ACTIEPLAN Lokaal Multidisciplinair Netwerk Zuid West-Vlaanderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACTIEPLAN 2015. Lokaal Multidisciplinair Netwerk Zuid West-Vlaanderen www.lmn-zwv.be"

Transcriptie

1 1 ACTIEPLAN Huisartsen sensibiliseren Zolang het pilootproject loopt blijft het promoten van de zorgtrajecten de kerntaak van LMN ZWV. Daarom wil LMN ZWV de werking van het LMN en de ondersteuning door de ZTP blijven kenbaar maken onder de huisartsen zodat alle huisartsen de zorgtrajecten kennen, overtuigd raken van de meerwaarde en een zorgtraject kunnen opstarten. Het individueel bezoeken van huisartsen wordt in 2015 verder gezet (one-to-one ondersteuning): HAIO s die starten in de regio worden gecontacteerd augustusseptember De ZTP gaat langs bij huisartsen die individuele ondersteuning wensen De ZTP trachten de huisartsen die niet geïnteresseerd zijn in de zorgtrajecten te traceren om hen extra te informeren Het ZT CNI wordt meer benadrukt Communicatiemap CNI Voorbereiding navorming 2016 De ZTP biedt individuele ondersteuning aan (telefonisch of via mail): alle huisartsen kunnen bij de ZTP terecht voor vragen, opmerkingen, rond de zorgtrajecten. Dit wordt bekend gemaakt onder de artsen door het versturen van een halfjaarlijkse e- mail, door contacten tijdens activiteiten zoals symposia, LOK s en WDO s worden opnieuw gecontacteerd (telefonisch en via mail) om een vervolgprogramma aan te bieden. Het onderwerp kan bepaald worden in overleg met de LOK- / WDO-verantwoordelijke. Volgende pakketten worden aangeboden: Opstart van insuline (12/03/2015, 30/04/2015, 04/06/2015 (+ diabetesloksymposium DM)) Nieuwe orale antidiabetica Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie Zorgtraject diabetes (07/05/2015) Casussen diabetes Educatie Dieetadvies en podologie (09/06/2015) Samenwerking met apothekers EMD Rijbewijs Overzicht eerste lijn Andere ideeën zijn bespreekbaar. Mail 19/01/2015 september nieuwe mail Naar jaarlijkse gewoonte worden er voor het academiejaar één of twee multidisciplinaire navormingen georganiseerd door het LMN. Onderwerpen die als prioriteit werden aangeduid zijn: Oftalmologie (03/02/2015) Diabetesvoet

2 2 Vanuit het LMN worden documenten ontwikkeld en up-to-date gehouden die huisartsen ondersteuning bieden bij hun praktijkvoering, onder andere: Communicatiemappen Voorschriften(boekjes): educatie, dieetadvies, podologie, oftalmologie Flowcharts (worden niet meer up to date gehouden) Standaard laboformulier voor patiënten met een ZT CNI Mogelijkheid om gratis een 24u-bloeddrukmeter te lenen Info over het rijbewijs: Uitdelen affiches en flyers aan huisartsen en educatoren Infovergadering met de dienst burgerzaken van elke gemeente Overleg met Diabetes Liga De informatie op de website wordt up-to-date gehouden. In de nieuwsbrief van HZW wordt info gepubliceerd rond het LMN en de zorgtrajecten. Het voorschrijven van educatie, dieetadvies en podologie wordt gestimuleerd door het verdelen van voorschriftenboekjes. 2. Informatieverspreiding rond de zorgtrajecten Het LMN heeft de belangrijke taak om alle informatie rond de zorgtrajecten in te zamelen en te verspreiden onder alle betrokken partijen. Informatie (nieuwigheden, aanpassingen, wijziging in de regelgeving) rond de zorgtrajecten wordt verzameld, geüpdate en verspreid via verschillende kanalen naar alle organisaties, disciplines, zorgverleners die meewerken aan de zorgtrajecten (via mail, via de website, op navormingen). Alle partners kunnen bij de ZTP terecht met hun vragen of opmerkingen. Nieuwigheden worden via mail naar het netwerk verstuurd. De informatie op de LMN-website wordt up-to-date gehouden. Artikels rond de zorgtrajecten worden opgenomen in de nieuwsbrief van HZW. Het LMN helpt mee aan het up-to-date houden van het thuiszorgzakboekje van het SEL Zuid-West-Vlaanderen. 3. IT promoten Aangezien de (medische) ICT in sneltempo evolueert en heel wat nieuwe toepassingen worden ontwikkeld (elektronisch voorschrijven, e-health, eerstelijnskluizen, ) blijft IT een prioriteit voor het LMN Zuid West-Vlaanderen. Alles staat of valt met een goede registratie in het EMD. IT-ondersteuning voor huisartsen is bijgevolg zeer belangrijk (gegevensuitwisseling, correcte registratie, coderen, ). Het EMD-gebruik onder de huisartsen wordt gestimuleerd door het initiatief éénlijn.be mee te promoten. Organisatie spoor 1 en 2 (Windoc, Medidoc, Health One en CareConnect + voor educatoren) De ontwikkelingen rond gegevensdeling worden van nabij opgevolgd (Point-to-point communicatie, e-health, Vitalink, HUBs en MetaHub, )

3 3 Infoverspreiding uitrol Vitalink Het project MediMail bij een aantal lokale educatoren, diëtisten en podologen wordt verder opgevolgd en geëvalueerd. MEDIRIS 4. Multidisciplinaire samenwerking optimaliseren De LMN werden oorspronkelijk opgericht om de zorgverleners te ondersteunen bij de zorgtrajecten. Het LMN kan en mag nu ook ruimer werken rond chronische zorg. De samenwerking tussen de verschillende zorgverleners blijft dan ook 1 van de belangrijkste peilers van het LMN. Tijdens de eerste twee jaar werd vooral gewerkt rond het opmaken van samenwerkingsafspraken. Nu deze samenwerkingsafspraken op punt staan, is een volgende stap het multidisciplinaire samenwerken optimaliseren. Aangezien het zorgtraject een taak is voor de eerste lijn, worden eerstelijnsgezondheidswerkers preferentieel gepromoot. De samenwerking met het SEL wordt onderhouden door halfjaarlijks een overleg te plannen en door de participatie van de SEL-coördinator in de stuurgroep zorgtrajecten. Contacten met partners uit de 1e en 2e lijn worden onderhouden door op regelmatige basis contact op te nemen (mail, telefonisch, persoonlijk contact). Er wordt een infosessie georganiseerd voor woon- en zorgcentra en CRA s Samen met de 2e lijn wordt de coaching voor eerstelijnseducatoren georganiseerd. Het LMN vraagt na bij de educatoren aan welke onderwerpen er nood is om extra informatie over te krijgen Samenwerkingsafspraken worden up-to-date gehouden door minstens 1 multidisciplinaire opvolgvergadering te organiseren met alle betrokken zorgverleners en waarbij de gemaakte samenwerkingsafspraken geëvalueerd worden. 26/06/2015 (educatoren, diëtisten en podologen) De samenwerking met lokale endocrinologen wordt verder geoptimaliseerd door minstens 1 overlegmoment te plannen met de endocrinologen uit de 3 ziekenhuizen. Er wordt gestreefd naar educatie in 1 e lijn bij de grote meerderheid van de zorgtrajectpatiënten Binnen het LMN ZWV wordt veel belang gehecht aan de rol en de meerwaarde van de educatoren in de 1 e lijn. Er wordt een vergadering georganiseerd met de lokale educatoren waarbij richtlijnen worden opgesteld betreffende: Evaluatievergadering op 13/02 gebruik communicatiemap opvolging educatie faciliteren van de doorverwijzing naar specialist en andere zorgverleners EXTRA: Eenlijn - spoor 1 voor educatoren (20/03/2015) Uitleg aan educatoren die zich nieuw vestigen in de regio Provinciale navormingen (18/06 in Kortrijk) De samenwerking met apothekers wordt via De Westvlaamse apothekersvereniging geëvalueerd. Apothekers worden via hun beroepsvereniging door het LMN geïnformeerd.

4 4 Huisartsen worden extra geïnformeerd over het opmaken van een correct voorschrift Nieuwsbrief maart 2015 Er wordt een vorming opstart van insuline georganiseerd voor apothekers Data: 22/01/2015, 29/01/2015, 12/02/2015 Er worden infosessies over de zorgtrajecten georganiseerd waarop zowel lokale huisartsen als lokale apothekers worden uitgenodigd Evaluatievergadering 11/06/2015 Diëtisten en podologen worden ondersteund en verder kenbaar gemaakt onder de huisartsen: Hun presentatie waarin ze zichzelf en hun discipline voorstellen wordt gepromoot onder de huisartsen Aparte voorschriftenboekjes worden verspreid onder de huisartsen De diabetespas wordt gepromoot om huisartsen te stimuleren om reeds voor de zorgtrajecten patiënten door te verwijzen Provinciale navorming voor podologen (05/05) en diëtisten (24/09) Nefrologen Evaluatievergadering (18/05) De samenwerking tussen huisarts en oftalmoloog wordt verder opgevolgd en uitgewerkt. Een zorgtrajectpromotor gaat langs bij de oftalmologen. Het verbeteren van de verslaggeving naar huisarts en endocrinoloog is hierbij prioriteit. In 2015 wordt samen een navorming georganiseerd de oftalmoloog en de diabetespatiënt (03/02/2015) Het optimaliseren van de multidisciplinaire samenwerking is het centrale thema van de jaarlijkse vergadering van de stuurgroep LMN (november). Het LMN volgt de ontwikkelingen rond chronische zorg op en bekijkt de opportuniteiten. De stuurgroep stelt richtlijnen op waaraan een project rond chronische zorg moet voldoen om dit al dan niet op te nemen in het takenpakket van de zorgtrajectpromotor (CHARTER) Overleg met de directie van de 3 ziekenhuizen in de regio (03/06/2015) De WZC zijn onvoldoende op de hoogte van de zorgtrajecten. Er wordt een vorming georganiseerd voor / in WZC Het LMN volgt de ontwikkelingen rond het zorgregiodecreet op Het LMN neemt deel aan het pilootproject zorgregio Waregem Netwerkdag in Hasselt (21/03/2015) Overleg VAZG: voorstelling samenwerking in ZWV (11/06/2015) Er wordt een initiatief genomen om praktijkassistenten samen te brengen zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. Knelpunten worden op provinciaal niveau geïnventariseerd en aan hogere instanties gemeld (RIZIV, Vlaamse overheid, mutualiteiten)

5 5 Mutualiteiten: rappelsysteem invoeren zodat de patiënt 3 maanden voor de vervaldatum een melding krijgt dat hij naar de specialist moet gaan om zijn voordelen niet te verliezen 5. De bevolking sensibiliseren Naast het sensibiliseren van de huisartsen is het van belang de bevolking te sensibiliseren. FoodSteps FoodSteps wordt verder uitgewerkt als aanspreekpunt rond diabetes in de regio. Organisatie kunnen bij FoodSteps terecht voor o.a.: invullen van infonamiddagen 31/03/2015: Thuiszorg in de kijker 21/05/2015: infonamiddag Bond Moyson 18/06/2015: Mythes en misverstanden over diabetes (i.s.m. de lokale afdeling van de DL) beursstand rond diabetes Info aan lokale besturen 17/03/2015: toelichting op LST Zwevegem FoodSteps werkt actief mee aan lokale initiatieven rond diabetes. FoodSteps organiseert opnieuw een activiteit voor het brede publiek waarbij de zorgtrajecten gepromoot worden en waarbij de nadruk ligt op de gezondheidswinst. Voorbereidend verleg DL op 27/03/2015 Het gebruik van de communicatiemap wordt gestimuleerd. Groepssessies educatie worden georganiseerd. Patient Empowerment wordt aangemoedigd: patiënten worden gestimuleerd om zelf verantwoordelijkheid op te nemen. Aandachtspunten zijn: Binnen de 12 maanden een afspraak bij de specialist Enkel voorschriften na consultatie Steeds recente bloedwaarden meehebben op consultatie bij de specialist

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 ACTIEPLAN 2017 1. Algemeen De stuurgroep van het LMN ZWV komt om de 6 weken samen op een donderdagmiddag De stuurgroep LMN gaat door op de laatste vrijdag van

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Aanwezig: Dr. Bayart Leon, Dr. Bossuyt Bart, Dr. Boumendil Areski, Dr. Crepel Thierry, Dr. Deleu Gilles, Dr. Devriendt Ivan, Dr. Vanneste Luc Verontschuldigd: Dr. Leenknegt John, Descamps Julie PUNT WAT

Nadere informatie

LMN-nieuws Het zorgtraject up to date

LMN-nieuws Het zorgtraject up to date Juni 2011 Jaargang 1, nummer 2 LMN-nieuws Het zorgtraject up to date In deze nieuwsbrief: Nieuwe eenheid voor HbA1c Enkele interessante weetjes Verplichte educatie Doorverwijzing naar diëtist en podoloog

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Y:\\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten\stuurgroep\01- Aanwezig: Dr. Thierry Crepel, Dr. Martin Poot, Dr. Koen Viaene, Dr. Stefaan Viaene, Julie Descamps, Stefanie Desmet, Karlien Lapierre Verontschuldigd:

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Aanwezig: Dr. Bayart Leon, Dr. Bossuyt Bart, Dr. Boumendil Areski, Dr. Crepel Thierry, Dr. Leenknegt John, Dr. Vanneste Luc, Descamps Julie Verontschuldigd: Dr. Deleu Gilles, Dr. Deleu Dominique, Dr. Devriendt

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Aanwezig: Dr. Bossuyt Bart, Dr. Boumendil Areski, Dr. Crepel Thierry, Dr. Devriendt Ivan, Dr. Leenknegt John, Dr. Vanneste Luc, Van Den Moorter Eve (stagiair Dr. Boumendil) Verontschuldigd: Dr. Deleu Gilles,

Nadere informatie

Hoe gaat het zorgtraject diabetes type 2 er in de toekomst uitzien? Stand van zaken na de evaluatie

Hoe gaat het zorgtraject diabetes type 2 er in de toekomst uitzien? Stand van zaken na de evaluatie Hoe gaat het zorgtraject diabetes type 2 er in de toekomst uitzien? Stand van zaken na de evaluatie NVKVV Oostende 27 april 2015 1 Inleiding 2 1 Wat is een zorgtraject? Nieuwe aanpak van een chronische

Nadere informatie

Presentaties. De volgende sprekers gaven een voordracht (telkens met desbetreffende discipline):

Presentaties. De volgende sprekers gaven een voordracht (telkens met desbetreffende discipline): Multidisciplinair ontmoetingsmoment zorgtrajecten 12-12-12, Baudelohof Gent 20u30-23u00 Samenvatting: De zin, de meerwaarde en de voordelen van de zorgtrajecten werden aangetoond, ondanks verschillende

Nadere informatie

Lokaal Multidisciplinair Netwerk NOORDERKEMPEN

Lokaal Multidisciplinair Netwerk NOORDERKEMPEN Lokaal Multidisciplinair Netwerk NOORDERKEMPEN Inhoud LMN? Functie? Website Wat is een LMN? Opgestart in 2009 Opgericht ter ondersteuning van zorgverleners bij het aangaan van zorgtrajecten Initiatief

Nadere informatie

Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN. Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015

Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN. Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015 Toren van Babel & KLINISCHE INFORMATIESYSTEMEN Netwerkdag Chronische Zorg 21 maart 2015 Apr. Lieven Zwaenepoel Brabants Apothekers Forum Vlaams Apothekers Netwerk ICT Ondersteuning voor de 1 ste lijn Wat

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Y:\\2018\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten\stuurgroep\01- Aanwezig: Dr. Areski Boumendil, Dr. Thierry Crepel, Dr. Martin Poot, Dr. Koen Viaene, Dr. Stefaan Viaene, Julie Descamps, Tine Vermeersch, Stefanie

Nadere informatie

een kort stukje Spoor 1... Bevorderen van de samenwerking en de gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren Bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid

een kort stukje Spoor 1... Bevorderen van de samenwerking en de gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren Bevorderen van de gebruiksvriendelijkheid ICT- ondersteuning voor zorgverstrekkers in de eerstelijnsgezondheidszorg een kort stukje Spoor 1... Doelstellingen ü ü ü ü Bevorderen van de samenwerking en de gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren

Nadere informatie

Analyse van de percepties van diabeteseducatoren t.a.v. het zorgtraject Diabetes. (regio Destelbergen-Gent-Melle-Merelbeke)

Analyse van de percepties van diabeteseducatoren t.a.v. het zorgtraject Diabetes. (regio Destelbergen-Gent-Melle-Merelbeke) Analyse van de percepties van diabeteseducatoren t.a.v. het zorgtraject Diabetes. (regio Destelbergen-Gent-Melle-Merelbeke) November 202 Stuurgroep LMN Samen in Zorg (L. Alleman, E. Beddeleem, dr. C. Besard,

Nadere informatie

Nieuwe richtlijnen diabetes

Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes In de loop van 2016 zijn er verschillende nieuwe richtlijnen gecommuniceerd en sinds 1 mei 2018 gelden er opnieuw nieuwe regelgevingen niet eenvoudig

Nadere informatie

Hoe verloopt de samenwerking in het zorgtraject diabetes type 2?

Hoe verloopt de samenwerking in het zorgtraject diabetes type 2? Hoe verloopt de samenwerking in het zorgtraject diabetes type 2? Een critical incident analyse in de regio centraal West-Vlaanderen Auteur Sara Defreyne is zorgtrajectpromotor van het Lokaal Multidisciplinair

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Y:\\2016\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten\stuurgroep\10- Aanwezig: Dr. Areski Boumendil, Dr. Bart Bossuyt, Dr. Thierry Crepel, Dr. Martin Poot, Dr. Koen Viaene, Dr. Stefaan Viaene, Stefanie Desmet, Karlien

Nadere informatie

Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen?

Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen? Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen? 1. Inleiding Het LMN (Lokaal Multidisciplinair Netwerk) Regio Gent werd in 2010 opgericht ter ondersteuning van de zorgtrajecten en meer algemeen ter ondersteuning

Nadere informatie

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015

V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 V.A.N.-TOP MINISTER JO VANDEURZEN 21 NOVEMBER 2015 ZORG IN EVOLUTIE 2 ZORG IN EVOLUTIE Professioneel gestuurde zorg Hospitalocentrisme Gezondheidszorg welzijn gescheiden Nadruk acute geneeskunde Aanbodgestuurde

Nadere informatie

Medisch farmaceutisch overleg voor de

Medisch farmaceutisch overleg voor de Medisch farmaceutisch overleg voor de huisarts om je rol in de eerste lijn te versterken Medisch Farmaceutisch Overleg Een MFO (medisch farmaceutisch overleg) wordt georganiseerd om de multidisciplinaire

Nadere informatie

LMN Maas en Kempen LOK Bree-Meeuwen Gruitrode 5.09.2013

LMN Maas en Kempen LOK Bree-Meeuwen Gruitrode 5.09.2013 LMN Maas en Kempen LOK Bree-Meeuwen Gruitrode 5.09.2013 Diabetes Praktische tips Chronische nierinsufficiëntie Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie wie? GFR < 45 ml/min/1,73m 2 (MDRD-formule) EN/OF

Nadere informatie

LMN: Lokaal Multidisciplinair Netwerk. Communicatie & samenwerking centraal

LMN: Lokaal Multidisciplinair Netwerk. Communicatie & samenwerking centraal LMN: Lokaal Multidisciplinair Netwerk Communicatie & samenwerking centraal Inhoud Wie is wie? LMN: Waarom? Wat? Wanneer? Hoe? Waar? Waarom? Waarom richtte men het LMN op? Wat & Wanneer? Hoe? Waar? Wat

Nadere informatie

LMN Maas en Kempen LOK

LMN Maas en Kempen LOK LMN Maas en Kempen LOK 13.03.2014 Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie wie? GFR < 45 ml/min/1,73m 2 (MDRD-formule) EN/OF proteïnurie > 1g/dag (2x bevestigd, tussentijd min. 3 maanden) + > 18 j + niet

Nadere informatie

18/06/2014 GROEPSVOORLICHTING DIABETES INHOUD WAAROM INFO OVER DIABETES? Info diabetes Prevalentie Types

18/06/2014 GROEPSVOORLICHTING DIABETES INHOUD WAAROM INFO OVER DIABETES? Info diabetes Prevalentie Types INHOUD GROEPSVOORLICHTING DIABETES W E R K G R O E P D I AB E T E S L M N Z U I D E R K E M P E N Info diabetes Prevalentie Types Wat is LMN Werkgroep diabetes Conversation Maps Wat? Samenwerking lokaal

Nadere informatie

Jaarverslag van een huisartsenkring

Jaarverslag van een huisartsenkring Jaarverslag van een huisartsenkring ZG/WEL-HAK01-150504 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

LMN Maas en Kempen LOK

LMN Maas en Kempen LOK LMN Maas en Kempen LOK 18.11.2013 CHRONISCHE NIERINSUFFICIËNTIE Zorgtraject DIABETES verschillende programma s VARIA Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie wie? GFR < 45 ml/min/1,73m 2 (MDRD-formule)

Nadere informatie

Pijler 1 - beslissingsondersteuning

Pijler 1 - beslissingsondersteuning praktischer 1 Pijler 1 - beslissingsondersteuning Beschrijving - Aanreiken van evidence-based informatie en richtlijnen; - Informeren van zorgverstrekkers; - Expertisebevordering; - Praktijkondersteuning;

Nadere informatie

ehealth en continuïteit in farmacologische zorg in de ouderenzorg

ehealth en continuïteit in farmacologische zorg in de ouderenzorg ehealth en continuïteit in farmacologische zorg in de ouderenzorg Apothekers: Inge Huysentruyt en Thibaut Blanckaert éénlijn.be : Johan Uvin Huisarts : Lut Depoorter Wat is ehealth? Wat is farmacologische

Nadere informatie

Medisch Farmaceutisch Overleg

Medisch Farmaceutisch Overleg Medisch Farmaceutisch Overleg Een MFO (medisch farmaceutisch overleg) wordt georganiseerd om de multidisciplinaire samenwerking tussen artsen en apothekers te stimuleren. Het belangrijkste doel is het

Nadere informatie

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen 7. Zorgtrajecten Inleiding Een zorgtraject beoogt een multidisciplinaire benadering van de chronisch zieke patiënt. De toepassing van een zorgtraject gaat echter gepaard met een aantal administratieve

Nadere informatie

Starten met het Vitalink medicatieschema

Starten met het Vitalink medicatieschema Starten met het Vitalink medicatieschema ICT-ondersteuner 14 oktober 2015 - Halle 1 Agenda Kennismaking Wat is Vitalink en hoever staan we? Opzet van dit Vitalink Clusters project (met ondersteuning van

Nadere informatie

MEDICATIESCHEMA, EEN VERSNELLING HOGER Wim Van Slambrouck, Senior Projectleider ICT, Agentschap Zorg en Gezondheid

MEDICATIESCHEMA, EEN VERSNELLING HOGER Wim Van Slambrouck, Senior Projectleider ICT, Agentschap Zorg en Gezondheid MEDICATIESCHEMA, EEN VERSNELLING HOGER Wim Van Slambrouck, Senior Projectleider ICT, Agentschap Zorg en Gezondheid MEDICATIESCHEL OP VITALINK BEKNOPTE INTRODUCTIE > Waarom? Voor het veilig delen van zorg

Nadere informatie

HZW Nieuwsbrief. Nr. 78 Jaargang 9 Februari Vlaams subsidiebesluit Huisartsenkringen. Wereldnierdag - 10 maart 2016

HZW Nieuwsbrief. Nr. 78 Jaargang 9 Februari Vlaams subsidiebesluit Huisartsenkringen. Wereldnierdag - 10 maart 2016 HZW Nieuwsbrief Nr. 78 Jaargang 9 Februari 2016 In deze nieuwsbrief Woord vooraf De kring binnen en buiten Vlaams subsidiebesluit Huisartsenkringen Nieuws van het LMN Wereldnierdag - 10 maart 2016 Multidisciplinaire

Nadere informatie

Zorgtraject diabetes en chronische nierinsufficiëntie Veelgestelde vragen

Zorgtraject diabetes en chronische nierinsufficiëntie Veelgestelde vragen Zorgtraject diabetes en chronische nierinsufficiëntie Veelgestelde vragen 1. Is er steeds een attest van de educator vereist bij het afleveren van zelfzorgmateriaal? Sinds 1 april 2010 is een attest van

Nadere informatie

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens

Huisarts, Go for IT. Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Huisarts, Go for IT Dr. H.Van Pottelbergh Dr. Leo Geudens Gezondheidszorg in 2020 Kwaliteit Betaalbaarheid Toegankelijkheid Continuïteit Accent op chronische zorg Integrale (horizontale) zorg Mobiliteit

Nadere informatie

Pilootproject Pajottenland

Pilootproject Pajottenland Pilootproject Pajottenland aanpak stuurgroep Initiatief HAK Pajottenland i.s.m. LMN Pajottenland - SEL Pajottenland - Apotheker - Kinesitherapeut - Thuisverpleegkundige Regio Pajottenland Asse Brussel

Nadere informatie

Voorwaarden Regelgeving Planning en/of Pop-up Initiële opstarteducatie: 5 x 30 min. Bijkomende opstarteducatie: max. 5 x 30 min.

Voorwaarden Regelgeving Planning en/of Pop-up Initiële opstarteducatie: 5 x 30 min. Bijkomende opstarteducatie: max. 5 x 30 min. OVERZICHT REGELGEVING ZORGTRAJECTEN ZORGTRAJECT DIABETES Registratie zorgtraject Datum start Zorgtraject diabetes: / / Voorwaarden Regelgeving Planning en/of Pop-up Educatie Initiële opstarteducatie: 5

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Aanwezig: Dr. Leon Bayart, Dr. Bart Bossuyt, Dr. Areski Boumendil, Dr. Thierry Crepel, Dr. Gilles Deleu, Dr. Ivan Devriendt, Dr. John Leenknegt, Dr. Luc Vanneste, Julie Descamps Verontschuldigd: / PUNT

Nadere informatie

Verslag vergadering LMN Pallieterland 9 november 2011

Verslag vergadering LMN Pallieterland 9 november 2011 Verslag vergadering LMN Pallieterland 9 november 2011 Aanwezig: Dr. J. Dewachter, Dr. P. Pattyn, Dr. J. Piryns, Dr. W. Reyntjens, Dr. W. Rigaux HPO Dr. F. Peiffer, Dr. I. Schoemaker endocrinologen Els

Nadere informatie

ACHIL: evaluatie van de zorgtrajecten diabetes mellitus type 2 en chronische nierinsufficiëntie

ACHIL: evaluatie van de zorgtrajecten diabetes mellitus type 2 en chronische nierinsufficiëntie ACHIL: evaluatie van de zorgtrajecten diabetes mellitus type 2 en chronische nierinsufficiëntie Achil Phase 1 (2009-2013). Ambulatory Care Health Information Laboratory Feedback rapport Lokale Multidisciplinaire

Nadere informatie

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 In mei 2015 richtte het Riziv een ad hoc werkgroep op genoemd diabetes type 2 en comorbiditeit. Een afgevaardigde van de commissie

Nadere informatie

Heusden-Destelbergen samen in zorg 17/01/2013

Heusden-Destelbergen samen in zorg 17/01/2013 Heusden-Destelbergen samen in zorg 17/01/2013 VERSLAG Aanwezigen (lijst in bijlage): 9 apothekers, 2 diëtisten, 4 diabeteseducatoren, 11 verpleegkundigen, 13 huisartsen, 2 kinesisten, 1 kinesist-podoloog,

Nadere informatie

Vitalink. Concept en stand van zaken 19/11/2011

Vitalink. Concept en stand van zaken 19/11/2011 Vitalink Concept en stand van zaken 19/11/2011 Agenda Concept Vitalink Vitalink in de praktijk Medicatieschema als eerste module Medicatieschema: pilootproject Vragen en suggesties CONCEPT VITALINK Concept

Nadere informatie

Vlaams ICT beleid en de toekomstplannen van de Vlaamse overheid met betrekking tot e-health

Vlaams ICT beleid en de toekomstplannen van de Vlaamse overheid met betrekking tot e-health Vlaams ICT beleid en de toekomstplannen van de Vlaamse overheid met betrekking tot e-health Inleiding De maatschappij confronteert ons met nieuwe uitdagingen. Een van de antwoorden is de uitbouw van ICT

Nadere informatie

DIGITALE SAMENWERKING EN

DIGITALE SAMENWERKING EN DIGITALE SAMENWERKING EN GEGEVENSDELING Eénlijn.be helpt je verder! Inhoudstafel In deze brochure......2 Doelstellingen éénlijn.be...3 Zelf een sessie organiseren?...3 Algemene Verkenningstocht egezondheid...4

Nadere informatie

Huisarts en nieren. Dr Stein Bergiers 23 mei 2017

Huisarts en nieren. Dr Stein Bergiers 23 mei 2017 Huisarts en nieren Dr Stein Bergiers 23 mei 2017 Prevalentie Chronisch nierfalen is een frequent probleem egfr < 60ml = 13% 10% bij mannen, 16% bij vrouwen Sterke toename met de leeftijd Terminaal nierfalen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. De eerste nieuwsbrief. Wachtpostproject. kringweekend LMN. Wachtdienst Bijscholing LMN Kringweekend

NIEUWSBRIEF. De eerste nieuwsbrief. Wachtpostproject. kringweekend LMN. Wachtdienst Bijscholing LMN Kringweekend NIEUWSBRIEF Verschijnt als t past De eerste nieuwsbrief In een periode waarin de geneeskunde zo sterk verandert, zowel qua inhoud als qua organisatie, waarin ook de overheid veel beslist of niet beslist,

Nadere informatie

Interprofessionele vorming Omgeving Brugse Poort

Interprofessionele vorming Omgeving Brugse Poort Interprofessionele vorming Omgeving Brugse Poort Brugse Poort Rooigem Elisabethbegijnhof Papegaai Bloemekenswijk Rabot Blaisantvest Ken jij je collega-zorgverleners uit de buurt? Ondersteunende maatregelen

Nadere informatie

11 juni 2015 Hotel Beveren

11 juni 2015 Hotel Beveren 11 juni 2015 Hotel Beveren Inleiding en verwelkoming Dr. Benny Saeys Jaarverslag 2014 Dr. Jan Van Beveren Financieel verslag 2014 Dr. Simone Hille Kwijting van de bestuurders Dr. Simone Hille Ethische

Nadere informatie

Thuisverpleegkundigen en ehealth

Thuisverpleegkundigen en ehealth Thuisverpleegkundigen en ehealth Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Studiedag thuisverpleegkundigen - 19 maart 2013 TRENDS GEZONDHEIDSZORG meer chronische zorg i.p.v. louter acute zorg zorg op afstand

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Y:\\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten\stuurgroep\03- Aanwezig: Dr. Areski Boumendil, Dr. Thierry Crepel, Dr. Martin Poot, Dr. Koen Viaene, Dr. Stefaan Viaene, Stefanie Desmet, Karlien Lapierre Verontschuldigd:

Nadere informatie

Bijkomende informatie, gecommuniceerd door het RIZIV op 24 april, is in onderstaande tekst aangevuld en gemarkeerd.

Bijkomende informatie, gecommuniceerd door het RIZIV op 24 april, is in onderstaande tekst aangevuld en gemarkeerd. NIEUWSBRIEF april 2018 Lokaal Multidisciplinair Netwerk Aalst Nieuwe regelgeving zorgtraject en voortraject: bijkomende informatie Bijkomende informatie, gecommuniceerd door het RIZIV op 24 april, is in

Nadere informatie

Verslag vergadering LMN Pallieterland 12 september 2012

Verslag vergadering LMN Pallieterland 12 september 2012 Verslag vergadering LMN Pallieterland 12 september 2012 Aanwezig: Dr. J. Dewachter, Dr. P. Pattyn, Dr. J. Piryns, Dr. W. Reyntjens HPO Dr. F. Peiffer, Dr. I. Schoemaker endocrinologen Els Broeckx, Lieve

Nadere informatie

Brugge op schema! Oostkamp op schema! Dr Lut Depoorter huisarts

Brugge op schema! Oostkamp op schema! Dr Lut Depoorter huisarts Brugge op schema! Oostkamp op schema! Dr Lut Depoorter huisarts Vitalink medicatieschema Deze 2 pilootprojecten worden opgestart met als doel het opstellen en het verder optimaliseren van een eenvormig,

Nadere informatie

Het opstarten van een zorgtraject diabetes mellitus en chronische nierinsufficiëntie

Het opstarten van een zorgtraject diabetes mellitus en chronische nierinsufficiëntie Het opstarten van een zorgtraject diabetes mellitus en chronische nierinsufficiëntie Handleiding voor LOK-groepen Domus Medica, 2009 1 Doel van het programma Huisartsen in de mogelijkheid stellen een zorgtraject

Nadere informatie

ehealth Stand van zaken

ehealth Stand van zaken ehealth Stand van zaken Wat hebben we erbij te winnen? Efficiëntie in de consultatie Ondersteuning in de consultatie Organisatie van teamwork Informatie naar 2 e lijn Administratieve vereenvoudiging Tijdswinst

Nadere informatie

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Informatie voor patiënten Februari 2011 In samenwerking met zorgtrajectpromotoren Uw gegevens Naam: Adres:. Telefoon/GSM: E-mailadres:. Geboortedatum:. Kleefbriefje

Nadere informatie

Stappenplan ZORGTRAJECT DIABETES TYPE 2

Stappenplan ZORGTRAJECT DIABETES TYPE 2 Stappenplan ZORGTRAJECT DIABETES TYPE 2 Uw gegevens Naam: Adres:... Telefoon/GSM: Emailadres: Samenvatting belangrijke gegevens in mijn zorgtraject: ZORGTRAJECT loopt van (startdatum) tot TYPE GLUCOSEMETER

Nadere informatie

Diabetes. jouw thuisverpleging. onze expertise.

Diabetes. jouw thuisverpleging. onze expertise. Diabetes jouw thuisverpleging. onze expertise. Diabetes... en nu? Diabetes is een chronische aandoening die hoe langer hoe meer Belgen treft. Een gezonde levensstijl is de beste preventie tegen uitbreiding

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel,

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel, RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 Tervurenlaan 211-1150 Brussel Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE Nota

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. Educatie in eerste lijn zorgtraject diabetes. Zorgtraject diabetes type 2 & chronische nierinsufficiëntie

VOORSCHRIFTEN. Educatie in eerste lijn zorgtraject diabetes. Zorgtraject diabetes type 2 & chronische nierinsufficiëntie HUISARTSEN KRING ANTWERPEN NOORD VZW Geneesherenkring Merksem - Schoten EDUCATIE EERSTE LIJN ZORGTRAJECT DIABETES Aanbevolen om de educatie zoveel mogelijk in eerste lijn te organiseren!! Wanneer bijkomende

Nadere informatie

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Informatie voor patiënten November 2010 In samenwerking met zorgtrajectpromotoren Beste, U hebt beslist om in het zorgtraject diabetes te stappen. Wij willen

Nadere informatie

BEVINDINGEN PILOOTPROJECT 1. Voorstelling vanuit de Diabetes Liga:

BEVINDINGEN PILOOTPROJECT 1. Voorstelling vanuit de Diabetes Liga: BEVINDINGEN PILOOTPROJECT 1 Voorstelling vanuit de Diabetes Liga: Medisch hulpmiddel X voor diabetes type 1 om via onderhuidse injectie insuline toe te dienen. DIABETES LIGA VZW 20.000 leden: diabetes

Nadere informatie

De e-huisarts : Inleiding. Dr. Hilde Roels Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw

De e-huisarts : Inleiding. Dr. Hilde Roels Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw De e-huisarts : Inleiding Dr. Hilde Roels Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw 2 3 Het ehealth-platform Federale openbare instelling met de missie - om een goed georganiseerde, onderlinge elektronische

Nadere informatie

ICT-ondersteuning Eerste Lijn

ICT-ondersteuning Eerste Lijn ICT-ondersteuning Eerste Lijn Doelstellingen We willen de samenwerking en gegevensdeling in de gezondheidszorg aanmoedigen. We focussen op samenwerking en gegevensdeling tussen eerstelijnsactoren, zonder

Nadere informatie

Inleiding en verwelkoming. Dr. Benny Saeys

Inleiding en verwelkoming. Dr. Benny Saeys Agenda Inleiding en verwelkoming Jaarverslag Financieel verslag Nieuwe initiatieven Gerealiseerde initiatieven Lidmaatschap Domus Medica Pauze Varia Slotwoord en drink Agenda Inleiding en verwelkoming

Nadere informatie

Oprichting eerstelijnszone

Oprichting eerstelijnszone Oprichting eerstelijnszone INFOMOMENT MENEN INFOSESSIE MENEN 1 Op de agenda deze avond Conferentie Eerstelijnsgezondheidszorg WAAROM? WAT WIL DE OVERHEID AANPAKKEN? Hervorming structuren EERSTELIJNSZONES:

Nadere informatie

Gezondheidszorg. Zorgtraject diabetes. Informatie voor diabetici en mantelzorgers. vzw

Gezondheidszorg. Zorgtraject diabetes. Informatie voor diabetici en mantelzorgers. vzw Gezondheidszorg Zorgtraject diabetes Informatie voor diabetici en mantelzorgers 1 vzw Op 1 september 2009 startte het zorgtraject diabetes type 2. Met dit zorgtraject wordt getracht om de samenwerking

Nadere informatie

VITALINK NEXT GENERATION

VITALINK NEXT GENERATION VITALINK NEXT GENERATION Dominique Dejonckheere Programma manager ICT Agentschap Zorg en Gezondheid WAT IS VITALINK? > Platform voor het veilig delen van gegevens die niet 24u/24 7d/7 beschikbaar zijn

Nadere informatie

Patiëntengegevens delen via Vitalink. Thomas Van Langendonck

Patiëntengegevens delen via Vitalink. Thomas Van Langendonck Patiëntengegevens delen via Vitalink Thomas Van Langendonck Inhoud Wat is Vitalink? Waar staan we nu? Concreet Meebouwen aan Vitalink Wat is Vitalink? Kerngedachte Veilig delen van gegevens die niet 24u/24

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE OVER OVERLEG APOTHEKERS-HUISARTSEN

RESULTATEN ENQUÊTE OVER OVERLEG APOTHEKERS-HUISARTSEN RESULTATEN ENQUÊTE OVER OVERLEG APOTHEKERS-HUISARTSEN Om na te gaan in welke mate de huisartsen en apothekers uit dezelfde wijk contact hebben en met elkaar overleggen, verstuurden de Apothekers van Brussel

Nadere informatie

ICT- ondersteuning Eerste Lijn

ICT- ondersteuning Eerste Lijn ICT- ondersteuning Eerste Lijn Dirk BROECKX Projectmanager Project ICT- ondersteuning in de Eerste Lijn 7 december 2013 Flora Verstappen September 2013 Een dubbel medicaiegebruik wordt niet Ijdig gezien

Nadere informatie

ANALYSE VAN DE NODEN EN PRIORITEITEN OP VLAK VAN INFORMATISERING VOOR DE VLAAMSE WOONZORGCENTRA

ANALYSE VAN DE NODEN EN PRIORITEITEN OP VLAK VAN INFORMATISERING VOOR DE VLAAMSE WOONZORGCENTRA ANALYSE VAN DE NODEN EN PRIORITEITEN OP VLAK VAN INFORMATISERING VOOR DE VLAAMSE WOONZORGCENTRA Tom Vermeire afdelingshoofd Woonzorg en Eerste lijn Agentschap Zorg en Gezondheid ACTIEPLAN VOOR INFORMATISERING

Nadere informatie

Wit-Gele Kruis gaat voor actieve gegevensdeling in ICT-gedreven zorg

Wit-Gele Kruis gaat voor actieve gegevensdeling in ICT-gedreven zorg Wit-Gele Kruis gaat voor actieve gegevensdeling in ICT-gedreven zorg Stefaan Sarens, Algemeen Directeur, Wit-Gele Kruis Antwerpen Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 1 IT als ruggengraat van de organisatie In

Nadere informatie

Oprichting eerstelijnszone

Oprichting eerstelijnszone Oprichting eerstelijnszone INFOMOMENT WAREGEM 09/10/2017 9/10/2017 1 Op de agenda deze avond Conferentie Eerstelijnsgezondheidszorg WAAROM? WAT WIL DE OVERHEID AANPAKKEN? Hervorming structuren EERSTELIJNSZONES:

Nadere informatie

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout)

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) in Vlaanderen 45 Netwerken 27 Waarom regiohuizen Zeer ruim aanbod aan paramedici Onduidelijk

Nadere informatie

i.s.m. gemeente, OCMW, TOMvzw, Somedi, VDV, Pfizer,

i.s.m. gemeente, OCMW, TOMvzw, Somedi, VDV, Pfizer, Educatoren LMN Dijle en Nete: Ria Goyvaerts, Els Broeckx, Els Heyde, Griet Wouters, Marianne Staquet i.s.m. gemeente, OCMW, TOMvzw, Somedi, VDV, Pfizer, Prevalentie (%) AANLEIDING Prevalentie van Diabetes

Nadere informatie

Zorgtrajecten in de thuisverpleging

Zorgtrajecten in de thuisverpleging Zorgtrajecten in de thuisverpleging 36 e week van de verpleegkundigen 23 maart 2010 Oostende Dr. Ri De Ridder, Directeur-generaal Dienst voor Geneeskundige Verzorging RIZIV 1 Diabetes Prevalentie 3-5%

Nadere informatie

Feedback rapport per huisarts

Feedback rapport per huisarts ACHIL: evaluatie van de zorgtrajecten diabetes mellitus type 2 en chronische nierinsufficiëntie Achil Phase 1 (2009-2013). Ambulatory Care Health Information Laboratory Feedback rapport per huisarts Dataverzameling

Nadere informatie

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4.

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4. Klankbordgroep eerste lijn Gent 18 januari 2011 i.s.m. PLAZZO 1 Programma 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Nieuwe educatieverstrekkingen diabetes type 2 Vanaf 1 mei 2018 treedt een nieuwe regelgeving in werking voor de voortrajecten en zorgtrajecten.

Nieuwe educatieverstrekkingen diabetes type 2 Vanaf 1 mei 2018 treedt een nieuwe regelgeving in werking voor de voortrajecten en zorgtrajecten. Nieuwe educatieverstrekkingen diabetes type 2 Vanaf 1 mei 2018 treedt een nieuwe regelgeving in werking voor de voortrajecten en zorgtrajecten. Zorgtraject De patiënt heeft recht op 5 educatiemomenten.

Nadere informatie

Het nieuwe zorglandschap van de diabetespatiënt

Het nieuwe zorglandschap van de diabetespatiënt Het nieuwe zorglandschap van de diabetespatiënt Eefje Van Nuland verpleegkundig stafmedewerker, Wit-Gele Kruis van Vlaanderen Els Broeckx diabetesverpleegkundige en stafmedewerker diabetes, Wit-Gele Kruis

Nadere informatie

Verslag vergadering LMN Pallieterland 14 november 2012

Verslag vergadering LMN Pallieterland 14 november 2012 Verslag vergadering LMN Pallieterland 14 november 2012 Aanwezig: Dr. P. Pattyn, Dr. J. Piryns, HPO Dr. I. Schoemaker endocrinoloog Dr. A. de Smet, Dr. S. Van Oevelen nefrologen Els Broeckx, Lieve Sak educatoren

Nadere informatie

De mantelzorger als professionele partner in uw zorgnetwerk Hilde Vandenhoudt, Thomas More Koen Van der Borght, Zorggroep Orion Leo Geudens,

De mantelzorger als professionele partner in uw zorgnetwerk Hilde Vandenhoudt, Thomas More Koen Van der Borght, Zorggroep Orion Leo Geudens, De mantelzorger als professionele partner in uw zorgnetwerk Hilde Vandenhoudt, Thomas More Koen Van der Borght, Zorggroep Orion Leo Geudens, Huisartsenvereniging Turnhout Een hart voor Regio Turnhout Allen

Nadere informatie

Veranderforum eerstelijnszones

Veranderforum eerstelijnszones Regio Kortrijk Regio Menen Veranderforum eerstelijnszones Regio Waregem 21 mei 2019 Agenda 1. Inleiding tot erkenning van de zorgraden 3. Principes samenstelling zorgraden 4. Clustervergaderingen: doel

Nadere informatie

FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen

FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen 1 FAQ over de nieuwe regelgeving diabetessystemen Algemeen: De documenten op www.zorgtraject.be zijn helemaal niet meer up to date: o.a. de folders, stappenplannen en syntheses van de verschillende diabetessystemen

Nadere informatie

HZW Nieuwsbrief. Nr. 75 Jaargang 8 November 2015. Stuurgroep LMN: van harte welkom. Materiaal voor patiënten van allochtone afkomst

HZW Nieuwsbrief. Nr. 75 Jaargang 8 November 2015. Stuurgroep LMN: van harte welkom. Materiaal voor patiënten van allochtone afkomst HZW Nieuwsbrief Nr. 75 Jaargang 8 November 2015 In deze nieuwsbrief Woord vooraf De kring binnen en buiten Nieuws van het LMN Stuurgroep LMN: van harte welkom Materiaal voor patiënten van allochtone afkomst

Nadere informatie

1 jaar Zoet Zwanger: Vlaanderen in actie tegen diabetes

1 jaar Zoet Zwanger: Vlaanderen in actie tegen diabetes Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 11 oktober 2010 1 jaar Zoet Zwanger: Vlaanderen in actie tegen diabetes Het project Zoet Zwanger moet vrouwen die zwangerschapsdiabetes

Nadere informatie

De triptiek van de Kringen Gent

De triptiek van de Kringen Gent De triptiek van de Kringen 2009 Gent 05-12 2009 1 De triptiek van de Kringen 2009 Gent 05-12 2009 2 Realisaties Kringloket 2009. Gent 05-12 2009 3 Realisaties Kringloket 2009. Gent 05-12 2009 4 Realisaties

Nadere informatie

egezondheid: hoe te gebruiken in de dagelijkse praktijk?

egezondheid: hoe te gebruiken in de dagelijkse praktijk? egezondheid: hoe te gebruiken in de dagelijkse praktijk? guy.hans@uza.be @GuyHans_1 2 Enkele (r)evoluties in de gezondheidszorg Meer chronische zorg (vs louter acute zorg) Zorg op afstand (monitoring,

Nadere informatie

Dr. Jos De Smedt. Voorzitter erkenningscommissie huisartsen Lid raad van beroep accreditering Voorzitter Huisartsenkring Dijle & Netevallei (Mechelen)

Dr. Jos De Smedt. Voorzitter erkenningscommissie huisartsen Lid raad van beroep accreditering Voorzitter Huisartsenkring Dijle & Netevallei (Mechelen) Dr. Jos De Smedt Voorzitter erkenningscommissie huisartsen Lid raad van beroep accreditering Voorzitter Huisartsenkring Dijle & Netevallei (Mechelen) Erkenning Accreditering De huisartsenkring LOK Wachtdienst

Nadere informatie

Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio Gent (Raad van Bestuur 18/11/10)

Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio Gent (Raad van Bestuur 18/11/10) Versie: 20 oktober 2011 Baudelokaai 8 9000 Gent Project deel-sel Voorwaarden Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio Gent (Raad van Bestuur 18/11/10) Het project sluit aan bij minimum 1

Nadere informatie

PROJECT ZOET ZWANGER DIABETESSYMPOSIUM 18 NOV 2013

PROJECT ZOET ZWANGER DIABETESSYMPOSIUM 18 NOV 2013 PROJECT ZOET ZWANGER DIABETESSYMPOSIUM 18 NOV 2013 INHOUDSTAFEL Achtergrondinformatie Project Zoet Zwanger: situering Resultaten project Zoet Zwanger Samenwerking 1 ste en 2 de lijn Aantal registraties

Nadere informatie

ZORGTRAJECTEN Pro_Doc

ZORGTRAJECTEN Pro_Doc ZORGTRAJECTEN Pro_Doc Hoe kan een EMD ondersteuning bieden? (deel II) WWW.ZORGTRAJECT.BE 1 1. Voorwaarden www.zorgtraject.be 2. Diabetes Zorgtraject 3. Zorgtraject Chronische nierinsufficiëntie 2 1. Voorwaarden

Nadere informatie

Het Vlaams Apothekers Netwerk maakt de balans op na zijn eerste Top van de Vlaamse Apotheker!

Het Vlaams Apothekers Netwerk maakt de balans op na zijn eerste Top van de Vlaamse Apotheker! Het Vlaams Apothekers Netwerk maakt de balans op na zijn eerste Top van de Vlaamse Apotheker! Op 24 november 2012 kwamen 226 Vlaamse apothekers en hun stakeholders samen om na te denken over de toekomst

Nadere informatie

AP6 Delen om samen te werken

AP6 Delen om samen te werken AP6 Delen om samen te werken AP6 Partager afin de Collaborer Basisinformatie + hoe ze te bewaren/toegankelijk te maken 1. Een EPD voor alle zorgberoepen Om gegevens te kunnen delen dient elk zorgberoep

Nadere informatie

Zorgtrajecten : Globaal evaluatierapport

Zorgtrajecten : Globaal evaluatierapport Zorgtrajecten : Globaal evaluatierapport 1 Inhoudstabel A. Situering... 4 B. Samenvatting van de evaluatierapporten zorgtrajecten... 5 1. Zorgtrajecten diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie:

Nadere informatie

Diabetes type 2. Stappenplan voor uw zorgtraject

Diabetes type 2. Stappenplan voor uw zorgtraject Diabetes type 2 Stappenplan voor uw zorgtraject Beste, U hebt beslist om in het zorgtraject diabetes te stappen. Het zorgtraject heeft tot doel uw diabetes zo goed mogelijk te behandelen. Dit is geen uitgebreide

Nadere informatie

UZ Leuven: zie bijlage 2 UZ Antwerpen: zie bijlage 3 UZ Brussel: zie bijlage 4

UZ Leuven: zie bijlage 2 UZ Antwerpen: zie bijlage 3 UZ Brussel: zie bijlage 4 Aanmelding voor de functie zeldzame ziekten versie d.d. 02/06/2016 validatie projectgroep d.d. 02/06/2016 goedkeuring begeleidingscomité d.d. 06/06/2016 Situering Deze procedure is gebaseerd op bestaande

Nadere informatie

4.1 ELC 16/ Overleg Vlaamse Overheid 19/04

4.1 ELC 16/ Overleg Vlaamse Overheid 19/04 4. ELC 4.2 Overleg Vlaamse Overheid 19/04 16 februari: Eerstelijnsconferentie Brussel Hervorming eerstelijnszorg Vlaanderen Voorbereidingstraject 6 werkgroepen 1. Taakstelling en structuurintegratie 2.

Nadere informatie

TRANSMURAAL MFO UZ BRUSSEL MEDICATIEOVERDRACHT 26 JUNI 2018

TRANSMURAAL MFO UZ BRUSSEL MEDICATIEOVERDRACHT 26 JUNI 2018 TRANSMURAAL MFO UZ BRUSSEL MEDICATIEOVERDRACHT 26 JUNI 2018 INHOUD 1. Doel... 2 2. Chronologie... 2 3. Samenvatting van het 2 e overleg... 2 3.1 Aanwezigen... 2 3.2 Presentaties... 2 3.3 Knelpunten die

Nadere informatie