projecten doen met ZZP- er en subsidie. De verbinding met het werkplein maken. Als de ondernemer geld verdiend is de bereidheid tot samenwerken groter. De kans geven aan projecten en volgens een nieuwe manier tot stand laten komen. Samenwerkingsverbanden te sluiten op gebied van werkgelegenheid. Een beter vestigingsklimaat betekent meer werkgelegenheid. De winst van PPS is elkaar scherp te houden en breed draagvlak te creëren. Het onderwijs is een voorbeeld waarbij PPS voordeel zou bieden. De PPS moet worden doorgetrokken naar projecten met een specifiek doel. TZHO als centraal punt te midden van alle stakeholders. Geef de programmaraad als doelstelling mee, dat er samenwerking tot stand moet komen, er meer mensen aan het werk moeten en er een goed programma moet komen, die de doelstellingen ondersteunen. Weet waar de behoeften liggen, dan kan hierop worden ingespeeld. Samen oplossingsgericht denken. Er wordt onvoldoende geluisterd (voorbeeld: de verhoging van het stadhuisplein. Dit heeft geen meerwaarde en daarom werkt het niet). TZHO als forum waar ondernemers plannen kunnen indienen en TZHO de ondernemers helpt de plannen te financieren. Er zijn genoeg partijen die nog investeren. Kijk naar de voorwaarden van financiering en denk mee met de ondernemer. PPS opleggen als aanbestedingsvoorwaarde. Opdrachten vanuit de overheid uitbesteden aan ondernemers in de regio.

6 Door in ieder geval samen te werken met lokale MKB bedrijven. Gemeente Zoetermeer doet dit goed. Proactieve parkmanager die de verbinding vormt, nadruk op proactief. De SEA in Zoetermeer en EPL in Lansingerland. Dit zijn goede voorbeelden van een goede PPS constructies. En wat we doen op het grensvlak publiek- privaat projecten samen te doen. Bijvoorbeeld revitaliseren van bedrijvenpark Rodenrijs. Het aanpakken van het publieke terrein resulteerde in privaat het opknappen van eigen omgeving. Goede interactie en samen willen. Het ondernemershuis kan dit ook zijn. De overheid moet ook actief participeren en elkaar willen ontmoeten. Door te richten op projecten en projectmatig samenwerken op gerichte onderwerpen. Niet alles tegelijk doen. Kennis geven en publiekelijk maken van lopende werkzaamheden en projecten waar je als bedrijf een rol kan spelen. Laat de ondernemers hun gang gaan. Ga hem niet tegenhouden in zijn ontwikkeling. Op terreinen waar de belangen van de gemeente samenlopen met 1 of meer bedrijven. Wat zijn prioriteiten, waar willen we op investeren en wat kunnen we gezamenlijk doen. k. Hoe is de koppeling tussen werkzoekenden en ondernemers te verbeteren? Betere samenwerking tussen EZ en WGSP. Werkplein aan het concept toevoegen. Door werkervaringsplekken zoals de gastvrouw functie bij TZHO. Social Return. Successen verkopen en delen. Angst over de doelgroep wegnemen. Oplossingsgerichte grondhouding aannemen. Door sessies te organiseren en begrip te kweken. Vanuit de doelstelling verbinden en elkaar leren kennen. Vanuit TZHO kunnen er coaching programma s worden opgezet voor werkzoekenden. Contacten met scholen en het betrekken van de sociale dienst voor goede instroom bij bedrijven. De meest simpele weg is, hen werk laten doen dat anderen niet willen doen. Dit is wel de minst elegante manier. Deze vraag kan aan de programmaraad gesteld worden. Inzetten op EQ en waardevol maken voor de samenleving. Bijvoorbeeld door werken bij de voedselbank of bij de vereenzaming van ouderen. Ouders moeten beter betrokken worden bij het onderwijs. Lastig, want je kan niet meer vacatures maken, dan die er zijn. Maar je kan wel ondernemers en uitkeringsgerechtigden samen brengen en wijzen op de faciliteiten, waardoor de ondernemer in staat is de voordelen te zien en toe te passen binnen het bedrijf. Onbekend maakt onbemind. Het moet een doelstelling zijn van TZHO om kansen te creëren. Het gaat om goede afstemming tussen vraag en aanbod. WGSP voeden met behoeften van ondernemers. Doe een kunstje dat waarde heeft voor de ondernemers, bijvoorbeeld door het opleiden van mensen.

7 Op een flexibele manier uitkeringsgerechtigden een plek geven. Kijk goed naar competenties en kwaliteiten van mensen. Niet gelijk een contract, maar laat werkgever en werknemer elkaar eerst aftasten. Organisatorisch: 2. Hoe functioneert TZHO op dit moment? (0- meting) Hoe functioneert TZHO op gebied van beheersing van de interne processen (primair en secondair)? Opbouwfase, het gaat meer leven. Het begin is er. Er moeten veel dingen opgepakt worden. Het team moet nog een goede modes vinden. Meer publiciteit geeft het ondernemershuis een boost, maar eerst de kinderziektes er uit. Niet optimaal. Wel een vliegende start gemaakt. Nu gaande weg kinderziektes uit het concept halen. Meer inzetten op aanmeldingen van spreekuren en het doen van reserveringen. Goed, de processen zijn aangepakt vanuit een bewegende situatie. Daardoor loopt niet alles even goed, maar de werkhouding en intenties van het team is goed. Vallen en opstaan met de beste inzet en beperkte middelen. Het kan veel beter. Ik kan dit niet goed beoordelen. Er gaat veel parallel. Nog niet goed in control. Het team functioneert wel goed. Maar omdat processen en kaders onduidelijk zijn, loopt nog niet alles vlekkeloos. Er moet duidelijkheid komen in wie betaald, wie doet wat en wat zijn de prioriteiten. Onduidelijkheid in deze aspecten heeft een afremmende werking. Nog niet in control, het is zoeken naar de goede formule. De programmaraad heeft gezien de omstandigheden hun best gedaan om in de opstartfase zoveel mogelijk verschil te maken. Slecht (meerdere malen genoemd). Het beeld dat bij mij leeft: Dat er nog veel losse eindjes zijn in de structuur met name. Ik zie nog geen heldere structuur. Er zit groei in. De exposure naar buiten is opgepakt. Wat ik nog niet helemaal goed vindt, is de duidelijkheid onder de betrokkenen over de rollen. Goed dat het bedrijfsplan wordt opgesteld. Kan ik niet beoordelen. Ziet er mooi uit, maar ik kan de processen niet beoordelen. Het lijkt me aardig. Maak me zorgen dat de programmamanager SEA vertrekt. Kan ik niet goed beoordelen. In mijn beleving moet het nog van de grond komen. Het moet nog groeien. Goed maar is nog in een lerende fase. Heb ik geen zicht op (meerdere malen genoemd) Redelijk. Eerste indruk is goed. Goed. Hoe functioneert TZHO op gebied van de van interne en externe communicatie en informatiestromen? Het begin is er, zowel in- als extern. Dit is onderschat. PR is de spin- off naar de toekomst. Goed, kan beter. Er moet nu zwaar worden ingezet op marketing en communicatie.

8 Dit kan veel beter. Intern, binnen het teamoverleg, gaat het goed en zijn er korte lijnen, maar binnen de gemeentelijke organisatie kan het beter. Maar vergeet niet dat het met de beste inzet en beperkte middelen gebeurt. Communicatie naar buiten toe is nog in ontwikkeling. Iemand inhuren om verbindingen te leggen. En informatie/processen structureren en coördineren tot een goed programma. En dit programma ook naar buiten brengt, het communicatieplan realiseert. Nog niet voldoende. Processen stagneren. Externe communicatie is niet duidelijk voor wat betreft de agenda/website. Een goed communicatieplan ontbreekt. Slecht. Met de website een hoop bereikt. Nu bekendheid onder de grote groepen ondernemers. Interne communicatie is niet goed. Externe communicatie in de regio is ook niet goed. Langzamerhand krijgt het begrip ondernemershuis bekendheid, maar nog niet iedere ondernemer kent zijn eigen belang. Zij hebben nog niet het gevoel van betrokkenheid en het voordeel aan TZHO. En wat ze daarvoor moeten doen en moeten inleveren. Wat is zie extern. Het krantje, de billboards, is zichtbaar. De publiciteit van de opening was goed. Daar zie ik dat het wel goed gaat. De doelgroep is vrij specifiek, aan hen moet de vraag gesteld worden. Goed. Ik ben genoeg geïnformeerd. Matig. Matig tot slecht. Kan sterker. Ik weet het niet, dus zal het wel beter kunnen. Er worden bijeenkomsten georganiseerd om kennis te delen. WGSP zit hier. Als ondernemers kan je afspreken met elkaar. Ik ben niet op de hoogte van het totale programma. 3. Welke aanbevelingen leiden tot de strategische benadering waarbinnen de doelstellingen kunnen worden gerealiseerd? Zie hiervoor hoofdstuk 8 Aanbevelingen. Dit dient tevens als adviesdocument, zoals ook bij de opdrachtverstrekking als 2 e product is genoemd. 4. Hoe past de strategische benadering binnen de financiële middelen voor de komende 5 jaar? De huidige begroting is onvoldoende. Aanvullend onderzoek is nodig om: 1. De verdichte budgetten van de gemeente Zoetermeer te ontrafelen en op basis van doelstellingen toe te rekenen aan TZHO, 2. Vervolgens te kijken wat er nodig is voor de uitvoering van het gehele plan, dit afzetten tegen het aanwezige budget en bepalen welke bijdragen van ondernemers nodig is en hoe een meerwaarde aan te tonen, zodat de ondernemer een financiële bijdrage wil doen 3. Om de bijdragen van ondernemers te kunnen innen en te onderzoeken op welke manier dit kan. 5. Hoe borgen wij de strategische benadering voor TZHO? Door het bedrijfsplan en in hoofdstuk 7 Gewenste Eindsituatie de strategie te verdisconteren in het organisatiemodel. Ook in hoofdstuk 8 worden aanbevelingen gedaan ten aanzien van de borging van de strategische benadering voor TZHO

9 6. Hoe beheersen wij de GOTIK 1 criteria voor TZHO? Door een goede PDCA cyclus op te stellen. Zie hiervoor het plaatje op de volgende pagina. Conclusies De nut een noodzaak is aangetoond, evenals het bestaansrecht. TZHO kan een rol spelen in het verbeteren van het vestigings- en ondernemersklimaat en kan bijdragen in het stimuleren van werkgelegenheid. Organisatorisch functioneert TZHO nog niet optimaal, dit kan verbeterd worden zowel op de primaire en secondaire processen alsmede de interne en externe communicatiestromen. Het is onduidelijk wie waar voor verantwoordelijk is. Vervolg stap: Implementatie plan (incl. Implementatie van PDCA cyclus) opstellen, communicatieplan opstellen en werkplannen opstellen. 1 GOTIC = Geld, Organisatie, Tijd, Informatie en Kwaliteit

Bijlage 5 Uitwerking en analyses diepte interviews

Bijlage 5 Uitwerking en analyses diepte interviews Bijlage 5 Uitwerking en analyses diepte interviews Nut en noodzaak Bestuurlijk niveau De geïnterviewde wethouders geven aan het nuttig te vinden dat TZHO er is. Men ziet het als hulpmiddel om samenwerking

Nadere informatie

Bijlage 1 Vragenlijsten Diepte Interviews. Vragenlijst Diepte Interview Bestuurlijk Niveau (wethouders)

Bijlage 1 Vragenlijsten Diepte Interviews. Vragenlijst Diepte Interview Bestuurlijk Niveau (wethouders) Bijlage 1 Vragenlijsten Diepte Interviews Vragenlijst Diepte Interview Bestuurlijk Niveau (wethouders) Nut en noodzaak 1. Vindt u het nuttig dat het ondernemershuis Ter Zake er is? a. Waarom vindt u dit?

Nadere informatie

Bijlage 3 : Behoeften/Wensen/Bijdragen/Kansen van ondernemers

Bijlage 3 : Behoeften/Wensen/Bijdragen/Kansen van ondernemers Groot groter dan 250 werknemers Behoeften: Als er vanuit het ondernemershuis op thema bijeenkomsten worden georganiseerd en actief (grote) ondernemingen worden betrokken. Invulling geven aan een social

Nadere informatie

Bijlage 12 TZHO als matrixstructuur in relatie tot de gemeentelijke structuur.

Bijlage 12 TZHO als matrixstructuur in relatie tot de gemeentelijke structuur. Publieke structuur 1 Figuur 1 1 In dit overzicht staan alleen de gemeenteraad, het college en de volgends doelstellingen bepaalde participatie van organisatieonderdelen binnen de gemeente. Matrixstructuur

Nadere informatie

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden.

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden. Resultaten Pionierlab 16 maart 2015 14 ondernemers uit de wereld van vastgoed, bedrijventerreinen, mobiliteit, zakelijke en financiële dienstverlening. Thema accountmanagement en dienstverlening Ontzorg

Nadere informatie

Strategisch (bedrijfs)plan Ter Zake Het Ondernemershuis

Strategisch (bedrijfs)plan Ter Zake Het Ondernemershuis Strategisch (bedrijfs)plan Ter Zake Het Ondernemershuis Het Ondernemershuis, voor álle ondernemers! 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Management Samenvatting... 4 3. Inleiding... 8 a. Leeswijzer...

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen)

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen) Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het ontwikkelen, coördineren en realiseren van campagnes en acties binnen een team en/of thema met als doel het bereiken, benaderen en activeren van de doelgroepen. Welke

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een Samenvatting In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een tentoonstelling/expo, die de parels van Maastrichts ondernemerschap laat zien. De hoofddoelstelling

Nadere informatie

Bijlage 4 Stakeholderanalyse

Bijlage 4 Stakeholderanalyse Bijlage 4 Stakeholderanalyse De sessie 1. Inleiding a. Welkom deelnemers b. Rolverdeling Hans/Simone c. Theorie Stakeholderanalyse 2. Stakeholders benoemen a. Landschap van Stakeholders in kaart brengen

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012 Portefeuille: P. Gach Wethouder Dronten, 11 september 2012 Sociaal Economische Agenda, opdrachtformulering kerngroepen Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. de uitwerkingsopdrachten van de

Nadere informatie

Onze partners - Gemeente / Wijkbureau Oost, HISA, Ondernemersfonds Utrecht, Leefbaarheidsbudgetten

Onze partners - Gemeente / Wijkbureau Oost, HISA, Ondernemersfonds Utrecht, Leefbaarheidsbudgetten Floris Tyl Boswell Career Academy / Boswell Junior - Kennisvalorisatie - Missing Link - Welke vaardigheden nodig voor je eerste baan Ondernemersvereniging Puur Oost - Adriaen van Ostadelaan en Jan van

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return

Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november 2014 MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Petra Oden, Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Visie Registerplein Kwaliteit van sociale professionals (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Onze Missie Registerplein draagt bij aan de borging en verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

Intentieovereenkomst

Intentieovereenkomst Intentieovereenkomst Actieprogramma Economie Gouda 2014 en 2015 28 januari 2014 Intentieovereenkomst samenwerking Gemeente Gouda Gouda Onderneemt! in het kader van het Actieprogramma Economie Gouda 2014

Nadere informatie

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: 17.003816 Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe 2017-2021 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijze en beantwoording Nota zienswijzen Detailhandelsvisie 2017-2021

Nadere informatie

Visie op dienstverlening

Visie op dienstverlening Datum: 27-04-2011 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel document 3 1.3 Leeswijzer 3 2 Visie op dienstverlening 4 3 Doelstellingen voor dienstverlening 5 4 Ontwikkellijn dienstverlening

Nadere informatie

BoZ! Bewoners op Zuid

BoZ! Bewoners op Zuid BoZ! Bewoners op Zuid Wie zijn wij? Noem ons de ambassadeurs of verbinders op Zuid. We zijn actieve bewoners en ondernemers die zich met plezier en naar eigen vermogen inzetten voor de gebieden IJsselmonde,

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

Programma Aan het Werk

Programma Aan het Werk Programma Aan het Werk Ambities van het college op het gebied Economie Arbeidsmarkt en Onderwijs Benen op tafelsessie raad 27-1-2015 Programma Opening Toelichting Programma en werken met een programma

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION DUTCH DATACENTER ASSOCIATION Onze missie: De DDA verbindt de marktleidende datacenters in Nederland met als missie het versterken van de economische groei en het profileren van datacenters in de samenleving.

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Greenport NHN Conferentie 25 november 2017

Greenport NHN Conferentie 25 november 2017 Greenport NHN Conferentie 25 november 2017 Voorstellen Internationale Ontwikkelingen Waarom samenwerken? Holland Horti International Activiteiten en organisatie Voorstellen INCOTEC Actief in de zaadindustrie

Nadere informatie

Kadernotitie professionalisering

Kadernotitie professionalisering Kadernotitie professionalisering 2015-2020 Colofon Uitgave : ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs Voorgenomen besluit College van Bestuur : 31 maart 2015 Instemming GMR : 24 april 2015 Vastgesteld

Nadere informatie

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc Hoe krijg ik ruim 1 miljoen van ondernemers voor verbetering van de binnenstad? Kennisnetwerk centrumontwikkeling In Krimp- en anticipeergebieden 16 april 2015 Winschoten 1 Hoe krijg ik ruim 1 miljoen

Nadere informatie

Samen Sterker. Dienstverleningsvisie Zevenaar Spijk

Samen Sterker. Dienstverleningsvisie Zevenaar Spijk Samen Sterker Dienstverleningsvisie Zevenaar 2018-2022 Spijk Inhoudsopgave 1. Samen Sterker... 3 Bouwen aan dienstverleningsvisie... 3 Herindelingsadvies... 3 Ervaringen en trends...4 2. Onze focus...4

Nadere informatie

Vacature Business Development & Sales

Vacature Business Development & Sales Vacature Business Development & Sales Functieomschrijving 0 1 20.10. 2016 Vacature Business development &sales 01 Zelfstandige denker, met gevoel voor het ontwikkelen en benutten van commerciële kansen.

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

Parkmanagement in groei traject

Parkmanagement in groei traject Parkmanagement in groei traject Leergang PM 2014 Utrecht, 25 maart 2014 www.clok.nl e-mail info@clok.nl telefoon 035-695 41 44 StichtingCLOK Auteur achter, voornaam Levenscyslus bedrijventerrein Programma

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek. Samenvatting en stappenplan

Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek. Samenvatting en stappenplan Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek Samenvatting en stappenplan Auteurs: Fleur van IJperen en Eva Leen, The Social Firm 25-10-2016 Inleiding In Utrecht is een nieuw samenwerkingsverband

Nadere informatie

1) Hoe gaat Werkzaak ervoor zorgen dat doelstellingen die nu ver achter blijven wel gehaald worden, Is hier een plan van aanpak voor?

1) Hoe gaat Werkzaak ervoor zorgen dat doelstellingen die nu ver achter blijven wel gehaald worden, Is hier een plan van aanpak voor? CDA 1) Hoe gaat Werkzaak ervoor zorgen dat doelstellingen die nu ver achter blijven wel gehaald worden, Is hier een plan van aanpak voor? 2) Hoe gaat Werkzaak om met mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Uitwerken/introduceren nieuwe (beleids-)instrumenten;

Uitwerken/introduceren nieuwe (beleids-)instrumenten; 1 Aanleiding Invoering Pw per 1 januari 2015 Stop instroom Wsw Beperking instroom Wajong Nieuwe/uitbreiding instrumenten: Nieuw Beschut en LKS Afname Rijksbijdrage Wsw Verlaging Participatiebudget door

Nadere informatie

Op weg naar een sturende rol voor een terugtredende overheid

Op weg naar een sturende rol voor een terugtredende overheid Op weg naar een sturende rol voor een terugtredende overheid 2 Op weg naar een sturende rol voor een terugtredende overheid De Rijksoverheid streeft een krachtige, kleine en dienstverlenende overheid na.

Nadere informatie

Ondernemen als baan. Definities ondernemer. ziet kansen die anderen niet volledig (h)erkennen om : aan een onvervulde vraag te voldoen

Ondernemen als baan. Definities ondernemer. ziet kansen die anderen niet volledig (h)erkennen om : aan een onvervulde vraag te voldoen Opzet workshop 1. Welkom 2. Wat is een ondernemer 3. Beleid Gemeente Deventer 4. Voorselectie 5. Wat doet het Ondernemershuis Deventer 6. Ondernemen als baan 7. Succesfactoren 8. Tips en Trucs 9. Afsluiting

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Samenvatting Ondernemersenquête Land van Heusden en Altena 2016 Bedrijvenkring Altena (BKA), Netwerkplatform Ondernemend Altena

Nadere informatie

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg?

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg? Missie, visie en strategie Straat Consulaat Den Haag anno 2019 Wij zijn ervan overtuigd dat mensen gelijkwaardig zijn en dat alle mensen recht hebben op waardigheid, wonen, voeding, kleding, goede zorg

Nadere informatie

Erkenningschema Bedrijfscontactfunctionarissen

Erkenningschema Bedrijfscontactfunctionarissen Erkenningschema Bedrijfscontactfunctionarissen Geldig per 14 december 2010 Versie: 1 Secretariaat SEPCW Postbus 526 2400 AM Alphen aan den Rijn Tel: 0172 242441 Fax: 020 5248118 Email: info@sepcw.nl Inhoud

Nadere informatie

Van denken naar doen bij A&F

Van denken naar doen bij A&F Van denken naar doen bij A&F Human Capital Agenda A&F (Regionale) economische clusters Behoeftes studenten en (potentiële) werknemers Behoeftes bedrijven A&F Aantrekkelijk werkgeverschap en imago sector

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Deltapoort

Uitvoeringsprogramma Deltapoort Stuurgroep DP/LT 10 juli 2014 Bijlage 6.2 Bestuurlijke trekker: A. Kamsteeg Ambtelijke trekker: Myra Zeldenrust Uitvoeringsprogramma Deltapoort Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt Conceptversie Myra Zeldenrust

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Het belang van het BBZ: do s en don ts

Het belang van het BBZ: do s en don ts Het belang van het BBZ: do s en don ts Nieuwegein 19 juni 2013 Peter Koppe, VNG Sjon Reimink, manager ROZ groep Vereniging van Nederlandse Gemeenten Opzet workshop 1. Inleiding Peter Koppe Kader: het belang

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. G. Struik, wethouder De raad stelt het Intensiveringsprogramma 'MVO Gooise Meren vast.

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. G. Struik, wethouder De raad stelt het Intensiveringsprogramma 'MVO Gooise Meren vast. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 120535 De heer drs. G. Struik, wethouder De raad stelt het Intensiveringsprogramma 'MVO Gooise Meren 2016-2018 vast. Aan de raad, 1. Beslispunten 1.

Nadere informatie

Tijd voor verandering

Tijd voor verandering Tijd voor verandering Programma Ondernemersenquête Visie & kernwaarden Organisatie Contributie Website Een nieuwe naam / logo Discussie in groepen Vervolg. 1 Deelnemers 26 60 30 42 Detailhandel Zakelijke

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers: Veelgestelde vragen 1 JUNI 2018 Veelgestelde vragen Vraag 1 Vraag 2 Vraag Vraag 4 Vraag 5 Vraag Vraag 7 Vraag 8 Vraag 9 Vraag 10 Vraag 11 Vraag 12 Vraag 1 Vraag 14

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Inschrijving RBB-AWARD 2017

Inschrijving RBB-AWARD 2017 Organisatie: Kamer van Koophandel Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Anneloes Brand E-mail adres: anneloes.brand@kvk.nl Mobiele telefoon: 06 5511 6315 Akkoord lid Raad van Participanten

Nadere informatie

Strategisch plan

Strategisch plan Strategisch plan 2016-2019 1. Inleiding Voor u ligt het strategisch plan 2016-2019. In het strategisch plan 2016-2019 wil Dress for Success Amsterdam (DfS A) u meenemen in de strategie en de keuzes die

Nadere informatie

Informatiemanager. Doel. Context

Informatiemanager. Doel. Context Informatiemanager Doel Ontwikkelen, in stand houden, evalueren, aanpassen en regisseren van het informatiemanagement, de digitale informatievoorziening en de ICT-facilitering van de instelling en/of de

Nadere informatie

Goed geregeld voor de Rotterdammer!!

Goed geregeld voor de Rotterdammer!! Goed geregeld voor de Rotterdammer!! Stedelijk kader Rotterdamse dienstverlening 2015-2018 (uitwerking van de kaders) naar een volgende fase in onze dienstverlening 1. Onze ambitie De stad Rotterdam staat

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL 1. ORGANISATIE. Noorderpoort

FUNCTIEPROFIEL 1. ORGANISATIE. Noorderpoort FUNCTIEPROFIEL Opdrachtgever: Functienaam: Deskundigheid Noorderpoort Lid Raad van Toezicht Sociale domein 1. ORGANISATIE Noorderpoort Noorderpoort bereidt jongeren en volwassenen voor op hun rol in de

Nadere informatie

Sociaal Werk Amsterdam

Sociaal Werk Amsterdam Bijlage bij Uitvoeringsbesluit Sociaal Werk Sociaal Werk Amsterdam Missie, rollen en randvoorwaarden Zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking en/of grote afstand tot de arbeidsmarkt passend en duurzaam

Nadere informatie

ProcessMinded. Progress in Process. Goed voor elkaar. Missie & Visie

ProcessMinded. Progress in Process. Goed voor elkaar. Missie & Visie ProcessMinded Progress in Process Goed voor elkaar Missie & Visie MISSIE & VISIE / Voorwoord 2? reiken we da e be t? o H gaan we voo r a r? Wa bestaan rom we a a W Voorwoord Waarom bestaan we, waar gaan

Nadere informatie

Bedrijvenvereniging De Hoef 3.0 BIJEENKOMST - DINSDAG 20 november 2012. Locatie: Brasserie The Wing

Bedrijvenvereniging De Hoef 3.0 BIJEENKOMST - DINSDAG 20 november 2012. Locatie: Brasserie The Wing Bedrijvenvereniging De Hoef 3.0 BIJEENKOMST - DINSDAG 20 november 2012 Locatie: Brasserie The Wing Agenda: 16.15 uur Opening/toelichting programma 16.20 uur Algemene Ledenvergadering - verantwoording 2012

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Stichting Parkmanagement Laarbeek

Stichting Parkmanagement Laarbeek Stichting Parkmanagement Laarbeek Jaarplan 2018 jaarplan 2018 Stichting Parkmanagement Laarbeek 1 Inhoudsopgave Missie, visie en kernwaarden Samenwerking Hoofdthema s Schoon, heel, veilig Energiebewust

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een Werktop? De kracht van verbinden

Hoe organiseer ik een Werktop? De kracht van verbinden Hoe organiseer ik een Werktop? De kracht van verbinden Edo Haan wethouder gemeente 4-12-2012 se Werktop 1 Even voorstellen Initiator van de Sociaal Economische Agenda (SEA) Bestuurlijke trekker Coördinerend

Nadere informatie

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen door het optimaal benutten van talenten,

Nadere informatie

Bijlage 1 Ervaringen & lessen uit een half jaar interventieteam Naar aanleiding van punt 1 van de motie werd per 1 januari 2015 een interventieteam ingericht. Dit interventieteam kreeg als opdracht: a.

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht Rapportage Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Uitgevoerd door: ETIN Adviseurs s-hertogenbosch, mei 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Populatie

Nadere informatie

Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente

Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente Datum: : 13-6-2017 Van Onderwerp: : Marco van Hoek, Wendy Kolste : Plan van aanpak Aanleiding Ondernemers, inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Samenvatting Plan van Aanpak Centrummanagement Grave. Ondernemersvereniging Graveon

Samenvatting Plan van Aanpak Centrummanagement Grave. Ondernemersvereniging Graveon Samenvatting Plan van Aanpak Centrummanagement Grave Ondernemersvereniging Graveon VOORWOORD Deze visie en plan van aanpak voor de start van Centrummanagement Grave is tot stand gekomen door samenwerking

Nadere informatie

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012 Sociale innovatie De volgende vragen gaan over sociale innovatie en innovatief ondernemingsbeleid. Sociale Innovatie is een vernieuwing of een verbetering in de arbeidsorganisatie en in de arbeidsrelaties

Nadere informatie

Rapport opvolging bevindingen burgervisitatiecommissie 14ini03177

Rapport opvolging bevindingen burgervisitatiecommissie 14ini03177 Rapport opvolging bevindingen burgervisitatiecommissie 14ini03177 Inleiding De burgervisitatiecommissie heeft haar bevindingen gedeeld over hoe wij onze visie over onze veranderende rol van de gemeente

Nadere informatie

Verkenning regionale loopbaanversneller. Presentatie Voorzittersoverleg 28 maart 2019

Verkenning regionale loopbaanversneller. Presentatie Voorzittersoverleg 28 maart 2019 Context (1) Context (1) Verkenning regionale loopbaanversneller Presentatie Voorzittersoverleg 28 maart 2019 Opbouw 5. Advies 1. Probleem 4. Observaties 2. Opdracht 3. Aanpak Probleem Economische ontwikkeling:

Nadere informatie

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding Gemeentelijke regisseurs Regisseren en de kunst van de verleiding Van traditioneel management naar modern regisseren De gemeente heeft de regie dat gebeurt niet zomaar, en ook niet van de ene op de andere

Nadere informatie

Edith van Dijk 3427

Edith van Dijk 3427 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Edith van Dijk 3427 edith.van.dijk@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk 29-5-2019 987621/1006276 portefeuillehouder Wethouder Kees Marchal onderwerp Startnotitie

Nadere informatie

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN NTFU JAARPLAN 2015 BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS MARKTPOSITIE BELANGENBEHARTIGING VOORWAARDEN STERKE BONDSORGANISATIE INNOVATIEF HANDELEN NAAMSBEKENDHEID

Nadere informatie

ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN

ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN 2018-2023 VERSIE definitief Vastgesteld op : 14 augustus 2018 Directeur bestuurder 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 3 3. Positionering ICT en Informatiebeleid

Nadere informatie

1 Visie op de webpresentatie

1 Visie op de webpresentatie 1 Visie op de webpresentatie De gemeente Eindhoven gaat haar presentatie op het web verbeteren We spreken met opzet over presentatie omdat de vorm wat ons betreft nog open is. Concreet betekent dit dat

Nadere informatie

Ondernemersmanifest Provinciale Statenverkiezingen 2019

Ondernemersmanifest Provinciale Statenverkiezingen 2019 Ondernemersmanifest Provinciale Statenverkiezingen 2019 10 praktische handvatten Ter inspiratie voor de nieuwe Statenleden Uit onze poll over de Provinciale Statenverkiezingen blijkt dat 34% van de ondernemers

Nadere informatie

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden De organisatie moet meer nadruk op efficiency dan op nieuwe uitdagingen leggen De

Nadere informatie

Matchen op werk in de arbeidsmarktregio s

Matchen op werk in de arbeidsmarktregio s Matchen op werk in de arbeidsmarktregio s In maart 2017 is op de conferentie met alle geledingen uit alle arbeidsmarktregio s de stip aan de horizon bepaald voor het versterken van de werkgeversdienstverlening

Nadere informatie

Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet!

Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet! Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet! 30 november 2012 Vraag 1: Welke mogelijkheden zijn er om tot startkwalificatie opgeleid te worden? BOL opleiding BBL opleiding Niveau 2 mbo BOL

Nadere informatie

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804 Agendapunt commissie: 8 steller Telefoonnummer email W.Bischoff 040-2083417 wim.bischoff@valkenswaard.nl agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp O6raad00804 Kader ten behoeve van het sociaal-economisch

Nadere informatie

Banenafspraak mythes en waar- en onwaarheden

Banenafspraak mythes en waar- en onwaarheden Banenafspraak mythes en waar- en onwaarheden Doel Webinar Er zijn veel vragen, mythes en waar- en onwaarheden over de banenafspraak en de quotumregeling. Dit webinar voorziet in: - Chatpanel die uw vragen

Nadere informatie

Promotie Veenendaal een jaar later... 30 mei 2011

Promotie Veenendaal een jaar later... 30 mei 2011 Promotie Veenendaal een jaar later... 30 mei 2011 Programma De vraag van Jackie Chan beantwoord Citymarketing Basics Strategie bij promotie van Veenendaal De vraag van Kees beantwoord Verschillen en overeenkomsten

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

Bijeenkomst opschaling. Divosa 1 februari 2013

Bijeenkomst opschaling. Divosa 1 februari 2013 Bijeenkomst opschaling Divosa 1 februari 2013 Opschaling Vooral veel uitdagingen kansen, bedreigingen In de sheets een impressie van wat de deelnemers aan de masterclass bedachten. Antwoord op de vraagstukken

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie. Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015

Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie. Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015 Stimulering ondernemerschap en bestrijding winkelleegstand een gouden combinatie Wout Gelderloos Farid Darkaoui 20 januari 2015 Even voorstellen Zaken Expert B.V. Stedelijk en economische ontwikkeling

Nadere informatie

PROACTIEF WERKEN BINNEN EEN GEMEENTE. ir. Hamid Majaiti Directeur Tele-BS

PROACTIEF WERKEN BINNEN EEN GEMEENTE. ir. Hamid Majaiti Directeur Tele-BS PROACTIEF WERKEN BINNEN EEN GEMEENTE ir. Hamid Majaiti Directeur Tele-BS INLEIDING (1) Kabels en leidingen hebben (nog) geen prioriteit binnen de gemeentelijke organisatie 10% - 15% van de gemeenten hebben

Nadere informatie

Kaartspel EVC als strategische keuze

Kaartspel EVC als strategische keuze Kaartspel EVC als strategische keuze Doel van het kaartspel: Inzicht krijgen in waar je als EVC-aanbieder naar toe wilt gaan en hoe je perspectief voor de toekomst ontwikkelt. Ga je wel of niet door met

Nadere informatie

Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase

Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase 1. Aanbevelingen per levensfase Eén van de onderdelen van het programma Overstag is het ontwikkeltraject Sterk in je Werk. De organisaties die

Nadere informatie