Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving De voorzitter van Commissie Bestuur BSW/ RIS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving De voorzitter van Commissie Bestuur BSW/ RIS"

Transcriptie

1 Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving De voorzitter van Commissie Bestuur BSW/ RIS oktober 2015 voortgangsrapportage "Den Haag maakt werk!" Geachte voorzitters, In Den Haag zijn veel banen verloren gegaan door de economische crisis, automatisering en krimp bij de rijksoverheid. De werkloosheid in Den Haag is hoger dan gemiddeld in Nederland. In het coalitieakkoord is besloten dat de gemeente Den Haag hier iets aan gaat doen. We investeren extra in de Haagse economie en werkgelegenheid. De plannen hiervoor (RIS t/m ) zijn in april van dit jaar door de gezamenlijke commissies Samenleving en Bestuur besproken. Toegezegd is u halfjaarlijks te informeren over de voortgang via een gezamenlijke notitie. In deze brief informeer ik u over de activiteiten die de afgelopen maanden vanuit het programma Den Haag maakt werk! in gang zijn gezet en de voortgang die hierbij is geboekt. Speciale aandacht besteed ik aan social-return en de effectiviteit van re-integratie, omdat ik u heb toegezegd u over deze twee onderwerpen te zullen informeren bij deze gelegenheid. 1. Taskforce Werkgelegenheid gestart Begin dit jaar is de taskforce werkgelegenheid van start gegaan. We betrekken werkgevers bij de uitwerking van de plannen. Per sector verkennen we samen met hen welke kansen en mogelijkheden er zijn en welke eisen dit stelt aan de dienstverlening door de gemeente. In verschillende bijeenkomsten tonen werkgevers zich betrokken bij het aanpakken van de werkloosheid in de stad en bereid om hier ook zelf een bijdrage aan te leveren. Voorbeelden hiervan zijn Onbeperkt aan de Slag, waarbij werkgevers zelf het initiatief hebben genomen om arbeidsbeperkten aan de slag te helpen, en Jongeren in de Lift waarbij werkgevers jongeren met andere werkgevers in contact brengen. Ook in andere contacten met werkgevers merk ik betrokkenheid bij de opgave om mensen zonder werk aan een baan te helpen. Inmiddels zijn veel onderdelen van het aanvalsplan in gang gezet. In deze korte tijd is daarmee een belangrijke stap gezet, die zich de komende jaren vertaalt in tastbare resultaten. Ik licht dat per onderdeel van het aanvalsplan nader toe. Job den Heeten

2 3000 banen Taskforce Werkgelegenheid BSW/ Tabel 1: Stand van zaken bereiken doelstellingen Den Haag maakt werk! 1 e halfjaar Doelstelling doel realisatie Status 5000 jongeren aan het werk of naar school, waarvan 4000 uit de bijstand Sluitende aanpak ontwikkeld 200 BBL plaatsen 25 0 Bemiddeling en acquisitie BBL in voorbereiding met partners 1000 plaatsingen social return op werk Realisatie loopt voor op schema 1600 garantiebanen Afspraken met UWV gemaakt; doelgroepenregister wordt gevuld 200 plekken beschut werk 25 0 Kandidaten op proefplaatsing aan de slag bij HGR mensen uit de bijstand aan het werk of naar school Uitstroomperspectief voor 2 e helft jaar is gunstiger 1.1 Jeugdwerkloosheid: 5000 jongeren naar werk of school Via de Sluitende Aanpak worden jongeren direct geholpen richting school en waar dat niet gaat naar werk. Sociaal casemanagers bieden samen met hulpverlenende instanties extra begeleiding voor jongeren die nog te veel belemmeringen ondervinden op weg naar school en werk. In het eerste half jaar van 2015 is dat verder geïntensiveerd: jongeren die nog naar school kunnen en schoolbaar en leerbaar zijn, krijgen geen uitkering, maar worden naar school begeleid. Hierbij werken de diensten steeds nauwer samen met de scholen. Ook zijn in het eerste half jaar afspraken gemaakt met alle Haagse PrO/VSO-scholen 1 voor een soepele overgang van laatstejaars scholieren naar de arbeidsmarkt. Momenteel wordt samen met ROC Mondriaan, de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het UWV gewerkt aan de inrichting van een bemiddelingspunt in de vorm van een Leerwerkmakelaar. Dit bemiddelingspunt verzorgt de acquisitie en begeleiding van BBL-plekken. De verwachting is dat voldoende plaatsen worden gerealiseerd om in de komende jaren de beoogde 200 extra leerwerkbanen te realiseren. Waar nodig wordt in nauwe samenwerking met ROC Mondriaan activiteiten en projecten ontwikkeld om knelpunten over de beschikbaarheid van stages en leerbanen verder te ondervangen. Over het voorkomen van voortijdig schoolverlaten wordt de raad separaat geïnformeerd. Resultaten Ongeveer vijfhonderd jongeren zijn in het eerste half jaar naar werk of school begeleid (zie ook paragraaf 4.1). De uitstroom loopt iets achter bij de ambitie. Voor een deel komt dat doordat de resultaten van de sluitende aanpak nog niet volledig verwerkt zijn in onderstaande grafiek. De verwachting is dat de ambitie voor heel 2015 gehaald gaat worden. Er werden tot nu toe 74 startersbeurzen verstrekt. In de eerste helft van 2015 werden 25 leerwerkcheques verstrekt. Deze jongeren zijn hierdoor met een leerwerkbaan gestart om werkervaring op te doen. 1 Scholen voor respectievelijk Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) en Praktijkonderwijs (PrO).

3 BSW/ Figuur 1: uitstroomambitie jeugd Den Haag maakt werk! Bron: SZW/Raak 1.2 Sociaal en innovatief ondernemen Social return: 2400 plaatsingen waarvan 1000 op werk in periode Het doel van social return is om de kans op werk te vergroten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen we door bij de inkoop een verplichting op te leggen aan ondernemers die een opdracht uitvoeren voor de gemeente. In het begin van 2015 zijn nieuwe beleidsregels social return vastgesteld (RIS ). Bij de totstandkoming van de nieuwe regeling is uitvoerig gesproken met werkgeversorganisaties over de wijze waarop de verplichting kan worden ingevuld. Ondernemers hebben daarbij aangegeven behoefte te hebben aan meer maatwerk. Het college verwacht hier bij de volgende rapportage enige aanpassingen op de beleidsregels te kunnen presenteren. Werkgevers Samen met de werkgevers wordt gekeken naar de wijze waarop de social returnverplichting kan worden ingevuld. De dienstverlening van WSP helpt werkgevers bij het vinden van een goede match, maar begeleidt ook bij andere vragen. Zo zijn werkgevers ondersteund bij het gebruik van het nieuwe registratiesysteem WIZZR. De eerste vier projecten co-creatief social return starten dit jaar (zie RIS ). Ondernemers leveren dan op een andere wijze een bijdrage aan de re-integratiekansen van werkzoekenden, stagiaires en leerlingen dan via de traditionele plaatsing op werkplekken binnen de opdracht. Om werkgevers meer duidelijkheid te bieden, regionaliseren we de regelgeving over social return. Social return en subsidies De gemeente Den Haag verstrekt een aanzienlijk bedrag aan subsidies. We onderzoeken de mogelijkheden om hier ook social return toe te passen. Na een eerste analyse waaruit gebleken is wat de juridische mogelijkheden zijn, worden nu gesprekken gevoerd met de welzijnsorganisaties in de stad. Tijdens deze gesprekken wordt gekeken op welke wijze deze instellingen op dit moment reeds invulling geven aan het bieden van kansen voor de mensen die behoren tot de doelgroep van social return en welke mogelijkheden dit voor de toekomst biedt. Overige social returnontwikkelingen In de prestatieafspraken met de woningcorporaties en de schoolbesturen zijn ook afspraken gemaakt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven werkervaring op te doen. Gezien de toenemende toepassing van social return is maatwerk en aandacht voor verdringing van belang. Aangezien het onderwerp verdringing op meerdere terreinen speelt, zal het college hier in een afzonderlijke brief nader op in gaan. Het college verwacht die u begin november, na overleg met werkgevers- en werknemersorganisaties, te kunnen toesturen.

4 BSW/ Resultaten social return In 2014 zijn 791 mensen via social return aan de slag, waarvan 699 op werk. Voor 2015 is de doelstelling 550 plaatsingen, waarvan 225 op werk. In de maanden januari tot en met juni 2015 zijn 235 mensen plaatsingen ingevoerd in de administratie, waarvan 179 op werk. De prognose is dat de doelstelling dit jaar ruim gehaald gaat worden 2. Figuur 2 Social Return banen 3 Bron: SZW/Wizzr Banenafspraak (garantiebanen): 1600 mensen aan het werk in periode Het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking (garantiebanen) is nog teleurstellend klein. Inmiddels zijn 10 mensen met een indicatie banenafspraak aan de slag, inclusief proefplaatsingen. De gemeente Den Haag zet in op het zo vroeg mogelijk identificeren van personen uit de doelgroep. Hierbij is vooral gefocust op mensen op de WSW-wachtlijst met een uitkering en voormalig Wiw- en ID-werknemers 4. Het UWV stelt vast of iemand arbeidsbeperkt is, geeft de indicatie banenafspraak af en neemt de kandidaat op in het doelgroepenregister. Dat is voor 334 mensen gebeurd (stand 1 juli) en nog eens 188 personen waren op dat moment aan UWV voorgedragen. Dit betekent dat we in de tweede helft van het jaar meerdere kandidaten kunnen voordragen als een werkgever een vacature voor een arbeidsbeperkte heeft. Daarmee nemen de kansen op succesvolle plaatsingen toe. Daarnaast ben ik intensief in gesprek met de staatssecretaris van SZW over de strikte toetsing door het UWV t.b.v. opneming van arbeidsbeperkten in het doelgroepenregister. Figuur 3: Banenafspraak (garantiebanen) Realisatie Streefwaarde 2 Omdat de plaatsingen pas achteraf kunnen worden geregistreerd zal het aantal genoemde plaatsingen nog stijgen. 3 Registratie van plaatsingen social return vindt achteraf plaats op basis van informatie van de betreffende werkgever. Door vertraging in de registratie kan een verschil ontstaan tussen het aantal zichtbare en het aantal daadwerkelijke plaatsingen. 4 Wiw= Wet inschakeling werkzoekenden en ID=In- en doorstroombanen.

5 BSW/ Bron: SZW Beschut werken: 200 werkplekken creëren. In het collegeprogramma en de re-integratieverordening is gesteld dat er in vier jaar tijd 200 beschutte werkplekken in het kader van de Participatiewet worden gecreëerd. Prioriteit ligt bij de kandidaten die op de per 1 januari jl. vervallen WSW-wachtlijst stonden. Inmiddels gaat een aantal kandidaten bij de Haeghe Groep (HGR) aan de slag. Afhankelijk van het advies van het UWV over de arbeidsbeperking van elk individu en bestuurlijke besluitvorming over de invulling van het werkgeverschap en de arbeidsvoorwaarden 5, kunnen vervolgens de eerste dienstverbanden op de beschutte werkplekken gesloten worden. 1.3.Gemeente aan zet: instroom 250 jongeren en stageplaatsen Ook als werkgever nemen we onze verantwoordelijkheid in het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Afgesproken is dat we gedurende deze collegeperiode 250 jongeren instromen in de organisatie en jongeren werkervaring op doen doormiddel van een betaalde stage of leerwerkplek. Met de realisatie van deze doelstelling liggen we op koers. Afgelopen half jaar zijn 44 jongeren ingestroomd op een reguliere arbeidsplaats tegenover 31 jongeren vorige jaar rond de zelfde tijd. Bij stagiaires liggen we weliswaar iets achter op schema, maar verwachten we op basis van ervaringen uit het verleden een piek in het derde kwartaal. Tabel 2: Realisatie doelstellingen gemeente aan zet Targets Huidige stand (jan t/m juni 2015) Coalitieakkoord Aantal % Realisatie target 2018 Instroom van jongeren < 27 jaar % Betaalde stageplaatsen of 150 8% leerwerkplekken % Waarvan t/m MBO 50% Bron: BSD Om het aantal jongeren in de organisatie te vergroten zijn afgelopen half jaar verschillende ondersteunende faciliteiten, regelingen en projecten verder uitgewerkt. Om managers te ondersteunen bij het vinden van geschikte stagiaires e.d. 6 en naar buiten toe toegankelijker te zijn voor jongeren die een passende stage zoeken is in april Matchpunt Jongeren bij bureau Van werk naar werk opgericht. In de opzet is gekozen om nauw samen te werken met het Werkgeverservicepunt (WSP) en is een accountmanager van WSP gestationeerd bij het Matchpunt. Als organisatie zetten we in op echte banen en een reguliere aanstellingen voor jongeren. Dit vraagt om ruimte in de formatie en begroting. Dit doen we via het generatiepact waarover inmiddels overeenstemming is bereikt met de vakbonden. Per 1 september starten naast de reguliere HBO en WO trainees ook MBO ers in een technisch traineeprogramma en jongeren vanuit de uitkeringssituatie met een tweejarig ICT ontwikkeltraject. De invulling van de gemeentelijke doelstelling ten aanzien van de banenafspraak wordt gerealiseerd door het in dienst nemen van de vegers van het Haags werkbedrijf (HWB) die tot nu toe met behoud van uitkering werkten. De eerste dienstverbanden worden volgens dit najaar overeengekomen. Tot slot wil het college dat de gemeentelijke diensten jaarlijks anderhalf miljoen euro meer inbesteden bij de Haeghe Groep dan in Er is geen landelijke CAO waar bij kan worden aangesloten. 6 Naast werkgelegenheid voor afgestudeerde jongeren biedt de gemeente Den Haag een werkomgeving voor leer- en ontwikkelmogelijkheden; We creëren werkervaringsplekken, BBL plekken, Leer Arbeid Plaatsen en stages voor leerlingen op MBO/HBO en WO niveau.

6 BSW/ Ten opzicht van 2014 is de inbesteding weliswaar met 0,9 mln. gestegen, maar dat is nog niet conform de doelstelling. Het realiseren van de jaardoelstelling is mede afhankelijk van de beschikbare capaciteit bij de Haeghe Groep en de instroom via de dienst SZW Vergroten inzetbaarheid Voor bijstandsontvangers met een combinatie van verschillende problematiek (bijvoorbeeld op het gebied van schulden, huisvesting, gezondheid, verslaving en leerbaarheid) leveren we maatwerk. In de afgelopen periode is gestart met het verbeteren van de plaatsing op kinderopvang. Dit kan bijdragen aan een versnelde uitstroom uit de uitkering van eenoudergezinnen. Via preventie beperken we de instroom van uitkeringen te beperken. Zo is in het eerste half jaar een aanpak ontwikkeld om voor de leeftijdsgroep jaar (in aansluiting op de jongerenaanpak) een inspanningsperiode op te leggen direct na de aanvraag voor bijstand. 1.5 Ouderen Na vaststelling van het deelprogramma ouderen duurzaam aan de slag is samen met UWV een actieplan Den Haag werkt aan ouderen opgesteld. De leden van de commissie Samenleving worden begin oktober per brief hierover geïnformeerd. Veel ouderen zijn langdurig werkloos. De kans op werk neemt na 3 jaar in de bijstand zeer sterk af. We leggen daarom de prioriteit bij het voorkomen van die zeer langdurige werkloosheid en gaan aan de slag met de groep die een uitkeringsduur heeft van 1 tot 3 jaar. Bij het Werkgeverservicepunt (WSP) is actieve bemiddeling van vijftigplussers naar tijdelijke banen via een uitzendbureau gestart. Ook gaan we na hoe we ROC Mondriaan kunnen inzetten voor talentontwikkeling binnen een integraal aanbod ouderen. Verder wordt de start van de Meesterbeurs voorbereid. 2. Effectiviteit re-integratie 2.1. Uitstroom: mensen uit de bijstand in periode Dit college wil de uitstroom uit de bijstand vergroten. Dat doen we vooral door de inzet van reintegratieinstrumenten. Dit leidt in veel gevallen tot uitstroom naar werk of terug naar school (bij jongeren). De re-integratie-activiteiten kunnen hebben tot gevolg dat mensen geprikkeld worden om werk te vinden en heeft daarom mede tot gevolg dat mensen om andere reden hun uitkering opzeggen. Daarom zijn alle uitkeringen die zijn beëindigd na de inzet van re-integratieinstrumenten betrokken in onderstaande resultaten. Om een volledig beeld te krijgen, zijn ook bijstandsontvangers die zonder inzet van reintegratie-activiteiten werk vinden in beeld gebracht. De verwachting van het college is dat in de periode mensen op deze manier uitstromen. In de afgelopen periode liggen we iets achter op schema. Figuur 4: Uitstroom Den Haag maakt werk! Bron: SZW/Raak

7 BSW/ Van deze personen is bijna zestig procent uitgestroomd als zelfstandig ondernemer of naar een betaalde baan, waarbij de uitkering kon worden beëindigd. Ongeveer een kwart (23%) is part-time werk gaan verrichten, waardoor alleen nog een aanvullende uitkering nodig is en de gemeente dus kosten bespaard. Twee procent is een dagopleiding gaan volgen waardoor de uitkering kon worden beëindigd (dit zijn uitsluitend jongeren). Van het restant (16%) is de uitkering om andere reden beëindigd door de inzet van het re-integratie instrumentarium. De verwachting is dat de uitstroom in de komende periode zal toenemen. Zo verwacht ik dat in de komende jaren meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk zullen gaan. Er zijn belangrijke stappen gezet om de kinderziektes uit het toeleidingsproces te overwinnen. In de eerste periode zal de focus nog liggen op het plaatsen van mensen van de voormalige WSW-wachtlijst en de voormalige Wajong-ers. Daarna zullen ook meer mensen met een bijstandsuitkering die een arbeidsbeperking hebben via de banenafspraak aan de slag kunnen. Na de aanloopperiode van de programmatische aanpak werk en economie, komt de focus in de komende jaren meer te liggen op de uitvoering. Daarbij maak ik gebruik van de ideeën uit het bedrijfsleven die we ook in de Werktop ophalen en de uitvoering van de plannen die we ontwikkelen in het kader van de wijkaanpak. Tot slot zal ook het economisch tij zich gunstiger ontwikkelen. Dat betekent dat ik in 2016 en 2017 een toename van de uitstroom verwacht Prestatie indicator re-integratie Uw raad heeft specifiek gevraagd om een tussentijdse rapportage over het bereiken van de prestatieindicator re-integratie. In de gemeenteraadsvergadering van 27 november 2014 hebben het gemeenteraadslid Ramnath en anderen bij de bespreking van Re-integratieverordening Participatiewet motie 103_10 ingediend over halfjaarcijfers re-integratie. Voor 2015 is de prestatie-indicator in de gemeentebegroting als volgt geformuleerd: Het aantal personen, waarvan re-integratie heeft geleid tot een beëindigde uitkering dan wel het aanvaarden van parttime werk. De inzet van re-integratie moet in de eerste helft van 2015 leiden tot 70 procent beëindigde uitkering, dan wel het aanvaarden van parttime werk. Het resultaat op deze prestatie heeft betrekking op de uitstroom uit re-integratietrajecten naar werk of school (inclusief die van niet-uitkeringsgerechtigden) of de beëindiging van het re-integratieproces vanwege het beëindigen van de bijstand om andere redenen. De score op de top-indicator ligt met 72 procent boven de doelstelling van 70 procent. 2.3 Inzet re-integratie instrumenten en voorzieningen 1 e helft 2015 Op 1 januari 2015 is de nieuwe re-integratieverordening Participatiewet inwerking getreden. De invoering van de Participatiewet brengt nieuwe instrumenten met zich mee, die de gemeente kan inzetten om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. In de verordening is opgenomen welke voorzieningen voor re-integratie worden aangeboden en wie onder welke voorwaarden voor die voorzieningen in aanmerking komt. De inzet van de reintegratievoorzieningen en -instrumenten is bedoeld om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken personen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen en om de kans op een volwaardige deelname aan de arbeidsmarkt voor deze doelgroep te vergroten. Het type traject dat we aanbieden is afhankelijk van de afstand tot de arbeidsmarkt. Voor de klanten uit 2014 loopt de inzet van de voorziening door onder de regels voor de instrumenten en voorziening vastgesteld onder de WWB. De rapportage 1 e helft 2015 heeft dus betrekking op een mix van nieuwe klanten onder de Participatiewet en oude klanten onder de WWB. In tabel 3 worden de vier grootste voorzieningen gepresenteerd voor het aantal deelnemers dat in de 1e helft 2015 van de voorziening gebruik heeft gemaakt. Over de daadwerkelijk gemaakte kosten voor de inzet van een voorzieningen in de 1 e helft 2015, kan bij de volgende halfjaar evaluatie gerapporteerd worden. Dit, omdat het merendeel van de kosten pas in de tweede helft van het jaar in rekening wordt gebracht.

8 BSW/ Tabel 3. Overzicht inzette re-integratievoorzieningen, 1 e helft 2015 Soort voorziening Aantal deelnemers A. Proefplaatsing 335 B. Tegemoetkoming vakmanschap (werkgelegenheid Arrangementen) C. Werkgeverscheque (Loonkostensubsidie); 898 D. Leerwerkplek (Haeghe Groep Brugplek) 1175 Totaal Ontwikkeling bijstand In de gezamenlijke aanbiedingsbrief die behoort bij deze voortgangsrapportage is het beeld geschets van een zich voorzichtig herstellende economie. Zoals opgemerkt, blijft het werkloosheidspercentage in Den Haag hoog, maar zien we de eerste tekenen van herstel. Helaas steeg het aantal bijstandsontvangers nog wel in dit eerste halfjaar. Figuur 5: Ontwikkeling kerngegevens arbeidsmarkt Den Haag 7 Bron: SZW/Socrates en UWV De daling van het aantal niet-werkende werkzoekenden is deels administratief van aard, maar duidt ook op een voorzichtig herstel van de arbeidsmarkt. Dat uit zich, zoals gebruikelijk, als eerste in de daling van het aantal uitkeringen op grond van de Werkloosheidswet (WW). Dit zijn tijdelijke uitkeringen voor personen die relatief kort geleden werkloos zijn geworden. Ook het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat het aantal de daling van de bijstand pas later zal optreden als de economie verder aantrekt, de eerstkomende jaren zal het aantal bijstandsontvangers nog stijgen 8. Het blijft mijn inzet dat ook de inwoners van Den Haag die nu een bijstandsuitkering hebben straks de vruchten van de groei en onze extra inspanningen kunnen plukken. Ik blijf daarom in gesprek met werkgevers om ons hier bij te blijven helpen. Rabin Baldewsingh, wethouder 7 De definitie van de NWW is m.i.v. februari door UWV en CBS aangepast als gevolg van internationale afspraken. De NWWstand van de januari is nu volgens die definitie weergegeven. Die was in de oude definitie (totaal) en voor jongeren In de periode 1 januari tot eind april waren er automatiseringsproblemen met de verlenging van de inschrijving van werkzoekende bijstandsontvangers. De herinschrijving wordt volgens UWV in oktober volledig hersteld. 8 CPB-notitie 15 september 2015, De raming van het bijstandsvolume in de Macro-Economische Verkenning (MEV) 2016.

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20%

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20% Participatiewet Sinds 1 januari 215 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning

Nadere informatie

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017.

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017. Bijlage 2 Cijfers uitvoering Participatiewet Bijstandsvolume stabiliseert Er zijn duidelijke signalen dat de economie en de arbeidsmarkt zich aan het herstellen zijn van de crisis. Het aantal mensen met

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Cie Samenleving BSW/ RIS juli Rapportage 'Resultaten inzet re-integratie 2014

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Cie Samenleving BSW/ RIS juli Rapportage 'Resultaten inzet re-integratie 2014 Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag De voorzitter van de Cie Samenleving BSW/2015.98 RIS283881 37574 1 9 juli 2015 Rapportage 'Resultaten

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van de Commissie Samenleving. Geachte voorzitter, Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Samenleving Uw brief

Nadere informatie

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return 1. Verklaring gebruikte termen Social Return Arrangement Een arrangement is een samenwerkingsverband op maat, met specifieke afspraken binnen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Bestuur De voorzitter van de Commissie Samenleving

Gemeente Den Haag. Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Bestuur De voorzitter van de Commissie Samenleving Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Bestuur De voorzitter

Nadere informatie

De voorzitter van Commissie Bestuur De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2016.49 RIS 293908. 28 april 2016

De voorzitter van Commissie Bestuur De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2016.49 RIS 293908. 28 april 2016 Rabin S. Baldewsingh Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport. De voorzitter van Commissie Bestuur De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/216.49 RIS 29398 1 28 april 216 voortgangsrapportage

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.225 RIS 288903. 24 november 2015. Verdringing en werken zonder loon

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.225 RIS 288903. 24 november 2015. Verdringing en werken zonder loon Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Stand van zaken Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Haaglanden. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. Stand van zaken Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Haaglanden. Geachte voorzitter, Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.1 RIS 280270 0703532087 19 januari 2015 Stand

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Aanleiding Achtergrond

Aanleiding Achtergrond aan: de raad Vergadering 17 december 2015, punt 9 van: het college datum: 1 december 2015 onderwerp: Vragen Grien Links over de banenafspraak stuknummer: S2015-27259 dossiernummer: Z2015-10237 toezegging.:

Nadere informatie

De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/ RIS juni Voortgangsrapportage wijkbanenplan Schilderswijk/Transvaal

De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/ RIS juni Voortgangsrapportage wijkbanenplan Schilderswijk/Transvaal Rabin S. Baldewsingh Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport. De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2016.106 RIS 294385 14070 16 juni 2016 Voortgangsrapportage wijkbanenplan

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Realisatie en actuele ontwikkelingen afspraakbanen Steller S.J. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 70 86 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6934597 Datum

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad,

Aan de leden van de gemeenteraad, Aan de leden van de gemeenteraad, Afspraakbanen In het Sociaal Akkoord dat tussen Rijk en sociale partners is afgesloten, is afgesproken dat werkgevers de komende tien jaar 125.000 extra banen realiseren

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 2 BESCHUT WERK

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 2 BESCHUT WERK Corsanummer: 17-0091433 Het college van burgemeester en wethouders gemeente Westland; gelet op artikel 10, lid 1, aanhef en onderdeel j van de re-integratieverordening Participatiewet 2017; besluit: vast

Nadere informatie

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014, 2015 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0%

Ontwikkeling bijstandsuitkeringen Drechtsteden 2014, 2015 en ,0% -7,5% -5,0% -2,5% 0,0% 2,5% 5,0% 7,5% 10,0% Horizontale as: % +/- t.o.v. jaar eerder Bijstandsuitkeringen Ontwikkeling bijstandsuitkeringen 24, 25 en 26 -, -7,5% -5, 2 5% 24 5% 26 25-2,5%, 2,5% 5, -5% - -5% -2 7,5%, Verticale as: afwijking t.o.v.

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving Notitie beschut werk Inleiding Inmiddels is er ingestemd met het wettelijk verplicht stellen van beschut werk per 1-1-2017. Hiervoor is een wijziging van de Participatiewet vastgesteld. Daarmee zijn de

Nadere informatie

ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december

ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet 2015 Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Alle begrippen

Nadere informatie

Raadsbrief social return en verdringing

Raadsbrief social return en verdringing Collegevoorstel Openbaar Onderwerp en verdringing Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 februari j.l. heeft de raad de motie Houd social return on investment ook echt

Nadere informatie

Social Return achtergrondinformatie

Social Return achtergrondinformatie Bijlage I Social Return achtergrondinformatie Bestek aanbesteding Multifunctionals pagina 1 van 6 Algemene informatie Social Return De gemeente Amsterdam heeft als doelstelling dat een investering door

Nadere informatie

STiP. collegetour. 16 november 2018

STiP. collegetour. 16 november 2018 STiP collegetour Achtergrond STiP Hoge werkloosheid/veel langdurige werkloosheid Geen perspectief op werk Maatschappelijk partners in de stad hebben moeilijke tijd Banen waar werk bleef liggen 2 Wat is

Nadere informatie

De voorzitter van Commissie Bestuur De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/ RIS april 2016

De voorzitter van Commissie Bestuur De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/ RIS april 2016 Ingrid van Engelshoven Rabin Baldewsingh Karsten Klein De voorzitter van Commissie Bestuur De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2016.50 RIS 293907 14070 2 28 april 2016 Stand van zaken economie

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

- omvang bezuinigingen - financiële risico s - invulling bezuiniging 64,8 mln op re-integratie en 4 mln SW.

- omvang bezuinigingen - financiële risico s - invulling bezuiniging 64,8 mln op re-integratie en 4 mln SW. RIS266546 Procesdossier Participatiewet Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking,

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

In deze brief presenteer ik de resultaten van deze onderzoeken. Ook stuur ik de onderzoeksrapporten mee.

In deze brief presenteer ik de resultaten van deze onderzoeken. Ook stuur ik de onderzoeksrapporten mee. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

1 e halfjaar 2016 Doelstelling doel realisatie Status jongeren aan het werk of naar school, waarvan uit de bijstand

1 e halfjaar 2016 Doelstelling doel realisatie Status jongeren aan het werk of naar school, waarvan uit de bijstand 3.000 banen Taskforce Typ teksttyp teksttyp tekst Rabin S. Baldewsingh Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport 030 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter

Nadere informatie

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Januari 2015 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Opzet... 5 1.2 Leeswijzer... 6 2. Inventarisatie medewerkers arbeidsbeperking...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 352 Uitvoering en evaluatie Participatiewet Nr. 15 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Beleidskaders Participatiewet

Beleidskaders Participatiewet Beleidskaders Participatiewet Uitgangspunten Participatiewet Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen, samenvoegen WWB, Wsw en de Wajong (niet duurzaam volledig arbeidsongeschikt) Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 1e e half 2014 gemeente Landsmeer Afdeling Zorg en Welzijn September 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage over de uitvoering van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

kijk wij presenteren u

kijk wij presenteren u kijk wij presenteren u... 23-2-2016 1 Participatiewet-Banenafspraak- Doelgroepregister Participatiewet-Banenafspraak- Doelgroepregister 2 Aanleiding voor huidige ontwikkelingen Te veel mensen met arbeidsbeperkingen

Nadere informatie

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING 2014 In cijfers AANVULLING JAAROVERZICHT 2014 (ON)BEPERKT HOUDBAAR Ondanks de onzekerheden is Ergon koersvast en presteert immens. Een topjaar was 2014, zowel sociaal als financieel; 2336 sw-medewerkers

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake Instemming aanvraag vangnetuitkering 2018

Voorstel van het college inzake Instemming aanvraag vangnetuitkering 2018 Datum 25 juni 2019 Registratienummer BSW/ 2019.47 RIS302945 Voorstel van het college inzake Instemming aanvraag vangnetuitkering 2018 Aanleiding De gemeente Den Haag heeft sinds het Rijk in 2015 een nieuw

Nadere informatie

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra De decentralisatie van arbeidsparticipatie Louis Polstra Activerende verzorgingsstaat Burger wordt aangesproken wat hij voor de samenleving terug kan doen. Terug te zien in o.a.: - Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede

Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede 2017 Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede 22 FEBRUARI 2017 RAADSBIJEENKOMST JEUGDWERKLOOSHEID Verantwoording Voor de informatiebijeenkomst van de gemeenteraad van Ede op 22 februari 2017 zijn vijf

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Nieuw Beschut J. den Hoedt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 41 57-5982290 1-11-2016 - - Geachte heer, mevrouw, We hechten groot belang aan het creëren van werk voor

Nadere informatie

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever?

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet het juridische plaatje Met ingang van 1 januari 2015

Nadere informatie

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Reintegratieverordening

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Reintegratieverordening Datum 4 juli 2017 Registratienummer RIS297403 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Reintegratieverordening Participatiewet Den Haag 2015 Toelichting Wijziging

Nadere informatie

" Gemeente \jroningen

 Gemeente \jroningen " Gemeente \jroningen Onderwerp Stand van zaken Aanpak Jeugdwerkloosheid Steller S.J. RoS De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 70 86 Bijlage(n) Datum 02-03-201

Nadere informatie

Agendapunt. Registratienummer Kopie aan afdeling Akkoord Bespreken Kopie Openbaar. Burgemeester

Agendapunt. Registratienummer Kopie aan afdeling Akkoord Bespreken Kopie Openbaar. Burgemeester B&W voorstel Agendapunt Nummer Onderwerp Verordeningen Re- integratie, Loonkostensubsidie en Individuele Studietoelage Ambtenaar Carina Neijgh van Lier Afdeling Economie en Werk Paraaf afdelingsmanager

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV Notitie beschut werk Aanleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet is per 1 januari 2015 de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) afgesloten voor nieuwe instroom en kunnen personen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011 Gemeente Lemsterland. Opdracht aan het college. Aanspraak op ondersteuning.

Inhoudsopgave. Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011 Gemeente Lemsterland. Opdracht aan het college. Aanspraak op ondersteuning. Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011 Gemeente Lemsterland Inhoudsopgave Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Artikel 7: Artikel 8: Artikel 8a: Artikel 9: Artikel

Nadere informatie

KPC groep Den Bosch 5 10 2011

KPC groep Den Bosch 5 10 2011 PAG 1 KPC groep Den Bosch 5 10 2011 De rol van de Wajong netwerken; arbeidstoeleiding nu en in de toekomst Erik Voerman Businessadviseur UWV WERKbedrijf PAG 2 Inhoud Doelstelling samenwerking PrO/VSO scholen

Nadere informatie

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht

Bor Veen Algemeen Directeur Werkkracht JAARVERSLAG 2018 Inleiding We zijn gestart! Met grote dank aan alle medewerkers van Werkkracht, onze opdrachtgever de Gemeente Ede, de Ondernemingsraad en de leden van de Raad van Commissarissen die al

Nadere informatie

Tweemeting Uitstroomdoelstelling re-integratieondersteuning Voorlopige cijfers 2006 en eerste halfjaar 2007

Tweemeting Uitstroomdoelstelling re-integratieondersteuning Voorlopige cijfers 2006 en eerste halfjaar 2007 Tweemeting Uitstroomdoelstelling re-integratieondersteuning Voorlopige cijfers 2006 en eerste halfjaar 2007 Esther Vieveen, Mariëtte Goedhuys, Nicol Sluiter CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Maart 2010

Nadere informatie

Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten

Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten 17.0002203 gemeenschappelijke regeling DE BEVELANDEN Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten Onderwerp Notitie beschut werk Notitie beschut werk Inleiding Inmiddels

Nadere informatie

Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Noordoost Brabant

Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Noordoost Brabant Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Noordoost Brabant AWBZ/WMO Participatiewetdoelgroepen: wsw-doelgroep, nieuwe doelgroep, klassieke doelgroep Dagbesteding 15.580 aanspraak AWBZ extramuraal 416 Wachtlijst

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 161 Wijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en enige andere

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 779 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 206 207 33 98 Wijziging van de Wet financiering sociale verzekeringen in verband met een heffing bij het niet voldoen aan de quotumdoelstelling (Wet banenafspraak

Nadere informatie

Geachte voorzitter, BSW/ RIS Aan de voorzitter van de Commissie Samenleving. J. den Heeten, L. Quintus Bosz en R.

Geachte voorzitter, BSW/ RIS Aan de voorzitter van de Commissie Samenleving. J. den Heeten, L. Quintus Bosz en R. Typ teksttyp teksttyp tekst Rabin S. Baldewsingh Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport 030 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Samenleving

Nadere informatie

arbeid / dagbesteding Participatiewet

arbeid / dagbesteding Participatiewet arbeid / dagbesteding Participatiewet Wat is de overheid van plan met de Participatiewet? Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn

Nadere informatie

Doel bijeenkomst. Informeren over de stand van zaken. Beeld schetsen van de beoogde aanpak UWV. Ophalen vragen, opmerkingen, tips en zorgen

Doel bijeenkomst. Informeren over de stand van zaken. Beeld schetsen van de beoogde aanpak UWV. Ophalen vragen, opmerkingen, tips en zorgen Doel bijeenkomst Informeren over de stand van zaken Beeld schetsen van de beoogde aanpak UWV Ophalen vragen, opmerkingen, tips en zorgen INFORMATIEBIJEENKOMST PARTICIPATIEWET 2 Inleiding Kenmerken van

Nadere informatie

Halfjaarrapportage juli 2016

Halfjaarrapportage juli 2016 Halfjaarrapportage juli 2016 Voor u ligt de halfjaarrapportage van het Regionaal Werkbedrijf regio FoodValley van het eerste halfjaar 2016. In deze rapportage krijgt u een beeld van de resultaten en activiteiten

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE BOB 14/006 Aan de raad, BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Voorgeschiedenis / aanleiding Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen.

Nadere informatie

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Aanleiding Social Return On Investment (SROI) is als thema opgenomen in het Beleidskader Programma Rijnstreek werkt dat op 28 februari 2013 door

Nadere informatie

De Participatiewet en De Banenafspraak. Stijn van Bruggen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Participatiewet en De Banenafspraak. Stijn van Bruggen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De Participatiewet en De Banenafspraak Stijn van Bruggen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Uitgangspunten van de Participatiewet 1. Een wet voor iedereen met arbeidsvermogen (1.1.2015) 2.

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving De voorzitter van Commissie Bestuur BSW/2015.39 RIS 281391 070-353 74 95.

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving De voorzitter van Commissie Bestuur BSW/2015.39 RIS 281391 070-353 74 95. Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving De voorzitter van Commissie Bestuur BSW/2015.39 RIS 281391

Nadere informatie

ONDERZOEKSPLAN PARTICIPATIEWET

ONDERZOEKSPLAN PARTICIPATIEWET ONDERZOEKSPLAN PARTICIPATIEWET Datum: 6 oktober 2016 Rekenkamer Utrecht start in de tweede helft van 2016 met een onderzoek naar de Participatiewet. De Participatiewet is sinds 1 januari 2015 van kracht.

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

Gemeente Kampen, Social Return. Inkoop Zorg t.b.v de inkooptafel van 22 september 2016

Gemeente Kampen, Social Return. Inkoop Zorg t.b.v de inkooptafel van 22 september 2016 Gemeente Kampen, Social Return Inkoop Zorg t.b.v de inkooptafel van 22 september 2016 Focus op drie punten Bouwblokkenmethode is aangepast aan huidige wet- en regelgeving. Belangrijk: hoogste waarde geldt!

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Stroomopwaarts Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Opzet Korte inleiding Stroomopwaarts Visie Aanpak begeleiding Jongeren met psychische kwetsbaarheid Training medewerkers door GGZ, MEE en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 352 Uitvoering en evaluatie Participatiewet Nr. 60 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

van de raadsleden dhr. N. Rennenberg (OAE) en dhr. C. Verbeek (OAE) over kwetsbare jongeren.

van de raadsleden dhr. N. Rennenberg (OAE) en dhr. C. Verbeek (OAE) over kwetsbare jongeren. gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6448 Inboeknummer 15bst01156 Beslisdatum B&W 25 augustus 2015 Dossiernummer 15.35.103 (2.2.1) Raadsvragen van de raadsleden dhr. N. Rennenberg (OAE) en dhr. C. Verbeek

Nadere informatie

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015 Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant 3 februari 2015 Inhoud presentatie Aanleiding Participatiewet Sociaal Akkoord en Regionale Werkbedrijven Uitgangspunten RWB

Nadere informatie

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Agendapuntnr.: Nr.: 149997 Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Renswoude, 27 oktober 2015 Aan de gemeenteraad Geachte raad, Inleiding Sinds 2012 beschikken

Nadere informatie

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Reg. nr.: Comm.: MZ Datum: Aanpassing artikel 11 Re-integratieverordening

Commissienotitie. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Reg. nr.: Comm.: MZ Datum: Aanpassing artikel 11 Re-integratieverordening Onderwerp Aanpassing artikel 11 Re-integratieverordening Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen dat het college de maximale termijn van de werkstage (artikel 11 van de re-integratieverordening)

Nadere informatie

Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes

Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes Commissievergadering Sociaal Domein 30 september2014 1 Nieuwe opgaven voor Delft 1. Ondersteuning bieden aan (jonge) mensen met een arbeidsbeperking.

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Bestuur & de voorzitter van Commissie Samenleving BSW/ RIS

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Bestuur & de voorzitter van Commissie Samenleving BSW/ RIS Wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens, wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs en wethouder Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport Ingrid van Engelshoven Karsten

Nadere informatie

CPB Notitie. 1 Inleiding. Datum: 19 september 2017 Betreft: Raming van het bijstandsvolume in MEV 2018

CPB Notitie. 1 Inleiding. Datum: 19 september 2017 Betreft: Raming van het bijstandsvolume in MEV 2018 CPB Notitie Centraal Planbureau Van Stolkweg 14 Postbus 80510 2508 GM Den Haag T (070)3383 380 I www.cpb.nl Contactpersoon Remco Mocking Datum: 19 september 2017 Betreft: Raming van het bijstandsvolume

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

De toedeling aan deze uitkeringssituaties is afhankelijk van de volgende uitgangspunten:

De toedeling aan deze uitkeringssituaties is afhankelijk van de volgende uitgangspunten: Inleiding Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) uitkomsten berekend over de Sluitende aanpak. De eerste uitkomsten

Nadere informatie

CPB Notitie. 1 Inleiding. Datum: 15 september 2015 Betreft: Raming van het bijstandsvolume in MEV 2016

CPB Notitie. 1 Inleiding. Datum: 15 september 2015 Betreft: Raming van het bijstandsvolume in MEV 2016 CPB Notitie Centraal Planbureau Van Stolkweg 14 Postbus 80510 2508 GM Den Haag T (070)3383 380 I www.cpb.nl Contactpersoon Krista Hoekstra Datum: 15 september 2015 Betreft: Raming van het bijstandsvolume

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW van centraal naar decentraal er zijn 3 grote decentralisaties gaande [ het zijn 3 landelijke regelingen die nu via de gemeenten geregeld

Nadere informatie

Schriftelijke vragen Stijging werkloosheid Den Haag SV 080 RIS 291883. Den Haag, 15 februari 2016. Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Schriftelijke vragen Stijging werkloosheid Den Haag SV 080 RIS 291883. Den Haag, 15 februari 2016. Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Schriftelijke vragen Stijging werkloosheid Den Haag SV 080 RIS 291883 Den Haag, 15 februari 2016 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, De werkloosheidscijfers van Den Haag stemmen in 2016 nog altijd weinig

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 817 Sociale werkvoorziening Nr. 131 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Matchen op werk in de arbeidsmarktregio s

Matchen op werk in de arbeidsmarktregio s Matchen op werk in de arbeidsmarktregio s In maart 2017 is op de conferentie met alle geledingen uit alle arbeidsmarktregio s de stip aan de horizon bepaald voor het versterken van de werkgeversdienstverlening

Nadere informatie

Ondersteuning van jongeren met een arbeidsbeperking

Ondersteuning van jongeren met een arbeidsbeperking > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 F 070

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR467800_1. Re-integratieverordening Participatiewet

CVDR. Nr. CVDR467800_1. Re-integratieverordening Participatiewet CVDR Officiële uitgave van Woensdrecht. Nr. CVDR467800_1 22 mei 2018 Re-integratieverordening Participatiewet De raad van de gemeente Woensdrecht, in vergadering bijeen op 14 september 2017; gezien het

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

SAMEN, VOOR ELKAAR. Handleiding Social Return voor zorgaanbieders

SAMEN, VOOR ELKAAR. Handleiding Social Return voor zorgaanbieders Handleiding Social Return voor zorgaanbieders Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Invulling Social Return 4 2.1 Arbeidsparticipatie 5 2.2 Compensatieorders 7 2.3 Maatschappelijke activiteiten 8 2.4 Maatwerk

Nadere informatie

Participatiewet. Veranderingen voor de Oosterschelderegio. 2 juni 2014 Door: Jaap Schipper.

Participatiewet. Veranderingen voor de Oosterschelderegio. 2 juni 2014 Door: Jaap Schipper. Participatiewet Veranderingen voor de Oosterschelderegio 2 juni 2014 Door: Jaap Schipper www.goes.nl Inhoud Huidige situatie Wwb, Wsw en Wajong Veranderingen Participatiewet Wet maatregelen Wwb Regionale

Nadere informatie

Handreiking aan werkgevers. Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak

Handreiking aan werkgevers. Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak Handreiking aan werkgevers Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak Bedrijven die meedoen aan het uitvoeren van de banenafspraak kunnen in allerlei vormen daarbij ondersteuning van de overheid

Nadere informatie

Sessie 16: Hoe werkt beschut werk onder de Participatiewet

Sessie 16: Hoe werkt beschut werk onder de Participatiewet Sessie 16: Hoe werkt beschut werk onder de Participatiewet WAT WIL JE WETEN OVER Introductie: beschut moet of toch niet? 2 discussies: Financieel (kosten beschut) Hoogte vd kosten Dienstverband: vast vs

Nadere informatie

: 7; Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening : 1626/Transitie Participatiewet

: 7; Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening : 1626/Transitie Participatiewet B&W-nota zaaknummer blad programma werkdoel :140250 : 1/6 : 7; Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening : 1626/Transitie Participatiewet Sta datum nota : 03-08-2017 onderwerp :Wijziging verordening loonkostensubsidie

Nadere informatie

Jack Kerkhofs Onderwijsgroep Buitengewoon / TECA

Jack Kerkhofs Onderwijsgroep Buitengewoon / TECA Jack Kerkhofs Onderwijsgroep Buitengewoon / TECA MEEDOEN WERKT! Participatiewet / informatie Project participatiewet Lecso en LWvP: MEEDOEN WERKT! Producten en materialen die ontwikkeld zijn Participatiewet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 Collegebesluit Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 1 Inleiding; Sinds mei 2014 is er een nieuwe ESF-subsidieregeling van kracht. Een belangrijke wijziging

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie