De Innovator. Vijfkrachtenmodel. Het Vijfkrachtenmodel in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Innovator. Vijfkrachtenmodel. Het Vijfkrachtenmodel in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen"

Transcriptie

1 De Innovator Vijfkrachtenmodel Het Vijfkrachtenmodel in een notendop de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

2 Vijfkrachtenmodel Het vijfkrachtenmodel van Porter is een tool om de positie van een bedrijf in kaart te brengen. Hierbij kijk je naar key-factoren die de aard van de competitie en concurrentie beschrijven. Porter noemt deze factoren krachten. In een strategische analyse is het vijfkrachtenmodel een prima methode om te analyseren hoe competitieve krachten een industrie of branche vormen, en de aard van de concurrentie in te schatten. Het vijfkrachtenmodel geeft aan of een branche aantrekkelijk is! Wat is het vijfkrachtenmodel van Porter? Het vijfkrachtenmodel is een tool waarmee je concurrentie analyseert in een branche en rond je bedrijf. In het vijfkrachtenmodel leer je hoe die concurrentie er uit ziet: rivaliteit tussen de huidige concurrenten dreiging van nieuwe toetreders substituten en complementen kracht van de toeleveranciers kracht van de kopers

3 Achtergrond Achtergrond van het vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is ontwikkeld door Michael Porter, (Harvard); een autoriteit op strategie-gebied. Terwijl alle firma s werken in een sociaal economische omgeving waarin allerlei factoren een rol spelen (juridisch, sociaal, economisch, technisch, ecologisch, etc) kennen bedrijven ook een directe concurrentie-omgeving. De structuur van deze concurrentie-omgeving bepaalt de uiteindelijke aantrekkelijkheid van de markt, en helpt de beste positionering te vinden van een bedrijf in de sector. Wanneer gebruiken we het vijfkrachtenmodel? In een strategische analyse is het vijfkrachtenmodel een heel goede methode om de krachten te zien die een branche beïnvloeden en bepalen. Samen bepalen de vijf krachten: de aantrekkelijkheid van een branche, het winstpotentieel, gemak van een verandering in positionering. De analyse is met name nuttig als een bedrijf moet besluiten over een markt-entree of een markt-exit; daarnaast geeft het een goed beeld van de kansen en bedreigingen in de industrie.

4 De Vijf Krachten Zoals al genoemd gaat Porter uit van vijf krachten die de concurrentieomgeving bepalen, we lopen ze even langs: rivaliteit tussen de huidige concurrenten Rivaliteit. Het eerste waar een bedrijf mee te maken krijgt zijn de directe concurrenten. Als organisaties concurreren om dezelfde klanten, en marktaandeel proberen te vergroten ten koste van anderen, dan moet elke speler reageren en anticiperen op de acties van de concurrent. dreiging van nieuwe toetreders Dreiging van toetreders. Nieuwe toetreders in de sector concurreren met de gevestigde bedrijven; hierdoor ontstaat een neerwaartse druk op de prijzen en uiteindelijk de winst. Voorbeeld: Japanse auto s zijn een geweldige toetreder geweest op de Europese en Amerikaanse markt; zij bedreig(d)en de positie van de bekende spelers. Het bestaan van serieuze barrières tegen toetreding helpt het winstpotentieel van bestaande bedrijven te beschermen en maken een sector aantrekkelijker.

5 substituten en complementen Naast bedrijven die direct concurreren, zijn er bedrijven die de dynamiek in een sector beïnvloeden door substituut producten of diensten aan te bieden met dezelfde functie (waarmee je hetzelfde doel kunt bereiken), maar met een andere techniek. Het bestaan van substituten bedreigt de vraag in een sector en zet druk op prijzen en marges. Waar een substituut een bedreiging is levert een complement een kans, want klanten kopen meer van een gegeven product als ze meer verlangen van een complementair product. Voorbeeld: itunes is gestart als een complement voor de ipod van Apple. Itunes is verder als hefboom gebruikt voor iphone en ipad. kracht van de toeleveranciers Macht van de leveranciers. Leveranciers geven een bedrijf mensen, grondstoffen, componenten, informatie en financiering. Leveranciers zijn van groot belang; zij bepalen de klantwaarde verderop in de keten naar de klant toe. Leveranciers met meer macht kunnen beter prijzen onderhandelen en drukken daarmee de marges van de bedrijven downstream. kracht van de kopers Macht van de kopers. Kopers in een sector kunnen ook de eindklanten zijn, maar meestal bedoelen we distributeurs, tussenhandel en intermediaire partijen. Net als bij leveranciers kunnen kopers macht hebben om de handel naar hun hand te zetten.

6 Analyse De analyse in vijfkrachtenmodel is eigenlijk best complex. Elk van de vijf moet je nu echt goed in kaart brengen, en er serieus over na denken. Hier zit de zwakte van het model het is geen snelle methode, maar echt werk. De analyse is tijdrovend en een beetje verslag levert één pagina text op per factor. Dus 5 analyses: Analyse van de rivaliteit tussen de huidige concurrenten Analyse van de dreiging van nieuwe toetreders Analyse van substituten en complementen Analyse van de kracht van de toeleveranciers Analyse van de kracht van de kopers Voor de analyse moet je echt gaan zitten, of met een kleine groep een goede analysesessie houden, dat laatste werkt vaak sneller en beter. Vijfkrachtenmodel: de Integratie Nadat alle vijf de analyses gemaakt zijn is het tijd voor de integratie. Alles afwegend kom je tot een totaal beeld. Deze integratie klinkt geweldig ingewikkeld, maar is in feite makkelijker dan de vorige stappen. Vat de vijf analyses samen en voeg er één hoofdstuk aan toe. Vaak rolt de conclusie er vanzelf uit. De vijfkrachten analyse is klaar; maar hoe verder?

7 Vijf krachten analyse Analyse van de Rivaliteit tussen concurrenten Rivaliteit. Het eerste waar een bedrijf mee te maken krijgt zijn de directe concurrenten. Als organisaties concurreren om dezelfde klanten, en marktaandeel proberen te vergroten ten koste van anderen, dan moet elke speler reageren en anticiperen op de acties van de concurrent. Concurrenten in kaart brengen is niet lastig (je kunt ook apart nog een concurrentieanalyse maken). Voor het vijfkrachten model is belangrijker om in te schatten hoe groot de concurrentie is en of er incentives zijn om te vechten of dat er coördinatie mogelijk is. Zijn er incentives om te vechten? In een groeimarkt is er weinig reden om te vechten. In een groeimarkt is capaciteit tekort het hoofdprobleem Differentiatiemogelijkheden verlagen de concurrentiedrift. Er is ruimte voor een eigen plek in de markt Cyclische markten concureren vooral als er weinig vraag is; het laagseizoen.. Prijzen gaan omhoog in het hoogseizoen Zijn er coördinatie-mogelijkheden? Coordinatie in de vorm van afspraken (kartelvorming) zijn verboden, maar: Lijken de bedrijven op elkaar; dan laten ze de prijzen ongemoeid; ze weten beiden wat voor problemen lage prijzen brengen Beste prijs clausules houden paradoxaal de prijzen op pijl; niet zwaar onder de prijs van de ander duiken loont vaak beter

8 Analyse van de dreiging van nieuwe toetreders Dreiging van toetreders. Nieuwe toetreders in de sector concurreren met de gevestigde bedrijven; hierdoor ontstaat een neerwaartse druk op de prijzen en uiteindelijk de winst. Voorbeeld: Japanse auto s zijn een geweldige toetreder geweest op de Europese en Amerikaanse markt; zij bedreig(d)en de positie van de bekende spelers. Het bestaan van serieuze barrières tegen toetreding helpt het winstpotentieel van bestaande bedrijven te beschermen en maken een sector aantrekkelijker. Zijn er hoge verzonken kosten - investeringen die je nooit terugverdient maken het risico groter (Is er veel geld beschikbaar in de branche dan werkt deze barrière niet) Zijn er wettelijke barrières? Patenten, licenties, toelatingseisen, keurmerken, etc Zijn er pioniers en sterke merken? Coca Cola en Pepsi druk je niet zomaar uit de markt Zijn er contracten waar je last van hebt (een distributiekanaal dat is dichtgetimmerd) Is er een grote economy of scale? Een nieuwkomer is dan bijna altijd duurder Is er een steile leercurve voor de nieuwkomer, Dan kost het veel tijd en inspanning om op hetzelfde niveau te halen

9 Analyse van substituten en complementen Substituten en complementen. Naast bedrijven die direct concurreren, zijn er bedrijven die de dynamiek in een sector beïnvloeden door substituut producten of diensten aan te bieden met dezelfde functie (waarmee je hetzelfde doel kunt bereiken), maar met een andere techniek. Het bestaan van substituten bedreigt de vraag in een sector en zet druk op prijzen en marges. Zijn er substituten? computerspellen bedreigen TV (tijd), computerspellen kopen ipv muziek (geld), YouTube en Facebook bedreigen TV (tijd) Zijn er potentiële toekomstige substituten door technologische ontwikkeling Wat is de cross-price elasticiteit (een prijsdaling van mobiel bellen verlaagt de vraag naar vaste aansluitingen) Zijn er overstapkosten ( switching cost )? Bij margarine en boter zijn deze kosten nihil. Van OV naar de auto hoog (als je geen rijbewijs hebt) Waar een substituut een bedreiging is levert een complement een kans, want klanten kopen meer van een gegeven product als ze meer verlangen van een complementair product. Voorbeeld: itunes is gestart als een complement voor de ipod van Apple. itunes is verder als hefboom gebruikt voor iphone en ipad.

10 Analyse van de kracht van de toeleveranciers Macht van de leveranciers. Leveranciers geven een bedrijf mensen, grondstoffen, componenten, informatie en financiering. Leveranciers zijn van groot belang; zij bepalen de klantwaarde verderop in de keten naar de klant toe. Leveranciers met meer macht kunnen beter prijzen onderhandelen en drukken daarmee de marges van de bedrijven downstream. Zijn er veel of weinig leveranciers? Hoe lager het aantal, des te meer macht hebben ze Zijn er hoge overstapkosten? Hoge overstapkosten maken het moeilijk van leverancier te wisselen Is achterwaartse integratie een mogelijkheid? Alleen de dreiging verlaagt de macht van de leverancier al Is de markttransparantie groot? Hoe transparanter de markt, hoe lager de macht

11 Analyse van de kracht van de kopers Macht van de kopers. Kopers in een sector kunnen ook de eindklanten zijn, maar meestal bedoelen we distributeurs, tussenhandel en intermediaire partijen. Net als bij leveranciers kunnen kopers macht hebben om de handel naar hun hand te zetten. Zijn er weinig klanten? Dan is hun macht groot. Apple kan de chipfabrikanten tegen elkaar uitspelen Zijn er overstapkosten? De overstapkosten kunnen zo hoog zijn dat de klant niet wil overstappen Is de markt transparant? In een transparante markt stijgt de macht van de afnemer. Zie de impact van internet op de consument Vijfkrachtenmodel Nadat alle vijf de analyses gemaakt zijn is het tijd voor de integratie. Alles afwegend kom je tot een totaal beeld. Deze integratie klinkt geweldig ingewikkeld, maar is in feite makkelijker dan de vorige stappen. Vat de vijf analyses samen en voeg er één hoofdstuk aan toe. Vaak rolt de conclusie er vanzelf uit. De vijfkrachten analyse is klaar; maar hoe verder?

12 Vervolg Slimme bedrijven stellen een directe reactie op de uitkomst van het vijfkrachtenmodel even uit. Beter is eens rustig na te denken hoe je deze concurrentie-omgeving in je voordeel kunt veranderen. Zijn er differentiatie mogelijkheden? Kun je barrières opwerpen voor toetreders? Kun je complementen verbinden aan je product? Kun je met supply chain management de macht van leveranciers verkleinen? Kun je de overstapkosten voor de klant verhogen? Waarvoor gebruik je het vijfkrachtenmodel? Het vijfkrachtenmodel gebruik je of zelfstandig of als voorbereiding op bijvoorbeeld: Business Model Canvas Groeistrategie Verdienmodel Het geeft een prima basis om verder mee te werken. Je kunt ook andere tools gebruiken, maar het vijfkrachtenmodel is wel een echte klassieker.

13 Business Model Canvas Het vijfkrachtenmodel is een prachtige voorbereiding voor het Business Model Canvas. Is de macht van leverancier groot? Concentreer je dan eens op de linkerkant van de poster (Key Partners)? Kun je de klant insluiten en zorgen dat de overstapkosten groter worden (Klantrelaties). Kun je kanalen aan je binden en zo toetreders de weg afsnijden? Zijn er complementen die je toegevoegde waarde kunnen vergroten? Het vijfkrachtenmodel en Innovatie Eén van de mogelijke vervolg stappen op het vijfkrachtenmodel is kijken waar je moet innoveren om beter uit de bus te komen. Je weet nu hoe het bedrijf en de branche er voor staan. Innoveren loont het snelst in dat gedeelte waar je er het zwakste voor staat.

14 De Innovator

15 De Innovator De wereld verandert en elke organisatie moet zich aanpassen. De Innovator heeft verstand van veranderen; de Innovator is gespecialiseerd het begeleiden van organisaties die willen veranderen. De Innovator heeft veel ervaring. Ruim 200 bedrijven hebben we verder op weg geholpen. Als de wereld sneller verandert dan je organisatie; Dan heb je een probleem De Innovator biedt verschillende vormen van begeleiding: Trainingen Innovatietrajecten Trainingen Business Model Canvas Toolkit Trainingen Design Thinking Creatief Denken & Innovatie Verdienmodellen Innovatietrajecten Businessmodel Innovatie Verdienmodel Innovatie Service Design Invoering Design Thinking Innoveren als een Startup

16 adres tel mail Elias Prieshof BA IJhorst The Netherlands evert@de-innovator.nl bank NL54 KNAB KvK BTW nr NL B01 url

De Innovator. Trendanalyse. De Trendanalyse in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

De Innovator. Trendanalyse. De Trendanalyse in een notendop. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator Trendanalyse De Trendanalyse in een notendop de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Trendanalyse DE INNOVATOR Het gedrag van klanten wordt steeds grilliger en door trends bepaald; Daarom

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

Breng je Businessmodel in Balans!

Breng je Businessmodel in Balans! De Innovator BMC: Balanceren Resultaat met Business Model Canvas Breng je Businessmodel in Balans! In Balans Brengen Een goede insteek voor het Business Model Canvas is kijken of je het financieel meer

Nadere informatie

De Innovator. Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME. Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel?

De Innovator. Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME. Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel? De Innovator Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel? de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Innovation We leven

Nadere informatie

PORTERS VIJFKRACHTENMODEL

PORTERS VIJFKRACHTENMODEL PORTERS VIJFKRACHTENMODEL Gebruik van de tool Template Voorbeeld Porters Vijfkrachtenmodel Porters Vijfkrachtenmodel laat zien hoe sterk de concurrentiepositie van je bedrijf is. Met de tool beschrijf

Nadere informatie

De Innovator. Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

De Innovator. Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator Business Model Innovation WHEN THE GAME GETS TOUGH, CHANGE THE GAME de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Kick-Off De eerste dag is een inleiding Business Model Canvas. Doel van de

Nadere informatie

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De negen bouwstenen van het Business Model Canvas kort uitgelegd DE INNOVATOR

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De negen bouwstenen van het Business Model Canvas kort uitgelegd DE INNOVATOR Businessmodel De 9 Bouwstenen De negen bouwstenen van het Business Model Canvas kort uitgelegd de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Business Model Canvas spelen met ideeën

Nadere informatie

van Individueel tot In-Company

van Individueel tot In-Company De Innovator Innovator's Toolkit Toolkit Training: Daar wordt je vanzelf innovatief van van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Innovator's Toolkit Er is veel aandacht

Nadere informatie

Innovatie-management

Innovatie-management De Innovator Stage-Gate Hoe maak je innovatieprocessen beheersbaar? Innovatie-management Stage-Gate De Stage-Gate methode is een onderdeel van het innovatiemanagement; hiermee kunt u het hele innovatieproces

Nadere informatie

van collectief tot In-Company

van collectief tot In-Company De Innovator Innovator's Toolkit Toolkit Training: Daar wordt je innovatief van van collectief tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Innovatie in je organisatie De ontwikkelingen

Nadere informatie

De Innovator. Business Model Innovation. When the game gets tough Change the game. Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel?

De Innovator. Business Model Innovation. When the game gets tough Change the game. Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel? De Innovator Business Model Innovation When the game gets tough Change the game Hoe kom je tot een nieuw Businessmodel? de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Innovation We leven

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

Antwoordmodel. Meerkeuzevragen (40 punten) Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend.

Antwoordmodel. Meerkeuzevragen (40 punten) Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Meerkeuzevragen (40 punten) Vraag Antwoord Oosterhaven, J. A. (2010). ICT-strategie en -organisatie. Den Haag: SDU. ISBN: 978901222870

Nadere informatie

De Innovator. Design Thinking. Design Thinking in een notendop. Inleiding. Design Thinking meer doen dan denken! DE INNOVATOR

De Innovator. Design Thinking. Design Thinking in een notendop. Inleiding. Design Thinking meer doen dan denken! DE INNOVATOR De Innovator Design Thinking Design Thinking in een notendop Inleiding Design Thinking meer doen dan denken! Design Thinking Bedrijven als IBM, GE, Samsung, Pepsi en Philips kiezen voor Design Thinking

Nadere informatie

DT: Reframe. De Innovator. Design Thinking stap #3. Kijk eens anders tegen de wereld aan. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

DT: Reframe. De Innovator. Design Thinking stap #3. Kijk eens anders tegen de wereld aan. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator DT: Reframe Design Thinking stap #3 Kijk eens anders tegen de wereld aan Design Thinking Design Thinking - zoals de naam al aangeeft - gaat om een manier van denken, Design Thinking: is een

Nadere informatie

De Innovator. DT: Observeren. Design Thinking stap #2. stel nooit een vraag waarop je het antwoord al weet

De Innovator. DT: Observeren. Design Thinking stap #2. stel nooit een vraag waarop je het antwoord al weet De Innovator DT: Observeren Design Thinking stap #2 stel nooit een vraag waarop je het antwoord al weet de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Wat is Needfinding? Needfinding Is een vak! Een lastig,

Nadere informatie

ǫ P a g 1 in / 5 a Juni 2016

ǫ P a g 1 in / 5 a Juni 2016 Pagina 1/5 Juni 2016 Introductie De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bevordert kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten. ACM verbetert concurrentie door te vechten tegen oneerlijke concurrentie

Nadere informatie

Meer Doen dan Denken

Meer Doen dan Denken De Innovator Design Thinking Training Design Thinking Meer Doen dan Denken Design Thinking Bedrijven als IBM, GE, Samsung, Pepsi en Philips kiezen voor Design Thinking als hun innovatiemethode. Maar Design

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT Tomatensaus B.V. Ent-teach Module 3 Marktonderzoek

LEERACTIVITEIT Tomatensaus B.V. Ent-teach Module 3 Marktonderzoek LEERACTIVITEIT Tomatensaus B.V. Ent-teach Module 3 Marktonderzoek Beschrijving van de leeractiviteit Je bent de eigenaar van een startend bedrijf in de voedingssector. Je wilt een nieuwe tomatensaus produceren.

Nadere informatie

De Innovator. Creatief Denken & Innovatie. Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company

De Innovator. Creatief Denken & Innovatie. Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company De Innovator Creatief Denken & Innovatie Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Creativiteit & Innovatie In de wereld van vandaag

Nadere informatie

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR Businessmodel Business Model Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Een training Business Model Canvas Doel van

Nadere informatie

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR Businessmodel Business Model Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Een training Business Model Canvas Doel van

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B1.1 24 juni 2014

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B1.1 24 juni 2014 Vragen bij de case Totaal 93 punten Vraag 1 (18 punten) Maak een bedrijfstakanalyse met behulp van het vijfkrachtenmodel van Porter vanuit het perspectief van Displayz. Maak per concurrentiekracht een

Nadere informatie

sociaalculturele factoren DESTEP DEPEST politiekjuridische factoren

sociaalculturele factoren DESTEP DEPEST politiekjuridische factoren Programma Terugblikken op de tweede bijeenkomst Macro-analyse: DESTEP Meso-analyse: vijfkrachtenmodel Externe omgeving: model Wissema Leerstijlen Begeleidingsstijlen Managementstijlen Intervisie demografische

Nadere informatie

DESTEP analyse. De zes onderdelen van de DESTEP analyse:

DESTEP analyse. De zes onderdelen van de DESTEP analyse: DESTEP analyse De DESTEP analyse is een model dat veel gebruikt wordt bij het maken van een externe analyse van een bedrijf. De DESTEP analyse behandelt de macro-economische factoren. Hier kan een bedrijf

Nadere informatie

Masterclass Inkopen in de Zorg Proefcollege. Z o r g

Masterclass Inkopen in de Zorg Proefcollege. Z o r g Masterclass Inkopen in de Zorg Proefcollege 1 Programma masterclass Dag 1 Veranderingen in de zorg en de gevolgen voor inkoop Waaronder FINANCIERING VAN DE ZORG door Eric Kroon MBA, financieel directeur

Nadere informatie

Wie zijn je klanten?

Wie zijn je klanten? De Innovator BMC: Klantenkant Starten met het Business Model Canvas Wie zijn je klanten? Business Model Canvas Het werken met het Business Model Canvas is leuk om te doen, maar waar begin je? Waar valt

Nadere informatie

What to do voor strategisch management?

What to do voor strategisch management? What to do voor strategisch management? VRAGEN Stel dat je wordt gevraagd om als adviseur van H&M op te treden. De opdracht is om een strategisch plan op te stellen om de missie te verwezenlijken. Inleiding

Nadere informatie

Basismodel dienstenmarketing. Klant

Basismodel dienstenmarketing. Klant Naam: Basismodel dienstenmarketing Hippische diensten / Hippische producten Concurrentie en andere omgevingsinvloeden Dienstverlener Klant Relatie Dienstverleningsproces Dienst/Product Welke diensten biedt

Nadere informatie

Individueel, Collectief of In-Company

Individueel, Collectief of In-Company De Innovator Business Model Training Business Model Canvas Individueel, Collectief of In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Een training Business Model Canvas Doel

Nadere informatie

Meer Doen dan Denken

Meer Doen dan Denken De Innovator Design Thinking Training Design Thinking Meer Doen dan Denken de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Design Thinking DE INNOVATOR de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Kosten

Nadere informatie

Programma SWOT. macro. - DESTEP-analyse. vooral O+T. meso. - vijfkrachtenmodel Porter - krachtenveldanalyse. micro. - INK-model - 7S - ESH

Programma SWOT. macro. - DESTEP-analyse. vooral O+T. meso. - vijfkrachtenmodel Porter - krachtenveldanalyse. micro. - INK-model - 7S - ESH Programma Terugblikken op de tweede bijeenkomst Macro-analyse: Meso-analyse: vijfkrachtenmodel Externe omgeving: model Wissema Leeren Begeleidingsen Managementen Intervisie macro meso SWOT vooral O+T -

Nadere informatie

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook Open vragen 01 Visie/missie en marktomvang Bij de ontwikkeling van een visie en een missie speelt de vraag hoe de markten en de behoefte van de afnemers op die markten er uit zien, een belangrijke rol

Nadere informatie

inspiring performance

inspiring performance inspiring performance samen werken = samen scoren Sneller, goedkoper en beter: de prestatie van inkoop! 22 juni 2010 prof. dr.ir. Sicco C. Santema Technische Universiteit Delft Agenda Wat gaan we samen

Nadere informatie

4 grote veranderingen waar elke architect mee te maken krijgt

4 grote veranderingen waar elke architect mee te maken krijgt 4 grote veranderingen waar elke architect mee te maken krijgt De wereld verandert. Steden groeien, gebouwen worden steeds hoger en de behoefte aan duurzaamheid neemt verder toe. Ook neemt de digitalisering

Nadere informatie

Noodzaak tot tweebenig besturen in de zorg

Noodzaak tot tweebenig besturen in de zorg Noodzaak tot tweebenig besturen in de zorg Ter gelegenheid van het afscheid van Jules Keyzer Prof. dr. Richard T.J.M. Janssen Bijzonder Hoogleraar Bestuur en Management van Instellingen in de Gezondheidszorg

Nadere informatie

BUSINESS MODEL STRESSTEST

BUSINESS MODEL STRESSTEST BUSINESS MODEL STRESSTEST BUSINESS MAKE = ::;,VER Inhoud Gebruik van de tool Template Voorbeeld www.businessmakeover.eu Business Model Stress Test De Businessmodel Stress Test helpt je te begrijpen of

Nadere informatie

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media Salesforce Uitzonderlijke prestaties: Hoe top excelleren op social media Belangrijkste cijfers en bevindingen uit het vierde jaarlijkse 'State of Marketing' onderzoek 2300 Over dit rapport 2 Deze vierde

Nadere informatie

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde Uw businessmodel voor de toekomst Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innovatie in het MKB

Nadere informatie

Hoe organiseer je de sessie? Kernactiviteiten. Klantwaarde. Welke Kernactiviteiten. Welke waarde leveren we aan. de klant? Welk probleem van onze

Hoe organiseer je de sessie? Kernactiviteiten. Klantwaarde. Welke Kernactiviteiten. Welke waarde leveren we aan. de klant? Welk probleem van onze Businessmodel Canvas-Sessie Tips voor het Business Model Canvas Hoe organiseer je de sessie? Strategische partners Wie zijn onze Key Partners? Wie zijn onze Kernleveranciers? Welke Key Resources halen

Nadere informatie

Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014. Roland van de Pas

Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014. Roland van de Pas Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014 Roland van de Pas Even voorstellen Adviseur MKB (industrie en creatieve industrie) Focus: Roland.vande.Pas@kvk.nl www.linkedin.com/pub/roland-van-de-pas

Nadere informatie

Waar heeft de klant behoeft aan?

Waar heeft de klant behoeft aan? De Innovator Needfinding Needfinding in een notendop Waar heeft de klant behoeft aan? de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Needfinding Veel organisaties spenderen veel tijd aan de analyse van

Nadere informatie

Bijlage: Vragenlijst over toetredings- en groeidrempels op de zorgverzekeringsmarkt

Bijlage: Vragenlijst over toetredings- en groeidrempels op de zorgverzekeringsmarkt Bijlage: Vragenlijst over toetredings- en groeidrempels op de zorgverzekeringsmarkt Deze vragenlijst is maart 2016 verstuurd naar marktpartijen. Op 16 februari 2016 heeft de ACM een tussenrapportage over

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Werkdocument Business Modelling

Werkdocument Business Modelling Werkdocument Business Modelling Objectief van dit werkdocument Een goed idee leidt niet vanzelfsprekend tot een succesvolle innovatie. Of het nu gaat om een vooruitstrevend product of dienst, nieuwe kennis

Nadere informatie

WHITE PAPER. de Innovator. Verdienmodel. Meer winst met een passend verdienmodel

WHITE PAPER. de Innovator. Verdienmodel. Meer winst met een passend verdienmodel WHITE PAPER de Innovator Verdienmodel Meer winst met een passend verdienmodel Verdienmodel Wat is uw verdienmodel? Heeft u bewust voor dat verdienmodel gekozen? En heeft u de relevantie en efficiëntie

Nadere informatie

Succesvol beleggen: 7 vragen in de zoektocht naar winstgevende sectoren om in te beleggen.

Succesvol beleggen: 7 vragen in de zoektocht naar winstgevende sectoren om in te beleggen. Leren van s werelds beste Beleggers als Buffett, Greenblatt, O Shaughnessy en veel méér. Meer weten? Schrijf je nù in voor de volledige Masterclass op www.lennartremeijsen.nl Diepgaande kennis en unieke

Nadere informatie

de Innovator Customer Journey

de Innovator Customer Journey de Innovator Kijken als klant Het is voor organisaties steeds belangrijker dat zij zich inleven in hun klanten. Klanten hebben immers meer keuze dan ooit en ze worden steeds mondiger. De klant centraal

Nadere informatie

Design Thinking. De Innovator. Design Thinking. Meer Doen dan Denken. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen

Design Thinking. De Innovator. Design Thinking. Meer Doen dan Denken. de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen De Innovator Design Thinking Design Thinking Meer Doen dan Denken Design Thinking Bedrijven als IBM, GE, Samsung, Pepsi en Philips kiezen voor Design Thinking als hun innovatiemethode. Maar Design Thinking

Nadere informatie

Bijlagen Businessplan McClean Enterprises B.V. Juni 2015

Bijlagen Businessplan McClean Enterprises B.V. Juni 2015 Bijlagen Businessplan McClean Enterprises B.V. Juni 2015 Bijlagen Businessplan McClean Enterprises B.V.! 1 Inhoudsopgave Figuur I.I Figuur I.II!!!!!!!! Pag. 3 Bron III.I!!!!!!!! Pag. 3 Figuur II.I!!!!!!!!

Nadere informatie

SWOT ANALYSE. In 7 stappen

SWOT ANALYSE. In 7 stappen SWOT ANALYSE In 7 stappen DEFINITIE Een SWOT analyse is een invuloefening van een matrix met vier vakken: horizontaal: interne en externe factoren verticaal: positieve en negatieve factoren hieraan voegen

Nadere informatie

2.a Welke drie fasen van de levenscyclus van een onderneming worden door Lievegoed onderscheiden? (3 x 1 punt)

2.a Welke drie fasen van de levenscyclus van een onderneming worden door Lievegoed onderscheiden? (3 x 1 punt) UITWERKINGEN: 1.a Geef vier sociologische startomstandigheden voor ondernemers die Shapero onderkent. (4 x 1 punt) Shapero onderkent de volgende vier startomstandigheden: - breuk in de levensloop; - voorbeeld

Nadere informatie

Business Model Innovation Guide

Business Model Innovation Guide Business Model Innovation Guide Over waarom business model innovatie cruciaal is en hoe je dat aanpakt Uitgave: April 2016 Auteur: Eefje Jonker-van Dun Strategy Designer & Managing Director Business Models

Nadere informatie

Het Analyseproces. Zoeken naar eigenheid en differentiatie met de concurrentie

Het Analyseproces. Zoeken naar eigenheid en differentiatie met de concurrentie Het Analyseproces Zoeken naar eigenheid en differentiatie met de concurrentie Missie en Strategie Wat voor koers volgt het bedrijf, wat is haar missie/visie (bestaansrecht)? Hoe denken zij die te bereiken?

Nadere informatie

De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter.

De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter. De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter. building better// De filosofie die bepalend is voor het denken en doen van dutch. Met een prikkelende kijk op

Nadere informatie

CONCURRENTIE BEPAALT STRATEGIE

CONCURRENTIE BEPAALT STRATEGIE Finance ControlPE Gezondheid bedrijfstak belangrijk voor winstpositie CONCURRENTIE BEPAALT STRATEGIE Vaak definiëren managers het begrip concurrentie te eng, alsof dit alleen zou optreden tussen directe

Nadere informatie

Rob Mulder Design & Innovatie Manager

Rob Mulder Design & Innovatie Manager Rob Mulder Design & Innovatie Manager Brand driven innovation Brand driven communication Brand driven behavior + Brand coherency & consistency Merkportfolio Management architectuur / structuur / hiërarchie

Nadere informatie

Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige

Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige Klantgerichtheid Selecteren van een klant Wanneer u hoog scoort op 'selecteren

Nadere informatie

DE GEREEDSCHAPSKIST VAN DE INFORMATIESPECIALIST (2)

DE GEREEDSCHAPSKIST VAN DE INFORMATIESPECIALIST (2) DE GEREEDSCHAPSKIST VAN DE INFORMATIESPECIALIST (2) Kees Westerkamp Informatiespecialisten krijgen in hun werk steeds vaker te maken met het schrijven van beleidsnotities en marketingadviezen. Hiervoor

Nadere informatie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie Balanced ScoreCard POP beloningssystematiek afsprakenformulier 30-1-2018 Programma Prestatieafstemmingsmodel Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie 1 2 4 Missie & strategie Functiedoelstellingen

Nadere informatie

Uitgangspunt van het model is de marktpositie van de retailer, uitgedrukt in het marktaandeel.

Uitgangspunt van het model is de marktpositie van de retailer, uitgedrukt in het marktaandeel. HET VOORSPELLEN VAN MARKTPOSITIES IN DE FASHION MARKT De wereld van fashion retail is drastisch aan het veranderen. Consumenten geven minder uit aan kleding en schoenen en doen dit vaker online. Nieuwe

Nadere informatie

Wide moats dicht bij huis. Geert Campaert Dierickx Leys Private Bank

Wide moats dicht bij huis. Geert Campaert Dierickx Leys Private Bank Wide moats dicht bij huis Geert Campaert Dierickx Leys Private Bank Hoe de beurs kloppen op LT? Eenvoudige manier om de beurs op lange termijn te verslaan: investeer voor de lange termijn in aandelen die

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door R woorden 24 juni keer beoordeeld. Hoofdstuk 1. De kledingmarkt. Omzet = prijs x afzet

7,5. Samenvatting door R woorden 24 juni keer beoordeeld. Hoofdstuk 1. De kledingmarkt. Omzet = prijs x afzet Samenvatting door R. 1689 woorden 24 juni 2014 7,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Hoofdstuk 1. De kledingmarkt Omzet = prijs x afzet Omzetindex = (prijsindex x afzetindex) : 100 Afzet = verkochte

Nadere informatie

Jan van der Wel, Zorgondernemer, Bestuurslid RGFHMR, Bedrijfskunde. Van bedreigingen naar kansen in de innoverende fysiotherapiepraktijk

Jan van der Wel, Zorgondernemer, Bestuurslid RGFHMR, Bedrijfskunde. Van bedreigingen naar kansen in de innoverende fysiotherapiepraktijk Jan van der Wel, Zorgondernemer, Bestuurslid RGFHMR, Bedrijfskunde Van bedreigingen naar kansen in de innoverende fysiotherapiepraktijk Externe Analyse Interne Analyse Kansen en Bedreigingen Strategische

Nadere informatie

Digitale innovatie in de bancaire sector in Nederland: kansen en bedreigingen

Digitale innovatie in de bancaire sector in Nederland: kansen en bedreigingen Digitale innovatie in de bancaire sector in Nederland: kansen en bedreigingen Tony de Bree, 19 november 2014 Nog niet zolang geleden werd er door traditionele spelers in Nederland en over de hele wereld

Nadere informatie

Vragen BDK H3 Strategisch management. Deel 1: v.a. blz. 75 Situatieanalyse t/m blz. 100

Vragen BDK H3 Strategisch management. Deel 1: v.a. blz. 75 Situatieanalyse t/m blz. 100 Vragen BDK H3 Strategisch management Deel 1: v.a. blz. 75 Situatieanalyse t/m blz. 100 Vraag 1 Vraag 1 Wat is het verschil tussen de klassieke en de moderne benadering van strategisch management? Vraag

Nadere informatie

De gereedschapskist van de informatiespecialist (2)

De gereedschapskist van de informatiespecialist (2) De gereedschapskist van de informatiespecialist (2) Kees Westerkamp Informatiespecialisten krijgen in hun werk steeds vaker te maken met het schrijven van beleidsnotities en marketingadviezen. Hiervoor

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

In welke landen liggen kansen?

In welke landen liggen kansen? 2 Heb je een sterk onderscheidend product? Bijv: Enige in de wereld Unieke eigenschappen geschiedenis, geografie, sociale betekenis Functioneel/performance Ambachtelijke kwaliteit Beschikbaarheid / prijs

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN NIEUW TIJDPERK

OP WEG NAAR EEN NIEUW TIJDPERK OP WEG NAAR EEN NIEUW TIJDPERK 16 maart 2016 Classificatie: Robert Witteveen / Vivat, Reaal Voorstellen Robert Witteveen Strategisch Marketeer & Innovator Wat staat u te wachten? De consument van de toekomst

Nadere informatie

Strategische wendbaarheid

Strategische wendbaarheid Strategische wendbaarheid Academy pitch Wil Janssen Wat speelt er zoal? Samenvoegen omgevingsdiensten professionelere uitvoering Wendbaarheid van partners vergroten sneller kansen pakken Opschalen veranderingen

Nadere informatie

UW BEDRIJF FINANCIEREN

UW BEDRIJF FINANCIEREN UW BEDRIJF FINANCIEREN BEDRIJFSFINANCIERING Zonder financiering kan een onderneming niet bestaan. Of het nu gaat om de omvang van het eigen vermogen of de ontwikkeling van uw werkkapitaal: de wijze waarop

Nadere informatie

Disrupt. Organisaties moeten bereid zijn hun melkkoe te doden. Anders doen twee studenten dat op een zolderkamer wel voor hen (Guy Kawasaki)

Disrupt. Organisaties moeten bereid zijn hun melkkoe te doden. Anders doen twee studenten dat op een zolderkamer wel voor hen (Guy Kawasaki) Disrupt Organisaties moeten bereid zijn hun melkkoe te doden. Anders doen twee studenten dat op een zolderkamer wel voor hen (Guy Kawasaki) Businessmodel Generatie Hoorcollege 4 Business Mapping Na afloop

Nadere informatie

Geld verdienen doe je zo

Geld verdienen doe je zo Inspiratiesessie maandag 2 november 2015 Geld verdienen doe je zo De wereld verandert snel en ingrijpend (en onze regio?) Ondernemers zien concurrentie toenemen, macht afnemers groeit, consumenten worden

Nadere informatie

Jaarplan 2019: Bezint eer je begint Prof Dr C.N.A. Molenaar 19 augustus 2018

Jaarplan 2019: Bezint eer je begint Prof Dr C.N.A. Molenaar 19 augustus 2018 Jaarplan 2019: Bezint eer je begint Prof Dr C.N.A. Molenaar 19 augustus 2018 Na de zomer wordt het tijd voor de jaarplannen 2019. Een lastige opgave met de huidige dynamiek en onzekerheid. De stabiliteit

Nadere informatie

De balans tussen zorgverlener en zorgondernemer

De balans tussen zorgverlener en zorgondernemer BS Health Consultancy De balans tussen zorgverlener en zorgondernemer KNGF Fysiocongres 14-11-2008 Paul van den Broek De rol van de zorgverzekeraar is sinds 2006 veranderd; van een administratie-declaratiegeoriënteerde

Nadere informatie

3. Marktonderzoek. 3. Marktonderzoek. Studentenversie

3. Marktonderzoek. 3. Marktonderzoek. Studentenversie 3. Marktonderzoek Studentenversie Inleiding 1. Marktonderzoek begrijpen 2. Marktopdeling 3. Externe Analyse ` 4. Interne Analyse 5. Het product in de markt zetten Samenvatting Vragen Referenties Effectief

Nadere informatie

SWOT. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

SWOT. Gebruik van de tool Template Voorbeeld Gebruik van de tool Template Voorbeeld De SWOT helpt je om bewuster te worden van jouw eigen bedrijf en wat er in de omgeving gebeurt. In de SWOT beschrijf je de sterke en zwakke punten van je bedrijf

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën

Hoofdstuk 12 Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën Hoofdstuk 12 Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Product Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Leerdoelen 1. Uitleggen

Nadere informatie

Marketingplan Vierstroom

Marketingplan Vierstroom Marketingplan Vierstroom Haagse Hogeschool Voeding en diëtetiek Den Haag, 24 januari 2014 Begeleider: Ilsa Meeldijk Opdrachtgever: Karolien van Geffen Inge Heemskerk 13096524 VD1I Kristy Teodorascu 13119516

Nadere informatie

Samenvatting. Kort overzicht. Kartels

Samenvatting. Kort overzicht. Kartels Samenvatting Kort overzicht Dit proefschrift gaat over de economische theorie van kartels. Er is sprake van een kartel wanneer een aantal bedrijven, expliciet of stilzwijgend, afspreekt om de prijs te

Nadere informatie

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1 Inleiding Dit verslag is geschreven in het kader voor het project Desk & Fieldresearch. Het project is voor het eerste studiejaar van de opleiding Commerciële Economie, aan Saxion Hogeschool te Enschede.

Nadere informatie

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Verandermanagement Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Schema strategie Externe analyse Interne analyse Kansen en bedreigingen (Opportunities, Threats) Confrontatieanalyse Sterkten en zwakten

Nadere informatie

Monitor Financiële Sector:

Monitor Financiële Sector: Nederlandse Mededingingsautoriteit Monitor Financiële Sector: Notitie bij Sectorstudie Vastgoedfinanciering, SEO Economisch Onderzoek oktober 2011 Nederlandse Mededingingsautoriteit Postbus 16326 2500

Nadere informatie

RE-INVENTING BUSINESS

RE-INVENTING BUSINESS KVGO 21 mei 2014 http://www.youtube.com/watch?v=- TasuCE64kk&feature=youtu.be&t=1m54s RE-INVENTING BUSINESS Hoe bedrijven hun businessmodel innoveren Prof. dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management

Nadere informatie

NIMA Business Marketing B1 - Examennummer 12495-3 juli 2010. Case: Transport Exceptionel (100 punten)

NIMA Business Marketing B1 - Examennummer 12495-3 juli 2010. Case: Transport Exceptionel (100 punten) Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Over de antwoordindicaties kan niet worden gecorrespondeerd voordat de uitslag van het examen bekend is. Bent u het niet eens met

Nadere informatie

Toezicht ACM op verticale afspraken

Toezicht ACM op verticale afspraken Toezicht ACM op verticale afspraken Vanuit welke visie houdt ACM toezicht op afspraken tussen ondernemers en hun leverancier of afnemer (verticale afspraken)? Visiekaart Welke vragen kan ik als ondernemer

Nadere informatie

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse Arnold Monshouwer Business Club Bernisse Wie zijn wij? Waarom innoveren? Wat is innovatie? Hoe kom ik op ideeën? Hoe pak ik het aan? Agenda Even voorstellen 1. Beter, eerder en sneller innoveren 2. Onafhankelijk

Nadere informatie

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De 9 Bouwstenen Business Model Canvas kort uitgelegd. met verdiepingmogelijkheden DE INNOVATOR

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De 9 Bouwstenen Business Model Canvas kort uitgelegd. met verdiepingmogelijkheden DE INNOVATOR DE INNOVATOR Businessmodel De 9 Bouwstenen De 9 Bouwstenen Business Model Canvas kort uitgelegd met verdiepingmogelijkheden de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas DE INNOVATOR

Nadere informatie

mijn zaak poweredbycisco. innovatie. powered by

mijn zaak poweredbycisco. innovatie. powered by mijn zaak poweredbycisco. innovatie. powered by De klanten zijn binnengehaald, de medewerkers zijn aangenomen, de uitdagingen zijn het hoofd geboden. Kortom, uw bedrijf is opgebouwd. En nu kunt u ook nog

Nadere informatie

MAKE-PowerScan voor bedrijven in de maakindustrie. Concrete aanpakpunten voor innovatie en procesverbetering in de waardeketen

MAKE-PowerScan voor bedrijven in de maakindustrie. Concrete aanpakpunten voor innovatie en procesverbetering in de waardeketen U R C MAKE-PowerScan voor bedrijven in de maakindustrie Concrete aanpakpunten voor innovatie en procesverbetering in de waardeketen MAKE-PowerScan RICHTING Ambitie en strategie UITVOERING Waardeketen,

Nadere informatie

NAP innovatie programma, de analyse

NAP innovatie programma, de analyse NAP innovatie programma, de analyse Inleiding Tijdens de NAP-Contactbijeenkomst op 23 mei jl. zijn de resultaten gepresenteerd van het Programmateam Innovatie. Tijdens deze interactieve presentatie is

Nadere informatie

De kracht van een sociale organisatie

De kracht van een sociale organisatie De kracht van een sociale organisatie De toegevoegde waarde van zakelijke sociale oplossingen Maarten Verstraeten. www.netvlies.nl Prinsenkade 7 T 076 530 25 25 E mverstraeten@netvlies.nl 4811 VB Breda

Nadere informatie

Transitie naar een duurzame BBE CBBE-docentendag te Wageningen

Transitie naar een duurzame BBE CBBE-docentendag te Wageningen Transitie naar een duurzame BBE CBBE-docentendag te Wageningen De profit-benadering Oene Schriemer (Hogeschool VHL) Wageningen 4 februari 2015 Programma Inleiding Waardeketenanalyse Logistieke vraagstukken

Nadere informatie

KLANTSEGMENTERING [ BUSINESS MODEL GENERATION CANVAS. ]

KLANTSEGMENTERING [ BUSINESS MODEL GENERATION CANVAS. ] KLANTSEGMENTERING [ BUSINESS MODEL GENERATION CANVAS. ] [ ZOEKTOCHT. ] [ ZOEKTOCHT. ] STARTUP CENTER STARTUP NEXT [ BUSINESS DEVELOPMENT. ] [ WAT IS EEN BUSINESS MODEL?. ] Een Business Model is een kans

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen?

Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen? Wat kunt u doen aan risico s die spelen in uw toeleveringsketen? Welke invloed heeft u op uw toeleveringsketen? En hoe kunt u invloed uitoefenen om uw (in)directe toeleveranciers maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Introductie Pitchen voor Financiers KvK Week van de Financiën Februari Opportunities for investors. Exposure for companies. XATTU.

Introductie Pitchen voor Financiers KvK Week van de Financiën Februari Opportunities for investors. Exposure for companies. XATTU. Introductie Pitchen voor Financiers KvK Week van de Financiën Februari 2017 XATTU Opportunities for investors. Exposure for companies. www.xattu.com XATTU Opportunities for investors. Exposure for companies.

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 Prijsbeleid

Hoofdstuk 14 Prijsbeleid Hoofdstuk 14 Prijsbeleid Leerdoelen 1. De rol van prijszetting bespreken en aangeven waarom het belangrijk is om inzicht te hebben in de waardepercepties van de klant. 2. Het belang van bedrijfs en productkosten

Nadere informatie