Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 12 juni uur J. van Rooijen. Raadzaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 12 juni uur J. van Rooijen. Raadzaal"

Transcriptie

1 Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 12 juni uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2 2. Vaststellen agenda 2 3. Mededelingen/(eventueel) Aan de raad gerichte brieven 2 4. Verslag van de vergadering d.d. 15 mei Termijnagenda commissie Onderwijs en Welzijn d.d. juni Conceptraadsvoorstel jaarstukken 2012 en ontwerpbegroting 2014 van de GR IJsselmeergroep 3 7. Conceptraadsvoorstel jaarstukken 2012 en beleidsverslag van de Sociale Dienst Veluwerand 8. Conceptraadsvoorstel eerste begrotingswijziging 2013 en de meerjarenbegroting van de Sociale Dienst Veluwerand 6 9. Conceptraadsvoorstel basistarieven hulp bij huishouden WMO Sluiting 9 Pagina

2 Aanwezig C. Steijger Voorzitter H. Hermans Leefbaar Zeewolde P. Koelewijn Leefbaar Zeewolde H.R.W. Wowor Leefbaar Zeewolde J.L. van Es-Breure VVD H. Broertjes-Biesheuvel VVD P.A.M. Verschure CDA A. Veldhuizen CDA B.M. Adema-Jansen ChristenUnie H. Hübbers ChristenUnie Y. M. van Bruggen PvdA/GroenLinks J.F. van Tol PvdA/GroenLinks G. van der Meer D66 J. de Wit Burgerbelang K. Thielen Burgerbelang J.A.J. Aniba Commissiegriffier 2/9 Voorts aanwezig G.M. Dijksterhuis Wethouder H. de Vries Wethouder S. Osinga Directeur Sociale Dienst Veluwerand O. Paans Hoofd bedrijfsbureau Sociale Dienst Veluwerand Niet aanwezig P. Bosma CDA R.H. Zwart D66 H. Parisius Zeewolde Liberaal 1. Opening De voorzitter opent de commissievergadering en heet iedereen welkom. 2. Vaststellen van de agenda De agenda wordt vastgesteld. 3. Mededelingen/(eventueel) aan de raad gerichte brieven Bericht van verhindering is ontvangen van de heren Bosma en Parisius. 4. Verslag van de vergadering d.d. 15 mei 2013 Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld. Naar aanleiding van: De heer Van der Meer heeft meerdere malen gevraagd een verslag te krijgen van de bijeenkomst van 16 maart jl., zoals toegezegd door de wethouder.

3 Die vraag zou worden doorgeleid naar het presidium. Hij vraagt of iets is gedaan met het verzoek. 3/9 De voorzitter antwoordt dat het verzoek is besproken in het presidium. De strekking van het doorgeleiden van het onderwerp naar het presidium was dat de inhoudelijke behandeling van het onderwerp niet kon worden besproken in de commissievergadering. Daar is het dan ook bij gebleven. De heer Van der Meer bestrijdt die opvatting. Er is puur gevraagd naar aanleiding van de notulen om een verslag van de bijeenkomst van 16 maart. Hij begrijpt niet dat hij niet gewoon een antwoord heeft gekregen en ook geen toelichting kon geven in het presidium. 5. Termijnagenda commissie Onderwijs en Welzijn d.d. juni 2013 De termijnagenda wordt voor kennisgeving aangenomen. 6. Conceptraadsvoorstel jaarstukken 2012 en ontwerpbegroting 2014 van de GR IJsselmeergroep Mevrouw Broertjes heeft de stukken doorgenomen en geen bijzonderheden te melden. De VVD-fractie gaat akkoord met het voorstel. De heer Van Tol is blij met het positieve resultaat van ,--. Wel wordt geconstateerd dat de organisatie tot op het bot is gegaan, want het niet doorbetalen van personeel tijdens een koffiepauze gaat de fractie van PvdA/GroenLinks iets te ver. Door het verschil in loonkosten en de afnemende rijksbijdrage is een negatief resultaat merkbaar in de ontwerpbegroting, wat in het verdeelsysteem voor Zeewolde uitkomt op een negatief saldo van circa ,--. Dat is een redelijk resultaat. Tot slot wordt de inzet van de medewerkers geprezen. Mevrouw Adema kan zich vinden in het voorstel van het college, al lijkt het niet helemaal reëel om een dergelijk negatief resultaat te begroten. Er spelen daarnaast andere ontwikkelingen. De toekomstige veranderingen in het sociale domein gaan uit van een nieuwe filosofie. Dat betekent dat er op een andere wijze moet worden aangekeken tegen de inhoudelijke zorg en de bekostiging ervan. Ze had het op prijs gesteld wanneer iets van deze gedachtegang was doorgeschemerd. De heer Wowor wijst op de taakstelling van de IJsselmeergroep en de gemeente voor Er is weliswaar sprake van een positief resultaat van ,-- maar dit ging ten koste van een aantal arbeidsplaatsen en het doorbetalen van de koffiepauzes. In 2014 zal de gemeente Zeewolde ,-- moeten bijdragen in het verlies. Tot en met 2019 kan het tekort zelfs oplopen tot 2,5 miljoen. In de stukken staat dat passende maatregelen moeten worden genomen om dit te voorkomen. Een halvering van het management of het schrappen van bijvoorbeeld de leaseauto s levert volgens spreker ook veel geld op. Het zijn zeer sombere vooruitzichten. Gevraagd wordt wie de interne audits heeft uitgevoerd.

4 Ten tweede wordt gevraagd naar de gevolgen voor de gemeente inzake de werkbedrijven, waarbij de gemeente er alleen in participeert met de WSW. Vervolgens worden vragen gesteld over de hoogte van het salaris van de directeur Concern voor Werk. Tot slot wordt de suggestie gedaan om met ingang van de participatiewet de IJsselmeergroep aan te sluiten bij het veel effectievere SDV. 4/9 De heer Van der Meer kan instemmen met het voorliggende verslag. Het overschot is via kunstmatige middelen tot stand gekomen. Gevraagd wordt of al iets kan worden gezegd over het resultaat voor De timing van het verslag vindt hij aan de te late kant. De heer De Wit is het eens met de heer Van der Meer ten aanzien van de laatste opmerking. Er kan worden ingestemd met de zienswijze. Gevraagd wordt ten aanzien van het scenario voor 2014 of het wellicht nog slechter kan. Tot slot worden vraagtekens gezet bij de meerwaarde van de IJsselmeergroep ten opzichte van de SDV of Meerinzicht. Wethouder Dijksterhuis antwoordt: - dank voor de complimenten; - Concern voor Werk is werkzaam in de openbare ruimte van Zeewolde en verricht ook de inrichting en onderhoud van het fietsenknooppuntennetwerk. - het salaris van de directeur Concern voor Werk betreft een bruto bedrag en er is niet met specifieke belangstelling naar gekeken. Spreker noemt het salaris in elk geval niet buitensporig; - dat de toekomst lastig wordt voor de IJsselmeergroep is duidelijk. Er komen bezuinigingen aan vanuit het rijk. Dat heeft veel gevolgen voor de bedrijven binnen de groep zelf. Het afgelopen jaar is er al veel bezuinigd op Concern voor Werk. Zo zijn er maatregelen getroffen met de doorbetaling van de koffiepauzes. De directie wil de bedrijfsvoering op een normaal basisniveau brengen; - het negatieve saldo in 2014 voor Zeewolde is alleen van kracht als het weerstandsvermogen niet kan worden ingezet. Het is niet per definitie zo dat Zeewolde ,-- kwijt is; - ten aanzien van de toekomst en de samenwerking met Concern voor Werk ziet Zeewolde in de omgeving steeds meer werkbedrijven ontstaan. De gemeente kan aansluiten bij een van de bestaande werkbedrijven, maar men kan ook zelfstandig iets doen, bijvoorbeeld door te kijken naar de SDV of andere opties. De gemeente is hierover in gesprek, maar het toekomstperspectief kan nog niet worden geduid; - de uitkomst van de audits is niet bekend. Hij zal hierop terugkomen; - de halfjaarrapportage 2013 komt deze zomer uit en hierover kan nog niets worden gezegd; - de te late timing van het verslag is terecht opgemerkt. Dit wordt meegenomen naar het DB. Het conceptraadsvoorstel wordt als hamerstuk behandeld in de gemeenteraad.

5 5/9 7. Conceptraadsvoorstel jaarstukken 2012 en beleidsverslag 2012 van de Sociale Dienst Veluwerand De heer Koelewijn kan gegeven de stukken instemmen met het voorstel, ondanks dat het een bewogen jaar was. De goed leesbare voorstellen die er liggen vanuit de bedrijfsvoering geven aanleiding tot optimisme. De heer Van der Meer onderschrijft de zienswijze van de gemeente. De heer De Wit complimenteert het werk van de SDV, in het bijzonder het project Match. Mevrouw Van Es noemt de resultaten redelijk. Er is ten aanzien van Zeewolde een toename van acht personen in de WWB en gezien de huidige economische omstandigheden is dat een acceptabel aantal personen. In het programma Participatie staat dat het uitgangspunt Duurzaam Personeelsbeleid steeds meer waardering krijgt binnen de regionale arbeidsmarkt. Gevraagd wordt of werkgevers aan dit project deelnemen. De VVD-fractie kan instemmen met de zienswijze. De nadruk moet blijven liggen op de uitstroom van uitkeringsgerechtigden. Tot slot wordt nog gevraagd wat het college vindt van de suggestie om uitkeringsgerechtigden te laten werken of een andere prestatie te leveren voor hun uitkering. Mevrouw Van Bruggen noemt het beleidsverslag een momentopname en een moment om te reflecteren. Dat ziet er goed uit, constateert ze. Zeewolde zit nog steeds aan de gunstige kant voor wat betreft de aanwas van cliënten, een kleine stijging. Bovenal is ingezet op een stijging van de uitstroom alsmede de professionalisering van Match en de werkgeverscontacten. Gevraagd wordt of er zicht is op de garantie van de verstrekking van de IAU (Incidentele Algemene Uitkering). De fractie kan instemmen met het voorstel. De heer Verschure stemt in met het beleidsverslag en de zienswijze. Wel is binnen de fractie een discussie ontstaan over de aansturing van de organisatie. Die zou wellicht efficiënter kunnen worden ingericht. Wellicht kan de verantwoordelijkheid van een dergelijk grote organisatie beter worden neergelegd bij een DB, directie en een professionele RvT. De heer Hübbers onderschrijft de zienswijze. Waardering wordt uitgesproken voor het personeel van de SDV, een organisatie die in beweging wil zijn en blijven. Wethouder De Vries antwoordt: - ondanks deze zware economische tijden is het fijn waardering te horen voor de inzet van het personeel van de SDV; - de ervaring leert dat het niet makkelijk is de inhoud en agenda s op elkaar af te stemmen. Het overdragen van de verantwoordelijkheid van een dergelijke grote organisatie naar een ander model wordt serieus bekeken.

6 - spreker heeft het rapport Economie Arbeidsmarkt 2013 via Twitter onder de aandacht gebracht. Daaruit blijkt dat Zeewolde zich niet hoeft te schamen; - de kansen om in aanmerking te komen voor de IAU is groot. Dit behelst een bedrag van ,--; - het begrip Duurzaam personeelsbeleid wordt gestimuleerd door de SDV, werkgevers en het college. Dit kreeg onder meer vorm middels matchcertificaten; - ten aanzien van het leveren van een prestatie voor uitkeringsgerechtigden blijft wat hem betreft de Wet werken naar vermogen onderdeel van de Participatiewet. Spreker is geen tegenstander van het leveren van een tegenprestatie voor uitkeringsgerechtigden, maar hier moet nog wel zorgvuldig naar worden gekeken qua persoonlijke bijdrage. Hij komt er later dit jaar op terug; - de overige complimenten worden overgebracht. 6/9 Het conceptraadsvoorstel wordt als hamerstuk behandeld in de gemeenteraad. 8. Conceptraadsvoorstel eerste begrotingswijziging 2013 en de meerjarenbegroting van de Sociale Dienst Veluwerand De heer Koelewijn stemt in met de voorgestelde geactualiseerde begrotingswijziging. De meerjarenbegroting kent een lange periode,maar hij denkt niet dat het stand houdt en dat meerdere wijzigingen volgen in de komende jaren. Gevraagd wordt in geval van relevante wijzigingen hierover te worden geïnformeerd. De heer Van der Meer heeft gelezen dat gekeken wordt naar positieverbetering van een aantal cliënten. Dat klinkt volgens hem prachtig, maar gevraagd wordt hoe dat wordt bewerkstelligd. Ook wordt gevraagd naar de wijze van terugvordering en of dit gemakkelijk gaat. Hij hoopt verder op zicht naar betere tijden in deze economische moeilijke tijden. Ten aanzien van de Participatiewet wordt gevraagd of de aanvangsdatum 1 januari 2015 is. De heer De Wit noemt de periode tot 2018 vrij lang en het is niet makkelijk een visie in deze roerige tijd neer te leggen. Hij wenst zeer regelmatig een update te krijgen van het beleid. Hij stemt in met het voorstel. Mevrouw Van Es hoopt van harte dat mensen kunnen worden doorgeleid naar werk conform het streven in de meerjarenbegroting. Gevraagd wordt naar het resultaat van het Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds. Mevrouw Van Bruggen stelt dat normaliter bij een meerjarenbegroting een beleidsplan voorligt, maar in dit geval is erg vaak gefocust op de bestaande uitgangspunten. Gevraagd wordt wanneer het nieuwe beleidsplan, waarop doorgaans een begroting is gebaseerd, tegemoet kan worden gezien. Om die reden dient de zienswijze te worden aangevuld. De cijfers van de SDV dienen wat de fractie van de PvdA/GroenLinks betreft structureel in de gemeentelijke begroting te worden meegenomen en niet incidenteel.

7 7/9 De heer Verschure kan instemmen met het voorstel. De heer Hübbers kan instemmen met het voorstel. Het belang van reintegratie wordt onderschreven. Wethouder De Vries, aangevuld door de heer Osinga, antwoordt: - bestaand beleid dynamisch maken, zou een uitgangspunt kunnen zijn, maar het is niet de methodiek van de SDV. Middels tussentijdse verslaglegging wordt evenwel een beeld gegeven van de gemuteerde bijstellingen van managementgegevens. Op het moment dat relevante cijfers bekend worden of er aanleiding toe is, dan wordt dit overlegd aan de raad; - het is niet bekend wanneer de Participatiewet exact ingaat; - het doorgeleiden van cliënten naar werk is een grote ambitie en blijft ook het streven voor de komende jaren; - er worden inspanningen verricht om het Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds te bemensen. De ingangsdatum wordt echter niet gehaald, maar er wordt volop aan gewerkt. Eerdaags volgt een voorstel; - het DB heeft gezegd pas op te plaats te maken ten aanzien van het beleidsplan in verband met de ingangsdatum van de Participatiewet. Op dit moment wordt gewerkt aan het beleidsplan ; - het terugvorderen van uitkeringsgeld kent een opschoningsactie. Vorderingen worden daarbij soms afgeschreven. Voor het overige worden de reguliere protocollen gevolgd; - sinds 1 januari jl. heeft de SDV het Participatiehuis overgenomen, het trainingscentrum van de Inclusiefgroep. Middels assessments worden mensen getest welke plaats ze hebben op de participatieladder en welke mogelijkheden er zijn hen hoger op de ladder te krijgen. Men wordt klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Indien er raadsleden geïnteresseerd zijn, zou een aparte informatiebijeenkomst kunnen worden georganiseerd. De heer Van der Meer wil een uitnodiging tegemoet zien inzake een informatiebijeenkomst over de participatieladder. Wethouder De Vries zegt na een inventarisatie van geïnteresseerden toe dat een dergelijke bijeenkomst wordt georganiseerd. Het conceptraadsvoorstel wordt als hamerstuk behandeld in de gemeenteraad. 9. Conceptraadsvoorstel basistarieven hulp bij huishouden WMO Mevrouw Adema vraagt of de 1,-- korting al in het tarief is meegenomen. Het laagste tarief wordt niet nagestreefd, want daarmee kan aan kwaliteit worden ingeboet. Met de 1,-- zou je weer op het laagste tarief kunnen komen. Er worden beleidsmatige keuzes gemaakt en ze vraagt zich af of dit kaderstellend is voor de raad. Over de mandatering aan het college twijfelt ze dus nog. De heer Veldhuizen bemerkt een andere aanbesteding met een besparing van de 1,--. Elke euro heeft echter consequenties voor de zorg.

8 Hoe reëel is in dat licht met spanningsveld met de 1,--. De mandatering is geen heikel punt. 8/9 De heer Van Tol kan zich vinden in het voorstel en het vervolg te mandateren aan het college. Een besparing wordt alleen maar toegejuicht. Wat de fractie betreft blijft de kwaliteit wel voorop staan. Besparingen dienen verder te worden aangewend voor zaken die het sociale domein betreffen. Mevrouw Van Es stelt dat de totale besparing kan oplopen tot ,--. In dat licht moet de kwaliteit van de zorg wel zijn geborgd. De cliënten mogen niet lijden door de tariefdaling. Verder is het niet nodig om dit onderwerp te mandateren aan het college. Wanneer er tijdig een voorstel ligt, dan kan de raad daar tijdig een goed besluit over nemen. Tot slot wordt gewezen op de overlegbepaling van pagina 6: Met de aangepaste WMO hebben leveranciers een overlegverplichting tot overname van personeel van de leveranciers die het werk niet gegund hebben gekregen. Gevraagd wordt of die bepaling wordt overgenomen. De heer De Wit vindt het vreemd dat de aanbesteding wordt ingegaan met 1,-- minder. Liever kiest hij voor kwaliteit en minder de nadruk op het geld. Als de 1,-- niet haalbaar is, mag dit niet ten koste gaan van de kwaliteit. Ook is hij geen voorstander van de mandatering. De raad is mans genoeg om zelf een besluit te kunnen nemen. De heer Van der Meer vindt het niet dramatisch klinken om een bedrag ad 1,-- minder te rekenen. Waar wordt de besparing voor ingezet? Het mandateren aan het college is overbodig. De heer Koelewijn kan meegaan met de tariefswijziging. Ten aanzien van de mandatering wordt voorgesteld om dit artikel te schrappen. De raad heeft immers die bevoegdheid. Wethouder De Vries antwoordt: - verwezen wordt naar de bijlage waarin staat dat het vervolg van de basistarieven kan worden gemandateerd. Die bevoegdheid voor het college bestaat dus wel degelijk. Of dat ook gebeurt, is aan de raad. Hij kan met beide opties leven. Afgevraagd wordt wat de raad evenwel wil bereiken wanneer het niet wordt gemandateerd. Het kan zijn dat de raad zich in een moeilijke positie loodst. In de bepaling worden met name de salarisgroepen behandeld. Dat zijn salarissen die relatief laag zijn, meestal overeenkomstig het minimumloon. Over het basistarief zijn afspraken gemaakt tussen de zes gemeenten. De wet voorziet erin dat zorgaanbieders hierdoor niet kunnen inschrijven onder de reële kostprijs. Hierdoor wordt niet op prijs geconcurreerd, maar op kwaliteit. Dat is derhalve geborgd en dat streven heeft de raad ook uitgesproken. Als de raad zegt dat de mandatering anders moet, heeft dat zijn zegen, maar de raadsleden moet wel beseffen dat men zich in details moet wringen. Het advies is de mandatering aan het college overeind te houden; - de besparing van ,-- blijft voorbehouden aan het voorliggende domein. De 1,-- wordt niet afgehaald van het minimumloon, maar van het afgesproken basistarief.

9 Mevrouw Van Es wil graag de vinger aan de pols houden en daar is niets op tegen. Dan ontvangt de raad ook de informatie die zij wenst. Het mandateren moet achterweg blijven. 9/9 De heer Koelewijn vraagt of er juridische gevolgen zijn wanneer niet gemandateerd wordt. Wethouder De Vries antwoordt dat de wet mandatering niet uitsluit. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt het voorstel tot mandatering ingetrokken. De heer Van der Meer noemt het moeilijk te verteren dat nogmaals een 1,-- wordt beknibbeld op de tarieven en de besparing terugkeert naar het sociale domein. Hij begrijpt verder niet goed waarom het slagvaardig is om de mandatering aan het college overeind te houden. Mevrouw Van Es vraagt op welke manier het college denkt de raad op de hoogte te houden van de toekomstige voorstellen. Wethouder De Vries kan zich voorstellen dat concrete voorstellen per memo worden aangeleverd. Het is aan de raad om te besluiten of zij dit vervolgens wenst te agenderen. Het conceptvoorstel wordt evenwel niet gewijzigd. Het conceptraadsvoorstel wordt als hamerstuk behandeld in de gemeenteraad. 10. Sluiting De voorzitter sluit de openbare vergadering om uur.

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 21 mei 2013 20.00 uur B.J. Schouten Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Ruimte en Wonen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 20.30 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 juni uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 juni uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 15 juni 2016 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal Vergadering Commissie Bestuur en Middelen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 21.10 uur J.A.J. Aniba Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229425 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon. 10 november uur J. van Rooijen. Gemeentehuis

Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon. 10 november uur J. van Rooijen. Gemeentehuis Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon 10 november 2010 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Gemeentehuis 5229411 Verslag Aanwezig

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 6 maart uur J. van Rooijen. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 6 maart uur J. van Rooijen. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 6 maart 2013 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 27 september uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 27 september uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 27 september 2016 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 1 november Steller Documentnummer Afdeling. J. Cornielje z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Ontwerpbegroting Vixia 2014

Ontwerpbegroting Vixia 2014 Ontwerpbegroting Vixia 2014 Gemeentebladnummer: 2013/30 2013/6568 Vergaderdatum: 27 juni 2013 Agendapunt: Portefeuillehouder Dhr. P. Hovens Steller M. Meurkens Aan de Raad Voorstel: 1. Kennisnemen van

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Datum: dinsdag 19 juni 2018 Aanvangstijd: 20:00 uur Eindtijd: 21.48 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 8 november R12S004/z160047580 Onderwerp 2e MARAP en 2e (meerjaren)begrotingswijziging Sociale Dienst Veluwerand (SDV) Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De Participatiewet

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 10 november e Begrotingswijziging 2015 WOZL 55991

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 10 november e Begrotingswijziging 2015 WOZL 55991 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII IBR 10 november 2015 onderwerp 2e Begrotingswijziging 2015 WOZL 55991 zaakkenmerk Inleiding Recentelijk ontvingen wij van WOZL de 2 e Begrotingswijziging

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - Begroting 2012 Volkskredietbank Noord-Oost Groningen (VKB)

Betreft : RAADSVOORSTEL - Begroting 2012 Volkskredietbank Noord-Oost Groningen (VKB) Betreft : RAADSVOORSTEL - Begroting 2012 Volkskredietbank (VKB) Datum voorstel : 28 oktober 2011 Raadsvergadering d.d. : 22 november 2011 Volgnummer : 2011R0063, agendanummer 10 Taakveld : Werk en inkomen

Nadere informatie

Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41

Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41 Maximaal 1 A4 Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd om - Uitvoering te geven aan de bevoegdheid vastgesteld in artikel

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 22 MEI 2018

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 22 MEI 2018 BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 22 MEI 2018 Aanwezig: Afwezig: Wnd. burgemeester Van Vliet-, de wethouders Luyckx en Struijlaart, secretaris Schadé en locosecretaris

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00509545 Onderwerp Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 27 juni 2017 Samenvatting Het Dagelijks Bestuur (DB) van Baanbrekers heeft de geactualiseerde begroting 2017,

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 9 mei 2012 20.00 uur J. van Rooijen. Raadzaal 5229411

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 9 mei 2012 20.00 uur J. van Rooijen. Raadzaal 5229411 Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 9 mei 2012 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 mei uur J. van Rooijen. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 15 mei uur J. van Rooijen. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 15 mei 2013 20.00 uur J. van Rooijen Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229411 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse

Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Notitie tijdelijke dienstverbanden medewerkers Risse Aanleiding In de vergadering van de Commissie Welzijn op 24 januari 2012 heeft wethouder Litjens van de gemeenteraad de opdracht gekregen om een notitie

Nadere informatie

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren.

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren. Vergadering Raad 04-07-2013 Tijd: 00:00-00:00 Voorzitter: 1 Opening De voorzitter opent de vergadering. 2 Vragenhalfuurtje raadsleden Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon. 21 mei uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon. 21 mei uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang/einde Contactpersoon 21 mei 2013 09.00uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Ontwerpverslag

Nadere informatie

Voorstel Uw raad wordt voorgesteld kennis te nemen van het jaarverslag en de jaarrekening 2017 van Werkplein Fivelingo.

Voorstel Uw raad wordt voorgesteld kennis te nemen van het jaarverslag en de jaarrekening 2017 van Werkplein Fivelingo. Vergadering gemeenteraad d.d. 19 juli 2018 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Jaarstukken 2017 Werkplein Fivelingo Korte inhoud: De gemeente Delfzijl neemt, samen

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 31 mei uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 31 mei uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 31 mei 2016 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- IBR 9 december 2013 Beleidsplan Werk, Inkomen en Sociale Zorg 24579

agendanummer afdeling Simpelveld VI- IBR 9 december 2013 Beleidsplan Werk, Inkomen en Sociale Zorg 24579 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI IBR 9 december 2013 onderwerp Beleidsplan Werk, Inkomen en Sociale Zorg 24579 zaakkenmerk Inleiding In het transitieproces dat Kompas heeft doorgemaakt,

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 25 juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden AGENDAPUNT JAARDOEL VERTROUWELIJK J/N Zienswijzen begroting 2020 [Kies een pictogram]

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1401596 Datum: Portefeuillehouder: 31 oktober 2017 R.J. Helm Domein / Team: MAAD / MOWM Behandeld door: M.C. Kramer-Lok

Nadere informatie

Registratienummer. Datum: 16 september Afdeling / Team: MO / Beleid

Registratienummer. Datum: 16 september Afdeling / Team: MO / Beleid Registratienummer Datum: 16 september 2014 Afdeling / Team: MO / Beleid Onderwerp: De gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015, de meerjarenraming 2016-2018 en de scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap

Nadere informatie

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018

Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 28 september 2017 Agenda nummer 5 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Dienstverleningsovereenkomst en begroting Werkplein Fivelingo 2018 Korte inhoud:

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0012006* 16.0012006 Raadsvergadering: 10 november 2016 Voorstel: 7.41 Agendapunt: 8 Onderwerp WerkSaam Westfriesland: zienswijze ontwerpbegroting 2017

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 81-2019 Datum : 28 mei 2019 B&W datum : 28 mei 2019 Beh. Ambtenaar : Henk ter Beest Portefeuillehouder : J.C. Wikkerink Onderwerp : Beantwoording schriftelijke vragen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005638* 18.0005638 Raadsvergadering: 3-5-2018 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Zienswijzen Jaarstukken 2017, voorjaarsnota 2018 en begroting 2019

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Ja Nee

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Ja Nee RAADSVERGADERit\!C d.d 2!. 1 UNI 2013 llli iiiii iii iii iii iiii i iiiiiiiiiiuiiiiiinlmlmiü~illl '.. - ---- _ c.q ~ ~ avz """' RVB13-004 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- IBR 23 juli 2012 Wet op de basistarieven Hulp bij het huishouden 844

agendanummer afdeling Simpelveld VI- IBR 23 juli 2012 Wet op de basistarieven Hulp bij het huishouden 844 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- IBR 23 juli 2012 onderwerp Wet op de basistarieven Hulp bij het huishouden 844 zaakkenmerk Inleiding Het initiatiefwetsvoorstel Leijten over basistarieven

Nadere informatie

Programma : (2) Openbare Orde en Veiligheid en (6) Welzijn Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs, D.A. Fokkema

Programma : (2) Openbare Orde en Veiligheid en (6) Welzijn Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs, D.A. Fokkema Raadsvoorstel Vergadering : 21 mei 2015 Agendapunt : 8 Status : Informerend Programma : (2) Openbare Orde en Veiligheid en (6) Welzijn Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs, D.A. Fokkema Behandelend ambt.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Raadsinformatiebrief Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Inleiding/Aanleiding Gemeenten ontvangen jaarlijks een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Deze algemene uitkering is een

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet svoorstel Onderwerp: Minimabeleidsplan 2013-2014 Portefeuillehouder: H.G.Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie A. Kiewiet, telefoon ((0591)68 56 21) Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit

Nadere informatie

R.T.G. Onderwerp: Jaarrekening 2007, begrotingswijziging , begroting 2009 en beleidsplan KOMPAS

R.T.G. Onderwerp: Jaarrekening 2007, begrotingswijziging , begroting 2009 en beleidsplan KOMPAS Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 27 mei 2008 Agendapunt: 4 Reg.nr: WEBU/2008/4371 R.T.G. AAN DE RAAD Onderwerp: Jaarrekening 2007, begrotingswijziging 2008-1, begroting 2009 en beleidsplan 2008-2009

Nadere informatie

Zienswijze kaderbrief MGR

Zienswijze kaderbrief MGR Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze kaderbrief MGR 2017-2018 Programma Economie & Werk / Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief / H. Bruls / B. van Hees Samenvatting De

Nadere informatie

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt ' L] Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 446994 Datum: 23 mei 2017 Programma Openbare Orde en Veiligheid Blad : 1 van 5 Commissie : Bestuur

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur L. van Heezik. Raadzaal Vergadering Commissie Onderwijs en Welzijn Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 23 april 2015 20.00 uur L. van Heezik. Raadzaal 5229499

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 23 april 2015 20.00 uur L. van Heezik. Raadzaal 5229499 Vergadering Raad Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 23 april 2015 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2 2.

Nadere informatie

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN Definitieve versie 12-08-2014 Addendum Kaderbrief 2015 gemeente Tubbergen definitieve versie

Nadere informatie

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol Aan de Raad No. : 8/3 Muntendam : 13 april 2017 Onderwerp : Vaststellen gewijzigde re-integratie verordening i.v.m. beschut werken ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie VERSLAG van de op 15 februari 2018 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en omstreken Aanwezig de leden: de heer B.D. Lugthart,

Nadere informatie

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR Betreft Vergaderdatum Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR 28-mei-2015 Gemeenteblad 2015 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. Kennisnemen van de definitief

Nadere informatie

4. Ten aanzien van de conceptmeerjarenbegroting uw zienswijze kenbaar maken aan het bestuur van WOZL.

4. Ten aanzien van de conceptmeerjarenbegroting uw zienswijze kenbaar maken aan het bestuur van WOZL. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 9 februari 2015 Agenda nr: Onderwerp: IROKO-rapport Samen verder bouwen, Strategische visie WOZL Werken is ontwikkelen en participeren, 1 e begrotingswijziging 2015 WOZL

Nadere informatie

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep.

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep. *17.01409* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: J. Wolters Afdeling/cluster: / Telefoonnr.: 0591-535472 Portefeuillehouder: J.F.A. Alberts Registratienummer: 17.01409 Onderwerp: Jaarstukken

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 21 januari 2014 Agendanummer : 7 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : M.A. (Monique) Wong Chung Voorstel aan de raad Onderwerp

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1084737 Datum: Behandeld door: 09 juli 2013 Catalijne Kraijo Afdeling/Team: Werk en Welzijn / Wonen en Wmo Onderwerp: Vaststelling basistarieven

Nadere informatie

Aanleiding Wij willen u informeren over ons besluit over de hulp bij het huishouden vanwege de maatschappelijke invloed die daarvan uitgaat.

Aanleiding Wij willen u informeren over ons besluit over de hulp bij het huishouden vanwege de maatschappelijke invloed die daarvan uitgaat. M E M O R A A D Aan: de leden van de raad Van: college van Heusden Datum: 19 november 2013 maatregelen versobering hulp bij het huishouden Doel: ter kennisname/ter informatie Aanleiding: taakstelling Wmo

Nadere informatie

Onderstaand overzicht uit de voorjaarsnota 2017 is bijgewerkt met de resultaten van de meicirculaire 2016.

Onderstaand overzicht uit de voorjaarsnota 2017 is bijgewerkt met de resultaten van de meicirculaire 2016. Memo Aan: Gemeenteraad Oude IJsselstreek Cc: Van: College B&W Datum: 14 juni 2016 Kenmerk: 16ini01540 Onderwerp: Meicirculaire 2016 Geachte gemeenteraad, In deze memo vindt u de informatie over de Meicirculaire

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering ABM

Resumé van de openbare commissievergadering ABM Resumé van de openbare commissievergadering ABM Datum: donderdag 18 april 2019 Aanvangstijd: 20.00 uur Eindtijd: 22.22 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Raadsvoorstel nr.: Raad d.d.: Portefeuillehouder: J.A. de Boer Budgethouder: W.J. Krijgsman Registratienummer: 07.51601

Raadsvoorstel nr.: Raad d.d.: Portefeuillehouder: J.A. de Boer Budgethouder: W.J. Krijgsman Registratienummer: 07.51601 Raadsvoorstel nr.: Raad d.d.: Portefeuillehouder: J.A. de Boer Budgethouder: W.J. Krijgsman Registratienummer: 07.51601 Onderwerp: Modernisering WSW en Op/maat: overgangsjaar 2008 Financiële dekking: WSW-budget

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie

Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Gedeelte van het verslag met de bespreking van het rapport van de rekenkamercommissie Verslag van de openbare vergadering van de commissie Presentaties, gehouden op maandag 2 november 2015 om 20.00 uur

Nadere informatie

openbaar Onderwerp: Programmabegroting 2016 Permar WS conform advies besloten.

openbaar Onderwerp: Programmabegroting 2016 Permar WS conform advies besloten. Onderwerp: Programmabegroting 2016 Permar WS Rapport aan B&W d.d. 14.10oktober 2015 secretaris V.Raats Paraaf voor akkoord door het hoofd van de afdeling Gemeentewinkel Bedrijfsvoering Samenleving openbaar

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI-19-00499 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2020 en meerjarenbegroting 2020-2024 BsGW Agendapunt 19. Raadsvoorstelnummer 2019-29 Voorstel: 1. In

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.: 2011.06434 Onderwerp : Voorstel tot instemming met de begroting 2012 van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 1 oktober 2013 - Voorrondes

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 1 oktober 2013 - Voorrondes Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 1 oktober 2013 - Voorrondes Nr. Onderwerp Besluit Algemene Zaken Aanwezig: H.J. Al (vz), A. Smit-de Ridder(VLW), H. Mak (SP), J.N. Stevens(GL),

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Tarief Hulp bij

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Voor wat deze agenda betreft komen de agendapunten 3 en 13 voor het spreekrecht in aanmerking.

Voor wat deze agenda betreft komen de agendapunten 3 en 13 voor het spreekrecht in aanmerking. Vergadering Besluitvormende raadsbijeenkomst 23-06-2016 Plaats: Raadzaal Tijd: 19:30-23:00 Voorzitter: dhr. E.R. Jaensch Griffier: dhr. F. Kromhout 1 Opening en mededelingen omtrent de vergadering. tijd:

Nadere informatie

AAN DE RAAD. Op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen worden de Voorlopige Jaarstukken 2018 en Kadernota ter kennisname aangeboden.

AAN DE RAAD. Op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen worden de Voorlopige Jaarstukken 2018 en Kadernota ter kennisname aangeboden. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 10 Voorstel tot kennisneming van de jaarstukken 2018 en de Kadernota 2020-2023 van de VNOG en een zienswijze indienen op de Begrotingswijziging 2019 en concept- Programmabegroting

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 29 augustus Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000018939 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam.

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum raadsvergadering: 28 januari 2016 (Het Debat en Het Besluit) Agendapuntnummer: 3 (Het Debat) en 10 (Het Besluit) Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit

Nadere informatie

Zienswijzen gemeenteraden ontwerpbegroting 2016 VRBZO

Zienswijzen gemeenteraden ontwerpbegroting 2016 VRBZO Zienswijzen gemeenteraden ontwerpbegroting 2016 VRBZO Overzicht zienswijzen gemeenteraden op de ontwerpbegroting 2016 van VRBZO en suggesties daarbij voor behandeling en respons aan de raden. Bij de gemeentenaam

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 13 september uur J.A.J. Aniba. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 13 september uur J.A.J. Aniba. Raadzaal Vergadering Commissie Bestuur en Middelen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 13 september 2011 20.00 uur J.A.J. Aniba Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229425 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Naam van de regeling: Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW)

Naam van de regeling: Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) CONCEPTZIENSWIJZEN GR-BEGROTINGEN 2016 Naam van de regeling: Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) 1. Wat heeft de GR gedaan met de zienswijze bij de vorige begroting?

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/40

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/40 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3-6-2014 Nummer voorstel: 2014/40 Voor raadsvergadering d.d.: 24-06-2014 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 22 juni Voorrondes

Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 22 juni Voorrondes Besluitenlijst Voorrondes Openbaar Raadsavond Wormerland - dinsdag 22 juni 2010 - Voorrondes Nr. Onderwerp Besluit Algemene Zaken 1 Politieke Markt - 2 Vaststellen besluitenlijst voorrondes d.d. 18 mei

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL Besluitenlijst Raadsvergadering 18 december 2014 Raadsgriffie Aanwezig mevrouw M.J. van de Beek-Lindhout (CU), de heren H.M. Brons (GBS), G. van Deelen (SGP), H.A.M. Dekker (CDA),

Nadere informatie

Oplegvel. Onderwerp Normenkader financiële rechtmatigheid 2008 B&W: DOEL: Besluit

Oplegvel. Onderwerp Normenkader financiële rechtmatigheid 2008 B&W: DOEL: Besluit Oplegvel Onderwerp Normenkader financiële rechtmatigheid 2008 Portefeuille Chr. Van Velzen Auteur P. Receveur/K. Roos Telefoon 5113053 E-mail: p.receveur@haarlem.nl CS/CC en MS/JZ Reg.nr. 2008/163265 Bijlagen

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 februari 2014 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Simpelveld

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 februari 2014 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Simpelveld Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII IBR 13 februari 2014 onderwerp Reintegratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Simpelveld 2014 24673 zaakkenmerk Inleiding In het kader van de Wet

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Collegevergadering 21-04-2015 Aanwezig:

Openbare besluitenlijst Collegevergadering 21-04-2015 Aanwezig: Openbare besluitenlijst Collegevergadering 21-04-2015 Aanwezig: Akkermans, D.A.M. (Burgemeester) Custers, Mr. J.E.M. (Wethouder) Willems, J.W. (Wethouder) Bisscheroux, J.W.P.M. (Wethouder) Opreij, Drs.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr. 5

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr. 5 Raadsvoorstel Agenda nr. 5 Onderwerp: Instemmen met het Plan van aanpak verlagen uitgaven BUIG middelen. Soort: Kaderstellend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder: A.H.M. van Bussel Zaaknummer:

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD 2014

VERGADERING GEMEENTERAAD 2014 VERGADERING GEMEENTERAAD 2014 VOORSTEL Registratienummer 1148435 Bijlage(n) 4 Onderwerp gewijzigde begroting 2014, ontwerp begroting 2015, meerjarenraming 2016-2018 en de scenariokeuze transitie werkvoorzieningschap

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Zienswijze voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant. Status Oordeelvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Zienswijze voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant. Status Oordeelvormend Datum: 24-03-15 Onderwerp Zienswijze voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant Status Oordeelvormend Voorstel 1. Kennis nemen van de voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant zoals opgesteld door het GGD-Dagelijks

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE STEDE BROEC D.D. 18 OKTOBER 2016.

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE STEDE BROEC D.D. 18 OKTOBER 2016. OPENBARE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE STEDE BROEC D.D. 18 OKTOBER 2016 Aanwezig: Afwezig: M. Goldschmeding, burgemeester, N. Slagter, B. Nootebos en

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt 15 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 447274 Datum: Programma : Wmo, Jeugd, W&l Blad : Commissie : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie