Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon. 10 november uur J. van Rooijen. Gemeentehuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon. 10 november uur J. van Rooijen. Gemeentehuis"

Transcriptie

1 Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon 10 november uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Gemeentehuis Verslag Aanwezig C. Steijger Voorzitter H. Hermans Leefbaar Zeewolde P. Koelewijn Leefbaar Zeewolde J. van Leeuwen Leefbaar Zeewolde J.L. van Es-Breure VVD H. Broertjes-Biesheuvel VVD J. Ipenburg VVD P.A.M. Verschure CDA P. Bosma CDA Y.M. van Bruggen PvdA/GroenLinks B. Korteweg PvdA/GroenLinks B.M. Adema-Jansen ChristenUnie H. Hübbers ChristenUnie R.H. Zwart D66 A. Kasper D66 J. de Wit Burgerbelang K.T.L. Thielen-Faes Burgerbelang J. van Rooijen Commissiegriffier Voorts aanwezig H. de Vries Wethouder 1. Opening De voorzitter opent de commissievergadering en heet iedereen welkom. 2. Vaststellen van de agenda De agenda wordt vastgesteld.

2 2 3. Mededelingen/(eventueel) aan de raad gerichte brieven Er zijn geen mededelingen en eventueel aan de raad gerichte brieven. 4. Verslag van de vergadering d.d. 15 september 2010 Het verslag wordt vastgesteld. 5. Termijnagenda commissie Onderwijs en Welzijn d.d. november 2010 Mevrouw Van Es vraagt wanneer de visie op het jeugdbeleid wordt opgenomen in de termijnagenda. De voorzitter moet het antwoord schuldig blijven. 6. Presentatie door organisatie MEE IJsseloevers Mevrouw Faber en de heer Van den Wall Bake krijgen het woord. De presentatie is mede gericht op de Wmo-prestatievelden voor Zeewolde en wat MEE hierin kan betekenen. Binnen de gemeente Zeewolde zijn circa 2000 mensen die een beroep kunnen doen op de diensten van MEE IJsseloevers. Er wordt individuele ondersteuning geboden om de zelfredzaamheden te bevorderen, alsmede collectieve diensten zoals informatievoorziening en activiteiten gericht op maatschappelijke participatie. Het doel is een inclusieve samenleving te bevorderen. Er is geen sprake van een gemeentelijke subsidie. Ondanks het ontbreken van een subsidierelatie wordt een ondersteuning van de gemeente zeer op prijs gesteld. MEE-algemeen - Van SPD naar SPD nieuwe stijl naar MEE. - Verwoord onze grondhouding. - Standaard dienstenpakket in heel Nederland. - Lokale aanvullingen. - Cliënttevredenheid 8.1. De visie van MEE is: versterken van de positie van mensen met een beperking, chronisch zieken en hun betrokkenen binnen de samenleving. Wat zijn kwetsbare burgers? Dat zijn mensen met een lichamelijke beperking (bv. Spina Bifida), verstandelijke beperking (IQ onder de 80), chronisch zieken, mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en mensen met aan autisme verwante stoornissen. Zeewolde telt ongeveer 150 lichtverstandelijk beperkten, de grootste groep. Wmo - Komst van de Wmo Gemeente verantwoordelijk voor cliëntenondersteuning. - Participatiewet: iedereen doet mee. - Op eigen kracht participeren met een steuntje in de rug. - Negen prestatievelden.

3 3 Wat zijn die prestatievelden? - Sociale samenhang en leefbaarheid. - Ondersteuning bij opgroeien/opvoeden. - Informatie, advies en cliëntondersteuning. - Steunen mantelzorgers/vrijwilligers. - Bevorderen van deelname aan maatschappelijk verkeer van kwetsbare groepen. - Voorzieningen voor deelname aan maatschappelijk verkeer (volgens de Wet voorziening gehandicapten). - Maatschappelijke opvang (daklozen). - Bevorderen geestelijke gezondheidszorg. - Verslavingsbeleid (preventie). MEE is toegankelijk: zonder indicatie, positie naar de cliënt, professioneel en deskundig, onafhankelijk en kosteloos. MEE stimuleert zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie met op maat gesneden informatie en advies, ondersteuning van een cliënt en mantelzorgers, trajectbegeleiding en cursussen en gespreksgroepen. De cliëntondersteuning is kortdurend, levenslang en levensbreed, gericht op empowerment en de individuele situatie van de cliënt is uitgangspunt. MEE in de keten - Informatie en voorlichtingsbijeenkomsten. - Schoolmaatschappelijk werk. - Meedenken in overleggen en platforms. - Samenwerken met collectieve belangenbehartigers. - Projecten gericht op preventie. - Inspelen op landelijke ontwikkelingen. Hoe wordt cliëntondersteuning vormgegeven? - Methodisch werken. - Gebruik maken van allerlei instrumenten. - HKZ-certificering. - Goed opgeleide consulenten. - Borging kwaliteit door registratie en rapportage. - Innovatief. Werkwijze MEE - Aanmelding telefonisch, digitaal of via het bezoek aan het kantoor. - Consultatie. - Consulent informatie en aanmelding. - Vraag gaat naar de consulent. - Vraagverduidelijking. - Ondersteuning bij vraag en probleem. Vragenronde: De heer Koelewijn vraagt of MEE gelijk met de behandeling begint op het moment dat bijvoorbeeld een vrouw zich aanmeldt met een autistisch kind.

4 4 Mevrouw Faber antwoordt ontkennend. MEE behandelt niet en is geen zorgaanbieder. MEE is de spil tussen de zorgaanbieders en zorgvragers. MEE bekijkt waar iemand de beste zorg kan krijgen in het 'oerwoud' van zorgaanbieders. Mevrouw Van Leeuwen vraagt waar MEE haar budget vandaan haalt. De heer Van den Wall Bake antwoordt dat MEE wordt gefinancierd vanuit een aparte paragraaf van de AWBZ. Het budget is landelijk vastgesteld. De heer De Wit heeft begrepen dat MEE een voorportaal is. Toch zijn er relaties met allerlei maatschappelijke organisaties. Hoe weten de ouders nu precies waar ze terecht moeten? Bij Bureau Jeugdzorg blijven nog wel eens zaken hangen. De heer Van den Wall Bake antwoordt dat MEE zich onderscheidt in kennis over de doelgroep en de wijze van ondersteuning gebeurt vaak in samenspraak met de zorgaanbieders. MEE zoekt zelf de relaties op om de beste ondersteuning te bieden voor de zorgvragers. MEE zorgt voor een goede doorgeleiding naar de juiste organisatie. De kennis van de sociale kaart is essentieel zodat de klant niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd. De samenwerking met Bureau Jeugdzorg is uitstekend. Over de casussen vindt regelmatig afstemming plaats. Mevrouw Van Es hoorde dat de zorgvraag verschillend is. Wat is de typische zorgvraag in Zeewolde? Wordt het budget bepaald per plaats en is er een constant aanbod van zorg? De heer Van den Wall Bake antwoordt dat hij voorafgaand een gesprek heeft gehad met de wethouder. Die vroeg ook al wat het kenmerkende was voor de situatie in Zeewolde. Zeewolde wordt met name gekenschetst door de jonge bevolking. Over het algemeen is er een gezonde en goed opgeleide bevolking, waarbij eerder sprake zal zijn van de kinderen van deze ouders die eventueel een verstandelijke beperking hebben. De ouders zelf zijn vaak ondervertegenwoordigd. Er is een landelijke systematiek voor het bepalen van het budget. Er wordt gerekend naar het aantal inwoners. Een overzicht van het aantal cliënten wordt na de vergadering uitgereikt. Er is sprake van een lichte groei. De bevolking van Zeewolde is wel erg gericht op Harderwijk. Derhalve vindt ook contact plaats met MEE Veluwe. Dat leidt soms tot een vertekend beeld. De heer Korteweg vraagt of MEE zich zorgen maakt over de wijze waarop wordt omgegaan met de PGB. Mevrouw Faber antwoordt dat op het moment dat iemand een voorziening vraagt dit wordt besproken met de cliënt, maar ze maakt ook mee dat het wordt uitgegeven aan niet geoorloofde zaken. Soms leidt dat tot verkeerde keuzes. De mensen moeten op hun verantwoordelijkheden worden gewezen. Mensen met schulden zullen nooit worden verwezen naar een PGB. Het gaat erom dat zorg wordt aangevraagd en dat dit adequaat gebeurt.

5 5 De heer Verschure vraagt of MEE ook aan nabegeleiding doet nadat een cliënt is verwezen naar een zorginstelling. Mocht dit niet goed hebben uitgepakt, gaat MEE dan weer op zoek naar een alternatief of een nieuwe oplossing? Mevrouw Faber stelt dat de normale procedure is dat iemand de persoon begeleidt naar de zorgaanbieder. MEE is aanwezig tijdens de evaluatie. Dat wordt met de cliënt besproken en daarna wordt besloten of nog een beetje de vinger aan de pols wordt gehouden of dat de contacten worden beëindigd. Het blijft altijd mogelijk nadien weer contact op te nemen met MEE. Mevrouw Adema vraagt of MEE geconfronteerd wordt met bezuinigingen en wat dit voor de organisatie betekent. De heer Van den Wall Bake antwoordt bevestigend. Voor 2011 is dit evenwel beperkt gebleven. De situatie voor 2012 is nog onbekend. Er is contact op ministerieel niveau. Uiteindelijk werkt MEE besparend en efficiënt, zo wordt ook landelijk aangegeven. 7. Conceptraadsvoorstel rapport inzake het Jaarverslag 2009 van de Stichting Samenwerkingsbestuur Zeewolde Eerste termijn De heer Zwart constateert een tekort van ,-. Hoe verhoudt zich dat tot de omzet en de eigen vermogenspositie? Mevrouw Thielen heeft gelezen dat het negatieve resultaat mede is te wijten aan het tegenvallende leerlingenaantal. Was dit niet van tevoren te voorspellen? Waarop baseert de organisatie dat in 2011 de situatie keert. Wat gebeurt met het tekort van ,-? Vult de gemeente dit aan? Mevrouw Van Es zegt zich zorgen te maken over de stichting. Jaarlijks is sprake van een achteruitgang van circa ,-. Dit jaar wordt op de begroting ook een tekort verwacht. De tekorten voor 2009 zouden mede zijn veroorzaakt door omissies. Een omissie is een tekortkoming en dat baart de fractie van de VVD zorgen. Het is derhalve goed dat er een professionelere aansturing komt voor de financiën. Dat had misschien wel veel eerder moeten gebeuren. Bij de bouw van de school in de Polderwijk wordt de uitbetaling van het bouwbudget fasegewijs gedaan. Dat staat los van de bevindingen van het advies. Dit heeft echter wel gevolgen voor de financiële situatie bij de SSBZ. De Stichting Openbaar Onderwijs geldt als bouwheer. Niet moet worden uitgesloten dat er nog hoge kosten aankomen vanwege een niet volwaardige bezetting van de school en hoge huisvestingskosten. Dat legt een grotere druk op de exploitatie. Verwezen wordt naar de motie van D66, gesteund door de VVD, waarin werd opgeroepen geen onderzoek te doen naar het zoeken van een school met een andere denominatie dan een school voor het openbaar onderwijs. Er wordt gesproken over het keren van het tij. Wat zijn beïnvloedbare factoren?

6 6 Wat kan worden gezegd over de financiële situatie over Het tijdig indienen van de jaarstukken en andere relevante stukken is nodig om de vinger aan de pols te houden. Mevrouw Van Bruggen constateert dat er de nodige kanttekeningen zijn is afgesloten met een negatief resultaat terwijl een positief saldo was begroot. Vervolgens wordt in de begroting van 2010 rekening gehouden met een negatief verhaal. Gelukkig kan worden geconstateerd dat er voldoende financiële reserves waren, waardoor het een en ander kon worden opgevangen. Maar het interen op het eigen vermogen houdt een keer op en leidt niet tot verbetering, zeker niet met het oog op de bouw van een nieuwe school in de Polderwijk. Ergernis wordt uitgesproken over de te late indieningstermijn van de begroting. Eerder is het bestuur hierop gewezen maar dit leidde niet tot verbeteringen. Hopelijk houdt het bestuur zich aan haar verantwoordelijkheid en gevraagd wordt om structurele oplossingen. Er is thans voldoende basis om in te stemmen met de jaarstukken. De heer Bosma reageert positief op het decharge verlenen van het jaarverslag. De meeste commissieleden reageren voornamelijk op de begroting van de stichting die waarschijnlijk in december wordt aangeboden. Hij verzoekt de discussie voort te zetten op het tijdstip dat de begroting wordt behandeld. Dan kan ook inhoudelijk van gedachten worden gewisseld over de toekomst en de inhoudelijke beoordeling van de stichting. Wethouder De Vries antwoordt: - Op een aantal vragen kan mogelijk geen antwoord worden gegeven omdat ze te technisch zijn. Die worden alsnog schriftelijk aangeleverd. Dat geldt met name voor de verantwoording over het tekort van ,-. - De meeste fracties tonen grote bezorgdheid. Dat is niet voor het eerst. Spreker deelt de bezorgdheid. Met twee van de drie leden van het bestuur is een gesprek geweest. Dat was een plezierig gesprek. Daardoor is het jaarverslag ook iets later aangeleverd. In het gesprek is een aantal zaken geduid met een incidentele inslag. Een aantal kosten was incidenteel. Op grond daarvan kan op een verantwoorde manier het bestuur decharge worden verleend. - Het leerlingenaantal baart zorgen. Het meest recente cijfer leert dat het aantal leerlingen vermindert. Er is geen groei en dat is een zorgelijk voorteken. De heer De Wit stelt per interruptie dat een afname van twintig leerlingen zorgelijk is en een tendens. - De bouw van de school voor het openbaar onderwijs kent een budget en mits men binnen het budget blijft maakt hij zich geen zorgen. Hij heeft er ook vertrouwen in dat men zich houdt aan het exploitatiebudget. - Er is geen relatie met de niet-aangenomen motie over de denominaties. Het signaal is begrepen maar vooralsnog staat het in het collegeprogramma. - De PvdA/GroenLinksfractie attendeert op de late begroting van dit jaar. Voor 1 december 2010 wordt deze verwacht, maar deze is vooralsnog niet binnen.

7 7 - Het is aan de commissie om te besluiten of de inhoudelijk discussie tijdens de behandeling van de begroting dient plaats te vinden. Tweede termijn De heer De Wit vult aan dat de eerder genoemde motie over het niet onderzoeken van een tweede school voor het voortgezet onderwijs ook werd ondersteund door de fracties van D66 en Burgerbelang. Mevrouw Van Es vraagt wat de wethouder aan beïnvloedbare factoren gaat inzetten om het tij te keren. De heer Bosma wenst een brede discussie bij de behandeling van de begroting. Hoe denkt de commissie hierover? De heer Zwart antwoordt positief. Hij kan verder instemmen met de jaarrekening. Mevrouw Van Bruggen ziet er op dit moment geen aanleiding voor. Mevrouw Van Es twijfelt nog aan het feit om decharge te verlenen en wenst de discussie af te wachten over de begroting in december Mevrouw Adema sluit zich daarbij aan. Mevrouw Van Leeuwen sluit zich aan bij het standpunt van de PvdA/GroenLinks. De voorzitter concludeert dat de discussie wordt voortgezet in de volgende commissievergadering bij de behandeling van de begroting. Wethouder De Vries heeft van de heer Bosma begrepen dat hij de discussie in december 2010 wil aangrijpen om de situatie op dat moment te bespreken. Daarmee wordt niet impliciet het verzoek tot het verlenen van decharge aan het jaarverslag genegeerd. De heer Bosma antwoordt dat de wethouder dit zo goed heeft geïnterpreteerd. Wethouder De Vries verstaat onder het keren van het tij dat men binnen de begroting moet werken. Dat is een taak van het bestuur van het openbaar onderwijs. Daar moet vertrouwen in zijn en volgens hem is dat vertrouwen niet geschaad. De heer Zwart wenst in die discussie ook een nadere uitwerking te vernemen over de toekomstige maatregelen, zeker gezien het meerjarenperspectief. Het conceptraadsvoorstel wordt behandeld als hamerstuk in de gemeenteraad. Het verzoek om een inhoudelijke behandeling van de begroting van de SSBZ wordt behandeld in het presidium.

8 8 8. Sluiting De voorzitter sluit de vergadering om uur.

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 21 mei 2013 20.00 uur B.J. Schouten Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 12 juni uur J. van Rooijen. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 12 juni uur J. van Rooijen. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 12 juni 2013 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W. 13.1064 d.d. 26-11-2013 Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst MEE - gemeente Leiden Burgemeester en wethouders besluiten: Behoudens advies van de commissie 1. In te stemmen met het aangaan van een

Nadere informatie

Nr.: 6 Onderwerp: Vaststellen Verordening Wmo-raad Lopik. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nr.: 6 Onderwerp: Vaststellen Verordening Wmo-raad Lopik. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. Nr.: 6 Onderwerp: Vaststellen Verordening Wmo-raad Lopik De raad van de gemeente Lopik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 november 2009; gehoord hebbende de inspraakreactie in

Nadere informatie

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier Behoudens advies van de commissie B&W.nr. 10.0704, d.d. 29-6- 2010 BBnr. 10.051 Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst MEE 2010-2012 Burgemeester en wethouders besluiten

Nadere informatie

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011

JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 JAARVERSLAG WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM 2010-2011 Inleiding Sinds 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Het doel van de wet is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij,

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 6 maart uur J. van Rooijen. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 6 maart uur J. van Rooijen. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 6 maart 2013 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012 Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Drechtraad Alblasserdam, 2 oktober 2012 1 Agenda 2 17.00-17.15 uur: Concept visie extramurale begeleiding Drechtsteden, door wethouder Wagemakers 17.15-17.45

Nadere informatie

Natuurlijk... NUTH. NUTH... Natuurlijk DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO)

Natuurlijk... NUTH. NUTH... Natuurlijk DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO) DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO) Natuurlijk... NUTH NUTH... Natuurlijk Gemeente Nuth - Deweverplein 1 - Postbus 22000-6360 AA Nuth - 045-5659100 - www.nuth.nl VOORWOORD wethouder J.J.C van den

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal Vergadering Commissie Bestuur en Middelen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 21.10 uur J.A.J. Aniba Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229425 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Datum: dinsdag 19 juni 2018 Aanvangstijd: 20:00 uur Eindtijd: 21.48 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Ruimte en Wonen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 20.30 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

Kennis te nemen van de jaarrekening en het jaarverslag 2011 In te stemmen met de concept begroting 2013 met inachtneming van eventuele zienswijzen

Kennis te nemen van de jaarrekening en het jaarverslag 2011 In te stemmen met de concept begroting 2013 met inachtneming van eventuele zienswijzen Besluitenlijst gemeenteraad Noordenveld van 14 juni 2012 1. Opening 2. Vaststellen agenda Besluit: de agenda wordt ongewijzigd vastgesteld 3. Vaststelling besluitenlijst van de vergadering 30 mei 2012

Nadere informatie

Je hoeft het niet in je eentje te doen!

Je hoeft het niet in je eentje te doen! Cliëntondersteuning Je hoeft het niet in je eentje te doen! Advies en ondersteuning nodig bij uw vragen over financiën, inkomen, onderwijs, opvoeding, vrije tijd, werk, wonen of zorg? Cliëntondersteuning

Nadere informatie

Verslaglegging bijeenkomst voor informatie en opinie op 13 september 2011 van 21.00 uur 21.35 tot uur

Verslaglegging bijeenkomst voor informatie en opinie op 13 september 2011 van 21.00 uur 21.35 tot uur Verslaglegging bijeenkomst voor informatie en opinie op 13 september 2011 van 21.00 uur 21.35 tot uur Aanwezigen: R. van Lavieren, voorzitter Dhr. A.L. Cardon (wethouder) Mw. M.J.H. Barra-Leenheer (PvdA)

Nadere informatie

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Hanneke Henkens Congres Herstelwerkzaamheden 14 december 2006 WMO, WIA, WWB, Poortwachter AWBZ ZVW Forensisch wettelijk kader GGz Maatschappelijke

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/43

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/43 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3-6-2014 Nummer voorstel: 2014/43 Voor raadsvergadering d.d.: 24-06-2014 Agendapunt: 9 Onderwerp:

Nadere informatie

Sterk door samenwerking. J A A R V E R S L A G. Putten, mei

Sterk door samenwerking. J A A R V E R S L A G. Putten, mei Sterk door samenwerking. J A A R V E R S L A G 2 0 1 2 Putten, mei 2013 1 VOORWOORD Hierbij treft u het jaarverslag aan van de Wmo-raad Putten over het jaar 2012. Het verslagjaar wordt ter kennisneming

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 juni uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 juni uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 15 juni 2016 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe Offerte gemeente Scherpenzeel - MEE Veluwe Meedoen mogelijk maken in de gemeente Scherpenzeel 1 september 2016 Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel 9.515 Autisme/ASS 95 Motorische beperking 581 LVB zwakbegaafd

Nadere informatie

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals.

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals. RAADSVOORSTEL Nummer 2017/04 datum raadsvergadering : 16 Februari 2017 onderwerp : Beleidsplan preventief jeugdbeleid en jeugdhulp 2017-2020 portefeuillehouder : M. van der Weele datum raadsvoorstel :

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: Vaststellen nota Beleidskaders 2014-2015 Participatiewet/Arbeidsmarktbeleid Parkstad Limburg en instemmen met de daarin opgenomen beleidskaders alsmede instemmen

Nadere informatie

Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo. Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo

Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo. Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Januari 2014 Centraal kantoor Groningen Koeriersterweg 26a 9727 AC Groningen Postbus 1346 9701 BH Groningen T 050-527 45 00 E

Nadere informatie

Ons kenmerk 10.1461895

Ons kenmerk 10.1461895 gemeente WW w Oosterhout Fractie GroenLinks t.a.v. de heer W.J.W.A. van der Zanden Hoogstraat 6 4901 PK OOSTERHOUT Datum 13 januari 2015 Uw kenmerk Ons kenmerk 10.1461895 In behandeling bij a.burqer(5)oosterïiout.nl

Nadere informatie

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM Vastgesteld: 19 juli 2007 VR2007/075 Inwerking: 01 augustus 2007 Artikel 1 Begripsomschrijvingen a. de gemeente: Schiedam b. de raad: de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten; gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Houten; besluit vast te stellen de Subsidieregeling beoordelingscriteria en verplichtingen:

Nadere informatie

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding STAND VAN ZAKEN DECENTRALISATIE BEGELEIDING Ontwikkelingen: - Wijzigingswet Wmo: besluitvorming Tweede Kamer (april 2012) - Controversieel verklaring

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Zorg naar behoefte werd een juridische gevecht Waarom dit alternatieve plan? De kaders voor

Nadere informatie

en compensatieregelingen

en compensatieregelingen Het regeerakkoord: gevolgen voor de Wmo en compensatieregelingen Cliëntenbelang Amsterdam 11 februari 2013 Onderwerpen Bezuinigingen Wmo Decentralisaties AWBZ - Wmo Maatregelen compensatieregelingen Maatregelen

Nadere informatie

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid Alle hens aan dek Presentatie door Gerda van der Lee, Voorzitter Wmo adviesraad s-hertogenbosch 12 maart 2013 De Wet Maatschappelijke Ondersteuning wil dat

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Programma -Uitleg veranderingen Jeugd en algemeen Wmo -Uitleg maatwerkvoorzieningen en Wiz -Uitleg participatiewet -Veelgestelde vragen -Ruimte om

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Bijlage 2 Bestuursrapportage uitvoeringsplannen Beleidsplan Wmo 2012-2015 Asten-Someren Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Inleiding In het kader van de kerntakendiscussie is besloten dat

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006

Wet maatschappelijke ondersteuning. Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006 Wet maatschappelijke ondersteuning Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006 Doel informatieavonden: U informeren over de betekenis van de Wmo. U informeren over de

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Secretariaat: Dingspil 2 9481 GJ Vries E-mail: Leefbaartynaarlo@hotmail.com IBAN: NL26INGB0004950335 Web: www.leefbaartynaarlo.nl omdat onze gemeente ook morgen leefbaar moet zijn Aan: Het college van

Nadere informatie

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen.

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: A. de Leeuw Tel nr: 06-35113543 Nummer: 17A.01343 Datum: 12 december 2017 Team: Sociaal Beleid Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering van : 19 juli Agendanummer : 6. Actualisatie programma s , uitvoering motie nummer 5.

Raadsvoorstel. Vergadering van : 19 juli Agendanummer : 6. Actualisatie programma s , uitvoering motie nummer 5. Raadsvoorstel Vergadering van : 19 juli 2011 Agendanummer : 6 Onderwerp : Programma : Met elkaar voor elkaar Actualisatie programma s 2012-2015, uitvoering motie nummer 5 Voorstel 1. Doelstelling 3.4 van

Nadere informatie

De Wmo Nu en straks. Aandachtspunten. Hans van der Knijff 6 oktober 2012

De Wmo Nu en straks. Aandachtspunten. Hans van der Knijff 6 oktober 2012 De Wmo Nu en straks Hans van der Knijff 6 oktober 2012 Aandachtspunten Stand van zaken landelijke politiek Zorg in natura en pgb Zorgzwaartepakketten Begeleiding en kortdurend verblijf wel /niet naar gemeente

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: OWZCM13. Samenwerkingsafspraken MEE Brabant Noord

Collegevoorstel. Zaaknummer: OWZCM13. Samenwerkingsafspraken MEE Brabant Noord Zaaknummer: OWZCM13 Onderwerp Samenwerkingsafspraken MEE Brabant Noord Collegevoorstel Inleiding Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ligt de verantwoordelijkheid voor en de regie rondom

Nadere informatie

Overeenkomst tussen MEE Rotterdam Rijnmond en de Gemeente Krimpen a/d IJssel 2013 en 2014

Overeenkomst tussen MEE Rotterdam Rijnmond en de Gemeente Krimpen a/d IJssel 2013 en 2014 Overeenkomst tussen MEE Rotterdam Rijnmond en de Gemeente Krimpen a/d IJssel 2013 en 2014 Stichting MEE Rotterdam Rijnmond ten dezen vertegenwoordigd door de directeur bestuurder, mevrouw M.C. Lewis En

Nadere informatie

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 juli 2011: sector Inwonerszaken, team Openbare Orde, Welzijn en Onderwijs 1 Inleiding Voor u ligt de startnotitie beleidsplan Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

Maatschappelijke participatie en zorg

Maatschappelijke participatie en zorg initiatiefvoorstel datum vergadering 9 november 2015 agendapunt 12 volgnummer 15-166 onderwerp De gemeenteraad op zoek naar het verhaal achter de cijfers van Wmo en Jeugdhulp behandelen in raadscommissie

Nadere informatie

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015 Asperen, 2 oktober 2014 Aan: Het college van burgemeester en wethouders gemeente Lingewaal Postbus 1014 4147 ZG Asperen Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 mei uur J. van Rooijen. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 mei uur J. van Rooijen. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 15 mei 2013 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4 Uitgelicht: Adviezen participatieraad Bijlage 4 4. Algemeen: VISIE EN UITGANGSPUNTEN De PR onderschrijft de visie dat niet vanuit beperkingen maar vanuit mogelijkheden, participatie en kansen gedacht moet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 898 Vragen van het lid

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 1 juli 2015 onderwerp: Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, 1.

Nadere informatie

Wet WIJ: ook de cliënten die gebruik maken van de wet WIJ zullen worden vertegenwoordigd in de cliëntenraad DanDon (art. 12 Wet WIJ).

Wet WIJ: ook de cliënten die gebruik maken van de wet WIJ zullen worden vertegenwoordigd in de cliëntenraad DanDon (art. 12 Wet WIJ). Raadsvoorstel Vergadering van : 1 november 2011 Agendanummer : 6 Onderwerp : Programma : Met elkaar voor elkaar Samenvoeging clientenraden WWB, WIJ, IOAW, IOAZ en minima voor de gemeenten Dantumadiel en

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Welzijn Beleidsplan en verordening Wmo 2015 Afdelingshoofd : Bremmers, P.H.M. Auteur : Bankers, J. Datum vergadering : 1. Aanleiding Het rijk decentraliseert

Nadere informatie

Vergadering Wmo-raad Verslag

Vergadering Wmo-raad Verslag Vergadering Wmo-raad Verslag Vergadering: 27 maart 2018 Locatie: Tijd: Stadhuis Sittard 09:00 11:30 uur 1. Welkom & Opening door de voorzitter - De voorzitter opent de vergadering en heet alle aanwezigen

Nadere informatie

d Postbus AA Den Burg website: 1

d Postbus AA Den Burg website:     1 Advies aan het College van B&W van de gemeente Texel Onderwerp: 3D Beleidsplan: Op weg naar een zorgzame samenleving. Inleiding De vier gemeenten in de kop van Noord-Holland hebben gezamenlijk een visie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt 7. Sliedrecht, 20 mei Voortgang Home Start

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt 7. Sliedrecht, 20 mei Voortgang Home Start RAADSVOORSTEL De raad der gemeente Sliedrecht. Agendapunt 7 Sliedrecht, 20 mei 2005 Onderwerp: Voortgang Home Start Home-Start algemeen. Home-Start is een programma dat ondersteuning, praktische hulp en

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( Wmo) Wmo-raad Westland

Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( Wmo) Wmo-raad Westland Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( Wmo) Wmo-raad Westland Wmo Wie of wat is de Wmo? Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet is op 1 januari 2007 ingevoerd. - Zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Uitgangspunten. Aan het Partijbestuur van het Partijbureau CDA, PvdA, SP, VVD, PVV, GL, CU, D66, SGP, Verdonk, PvdD. Utrecht, 9 maart 2010

Uitgangspunten. Aan het Partijbestuur van het Partijbureau CDA, PvdA, SP, VVD, PVV, GL, CU, D66, SGP, Verdonk, PvdD. Utrecht, 9 maart 2010 Postbus 1223 3500 BE Utrecht Herculesplein 215 Aan het Partijbestuur van het Partijbureau CDA, PvdA, SP, VVD, PVV, GL, CU, D66, SGP, Verdonk, PvdD 3584 AA Utrecht T 030-236 37 29 E info@platformvg.nl I

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 9 mei 2012 20.00 uur J. van Rooijen. Raadzaal 5229411

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 9 mei 2012 20.00 uur J. van Rooijen. Raadzaal 5229411 Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 9 mei 2012 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Onderwerp Afdoening toezegging nota 'Een Sterke Basis' Wij gaan er van uit dat toezegging 15-06, lid 2 hiermee is afgedaan.

Onderwerp Afdoening toezegging nota 'Een Sterke Basis' Wij gaan er van uit dat toezegging 15-06, lid 2 hiermee is afgedaan. Besturing Controlling Communicatie Besturing Gemeente Delft De Torenhove Martinus Nijhoffiaan 2 2624 ES Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Besturing, Postbus 78, 2600

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering ABM

Resumé van de openbare commissievergadering ABM Resumé van de openbare commissievergadering ABM Datum: donderdag 18 april 2019 Aanvangstijd: 20.00 uur Eindtijd: 22.22 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

Discussiestuk om te komen tot een voorstel voor de definiëring van de doeleinden voor inzet van voorziening Sociaal Maatschappelijke doeleinden.

Discussiestuk om te komen tot een voorstel voor de definiëring van de doeleinden voor inzet van voorziening Sociaal Maatschappelijke doeleinden. Carla Jacobs Verstappen 12-2-2013 Discussiestuk om te komen tot een voorstel voor de definiëring van de doeleinden voor inzet van voorziening Sociaal Maatschappelijke doeleinden. Algemeen Bij de behandeling

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Stukken ter bespreking, opinievorming, etc., vooralsnog niet gericht op advisering aan PS

Stukken ter bespreking, opinievorming, etc., vooralsnog niet gericht op advisering aan PS Provinciale Staten Agenda SI Commissie : Sociale Infrastructuur Datum commissievergadering : 27 april 2005 Aanvangstijd en locatie : 9.30 uur 13.00 uur, 2 e koffiekamer, Dreef 3 Haarlem Commissievoorzitter

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor subsidieverlening subsidiejaar 20..

Aanvraagformulier voor subsidieverlening subsidiejaar 20.. Aanvraagformulier voor subsidieverlening subsidiejaar 20.. Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente. Het gebruik van het formulier is wettelijk verplicht. Alle vragen

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

B&W Vergadering. 1. de visienotitie cliëntondersteuning sociaal domein 2017 e.v. vast te stellen;

B&W Vergadering. 1. de visienotitie cliëntondersteuning sociaal domein 2017 e.v. vast te stellen; 2.2.13 Visienotitie clientondersteuning sociaal domein 1 Dossier 799 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 799 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 13 september 2016 Agendapunt 2.2.13 Omschrijving Visienotitie

Nadere informatie

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Opzet van de monitor Huishoudelijke Verzorging De nieuwe manier van werken heeft 3 hoofdrolspelers namelijk

Nadere informatie

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker Memo Aan Van Doorkiesnummer AOZW Onderwerp Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker (071) 516 73 66 (071) 516 57 54 Datum Laatste nieuws rond budgetten Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang 29-6-2016

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN.

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN. Iedere week worden in Aalten Actueel de openbare bekendmakingen gepubliceerd. U kunt het actuele nieuws volgen op www.aalten.nl, facebook en twitter. 9 december 2014 Gewijzigde data afvalinzameling en

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Rigtergroep

Raadsinformatiebrief Rigtergroep Embargo tot 5 september 2017, 17:45 uur Onderwerp Raadsinformatiebrief Rigtergroep Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 10 juli jl. is de gemeenteraad geïnformeerd

Nadere informatie

Cools, Luuk. Onderwerp: FW: jaarverslag WMO-raad Wormerland 2012. jaarverslag 2012 WMO raad.03.doc. Bijlagen: Geachte lezer,

Cools, Luuk. Onderwerp: FW: jaarverslag WMO-raad Wormerland 2012. jaarverslag 2012 WMO raad.03.doc. Bijlagen: Geachte lezer, Cools, Luuk Onderwerp: FW: jaarverslag WMO-raad Wormerland 2012 Bijlagen: jaarverslag 2012 WMO raad.03.doc Geachte lezer, bijgaand bieden wij u ter informatie het jaarverslag WMO-raad Wormerland 2012 aan.

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Meedoen mogelijk maken! MEE Samen (regio s Veluwe Overijssel Twente) 36 gemeenten 300

Nadere informatie

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel).

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Bij zowel de achterban van de mantel zorgers, voor deze Erica Vaarkamp en Toinette van Unen als ook bij

Nadere informatie

Onderstaand overzicht uit de voorjaarsnota 2017 is bijgewerkt met de resultaten van de meicirculaire 2016.

Onderstaand overzicht uit de voorjaarsnota 2017 is bijgewerkt met de resultaten van de meicirculaire 2016. Memo Aan: Gemeenteraad Oude IJsselstreek Cc: Van: College B&W Datum: 14 juni 2016 Kenmerk: 16ini01540 Onderwerp: Meicirculaire 2016 Geachte gemeenteraad, In deze memo vindt u de informatie over de Meicirculaire

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

9 WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning

9 WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning Over de auteur: Wicher Pattje Wicher Pattje is oud-wethouder van de gemeente Groningen en beleidsadviseur in de sociale sector, gericht op overheden en non-profit instellingen. Voor meer informatie: www.conjunct.nl.

Nadere informatie

Regionale bestuurlijke afspraken gemeenten regio Zuidoost-Brabant en MEE Zuidoost Brabant

Regionale bestuurlijke afspraken gemeenten regio Zuidoost-Brabant en MEE Zuidoost Brabant Regionale bestuurlijke afspraken gemeenten regio Zuidoost-Brabant en MEE Zuidoost Brabant Inleiding Per 1 januari 2015 worden gemeenten op grond van de Wmo 2015 verplicht om cliëntondersteuning als kosteloze

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Gemeente Midden-Delfland

Gemeente Midden-Delfland r Gemeente Midden-Delfland 2013-25758 (BIJLAGE) Memo Concept wettekst nieuwe Wmo Deze informatiebrief gaat in op de hervorming van de langdurige zorg in Nederland en specifiek de concept wettekst van de

Nadere informatie

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD BRUMMEN

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD BRUMMEN Verordening Maatschappelijke Advies Raad 2015 Brummen VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD 2015 BRUMMEN Verordening Maatschappelijke Advies Raad 2015 Brummen Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijving...

Nadere informatie

Rol MEE AWBZ-pakketmaatregel

Rol MEE AWBZ-pakketmaatregel Rol MEE AWBZ-pakketmaatregel Wat individueel (AWBZ) en wat collectief (gemeente) De rol van MEE bij de pakketmaatregel Catrien Rijk Manager MEE Oost-Gelderland Wat is MEE? Een onafhankelijke stichting

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie