Wx äxüáñüx w Çz ätç wx {ÉÑ

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wx äxüáñüx w Çz ätç wx {ÉÑ"

Transcriptie

1 Wx {ÉÑ

2 cätçà~âçw z

3 Wx äxüáñüx w Çz ätç wx {ÉÑ Hop wordt uitsluitend gekweekt in een gematigd klimaat, dit wil zeggen: ten zuiden van Nederland en ten noorden van Italië. Hop heeft zon nodig om aroma te vormen, te veel zon en hitte breken de bitterheid af. Denk maar aan 2003: de productie daalde met 50% maar ook de bitterheid bereikte slechts 50% van het normale. In het voormalige Joegoslavië werd zelfs geen Styrië hop geoogst. Hoppen met grote alfazuren % zijn sterke bitterhoppen maar dan minder aroma en ook omgekeerd. Als we dat stramien op Europa leggen krijgen we het volgende: 1. In Engeland: Kent en Surrey hoofdzakelijk is er productie van Brewers Gold,Bullion, Northern Brewer en anderen met relatief hoge alfazuren en soms wat agressieve bitterheid. Er zijn wel enkele aromahoppen als de Challenger, Liberty en Willamette. 2. In Belgie: Poperinge wordt Hallertau, Saaz, Tettnang, Duitse en Engelse variëteiten maar meestal met lagere bitterstoffen % gekweekt. 3. In Frankrijk: de Elzas en Noord Boergondië zijn er zeer fijne aroma soorten maar minder bekend in het buitenland. 4. In Duitsland: het hopland per definitie: a. de "Hallertau", in de omgeving van Ingolstadt, tussen Nürenberg en München, waar de verschillende Hallertau soorten gekweekt worden. b. zuidwest Duitsland tegen de Zwitserse grens aan Tettnang exclusief, c. ten noordoosten van Nürenberg is er ook nog een relatief groot stuk land waar verschillende soorten gekweekt worden. 5. In voormalig Joegoslavië: de Styriehop, zeer aromatisch en weinig bitter. 6. In Tchechië : de SAAZ een zeer fijne hop sterk aromatisch, maar ook de duurste. Bijzonder geschikt voor lage gistingsbieren.

4 [ÉÑ àxxäà Wâ àáätçw

5

6 Waarom is de hopkweek in Belgie zo sterk achteruit gegaan in de jaren 1944 en later? Daar zijn drie redenen voor: 1. De hopkwekers rond Poperinge hebben zich gehouden aan de oudere hopsoorten als de Buvrinnes en in Aalst de Groene Bel. Deze soorten pasten niet meer voor de pilsbieren, die zeer sterk in opmars waren. Ze verloren hierdoor alle pilsbrouwerijen als klant. Te laat zijn ze overgeschakeld naar Hallertau, Tettnang en Fuggles. 2. De hopvelden zijn veel te klein meestal minder dan een hectare. Voor elk perceel moet dan een analyse gemaakt worden op de alfazuren wat zeer duur was. Soms werd het dan overgeslagen met alle gevolgen van dien. 3. Door eigenzinnigheid: nog liever doodvallen dan samen te werken hebben de hopboeren verwaarloosd om "Pellets" te maken. Deze vorm werd na de tweede wereld oorlog ingevoerd en veel gevraagd. Over de USA wordt niet gesproken, er wordt nochtans zeer veel hop gekweekt, en bitterhop met zeer hoge waarden tot 14% (Chinook). Dit is dubbel zoveel als in Europa. De kleinste USA -hopboer is nog altijd groter dan aile Belgische hopboeren te samen.

7 cätçà~âçw z Hop, Humulus Lupulus, hoort tot de familie Cannabinaceae. Het is een broertje van de Cannabis Sativa, hennep of hash. Hennepharsen hebben een zielkundige werking en zijn verslavend. Hop daartegen is rust gevend maar volgens Prof. De Keukeleire (R.U.G.) ook stimulerend. Zijn nieuwe onderzoeken bevestigen dit. De plant is tweehuizig: een mannelijke plant die vernietigd wordt een vrouwelijke onbevruchte plant die de goede hopbellen zal voortbrengen. Als de mannelijke plant de vrouwelijke kan bevruchten ontstaat er zaad dat vet bevat. Vet is bij bier schuimnegatief, er is hier ook minder aroma aanwezig. Daarom moeten aile mannelijke hopplanten in een straal van 5 km uitgeroeid worden. Na de bloei zal de hopbel gevormd worden.

8 `tççxä }~x uäéxå mtwxç iüéâãä }~x uäéxå

9 Het is een lichtplant, bij lichtgebrek is de bloei gebrekkig en de bellen zullen slecht uitgroeien. Een koele en regenachtige zomer levert hogere opbrengst dan een droge warme zomer (zoals 2003 was). Te sterke wind beschadigt de bellen en geeft dan bruine vlekken. Fig.4 Hop is een klimplant, men gebruikt palen en draden. De bodem is best zandleem en moet tweemaal per jaar bemest worden. Ziekten: zowel echte als valse meeldauw komen regelmatig voor. hopbladluis en rode spin zijn de bijzonderste parasieten De hopbel of vrucht komt na de bloei (zie fig.4).in de oksels van de centrale as en de bladeren zitten de lupuline korrels, voor de duidelijkheid reeds vergroot (fig. 5 toont de lupuline sterk vergroot). Deze korrels van geel poeder bevatten bitterharsen en aroma s. Fig.5

10 Wx ÑÄâ~ De hopbel is plukrijp eind augustus/begin september, afhankelijk van de soort en de groeiplaats. Belangrijk is dat men de ranken en de hangdraden op minimum 50 Cm van de grond doorknipt, anders sterft de plant af (in december zal korter, op 25cm gesnoeid worden en na de winter tot tegen de grond). De hopbel bevat nu 75% vocht en moet snel gedroogd worden tot 12% anders oxideren en polymeriseren de harsen en de aroma's van de lupuline korrels. In de plukmachine worden de ranken door een stel tegen elkaar draaiende trommels getrokken. De trommels zijn over de hele oppervlakte voorzien van metalen "vingers" die bladeren, steeltjes en hopbellen van de ranken plukken. Nadien worden de stelen, bladeren en bellen door een combinatie van zeef -en windreiniging van elkaar gescheiden.

11 De gereinigde bellen worden naar de hopeest gebracht. Het drogen op een eest, dezelfde constructie als voor mout, moet zeer zorgvuldig gebeuren om de lupuline harsen en aroma's te redden. De bellen liggen met een dikte van cm op een geperforeerde plaat. Het debiet van de drooglucht varieert van 1 m per sec tot 0,4 m/sec naar het einde van het drogen toe. De temperatuur mag in geen geval de 60 C overschrijde? Zoniet voigt een groot verlies aan bitterstoffen en aroma's. Persen en bewaren. Hop bitterstoffen zijn zeer lichtgevoelig. Daarom heeft men de hop steeds geperst in grote balen van 150 kg (doormeter 80 cm, hoogte 1,2 m). Om de bitterheid en het aroma te bewaren alsook schimmel door vochtopname te vermijden moet de hop koud, best 0 c, en droog bewaard worden. Best kan de hop eerst na 2-3 maand, na de pluk, vanaf eind oktober, gebruikt worden. Te jonge hop kan aanleiding geven tot hop harstroebel.

12 ftåxçáàxää Çz ätç wx {ÉÑ Samenstelling van de hop 1. De echte bitterstoffen: % in de lupuline 2. De etherische oliën: 0,5-2,5 %. 3. De looistoffen: 2-6 % in de spil, steel en blaadjes. 1. De actieve bitterstoffen zijn slechts in water oplosbaar na 60 minuten koken door zgn. Isomerisatie a, De alfazuren: dit zijn de belangrijkste bitterstoffen, ze zijn antiseptisch en schuimvormend (humulon, cohumulon, adhumulon). b, De betazuren zijn van veel minder belang: de bitterheid is 9 maal kleiner. c, De alfazuren gaan, na oxidatie, over tot weinig werkzame "weekharsen", bij verdere oxidatie worden dat "hardharsen ".

13 2. De Hoparoma's of etherische olien bestaan voor 70% uit MYRCEEN. Myrceen is niet zeer stabiel. Er kunnen dan ook vele afbraak - en oxidatieproducten in hop en bier voorkomen. Het zijn deze stoffen die het verouderen van bier veroorzaken. De hoparoma's zijn zeer slecht in water oplosbaar en zullen, bij het koken, voor 90% met de damp meegesleurd worden.de resterende 10% geeft dan aan het bier de typische hopsmaak. Voor een fijner aromatisch bier voegt men, met de laatste 5 min van het koken, fijne Saaz hop toe. Andere wetenschappers, zoals Prof. Baetsle, geloven hier niet in als hij schrijft: "Gefractioneerd hoppen tot op bvb een kwartuur voor het einde van de koking, vinden we niet verantwoord.het gehalte aan essentiele olie is van de orde van 0,4%.Gezien hun vluchtigheid gaan ze zeker voor 90% verloren bij de koking. Van de rest gaat 96% verloren tijdens de gisting. Wat dan zeker niet kan is de zgn. driedelige hopping: -1/3 na 15 min koken -1/3 na 45 min koken -1/3 op 15 min voor einde. Het tweede deel is dan onvoldoende oplosbaar (geïsomeriseerd) want het heeft geen vol uur gekookt. En voor het derde deel zie hierboven Prof. Baetsle. Men kan veel beter de zgn. "Dry hopping" toepassen. Dit is toevoegen van waardevolle aromahop (Saaz) bij het begin van het lageren aan een dosis van 50 gr hop per 100 liter (steriel). Hier zal dan de bitterheid niet toenemen, wel het aroma. 3. Looistoffen: hop bevat 2-6% typische looistoffen. De looistoffen van aile planten verschillen van elkaar. AIle looistoffen slaan aile eiwitten neer, men maakt er ook gebruik van bij bet brouwen. Door oxidatie vormt looistof flobafeen, een roodbruine stof die ook nog eiwit neerslaat.

14 Hoppreparaten en voorkomen 1. De bellen natuurhop worden, na drogen, samengeperst in grote balen van 150 kg om oxidatie te voorkomen, soms ook 50 en 100 kg. Ook zeer goed is de vacuumverpakking van 5 kg (HVG).Het rendement van de bloemen is slechts maximum 30% en van hop extract 40-50%. 2. Hoppoeder zonder chemische concentratie, wel verder gedroogd tot 3-8%vocht, en onder vacuüm verpakt. 3. Geconcentreerd hoppoeder. Hierbij wordt de natuurhop gemalen en diepgevroren bij -35C. De lupuline, de actieve stofvoor bitter en aroma, zal van de centrale assen en een deel van de blaadjes ontdaan worden. Op deze manier is er een bitterstofwinst van 15% en het volume van de hop vermindert op deze manier met ± 60%. 4. Pellets, hoppoeder kan ook tot "Pellets" geperst worden, die dan beter bewaren wegens minder contact met de lucht, uiteraard hebben ze een kleiner volume.er bestaan voor de brouwers 2 soorten pellets: type 75 en 45. De cijfers zeggen hoeveel pellets er gemaakt werden van 100 kg hop. Bij het type 45 werd, na invriezen de steeltjes voor een groot deel verwijderd. Deze soort, 45, heeft dan een merkelijk sterkere concentratie aan alfazuren en dus een beter rendement in de brouwzaal. 5. Hopextracten.

15 Wx ÜÉÄ ätç {ÉÑ het bitteren van het bier. het aromatiseren. door de vorming van onoplosbare complexen van eiwitten met de polyfenolen van de hop, zal de colloïdale structuur van het bier verbeteren. steriliseert het wort en bewerkstelligt alzo de biologische stabiliteit. is ook schuimstabiliserend.

16 U ààxüxç ätç {xà ãéüà 1.De EBU, allereerst moeten we overeenkomen hoe bitter we het bier wensen. Op een internationale conferentie werd de bittereenheid EBU vastgesteld: EBU = European Bittering Unit. 1 EBU = 1 milligram geïsomeriseerd alfazuur per liter bier EBU 20mg/l zwak/gehopt 25mg/l matig 30mg/l 35mg/l 40mg/l 45mg/l normaal stevig sterk zeer sterk 2.Bitterrendement: het is bewezen dat slechts 20-25% van de bitterstof een rol in het bier zal spelen. Slechts 50% van de alfazuren wordt werkelijk geïsomeriseerd, daarvan zal nog 50% verloren gaan tijdens de gisting, lagering en filtratie. Er rest dus nog 20-25% over. Voor de "Pellets" is de situatie iets gunstiger met een rendement van 30%. 3.Berekeningen: bij de bitterheids berekening wordt uitsluitend rekening gehouden met de "bitterhop", die 60 min zal meekoken (niet de aromahop)

17 [Éx uxüx~xçxç Gewicht aan hop toe te voegen Gewenst bitterheid EBU x aantal liter x 10 Alfazuren x 20 Bvb. Gewenste bitterheid = 25 brouwsel = 100 liter Alfazuren = 6,5% rendement = 20% 25 x100 x10 = = 192 gr hop 6,5 x Bitterheid van dat bier berekenen: gewicht hop x alfazuur x redement = 192 x 6,5 x 20 = 24,96 EBU aantal liter x x 10

18 ÄÇäÄÉxw ÉÑ wx {ÉÑ 1.De kookduur heeft invloed op de vorming van oplosbare bitterstoffen Om een rendement van 50% te bekomen moet hoe dan ook 90 min gekookt worden. Langere tijden doen het rendement slechts langzaam stijgen (zie ook tabel 6). Hevig koken, met grote bellen, is zeker sterk positief. Enerzijds is er een betere vloeistofbeweging, met snellere en betere isomerisatie en oplossing van de bitterstoffen. Anderzijds is er ook het DMS-effect. Deze stof komt voor in onvoldoende afgeëeste mout, maar als voorloper "DMS-précursor". De stof is vluchtig en zal verdampen dmv goed doorkoken. Kookt men onvoldoende hevig, met verdampingsgraad minder dan 5% per uur, zal de DMS-precursor overgaan tot DMS (Dimethylsulfide), deze is niet meer vluchtig en zal in het bier terecht komen. DMS, met de geur van gekookte kolen of ui, is niet gewenst in het bier. 2. De ph, die te hoog is bv 5,9 zal wel een sneller effect hebben op de isomerisatie en de oplossing. Maar uiteindelijk zal, door oxidatie, een wrange, nahangende en onaangename bitterheid van het bier veroorzaken. 3. De deeltjesgrootte van de hop. Hoe kleiner de hoppartikels, hoe sneller er geïsomeriseerd en opgelost wordt. Men kan hiertoe ook de hop, juist voor het brouwen, droog of vochtig vermalen. Maar dan zeker zorgen dat er geen opwarming van de hop plaats heeft. Extreem gezien is hier de hopolie, of hop extract, de meest fijn verdeelde fractie en dus de meest rendabele. 4. Gevoeligheden hop is verantwoordelijk, bij veroudering, voor de vorming van de "kartonsmaak" door vorming van transnon-2-enal. Het wateroplosbare isoalfazuur is hiervoor grotendeels verantwoordelijk. De lichtgevoeligheid van bier. Na 60 minuten koken ontstaan de oplosbare hopbitterstoffen, de isoalfazuren. Maar er is meer: de alfazuren van het bier kunnen ontbinden onder invloed van het licht tot de "Skunky f!avour". Dit is de geur van het stinkdier ook kattepis genoemd. Het is een licht-gevoelige groep in de isoalfazuren, die door UV - licht of dag licht, in aanwezigheid van riboflavine (vitamine B2) ontbonden wordt tot een thiol. Riboflavine is de activator en is aanwezig in biergist. Alfazuur + 60 minuten koken Isoalfazuur + licht + vitamine B2 Skunky thiol

19 Tabel 6

20 U xüàçñx xç De waarden in de tabel "Evenwichtig Bier" moet je zien als een richtlijn als je een bier gaat brouwen dat niet binnen een bestaand biertype past. Als je een biertje wilt gaan brouwen conform een bestaand biertype dan is het zaak de gebruikelijke EBU-waarde van het biertype goed in de gaten te houden. De bitterheid is één van de kenmerkende eigenschappen van een biertype. Andere factoren die je in ieder geval goed in de gaten moeten houden als je een imitatie van een commercieel bier wilt brouwen zijn de kleur, vergistinggraad en smaak. Hieronder volgt een overzicht van de biertypes zoals deze onderscheiden De biertypes zijn per land van herkomst vermeld en gesorteerd oplopend naar EBU-waarde. Biertype begin SG EBU Geuze Lambiek Tarwebier Fruitlambiek Vlaams Bruin Dubbel Pils Saison Tripel Pale Ale (Belgisch type) Belgisch Amber-bruin Zwaar Bier Licht Hooggegist

21 XäxÇã v{à u ààxü@ééxà Zware bieren hebben meer restsuikers. Dit gegeven in samenhang met het feit dat bij een zwaardere wort het rendement van de bitterstoffen lager ligt betekent dat je zware bieren aanzienlijk meer moet hoppen. Tegenover de zoetigheid van onvergistbare suikers moet een bepaalde hoeveelheid bitterheid aanwezig zijn om een evenwichtig bier te krijgen. Quentin B. Smith heeft in het Amerikaanse blad Zymurgy een tabel gepubliceerd om aan te geven wat de verhouding dient te zijn tussen het begin SG en de EBU-waarde van het bier. Bedoelde tabel is bij dit artikel geplaatst. Evenwichtig Bier Begin SG EBU

22 AIle auteurs zijn het erover eens dat hop donker, droog en koud (0 C) moet bewaard worden. Beter nog is de diepvries. Gebruik dan liefst blikken koekendozen en dichtgeplakt met isolatietape. Dit om geuruitwisseling met andere voedingsmiddelen te voorkomen. Zelfs dan nog is er een jaarlijks verlies van 20% alfazuren te merken. Zoveel mogelijk luchtdicht!!! Daarom is het gunstig, in de lente volgend op de oogst, de hopdosering te verhogen in het bier (wegens activiteitsverlies). UxãtÜ Çz

23 X Çwx

Over hop. iso-humulonzuur. humulonzuur

Over hop. iso-humulonzuur. humulonzuur ver hop Eigenlijk wil ik al heel lang iets over hop weten. Ach, als er weer eens gekeurd wordt en ik hoor Hans zeggen: tja, Challenger hoort niet in een tripel, teveel citrus, of: ik zou Goldings nemen,

Nadere informatie

Hop. Hop: Geschiedenis De hopplant Hopsamenstelling Hopharsen Hopoliën Hoplooistoffen Hopopslag Hopgebruik in bier EBU.

Hop. Hop: Geschiedenis De hopplant Hopsamenstelling Hopharsen Hopoliën Hoplooistoffen Hopopslag Hopgebruik in bier EBU. Hop: Geschiedenis De hopplant Hopsamenstelling Hopharsen Hopoliën Hoplooistoffen Hopopslag Hopgebruik in bier EBU Peter Wester Geschiedenis: Tot aan ~ 1500 werd er gruitbier gedronken Gruit, een kruidenmengsel

Nadere informatie

Hennepfamilie. Cannabaceae. Hop

Hennepfamilie. Cannabaceae. Hop Raoul Schoenaers Hennepfamilie Cannabaceae Humulus Cannabis Hop Humulus lupulus Hop Tweehuizig(enkel vrouwelijk gebruikt) Meerjarig(overwintert als wortelstok onder de grond,eenjarige scheuten) Klimplant(rechtswindend)

Nadere informatie

Hop. Hop: Geschiedenis De hopplant Hopsamenstelling Hopharsen Hopoliën Hoplooistoffen Hopopslag Hopgebruik in bier EBU.

Hop. Hop: Geschiedenis De hopplant Hopsamenstelling Hopharsen Hopoliën Hoplooistoffen Hopopslag Hopgebruik in bier EBU. Hop: Geschiedenis De hopplant Hopsamenstelling Hopharsen Hopoliën Hoplooistoffen Hopopslag Hopgebruik in bier EBU Peter Wester Geschiedenis: Tot aan ~ 1500 werd er gruitbier gedronken Gruit, een kruidenmengsel

Nadere informatie

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Op 12 september 2015 wordt bij de bierbrouw vereniging t Hopbelleke een gezamenlijke bierbrouwdag georganiseerd. De T.C. is gevraagds om een aantal brouwrecepten

Nadere informatie

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen?

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Hopbitterheid Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Het eenvoudige antwoord op bovenstaande vraag is: die is er niet. De vraag kwam naar voren toen bleek dat mijn brouwrekenprogramma

Nadere informatie

Informatie over onze. Hop.

Informatie over onze. Hop. Informatie over onze Hop Hopoverzicht & beschikbaarheid Beste hopliefhebber In deze folder bundelden wij alle informatie over de verschillende hopsoorten in ons assortiment. Hieronder vind je eveneens

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties 6 de jaar

Onderzoekscompetenties 6 de jaar Onderzoekscompetenties 6 de jaar Werkschema: Bier brouwen Werkschema 1. Algemene lesgegevens Brouwproces leren kennen met chemische reacties, zelf brouwen, etiketontwerp. 2. Lesverloop Planning: les 1:

Nadere informatie

Eigendom Derek Walsh & 1

Eigendom Derek Walsh & 1 Eigendom Derek Walsh & 1 Hoe groot is de invloed van gist op mijn bier? Alle technische aspecten van 1 bier die met 4 verschillende gisten is gebrouwen Mét degustatie! Eigendom Derek Walsh & 2 Doelstellingen

Nadere informatie

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3

Totale hoeveelheid water: 128 Hoeveelheid spoelwater: 58 Verwacht alcoholgehalte: 6,2 Plato: 13,8 kg mout nodig: 21 Beslagdikte: 1/ 3 / Kadett Vooropgestelde hoeveelheid: Corr.fact.:,8 Gewenste dichtheid: 6 Maischwater: Gistsoort: Kasteelbier Datum opstart giststarter: // Datum malen mout: 8// 6 C Temperatuur: 6 8 Tijd: 6 Bitterhop Hallertau,%

Nadere informatie

Eigendom Derek Walsh & 1

Eigendom Derek Walsh & 1 Eigendom Derek Walsh & 1 Hoe kan u op een verantwoorde wijze veel meer hop-geur/-smaak, -bitterheid en -karakter in uw bieren krijgen? Met degustatie van nieuwe voorbeeldbieren uit het binnen- en buitenland!

Nadere informatie

BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS

BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS BROUWFOUTEN OF SMAAKEIGENSCHAP? LUC PAUWELS VEROUDERING - OXIDATIE VETZUREN - STRECKER DEGRADATIE - LICHTDEGRADATIE DIACETYL DMS 4 VG ETHYLACETAAT MELKZUUR VERSUS AZIJNZUUR VEROUDERING - OXIDATIE VAN VETZUREN

Nadere informatie

10:00 10:45 Crash course afwijkingen in bier & 12:00 12:45 Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze

10:00 10:45 Crash course afwijkingen in bier & 12:00 12:45 Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze 10:00 10:45 Crash course afwijkingen in bier & 12:00 12:45 Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze kunt herkennen met 3 voorbeelden. Derek Walsh BIER+ BrewingInnovationsEducationRecipes+

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

0,0001-0,003 0,0001-0,0002 0,010-0,10 0, ,001

0,0001-0,003 0,0001-0,0002 0,010-0,10 0, ,001 Over zwavel. Zoals eerder gezegd was het Jan S. die mij aanzette tot dit verhaaltje. Tijdens het proeven van bokbieren maakte iemand de opmerking: typisch een ondergister. Ik snapte niet wat er nou typisch

Nadere informatie

Chimay Blauw Huizer Blauw

Chimay Blauw Huizer Blauw Chimay Blauw Huizer Blauw 11 Trappistenbrouwerijen Nederland - 1884: La Trappe-Koningshoeven - 2013: De Kievit (Zundert Abdij Maria Toevlucht) Belgie - 1595: Rochefort - 1836: Westmalle - 1862: Chimay

Nadere informatie

Beschrijving van de hotelkamers. www.deoudebrouwerij.nl. Hotel & Restaurant De Oude Brouwerij

Beschrijving van de hotelkamers. www.deoudebrouwerij.nl. Hotel & Restaurant De Oude Brouwerij Beschrijving van de hotelkamers www.deoudebrouwerij.nl Hotel & Restaurant De Oude Brouwerij Moutkamer Dit is onze meest voordelige (budget) kamer. Deze gemoedelijk ingerichte tweepersoonskamer is voorzien

Nadere informatie

Brouwland, 26 mei 2012

Brouwland, 26 mei 2012 Zuurstof, een vloek of een zegen? Jacques Bertens Een vet verhaal Brouwland, 26 mei 2012 Vet Dit verhaal gaat over zuurstof en vet Verzadigde vetzuren worden onder invloed van zuurstof omgezet in onverzadigde

Nadere informatie

Hopflash - november 2016

Hopflash - november 2016 Hopflash - november 2016 Bijeenkomst van het IHGC (Commissie Economie) in Nürnberg (Duitsland) De bijeenkomst van het IHGC (Commissie Economie) vond plaats aan de vooravond van de BrauBeviale in Nürnberg,

Nadere informatie

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen Maischen Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen de vergistinggraad van het wort; de viscositeit van het wort en bier; de hoeveelheid door de gist opneembare eiwitten (aminozuren);

Nadere informatie

BIO BASED ECONOMY WERKT!

BIO BASED ECONOMY WERKT! Inhoudsstoffen uit uien Ui, meer dan voedingsbron alleen BIO BASED ECONOMY WERKT! GROene GRONDSTOFFEN Inhoudsstoffen GROene GRONDSTOFFEN Inhoudsstoffen uit uien Inleiding Uien zijn voor Nederland en zeker

Nadere informatie

BROdeLuxe Brouw Gereedschappen

BROdeLuxe Brouw Gereedschappen BROdeLuxe Brouw is een presentatie/training met als doel de Brouw aanwezig in BROdeLuxe uit te leggen. Aan bod komen de volgende onderwerpen: Algemeen Welke Brouw zijn aanwezig? Uitleg van de Brouw Peter

Nadere informatie

Eetbare waterplanten. Taco Blom school voor permacultuur

Eetbare waterplanten. Taco Blom school voor permacultuur Eetbare waterplanten Taco Blom school voor permacultuur Gelle lotus Eetbare: Wortel zaad stam Eetbare Gebruikt: olie wortels worden gekookt om alle bitterheid er uit te krijgen. De wortel is rijk aan zetmeel

Nadere informatie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie PROef Werk Les 3 Saison - Witbier - Weizen - IPA - DIPA Als voorbereiding op het proeven van saison, witbier, weizen, IPA en DIPA komt het volgende op tafel: -Limoen -Citroen -Sinaasappel -Grapefruit -Passievrucht

Nadere informatie

Rekenmethode om het verlies aan bitterheid van hop gedurende de opslag te schatten. 3 december 1998

Rekenmethode om het verlies aan bitterheid van hop gedurende de opslag te schatten. 3 december 1998 Rekenmethode om het verlies aan bitterheid van hop gedurende de opslag te schatten. 3 december 1998 Inleiding De aanleiding voor dit artikel is ontstaan in de praktijk. De doelstellingen die de (thuis)brouwer

Nadere informatie

Hop. Introductie. Samenstelling hop (humulus lupulus)

Hop. Introductie. Samenstelling hop (humulus lupulus) Introductie Hop Met deze samenvatting over 'hop' wordt informatie verstrekt over de hopsamenstelling, het verkrijgen van bitterheid, hopprodukten en hoe het beste hopgiften bepaald kunnen worden om een

Nadere informatie

De beknopte biergids van bierkraag.be

De beknopte biergids van bierkraag.be De beknopte biergids van bierkraag.be Wat is het Iedereen kent het wel, maar wat is bier eigenlijk? Bier is een drank die gemaakt wordt met hoofdzakelijk water en mout. Mout is een soort graan dat gaat

Nadere informatie

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be Alles over bier Biertypes HET ASSORTIMENT BIEREN IN DE MARKT GROEIT. NAAST TYPES EN SMAKEN IS ER ONDERSCHEID TUSSEN ONDERGISTEND EN BOVENGISTEND BIER. BEKENDSTE ONDERGISTEND BIER (GEBROUWEN BIJ LAGE TEMPERATUREN)

Nadere informatie

Eerbeckse Dorpsbrouwerie

Eerbeckse Dorpsbrouwerie Eerbeckse Dorpsbrouwerie Mijn naam is Koos van der Velde. Ik woon met vrouw en kinderen in Eerbeek. Ik ben 44 jaar oud en overdag werkzaam als bedrijfsleider bij een Electro Technisch installatiebureau.

Nadere informatie

O 2 en zijn invloed op het brouwproces. Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort

O 2 en zijn invloed op het brouwproces. Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort O 2 en zijn invloed op het brouwproces Dipl Brmstr JW den Hartog Amersfoort 30-03-18 Wat is zuurstof, ook wel O 2 genoemd Dizuurstof of moleculaire zuurstof (O 2 ) is de belangrijkste enkelvoudige stof

Nadere informatie

Bloeigedrag in courgette. Wat kunnen we doen om zoveel mogelijk vruchten te oogsten?

Bloeigedrag in courgette. Wat kunnen we doen om zoveel mogelijk vruchten te oogsten? Bloeigedrag in courgette Wat kunnen we doen om zoveel mogelijk vruchten te oogsten? Bloeigedrag courgette Hoe kunnen we zoveel mogelijk vrouwelijke bloemen laten uitgroeien tot een oogstbare vrucht? Wat

Nadere informatie

ROZENBOTTEL (uit de Proost)

ROZENBOTTEL (uit de Proost) ROZENBOTTEL (uit de Proost) De rozenbottel behoort tot de Rosaceae-soorten (roosachtigen). Men onderscheidt de wilde en de gekweekte vorm. De wilde vorm is de Rosa canina, ook wel hondsroos genaamd. Deze

Nadere informatie

De fermentatie van tabak 5/03/ 15

De fermentatie van tabak 5/03/ 15 De fermentatie van tabak Dockx Luka 4Tbio 5/03/ 15 1 Inhoudstabel 1. Wat voorafgaat aan de fermentatie 1.1. Inleiding 1.2. Het kweken van tabak 1.3. Het drogen van tabak 2. Het fermentatieproces 2.1. Voorbereiding

Nadere informatie

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot GIST Van wort naar bier Chris Talbot Inhoud Gist Welke gist gebruik je? Hoeveel gist moet je toevoegen? Berekening korrelgist Hoofd- en nagisting Hergisting Gist Bijzondere ingrediënt Ééncellige schimmel,

Nadere informatie

Aromatherapie. In de winkel verkopen we de top producten van Tisserand. In de praktijk is doterra aanwezig.

Aromatherapie. In de winkel verkopen we de top producten van Tisserand. In de praktijk is doterra aanwezig. Aromatherapie Aromatherapie is een natuurgeneeskunde waarbij gebruik wordt gemaakt van etherische olie van: kruiden, vruchten, bloesem, bloemen, blad, zaad, schil of schors van het hout van stam, takken

Nadere informatie

MIJN AROMATISCHE PLANTEN

MIJN AROMATISCHE PLANTEN De teelt van aromatische planten is een aangename en gemakkelijke manier om de vreugde van het zelf produceren te ontdekken. Beginner of fijnproever, iedereen kan genieten van verse kruiden die op een

Nadere informatie

Programma Programma /02/2010

Programma Programma /02/2010 Programma 2009-2010 4 oktober: asperge 24 januari: sla en ajuin 14 februari: kruiden, kiemplanten en groenbemesters 7 maart: meloen, pompoen en courgettes 30 mei: selder en wortelen Witloof Kolen Aardappelen

Nadere informatie

HOPGIDS.

HOPGIDS. HOPGIDS www.brouwland.com HOPFACTS Beste hopliefhebber, In deze folder bundelden wij alle informatie over de verschillende hopsoorten in ons assortiment. Consulteer onze website voor de actuele beschikbaarheid

Nadere informatie

Algemeen. Het Bierbrouwprogramma kun je gebruiken voor het berekenen van bierrecepten. Het bestaat uit 9 Tabbladen:

Algemeen. Het Bierbrouwprogramma kun je gebruiken voor het berekenen van bierrecepten. Het bestaat uit 9 Tabbladen: Algemeen Het Bierbrouwprogramma kun je gebruiken voor het berekenen van bierrecepten. Het bestaat uit 9 Tabbladen: v Tablad: Analyse van (on)gemout graan + aanvullende grondstoffen en ingrediënten. Kleur:

Nadere informatie

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE

Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Bier Kaart. MARTIN'S PALE ALE Wie kent niet de Martin s Pale Ale? Het bier dat onze voorouders "de nobelste Engelse Pale Ale noemden... Dit unieke bier is de vrucht van een absoluut buitengewone ambachtelijke

Nadere informatie

IPA Het Verhaal. Inleiding.

IPA Het Verhaal. Inleiding. IPA Het Verhaal Inleiding. India Pale Ales (IPA) en met name de Amerikaanse versies hiervan, verheugen zich steeds meer in de belangstelling, ook in Nederland. De wedstrijd die Brand uitschreef voor dit

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Prenylflavonoïden in hop en bier

Prenylflavonoïden in hop en bier Prenylflavonoïden in hop en bier Peter Wester Recentelijk werd in het Journal of Chromatography een artikel gepubliceerd van dr. Jan F. Stevens van de Oregon State University over het voorkomen van bepaalde

Nadere informatie

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom.

Chocolade. De geschiedenis. De cacaoboom. Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Chocolade Ik houd mijn spreekbeurt over chocolade. De geschiedenis In zuid Amerika groeit de cacaoboom. Daar wordt al sinds de 17e eeuw door verschillende volken de cacaoboom gekweekt. De Inca's, Maya's

Nadere informatie

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij BIERKAART Bieren van t vat pilsener 25 cl alc. 5,0 % vol. 2,10 pilsener 50 cl alc. 5.0 % vol. 3,90 Up 22 cl alc. 5,5 % vol 2,20 Hoppen Blond van Jopen alc. 6,8% vol. 3,30 Ons eigen bier 2,60 Ons Carusobier

Nadere informatie

Het rekenen aan recepten

Het rekenen aan recepten Peter Wester Het rekenen aan recepten zal bestaan uit de volgende zes onderdelen, gevolgd door aanbevelingen en referentielijst: Basisgegevens en brouwtechnische relaties De storting vs volumepercentagealcohol

Nadere informatie

Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1

Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1 Brouwafwijkingen (Off-flavors) Page 1 Brouwafwijkingen Brouwafwijkingen zijn (ongewenste) smaak en-/of geurafwijkingen te wijten aan: een fout in één of meer van de stappen in het gehele brouwproces de

Nadere informatie

Wijngaard de Heuvel. Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen:

Wijngaard de Heuvel.  Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen: Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen: 1. Koken 2. Koelen van het wort 3. Giststarter aanmaken en overheveling 4. Gist toevoegen en gisting 5. Controle gisting 6. Lagering

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 17 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014

Recepten samenstellen. Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Hints en tips Arnoud Aten 2014 Recepten samenstellen Waarom? Hoe? Wat? 31-jan-2013 Recepten samenstellen - hints en tips 2 / 33 Waarom zelf een recept maken? Je eigen recept! Niet

Nadere informatie

Veevoeder Vochtgehalte

Veevoeder Vochtgehalte Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Veevoeder Versie juni 2014 BAM/deel 2/03 Inhoud INHOUD 1 Doel en toepassingsgebied 3 2 Principe 3 3 Materiaal

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_740329.DOC - 2000-02-01 MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Dienst Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 29 maart 1974 betreffende

Nadere informatie

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book Alles over (KOKOS)OLIE E-book WAT IS KOKOS EIGENLIJK? KOKOS EN KOKOSVET KOMEN VAN DE KOKOSNOOT. KOKOSVET BEVAT HET MEESTE VERZADIGD VET VAN ALLE VET- EN OLIESOORTEN. VERZADIGD VET STAAT EROM BEKEND NIET

Nadere informatie

Minimum bepaalbaarheidsgrens

Minimum bepaalbaarheidsgrens Stofnaam Type methode Te onderzoeken in Minimum bepaalbaarheidsgrens Vocht Gravimetrisch Mengvoeders uitgezonderd mineralenmengsels; diervoedergrondstoffen en enkelvoudige diervoeders uitgezonderd minerale

Nadere informatie

6,6. Paragraaf 1. Schuim. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding.

6,6. Paragraaf 1. Schuim. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding. Praktische-opdracht door een scholier 1887 woorden 13 april 2004 6,6 25 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding. De meeste mensen houden wel van een lekker biertje. En daarbij worden allemaal eisen gesteld.

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel BIOSTIMULANT Het begint bij de wortel - Stimuleert de wortelgroei en -activiteit Verhoogt stresstolerantie onder ongunstige groeiomstandigheden Vergroot wortellengte en biomassa Verbetert opname van water

Nadere informatie

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen?

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen? Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen Deze kaart gaat over micro-organismen. Microorganismen zitten in voedsel. Als je voedsel bereidt is het belangrijk om te weten wat micro-organismen

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor veevoeder in het kader van het mestdecreet Veevoeder Droge stof gehalte

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor veevoeder in het kader van het mestdecreet Veevoeder Droge stof gehalte - Bemonsterings- en analysemethodes voor veevoeder in het kader van het mestdecreet Veevoeder Droge stof gehalte VERSIE 3.1 juni 2010 Pagina 1 van 6 BAM/deel 2/03 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Het voorschrift

Nadere informatie

Van druif tot wijn. Druif. Wijnbereiding. De gisting

Van druif tot wijn. Druif. Wijnbereiding. De gisting Van druif tot wijn Druif De druif is een klimplant, die wordt gekweekt als de druivenstok, ook wel wijnstok, wijnrank of druivenboom genoemd. Naast de wilde soort zijn er veel cultivars, gekweekte varianten:

Nadere informatie

VLIERBLOESEM RECEPTEN

VLIERBLOESEM RECEPTEN VLIERBLOESEM RECEPTEN Vlierbloesemazijn De bloemen kunnen het best verzameld worden als ze net beginnen te bloeien, rond eind mei, begin juni. Ze kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Ingredienten

Nadere informatie

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop BAKWORKSHOP Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. SOORTEN BLOEM EN MEEL Bloem Met bloem wordt wit meel aangeduid. Bij bloem worden de zemel en de kiem van de graankorrel voor het malen

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Van boon tot koffie.

Van boon tot koffie. Van boon tot koffie. Legende. Rond 300 V.Ch. Ontdekte geitenhoeder Kaldi dat zijn geiten, na het eten van bessen van een bepaalde struik, opvallend energiek waren. Een monnik ving dit op en maakte een

Nadere informatie

Is mijn bier voldoende uitgegist?

Is mijn bier voldoende uitgegist? Is mijn bier voldoende uitgegist? Vele bieren van hobbybrouwers bereiken een eind-densiteit van rond de SG=1,014 of zelfs richting SG=1,020. Zelden lager dan 1,010. De meeste betere Belgische bieren bereiken

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

L i m o n a d e. d e L u x e. citroen-gember limonade

L i m o n a d e. d e L u x e. citroen-gember limonade L i m o n a d e d e L u x e citroen-gember limonade Citroen-gembersiroop 5 cm verse gember, geschild. Rasp en sap van 2 biologische citroenen. 500g kristalsuiker. Snijd de gember in grove stukken.breng

Nadere informatie

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart 2005 8.1 128 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 2.1 AFVAL 1. a. metaal, papier, plastic, hout b. GFT en papierbak 2. bron 1 3. a. het

Nadere informatie

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart 2004 6.1 139 keer beoordeeld Vak Nederlands Bier Ik ga mijn spreekbeurt over bier houden ik behandel de volgende hoofdstukken Iedereen weet wat bier

Nadere informatie

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere PLANT CARE IN ITS ESSENCE WAAROM HORTIPLANTCARE GEBRUIKEN? Sterk geconcentreerde producten, en goedkoop in gebruik Alleen de beste natuurlijke grondstoffen Een uitgebalanceerd product programma voor de

Nadere informatie

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017 Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving 78 Speculaasbier verwacht 2017 77 Bokbier verwacht 2017 76 Weizen verwacht 2017 75 Dubbel verwacht 2017

Nadere informatie

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen - PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen Categorie Bock Sub-type: Donker Bock Al e. Laaggegist en hooggegist (ca. 70-82% schijnbare vergistingsgraad). 6,0-7,4 Vol.% 1,061-74 g/cm 3 of 15-18 % w/w 31-100

Nadere informatie

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro)

Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Handleiding recepten module Brouwvisie (& pro) Document : Handleiding Recepten module Brouwvisie (& Pro) Versie : 1.0 Datum : Maandag 10 April 2019 Auteur : Oscar Moerman 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2.

Nadere informatie

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product...

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product... fourapples news Bij fourapples draait alles rond appels. We produceren... - *fourbubbels* (een cider van 4% vol. alc.) - *sweetshine* (een zoete appel likeur - 18% vol. alc.) - *sweetshine cherry* (een

Nadere informatie

Maïsoogst 2015 28/09/2015

Maïsoogst 2015 28/09/2015 Maïsoogst 2015 28/09/2015 De maïsoogst komt eraan. De natte maand augustus heeft het te verwachte oogsttijdstip wat achteruit geschoven. Ondanks de eerdere droogte lijkt de schimmeldruk vaak mee te vallen.

Nadere informatie

Finale BRAND bierbrouwwedstrijd 13 mei 2017

Finale BRAND bierbrouwwedstrijd 13 mei 2017 Finale BRAND bierbrouwwedstrijd 13 mei 2017 De Brand amateur bierbrouw wedstrijd is zo langzamerhand een evenement wat een vast plek heeft veroverd in de wedstrijdagenda van veel thuisbrouwers in Nederland.

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CRAFT-MALZ - ARTISANAAL - ONCONVENTIONEEL - MET HART EN ZIEL Op de biermarkt is de trend naar craft-bier gedurende de afgelopen

Nadere informatie

Groene thee soorten. Chinese thee. [ Pu Erh - Yunnan Tuocha ]

Groene thee soorten. Chinese thee. [ Pu Erh - Yunnan Tuocha ] Groene thee soorten Chinese thee [ Pu Erh - Yunnan Tuocha ] Deze thee werd een aantal jaren geleden aan ons geïntroduceerd door een Parijse leermeester: Dominique Coquelle, die een groot deel van zijn

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1 Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 1 biologie CSE KB. KB-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 46. Bij het beantwoorden van die vragen

Nadere informatie

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina).

INSTALLATIESTAPPEN NB: ClayStone is niet geschikt voor een douche en andere vochtige zone. (Voor deze toepassing, zie Creatina). Perfectino ClayStone instructies INSTALLATIESTAPPEN Voorbereiding van de ondergrond... 1 Voorbereiding voor de installatie op tegels... 2 Producttoepassing... 2 Aanbrengen dichtingsmengsel voor tegels

Nadere informatie

Thuis bier brouwen. Praktische handleiding voor de amateur-bierbrouwer. Louis Meulders

Thuis bier brouwen. Praktische handleiding voor de amateur-bierbrouwer. Louis Meulders Thuis bier brouwen Praktische handleiding voor de amateur-bierbrouwer Louis Meulders Thuis bier brouwen Thuis bier brouwen Praktische handleiding voor de amateur-bierbrouwer Louis Meulders 2000 (Rev.6-2008),

Nadere informatie

Vragen. Groeien en bloeien

Vragen. Groeien en bloeien Groeien en bloeien Kamerplanten staan langer in de huiskamer dan een boeket of bloemstuk. Een plant heeft bepaalde zaken nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Om een goed advies te kunnen geven moet

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Inhoudstafel 1. Is er een verschil tussen cannabis en hennep?... 2 2. Wat wordt

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

Productie van biobrandstof uit koolzaad

Productie van biobrandstof uit koolzaad Productie van biobrandstof uit koolzaad Stijn Windey Inhoud Koolzaad als brandstof KOBRA: ALT demonstratieproject koolzaadbrandstoffen Energiekenniscentrum 2 Inhoud Koolzaad als brandstof KOBRA: ALT demonstratieproject

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Vloeibare biergisten Wyeast

Gebruiksaanwijzing. Vloeibare biergisten Wyeast Iedere amateur bierbrouwer is het eens met het volgende : gist heeft een zeer grote invloed op de smaak van je bier. Bij het gebruik van vloeibare biergisten zal de kwaliteit van je zelfgebrouwen bier

Nadere informatie

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Inleiding In de tarweteelt is de bestrijding van blad- en aarziekten eigenlijk ieder jaar nodig om een maximale financiële

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

VELDSLA ONDER GLAS 2015

VELDSLA ONDER GLAS 2015 VELDSLA ONDER GLAS 2015 Zaaidichtheid 4 e gamma (winter 2015-2016 ) TOAGLA15VSL_TT01 Onderzoek financieel gesteund door GMO. Doel Nagaan wat de invloed is van de zaaidichtheid op opbrengst en geel blad.

Nadere informatie

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 De Schuimkragen VZW Stichtend lid van vzw Zythos, Confederatie van Belgische Objectieve Bierproeversverenigingen Lid van de Gemeentelijke Cultuurraad van Zele BUFO 4,8

Nadere informatie

De Maillard reactie. Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders.

De Maillard reactie. Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders. De Maillard reactie Dit wordt een ingewikkeld verhaal, maar het is niet anders. Levensmiddelen kunnen bruin kleuren. We kennen allemaal wel wat voorbeelden: als je een appel dóórsnijdt wordt-ie na een

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

PRODUCTIE VAN DESEM TRADILEVAIN

PRODUCTIE VAN DESEM TRADILEVAIN TRADILEVAIN VOORDELEN VAN DE TRADILEVAIN VAN JAC Constante productiekwaliteit aangezien altijd met hetzelfde moederdeeg wordt gewerkt. Neemt weinig plaats in beslag in het bakkersatelier. U kunt de Tradilevain

Nadere informatie

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar

koper voor het bierschap in de winkel (30 sec) staat alvorens te beslissen wat hij /zij koopt, etc, etc. Het klinkt zoals het hier staat saai, maar ONK 2014 te Wijlre Op vrijdag 24 mei werd een feestje gevierd bij de Brand bierbrouwerij te Wijlre. Er kwamen een paar dingen samen: ter afsluiting van de Week van het Nederlandse Bier werden op 24 en

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie