1. Wat zijn de gevolgen van de septembercirculaire voor de nu gepresenteerde begroting?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Wat zijn de gevolgen van de septembercirculaire voor de nu gepresenteerde begroting?"

Transcriptie

1 Punt Technische vragen VVD programmabegroting Wat zijn de gevolgen van de septembercirculaire voor de nu gepresenteerde begroting? Antwoord: Zie de tabel zoals opgenomen in het collegevoorstel KDK/03049/A-00476, onderdeel van de vergaderstukken voor de raadscommissie van 14 oktober 2014 Totaal effect op de begroting Mutaties op algemene uitkering Te reserveren als kostenpost Mutaties uitkering Wmo-bestaand Totaal effect septembercirculaire Saldo conceptbegroting 2015 per * Saldo begroting 2015 na sept.circulaire 2014 (+ = batig saldo) Kunt u een overzicht geven van de aangepaste ramingen naar aanleiding van het minder voorzichtig begroten (pag. 3) Het gaat om een samengesteld aantal maatregelen. Hierover bent u geïnformeerd via de overzichten die behandeld zijn in de werkgroep programmabegroting. 3. Is de verlaging van de begrafenisleges verwerkt in deze cijfers? Ja Wordt de verlaging van de begrafenisleges gedekt door een bezuiniging? Nee, zie volgende vraag. Waarheen is de post van op pagina 41 geschoven? De ureninzet is overgegaan naar het product openbaar groen. In de programmabegroting zelf wordt de totale ureninzet van de ambtelijke organisatie (met uitzondering van aan belastingheffing toe te rekenen uren) geraamd op het programma Dienstverlening en bedrijfsvoering. 4. Wat is de reden dat bij programma 3 er hogere lasten voor het personeel zijn ingeboekt? Betreft dit een interne doorboeking van uren, en geen toename van (ingehuurd) personeel? Het betreft hier de interne doorberekening van het eigen personeel en dan met name de inzet voor de uitvoering van het gemeentelijke rioleringsplan en een verwachte toename voor de afhandeling van aanvragen omgevingsvergunningen.

2 5. Voor welk jaar staat de investering aan de Havenkade in Piershil ingeboekt? Op pagina 24 staat een investeringsbedrag van genoemd, en een afschrijvingstermijn van 20 jaar. Wordt er in 2015 al geïnvesteerd? Omdat de huidige staat van onderhoud van de kade slecht is, is er voor gekozen de investering in de jaarschijf 2015 op te nemen. Daadwerkelijke uitvoering is echter afhankelijk van de feitelijke noodzaak (bijvoorbeeld door verdere verslechtering van de onderhoudstoestand) of de mogelijke ontwikkelingen rond het plan Swaneblake. Welke posten in programma 4 (p28) is eigen beleid van de gemeente en welke posten zijn afspraken in een gemeenschappelijk regeling (GR)? Het overzicht is als volgt: Functie Omschrijving Bedrag 2015 Eigen beleid GR 421 Onderwijshuisvesting x 480 Gemeenschappelijk uitgaven onderwijs x (o.a. leerlingenvervoer ) Leerplicht x 560 Kinderboerderijen x Speelvoorzieningen x 650 Kinderopvang x 670 Algemene voorzieningen nieuwe Wmo - jeugd x Jeugdsocieteiten x Regionaal jeugdbeleid x Overig jeugd- en jongerenwerk x Maatwerk ( 0-19 jaar) x 671 Eerstelijnsloket Jeugd x Individule voorzieningen natura jeugd x 682 Veiligheid, jeugdreclassering en opvang jeugd x 683 Bijdrage JGZ ( 0-19 jaar) jeugdgezondszorg x Totaal Wel hierbij de kanttekening dat het eigen beleid van de gemeente ook de uitvoering van wettelijke taken betreft waardoor de mate van beïnvloeding in veel gevallen beperkt is. 6. Op pagina 51 staan een aantal investeringen in machines voor de buitendienst genoemd. In de werkgroep programmabegroting is gesproken over de mogelijkheid om samen met andere gemeenten investeringen in het machinepark te plegen. Is in dit overzicht daar al rekening mee gehouden? Nee, de nu opgenomen investeringen zijn gebaseerd op het huidige vervangingsschema. De resultaten van mogelijke regionale samenwerking worden op zijn vroegst begin 2015 verwacht. Op dit moment wordt geïnventariseerd of de andere gemeenten in de HW mee willen doen aan een dergelijk onderzoek.

3 7. Op pagina 64 en 66 is een overzicht gegeven van de voorzieningen voor onderhoud aan gebouwen. Ook wordt gesproken over het afstoten van niet langer benodigde gebouwen. Bevatten deze cijfers al aannames over die afname van gebouwen? Of zijn deze voorzieningen bij een ongewijzigd gebouwenbezit van de gemeente? Vanuit het voorzichtigheidsprincipe zijn de ramingen nog opgenomen op basis van ongewijzigd gebouwenbezit. 8. Waardoor wordt de toename van de kosten voor voormalig wethouders ( ) op pagina 70 veroorzaakt? Het betreft hier een toename van de wachtgeldverplichtingen ten opzichte van de primaire begroting Op pagina 90 staat een gemiddeld debt ratio voor gemeenten < van 0,51%. Ik vermoed dat dit 51% moet zijn? Het genoemde percentage 0,51% is inderdaad niet juist en moet zijn 51%. 10. Op pagina 98 wordt een bedrag van genoemd voor de bijdrage aan de ICT samenwerking Hoeksche Waard. Zijn dit uitsluitend meerkosten, of is er ergens in de organisatie een besparing die daartegenover staat? In de begroting 2014 was het ISHW nog niet opgenomen als verbonden partijen maar waren alle I&A-gerelateerde kosten opgenomen als interne kosten. In feite is er dus sprake van een andere manier van presenteren van de kosten. 11. De lasten in het sociale domein (programma s 4, 5, 6 zijn hoger dan de baten. Waardoor worden deze lasten gedekt? Is er een specificatie beschikbaar op welke wijze de lasten per programma in het sociaal domein worden gedekt? De ramingen Sociaal Domein zijn gebaseerd op de cijfers zoals deze door de Stuurgroep 3d s zijn aangeleverd. In totaliteit is hierbij uitgegaan van de volgende bedragen: jeugdhulp Wmo nieuw Participatiewet Totaal Op het moment van opstellen van de begroting was er nog sprake van een sociaal deelfonds, inclusief een bijbehorende bestedingsvoorwaarde. Om te voorkomen dat de gemeente mogelijk een deel van deze uitkering terug zou moeten betalen, is begrotingstechnisch de ureninzet van de ambtelijke organisatie toegerekend aan het sociaal domein. Dit leidt onder te streep tot hogere lasten dan de baten.

4 12. In de programmabegroting is geen bijdrage aan de stichting welzijn HW te vinden. Draagt de gemeente niets meer bij? Zo ja, waar kunnen we dit bedrag vinden? Subsidiebedragen, bijvoorbeeld voor de stichting welzijn HW, worden niet apart in de programmabegroting opgenomen. De gemeente heeft in 2015 voor de stichting Welzijn HW een subsidiebedrag van in de begroting opgenomen. Alle subsidiebedragen zijn opgenomen in de staat van inkomensoverdrachten, pagina 119 en verder van de ter inzage liggende productenbegroting Er worden incidentele uitgaven begroot voor bibliotheken (p 144). Waarvoor worden deze kosten gemaakt? Op pagina 144 is het overzicht van incidentele lasten en baten opgenomen. In dit verband is er sprake van lasten en niet van uitgaven. In 2015 is er rekening gehouden met een subsidie voor de bibliotheken van ; vanaf 2016 en verder daalt dit bedrag met tot structureel Zodoende is er in 2015 ten opzichte van de andere jaren sprake van een incidentele last. 14. Op pagina 134 staan de kosten voor armoedebeleid begroot. Wat is de verklaring voor de toename van kosten van naar in de jaren ? De toename heeft betrekking op de doorbetaling aan de RSD vanuit de nieuwe Wmouitgaven in verband met de afschaffing van De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de Compensatieregeling Eigen Risico (CER). Het budget is bestemd voor de nieuwe ondersteuningstaken in het sociaal domein.

5 Vragen CDA n.a.v. Programmabegroting ) de cijfers zijn van half september en is dit een maand later (half oktober) nog steeds het geval, want de cijfers zijn al een aantal keer aangepast? Financiële mutaties worden via begrotingswijziging aan de raad voorgelegd. Met uitzondering van de financiële gevolgen van de septembercirculaire zijn er nog geen grote mutaties voor de jaarschijf Wel zijn er onderwerpen, opgenomen in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing die nadelige effecten kunnen hebben op de komende meerjarenramingen. Veelal moet hier nog definitieve lokale en/of regionale besluitvorming over plaatsvinden. 2) pag. 14 (baten) wegvallen raming doorberekening projecturen SOHW i.v.m. minder projecten. Op pag. 99 staat dat er geen stijging van de inwonerbijdrage begroot is, maar is dan een verlaging geen mogelijkheid als we meer sturen op een regisseurfunctie? De op pagina 14 genoemde lagere opbrengst heeft betrekking op het doorberekenen van ambtelijke uren van medewerkers die bij het SOHW als projectleider optreden. Dit staat los van de (inwoner)bijdrage die elke gemeente betaald aan het SOHW. 3) pagina 18 (lasten) hogere bijdrage beheer brandweerkazernes: wat is de reden hiervan? Is dit wettelijk? Het betreft hier de kosten van het facilitair- en vastgoedbeheer van de aan de Veiligheidsregio over te dragen brandweerkazernes. Een en ander vloeit voort uit het feit dat de brandweerzorg geregionaliseerd is en dus wordt uitgevoerd door de veiligheidsregio (zie verder ook raadsvoorstel bij agendapunt 11.6). Op pagina 102 wordt er geschreven dat er verder een bezuinigingsopdracht ligt van 10% en 15%. 10 en 15? Graag uitleg? Hier moet gelezen worden als volgt: een bezuinigingsopdracht met een omvang van 10 tot 15%. Op pagina 125 staat 10%-15% ( wij lezen dit als 10 tot 15 %) en waar is het bedrag op gebaseerd ( 10 of 15 ). Het bedrag is gebaseerd op een percentage van 10%, gerekend over de verschuldigde bijdrage 2013 aan de VR van de boxen 1 (basisbrandweerzorg) en box 5 (overhead). 4) pagina 41 (baten) verlaging opbrengst lijkbezorgingsrechten van ,- Is dit de 10% genoemd op pagina 116. Ja. 5) pagina 49 (8.4) anticiperen op vennootschapsbelasting per 2016? Is er nog geen enkele duidelijkheid of dit voor Korendijk positief of negatief zal zijn? Nee, dit onderzoek zal in 2015 worden opgepakt. Pag. 57 (lasten) kosten onderzoek invoering vennootschapsbelasting van ,- Wordt dit gezamenlijk in de Hoeksche Waard bekeken, want de gemeentes hebben toch een groot aantal overeenkomsten. Op 20 oktober 2014 is er een regionale bijeenkomst (ambtelijk) over dit onderwerp. Op basis van de uitkomsten zal bekeken worden in hoeverre dit onderwerp (of delen hiervan) regionaal opgepakt zal worden.

6 6) pag. 70 extra inhuur personeel! Zijn dit de extra uren voor de afhandeling van aanvragen omgevingsvergunning zoals aangegeven op pagina 145? Verondersteld wordt dat hiermee het bedrag wordt bedoeld in de kolom Wijziging begroting 2014 t.o.v. 2015, regel inhuur personeel ( ). In 2014 is de vacature van een buitendienst medewerker niet meer ingevuld. De helft van het salarisbudget is ingezet om de taakstelling op personeel in te vullen. Het andere deel ad wordt gebruikt als flexibele schil tijdens piekwerkzaamheden door inhuur van personeel via de WHW. De raad is hierover geïnformeerd via de notitie Buitendienst gemeente Korendijk 2013.

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

1 e BESTUURSRAPPORTAGE 2017

1 e BESTUURSRAPPORTAGE 2017 1 e BESTUURSRAPPORTAGE 2017 Aldus vastgesteld door de raad van Beesel in de openbare vergadering van 10 juli 2017 De griffier, De voorzitter, Drs. E. Apeldoorn-Feijts dr. P. Dassen-Housen Verseon 201707478

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS Zaak Onderwerp Concept besluit Samenvatting Besluit 39478 Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: WIII. de raad van de gemeente Asten.

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: WIII. de raad van de gemeente Asten. RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Besparing huisvestingskosten GGD en extra contactmoment JGZ Agendanummer: p.h.: 1 17-09-2013 13.09.07 WIII de raad van de gemeente Asten Samenvatting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie)

RAADSVOORSTEL (via commissie) RAADSVOORSTEL (via commissie) COMMISSIE BURGERS d.d. 26-8-2013 AGENDANUMMER:8 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Besparing huisvestingskosten GGD en extra contactmoment JGZ Agendanummer: p.h.:

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015 Raadsvoorstel *Z0150D438FB* Aan de raad Documentnummer : INT-14-14335 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting

Nadere informatie

Bijdrage VKP raadsvergadering 3 juli 14:

Bijdrage VKP raadsvergadering 3 juli 14: Bijdrage VKP raadsvergadering 3 juli 14: Raadsagendapunt 10: Begroting CGM 2015: Pagina 2. Voorstel: besluit punt 2: De extra lasten, 237.633,- structureel, worden in de kadernota 2015 opgenomen. Om welk

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Steller : G.A. Beumer Telefoonnummer: (0343) 565600 E-mailadres : info@heuvelrug.nl Onderwerp : 2 e Bestuurlijk Financiële rapportage, peildatum 15

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 Raadsvergadering: 9 juni 2011 Voorstelnummer: 2011/ 36 Stiens, 30 mei 2011 Behandelend ambtenaar: C. de Val / T. Otter E-mail: c.deval@leeuwarderadeel.nl / t.otter@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de Raadsvoorstel Zaaknummer: 2018-009925 Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Datum voorstel Datum raadsvergadering 21 augustus 2018 9 oktober 2018 Aan de raad, Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Financiën Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Hollandse Eilanden (GGD ZHE)

Financiën Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Hollandse Eilanden (GGD ZHE) Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: datum: 11 augustus 2009 sector/stafafdeling: samenleving portefeuillehouder: W. A. J. Borgonjen ontworpen door: J. Laurs-Breur par. par. afd.hfd. par.

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Raadsinformatiebrief Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Inleiding/Aanleiding Gemeenten ontvangen jaarlijks een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Deze algemene uitkering is een

Nadere informatie

yy Unaniem GEMEENTE REIMERSWAAL RAADSVOORSTEL Agendapunt : 7 Aan de gemeenteraad. Datum : 8 oktober 2015

yy Unaniem GEMEENTE REIMERSWAAL RAADSVOORSTEL Agendapunt : 7 Aan de gemeenteraad. Datum : 8 oktober 2015 RAADSVOORSTEL Agendapunt : 7 Aan de gemeenteraad. Datum : 8 oktober 2015 Onderwerp Voorstel tot nieuw beleid ten behoeve van chronisch zieken en gehandicapten case 15.005383 programma/paragraaf verstrekken

Nadere informatie

CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016

CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016 CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016 = aankruisen wat van toepassing is BEGROTING Artikel 7 t/m 21 BBV Beleidsbegroting

Nadere informatie

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013 GEME 2013.15824 2 0 NOV. 2013 VeiligheidsRegio Zeeland AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp 4 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Onlangs heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met

Nadere informatie

Missie. Gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden

Missie. Gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden Gemeenschappelijke regeling: GGD Hollands Noorden Hoofddoelstelling Doel van de samenwerking is het gezamenlijk behartigen van belangen, die de schaal van de individuele gemeenten te boven gaan, ten behoeve

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

1e Bestuursrapportage

1e Bestuursrapportage 2019 1e Bestuursrapportage Gemeente Terschelling 24-5-2019 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Ontwikkeling van de lopende budgetten... 4 2. Overzicht (Meerjaren)resultaat 2019 tot en met 2023... 5 2.1 Algemeen...

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 1 november 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 1 november 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 1 november 2016 Corr. nr.: 2016.29266 Onderwerp : Voorstel inzake herijkte begroting 2016 regio Hart van Brabant Programma : 2. Welzijn,

Nadere informatie

Adviesnota Bestuur Datum: 13 november 2018

Adviesnota Bestuur Datum: 13 november 2018 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Adviesnota Bestuur 13 november 2018 Adviesnota voor: Algemeen Bestuur (AB) Onderwerp: AV Frieso 2019 Advies: 1. Inhoud (wat willen wij bereiken

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Schriftelijke vraag (art. 40 RvO raad)

Schriftelijke vraag (art. 40 RvO raad) Schriftelijke vraag (art. 40 RvO raad) Per onderwerp afzonderlijk formulier gebruiken Indienen via het e-mailadres griffie@tholen.nl Nummer (in te vullen door griffie) 17.0017 Datum ontvangst raadsgriffie

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer:

Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: Gemeente Boxmeer Onderwerp: Jaarrekening 2006 en begroting 2008 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Ter uitvoering van het

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIII INI

IIIIIIIIIIIIIIIIIIII INI Raadsvoorstel IIIIIIIIIIIIIIIIIIII INI Onderwerp Najaarsnota 2017 Registratienumm er R17.000080 Raadsvergadering 07/11/2017 Portefeuillehouder J. Hordijk Behandelend ambtenaar L. Evers Datum Bijlagen Openbaar

Nadere informatie

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting 1. Algemene reserve (gelabeld deel) Het gelabelde deel van de algemene reserve neemt toe van 3.3 miljoen naar 5,2

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt ' L] Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 446994 Datum: 23 mei 2017 Programma Openbare Orde en Veiligheid Blad : 1 van 5 Commissie : Bestuur

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 8-6-2017 Franeker, 18-4-2017 Onderwerp Concept begroting 2018 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân (Dienst) Portefeuillehouder Wethouder T. Twerda Doel

Nadere informatie

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead Informatienota Aan: Commissie Beleidscyclus Van: College van B&W Onderwerp: Aanpak achterblijvende overhead Portefeuillehouder Wethouder L. Verspuij Datum collegebesluit 14 oktober 2014 Geheimhouding:

Nadere informatie

Kader Dit besluit vloeit over het algemeen voort uit de Financiële Verhoudingswet en heeft specifiek betrekking op het Gemeentefonds.

Kader Dit besluit vloeit over het algemeen voort uit de Financiële Verhoudingswet en heeft specifiek betrekking op het Gemeentefonds. Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 111308 steller : John van Eijk portefeuillehouder : wethouder D.A. (Dirk) Heijkoop Onderwerp : Meicirculaire 2014 Gevraagd besluit: Het college

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017 COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017 Te besluiten om 1. de raad voor te stellen de begroting volgens het bijgevoegde voorstel aan te passen; 2. de wijzigingen binnen de programma

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Onderwerp: Tweede bestuursrapportage 2015 Beslispunten: 1. De begroting 2015 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële

Nadere informatie

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar:

Naam portefeuillehouder: Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: gemeente Raadsvoorstel Voorstel no: Agendapunt: 140717/13 13 Vergaderdatum 17 juli 2014 Registratie nr Z64103.RD14-00791 Naam portefeuillehouder: Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 1 180706 AB 5 B7 Toetsingsformulier jaarstukken 2017 en begroting 2019.pdf JAARREKENING 2017 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Ja, jaarrekening en aanbiedingsbrief zijn op

Nadere informatie

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW16-0261 Casenr.: Cbb160259 Sector/afd.:Regie & Ontwikkeling / Regie & Ontwikkeling 1 Steller/tel/e-mail: R. Kieft/ I. Harmsen 5789 / 5271

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

rtage Verzoek om een uitdraai van product rijwielstallingen van 2015 en uitleg hierbij

rtage Verzoek om een uitdraai van product rijwielstallingen van 2015 en uitleg hierbij Vragen auditcommissie 16 september 2 e bestuursrapportage rtage 2015. Nr Omschrijving 1 Verzoek om een uitdraai van product 214-00 rijwielstallingen van 2015 en uitleg hierbij 2 Meer uitleg bij product

Nadere informatie

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja/nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

BEGROTINGSWIJZIGING (concept)

BEGROTINGSWIJZIGING (concept) BEGROTINGSWIJZIGING (concept) Gemeenschappelijke Regeling Provincie Dienstjaar Wijziging GGD Midden-Nederland Utrecht 2013 nr. 2 Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling GGD Midden-Nederland,

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 20 september 2016 R10S005/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 20 september 2016 R10S005/z Datum Agendapunt Documentnummer R10S005/z160036313 Onderwerp Programmabegroting 2017-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Realisatie van vastgestelde programma s en taken op basis van een sluitend

Nadere informatie

De vergoeding van Krímpenwijzer en Krimpens Sociaal team stijgt met 87 (van 69 naar 163).

De vergoeding van Krímpenwijzer en Krimpens Sociaal team stijgt met 87 (van 69 naar 163). IJsselgemeenten 1" swijziging Wij stellen u gelijktijdig met de begroting 2019-2022 voor om volgende begrotingswijziging in de begroting door te voeren. Het meerjarenperspectief verwerken we in de begroting

Nadere informatie

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 *ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 Agendanr. 13. Aan de Raad No.ZA.15-33292/DV.15-498, afdeling Samenleving. Sellingen, 18 juni 2015 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2014, Actualisatie

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 8 november R12S004/z160047580 Onderwerp 2e MARAP en 2e (meerjaren)begrotingswijziging Sociale Dienst Veluwerand (SDV) Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De Participatiewet

Nadere informatie

Programma 1 - Bestuur en veiligheid

Programma 1 - Bestuur en veiligheid Vragen door raadsfracties over de Programmabegroting 2014-2017 Nr. Van Wie Vragen Programma 1 - Bestuur en veiligheid 1. CDA Vraag: Blz. 10, Communicatie Wat kost een extra pag. in Gemeente thuis 2. CDA

Nadere informatie

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie.

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. College Onderwerp: V20100064 Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. Collegevoorstel Inleiding: Naar aanleiding van de brief waarin de provincie de begroting

Nadere informatie

vragen Jaarrekening 2014

vragen Jaarrekening 2014 vragen Jaarrekening 201 Inhoud vragen Lokale Partij Grave... 2 vragen VP Grave... 3 vragen Keerpunt 20... vragen CDA... vragen VVD... vragen TROTS... vragen Fractie Eigenhuijsen... 1 vragen Jaarrekening

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van GGD Noord- en Oost-Gelderland;

Het Algemeen Bestuur van GGD Noord- en Oost-Gelderland; Het Algemeen Bestuur van GGD Noord- en Oost-Gelderland; B E S L U I T : De 3 e van de begroting vast te stellen. Aldus besloten in de openbare vergadering van 4 juli D.W. ten Brinke directeur publieke

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

1 e Begrotingswijziging ODRA 2016

1 e Begrotingswijziging ODRA 2016 1 e Begrotingswijziging ODRA 2016 1.0 Inleiding Hierbij treft u de gewijzigde begroting aan voor het jaar 2016. De begroting is op een aantal punten gewijzigd. De wijziging met toelichting treft u hieronder

Nadere informatie

*0010100120132307* 0 75.000 92.000 37.300 OZB+toeristenbelasting 6 Brandweer VR taakstelling 10% na aftrek -17.000-17.000 76.000 76.

*0010100120132307* 0 75.000 92.000 37.300 OZB+toeristenbelasting 6 Brandweer VR taakstelling 10% na aftrek -17.000-17.000 76.000 76. *0010100120132307* KNDK/2013/2307 Bijlage II 1. Totaaltabel voorstellen en suggesties. Het totaal van de onderstaande voorstellen is als volgt: Onderdeel 1 Afboeken boekwaarde 48.800 48.700 45.500 2 Bespaarde

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 18bij00136-l gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 1 oktober 2018. Onderwerpen Meedoenpakket 2018 en inzet extra rijksmiddelen armoedebestrijding onder kinderen Advies raadscommissie Debatstuk Aan de

Nadere informatie

Eindtotaal 1.304 1.460 1.591

Eindtotaal 1.304 1.460 1.591 Openbaar Onderwerp Invulling taakstellingen/bezuinigingen DGG/Sector Openbare Ruimte Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer BW-00970 Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Dit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord Reg.nr. : B&W verg.. : Cie_verg. : Raadsverg.. : 1) Status Ter uitvoering van het bepaalde

Nadere informatie

Aanbieding van de Programmabegroting

Aanbieding van de Programmabegroting door raadsfracties over de Programmabegroting 2018 2021 en beantwoording college Nr Blz. Van Aanbieding van de Programmabegroting 1. 6 VVD Vraag: Onder het kopje Ruimte voor Eerbeek staat het voornemen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015 Ontwerp 1 e Begrotingswijziging 3 september Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Inhoud swijziging 2. Begrotingswijziging naar Programma's 2.1 Programma Waarderen 2.2 Programma Heffen 2.3 Programma

Nadere informatie

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden 1. Inleiding Ten tijde van het schrijven van de kadernota 2016 wordt nog volop gewerkt aan de uitwerking van het proces Kracht#15. Voor het besluitvormingsproces dient de Kadernota 2016 in januari 2015

Nadere informatie

Op grond van uw budgettaire bevoegdheid, bieden wij, ter vaststelling actualisatie van de begroting 2019 aan

Op grond van uw budgettaire bevoegdheid, bieden wij, ter vaststelling actualisatie van de begroting 2019 aan Raadsvoorstel Reg.nr. : 8923472 B&W verg. : 16 april 2019 Commissie : Alle Onderwerp: Actualisatie Begroting 2019 Cie_verg. : 20 t/m 23 mei 2019 Raadsverg. : 5 juni 2019 1) Status Op grond van uw budgettaire

Nadere informatie

Bijlage 4. Financieel Overzicht Sociaal Domein

Bijlage 4. Financieel Overzicht Sociaal Domein Bijlage 4 Financieel Overzicht Sociaal Domein In dit hoofdstuk treft u de financiële gegevens over het jaar 2016 aan voor wat betreft de sociaal domein taken waar we als gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

Besloten is In te stemmen met onderstaande raadsmededeling over de harmonisatie van subsidiebeleid in de Hoeksche Waard

Besloten is In te stemmen met onderstaande raadsmededeling over de harmonisatie van subsidiebeleid in de Hoeksche Waard LIJST VAN BESLUITEN VASTGESTELD DOOR HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN OUD-BEIJERLAND Datum 28 oktober 2014 Status Definitief Openbaar Ja Burgemeester Secretaris K. Tigelaar G. van Hofwegen

Nadere informatie

De begroting 2014 en hierin opgenomen meerjarenraming naar 2015 en verder is opgenomen in bijlage 1.

De begroting 2014 en hierin opgenomen meerjarenraming naar 2015 en verder is opgenomen in bijlage 1. Casus aanbesteding P&C software Vraagstelling: Werk deze casus uit met als uitgangspunten: Zoveel mogelijk geautomatiseerd binnen de door u geoffreerde software; Zo min mogelijke handmatige handelingen;

Nadere informatie

Specificatie wijziging balanspost Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen : Omschrijving Paginanr. Was Wordt Mutatie

Specificatie wijziging balanspost Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen : Omschrijving Paginanr. Was Wordt Mutatie Lochem, 9 juli 2018 ERRATUM OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE LOCHEM: Dit erratum betreft een wijziging van de balanspost Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen, het overzicht specifieke

Nadere informatie

Begrotingswijziging IJmond Werkt! 2016 I

Begrotingswijziging IJmond Werkt! 2016 I Begrotingswijziging IJmond Werkt! 2016 I Algemeen In de begroting 2016 was een taakstellende bezuiniging opgenomen van 554 duizend. IJmond Werkt! heeft deze per saldo gevonden langs de weg van onderstaande

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Burgemeester Secretaris Wethouder Wethouder. K. Tigelaar G. van Hofwegen D.M. van der Werf-Weeda H.A. Kievit

Burgemeester Secretaris Wethouder Wethouder. K. Tigelaar G. van Hofwegen D.M. van der Werf-Weeda H.A. Kievit LIJST VAN BESLUITEN VASTGESTELD DOOR HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN OUD-BEIJERLAND Datum 15 juli 2014 Status Definitief Openbaar Ja Burgemeester Secretaris Wethouder Wethouder K. Tigelaar

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. H. Oude Hesselink PF Mu 11G / e wijziging Beleidsbegroting Middelen

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. H. Oude Hesselink PF Mu 11G / e wijziging Beleidsbegroting Middelen SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200502 / 418739 ONDERWERP H. Oude Hesselink PF Mu AGENDANUMMER 5 e wijziging Beleidsbegroting 2011. BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 20 september 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging 20 september 2018 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. In te stemmen met de voorgestelde wijzigingen

Nadere informatie

Tweede wijziging begroting 2019

Tweede wijziging begroting 2019 Tweede wijziging begroting 2019 Veiligheidsregio Provincie Dienstjaar Nr. Brabant-Zuidoost Noord-Brabant 2019 2 Het Algemeen Bestuur van voormelde gemeenschappelijke regeling BESLUIT: Gehoord de Adviescommissie

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2015-I

Begrotingswijziging 2015-I Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1 Begroting... 4 1.1 Baten en lasten... 4 1.2 Toelichting op het overzicht van baten en lasten... 5 2 Inleiding... 6 3 Begroting per programma... 7 3.1.1 Participatie... 7

Nadere informatie

III III! Ml III Ui I III II

III III! Ml III Ui I III II Advies B&W 1 2 FE& 2ÖÍJ gemeente orsele B&W 12 februari 2013 Beslissing Akkoord Bespreken Registratienummer Burgemeester Gelok (*7 ' ^ Raadsinformatiebijeenkomst n.v.t. Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst

Nadere informatie

Saldo Kadernota 2015-2018 3.390 V 65.853 V 110.658 V 51.475 V

Saldo Kadernota 2015-2018 3.390 V 65.853 V 110.658 V 51.475 V Verschillen met Kadernota 2015-2018 In onderstaande tabel worden de saldi van de Kadernota 2015-2018 en de Programmabegroting 2015-2018 met elkaar vergeleken. De belangrijkste verschillen worden nader

Nadere informatie

Onderwerp Begroting FUMO 2017

Onderwerp Begroting FUMO 2017 Onderwerp Begroting FUMO 2017 Portefeuillehouder Siebenga Datum collegebesluit 12 april 2016 Opsteller mevrouw M.N. de Vries Registratie GF16.20039 Agendapunt 7 Voorstel 1. De zienswijze zoals verwoord

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Onderwerp: Programmabegroting 2017 en verwerking financiële effecten uit de septembercirculaire.

Nadere informatie

Bedrag 2019 5000100 Huisvesting secretarie 4343999 Overige kosten Ja 0 0 3.298 0 0 0 0 Totaal lasten 0 3.298 0 0 0 0

Bedrag 2019 5000100 Huisvesting secretarie 4343999 Overige kosten Ja 0 0 3.298 0 0 0 0 Totaal lasten 0 3.298 0 0 0 0 Begrotingswijziging Najaarsnotitie geen programma Activiteit Subcategorie Inc Kenmerk 5000100 Huisvesting secretarie 4343999 Overige kosten Ja 0 0 3.298 0 0 0 0 Totaal lasten 0 3.298 0 0 0 0 Activiteit

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

Tweede begrotingswijziging 2017

Tweede begrotingswijziging 2017 Tweede begrotingswijziging 2017 Colofon Uitgave Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Datum januari 2017 Adresgegevens Spoorlaan 181 5038 CB Tilburg Telefoon (013) 206 01 00 www.omwb.nl info@omwb.nl

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA Advies Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid Gt.ir8ßH mesen Gemeente Nijmegen Peggy van Gemert RA/AA Marcel Meier AA Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen September 2015

Nadere informatie

Björn Gadet raad00221

Björn Gadet raad00221 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Björn Gadet 0631699062 bjorngadet@vrbzo.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 13raad00221 Ontwerpbegroting 2014 Veiligheidsregio Brabant

Nadere informatie

Onderwerp : De financiële gevolgen van de septembercirculaire

Onderwerp : De financiële gevolgen van de septembercirculaire Raadsvoorstel *Z03559CD56A* Aan de raad Documentnummer : INT-16-31337 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : De financiële gevolgen van de septembercirculaire Inleiding Onder goedkeuring van de raadscommissie

Nadere informatie

Registratienummer: GF14.20043 Datum collegebesluit: 19 mei 2014 Agendapunt: 12

Registratienummer: GF14.20043 Datum collegebesluit: 19 mei 2014 Agendapunt: 12 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20043 Datum collegebesluit: 19 mei 2014 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: Mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Jaarrekening

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 29 april Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid. Programma: Leven en welzijn koesteren

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 29 april Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid. Programma: Leven en welzijn koesteren \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 29 april 2009 Nummer: Portefeuillehouder: P. Verbraak Afdeling: Beleid Programma: Leven en welzijn koesteren Product: Onderwerp: Zuid-Limburg Aan de Raad. \ Voorstel De

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M.

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M. Raadsvoordracht Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013 Datum: 19 september 2013 Steller: P.J. van den Blink Portefeuillehouder: A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0007517 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te

Nadere informatie

BEGROTING 2014 SOCIALE DIENST DRECHTSTEDEN

BEGROTING 2014 SOCIALE DIENST DRECHTSTEDEN BEGROTING 2014 SOCIALE DIENST DRECHTSTEDEN Primaire begroting 2014 SDD pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Inleiding...3 1.2 Conclusies, acties, bijsturing e.d...3 2. Programmaverantwoording...

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie