Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG"

Transcriptie

1 Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum Onderwerp Subsidieregeling stimulering duurzame energievoorzieningen Categorie B DIS Nummer 2010/3791 Portefeuillehouder Wethouder E. Beimers Commissie openbaar gebied Behandeld door mevr. N.A.S. Buitenweg Samenvatting In deze brief wordt u geïnformeerd over de subsidieregeling stimulering duurzame energievoorzieningen Leidschendam-Voorburg. In het vorig jaar vastgestelde Klimaatplan is als uitvoeringsmaatregel de stimuleringsmaatregel particuliere woningeigenaren opgenomen. De bijgevoegde subsidieregeling is hiervan de uitwerking. Met deze regeling hopen wij particuliere woningeigenaren( inclusief Verenigingen van eigenaren VVE en particuliere verhuurders) te stimuleren tot aanschaf van duurzame energievoorzieningen. Voor deze uitvoeringsmaatregel is in de periode jaarlijks , - beschikbaar vanuit het op 2 juni 2009 vastgestelde Klimaatplan en de Voorjaarsnota Dit bedrag wordt ingezet voor subsidie inclusief uitvoering- en communicatiekosten. 1. Inleiding In het vorig jaar vastgestelde Klimaatplan is als uitvoeringsmaatregel de stimuleringsmaatregel particuliere woningeigenaren opgenomen. De bijgevoegde subsidieregeling is hiervan de uitwerking. Met deze regeling hopen wij particuliere woningeigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te treffen en/of over te gaan op duurzame energie, samengevat duurzame energievoorzieningen. In deze raadsbrief lichten wij de subsidieregeling toe. Ingegaan wordt op de volgende punten: Achtergrond en wettelijk kader; Toelichting op de regeling (het waarom van een subsidieregeling, doelgroepen, welke duurzame energievoorzieningen, subsidiebedragen); Communicatie; Uitvoering; Financiële consequenties; Monitoren; Inspraak en planning.

2 Pagina 2/6 2. Achtergrond en wettelijk kader Met het Rijk hebben wij het Klimaatakkoord gesloten. Het vorig jaar vastgestelde Klimaatplan is hiervan de verdere uitwerking. In het Klimaatplan is als uitvoeringsmaatregel opgenomen: Stimuleringsmaatregel particuliere woningen. De bijgevoegde subsidieregeling is de door ons nader uitgewerkte stimuleringsmaatregel. Hiermee willen wij particuliere woningeigenaren stimuleren te investeren in duurzame energievoorzieningen. Op grond van artikel 149 van de gemeentewet kunnen wij een subsidieverordening vaststellen. Deze regeling draagt bij aan CO2-reductie, vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen, energiebesparing en een vergroting van het aandeel duurzame energie. Bijkomende voordelen zijn een lagere energierekening voor de eigenaar van de woning, meer comfort (bij de isolerende maatregelen), werkgelegenheid voor de bedrijven in deze branche en een waardevermeerdering van de woningen. 3. Toelichting op de subsidieregeling Stimuleringsmogelijkheden: waarom subsidie? Er zijn drie opties denkbaar om de particuliere woningeigenaar te stimuleren tot energiebesparing over te gaan: 1. Een voorlichtingscampagne gericht op de aanschaf van kleine energiebesparende maatregelen inclusief gedragsadviezen; 2. De zogenaamde Duurzaamheidlening; 3. Een subsidieregeling. Ad 1:Voorlichtingscampagne Dit is vergelijkbaar met het project energieservice aan huis voor de minima dat in 2009 is gestart. De minima kunnen gebruik maken van een energiebesparingbox met kleine energiebesparende maatregelen (denk aan spaarlamp, standby-killer of douchecoach) inclusief adviezen van een energieadviseur aan huis. Berekeningen tonen aan dat een dergelijk project in verhouding minder CO2-reductie en energiebesparing oplevert dan één uit te voeren grote maatregel als bijv. dakisolatie. Deze maatregel is op zichzelf onvoldoende om de gemeentelijke klimaatdoelstellingen te halen. Uiteraard nemen wij deze optie wel mee in de communicatie rond de subsidieregeling, het versterkt de subsidieregeling. Ad 2: Duurzaamheidlening Dit is een lening bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) waarbij de gemeente een bepaald bedrag stort in een revolverend fonds, waarmee het fonds

3 Pagina 3/6 na een paar jaar weer gevuld wordt voor nieuwe leningen. Woningeigenaren kunnen tegen een lage rente duurzaamheidmaatregelen financieren. Er zijn gemeenten die deze lening mogelijk maken, bijvoorbeeld Delft en Apeldoorn. Binnen het project particuliere woningverbetering Voorburg Noord wordt een vergelijkbare regeling ook gebruikt, maar dan voor onderhoudsmaatregelen aan de woningen. Met de vorig jaar ingestelde rijksgarantielening zijn er ook andere regelingen op de markt. Dit betreft het energiebesparingkrediet van Greenloans en Freo. Ook is de regeling groenprojecten beschikbaar. Omdat er nu voldoende alternatieven zijn achten wij het thans niet noodzakelijk om het beschikbaar gestelde geld voor de stimuleringsregeling in te zetten voor aansluiting bij het SVn. Ad 3: een subsidieregeling Verschillende gemeenten en provincies werken met dit instrument en de ervaring leert dat woningeigenaren hier goed gebruik van maken. Voorbeelden hiervan zijn de provincie Noord- Holland (regelling sinds 2001, jaarlijks budget ieder jaar op), Zoetermeer (90 aanvragen sinds 1 september 2009), Veldhoven (sinds november 2009 in twee maanden bijna ,-- aan subsidie verstrekt) en Delft is dit jaar gestart. Subsidie helpt de terugverdientijden van de maatregelen te verkorten waardoor het aantrekkelijk wordt hierin te investeren. Het voorstel is om in Leidschendam-Voorburg een subsidieregeling in te stellen voor de duur van vier jaar. Doelgroepen De subsidieregeling is bestemd voor vier doelgroepen: Particuliere woningeigenaren. Appartementeigenaren binnen Verenigingen van eigenaren voor het deel waarvoor de Vereniging van eigenaren gezamenlijk niet verantwoordelijk is; Verenigingen van eigenaren; Particuliere verhuurders van meergezinswoningen. Bij zowel de Verenigingen van eigenaren (bijna 1600, met circa 6500 woningen) als de particuliere woningeigenaren/verhuurders is een groot energiebesparingpotentieel aanwezig. Deze subsidieregeling ondersteunt het project Particuliere woningverbetering Voorburg- Noord. De woningcorporaties zijn uitgezonderd van deze subsidieregeling. Voor woningcorporaties zijn fiscale en andere financiële regelingen beschikbaar, vooral vanuit het rijk. Voor de woningcorporaties Wooninvest en Vidomes zijn binnen ISV-3 (waarnaar verwezen wordt in de Stimuleringsregeling wonen) gelden beschikbaar voor het realiseren van een extra energielabelstijging of het optimaal benutten van de maatlat voor de groenfinanciering. Het energiethema is onderdeel van de maatlat groenfinanciering. Overigens zetten de woningcorporaties zich ook in voor energiebesparing als uitwerking van de afspraken die de woningcorporaties via koepelorganisatie Aedes met het rijk gemaakt hebben in het convenant energiebesparing corporatiesector.

4 Pagina 4/6 Welke duurzame energievoorzieningen? De geselecteerde duurzame energievoorzieningen geven een naar verhouding grote energiebesparing per maatregel (een energielabelsprong). Concreet kan op grond van de voorgestelde subsidieregeling subsidie worden aangevraagd voor de volgende duurzame energievoorzieningen, die ook door de ons omliggende gemeenten worden gesubsidieerd en gestapeld mogen worden met hogere regelingen 1 : Dakisolatie; Vloer en/of bodemisolatie; (Spouw)muur- of gevelisolatie; HR++ -glas; Energiezuinig monumentaal glas; Zonnepanelen 2 ; Zonneboiler (alleen voor nieuwbouwwoningen); Vegetatiedak. Door voor deze maatregelen te kiezen wordt een brede doelgroep bereikt die een maatregel kunnen kiezen die bij hun woning het beste past. Extra toegevoegd is het vegetatiedak dat naast een isolerende werking in zomer en winter ook een positief effect heeft op de waterafvoer en het groene aanzien van de gemeente. Bij nieuwbouwwoningen worden alleen het vegetatiedak, zonnepanelen en de zonneboiler gesubsidieerd. Dit omdat isolatiemaatregelen en HR++ glas bij nieuwbouw als gangbare techniek worden beschouwd die geen extra stimulans behoeven. Het stimuleringspakket is tevens gebaseerd op de thans bekende rijksregelingen. De rijksregelingen zijn over het algemeen kortlopend (HR++ glas tot eind 2010). Ook kennen zij vaak aanvullende voorwaarden zoals het maatwerkadvies 3 aan te vragen en de uitvoering via een Meer met Minder -aanbieder(de Meer met Minder subsidie 4 ). De SDE-regeling zonnepanelen is op zich een interessante regeling maar was vorig jaar al in één dag overtekend. De SDE-regeling maakt de aanschafkosten van de zonnepanelen niet 1 Dit geldt bijvoorbeeld niet voor zonneboilers, microwkk (incl.hr-e) en warmtepomp, het rijk geeft subsidie via de regeling duurzame warmte. Een eventuele gemeentelijke subsidie wordt eerst in mindering gebracht op de rijksregeling. 2 Voor zonnepanelen geldt dat in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig is als voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Met de Welstandcommissie e.a. zal nog overlegd worden hoe om te gaan met zonnepanelen in beschermd dorpsgezicht en bij monumenten. 3 Het maatwerkadvies geeft aan wat het energielabel van het huis is in de huidige situatie en welke energiebesparende maatregelen getroffen kunnen worden om een hoger energielabel te bereiken. 4 De Meer met Minder subsidie houdt in dat bij een energiereductie van 20-30% 300,-- subsidie wordt verstrekt. Bij een energiereductie van 30% of meer 750,-- subsidie. Voorwaarden zijn wel het maatwerkadvies en uitvoering door een Meer met Minder aanbieder.

5 Pagina 5/6 lager, maar betekent een 15 jaar lang gegarandeerde opbrengst voor de door de zon opgewekte energie. De SDE-regeling is door het beperkte budget cq looptijd geen goede stimuleringsvorm. Vandaar dat wij inzetten op het stimuleren van de aanschaf van zonnepanelen. Subsidiebedragen Het subsidiebedrag bedraagt 25% van de aanschaf- en installatiekosten van de duurzame energievoorzieningen tot een maximum van 2.500,-- per woningeigenaar. Het minimale subsidiebedrag bedraagt 250,-- per woningeigenaar, de minimale kosten van aanschaf en installatie zijn 1.000, -. Subsidie wordt pas verstrekt na uitvoering van de maatregelen door een erkend bedrijf. In de uitzonderingsgevallen waarbij een bouw- of monumentvergunning is vereist zal eerst subsidie worden gereserveerd en volgt uitbetaling nadat zowel de vergunning is verleend als de energiebesparende maatregel is uitgevoerd. 4. Communicatie De slaagkans van dit project vergroten we door te zorgen voor voldoende voorlichting. De communicatie is op alle bewoners gericht. Om het energiebesparingeffect te vergroten zal in de communicatie ook aandacht besteedt worden aan overige energiebesparingmogelijkheden, bijvoorbeeld gedragsmaatregelen en verlichting. In de communicatie zal ingegaan worden op het maatwerkadvies dat op dit moment door het rijk wordt gesubsidieerd en de regelingen die het Rijk subsidieert (bijvoorbeeld Meer met Minder). In een aantal wijken zal in het najaar een informatieavond worden gehouden, hiervoor worden verschillende aanbieders van duurzame energievoorzieningen uitgenodigd. 5. Uitvoering Gezien het budget, met een reservering voor uitvoeringskosten en communicatie van 12% ( , -) en de subsidie (tussen de 250, - en 2.500, -) kan het aantal aanvragen variëren tussen 100 en 1000 aanvragen per jaar. Gezien de ervaringen in Zoetermeer verwachten we 500 aanvragen op jaarbasis. Dit kan worden ingepast in de uitvoeringsorganisatie van subsidies (inboeken, volledigheidstoets van de aanvragen en uiteindelijke financiële afwikkeling van de subsidies). Voor de inhoudelijke toets worden nog tools ontwikkeld om de tijdsbesteding zo laag mogelijk te houden. Er zal steekproefsgewijs worden gecontroleerd. 6. Financiële consequenties Op 2 juni 2009 heeft de raad bij de Voorjaarsnota 2009 een bedrag van , - beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van de stimuleringsmaatregel particuliere

6 Pagina 6/6 woningeigenaren. Het budget is , - per jaar in de periode voor subsidie inclusief uitvoering- en communicatiekosten. 7. Monitoren/ effectindicator Effectindicator is het aantal uitgevoerde maatregelen, via de formulieren te achterhalen, waarbij zonnepanelen en vegetatieaken apart worden vermeld. Ook zal de CO2-reductie gemonitord worden gebaseerd op de dentalen per maatregel. 8. Inspraak en planning Het inspraakproces start na het vrijgeven door het college van het ontwerp van de subsidieregeling. De planning is als volgt: 23 februari 2010: Collegebesluit tot vrijgeven subsidieregeling voor inspraak 5 maart t/m 1 april 2010 Inspraakperiode april 2010: Collegebesluit voorstel tot vaststellen definitieve verordening 1 juni 2010: Raadscommissie Openbaar Gebied 23 juni 2010: Raad: vaststelling Subsidieregeling Het college van LEIDSCHENDAM-VOORBURG, G. Brinkman, MBA drs. J.W. van der Sluijs Secretaris burgemeester Bijlage(n) 1r. Datum Onderwerp 1 Subsidieregeling stimulering duurzame energievoorzieningen

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd RAADSVOORSTEL Onderwerp : Pilot energieaanpak woningen Raadsvergadering : 2 december 2009 Politieke markt d.d.: - Agendapunt : 6 Portef.houder : wethouder Berkelder Voorstelnummer : 236649 BenW-besluit

Nadere informatie

Subsidieregeling energiezuinige woningen. Besparen op uw energiekosten?

Subsidieregeling energiezuinige woningen. Besparen op uw energiekosten? Subsidieregeling energiezuinige woningen Besparen op uw energiekosten? voorjaar 2011 2 Wilt u geld besparen op uw energiekosten? Dat kan door energie te besparen of zelf duurzame energie op te wekken.

Nadere informatie

Deze verordening is uitsluitend van toepassing op bestaande woonruimte in de gemeente die geschikt en bestemd is voor permanente bewoning.

Deze verordening is uitsluitend van toepassing op bestaande woonruimte in de gemeente die geschikt en bestemd is voor permanente bewoning. Bijlage Verordening Duurzaamheidlening Artikel 1 Begrippen Deze Verordening verstaat onder: a) Raad: Raad van de gemeente Leiden; b) Aanvrager: een eigenaar van woonruimte, die een aanvraag voor een Duurzaamheidlening

Nadere informatie

Energiesubsidiewijzer. www.energiesubsidiewijzer.nl

Energiesubsidiewijzer. www.energiesubsidiewijzer.nl Energiesubsidiewijzer www.energiesubsidiewijzer.nl Mei 2014 Inhoud 1. Subsidie... 3 Zomerdeals Friese energiepremie... 3 Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP)... 4 2. Lening... 5 Energiebespaarlening...

Nadere informatie

Verordening Duurzaamheidslening gemeente Leiderdorp 2017

Verordening Duurzaamheidslening gemeente Leiderdorp 2017 Verordening Duurzaamheidslening gemeente Leiderdorp 2017 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Leiderdorp Officiële naam regeling Verordening Duurzaamheidslening

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING DUURZAAM EN LEEFBAAR OOSTSTELLINGWERF 2016

SUBSIDIEREGELING DUURZAAM EN LEEFBAAR OOSTSTELLINGWERF 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Ooststellingwerf; overwegende dat, het geven van een financiële impuls aan de energiebesparing in met name de bestaande (grondgebonden) woningvoorraad wenselijk

Nadere informatie

Korte inhoud voorstel

Korte inhoud voorstel 62 Gemeente Bloemendaal Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 27 september 2007 Nummer : 62 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder drs. Th.H.M. Wolf mpa Afdeling : II-Bouwen

Nadere informatie

Verordening Duurzaamheidslening Hillegom

Verordening Duurzaamheidslening Hillegom Verordening Duurzaamheidslening Hillegom De raad van de gemeente Hillegom; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 1 maart 2016; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b

Nadere informatie

Raadsvoorstel 16 Vergadering 28 maart Gemeenteraad. Onderwerp : Notitie Flankerende Maatregelen Wonen

Raadsvoorstel 16 Vergadering 28 maart Gemeenteraad. Onderwerp : Notitie Flankerende Maatregelen Wonen Raadsvoorstel 16 Vergadering 28 maart 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Notitie Flankerende Maatregelen Wonen B&W vergadering : 14 februari 2017 Zaaknummer : 1409514 Dienst / afdeling : OO.EO1 - Expertise

Nadere informatie

De raad der gemeente Putten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 22 maart 2016, nr. 436839; besluit:

De raad der gemeente Putten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 22 maart 2016, nr. 436839; besluit: Raadsvergadering 7 april 2016 Zaaknummer 436791 Agendapunt 9 Documentnummer *436848* De raad der gemeente Putten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 22 maart 2016, nr. 436839; besluit:

Nadere informatie

Sector Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2010, kenmerk 638627;

Sector Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2010, kenmerk 638627; Gemeenteraad V.R. nummer: 2010/122 Sector Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Ede, De raad van de gemeente Ede: gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2010, kenmerk 638627;

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; Verordening Duurzaamheidleningen Gemeente Oldebroek De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op de artikelen 147 en 149 van de

Nadere informatie

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie!

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! voorbeeld van mogelijke besparingen Een huishouden is jaarlijks zo n q 2.000 kwijt aan gas en licht. En daar kunt u tot wel 30% op besparen. Dat begint

Nadere informatie

Verordening Duurzaamheidslening gemeente Noordwijkerhout 2018

Verordening Duurzaamheidslening gemeente Noordwijkerhout 2018 Verordening Duurzaamheidslening gemeente Noordwijkerhout 2018 Registratie nr.: Z-17-44429-75971 De gemeenteraad van de gemeente Noordwijkerhout; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en

Nadere informatie

Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen gemeente Leiderdorp 2017

Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen gemeente Leiderdorp 2017 Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen gemeente Leiderdorp 2017 Gegevens van de regeling Overheidsorganisati e Officiële naam regeling Gemeente Leiderdorp Verordening Stimuleringslening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 december 2015;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 december 2015; De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 december 2015; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te stellen de volgende:

Nadere informatie

gelet op de titels 4.1 en 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t:

gelet op de titels 4.1 en 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t: Gemeente Bloemendaal 2008023905 De raad van de gemeente Bloemendaal; overwegende dat: - de gemeente in mei 2004 een uitvoeringsprogramma klimaatbeleid heeft vastgesteld; - daarin de wens is uitgesproken

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 oktober

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 oktober Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 oktober Onderwerp: Instelling Fonds en vaststelling Verordening Duurzaamheidslening Krimpen aan den IJssel 2015 Gevraagde Beslissing: Te besluiten

Nadere informatie

na de investering rendabel wordt en geld oplevert voor de clubkas. Dit resulteert na de terugverdientijd in structureel lagere energiekosten.

na de investering rendabel wordt en geld oplevert voor de clubkas. Dit resulteert na de terugverdientijd in structureel lagere energiekosten. Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt 7 juli 2015 RV/15/00547 6 Voorstel ingebracht door Portefeuillehouder Begrotingsprogramma Beheerproduct Onderwerp W. Kuster S. van Alfen Milieu

Nadere informatie

Subsidieverordening isolatiemaatregelen woningen gemeente Harderwijk

Subsidieverordening isolatiemaatregelen woningen gemeente Harderwijk GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harderwijk. Nr. 95276 14 juli 2016 Subsidieverordening isolatiemaatregelen woningen 2016-2017 gemeente Harderwijk De raad van de gemeente Harderwijk; Gelet op

Nadere informatie

Gemeente Zoeterwoude. Officiële naam regeling. Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen gemeente Zoeterwoude 2016

Gemeente Zoeterwoude. Officiële naam regeling. Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen gemeente Zoeterwoude 2016 Gemeente Zoeterwoude Officiële naam regeling Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen gemeente Zoeterwoude 2016 Citeertitel Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen gemeente

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING RAADSVOORSTEL MET VERORDENING Raadsvergadering : 21 september 2015 Agendapunt : Onderwerp Subsidieverordening Energiebesparing Terwispel en Wijnjewoude : 2015 Portefeuillehouder : Piet van Dijk Beetsterzwaag,

Nadere informatie

gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 15 november 2016;

gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 15 november 2016; gemeente Overbetuwe O Onderwerp: Verordening Duurzaamheidslening gemeente Overbetuwe 2017 Ons kenmerk: 16RB000111 Nr. 11a De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester

Nadere informatie

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting ROM. H.J. Weeda. 5 februari 2013 Intrekken SVn subsidieverordening

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting ROM. H.J. Weeda. 5 februari 2013 Intrekken SVn subsidieverordening Voorstel aan raad Verantwoordelijke afdeling ROM Nummer Inboeknummer: Raad d.d. Paragraaf begroting: 27 maart 2013 Steller: L. Aries Portefeuillehouder H.J. Weeda Datum Onderwerp 5 februari 2013 Intrekken

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 maart 2016, nr. 107872;

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 maart 2016, nr. 107872; raadsbesluit 2016, nr. IV-8 gemeente Winterswijk De raad van de gemeente Winterswijk; overwegende dat: de duurzaamheidslening bijdraagt aan de realisatie van de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn

Nadere informatie

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht,

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht, De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg, gezien het voorstel van het college van 30 november 2010 (nr. 515447) gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht,

Nadere informatie

REGELING DUURZAAMHEIDSLENINGEN ARNHEM 2018

REGELING DUURZAAMHEIDSLENINGEN ARNHEM 2018 REGELING DUURZAAMHEIDSLENINGEN ARNHEM 2018 Datum : 3 april 2018 Zaaknummer : 209435 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ARNHEM, Overwegende, dat de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 oktober 2009;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 oktober 2009; VERORDENING DUURZAAMHEIDSREGELING GEMEENTE WEERT De raad der gemeente Weert; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 oktober 2009; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Duurzaamheidsleningen en Stimuleringsleningen VvE s gemeente Hoorn

Duurzaamheidsleningen en Stimuleringsleningen VvE s gemeente Hoorn GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hoorn Nr. 252271 26 november 2018 Duurzaamheidsleningen en Stimuleringsleningen VvE s gemeente Hoorn 2019-2021 Zaaknummer: 1615684 - gelezen het voorstel

Nadere informatie

Verordening Duurzaamheidslening Gemeente Leeuwarden 2015

Verordening Duurzaamheidslening Gemeente Leeuwarden 2015 Verordening Duurzaamheidslening Gemeente Leeuwarden 2015 Vastgesteld in de vergadering van de gemeenteraad op: Kenmerk: Artikel 1 Begripsomschrijving In deze verordening wordt verstaan onder: a. aanvrager:

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING DUURZAME ENERGIEVOORZIENINGEN KLIMAATPLAN 2010-2013

SUBSIDIEREGELING DUURZAME ENERGIEVOORZIENINGEN KLIMAATPLAN 2010-2013 SUBSIDIEREGELING DUURZAME ENERGIEVOORZIENINGEN KLIMAATPLAN 2010-2013 Behorend bij het raadsvoorstel en raadsbesluit met disnr. 2010/9406 Artikel 1 Begripsbepaling In deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Oplegnotitie gemeenteraad Gouda

Oplegnotitie gemeenteraad Gouda Oplegnotitie gemeenteraad Gouda Onderwerp: Raadsvoorstel nr: Programma: Status: Vertrouwelijkheid: 726733 Bereikbaarheid, parkeren en RO Openbaar Collegelid: Voorzitter: Raadsadviseur: (email en telefoon

Nadere informatie

Gemeente Zoeterwoude. Wetstechnische informatie. Officiële naam regeling Subsidieverordening Duurzame Agrarische Bedrijven Zoeterwoude 2013-2015

Gemeente Zoeterwoude. Wetstechnische informatie. Officiële naam regeling Subsidieverordening Duurzame Agrarische Bedrijven Zoeterwoude 2013-2015 Gemeente Zoeterwoude Wetstechnische informatie Overheidsorganisatie Gemeente Zoeterwoude Officiële naam regeling Subsidieverordening Duurzame Agrarische Bedrijven Zoeterwoude 2013-2015 Vastgesteld door

Nadere informatie

Verordening Duurzaamheidlening 2015-2018 vastgesteld

Verordening Duurzaamheidlening 2015-2018 vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiden. Nr. 10208 28 januari 2016 Verordening Duurzaamheidlening 2015-2018 vastgesteld Op 17 december 2015 heeft de gemeenteraad de Verordening Duurzaamheidlening

Nadere informatie

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad. Wettelijke grondslagen waarop de regeling is gebaseerd: 1. Artikel

Nadere informatie

HAAL MEER ENERGIE UIT JE HUIS START MET ENERGIEBESPARING

HAAL MEER ENERGIE UIT JE HUIS START MET ENERGIEBESPARING HAAL MEER ENERGIE UIT JE HUIS START MET ENERGIEBESPARING BEZIG MET EEN KOOPHUIS EN HYPOTHEEK? OF AAN HET KLUSSEN EN VERBOUWEN? 8 redenen om te starten met energiebesparing: Je hebt direct lagere energiekosten

Nadere informatie

College van burgemeester en Wethouders van gemeente De Wolden BESLUIT:

College van burgemeester en Wethouders van gemeente De Wolden BESLUIT: College van burgemeester en Wethouders van gemeente De Wolden Gelet op artikel 160 van de gemeentewet; BESLUIT: de navolgende verordening: de Subsidieverordening Energiebesparing gemeente De Wolden vast

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nr. 264828 12 december 2018 Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2019-2021 De raad der gemeente Bergeijk; gezien

Nadere informatie

Verordening Duurzaamheidslening Sliedrecht 2013

Verordening Duurzaamheidslening Sliedrecht 2013 Verordening Duurzaamheidslening Sliedrecht 2013 De raad van de gemeente Sliedrecht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

Verordening Duurzaamheidslening Sliedrecht 2013

Verordening Duurzaamheidslening Sliedrecht 2013 Verordening Duurzaamheidslening Sliedrecht 2013 De raad van de gemeente Sliedrecht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

De raad van de gemeente Bergen; gelezen het voorstel van het college van Bergen van 4 sept. 2012;

De raad van de gemeente Bergen; gelezen het voorstel van het college van Bergen van 4 sept. 2012; De raad van de gemeente Bergen; gelezen het voorstel van het college van Bergen van 4 sept. 2012; gezien het advies van de Algemene raadscommissie van 18 oktober 2012; gelet op het bepaalde in de Gemeentewet

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH PS2009- INITIATIEFVOORSTEL Aan de leden van Provinciale Staten Initiatief voorstel Duurzaamheidsfonds Gelderland Beknopte samenvatting van inhoud voorstel: Bij de voorjaarsnota 2009 (PS2009-447) is ingestemd

Nadere informatie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie Gemeente Delft Subsidie informatie Bestaande stad bespaart energie De subsidie Bestaande stad bespaart energie is bestemd voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame

Nadere informatie

Voorbeeldregeling Duurzaamheidsleningen

Voorbeeldregeling Duurzaamheidsleningen Voorbeeldregeling Duurzaamheidsleningen Artikel 1 Begrippen Deze regeling verstaat onder: a) een aanvrager: een meerderjarige natuurlijke persoon die een aanvraag doet; b) het college: het college van

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nr. 22796 2 februari 2018 Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2018 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het

Nadere informatie

Energieavond Hilversum-Zuid. 14 oktober 2015

Energieavond Hilversum-Zuid. 14 oktober 2015 Energieavond Hilversum-Zuid 14 oktober 2015 Wat kunt u verwachten? Welkom door Heikracht Bethlehemkerk, Hilversum Verbonden, Heikracht HilverZon Ambities gemeente Hilversum Wie is Hoom? Hilversum Zuid

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12 GEWIJZIGDE NADERE SUBSIDIEREGELS LIMBURGSE ZONNEPANELEN Officiële naam regeling: Nadere Subsidieregels Limburgse Zonnepanelen Citeertitel: Nadere Subsidieregels Limburgse

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013; Agendapunt: 10 Nr. 2013/5461A De raad van de gemeente Slochteren; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013; besluit vast te stellen de: Verordening stimuleringsleningen

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 5. Voorstel tot vaststelling van de verordening Duurzaamheidlening 2016 AAN DE RAAD

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 5. Voorstel tot vaststelling van de verordening Duurzaamheidlening 2016 AAN DE RAAD Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 5. Voorstel tot vaststelling van de verordening Duurzaamheidlening 2016 AAN DE RAAD Samenvatting De bestaande particuliere woningvoorraad moet worden verduurzaamd als onderdeel

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening Duurzaamheidslening en Stimuleringslening (Particuliere Woningverbetering) gemeente Emmen 2013

Onderwerp: Verordening Duurzaamheidslening en Stimuleringslening (Particuliere Woningverbetering) gemeente Emmen 2013 svoorstel Onderwerp: Verordening Duurzaamheidslening en Stimuleringslening (Particuliere Woningverbetering) gemeente Emmen 2013 Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Beleid en Regie Team Ruimtelijk Beleid

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. TITEL Aanvulling revolverend fonds Duurzaamheidslening

RAADSVOORSTEL. TITEL Aanvulling revolverend fonds Duurzaamheidslening Gemeente Amersfoort RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4311288 Aan : Gemeenteraad Datum : 7 februari 2013 Portefeuillehouder : Wethouder P. van den Berg Agendapunt : B&W-vergadering

Nadere informatie

Subsidieverordening Duurzaamheidfonds 2013-2015

Subsidieverordening Duurzaamheidfonds 2013-2015 Subsidieverordening Duurzaamheidfonds 2013-2015 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begrippenlijst Voor de toepassing van de Subsidieverordening Duurzaamheidfonds Leiden 2013-2015, hierna: de Verordening,

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85 Officiële naam regeling: Nadere subsidieregels Limburgse Zonnepanelen 2011 Citeertitel: Nadere subsidieregels Limburgse Zonnepanelen 2011 Naam ingetrokken regeling:

Nadere informatie

Gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht.

Gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht. Tekst van de regeling Intitulé Subsidieverordening isolatiemaatregelen woningen 2016-2017 De raad van de gemeente Harderwijk; Gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel 4.2 van de Algemene wet

Nadere informatie

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014

Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zaanstad. Nr. 43867 5 augustus 2014 Subsidieregeling Energiezuinige Woning Zaanstad 2014 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr d.d. 12 april 2016 gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr d.d. 12 april 2016 gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; Raadsbesluit 2016 registratienummer 2016-05990 D E R A A D D E R G E M E E N T E E P E gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 2016-05985 d.d. 12 april 2016 gelet op de artikelen 147 en

Nadere informatie

CONCEPT Datum vergadering: 15-12-2009 Aanpassing subsidieverordening Duurzaam Bouwen

CONCEPT Datum vergadering: 15-12-2009 Aanpassing subsidieverordening Duurzaam Bouwen AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: CONCEPT Datum vergadering: 15-12-2009 Onderwerp: Aanpassing subsidieverordening Duurzaam Bouwen Conceptbesluit: Het college van B&W besluiten om: * in

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden Zon op je Dak 2009

Subsidievoorwaarden Zon op je Dak 2009 Subsidievoorwaarden Zon op je Dak 2009 Datum: 25 augustus 2009 Van: Projectbureau ARC Algemeen Projectbureau ARC (Amsterdam Reduceert CO 2 ) verstrekt namens de 14 stadsdelen van de gemeente Amsterdam

Nadere informatie

Subsidieverordening Duurzaamheidfonds vastgesteld

Subsidieverordening Duurzaamheidfonds vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiden. Nr. 10118 28 januari 2016 Subsidieverordening Duurzaamheidfonds 2015-2018 vastgesteld Op 17 december 2015 heeft de gemeenteraad de Subsidieverordening

Nadere informatie

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl Goed geld terug Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken gagoed.nl Goed voor je woning, goed voor jou. Want naast een verlaagde energierekening en verbeterd wooncomfort, verhoog je

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Blijverslening

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Blijverslening Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.2 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Blijverslening Te besluiten om: 1. De Blijverslening in te voeren per 1 januari 2018. 2. De Blijverslening alleen van toepassing te verklaren

Nadere informatie

Bijlage bij het besluit van de raad van Alphen aan den Rijn van 28 mei 2015, Raadsbesluitnr 2015/13573

Bijlage bij het besluit van de raad van Alphen aan den Rijn van 28 mei 2015, Raadsbesluitnr 2015/13573 Registratienr: 2015/14503 Bijlage bij het besluit van de raad van Alphen aan den Rijn van 28 mei 2015, Raadsbesluitnr 2015/13573 Verordening Duurzaamheidslening SVn Alphen aan den Rijn (inclusief 1 e wijziging

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 december 2016;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 december 2016; Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2016-85 Verordening Duurzaamheidsleningen Oss 2017 Dienst/afdeling SLWE De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 december

Nadere informatie

Communicatie over de Energiebespaarlening voor gemeenten en provincies

Communicatie over de Energiebespaarlening voor gemeenten en provincies Communicatie over de Energiebespaarlening voor gemeenten en provincies De Energiebespaarlening biedt kansen voor de huiseigenaar, werkgelegenheid en milieudoelstellingen. Doe mee, vertel uw inwoners over

Nadere informatie

Interim Regeling Waardevermeerdering Zakelijk gerechtigde

Interim Regeling Waardevermeerdering Zakelijk gerechtigde Interim Regeling Waardevermeerdering Zakelijk gerechtigde Voorwaarden subsidieaanvraag Binnen de provincie Groningen bent u een particuliere woningeigenaar en woonachtig in één van de volgende elf gemeenten:

Nadere informatie

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl Goed geld terug Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken gagoed.nl Goed voor je woning, goed voor jou. Want naast een verlaagde energierekening en verbeterd wooncomfort, verhoog je

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.L. van Meekeren. Behandeld door: C.F.J. Mens

Portefeuillehouder: P.L. van Meekeren. Behandeld door: C.F.J. Mens P U M M t R E "I D"' RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer 1457252 Datum: 20 november 2018 Domein/ Team: RUID/ONTW Portefeuillehouder: P.L. van Meekeren Behandeld door: C.F.J. Mens Onderwerp:

Nadere informatie

Behorende bij raadsvoorstel met nummer Z77888\Raad-00091/7. gelezen het voorstel van het college van b en w van dinsdag 15 maart 2016;

Behorende bij raadsvoorstel met nummer Z77888\Raad-00091/7. gelezen het voorstel van het college van b en w van dinsdag 15 maart 2016; Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer Z77888\Raad-00091/7 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van dinsdag 15 maart 2016; gelet op de bespreking

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR387644_2

CVDR. Nr. CVDR387644_2 CVDR Officiële uitgave van Bergeijk. Nr. CVDR387644_2 2 februari 2018 De gemeente Bergeijk heeft de subsidieverordening Duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2017-2018 vastgesteld. Deze

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bergeijk. Nr. 131406 31 december 2015 Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel

Nadere informatie

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Duurzaamheidsagenda 2015-2018 Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Welkom Programma Inleiding gemeente Capelle aan den IJssel Toelichting programma naar een duurzame VvE Vragen

Nadere informatie

Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden

Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden Welkom door wethouder Dick Jense Rob Klokman Ecostream Wat kunt u verwachten deze avond Wat is Wonen++ Energiebesparende

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Revolving fund sportverenigingen - Evaluatie en Vervolg Reg.nr. : 3803259 B&W verg. : 20 mei 2014 Commissie : Cie_verg. : Raadsverg. : 24 juni 2014 1) Status Op grond

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bergeijk. Nr. 187307 28 december 2016 Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2017-2018 De raad der gemeente Bergeijk; gezien

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 25 juni 2009 Nr. 11 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Besluit van de Raad d.d. Voorstel tot het wijzigen van de Verordening Stimuleringsleningen Volkshuisvesting

Nadere informatie

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen 2 Slimme investeerder Familie Roubos: We wonen in een hoekhuis met veel ramen en hebben

Nadere informatie

Hoe investeer ik slim? Regel het op Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Hoe investeer ik slim? Regel het op   Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Hoe investeer ik slim? Regel het op www.energiebespaarlening.nl Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen Er zijn veel mogelijkheden om te besparen op energie! Echt slim besparen op energie

Nadere informatie

WIJKAVOND ALPHEN AAN DEN RIJN LAGE ZIJDE

WIJKAVOND ALPHEN AAN DEN RIJN LAGE ZIJDE WIJKAVOND ALPHEN AAN DEN RIJN LAGE ZIJDE 8-12-2016 0 Energiek Alphen aan den Rijn & Hoom WAT KUNT U VERWACHTEN? Lage Zijde onder de loep Energiebesparende maatregelen I Gemeente Alphen aan den Rijn en

Nadere informatie

De raad van de gemeente Middelburg; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 januari 2014

De raad van de gemeente Middelburg; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 januari 2014 De raad van de gemeente Middelburg; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 januari 2014 gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te stellen de volgende:

Nadere informatie

Subsidieverordening Duurzaamheidfonds

Subsidieverordening Duurzaamheidfonds Subsidieverordening Duurzaamheidfonds 2015-2018 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippenlijst Voor de toepassing van de Subsidieverordening Duurzaamheidfonds Leiden 2015-2018, hierna de Verordening,

Nadere informatie

Landelijke subsidieregelingen

Landelijke subsidieregelingen Landelijke subsidieregelingen energiebesparing en duurzame energie particuliere woningbouw Melissa Ernst Energieservicepunt Zeeland Inhoud van de presentatie 1. Energieservicepunt Zeeland 2. Subsidieregeling

Nadere informatie

30% ENERGIEZUINIG. En de energierekening dan? Energiebesparende maatregelen. Welke maatregelen? een warme jas! Energiebesparende maatregelen

30% ENERGIEZUINIG. En de energierekening dan? Energiebesparende maatregelen. Welke maatregelen? een warme jas! Energiebesparende maatregelen Wat is de groene mug? Nationaal energiebesparingsinitiatief Lokaal energiebesparingsinitiatief Gemeente Haarlem met partners Elan Wonen Spaarnelanden Nuon Ymere Pre Wonen Eneco Provincie Noord Holland

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 februari 2012, nr. 9A;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 februari 2012, nr. 9A; Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2012 Nummer: 16 Uitgifte: 10 maart 2012 Bekendmaking van het besluit van de gemeenteraad d.d. 5 maart 2012, nr. 9B, tot vaststelling

Nadere informatie

Voorlopig aanvraagformulier duurzaamheidslening gemeente Borger-Odoorn

Voorlopig aanvraagformulier duurzaamheidslening gemeente Borger-Odoorn Voorlopig aanvraagformulier duurzaamheidslening gemeente Borger-Odoorn Met dit formulier kunt u een duurzaamheidslening aanvragen voor uw woning in de gemeente Borger-Odoorn. Deze lening wordt afgegeven

Nadere informatie

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen.

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen De maatregelen verdienen zichzelf terug. Daar valt met de huidige lage rentestand niet tegenop te sparen. aldus Henk Brouwer (VVE Beheerder) van

Nadere informatie

Gemeenteblad Texel 2016 nr 81 datum 23-dec-16 Verordening Stimuleringslening energie neutrale woningen Texel 2016

Gemeenteblad Texel 2016 nr 81 datum 23-dec-16 Verordening Stimuleringslening energie neutrale woningen Texel 2016 Gemeenteblad Texel 2016 nr 81 datum 23-dec-16 Verordening Stimuleringslening energie neutrale woningen Texel 2016 Stimuleringslening energie-neutrale woningen en recreatieve opstallen Texel 2016 Verordening

Nadere informatie

Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen. Noordwijkerhout 2018;

Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen. Noordwijkerhout 2018; Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen Noordwijkerhout 2018 Registratie nr.: Z-17-44429-75973_2 De gemeenteraad van de gemeente Noordwijkerhout; Gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Hilversum Over t Spoor

Hilversum Over t Spoor Hilversum Over t Spoor Energieavond Hilversum Over t Spoor 20 april 2016 Wat kunt u verwachten Wijkcentrum de Geus & Geuzenkracht Ambitie gemeente Hilversum Wie is Hoom? De buurt onder de loep Wijkaanbod:

Nadere informatie

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen Voorbereidende raadsvergadering: 12 juni 2012 Besluitvormende raadsvergadering: 26 juni 2012 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke

Nadere informatie

dat het college bevoegd is voor bepaalde vormen van subsidie nadere regels te stellen dan wel specifieke regelingen vast te stellen;

dat het college bevoegd is voor bepaalde vormen van subsidie nadere regels te stellen dan wel specifieke regelingen vast te stellen; Stimuleringsregeling egeling zonnesystemen Apeldoorn Burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn; Overwegende: dat het college bevoegd is voor bepaalde vormen van subsidie nadere regels te stellen

Nadere informatie

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk

Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk Subsidieverordening duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2017-2018 De gemeente Bergeijk heeft de subsidieverordening Duurzame energie voor particulieren gemeente Bergeijk 2017-2018 vastgesteld.

Nadere informatie

Subsidieverordening Energiebesparing gemeente Hoogeveen 2014

Subsidieverordening Energiebesparing gemeente Hoogeveen 2014 De raad van de gemeente Hoogeveen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en gelet op artikel 147 van de Gemeentewet BESLUIT: de navolgende verordening:

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014 OPSTELLER VOORSTEL: S. Raap en E. Dijkstra AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: S. Boorsma Agendapunt: No. /2012 Dokkum, 10 januari

Nadere informatie

Gemeente Leidschendam-Voorburg - Stimuleringsregeling duurzame maatregelen duurzaamheidsagenda

Gemeente Leidschendam-Voorburg - Stimuleringsregeling duurzame maatregelen duurzaamheidsagenda GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leidschendam-Voorburg. Nr. 120543 12 september 2016 Gemeente Leidschendam-Voorburg - Stimuleringsregeling duurzame maatregelen duurzaamheidsagenda 2016-2020

Nadere informatie

Subsidieregeling Energiebesparing bestaande woningbouw Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen;

Subsidieregeling Energiebesparing bestaande woningbouw Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen; Subsidieregeling Energiebesparing bestaande woningbouw 2016-2018 gemeente Bergen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen; gelezen het voorstel van de afdeling Ontwikkeling en

Nadere informatie

Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars

Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars De Energiebespaarlening helpt de woningeigenaar de woning te verbeteren en kosten te besparen. Informeer uw klanten over

Nadere informatie

: Initiatiefvoorstel met betrekking tot duurzaamheidsleningen van de fractie van GroenLinks

: Initiatiefvoorstel met betrekking tot duurzaamheidsleningen van de fractie van GroenLinks Nummer : 13-13.2011 Onderwerp : Initiatiefvoorstel met betrekking tot duurzaamheidsleningen van de fractie van GroenLinks Korte inhoud : De GroenLinks fractie stelt u de volgende beslispunten voor: 1.

Nadere informatie

Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen Noordwijk 2018

Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen Noordwijk 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordwijk Nr. 209500 29 november 2017 Verordening Stimuleringslening duurzaamheid doelgroepen Noordwijk 2018 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begrippen

Nadere informatie