Beroepsopdracht 1. thema: de maaltijd. Thuiszorg. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beroepsopdracht 1. thema: de maaltijd. Thuiszorg. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden"

Transcriptie

1 Beroepsopdracht 1 thema: de maaltijd Thuiszorg Verzorgende IG ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

2 Inleiding Tijdens de opleiding Verzorgende IG krijg je op school in de lessen veel kennis aangeboden. Voor een praktisch vak als verzorgende is kennis vergaren alleen niet het belangrijkste, je moet die verworven kennis kunnen omzetten in praktisch handelen op de werkplek. Met behulp van de opdrachten uit deze beroepsopdracht leer je om op het niveau van een gediplomeerd Verzorgende IG te kunnen functioneren. Daarnaast bereidt deze beroepsopdracht jou voor op de examens die je aan tijdens de opleiding in de praktijk moet afleggen. Leren doe je samen, daarom wordt de afdeling nadrukkelijk betrokken in jouw leerproces en wordt jouw leren onderdeel van het leerproces van de afdeling. Deze beroepsopdracht is dus tegelijkertijd een teamopdracht. Alle deelopdrachten van deze beroepsopdracht hebben betrekking op de voeding! Het uiteindelijke doel van deze opdracht is dat in het zorgleefplan van de cliënt waarbij een risico gesignaleerd wordt ten aanzien van voeding, een zorgprobleem is opgenomen dat leidt tot gerichte zorgacties. Succes met het uitvoeren van deze beroepsopdracht.

3 Overzicht Beroepsopdracht Opdracht Soort Uitvoerende(n) student wb po team 1. Vooruitkijken plannen X X X 2. Eten de cliënten wel genoeg? uitzoeken X X X 3. Hoezo ambiance? observeren X X 4. Wat mag ik nu eigenlijk eten? uitvoeren X X 5. Je op je vingers laten kijken! laten meelopen X 6. Themabijeenkomst bijwonen 7. Zorgleefplan uitvoeren X X X X X

4 Opdracht 1 Vooruitkijken Doel Een planning maken voor het uitvoeren van opleidingsgebonden taken voor de eerste 15 weken van de opleiding: deze beroepsopdracht, maar ook het werken aan de bewijsmap basisvaardigheden en je voorbereiding op het eerste praktijkexamen. Benodigdheden De bijlage uit de beroepsopdracht: Persoonlijk activiteiten plan = PAP. Wat te doen Lees vooraf de beroepsopdracht goed door, probeer je een beeld te vormen van alle activiteiten die je moet ondernemen om alle onderdelen van de beroepsopdracht uit te voeren. Doe hetzelfde met de bewijsmap en het praktijkexamen. Ga met jouw werkbegeleider (en eventueel de praktijkopleider) in gesprek en vul je Persoonlijk Activiteiten Plan (zie volgende pagina) zo gedetailleerd mogelijk in zodat je automatisch een planning krijgt voor de uitvoering van de jouw taken voor de komende periode. Hulpvragen bij het maken van een PAP Wat moet ik doen? Hoe moet ik het doen? Hoeveel tijd heb ik nodig? Met wie moet ik het doen? Van wie help ik hulp/ondersteuning nodig? Wanneer moet ik het doen?

5 PAP Persoonlijk Activiteiten Plan Taak Wat moet ik doen? Hoe moet ik het doen? Hoeveel tijd heb ik nodig? Van wie heb ik hulp/ondersteuning nodig? Wanneer moet ik het doen?

6 Opdracht 2 Eten de cliënten wel genoeg? Doel Inzicht krijgen in de individuele eetpatronen van cliënten. Benodigdheden Pen en papier, de zorgdossiers van de bewoners, de quick scan ondervoeding. Achtergrond Ondervoeding bij ziekte is een groot probleem binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Uit landelijke cijfers blijkt dat in het ziekenhuis 25-40%, in het verpleeghuis 20-25% en in de thuiszorg 15-25% van de zorgvragers ondervoed is. Mensen die zorg ontvangen zijn over het algemeen kwetsbaar. Bijvoorbeeld door ouderdom, langdurige ziekte of comorbiditeit. Ondervoeding kan de gezondheid van de cliënt onnodig verder verslechteren, het veroorzaakt verlies van spiermassa en het verhoogt de kans op decubitus en infecties. In het algemeen wordt er gesproken over ondervoeding wanneer er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 10% in de laatste 6 maanden of meer dan 5% in de laatste maand. Verder is er ook sprake van ondervoeding bij een Body Mass Index (BMI (gewicht / lengte in het kwadraat)) van kleiner dan 18,5. Ouderen (>65 jaar) zijn ondervoed bij een BMI van < 20 Wat te doen Voer bij minimaal 5 cliënten de quick scan ondervoeding uit. Noteer de scores. Vraag vervolgens aan één of twee collega s uit je team of zij ook een aantal cliënten willen scannen, zodat je in totaal van minimaal 10 cliënten een score hebt. Bekijk vervolgens de zorgdossiers van de cliënten waarvan de quick scan waarschuwt voor (een dreigende - ) ondervoeding. Vind je (een dreigende -) ondervoeding terug in de zorgscorekaart? Zie je in het zorgleefplan dat er doelen zijn geformuleerd ten aanzien van de voeding? Maak hiervan een kort verslag. Bespreek je bevindingen met je werkbegeleider. Bewaar je verzamelde gegevens, die heb je nog nodig voor opdracht 7.

7 Quik scan ondervoeding Probeer de volgende vragen beantwoord te krijgen (cliënt zelf, zorgdossier, EVV er) JA Nee Is de bewoner onbedoeld afgevallen? Meer dan zes kilo in de afgelopen 6 maanden Meer dan 3 kilo in de afgelopen maand Heeft de bewoner hulp nodig bij het eten? Heeft de bewoner afgelopen maand een verminderde eetlust? Meet de BMI (gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat) De BMI beneden de 20 is rood De BMI van 20 tot 22 is oranje De BMI van 22 tot 28 is groen De BMI boven 28 is overgewicht Total score vragen + BMI + = Ondervoed actie + = Ondervoed actie + = Ondervoed actie + = + = Dreigende Ondervoeding actie Dreigende Ondervoeding actie _ + = Geen actie

8 Opdracht 3 Hoezo ambiance? Doel Inzichtelijk krijgen hoe het nu met de ambiance rond de maaltijd gesteld is. Benodigdheden Pen en papier, observatievaardigheden. Wat is het Gedempt licht, zachte muziek, een mooi gedekte tafel en prettig gezelschap, het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat we graag aan tafel zitten en dat het eten beter smaakt. Het gevolg: we gaan meer eten. Ook de ambiance die een cliënt thuis zelf creëert is van invloed op de intake van voedsel en drinken. Het einddoel van deze opdracht is dat in het zorgleefplan van de cliënt waarbij een risico gesignaleerd wordt ten aanzien van voeding, een zorgprobleem/behoefte is opgenomen dat leidt tot gerichte zorgacties. Adviezen aan de cliënt met betrekking tot ambiance rond de maaltijd kunnen daar een onderdeel van uit maken. Alvorens iets te kunnen zeggen over de ambiance rond de maaltijd moet je wel weten hoe het nu gesteld is met de ambiance. Door eens een keer de tijd te nemen om gericht te kijken naar het verloop van een maaltijd krijg je zicht op in welke ambiance, in welke sfeer de maaltijd plaatsvindt? Probeer de ambiance zo objectief mogelijk te beschrijven, spreek geen oordelen uit, beschrijf wat je ziet. Hoe werkt het Het mooiste zou zijn als je bij een aantal cliënten langs gaat rond etenstijd zodat je ongemerkt kan observeren in welke sfeer de maaltijd plaatsvindt, dit zal niet altijd lukken. Je kunt natuurlijk ook je cliënt bevragen. Waar kun je allemaal opletten: Eet de cliënt alleen? Eet de cliënt aan een gedekte tafel? Eet de cliënt met een bord op schoot? Eet de cliënt op vaste tijden?

9 Is de cliënt tijdens het eten nog actief met andere zaken bezig: tv kijken, lezen, computeren? Eten de cliënt zelfstandig, of wordt hij/zij geholpen, door wie? Eet de cliënt veel het zelfde? Hoe eindigt de maaltijd? Enzovoort Werk je observaties/antwoorden uit op papier en bespreek ze met je werkbegeleider. Gebruik je observaties als onderlegger voor opdracht 7.

10 Opdracht 4 Wat mag ik nu eigenlijk eten? Doel Een cliënt voorlichting geven over het dieet bij het eten waaraan zij/hij zich moet houden Benodigdheden Pen en papier, uitgewerkt stappenplan voorlichting geven, rustige ruimte Wat is het Niet voor elke cliënt is het zomaar tot je nemen van voeding een vanzelfsprekendheid. Sommige cliënten hebben een dieet voorgeschreven gekregen. De ene cliënt is goed op de hoogte van de mogelijkheden en onmogelijkheden die horen bij het voorgeschreven dieet. Dit geldt niet voor alle cliënten, die kunnen nog wel wat uitleg gebruiken. Het geven van voorlichting is een onderdeel van het praktijkexamen Persoonlijke Verzorging. Met deze opdracht kun je je dus voorbereiden op het examen. Hoe werkt het Kies in overleg met je werkbegeleider een cliënt die nog voorlichting nodig heeft ten aanzien van haar of zijn dieet. Maak een stappenplan voor het geven van voorlichting (zie volgende bladzijde) Zoek een rustige ruimte Voer je stappenplan uit Laat je tijdens het gesprek observeren door je werkbegeleider Evalueer na afloop met je werkbeleider aan de hand van het evaluatieformulier

11 Stappenplan voorlichting geven Stappen Stap 1: Probleemanalyse: vaststellen van de voorlichtingsbehoefte en/ of voorlichtingsnoodzaak en oorzaak. Stap 2: Bepalen gedragsfactoren kennis en ervaring emoties sociale normen persoonlijke omstandigheden Stap 3: Formuleren van het voorlichtingsdoel Vaststellen en plannen van de voorlichtingsactiviteiten. Stap 4: Uitvoeren voorlichting aan de zorgvragers, mantelzorger en/of naasten Stap 5: Evalueren van de voorlichting met de zorgvragers, mantelzorger en/of naasten Opmerkingen:

12 Evaluatie geven van voorlichting De student: Voorbereiding ja nee Besteedt aandacht aan de sfeer en het op het gemak stellen van de zorgvrager, mantelzorger en/of zorgvrager Geeft het doel van het gesprek aan Vertelt welke onderwerpen er aan bod zullen komen Gaat na of de zorgvrager, mantelzorger en/of naasten aandacht heeft voor het geen overgebracht wordt Controleert of de boodschap aansluit bij de behoefte van de zorgvrager, mantelzorger en/of naasten Voorlichting ja nee Heeft oogcontact met de zorgvrager, mantelzorger en/of naasten Geeft voldoende, terzake doende, informatie Gebruikt voorbeelden Gebruikt voorlichting- materiaal en/of hulpmiddelen Sluit in taalgebruik aan bij de zorgvrager, mantelzorger en/of naasten Antwoordt inhoudelijk goed op vragen van de zorgvrager Betrekt de zorgvrager, mantelzorger en/of naasten actief bij de voorlichting Last rust momenten in het gesprek in Herhaalt zo nodig de informatie Neemt de zorgvrager serieus Afsluiting ja nee Vat de belangrijkste punten samen Herhaalt de afspraken Vraagt een reactie van de zorgvrager, gaat de eventuele behoefte aan een vervolggesprek na

13 Opdracht 5 Je op je vingers laten kijken Doel Inzichtelijk krijgen of je handelen bij de persoonlijke zorg voldoet aan de normen uit de bewijsmap basisvaardigheden Benodigdheden Pen en papier en een collega die minimaal 2 uur met je meeloopt tijdens de verzorging. Wat is het Het verlenen van persoonlijke zorg, ondersteunen van de ADL, is één van de kerntaken van een verzorgende. Verzorgd aan tafel zitten, is voor veel cliënten een onderdeel van de ambiance bij een maaltijd, een verzorgde maaltijd vraagt om een verzorgde cliënt. Alhoewel een ontbijt in pyama zo nu en dan ook niet te versmaden is, om over ontbijt op bed nog maar te zwijgen. Naast de bewijsmap basisvaardigheden is er later ook nog een praktijkexamen waarbij één van de opdrachten zicht richt op de persoonlijke zorg. Met deze opdracht kun je alvast wennen aan het feit dat er straks tijdens het examen iemand op je vingers staat te kijken. Het is daarbij belangrijk niet alleen deze persoon te laten meekijken, maar ook na afloop samen te reflecteren: doe ik het goed? Hoe werkt het 1. Zoek een collega. Vraag een collega om met jou mee te lopen. Ga eens niet voor de makkelijke weg, niet die collega vragen met wie je altijd al samen werkt maar vraag een collega die je misschien wat minder goed kent! Het meelopen kan een dagdeel zijn, of een paar uur, dat kun je samen afspreken. Vraag of die collega ook tijd heeft om na afloop met je na te praten. 2. Jullie doen het werk samen. Spreek samen af of je collega tussendoor al vragen kan stellen of dat je dat liever na afloop hebt. Voorbeeldvragen voor de collega die met jou meeloopt kunnen zijn: Wat doe jij? Werk je methodisch, waar blijkt dat uit? Gebruik je het zorgdossier? Waar let je op tijdens de uitvoering van de zorg? Pak je het altijd zo aan? Waarom doe je het nu anders dan zonet? Van wie heb jij het geleerd? Hoe benader je de cliënt?

14 Wat vindt de cliënt? 3. Reflecteer samen. Het is belangrijk niet alleen een collega te laten meekijken, maar ook na afloop samen te reflecteren. Het gesprek na afloop voegt toe waaróm iemand iets doet, de gedachten en gevoelens die daar bij horen. Die geven jouw observator namelijk een inkijkje in hoe jij over jouw werk denkt. En waarom jij doet wat je doet. Hulpvragen voor het nagesprek zijn: Wat is je collega opgevallen over de wijze waarop jij het werk aanpakt? Wat vond je collega verrassend? Wat vind je collega waardevol? Welke overwegingen heb je gemaakt toen je [...] deed? Het viel me op dat [...]. Kun je me vertellen hoe je dat ervaart? Met het oog op je examen: ziet je collega nog verbeterpunten? Mogelijk heeft je collega ook nog weer wat van jou geleerd, vraag ernaar. Tips Neem echt de tijd om na het meelopen samen te zitten op een rustige plek en na te praten. Dit is een belangrijk oogstmoment zowel voor jou als je collega. Vraag ook bij de collega hoe zij/hij vindt dat jij werkt? Wat gaat goed, wat moet beter?

15 Opdracht 6 Themabijeenkomst Doel Samen met je collega s leren Wat is het Eén van je collega s zal een presentatie geven over een onderwerp dat een relatie heeft met het ondersteunen bij eten en drinken. Mogelijke onderwerpen: Gezonde voeding Specifieke voeding, diëten Specifiek servies of eetgerei (bijvoorbeeld servies voor dementerenden, bestek voor mensen met reuma etc.) Sfeer bij de maaltijd Mondverzorging Verslikken voorkomen en hoe te handelen als het toch gebeurt? Onrust bij de maaltijd en hoe er mee om te gaan? Etc. Iedereen neemt actief deel aan de bijeenkomst. Hoe werkt het 1. Binnen het team worden er afspraken gemaakt wie de presentatie gaat geven, wanneer en waar. Het streven is dat zoveel mogelijk medewerkers de themabijeenkomst kunnen bijwonen, op de afdeling wordt de themabijeenkomst breed aangekondigd. 2. De student maakt een kort verslag Je maakt een kort verslag van de themabijeenkomst waarin vooral naar voren komt wat je hebt geleerd. Je bespreekt dit verslag met je werkbegeleider.

16 Opdracht 7 Zorgleefplan vervolgens rapporteer je jouw conclusies met de EVV er van de bewoners waar voor de quick scan een vervolg actie indiceert maar welke je niet kunt terug vinden in het zorgdossier. Doel Het uiteindelijke doel van deze opdracht is dat in het zorgleefplan van de cliënt waarbij een risico gesignaleerd wordt ten aanzien van voeding, een zorgprobleem is opgenomen dat leidt tot gerichte zorgacties. Benodigdheden Pen en papier. Resultaten van de opdrachten 2 en 3. Zorgdossiers. Wat is het In het zorgdossier staan afspraken die je met je cliënt maakt ten aanzien van de te verlenen zorg. In opdracht 2 is bij een aantal cliënten de quick-scan ondervoeding uitgevoerd. Voor sommige cliënten zal de conclusie uit de quick-scan vervolgacties indiceren die in het zorgleefplan verwerkt moeten worden. Formuleer bij 2 cliënten een zorgprobleem ten aanzien van opname van voeding en/of vocht. Natuurlijk koppel je aan het probleem een doel en beschrijf je de acties die tot het bereiken van dit doel moeten leiden. Het zorgprobleem moet natuurlijk aansluiten op de visie op zorg van het team en de wensen en behoeften van de cliënt. Hoe werkt het Stap 1: Bekijk de resultaten van de quick-scan uit opdracht 2. Stap 2: Analyseer de resultaten van de quick-scan. Controleer in de zorgdossiers van de cliënten waar voor de scan een vervolgactie indiceert of in het zorgleefplan al een zorgprobleem geformuleerd is. Zo ja, bekijk dan of het probleem, het doel en de acties nog steeds up-to-date zijn of moeten worden aangepast. Noteer en onderbouw (waar nodig) je conclusies: cliënten waar de scan geen vervolgacties voor indiceert cliënten waar de scan geen vervolgacties voor indiceert maar waarvan jij het gevoel hebt dat er mogelijk wel actie moet worden ondernomen op gebied van voorlichting en/of advisering cliënten waar de scan vervolgacties indiceert en waar in het zorgdossier een up-to-date zorgprobleem is geformuleerd cliënten waar de scan vervolgacties indiceert en waar in het zorgdossier een zorgprobleem staat dat nodig aangepast moet worden cliënten waar de scan vervolgacties indiceert en waar in het zorgdossier nog geen zorgprobleem staat.

17 Stap 3: Bespreek je conclusies met je werkbegeleider. Kies 2 cliënten waarvoor nog geen zorgprobleem geformuleerd is. Als dit niet mogelijk is probeer dan iets te doen met het aanpassen van een zorgprobleem of het formuleren van een advies met betrekking tot voeding. Stap 4: Ga daarna in gesprek met de EVV er van de betreffende cliënten en licht haar(of hem) in wat je van plan bent. Stap 5: Verzamel alle benodigde informatie (denk hierbij ook aan het consulteren van collega s of een diëtist of arts), ga in gesprek met de cliënt: inventariseer de behoeftes en de wensen. Stap 6: Formulier een zorgprobleem met doel en bijbehorende acties (of pas het reeds geformuleerde probleem aan etc. of formuleer een advies). Let op: SMART of RUMBA. Bespreek dit met je werkbeleider en de EVV er, vraag goedkeuring aan de EVV er en licht de cliënt in. Stap 7: Verwerk alles in het zorgdossier. Stap 8: Evalueer met je werkbegeleider de uitvoering van deze opdracht met behulp van onderstaand evaluatieformulier.

18 proces Niet van toepassing Voldaan Niet voldaan Evaluatie In het zorgleefplan van de cliënt waarbij een risico gesignaleerd wordt ten aanzien van voeding, is een zorgprobleem opgenomen dat leidt tot gerichte zorgacties. Er is een analyse gemaakt van de resultaten van de quick-scan Conclusies waren helder en waar nodig onderbouwd Werkbegeleider en EVV er zijn betrokken bij de bespreking van de conclusies De student heeft 2 cliënten kunnen kiezen waarbij een zorgprobleem geformuleerd moest worden De student heeft de juiste acties ondernomen om de benodigde gegevens te verzamelen De student heeft de cliënten (waar mogelijk) betrokken bij het maken van het zorgleefplan voor dit onderdeel (wensen en behoeftes, inlichten) De student heeft de uiteindelijke formulering aan de EVV er voorgelegd ter goedkeuring De student heeft het zorgdossier bijgewerkt De student heeft deze opdracht gepresenteerd in een cliëntbespreking Opmerkingen:

19 product Niet van toepassing Voldaan Niet voldaan Zorgprobleem doet recht aan: De visie op zorg van de afdeling De wensen en behoeftes van de cliënt Zorgprobleem, doel en acties zijn opgesteld en verwerkt in het format van de organisatie Zorgprobleem en zorgdoel voldoen aan de SMART/RUMBA eisen Zorgprobleem, doel en acties zijn opgesteld in duidelijk en begrijpelijk Nederlands Opmerkingen:

Beroepsopdracht 1. thema: de maaltijd. Intramuraal. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Beroepsopdracht 1. thema: de maaltijd. Intramuraal. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Beroepsopdracht 1 thema: de maaltijd Intramuraal Verzorgende IG ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Inleiding Tijdens de opleiding Verzorgende IG krijg je op school in de lessen veel kennis

Nadere informatie

Beroepsopdracht. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Beroepsopdracht. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Beroepsopdracht Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Inleiding Tijdens de opleiding Helpende Zorg en Welzijn krijg je op school in de lessen veel kennis aangeboden.

Nadere informatie

Beroepsopdracht 3. thema: het onzichtbare zichtbaar maken. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Beroepsopdracht 3. thema: het onzichtbare zichtbaar maken. Verzorgende IG. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Beroepsopdracht 3 thema: het onzichtbare zichtbaar maken Verzorgende IG ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Inleiding Dit is de derde beroepsopdracht van de opleiding Verzorgende IG. Het

Nadere informatie

Presentatie Gezond&Zeker 2017 Karin Bontje en Edith Nijland

Presentatie Gezond&Zeker 2017 Karin Bontje en Edith Nijland 2017 Presentatie Gezond&Zeker 2017 Karin Bontje en Edith Nijland Onbegrepen (probleem)gedrag Wat is Onbegrepen(probleem)gedrag? Onder probleemgedrag verstaan we alle gedrag van de cliënt dat deze cliënt

Nadere informatie

Signalering in de palliatieve fase

Signalering in de palliatieve fase Utrecht, mei 2011 Signalering in de palliatieve fase Denk- en werkmethode voor verzorgenden Marja de Jong Jeroen Joosten Palliatieve zorg Als genezing van zorgvrager niet meer mogelijk is Gericht op voorkomen

Nadere informatie

Maatregelen nemen om de eetlust bij een zorgvrager te bevorderen

Maatregelen nemen om de eetlust bij een zorgvrager te bevorderen OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om de eetlust bij een zorgvrager te bevorderen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

DAGPROGRAMMA EN PLEZIERIGE ACTIVITEITEN PLAN

DAGPROGRAMMA EN PLEZIERIGE ACTIVITEITEN PLAN DAGPROGRAMMA EN PLEZIERIGE ACTIVITEITEN PLAN Handleiding Depressie wordt vaak gekenmerkt door een verstoord dag en nachtritme, problemen met eten, zich terugtrekken uit sociale contacten en niet meedoen

Nadere informatie

Het voeren van een evaluatiegesprek

Het voeren van een evaluatiegesprek OPDRACHTFORMULIER Het voeren van een evaluatiegesprek Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent.

Nadere informatie

Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september

Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september 1 Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september 2012 1 Zorghulp Inhoudsopgave Verantwoording... 2 Inleiding... 3 Opdracht 1... 4 Opdracht 2... 7 Opdracht 3... 10 Resultaatoverzicht... 11

Nadere informatie

Stage-opdrachten BOL niveau 3 3e jaar

Stage-opdrachten BOL niveau 3 3e jaar 2015 Stage-opdrachten BOL niveau 3 3e jaar ROC Mondriaan 1-1-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voorbereiding persoonlijk examenplan... 3 Orienteren EE 5... 3 Bijlage 1: Persoonlijk activiteiten plan...

Nadere informatie

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 3 oefenopdracht A

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 3 oefenopdracht A VZ-B-K1-W3-A Stelt (mede) het zorgplan op Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 3 oefenopdracht A In deze opdracht ga je je verdiepen in de zorgdossiers van zorgvragers en de methodiek en systematiek

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 95530 en 95520 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL)

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS Datum: AUG 2015 Crebo 95 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten dat de student

Nadere informatie

Hulp bieden bij eten en drinken bij platligging of halfzittende houding

Hulp bieden bij eten en drinken bij platligging of halfzittende houding OPDRACHTFORMULIER Hulp bieden bij eten en drinken bij platligging of halfzittende houding Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg

Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Handleiding Plannen van Zorg BBL-CombiCare Gehandicaptenzorg Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg Werkproces VZ-IG 1.1 Stelt (mede) het zorgplan op De verzorgende-ig verzamelt gegevens om de

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

Een zorgvrager hulp bieden tijdens het eten en drinken

Een zorgvrager hulp bieden tijdens het eten en drinken OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager hulp bieden tijdens het eten en drinken Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Zorgplan van een chronische zieke, een lichamelijk gehandicapte of revaliderende zorgvrager bespreken en vervolgens bijstellen

Zorgplan van een chronische zieke, een lichamelijk gehandicapte of revaliderende zorgvrager bespreken en vervolgens bijstellen OPDRACHTFORMULIER Zorgplan van een chronische zieke, een lichamelijk gehandicapte of revaliderende zorgvrager bespreken en vervolgens bijstellen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van

Nadere informatie

Kwaliteitszorg. Test jezelf.

Kwaliteitszorg. Test jezelf. Kwaliteitszorg. Test jezelf. Pagina 1 Weet jij hoe je je deskundigheid of die van je collega s kunt bevorderen of professionaliseren? Kun je goed samenwerken? Kun je kwaliteitszorg leveren? Doe de testjes

Nadere informatie

(Risico op) ondervoeding

(Risico op) ondervoeding (Risico op) ondervoeding Op oudere leeftijd is het soms lastig om regelmatig, gezond en voldoende te eten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderde voedingstoestand en zelfs ondervoeding. Dit komt

Nadere informatie

Sociale vaardigheidstraining toepassen

Sociale vaardigheidstraining toepassen OPDRACHTFORMULIER Sociale vaardigheidstraining toepassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT KD 2012

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT KD 2012 ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS KD 2012 Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Crebo:95530 Versie 1.0 KD 2012 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep Proeve van Bekwaamheid kerntaak 2 Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep ROC van Amsterdam,augustus 2007 Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT. voor. Studenten en Beoordelaars

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT. voor. Studenten en Beoordelaars ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT voor Studenten en Beoordelaars KD 2012 Albeda College Branche Gezondheidszorg 2 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten die

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Beroepsopdracht 3: Voeding en Hygiëne / Zorghulp / september 2012 1 1

Beroepsopdracht 3: Voeding en Hygiëne / Zorghulp / september 2012 1 1 1 Beroepsopdracht 3: Voeding en Hygiëne / Zorghulp / september 2012 1 1 Zorghulp Inhoudsopgave Verantwoording... 2 Inleiding... 3 Opdracht 1... 4 Opdracht 2... 6 Opdracht 3... 9 Resultaatoverzicht... 11

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met dieren in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Opdracht 1: Oefen het op- of bijstellen van het zorgplan

Opdracht 1: Oefen het op- of bijstellen van het zorgplan VZ-B1-K1-WP3-C Stelt (mede) het zorgplan op Verzorgende IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 3 oefenopdracht C In deze opdracht ga je ter voorbereiding van het examen oefenen met het opstellen van het zorgplan.

Nadere informatie

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 6 oefenopdracht A

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 6 oefenopdracht A Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 6 oefenopdracht A De opvattingen over hoe goede zorg eruit ziet, zijn aan het veranderen: zelfredzaamheid en eigen regie van zorgvragers worden steeds belangrijker,

Nadere informatie

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht B

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht B VZ-B-K1-W5-B Voert verpleegtechnische handelingen uit Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht B Een verzorgende is opgeleid is in het uitvoeren van verpleegtechnisch handelen. Natuurlijk

Nadere informatie

Begeleiden van een zorgvrager met eten en drinken

Begeleiden van een zorgvrager met eten en drinken 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 OPDRACHTFORMULIER Begeleiden van een zorgvrager met eten en drinken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Nederlandse Verpleegen Verzorgingshuizen ACHTERGRONDINFORMATIE

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Nederlandse Verpleegen Verzorgingshuizen ACHTERGRONDINFORMATIE Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in Nederlandse Verpleegen Verzorgingshuizen ACHTERGRONDINFORMATIE December 2008 INLEIDING Uit de LPZ meting van 2007 blijkt dat in verpleeg- en verzorgingshuizen

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van activiteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten Niveau

Nadere informatie

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Zorgleefplan, ondersteuningsplan en begeleidingsplan Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Om goede zorg en/of ondersteuning te kunnen geven aan een cliënt is het werken

Nadere informatie

Observaties uitvoeren

Observaties uitvoeren OPDRACHTFORMULIER Observaties uitvoeren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent. 2 Kijk

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2009-2010 Versie: 3 Fase: Gevorderd 1 Naam Student:.

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT KD 2012

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT KD 2012 1 ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS KD 2012 KD 2012 Cohort: 2015-2016 INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit beroepsopdrachten waarmee de student getoetst wordt op

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 95530 en 95520 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies.

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies. Gezond gewicht Wat kunt u er zelf aan doen? Vraag ons gerust om advies altijd dichtbij www.alphega-apotheek.nl Gezond gewicht De meeste mensen willen graag een aantal kilo s afvallen. Maar is dat wel nodig?

Nadere informatie

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht ga je aan de slag met het ontwikkelen van en die je meteen de volgende dag in kunt zetten. Aan de hand van concrete voorbeelden

Nadere informatie

Handleiding: Een mooie 24 uur

Handleiding: Een mooie 24 uur Handleiding: Een mooie 24 uur 1. Wat is "een mooie 24 uur". Een mooie 24 uur is een werkwijze om met de cliënt in beeld te brengen wat hij prettig vindt in zijn leven. Door te kijken naar een dag (24 uur),

Nadere informatie

go! Lean samen van start 2015 GoodHabitz BV Alle rechten voorbehouden

go! Lean samen van start 2015 GoodHabitz BV Alle rechten voorbehouden go! Lean samen van start 2015 GoodHabitz BV Alle rechten voorbehouden Praktijkopdracht 1. De waarde bepalen In deze opdracht breng je de waarde van je product of dienst in kaart door middel van het Kano-model.

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Biedt persoonlijke verzorging en observeert gezondheid en welbevinden

Biedt persoonlijke verzorging en observeert gezondheid en welbevinden Examen 1, deel 1. Verlenen van basiszorg, verzorgende IG niveau 3 Handleiding werkproces 1.2 Biedt persoonlijke verzorging en observeert gezondheid en welbevinden Bewijsstuk: Beoordeling van de ondersteuning

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

PROEVE VAN BEKWAAMHEID PROEVE VAN BEKWAAMHEID Inleiding Doel van deze opdracht is het methodisch werken te bevorderen en toe te passen. Het is een methode die moet leiden tot het vaststellen van de meest geschikte zorgproblemen

Nadere informatie

Doen bij Depressie. Module 1 Fase 4 - Behandelen. Dagprogramma en Plezierige-Activiteiten-Plan

Doen bij Depressie. Module 1 Fase 4 - Behandelen. Dagprogramma en Plezierige-Activiteiten-Plan Bijlage 5 Doen bij Depressie Module 1 Fase 4 - Behandelen Dagprogramma en Plezierige-Activiteiten-Plan gebaseerd op het Plezierige-Activiteiten-Plan uit de richtlijn voor verzorgenden Het begeleiden van

Nadere informatie

Kennisclip Praktische tips voor goede voeding bij dementie. Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk

Kennisclip Praktische tips voor goede voeding bij dementie. Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk Kennisclip Praktische tips voor goede voeding bij dementie Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk Inhoud 1. Hoe vaak komt ondervoeding voor? 2. Oorzaken en gevolgen van ondervoeding

Nadere informatie

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Mensen die niet zelfstandig kunnen wonen verblijven in een woonvorm.

Nadere informatie

Het voorkomen van verslikken

Het voorkomen van verslikken OPDRACHTFORMULIER Het voorkomen van verslikken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak D Startbekaam

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak D Startbekaam OPLEIDING tot Verzorgende-IG Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak D Startbekaam Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2010-2011 Fase: Startbekaam Naam student:. 1 D1.T1.KP.start.

Nadere informatie

Organiseren van zorg Niveau 3

Organiseren van zorg Niveau 3 Antwoorden stellingen Organiseren van zorg Niveau 3 NU ZORG Editie 2014 Pagina 1 Hoofdstuk 1. Het zorgproces 1. De holistische mensvisie gaat uit van de hele mens. Lichamelijke, psychische en sociale aspecten

Nadere informatie

Kraamvrouw begeleiden bij veranderingen in de kraamperiode

Kraamvrouw begeleiden bij veranderingen in de kraamperiode 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 0 Opdrachtformulier Kraamvrouw begeleiden bij veranderingen in de kraamperiode Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Sporten met een doelgroep Inleiding Sporten is goed voor iedereen. Je blijft

Nadere informatie

Training. Ondersteuning bij bereiden van maaltijd en eten

Training. Ondersteuning bij bereiden van maaltijd en eten Training Ondersteuning bij bereiden van maaltijd en eten Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Joke Christiaans Eindredacteur: Bapke Westhoek Titel:

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van groepsactiviteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten

Nadere informatie

Beroepsoriëntatie Activiteitengebied verzorging en verpleging. Theoretische leerweg sector zorg en welzijn

Beroepsoriëntatie Activiteitengebied verzorging en verpleging. Theoretische leerweg sector zorg en welzijn Beroepsoriëntatie Activiteitengebied verzorging en verpleging Theoretische leerweg sector zorg en welzijn Augustus 2012 Beroepsoriëntatie Activiteitengebied verzorging en verpleging Theoretische leerweg

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Naam: Stageplek: Klas:

Naam: Stageplek: Klas: Naam: Stageplek: Klas: Inhoudsopgave Naam stagebegeleider Telefoonnummer stagebegeleider Mailadres stagebegeleider Adres stage bedrijf Naam stagebegeleider (als er 2 zijn) Telefoonnummer stagebegeleider

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN?

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN? Hoofdstuk 1 Leerdoelen pg 17 Link tussen leerdoelen en toets stof 1.1 Juridisch medewerker Algemene vaardigheden besproken: Op de hoogte zijn (kennis) Informatie op papier kunnen zetten Goed kunnen lezen

Nadere informatie

OPLEIDING ZORGHULP TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak A Hulp bij huishouden en wonen. Niveau Gevorderd

OPLEIDING ZORGHULP TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak A Hulp bij huishouden en wonen. Niveau Gevorderd OPLEIDING ZORGHULP TOETS BEROEPSOPDRACHT Huishoudelijke zorg op maat. (Thuiszorg) Beroepstaak A Hulp bij huishouden en wonen. Niveau Gevorderd Toets BT A gevorderd Zorghulp Thz 08-2011 Albeda College Branche

Nadere informatie

Examen voor helpenden zorg en welzijn, in de thuiszorg 2011-2012 EXAMENOPGAVEN

Examen voor helpenden zorg en welzijn, in de thuiszorg 2011-2012 EXAMENOPGAVEN Zadkine Domein Zorg en Welzijn Marconistraat 16 3029 AK Rotterdam Examen voor helpenden zorg en welzijn, in de thuiszorg 2011-2012 EXAMENOPGAVEN Totale tijd: 150 minuten Maximaal te behalen aantal punten:

Nadere informatie

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Gezond gewicht Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Overgewicht 3 Oorzaken 4 Gezond gewicht 4 Tailleomvang 5 Voorkomen van overgewicht 6 Wat kun je

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

Kennisclip Signaleren van ondervoeding bij dementie. Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk

Kennisclip Signaleren van ondervoeding bij dementie. Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk Kennisclip Signaleren van ondervoeding bij dementie Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk Inhoud 1. Hoe vaak komt ondervoeding voor? 2. Oorzaken en gevolgen van ondervoeding 3.

Nadere informatie

Het stappenplan. Gewichtsverlies minder dan 4 kg 4 kg of meer. Bovenarmomtrek. Eetlust en functionaliteit. Behandelbeleid.

Het stappenplan. Gewichtsverlies minder dan 4 kg 4 kg of meer. Bovenarmomtrek. Eetlust en functionaliteit. Behandelbeleid. 1 2 3 4 Gewichtsverlies minder dan 4 kg 4 kg of meer Bovenarmomtrek Eetlust en functionaliteit Behandelbeleid 25 cm of meer goede eetlust en/of functionaliteit niet ondervoed weinig eetlust én verminderde

Nadere informatie

Ondersteunen bij huishouden en wonen

Ondersteunen bij huishouden en wonen Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij huishouden en wonen Crebonummer: 92640 Opleiding Helpende Zorg en Welzijn Kwalificatieniveau 2 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e druk: juli

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT. voor. Studenten en Beoordelaars

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT. voor. Studenten en Beoordelaars ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT voor Studenten en Beoordelaars KD 2012 KRAAM KD 2012 Cohort: 2012-2013 1 Albeda College Branche Gezondheidszorg 2 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit

Nadere informatie

Als eten een opgave wordt..

Als eten een opgave wordt.. Als eten een opgave wordt.. Bent u onbedoeld afgevallen of geniet u niet meer van het eten zoals vroeger? Duurt het eten steeds langer en wordt het wegslikken van vlees een hele klus? Ervaart u (samen)

Nadere informatie

PLG Leerkrachten 4 groep 1-2

PLG Leerkrachten 4 groep 1-2 PLG Leerkrachten mei/ juni 2011 PLG Leerkrachten 4 groep 1-2 vs 1.0 100422 Agenda 1. Introductie 1.1: Programma en doelen schooljaar 2010-2011 1.2: Terugblik PLG 3: Toetsanalyse 1.3: Doelen vandaag 2.

Nadere informatie

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren.

Opdracht. Voorkennis Basale kennis van het proces van formatief evalueren. Opdracht In deze workshop ga je aan de slag met het inbouwen van verschillende feedbackmomenten in je lessen. In deze workshop leer je het verschil tussen docentgestuurde feedback, peer-feedback en self-assessment.

Nadere informatie

MZ-PBSD-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

MZ-PBSD-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf MZ-PBSD-B-K1-W3 (C) Ondersteunt de cliënt bij wonen en huishouden Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23181 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon Daar waar zij staat, wordt ook hij bedoeld en omgekeerd.

Nadere informatie

Het voorkomen, signaleren en behandelen van hospitalisatie

Het voorkomen, signaleren en behandelen van hospitalisatie OPDRACHTFORMULIER Het voorkomen, signaleren en behandelen van hospitalisatie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier bij deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. 2 Lees de bijbehorende

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 95530 en 95520 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Toets- en Examentrainer Horeca, Bakkerij en Recreatie GL

Toets- en Examentrainer Horeca, Bakkerij en Recreatie GL Toets- en Examentrainers Toets- en Examentrainer Horeca, Bakkerij en Recreatie GL Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina van dit werkboek. Inhoud WERKEN MET EDU4ALL...... 7 Oriënteren...

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

In deze vraag wordt om je eigen mening en ervaring gevraagd. Op het antwoord krijg je dan ook geen feedback.

In deze vraag wordt om je eigen mening en ervaring gevraagd. Op het antwoord krijg je dan ook geen feedback. Feedbackvragen De organisatie in verandering Vraag 1 Geef per doel aan of je die al beheerst, waarbij N = nee, O = om verder te ontwikkelen en J = ja. Vul achter de nummers van de doelen in: N, O of J.

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL. gedurende 720 minuten. tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving

Examen VMBO-GL en TL. beeldende vakken CPE GL en TL. gedurende 720 minuten. tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Examen VMBO-GL en TL 2018 gedurende 720 minuten beeldende vakken CPE GL en TL tekenen, handenarbeid, textiele werkvormen, audiovisuele vormgeving Naam kandidaat Kandidaatnummer Opgavenboekje Dit examen

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN WELZIJN

VAARDIGHEDEN WELZIJN VAARDIGHEDEN WELZIJN COLOFON Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Jacqui Bolt Inhoudelijke redactie: Madeleine Farla Bronvermelding: Foto pagina 69: Lisa

Nadere informatie

Handboek Nieuwe Medewerkers Arkin Jeugd & Gezin

Handboek Nieuwe Medewerkers Arkin Jeugd & Gezin Handboek Nieuwe Medewerkers Arkin Jeugd & Gezin Handboek Nieuwe medewerkers Arkin Jeugd & Gezin juni 2015 1 Inhoudsopgave 1. Basisinformatie instructie Pandveiligheid Kameralarm (locatieboekje) inloggegevens

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Opdracht 2: Oefen het afstemmen van de persoonlijke verzorging met naastbetrokkenen

Opdracht 2: Oefen het afstemmen van de persoonlijke verzorging met naastbetrokkenen VZ-B-K1-W4-C Biedt persoonlijke verzorging Verzorgende-IG-basisdeel kerntaak 1 werkproces 4 oefenopdracht C Je bent al behoorlijk vaardig in het ondersteunen bij de persoonlijke verzorging. Je hebt geoefend

Nadere informatie

Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien.

Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien. Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien. Stel, u wordt geholpen bij het eten, maar u doet het liever zelf. Stel, u ergert zich groen en geel aan de mensen

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

SW-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W3 (C) Versterkt de eigen kracht van de groep Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt

Nadere informatie

Persoonsgerichte Zorg, Regeldruk & Regelruimte

Persoonsgerichte Zorg, Regeldruk & Regelruimte Persoonsgerichte Zorg, Regeldruk & Regelruimte Van regelreflex naar spiegelreflex Hester van de Bovenkamp, Annemiek Stoopendaal, Marianne van Bochove, Huib Hoogendijk, Roland Bal Wat komt er bij u op als

Nadere informatie

Het bespreken van een zorgplan met een geriatrische zorgvrager en diens naasten

Het bespreken van een zorgplan met een geriatrische zorgvrager en diens naasten OPDRACHTFORMULIER Het bespreken van een zorgplan met een geriatrische zorgvrager en diens naasten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Opleiding Verzorgende IG PROEVE

Opleiding Verzorgende IG PROEVE Opleiding Verzorgende IG PROEVE Uitleg Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Cohort: 2015-2016 Crebocode: 95530 Februari 2015 Naam student: Proeve Cohort 2012-2013 verzorgende IG

Nadere informatie

Portfolio opleiding Zorghulp

Portfolio opleiding Zorghulp Portfolio opleiding Zorghulp Naam student:.. Groep:.. Praktijkorganisatie:. 2 Inhoudsopgave portfolio Zorghulp 1 Gegevens student, school en praktijkorganisatie 2 Planning gesprekken en gespreksformulier

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT. voor. Studenten en Beoordelaars

ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT. voor. Studenten en Beoordelaars ALGEMENE INSTRUCTIE TOETS BEROEPSOPDRACHT voor Studenten en Beoordelaars KD 2012 KD 2012 Cohort: 2012-2013 1 Albeda College Branche Gezondheidszorg 2 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg

Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Ondersteunen bij persoonlijke basiszorg Crebonummer 94830 en 93510 Opleiding Verzorgende IG Kwalificatieniveau 3 MBO Verpleegkundige Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Nadere informatie