Burgemeester en Wethouders 02 juni Steller Documentnummer Afdeling. A. Damstra 15I Publiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Burgemeester en Wethouders 02 juni Steller Documentnummer Afdeling. A. Damstra 15I Publiek"

Transcriptie

1 Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling A. Damstra 15I Publiek Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Ja G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Ja Nee Rubriek Advies Raadsvoorstel bijgevoegd A 1 Nee Advies Zeewolde Onderwerp Duurzame inzameling van oud papier en Beslispunten 1. Oud papier en karton vanaf het najaar van 2015 in geheel Zeewolde huis aan huis inzamelen. 2. alle huishoudens een blauwe container aanbieden ten behoeve van de huis aan huis inzameling van oud papier. 3. De inzameling op professionele wijze laten uitvoeren door HVC. 4. Met de voetbalvereniging Zeewolde in overleg treden gericht op beëindiging van de inzameling van OPK op het parkeerterrein nabij de voetbalvelden en het treffen van een financiële afkoopregeling. 5. De verenigingen die betrokken zijn bij huis-aan-huis-inzameling schadeloos stellen, vanaf het moment dat de minicontainer wordt ingezet totdat een financiële afkoopregeling is overeengekomen. 6. Er kennis van nemen dat bovenstaande maatregelen budgettair neutraal ingevoerd kunnen worden. 7. Dit voorstel en besluit ter kennisname voorleggen aan de raadscommissie Ruimte en Wonen. en Paraaf Afdelingshoofd Paraaf Paraaf voor gezien prim. Port. houder Paraaf voor akkoord Paraaf voor bespreking Opmerkingen / vragen voor bespreking (evt. op achterzijde vermelden Ambtelijke reactie (evt. op achterzijde vermelden) 16/06/ A 1 B C

2 2/8 Burgemeester en Wethouders Inleiding leiding De hoeveelheid gescheiden ingezameld papier kent al een aantal jaren een dalende tendens. De papieropbrengsten zijn in 2014 met 5% gedaald ten opzichte van Met ca. 55 kg per inwoner is de hoeveelheid ca. 15 kg lager dan de gemiddelde opbrengst van gemeenten met een vergelijkbare stedelijkheidsklasse. Het kan (moet) dus veel beter. Huidige inzamelstructuur De inzameling van oud papier en karton vindt versnipperd plaats in de gemeente Zeewolde. * In het buitengebied zamelt HVC papier in met behulp van minicontainers. * In ongeveer de helft van het dorp wordt papier huis aan huis (één keer per maand) door een drietal verenigingen ingezameld. * De voetbalvereniging heeft op de parkeerplaats bij de voetbalvelden een brenglocatie ingericht die tot voor kort permanent geopend was. * In het centrum van Zeewolde zijn ondergrondse verzamelcontainers voor papier beschikbaar. * Op het afvalbrengstation op het Trekkersveld kan op woensdag, vrijdag en zaterdag oud papier aangeboden worden. Recente ontwikkelingen Alhoewel het al langer een wens is om de papierinzameling te professionaliseren hebben de recente brandstichtingen en illegale dumpingen op de parkeerplaats bij de voetbalvelden de komst van deze notitie versneld. Integraal afvalplan Nog dit jaar wordt aan de raad een integraal afvalplan gepresenteerd. De in deze notitie voorgestelde maatregelen betreffen uitvoeringsmaatregelen, die een bevoegdheid zijn van het college. Deze uitvoeringsmaatregelen frustreren de voor te stellen beleidslijnen in het aangekondigde afvalplan niet. Uitgangspunt In deze notitie wordt geadviseerd om in de gehele gemeente Zeewolde huis aan huis papier in te zamelen met behulp van een (blauwe) minicontainer. Service aan huis door inzameling met minicontainers levert de beste scheidingsresultaten. Dat is goed voor het milieu en is goedkoper.

3 3/8 Burgemeester en Wethouders Argumenten 1.1 Door huis aan huis in te zamelen zal er naar verwachting meer papier gescheiden worden ingezameld, waardoor de gemeente Zeewolde op den duur kan voldoen aan de scheidingsdoelstellingen. Papier is een waardevolle grondstof. Nu zit er relatief veel papier in het restafval. De opbrengst van de gescheiden inzameling van papier loopt ver achter bij het gemiddelde van gemeenten met een vergelijkbare stedelijkheidsklasse. Door huis aan huis in te zamelen zal er naar verwachting meer papier gescheiden worden ingezameld. Dit is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Papier heeft namelijk een hoge restwaarde en leent zich uitstekend voor recycling. 1.2 Wanneer er meer papier gescheiden wordt ingezameld, dalen de kosten voor de inzameling van huishoudelijk afval. Als er meer papier gescheiden wordt ingezameld, stijgen de opbrengsten. Daar staat tegenover dat er minder papier in het restafval zit waardoor de verbrandingskosten dalen. Per saldo dalen de kosten voor het inzamelen van huishoudelijk afval in Zeewolde. 1.3 Huis aan huis inzameling dringt het ontstaan van zwerfafval terug. (Na)bij verzamelcontainers ontstaat regelmatig zwerfafval. Wanneer huis aan huis inzameling professioneel geregeld wordt, is de druk om gebruik te maken van de brengvoorzieningen niet meer zo groot. Het ontstaan van zwerfafval wordt hiermee teruggedrongen. 1.4 Het nu al invoeren van de blauwe container frustreert het aangekondigde aan de raad te presenteren Integraal afvalplan niet. Het inzetten van minicontainers is een uitvoeringsmaatregel en is een bevoegdheid van het college. De huidige rol van de verenigingen kan, in overleg met die verenigingen, beëindigd worden en er kan in overleg een financiële afkoopregeling getroffen worden. Uiteraard dient de communicatie met de nu in het geding zijnde verenigingen zorgvuldig gevoerd te worden. (zie argumenten onder 5) 2.1 De burger krijgt de beschikking over een blauwe mini-container (240 liter) De container wordt één keer per vier weken geleegd en is uitermate geschikt voor het bewaren en aanbieden van papier. De burger wordt service aan huis geboden.

4 4/8 Burgemeester en Wethouders 2.2 Indien de container niet gewenst is, wordt de burger in de gelegenheid gesteld om de container na verloop van tijd terug te geven. Wanneer de container vanwege ruimtegebrek of wat voor reden dan ook niet gewenst is, kan de desbetreffende burger deze na een nader vast te stellen termijn weer op laten halen. Dat betekent dat deze burger gebruik blijft maken van ondergrondse brengvoorzieningen in het centrum van Zeewolde. 2.3 Bij gestapelde bouw gaat maatwerk geleverd worden. De papiercontainer wordt in principe alleen ingezet bij laagbouwwoningen (eengezinswoningen). Bij woongebouwen (gestapelde bouw) wordt eventueel, in overleg met bewoners of bewoners verenigingen, al dan niet gemeenschappelijk te gebruiken containers beschikbaar gesteld. Per wooncomplex wordt maatwerk geleverd. 3.1 Inzameling van papier middels minicontainers verhoogt de professionaliteit en efficiency. De inzameling van papier is een professionele business. Het is daarom van belang de regie daarvan in handen te leggen van HVC. 4.1 De brenglocatie op het onbewaakte, openbaar toegankelijke parkeerterrein nabij de voetbalvelden, is een ongewenst fenomeen. De voetbalvereniging heeft al ruim 20 jaar een brenglocatie voor OPK op het parkeerterrein nabij de voetbalvelden. Tot voor kort was deze brenglocatie 24/7 beschikbaar met relatief weinig toezicht. Door herhaaldelijke brandstichtingen en toenemend illegale stortingen van allerlei (grof) afval en het ontstaan van zwerfvuil is er een ongewenste situatie ontstaan. Bovendien is het visueel een onaantrekkelijke blikvanger langs een belangrijke entree van Zeewolde. Open verzamelcontainers voor papier op een openbaar toegankelijk terrein zonder toezicht zijn uniek en komen nergens anders voor; het is vragen om moeilijkheden en niet verantwoord. Om de overlast te verminderen en omdat containerleveranciers niet langer bereid zijn om hun container s nachts zonder toezicht te stallen is deze locatie nog slechts vijf dagen beschikbaar van ± tot uur. 4.2 De instandhouding van deze brengvoorziening is erg duur Doordat in het verleden is afgesproken dat de gemeente de kosten voor het beschikbaar stellen en de transportkosten van containers voor haar rekening neemt, zijn de kosten door de dagelijkse wisseling van containers behoorlijk gestegen.

5 5/8 Burgemeester en Wethouders Financieel overzicht inzameling papier door vv Zeewolde in Ingezamelde hoeveelheid papier: kg * Inkomsten gemeente Zeewolde (marktwaarde papier) * Uitgaven gemeente Zeewolde Vergoeding aan de voetbalvereniging Beschikbaar stellen containers + transport Totaal uitgaven In de oude situatie kost de inzameling van papier door de voetbalvereniging de gemeenschap ongeveer per jaar. Nu er dagelijks containers worden gewisseld zijn de kosten voor transport behoorlijk gestegen terwijl de opbrengst aan papier enigszins daalt. Als deze trend zich voortzet ziet het plaatje voor 2015 er als volgt uit. Financieel overzicht inzameling papier door vv Zeewolde in 2015 (trend). Ingezamelde hoeveelheid papier: kg * Inkomsten gemeente Zeewolde (marktwaarde papier) * Uitgaven gemeente Zeewolde Vergoeding aan de voetbalvereniging Beschikbaar stellen containers + transport Totaal uitgaven In deze situatie bedragen de kosten voor de gemeente Zeewolde ruim (een stijging van ruim per jaar). 4.3 Overleg met de voetbalvereniging op korte termijn is nodig. Het is noodzakelijk dat op korte termijn deze situatie beëindigd wordt. Hierover en over een eventuele financiële afkoopregeling kan op korte termijn overleg opgestart worden. 4.4 Er wordt veel bedrijfsafval gebracht Veel bedrijven uit het MKB brengen hun oud papier en karton naar deze locatie. Op deze manier sponsort de Zeewoldense samenleving de verwijdering en verwerking van bedrijfsafval. 4.5 Het invoeren van de blauwe container en de onderhandelingen met de voetbalvereniging kunnen synchroon aan elkaar gevoerd worden. De voetbalvereniging stelt een brenglocatie voor papier beschikbaar en frustreert hiermee niet de eventuele huis aan huis inzameling door de gemeente Zeewolde. Het introduceren van de blauwe container zal naar verwachting tot gevolg hebben dat de ingezamelde hoeveelheden bij de voetbalvereniging zullen dalen en dus ook de uit te keren vergoedingen en de daarmee gepaard gaande transportkosten.

6 6/8 Burgemeester en Wethouders 4.6 De voetbalvereniging is er zich van bewust dat de huidige situatie op termijn niet houdbaar is. Alhoewel de inkomsten uit de papier inzameling voor de voetbalvereniging substantieel zijn, blijkt uit overleg (op ambtelijk niveau) met de voetbalvereniging dat ze zich bewust zijn dat deze situatie op de lange termijn niet houdbaar is en realiseren zij zich dat op termijn andere bronnen moeten worden aangeboord teneinde de inkomsten op peil te houden. 5.1 Er zijn drie partijen actief in de huis aan huis inzameling van papier. Naast de voetbalvereniging die een brenglocatie aanbiedt, zijn er nog drie verenigingen/kerkgenootschappen actief in de inzameling van OPK. De Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK), de Christelijk Gereformeerde Kerk (CGK) en de scouting Jan Wandelaar halen ieder in een aan hen aangewezen gedeelte van het dorp één keer in de maand huis aan huis papier op. De gemeente faciliteert door containers beschikbaar te stellen en de transportbewegingen daarvan voor haar rekening te nemen. Gezamenlijk bedienen de verenigingen de helft van het dorp. 5.2 De financiële consequenties hiervan zijn van een andere orde en niet in verhouding met die van de voetbalvereniging. Het financiële plaatje met betrekking tot de inzameling van de hiervoor genoemde verenigingen ziet er als volgt uit. Financieel overzicht inzameling papier door NGK, CKG en Sc. JW in 2014 Ingezamelde hoeveelheid papier: kg * Inkomsten gemeente Zeewolde (marktwaarde papier) * Uitgaven gemeente Zeewolde Vergoeding aan NGK Vergoeding aan CGK Vergoeding aan Scouting JW Beschikbaar stellen containers + transport Totaal uitgaven De kosten voor de gemeente Zeewolde bedragen ongeveer De belangen van de vereniging worden ingezien en hier wordt zorgvuldig mee om te gaan. Vanaf het moment dat de container wordt ingevoerd worden de verenigingen ontheven van hun taak en kan betalingen op basis van ingezamelde hoeveelheden in 2014 voortgezet worden totdat in goed overleg met de verenigingen een tot tevredenheid stemmende financiële regeling is getroffen. De kosten hiervan worden ruimschoots gecompenseerd door het wegvallen van de kosten van het plaatsen en aan- en afvoeren van containers.

7 7/8 Burgemeester en Wethouders 5.4 De inzet van verenigingen bij een professionele wijze van inzameling met minicontainers door HVC is ingewikkeld, niet professioneel en niet efficiënt. Hierbij dienen o.a. de volgende aspecten in overweging te worden genomen: * Indien verenigingen worden ingeschakeld bij de inzameling van papier met minicontainers zal inzameling s avonds en/of in het weekend plaats moeten vinden. (Is het wenselijk om s avonds en in het weekend met een zijlader papiercontainers te legen wanneer kinderen op straat spelen en de wijk vol staat met geparkeerde auto s?) * De vrijwilligers die ingezet worden zullen getraind moeten worden en voorzien worden van beschermende kleding. * Hoe vind de verdeling plaats wanneer ook andere verenigingen belangstelling tonen? * De continuïteit dient gewaarborgd te worden. Hoe vindt de borging plaats? * Wat zijn de kosten die met het inzetten van verenigingen gepaard gaan en is dit te verantwoorden? 6.1 Het invoeren van de minicontainer voor de inzameling van papier is kostenneutraal Behalve eenmalige aanloopkosten van max is de implementatie van deze maatregel kostenneutraal. De huidige dienstverleningsovereenkomst voorziet namelijk zowel organisatorisch als financieel in de inzameling van papier door middel van minicontainers. Bovendien zal er een kostenbesparing/opbrengstvermeerdering optreden; er hoeven minder containers ten behoeve van de vereniging te worden ingezet en omdat aannemelijk is dat er meer papier zal worden ingezameld mag op een hogere opbrengst gerekend worden. Financiële toelichting Geen (zie argument 6.1) pak/uitvoering/communicatie Na een positief besluit wordt de uitvoering van dit project in gang gezet. Vanwege de levertijd op de blauwe container worden de eerste containers in oktober / november uitgerold. In de tussentijd wordt in samenwerking met HVC een communicatieplan ontwikkeld en uitgevoerd en overleg met de verenigingen in gang gezet. Overige ondersteunende diensten en OR Het taakveld communicatie van de afdeling Ondersteuning zal ingezet worden bij het implementatie traject.

8 Besluit B & W-vergadering d.d. 23 juni 2015 KABINET 1 Agendapunt 4 Onderwerp Advies 15I d.d. 2 juni 2015 van de afdeling Publiek over Duurzame inzameling van oud papier en Beslispunten 1. Oud papier en karton vanaf het najaar van 2015 in geheel Zeewolde huis aan huis inzamelen. 2. alle huishoudens een blauwe container aanbieden ten behoeve van de huis aan huis inzameling van oud papier. 3. De inzameling op professionele wijze laten uitvoeren door HVC. 4. Met de voetbalvereniging Zeewolde in overleg treden gericht op beëindiging van de inzameling van OPK op het parkeerterrein nabij de voetbalvelden en het treffen van een financiële afkoopregeling. 5. De verenigingen die betrokken zijn bij huis-aan-huis-inzameling schadeloos stellen, vanaf het moment dat de minicontainer wordt ingezet totdat een financiële afkoopregeling is overeengekomen. 6. Er kennis van nemen dat bovenstaande maatregelen budgettair neutraal ingevoerd kunnen worden. 7. Dit voorstel en besluit ter kennisname voorleggen aan de raadscommissie Ruimte en Wonen. Besluit Conform.

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer z60037292 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 229 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 13 april Steller Documentnummer Afdeling. W.W. Meijer 15I Ondersteuning

Burgemeester en Wethouders 13 april Steller Documentnummer Afdeling. W.W. Meijer 15I Ondersteuning Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling 5I0003703 Ondersteuning Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 522942 Nee R. Zijlstra Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 11 september Steller Documentnummer Afdeling. A. Damstra Publiek

Burgemeester en Wethouders 11 september Steller Documentnummer Afdeling. A. Damstra Publiek Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling A. Damstra 00500000018978 Publiek Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229408 Ja E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om het inzamelresultaat

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 25 oktober Steller Documentnummer Afdeling. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee

Burgemeester en Wethouders 25 oktober Steller Documentnummer Afdeling. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 0050000002742/ z700574 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling J. Cornielje z600767 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z16006959 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229536 Nee G.J. Gorter Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 8 december Steller Documentnummer Afdeling. P.R.F. Nagel z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 8 december Steller Documentnummer Afdeling. P.R.F. Nagel z Ruimte Burgemeester en Wethouders 8 december 206 Steller Documentnummer Afdeling P.R.F. Nagel z600829 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 22907 Nee R. Zijlstra Kabinet Brief bijgevoegd Te

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 11 september Steller Documentnummer Afdeling. G.J. van Scherrenburg Publiek

Burgemeester en Wethouders 11 september Steller Documentnummer Afdeling. G.J. van Scherrenburg Publiek Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling 0050000002237 Publiek Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229517 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000018939 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

) ~O~ o Nee. verrnelden op bijlage. GEMEf~! ~~~NEVElD N~SC>~D. 13 MEI {OIl ~\LO. Nr. Onderwerp: Memo Papier inzameling

) ~O~ o Nee. verrnelden op bijlage. GEMEf~! ~~~NEVElD N~SC>~D. 13 MEI {OIl ~\LO. Nr. Onderwerp: Memo Papier inzameling t' ~~ gemeente Barneveld Aan het college van burgemeester I I -, en wethouders ng~om8n stukken.. 2 B Onderwerp: Memo Papier inzameling Nr. GEMEf~! ~~~NEVElD N~SC>~D 13 MEI {OIl t Gevraagde beslissing:

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 2 november Steller Documentnummer Afdeling. C.Th. Vos z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 2 november Steller Documentnummer Afdeling. C.Th. Vos z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z160047730 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229547 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 januari 2013 R01S001. Ondergrondse verzamelcontainers voor huishoudelijk afval bij woongebouwen.

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 januari 2013 R01S001. Ondergrondse verzamelcontainers voor huishoudelijk afval bij woongebouwen. Datum Agendapunt Documentnummer R01S001 Onderwerp Ondergrondse verzamelcontainers voor huishoudelijk afval bij woongebouwen. Voorstel Zeewolde Beoogd effect Een structurele kwaliteitsverbetering in de

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 september 2015. Steller Documentnummer Afdeling. S.L. Strauss 15I0006740 Ruimte

Burgemeester en Wethouders 16 september 2015. Steller Documentnummer Afdeling. S.L. Strauss 15I0006740 Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling 15I0006740 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229423 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 2 december Steller Documentnummer Afdeling. S. v. Sintmaartensdijk 15I Ruimte

Burgemeester en Wethouders 2 december Steller Documentnummer Afdeling. S. v. Sintmaartensdijk 15I Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling S. v. Sintmaartensdijk 15I0008260 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229541 Ja G.J. Gorter Kabinet Brief bijgevoegd Te

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 19 oktober 2015. Steller Documentnummer Afdeling. A.P. Vrieze 15I0007341 Samenleving

Burgemeester en Wethouders 19 oktober 2015. Steller Documentnummer Afdeling. A.P. Vrieze 15I0007341 Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling 5I00073 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229580 Nee W. Prins Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Inzameling binnenstad, hoog- en stapelbouw NIET INVULLEN Registratienummer: Paraaf secretaris: 17h0010402 / h170061996 Algemeen Datum: 28 november 2017 Opsteller:

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

De gemeente Barneveld

De gemeente Barneveld De gemeente Barneveld KENTALLEN oppervlakte : 176,7 km2 groot buitengebied 9 dorpskernen 21.370 aansluitingen 16.700 laagbouw 2.357 hoogbouw 2.313 buitengebied 55.591 inwoners Eigen inzameldienst Beheer

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling G. van Dijk z160020251 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229492 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 8 maart Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 8 maart Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling G. van Dijk z60004790 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229492 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 30 maart Steller Documentnummer Afdeling. J. Kooij z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 30 maart Steller Documentnummer Afdeling. J. Kooij z Samenleving Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Ja W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee Rubriek Advies Raadsvoorstel bijgevoegd

Nadere informatie

Telefoonnummer. Ik stuur u hierbij de "Evaluatie huis-aan-huis-papierinzameling februari 2011 Vm januari 2012".

Telefoonnummer. Ik stuur u hierbij de Evaluatie huis-aan-huis-papierinzameling februari 2011 Vm januari 2012. MEMO Documentnummer 2015\ 2624 Aan de raadscommissie Kopie aan Van Afdeling Nermina Kundié Telefoonnummer Datum Onderwerp 31 maart 2015 Consultatie inzameling oud papier Geachte leden van de raadscommissie,

Nadere informatie

Meer waarde uit afval. Oriëntatie commissie Papendrecht 10 februari 2016, Dion van Steensel

Meer waarde uit afval. Oriëntatie commissie Papendrecht 10 februari 2016, Dion van Steensel Meer waarde uit afval Oriëntatie commissie Papendrecht 10 februari 2016, Dion van Steensel Inhoud 1. Aanleiding/kader 2. Stand van zaken Papendrecht 3. Verbetervoorstellen 4. Verwachte effecten 1. Aanleiding/kader

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 13 oktober Steller Documentnummer Afdeling. G.J. van Scherrenburg z Publiek

Burgemeester en Wethouders 13 oktober Steller Documentnummer Afdeling. G.J. van Scherrenburg z Publiek Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z60042 Publiek Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 2297 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 oktober Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 oktober Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00000000298 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Gemeente IJsselstein

Gemeente IJsselstein Gemeente IJsselstein Verantwoording In het kader van het nieuwe regionale afvalbeleidsplan 2014-2018 is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente IJsselstein. Deze heeft plaatsgevonden van woensdag

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 15 augustus Steller Documentnummer Afdeling. K.Hamstra z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 15 augustus Steller Documentnummer Afdeling. K.Hamstra z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z60034352 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 522949 Nee R. Zijlstra Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee

Nadere informatie

Memo *17INT02679* Prestaties Gemeentelijk Afvalbedrijf 2017

Memo *17INT02679* Prestaties Gemeentelijk Afvalbedrijf 2017 Nr. 17INT02679 Memo Datum : woensdag 27 september 2017 Aan wie : Cie Grondgebied Kopie aan : Jelle Beintema, Paul van der Steen Behandeld door : Gerard Oonk (GOO) Onderwerp: Prestaties Gemeentelijk Afvalbedrijf

Nadere informatie

Openbaar. Dienstverleningsovereenkomst (DVO) Dar afval en reiniging 2015

Openbaar. Dienstverleningsovereenkomst (DVO) Dar afval en reiniging 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Dienstverleningsovereenkomst (DVO) Dar afval en reiniging 2015 Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Jaarlijks vinden onderhandelingen

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota "De eerste stappen van afval naar grondstoffen" vast te stellen.

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota De eerste stappen van afval naar grondstoffen vast te stellen. Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/13-00047 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.12-01088 Datum: 14 februari 2013 Afdeling Ruimtelijke en

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 Datum: 26 juni 2014 Team: Gegevensbeheer Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 21 september Steller Documentnummer Afdeling. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder

Burgemeester en Wethouders 21 september Steller Documentnummer Afdeling. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Steller Documentnummer Afdeling 00500000023566/ z170045848 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229536 Nee G.J. Gorter Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee Rubriek

Nadere informatie

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling

Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Aan de gemeenteraad Onderwerp: Gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen Afdeling: Duurzame Ontwikkeling Datum: 26 mei 2009 Portefeuillehouder: J.C.R. van Everdingen MSc. Bijlagen: Kunststofinzameling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt:

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt: Raadsvoorstel Nummer: 175879 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 19 juni 2018 Agendapunt: Onderwerp: Toekomst afvalinzameling Renswoude 3.0 Geachte raad, Samenvatting: De gemeenteraadsverkiezingen van 21

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 19 augustus Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas 14I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 19 augustus Steller Documentnummer Afdeling. J.A.R. de Haas 14I Samenleving Steller Documentnummer Afdeling 14I0004509 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229536 Nee G.J. Gorter Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee Rubriek Advies Raadsvoorstel

Nadere informatie

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad,

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad, Memo Aan: Van: de leden van de gemeenteraad het college Datum: 5 mei 2015 Betreft: scenario s het nieuwe inzamelen Geachte leden van de raad, Afval is grondstof. Ons afval is rijk aan grondstoffen die

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 februari 2015. Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer 15I0000441 Ruimte

Burgemeester en Wethouders 3 februari 2015. Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer 15I0000441 Ruimte Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer 5I000044 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 522954 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 maart 2016 Agendapuntnummer : III, punt 5 Besluitnummer : 2028 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Rapportage

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0001577* 15.0001577 Raadsvergadering: 12-3-2015 Agendapunt: Ingekomen stukken Onderwerp Materiaalhergebruik van grondstoffen en wijzigingen in het inzamelsysteem

Nadere informatie

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein Behorend bij raadsinformatieavond 8 januari 2015 Toelichting op de gebruikte termen vindt u aan het einde van dit document 2015-153 Scenario 1: Geen nieuwe

Nadere informatie

WELKOM 15 oktober 2015 NVRD Regio bijeenkomst. Link bedrijfsfilm: https://youtu.be/3vzii_msdiw

WELKOM 15 oktober 2015 NVRD Regio bijeenkomst. Link bedrijfsfilm: https://youtu.be/3vzii_msdiw WELKOM 15 oktober 2015 NVRD Regio bijeenkomst Link bedrijfsfilm: https://youtu.be/3vzii_msdiw 4 gemeenten 108.000 huishoudens 190 medewerkers 70 vrijwilligers Restore 35 flexkrachten ACV 60 leerwerknemers

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 10 mei Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouders Nee G. Dijksterhuis W. Prins

Burgemeester en Wethouders 10 mei Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouders Nee G. Dijksterhuis W. Prins Steller Documentnummer Afdeling 00500000007584 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouders 036 5229580 Nee G. Dijksterhuis W. Prins Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Ja Rubriek

Nadere informatie

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad

Raadsmededeling. Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15. Het college van B&W. De raads- en duoburgerleden. Kopie aan. Afvalinzameling in de binnenstad Datum 6 januari 2004 Nr.: 04-15 Van Aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Kopie aan Onderwerp Afvalinzameling in de binnenstad Mededeling 1 INLEIDING Bij vaststelling van het Beleidsplan

Nadere informatie

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Inzameling & communicatie Wanneer moeten gemeenten starten? Wanneer begint Zwolle met kunststofinzameling?

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 9 juni 2015 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het College van burgemeesters

Nadere informatie

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder:

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: G E M E Ï N Ĩ i. Bridle Aan burgemeester en wethouders Datum: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: Wethouder Verbeek Ontworpen door: J. Oudeman par. afd.hfd ingekomen:

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 18A.00116

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 18A.00116 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 18A.00116 Datum: 6 februari 2018 Team: Afval en Reiniging Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan:

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0007517 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Zaaknummer: OLOGWB10 Collegevoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil

Nadere informatie

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Opening Wethouder Peter Verschuren Wij hebben een taak die eruit bestaat dat we van alle drie verschillende manieren van afvalinzameling in deze gemeente

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 25 juni 2015 Jaargang en nummer 2015 59 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Raadsvoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door uw gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil tussen het tarief voor

Nadere informatie

Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen. Presentatie t.b.v. raadscommissie gemeente Heerenveen d.d. 27 augustus 2015

Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen. Presentatie t.b.v. raadscommissie gemeente Heerenveen d.d. 27 augustus 2015 Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen Presentatie t.b.v. raadscommissie gemeente Heerenveen d.d. 27 augustus 2015 Uitgangspositie en kenmerken gemeente Heerenveen Aanbod restafval Friesland

Nadere informatie

Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017

Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017 Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017 Het College van Waalwijk, gelet op de Afvalstoffenverordening Waalwijk 2017 en het Aanwijzingsbesluit Afvalstoffenverordening Waalwijk 2017; besluit

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen. Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder: H. Nijskens : Besluit tot vaststelling

Nadere informatie

inzamelen Wat levert het op?

inzamelen Wat levert het op? inzamelen Wat levert het op? OMGEKEERD Sabine Nijdam Beleidsadviseur afvalbeheer en grondstoffeninzameling 1 Kengetallen - Aantal inwoners 33.000 - Aantal aansluitingen ca. 14.000 - Stedelijkheidsklasse

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SLWE Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015 Voorstel 1. Een systeem van driewekelijks inzamelen restafval en plastic afval per 1 januari

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 250089 Datum : 2 februari 2016 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Startnotitie. Afval is grondstof

Startnotitie. Afval is grondstof Startnotitie Afval is grondstof Projectinformatie: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Portefeuillehouder Opdrachtgever Opdrachtnemer J.E.T.M. van Dongen B. Looije T.P. Rus Steller

Nadere informatie

Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019

Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019 *ZEB7A108D2E* Zaak en documentnummer : Z/19/083544/DV.19-106 Commissievoorstel Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019 Portefeuillehouder : Wethouder H. Brunen Volgnummer

Nadere informatie

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst

Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder. Discussiëren over de toekomst Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst Waarom hebben we een nieuw afvalbeleid nodig? Het afval in de Waardlanden gemeenten kan aan de bron nog meer gescheiden worden

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 september 2018 Zaaknummer: 522157 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Gemeentewerken

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 2 juni 2009 Onderwerp: Gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen Samenvatting: Voorgesteld wordt om vóór 1 januari

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. M. Spoelstra Taheakke

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

Verschuiving Van Afval Naar Grondstof

Verschuiving Van Afval Naar Grondstof Verschuiving Van Afval Naar Grondstof Afvaltarieven bewegen mee Sessie : DIFTAR paradox 28 maart 2019 Iwan v.d. Velden Inhoud Sessie Wat is DIFTAR Structuur afvalstoffenheffing Beleidswijziging Denken

Nadere informatie

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Inhoud Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Berg en Dal voor anders afval inzamelen?...

Nadere informatie

: 27 februari 2012 : 12 maart : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen

: 27 februari 2012 : 12 maart : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 27 februari 2012 : 12 maart 2012 Documentnr. Zaaknummer : 796 : PR-11-17611 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Wanneer gaat het nieuwe voorstel in? In 2017. De inzameling van blik in de HERO-zakken (bij plastic en drankenkartons) kan mogelijk al eerder ingevoerd

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Oud papier inzamelen vanaf 2017 Registratienummer: 00591403 Op voorstel B&W d.d.: 06-09-2016 Datum vergadering: 11-10-2016 Portefeuillehouder: M.H. Biemans Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Invoering mini afvalzak van 25 liter per 1-1-2013. Programma / Programmanummer Openbare Ruimte / 1062 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In Nijmegen scheiden we afval

Nadere informatie

*$ IJsselstein. Beleid en Strategie. LedenGemeenteraad Postbus AA IJSSELSTEIN. Evaluatie inzameling plastic verpakkingen

*$ IJsselstein. Beleid en Strategie. LedenGemeenteraad Postbus AA IJSSELSTEIN. Evaluatie inzameling plastic verpakkingen Gemeente *$ IJsselstein Beleid en Strategie postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein LedenGemeenteraad Postbus26 3400AA IJSSELSTEIN bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 0306861611 f 0306884350

Nadere informatie

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 31 augustus 2015 : 14 september 2015 : dhr. Th. van

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 4 augustus 2009 Raadsvergadering : 1 oktober 2009 Agendapunt : 09-X-06 Bijlage(n) : Kenmerk : VROM/AvE Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1194195 Datum: Behandeld door: 21 april 2015 H.G.M. Hermens Afdeling / Team: Uitvoering Onderwerp: Notitie Verbetering afvalscheidingsresultaten

Nadere informatie

Openbaar. Ondergrondse restafvalcontainer op de afvalpas. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Ondergrondse restafvalcontainer op de afvalpas. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Openbaar Onderwerp Ondergrondse restafvalcontainer op de afvalpas Programma Openbare Ruimte BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting In Nijmegen staat een 80-tal ondergrondse containers

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over inzameling oud papier in Wijchen

Veelgestelde vragen over inzameling oud papier in Wijchen Veelgestelde vragen over inzameling oud papier in Wijchen Inhoud 1. Wat gaat er veranderen?... 2 2. Wanneer wordt mijn container gebracht?... 2 3. Kan ik later nog van maat wisselen?... 2 4. Waarom krijgen

Nadere informatie

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen Raadsvergadering : 2 8 MEI 2013 Besluit:. orstelnummer: Heerhugowaaĩtf Stad van kansen «-n^trr o de ryyavt Q Agendanr.: 11 Voorstelnr.: RB2013070 Onderwerp: Afvalinzameling: Grondstoffenbeleidsplan 2013-2016

Nadere informatie

- 3 - Datum vergadering: Nota openbaar: Ja,

- 3 - Datum vergadering: Nota openbaar: Ja, - 3 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 12INT01422 III IIIIIIIII III MilIIIII Datum vergadering: Nota openbaar: Ja, Gemeente Hellendoorn 3 0 OKT ZOU Onderwerp: Toekomstvisie Hellendoorns Afvalbeleid

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00200* GR16.00200 Behandeld in Raadscommissie en Raad Datum Commissie 21 december 2016 Agendanummer 10 Datum Raad 11 januari 2017 Agendanummer 9 Opsteller

Nadere informatie

Diftar in andere gemeenten

Diftar in andere gemeenten Diftar in andere gemeenten Uitgangspunten, tarieven en resultaten 19 april 2011 Inhoudsopgave 1 Apeldoorn 3 1.1 Beleid 3 1.1.1 Tarieven 3 1.1.2 Inzameling (halen en brengen) 3 1.2 Resultaten 4 1.2.1 Reductie

Nadere informatie

Informatieve raadsbijeenkomst

Informatieve raadsbijeenkomst Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder 4 september 2013 Informatieve raadsbijeenkomst 1 Doelstelling materiaalhergebruik: van 53 % 60 % 65% (2020) De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoording

Nadere informatie

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad *Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00151 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.14-05770 Datum: 27 januari 2014 Afdeling RMO

Nadere informatie

Jaarplan 2014 gemeente Velsen

Jaarplan 2014 gemeente Velsen Jaarplan 2014 gemeente Velsen HVC Arnoud Kik Adviseur Gemeenten Versie: 28 april 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Maatregelen afvalbeheerplan 6 3. Maatregelen 2014 9 4. Planning uitwerking resterende

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Beuningen voor omgekeerd inzamelen?... 2

Nadere informatie

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne Afvalspecial 2019 1 Wat doen we met ons afval? Het scheiden van afval bespaart ook geld. Elke kilo afval voor de verbrandingsinstallatie, kost de gemeente dit jaar 22 cent. Dat wordt via de afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Datum Burgemeester en Wethouders 16 maart 2007. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder

Datum Burgemeester en Wethouders 16 maart 2007. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Steller Registratienummer Afdeling N.E.G.L. Christiaens Veiligheid Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 5229440 Ja Nee M.C.M. Schouten Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Ja Nee Ja Nee

Nadere informatie

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik.

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Gemeente Bunnik Verantwoording In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Deze heeft plaatsgevonden van 30 maart t/m

Nadere informatie

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55%

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55% 1 2 4 papier en karton 93% flessen /glas 86% gft (groente/fruit/tuinafval) 85% klein chemisch afval / elektrische apparaten textiel / kleding 68% 66% grof snoeiafval 55% herbruikbare goederen (kringloop)

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 meppel.nl Agendapunt V/12. Meppel, 17 maart 2015 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 Onderwerp: Verdergaande scheiding afvalstromen Voorgesteld besluit De raad voor te stellen: 1. Ter uitvoering

Nadere informatie

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian

Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Raadsavond 9 mei 2016 Registratienummer 16.041 Portefeuillehouder Y. Peters-Adrian Opsteller M. Radema Onderwerp Invoering diftar Beslispunten 1. Invoeren van diftar op basis van volume/frequentie per

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595 447795 gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Das)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595 447795 gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Das) Vergadering: 14 december 2010 Agendanummer: 12 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595 447795 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Das) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie