Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal"

Transcriptie

1 Vergadering Commissie Bestuur en Middelen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari uur J.A.J. Aniba Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2 2. Vaststellen agenda 2 3. Mededelingen/(eventueel) Aan de raad gerichte brieven 2 4. Verslag van de vergadering d.d. 24 november Termijnagenda commissie Bestuur en Middelen d.d. 3 februari Conceptraadsvoorstel Grondprijzenbeleid 3 7. Conceptraadsvoorstel eerste wijziging legesverordening Conceptraadsvoorstel Optimaliseren sturen op verbonden 4 partijen 9. Sluiting 7 Pagina

2 Aanwezig C. Steijger Voorzitter E.S. Ekker Leefbaar Zeewolde B.G.J.S. Sonneveld Leefbaar Zeewolde R.M. L.L. Tulleken Leefbaar Zeewolde J.M.A. Huckriede VVD H.C. Visser VVD E.S.W. Bron ChristenUnie E.J. de Jonge CDA B.C. van der Weide CDA G. van der Meer D66 R.H. Schoppema D66 Y.M. van Bruggen PvdA/GroenLinks J.F. van Tol PvdA/GroenLinks R.J. Smeets Zeewolde Liberaal H. Parisius Zeewolde Liberaal R.E. Visser BurgerBelang W.G.M.M. van Kruijsbergen BurgerBelang J.A.J. Aniba Griffier 2/7 Tevens aanwezig G.J. Gorter Burgemeester W.P. van der Es Wethouder R. Zijlstra Wethouder R.C. van Nunspeet Gemeentesecretaris Niet aanwezig C.R. Birsak W.L. Sierksma ChristenUnie D66 1. Opening De voorzitter opent de openbare vergadering van de commissie Bestuur en Middelen en heet iedereen welkom. 2. Vaststellen agenda Door de fractie van D66 is gevraagd om het ter inzage gelegde stuk 21 te agenderen. Dat betreft een vertrouwelijk stuk en kan thans niet in de openbaarheid worden besproken. De afspraak wordt gemaakt dat dit onderwerp in de volgende commissievergadering wordt behandeld. De agenda wordt vastgesteld. 3. Mededelingen/(eventueel) aan de raad gerichte brieven Er zijn geen mededelingen. Bericht van verhindering is ontvangen van de heren Birsak en Sierksma.

3 4. Verslag van de vergadering d.d. 24 november /7 Het verslag van de vergadering van 24 november 2015 wordt ongewijzigd vastgesteld. 5. Termijnagenda commissie Bestuur en Middelen d.d. februari 2016 De termijnagenda wordt vastgesteld. 6. Conceptraadsvoorstel Grondprijzenbeleid De heer Bron herinnert zich een heldere presentatie over de totstandkoming van de grondprijzen van enige tijd geleden. Hoewel het aantrekkelijk lijkt in geval van crisis te onderhandelen over de grondprijzen wordt dat in Zeewolde niet gedaan. Wat de ChristenUnie betreft is dat een goed uitgangspunt. Ook de grondprijzen in het algemeen verlagen levert op den duur alleen maar problemen op. De gevolgde strategie in Zeewolde was geen verkeerde. Er worden in de nota heldere richtlijnen gegeven waarmee de grondprijzen worden vastgesteld. De fractie van de ChristenUnie kan instemmen met de nota. De heer Visser (VVD) kan zich aansluiten bij de conclusies van de heer Bron. Er was gevraagd om een toelichting van de kaders. Waar het gaat om het vaststellen van de grondprijzen kan de fractie van de VVD zich vinden in de strekking van de nota. De voorgestelde residuele benadering van de grondprijzen voor woningbouw, aangevuld met een periodieke vergelijking van de grondprijzen met andere gemeenten, draagt volgens de VVD bij aan de totstandkoming van marktconforme grondprijzen. De voorgestelde comparatieve methode inzake het bepalen van de grondprijzen van bedrijventerreinen lijkt eveneens een goede keuze. Als conclusie wordt gesteld dat een gezonde grondexploitatie wordt gevoerd en dat ruimtelijke ontwikkelingen worden gefaciliteerd. De uitgangspunten hiervoor zijn goed geformuleerd. De heer Smeets sluit aan bij de woorden van de heer Bron. In beide stukken staat dat in juni 2014 de nota Grondbeleid is vastgesteld, maar dat moet december 2014 zijn. De heer Van Kruijsbergen stelt dat de wijze van berekening van de grondprijzen nog niets zegt over de hoogte van de grondprijzen. Het is goed om op een eenduidige wijze vast te stellen hoe de verkoopprijzen worden bepaald. De fractie kan instemmen met het voorliggende voorstel. Hij vraagt om meer informatie over de huidige situatie ten opzichte van het verleden inzake prognoses. De heer Tulleken noemt de vaststelling een betere onderbouwing van de totstandkoming van de grondprijzen. Dat wordt van harte gesteund. De fractie van Leefbaar Zeewolde stemt in met het voorstel.

4 4/7 Wethouder Zijlstra antwoordt: - Dank voor de complimenten. De nota is goed ontvangen en dat is mede te danken aan de eerder gehouden presentatie. Het is een goede methode gebleken om grip te krijgen voor deze complexe zaak. - De gehanteerde grondprijzen hebben niet geleid tot effecten op de verkopen. De grondexploitaties zijn als gevolg van de grondprijzen op orde. Ondanks de recessie zijn de woning- en bedrijfskavels op een goede manier verkocht. Daarmee concludeert hij dat de prijsstelling in de bandbreedte zit die de afgelopen jaren marktconform is gebleken. Het conceptraadsvoorstel wordt in de gemeenteraad behandeld als hamerstuk. 7. Conceptraadsvoorstel eerste wijziging legesverordening 2016 Het conceptraadsvoorstel wordt in de gemeenteraad behandeld als hamerstuk. 8. Conceptraadsvoorstel Optimaliseren sturen op verbonden partijen De heer De Jonge dacht dat het stuk zou ingaan op alle samenwerkingsverbanden en hoe dit was geregeld. Het betrof een keurig stuk waarin alles is beschreven hoe het in de toekomst dient te geschieden en welke organen moeten worden ingericht. Het voorstel is wel om niet alles vast te leggen wat thans wordt bepaald, maar dit mee te nemen naar de evaluatie hoe de raad zijn vergaderingen met adviesgroepen gaat inrichten. Mevrouw Van Bruggen wijst erop dat de nota volgt op de motie uit 2014 waarbij de gemeenteraad beter kan monitoren en sturen op de processen binnen het vaste onderdeel van de Planning & Controlcyclus. Hieraan was grote behoefte gezien het grote aantal van gemeenschappelijke regelingen. De fractie van PvdA/GroenLinks is blij dat bij het opstellen van de nota in de omgeving is gekeken. Iedere gemeente heeft ermee te maken en Zeewolde hoeft het wiel niet uit te vinden. In de notitie wordt gesteld dat bij de keerzijde van verantwoordelijk gedeeld beleid men het eens moet zijn over gewenst beleid en de financiën. In het algemeen genomen geldt dat gelijkwaardig beleid wordt afgesproken. Het blijft echter mogelijk om afwijkend beleid uit te oefenen en dat is prima te doen. Daarnaast heeft de fractie geen moeite met het feit dat de deelnemers gebonden zijn aan democratisch genomen besluiten van het bestuur ook als de zienswijze van de eigen gemeenteraad hiervan afwijkt. Unanimiteit van besluiten lijkt in de praktijk niet altijd realistisch. De uitgangspunten van de nieuwe werkwijze zijn prima, met uitzondering van punt 6: het noemen van rapporteurs, want daarmee komt de gemeente te veel terecht in het grijze gebied daar waar het aankomt op de verantwoordelijkheid bij de besluitvorming. De werkwijze van het ambtelijk projectbureau Verbonden Partijen spreekt de fractie aan. Daarmee vindt een betere coördinatie plaats van de sturing en controle van de verbonden partijen.

5 5/7 Mevrouw Huckriede weet dat naar aanleiding van de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie uit 2012 geen brede discussie heeft plaatsgevonden in de raad over de effectiviteit van de sturingsmogelijkheden van regionale samenwerkingsverbanden. Er is ook geen formele besluitvorming over geweest in de raad. Ambtelijk is de gemeente wel aan de slag en er is een projectteam Verbonden Partijen gevormd. Er ligt nu een notitie voor tot optimalisatie van de sturingsmogelijkheden van verbonden partijen. Daarin worden de aanbevelingen aan de raad behandeld. In de memo wordt gesproken over het maken van een vast onderdeel van de Planning & Controlcyclus. Dat is prima. Veel instrumenten zijn reeds ingezet, zoals een beleidsadviseur bij de vakafdeling Financieel Adviseur en Juridisch Adviseur. Dat wordt goed bevonden. In de memo wordt gesproken over een coördinator Verbonden Partijen bij de directie. Ze vraagt of dit moet worden gezien als vervanging van het bestaande projectteam. Onder punt 1 van de taken en verantwoordelijkheden wordt erover gesproken dat de verbonden partijen een vast agendapunt worden of worden ondergebracht in de commissie die jaarlijks de directie van de gemeenschappelijke regeling uitnodigt voor een update en dat de rapporteurs worden benoemd in de raad. Het vaste agendapunt lijkt de VVD een uitstekend idee. Later wordt bepaald of dit in de raad of in de commissie dient plaats te vinden. De directie van de gemeenschappelijk regeling ziet de raad periodiek tegemoet. Een vaste rapporteur ziet de VVD vooralsnog niet zitten. De raad heeft al aardig wat instrumenten tot haar beschikking en benut die onvoldoende. De raad moet het eerst doen met wat er is voordat nieuwe instrumenten worden ingezet. De heer Smeets stelt dat de voorliggende notitie voortkomt uit de reeds lang bestaande behoefte van de gemeenteraad om meer grip te krijgen op de werkzaamheden van de verbonden partijen. Het betreft een complexe materie. De tekst in paragraaf 3.1 van de notitie triggert Zeewolde Liberaal en de laatste zin irriteert zelfs een beetje. Zo wordt gelezen dat de keerzijde van de gedeelde verantwoordelijkheid is dat de deelnemende gemeenten het bij voorkeur vooraf eens moeten over het gewenste beleid en de financiën. Lukt dat niet, dan vindt besluitvorming plaats op de wijze zoals in de regeling is opgenomen. Een besluit in afwijking van de zienswijze van een of meerdere gemeenten behoort dan tot de mogelijkheden. De zin daarna wordt gelaakt: 'Wie dat onoverkomelijk c.q. aantasting van de lokale autonomie vindt, moet niet met anderen samenwerken.' Die laatste zin kan worden opgevat als 'bezint eer gij begint' maar voor Zeewolde Liberaal klinkt het als slikken of stikken. Dat is precies het heikele punt waar de discussie over gaat. Het al dan niet vrijwillig aangaan van samenwerkingen hoeft niet per definitie een aantasting van de lokale autonomie in te houden. Weliswaar zijn de meeste samenwerkingen vrijwillig van aard ze komen vaak wel voort vanuit noodzaak omdat met minder middelen dezelfde en soms betere dienstverlening aan inwoners moet worden geleverd. De strekking van paragraaf 3 wordt toegepast op de gemeenschappelijk regeling Meerinzicht. Als de gewijzigde regeling uit 2014 erbij wordt gepakt, dan is te lezen dat het algemeen bestuur verantwoordelijk is voor het functioneren van het openbaar lichaam, dat het algemeen bestuur bestaat uit leden van de deelnemende colleges en dat de besluiten van het algemeen bestuur worden genomen op basis van unanimiteit. Dat is opmerkelijk.

6 De stem van iedere gemeente telt even zwaar. Als door het algemeen bestuur van Meerinzicht een besluit wordt genomen dat afwijkt van de zienswijze van de gemeenteraad, dan hebben de betreffende collegeleden iets uit te leggen aan de gemeenteraad en kan niet worden volstaan met de constatering dat iemand op de blaren moet zitten nadat deze zijn billen heeft gebrand. De tekst van paragraaf 4.2 van de notitie is voor Zeewolde Liberaal helder. De sturing en controle van de gemeenschappelijke regeling geschiedt op dezelfde wijze als wanneer de taak door het eigen college wordt uitgevoerd of uitbesteed. Daarnaast is de fractie benieuwd hoe de portefeuillehouder aankijkt tegen de stellingname: 'Wie wil samenwerken moet een bepaalde mate van verlies van lokale autonomie accepteren'. In dat licht is het interessant om te zien hoe dit samenvalt met sturing en monitoring. 6/7 De heer Van Kruijsbergen vindt het niet alleen noodzakelijk maar ook verstandig om de sturing van de verbonden partijen goed geregeld te hebben. In de samenwerkingsverbanden geldt de meerderheid van stemmen en daar valt niet aan te ontkomen. De fractie van BurgerBelang stemt in met het conceptraadsvoorstel. De heer Ekker zegt altijd kritisch te zijn geweest ten opzichte van samenwerking binnen gemeenschappelijke regelingen en op welke manier de gemeenteraad haar kaderstellende en controlerende rol kan vervullen. Het voorstel voorziet in een werkwijze waarbij de raad eerder en beter invloed kan hebben op het te voeren beleid van de regelingen. De brief van de Rekenkamercommissie en de voorstellen die ten opzichte van de regionale samenwerkingen zijn gedaan kunnen daarbij worden gebruikt. De fractie van Leefbaar Zeewolde kan derhalve instemmen met het conceptraadsvoorstel. De heer Bron stelt dat het een onderwerp betreft dat de raad al lang bezighoudt. De kernvraag is of je een bepaalde mate van autonomie uit handen wilt geven. Op zich is de fractie van de ChristenUnie van mening dat dit in het kader van het willen blijven van een zelfstandige gemeente niet altijd onoverkomelijk is. Er is eerder met het oog op Meerinzicht een amendement ingediend door de fractie om besluiten alleen op unanimiteit te nemen. Dat staat niet als zodanig in het stuk. De vraag is waar dit niet altijd kan worden toegepast. Bij Meerinzicht werkt het immers wel. In de notitie is een aantal werkwijzen genoemd. Een belangrijk punt is welke doelstellingen de samenwerkingsverbanden moeten hebben en dit dient zo SMART mogelijk te worden geformuleerd. De ervaring leert dat de doelstellingen vaak onvoldoende zijn geformuleerd. Een aantal maatregelen dat kan helpen is inmiddels vastgelegd in de Wet gemeenschappelijke regelingen. Indien het bestuur van de gemeenschappelijke regeling een wijziging wil in beleid dient dit tijdig te worden aangegeven via het college aan de raad. Dit moet gebeuren voordat binnen het college van de gemeenschappelijke regeling hierover een besluit is genomen. Hij weet ook niet of rapporteur per gemeenschappelijke regeling past binnen de rol die een gemeenteraadslid heeft. Verder is de fractie benieuwd wat het college voor ogen heeft met een coördinator Verbonden Partijen. Betekent dit dat extra budget moet worden vrijgemaakt?

7 Wethouder Zijlstra antwoordt: - Er is hard gewerkt aan de notitie 'Optimaliseren op verbonden partijen'. Het geeft de raad sturings- en controlemogelijkheden. Wat het juiste moment is om over rapporteurs te spreken is aan de gemeenteraad. Hij kan zich voorstellen dat differentiatie kan ontstaan over de controle op de diverse regelingen, afhankelijk van de omvang en de risico's die ze bevatten. Die ruimte is aan de gemeenteraad om ermee aan de slag te gaan. De notitie geeft een stevige handreiking en kan voor een groot deel worden overgenomen. - Er zijn opmerkingen gemaakt over de autonomie. Samenwerken leidt over het algemeen tot compromissen. Als de raad daartoe niet is bereid, dan zou je geen samenwerking moeten aangaan. Aan de voorkant zou goed moeten worden nagedacht over de kaders en de randvoorwaarden die de raad daarbij stelt. Er is evenwel een aantal wettelijk verplichte regelingen waaraan niet kan worden getornd zoals de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst. Meerinzicht was een andere situatie. Dat was een gemeenschappelijke regeling waarvan Zeewolde medevormgever is, op vrijwillige basis. Daar kun je aan de voorkant andere voorwaarden stellen in overleg met andere partijen. Het initiatief van Zeewolde om unanimiteit in besluitvorming te betrachten is overgenomen door de overige twee gemeenten. Indien anders wordt besloten, kan een gemeente zijn vertegenwoordiging in het bestuur ter verantwoording roepen. Dan kan worden gesteld dat de vertegenwoordiging de zienswijze onvoldoende naar voren heeft gebracht en zijn poot niet stijf heeft gehouden. Dan is daar 'het gat van de deur'. - De coördinator is onderdeel van het projectteam en daartoe hoeft geen uitbreiding van het budget plaats te vinden. - Op 10 november jl. was er een bijeenkomst van Meerinzicht in Harderwijk waarbij de directie van Meerinzicht zichzelf heeft gepresenteerd. Ook is gemeld wat de directie tot stand heeft gebracht en wat die in de toekomst gaat doen. Dat is een moment waarop de raad kan bepalen om te monitoren en te sturen. 7/7 De heer Smeets kan instemmen met de voorliggende notitie. Het conceptraadsvoorstel wordt in de gemeenteraad behandeld als bespreekstuk. 9. Sluiting De voorzitter sluit de openbare vergadering van de commissie Bestuur en Middelen om uur.

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Ruimte en Wonen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 20.30 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 21 mei 2013 20.00 uur B.J. Schouten Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2

Nadere informatie

Memo: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door. gemeenteraad. 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons college verzocht:

Memo: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door. gemeenteraad. 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons college verzocht: Van: Aan: Burgemeester en wethouders Gemeenteraad Datum: Onderwerp: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door de gemeenteraad Notitie 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 23 april 2015 20.00 uur L. van Heezik. Raadzaal 5229499

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 23 april 2015 20.00 uur L. van Heezik. Raadzaal 5229499 Vergadering Raad Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 23 april 2015 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2 2.

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z Datum Agendapunt Documentnummer R09S009/z160028046 Onderwerp Samenwerking Ermelo-Harderwijk- Raadsvoorstel Beoogd effect Behoud van bestuurlijke zelfstandigheid en autonomie door middel van samenwerking.

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn

BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn Datum 6 juni 2019 Locatie: Raadzaal van het gemeentehuis te Exloo Aanvang: 22.10 uur Sluiting: 22.45 uur Voorzitter:

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 juni uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 juni uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 15 juni 2016 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 12 juni uur J. van Rooijen. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 12 juni uur J. van Rooijen. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 12 juni 2013 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 24 februari 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn

BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn Datum 15 oktober 2015 Locatie: Raadzaal van het gemeentehuis te Exloo Aanvang: 22.00 uur Sluiting: 22.45 uur

Nadere informatie

Verslag. Zeewolde. College van Burgemeester en Wethouders. 27 juni uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer R.C. van Nunspeet Secretaris

Verslag. Zeewolde. College van Burgemeester en Wethouders. 27 juni uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer R.C. van Nunspeet Secretaris Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 27 juni 2017 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon

Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: Portefeuillehouder: J. Boskeljon Van afdeling: Griffie Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: R. De Jonge Rapport van de Rekenkamercommissie

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 13 september uur J.A.J. Aniba. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 13 september uur J.A.J. Aniba. Raadzaal Vergadering Commissie Bestuur en Middelen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 13 september 2011 20.00 uur J.A.J. Aniba Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229425 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten Besluitenlijst openbare raadsvergadering gemeente Aalten 25 november 2014. Plaats Begintijd Voorzitter Griffier raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten 19.30 uur Burgemeester G. Berghoef voorzitter de

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om 19.30 uur in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga,

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 8 maart uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 8 maart uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 8 maart 2016 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Onderwerp: Herindelingsontwerp gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel, naamgeving nieuw te vormen gemeente. Samenvatting: Voor u ligt het herindelingsontwerp voor de

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN).

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN). Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14443 Datum : 29 mei 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T. de Jong Informatie

Nadere informatie

Advies raadswerkgroep grote projecten 18 mei 2011

Advies raadswerkgroep grote projecten 18 mei 2011 Inleiding Deze notitie bevat een advies van de raadswerkgroep informatievoorziening grote projecten over hoe de kaderstellende en controlerende taak van de gemeenteraad bij projectmatig werken (PMW) verder

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4

Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4 Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4 Van 3 februari 2015 Besluiten c.q. afsprakenlijst Voorzitter: Griffier: Leden: College van B & W: dhr. R. Zwijgers (CDA) mevr. A. Goslings de heren A. de Bruin

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum:

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum: Datum: 26-2-13 Onderwerp Oprichting Omgevingsdienst Brabant Noord per 1 april 2013 Status Besluitvormend Voorstel 1. Toestemming te verlenen voor het aangaan van een Gemeenschappelijke regeling ter oprichting

Nadere informatie

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op:

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Agenda Raad De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Dinsdag 22 december 2015, aanvang 19.30 uur in de raadzaal

Nadere informatie

gemeente Bergen op Zoom.

gemeente Bergen op Zoom. Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Eindrapportage

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 27 september uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 27 september uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 27 september 2016 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport "Lage Zwaluwe West"

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport Lage Zwaluwe West Aan de Raad Made, 29 januari 2013 OPINIERONDE 7 maart 2013 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 21 maart 2013 Registratienummer: 13int00406 Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 november 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 15 februari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Zaaknummer Portefeuillehouder Drs H. M. W. ter Heegde Voorstel Herziening van de gemeenschappelijke regeling regio Gooi en Vechtstreek

Zaaknummer Portefeuillehouder Drs H. M. W. ter Heegde Voorstel Herziening van de gemeenschappelijke regeling regio Gooi en Vechtstreek Raadsvoorstel Zaaknummer 564849 Portefeuillehouder Drs H. M. W. ter Heegde Voorstel Herziening van de gemeenschappelijke regeling regio Gooi en Vechtstreek Aan de raad, 1. Beslispunten De Raad van Gooise

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

AGENDA REGIETEAM RADEN LAND VAN CUIJK 14 DECEMBER 2011 Locatie: Cuijk (raadzaal) Aanvang: uur

AGENDA REGIETEAM RADEN LAND VAN CUIJK 14 DECEMBER 2011 Locatie: Cuijk (raadzaal) Aanvang: uur AGENDA REGIETEAM RADEN LAND VAN CUIJK 14 DECEMBER 2011 Locatie: Cuijk (raadzaal) Aanvang: 20.00 uur Nr. Agendapunt en voorstel Toelichting 1 Opening De heer Siroen (Cuijk) opent, als raadslid van de gastgemeente,

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn

BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn BESLUITENLIJST van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Borger-Odoorn Datum 26 november 2015 Locatie: Raadzaal van het gemeentehuis te Exloo Aanvang: 23.45 uur Sluiting: 24.00 uur

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn Datum: 21 april 2016 Locatie: Raadzaal van het gemeentehuis te Exloo Aanvang: 19.00 uur Sluiting: 20.05 uur Voorzitter:

Nadere informatie

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen De raad van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 29 augustus 2018, nummer 814; gelet op artikel 84 van

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 18 september 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid;

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid; 2.1.10 Raadsinformatiebrief fusie Westrom Risse 1 Dossier 1070 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1070 Vertrouwelijk Ja Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.10 Omschrijving Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn Datum: 6 juni 2019 Locatie: Raadzaal van het gemeentehuis te Exloo Aanvang: 19.00 uur Sluiting: 22.05 uur Voorzitter:

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Conceptbesluitenlijst van de vergadering van de raadscommissie

Conceptbesluitenlijst van de vergadering van de raadscommissie Conceptbesluitenlijst van de vergadering van de raadscommissie Datum: 20 november 2012 met voortzetting op 21 november 2012 Plaats: raadszaal gemeentehuis, Vendelweg 1 te Steenwijk Tijd: 19.30 uur ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur.

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur. Vergadering Gemeenteraad 19-06-2008 Plaats: Nieuwveen Tijd: 16:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 19 JUNI 2008 1 Opening 2 Vaststellen agenda Agendapunten 7, 10 en 12 worden

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5. Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV

Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5. Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 2 oktober 2012 Agendapunt: RTG: nvt AAN DE RAAD Onderwerp: Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV 1. Samenvatting Nu

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. ONTWERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN Gramserweg 37 te Austerlitz

RAADSVOORSTEL. ONTWERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN Gramserweg 37 te Austerlitz RAADSVOORSTEL ONTWERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN Gramserweg 37 te Austerlitz Portefeuillehouder Dhr. S. Jansen Ronde Tafel 24 januari 2017 Opsteller Mevrouw Y.W.E.P Kerkhof Debat 07 februari 2017 Zaak/stuknummer

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

De voorzitter van de commissie van de gemeente Terschelling roept de leden van de commissie op tot het houden van een openbare vergadering op:

De voorzitter van de commissie van de gemeente Terschelling roept de leden van de commissie op tot het houden van een openbare vergadering op: Agenda De voorzitter van de commissie van de gemeente Terschelling roept de leden van de commissie op tot het houden van een openbare vergadering op: Dinsdag 3 november 2015 aanvang 19.30 uur in de raadzaal

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 3 mei 2007. Ontwerpbegroting Veiligheidsregio 2008

Aan de Raad. Made, 3 mei 2007. Ontwerpbegroting Veiligheidsregio 2008 Aan de Raad Made, 3 mei 2007 Raadsvergadering: 21 juni 2007 Nummer raadsnota: 9 Onderwerp: Ontwerpbegroting Veiligheidsregio 2008 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. G.L.C.M. de Kok Ambtelijke

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Te besluiten de "eerste wijziging van de Legesverordening Verordening 2016" vast te stellen.

Te besluiten de eerste wijziging van de Legesverordening Verordening 2016 vast te stellen. ų ís Gemeente Įj Bergen op Zoom i Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

VERSLAG RUD UTRECHT 2.0

VERSLAG RUD UTRECHT 2.0 VERSLAG vergadering Constituerende vergadering Algemeen Bestuur RUD Utrecht 2.0 vergaderdatum 8 januari 2014 Aanwezig : J. Baerends (gemeente Baarn), mw. A.J.M. van Beek (gemeente Leusden), C. van Eijk

Nadere informatie

Vastgesteld op 21 maart 2016

Vastgesteld op 21 maart 2016 Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR Rijk van Nijmegen) Vastgesteld op 21 maart 2016 Artikel

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 85/2016 Datum : B&W datum : 17 mei 2016 Beh. ambtenaar : M. Nijmeijer Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : wijziging Gemeenschappelijke Regeling VNOG 2010 Aanleiding

Nadere informatie

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport "Regionaal (be)grip"veiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden

gemeente roerdalen Onderzoeksrapport Regionaal (be)gripveiligheidsregio Limburg- Noord Bijlageboek~ R~~ta_!_enenquête raadsleden gemeente roerdalen Raadsvoorstel Onderwerp: ------, - -- --------_---,- -~ - Onderzoeksrapport "VRLNRegionaal(be)GRIP?" ~ -"O -'---,-_ r---i n_d_ie_n_e_r_a_"g,_e_n_d_a,-p_u_nt_:_-!-i_r_a_a_d_s,-p_re_s_id_i_u_m

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 20 december uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 20 december uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 20 december 2016 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 9 februari uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 9 februari uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 9 februari 2016 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

Verordening op de Auditcommissie gemeente Schinnen 2014

Verordening op de Auditcommissie gemeente Schinnen 2014 CVDR Officiële uitgave van Schinnen. Nr. CVDR347695_1 27 juni 2017 Verordening op de Auditcommissie gemeente Schinnen 2014 DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Gelezen het voorstel van het presidium van 11-11-2014;

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013626* 17.0013626 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel: 8.51 Agendapunt: 19 Onderwerp Verbetering informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Datum: dinsdag 19 juni 2018 Aanvangstijd: 20:00 uur Eindtijd: 21.48 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00405 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen Datum: 25 oktober 2011 Afdeling Tel.nr Ruimtelijke en Maatschappelijke

Nadere informatie

Raadadviescommissie Welzijn BESLUITENLIJST

Raadadviescommissie Welzijn BESLUITENLIJST BESLUITENLIJST (17549\...) Datum : dinsdag 2 december 2014 Tijd : 19.30 uur Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig : de heer C. Nijhoff (commissievoorzitter), de heer G.J. van Weelden (raadslid

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

18 april april 2019 Commissie Grondgebied wethouder H. Wijkhuisen 801. Ruimtelijke ordening februari 2019

18 april april 2019 Commissie Grondgebied wethouder H. Wijkhuisen 801. Ruimtelijke ordening februari 2019 Bloemendaal Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. Commissievergadering d.d. Commissie Portefeuillehouder Taakveld Registratienummer Productiedatum 18 april 2019 2 april 2019 Commissie Grondgebied

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten Raadsvoorstel = Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Portefeuillehouder: Onderwerp: S. Adriaansen/J.A. Peeters Registratiecode: (in te vullen door griffie) Voorstel

Nadere informatie

Verordening op het Auditcomité

Verordening op het Auditcomité Verordening op het Auditcomité Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Gennep Officiële naam regeling Verordening op het Auditcomité Citeertitel Verordening auditcomité

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 31 mei uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 31 mei uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 31 mei 2016 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

Derde tussenrapportage NEC huurbetaling en verkoop Goffertstadion

Derde tussenrapportage NEC huurbetaling en verkoop Goffertstadion Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Derde tussenrapportage NEC huurbetaling en verkoop Goffertstadion Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Wij hebben toegezegd

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32

Registratienummer: GF Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF08.20060 Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32 Portefeuillehouder: de heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: de heer A.R. v.d. Schoot / mevrouw M. van Dun Telefoonnummer:

Nadere informatie

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Raadsvoorstel Agendapunt: 16 Onderwerp risicomanagement grondexploitaties Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West Brabant Aan de Raad Made, 9 oktober 2006 Raadsvergadering: 14 december 2006 Nummer raadsnota: 13 Onderwerp: Verzoek om medewerking bij opheffing Stichting GMK en wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting.

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Datum: 28-5-13 Onderwerp Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Status Besluitvormend Voorstel 1. In te stemmen met de uitvoering van de voorgestelde bouwkundige

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018 Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Programma Bestuur & Middelen, Zorg en Welzijn Portefeuillehouder

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld

Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld Reglement van orde Rekenkamercommissie Westerveld Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 2 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 Artikel 2. De rekenkamercommissie 2 Artikel 3. De ambtelijk secretaris

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : 2e wijziging Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie