Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena"

Transcriptie

1 Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena

2 Samenvatting Ondernemersenquête Land van Heusden en Altena 2016 Bedrijvenkring Altena (BKA), Netwerkplatform Ondernemend Altena en de drie gemeenten onderzoeken op welke manier zij eenmansbedrijven en startende ondernemers in het Land van Heusden en Altena zouden kunnen faciliteren. De enquête is op 1 oktober 2016 door 62 respondenten ingevuld. De enquête is opgebouwd in verschillende hoofdstukken. Aan de hand van deze opbouw is deze samenvatting opgesteld. Uw bedrijf: De respondenten van de enquête zijn verdeeld over diverse branches. De branche advisering en onderzoek is met 18 respondenten het breedst vertegenwoordigd. Verder zijn er 9 respondenten uit de gezondheids- en welzijnszorg en 7 respondenten uit de bouw. De overige respondenten zijn verdeeld over de overige branches. Van de respondenten heeft ruim 69% het bedrijf al langer dan 5 jaar. 62% werkt fulltime in zijn of haar bedrijf. In welke branche bent u actief? Industrie 1 (1.61 %) Bouw 7 (11.29 %) Groothandel 4 (6.45 %) Detailhandel 3 (4.84 %) Vervoer en opslag 0 (0 %) Advisering, onderzoek en overige zakelijke dienstverlening 18 (29.03 %) Gezondheids- en welzijnszorg 9 (14.52 %) Onderwijs 2 (3.23 %) Horeca 0 (0 %) Cultuur, sport en recreatie 2 (3.23 %) Landbouw 1 (1.61 %) Overig, te weten (24.19 %) Algemene informatie bij het starten van een bedrijf: De respondenten is gevraagd wat voor informatie zij hebben ingewonnen bij de start van het bedrijf. Ruim de helft heeft informatie ingewonnen over algemene ondernemerszaken zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het opstellen van een ondernemingsplan. Naast de algemene ondernemerszaken wordt er ook veel informatie gevraagd over financieringen (verwerven van krediet) en juridische aspecten als aansprakelijkheid, algemene voorwaarden, belastingen, ondernemingsvormen en urencriteria. Ruim 79% geeft aan dat deze informatie makkelijk te verkrijgen was. De Kamer van Koophandel en het internet waren hierbij de meest gebruikte bronnen.

3 Wat voor soort informatie heeft u ingewonnen bij de start van uw bedrijf? M... Algemene info over ondernemerschap. Waar gingen de vragen specifiek over? Keuze voor ondernemerschap. Waar gingen de vragen specifiek over? Coachingsprogramma s. Waar gingen de vragen specifiek over? Vergunningen. Waar gingen de vragen specifiek over? Huisvesting. Waar gingen de vragen specifiek over? Marketing en verkoop. Waar gingen de vragen specifiek over? Financiering en/of financiën. Waar gingen de vragen specifiek over? Ondernemersverenigingen. Waar gingen de vragen specifiek over? Netwerkplatforms. Waar gingen de vragen specifiek over? Juridische- en fiscale aspecten. Waar gingen de vragen specifiek over? Wet- en regelgeving. Waar gingen de vragen specifiek over? Subsidies. Waar gingen de vragen specifiek over? 34 (57.63 %) 7 (11.86 %) 3 (5.08 %) 9 (15.25 %) 5 (8.47 %) 6 (10.17 %) 17 (28.81 %) 4 (6.78 %) 10 (16.95 %) 18 (30.51 %) 14 (23.73 %) 6 (10.17 %) Was deze informatie gemakkelijk te vinden? ja 49 (79.03 %) nee 13 (20.97 %) Via welke kanalen heeft u deze informatie ingewonnen? Meerdere antwoorden z... Internet 36 (59.02 %) Kamer van Koophandel 38 (62.3 %) Bank 14 (22.95 %) Accountant 19 (31.15 %) (Bedrijfs) Adviseur 4 (6.56 %) Gemeente 8 (13.11 %) Andere ondernemers 15 (24.59 %) Bezoek van startersdagen 10 (16.39 %) Anders, te weten 12 (19.67 %) Huisvesting: Van de 62 respondenten hebben 38 respondenten een bedrijfsruimte. 2 respondenten geven aan een ruimte nodig te hebben en 13 respondenten hebben soms een ruimte nodig. 41% van de ondernemers met een bedrijfswoning hebben deze aan huis.

4 Degene die (soms) een bedrijfsruimte wensen hebben deze het liefst bij het huis of in een centrumgebied. Van de 13 respondenten die soms een bedrijfsruimte nodig hebben komen er 9 uit de branche: advisering, onderzoek en overige zakelijke dienstverlening. De werkvelden van deze groep zijn erg breed, van marketingadvies tot advies op het gebied van werktuigkunde en van juridisch advies tot websiteadvisering. De 2 respondenten die op zoek zijn naar een ruimte zijn actief in de gezondheidszorg en onderwijs. De meest genoemde reden voor de wens van een bedrijfsruimte is een plek om op een representatieve wijze klanten te ontvangen. Een ruimte op afroep en een plaats waar meerdere ondernemers aanwezig zijn wordt door de helft als wenselijk benoemd. Meer dan 56% wil maximaal 250 euro per maand besteden aan (tijdelijke) bedrijfsruimte. Dienstverlening gemeente: Ruim 75% van de respondenten geeft aan niet te weten voor welke zaken/onderwerpen zij de gemeente kunnen benaderen. De respondenten is gevraagd welke dienstverlening vanuit de gemeente door hen als zinvol ervaren zou worden. Het beter op de hoogte zijn van netwerkmogelijkheden wordt door de respondenten hierbij het meest genoemd. Ook het beter meedenken bij bijvoorbeeld vergunningaanvragen wordt meerdere malen genoemd. Ook bestaat er behoefte aan duidelijke informatie met betrekking tot beschikbare subsidies en een online vraag- en antwoord pagina voor ondernemers. Het uitzetten van gemeentelijke opdrachten op lokaal niveau is een wens. Ondernemerschap en coaching: Na de start van het bedrijf hebben de respondenten de meeste behoefte aan informatie over marketing en verkoop. Ook de juridische aspecten net als wet- en regelgeving blijven onderwerpen die populair zijn. Ook hebben de respondenten behoefte aan informatie over ondernemersverenigingen en andere netwerkgelegenheden. Aan welk type informatie heeft (of had) u na de start van uw bedrijf behoef... Coachingsprogramma s. Kunt u een Huisvesting bij groei. Kunt u een Marketing en verkoop. Kunt u een Financiering en/of financiën. Kunt u een Ondernemersverenigingen en/of netwerken. Kunt u een voorbeeld geven? Juridische- en fiscale aspecten. Kunt u een Wet- en regelgeving. Kunt u een Ondernemerschap. Kunt u een Subsidies. Kunt u een voorbeeld geven? 6 (14.63 %) 2 (4.88 %) 12 (29.27 %) 6 (14.63 %) 10 (24.39 %) 10 (24.39 %) 10 (24.39 %) 7 (17.07 %) 5 (12.2 %)

5 Ruim 82% van de respondenten heeft nooit gebruik gemaakt van een coachingprogramma. 72% geeft aan hier ook geen behoefte aan te hebben. Degene die deel zouden nemen aan een coachingprogramma vinden communicatie en commercie het meest interessant. De respondenten geven aan dat het ook wenselijk zou zijn als er een bijeenkomst zou zijn van maximaal 1 dagdeel waar de basis van ondernemerschap (marketing, boekhouding, klantenwerving) besproken zou worden. Heeft u wel eens gebruik gemaakt van een coachingsprogramma? ja 11 (17.74 %) nee 51 (82.26 %) Zo ja, wat was het belangrijkste onderwerp van het coachingsprogramma? Communicatie/commercie 5 (38.46 %) Boekhouden 0 (0 %) Plannen en analyseren 2 (15.38 %) Leiderschap 4 (30.77 %) Strategie 4 (30.77 %) Anders, te weten. 5 (38.46 %) Als er in het Land van Heusden en Altena een coachingsprogramma voor starte... ja 17 (27.42 %) nee 45 (72.58 %) Een meerderheid van ruim 53% bezoekt geen netwerkbijeenkomsten in het Land van Heusden en Altena terwijl een ruime meerderheid van 72% aangeeft dat er wel voldoende initiatieven zijn. Ook geeft ruim 82% aan geen lid te zijn van een ondernemersvereniging. 11% geeft aan dit in de toekomst wel te willen worden. De meest genoemde reden om niet lid te zijn van een ondernemersvereniging is dat men er niet de toegevoegde waarde van ziet. Bent u lid van een ondernemersvereniging? Ja, van (17.74 %) Nee, omdat (70.97 %) Wil dit in de toekomst wel worden. 7 (11.29 %)

6 Mogelijke acties: Ondernemers: - Voor veel startende ondernemers en ZZP-ers is onduidelijk wat de toegevoegde waarde is van een ondernemersvereniging. Ruim 82% is geen lid. Hier liggen grote uitdagingen voor de ondernemersverenigingen. Startende ondernemers/zzp-ers zijn voor de toekomst van grote waarde voor de levensvatbaarheid van de verenigingen. Zij zullen zich beter moeten profileren en een gepast aanbod moeten ontwikkelen om de startende ondernemer/zzp-er aan zich te binden. Uit de enquête blijkt dat er bij deze groep ondernemers veel behoefte bestaat aan informatie over marketing en verkoop. - Uit de enquête blijkt dat een deel van de ondernemers (soms) een bedrijfsruimte nodig hebben. De meest genoemde reden voor de wens van een bedrijfsruimte is een plek om op een representatieve wijze klanten te ontvangen. Flexibele bedrijfsruimte zou een uitkomst kunnen betekenen voor veel ondernemers. Een onderzoek naar de haalbaarheid hiervan is gewenst. - Een kwart van de ondernemers geeft aan behoefte te hebben aan een coachingprogramma. Communicatie, leiderschap en strategie zijn hierbij veel genoemde onderwerpen. In het Land van Heusden Altena zijn diverse ondernemers die dergelijke coachingprogramma s kunnen opzetten. Gemeente: - Veel startende ondernemers/zzp-ers hebben behoefte aan informatie over o.a. wet- en regelgeving en subsidies. Deze informatie is nu vaak versnipperd verkrijgbaar. De gemeente kan deze informatie op een centrale (digitale) plaats aanbieden. - De gemeente zal beter onder de aandacht van ondernemers moeten brengen wat de gemeente zoal voor ondernemers doet en kan betekenen. Ruim 75% van de respondenten geeft aan niet te weten voor welke zaken/onderwerpen zij de gemeente kunnen benaderen. - In samenwerking met o.a. ondernemers en banken kan er 1 a 2 keer per jaar een ondernemersbijeenkomst georganiseerd worden waar alle actoren die je bij het ondernemerschap tegen kan komen aanwezig zijn. Wellicht in de vorm van een ondernemersmarkt. - De gemeente speelt daarnaast een stimulerende en faciliterende rol op het gebied van economische zaken. Goede initiatieven kunnen in veel gevallen dan ook op steun van de gemeente rekenen.

7 Overige tabellen: Hoe lang bestaat uw bedrijf? Minder dan 2 jaar 5 (8.06 %) 2 tot 5 jaar 14 (22.58 %) Meer dan 5 jaar 43 (69.35 %) Bent u fulltime (100%) met uw bedrijf bezig? ja 39 (62.9 %) Nee, voor...% 23 (37.1 %) Heeft u een bedrijfsruimte? ja 38 (61.29 %) nee 24 (38.71 %) Zo ja, waar is uw bedrijfsruimte gevestigd? Bedrijventerrein 8 (18.6 %) Woonwijk 7 (16.28 %) Buitengebied 5 (11.63 %) Bij eigen woning 18 (41.86 %) In of nabij een winkelgebied 5 (11.63 %) Zo nee, heeft u behoefte aan een bedrijfsruimte? ja 2 (5.13 %) nee 24 (61.54 %) soms 13 (33.33 %) Als u behoefte heeft aan een bedrijfsruimte, over welke functies en/of eige... Opslagruimte binnen 4 (30.77 %) Opslagruimte buiten 0 (0 %) Representatieve (vergader)ruimte voor de ontvangst van klanten / opdrachtgevers 10 (76.92 %) ICT infrastructuur 4 (30.77 %) Aanwezigheid van koffie/theevoorzieningen en eventueel catering Met meerdere ondernemers samen / gezamenlijke koffie-, borrelen/of netwerkmomenten Op afroep te gebruiken (meerdere ondernemers maken gebruik van dezelfde ruimte) 4 (30.77 %) 7 (53.85 %) 7 (53.85 %)

8 Parkeerruimte 4 (30.77 %) Overig, te weten 0 (0 %) Waar zou een eventueel gewenste bedrijfsruimte bij voorkeur staan? Bij mijn woning 5 (31.25 %) Op een bedrijventerrein 2 (12.5 %) In of nabij een centrum 5 (31.25 %) Geen voorkeur 4 (25 %) Wat zou een ruimte u maandelijks mogen kosten (incl. gas/water/licht, excl... Maximaal 250 euro 9 (56.25 %) 250 tot 500 euro 5 (31.25 %) 500 tot 1000 euro 2 (12.5 %) Meer dan 1000 euro 0 (0 %) Weet u voor welke zaken/onderwerpen u uw gemeente kunt benaderen bij de sta... ja 15 (24.19 %) nee 47 (75.81 %) Bezoekt u wel eens netwerkactiviteiten binnen het Land van Heusden en Alten... ja 29 (46.77 %) nee 33 (53.23 %) Zijn er in het Land van Heusden en Altena voldoende initiatieven waar start... ja 45 (72.58 %) nee 9 (14.52 %) Zo nee, kunt u aangeven welke initiatieven (en hoe vaak) u mist? Wie zou dat volgens u moeten organiseren? 5 (8.06 %) 3 (4.84 %)

Basisvragenlijst onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland

Basisvragenlijst onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland Basisvragenlijst onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012-2013 1. In welke gemeente is uw onderneming gehuisvest? (bij meerdere vestigingen graag de hoofdvestiging vermelden) 2. Welk rapportcijfer

Nadere informatie

zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012

zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012 zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012 Samenvatting ZZP er in beeld Er zijn bijna 800.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in Nederland. Zzp ers hebben

Nadere informatie

Hoofdstuk 29. Ondernemersklimaat

Hoofdstuk 29. Ondernemersklimaat Hoofdstuk 29. Ondernemersklimaat Samenvatting Van alle respondenten jonger dan 65 jaar geeft 13% aan momenteel zelfstandig ondernemer te zijn, 6% heeft er serieus over nagedacht maar het uiteindelijk toch

Nadere informatie

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht

Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht. Rapportage. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Enquête Revitalisering Bedrijventerrein Overvecht Rapportage Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht Uitgevoerd door: ETIN Adviseurs s-hertogenbosch, mei 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Populatie

Nadere informatie

MKB-onderzoek Risicomanagement. Bernardo Walta - Directeur commercie De Goudse

MKB-onderzoek Risicomanagement. Bernardo Walta - Directeur commercie De Goudse MKB-onderzoek Risicomanagement Bernardo Walta - Directeur commercie De Goudse De Goudse deed i.s.m. TNS Nipo onderzoek in het MKB Doelstelling onderzoek: Inzicht verkrijgen in risicomanagement in het MKB.

Nadere informatie

Samenvatting Pagina 3. Inleiding Pagina 7. Bedrijfsomgeving Pagina 11. Gemeentelijke dienstverlening Pagina 20. Relatie ondernemer-gemeente Pagina 32

Samenvatting Pagina 3. Inleiding Pagina 7. Bedrijfsomgeving Pagina 11. Gemeentelijke dienstverlening Pagina 20. Relatie ondernemer-gemeente Pagina 32 Oktober 2018 Samenvatting Pagina 3 Inleiding Pagina 7 Bedrijfsomgeving Pagina 11 Gemeentelijke dienstverlening Pagina 20 Relatie ondernemer-gemeente Pagina 32 Gemeentelijke heffingen en regeldruk Pagina

Nadere informatie

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap voor zelfstandig ondernemers en maatschappelijke organisaties Voor meer informatie: info@roestadvies.nl telefoon 030-2640480 www.roestadvies.nl Wie zijn wij Roest

Nadere informatie

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname!

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Panelonderzoek ZZP Geacht panellid, In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Graag delen wij de belangrijkste

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Financial planning voor ondernemers. Heb jij al poen voor je pensioen?

Financial planning voor ondernemers. Heb jij al poen voor je pensioen? Financial planning voor ondernemers Heb jij al poen voor je pensioen? 1! van 12! Voorwoord De pensioenen van ondernemers zijn al langere tijd onderwerp van discussie. Terwijl in Den Haag wordt gediscussieerd

Nadere informatie

Mede mogelijk gemaakt door de RPC s in Limburg

Mede mogelijk gemaakt door de RPC s in Limburg Onderzoek Criminaliteit onder het Limburgse bedrijfsleven Mede mogelijk gemaakt door de RPC s in Limburg Inleiding Veilig ondernemen is een belangrijk thema bij de Kamer van Koophandel. Jaarlijks wordt

Nadere informatie

Ondernemingspeiling 2015. Foto: Jan van der Ploeg

Ondernemingspeiling 2015. Foto: Jan van der Ploeg Ondernemingspeiling 2015 Foto: Jan van der Ploeg Kenniscentrum MVS Juni 2015 O n d e r n e m i n g s p e i l i n g 2 0 1 5 P a g i n a 2 Inleiding Op initiatief van het team Economische Zaken, Toerisme

Nadere informatie

Ontmoeting zzp ers & gemeente Molenwaard. 27 mei 2015

Ontmoeting zzp ers & gemeente Molenwaard. 27 mei 2015 Ontmoeting zzp ers & gemeente Molenwaard 27 mei 2015 Agenda 1. Welkomstwoord wethouder Fatih Özdere 2. Voorstelrondje 3. Presentatie onderzoek Daniël van den Dool 4. Vragen/discussie 5. Arjan Koopmans

Nadere informatie

MKB Regioscan voor ( kantoor)

MKB Regioscan voor ( kantoor) MKB Regioscan voor ( kantoor) REAAL REGIONAAL 1 Deze analyse is uitgevoerd door Olbico Nederland in opdracht van REAAL Verzekeringen Auteurs Olbico Datum: juli 2010 Projectnummer: 0000001 Contact REAAL

Nadere informatie

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er

Checklist Starters. Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er Checklist Starters Checklist Startende coaches, therapeuten, trainers Checklist ZZP-er 1. Wat is jouw motivatie om te gaan starten? Starten vanuit jouw passie en jouw diepste verlangens geeft de grootste

Nadere informatie

Ondernemerspeiling. Ondernemerspeiling op Waarstaatjegemeente.nl. Waar vinden uw bedrijfsactiviteiten hoofdzakelijk plaats?

Ondernemerspeiling. Ondernemerspeiling op Waarstaatjegemeente.nl. Waar vinden uw bedrijfsactiviteiten hoofdzakelijk plaats? Ondernemerspeiling Versie september 2017 V1.0 dd 20170830 Ondernemerspeiling op Waarstaatjegemeente.nl De vragen in de Ondernemerspeiling gaan over uw bedrijfsvestiging in de gemeente XXX. Er wordt u gevraagd

Nadere informatie

Uitslag enquête zzp ers

Uitslag enquête zzp ers Uitslag enquête zzp ers 2015 Inleiding bladzijde: 2 In Voorschoten is de trend waarneembaar van een toenemend aantal inwoners dat een eigen bedrijf vanuit de eigen woning is gestart. Dé zzp er (zelfstandige

Nadere informatie

Kennismakingsgesprek StartSmart

Kennismakingsgesprek StartSmart StartSmart Startpunten bij de Kamer van Koophandel Centraal gelderland Kennismakingsgesprek StartSmart Deelnamenummer Startsmart Datum Tijdstip Plaats Contactpersoon KvK Naam bedrijf HR-nummer (evt.) Naam

Nadere informatie

Anne Schreurs NHTV, Breda Management Toerisme

Anne Schreurs NHTV, Breda Management Toerisme Anne Schreurs NHTV, Breda Management Toerisme PROBLEEMANALYSE Management probleem: De ondernemers in de binnenstad van Roermond worden geïnformeerd door Stichting Citymanagement Roermond in samenwerking

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Meting economisch klimaat, november 2013

Meting economisch klimaat, november 2013 Meting economisch klimaat, november 2013 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers,

Nadere informatie

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Ledenpanel VNO-NCW Midden Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Samenvatting In totaal heeft zo n 20 % van de leden van VNO-NCW Midden gereageerd. De respons kwam evenredig verdeeld uit alle

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Cluster Contactpersoon Doorkiesnummer Uw brief Ons kenmerk Bijlage{n) Onderwerp ZXM3/ SI 5 ^ Maatschappelijke

Nadere informatie

De MKB Succes Barometer. Een onderzoek door TNS NIPO in opdracht van De Telefoongids & Gouden Gids

De MKB Succes Barometer. Een onderzoek door TNS NIPO in opdracht van De Telefoongids & Gouden Gids De MKB Succes Barometer Een onderzoek door TNS NIPO in opdracht van De Telefoongids & Gouden Gids Index 1. Opzet van het onderzoek 2. Resultaten 3. Achtergrondinformatie steekproef De MKB Succes Barometer

Nadere informatie

Goed voorbereid van start

Goed voorbereid van start Welkom Eigen Bedrijf iets voor u? Goed voorbereid van start Startersevent 6 november 2014 Loopbaanplein Winterswijk Benno Ekkelboom Ondernemersadviseur Ondernemerschap Redenen om ondernemer te worden:

Nadere informatie

Q1 In welke branche bent u werkzaam?

Q1 In welke branche bent u werkzaam? Q1 In welke branche bent u werkzaam? Beantwoord: 4.168 Overgeslagen: 0 Administratief Bouw Dienstverlening Financiële dienstverlening Groen Horeca ICT Kunsten Onderwijs Schoonmaak Transport Uiterlijke

Nadere informatie

Verduurzaming van het MKB

Verduurzaming van het MKB Verduurzaming van het MKB Wilma Berends / Sibolt Mulder Natuur & Milieu: visie op stimuleren MKB-verduurzaming MKB kan zelf flinke bijdrage leveren aan duurzaamheid Duurzaamheid op de agenda van MKB kan

Nadere informatie

Startersevent Ondernemen iets voor u?

Startersevent Ondernemen iets voor u? Startersevent Ondernemen iets voor u? Donderdag 12 september 2013 Ondernemersplaza Amersfoort 13.00-18.00 uur Kamer van Koophandel. Wie vraagt komt verder. Kijk op www.kvk.nl/starterseventgef Welkom U

Nadere informatie

Startende ondernemers in Moerdijk 2005

Startende ondernemers in Moerdijk 2005 Startende ondernemers in Moerdijk 2005 I. Ontwikkeling startende ondernemers Aantal startende ondernemers licht gedaald In 2005 zijn in Moerdijk 136 personen een onderneming gestart 1. Dit zijn er 6 minder

Nadere informatie

Markt starters. Trendanalyse. Demografisch. Trendanalyse 14/04/16. 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek.

Markt starters. Trendanalyse. Demografisch. Trendanalyse 14/04/16. 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek. Markt starters Trendanalyse 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek Trendanalyse 2 1 Aantal starters door de jaren Starters per jaar 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000

Nadere informatie

Samen geven we richting aan de koers van de NKC

Samen geven we richting aan de koers van de NKC Samen geven we richting aan de koers van de NKC ₀ ₀ ₀ In de aanloop naar de klimaattop in Parijs is eind 2014 de Nederlandse Klimaatcoalitie van start gegaan om CO2 reductie bij bedrijven en andere organisaties

Nadere informatie

Tijd voor verandering

Tijd voor verandering Tijd voor verandering Programma Ondernemersenquête Visie & kernwaarden Organisatie Contributie Website Een nieuwe naam / logo Discussie in groepen Vervolg. 1 Deelnemers 26 60 30 42 Detailhandel Zakelijke

Nadere informatie

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur

Goed voorbereid van start. Marieke Slot ondernemersadviseur Goed voorbereid van start Marieke Slot ondernemersadviseur Feiten en cijfers 2015 Het totaal aantal bedrijven is toegenomen met 4% (188.000 nieuwe bedrijven) Minder faillissementen en opheffingen (-25%)

Nadere informatie

Huidig economisch klimaat

Huidig economisch klimaat Huidig economisch klimaat 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers, 49). Het aandeel

Nadere informatie

Factsheet. Nederlands Financieel Centrum voor Ondernemers B.V.

Factsheet. Nederlands Financieel Centrum voor Ondernemers B.V. Factsheet Nederlands Financieel Centrum voor Ondernemers B.V. Inleiding NFCO voorziet in Nederland in een behoefte door voor de ondernemer een integraal financieel advies uit te brengen waarbij zakelijke

Nadere informatie

MODELOVEREENKOMST MODELOVEREENKOMST

MODELOVEREENKOMST MODELOVEREENKOMST MODELOVEREENKOMST MODELOVEREENKOMST Zzp ers en hun opdrachten Colofon Door: Dian Smetsers (KvK) Februari 2017 Kamer van Koophandel, Utrecht, februari 2017. Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging

Nadere informatie

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012

ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 ENERGIE ENQUÊTE VOORJAAR 2012 2 INHOUD Management samenvatting... 3 Respondenten... 3 Conclusies... 4 1. Inleiding... 6 2. Uitkomsten per vraag... 6 2.1 Energie en energiebesparing binnen de organisatie...

Nadere informatie

KLV Onderzoek 2008 naar ondernemerschap bij Wageningse afgestudeerden en hun mogelijke inzet bij starters en spin-off in de Life Sciences.

KLV Onderzoek 2008 naar ondernemerschap bij Wageningse afgestudeerden en hun mogelijke inzet bij starters en spin-off in de Life Sciences. Wagenings Ondernemerschap. KLV Onderzoek naar ondernemerschap bij Wageningse afgestudeerden en hun mogelijke inzet bij starters en spin-off in de Life Sciences. 1. Introductie Wageningse alumni werken

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Noord. Onderzoek onder de ondernemers van het Digitaal Panel Noord. Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658

Arbeidsmarkt Noord. Onderzoek onder de ondernemers van het Digitaal Panel Noord. Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 Onderzoek onder de ondernemers van het Digitaal Panel Noord Projectnummer: 12163 In opdracht van: Stadsdeel Noord Rogier van der Groep Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam 1000 AR Amsterdam

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

MKB Monitor Onderzoek. Leer ondernemers echt kennen en weet wat er speelt in ondernemend Nederland!

MKB Monitor Onderzoek. Leer ondernemers echt kennen en weet wat er speelt in ondernemend Nederland! MKB Monitor Onderzoek Leer ondernemers echt kennen en weet wat er speelt in ondernemend Nederland! Waarom Mkb onderzoek? Ondernemers echt kennen en weten wat er speelt. Weten wat hen drijft en waarvoor

Nadere informatie

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw 7 oktober 2015, Jan Eelco Jansma Samenvatting Dit document doet verslag van een online enquête (voorjaar-zomer 2015) onder betrokkenen bij stadslandbouw.

Nadere informatie

Bijeenkomst De Opstartfabriek. Rotterdam, 3 april 2018

Bijeenkomst De Opstartfabriek. Rotterdam, 3 april 2018 Bijeenkomst De Opstartfabriek Rotterdam, 3 april 2018 OVAL maakt duurzame inzetbaarheid werkend! Wij staan voor vitaliteit, plezier, ontwikkeling en perspectief in werk. Samen met u. Iedere dag weer. 2

Nadere informatie

Onderzoek Online dienstverlening. Kracht van Delft 2013

Onderzoek Online dienstverlening. Kracht van Delft 2013 Onderzoek Online dienstverlening Kracht van Delft 2013 Hoofdvraag Hoe actief zijn ondernemers in Delft met online dienstverlening? Welke kansen worden gezien en welke kansen worden benut? Welke barrières

Nadere informatie

Startersevent Ondernemen iets voor u?

Startersevent Ondernemen iets voor u? Startersevent Ondernemen iets voor u? Donderdag 12 september 2013 Ondernemersplaza Amersfoort 13.00-18.00 uur Kamer van Koophandel. Wie vraagt komt verder. Kijk op www.kvk.nl/starterseventgef Welkom U

Nadere informatie

Stichting StartersCentrum Limburg. Beleidsprogramma. juni 2018

Stichting StartersCentrum Limburg. Beleidsprogramma. juni 2018 Stichting StartersCentrum Limburg Beleidsprogramma 2019 juni 2018 BELEIDSPROGRAMMA 2019 Intro Dit beleidsprogramma 2019 dient in samenhang te worden bezien met het beleidsplan 2019 tot en met 2022. Het

Nadere informatie

Zzp ers in Beeld: Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht

Zzp ers in Beeld: Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht Zzp ers in Beeld: Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht RS-12.0319 Juni 2012 Kamer van Koophandel Rotterdam Inhoudsopgave Colofon... 3 1 Inleiding... 4 2 Achtergrond ondernemers... 5 3 Resultaten... 7 a.

Nadere informatie

DATA OVER DE BEDRIJVENDYNAMIEK. 2019, 1e kwartaal

DATA OVER DE BEDRIJVENDYNAMIEK. 2019, 1e kwartaal DATA OVER DE BEDRIJVENDYNAMIEK 2019, 1e kwartaal Colofon Door: KVK, Utrecht, april 2019 Business Intelligence Contact: Neem voor meer informatie contact op met persvoorlichting, 06 30 35 29 21 Alles uit

Nadere informatie

Nationale monitor Social media in de Interne Communicatie

Nationale monitor Social media in de Interne Communicatie Nationale monitor Social media in de Interne Communicatie VRAGENLIJST Dit is de vragenlijst zoals we die aangeboden hebben. Veel vragen worden door zogenaamde LIkert schalen aangeboden, bij ons op een

Nadere informatie

DNA-ps december Resultaten november Uitleg KvK Ondernemerspanel

DNA-ps december Resultaten november Uitleg KvK Ondernemerspanel DNA-ps december 2012 - Resultaten november 2012 - Uitleg KvK Ondernemerspanel Hoe groot is uw onderneming? Ik ben zelfstandige, zonder personeel Micro-onderneming (1-9 werknemers) 28,1 64,8 - Twee derde

Nadere informatie

Donderdag 15 maart 2012. Van der Valk Hotel Almere, 16.00-21.00 uur. Kamer van Koophandel. Wie vraagt komt verder.

Donderdag 15 maart 2012. Van der Valk Hotel Almere, 16.00-21.00 uur. Kamer van Koophandel. Wie vraagt komt verder. Startersevent Ondernemen iets voor u? Donderdag 15 maart 2012 Van der Valk Hotel Almere, 16.00-21.00 uur Kamer van Koophandel. Wie vraagt komt verder. Kijk op www.kvk.nl/starterseventgef Programmaboekje

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

M200916. Parttime van start. drs. A. Bruins

M200916. Parttime van start. drs. A. Bruins M200916 Parttime van start drs. A. Bruins Zoetermeer, 24 september 2009 Parttime van start Van de startende ondernemers werkt een kleine meerderheid na de start fulltime in het bedrijf. Een op de vier

Nadere informatie

Analyse (door)startende bedrijven (in woningen) Versie 2016 kwartaal 1

Analyse (door)startende bedrijven (in woningen) Versie 2016 kwartaal 1 Analyse (door)startende bedrijven (in woningen) Versie 2016 kwartaal 1 Rapportage Kwartaalrapport (door)startende bedrijven (in woningen) 07-04-2016 Gemeente Zoetermeer In opdracht van: Analyse bestanden:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

Digitaal Panel Noord

Digitaal Panel Noord Ondernemersklimaat Eerste meting ondernemers Projectnummer: 11239 In opdracht van: Stadsdeel Noord Drs. Rogier van der Groep Dr. Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam 1000

Nadere informatie

PENSIOEN ZZP-ERS. Een kwantitatief onderzoek onder ZZP-ers in opdracht van Indexus JORIS DE JONGH MARTIJN VAN DER VEEN AMSTERDAM, DECEMBER 2018

PENSIOEN ZZP-ERS. Een kwantitatief onderzoek onder ZZP-ers in opdracht van Indexus JORIS DE JONGH MARTIJN VAN DER VEEN AMSTERDAM, DECEMBER 2018 PENSIOEN ZZP-ERS Een kwantitatief onderzoek onder ZZP-ers in opdracht van Indexus JORIS DE JONGH MARTIJN VAN DER VEEN AMSTERDAM, DECEMBER 2018 VOORAF AWARENESS ONDER ZZP-ERS CREËREN Aanleiding en doel

Nadere informatie

toelichting EOS-project & onderzoeksresultaten

toelichting EOS-project & onderzoeksresultaten toelichting EOS-project & onderzoeksresultaten dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van

Nadere informatie

Welkom bij Karssen Financieel Partner voor TANDARTSEN

Welkom bij Karssen Financieel Partner voor TANDARTSEN Welkom bij Karssen Financieel Partner voor TANDARTSEN Welkom bij Karssen Financieel, een modern en allround financieel adviesbureau voor advies én oplossingen. We staan medische professionals, ZZP ers,

Nadere informatie

Anw-pensioen. Premietabel. Informatie voor de adviseur

Anw-pensioen. Premietabel. Informatie voor de adviseur Informatie voor de adviseur Wij zijn Geert Bouwmeester was pas 22 toen hij in 1924 voor zichzelf begon. Een overloop werd ingericht als kantoorruimte en de eerste polissen werden op de fiets rondgebracht.

Nadere informatie

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Jaarverslag 2016 StartersCentra

Nadere informatie

Hoe sportief is uw organisatie?

Hoe sportief is uw organisatie? Nationaal HR onderzoek Hoe sportief is uw organisatie? door en Hilversum, mei 2006 SportiefLeven.nl P&Oactueel Marco Schreurs (Oprichter) Seb van der Kaaden (Uitgever) Calandstraat 14 Postbus 16500 1222

Nadere informatie

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing tsvorm Jaarreken Vergunningen De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT maart 2013 DE MKB-ACCOUNTANT: EEN GOEDE ADVISEUR Elke ondernemer heeft behoefte aan een goede adviseur,

Nadere informatie

MARKERKANT A - B, 1316 AL ALMERE

MARKERKANT A - B, 1316 AL ALMERE TE HUUR MARKERKANT 10 136 A - B, 1316 AL ALMERE Huurprijs 325,- per maand Aanvaarding in overleg Algemeen In Almere Stad op bedrijventerrein Markerkant, gelegen multifunctionele kantoor-/bedrijfsruimte/

Nadere informatie

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN Starterswijzer Breda ORËNTAT MARKTONDRZOK VRGUNNNGN HUSVSTNG BDRJFSVORNG ONDRSTUNNG NTWRKN Ter introductie De heet nieuwe ondernemers van harte welkom. Starters geven een goede impuls aan de lokale en

Nadere informatie

U doet goede zaken met een accountant

U doet goede zaken met een accountant U doet goede zaken met een accountant Onno Kobus, directeur P&O bureau: Nu ik weet dat de financiën goed geregeld zijn, kan ik al mijn energie richten op mijn bedrijf. U doet goede zaken met een accountant

Nadere informatie

KING Ondernemingspeiling

KING Ondernemingspeiling KING Ondernemingspeiling Vragenlijst versie december 0 Ondernemingspeiling op Waarstaatjegemeente.nl De vragen gaan over uw bedrijfslocatie in de gemeente XXX. In deze vragenlijst wordt gevraagd naar uw

Nadere informatie

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.1006, d.d. 22 september 2009 Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier Onderwerp Convenant Starterspakket: KvK-Starterstraject Leiden en KvK- Coachpool Leiden Burgemeester en wethouders besluiten

Nadere informatie

LMG. Informatie voor gemeenten en collectieven. Local Media Group

LMG. Informatie voor gemeenten en collectieven. Local Media Group LMG Local Media Group Informatie voor gemeenten en collectieven In deze brochure wordt kort uitgelegd wat LMG (Local Media Group) uw gemeente, collectief, ondernemersvereniging of winkelgebied te bieden

Nadere informatie

Bijlage Y: Resultaten enquête (ondernemers)

Bijlage Y: Resultaten enquête (ondernemers) Bijlage Y: Resultaten enquête (ondernemers) Algemene resultaten 59 ondernemers, eigenaren en enkele professionals namens een winkelgebied hebben de ondernemersenquête volledig ingevuld. Hiervoor is gebruik

Nadere informatie

Template voor Lost sales/ business onderzoek verloren prospects eenvoudige verkorte versie. Inhoudsopgave. Vragenlijst...1. Afsluitende pagina...

Template voor Lost sales/ business onderzoek verloren prospects eenvoudige verkorte versie. Inhoudsopgave. Vragenlijst...1. Afsluitende pagina... Template voor Lost sales/ business onderzoek verloren prospects eenvoudige verkorte versie Inhoudsopgave Vragenlijst...1 Afsluitende pagina...6 Variabelen...7 i Vragenlijst Toelichting Lost sales/ business

Nadere informatie

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl Vanavond Waarom Stationswerk? Waarom samen ondernemen? Wat gaan we doen? Agenda Actueel Stationswerk Gastsprekers Borrel en discussie Conclusies Sluiting Actueel in de Stations buurt (AD 18 feb 2014) Actueel

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

22 maart Voor de digitale economie

22 maart Voor de digitale economie 22 maart 2018 Voor de digitale economie Op 22 maart 2018 organiseert Nederland ICT voor de Kamer van Koophandel een ICT Markttoets over de vervanging van haar klantrelatiesysteem (CRM). De ICT Markttoets

Nadere informatie

KvK-barometer provincie Utrecht

KvK-barometer provincie Utrecht KvK-barometer De economie in de blijft zwaar onder druk staan. Dit blijkt vooral uit het aantal bedrijven dat een verslechtering ziet van het economisch klimaat. Daarnaast verwachten meer ondernemers een

Nadere informatie

Welkom bij de Flexibility Groep

Welkom bij de Flexibility Groep Welkom bij de Flexibility Groep Wij zijn de eerste online franchise organisatie op het gebied van arbeidsbemiddeling De Flexibility Groep is opgericht in 2006 te Breda. Inmiddels tellen we landelijk meer

Nadere informatie

Deskundig advies, de mens centraal

Deskundig advies, de mens centraal Deskundig advies, de mens centraal Altijd een advies op maat Naast een gedegen advies op het gebied van accountancy, belastingen en ondernemerschap staat bij Reusen Advies altijd de mens centraal. Verwacht

Nadere informatie

Smart Industry Oktober 2015

Smart Industry Oktober 2015 Panelonderzoek Smart Industry 2015 Kamer van Koophandel Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Oktober 2015 In dit document worden de belangrijkste resultaten gedeeld. Het betreft een samenvatting zonder

Nadere informatie

Brochure abonnementen Viisi Finance

Brochure abonnementen Viisi Finance Brochure en Viisi Finance Brochure en Viisi Finance Een nieuw huis, een nieuwe uitdaging in uw carrière, trouwen, gezinsuitbreiding, u ontvangt een nalatenschap... Uw wensen en behoeften kunnen voortdurend

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Student stelt eisen aan stage bij

Factsheet persbericht. Student stelt eisen aan stage bij Factsheet persbericht Student stelt eisen aan stage bij Inleiding Stageperiode Een stageperiode is voor veel studenten de meest leerzame periode van hun schoolcarrière. Maar tegen welke problemen lopen

Nadere informatie

Zzp ers en financiële risico s. Presentatie: Marloes van den Heijkant

Zzp ers en financiële risico s. Presentatie: Marloes van den Heijkant Zzp ers en financiële risico s Presentatie: Marloes van den Heijkant Opbouw presentatie Werkzaamheid Inkomen Informatie over en ondersteuning bij financiële zaken in het verleden Informatie over en ondersteuning

Nadere informatie

Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek

Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek Ondernemersfonds buitengebied, Jaarplan 2019 Door het ZLTO Laarbeek Visie: De visie van het ZLTO Laarbeek is om in samenwerking met andere ondernemers,

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel SP & PvdA. Van groot belang voor de kleine ondernemer. Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers

Initiatiefvoorstel SP & PvdA. Van groot belang voor de kleine ondernemer. Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers Initiatiefvoorstel SP & PvdA Van groot belang voor de kleine ondernemer Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers Inleiding Vandaag de dag komen er steeds meer ZZP ers (zelfstandige

Nadere informatie

Resultaten onderzoek toekomst van de jaarrekening

Resultaten onderzoek toekomst van de jaarrekening Resultaten onderzoek toekomst van de jaarrekening Er wordt veel geschreven over de jaarrekening. Zo zou het document achterhaald zijn, is er geen vraag naar, is het geschiedschrijving en levert het beperkte

Nadere informatie

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl 1 Productencatalogus www.ondernemrslabtwente.nl 2 Voorwoord Ondernemerslab Het Ondernemerslab Twente is een samenwerking van het ROC van Twente en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het Ondernemerslab

Nadere informatie

een jaar bedrijvenloket een evaluatie

een jaar bedrijvenloket een evaluatie een evaluatie afd. onderzoek en statistiek oktober 2004 Inhoudsopgave 1 vooraf 3 2 resultaten 5 2.1 klanten 5 2.1.1 respons 5 2.1.2 resultaten, algemeen 5 2.1.3 resultaten, dienstverlening 6 2.1.4 de aanvraag

Nadere informatie

Factsheet. Nederlands Financieel Centrum voor Ondernemers B.V.

Factsheet. Nederlands Financieel Centrum voor Ondernemers B.V. Factsheet Nederlands Financieel Centrum voor Ondernemers B.V. Inleiding NFCO voor ziet in Nederland in een behoefte door voor de ondernemer een integraal financieel advies uit te brengen waarbij zakelijke

Nadere informatie

Enquête: 10 vragen voor de BV

Enquête: 10 vragen voor de BV Enquête: 10 vragen voor de BV Het Ministerie van Economische Zaken heeft, in samenwerking met Jong Management en het Platform Zelfstandige Ondernemers, een enquête gehouden onder een aantal leden van deze

Nadere informatie

Werk en inkomen. Sociale zekerheid. Sociale zekerheid. De buurt Schildersbuurt-Noord ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft inwoners.

Werk en inkomen. Sociale zekerheid. Sociale zekerheid. De buurt Schildersbuurt-Noord ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft inwoners. Sociale zekerheid Werk en inkomen De buurt Schildersbuurt-Noord ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 10.016 inwoners. Sociale zekerheid De gegevens over de sociale zekerheid zijn alleen op gemeentelijk

Nadere informatie

stad cijfers Inleiding Kerncijfers Werkgelegenheid Toename aantal banen Tabel 1: Banen en vestigingen

stad cijfers Inleiding Kerncijfers Werkgelegenheid Toename aantal banen Tabel 1: Banen en vestigingen stad cijfers Inleiding Deze aflevering van Stadcijfers presenteert de nieuwste informatie over de ontwikkeling van het aantal banen en het aantal vestigingen in de gemeente Groningen. Deze belangrijke

Nadere informatie

monitor 2018 sociale firma s Amsterdam

monitor 2018 sociale firma s Amsterdam monitor 2018 sociale firma s Amsterdam introductie In het kader van de ontwikkeling van de Sociaal Werkkoepel heeft De Omslag de opdracht gekregen om te inventariseren wat het perspectief is van sociaal

Nadere informatie

Factsheet Mismatch tussen vraag en aanbod kenmerkt arbeidsmarkt

Factsheet Mismatch tussen vraag en aanbod kenmerkt arbeidsmarkt 1 Inhoud Pagina Bronvermelding & Verantwoording 3 Werving - algemeen 4 Werving beeld per sector 5 Werving beeld per functie-familie 6 Werving beeld per functie-familie naar opleidingsniveau 6 Werving beeld

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Ontwikkelt Groei & Efficiency Wie wij zijn: is een adviesdienst die actief is in de bloemenen plantensector. De sector is dynamisch en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, mede door de opkomst van internet

Nadere informatie

Programma Startersdag Utrecht

Programma Startersdag Utrecht Programma Startersdag Utrecht Zaterdag 7 november 2015 Welkom op de Startersdag Wat valt er vandaag te beleven? Volg presentaties Vandaag kun je verschillende presentaties over het starten van een eigen

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar de toekomstvisie van Assen

Stadspanel-onderzoek naar de toekomstvisie van Assen Stadspanel-onderzoek naar de toekomstvisie van Assen Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het panel ruim 2000 leden. Elk lid

Nadere informatie

Belangrijke stappen in je voorbereiding

Belangrijke stappen in je voorbereiding Belangrijke stappen in je voorbereiding Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp'er. Wat je ook kiest, je moet goed voorbereid aan de slag. Onderstaande punten helpen

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

Onderzoek 3 Welke service verwachten klanten en wat willen ze daarvoor betalen? Een initiatief van

Onderzoek 3 Welke service verwachten klanten en wat willen ze daarvoor betalen? Een initiatief van Onderzoek 3 Welke service verwachten klanten en wat willen ze daarvoor betalen? Beschrijving onderzoek De markt verandert, de wensen van de klanten veranderen. Klanten gaan uit van de deskundigheid van

Nadere informatie