Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 9 mei uur J. van Rooijen. Raadzaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 9 mei 2012 20.00 uur J. van Rooijen. Raadzaal 5229411"

Transcriptie

1 Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 9 mei uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2 2. Vaststellen agenda 2 3. Mededelingen/(eventueel) Aan de raad gerichte brieven 2 4. Verslag van de vergadering d.d. 11 april Termijnagenda commissie Onderwijs en Welzijn d.d. mei Presentatie stand van zaken CJG 3 7. Conceptraadsvoorstel jaarstukken 2011 en beleidsverslag van de Sociale Dienst Veluwerand 8. Conceptraadsvoorstel rapport rekenkamercommissies "Met 5 beleid te werk gaan, opdracht en uitdaging!"onderzoek: de effectiviteit van het werkdeel budget Wwb bij de intergemeentelijke Sociale Dienst Veluwerand 8a. Advies 12I d.d. 30 maart 2012 van de afdeling 10 Ontwikkeling over drie transities Awbz/Wwnv/Jeugdzorg: samenwerkingsstructuur in RNV-verband 8b. Huisvestingsbeleid Onderwijs Sluiting 12 Pagina

2 Aanwezig C. Steijger Voorzitter H. Hermans Leefbaar Zeewolde P. Koelewijn Leefbaar Zeewolde J. van Leeuwen Leefbaar Zeewolde J.L. van Es-Breure VVD H. Broertjes-Biesheuvel VVD H. Parisius VVD P.A.M. Verschure CDA P. Bosma CDA B.M. Adema-Jansen ChristenUnie H. Hübbers ChristenUnie Y. M. van Bruggen PvdA/GroenLinks J.F. van Tol PvdA/GroenLinks G. van der Meer D66 J. de Wit Burgerbelang J.G.T. Pruijn Burgerbelang J. van Rooijen Commissiegriffier 2/12 Voorts aanwezig W. Prins Wethouder H. de Vries Wethouder J. van den Berg Medewerker afdeling Ontwikkeling Niet aanwezig J. Ipenburg VVD R.H. Zwart D66 A.B.P. de Block D66 K.T.L. Thielen Burgerbelang 1. Opening De voorzitter opent de commissievergadering en heet iedereen welkom. De heer Ipenburg wordt vervangen door de heer Parisius en mevrouw Thielen wordt vervangen door de heer Pruijn. 2. Vaststellen van de agenda Aan de agenda worden toegevoegd: 8a: Advies 12I d.d. 30 maart 2012 van de afdeling Ontwikkeling over drie transities Awbz/Wwnv/Jeugdzorg: samenwerkingsstructuur in RNVverband (op verzoek van de fractie van de VVD) 8b: Huisvestingsbeleid Onderwijs (op verzoek van de fractie van de VVD) De agenda wordt vastgesteld. 3. Mededelingen/(eventueel) aan de raad gerichte brieven Er zijn geen mededelingen en aan de raad gerichte brieven.

3 3/12 4. Verslag van de vergadering d.d. 11 april 2012 Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld Naar aanleiding van: De heer Van der Meer vraagt hoe het is gesteld met het huwelijk tussen de twee omroepen en of er van de kant van wethouder Prins pogingen zijn gedaan tot een verloving. Wethouder Prins antwoordt dat zij wacht tot het Commissariaat voor de Media een besluit heeft genomen over de licentie en daarna wordt het verdere proces vervolgd. 5. Termijnagenda commissie Onderwijs en Welzijn d.d. mei 2012 Mevrouw Adema wenst op de termijnagenda opgenomen zien de keuzenota ten behoeve van de Wmo. De termijnagenda wordt voor kennisgeving aangenomen. 6. Presentatie stand van zaken CJG Mevrouw Van den Berg merkt op dat in de huidige situatie sprake is van een kernteam, een website en een frontoffice CJG. De website heeft van juni 2011 tot en met april bezoekers getrokken. Hiervan waren er 2506 unieke bezoekers. De gemiddelde bezoekduur bedroeg 1 minuut en 47 seconden. Het vaakst bekeken was de pagina Van kraamzorg naar consultatiebureau. Bezoekers aan de frontoffice kunnen een formulier invullen. Per kwartaal kwamen er diverse vragen binnen. In het eerste kwartaal van 2011: 77 vragen, in het tweede kwartaal van 2011: 111 vragen, in het derde kwartaal van 2011: 36 vragen, in het vierde kwartaal van 2011: 36 vragen en in de eerste vier maanden van 2012: 83 vragen. Het spreekuur is bezocht door 254 personen, waar 231 vragen werden gesteld door ouders van kinderen tot vier jaar. De vragen gaan over diverse onderwerpen. Er hebben zich evenwel geen jongeren gemeld. Een punt ter overdenking is de wijze waarop meer jongeren kunnen worden bereikt en de bemensing van het spreekuur. Vragen: De heer Hübbers hoort de constatering dat de jongeren niet worden bereikt. Hoe kan dit worden verbeterd? Mevrouw Van den Berg antwoordt dat de jongeren niet gemakkelijk naar een spreekuur gaan. Het kan ook zijn dat het tijdstip verkeerd is, tussen en uur. De website is thans vooral gericht op oudere mensen. Mogelijk kan een speciale website worden opgesteld voor jongeren. Mevrouw Adema is benieuwd of er zicht is hoeveel (web)bezoekers daadwerkelijk worden geholpen.

4 4/12 Mevrouw Van den Berg antwoordt dat op het inschrijfformulier is aangegeven naar wie de cliënt is doorverwezen. Of men daadwerkelijk is geholpen met de vraag, wordt niet concreet teruggekoppeld. Mevrouw Van Bruggen heeft vragen over het bereiken van de jongeren. Is er contact met de straathoekwerker en de scholen over doorgeleiding van jongeren? Mevrouw Van den Berg antwoordt dat de zorgadviesteams een zorgcoördinator hebben en die moet op de hoogte zijn van alle problematiek en als het ware een schakel vormen. Mevrouw Broertjes vraagt of het bezoektijdstip kan worden aangepast van tot uur. Ze hoort van veel moeders dat het een redelijk beroerde tijd is. Mevrouw Van den Berg antwoordt dat het tijdstip redelijk bekend is en mensen er inmiddels aan zijn gewend. Om het te gaan veranderen, zou veel negatieve reacties kunnen opleveren. Voor het huidige tijdstip is gekozen omdat mensen dan net hun kinderen naar school hebben gebracht en het CJG bezoeken. Maar in principe is alles mogelijk. Mevrouw Broertjes weet fsy het CJG Dronten themamiddagen organiseert. Wordt dat ook in Zeewolde overwogen? Mevrouw Van den Berg antwoordt dat onlangs is geprobeerd een informatiebijeenkomst te beleggen. Hier kwam bijna niemand op af. Dat was geen succes. Nu wordt ook nog gedacht aan het organiseren van een avond over gedrag. Mevrouw Broertjes vraagt hoe dergelijke informatieavonden, zoals die over gedrag, worden gecommuniceerd naar de eventuele belangstellenden toe. Mevrouw Van den Berg antwoordt dat deze avonden nog in de pijpleiding zitten en dat moet nog worden gecommuniceerd door de zorgcoördinator. Het kan worden gepubliceerd in de krant en via de interne begeleider van de scholen alsmede de peuterspeelzalen. Mevrouw Van Es vraagt of wordt nagedacht over de rol van het CJG ten aanzien van de transitie jeugdzorg. Mevrouw Van den Berg antwoordt bevestigend. Mevrouw Van Es merkt op dat de gemiddelde bezoeker de website iets minder dan twee minuten bezoekt. Is het na te gaan waarom de bezoekers zo kort verblijven op de site? Mevrouw Van den Berg zegt dit thans niet te kunnen nagaan. Dan zou je de bezoeker moeten vragen een enquêteformulier in te vullen.

5 De heer Bosma antwoordt dat als de mensen de website kort bezoeken, dan betekent het dat ze het antwoord waarschijnlijk snel hebben gevonden. 5/12 De heer Van Tol vult aan dat twee minuten redelijk lang is. Ervaring leert dat mensen vrij snel wegsurfen als ze niet kunnen vinden wat ze zoeken. De heer De Wit heeft in een andere notitie gelezen over tienermoeders. Zijn deze in beeld en wat kan in preventieve zin worden gedaan om dit verschijnsel tegen te gaan? Mevrouw Van den Berg antwoordt dat de tienermoeders in beeld zijn. Een aantal van hen brengt hun kind naar de peuterspeelzaal. Op de website wordt geschreven over de voorlichting door het CJG over dit onderwerp. De heer De Wit denkt dat voorlichting bij de Levant een goede optie zouden kunnen zijn. Ten aanzien van de voorlichtingsavonden heeft hij gemerkt dat er veel belangstelling is voor Puur Brein in samenwerking met de scholen. Mevrouw Van den Berg neemt het mee als tip. De heer Van der Meer denkt dat het nog moeilijk is conclusies te trekken uit de cijfers van het CJG. Hij wenst over een jaar een vervolgrapportage te zien. Mevrouw Van Leeuwen vraagt of het CJG ervan afweet dat het steunpunt Balans en de GGZ regelmatig avonden organiseren. Mogelijk kunnen verbanden worden gelegd. Er zijn tal van informatiewebsites en het CJG zou bepaalde linken kunnen zetten op haar eigen website. Mevrouw Van den Berg antwoordt dat er contact is met GGZ-centraal. Zij hebben onlangs een bijeenkomst gehad waar slechts één iemand op af kwam. De animo was ook daar gering. Derhalve is contact gezocht met het CJG om te kijken of samenwerking mogelijk was. Wethouder Prins antwoordt dat de rol van het CJG binnen de transitie Jeugdzorg bijzonder wordt. Vanuit het Rijk wordt getracht om het bureau Jeugdzorg in het CJG te integreren en daar ook de indicatiestelling te laten plaatsvinden. De gesprekken daarover zijn in een voorbereidende fase. Bevreesd is men dat mensen op het moment dat de indicatiestelling bij het CJG plaatsvindt, het idee krijgen dat hun kind wordt afgepakt. De ontwikkelingen hieromtrent worden afgewacht. 7. Conceptraadsvoorstel jaarstukken 2011 en beleidsverslag 2011 van de Sociale Dienst Veluwerand De heer Van der Meer heeft een aantal vragen: Er staat een storende typefout. De aanbieding van de jaarstukken geschiedde niet in 2011 maar in Verder heeft hij gelezen over een instroom van 15 personen in de Wwb. Is dat in overeenstemming met het landelijke en regionale beeld? Is er al zicht op de te verwachten geldstromen uit het ESF? De heer De Wit noemt het een uitvoerige rapportage, helaas zonder managementrapportage.

6 De economische crisis heeft zijn sporen al nagelaten, gezien het aantal mensen dat een beroep doet op de sociale hulp en uitkeringen. In Zeewolde is het aantal cliënten gegroeid naar 211 personen. Dit waren er meer geweest wanneer er geen grote inspanning was verricht om 68 mensen uit de Wwb te laten stromen. Hulde dus voor de participatievoorzieningen. Burgerbelang kan zich vinden in de voorgestelde zienswijze. Toch zijn er nog opmerkingen: er is sprake van een tekort van ,-. Begin 2012 kan de gemeente een bedrag tegemoet zien van het ministerie dat het dubbele is van het tekort. Hierover is meer informatie gewenst. Verder zijn er vragen over de efficiencyslag bij de kosten Facilitair waarbij ,- aan portokosten staan vermeld. Wordt er niet digitaal gewerkt? De personeelskosten zijn flink gestegen ten opzichte van 2010, voor een groot deel veroorzaakt door het vertrek van de directeur. Deze persoon heeft een vertrekpremie ontvangen van ,- waarvan de gemeente Zeewolde circa 18% voor haar rekening neemt. Hoe zijn de afspraken met die persoon vormgegeven, wanneer gebeurde dat en met welke gemeenten? Burgerbelang is tevreden met het werk van de sociale recherche. Naast bestrijding van de negatieve beeldvorming dat men onzorgvuldig omgaat met het afgeven van uitkeringen heeft dit ook nog eens ,- opgebracht. 6/12 Mevrouw Van Es stelt dat de SDV afgelopen jaar invulling heeft gegeven aan de uitvoering van de programma's werk, inkomen, zorg en de wet inburgering. Bij de programma's werk, zorg en wet inburgering lopen alle geformuleerde doelstellingen volgens plan. Het programma inkomen heeft in 2011 ingezet op de doelstelling 'invulling geven aan hoogwaardig handhaven. Voor Zeewolde houdt de jaarrekening in dat er een tekort is van ruim ,- door meer uitgaven op de programma's inburgering, zorg en de kostenplaats personeel en minder uitgaven op het programma inkomen en werk. Wat de kostenplaats personeel betreft deelt de gemeente procentueel mee in de kosten van de vertrekregeling van de directeur. In de Wwb is een toename van 15 cliënten. Dit is procentueel gezien een geringere toename dan landelijk, omdat er een grotere uitstroom is dan landelijk. Verder wordt 30% meer beroep gedaan op de maatschappelijke bijdrageregeling en de langdurigheidstoeslag door intensivering van de voorlichting en een andere werkwijze en dat is een goede zaak. Het voordeel voor Zeewolde is dat over 2010 de gemeente van de deelnemende gemeenten in de SDV een incidenteel aanvullende uitkering kreeg van ruim ,-. Ook voor 2011 is deze weer aangevraagd. Het is niet zeker dat een dergelijk bedrag wordt vrijgemaakt. Al met al kan de VVD met het besluit instemmen om het beleidsverslag vast te stellen en kan de VVD zich vinden in de zienswijze. Mevrouw Van Bruggen merkt op dat er sprake is van een tekort van ,-, een overschrijding van het Wwb-inkomensdeel en de gevolgen van de ESF. De in- en uitstroomcijfers worden fraai genoemd. Het doel van een actief uitstroombeleid is gerealiseerd. De participatievoorziening Match heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd. Verder is op pagina 9 te lezen dat de samenwerking in de regio zeker zijn vruchten afwerpt. De bedrijfskostenvoering zijn in relatie tot de programmakosten minder sterk toegenomen. Ook is vermeld dat wordt voorgesorteerd op de beleidskeuzes vanuit politiek Den Haag. Een aandachtspunt is wel dat deze beleidskeuzes nog niet zijn meegenomen in de meerjarenbegroting.

7 Op pagina 18 staat dat de uitgaven met 32% zijn toegenomen inzake de woonkosten voor tienermoeders. Zijn dit regionale tienermoeders of lokale tienermoeders? 7/12 Mevrouw Adema merkt op dat de SDV het ondanks de economische omstandigheden prima heeft gedaan en goede resultaten en een efficiënte bedrijfsvoering heeft neergezet. Er wordt ingestemd met de beslispunten. De vergadering wordt geschorst tot uur. Wethouder De Vries antwoordt: - Waar nog niets over is gezegd is de huishoud inkomenstoets. De vier grote steden (G4) hebben gegeven de uitkomsten van het Kunduz-akkoord besloten de toets op te schorten. Zeewolde is voornemens zich hierbij aan te sluiten. De aangekondigde onderzoeken worden afgemaakt, maar er zijn straks geen consequenties. Ook Ermelo en Harderwijk sluiten zich hierbij aan. - Spreker kan de typefout van de heer Van der Meer niet vinden. Dit wordt gecorrigeerd in 2012, als hij dat zegt (het blijkt in het voorstel te staan). - De 15 extra personen instroom is waarschijnlijk conform het landelijke beeld. Het valt niet tegen. Een oorzaak is niet te noemen. - Landelijke accountants onderzoeken de ESF-gelden. - De hoge portokosten zijn nodig vanwege het vele papierwerk dat hoe dan ook moet worden verstuurd. Dit is niet uitzonderlijk. Daar waar digitaal kan worden gewerkt, wordt dit ook toegepast. - Ten aanzien van de personeelskosten is in een eerder stadium de raad er al eens op gewezen. Op de details kan hij niet ingaan. Het vertrek van de directeur valt onder het rechtsprincipe van de gemeente Harderwijk. - De sociale recherche verdient zich inderdaad vanzelf terug. Het is ook een voorbeeldfunctie. - De IAU-gelden blijven een vraagteken. Ook in 2012 wordt serieus onderzoek gedaan. - De tienermoeders komen niet dominant uit Zeewolde. De uitwerking wordt nog nader uitgezocht. - Er is niet voorzichtig begroot. Het tekort van ,- valt relatief mee en er hebben eerder wijzigingen plaatsgevonden. Het tekort was anders nog groter geweest. Verder is een aantal eenmalige posten afgedekt. Het conceptraadsvoorstel wordt als hamerstuk behandeld in de gemeenteraad. 8. Conceptraadsvoorstel rapport rekenkamercommissie Met beleid te werk gaan, opdracht en uitdaging! Onderzoek: de effectiviteit van het werkdeel budget Wwb bij de intergemeentelijke Sociale Dienst Veluwerand De heer Koelewijn noemt de periode waar het rapport betrekking op heeft al zo oud, dat hij zich afvraagt of dit rapport nog wel relevant is. Ingestemd wordt met de beslispunten. De heer Van der Meer kan instemmen met het conceptraadsvoorstel. Een compliment wordt gegeven aan de uitvoerige reactie van de gemeente. Hij hoopt dat de aanbevelingen serieus worden genomen.

8 8/12 De heer Pruijn kan zich vinden in de conclusies en de aanbevelingen. Mevrouw Van Es merkt op in de raad met twee petten te zitten: één als raadslid en twee als AB-lid vanuit de raad in het bestuur van de SDV, samen met de heer Koelewijn. Ze heeft het rapport in eerste instantie gelezen als raadslid. Het rapport geeft het onderzoek weer van de effectiviteit werkdeel budget Wwb in de jaren 2007 tot en met Gelukkig is er volgens haar in de tussentijd al veel verbeterd. Een zestal punten uit de notitie wil ze noemen die de raad zich ter harte kan nemen: 1. 'de raad kan bij het vaststellen van de budgetten de criteria en prioriteiten benoemen. Dit geldt tevens voor het uitvoeringsbesluit en het gebruik van instrumenten. Hier wordt bijna geen gebruik van gemaakt. De raad kan hier duidelijke uitspraken over doen'. De raad moet zich afvragen of hier duidelijke criteria en prioriteiten worden gesteld. 2. 'gemeenten moeten zich oriënteren op de vraag waar en wanneer zij doelen op hoofdlijnen of in detail willen stellen' In haar beleving doet de raad dit op hoofdlijnen maar wordt dit voldoende toegepast? 3. 'er wordt te weinig gebruik gemaakt van de kaderstellende functie via het debat in de raad'. De VVD-fractie bevraagt de portefeuillehouder eventueel vergezeld van de directeur van de SDV, maar is de raad van mening dat hierover uitgebreider moet worden gedebatteerd? 4. 'overleg met andere raden over een zienswijze vindt niet plaats'. Een gezamenlijk opgestelde zienswijze zou krachtiger kunnen werken richting het dagelijks bestuur van de SD. Je kunt dan ook overleggen over de te volgen koers of laat de raad dat liever over aan de AB-leden? 5. 'termijn voor wat betreft het aanleveren van stukken en (daardoor) de tijd voor (ambtelijke) voorbereiding is van dien aard dat de kaderstellende en controlerende rol door de afzonderlijke gemeenteraden onvoldoende kan worden ingevuld'. Hier heeft de VVD al vaker naar gevraagd en ze hoort daar graag nog een keer het antwoord op van de portefeuillehouder. 6. 'raadsleden moeten zich beter op de hoogte (laten) stellen van de procedures met betrekking tot de gemeenschappelijke regeling SDV en de momenten waarop gestuurd en actie ondernomen kan worden. Zij moeten zich ook nadrukkelijker in dit proces begeven en gebruik maken van de hen toekomende rechten en plichten'. Vinden de raadsleden dat zij voldoende op de hoogte zijn en weten zij wat hun rechten en plichten zijn met betrekking tot de SDV of laat de raad het aan de AB-leden over? Dit waren de punten die zij er als raadslid heeft uitgehaald. De andere pet is die van AB-lid en dan is er ook een aantal aanbevelingen. Spreekster noemt er drie: 1. 'de informatie uitwisseling tussen DB en AB is onvoldoende'. Dat is intussen verbeterd, maar zou in haar beleving nog beter of meer kunnen zijn. Wel is er door de AB-leden sinds deze periode steeds verslag gedaan van de ontwikkelingen richting raad of commissie. Voorheen was dat niet zo. 2. 'de AB-leden van de SD-gemeenten moeten zich meer met elkaar verstaan en vaker een duidelijker signaal afgeven dat breed gedragen wordt als daar aanleiding toe is'.

9 De contacten zijn ook beter of frequenter dan in voorgaande periodes en dit heeft ook geleid tot het addendum bij het recente beleidsplan 3. 'de SDV moet zich herbezinnen op zijn rol als uitvoeringsorganisatie in het kader van verlengd lokaal bestuur. Gemeenten en SDV moeten de dialoog hierover aangaan.' Dan kom je bij de rol van én raadslid én ABlid. Als raadslid ben je kaderstellend en controlerend bezig en als AB-lid ben je uitvoerend. Dat kan wrikken. Intussen heeft een extra AB-bijeenkomst plaatsgevonden op 6 maart jl. met daarbij aanwezig het dagelijks bestuur en de gemeentesecretarissen van de drie gemeenten, conform de afspraak op de avond van de presentatie van het onderzoeksrapport in januari. De conclusie van deze avond was dat Zeewolde een aantal complexe samenwerkingsverbanden of gemeenschappelijke regelingen kent. Verder is gesteld dat de SDV robuuster moet worden en er moet worden gekeken naar uitbreiding met een aantal gemeenten. Op dat moment moet je ook herbezien hoe een bestuur in elkaar moet zitten. Wat de beslispunten betreft: De VVD-fractie kan zich vinden in alle vier beslispunten. 9/12 De heer Van Tol merkt op dat het rapport lijvig is en een uitdaging betreft. Het is ter kennisname gebracht. De fractie vraagt zich af met het onderzoek voldoende effectiviteit wordt behaald en niet teveel open deuren worden ingetrapt. Het is geen verrassing dat nog de nodige ontwikkelingen verricht moeten worden. De fractie geeft een voorbehoud ten aanzien van de uitvoering van alle aanbevelingen. Er moet worden gewaakt voor het controleren van het controleren. Inmiddels heeft de SDV al de nodige taken verbeterd, zoals een besparing op de bedrijfsvoering. Gehoopt wordt op een bredere samenwerking in de regio. De fractie staat nog altijd achter de doelstellingen van de SDV. De heer Bosma kan zich vinden in het rapport en vraagt het verzoek van mevrouw Van Es tot uitvoer te brengen. Mevrouw Van Bruggen wil dit dan breder trekken met gemeenschappelijke regelingen en de organisatie daaromheen, met de vraag of het DB en het AB wel goed zijn verdeeld. Mevrouw Adema heeft begrepen dat ook vooral over de inhoud van de kaderstelling moet worden gesproken. Mevrouw Van Es zegt te hebben uitgesproken dat het moeilijk is de beide functies, AB-lid en raadslid, te combineren en in te kleden. Het is goed als AB-lid ook meer te worden gevoed vanuit de raad. De heer Hübbers noemt het een indrukwekkend rapport en steunt de uitgangspunten van de rekenkamercommissie. De voorgestelde verbeteringen dienen te worden uitgevoerd, maar dit moet wel pragmatisch gebeuren. De roep om de raad krachtiger bij het proces te betrekken en te kunnen sturen, wordt ondersteund. Hij ziet heil in een soort training, waardoor de politiek beter kan monitoren. Mevrouw Van Es wenst het proces meer inhoud te geven. Het gaat niet sec om de sturing.

10 10/12 Wethouder De Vries antwoordt: - Ten aanzien van de aanlevering van de stukken en de overschrijding van de termijnen wordt gesproken van een lastige situatie. Over en weer zijn er irritaties. Ieder van de partijen is bezig met optimalisatie, maar het blijft lastig. - Respect heeft hij voor de woorden van mevrouw Van Es. Dit behoeft geen aanvulling, anders dat een DB-lid ook een AB-lid is. De zeggenschap is hetzelfde. Dan kom je uit bij de vraag hoe de gemeenschappelijke regeling wordt vormgegeven. Het is aan de raad om er eventueel een themabijeenkomst van te maken. De voorzitter concludeert dat de kaderstelling binnen het presidium aan de orde wordt gesteld. Het conceptraadsvoorstel wordt als hamerstuk behandeld in de gemeenteraad. 8a. Advies 12I d.d. 30 maart 2012 van de afdeling Ontwikkeling over drie transities Awbz/Wwnv/Jeugdzorg: samenwerkingsstructuur in RNVverband Het onderwerp is geagendeerd door de fractie van de VVD. Mevrouw Van Es merkt op dat in het stuk wordt gesproken over twee van de transities op het sociale domein, te weten de Awbz-functiebegeleiding naar de Wmo en de invoering van de Wet werken naar vermogen. De transitie Jeugdzorg wordt hier buiten beschouwing gelaten en dat wordt ook heel duidelijk gesteld in de tekst. De vraag van de VVD-fractie is: hoe staat het met de ontwikkelingen rond de transitie Jeugdzorg? Oriënteert de gemeente zich op Flevoland of wordt ook het vizier gezet met deze transitie op de Veluwe? Wanneer wordt de raad daarvan op de hoogte gebracht of erbij betrokken? Verder wordt er op pagina 5 gevraagd naar een standpunt van de individuele colleges over welke samenwerkingsvorm men kiest voor deze twee transitiefases. Is dat keuze 1 geworden waarin Zeewolde zich conformeert om de regie in de oriëntatie- en ontwikkelfase van de twee transities door de RNV te laten voorbereiden of is het keuze 2 waarin een keuze gemaakt wordt voor een stuurgroep Transities met daarin de stuurgroep Meerinzicht waarvan de gemeente deel uitmaakt? Wat heeft de keuze die gemaakt is voor gevolg? Dit is immers een keuze die het college maakt. Spreekster vond het interessante maar behoorlijk ingewikkelde materie en mogelijk kan de wethouder het één en ander uitleggen over de stappen die gemaakt worden in de transities van Awbz, Wwnv en de Jeugdzorg. Wethouder De Vries herinnert aan de Catshuisgesprekken die op niets zijn uitgelopen. De vier transities stonden toen nog op de agenda. Vanaf het moment van de breuk is het onduidelijk hoe het verder moet. Er is afgesproken om dat goed intern te coördineren. Inzoomend op de Wwnv, zou dit thuis kunnen horen bij de SD Veluwerand. De Awbz naar de Wmo zou worden gecontinueerd, behalve de verslavingszorg die provinciaal is gekoppeld aan de regiegemeente Almere. De prestatievelden worden in provinciaal verband behandeld en dat gaat goed.

11 De overgang van de Awbz naar de Wmo komt op de termijnagenda en er wordt beleid gemaakt, maar wel met een wet die nog niet van kracht is omdat er geen besluit van de Tweede Kamer aan ten grondslag ligt. De staatssecretaris werkt eraan om het besluit niet-controversieel te verklaren en dan kan het alsnog doorgaan en vindt rond juni alsnog behandeling plaats. Het beleid rond de sociale werkplaatsen gaat tenminste niet door. De RNV Noordwest-Veluwe heeft inmiddels aangeboden om zich te oriënteren op de Wwnv, in weerzin van de gemeente Zeewolde. Het is buitengewoon lastig om de diverse processen te volgen. Primair hoort volgens spreker de SD Veluwerand zich hiermee bezig te houden. Ten aanzien van het passend onderwijs zijn de maatregelen van de baan, maar het blijft een aandachtspunt. 11/12 Mevrouw Van Es noemt het een complexe materie. Zij begrijpt dat een keuze diende te worden gemaakt uit variant 1 of 2. Wethouder De Vries antwoordt dat met gezonde tegenzin is ingestemd met de oriëntatiefase (variant 1). Het RNV heeft gezegd evenwel nog verder te willen gaan, ofschoon hier niet in wordt geparticipeerd Wethouder Prins stelt ten aanzien van de Jeugdzorg dat zij dit in haar portefeuille heeft, omdat ze deel uitmaakt van de VNG-subcommissie Decentralisatie Jeugdzorg. De transitie Jeugdzorg is besproken met de staatssecretarissen. Die hebben gevraagd om het voorstel om van de decentralisatie geen controversieel onderwerp te maken te steunen. Dat gebeurt ook om het proces rondom de transitie Jeugdzorg omdat er geen tegenstrijdige belangen liggen. Gehoopt wordt op een spoedige voortgang en besluitvorming door de Tweede Kamer. De organisatie van de Jeugdzorg ligt bij de provincie. De praktische uitvoering ligt bij de GGD. Dit zal worden gecontinueerd als het kabinet haar zin krijgt. Dat betekent dat de basisarts van het consultatiebureau etc. allemaal in de provincie Flevoland blijft georganiseerd. Wil je voorkomen dat het netwerk niet is geformuleerd, dan zal moeten worden aangesloten bij Flevoland. Ze spreekt de hoop uit dat alle hulpdiensten bij de provincie Flevoland blijven. De vormgeving dient nog nader te worden uitgewerkt. Verder vraagt ze aandacht voor de actie van Erik Wallenburg om sleutelhangers te verkopen op de Groenmarkt ten behoeve van de stichting De Opkikker. Dat vindt zaterdag plaats en dan is het tevens haar verjaardag. Ze wil sleutelhangers verkopen en donateurs werven. Ze hoopt op de steun van de raadsleden. 8b. Huisvestingsbeleid Onderwijs Het onderwerp is geagendeerd door de fractie van de VVD. Mevrouw Broertjes wil de stand van zaken weten omtrent de huisvesting van alle scholen in Zeewolde, omdat na het zomerreces een groter aanbod aan middelbaar onderwijs wordt aangeboden. Wethouder De Vries antwoordt dat hij een memo laat schrijven over dit onderwerp.

12 12/12 9. Sluiting De voorzitter sluit de openbare vergadering om uur.

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 21 mei 2013 20.00 uur B.J. Schouten Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 12 juni uur J. van Rooijen. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 12 juni uur J. van Rooijen. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 12 juni 2013 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 8 november R12S004/z160047580 Onderwerp 2e MARAP en 2e (meerjaren)begrotingswijziging Sociale Dienst Veluwerand (SDV) Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De Participatiewet

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal Vergadering Commissie Bestuur en Middelen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 21.10 uur J.A.J. Aniba Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229425 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 6 maart uur J. van Rooijen. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 6 maart uur J. van Rooijen. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 6 maart 2013 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Ruimte en Wonen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 20.30 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

1. Opening. 2. Presentatie over de kern van het concept Ondersteuningsplan. 3. Bespreken van het concept Ondersteuningsplan.

1. Opening. 2. Presentatie over de kern van het concept Ondersteuningsplan. 3. Bespreken van het concept Ondersteuningsplan. Verslag Op Overeenstemming Gericht Overleg tussen het Samenwerkingsverband 20-01 PO en de gemeenten in de provincie Groningen en de gemeente Noordenveld d.d. 24 januari 2014. 1. Opening. De voorzitter

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 6 juli 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper, voorzitter,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Verslag Algemene Ledenvergadering 17 juni 2008

Verslag Algemene Ledenvergadering 17 juni 2008 Albertdonk 4 4707 XZ Roosendaal Tel. 0165-55 59 15 Fax. 0165-52 77 34 Postbus 1378 4700 BJ Roosendaal Verslag Algemene Ledenvergadering 17 juni 2008 Van: Farida Ouahssain Datum: 17 juni 2008 Aan: Algemene

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis Datum: 23 januari 2014 Onderwerp: Wmo beleidsplan 2012-2015; tussentijdse evaluatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis Datum: 23 januari 2014 Onderwerp: Wmo beleidsplan 2012-2015; tussentijdse evaluatie BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 23 januari 2014 Onderwerp: Wmo beleidsplan 2012-2015; tussentijdse evaluatie Voorzitter: dhr. J.A. van Eck Griffie: mw. A.J. van Wees (locogriffier) Leden: Mw.

Nadere informatie

4. Ten aanzien van de conceptmeerjarenbegroting uw zienswijze kenbaar maken aan het bestuur van WOZL.

4. Ten aanzien van de conceptmeerjarenbegroting uw zienswijze kenbaar maken aan het bestuur van WOZL. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 9 februari 2015 Agenda nr: Onderwerp: IROKO-rapport Samen verder bouwen, Strategische visie WOZL Werken is ontwikkelen en participeren, 1 e begrotingswijziging 2015 WOZL

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

beantwoording technische vragen

beantwoording technische vragen Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders beantwoording technische vragen onderwerp technische vragen Joke van Boxtel/ Progressief Nieuwkoop en Pien Schrama/ MiddenPartij Nieuwkoop Datum

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

De Ronde 21-06-2011 Aanvang: 19:00

De Ronde 21-06-2011 Aanvang: 19:00 De Ronde 21-06-2011 Aanvang: 19:00 Tijd Raadzaal 1.02 Molendijkzaal 0.01 Vermeerzaal 1.03 19:00 Basisrichting Structuurvisie Amersfoort 2030 Informatie Regionaal Werkvoorzieningschap Amersfoort en omgeving:

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 27 september uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 27 september uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 27 september 2016 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Datum: dinsdag 19 juni 2018 Aanvangstijd: 20:00 uur Eindtijd: 21.48 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau.

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau. 1 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Rapportage Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008 Alphen-Chaam 7 juli 2011 W E T E N W A A R O M A L P H E N - C H A A M 2 1 Inleiding De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 10 juni 2015 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 Datum 31 december 2013 1. Samenvatting Een uniforme Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Voor wat deze agenda betreft komen de agendapunten 3 en 13 voor het spreekrecht in aanmerking.

Voor wat deze agenda betreft komen de agendapunten 3 en 13 voor het spreekrecht in aanmerking. Vergadering Besluitvormende raadsbijeenkomst 23-06-2016 Plaats: Raadzaal Tijd: 19:30-23:00 Voorzitter: dhr. E.R. Jaensch Griffier: dhr. F. Kromhout 1 Opening en mededelingen omtrent de vergadering. tijd:

Nadere informatie

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD)

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD) - C O N C E P T - KORT VERSLAG VAN DE EXTRA OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR, GEHOUDEN OP WOENSDAG 24 MAART 2010 OM 19.30 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS IN ZEVENBERGEN

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 juni uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 juni uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 15 juni 2016 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000018939 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9.

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9. Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 mei 2014 Portefeuillehouder Dhr. H.A. Driessen Begrotingsprogramma 8 Onderwerp Beleidskader Sturing, Bekostiging en Inkoop nieuwe gemeentelijke taken Jeugdwet

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Raadsmededeling - openbaar

Raadsmededeling - openbaar Raadsmededeling - openbaar Nummer : 7/2011 Datum : 4 januari 2011 B&W datum : 11 januari 2011 Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Vragen GB over zorg Aanleiding Op 23 december 2010 heeft de fractie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder C. Kreuk - Wildeman Begrotingsprogramma 2 Sociaal Domein Verbonden partijen Onderwerp Zienswijze op concept-begroting 2020 GGD

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden:

Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april Mededelingen. - Uitoefenen van taken voor derden: Agendapunt vergadering Algemeen Bestuur WBA d.d. 7 april 2017 Mededelingen - Uitoefenen van taken voor derden: Eind januari 2017 hebben de dagelijkse besturen van de gemeenschappelijke regelingen in het

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Bor = Besluit omgevingsrecht Awb = Algemene wet bestuursrecht vvgb = verklaring van geen bedenkingen

Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Bor = Besluit omgevingsrecht Awb = Algemene wet bestuursrecht vvgb = verklaring van geen bedenkingen Procedure omgevingsvergunning art. 2.12 lid 1 sub a onder 3 o Wabo (voormalig projectbesluit), voor zover het gaat om het voorleggen aan de gemeenteraad Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Bor

Nadere informatie

Verslag vergadering rekenkamercommissie d.d. 11 januari Aanwezig:

Verslag vergadering rekenkamercommissie d.d. 11 januari Aanwezig: Verslag vergadering rekenkamercommissie d.d. 11 januari 2016 Dinsdag 12 januari vindt een gesprek plaats met een kandidaat voor de vacante positie. Indien dit gesprek positief verloopt zal aan de beide

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

de heer D. Veldkamp, onderzoeker rekenkamercommissie de heer S. van Sligter, voorzitter rekenkamercommissie

de heer D. Veldkamp, onderzoeker rekenkamercommissie de heer S. van Sligter, voorzitter rekenkamercommissie VERSLAG VOORBESPREKING Rekenkamercommissie: jaarverslag 2008, onderzoeksplan tweede helft 2009, onderzoeksrapport Dossiervorming 2 juni 2009 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking van de gemeenteraad

Nadere informatie

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld.

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld. rriercoj Gemeenteraad Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Barneveld, 27 augustus 2015 f Ons kenmerk: Ö^OOJcfc Behandelend ambtenaar: I.M.T. Spoor Doorkiesnummer: 0342-495 830 Uw brief van: Bijlage(n):

Nadere informatie

Voorstel: De nieuwe inrichting en werkwijze van het bestuurlijk dashboard vaststellen.

Voorstel: De nieuwe inrichting en werkwijze van het bestuurlijk dashboard vaststellen. Aan de raad AGENDAPUNT 3.5 Nieuw bestuurlijk dashboard Voorstel: De nieuwe inrichting en werkwijze van het bestuurlijk dashboard vaststellen. In 2007 hebben wij een bestuurlijk dashboard ingevoerd, als

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Kennismaking nieuwe rekenkamercommissie, rekenkamerrapport inzake privatisering Mariënhoeve, aandragen onderzoeksonderwerpen 2011 28 september 2010 Samenvattend verslag van de openbare

Nadere informatie

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties Voorstel aan de raad Nummer: 131027418 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: G.M. Asselman BLD Beleid Burgemeester 2.6 Voor de Lelystedeling 2.6.1 Gemeentelijke

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018 Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Programma Bestuur & Middelen, Zorg en Welzijn Portefeuillehouder

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 Rapport Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is

Nadere informatie

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer Raadsvoorstel Visie vernieuwing sociaal Domein Raadsnummer: 2013-069 Registratiekenmerk: Onderwerp: Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in Nijkerk Korte inhoud: "Iedereen telt en doet mee" De

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Veluwerand

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Veluwerand Datum Agendapunt Nummer 7 R10S005 Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Met het wijzigen van artikel 24 van de Gemeenschappelijke Regeling van de Sociale Dienst Veluwerand

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Verslag van de openbare vergadering van de commissie Presentaties, gehouden op maandag 2 november 2015 om 20.00 uur

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon. 10 november uur J. van Rooijen. Gemeentehuis

Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon. 10 november uur J. van Rooijen. Gemeentehuis Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon 10 november 2010 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Gemeentehuis 5229411 Verslag Aanwezig

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

12 Stiens, 28 juli 2014

12 Stiens, 28 juli 2014 12 Stiens, 28 juli 2014 Raadsvergadering: 4 september 2014 Voorstelnummer: 2014/49 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576668

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z Datum Agendapunt Documentnummer R09S009/z160028046 Onderwerp Samenwerking Ermelo-Harderwijk- Raadsvoorstel Beoogd effect Behoud van bestuurlijke zelfstandigheid en autonomie door middel van samenwerking.

Nadere informatie

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Raad : 10 december 2002 Agendanr. : 5 Doc.nr : B200217584 Afdeling: : Educatie en Welzijn RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Voorgeschiedenis De realisatie van

Nadere informatie

Raadadviescommissie Bestuur BESLUITENLIJST

Raadadviescommissie Bestuur BESLUITENLIJST (17550\...) BESLUITENLIJST Datum : woensdag 10 september 2014 Tijd : 19.30 uur Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig : de heer J.G. van Maanen (commissievoorzitter), de heer H. Mulder (raadslid

Nadere informatie

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport "Lage Zwaluwe West"

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport Lage Zwaluwe West Aan de Raad Made, 29 januari 2013 OPINIERONDE 7 maart 2013 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 21 maart 2013 Registratienummer: 13int00406 Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek

Nadere informatie

a Tľz T; * b m M» * W. Hompe rvu Postregistratienr(s) Onderwerp: Regionaal Plan van aanpak Transitie Jeugdzorg Portefeuillehouder W.

a Tľz T; * b m M» * W. Hompe rvu Postregistratienr(s) Onderwerp: Regionaal Plan van aanpak Transitie Jeugdzorg Portefeuillehouder W. Gemeente Geldermalsen Onderwerp: Regionaal Plan van aanpak Transitie Jeugdzorg Voorstel beslispunten (1 t/m...) 1. In te stemmen met het Regionaal plan van aanpak Transitie Jeugdzorg 2. Het plan van aanpak

Nadere informatie

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 1 oktober 2013 - Voorrondes

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 1 oktober 2013 - Voorrondes Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 1 oktober 2013 - Voorrondes Nr. Onderwerp Besluit Algemene Zaken Aanwezig: H.J. Al (vz), A. Smit-de Ridder(VLW), H. Mak (SP), J.N. Stevens(GL),

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Agenda. Openbare vergadering van. Datum en tijdstip 15 september 2015 16:00 uur. Algemeen Bestuur GR Bleizo

Agenda. Openbare vergadering van. Datum en tijdstip 15 september 2015 16:00 uur. Algemeen Bestuur GR Bleizo Agenda Openbare vergadering van Algemeen Bestuur GR Bleizo Datum en tijdstip 15 september 2015 16:00 uur Gemeente Lansingerland - Dhr. A. Abee (voorzitter) - Dhr. J. Heuvelink - Dhr. S.A.F. Fortuyn Gemeente

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Rapport Rekenkamercommissie BBLM Recreatief handhaven? Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 27 oktober Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0007517 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

De Raad 29-11-2005 Aanvang: 18:00

De Raad 29-11-2005 Aanvang: 18:00 De Raad 29-11-2005 Aanvang: 18:00 Tijd Raadzaal 1.02 Molendijkzaal 0.01 B&W-kamer 1.25 Extra locatie 18:00 Tijd. voorbereidend intern overleg Projectgroep Veilig op Straat (VOS); presentatie Hotspots Herbouwvarianten

Nadere informatie

Concept verslag COVM-vergadering van 11 september Opening en mededelingen

Concept verslag COVM-vergadering van 11 september Opening en mededelingen Concept verslag COVM-vergadering van 11 september 2014. 1. Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heeft geen mededelingen. Secretaris vermeldt dat er naast een aantal afmeldingen,

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00021

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00021 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00021 OPSCHRIFT Vergadering van 13 januari 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Carla Breuer Onderwerp Beantwoording raadsvragen VVD over: voorgenomen landelijke sluiting van circa

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Notitie Kansen voor starters 1 april 2008 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Gespreksleider Griffiemedewerker

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: WIII. de raad van de gemeente Asten.

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: WIII. de raad van de gemeente Asten. RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Besparing huisvestingskosten GGD en extra contactmoment JGZ Agendanummer: p.h.: 1 17-09-2013 13.09.07 WIII de raad van de gemeente Asten Samenvatting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie)

RAADSVOORSTEL (via commissie) RAADSVOORSTEL (via commissie) COMMISSIE BURGERS d.d. 26-8-2013 AGENDANUMMER:8 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Besparing huisvestingskosten GGD en extra contactmoment JGZ Agendanummer: p.h.:

Nadere informatie

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Vergaderen Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Binnen projecten is het erg belangrijk dat er communicatie is. Dit kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma 2016

Onderzoeksprogramma 2016 Onderzoeksprogramma 2016 Mei 2016 1 Onderzoeksprogramma 2016 1. Inleiding In de verordening op de Rekenkamercommissie Overbetuwe is opgenomen dat de rekenkamercommissie jaarlijks een onderzoeksprogramma

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Besluit: Het Algemeen Bestuur besluit om: 1. de tweede Bestuursrapportage 2017, met in achtneming van deze aanbiedingsbrief, vast te stellen.

Besluit: Het Algemeen Bestuur besluit om: 1. de tweede Bestuursrapportage 2017, met in achtneming van deze aanbiedingsbrief, vast te stellen. Verslag Status CONCEPT vergadering Algemeen Bestuur vergaderdatum 29 maart 2018 Deelnemers Provincie Utrecht mevrouw M. Pennarts (voorzitter) Gemeente Amersfoort de heer M. Tigelaar Gemeente Baarn mevrouw

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om 19.30 uur in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga,

Nadere informatie

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt Bijlage. Rol gemeenteraad en rol politieke partijen bij gemeentelijke herindeling als onderdeel van Plan van Aanpak Gemeentelijke herindeling Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Vooraf: algemeen

Nadere informatie

Follow up onderzoek naar minimabeleid

Follow up onderzoek naar minimabeleid Follow up onderzoek naar minimabeleid 1. Inleiding Op 20 mei 2009 is het rapport Onderzoek Minimabeleid Rekenkamercommissie Waterland verschenen. Dit rapport is in de raad van 27 oktober 2009 voor kennisgeving

Nadere informatie

O P L E G N O T I T I E B E S L U I T V O R M E N D

O P L E G N O T I T I E B E S L U I T V O R M E N D O P L E G N O T I T I E B E S L U I T V O R M E N D Onderwerp Wijzigen Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân Voorstel ter behandeling in de vergadering van het Algemeen Bestuur Status Openbaar

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6948 Onderwerp : scheiding bestuur en toezicht Stichting Scholengroep OPRON Stadskanaal, 5 april 2013 Beslispunten 1. Instemmen met de gewijzigde

Nadere informatie