Acceptatienormen ASR Reguliere en Basisrente Hypotheek 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Acceptatienormen ASR Reguliere en Basisrente Hypotheek 2010"

Transcriptie

1 Acceptatienormen ASR Reguliere en Basisrente Hypotheek 2010 Inkomen Inkomen Het (basis)inkomen wordt bepaald door Bruto loon of salaris of inkomen uit zelfstandig bedrijf of beroep (fiscale winst). Vakantietoeslag. Vaste 13e maand uitkering. Pensioen- of VUT-uitkering. Tantième (gemiddelde bedrag; alleen indien minimaal 3 jaar genoten. Vaste, gegarandeerde eindejaarsuitkering al dan niet volgens CAO. Onregelmatigheidstoeslagen, mits bij beroep behorend. VEB-toelage. Overwerk Bedrag aan overwerk: Gemiddelde van de afgelopen 3 jaar met een maximum van het bedrag genoten in het laatste jaar. Gemiddeld overwerk <= 10% van het basisinkomen mag volledig worden meegeteld. Gemiddeld overwerk > 10% van het basisinkomen mag maximaal 50% van het totale gemiddelde overwerk worden meegeteld met een minimum van 10% van het basisinkomen. Voor inkomsten uit overwerk geldt dat indien overwerk een substantiële factor is, de beoordeling op individuele basis plaatsvindt. Overwerk geldt uitsluitend als verruiming indien aangetoond wordt dat het overwerk de laatste drie jaar is genoten. Provisie Voor de bepaling van het bedrag aan provisie gelden dezelfde normen als bij overwerk. Alimentatie-inkomsten Voor alimentatie-inkomsten geldt: ontvangen alimentatie wordt meegerekend als inkomen voor de (restant) duur mits aangetoond kan worden dat de inkomsten nog minimaal 5 jaar doorgaan. Voorts mag de alimentatie, welke binnen de toets wordt meegeteld, niet meer bedragen dan 25% van het basisinkomen. Alimentatieverplichtingen Voor alimentatieverplichtingen geldt : alimentatieverplichtingen aan de ex-echtgenoot dienen in mindering van het inkomen te worden gebracht. alle alimentatieverplichtingen voor kinderen tot een bedrag van 225,00 per kind per maand blijven buiten de beoordeling (04-10) Huurinkomsten Voor huurinkomsten geldt: Netto huurinkomsten mogen worden meegenomen, mits er sprake is van een continue karakter. De inkomsten mogen worden meegenomen tot 85 % van de bruto huur (i.v.m. te verwachten onderhoudskosten.) Hierop dienen vervolgens de kosten in mindering te worden gebracht (bijvoorbeeld voor rente, aflossing, servicekosten, et cetera). Inkomsten en uitgaven dienen te worden aangetoond.

2 Inkomen (vervolg) Inkomen uit vermogen Financiële verplichtingen Inkomsten uit vermogen worden bij het inkomen opgeteld voor zover het vermogen vrij besteedbaar is. Dit inkomen uit vermogen wordt bepaald door een maximaal door het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) vast te stellen percentage en wordt berekend over de waarde van het opgegeven vermogen, mits dit een minimale waarde van ,-- vertegenwoordigt. Indien voor de hypothecaire geldlening een lager rentepercentage geldt dan door CHF is voorgeschreven, geldt die lagere rente De lasten voortvloeiend uit de bij het BKR vermelde leningen dienen opgenomen te worden in de maximale hypotheekberekening (worden in mindering gebracht van de woonlasten bij de toets maximale hypotheekverstrekking).

3 Toets maximale hypotheekverstrekking / nadere voorwaarden Woonquote/ maximale verstrekking Het financieringslastpercentage voor Box 1 financieringen (zoals voorgeschreven door de Gedragscode (comply)) wordt bepaald aan de hand van het inkomen uit arbeid. Op het totale inkomen wordt het financieringslastpercentage (woonquote) losgelaten. Voor tweeverdieners geldt dat de woonquote wordt gekoppeld aan diegene met het hoogste inkomen. Het financieringslastpercentages voor Box 3 leningen wordt afgeleid van de reguliere woonquotetabel. Het percentage wordt gevormd door het van toepassing zijnde financieringslastpercentage uit de reguliere tabel te verminderen met (1,5 x toetsrente) + 1,5%. Toetsmethode maximale hypotheekberekening Comply/NHG Bij de berekening van de leencapaciteit volgens de complyregeling gelden de lasten die tenminste behoren bij een lening met een 30-jarige annuïteit het uitgangspunt uitgaande van bovengenoemde toetsrente en woonquotes en uitsluitend rekening houdend met vast inkomen. Deze complytoets wordt voorgeschreven door het CHF. Explain kaders In bepaalde gevallen kan er worden afgeweken van de voorgeschreven comply toets. Dit kan plaatsvinden indien er sprake is van : 1. Inkomensontwikkeling of 2. Bestendig leef- en leenpatroon of 3. Lagere Lasten dan voorheen of 4. Vrij Vermogen Salderen (indien vrije vermogen > Voor deze explainmogelijkheden gelden aanvullende acceptatievoorwaarden. Maximale hypotheekberekening 55+ers Indien de aanvrager de leeftijd van 55 jaar heeft overschreden en voldoet aan de gestelde criteria van comply of explain vindt een aanvullende toets plaats waarbij de volgende uitgangspunten worden gehanteerd: het inkomen van de aanvrager op 65-jarige leeftijd dient te worden aangetoond; als woonquote dient de woonquote, zoals deze binnen de Gedragscode is vastgesteld voor 65-jarigen, te worden gehanteerd. Indien er sprake is van een bestaande klant die opnieuw een lening aangaat dient rekening te worden gehouden met de opgebouwde waarde van een lopende polis of belegging. Voor verstrekking van het gevraagde bedrag dient ook deze toets positief te zijn.

4 Verstrekkingsnorm dienstverband / debiteur / nadere voorwaarden Tijdelijk dienstverband met intentieverklaring conform NHG Maximaal 125% van de executiewaarde. Mits op passeerdatum minimaal 4 maanden in dienst. Tijdelijk dienstverband Maximaal 100% van de executiewaarde. Voorwaarde is dat aanvrager tenminste 1 jaar onafgebroken heeft gewerkt bij dezelfde werkgever. 1 vast + 1 tijdelijk inkomen met intentie conform NHG Maximaal 125% van de executiewaarde. Indien het vaste inkomen alleen onvoldoende is en mits m.b.t. tijdelijk inkomen op passeerdatum minimaal 4 maanden in dienst. 1 vast + 1 tijdelijk inkomen Maximaal 100% van de executiewaarde. Indien het vaste inkomen alleen onvoldoende is. 1 vast + 1 tijdelijk inkomen zonder intentie conform NHG Maximaal 125% van de executiewaarde. Voorwaarde is dat aanvrager met het tijdelijk dienstverband minimaal twee maanden in dienst is. Het tijdelijk inkomen wordt daarbij meegenomen tot 50% van dit inkomen met een maximum van ,-. 2 tijdelijke inkomens Maximaal 100% van de executiewaarde. Voorwaarde is dat beide aanvragers tenminste 1 jaar onafgebroken hebben gewerkt bij dezelfde werkgevers. Sociale uitkeringen Uitsluitend uitkeringen van blijvende aard kunnen als inkomen aangemerkt worden Uitzendkracht, oproepkracht Maximaal 100% van de executiewaarde. Voorwaarde is dat aanvrager tenminste 1 jaar onafgebroken heeft gewerkt voor hetzelfde uitzendbureau. Zelfstandig/ DGA Maximaal 90% tot 125% van de executiewaarde. Er kan meer dan 90% van de executiewaarde worden gefinancierd indien tenminste over de laatste drie jaar goede jaarcijfers worden overlegd. Bij drie jaar goede cijfers met een positief en stijgend eigen vermogen is een verstrekking van 110% van de executiewaarde mogelijk. Wanneer aangetoond kan worden dat er gedurende een langere periode sprake is van een stabiel inkomen en er binnen de branche geen sprake is van grote conjunctuurinvloeden kan van deze richtlijn worden afgeweken tot maximaal 125% van de executiewaarde

5 Verstrekkingsnorm dienstverband / debiteur (vervolg) / nadere voorwaarden Buitenlandse nationaliteit Maximaal 125% van de executiewaarde. Uitgangspunt bij de verstrekking is dat men zich permanent mag vestigen. Men dient in het bezit te zijn van een document Type II (verblijfsvergunning regulier voor onbepaalde tijd). Indien men in het bezit is van de documenten Type I, Type III respectievelijk IV en document Type EU/EER is (nog) geen permanente vestiging in Nederland toegestaan. In dit geval gelden de volgende normen: Inwoners EU/EER of Zwitsers: In bezit van een een EU-/EER document voor de duur van vijf jaar zonder de aantekening bij beroep op de publieke middelen vervalt het verblijfsrecht of het verblijfsdocument duurzaam verblijf burgers van de Unie : Het dienstverband met de huidige werkgever (in Nederland) dient bij aanvraag minimaal 2 jaar te bestaan, waarbij de continuïteit van het dienstverband gewaarborgd dient te zijn. Het verblijfsdocument dient minimaal nog 2 jaar geldig te zijn op moment van afsluiten van de hypotheek. Inwoners (niet Eu/EER of/zwitsers) De aanvrager dient aantoonbaar minimaal 5 jaar in Nederland woonachtig te zijn. Het dienstverband met de huidige werkgever (in Nederland) bij aanvraag dient bij aanvraag minimaal 2 jaar bestaat, waarbij de continuïteit van het dienstverband gewaarborgd dient te zijn. het verblijfsdocument nog minimaal 2 jaar geldig is op het moment van afsluiten van de hypotheek.

6 Onderpand / nadere voorwaarden Algemeen De maximale verstrekkingsnorm voor courante woonhuizen in eigen gebruik is 125% van de executiewaarde. ASR Woninghypotheken hanteert deze norm als bruto norm. Genoemde maxima kunnen alleen verstrekt worden op zeer courante onderpanden, waarbij ook de overige aspecten van de kredietbeoordeling optimaal zijn. Verstrekkingsnorm Woonhuizen nieuwbouw Maximaal 125% van de executiewaarde. De executiewaarde bedraagt 85% x (koop-/ aanneemsom v.o.n. + meerwerk) of indien taxatie is vereist de executiewaarde volgens opgave in het taxatierapport. Verstrekkingsnorm bestaande bouw Maximaal 125% van de executiewaarde. Voor woonhuizen met een onderhandse verkoopwaarde ,- Maximaal 100% van de executiewaarde Voor woonhuizen met een onderhandse verkoopwaarde < ,- Verstrekkingsnorm Appartementen Maximaal 125% van de executiewaarde. Voor goede, luxe (nieuwbouw-) appartementen met een onderhandse verkoopwaarde Maximaal tussen de 100% en 125% van de executiewaarde. Voor appartementen met een onderhandse verkoopwaarde van af tot hangt de verstrekking af van de concrete situatie. Maximaal 90% van de executiewaarde. Appartementen met een onderhandse verkoopwaarde van minder dan

7 Onderpand (vervolg) / nadere voorwaarden Bijzondere koopconstructies Onderstaande koopconstructies kunnen uitsluitend gefinancierd worden met NHG: Startersleningen; uitsluitend verstrekken onder de normen van NHG Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE) Maatschappelijk Verantwoord Eigendom (MVE) Koopgarant Koopcomfort Koopzeker Koop Goedkoop Slimmer Kopen (Trudo) Betaalbaar Koopwoningsysteem (o.a. Zaanstad) Beter Koop Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) Giesbers Premie Regeling Arnhem Voor leningen met NHG geldt: De NHG normen gelden met dien verstande dat daar waar gesproken wordt over een taxateur die opereert binnen de door een erkend instituut aangewezen regio, de afstand tussen te taxeren object en de eigen vestigingsplaats maximaal 15 kilometer mag bedragen. Vereisten Taxatierapport Voor leningen zonder NHG gelden de volgende normen: Degene die het taxatierapport heeft opgemaakt, of het kantoor waar hij/zij werkt, mag op geen enkele wijze betrokken zijn bij de (ver)kooptransactie of bij de financiering. Het taxatierapport dient te zijn opgemaakt door een taxateur die is ingeschreven in de registers van: De Stichting Vastgoed Cert; kamer Wonen/MKB, of; De Stichting Certificering VBO-makelaars (VBO) De taxateur dient lid te zijn van één van de volgende brancheverenigingen: VastgoedPRO (voorheen LMV en RVT) de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM); de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO); de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR).

8 Onderpand (vervolg) / nadere voorwaarden Model De in het taxatierapport op te nemen gegevens moeten overeenstemmen met het modeltaxatierapport financiering woonruimte, vastgesteld door het Contactorgaan Hypothecair Financiers, VastgoedPRO, NVM, en VBO. Recentheid Het taxatierapport mag op het moment van offreren niet ouder zijn dan 6 maanden. Bekendheid Ten aanzien van taxatierapporten gelden tevens de navolgende voorwaarden: Onderpanden in grote* steden moeten getaxeerd worden door een taxateur uit de betreffende gemeente of door een taxateur uit een aangrenzende randgemeente. In alle overige situaties geldt een maximale afstand tussen taxateur en het te taxeren onderpand van 15 kilometer (met uitzondering van de hieronder genoemde steden). * grote steden zijn: Almere, Amersfoort, Amsterdam incl. Amsterdam Zuidoost, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag incl. Rijswijk ZH en Rijswijk, Dordrecht, Ede of Ede Gld., Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer incl. Hoofddorp, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en Zoetermeer. Taxatie niet noodzakelijk Taxatie kan achterwege blijven bij: Nieuwbouw: - Nieuwbouw in project met maximale stichtingskosten van ,-. Onder nieuwbouw in project wordt hier verstaan: seriematige bouw door een projectontwikkelaar. Er dienen door de projectontwikkelaar afgegeven brochures aanwezig te zijn, voorzien van een naam van het bouwplan. Renovatie (vernieuwbouw) valt hier niet onder. - Nieuwbouw buiten project met maximale stichtingskosten van ,-. Wel dienen er tekeningen van het onderpand (meestal ook in foldermateriaal) ingezonden te worden ter beoordeling. Op grond van deze tekeningen kan alsnog taxatie of nadere informatie verlangd worden. - Nationale Hypotheek Garantie. De executiewaarde bij nieuwbouw bedraagt 85% x (koop-/aanneemsom v.o.n. + meerwerk)

9 Onderpand (vervolg) / nadere voorwaarden Bestaande bouw - Aanvragen zonder Nationale Hypotheek Garantie voor bestaande woningen (geen apparte menten) waarbij de verhouding hypotheekbedrag / koopsom (exclusief roerende zaken) 60% of minder is. - In geval van oversluiten van lopende hypotheken, waarbij de verhouding hypotheek be drag / aanslag W.O.Z. 70 % of minder is. Er dienen eveneens foto s te worden (zie onder 1) overgelegd. Er dienen bij bestaande bouw foto s te worden overgelegd met een verklaring van het intermediair dat de foto betrekking heeft op het te financieren onderpand alsmede een WOZ verklaring. De executiewaarde wordt in deze gevallen vastgesteld op 90% van de W.O.Z.-waarde (WOZ verklaring peildatum ) op het moment van vaststellen van de beschikking. De W.O.Z.-waarde mag niet geëxtrapoleerd worden. Taxatie verplicht Taxatie is verplicht bij: - Nieuwbouw in project met stichtingskosten boven ,-. - Nieuwbouw buiten project > ,- - Bouw in eigen beheer Hiermee wordt bedoeld: Zonder aannemer; cliënt huurt zelf personeel (loodgieter, elektricien, etc.) in en is in feite zelf de aannemer. - Meerwerk > 15 % van de koop - en aanneemsom. - Bestaande bouw (zie uitzonderingen bij taxaties niet benodigd). Executiewaarde volgens opgave in het taxatierapport. Taxatie achterstallig onderhoud Het bedrag aan achterstallig onderhoud zal in depot gehouden worden teneinde zekerheid te verkrijgen omtrent de daadwerkelijke uitvoer van het werk. Eventuele inbreng van eigen middelen dient bij aanvang van de lening als eerste te worden aangewend. Indien sprake is van achterstallig onderhoud, kan een bouwkundig rapport worden opgevraagd. Taxatie Verbouwing De verstrekking bedraagt maximaal 125% van de executiewaarde na verbouwing. Het bedrag aan verbouwing zal in depot gehouden worden teneinde zekerheid te verkrijgen omtrent de daadwerkelijke uitvoer van het werk. Eventuele inbreng van eigen middelen dient bij aanvang van de lening als eerste te worden aangewend. In het taxatierapport dienen de te verrichten werkzaamheden te worden opgenomen, alsmede de verbouwingskosten en de waarden (vrije verkoopwaarden en executiewaarden) vóór en na verbouwing. Erfpachtrecht De lopende erfpachtperiode dient nog minimaal 15 jaar te zijn. Bij een erfpachtperiode korter dan 15 jaar, dient een voorbehoud in de offerte opgenomen te worden ten aanzien van de verlenging hiervan tot minimaal 15 jaar. Voor leningen met NHG: bij erfpachtovereenkomsten vóór 1992 geldt dat de restantduur minimaal gelijk is aan de helft van de looptijd van de hypotheek. Na 1992 géén minimale looptijd vereist. De erfpachtvoorwaarden dienen te worden aangeleverd.

10 Voorwaarden lening algemeen Algemeen Minimaal bedrag ASR Retail verstrekt bankhypotheken. 1ste hypotheek ,00. 2de hypotheek (of hoger in rang) Een opname uit verhoogde inschrijving bedraagt minimaal 7.500,00. Mits 1ste hypotheek bij dezelfde geldgever. Er is geen beperking op het bedrag aan verhoogde inschrijving. Bij opname gelden de gebruikelijke acceptatieregels Rentevaste perioden Instaprente, 1 jr, 2 jr, 3 jr, 5 jr, 6 jr, 7 jr (5 + 2), 8 jr, 10 jr, 12 jr (10 + 2), 15 jr, 20 jr, 25 jr en 30 jr. Looptijd Maximaal 30 jaar. Rentebetalingen Maandelijks achteraf via automatische incasso Rentestructuur 1e hypotheek T/m 75% executiewaarde en NHG (geen opslag) T/m 100% executiewaarde 0,10% opslag T/m 125% executiewaarde 0,20% opslag Ten opzichte van 75% tarief. Ten opzichte van 75% tarief. Rentestructuur hypotheken lager in rang (2e, 3e hypotheek etc.). Voor de bepaling van de renteopslag van tweede (en verder in rang) hypotheken wordt uitgegaan van de totaal uitstaande hypotheekschuld versus executiewaarde. De van toepassing zijnde renteopslagen worden ook toegepast op de eerder gesloten hypotheken indien deze verstrekking leidt tot een verhoging van het totale risicoprofiel (conform de rentestructuur 1ste hypotheek). Voor hypotheken met NHG geldt dat een verdere hypotheekverstrekking niet leidt tot een verhoging van de rente op de bestaande hypotheek. Er wordt op de nieuwe verstrekking een extra opslag berekend van 0,5% naast de rente-opslag op basis van het totale risicoprofiel.

11 Voorwaarden lening algemeen (vervolg) Renteopslagen aflossingsproduct ASR Spaarhypotheek 0,25% opslag ASR Beleggingshypotheek 0,25% opslag. Normering renteopslag m.b.t. bijverband Aflosvormen/ Normering renteopslag inzake ASR bijverband. Er geldt een renteopslag van 0,10% op de rentevaste duren van 2 jaar en langer indien er sprake is van minder dan 25% bijverbandsdekking van een ASR hypotheekverzekering of een ASR beleggersrekening. Aflossen kan door middel van: ASR Spaarhypotheekverzekering. ASR Hybrideverzekering. ASR Beleggingsverzekering. ASR Garantieverzekering. ASR Beleggersrekening (beleggingshypotheek). Het doelvermogen bij een ASR Garantie-, Hybride- en Beleggingsverzekering en een ASR Beleggingshypotheek wordt berekend op basis van het bruto historisch fondsrendement voor fondsen met een historie korter dan 4 jaar (AFM tabelrendement) met een door ASR gestelde bovengrens van bruto 8,3% rendement. Externe verzekeringen. Op moment van indienen van de aanvraag dient de polis reeds 6 maanden te lopen bij de externe verzekeraar. Het doelvermogen wordt bepaald op basis van bruto historisch fondsrendement met een maximum van 8,0%. Annuïtaire of Lineaire aflossing. Aflossingsvrij. Aflossingsvrij maximaal 75% tot 90% van de executiewaarde, afhankelijk van de hoogte van de hoofdsom. Zie voor de voorwaarden bij onderdeel Maximaal aflossingsvrij. Looptijd Maximaal 30 jaar. Rentebetalingen Maandelijks achteraf via automatische incasso Bouwdepot Zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw is de depotrente gedurende het eerste jaar gelijk aan de verschuldigde hypotheekrente. De looptijd van het bouwdepot bedraagt 1 jaar. Bij nieuwbouw geldt dat verlenging tegen dezelfde voorwaarden eventueel mogelijk is voor een duur van 6 maanden.

12 Voorwaarden lening algemeen (vervolg) Geldigheid offerte De offerte dient binnen 15 dagen getekend retour te worden gezonden. De offerte heeft een geldigheidstermijn van 3 maanden en 15 dagen en kan met 8,5 maanden verlengd worden tegen bereidstellingsprovisie. Dalrenteprincipe Bij een reguliere hypotheek is het dalrenteprincipe van toepassing: de geoffreerde rente of de laagste rente voor soortgelijke hypotheken tijdens de offertegeldigheid wordt de definitieve contractrente. Voor een Basisrentehypotheek gelden afwijkende voorwaarden. Zie onder Basisrentehypotheek. Bereidstellingsprovisie Is er sprake van voordeel voor de cliënt, dan wordt er een bereidstellingsprovisie in rekening gebracht van 0,2 % van het hypotheekbe drag per periode van 1 maand of een gedeelte ervan (indien de overschrijding van de geldigheidstermijn slechts 1 dag betreft, wordt in die desbetreffende maand derhalve dus ook 0,2% in rekening gebracht). Van voordeel voor de cliënt is sprake wanneer de te betalen hypotheekrente lager is dan de dagrente op het moment van passeren. Is er geen sprake van voordeel voor de cliënt (gelijke of lagere dagrente), dan wordt er ook geen bereidstellingsprovisie berekend. Bankgarantie verlenen De kosten van een bankgarantie bedragen: 0,75 % van het garantiebedrag met een minimum van 75. Maximaal aflossingsvrij, minimaal doelvermogen en minimale overlijdensrisicodekking De dekkingseis m.b.t. minimaal doelvermogen en overlijdensrisicodekking is in 3 categorieën verdeeld: 1. Hypotheken t/m ,00. Een volledig aflossingsvrije lening wordt geaccepteerd t/m 90% executiewaarde. Het minimale doelvermogen en het minimale overlijdensrisicokapitaal worden bepaald door het totale leningbedrag minus 90% executiewaarde. Alles boven de 90% executiewaarde tot aan het leningbedrag dient derhalve te worden afgedekt. Dit kan door middel van nieuwe polissen, bestaande polissen, contante aflossing en/ of door middel van opbouw op een beleggersrekening/ effectenportefeuille. Bij de bepaling van het minimale doelvermogen en het minimale overlijdensrisicokapitaal wordt uitgegaan van het totale leningbedrag minus de hoge aanvangsstorting en/ of verpand vermogen (de netto verstrekking).

13 Voorwaarden lening algemeen (vervolg) 2. Hypotheken > ,00 t/m ,00. Een volledig aflossingsvrije lening wordt geaccepteerd t/m 75% executiewaarde. Het minimale doelvermogen en minimale overlijdensrisicokapitaal worden bepaald door het totale leningbedrag minus 75% executiewaarde. Verruiming van de hierboven genoemde grens van 75% naar 90% executiewaarde is mogelijk indien er een bedrag van 10% van het totale leningbedrag aan (vrij besteedbaar) vermogen wordt aangetoond. Dit vermogen hoeft niet verpand te worden. Onder vermogen wordt in dit geval verstaan: - Vrij besteedbaar vermogen (gelden minus uitstaande schulden aan te tonen middels IB aangifte of recente afschriften op betaal-, spaar- en beleggersrekeningen/ saldobiljet kredieten/ schulden). - Vermogen in de vorm van waarde in een polis (al of niet verpand) of een hoge aanvangsstorting. - De overwaarde op de eigen woning (vrije verkoopwaarde eigen woning minus lening(en)). 3. Hypotheken > ,00. Voor deze geldleningen gelden afwijkende normen op basis van individuele beoordeling. Voor deze aanvragen geldt een zwaardere inkomens- en vermogenseis die per aanvraag wordt bezien. Maximale overbrugging 1. Woning is onherroepelijk verkocht: Verkoopprijs -/- bedrag huidige hypotheek -/- makelaarskosten. 1. Getekende (ver)koopakte ondertekend door zowel koper als verkoper. 2. Woning is niet onherroepelijk verkocht: 100% Executiewaarde of 85% van WOZ waarde (meest recente opgave) -/- bedrag huidige hypotheek -/- makelaarskosten. 1 en 2. Klant dient aan te tonen dat de tijdelijke dubbele lasten betaalbaar zijn vanuit inkomen of aanwezig spaargeld. Het bedrag aan spaargeld wordt als volgt bepaald: Netto rentelast = (Saldo bestaande hypotheek + overbruggingsfaciliteit) x 4%). Tarief, kosten en looptijd overbrugging Voor overbruggingskredieten geldt een apart overbruggingstarief. Over de rente van het overbruggingskrediet is geen bereidstellingsprovisie verschuldigd. Er worden geen afsluitkosten over de overbrugging gerekend. De looptijd van de overbruggingslening is afhankelijk van de notariële transportdatum van de te verkopen woning, doch ten hoogste 12 maanden na transportdatum van de aangekochte woning. Deze termijn kan maximaal met 6 maanden worden verlengd, indien er een geldig argument aan ten grondslag ligt. Er wordt voor het volledige bedrag van de hypothecaire geldlening (hypotheekbedrag inclusief bedrag overbruggingskrediet) inschrijving gepleegd, zowel op het nieuwe pand als op het overbruggingspand.

14 Voorwaarden lening algemeen (vervolg) Toegestane vervroegde aflossing Minimaal 1000 aan extra aflossing. Standaard 10% boetevrij aflossen per jaar. Voor hypotheken met NHG geldt 15%. Meer dan 10% is bespreekbaar tegen een opslag op de rente (niet voor hypotheken met NHG). Bij een reguliere hypotheek mag men bij verkoop de gehele hypotheek boetevrij aflossen. Voor een Basisrentehypotheek kunnen afwijkende voorwaarden gelden. Zie onder Basisrentehypotheek. Kosten vervroegde aflossing Contante waarde methode met als grondslag de rente voor de resterende naast-hogere rentevaste periode van een soortgelijke lening. Voor een Basisrentehypotheek kunnen afwijkende voorwaarden gelden. Zie onder Basisrentehypotheek. Verhuisregeling Bij een hypotheek op een nieuw onderpand zijn er altijd nieuwe acceptatievoorwaarden van toepassing. Indien cliënt een hypotheek bij ASR heeft/ had lopen kan er gebruik worden gemaakt van de verhuisregeling voor zover er weer sprake is van een reguliere hypotheek of basisrentehypotheek. Meenemen van rente naar nieuw onderpand: Bij verkoop van het onderpand geldt dat de oude rente na aflossing van de oude ASR hypotheek meegenomen kan worden naar een nieuwe ASR hypotheek binnen maximaal 6 maanden voor zover er weer sprake is van een reguliere hypotheek of basisrentehypotheek. Onder meenemen wordt het volgende verstaan: Het rentepercentage en de restant rentevaste duur van de huidige lening kunnen voor het oude hypotheekbedrag worden meegenomen naar de nieuwe lening. Indien de nieuwe lening hoger is dan de oude, dan geldt voor het meerdere de dan geldende marktrente. De lening dient gesplitst te worden in minimaal 2 leningdelen, namelijk het oude hypotheekbedrag en de verhoging. Tevens dient het oude rentepercentage dat wordt meegenomen te worden aangepast aan de eventuele nieuwe risicoklasse, rentevorm, productopslagen en eventueel van toepassing zijnde kortingen. Verlenging Op basis van gepubliceerde rente.

15 Specifieke leningvoorwaarden Basisrentehypotheek Basisrentehypotheek Naast de reguliere hypotheek kan er ook een Basisrente Hypotheek gesloten worden. De verschillen van een Basisrente Hypotheek ten opzichte van een reguliere hypotheek zijn: Het is niet mogelijk om binnen één hypothecaire inschrijving naast een basisrente hypotheek een reguliere hypotheek te sluiten. Rentekorting geen dalrente (Optie 1) Een korting op het reguliere tarief indien er geen dalrentegarantie van toepassing is. Offerterente = passeerrente. Indien cliënt een voor akkoord getekende offerte niet afneemt, zijn annuleringskosten ter hoogte van 1% verschuldigd. Rentekorting boeteregeling bij verkoop (Optie 2) Een korting op het reguliere tarief indien gekozen wordt voor een boeteregeling bij verkoop van het onderpand. Bij verkoop van het onderpand is een boete verschuldigd volgens de contante waarde methode met een maximum van 3% van de vervroegde aflossing. Beide rentekortingen Een korting op het reguliere tarief indien voor een combinatie van optie 1 èn 2 gekozen wordt. Indien cliënt een voor akkoord getekende offerte niet afneemt, zijn annuleringskosten ter hoogte van 1% verschuldigd.

Verkort acceptatieprotocol 2008 ASR Praktijkvoorziening

Verkort acceptatieprotocol 2008 ASR Praktijkvoorziening Verkort acceptatieprotocol 2008 ASR Praktijkvoorziening Onderwerp Inkomen debiteur Norm Uitgangspunt hoogst genoten opleiding van de hoofdkostwinner op tenminste HBO niveau met een inkomen meer dan 46.000,00.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Richtlijnen/uitgangspunten ASR Reguliere en Basisrentehypotheek. Informatie voor de adviseur. Aanvrager. Inkomen

Inhoudsopgave. Richtlijnen/uitgangspunten ASR Reguliere en Basisrentehypotheek. Informatie voor de adviseur. Aanvrager. Inkomen Richtlijnen/uitgangspunten ASR Reguliere en Basisrentehypotheek. Informatie voor de adviseur Bij de ASR Reguliere en Basisrente Hypotheek is de Direktbank N.V., h.o.d.n. naam ASR Woninghypotheken (verder

Nadere informatie

Richtlijnen ASR WelThuis Hypotheek. Inhoudsopgave. Informatie voor de adviseur. Aanvrager Inkomen

Richtlijnen ASR WelThuis Hypotheek. Inhoudsopgave. Informatie voor de adviseur. Aanvrager Inkomen Richtlijnen ASR WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur Bij de ASR WelThuis hypotheek is ASR Levensverzekering N.V. de aanbieder van de geldlening. Deze handleiding vormt geen (uitvoerige) kredietgids.

Nadere informatie

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN HYPOTRUST COMFORT HYPOTHEEK De Hypotrust Comfort Hypotheek kent verschillende voorwaarden (Budget, Profijt en Standaard). Deze productkaart is ingericht om informatie

Nadere informatie

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek. Informatie voor de adviseur

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek. Informatie voor de adviseur Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur Richtlijnen ASR WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur Bij de ASR WelThuis hypotheek is ASR Levensverzekering N.V. de aanbieder

Nadere informatie

IQWOON in het kort. Samenvatting van de Algemene Voorwaarden en de Acceptatie Handleiding

IQWOON in het kort. Samenvatting van de Algemene Voorwaarden en de Acceptatie Handleiding IQWOON in het kort Samenvatting van de Algemene Voorwaarden en de Acceptatie Handleiding 2/12 IQWOON in het kort Versie 201607 INLEIDING IQWOON Deze IQWOON in het kort is bedoeld ter ondersteuning van

Nadere informatie

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN HYPOTRUST COMFORT HYPOTHEEK De Hypotrust Comfort Hypotheek kent verschillende voorwaarden (Budget, Profijt en Standaard). Deze productkaart is ingericht om informatie

Nadere informatie

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek. Informatie voor de adviseur

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek. Informatie voor de adviseur Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur Richtlijnen ASR WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur Bij de ASR WelThuis hypotheek is ASR Levensverzekering N.V. de aanbieder

Nadere informatie

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur 1 / 14 Richtlijnen ASR WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur Bij de ASR WelThuis hypotheek is ASR Levensverzekering N.V. de aanbieder

Nadere informatie

De wijzigingen aan de hand van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet en de voorwaarden en normen van NHG. Specifieke wijzigingen

De wijzigingen aan de hand van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet en de voorwaarden en normen van NHG. Specifieke wijzigingen Geachte relatie, Hieronder worden de belangrijkste wijzigingen op het acceptatiebeleid voor de IQWOON Hypotheek vermeld. Lees de nieuwe Acceptatie Handleiding 2017 aandachtig door. Het overzicht met de

Nadere informatie

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur 1 / 15 ga terug inhoudspagina Richtlijnen WelThuis Hypotheek (van a.s.r.) Informatie voor de adviseur Bij de WelThuis hypotheek is ASR Levensverzekering

Nadere informatie

Richtlijnen ASR WelThuis Hypotheek. Informatie voor de adviseur

Richtlijnen ASR WelThuis Hypotheek. Informatie voor de adviseur Richtlijnen ASR WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur Bij de ASR WelThuis hypotheek is ASR Levensverzekering N.V. de aanbieder van de geldlening. Deze handleiding vormt geen (uitvoerige) kredietgids.

Nadere informatie

Bank of Scotland wordt Lloyds Bank en introduceert de Lloyds Bank Hypotheek Informatie voor businesspartners

Bank of Scotland wordt Lloyds Bank en introduceert de Lloyds Bank Hypotheek Informatie voor businesspartners Bank of Scotland wordt Lloyds Bank en introduceert de Lloyds Bank Hypotheek Informatie voor businesspartners Amsterdam, 10 oktober 2014 1. Bank of Scotland wordt Lloyds Bank... 2 Aanleiding... 2 Overgangsperiode...

Nadere informatie

Inventarisatieformulier woningfinanciering Aanvrager Naam Voorletters: man vrouw Geboortedatum / -plaats Adres, pc en woonplaats Nationaliteit / BSN

Inventarisatieformulier woningfinanciering Aanvrager Naam Voorletters: man vrouw Geboortedatum / -plaats Adres, pc en woonplaats Nationaliteit / BSN Inventarisatieformulier woningfinanciering Aanvrager Naam Voorletters: man vrouw Geboortedatum / -plaats Adres, pc en woonplaats Nationaliteit / BSN Geboorteplaats: Burger Service Nummer: Telefoonnummer

Nadere informatie

Vergelijken labeloverzicht

Vergelijken labeloverzicht na verlenging geldigheidsduur verlengingsduur voor onbekende woning ABN-AMRO Woninghypotheek, 1% van totale hypotheekbedrag excl. OBK Geen kosten 6 Maanden 9 Maanden Laagste waarde van koopsom, taxatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Richtlijnen/uitgangspunten ASR Reguliere en Basisrentehypotheek. Informatie voor de adviseur. Aanvrager. Inkomen

Inhoudsopgave. Richtlijnen/uitgangspunten ASR Reguliere en Basisrentehypotheek. Informatie voor de adviseur. Aanvrager. Inkomen Richtlijnen/uitgangspunten ASR Reguliere en Basisrentehypotheek. Informatie voor de adviseur Bij de ASR Reguliere en Basisrente Hypotheek is de Direktbank N.V., h.o.d.n. naam ASR Woninghypotheken (verder

Nadere informatie

Wijzigingen NHG en Kredietbeleid Florius per 1 januari 2013

Wijzigingen NHG en Kredietbeleid Florius per 1 januari 2013 Wijzigingen NHG en Kredietbeleid Florius per 1 januari 2013 Inleiding De wet- en regelgeving op het gebied van hypotheken verandert per 1 januari 2013. Hierdoor wijzigen ook de NHG normen en het kredietbeleid

Nadere informatie

Aanvraagformulier hypothecaire lening/overbruggingskrediet/bankgarantie Direktbank Woninghypotheken

Aanvraagformulier hypothecaire lening/overbruggingskrediet/bankgarantie Direktbank Woninghypotheken Aanvraagformulier hypothecaire lening/overbruggingskrediet/bankgarantie Direktbank Woninghypotheken Adviseur Contactpersoon Telefoon Fax Offerte sturen aan Adviseur Klant(en) Personalia Naam en voorletters

Nadere informatie

De heer IEX-lezer Mevrouw IEX-lezer Koffiekamer nummer 1 IEX NL BELEGGERSLAND

De heer IEX-lezer Mevrouw IEX-lezer Koffiekamer nummer 1 IEX NL BELEGGERSLAND De heer IEXlezer Mevrouw IEXlezer Koffiekamer nummer 1 IEX NL BELEGGERSLAND Dit advies is voor u gemaakt door: P. Betman Telefoon : 0651137470 Email : pbetman@wanadoo.nl Berekening maximale hypotheek Datum

Nadere informatie

Klantprofiel hypotheken (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel hypotheken (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel hypotheken (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Naam + Voorletters M/V Geboortedatum Adres Postcode + Woonplaats Gegevens nieuwe woning Adres Bestaand/Nieuwbouw

Nadere informatie

Richtlijnen Hypotheekverstrekking Maart 2008

Richtlijnen Hypotheekverstrekking Maart 2008 Richtlijnen Hypotheekverstrekking Maart 2008 MNF Bank N.V. Richtlijnen maart 2008 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Aanvraag hypotheekofferte Direktbank. 1 Gegevens tussenpersoon In te vullen door uw hypotheekadviseur. 2 Persoonlijke gegevens. 3 Burgerlijke staat

Aanvraag hypotheekofferte Direktbank. 1 Gegevens tussenpersoon In te vullen door uw hypotheekadviseur. 2 Persoonlijke gegevens. 3 Burgerlijke staat Aanvraag hypotheekofferte Direktbank 1 Gegevens tussenpersoon In te vullen door uw hypotheekadviseur Naam Adres Postcode en vestigingsplaats Telefoonnummer Faxnummer E-mail 2 Persoonlijke gegevens Naam/meisjesnaam

Nadere informatie

Het kopen en financieren van een woning

Het kopen en financieren van een woning Het kopen en financieren van een woning Beste heer/mevrouw, U staat op het punt om een (nieuwe) woning te kopen. Het kan zijn dat u zich als starter op de markt begeeft en dus voor het eerst een woning

Nadere informatie

Algemene informatie Allianz Hypotheek

Algemene informatie Allianz Hypotheek Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Algemene informatie Allianz Hypotheek Augustus 2012 1 Inhoudsopgave 0. Algemeen: wat is een hypotheek? 3 1. Financiële consequenties en kosten 3 2. Fiscale gevolgen

Nadere informatie

Inventarisatieformulier

Inventarisatieformulier Inventarisatieformulier Klantgegevens Voornaam Voorletters Tussenvoegsel Achternaam Geboortedatum Geslacht Nationaliteit Postcode Straat Plaatsnaam Telefoonnummer E-mailadres Burgerlijke staat Datum burgerlijke

Nadere informatie

Argenta. rentedaling per 11-02-2009

Argenta. rentedaling per 11-02-2009 Argenta rentedaling per 11-02-2009 De ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt zijn voor Argenta reden per 11-02-2009 de rentetarieven te verlagen. Alle rentetarieven en -acties kunt u terugvinden op

Nadere informatie

Leningnummer. Gezinssamenstelling

Leningnummer. Gezinssamenstelling AANVRAAGFORMULIER ONTSLAG HOOFDELIJKE AANSPRAKELIJKHEID Met dit aanvraagformulier kunt u ontslag voor hoofdelijke aansprakelijkheid aanvragen. Nadat wij het aanvraagformulier van u hebben ontvangen, zullen

Nadere informatie

Leningnummer. Gezinssamenstelling

Leningnummer. Gezinssamenstelling AANVRAAGFORMULIER ONTSLAG HOOFDELIJKE AANSPRAKELIJKHEID Met dit aanvraagformulier kunt u ontslag voor hoofdelijke aansprakelijkheid aanvragen. Nadat wij het aanvraagformulier van u hebben ontvangen, zullen

Nadere informatie

Hierna worden de belangrijkste stappen in de berekening van uw compensatie overkreditering toegelicht.

Hierna worden de belangrijkste stappen in de berekening van uw compensatie overkreditering toegelicht. Uitwerking compensatieberekening Eerste hypotheek of combi hypotheek Cliënt Voorbeeld Beoordeling : Eerste hypotheek Afgesloten in het 2006 Verstrekt krediet 200.000,00 De eerste hypotheek (1H) wordt beoordeeld

Nadere informatie

Inventarisatieformulier Financieel advies

Inventarisatieformulier Financieel advies Om u een passend advies te geven, is het belangrijk om gegevens over uw situatie te verzamelen. Wanneer u dit formulier alvast zo volledig mogelijk invult, kunnen wij in het volgende gesprek gericht met

Nadere informatie

Hierna worden de belangrijkste stappen in de berekening van uw compensatie overkreditering toegelicht.

Hierna worden de belangrijkste stappen in de berekening van uw compensatie overkreditering toegelicht. Uitwerking compensatieberekening Eerste hypotheek of combi hypotheek Cliënt : Voorbeeld Beoordeling : Eerste hypotheek of combihypotheek Afgesloten in het jaar : 2006 Verstrekt krediet : 200.000,-- De

Nadere informatie

Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 5 oktober 2012

Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 5 oktober 2012 Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per Alkmaar Hypotheken variabel mnd. variabel 3,45% 3,65% 3,75% 3,85% 3,85% 4,15% 4,15% 3 jaar 3,60% 3,80% 3,90% 4,00% 4,00% 4,30% 4,30% 5 jaar 4,00% 4,20%

Nadere informatie

Inventarisatieformulier woningfinanciering

Inventarisatieformulier woningfinanciering Inventarisatieformulier woningfinanciering Aanvrager man vrouw Naam Geboortedatum Adres Woonplaats Telefoon thuis: werk: Voorletters: Nationaliteit: Postcode: E-mail adres Beroep / functie Burgerlijke

Nadere informatie

Aanvraagformulier Tweede hypotheek, meeneemhypotheek, opname uit hogere inschrijving Direktbank Praktijkvoorziening

Aanvraagformulier Tweede hypotheek, meeneemhypotheek, opname uit hogere inschrijving Direktbank Praktijkvoorziening Aanvraagformulier Tweede hypotheek, meeneemhypotheek, opname uit hogere inschrijving Direktbank Praktijkvoorziening adviseur contactpersoon telefoon fax offerte sturen aan adviseur klant(en) Personalia

Nadere informatie

Bank. Wonen. Algemene informatie Delta Lloyd Hypotheken. Februari 2007

Bank. Wonen. Algemene informatie Delta Lloyd Hypotheken. Februari 2007 Bank Februari 2007 Wonen Algemene informatie Wonen Bank Algemene informatie 1. Financiële consequenties en kosten 2 2. Fiscale gevolgen 2 3. Overheidsregelingen 3 4. Financieringsvormen 3 5. Rentesoorten

Nadere informatie

Aanvraagformulier Hypotheek

Aanvraagformulier Hypotheek Persoonlijke gegevens aanvrager Persoonlijke gegevens echtgeno(o)t(e) / partner Aanvrager Heer Mevrouw Echtgeno(o)t(e) / partner Heer Mevrouw Voorletters en tussenvoegsel(s) Voorletters en tussenvoegsel(s)

Nadere informatie

Hypotheekrecht en - vormen

Hypotheekrecht en - vormen Hypotheekrecht en - vormen Wat is een hypotheek? Een hypotheek is in theorie een zekerheidsrecht. Wanneer u een hypotheek afsluit, geeft u het recht van hypotheek aan de geldverstrekker. Dit recht van

Nadere informatie

Wijzigingen Acceptatie handleiding Per 24 juli 2018

Wijzigingen Acceptatie handleiding Per 24 juli 2018 Wijzigingen Acceptatie handleiding Per 24 juli 2018 Beste meneer, mevrouw, Graag willen wij u informeren over het feit dat de Acceptatiehandleiding is herzien. In dit document worden de belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

Hierna zal de berekening van de compensatie overkreditering worden toegelicht.

Hierna zal de berekening van de compensatie overkreditering worden toegelicht. 1. Inleiding Bij kredietverlening aan particulieren worden normen gehanteerd om te bepalen hoeveel krediet u op basis van uw persoonlijke omstandigheden maximaal verleend mag worden. Indien er meer krediet

Nadere informatie

Aanvrager versie 20-04-2015

Aanvrager versie 20-04-2015 Inventarisatieformulier woningfinanciering Aanvrager versie 20-04-2015 Naam Voorletters: man vrouw Geboortedatum / -plaats Adres, pc en woonplaats Nationaliteit / BSN Burger Service Nummer: Geboorteplaats:

Nadere informatie

ABN AMRO Bank N.V. rentedaling per 10-07-2009 ABN AMRO. ABN AMRO Budget

ABN AMRO Bank N.V. rentedaling per 10-07-2009 ABN AMRO. ABN AMRO Budget ABN AMRO Bank N.V. rentedaling per 10-07-2009 De ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt zijn voor ABN AMRO Bank N.V. reden per 10-07-2009 de rentetarieven te verlagen. Annuïteiten hypotheek Levenhypotheek

Nadere informatie

O geregistreerd partner O samenwonend O gescheiden O weduwe O alleenstaand. Kinderen Naam Geboortedatum Geboortedatum

O geregistreerd partner O samenwonend O gescheiden O weduwe O alleenstaand. Kinderen Naam Geboortedatum Geboortedatum INVENTARISATIE FRMULIER Persoonlijke gegevens Cliënt Partner Voornaam Achternaam Adres Postcode / Woonplaats Telefoon / Mobiel Geboortedatum / / / / BSNnummer E-mail adres Burgerlijk staat gehuwd geregistreerd

Nadere informatie

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur 1 / 16 terug naar inhoudsopgave Richtlijnen WelThuis Hypotheek (van a.s.r.) Informatie voor de adviseur Bij de WelThuis hypotheek is ASR

Nadere informatie

Wat zijn de voorgestelde veranderingen voor hypotheken?

Wat zijn de voorgestelde veranderingen voor hypotheken? Wat zijn de voorgestelde veranderingen voor hypotheken? LET OP! Onderstaande informatie is gebaseerd op de gepubliceerde stukken per 3 december 2012. Het verdere wetgevingsproces dat de voorstellen uit

Nadere informatie

Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 29 november 2013

Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 29 november 2013 Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 29 november 2013 Alkmaar Hypotheken 29 november 2013 variabel mnd. variabel 2,85% 3,05% 3,15% 3,25% 3,25% 3,55% 3,55% 3 jaar 3,35% 3,55% 3,65% 3,75% 3,75%

Nadere informatie

Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 13 juli 2012

Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 13 juli 2012 Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 13 juli 2012 Alkmaar Hypotheken Offerterente 13 juli 2012 variabel mnd. variabel 3,55% 3,75% 3,85% 3,95% 3,95% 4,25% 4,25% 3 jaar 3,80% 4,00% 4,10% 4,20%

Nadere informatie

HYPOTHEEK VAN A TOT Z

HYPOTHEEK VAN A TOT Z HYPOTHEEK VAN A TOT Z Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. ABN AMRO

Nadere informatie

Aanvraag Hypothecaire Geldlening

Aanvraag Hypothecaire Geldlening Aanvraag Hypothecaire Geldlening Adviseur : Kantoor : Woonplaats : Datum : DAK Hypotheken Postbus 134, 3454 ZJ De Meern Telefoon 030 666 0000 / Fax 030 214 2270 / Internet www.dak.nl / E-mail hypotheken@dak.nl

Nadere informatie

Acceptatieoverzicht. Aanvrager(s)

Acceptatieoverzicht. Aanvrager(s) Acceptatieoverzicht Aanvrager(s) Minimum leeftijd Maximum leeftijd Nationaliteit Verblijfsvergunning BKR coderingen Inkomen Toetsinkomen Inkomensbestanddelen Vast dienstverband Tijdelijk zonder intentie

Nadere informatie

Handleiding ASR WoonGerust hypotheek van ASR Verzekeringen. Oktober 2009

Handleiding ASR WoonGerust hypotheek van ASR Verzekeringen. Oktober 2009 Handleiding ASR WoonGerust hypotheek van ASR Verzekeringen Oktober 2009 2 1 De lening... 3 Algemene informatie.... 3 1.1 Verstrekkingsnormen voor leningen... 3 1.1.1 Algemeen.... 3 1.1.2 Looptijd geldlening...

Nadere informatie

Offerte bestaande bouw Direktbank Hypotheek Hypinvest Smart Hypotheek Bank of Scotland Hypotheek

Offerte bestaande bouw Direktbank Hypotheek Hypinvest Smart Hypotheek Bank of Scotland Hypotheek Offerte bestaande bouw Direktbank Hypotheek Hypinvest Smart Hypotheek Bank of Scotland Hypotheek Acceptatietermijn 14 dagen 21 dagen 21 dagen Geldigheid 3 maanden 3 maanden 3 maanden Verlengen mogelijk

Nadere informatie

Begrippenlijst hypotheekofferte

Begrippenlijst hypotheekofferte Begrippenlijst hypotheekofferte Acceptatieverklaring Als u deze verklaring ondertekent en terugstuurt, accepteert u de offerte in de huidige vorm. U verstrekt de benodigde gegevens zoals de naam van de

Nadere informatie

Algemene informatie. Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

Algemene informatie. Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Algemene informatie Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Hypotheekvormen Er zijn verschillende vormen van hypotheken. Welke hypotheek het beste bij u past, is afhankelijk

Nadere informatie

Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 3 december 2015

Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per 3 december 2015 Renteoverzichten REAAL Hypotheekarrangementen per Houtvaart Hypotheken t/m 60%EW t/m 75%EW t/m 90%EW t/m 100%EW t/m 115%EW t/m 125%EW ** 2 jaar 2,60% 2,60% 2,70% 2,80% 2,80% 3,30% 3,30% 5 jaar 2,60% 2,60%

Nadere informatie

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur 1 / 15 terug naar inhoudsopgave Richtlijnen WelThuis Hypotheek (van a.s.r.) Informatie voor de adviseur Bij de WelThuis hypotheek is ASR

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER AANKOOP BESTAANDE WONING AANKOOP NIEUWBOUW WONING OVERSLUITEN BESTAANDE HYPOTHEEK

AANVRAAGFORMULIER AANKOOP BESTAANDE WONING AANKOOP NIEUWBOUW WONING OVERSLUITEN BESTAANDE HYPOTHEEK AANVRAAGFORMULIER AANKOOP BESTAANDE WONING AANKOOP NIEUWBOUW WONING OVERSLUITEN BESTAANDE HYPOTHEEK Heeft u tijdens het aanvraagproces nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met onze Hypotheek Service

Nadere informatie

Wijzigingen Acceptatie Handleiding Nieuwe producten Per 1 januari 2018

Wijzigingen Acceptatie Handleiding Nieuwe producten Per 1 januari 2018 Wijzigingen Acceptatie Handleiding Nieuwe producten Per 1 januari 2018 Beste meneer, mevrouw, Graag willen wij u informeren over het feit dat de Acceptatie Handleiding is herzien. In dit document worden

Nadere informatie

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur 1 / 15 terug naar inhoudsopgave Richtlijnen WelThuis Hypotheek (van a.s.r.) Informatie voor de adviseur Bij de WelThuis hypotheek is ASR

Nadere informatie

HYPOTHEEKGIDS. Versie 9.1

HYPOTHEEKGIDS. Versie 9.1 HYPOTHEEKGIDS Versie 9.1 1 juli 2009 A. INLEIDING...4 B. VOORWAARDEN...6 1. ALGEMEEN...6 1.1 Koopcontract of combinatie koopcontract en aanneemovereenkomst...6 1.2 Kredietwaardigheid...6 1.3 Kredietnemer...6

Nadere informatie

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente De Hypotheek Je gaat een woning kopen en hebt hiervoor een lening nodig van de bank. In deze toelichting proberen wij je inzichtelijk te maken wat een hypotheek is en wat de meest voorkomende vormen zijn.

Nadere informatie

Bewustzijnstoets. Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score

Bewustzijnstoets. Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score Bewustzijnstoets Je bijbouwe hypotheek wijzigen zonder advies is mogelijk, maar dit is niet voor iedereen geschikt. Als je zonder advies je hypotheek wil wijzigen, dan moet je zelfstandig kennis en ervaring

Nadere informatie

Inventarisatieformulier. Adviseur : Reden afspraak : 1 e afspraak : Tijd : Bezoekfrequentie : Vervolgafspraak : Tijd : Bron/ Via :

Inventarisatieformulier. Adviseur : Reden afspraak : 1 e afspraak : Tijd : Bezoekfrequentie : Vervolgafspraak : Tijd : Bron/ Via : Inventarisatieformulier Adviseur : Reden afspraak : 1 e afspraak : Tijd : Bezoekfrequentie : Vervolgafspraak : Tijd : Bron/ Via : 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS Persoonlijke gegevens cliënt M V Achternaam :

Nadere informatie

HYPOTHEEKGIDS. Versie 8.2

HYPOTHEEKGIDS. Versie 8.2 HYPOTHEEKGIDS Versie 8.2 27 november 2008 A. INLEIDING...4 B. VOORWAARDEN...6 1. ALGEMEEN...6 1.1 Koopcontract of combinatie koopcontract en aanneemovereenkomst...6 1.2 Kredietwaardigheid...6 1.3 Kredietnemer...6

Nadere informatie

Wijzigingen / Werkinstructie NHG 2014 & Ministeriële regeling Hypothecair krediet. 30 december 2013 Operational Support / Peter Frank V1.

Wijzigingen / Werkinstructie NHG 2014 & Ministeriële regeling Hypothecair krediet. 30 december 2013 Operational Support / Peter Frank V1. Wijzigingen / Werkinstructie NHG 2014 & Ministeriële regeling Hypothecair krediet 30 december 2013 Operational Support / Peter Frank V1.0 1 18-12-2012 NHG 2014 Vanaf 1 januari 2014 zijn de nieuwe Voorwaarden

Nadere informatie

NIBC Direct hypotheken DAK 13 september 2018

NIBC Direct hypotheken DAK 13 september 2018 NIBC Direct hypotheken DAK 13 september 2018 NIBC Bank: innovatief maatwerk Nederlandse bank Opgericht in 1945: De Nationale Investeringsbank Den Haag, Amsterdam, Frankfurt, Brussel en Londen Beursgenoteerd

Nadere informatie

Uitleg hypotheekvormen.

Uitleg hypotheekvormen. Ik wil mijn eerste huis kopen Uitleg hypotheekvormen. Als je graag een huis wilt kopen, dan heb je een hypotheek nodig. Ook als je je huis gaat verbouwen is het goed om naar je huidige hypotheek te kijken.

Nadere informatie

Inventarisatieformulier Particulieren

Inventarisatieformulier Particulieren Inventarisatieformulier Particulieren Adviseur : Reden afspr. : 1e afspraak : Tijd : Bezoekfreq. : Vervolgafspraak : Tijd : Bron : Nieuwsbrieven via e-mail ontvangen ja nee 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS Persoonlijke

Nadere informatie

Inventarisatieformulier Hypotheken

Inventarisatieformulier Hypotheken Inventarisatieformulier Hypotheken Om op voorhand een beter inzicht te krijgen in uw financiële situatie vragen wij u dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen voor het geven van een goed hypotheekadvies.

Nadere informatie

Uitleg hypotheekvormen

Uitleg hypotheekvormen Uitleg hypotheekvormen Een hypotheek, een belangrijke financiële beslissing Als u een huis wilt kopen, dan heeft u een hypotheek nodig. Maar ook als u uw huis gaat verbouwen is het goed om naar uw huidige

Nadere informatie

NIBE-SVV, 2014 OEFENEXAMEN WONINGFINANCIERING 1

NIBE-SVV, 2014 OEFENEXAMEN WONINGFINANCIERING 1 NIBE-SVV, 2014 OEFENEXAMEN WONINGFINANCIERING 1 1. De heer Jansen wil het huis van de heer Pietersen kopen. Op 1 februari bereikt de heer Jansen mondeling overeenstemming met de heer Pietersen over deze

Nadere informatie

Voorbeeld gebaseerd op een goede adviespraktijk m.b.t. bruto/netto berekening: man, 44 jaar en vrouw, 40 jaar Verstrekte hypotheek in 2006 195.

Voorbeeld gebaseerd op een goede adviespraktijk m.b.t. bruto/netto berekening: man, 44 jaar en vrouw, 40 jaar Verstrekte hypotheek in 2006 195. Casussen fiscaliteit In dit document biedt de AFM u als financiële dienstverleners enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden aan die de AFM heeft aangetroffen bij haar onderzoek. Er zijn voorbeelden die in

Nadere informatie

Zelfstandig ondernemer? Indien ja, dan vult u vraag 4 in en gaat u verder met vraag 6.

Zelfstandig ondernemer? Indien ja, dan vult u vraag 4 in en gaat u verder met vraag 6. Inventarisatieformulier Om u een indicatie van mogelijke hypotheek en maandlast te geven, is het belangrijk om gegevens over uw situatie te verzamelen. Wanneer u dit formulier zo volledig mogelijk invult,

Nadere informatie

Onderpand Als de huidige woning nog niet verkocht is kan er geen offerte worden afgegeven

Onderpand Als de huidige woning nog niet verkocht is kan er geen offerte worden afgegeven Acceptatiecriteria NIBC Direct voor < 3jaar zelfstandig (Specifiek) Dienstverband/inkomen mede-aanvrager Alleen vastdienstverband of ondernemer >3 jaar, een partner met een inkomen uit zelfstandigheid

Nadere informatie

Einderentevasteperiode.nl

Einderentevasteperiode.nl Einderentevasteperiode.nl Hypotheekberekening t.n.v. Dhr. R. Jansen en Mevr. T. Schepers 1 berekening Bedankt voor het aanvragen van een hypotheekberekening, u heeft met succes ons inventarisatieformulier

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Nieuwbouw Hypotheek Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de Nieuwbouw Hypotheek? 1 Uw offerte is 7 maanden

Nadere informatie

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek

Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Richtlijnen a.s.r WelThuis Hypotheek Informatie voor de adviseur Richtlijnen WelThuis Hypotheek (van a.s.r.) Informatie voor de adviseur Bij de WelThuis hypotheek is ASR Levensverzekering N.V. de aanbieder

Nadere informatie

Aflossen. Minimumbedrag: 25,- per leningdeel, maximumbedrag 500,- per maand.

Aflossen. Minimumbedrag: 25,- per leningdeel, maximumbedrag 500,- per maand. Beheerkaart Deze Beheerkaart geeft snel inzicht in de mogelijkheden voor klanten die op dit moment al een hypotheek van Obvion hebben. Op hoofdlijnen lichten we een aantal items toe. Voor uitgebreide informatie

Nadere informatie

Gemeentelijke uitvoeringsregels starterslening

Gemeentelijke uitvoeringsregels starterslening Algemeen De gemeente besluit over de toekenning van de Startersleningen uit het gemeentelijk fonds. De gemeente bepaalt de doelgroep en het marktsegment waarvoor ze de Starterslening wil inzetten. De gemeente

Nadere informatie

Wijzigingen Handleiding Financieel Adviseur Per 1 januari 2017

Wijzigingen Handleiding Financieel Adviseur Per 1 januari 2017 Wijzigingen Handleiding Financieel Adviseur Per 1 januari 2017 1 Beste meneer, mevrouw, Graag willen wij u informeren over het feit dat de Handleiding Financieel Adviseur is herzien. In dit document worden

Nadere informatie

Samenvatting. Toetskader hypothecaire kredietverlening

Samenvatting. Toetskader hypothecaire kredietverlening Samenvatting Toetskader hypothecaire kredietverlening Toetskader hypothecaire kredietverlening Inleiding De AFM heeft naar aanleiding van de reacties op haar voorstellen in het consultatiedocument Toetskader

Nadere informatie

Hypotheek inventarisatie

Hypotheek inventarisatie Hypotheek inventarisatie Datum aanvraag Adviseur Aanvragers voornaam: Achternaam Voorletters man / vrouw Geboortedatum Geb. plaats PC + Plaats Kinderen Ja Nee Aantal Inwonend Ja Nee Nationaliteit BSN Lengte

Nadere informatie

4.11 PRODUCTSPECIFICATIES VROM STARTERSLENING

4.11 PRODUCTSPECIFICATIES VROM STARTERSLENING 4.11 PRODUCTSPECIFICATIES VROM STARTERSLENING Ingangsdatum De ingangsdatum van de VROM Starterslening is 1 januari 2007. Verstrekking De lening wordt verstrekt door SVn na toewijzing door de gemeente,

Nadere informatie

Klantprofiel hypotheken (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie)

Klantprofiel hypotheken (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Klantprofiel hypotheken (Dit klantprofiel vormt een eenheid met de klantinventarisatie) Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen,

Nadere informatie

Inventarisatieformulier

Inventarisatieformulier Aankoop bestaande / nieuwbouw woning Inventarisatieformulier Aankoopprijs nieuwe woning Naam Meerwerk adviseur / Verbouwing Datum en tijd inventarisatie Adres nieuwe woning Personalia Postcode nieuwe woning

Nadere informatie

SNS Beleggingsrekening Hypotheek

SNS Beleggingsrekening Hypotheek Advieswijzer Hypotheken Uitsluitend bestemd voor adviseurs SNS Beleggingsrekening Hypotheek De SNS Beleggingsrekening Hypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een beleggingsrekening.

Nadere informatie

5.1.3 Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening (als bijlage bij de verordening Starterslening)

5.1.3 Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening (als bijlage bij de verordening Starterslening) 5.1.3 Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening (als bijlage bij de verordening Starterslening) Algemeen In deze uitvoeringsregels worden beschreven: Kenmerken van de Starterslening; Voorwaarden aan

Nadere informatie

Hypotheek verhogen bijbouwe

Hypotheek verhogen bijbouwe Voor het verhogen van je bijbouwe hypotheek zonder hulp van een hypotheekadviseur hebben we (nog) geen digitaal proces zoals bij de aanvraag van je hypotheek. Je gebruikt voor het verhogen van je hypotheek

Nadere informatie

Einderentevasteperiode.nl

Einderentevasteperiode.nl Einderentevasteperiode.nl Hypotheekberekening t.n.v. Dhr. R. Jansen en Mevr. T. Schepers 3 berekeningen Bedankt voor het aanvragen van een hypotheekberekening, u heeft met succes ons inventarisatieformulier

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-201 d.d. 10 juli 2012 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mevrouw mr. E.M. Dil-Stork en mr. W.H.G.A. Filott, mpf, leden, en mevrouw

Nadere informatie

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score

Hoe het werkt. Geldigheid. Partner. Score Je bijbouwe hypotheek verhogen zonder advies is mogelijk, maar dit is niet voor iedereen geschikt. Als je zonder advies je hypotheek wil wijzigen, dan moet je zelfstandig kennis en ervaring hebben opgedaan

Nadere informatie

AANVULLENDE LENINGSVOORWAARDEN / Varianova Hypotheek Amstelhuys N.V./01.04.2005

AANVULLENDE LENINGSVOORWAARDEN / Varianova Hypotheek Amstelhuys N.V./01.04.2005 AANVULLENDE LENINGSVOORWAARDEN / Varianova Hypotheek Amstelhuys N.V./01.04.2005 Artikel 1 Acceptatietermijn De acceptatietermijn van de offerte is 3 weken gerekend vanaf offertedatum. Binnen deze termijn

Nadere informatie

ING Hypotheekrente Tariefoverzicht 16 april 2018

ING Hypotheekrente Tariefoverzicht 16 april 2018 ING Hypotheekrente Tariefoverzicht 16 april 2018 Nu extra scherpe hypotheekrentes tijdens de Groener Gras Actieweken! Annuïteitenhypotheek en Lineaire hypotheek (incl. 0,25% Actieve Betaalrekening Korting)

Nadere informatie

Productspecificaties Duurzaamheidslening

Productspecificaties Duurzaamheidslening Productspecificaties Duurzaamheidslening Verstrekking Op aanwijzing van de gemeente en/of provincie, voor zover de gemeente en/of provincie hiervoor voldoende budget heeft in het gemeentelijk/provinciaal

Nadere informatie

Triahome Hypotheken BV AANVULLENDE LENINGSVOORWAARDEN

Triahome Hypotheken BV AANVULLENDE LENINGSVOORWAARDEN Triahome Hypotheken BV AANVULLENDE LENINGSVOORWAARDEN 2 AANVULLENDE LENINGSVOORWAARDEN Triahome Hypotheek/15.07.1999 Acceptatietermijn De acceptatietermijn van de offerte is 2 weken gerekend vanaf offertedatum.

Nadere informatie

Acceptatiegids De Conservatrix Hypotheek

Acceptatiegids De Conservatrix Hypotheek Acceptatiegids De Conservatrix Hypotheek 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 4 1 Algemeen... 5 1.1 Gedragscode hypothecaire financieringen... 5 1.2 Toetsen met betrekking tot kredietwaardigheid

Nadere informatie

LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN

LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN De keuze van de juiste hypotheek is uiteindelijk net zo belangrijk als de keuze

Nadere informatie

Ondernemers Hypotheek

Ondernemers Hypotheek Ondernemers Hypotheek Bent u zelfstandig ondernemer en wilt u een hypotheeklening voor een woning of een woning met bedrijfspand? Dan is de Ondernemers Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen

Nadere informatie

Als u een woning koopt, zult u onvermijdelijk worden geconfronteerd met allerlei onbekende begrippen. Finalliance zet het voor u op een rij.

Als u een woning koopt, zult u onvermijdelijk worden geconfronteerd met allerlei onbekende begrippen. Finalliance zet het voor u op een rij. Als u een woning koopt, zult u onvermijdelijk worden geconfronteerd met allerlei onbekende begrippen. Finalliance zet het voor u op een rij. Aankoopsom Het bedrag dat u betaalt voor een huis, zoals vastgelegd

Nadere informatie

Klantgegevens naam: te Dienstverleningsdocument [] uitgereikt: d.d. [] gemaild d.d.

Klantgegevens naam: te Dienstverleningsdocument [] uitgereikt: d.d. [] gemaild d.d. Klantprofiel Hypotheken Datum :... Klantgegevens naam: te Dienstverleningsdocument [] uitgereikt: d.d. [] gemaild d.d. 1. Doel van het gesprek : [ ] financieren nieuwe woning [ ] financieren aanpassen

Nadere informatie

AANVULLENDE LENINGVOORWAARDEN / Delta Lloyd Budget Hypotheek van Amstelhuys N.V. d.d. 01.09.2007

AANVULLENDE LENINGVOORWAARDEN / Delta Lloyd Budget Hypotheek van Amstelhuys N.V. d.d. 01.09.2007 AANVULLENDE LENINGVOORWAARDEN / Delta Lloyd Budget Hypotheek van Amstelhuys N.V. d.d. 01.09.2007 1. Acceptatietermijn De acceptatietermijn van de offerte is 3 weken gerekend vanaf offertedatum. Binnen

Nadere informatie