Jaarverslag Centrum Vrijwilligerswerk 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Centrum Vrijwilligerswerk 2015"

Transcriptie

1 Jaarverslag Centrum Vrijwilligerswerk 2015 A. Hollanders, coördinator Centrum Vrijwilligerswerk

2 1 Inleiding Sinds januari 2008 is de directievoering van het Servicepunt Vrijwilligerswerk in handen van stichting PUSH. Sinds 2012 is de naam Servicepunt Vrijwilligerswerk veranderd in Centrum Vrijwilligerswerk. Nu ligt voor u het jaarverslag van In het verslag worden de uitgevoerde werkzaamheden in 2015 besproken. Tevens worden aan het eind trends en signaleringen in het vrijwilligerswerk aangegeven.

3 2 Inhoud Inleiding... 1 Inhoud... 2 Activiteiten en bereikte resultaten... 3 Product 1: Vrijwilligers Vacature Bank (VVB)... 3 Product 2: deskundigheidsbevordering/scholing vrijwilligers 6 Product 3: Ondersteuning van organisaties die werken met vrijwilligers 7 Product 4: Vrijwilligersavond Aantallen vrijwilligers en sectoren Conclusie Trend Signalering Toekomst Bijlage Bijlage

4 3 Activiteiten en bereikte resultaten In de notitie directievoering Servicepunt Vrijwilligerswerk heeft stichting PUSH, in overleg met de coördinator van het Centrum Vrijwilligerswerk, een aantal doelen gesteld. In dit jaarverslag willen we de producten kort benoemen. Bij elk product geven we een korte omschrijving en beschrijven het bereikte resultaat. Product 1: Vrijwilligers Vacature Bank (VVB) De VVB werft en bemiddelt vrijwilligers naar een zinvolle dagbesteding. Daarnaast bemiddelt de VVB tussen organisaties en vrijwilligers d.m.v. een digitale vacaturebank. Bereikt resultaat: In 2015 zijn er 219 vrijwilligers via de vacaturebank bemiddeld naar organisaties, waarvan 102 uit Brielle. De balie in de bibliotheek en de digitale vacaturebank worden ook bezocht door vrijwilligers uit Westvoorne en andere omliggende gemeenten. Registratie balie 2015 bezoekers van website contacten balie bemiddeld bemiddeld Brielle bemiddeld Westvoorne 1 januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december bemiddeld overigen Totaal Uitleg bij de tabel: In december zijn er veel contacten aan de balie geweest in verband met de vrijwilligersavond van Brielle in november. In december hebben veel vrijwilligers de foto opgehaald die op deze avond gemaakt is.

5 4 Van de 219 bemiddelingen vinden de meeste respectievelijk plaats in de sectoren Zorg en ondersteuning, Overige en Ouderen. Op pagina 5 vindt u de vergelijkingen van het aantal bemiddelingen met het vorig jaar. In de vacaturebank staan gemiddeld zo n 258 vacatures waarvan de meeste in de rubriek Zorg & Ondersteuning. Dat is ook de sector waarvoor buiten de rubriek Overige de meeste bemiddelingen plaatsvinden. De rubriek Overige is heel divers vrijwilligerswerk, wat niet te plaatsen valt in de overige rubrieken. (Zie bijlage 2 voor een voorbeeld van vacatures op de website) Er zijn in nieuwe vacatures geplaatst. Een indicatie over de tijd die het kost een vacature te vervullen valt geen gemiddelde te geven. De ene vacature is bij wijze van spreken bijna direct vervuld, een andere kost meer tijd en moeite. Er zijn natuurlijk ook vacatures waarbij altijd (nieuwe) vrijwilligers nodig zijn, en die blijven dan ook staan gemiddeld aantal vacatures in rubrieken gemiddeld aantal vacatures in rubrieken De balie van het Centrum Vrijwilligerswerk in de bibliotheek van Brielle werd in 2015 bemand door 5 vrijwilligers op 3 dagdelen in de week. In totaal werken 8 vrijwilligers voor het Centrum Vrijwilligerswerk, de andere 3 vrijwilligers zijn ter ondersteuning van de coördinator, het uitreiken voor het maandelijkse Zonnetje (certificaat) en voor het onderhoud van de website.

6 5 Bemiddelingen Brielle Bemiddelingen Brielle 2015 Bemiddelingen Brielle Korte conclusie: Ten opzichte van 2014 is in zijn totaliteit het aantal bemiddelingen in Brielle licht gedaald. Het totale aantal bemiddelingen (dus ook van vrijwilligers uit andere gemeentes) heeft ten opzichte van 2015 nauwelijks een verandering ondergaan: van 217 naar 219 bemiddelingen. Er is geen duidelijke verklaring voor de verschillen per maand en de verschillen per jaar. Bemiddelingen totaal Bemiddelingen totaal 2015 Bemiddelingen totaal

7 6 Product 2: deskundigheidsbevordering/scholing vrijwilligers Het Centrum Vrijwilligerswerk wil vrijwilligers in staat stellen om nieuwe vaardigheden aan te leren, die hen in staat stelt om volwaardig mee te functioneren in de organisatie. Het Centrum Vrijwilligerswerk wil een vraaggericht aanbod doen bij scholingsbehoefte. Bereikt resultaat: In 2015 heeft het Centrum Vrijwilligerswerk in samenwerking met Centrum Vrijwilligerswerk Hellevoetsluis en stichting PUSH diverse workshops en cursussen georganiseerd. Deelnemers aan de workshop: Instructie Verantwoord Alcoholgebruik in juni 2015 Vrijwilligers uit Brielle hebben aan diverse workshops deelgenomen. In 2015 zijn o.a. de volgende workshops aangeboden: Instructie Verantwoord Alcoholgebruik Subsidies en fondsen voor vrijwilligersorganisaties Aan de slag met Facebook en Twitter Assertiviteit voor vrijwilligers Hoe zet je een activiteit op en hoe maak je een werkplan Werkplannen schrijven Vooral de Instructie Verantwoord Alcoholgebruik en hoe zet je een activiteit op en maak je een werkplan werden goed bezocht.

8 7 Product 3: Ondersteuning van organisaties die werken met vrijwilligers Het Centrum Vrijwilligerswerk heeft de ervaring dat sommige organisaties ondersteuning kunnen gebruiken bij het werken met vrijwilligers. Hierbij is er sprake van gezamenlijke onderwerpen (collectieve verzekering, provinciale subsidies) of van organisatorische onderwerpen (het maken van een vrijwilligersbeleid, vergoedingen vrijwilligers). Het Centrum Vrijwilligerswerk wil een actieve rol innemen om organisaties tijdelijk te ondersteunen als ze bepaalde vragen of wensen hebben. Bereikt resultaat: Vrijwilligersverzekering Per 1 januari 2009 zijn alle vrijwilligers van de gemeente Brielle gratis verzekerd. Ook waren bijvoorbeeld in 2015 de vrijwilligers van de 72-uur opvang verzekerd via deze verzekering. Het Centrum Vrijwilligerswerk heeft een rol bij informatie over de verzekering, distributie van schadeformulieren en inname en doorsturen van schadeclaims. In 2015 waren in totaal 86 organisaties aangemeld (niet verplicht) waarbij in totaal ruim 2900 vrijwilligers werkzaam zijn. In 2015 is 1 schadeclaim ingediend. Nieuwsbrief In 2015 zijn 5 (digitale) nieuwsbrieven verschenen met hierin informatie en interessant nieuws voor organisaties en vrijwilligers. De nieuwsbrief wordt tijdens evenementen en open dagen verspreid en als digitale nieuwsbrief naar organisaties en vrijwilligers (na aanmelding) verzonden. Vrijwilligers Informatie Pagina (zie bijlage 1) In 2015 is de Vrijwilligers Informatie Pagina 7 x verschenen. De ervaring leert dat deze pagina goed gelezen en gewaardeerd wordt. Behalve het Zonnetje staan op deze pagina s de laatste nieuwe aangemelde vacatures en algemene of juist specifiek regionale informatie over vrijwilligerswerk. Facebook Het Centrum Vrijwilligerswerk heeft ook een facebookpagina. Daarop worden kort actuele zaken gemeld en het bewerkstelligt interactie met vrijwilligers en organisatie. Vrijwilligers in het Zonnetje Er zijn in 2015 vijf vrijwilligers in het Zonnetje gezet en die hebben daarbij van het Centrum Vrijwilligerswerk een Certificaat als dank voor belangeloze inzet ontvangen. Deze Zonnetjes worden voorbereid en uitgevoerd door Elly Roos, een vrijwilligster van het Centrum Vrijwilligerswerk.

9 8 Ontvangers van het Certificaat in 2015: mevrouw Marijke van St. Annaland mevrouw Petra v.d. Berg mevrouw Janny Pruijn mevrouw Lian Benne de heer Rob Sandbrink Vrijwilligerskaart In 2014 is de oude vrijwilligerskaart vervangen door de nieuwe vrijwilligerskaart (De NapPas). De samenwerking met de organisatie NapPas verloopt bijzonder plezierig. Vrijwilligers kunnen de kaart via hun organisatie gratis verkrijgen en is een blijk van waardering van de gemeente Brielle. De Vrijwilligerskaart is een kaart die toegang met korting geeft voor 4 personen tot tal van attracties en leuke uitjes in heel het land. De organisatie NapPas breidt het aanbod steeds verder uit en heeft inmiddels ook de deelname van het Museum, het BREStheater en theater Twee Hondjes bewerkstelligt. Eind 2015 hadden inmiddels al weer 1089 vrijwilligers via 39 organisaties de nieuwe vrijwilligerskaart ontvangen. Van deze vrijwilligers zijn adresgegevens bekend en we weten bij welke organisatie(s) ze werken. Maatschappelijke stage De maatschappelijke stage is geen verplichting meer vanuit het Rijk. Sommige scholen laten de leerlingen nog wel een kortdurende stage lopen, maar regelen het veelal zelf. Het Centrum Vrijwilligerswerk heeft maar een paar echte maatschappelijke stageplekken in haar vacaturebank, maar probeert te bemiddelen waar kan en verwijst soms ook door (in overleg met de organisatie) naar een reguliere vacature. Verder geeft het Centrum Vrijwilligerswerk desgevraagd informatie en ondersteuning, na het afleggen van een werkbezoek.

10 9 NL Doet 20 en 21 maart 2015 In totaal werden er tijdens NL Doet 21 klussen geklaard. In Brielle vonden 10 klussen plaats gedurende de 2 dagen en het Centrum Vrijwilligerswerk heeft deze klussen bezocht, foto s gemaakt en de nodige publiciteit hieraan gegeven. In de gemeente Brielle waren wethouders en burgemeester samen met andere vrijwilligers actief bij Careyn t Akcent, het Vrijheidsbos, Welzijn Ouderen en zorgboerderij Op Aarde. Bij Molen t Vliegend Hert werd ook flink de handen uit de mouwen gestoken en verder waren er talloze vrijwilligers die een handje hielpen bij Watersportvereniging Oosterland, de zeeverkenners aan het Brielse meer, Tasmania aan de Visserijweg en niet te vergeten de Modelvliegclub Voorne-Putten in Zwartewaal. Wensstichting Oppepper4all zorgde voor een onvergetelijke dag met muziekoptredens en een high tea voor bewoners van de Plantage. Burgemeester en Wethouders, gemeenteraadsleden en vele vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om NL Doet weer een succes te maken!

11 10 Product 4: Vrijwilligersavond Jaarlijks wordt een vrijwilligersavond georganiseerd voor zoveel mogelijk vrijwilligers van de gemeente Brielle. Bereikt resultaat: Vrijdagavond 20 november bood het bestuur van de gemeente Brielle vrijwilligers al weer voor de 10 e keer de jaarlijkse vrijwilligersavond aan. Enkele raads- en commissieleden en ook de collegeleden waren deze avond aanwezig om te helpen en hier en daar een praatje te maken. Tien jaar geleden is het Centrum Vrijwilligerswerk in opdracht van het gemeentebestuur begonnen met het organiseren van deze avond en de eerste paar jaar vond de avond plaats in de aula van het oude Maerlant College. Na een aantal jaren BREStheater en vorig jaar in onze mooie Catharijnekerk waren we dit jaar te gast in t Dijckhuis te Vierpolders. En wat hebben de medewerkers van t Dijckhuis er weer een werk van gemaakt om het daar gezellig en mooi aan te kleden! Wat ook iets van de beginjaren was, was de maaltijd. Vrijwilligers konden smakelijk eten van een stampottenbuffet, geweldig verzorgd door Martijn de Man en de andere medewerkers. Na het eten konden de vrijwilligers, onder het genot van nog een drankje, genieten van elkaar, de muziek van Folk Collectief Brielle, de filmbeelden van videoclub Phoenix èn op een leuke, ludieke of ook gewone manier op de foto gezet worden door fotograaf Raymond Dekker van Hoed Fotografie. Alleen, of met een groepje, wat ze maar wilden. Onder de bezoekers van 2015 waren vrijwilligers uit de sectoren Ouderenwerk en Zorg & Ondersteuning weer ruim vertegenwoordigd.

12 11 Aantallen vrijwilligers en sectoren Door de verzekering en de vrijwilligerskaart krijgt het Centrum Vrijwilligerswerk een steeds beter beeld van het vrijwilligerswerk binnen de gemeente Brielle. Onderstaand overzicht geeft een indruk van de verdeling van het aantal vrijwilligers in de verschillende sectoren. Overzicht sectoren en aantallen vrijwilligers 2015 SECTOREN aantal organisaties aantal vrijwilligers gemiddeld Sociaal Cultureel Belangenbehartiging Hulpverlening Onderwijs Ouderen Overig Sport Zorg Kerkelijk Totaal Duidelijk is te zien dat de meeste vrijwilligers actief zijn in de sectoren Welzijn (Sociaal Cultureel), Sport en Zorg. aantal vrijwilligers Sociaal Cultureel Belangenbehartiging Hulpverlening Onderwijs Ouderen Overig Sport Zorg

13 12 Conclusie In het jaar 2015 hebben vrijwilligers uit Brielle ten opzichte van 2014 in totaal de vacaturebank iets minder vaak bezocht. In de zomer is het altijd rustig en is de balie een aantal weken gesloten, maar wel digitaal bereikbaar. In de maand voor en na deze periode daarentegen vonden er meer bemiddelingen plaats. Trend Volgens landelijke cijfers zal het aantal vrijwilligers de komende jaren ongeveer gelijk blijven. Er komen steeds meer verschillende typen organisaties, steeds meer vormen van vrijwillige inzet en nieuwe manieren van communiceren. Er zijn ook steeds meer redenen en motivaties om vrijwilligerswerk te doen. De nieuwe vrijwilliger kiest voor vrijwilligerswerk als een individuele keuze. Vrijwilligers willen er ook iets voor zichzelf aan over houden: werkervaring opdoen, kennis en competenties verwerven, een netwerk opbouwen. Organisaties zullen hier op hun beurt moeten gaan inspelen, anders lopen ze de kans dat goede en gemotiveerde vrijwilligers niet in hun organisaties willen komen werken. Daarnaast wordt er landelijk en in de gemeentes rondom meer aandacht geschonken aan het bestrijden van eenzaamheid. Dit kan natuurlijk door het doen van vrijwilligerswerk, maar vooral ook door het elkaar ontmoeten. Het organiseren van meer ontmoetingsmomenten en mogelijkheden zou daarom een aanvullende taak voor het Centrum Vrijwilligerswerk kunnen zijn. Signalering Het Centrum Vrijwilligerswerk signaleerde in 2014 al dat vaker dan voorheen i.v.m. de transities en het beperken van de zorg, bemiddeling gevraagd wordt voor een individuele hulpvraag. Er wordt dan gezocht naar een vrijwilliger voor bezoek/vervoer/gezelschap. Dit neemt nog steeds toe. Het Centrum Vrijwilligerswerk is veelal niet in staat om deze individuele hulpvragen te honoreren. Coördinatie, intake en screening vergen een bepaalde (professionele) deskundigheid, welke niet te verwachten is van de vrijwilligers achter de balie. Wèl kan het Centrum Vrijwilligerswerk doorverwijzen naar de vele maatjesprojecten op het eiland. De organisaties met een maatjesproject beschikken veelal wel over de expertise om vrijwilligers daarin te begeleiden. Het werven van vrijwilligers voor deze maatjesprojecten wordt mede mogelijk gemaakt door de vrijwilligersvacaturebank. Daarin zijn een flink aantal van dergelijke vacatures te vinden. Met invoering van de participatiewet, waarbij een beroep gedaan wordt op actief burgerschap, burgerinitiatieven en burgerplicht wordt de druk die overheden op mensen leggen om mee te doen en iets terug te doen voor de samenleving een stuk zwaarder.

14 13 Ook het Centrum Vrijwilligerswerk ziet steeds vaker mensen aan de balie of via de vacaturebank, die gestimuleerd worden om vanuit een uitkeringssituatie vrijwilligerswerk te gaan doen. Ook dit is in 2014 gesignaleerd en geldt nog steeds voor Daarmee krijgt het Centrum Vrijwilligerswerk ook vaker te maken met mensen die niet gestimuleerd worden, maar zich verplicht voelen en daardoor niet de juiste motivatie hebben. De kans op een positieve bemiddeling wordt daardoor kleiner en heeft negatieve ervaringen bij de organisatie tot gevolg. Toekomst Inspelen op toekomstige ontwikkelingen zoals hierboven genoemd is een belangrijke taak van het Centrum Vrijwilligerswerk. Ondersteunen van bewonersinitiatieven, mantelzorgers en vrijwilligers zal ook steeds meer aan de orde zijn. Het Centrum Vrijwilligerswerk kan daar een rol in vervullen, met name door belangenbehartiging en faciliteren. Ook het motiveren en stimuleren tot het doen van vrijwilligerswerk blijft één van de belangrijkste taken.

15 14 Bijlage 1

16 15 Bijlage 2

Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014

Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014 pagina 1 van 7 Tevredenheidsonderzoek vrijwilligersorganisaties 2014 Bent u niet degene die ons bureau kan beoordelen dan vragen wij u om de link naar deze vragenlijst door te sturen naar die betreffende

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Evaluatie Vrijwilligers Informatie Punt

Evaluatie Vrijwilligers Informatie Punt Evaluatie Vrijwilligers Informatie Punt 1.1. Doelstelling Het maatschappelijk doel is het stimuleren van actief burgerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Het middel hiervoor is het vergroten en verbeteren

Nadere informatie

Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014

Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014 Jaarverslag Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort 2014 Sinds mei 2011 fungeert het Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort ( VIP-Zandvoort) als een soort TOMTOM die bezoekers wegwijs maakt in het vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2011

Nieuwsbrief Maart 2011 Nieuwsbrief Maart 2011 Voor u ligt de nieuwsbrief voor vrijwilligers in Edam-Volendam. U leest hieronder nieuws die voor u en uw organisatie van belang kunnen zijn. Nog 4 dagen tot NL Doet! NLDOET, het

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude Jaarverslag 2012 Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k in de gemeenten Scherpenzeel en Renswoude Inleiding De gemeente Renswoude en Scherpenzeel vinden het belangrijk dat het vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren

Ontwikkelingen. Meer populair. Administratie, vervoer bieden, verzorging. Fondsen werven, belangenbehartiging, adviseren Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk Werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving Mantelzorg valt buiten de definitie van vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege

Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege Beleidsplan Maatschappelijke stage Vmbo, Havo en Vwo Elzendaalcollege.. Samen ontdekken waar je goed in bent Inhoud: 1. Wat wordt verstaan onder maatschappelijke stage? 2. De doelstelling van het Elzendaalcollege

Nadere informatie

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen?

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Je hebt overwogen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat goed! Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen zijn er veel dingen om over na te denken

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSCENTRALE

VRIJWILLIGERSCENTRALE VRIJWILLIGERSCENTRALE HAARLEM Vacaturebank Trajectbegeleiding Bedrijf & Samenleving Gilde Training - Advies Nieuwe Groenmarkt 51 2011 TV Haarlem Telefoon 023-5314862 info@vwc-haarlem.nl http://www.vwc-haarlem.nl

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN Volwassenenwerk Kinderwerk Buurtwerk Informatie en advies Ondersteuning en bemiddeling Jeugd- en jongerenwerk VOORWOORD 2014 was voor vele inwoners een spannend

Nadere informatie

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ http://www.youtube.com/watch?v=6imhyppcmdo&list =PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ UITKOMST ENQUETE Najaar 2013: circa 140 vrijwilligersorganisaties aangeschreven Respons: 46% (65 vragenlijsten) Bij welke

Nadere informatie

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS 2017 1 Inhoudsopgave Wat is vrijwilligerswerk? 3 Rechten en plichten wet- en regelgeving 3 Vrijwilligersvergoeding 4 Deskundigheidsbevordering 4 Verzekeringen 5 Verklaring

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Waarderen en Belonen van vrijwilligers

Waarderen en Belonen van vrijwilligers Waarderen en Belonen van vrijwilligers Sandy dos Reis en Jeanette Buitelaar Versie: December 2014 PAGINA 2/5 Vrijwilligerswerk Rotterdam is dé centrale ingang voor al het vrijwilligerswerk in Rotterdam.

Nadere informatie

Digitale Nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland

Digitale Nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland Digitale Nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland Hierbij ontvangt u de derde digitale nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland. Deze nieuwsbrief geeft informatie over zaken rondom vrijwilligerswerk,

Nadere informatie

De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009

De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009 De makelaarsfunctie vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage: de stand van zaken begin 2009 In december 2007 hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

Uren voor 2Match zijn eind maart gestopt

Uren voor 2Match zijn eind maart gestopt Evaluatie Jaarplan team Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo en Warme Bemiddeling 2018 Sociaal werk voor wijk, dorp, stad. SVH Fte 1,22 Warme Bemiddeling Fte 0,5 2Match Fte 0,4 Basisaanbod Cijfers Uren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum Vrijwilligerswerk

Nieuwsbrief Centrum Vrijwilligerswerk Nieuwsbrief Centrum Vrijwilligerswerk augustus 2017 Jaargang 10, nummer 2 www.facebook.com/centrumvrijwiligerswerk.nl Postadres Brielle: Postbus 101 3230 AC Brielle tel. : 0181-471132 e-mail: brielle@centrumvrijwilligerswerk.nl

Nadere informatie

Speerpunten Veenscentrale in 2015 :

Speerpunten Veenscentrale in 2015 : Speerpunten centrale in 2015 : Ondersteuning mantelzorgers via ontmoeting, informatie en advies Opstart en uitvoering mantelzorgwaardering: groepsgerichte bijeenkomsten en Twinkelingen. Vrijwilligers College:

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Kantelen naar vrijwilligers Gemeente Oostzaan 22-12-2011 Joost Nellen, JongeHonden Anne Vrieze, WWZ Consultancy Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1.

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

Jaarverslag Maasdonk 2009

Jaarverslag Maasdonk 2009 Jaarverslag Maasdonk 2009 Steunpunt Vrijwilligerswerk Vivaan Maatschappelijke activering Maasdonk Product Aantal Realisatie per 31.12.2009 Vrijwilligerssteunpunt Maasdonk unieke bezoeker website vrijwillig

Nadere informatie

VrijwilligersKapelle

VrijwilligersKapelle VrijwilligersKapelle Wij zetten ons in voor iedereen die zich bezig houdt met vrijwilligerswerk. Wij zijn er voor vrijwilligersorganisaties en mensen die vrijwilligerswerk (willen) doen. VrijwilligersKapelle

Nadere informatie

Vrijwilligerswerkbeleid 2016-2020 Gemeente Oss

Vrijwilligerswerkbeleid 2016-2020 Gemeente Oss Vrijwilligerswerkbeleid 2016-2020 Gemeente Oss Project Vrijwilligerswerkbeleid 2016-2020 Datum 24 mei 2016 Auteur S. Dohmen, M. Megens Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. Huidige situatie 3. Relevante ontwikkelingen

Nadere informatie

Missie en Visie van Maximina

Missie en Visie van Maximina Maximina is een vrijwilligersorganisatie voor vrouwen in Roermond en bestaat sinds 2012. De stichting Moedercentrum Maximina heeft een bestuur dat verantwoordelijk is voor de organisatie. Door de stichting

Nadere informatie

Bijlagen: Verzonden: Ondersteunen van burgerinitiatieven; A Participatie van burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt middels vrijwilligerswerk;

Bijlagen: Verzonden: Ondersteunen van burgerinitiatieven; A Participatie van burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt middels vrijwilligerswerk; FSCHRIFT G E M E E N T E an de leden van de gemeenteraad Datum: 24 maart 2014 Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: U. 14.01556 Behandeld door: Onderwerp: Bijlagen: Verzonden: mevrouw M. Doveren Raadsinformatie:

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Foto: Vrijwilligers in het dierenasiel

Foto: Vrijwilligers in het dierenasiel Sinds mei 2011 fungeert het Vrijwilligers Informatiepunt Zandvoort ( VIP-Zandvoort) als een soort TOMTOM die bezoekers wegwijs maakt in het vrijwilligerswerk. Bezoekers van de site zijn inwoners van Zandvoort

Nadere informatie

I. Doel vrijwilligersbeleid 3. II. Visie op vrijwilligerswerk 3. III. Uitgangspunten 3. IV. Rol vrijwilligerscoördinator 4

I. Doel vrijwilligersbeleid 3. II. Visie op vrijwilligerswerk 3. III. Uitgangspunten 3. IV. Rol vrijwilligerscoördinator 4 1 Inhoud I. Doel vrijwilligersbeleid 3 II. Visie op vrijwilligerswerk 3 III. Uitgangspunten 3 IV. Rol vrijwilligerscoördinator 4 V. Vrijwilligersvoorwaarden 4 VI. Bijlagen: Bijlage I: Vrijwilligersovereenkomst

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuws van de Vrijwilligerscentrale De maand juni staat voor de Vrijwilligerscentrale in het teken van waardering. Veel inwoners uit Zutphen en Warnsveld zetten zich vrijwillig

Nadere informatie

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 was een jaar waarin er veel veranderde. De WMO ging op de schop en veel kwetsbare burgers moesten op zoek naar een

Nadere informatie

Vooraf. Jaarverslag

Vooraf. Jaarverslag Jaarverslag 2014 Vooraf Dit is het jaarverslag 2014 van mfc t Marheem. Dit was het tweede jaar waarin werd gewerkt volgens de beleidsgestuurde contractfinanciering. In dit verslag wordt op hoofdlijnen

Nadere informatie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie HULPDIENST NIJMEGEN Beleidsnotitie Positionering van de Hulpdienst De Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers,

Nadere informatie

Samen verder. Stand van zaken

Samen verder. Stand van zaken Nieuwsbrief nr. 3 voorjaar 2018 Samen verder We willen u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen bij ZorgSaam Elburg d.m.v. deze derde nieuwsbrief. We zien hele mooie contacten tot stand komen en merken

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip De veranderende politieke en maatschappelijke verhoudingen resulteren in minder overheid en meer burger. Door de terugtredende overheid ontstaat er meer ruimte

Nadere informatie

Zo gaan wij om met... Vrijwilligers

Zo gaan wij om met... Vrijwilligers Zo gaan wij om met... Vrijwilligers Inhoudsopgave Voorwoord pag. 3 Welzijn Baarn pag. 4 Missie, Doel, Visie op vrijwilligers Achtergrond informatie pag. 5 Vrijwilliger binnen Welzijn Baarn pag. 6 Hoe gaan

Nadere informatie

Jaarverslag Inhoudsopgave

Jaarverslag Inhoudsopgave 1 Jaarverslag 2012 Opdrachtgever : Gemeente Edam-Volendam Contactpersoon : Mevrouw I. Verrips Opdrachtnemer : Stichting WonenPlus Noord-Holland Coördinator : De heer P. Groot Vrijwilligersmakelaar : Mevrouw

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Gemeente Hoorn

Jaarverslag 2012 Gemeente Hoorn Jaarverslag 2012 Gemeente Hoorn 1 Inhoudsopgave Maatschappelijke Stage... 3 Makelaarsfunctie... 3 Stageplaatsen... 4 Afspraken met gemeente Hoorn en Hoornse scholen... 5 Advies en Ondersteuning ( voorheen

Nadere informatie

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Bijlage 2 Bestuursrapportage uitvoeringsplannen Beleidsplan Wmo 2012-2015 Asten-Someren Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Inleiding In het kader van de kerntakendiscussie is besloten dat

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Vrijwilliger bij Amsta. Informatiebrochure

Vrijwilliger bij Amsta. Informatiebrochure Vrijwilliger bij Amsta Informatiebrochure 1 Inleiding Welkom als vrijwilliger bij Amsta! Amsta is een grote zorgorganisatie in Amsterdam. We bieden persoonlijke ondersteuning, wonen, zorg en welzijn aan

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Maak samen. Jaarverslag het verschil

Maak samen. Jaarverslag het verschil Maak samen Jaarverslag 2014 het verschil 2 Voorwoord 3 4-6 Inhoudsopgave De Medewerker in Cijfers Dienstverlening De Medewerker in Beeld Acties en Evenementen De Medewerker blikt terug op een mooi en intensief

Nadere informatie

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014 3. Beleidsterrein Zorg Preventie (leefbaarheid en participatie) en Zorg (zorg en ondersteuning) Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen - Vergroten eigen kracht en zelfredzaamheid -

Nadere informatie

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS Waarde voor ondernemers POWERED BY Stop met adverteren met events bereik je meer! Hoe bereik ik nieuwe klanten voor mijn

Nadere informatie

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers

En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers En... Hoe ging de cursus? geslaagd! Cursussen & workshops voor vrijwilligers & mantelzorgers September 2014 / juni 2015 gaat u ook slagen? Basistraining computervaardigheden Buurtkracht ontwikkelde een

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen Beleidsnotitie Hulpdienst Nijmegen 2012-2016 2 INLEIDING Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers, hulpbehoevenden

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Instellen Vrijwilligersfonds

Instellen Vrijwilligersfonds Openbaar Onderwerp Instellen Vrijwilligersfonds Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De motie Vrijwilligersfonds, kleine moeite groot plezier roept ons college op

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

VRIJWILLIGE INZET. In deze brochure leest u de visie en het beleid van de vereniging op vrijwillige inzet

VRIJWILLIGE INZET. In deze brochure leest u de visie en het beleid van de vereniging op vrijwillige inzet VRIJWILLIGE INZET In deze brochure leest u de visie en het beleid van de vereniging op vrijwillige inzet VRIJWILLIGE INZET VERENIGING DE BLOESEM Vereniging De Bloesem is de nieuwe beheerder van de openbare

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk? Gewoon doen! AIles wat u wilt weten over vrijwilligerswerk. Servicepunt. t Vrijwilligers

Vrijwilligerswerk? Gewoon doen! AIles wat u wilt weten over vrijwilligerswerk. Servicepunt. t Vrijwilligers 1.".#, Vrijwilligerswerk? Gewoon doen! AIles wat u wilt weten over vrijwilligerswerk J I Servicepunt t Vrijwilligers U overweegt om als vrijwilliger te gaan werken, of u bent gericht op zoek naar een geschikte

Nadere informatie

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten Voor u ligt de tweede nieuwsbrief gemaakt in BAR-verband. zowel in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk wordt dezelfde nieuwsbrief verstuurd. De eerste pagina

Nadere informatie

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Ten geleide Naar aanleiding van het manifest Waardig ouder worden. *) De ondertekenaars van onderstaand manifest willen het landelijk beleid met betrekking

Nadere informatie

Jaaroverzicht Jane Piets-Hardenberg, Coördinator Vrijwilligerswerk Monique Hollanders, Coördinator Vrije Tijd

Jaaroverzicht Jane Piets-Hardenberg, Coördinator Vrijwilligerswerk Monique Hollanders, Coördinator Vrije Tijd Jaaroverzicht 2018 2018 was weer een bijzonder vrijwilligersjaar. Een jaar met heel veel vreugde en soms ook met verdriet. Er waren leermomenten, gezellige activiteiten, bijzondere ontmoetingen, nieuwe

Nadere informatie

Vrijwilligersonderzoek 2011. Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting

Vrijwilligersonderzoek 2011. Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting Vrijwilligersonderzoek 2011 Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente Groningen Meting 2 Samenvatting Vrijwilligersonderzoek 2011 Een onderzoek naar vrijwilligersorganisaties in de gemeente

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging Netwerken formele- en informele zorg - AGORA Organisatie info AGORA-beroepsvereniging https://www.agora-beroepsvereniging.nl AGORA is de landelijke beroepsvereniging voor coördinatoren in Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Inloophuis Uitzicht. te Gorinchem. Beleidsdocument versie zomer 2017

Inloophuis Uitzicht. te Gorinchem. Beleidsdocument versie zomer 2017 Inloophuis Uitzicht te Gorinchem Beleidsdocument versie zomer 2017 1 Inhoudsopgave Introductie.... 3 Visie... 3 Legitimatie.... 3 Mensen.... 3 Strategie... 4 Activiteiten... 4 Middelen... 4 Acties....

Nadere informatie

Jaarverslag St. Samen Redzaam

Jaarverslag St. Samen Redzaam Jaarverslag St. Samen Redzaam 2016 Barrie (links) met jobmaatje Julia Samen Redzaam 2016 Inhoud Inleiding: Lokale samenleving versterken 3 Meerwaarde ReconnAct 4 Financiering 4 Resultaten 5 Training en

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan Inhoud Inleiding... 3 Waarom een vrijwilligersbeleid?... 3 De visie... 4 Voorwaarden... 4 Verbintenis... 5 Werving... 5 Vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

TALENT VRIJWILLIGERSWERK PUBLICITEIT MENSEN BETROKKEN MEEDOEN VERBINDEN JAARVERSLAG VIP- ZANDVOORT ACTIVITEITEN JONGEREN

TALENT VRIJWILLIGERSWERK PUBLICITEIT MENSEN BETROKKEN MEEDOEN VERBINDEN JAARVERSLAG VIP- ZANDVOORT ACTIVITEITEN JONGEREN VRIJWILLIGERSWERK MENSEN PUBLICITEIT CIJFERS TALENT BETROKKEN MEEDOEN BEWONERS JAARVERSLAG VERBINDEN INFORMATIE JONGEREN VIP- ZANDVOORT ACTIVITEITEN 2016 VRIJWILLIGERSPRIJS ONDERZOEK VIP Zandvoort Jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Jaarverslag 207 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Rien Onck Coördinator TA Ede 0-02-208 Inhoudsopgave. Inleiding...2 2. Vrijwilligers...3 3. Deelnemers...4 4. Betrokken verwijzers...5 5. Scholing

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

Jaarplan Veens- centrale 2016

Jaarplan Veens- centrale 2016 Jaarplan Veens- centrale 2016 Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2016 van de De Veens-centrale werkt Veenendaal breed en bestaat uit een combinatie van medewerkers en vrijwilligers. Zij ondersteunen vrijwilligers,

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers Gemeente Oegstgeest

Tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers Gemeente Oegstgeest Tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers Gemeente Oegstgeest Tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers Gemeente Oegstgeest juli 2011 COLOFON Samenstelling Volkan Atalay Anja van Lonkhuijzen Lieke Salomé

Nadere informatie

Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar Sterk in vrijwilligerswerk!

Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar Sterk in vrijwilligerswerk! jaarverslag 2015 Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar Sterk in vrijwilligerswerk! Promotiefilm Zeg Ja Tegen Vrijwilligerswerk Vrijwilligers Servicepunt Bergen Nieuwe Website: Alkmaarvoorelkaar.nl In t

Nadere informatie

Jaarverslag Seinpost Slinge Maatschappelijk

Jaarverslag Seinpost Slinge Maatschappelijk Jaarverslag 2016 Seinpost Slinge Maatschappelijk Inhoudsopgave 1. Inleiding Seinpost Slinge 1.1 Missie en visie 1.2 Identiteit 1.3 Organisatie 1.4 Doelgroepen 2. Activiteiten 2.1 Taalles 2.2 Inloop 2.3

Nadere informatie

Uitgangspunten vrijwilligersbeleid Papendrecht

Uitgangspunten vrijwilligersbeleid Papendrecht Uitgangspunten vrijwilligersbeleid Papendrecht De gemeente bepaalt de visie en het beleid op vrijwilligerswerk gericht op de lokale vraag. Binnen de Wmo (prestatieveld vier) zijn gemeenten verplicht de

Nadere informatie

Herzien Reglement Vrijwilligersprijs Lansingerland

Herzien Reglement Vrijwilligersprijs Lansingerland Herzien Reglement Vrijwilligersprijs Lansingerland Auteur: Sanneke Verweij Afdeling: Team Maatschappelijke Ontwikkeling & Participatie Versienummer: 1.0 Datum: 21 november 2014 Corsanummer: T14.18226 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?...

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?... Kennisbijeenkomst 12 februari thema vrijwilligersmanagement Uitwerking workshop werven en behoud Inhoud Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke

Nadere informatie

Stichting Present de Bevelanden

Stichting Present de Bevelanden Jaarplan 2017 Stichting Present de Bevelanden MISSIE Stichting Present de Bevelanden wil de makelaar zijn die groepen mensen die best eens een keer wat voor een ander willen doen, verbindt aan hen die

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligersbeleid Vrijwilligersbeleid Het vinden en binden van (nieuwe) vrijwilligers 2016-2020 Voorwoord Voetbal is een teamsport en binnen de teamsport is samenwerken de sleutel tot succes. Dat geldt niet alleen binnen

Nadere informatie

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties.

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties. INHOUD Inleiding... 4 Basistraining: Nieuwe vrijwilligers... 5 Workshop: Vergaderen... 6 Workshop: Werving bestuursleden... 7 Informatiebijeenkomst: Vrijwilligerswerk... 8 Workshop: Groepsactiviteiten

Nadere informatie

Stichting Kansvol Jaarverslag 2014

Stichting Kansvol Jaarverslag 2014 Stichting Kansvol Jaarverslag 2014 Inhoud 1. De organisatie p.2 Oprichting Stichting Kansvol Doelstellingen Werkwijze Opstartfase Onderweg naar 2015 2. Activiteiten p.3 Kunstproject met Toevlucht Activiteitenmiddag

Nadere informatie

Kadernota. Meedoen. Midden-Drenthe

Kadernota. Meedoen. Midden-Drenthe Kadernota Meedoen In Midden-Drenthe Aansluiting met de samenleving Miriam Smid-Mos Afdeling Samenlevingszaken Gemeente Midden-Drenthe Oktober 2008 1 INHOUDSOPGAVE 2 Inleiding 3 1. Landelijk beleid en de

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Evaluatie Vrijwilligerscentrale Houten

Evaluatie Vrijwilligerscentrale Houten Hollandsspoor 37 3994 VT Houten T: 030-63 63 250 E: info@vrijwilligershouten.nl I: www.vrijwilligershouten.nl IS08.0122 Interne Stuk gemeente Houten f ARCHÏËFÊXEMPLAAR Deponeren"] Evaluatie Vrijwilligerscentrale

Nadere informatie

Productenboek. Maatschappelijk makelaars V.I.P. Katwijk. Vrijwilligers Informatie Punt Katwijk p.a. Callaoweg 1 2223 AS Katwijk ZH www.vipkatwijk.

Productenboek. Maatschappelijk makelaars V.I.P. Katwijk. Vrijwilligers Informatie Punt Katwijk p.a. Callaoweg 1 2223 AS Katwijk ZH www.vipkatwijk. Productenboek Maatschappelijk makelaars V.I.P. Katwijk Vrijwilligers Informatie Punt Katwijk p.a. Callaoweg 1 2223 AS Katwijk ZH www.vipkatwijk.nl december 2010 INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Een organisatie voor. honderdduizend. Deventenaren?

Een organisatie voor. honderdduizend. Deventenaren? Een organisatie voor honderdduizend Deventenaren? Cijfers_def_Opmaak 1 26-06-13 15:26 Pagina 2 Cijfers_def_Opmaak 1 26-06-13 15:26 Pagina 3 Dat is toch de gemeente Deventer. Dat klopt. En toch vonden we

Nadere informatie

De nieuwe regeling Tegemoetkoming Zorgkosten. Jaargang 19 no.10 november 2015

De nieuwe regeling Tegemoetkoming Zorgkosten. Jaargang 19 no.10 november 2015 Jaargang 19 no.10 november 2015 Deze maand: Zorgkosten en een laag inkomen - Tegemoetkoming Zorgkosten - Zorgverzekering VGZ Zuid-Limburgpakket Campagne Burenhulp Vacatures vrijwilligerswerk Sluitingsdagen

Nadere informatie

Dagverzorging. Zorg voor elkaar

Dagverzorging. Zorg voor elkaar Dagverzorging Zorg voor elkaar Dagverzorging: ontspannen en afwisselend Welkom bij Wittenbergzorg Woont u nog zelfstandig, maar mist u het contact met mensen? Of is iedere dag hetzelfde en zoekt u daarom

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 in vogelvlucht

Jaarverslag 2018 in vogelvlucht Jaarverslag 2018 in vogelvlucht Voorwoord Het Huis van Renkum krijgt het voor elkaar Het Huis van Renkum is meer dan alleen een ontmoetingsplek. Wel vormt de ontmoeting de belangrijkste basis voor meer

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra 4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra Beleidsmatige kenmerken Beschrijving geplande activiteiten: Ondersteuning en begeleiding op aanvraag 1. Organisaties algemeen Beleid,

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2015

Subsidieregels Hof van Twente 2015 3. Beleidsterrein Zorg Preventie (leefbaarheid en participatie) en Zorg (zorg en ondersteuning) Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen - Vergroten eigen kracht en zelfredzaamheid -

Nadere informatie

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen.

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen. Raad VOORBLAD Onderwerp Projectplan verenigingsservicebureau Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie Behandelwijze Bespreken

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie