Vrijwilligerswerk bij Doras

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrijwilligerswerk bij Doras"

Transcriptie

1 Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u!

2 Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras nodigt u uit voor het vrijwilligerschap! Bent u toe aan een nieuwe uitdaging? Als vrijwilliger Doras krijgt u die kans! Met een paar uurtjes per week, veertien dagen of per maand kunt u mede bewoners van Amsterdam Noord helpen en blij maken. In deze folder staan kort de Doras activiteiten beschreven waar vrijwilligers bij betrokken zijn. Dit kan zowel in groepsverband als individueel zijn. Is er een activiteit bij die u aanspreekt of wilt u meer informatie? Of wilt u zich direct aanmelden? De coördinator vrijwilligerswerk nodigt u graag uit voor een bijeenkomst en/of gesprek. Telefoon: of per Op vindt u ook informatie. Noord voor Elkaar Vrijwilligers bij Noord voor Elkaar noteren telefonische aanvragen van buurtbewoners naar diensten door vrijwilligers. Deze geven zij door aan het best passende vrijwilligersproject dat actief is in Amsterdam Noord. Noord voor Elkaar is elke werkochtend bereikbaar van 9.00 tot uur. Hand- en spandiensten via de Vrijwillige Hulpdienst Vrijwilligers bij de Vrijwillige Hulpdienst van Nieuwendam of Tuindorp Oostzaan bieden eenvoudige hand- en spandiensten aan buurtbewoners die even niemand in de omgeving hebben die hen kan helpen. Voorbeelden zijn: kleine klusjes, vervoer naar het ziekenhuis, boodschappen doen, vriendschappelijk huisbezoek of eenvoudige werkzaamheden in de tuin. Vrijwillige coördinatoren zorgen dat de vraag bij de juiste vrijwilliger komt, voeren gesprekken met nieuwe vrijwilligers en bewaken de kwaliteit van de uitvoering.

3 SamenSpraak Noord: gesprekspartner voor een anderstalige bij taal en ontmoeting Een jaar lang oefent een vrijwillige begeleider met een anderstalige mevrouw/meneer in huiselijke sfeer de Nederlandse taal. Het gesprek kan over dagelijkse dingen gaan maar ook over specifieke onderwerpen. Na een jaar rondt u het contact af en maakt u kennis met een nieuwe gesprekspartner. Een leukere manier om uw buurtgenoten te leren kennen én te helpen kan er bijna niet zijn. De vrijwillige coördinatoren bij SamenSpraak Noord zijn twee maal per week actief op het kantoor van Doras. Zij schrijven nieuwe deelnemers in en koppelen hen aan de vrijwillig begeleiders. Daarnaast hebben zij een belangrijke rol in het aannemen van nieuwe vrijwilligers bij Samenspraak Noord en bewaken de kwaliteit van de uitvoering. Noorderpark in beweging De groep van Noorderpark in beweging is zeer gevarieerd. Het idee van de groep is samen buiten bewegen met plezier en daardoor een conditie opbouwen. Sommigen van de deelnemers hebben al heel lang nauwelijks bewogen en weer anderen zijn (licht) gevorderd. Vrijwilligers organiseren met elkaar sportieve, leerzame en gezellige activiteiten. Computerwegwijs Vrijwillig docenten bieden 55 plussers de kans kennis te maken met de computer. In een heel rustig tempo, met een gevarieerd programma leren de deelnemers de basisbeginselen en eenvoudige termen over het computeren. Bezorgen maaltijden Vrijwilligers bij bureau Maaltijden brengen warme óf vriesvers maaltijden, al dan niet met hun eigen auto, naar ouderen of mensen met een beperking in Amsterdam Noord. Daarnaast bezoeken vrijwilligers ook nieuwe klanten om uit te leggen hoe klanten de maaltijden kunnen bestellen.

4 Aanmeldgroep Wilt u koffie? Dan gaan we daarna aan de slag met het ordenen van uw papieren. De vrijwillig gastvrouw/heer van de Doras aanmeldgroep stelt de deelnemer met deze vraag op zijn gemak. Alle deelnemers nemen plaats en zijn binnen tien minuten geconcentreerd hun nieuwe mappen aan het inrichten. De gastvrouw/heer geeft tips en ondersteunt extra waar nodig. De aanmeldgroep is een onderdeel van schuldhulpverlening aan klanten. Formulierencafé In het formulierencafé lopen klanten zonder afspraak binnen. De klanten worden geholpen door vrijwilligers met bijvoorbeeld het ordenen en lezen van hun post, op orde brengen van de administratie, financiële vragen en het invullen van formulieren. Opstarten telefooncirkel Een begeleider van de telefooncirkel start twee weken in de maand (meestal om de week) of om de maand s morgens om 8.30 uur vanuit huis de telefooncirkel. De laatste deelnemer belt de begeleider weer en die belt vervolgens een meldpost dat alles in orde is. Seniorenconsulenten Vrijwillige seniorenconsulenten bezoeken zelfstandig wonende ouderen van 81 jaar of ouder, in Amsterdam Noord. Onder het genot van een kopje koffie of thee geeft de seniorenconsulent informatie die de klant nodig heeft om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Steunvrouwen Een steunvrouw is een vrijwilligster die als maatje een andere vrouw ondersteuning geeft in het dagelijks leven. Soms redt iemand het even niet (meer) alleen doordat zij de Nederlands taal niet voldoende beheerst of de weg niet kent in de Nederlandse samenleving. Een steunvrouw biedt een luisterend oor, geeft informatie en advies en verwijst door naar professionele hulp. Als het nodig is gaat ze mee naar een afspraak.

5 Over de drempel Vrijwilligers bezoeken bewoners om (gevoelens) van eenzaamheid te voorkomen of verminderen. De vrijwilliger analyseert met de klant de situatie en samen bedenken zij de vervolgstappen. Aster: de mantelzorger heeft even tijd voor zichzelf Vrijwilligers van Aster houden vergeetachtige ouderen, chronisch zieken of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking gezelschap of ondernemen samen een activiteit. Een directe verzorger zoals een familielid, een vriend of buur kan daardoor een paar uurtjes per week zijn/haar eigen gang gaan waardoor de mantelzorger ontlast wordt. Mantelzorgers voor elkaar Vrijwilligers met ervaring als mantelzorgers bieden mantelzorgers in Amsterdam Noord een luisterend oor, geven steun en informatie over professionele hulp. Dit kan zowel telefonisch als in een persoonlijk gesprek. Gastvrouw/heer in het Alzheimercafé Vrijwilligers ontvangen bezoekers in het Alzheimercafé, een trefpunt voor dementerenden, hun partners, vrienden en familieleden. Informatie over de ziekte Alzheimer en ontmoeting van lotgenoten zijn twee belangrijke thema s in het maandelijkse Alzheimercafé op de dinsdagavond. Als vrijwilliger zorgt u voor een veilige en gezellige sfeer. U ontvangt de gasten, serveert consumpties, verzorgt de informatietafel, en nodigt gasten uit onderling contact te maken. Het Alzheimercafé is elke 4e dinsdagavond van de maand behalve in juli en augustus.

6 Gastvrouw/heer mantelzorglunch Eens per maand organiseert Doras een lunch voor mantelzorgers om hen met elkaar in contact te brengen, te ontlasten en informatie over ondersteuning aan te bieden. Vrijwilligers ontvangen de deelnemers en bieden hand- en spandiensten bij de lunch die wordt verzorgd door leerlingen van het Bredero College. Gastvrouw/heer Loket Zorg en Samenleven Bij het Loket Zorg en Samenleven komen buurtbewoners met algemene vragen over welzijn, wonen, zorg en financiën. Het Loket Zorg en Samenleven werkt met een open inloopspreekuur. Een gastvrouw/heer ontvangt de klanten, biedt een kopje koffie/thee aan en geeft uitleg over de gang van zaken. Daarnaast houdt de gastvrouw/heer bij drukte de volgorde van binnenkomst in de gaten en informeert klanten over de eventuele wachttijd. Begeleiding van Doras Iedere actieve Doras vrijwilliger krijgt individuele of groepsgewijze ondersteuning. Overeenkomst Doras en de vrijwilliger gaan samen een vrijwilligersovereenkomst aan waarin taken en afspraken staan vermeld. Onkostenvergoeding Onkosten die vrijwilligers moeten maken om hun werk uit te voeren worden door Doras vergoed. Verzekeringen Doras heeft voor al haar vrijwilligers een aantal verzekeringen afgesloten zoals Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA), Ongevallenverzekering Persoonlijke ongevallenverzekering voor inzittenden Aanvullende autoverzekering. Deze bieden de vrijwilligers financiële bescherming bij het uitvoeren van hun activiteiten.

7 Bescherming persoonsgegevens. DORAS legt persoonsgegevens vast van cliënten in dossiers. Hierop is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) van toepassing. Doras heeft een privacy reglement waarin de toepassing van de WBP is geregeld (waaronder inzage en correctierecht). Het reglement is in te zien op het centraal bureau van Doras. Tevens is er een aparte folder over WBP beschikbaar die verkrijgbaar is op elk kantoor van Doras. uitgave Doras, oktober 2014 vormgeving inpetto-ontwerp.nl productie IMAGO Amsterdam

8 Stichting Doras Telefonisch bereikbaar van uur T Locaties en bereikbaarheid Nieuwendam Beverwijkstraat 9D, 1024 VR Amsterdam inloopspreekuur: ma. di. do. en vr. van uur Tuindorp Oostzaan Aldebaranplein 2C, 1033 GS Amsterdam inloopspreekuur: ma. di. do. en vr. van uur Midden Noord Hagedoornplein 1C, 1031 BV Amsterdam inloopspreekuur: ma. di. do. en vr. van uur Banne Buiksloot Banne Buikslootlaan 135, 1034 AC Amsterdam inloopspreekuur: ma. di. do. en vr. van uur Centraal adres Doras Hagedoornplein 1C 1031 BV Amsterdam T E Inwoners van Amsterdam-Noord kunnen met praktische, sociale en maatschappelijke vragen en problemen terecht bij Doras. Deze instelling is het knooppunt voor alle maatschappelijke diensten in Amsterdam-Noord. Maatschappelijke dienstverlening AMSTERDAM-NOORD

Welzijn Ouderen. Blut?! Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u!

Welzijn Ouderen. Blut?! Thuisadministratie. Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Welzijn Ouderen Thuisadministratie Blut?! Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Blut?! Mijn telefoonabonnement is afgesloten. Wat nu?

Nadere informatie

Informatie voor vrijwilligers van Swon

Informatie voor vrijwilligers van Swon l Zinvol werk en een goed gevoel Informatie voor vrijwilligers van Swon Swon het seniorennetwerk adres De Ruyterstraat 246 6512 GG Nijmegen telefoon (024) 365 01 90 e-mail info@swon.nl website www.swon.nl

Nadere informatie

VRIJWILLIGER BIJ WELZIJN OUDEREN VLEUTEN DE MEERN. Welzijn Ouderen

VRIJWILLIGER BIJ WELZIJN OUDEREN VLEUTEN DE MEERN. Welzijn Ouderen VRIJWILLIGER BIJ WELZIJN OUDEREN VLEUTEN DE MEERN Welzijn Ouderen Zuwe Welzijn (voorheen Stichting Welzijn de Haar) is de welzijnsorganisatie voor alle inwoners van wijk 10 van de gemeente Utrecht: Vleuten,

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand

Nadere informatie

Kleinschalig groepswonen Locatie Meenthehof Steenwijk. Informatie voor bewoners en familie

Kleinschalig groepswonen Locatie Meenthehof Steenwijk. Informatie voor bewoners en familie Kleinschalig groepswonen Locatie Meenthehof Steenwijk Informatie voor bewoners en familie 2 Welkom Geachte mevrouw, meneer, Om u en/of uw naasten met het kleinschalig groepswonen vertrouwd te maken, bieden

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Wegwijzer voor vrijwillige medewerkers

Wegwijzer voor vrijwillige medewerkers Wegwijzer voor vrijwillige medewerkers 2 Wegwijzer voor Vrijwillige medewerkers, SWOA Wegwijzer voor vrijwillige medewerkers Inhoud 1 Inleiding 4 2 Wie is SWOA 5 2.1 SWOA 5 2.2 SWOA en vrijwilligers 5

Nadere informatie

Informatie, advies en begeleiding Emotionele steun Educatie Praktische hulp Respijtzorg en ontspanning Financiën en administratie Materiële hulp

Informatie, advies en begeleiding Emotionele steun Educatie Praktische hulp Respijtzorg en ontspanning Financiën en administratie Materiële hulp Mantelzorgwijzer Informatie, advies en begeleiding Emotionele steun Educatie Praktische hulp Respijtzorg en ontspanning Financiën en administratie Materiële hulp Mantelzorg en werk Meedenken en meehelpen

Nadere informatie

Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL) Eikenlaan 2a, 2161 EA Lisse T 412 667 E info@swolisse.nl W www.swolisse.nl

Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL) Eikenlaan 2a, 2161 EA Lisse T 412 667 E info@swolisse.nl W www.swolisse.nl Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL) Eikenlaan 2a, 2161 EA Lisse T 412 667 E info@swolisse.nl W www.swolisse.nl SWOL WELZIJNSWIJZER 2013-2014 1 COLOFON De Welzijnswijzer 2013-2014 is met de grootste

Nadere informatie

3.1.1. RIGOM RIGOM biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen gericht op het behouden van zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

3.1.1. RIGOM RIGOM biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen gericht op het behouden van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. 3. Welzijn Meedoen en mee blijven doen aan het leven van alledag is belangrijk. De mate waarin men zelf de regie kan voeren over het leven is bepalend voor het welzijn van mensen. Er zijn in het Maasland

Nadere informatie

Wegwijzer t Ronde Sant

Wegwijzer t Ronde Sant Wegwijzer t Ronde Sant Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over t Ronde Sant bij de hand! Welkom in t Ronde Sant Beschermd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 t Ronde Sant... 1 3 Prettig

Nadere informatie

MDA. biedt hulpverlening onder één dak. Regiokantoor Noord Thomas Mannplaats 301 303 3069 NJ Rotterdam Tel.: 010-286 81 00

MDA. biedt hulpverlening onder één dak. Regiokantoor Noord Thomas Mannplaats 301 303 3069 NJ Rotterdam Tel.: 010-286 81 00 MDA m a atschappelijk e di e n st v e r l e n i ng a l e x a n de r biedt hulpverlening onder één dak. President Wilson weg Thomas Mann plaats Sigrid Undsetweg Spittelerplaats Hesseplaats Martin Luther

Nadere informatie

Informatiekrant Zorg & Inkomen. Stad met een hart

Informatiekrant Zorg & Inkomen. Stad met een hart Iedereen doet mee en iedereen is nodig! Informatiekrant Zorg & Inkomen Alles wat u moet weten over de veranderingen op het gebied van de Wmo en de regelingen voor mensen met een laag inkomen. januari 2012

Nadere informatie

BEWAAREXEMPLAAR. leusden INSPIRATIEKRANT 2015 LEUSDEN. Zorg, welzijn, wonen, opvoeden en opgroeien. Deze krant is. ook te lezen op. themanieuws.

BEWAAREXEMPLAAR. leusden INSPIRATIEKRANT 2015 LEUSDEN. Zorg, welzijn, wonen, opvoeden en opgroeien. Deze krant is. ook te lezen op. themanieuws. BEWAAREXEMPLAAR INSPIRATIEKRANT 2015 LEUSDEN Zorg, welzijn, wonen, opvoeden en opgroeien Deze krant is ook te lezen op themanieuws.nl U staat er niet alleen voor! DICHTBIJ We merken allemaal dat de manier

Nadere informatie

Wegwijzer Meerweide. Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen

Wegwijzer Meerweide. Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen Wegwijzer Meerweide Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over Meerweide bij de hand! Welkom in Meerweide Beschermd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 Meerweide... 1 3 Prettig Wonen...

Nadere informatie

Staatssecretaris wil betere ondersteuning mantelzorgers

Staatssecretaris wil betere ondersteuning mantelzorgers Voorwoord De nieuwsbrief mantelzorg gemeente Bergen op Zoom waarin we u als mantelzorger willen informeren over landelijke en plaatselijke organisaties, activiteiten en regelgeving die er zijn voor u als

Nadere informatie

Wegwijzer De Twee Bruggen

Wegwijzer De Twee Bruggen Wegwijzer De Twee Bruggen Dat is handig, zo heb ik alle belangrijke informatie over De Twee Bruggen bij de hand! Welkom in De Twee Bruggen Verpleegd wonen Inhoudsopgave 1 Welkom... 1 2 De Twee Bruggen...

Nadere informatie

geheugensteuntje mantelzorg met tips en informatie

geheugensteuntje mantelzorg met tips en informatie geheugensteuntje mantelzorg met tips en informatie Deze gids is een uitgave van de gemeente Enkhuizen november 2009 Wegwijzer 1 Geheugensteuntje mantelzorg 2 3 4 Zorg goed voor uzelf! Wet- en regelgeving

Nadere informatie

waarom het loket WWZ wonen welzijn zorg gemeente Westervoort en gemeente Duiven

waarom het loket WWZ wonen welzijn zorg gemeente Westervoort en gemeente Duiven waarom het loket WWZ U hebt de brochure van het Loket WWZ in de hand. Hierin willen wij u laten zien wat het loket WWZ voor u kan betekenen. Wij willen u graag helpen om de weg te vinden in het woud van

Nadere informatie

Er gaat wat veranderen...

Er gaat wat veranderen... Jeugdhulp, zorg en werk: Er gaat wat veranderen... Bewaarbijlage Vanaf volgend jaar bent u méér aan zet! We staan op een keerpunt. Het kabinet maakt gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk voor taken op

Nadere informatie

Welkom bij Philadelphia

Welkom bij Philadelphia Informatie voor vrijwilligers van Stichting Philadelphia Zorg Welkom bij Philadelphia Het beste uit jezelf Maatje gezocht Frank is als maatje van Mark van onschatbare waarde. En dat zit m in heel kleine

Nadere informatie

Dan leg ik op één oor te tobbe over morgen Denk ik wie zorgt er voor dat ik kan blijven zorgen MantelzorgWijzer

Dan leg ik op één oor te tobbe over morgen Denk ik wie zorgt er voor dat ik kan blijven zorgen MantelzorgWijzer MantelzorgWijzer MantelzorgWijzer van de Stichting Mantelzorg Nieuwe Waterweg Noord Colofon Tekst: MantelzorgWijzer Nieuwe Waterweg Noord: Jeannette Ladage Basistekst: Mantelzorg Barendrecht: Pamela van

Nadere informatie

Welkom in Den Weeligenberg en De Triangel!

Welkom in Den Weeligenberg en De Triangel! Welkom in Den Weeligenberg en De Triangel! Wij willen dat uw familielid zich zo prettig mogelijk voelt bij ons. Al onze medewerkers zetten zich daarom gezamenlijk in om voor hem of haar een zo optimaal

Nadere informatie

Informatiegids. Voor ouderen, mensen met een beperking en mantelzorgers in Horst aan de Maas

Informatiegids. Voor ouderen, mensen met een beperking en mantelzorgers in Horst aan de Maas Voor ouderen, mensen met een beperking en mantelzorgers in Horst aan de Maas Ouderenwerk Synthese Horst Mei 2014 Voorwoord Deze informatiegids is een handige wegwijzer voor senioren en mantelzorgers in

Nadere informatie

Voor veel kinderen en volwassenen is deelname aan een cursus of activiteit een nuttige vorm van begeleiding.

Voor veel kinderen en volwassenen is deelname aan een cursus of activiteit een nuttige vorm van begeleiding. Opvoeden & Opgroeien Een leefbare buurt Eigen functioneren & Relaties Cursus- en activiteitenaanbod 2015 Voor veel kinderen en volwassenen is deelname aan een cursus of activiteit een nuttige vorm van

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK. Telefoon 0597-565500 STICHTING ZORGCENTRUM DE BLANCKENBORG EIKENLAAN 34 9697 RW BLIJHAM

VRIJWILLIGERSWERK. Telefoon 0597-565500 STICHTING ZORGCENTRUM DE BLANCKENBORG EIKENLAAN 34 9697 RW BLIJHAM Tot slot Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend. We verwachten dat zowel de organisatie als de vrijwilliger zich aan de gemaakte afspraken houdt. Dit is een van de basisregels voor een

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN DIE DUIDELIJKHEID SCHEPPEN OVER HET NIEUWE ZORGSTELSEL. De nadruk ligt hierbij op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

VRAGEN EN ANTWOORDEN DIE DUIDELIJKHEID SCHEPPEN OVER HET NIEUWE ZORGSTELSEL. De nadruk ligt hierbij op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) VRAGEN EN ANTWOORDEN DIE DUIDELIJKHEID SCHEPPEN OVER HET NIEUWE ZORGSTELSEL De nadruk ligt hierbij op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ROLLEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN (1) Wat is de rol van mijzelf

Nadere informatie