Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag. de gemeenteraad"

Transcriptie

1 RIS130982_22-SEP-2005 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm DSO/ RIS Doorkiesnummer adres Onderwerp uitvoering motie:duurzame energie in Caballero fabriek Aantal bijlagen 1 Datum 20 september 2005 Op 23 juni 2005 heeft u een motie van D 66 aangenomen waarin wordt verzocht: te onderzoeken hoe de energievoorziening van de Caballerofabriek gerealiseerd kan worden middels duurzame energie zoals zonnecelpanelen; daarin de mogelijkheid van Europese subsidies mee te nemen en de raad te informeren over de uitkomsten voor de behandeling van de begroting Ter uitvoering van deze motie hebben wij onderzoek laten verrichten naar de mogelijkheden van de toepassing van duurzame energie in de Caballerofabriek. Dit onderzoek richt zich op de mogelijkheden van duurzame energie d.m.v. installatietechnische voorzieningen of de besparing van energie door bouwkundige toepassingen. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in het rapport Onderzoek duurzame energie Caballerocomplex van 12 augustus 2005, dat als bijlage behoort bij deze brief. Alvorens in te gaan op de mogelijke maatregelen, wordt ingegaan op de uitgangspunten bij de herontwikkeling van de Caballero Fabriek. Deze uitgangspunten zijn sterk van invloed op de mogelijke maatregelen en hun kosten. Opzet en ambitie Caballero Fabriek De Caballero Fabriek is een bestaand fabriekscomplex. De eerste bebouwing bestaat uit de jaren 50, waarna in latere jaren hallen zijn bijgebouwd. De gemeente heeft dit complex in 2001 aangekocht om een strategische grondpos itie te hebben bij de herontwikkeling van de Binckhorst. Bij de herontwikkeling van de Caballero Fabriek is ook met dit uitgangspunt rekening gehouden. Inlichtingen bij Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 DSO/ Met dit gegeven is nagedacht hoe dit gebouw een nieuwe functie kan krijgen en kan worden geëxploiteerd. Daarbij bleek dat een bestaand gebouw met dergelijke sfeer goed aansluit bij de creatieve en innovatieve bedrijven. De Caballero Fabriek is een broedplaats voor nieuwe initiatieven en bedrijvigheid. De bijbehorende doelgroep (grafische ontwerpers, architecten, ict, communicatie- en reclamebureaus), geeft de voorkeur aan gebouwen met een industrieel karakter, waarbij dat verleden ook in het opleveringsniveau terug te zien is. Dit heeft geleid tot: een exploitatietermijn van 20 jaar in plaats van 50 jaar; behoud van industriële uitstraling van het gebouw; gezien de looptijd de renovatie beperken tot noodzakelijke bouwkundige investeringen. Dit heeft ertoe geleid dat o.a.: de huidige gevels en kozijnen met enkel glas zijn gehandhaafd; gevels en stucwerk beperkt opgekapt worden; leidingwerk in het zicht gelaten is; geen koelinginstallatie ; de buitenruimte met bestaand materiaal wordt heringericht. Wel moet de fabriek qua data-infrastructuur up-to-date zijn, om goede faciliteiten aan de doelgroep aan te bieden. Daartoe is veel geïnvesteerd, o.a. in glasvezel en wireless-punten. Caballero Fabriek en duurzaamheid De grootste bijdrage die de Caballero Fabriek levert aan duurzaamheid is dat sprake is van hergebruik van een bestaand pand. De sigarettenfabriek krijgt een tweede leven als bedrijvencentrum. De reeds aanwezige aansluiting op de stadsverwarming is daarbij een positief element. Dit hergebruik van het bestaande pand levert wel een beperking op in het kader van duurzame energie. Het Caballerocomplex is van origine een fabriekshal uit de jaren 50 en zodoende niet geïsoleerd. In de periode is de Zuidgevel aangepast met kunststof kozijnen met dubbel glas. In het reeds gestarte verbouwingsproject wordt de huidige binnenpleingevel vernieuwd door dubbele Rodecabeplating. Nieuwe daklichten bestaan uit dubbele lexaanplaten. Het achteraf isoleren zou een grote investering betekenen. De buitengevels van met name de fabriekshal en de 2 e verdieping zouden vervangen moeten worden, evenals de constructieve vloer en het dak. Deze investeringen passen niet bij de opzet en ambitie van het project. Wel betekent deze keuze dat hierdoor, ten opzichte van geïsoleerde gebouwen, een verhoogd energieverbruik verwacht mag worden voor koeling s zomers en verwarming s winters. De exploitatietermijn van 20 jaar maakt dat het ook onzeker is of de investeringskosten voor duurzame energie terug te verdienen zijn. Feitelijk maakt het gebruik van dit bestaande pand, de keuzes die gemaakt zijn om het bouwkundige investeringsniveau te beperken en de exploitatietermijn, maatregelen voor duurzame energie onhaalbaar. Voorstellen die wel toepasbaar zijn in een nieuwbouwsituatie waarbij de investeringskosten hoger zijn en de exploitatietermijn langer is. Desondanks hebben wij onderzocht welke maatregelen in principe mogelijk zijn voor de Caballero Fabriek.

3 DSO/ Bekeken Maatregelen Het onderzoek heeft een aantal maatregelen onderzocht die het gebruik van duurzame energie kunnen bevorderen. De belangrijkste uit het rapport zijn : zonneboilers; koelings/aquifersysteem; zonne- of PV-panelen; vegetatiedak; hemelwaterafvoer. Meer informatie vindt u in de bijlage, het rapport van het Bouw- en Projectbureau. Toepasbare maatregelen Op basis van criteria (o.a. comfort, reductie CO 2 uitstoot, subsidies) is bepaald welke maatregelen voor het Caballero complex zinvol kunnen zijn. Dit heeft geleid tot de volgende toepasbare maatregelen in de diverse onderdelen van het complex. Caballero Fabriek Fase 1 Aangezien de werkzaamheden zo dusdanig gevorderd zijn, wordt er geadviseerd geen van de bovenstaand genoemde systemen toe te passen. De bouw zou een zodanig grote vertraging oplopen waarbij de baten niet opwegen tegen de extra kosten aangezien de reeds uitgevoerde werkzaamheden tenietgedaan worden. Het loskoppelen van de hemelwaterafvoer met een uitstort op de Laak zou zonder al te veel problemen ingepast kunnen worden in het werkschema. Caballero Fabriek Fase 2 Bovengenoemde voorstellen voor duurzame energie zouden kunnen worden opgenomen in verdere uitwerking van de ontwerpplannen voor Fase 2. Het grote dakoppervlak van Fase 2 maakt het mogelijk om de hemelwaterafvoer los te koppelen en het regenwater op te slaan voor het doorspoelen van toiletten. Het plaatsen van één of meerdere zonneboilers is zinloos met de huidige bestemming als bedrijfsverzamelgebouw. Het plaatsen van zonnepanelen op grote schaal wordt afgeraden, de investeringskosten worden niet terugverdiend binnen de exploitatietijd en de reductie van de CO 2 - uitstoot niet erg groot. Het toepassen van een warmtepomp/aquifersysteem is mogelijk, maar ook deze keuze is afhankelijk van de nieuwe gebruiksfunctie van het gebouw. Mogelijke combinaties van systemen dienen bij nadere uitwerking nader onderzocht te worden. Daarbij kan in het ontwerp rekening gehouden worden met energiebesparende oplossingen, zoals bewegingssensoren voor kranen en licht. Momenteel is echter geen koelingssysteem in de Caballero fabriek aanwezig. Dit betekent dat de investeringskosten volledig ten laste komen van de fabriek. Ketelhuis Op het Ketelhuis kunnen twee zonneboilers geplaatst op het dak voor de verwarming van het tapwater. Ook een warmtepomp/aquifersysteem wordt aanbevolen. Zonnepanelen zijn niet interessant om toe te passen door de lange terugverdientijd.

4 DSO/ Investeringskosten Voor de verschillende toepassingsmogelijkheden wordt een indicatie gegeven van de investeringskosten. De genoemde bedragen zijn indicatief en inclusief BTW en begeleidingskosten, de mogelijke voordelen van subsidies zijn tevens opgenomen. Tevens is aangegeven of de kosten kunnen verhaalbaar zijn op de huurders. Maatregel Maximale Kosten Minimale kosten Verhaalbaar op huurders 1 e fase Nee 2 e fase Nee Warmtepomp/aquifersysteem Beperkt Ketelhuis Zonneboilers Ja Nee Totaal euro ( ex btw) Totaal met subsidie (40 % subsidie met maximum van ) euro Subsidie Twee subsidiemogelijkheden komen in eerste instantie in aanmerkin g: een Europese subsidie en een bijdrage vanuit de Provincie Zuid-Holland. Het Europese traject is erg lang en de tijd die voor een dergelijke aanvraag noodzakelijk is weegt waarschijnlijk niet op tegen de mogelijke bijdrage in de meerkosten. De provinciale stimuleringsregeling Duurzame energie daarentegen is eenvoudig aan te vragen. De aanvragingstijdvakken lopen van 1 juni 2005 tot 1 oktober Daarna is het weer mogelijk om een aanvraag te doen in het tijdvak 1 december 2005 tot 1 maart De regeling zal in ieder geval blijven bestaan tot begin Dit past wat planning van het Caballerocomplex betreft dus uitstekend. De minimale aanvraag moet ,00 bedragen. Het maximale bedrag is ,00. Er wordt maximaal 40% van de meerkosten van duurzame energietechnieken bijgedragen vanuit deze stimuleringsregeling. Naast een stimuleringsregeling op het gebied van duurzame energie is het ook mogelijk om een subsidie aan te vragen bij het Hoogheemraadschap voor het zogenaamde van verhard oppervlak aangesloten op de riolering. Hier valt te denken aan vegetatiedaken maar ook aan maatregelen als het opvangen van hemelwater voor het doorspoelen van de toiletten. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de hoogwaardigheid van de afkoppeling. Het hoogste bedrag is gereserveerd voor gebruik van water voor het doorspoelen van de toiletten, het laagste voor storten op de Laak.

5 DSO/ Conclusie Wij concluderen: dat bij de Caballero Fabriek sprake is van hergebruik van een bestaand pand, waarbij in de gekozen opzet sprake is van een exploitatietermijn van maximaal 20 jaar en een beperking van de bouwkundige en installatie-technische investeringen; dat door voorgaande uitgangspunten het terugverdienen van maatregelen van duurzame energie in de Caballero Fabriek niet verzekerd is; dat in de huidige exploitatie geen middelen gereserveerd zijn voor de uitvoering van deze maatregelen. Met een totale bouwsom van 13,2 miljoen euro zijn de financiële consequenties, zelfs met subsidie, dermate fors dat deze niet gedragen kunnen worden door de exploitatie van de Caballero fabriek; dat binnen de gemeentelijke begroting geen andere posten beschikbaar zijn; dat de Caballero Fabriek doordat sprake is van hergebruik van een bestaand pand en door haar aansluiting op de stadsverwarming wel een bijdrage levert aan duurzaamheid. Derhalve stellen wij voor geen aanvullende maatregelen te nemen om het gebruik van duurzame energie te bevorderen. Op bovenstaande wijze hebben wij de motie uitgevoerd. Het college van burgemeester en wethouders, de secretaris, de burgemeester, D.M.F. Jongen W.J. Deetman

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2006.059 - DSB/2005.1298 RIS 135841 Doorkiesnummer 070-353 5000/2911 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING DAK- EN VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS,

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING DAK- EN VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.1525 RIS 175436 BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING DAK- EN VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens

Nadere informatie

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1)

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1) Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.1331

Nadere informatie

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Hierbij leggen wij u het plan van aanpak voor dat moet worden voorzien in een humaan alternatief voor de verslaafde prostituees van de tippelzone.

Hierbij leggen wij u het plan van aanpak voor dat moet worden voorzien in een humaan alternatief voor de verslaafde prostituees van de tippelzone. RIS116269_13-MEI-2004 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2004.083 - BOW/2004.517 RIS 116269 Doorkiesnummer 070-353 5000

Nadere informatie

EEN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING VOOR IEDEREEN

EEN DUURZAME ENERGIEVOORZIENING VOOR IEDEREEN A SUSTAINABLE ENERGY SUPPLY FOR EVERYONE A SUSTAINABLE ENERGY SUPPLY FOR EVERYONE o o o o Portaal (6x) Bo-Ex Stanleylaan Bo-Ex Livingstonelaan Isolatie Geen Wel Wel Glas enkel Dubbel Dubbel

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2007.228 - BOW/2007.1305 RIS 151081 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2006.1170 RIS137643_16-MEI-2006 BELEIDSREGEL SUBSIDIE GELUIDSANERING HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op: - het raadsbesluit 66/2005 Nota geluidsanering

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING GLASISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS,

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING GLASISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2011.1196 RIS 246784 BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING GLASISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING DAK-EN/OF VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG

SUBSIDIEREGELING DAK-EN/OF VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG Ons kenmerk DSO/2016.50 RIS 291630 SUBSIDIEREGELING DAK-EN/OF VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN DEN HAAG 2016-2018 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat het gewenst is ter invulling

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING DAK- EN/OF VLOERISOLATIE DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING DAK- EN/OF VLOERISOLATIE DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2015.113 RIS 281442 SUBSIDIEREGELING DAK- EN/OF VLOERISOLATIE DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - het gewenst is ter invulling

Nadere informatie

Tijdens de raadsvergadering op 30 oktober 2003 heeft de raad de motie 6.8 (Van Lente, De Jong, en Van der Zalm) aangenomen:

Tijdens de raadsvergadering op 30 oktober 2003 heeft de raad de motie 6.8 (Van Lente, De Jong, en Van der Zalm) aangenomen: Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2004.062 - BOW/2003.1571 RIS115222_06-apr-2004 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP Franssen, Dirk OG S1 RAD: RAD130313 2013-03-13T00:00:00+01:00 BW: BW130129 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 13 maart 2013 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting

Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting RIS073330-000322 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden Uw kenmerk

Nadere informatie

Gemeente Den Haag PROBLEEMSCHETS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Gemeente Den Haag PROBLEEMSCHETS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2003.3927 RIS112290_8-1-2004 PROBLEEMSCHETS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Op het terrein van TNO in Ypenburg wordt munitie getest en opgeslagen. Volgens de

Nadere informatie

Gemeente Den Haag RIS147008_26-JUN-2007

Gemeente Den Haag RIS147008_26-JUN-2007 Gemeente Den Haag RIS147008_26-JUN-2007 Ons kenmerk DSO/2007.1390 RIS 147008 VOORSTEL TOT EXTRA BIJDRAGE 2 SHOWCASES EN EEN BEELDBEPALEND PAND AAN DE PAUL KRUGERLAAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Nadere informatie

Datum 29 september 2011

Datum 29 september 2011 Beleidsnotitie duurzame openbare verlichting 2011-2016 Kerngegevens Projectleider Afdeling B.I.C. Stolk Ruimte 3 Datum 29 september 2011 3 Behandeling Gemeenteraad Planstatus Casenummer Vastgesteld AB11.00502

Nadere informatie

Datum Antwoorden op schriftelijke vragen naar aanleiding van het stopzetten van de uitbesteding van de cateringdiensten bij Defensie

Datum Antwoorden op schriftelijke vragen naar aanleiding van het stopzetten van de uitbesteding van de cateringdiensten bij Defensie > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, RIS133696_13-DEC-2005 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSD/2005.956 RIS 133696 REGELING DIENSTWONINGEN EN EMOLUMENTEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, - gelet op het bepaalde in artikel 15:1:18

Nadere informatie

Energie besparen in bestaande woningen. Greet Ruitenberg en Charlie Kock

Energie besparen in bestaande woningen. Greet Ruitenberg en Charlie Kock Energie besparen in bestaande woningen Greet Ruitenberg en Charlie Kock Renova2e van bestaande woningen Belangrijkste bouwstroom van de toekomst Verdeling mondiale energiedragers 2007 olie 34% aardgas

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 16 september 2013 Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo Van: Wethouder Robbert Peek Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede behandeld door Jelger Takken toestelnummer 609 bijlagen

Nadere informatie

A.S. Wedzinga

A.S. Wedzinga Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 14raad00066 Toepassing zonnepanelen op gemeentelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 8 september 2009 B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 8 september 2009 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0094 Rv. nr.: 09.0094 B&W-besluit d.d.: 8 september 2009 B&W-besluit nr.: 09.0979 Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening Onderwerp: Voorbereidingskrediet verbouwing Stadsbouwhuis

Nadere informatie

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven Datum Referentie Behandeld door 13 december 2011 20111278-07 P. Smoor/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

Nadere regels stimulering energiebesparende maatregelen huiseigenaren

Nadere regels stimulering energiebesparende maatregelen huiseigenaren Nadere regels stimulering energiebesparende maatregelen huiseigenaren 2010-2013 Nadere regels stimulering energiebesparende maatregelen huiseigenaren 2010-2013 Versie : september 2010 Kenmerk : BR10.0011/MB

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van De gemeenteraad - 19 juni 2012 Duurzaam bouwen project School Portland Het college Controller Directie Paraaf Datum Ons kenmerk CC Henk van der Linden

Nadere informatie

VASTSTELLEN SCHETSONTWERP-PLUS FIETSENSTALLING STADHUIS

VASTSTELLEN SCHETSONTWERP-PLUS FIETSENSTALLING STADHUIS Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2014.202 RIS 270872 VASTSTELLEN SCHETSONTWERP-PLUS FIETSENSTALLING STADHUIS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - bij de vaststelling van de Haagse

Nadere informatie

Bijlage 1: Keuzemogelijkheden vanuit de werkgroep van de raad

Bijlage 1: Keuzemogelijkheden vanuit de werkgroep van de raad Bijlage 1: Keuzemogelijkheden vanuit de werkgroep van de raad Duurzaamheid Aardgasloos en zonnepanelen Duurzaamheid Keuze 1.1: Uitgangspunt voor de kostenraming is aardgasloos en energieneutraal. Na onderzoek

Nadere informatie

Provinciaal blad 2009, 37

Provinciaal blad 2009, 37 Provinciaal blad 2009, 37 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 1 september 2009 (nr. 2009INT247617) houdende vaststelling subsidieregels inzake Stimuleringsregeling Duurzaamheid,

Nadere informatie

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen 1. Waarom gaan we van het aardgas af? 2 2. Wanneer moet mijn woning aardgasvrij zijn? 2 3. Wat is de rol van de gemeente? 3 4. Hoe kan ik mijn woning

Nadere informatie

REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM

REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM Het bestuur van stichting MAST; overwegende: dat het bestuur van stichting MAST budget heeft gereserveerd voor bijdragen in de kosten van het treffen

Nadere informatie

2 juli VVE de Wetering

2 juli VVE de Wetering 2 juli VVE de Wetering SEINENERGIE VOOR duurzame ontwikkeling Presentatie 2 juli Vanavond wordt er geen besluit genomen voor een opdracht tot uitvoering. Er wordt een toelichting gegeven over de begroting.

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken T.a.v. minister H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum Contactpersoon Maarten Eeke van der Veen Doorkiesnummer (033) 450 73 29 E-mail M.vanderveen@eigenhuis.nl

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 80421

GEMEENTEBLAD. Nr. 80421 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerhugowaard. Nr. 80421 20 juni 2016 Subsidieregeling Beeldkwaliteit en Duurzaamheid Zandhorst I en II Nr.BW16-0252 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Initiatiefvoorstel aan Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Initiatiefvoorstel aan Provinciale Staten PS2009-997 HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Duurzaamheidsfonds Gelderland HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSD/2008.4085 - RIS

Nadere informatie

Interim Regeling Waardevermeerdering Zakelijk gerechtigde

Interim Regeling Waardevermeerdering Zakelijk gerechtigde Interim Regeling Waardevermeerdering Zakelijk gerechtigde Voorwaarden subsidieaanvraag Binnen de provincie Groningen bent u een particuliere woningeigenaar en woonachtig in één van de volgende elf gemeenten:

Nadere informatie

Energieneutraal via de Passief bouwen route

Energieneutraal via de Passief bouwen route Energieneutraal via de Passief bouwen route ing. J.J.P. (Jan Pieter) van Dalen Slotsymposium 14 september 2015 Verbouw monument Verbouw van een monument Monument als bedoeld in art. 1 onder d (Monumentenwet

Nadere informatie

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad RIS109225_14-10-2003 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van de gemeenteraad Uw kenmerk Ons kenmerk rm 157 - BSW/03/522 RIS 109225 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 24 november 2016 16-078 Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Aan de raad, Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Gevraagde beslissing

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING KLEINE VEENKADE E.O.

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING KLEINE VEENKADE E.O. Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.329 RIS 175049 BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING KLEINE VEENKADE E.O. HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat het college, krachtens de Haagse

Nadere informatie

day li g ht awa r d 2 010

day li g ht awa r d 2 010 Licht, transparantie en openheid verhogen in grote mate het comfortabele gevoel. Dit wordt bevestigd door het intensieve gebruik van daglicht in de CaballeroFabriek dat ten dienste staat van de gebruikers.

Nadere informatie

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS:

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: TANGRAMHUIS 7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING IN EEN TANGRAMHUIS: 1 - ZON - Maak gebruik van de zon, de enige kostenloze energieleverancier! Onze woningen worden naar de zon georiënteerd, dat wil zeggen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURG-PIJNACKER IV HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende:

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURG-PIJNACKER IV HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende: RIS115785_29-APR-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2004.1019 RIS 115785 VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURG-PIJNACKER IV HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende: dat de raad van

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

Renovatie en Transformatie een tweede kans voor bestaand vastgoed. Beeld:James May'sLego house

Renovatie en Transformatie een tweede kans voor bestaand vastgoed. Beeld:James May'sLego house Renovatie en Transformatie een tweede kans voor bestaand vastgoed Beeld:James May'sLego house industrieel product en/of maatwerk? differentiatie duurzaamheid Isoleren: -Loskoppelen koudebruggen (aan

Nadere informatie

Energiebesparing begint hier!

Energiebesparing begint hier! Energiebesparing begint hier! Zoetermeer, 17 juli 2014 Lou Lit & Pim Halkes 4 HOME 2 Thermografie, Lekkage onderzoek en Energiebesparing advies. Doelstelling: - Terugdringen Co2 uitstoot - Lagere energienota

Nadere informatie

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad. Wettelijke grondslagen waarop de regeling is gebaseerd: 1. Artikel

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSD/2005.901 RIS126285_06-MRT-2005 VOORLICHTING EN EXTERNE BETREKKINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: I. vast te stellen: Uitvoeringsbesluit Voorlichting

Nadere informatie

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden.

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden. Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden www.maakgoudaduurzaam.nl spouwmuur isolatie De groenste energie is energie die je niet gebruikt! Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

betreft huisvesting Purmerends Museum en villa Clementine/Doelestal

betreft huisvesting Purmerends Museum en villa Clementine/Doelestal gemeentebestuur PURMEREND Postbus 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Aan de gemeenteraad uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 642703 betreft

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum Onderwerp Subsidieregeling stimulering duurzame energievoorzieningen Categorie B DIS Nummer 2010/3791 Portefeuillehouder Wethouder E. Beimers Commissie

Nadere informatie

Foto van de woning. Gegevens. Naam Adres. (vanwege privacy verwijderd)

Foto van de woning. Gegevens. Naam Adres. (vanwege privacy verwijderd) Foto van de woning. (vanwege privacy verwijderd) PROJECT OVERWHEREZUID PURMEREND Gegevens Naam Adres 1 Woning Type woning Tussenwoning Bouwlagen 3 Badkamer(s): 1 douche (badkamer is naar achterzijde verplaatst

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSONDERZOEK

HAALBAARHEIDSONDERZOEK 193 Hartogstraat 7a Slot vastgoedbeheer Zoetermeer HAALBAARHEIDSONDERZOEK Hartogstraat 7a Plaats 18 Den Haag 8 januari 2009 INLEIDING Op verzoek van Slot vastgoedbeheer heeft ons bureau een onderzoek verricht

Nadere informatie

Zayaz Huurderspanel Resultaten vervolgonderzoek Duurzaamheid. Oktober 2017

Zayaz Huurderspanel Resultaten vervolgonderzoek Duurzaamheid. Oktober 2017 Zayaz Huurderspanel Resultaten vervolgonderzoek Duurzaamheid Oktober 2017 Goed om te weten De eerste sheets geven de uitkomsten per vraag weer. Deze zijn weergegeven in percentages. Vanaf sheet nummer

Nadere informatie

Aan provinciale staten en aan de griffies van de grotere gemeentes,

Aan provinciale staten en aan de griffies van de grotere gemeentes, Aan provinciale staten en aan de griffies van de grotere gemeentes, Ik breng u bij deze een dringend advies uit voor 100% duurzaam bouwen van nieuwe zwembaden. Additioneel leest u ook hoe bestaande zwembaden

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier 1 B&W.nr.: 08.0205, d.d. 18 maart 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden. BESLUITEN 1 Kennis te nemen van het Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden, Grontmij/Marktplan,

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/14

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/14 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 17-01-2017 Nummer voorstel: 2017/14 Voor raadsvergadering d.d.: 28-02-2017 Agendapunt: 8 Onderwerp:

Nadere informatie

Ben van der Aa / oktober 2018

Ben van der Aa / oktober 2018 Agendapunt commissie: 3.2 steller telefoonnummer email Ben van der Aa 3628 ben.van.der.aa@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder T. Geldens onderwerp Zonnepanelen

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie afkoppelen hemelwater en afvalwater Toelichting vindt u op de laatste pagina s.

Aanvraagformulier subsidie afkoppelen hemelwater en afvalwater Toelichting vindt u op de laatste pagina s. Aanvraagformulier subsidie afkoppelen hemelwater en afvalwater Toelichting vindt u op de laatste pagina s. Gegevens van de aanvrager en ondertekening Naam en voorletter(s): Adres : Postcode : Woonplaats

Nadere informatie

Oplegvel Informatienota

Oplegvel Informatienota Oplegvel Informatienota Onderwerp Financiële haalbaarheid nieuwbouw multifunctionele sporthal Duinwijck Portefeuille J. van der Hoek Auteur Dhr. JPR Braakman Indiener Dhr. A. Kuiper Telefoon 0235113907

Nadere informatie

Verduurzaming en energiebesparing bij sportverenigingen 6

Verduurzaming en energiebesparing bij sportverenigingen 6 Verduurzaming en energiebesparing bij sportverenigingen 6 16 november 2015 Even voorstellen Klaas Smink, projectleider VSU Energie Werkzaam bij VSU (Vereniging Sport Utrecht) VSU: belangenbehartiger en

Nadere informatie

WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER

WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2013.868 RIS 260186 WIJZIGINGSOVEREENKOMST REALISATIE NIEUWE DRIEMANSPOLDER HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - door rijksbezuinigingen op EHS

Nadere informatie

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Duurzaamheidsagenda 2015-2018 Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Welkom Programma Inleiding gemeente Capelle aan den IJssel Toelichting programma naar een duurzame VvE Vragen

Nadere informatie

Beeldvormende Bijeenkomst

Beeldvormende Bijeenkomst Beeldvormende Bijeenkomst Verduurzamen gemeentelijke vastgoedvoorraad (op basis EPA-U maatwerkadviezen) 22 maart 2016 Inleiding / doel van deze presentatie Uw raad te informeren en meenemen in de systematiek

Nadere informatie

Terrasvilla. Riant wonen aan het water. BBVH Architecten

Terrasvilla. Riant wonen aan het water. BBVH Architecten Terrasvilla Riant wonen aan het water BBVH Architecten Foto gerealiseerde Terrasvilla Terrasvilla Woningtype: Vrijstaand Bebouwd oppervlak: 107 m² (ex. garage) Bruto woonoppervlak: 245 m² Woning inhoud:

Nadere informatie

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen!

Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! Uw woningvoorraad is er aan toe De nieuwe, revolutionaire methode om al uw woningen moeiteloos te verduurzamen! snelle realisatie in duurzame renovatie Met Renolution is uw woningbezit verrassend snel

Nadere informatie

Duurzaam (ver)bouwen? Uw Erkend Hypothecair Planner weet er meer van.

Duurzaam (ver)bouwen? Uw Erkend Hypothecair Planner weet er meer van. Duurzaam (ver)bouwen? Uw Erkend Hypothecair Planner weet er meer van. Gaat u een woning bouwen of verbouwen? Of gaat u een bestaande woning kopen? Dat is dan een mooie aanleiding om met ons, als uw Erkend

Nadere informatie

Appendix. Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie. Position Paper

Appendix. Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie. Position Paper Appendix Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie Position Paper 16 november 2018 B 2 Kansen voor zonnewarmte in het hart van de energietransitie Appendix A: warmtenetten gevoed met

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

Conceptoplossingen door samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten

Conceptoplossingen door samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Conceptoplossingen door samenwerking Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Waarom bouwen we zoveel muren en slaan we zo weinig bruggen? Brink Climate Systems 1903 Smederij te Assen 2013 Fabrikant

Nadere informatie

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 INHOUD 1. Samenvatting en conclusies 2. Detailinformatie huidige locatie 3.

Nadere informatie

Stadsdialoog particuliere woningverbetering

Stadsdialoog particuliere woningverbetering Stadsdialoog particuliere woningverbetering Jasper van der Wal, Hiske de Ridder en Rob van Beek 6 oktober 2013 14.30 uur Opening 14.35 uur Terugkoppeling resultaten van de stadsenqûete 14.45 uur Nadere

Nadere informatie

gemeente Tubbergen *«

gemeente Tubbergen *« gemeente Tubbergen *«Aan de gemeenteraad Tubbergen, 8 maart 2013 Vergadering: Nummer: 18 maart 2013 16A Onderwerp: Subsidie verbouw en duurzaamheid de Gaarf Langeveen. Samenvatting raadsvoorstel: De Gaarf

Nadere informatie

Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua

Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua Het hoofddoel is: het omlaag brengen van uw energierekening door gedragsinvloeden & techniek én het produceren van duurzame energie;

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Maart Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Maart Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Maart 2010 Nummer 6163 onderwerp Incidentele subsidies zonne-energie 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet op:

Nadere informatie

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4922934 Aan : Gemeenteraad Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILPUNT Wij

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Ik breng u bij deze een dringend advies uit voor 100% duurzaam bouwen van nieuwe zwembaden.

Ik breng u bij deze een dringend advies uit voor 100% duurzaam bouwen van nieuwe zwembaden. Heidy Super-Kuiper Van: Gemeente Westerwolde Verzonden: vrijdag 9 maart 20188:10 Aan: Griffie Westerwolde; Bestuurssecretariaat Westerwolde; Mark Scheper Onderwerp: FW: Zwembad op Biomassa onnodig - Zie

Nadere informatie

Klantenpanel Denk mee met Rentree. Resultaten Thema (1): Duurzaamheid

Klantenpanel Denk mee met Rentree. Resultaten Thema (1): Duurzaamheid Klantenpanel Denk mee met Rentree Resultaten Thema (): Duurzaamheid september 08 . Hoe belangrijk vindt u duurzaamheid en energiezuinigheid? 60% 50% 40% 30% 0% 0% 0% 53% 39% 6% 0% % n=3 5%. Wilt u graag

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek koopwoningen Molenwijk energieneutraal

Haalbaarheidsonderzoek koopwoningen Molenwijk energieneutraal Haalbaarheidsonderzoek koopwoningen Molenwijk energieneutraal Eindrapportage In opdracht van de gemeente Katwijk BMC Implementatie Januari 2017 B.M.A. Lont MSc L. Dols MSc E.J. Timmerman MSc Projectnummer:

Nadere informatie

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Watersportacademy is onderdeel van het Watersportverbond Bram Sluijk EDS

Nadere informatie

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, RIS299354 VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - op 4 december 2012 het startdocument voor de samenwerking met de Stichting Lucas

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad RIS092127_06-12-2001 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van de gemeenteraad Uw kenmerk Ons kenmerk rm Doorkiesnummer (070) 3534068 Aantal bijlagen Onderwerp preadvies

Nadere informatie

De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum

De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 282625 De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum Aan de raad, 1. Beslispunten 1. instemmen met het naar voren halen van extra (noodzakelijke)

Nadere informatie

ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM

ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.964 RIS 173262 ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - uit de evaluatie van

Nadere informatie

Oude Amersfoortseweg 191 Hilversum

Oude Amersfoortseweg 191 Hilversum Oude Amersfoortseweg 191 Hilversum Deze informatie is geheel vrijblijvend en uitsluitend voor geadresseerde bestemd. Alle gegevens zijn door ons met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid ervan

Nadere informatie

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie!

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! voorbeeld van mogelijke besparingen Een huishouden is jaarlijks zo n q 2.000 kwijt aan gas en licht. En daar kunt u tot wel 30% op besparen. Dat begint

Nadere informatie

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen.

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Investeringen Zwembad De Lansingh 2015 Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: 1. Een krediet

Nadere informatie

Voorbeelden van CO2 Neutrale zwembaden en initiatieven, mogelijkheden van verduurzaming. Amersfoort is aan zet

Voorbeelden van CO2 Neutrale zwembaden en initiatieven, mogelijkheden van verduurzaming. Amersfoort is aan zet Voorbeelden van CO2 Neutrale zwembaden en initiatieven, mogelijkheden van verduurzaming Amersfoort is aan zet 1 Kijk dit voorbeeld beste gemeenteraad, Het kan dus wel om CO2 neutraal te zijn máár Amersfoort

Nadere informatie

voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket

voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket 1 RIS.5543 Initiatief voorstel Raadsfractie gem. Emmen Plaats Emmen Datum 30 maart 2012 Onderwerp voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket Voorgenomen besluit: Te komen tot een betere

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

Regenwater een hemels geschenk. Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer

Regenwater een hemels geschenk. Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer Regenwater een hemels geschenk Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer Hergebruik en afkoppelen van regenwater Bouw- of verbouwplannen? Maak meteen uw regenwaterafvoer klimaatbestendig!

Nadere informatie