gemeente werkendam werkendam.n Aan de leden van de gemeenteraad van Werkendam jaarverslag 2012 cliëntenraad sociale zekerheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gemeente werkendam werkendam.n Aan de leden van de gemeenteraad van Werkendam jaarverslag 2012 cliëntenraad sociale zekerheid"

Transcriptie

1 gemeente werkendam Aan de leden van de gemeenteraad van Werkendam Raadhuisplein VZ Werkendam Postbus DA Werkendam Telefoon; (0183) Fax: (0183) info@werkendam.nl onderwerp jaarverslag 2012 cliëntenraad sociale zekerheid Geachte raadsleden, Jaarlijks stellen wij een verslag op van de activiteiten van de gezamenlijke cliëntenraad sociale zekerheid van de gemeenten Werkendam en Woudrichem. In de vergadering van 29 mei j.l. ging de cliëntenraad akkoord met de inhoud van het jaarverslag over Bijgaand treft u dit aan. Het jaarverslag geeft de samenstelling van de cliëntenraad weer en noemt de data van de overlegvergaderingen. Daarnaast bevat het jaarverslag een opsomming van de onderwerpen waarover advies werd uitgebracht. Tot slot worden de overige onderwerpen genoemd die tijdens de overlegvergaderingen in de cliëntenraad aan de orde kwamen. In 2012 legden wij 12 maal een adviesaanvraag aan de cliëntenraad voor. In al deze gevallen stemde men in met onze voorstellen, maar in een aantal situaties maakte de cliëntenraad daarbij wel een kanttekening of stelde een aanvullende voorwaarde. Deze opmerkingen en kanttekeningen leidden er toe dat wij de betreffende voorstellen aanpasten conform de wensen van de datum verzonden 12 JUN m uw brief (datum / kenmerk) ons kenmerk bijlage(n) jaarverslag 2012 behandeld door Ad Huijsman unit Samenleving telefoonnummer (0183) ad.huijsman@werkendam.nl De cliëntenraad belegde in 2012 vijf maal een overlegvergadering. Dat zijn de vergaderingen waarbij wordt vergaderd met een afvaardiging van de gemeente. De wethouders sociale zaken van Werkendam en Woudrichem nemen minimaal eens per jaar aan een overlegvergadering deel. De vergaderingen staan onder leiding van een onafhankelijk voorzitter. Dit functioneert uitstekend. De cliëntenraad vormt een kritische, maar waardevolle opbouwend constructieve gesprekspartner voor de beide gemeenten. Met vriendelijke groet, /^Burgemeester en Wethouders De secretaris. jrkendam, werkendam.n

2 CLIËNTENRAAD SOCIALE ZEKERHEID WERKENDAM / WOUDRICHEM JAARVERSLAG 2012 In het jaarverslag over 2012 komen de volgende punten aan de orde: 1. Samenstelling van de cliëntenraad; 2. Vergaderingen van de cliëntenraad; 3. Overzicht van de uitgebrachte adviezen; 4. Overzicht van de overige onderwerpen die in de vergaderingen werden besproken. 1. Samenstelling cliëntenraad De cliëntenraad bestaat uit een combinatie van individuele cliënten (personen die een periodieke uitkering ontvangen van Loket Altena of een SW indicatie hebben) en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De samenstelling is als volgt: Namens de cliënten: * dhr. Hans Veen * mw. Riet Biesheuvel * dhr. Frank van Andel * mw. Betty van Marsbergen * dhr. Jean Paul Turlndwanamungu Namens de maatschappelijke organisaties: * Ouderenbonden PCOB, KBO en ANBO - dhr. Ad Kuijl * Gezamenlijke kerken - dhr. Jur Froma - plv. dhr. Ries Boevé * Vluchtelingenwerk WOBB - dhr. Henk Pasman - plv. mw. Annie Zwakhals * Vakbonden CNV en FNV - dhr. Teus van den Berg * Trema - mw. Saakje Elzinga Er is een onafhankelijk voorzitter; dit is mevrouw Sandra van Breugel. Ambtelijke ondersteuning wordt verleend door Ad Huijsman (ambtelijk secretaris van de cliëntenraad, beleidsmedewerker bij Loket Altena). Mevrouw Hella de Ridder verzorgt de verslaglegging van de overlegvergaderingen. De wethouders Sociale Zaken van Werkendam en Woudrichem zijn resp. de heer Peter van der Ven en de heer Bert van Vessem. In de loop van 2012 volgt de heer Renze Bergsma de heer Van Vessem op. De wethouders zijn bij de laatste overlegvergadering allebei aanwezig. 2. Vergaderingen In 2012 vinden vijf reguliere overlegvergaderingen plaats. De data zijn: - 25 januari juni oktober november 2012 Ter voorbereiding bespreekt de cliëntenraad voorafgaand aan de officiële overlegvergaderingen in eigen kring de vergaderstukken.

3 3. Overzicht van de uitgebrachte adviezen Hieronder volgt een overzicht van de onderwerpen waarover de cliëntenraad op verzoek van de colleges van burgemeester en wethouders advies uitbracht: Besluit colleges: januari 2012 Adviesaanvraag Uitvoeringsplan WWB 2012 Akkoord met het concept-uitvoeringsplan WWB 2012, met de kanttekening dat de budgetten die de gemeenten ontvangen zo goed mogelijk worden aangewend voor de kwetsbare groepen. januari 2012 Adviesaanvraag Toesiagenverordening WWB 2012 Akkoord met het voorstel Adviesaanvraag wijziging verordening Activiteitenfonds Akkoord met het voorstel, mits de kerktelefoon en de mogelijkheid om een voorschot te ontvangen alsnog worden opgenomen in de verordening. Adviesaanvraag wijziging verordening Langdurigheidstoesiag Akkoord met het voorstel om de verordening aan te passen aan de nieuwe wettelijke criteria. Adviesaanvraag vaststelling verordening participatie schoolgaande kinderen Akkoord met het voorstel, Adviesaanvraag wijziging re-integratieverordening WWB Akkoord met het voorstel, Adviesaanvraag wijziging beleidsregels reiskostenvergoeding Akkoord met het voorstel om de eerste 6 km niet langer te vergoeden.

4 juni 2012 Adviesaanvraag beleidsplan schuldhulpverlening Akkoord met het voorstel, maar de gemeente moet zich realiseren dat de doelgroep niet altijd zelfredzaam is. Er moet aandacht zijn voor het feit dat Trema ondersteuning kan bieden op het gebied van budgetcoaching. juni 2012 Adviesaanvraag wijziging beleid bijzondere bijstand Akkoord met het voorstel, waarbij op grond van de wettelijke bepalingen de categoriale verstrekkingen gelimiteerd worden tot maximaal 110% van het sociaal minimum. november 2012 Uitvoeringsplan participatie 2013 Akkoord met het voorstel, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de plannen om een zoektijd van 4 weken in te voeren voor alle klanten en voor de lokale invulling van fraudepreventie.. november 2012 Intrekking verordening bijdrageregeling gemeentelijke belastingen Akkoord met het voorstel, hoewel het wel betreurd wordt. De cliëntenraad stelt als voorwaarde dat het vrijkomende geld structureel primair aangewend wordt voor minimabeleid, anders voor re-integratie. Akkoord met het voorstel; het vrijkomende geld wordt ingezet om er een extra re-integratieconsulent van te bekostigen. Besluit colleges: november 2012 Wijziging beleidsregels en protocollen Akkoord met het voorstel om beleidsregels t.a.v. vermogen, giften, gezichtshulpmiddelen en auto's/motoren vast te stellen.. 4. Werkbezoek aan 'Behouden Vaart' In juni 2012 wordt een werkbezoek gebracht aan het scheepvaartproject 'Behouden Vaart' in Werkendam, op het terrein van scheepswerf Jooren. Op dit werkervaringsproject zijn jongeren uit de regio Gorinchem / Altena actief. Door deel te nemen aan dit project leren deze jongeren vaardigheden, waardoor hun kansen toenemen om een reguliere baan te vinden. De coördinator van het project geeft een enthousiaste uitleg. De cliëntenraad spreekt met de deelnemers over hun ervaringen. De cliëntenraad vindt het werkbezoek goed geslaagd.

5 5. Overzicht overige onderwerpen die tijdens de vergaderingen werden besproken Naast de onderwerpen onder punt 3. besprak de cliëntenraad een groot aantal andere onderwerpen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste punten: Overzicht cliëntenbestand Tijdens elke vergadering wordt een overzicht verstrekt van de omvang van het klantenbestand. Gesproken wordt over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de inspanningen van Loket Altena om het klantenbestand naar beneden te brengen. Actuele ontwikkelingen arbeidsmarkt De actuele ontwikkelingen over de situatie op de arbeidsmarkt worden regelmatig doorgenomen. Het gaat daarbij zowel over het aantal vacatures als de omvang van de werkloosheid, zowel lokaal als regionaal. Financiële toelichting bij Uitvoeringsplannen WWB 2012 Over de stand van zaken en de uitvoering van het Uitvoeringsplan WWB 2012 wordt de cliëntenraad regelmatig tijdens de overlegvergaderingen geïnformeerd. Wijzigingen in de WWB / WIJ per 1 januari 2012 De wetswijziging in de WWB die per 1 januari 2012 ingaat, wordt uitgebreid toegelicht en besproken. Onder meer de invoering van de huishoudinkomenstoets. Kabinetsplannen over Wet werken naar vermogen De plannen om de Wet werken naar vermogen (WWNV) in te voeren worden tijdens diverse vergaderingen besproken en er wordt een presentatie over gegeven. Na de val van het kabinet in het voorjaar 2012 wordt gesproken over de gevolgen hiervan voor de WWNV. Huishoudinkomenstoets De huishoudinkomenstoets wordt ingevoerd per 1 januari 2012 en wordt later met terugwerkende kracht tot deze datum weer van tafel gehaald. Uitvoering schuldhulpverlening Er wordt een toelichting gegeven op de wijzigingen in de werkwijze die Loket Altena rondom schuldhulpverlening, als gevolg van het vastgestelde beleidsplan. Wijzigingen in de collectieve zorgverzekering voor minima De wijzigingen die in 2012 van toepassing zijn worden toegelicht. Toelichting op nieuwe wetgeving op het gebied van fraude De cliëntenraad wordt geïnformeerd over de plannen om met ingang van 1 januari 2013 de fraude met uitkeringen strenger aan te pakken. Een adviesaanvraag volgt in Communicatieplan Loket Altena Over de uitvoering van de communicatie wordt gesproken. Evaluatie van het re-integratiebeleid De ontwikkelingen op het terrein van re-integratie worden besproken. De cliëntenraad juicht de keuze van Loket Altena toe om vaker zelf consulenten in te schakelen voor het bemiddelen van cliënten naar werkgevers. De voorkeur van de cliëntenraad gaat uit naar deze werkwijze, in plaats van het inschakelen van re-integratiebedrijven. Participatiebudget De stand van zaken t.a.v. het Participatiebudget wordt regelmatig besproken.

6 Actuele ontwikkelingen arbeidsmarkt De actuele ontwikkelingen over de situatie op de arbeidsmarkt worden regelmatig doorgenomen. Het gaat daarbij zowel over het aantal vacatures als de omvang van de werkloosheid. Brabants Jeugdsportfonds De cliëntenraad wordt geïnformeerd over de stand van zaken. Stand van zaken in de WMO-adviesraden. De verslagen van de Wmo-adviesraden van Werkendam en Woudrichem worden steeds ter kennisgeving aan de Cliëntenraad Sociale Zekerheid aangeboden. De cliëntenraad sociale zekerheid blijft hierdoor op de hoogte van wat er in de Wmo-adviesraden aan de orde komt. Uitvoeringsplan WWB 2012 Het bestaande plan voor 2012 wordt doorgenomen en daarnaast wordt gesproken over de punten die in het participatieplan voor 2013 naar voren zullen komen. Brabantse Uitkeringsgerechtigden Samen (BUS) De cliëntenraad is lid van BUS. Van BUS wordt regelmatig informatie ontvangen. Indien van belang wordt de informatie besproken tijdens de overlegvergaderingen. Wijzigingen in de WWB en de WIJ De voorgestelde wijzigingen per 1 januari 2012 en de latere wijzigingen daarop worden besproken met de Stand van zaken Wet inburgering Gesproken wordt over de stand van zaken rondom inburgering. Inzetten van extra middelen voor minimabeleid vanaf 2012 Gesproken wordt over de plannen om de extra ontvangen middelen in te zetten. Verdere onderwerpen waarover wordt gesproken zijn: * de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen * de situatie en werkomstandigheden bij WAVA / IGO en de ontwikkelingen op de wachtlijst WSW * reïntegratie en uitstroom * congres van de landelijke cliëntenraad * bijzondere bijstand voor zorgkosten * de voortzetting van Loket Altena tussen Werkendam en Woudrichem * Stedelijk Kompas over opvang dak- en thuislozen * Gang van zaken bij de zoektijd voor jongeren en de rol van het RMC daarbij Bespreking met wethouders over actuele onderwerpen. Met de wethouders Bergsma en Van der Ven wordt in de vergadering van november 2012 een aantal actuele ontwikkelingen besproken op het totale terrein dat tot het werkgebied van de cliëntenraad behoort. De wethouders geven aan dat de gemeenten moeten bezuinigen om de begroting rond te krijgen. Het minimabeleid is daar echter bij ontzien.

gemeente werkendam - 6AUG 20U uw brief (datum / kenmerk) werkendam, n de leden van de gemeenteraad van Werkendam Geachte leden van de raad,

gemeente werkendam - 6AUG 20U uw brief (datum / kenmerk) werkendam, n de leden van de gemeenteraad van Werkendam Geachte leden van de raad, gemeente werkendam de leden van de gemeenteraad van Werkendam Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl onderwerp

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Onderwerp Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr. 2012-004 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel 23 december 2011 Opiniërende raad 31

Nadere informatie

Cliëntenraad WWB Werkendam Woudrichem

Cliëntenraad WWB Werkendam Woudrichem Cliëntenraad WWB Werkendam Woudrichem Verslag vergadering 28 maart 2007 Locatie: gemeentehuis Werkendam Aanwezig: dhr. H. Pasman mw. A. Zwakhals dhr. B Verheij dhr. A. Kuijl dhr. J. Froma Mw. C. Schreuders

Nadere informatie

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam / bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam de leden van de gemeenteraad van Werkendam Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 5072 00 Fax: (0183) 507300 6-mail:

Nadere informatie

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief - 6AUG2BU ons kenmerk werkendam.n Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad.

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief - 6AUG2BU ons kenmerk werkendam.n Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad. gemeente werkendam Raadsinformatiebrief Brief van het college aan de raad Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen.

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen. VOORSTEL AAN DE RAAD Onderwerp Samenvatting, doel en beslispunten Toelichting Verordening Cliëntenraad sociale zekerheid Op 1 oktober 2009 is de Wet investering in jongeren (WIJ) ingegaan. De WIJ schrijft

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. R. Kotterik PSZ TH 12G201695 493930 / 493930. Aanpassingen verordeningen Sociale Zaken.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. R. Kotterik PSZ TH 12G201695 493930 / 493930. Aanpassingen verordeningen Sociale Zaken. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G201695 493930 / 493930 ONDERWERP Aanpassingen verordeningen Sociale Zaken. R. Kotterik PSZ TH AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA

Nadere informatie

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief werkendam. n 11DEC 2013 Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad.

gemeente werkendam Raadsinformatiebrief werkendam. n 11DEC 2013 Brief van het college aan de raad Geachte leden van de raad. gemeente werkendam Raadsinformatiebrief Brief van het college aan de raad Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon; (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

1. Instemmen met het voorstel om met ingang van het kalenderjaar 2014

1. Instemmen met het voorstel om met ingang van het kalenderjaar 2014 voorstel aan de raad 1 gemeente werkendam onderwerp aansluiten bij Stichting Leergeld Oosterhout samenvatting De gemeenten gaan vanaf 2013 structureel extra geld van het Rijk ontvangen voor armoedebestrijdirig

Nadere informatie

Pagina Planningsoverzicht Uitvoeringsplan Participatiewet 2015 W'dam W'chem. planning

Pagina Planningsoverzicht Uitvoeringsplan Participatiewet 2015 W'dam W'chem. planning 1-4-2015 Pagina 1 1. Planningsoverzicht Uitvoeringsplan Participatiewet 2015 W'dam W'chem 2. Ontwikkeling uitkeringsbestand 1e kw 2015 2e kw 2015 3e kw 2015 4e kw 2015 2016 bestand samenstellen van klanten

Nadere informatie

Verordening begeleidingscommissie Werk, Zorg en Inkomen Zoetermeer

Verordening begeleidingscommissie Werk, Zorg en Inkomen Zoetermeer Verordening begeleidingscommissie Werk, Zorg en Inkomen 2010 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Zoetermeer Officiële naam regeling Verordening begeleidingscommissie

Nadere informatie

Nr Houten, 7 februari 2012

Nr Houten, 7 februari 2012 Raadsvoorstel Nr. 2012-010 Houten, 7 februari 2012 Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB Beslispunten: 1. De vier gewijzigde verordeningen en de nieuwe verordening

Nadere informatie

03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB

03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB 03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB Inhoudsopgave 03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB... 2 Raadsvoorstel Verordeningen

Nadere informatie

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken

Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactiebrief advies KGO ondersteuning chronisch zieken Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 4 februari 2014

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Participatie 2013

Uitvoeringsplan Participatie 2013 Uitvoeringsplan Participatie 2013 GEMEENTE WOUDRICHEM Loket Altena voor Werk, Inkomen en Zorg november 2012 Uitvoeringsplan Participatie 2013, gemeente Woudrichem 1 Uitvoeringsplan Participatie 2013 gemeente

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet. Gemeente Kerkrade

Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet. Gemeente Kerkrade Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet Gemeente Kerkrade 2015 Vastgesteld door de raad van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 17 december 2014 (raadsbesluit 14Rb096) Verordening Cliëntenparticipatie

Nadere informatie

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum Aan de gemeenteraad 13 december 2011 Onderwerp: Vaststelling Verordeningen wetswijzigingen WWB 2012 en de bijbehorende beleidsregels 1. Voorstel 1. Voorgesteld wordt om de Verordening Langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND?

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND? Aan de Raad Made, 13 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 14 Onderwerp: Modernisering Wet sociale werkvoorziening (Wsw) Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: M. Vos - Kroeze Ambtelijke

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Afstemmingsverordening Wwb, Ioaw en Ioaz 2013 Verordening verrekening bestuurlijke boete en recidive Wwb 2013 Verordening handhaving inkomens- en re-integratievoorzieningen 2013 Toeslagenverordening

Nadere informatie

Wij stellen u voor om: 1. De verordening 'Het Activiteitenfonds gemeente Woudrichem' vast te stellen.

Wij stellen u voor om: 1. De verordening 'Het Activiteitenfonds gemeente Woudrichem' vast te stellen. VOORSTEL AAN DE RAAD Onderwerp Samenvatting, doel en beslispunten Vastellen verordening 'Het Activiteitenfonds gemeente Woudrichem' Wij stellen u voor om: 1. De verordening 'Het Activiteitenfonds gemeente

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 18 IBR 10 april 2012 Verordening maatschappelijke participatie Wwb Kompas 131

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 18 IBR 10 april 2012 Verordening maatschappelijke participatie Wwb Kompas 131 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII 18 IBR 10 april 2012 onderwerp Verordening maatschappelijke participatie Wwb Kompas 131 zaakkenmerk Inleiding Vooruitlopend op de in ontwikkeling zijnde

Nadere informatie

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Pagina 1 Inleiding: Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

Voorbij er Sociale Zaken. Aan de gemeenteraad Purmersteenweg 42 1440 AA PURMEREND. Geachte leden van de gemeenteraad,

Voorbij er Sociale Zaken. Aan de gemeenteraad Purmersteenweg 42 1440 AA PURMEREND. Geachte leden van de gemeenteraad, Postbus 15 P u R M E R E N *$iíi;i "ffi,ni\zl Aan de gemeenteraad Purmersteenweg 42 1440 AA PURMEREND uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 7 juli 2015 Geachte leden van de gemeenteraad, Met deze brief

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: PWI. Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: PWI Onderwerp Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen Voorstel De verordeningen Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen, vaststellen. Aanleiding Vanaf

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 23 december 2004 Nr.: 04/47 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand Samenvatting In 1997 heeft de cliëntenparticipatie in het

Nadere informatie

Nota aan burgemeester en wethouders

Nota aan burgemeester en wethouders Nota aan burgemeester en wethouders Vergadering: 08-01-2013 Portefeuillehouder: mw. M. Hamberg Onderwerp Wetswijzigingen kinderopvang 2013, vaststellen hoogte compensatie ouderbijdrage Samenvatting De

Nadere informatie

Verordening klantenraad gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk

Verordening klantenraad gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk Verordening klantenraad gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk 1 Inhoudsopgave ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVING... 3 ARTIKEL 2 SAMENSTELLING VAN DE KLANTENRAAD... 4 ARTIKEL 2A SAMENSTELLING KAMER WWB...

Nadere informatie

*Z C* Beslispunten 1. Aan u wordt voorgesteld de Reintegratieverordening Goeree-Overflakkee met ingang van 1 januari 2013 vast te stellen.

*Z C* Beslispunten 1. Aan u wordt voorgesteld de Reintegratieverordening Goeree-Overflakkee met ingang van 1 januari 2013 vast te stellen. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z010136663C* Registratienummer : Z -13-03423/417 Agendanummer : Portefeuillehouder :Ter behandeling bij Raadsvergadering : 21 maart opsteller

Nadere informatie

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 19 december 2012 Registratienummer: TB 12.3407403 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, Wmo en Jeugdwet gemeente Kampen

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, Wmo en Jeugdwet gemeente Kampen Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, Wmo en Jeugdwet gemeente Kampen Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Organisatie Organisatietype Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld

Nadere informatie

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P.

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P. Onderwerp Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr. 2015-026 Corsa kenmerk 15.0006784 Portefeuillehouder wethouder P. Jorritsma Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Reg. nr.: Comm.: MZ Datum: Aanpassing artikel 11 Re-integratieverordening

Commissienotitie. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Reg. nr.: Comm.: MZ Datum: Aanpassing artikel 11 Re-integratieverordening Onderwerp Aanpassing artikel 11 Re-integratieverordening Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen dat het college de maximale termijn van de werkstage (artikel 11 van de re-integratieverordening)

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Werkendam

Uitvoeringsreglement cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Werkendam GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Werkendam Nr. 169404 29 september 2017 Uitvoeringsreglement cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Werkendam 2017 HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALINGEN Het college

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710029 Ag nr. : 9 Datum :29-03-07

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710029 Ag nr. : 9 Datum :29-03-07 Ag nr. : 9 Onderwerp Aanpassing Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Voorstel 1. Artikel 16 van de Re-integratieverordening gemeente Boxtel, zoals vastgesteld op 15-12-2005 onder nummer 0510742

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Pagina 1

Jaarverslag 2011 Pagina 1 Jaarverslag 2011 Cliëntenplatform Albrandswaard April 2012 1. Voorwoord 2. Wat zijn wij en wat doen we? 3. Wie vertegenwoordigen wij? 4. Wie werken er aan mee? 5. Wat bracht 2011? 6. Toekomstvisie 7. Afkortingenlijst

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Voorstel aan : Gemeenteraad van 17 juli 2006 Behandeling in : Commissie Samenlevingszaken en Middelen van 4 juli 2006

Voorstel aan : Gemeenteraad van 17 juli 2006 Behandeling in : Commissie Samenlevingszaken en Middelen van 4 juli 2006 Voorstel aan : Gemeenteraad van 17 juli 2006 Behandeling in : Commissie Samenlevingszaken en Middelen van 4 juli 2006 Nummer : 16 Onderwerp : Evaluatie verordeningen Wet werk en bijstand Bijlage(n) : Samenvatting

Nadere informatie

JAARVERSLAG Cliëntenraad Smallingerland voor uitkeringsgerechtigden en minima

JAARVERSLAG Cliëntenraad Smallingerland voor uitkeringsgerechtigden en minima JAARVERSLAG 2018 Cliëntenraad Smallingerland voor uitkeringsgerechtigden en minima Adres: Zuidkade 62/1 9203 CN Drachten. Email: info@clientenraadsmallingerland.nl Website: www.cliëntenraadsmallingerland.nl

Nadere informatie

Verslag WWB-raad (vastgesteld)

Verslag WWB-raad (vastgesteld) Verslag WWB-raad (vastgesteld) Datum : 27 november 2013 Tijd : 19.30 21.30 uur Plaats : raadhuis Ede A 301 Aanwezig : mevrouw N. Abdi mevrouw E. Aerts (Gehandicaptenraad) de heer G. Bozkurt (Jongerenraad

Nadere informatie

overwegende dat de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk één verordening wensen op te stellen;

overwegende dat de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk één verordening wensen op te stellen; Het algemeen bestuur van de ISD Midden-Langstraat; overwegende dat de ISD bij verordening regels dient op te stellen over de wijze waarop klantenparticipatie met betrekking tot de ketendienstverlening

Nadere informatie

Datum 9 april 2013 Betreft Reactie op zwartboek FNV en uitzending van Nieuwsuur over werken in de bijstand

Datum 9 april 2013 Betreft Reactie op zwartboek FNV en uitzending van Nieuwsuur over werken in de bijstand > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Participatie 2014

Uitvoeringsplan Participatie 2014 Uitvoeringsplan Participatie 2014 GEMEENTE WOUDRICHEM Loket Altena voor Werk, Inkomen en Zorg november 2013 Uitvoeringsplan Participatie 2014, gemeente Woudrichem 1 Uitvoeringsplan Participatie 2014 gemeente

Nadere informatie

Cools, Luuk. Onderwerp: FW: jaarverslag WMO-raad Wormerland 2012. jaarverslag 2012 WMO raad.03.doc. Bijlagen: Geachte lezer,

Cools, Luuk. Onderwerp: FW: jaarverslag WMO-raad Wormerland 2012. jaarverslag 2012 WMO raad.03.doc. Bijlagen: Geachte lezer, Cools, Luuk Onderwerp: FW: jaarverslag WMO-raad Wormerland 2012 Bijlagen: jaarverslag 2012 WMO raad.03.doc Geachte lezer, bijgaand bieden wij u ter informatie het jaarverslag WMO-raad Wormerland 2012 aan.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 9. Onderwerp: WWB Portefeuillehouder: wethouder I.T.J.M. Wolsing

Raadsvoorstel. Agendapunt: 9. Onderwerp: WWB Portefeuillehouder: wethouder I.T.J.M. Wolsing Raadsvoorstel Agendapunt: 9 Onderwerp: WWB Portefeuillehouder: wethouder I.T.J.M. Wolsing Samenvatting: Per 1 januari is de WWB aangescherpt en is de Wet investeren in jongeren (WIJ) komen ter vervallen.

Nadere informatie

WWB-adviesraad Gemeente Renkum Postbus HA Oosterbeek Tel:

WWB-adviesraad Gemeente Renkum Postbus HA Oosterbeek Tel: College van Burgemeester en Wethouders gemeente Renkum Onderwerp: Uw kenmerk: Datum: Advies Beleidsplan Maatregelen WWB U-WWB-2014-02 29 september 2014 en verordeningen Geacht College, De WWB-adviesraad

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: Portefeuillehouder: J.F.A.

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: Portefeuillehouder: J.F.A. *15.23236* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: 35218 Portefeuillehouder: J.F.A. Alberts Onderwerp: Hervorming minimabeleid 2016-2020 Registratienummer:

Nadere informatie

In uw brief zijn onderstaande vragen gesteld.

In uw brief zijn onderstaande vragen gesteld. Gemeente Haarlem Retouradres Participatieraad Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 11 november 2014 2014/411388 Eric Dorscheidt 0235114010 edorscheidt@haarlem.nl Ongevraagd

Nadere informatie

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. De raad van de gemeente Lemsterland; gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 6 december 2010; gelet op de artikelen 7, 8,

Nadere informatie

*Z00B0BA87B4* documentnr.: INT/G/14/12752 zaaknr.: Z/G/14/13638

*Z00B0BA87B4* documentnr.: INT/G/14/12752 zaaknr.: Z/G/14/13638 *Z00B0BA87B4* documentnr.: INT/G/14/12752 zaaknr.: Z/G/14/13638 Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : 20 januari 2015 : Participatiewet: onderdeel Maatregelen WWB Portefeuillehouder Afdeling Commissie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/64

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/64 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 4-9-2012 Nummer voorstel: 2012/64 Voor raadsvergadering d.d.: 18-09-2012 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

Datum: 16 november 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007.

Datum: 16 november 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007. NOTA VOOR DE RAAD Datum: 16 november 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007. Portefeuillehouder: Oolhorst Bijlagen: 1. concept-beleidsplan

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad GESCAND OP 2 4 APR. 20t4 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 5 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 530 AA Wormer Telefoon 075 65 200 Fax 075

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Wijziging re-integratieverordening Participatiewet gemeente Woudrichem 2015 Volgnr Corsa kenmerk /

Wijziging re-integratieverordening Participatiewet gemeente Woudrichem 2015 Volgnr Corsa kenmerk / VOORSTEL AAN DE RAAD Onderwerp Wijziging re-integratieverordening Participatiewet gemeente Woudrichem 2015 Volgnr. 2015-028 Corsa kenmerk 15.0006728/ Portefeuillehouder Ambtenaar Afdeling Wethouder P.

Nadere informatie

Afdeling Sociale Zaken

Afdeling Sociale Zaken Afdeling Sociale Zaken Doelstelling en Visie Onze doelstelling is dat we op klantgerichte en kostenbewuste wijze onze inwoners ondersteunen, zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000018939 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Voerendaal, d.d. 25 september 2006 Nummer 2006/8/10 Portefeuillehouder H.M.H. Bressers Sector

Voerendaal, d.d. 25 september 2006 Nummer 2006/8/10 Portefeuillehouder H.M.H. Bressers Sector G e m e e n t e V o e r e n d a a l Voerendaal, d.d. 25 september 2006 Nummer 2006/8/10 Portefeuillehouder H.M.H. Bressers Sector Bedrijfsvoering Programma Openbare ruimte als visitekaartje Product Werk,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.00 Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 13-05-2008 B&W-besluit nr.: 08.0401 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderdeel Wet sociale werkvoorziening (Productnummer 6.11.05)

Nadere informatie

Presentatie over aangekondigde wetswijzigingen per 1-1-2012

Presentatie over aangekondigde wetswijzigingen per 1-1-2012 Presentatie over aangekondigde wetswijzigingen per 1-1-2012 door: Hans de Vroome Beleidsadviseur Werk & Inkomen BPV Regeerakkoord Meer met minder? AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020, daarna koppeling levensverwachting

Nadere informatie

E E R H U C3 O W A A R D

E E R H U C3 O W A A R D Raadsvergadsrlng: 2 1 APR 2QQI j R c-?!uit: e 5v>\ oy>\c-.^ c '~^, x yu Vc\ a -/ -J A< ~L\ (Vc.-:sto!n!j'nn-Fr:_, E E R H U C3 O W A A R D J ~"0' ^ *"* KJ Agendanr. Voorstelnr. Onderwerp 5 2008-038 Verordening

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ 2009

Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ 2009 Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heemskerk Officiële naam regeling Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 De raad van de gemeente Nederweert, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 mei 2015; gelet op artikel 47 van

Nadere informatie

Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012

Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012 No. 11858-1 Emmeloord, 31 juli 2012. Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012 Voorgenomen besluit De verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening

Nadere informatie

Onderwerp Reactie op brief KGO over de Wet Werken naar Vermogen (WWNV)

Onderwerp Reactie op brief KGO over de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactie op brief KGO over de Wet Werken naar Vermogen (WWNV) Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 25 mei 2011

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 januari 2011 Agendapuntnummer : I, punt 10 Besluitnummer : 224 Portefeuillehouder : Wethouder Liesbeth Koster Aan de gemeenteraad Onderwerp: Met dit voorstel

Nadere informatie

C.P.G. Kraan Tel,nr,: 8513 Geraadpleegd. Tamara Dauvillier, Rob Smits

C.P.G. Kraan Tel,nr,: 8513 Geraadpleegd. Tamara Dauvillier, Rob Smits VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Va n: C.P.G. Kraan Tel,nr,: 8513 Geraadpleegd consulent Datum: 21-10-2013 Team: Werk en Inkomen Financieel: Tekenstukken: Ja Persbericht:

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw)

Verordening Cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) Verordening Cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie

Nadere informatie

Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid en kadernota minimabeleid

Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid en kadernota minimabeleid Raadsvoorstel *Z0298FEAD10* Aan de raad Documentnummer : INT-16-25262 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid 2012- en kadernota minimabeleid 2016-2019 Inleiding Het minimabeleid

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp De Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) Status Informerend

Commissienotitie. Onderwerp De Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) Status Informerend Onderwerp De Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen van: - de adviezen in de Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) - het Overzicht Participatiebudget

Nadere informatie

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2 Programma 2 Sociale Zaken Programma 2: Sociale Zaken Maatsch. effecten Beleidsterreinen Beleidsdoelen Prestaties (wat willen we bereiken?) (wat gaan we doen?) Iedere

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 16 februari 2012 Agendapuntnummer: 8 Raadsvergadering 22 maart 2012 Registratienummer: 12int00645 Casenr: 12.00232 Onderwerp: Wijziging verordeningen sociale zekerheid nav wijziging Wet

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening

Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening. De raad van de gemeente Hilversum, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 april 2008; BESLUIT De Verordening cliëntenparticipatie

Nadere informatie

Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand

Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand NO: De raad van de gemeente Hoogeveen, gelezen het voorstel van het college van... ; gelet op de Wet werk en bijstand; gezien het advies van de raadscommissie Samenleving; overwegende dat op grond van

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

: Verordening Alleenrecht Stichting Samenwerken. Vergadering d.d. : 13 december 2012 agendanummer : Zaaknummer:. : Z12.

: Verordening Alleenrecht Stichting Samenwerken. Vergadering d.d. : 13 december 2012 agendanummer : Zaaknummer:. : Z12. R a a d s b e s l u i t Onderwerp : Verordening Alleenrecht Stichting Samenwerken Vergadering d.d. : 13 december 2012 agendanummer : 2012-086 Zaaknummer:. : Z12.05977 De raad van de gemeente Woensdrecht,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum Raadsvoorstel Datum 10 december 2014 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Hans Verbraak Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 116279 Datum : 3 februari 2015 Programma : Economie, werk en inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Art. 61-vragen DMP-Heusden inzake Wet werken naar vermogen

Art. 61-vragen DMP-Heusden inzake Wet werken naar vermogen Zaaknummer: OWZDB33 Onderwerp Art. 61-vragen DMP-Heusden inzake Wet werken naar vermogen Collegevoorstel Inleiding In de bijgevoegde brief van 29 maart 2012 stelt de fractie DMP-Heusden vragen op grond

Nadere informatie

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet (3D) Gemeenteraden West-Brabant Programma op 19 november 2014 1.

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk De gemeenteraad 8 maart 2012 Beantwoording vragen College van burgemeester en wethouders 111914 Controller Directie Paraaf Datum Bijlagen

Nadere informatie

Participatiewet. Wetgeving

Participatiewet. Wetgeving Participatiewet Gemeenteraad 9 december 2014 Wetgeving Wet maatregelen WWB Wet hervorming kindregelingen Invoeringswet Participatiewet december 14 Participatiewet 2 1 Inhoud presentatie Huidige situatie

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6947 Onderwerp : Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Stadskanaal 2013 Stadskanaal, 5 april 2013 Beslispunt De "Verordening

Nadere informatie

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting Minimabeleid 2015 Beek, september 2014 Danielle Marting - 2-1. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Beek een stevig armoedebeleid opgebouwd. Sinds 2006 is Beek actief in het voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

: Tijdelijke regels aanscherping Wet werk en bijstand

: Tijdelijke regels aanscherping Wet werk en bijstand Nummer : 10-13.2011 Onderwerp : Tijdelijke regels aanscherping Wet werk en bijstand Korte inhoud : Voorgesteld wordt om, middels tijdelijke regels, de noodzakelijke aanpassingen aan het gemeentelijk beleid

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer)

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Vergadering : 16 mei 2006 Agendanummer: 7 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanvullend

Nadere informatie

Agendapunt. Registratienummer Kopie aan afdeling Akkoord Bespreken Kopie Openbaar. Burgemeester

Agendapunt. Registratienummer Kopie aan afdeling Akkoord Bespreken Kopie Openbaar. Burgemeester B&W voorstel Agendapunt Nummer Onderwerp Verordeningen Re- integratie, Loonkostensubsidie en Individuele Studietoelage Ambtenaar Carina Neijgh van Lier Afdeling Economie en Werk Paraaf afdelingsmanager

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle Presentatie & Wijzigingen Wwb Commissie Samenleving Brielle Inhoud Presentatie Doelen participatiewet Uitgangspunten participatiewet Samenwerking Consequenties invoering participatiewet Wijzigingen Wwb

Nadere informatie

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Wmo - WI Adviesraad Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Gemeente Wageningen Jaarverslag 2014 Maart 2015 Inleiding De Wmo/WI-adviesraad van Wageningen werd augustus 2007 opgericht.

Nadere informatie

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne Evaluatie Minimabeleid 2006 gemeente De Marne Inleiding De gemeente De Marne heeft haar minimabeleid in april 2006 geëvalueerd en besloten aanvullend op het reeds bestaande beleid een aantal regelingen

Nadere informatie

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 696529 Datum: 13 maart 2017 Portefeuillehouder: wethouder P. (Piet) Vat Bijlage: 2 Onderwerp:

Nadere informatie

Cliëntenparticipatie WWB, IOAW, IOAZ en WSW 2012

Cliëntenparticipatie WWB, IOAW, IOAZ en WSW 2012 Cliëntenparticipatie WWB, IOAW, IOAZ en WSW 2012 Verordening m.i.v. 1 januari 2012 Vastgesteld d.d. 21 december 2011 De raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk; gelezen het voorstel van het College van

Nadere informatie

Team KZ. gfedcb. gfedc OR. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedcb gem.secr.

Team KZ. gfedcb. gfedc OR. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedcb gem.secr. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Team KZ Nadere regels reguliere kinderopvang 1- Notagegevens Notanummer 717527 Datum 19-6-2012 Programma: 08. Meedoen Portefeuillehouder Weth. De Jager 2-

Nadere informatie

Onderwerp Wet Stimulering arbeidsparticipatie (Wet Stap) - Wijziging Reïntegratieverordening WWB

Onderwerp Wet Stimulering arbeidsparticipatie (Wet Stap) - Wijziging Reïntegratieverordening WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 13 Onderwerp Wet Stimulering arbeidsparticipatie (Wet Stap) - Wijziging Reïntegratieverordening Datum voorstel 24 augustus 2010 Datum raadsvergadering 5 oktober 2010 Bijlagen

Nadere informatie

Onderwerp: De inkomensafhankelijke eigen bijdrage en het inkomensafhankelijk eigen aandeel in de gemeente Winsum in de Wmo

Onderwerp: De inkomensafhankelijke eigen bijdrage en het inkomensafhankelijk eigen aandeel in de gemeente Winsum in de Wmo Vergadering: 4 februari 2014 Agendanummer: 8 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar, 0595 447 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. ) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: De inkomensafhankelijke

Nadere informatie