VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD"

Transcriptie

1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING NR.2 BULLETIN VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN 1 april 2013 INHOUD Blz. Vragen waarop werd geantwoord binnen de reglementaire termijn (R.v.O., art. 58,3) Guy Vanhengel, collegevoorzitter bevoegd voor Onderwijs, Vorming en Begroting... 2 Brigitte Grouwels, collegelid bevoegd voor Welzijn, Gezondheid, Gezin, Media en Patrimonium Bruno De Lille, collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Ambtenarenzaken REGISTER

2 2 GUY VANHENGEL, COLLEGEVOORZITTER BEVOEGD VOOR ONDERWIJS, VORMING EN BEGROTING Vraag nr.6 van 20 november 2012 van de heer Dominiek Lootens-Stael Onderwijs: Achterstallige facturen in het Nederlandstalig onderwijs Al 600 Vlaamse scholen zijn klant bij een incassobureau om openstaande schoolfacturen op te vorderen, zo blijkt. Dat is een op zes scholen in Vlaanderen. Het Netwerk tegen Armoede vreest dat de problemen enkel nog zullen toenemen, omdat de armoede groeit. Hoeveel Brusselse scholen doen beroep op incassobureaus om openstaande facturen te innen? Over gemiddeld welk bedrag per openstaande factuur gaat het? Voor hoeveel euro hebben de scholen nog facturen open staan? Is er de jongste jaren een evolutie ten goede of ten kwade merkbaar in deze? Het is de Vlaamse Gemeenschap die globale cijfers kan meegeven over achterstallige facturen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. De opvolging van het financiële beheer van scholen is immers haar bevoegdheid. De VGC kan wel aangeven hoe achterstallige facturen in de scholen, waarin het inrichtende macht is, worden aangepakt. Er worden verschillende acties ondernomen om de schulden betaald te krijgen: - meermaals versturen van aanmaningen; - de maatschappelijk assistent neemt contact op met de ouders via brief of telefoon om na te gaan wat de oorzaak is van het niet betalen. Aan de hand hiervan wordt een afbetalingsplan opgesteld. - krijgt de maatschappelijk assistent geen gehoor bij de ouders, dan worden er maatregelen getroffen die de ouders van de ernst van de situatie moeten overtuigen. In een aantal specifieke gevallen kan de vriendenvereniging van de school financieel bijspringen. Vraag nr.7 van 12 december 2012 van mevrouw Greet Van Linter Financiën: Begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2012 Blz. 6 van de artikelsgewijze toelichting: artikel 40000/ : subsidies aan Agion: euro. Waarom en vanaf wanneer moet de VGC een personeelslid betalen voor de capaciteitsuitbreiding en de infrastructuurdossier van het onderwijs? Blz. 6 van de artikelsgewijze toelichting: artikel 40002/332-02: vermeerdering van diverse subsidies met euro. Wat is de reden hiervan? Blz. 8 van de artikelsgewijze toelichting: artikel 430/ Wat is de reden van de vermindering van de personeelskosten onderwijscentrum Brussel.

3 3 Blz. 14 van de artikelsgewijze toelichting: Elishout secundair onderwijs: artikel 494/12-02 andere technische kosten. Wat houden deze verminderingen van euro juist in? Blz. 15 van de artikelsgewijze toelichting: Elishout internaat: de 4 eerste artikelen. Wat houdt deze personeelsvermindering met euro in? Blz. 16 van de artikelsgewijze toelichting: Kasterlinden: artikel 497/ en artikel 497/ Tweemaal een vermindering patronale bijdrage, terwijl de bezoldigingen in deze wijziging niet dalen. Hoe is dat te verklaren? Blz. 21 van de artikelsgewijze toelichting: verlaging met euro voor de gemeenschapscentra ( euro personeel en euro technische kosten). Wat houden deze verlagingen concreet in? Blz. 23 van de artikelsgewijze toelichting: Speelplein: artikel 555/ technische kosten: verhoging euro. Wat is dit juist? Blz. 36 van de artikelsgewijze toelichting: artikel 330/742-53: buitengewone uitgaven: aankoop van laptops en extra opslagcapaciteit voor euro. Hoeveel laptops werden er aangekocht en voor wie zijn ze bestemd? Blz. 39 van de artikelsgewijze toelichting: artikel 550/724-54: buitengewone uitgaven voor onderhoud Neerhofhoeve. Waarom wordt een deel ervan doorgeschoven naar 2013? Blz. 40 van de artikelsgewijze toelichting: artikel 820/723-53: buitengewone uitgaven voor renovatie Brede School Nieuwland. Bijna het hele bedrag (1,5 miljoen euro) wordt doorgeschoven naar Waarom werd een project dat pas 7 maanden werd gepland, zo snel doorgeschoven naar 2013? Blz. 40 van de artikelsgewijze toelichting: artikel 830/522-52: buitengewone uitgaven voor onderwijsprojecten. 3,8 miljoen euro wordt doorgeschoven naar 2013 (70% verhuist naar 2013). Over welke projecten gaat het? Blz. 43 van de artikelsgewijze toelichting: artikel 85000/580-52: terugvordering van investeringssubsidies van vzw Groot Eiland t.b.v euro. Over wat gaat het hier juist? Artikel 40000/ : Subsidies aan Agion (Onderwijs en Vorming): euro In 2002 werd tussen de VGC en AGIOn een overeenkomst afgesloten waarbij AGIOn middelen van de VGC ontving om de wachtlijst van infrastructuurdossiers van Brusselse Nederlandstalige scholen sneller af te bouwen. Ook met de dienst infrastructuur van het gemeenschapsonderwijs (GO!) werd een gelijkaardige overeenkomst afgesloten. Bij elke overeenkomst werd op verzoek van AGIOn ook een loonsubsidie voorzien (deze loonsubsidie werd telkens gecompenseerd via een evenredige vermindering van de investeringssubsidie). GO! gaf aan geen nood te hebben aan een extra personeelslid. Er werden tot op heden 3 overeenkomsten met beide infrastructuurdiensten afgesloten. 1) ) ) (waarbij jaarlijks de scholen-prioriteitenlijst wordt bepaald)

4 4 Artikel 40002/332-02: Diverse subsidies (Onderwijs en Vorming): euro De middelen zijn bestemd voor de realisatie van een bijkomende opdracht door de vzw Bri(k voor de promotie van het leerkrachtenberoep. Artikel 430/111-01: Bezoldiging van het personeel OCB: euro Bij de opmaak van de personeelsbegroting wordt uitgegaan van een maximale invulling van de goedgekeurde personeelsformatie. Binnen het Onderwijscentrum Brussel waren bij de start van het begrotingsjaar 2012 niet alle vte s ingevuld. In oktober 2012 werden (via selectieprocedures) de laatste vacatures ingevuld. Naast het nog niet volledig invullen van de personeelsformatie kan elk personeelslid binnen het OCB, conform het statuut, een beroep doen op andere arbeidsregimes (4/5 tewerkstelling, loopbaanonderbreking, ). Op basis van deze reële invulling van de personeelsformatie, kan het krediet op dit artikel verminderd worden. Artikel 494/124-02: Andere technische kosten (Elishout, secundair onderwijs): euro Door de daling van het aantal leerlingen in Elishout, secundair onderwijs, dalen ook de uitgaven voor de aankoop van grondstoffen, didactisch materiaal, en dergelijke. Ook de niet onmiddellijke invulling van het directeursambt (bij de start van het nieuwe schooljaar) heeft geleid tot een daling van de uitgaven tijdens het laatste kwartaal van dit jaar. Personeelsartikelen Elishout, internaat: euro De opmaak van de begroting is gebaseerd op de volledige invulling van de vooropgestelde personeelsformatie. Na controle van de reële invulling blijkt dat er middelen beschikbaar zijn die elders kunnen worden ingezet. Artikel 497/113-12: Patronale Bijdrage RSZPPO onderwijzend personeel en 497/ Patronale Bijdrage voor pensioenen onderwijzend personeel (Kasterlinden): euro In overleg met de RSZPPO zijn er geen patronale bijdragen meer verschuldigd op de weddebijslag van 15% voor bepaalde personeelsleden van het buitengewoon onderwijs met volledig leerplan van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, in het kader van de subsidiëring van opvoeders. Personeelsartikelen en technische kosten Gemeenschapscentra: euro De opmaak van de begroting is gebaseerd op de volledige invulling van de vooropgestelde personeelsformatie. Na controle van de reële invulling kunnen de nog beschikbare middelen elders worden ingezet o.m. voor meeruitgaven binnen het domein Patrimonium Cultuur, Jeugd en Sport. Een bijkomende reden voor de vermindering van het krediet op het artikel is dat de registratiesoftware voor de gemeenschapscentra pas in 2013 besteld zal worden. Het gaat hier over een krediet van euro, dat opnieuw werd voorzien in de initiële begroting Tot slot werd er euro ingeschreven op het artikel subsidies voor cultuurspreidingstrajecten van de gemeenschapscentra.

5 5 Artikel 555/124-02: Technische kosten voor organisatie van speelpleinen: euro Het krediet op dit artikel werd verhoogd met euro voor de aankoop van materiaal, het inhuren van animaties voor kinderen en voor de vorming van de animatoren in het kader van de verdere kwalitatieve uitbouw van de speelpleinwerking. Artikel 330/742-53: Aankoop van informaticamaterieel: euro De middelen op dit artikel werden verhoogd met euro om de aankoop van laptops (telewerken) en een storageapparaat (extra opslagcapaciteit) mogelijk te maken. De prijs van het storageapparaat bedraagt ,62 euro. Omdat het proefproject Telewerken (het project werd gedurende 6 maanden uitgeprobeerd door personeelsleden van de diensten Leidend Ambtenaar en de algemene directie Onderwijs en Vorming) verlengd werd tot 31 maart 2013 om een schriftelijke bevraging van de deelnemers mogelijk te maken, werd de aankoop van 30 laptops voor personeelsleden die in het project Telewerken zouden willen stappen, uitgesteld. Als het project Telewerken uitgebreid wordt naar alle personeelsleden die hiervoor in aanmerking komen, is alsnog een aankoop van bijkomende laptops noodzakelijk. Artikel 550/724-54: Buitengewoon onderhoud Neerhofhoeve: euro Voor de Neerhofhoeve loopt een meerjarenprogramma voor de vernieuwing van de technische installaties en andere instandhoudingswerken aan de beschermde gebouwen. In 2012 waren de belangrijkste dossiers: buitenschilderwerken (volledige gebouw) en de vernieuwing van de verwarmingsketel. In gevolge de praktische haalbaarheid en het verloop van de studies, ontstond er een saldo. Dat saldo wordt in 2013 ingezet voor de verdere vernieuwing van de technische installaties van de hoeve, voornamelijk de elektrische installatie en de waterhuishouding van het pand. Artikel 820/723-53: Aanpassingswerken aan gebouwen (Patrimonium): euro Oorspronkelijk was het de bedoeling een belangrijk pakket werken tegen eind 2012 aan te besteden. Daartoe werd in de zomer van 2012 een studiebureau aangesteld. Op basis van een technische studie, onder meer in verband met de complexe verwevenheid van de verschillende onderdelen van het gebouwencomplex, bleek dat een aanbesteding in 2012 niet haalbaar was. De gunning van de noodzakelijke werken wordt doorgeschoven naar Artikel 830/522-52: Investeringssubsidies voor onderwijsprojecten: euro De volgende projecten worden doorgeschoven naar 2013: - Plassen met Klasse (stedenfondsproject): een aantal dossiers kan pas in 2013 door de scholen volledig geconcretiseerd worden (dit o.m. ten gevolge van vertragingen); - Uitrustingssubsidies Deeltijds Kunstonderwijs (stedenfondsproject): in 2013 zullen de dossiers en de middelen maximaal aangewend worden voor de noden binnen het deeltijds kunstonderwijs;

6 6 - Beroepenhuis: in 2013 zullen de middelen gebruikt worden voor de opstart van een Leerwinkel. Artikel 85000/580-52: Terugvordering van investeringssubsie: ,96 euro Het College besliste in 1999 om BEF ( ,28 euro) investeringssubsidie voor welzijnsinstellingen toe te kennen aan de vzw Groot Eiland. De investeringssubsidie was bestemd voor de aankoop van een pand. Het betreffende gebouw is nu in zeer slechte staat en renovatie is financieel onmogelijk gebleken. Daarom besloot CAW Archipel over te gaan tot de aankoop van een ander gebouw. In artikel 1 van het collegebesluit nr. 99/155 van 4 juni 1999 is bepaald dat de afschrijving van de investeringssubsidie gebeurt op een termijn van 18 jaar. Op basis van deze bepaling kan de VGC het niet afgeschreven gedeelte terugvorderen van de vzw Groot Eiland. Dit betekent 5/18 van ,28 euro, zijnde ,96 euro. Vraag nr.8 van 18 december 2012 van mevrouw Greet Van Linter Onderwijs: Kleuterspijbelen in Brussel Op een actualiteitsvraag over het spijbelgedrag van kleuters in Brussel in de plenaire vergadering van de VGC van 14 december 2012 antwoordde de collegevoorzitter o.a. dat de meest recente cijfers betrekking hebben op het school jaar , waar 43 kinderen in de 3de kleuterklas in het Brussels Nederlandstalig onderwijs minder dan 220 halve dagen aanwezig waren. Hoeveel van die voormelde 43 kleuters legden een taalproef af om toegang tot het eerste leerjaar te verkrijgen? Hoeveel slaagden in die proef? Wat gebeurde er met de niet-geslaagde kleuters en de kleuters die die proef niet aflegden? Het is de Vlaamse Gemeenschap die bevoegd is voor de opvolging van het kleuteronderwijs in Brussel. Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) van de Vlaamse Gemeenschap gaf de cijfers. De meest recente cijfers waarover het agentschap beschikt zijn van het schooljaar In het Brussels Nederlandstalig onderwijs werd toen bij 48 kinderen de taalproef afgenomen. Het gaat hierbij zowel over de kinderen die onvoldoende aanwezig waren, als over kinderen die voorafgaand aan het 1ste leerjaar onderwijs genoten in het Franstalig onderwijs of over kinderen die in een buitenlandse school (niet behorend tot de Nederlandse Taalunie) naar school gingen. Er zijn geen specifieke slaagpercentages voor Brussel voorhanden. Voor alle kinderen in Vlaanderen en Brussel die de proef afgelegd hebben, lag het slaagpercentage op 85%.

7 7 Kinderen die niet slagen voor de taalproef of die de proef niet doen, en waarvan de ouders wensen dat zij in het Nederlandstalig onderwijs blijven, gaan opnieuw naar de 3de kleuterklas. Het afleggen van de taalproef of voldoende aanwezigheid in het kleuteronderwijs zijn immers toelatingsvoorwaarden voor het 1ste leerjaar in het Nederlandstalig lager onderwijs. Vraag nr.9 van 18 januari 2013 van mevrouw Bianca Debaets Onderwijs: Aantal leerplichtige jongeren dat definitief wordt uitgesloten Bij een uitschrijving van een leerling kan een school aanduiden of een leerling uitgeschreven is wegens een definitieve uitsluiting. In het antwoord op schriftelijke vraag nr. 20 van 29 april 2011 blijkt dat het aantal uitsluitingen doorheen de jaren is toegenomen, van 11 leerlingen in naar 79 leerlingen in Hoe is dit cijfer geëvolueerd voor de leerlingen gedomicilieerd in het Brussels hoofdstedelijk gewest, dit sinds het schooljaar tot heden? Wat is de evolutie van het aantal leerlingen gedomicilieerd in het Brussels hoofdstedelijk gewest, dat definitief is uitgesloten, uitgedrukt in absolute cijfers alsook in percentages tegenover de totale Nederlandstalige leerlingenpopulatie in Brussel? Kan het aantal leerlingen dat sinds het schooljaar definitief werd uitgesloten, voor het Brussels hoofdstedelijk gewest opgesplitst worden per nationaliteit (categorie Belgisch categorie niet-belgisch)? Kan het aantal leerlingen dat sinds het schooljaar definitief werd uitgesloten, voor het Brussels hoofdstedelijk gewest opgesplitst worden naargelang geslacht? Kan het aantal leerlingen dat sinds het schooljaar definitief werd uitgesloten, voor het Brussels hoofdstedelijk gewest worden opgesplitst naargelang de GOK-indicatoren waaraan ze eventueel beantwoorden? Kan het aantal leerlingen dat sinds het schooljaar definitief werd uitgesloten, voor het Brussels hoofdstedelijk gewest worden opgesplitst naargelang de hoofdstructuur (Voltijds onderwijs Deeltijds Onderwijs BuSO) waarin de betreffende leerlingen schoolliepen? Kan het aantal leerlingen dat sinds het schooljaar definitief werd uitgesloten, voor het Brussels hoofdstedelijk gewest worden opgesplitst naargelang de onderwijsvorm (Eerste Graad ASO BSO TSO KSO Modulair - Onthaalklas) waarin de betreffende leerlingen schoolliepen? Het spijbelbeleid in scholen is een bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap. Elke secundaire school gesubsidieerd of gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap moet een elektronische melding doen aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) als er een leerling definitief uitgesloten wordt in de school. De VGC-administratie vroeg de beschikbare gegevens op bij AgODi.

8 8 Zij hebben deze informatie enkel voor leerlingen uit het secundair onderwijs, niet voor leerlingen uit het basisonderwijs. Er zijn de volgende cijfers over een definitieve uitsluiting van leerplichtige leerlingen wonende in Brussel die op 1 februari van het betreffende schooljaar ingeschreven waren in een school voor secundair onderwijs, gesubsidieerd of gefinancierd door de Vlaamse gemeenschap. Overzicht Schooljaar Schooljaar Aantal meldingen Totale schoolbevolking Percentage 1,4% 1,4% Verdere opsplitsing van deze cijfers: Geslacht Schooljaar Schooljaar M V Hoofdstructuur Onderwijsvorm Schooljaar Schooljaar BuSO 5 2 DBSO 3 2 Gewoon voltijds SO Eerste grad ASO 1 2 BSO TSO OKAN 2 0 Het aandeel definitieve uitschrijvingen in het secundair onderwijs is tussen de twee schooljaren gelijk gebleven (1,4%). Relatief gezien gaat het vooral om jongens (78,5%) en lopen leerlingen uit het BSO het grootste risico. Daarnaast blijft dat het overgrote deel van de leerlingen die definitief worden uitgeschreven, GOK-leerlingen zijn (77,7%). Vraag nr.10 van 18 januari 2013 van mevrouw Bianca Debaets Onderwijs: Extra Time In de Beleidsverklaring kondigt collegevoorzitter Guy Vanhengel aan werk te maken van een integraal spijbelbeleid. De reeds bestaande acties van spijbelcoaches en de remediërende korte en lange time-out, zullen versterkt worden met Extra Time, een aangepast traject voor jongeren die niet meer functioneren binnen de school en herhaaldelijk grensoverschrijdend gedrag vertonen.

9 9 Waarin bestaat het verschil tussen time-out en Extra Time? Bestaat het voornaamste verschil erin dat Extra Time vooral leerlingen uit het BuSO beoogt, terwijl time-out zich richt tot alle jongeren die spijbelgedrag vertonen? Welke onderwijsondersteunende partners zullen bij Extra Time betrokken worden? Welke gemiddelde duur heeft men voor ogen bij het opstarten van een Extra Time traject? Vanuit welk krediet van de begroting 2013 zal collegevoorzitter Guy Vanhengel Extra Time financieren? Welke middelen trekt hij uit voor Extra Time? Tijdens de plenaire vergadering van 9 december 2011 deelde de collegevoorzitter mee dat er in het kader van de strijd tegen schoolverzuim heel wat projecten en initiatieven lopende zijn, zowel in de onderwijssector als in de welzijnssector. Ik denk aan time-out of het leerrecht. Er is alleen dringend een evaluatie en een coördinatie van de verschillende projecten nodig. Heeft deze evaluatie intussen plaatsvinden? Aan welke instantie wordt de coördinatie toevertrouwd? In de strijd tegen schoolverzuim zijn er heel wat initiatieven en projecten lopende. De school kan zelf, via haar zorgbeleid, een antwoord bieden op het merendeel van problematische situaties. Dit noemt men de primaire preventie. Een volgende stap is de secundaire preventie. Vanaf dit moment zal er via het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) een beroep gedaan worden op externe partners die voor jongeren in een risico situatie (gedragsmatig, spijbelen, motivatie, ) een begeleiding voorzien. De reguliere time-out trajecten en Extra Time bevinden zich beide op niveau van secundaire preventie en hebben als doelstelling schooluitval tot een minimum te beperken. Via time-out Brussel trachten we schooluitval te voorkomen door jongeren met schoolse problemen extern te begeleiden en gedurende een korte of langere periode een rustmoment in te lassen voor de jongeren en de school. Als belangrijkste partner binnen onderwijs is er de vzw Don Bosco Projectencentrum, die al langer korte en langere time-outs organiseert. Begeleiders werken in deze periode met de jongere aan een positieve reïntegratie naar de klas. Voor sommige jongeren volstaan de bestaande time-outmogelijkheden echter niet. Zij hebben nood aan een intensiever en flexibel traject. Voor deze jongeren is Extra Time ingericht. Extra Time richt zich tot jongeren met ernstig probleemgedrag die geconfronteerd zijn met heel veel negatieve ervaringen en een tekort hebben aan positieve bindingen met de school en de samenleving. Deze jongeren komen tijdelijk niet meer tot leren. Integendeel, hun ontwikkelingsmogelijkheden worden belemmerd door schoolse structuren. Deze jongeren hebben reeds een lange weg afgelegd en hebben nood aan een langdurige en intensieve begeleiding. Bij Extra Time wordt er vooraf geen duur van het traject bepaald. De trajecten zijn zo kort als kan, maar zo lang als nodig. Trajecten variëren van 8 weken tot 3 of 6 maanden, afhankelijk van hoe snel de jongere de verschillende fasen van het traject kan doorlopen. De re-integratie in de school of de opleiding gebeurt geleidelijk en in kleine stappen (bv. één dag per week naar school of enkel de praktijklessen naar school, ). Bij moeilijke momenten is het mogelijk dat de jongere tijdelijk of voor enkele uren of dagen terug aansluit bij Extra Time.

10 10 Het traject is opgebouwd uit verschillende fasen (aanmelding, voorbereiding, op weg, terug naar school, nazorg) waarbij de jongere op basis van criteria kan overgaan van de ene naar de volgende fase. De begeleiding op maat van de jongere staat centraal in Extra Time. Zeker bij aanvang van het traject zijn er veel individuele begeleidingsmomenten. Gezien de vaak complexe problematiek van de jongere is er ook samenwerking met de welzijnspartners. Pas later in het traject, wanneer de jongere hier klaar voor is, worden groepsmomenten aangeboden. Extra Time is een structureel samenwerkingsverband tussen vzw Groep INTRO (regio Brussel) en Time-out Brussel (vzw Projectencentrum Don Bosco). Het werd opgestart vanuit een concrete probleemvaststelling vanuit de BuSO school Zaveldal, maar na een positieve evaluatie zal het uitgebreid worden naar alle scholen van het Nederlandstalig buitengewoon secundair onderwijs in Brussel. In een latere fase kan, indien noodzakelijk, het uitgebreid worden naar het secundair onderwijs in het algemeen. De betrokken onderwijspartners in Extra Time worden als volgt gefinancierd: - Voor vzw Projectencentrum Don Bosco kadert de opdracht Extra Time binnen de reguliere enveloppensubsidie in het kader van schooluitval die jaarlijks aan de vzw wordt toegewezen. Voor 2013 bedraagt deze euro (artikel aanpak van schoolverzuim ). - Voor vzw Groep Intro wordt er voor Extra Time een financiering toegekend voor 2013 van euro (artikel subsidies vormingsprojecten kansengroepen ). In Brussel bestaan heel wat initiatieven die schooluitval of schoolverzuim tegengaan bij leerlingen uit het Nederlandstalig onderwijs. Spijbelen en schooluitval zijn vaak signalen van complexe achterliggende problemen. De aanpak van dergelijke problemen vraagt een nauwe samenwerking tussen onderwijs en welzijn. De ontwikkeling van een aanpak op maat van de jongeren dient dan ook te gebeuren in gedeelde verantwoordelijkheid. Het is de intentie om op korte termijn te kunnen evolueren naar structurele samenwerkingsverbanden tussen onderwijs- en welzijnspartners in functie van een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van schoolverzuim en schooluitval. Het project Extra Time vormt hier een eerste aanzet toe. Vraag nr.11 van 18 januari 2013 van mevrouw Bianca Debaets Onderwijs: Schoolverzuim in het Brussels Nederlandstalig onderwijs Het toenemend aantal spijbelaars en het hoge percentage leerlingen die tekenen van schoolmoeheid vertonen, tonen aan dat een kordate aanpak van deze problematiek een belangrijke uitdaging blijft. Een nauwkeurige en periodieke analyse van de spijbelende leerlingenpopulatie is van groot belang, teneinde doeltreffende preventiemaatregelen en begeleidingsinitiatieven te kunnen ontwikkelen.

11 11 Kan collegevoorzitter Guy Vanhengel een overzicht geven van het aantal meldingen van problematische afwezigheden, die tijdens het schooljaar vanuit het Brussels Nederlandstalig onderwijs werden gesignaleerd (relatief schoolverzuim)? Is er een stijging/daling merkbaar tegenover het voorgaande schooljaar? Kan hij deze cijfers opsplitsen naargelang: a. Het aantal spijbelende leerlingen dat les volgt in het basis- en secundair onderwijs; b. Geslacht van de spijbelende leerlingen; c. Woonplaats (domicilie binnen of buiten het BHG); d. Leeftijd van de spijbelende leerling; e. Het aantal leerlingen dat aantikt op één van de GOK-indicatoren. Kan hij dit cijfer opsplitsen volgens het aantal GOK-leerlingen met (a) thuistaal niet Nederlands; (b) laag opleidingsniveau moeder; (c) trekkende bevolking; (d) thuisloos; (e) schooltoelage? Heeft de collegevoorzitter geactualiseerde cijfers van het aantal leerplichtige Brusselse jongeren die tijdens het schooljaar in geen enkele school waren ingeschreven (absoluut schoolverzuim)? Heeft hij daaromtrent reeds cijfers ontvangen van de Gemeenschappelijke Cel voor de controle op de niet-ingeschreven leerlingen in het BHG? In antwoord op schriftelijke vraag nr. 11 deelde de collegevoorzitter mee dat de taskforce Brussel zich in augustus 2011 voor het eerst over de spijbelproblematiek heeft gebogen. Is de taskforce sindsdien opnieuw samengekomen om zich opnieuw over de problematiek te buigen? Is het uitwisselen van gegevens m.b.t. (relatief en absoluut) schoolverzuim er sindsdien aan bod gekomen? Hoeveel ouders van leerlingen die schoollopen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel moesten het afgelopen schooljaar een schooltoelage terugbetalen wegens problematisch schoolverzuim? Is er een significante stijging/daling merkbaar tegenover het voorgaande schooljaar? Het spijbelbeleid in scholen is een bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap. Navraag bij het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap gaf onderstaande cijfers: Elke basisschool of secundaire school gesubsidieerd of gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap moet een elektronische melding doen aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten als er een leerling 30 halve dagen problematisch afwezig is. Aantal leerlingen schoollopend in Brussels hoofdstedelijk gewest met melding problematische afwezigheid:

12 12 Overzicht Schooljaar Schooljaar Totale schoolbevolking Aandeel tov totale schoolbevolking (%) Kleuteronderwijs ,08% Lager onderwijs ,31% Secundair onderwijs ,12% Totaal ,85% Verdere opsplitsing van deze cijfers: Niveau Geslacht Schooljaar Schooljaar Basisonderwijs Jongen Meisje Secundair onderwijs Jongen Meisje Niveau Woonplaats Schooljaar Schooljaar Basisonderwijs BHG 85% 84% Niet-BHG 15% 16% Secundair onderwijs BHG 77% 75% Niet-BHG 23% 25% Niveau Leeftijd Schooljaar Schooljaar Basisonderwijs Secundair onderwijs

13 plus (Bron: statistisch jaarboek van de Vlaamse Gemeenschap ) Onderstaande tabel geeft een overzicht van de leerplichtcontrole in het Brussels hoofdstedelijk gewest voor het schooljaar De Gemeenschappelijke Cel vertrekt van een lijst uit het rijksregister van de leerplichtigen in het Brussels hoofdstedelijk gewest. Deze lijst wordt vergeleken met de leerlingenbestanden van de beide gemeenschappen. Na deze stap bleven er leerplichtigen over die niet direct werden teruggevonden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat deze kinderen niet ingeschreven zijn in een school. Sommige leerlingen zijn verhuisd naar het buitenland, volgen les in een private school, Daarom werd in eerste instantie aan de ouders en in tweede instantie aan de gemeenten gevraagd waarom de kinderen niet teruggevonden werden. Na de verwerking van alle antwoorden bleven er 101 leerlingen over die niet in orde waren met de leerplicht en waarvan het dossier naar het parket werd doorgestuurd. Schooljaar Aantal vermeende niet ingeschreven leerplichtigen Aantal antwoorden van de ouders op de brieven van de Gemeenschappelijke Cel Aantal dossiers overgemaakt aan de gemeenten Aantal antwoorden van de gemeenten 957 Aantal dossiers doorgestuurd naar het parket 101 Wat het terugbetalen van de schooltoelage bij problematisch schoolverzuim betreft, verwijst de heer Guy Vanhengel naar zijn antwoord op de mondelinge vraag van de heer Johan Demol op 4 februari Leerlingen die leerplichtig zijn (basisonderwijs en secundair onderwijs) krijgen een waarschuwingsbrief vanaf 30 halve dagen ongewettigde afwezigheid. Aan leerlingen in het basisonderwijs werden 45 brieven verstuurd, aan scholieren in het secundair 379. De dienst studietoelagen van de Vlaamse Gemeenschap verstuurt eerst waarschuwingsbrieven naar de ouders. Zij krijgen 30 dagen de tijd om te reageren. Elke reactie wordt gecontroleerd en indien nodig overlegd met het Agentschap voor Onderwijsdiensten, zodat ook in deze fase geen terugvorderingen ten onrechte worden verstuurd. Na onderzoek van de reactie vanwege de

14 14 burger of zonder reactie, vertrekt dan de uiteindelijke terugvorderingsbrief. Ook in deze fase kan de burger nog reageren. Beroepen, afbetalingsplannen en uitstellen van betaling zijn, net zoals bij de gewone terugvorderingsprocedure, mogelijk. Het getal van 1129 [cijfer dat door Vlaams minister Smet in de pers werd meegegeven] dat wordt aangehaald is een maximumaantal (er zijn nog geen terugvorderingen verstuurd voor ), de reactie van de burger en de controle in de databank bepalen of er al dan niet een terugvorderingsbrief vertrekt. Een vooropgesteld aantal voor Brussel, kon men ons bijgevolg niet geven. Vraag nr.12 van 18 januari 2013 van mevrouw Bianca Debaets Onderwijs: Aantal vroegtijdige schoolverlaters Bijna 1 op 5 Brusselse jongeren verlaat de school zonder diploma hoger secundair onderwijs. Dit is dubbel zo hoog als in Vlaanderen. Dit blijkt uit cijfers die mevrouw Bianca Debaets vorig jaar opvroeg in haar schriftelijke vraag nr.53 van 14 maart Het onderwijs in Brussel staat daarmee ver van de EU-doelstelling om het aantal vroegtijdige schoolverlaters tegen 2020 te reduceren tot 10 procent van de leerlingenpopulatie. Opmerkelijk is ook het feit dat het aandeel vroegtijdige schoolverlaters de laatste jaren in het Brussels hoofdstedelijk gewest niet of nauwelijks is gedaald. In 2005 lag het aandeel vroegtijdige schoolverlaters op 19,4% terwijl dit in ,4% bedroeg. Het Brussels hoofdstedelijk gewest gaat daarmee in tegen een Europese trend (in nagenoeg alle EUlidstaten is het percentage voortijdige schoolverlaters sinds 2000 gedaald; cf. Commission Staf Working Paper, Reducing Early School Leaving (2010)). De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) vermeldt in zijn jaarverslag enkele aanzetten voor een aanpak. Hoewel de klemtoon moet liggen op preventie, moet ook interventie mogelijk zijn. Hoeveel leerlingen verlieten een ASO/KSO/TSO/BSO-richting zonder diploma van het hoger secundair onderwijs? Hoe verhoudt dit cijfer zich tegenover het aantal leerlingen dat wel een diploma hoger secundair onderwijs behaalde (in percentages en in absolute cijfers)? Hoeveel van de leerlingen die in een TSO/BSO-richting uitstroomden zonder diploma hoger secundair onderwijs, zijn hun secundair onderwijs begonnen in een ASO-richting? M.a.w. hoeveel van deze jongeren zijn tijdens hun schoolloopbaan o.a. ingevolge een B- of C- attest - van onderwijsvorm veranderd? Hoeveel van de vroegtijdige schoolverlaters zijn jongens? Hoe verhoudt dit cijfer zich tegenover het aantal meisjes dat ongekwalificeerd uitstroomt (in absolute cijfers en in percentages)? Is er ook zicht op eventuele verschillen met de ongekwalificeerde uitstroom in Vlaanderen en Wallonië? Welke concrete maatregelen heeft de collegevoorzitter nog voorzien om tijdens deze legislatuur het aantal schoolverlaters zonder startkwalificaties te verminderen? Dit bijkomend op de initiatieven die reeds werden opsomd in het antwoord op schriftelijke vraag nr.53 van 14 maart (cf. Bulletin van Vragen en en RVGC Nr. 3, 16 mei 2012)

15 15 Het spijbelbeleid in scholen is een bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap. De VGC-administratie deed navraag bij het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, alwaar geen recente gegevens beschikbaar waren. Men hoopt binnen enkele maanden met een verbeterde berekening tot meer inzicht en resultaten te komen. Vanuit haar bevoegdheid van flankerend onderwijsbeleid blijft de VGC inzetten op programma s die het schoolwelbevinden vergroten en schooluitval tegengaan, zoals time-out en Extra Time. In de nabije toekomst wil de VGC werk maken van een betere afstemming op dat vlak tussen onderwijspartners en welzijnspartners en wil de VGC stappen zetten in de richting van een centraal meldpunt voor spijbelen. Vraag nr. 13 van 18 januari 2013 van mevrouw Bianca Debaets Onderwijs: Opvolging van schoolverzuim door de gezamenlijke controlecel Sinds 2008 bestaat er een samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap dat de naleving van de schoolplicht regelt via een gezamenlijke controlecel van de beide Gemeenschappen. Deze cel schrijft onder meer de ouders aan van leerlingen die in geen enkele school in Brussel zijn ingeschreven. Geven de ouders geen antwoord, dan wordt de medewerking van de Brusselse gemeenten gevraagd. In laatste instantie kunnen de dossiers bij vaststelling van overtreding op de leerplicht worden overgemaakt aan het parket. Welke conclusies leverde de controleprocedure op voor de naleving van de leerplicht voor de schooljaren , en ? Wat is het aantal kinderen van wie de ouders en/of gemeenten werden aangeschreven door de gemeenschappelijke controlecel? Hoeveel brieven werden m.a.w. toegestuurd naar personen met wettelijke aansprakelijkheid voor minderjarigen waarvoor de Gemeenschappen over geen enkele informatie beschikken betreffende hun scholing in de bovenvermelde schooljaren? Is er een significante stijging/daling merkbaar van het aantal gevallen over de schooljaren heen? Hoeveel dossiers werden na verwerking van eventuele reacties van de ouders aan de gemeenten bezorgd? Hoeveel dossiers werden na verwerking van de gemeenten uiteindelijk aan het parket bezorgd? Is er een significante stijging/daling van het aantal doorgestuurde dossiers merkbaar over de schooljaren heen? Het spijbelbeleid in scholen is een bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap.

16 16 De VGC-administratie deed navraag bij de diensten van de Vlaamse Gemeenschap, waarbij een overzicht van de leerplichtcontrole in het Brussels hoofdstedelijk gewest sinds werd meegeven. De Gemeenschappelijke Cel, een samenwerking tussen de Franse en Vlaamse Gemeenschap, vertrekt van een lijst uit het rijksregister van de leerplichtigen in het Brussels hoofdstedelijk gewest. Deze lijst wordt vergeleken met de leerlingenbestanden van de beide gemeenschappen. Na deze stap blijven de leerplichtigen over die niet direct worden teruggevonden. Dit is geen sluitende controle. Sommige leerlingen zijn immers verhuisd naar het buitenland, volgen les in een private school, Daarom werd er in eerste instantie aan de ouders en in tweede instantie aan de gemeenten gevraagd waarom de kinderen niet teruggevonden werden. Na de verwerking van alle antwoorden blijven er een aantal leerlingen over die niet in orde zijn met de leerplicht en waarvan het dossier naar het parket wordt doorgestuurd. In schooljaar werd het proces niet volledig afgerond, in werd het wel uitgewerkt. Aantal vermeende niet-ingeschreven leerplichtigen Aantal antwoorden van de ouders op de brieven van de gemeenschappelijke cel Aantal dossiers overgemaakt aan de gemeenten Schooljaar Schooljaar Schooljaar Aantal antwoorden van de gemeenten Aantal dossiers doorgestuurd naar het parket Vraag nr.14 van 19 januari 2013 van de heer Paul De Ridder Onderwijs: Uitspraken in Het Nieuwsblad en De Standaard over het onderwijs in Brussel Het Nederlandstalig onderwijs zit in de lift, dat blijkt elk jaar bij het begin van het schooljaar, zo ook dit schooljaar. Het was de aanleiding voor u om als bevoegd collegevoorzitter een interview te geven in Het Nieuwsblad ( Steeds meer leerlingen in Nederlandstalige scholen, 20 november 2012). Het artikel eindigt als volgt: Vanhengel wijst er tot slot op dat de Nederlandstalige scholen maar 20 procent uitmaken van het totale onderwijsaanbod in Brussel, zoals afgesproken is met de Franse Gemeenschap. Het overgrote deel ervan wordt betaald met geld van de Brusselse belastingbetaler.

17 17 De heer Paul De Ridder heeft hierover reeds vragen gesteld bij de begrotingsbespreking voor het dienstjaar 2013 in de plenaire vergadering van vrijdag 14 december Deze werden niet beantwoord. De collegevoorzitter herhaalde deze uitspraken in De Standaard (19 januari 2013): Er is een verdeelsleutel van voor de Franse en Vlaamse gemeenschap in Brussel. Wij doen het beter en geven nu al plaats aan 22 procent van de kinderen in het lager onderwijs. En: Want eens de kinderen in het onderwijs zitten, betalen ze zichzelf. Dat is een eigenaardigheid in het Belgische financieringsmodel. De inkomsten uit de BTW worden onder de Franse en Vlaamse gemeenschap verdeeld naargelang het aantal leerlingen. Ik weet dat Vlaanderen het financieel niet gemakkelijk heeft, maar de winst is groot.' Vanhengel wijst er tot slot op dat de Nederlandstalige scholen maar 20 procent uitmaken van het totale onderwijsaanbod in Brussel, zoals afgesproken is met de Franse Gemeenschap. Over welke afspraken met de Franse Gemeenschap gaat het hier? Betekent dit ook dat de Franse Gemeenschap per kind evenveel middelen investeert? Zo neen, hoe groot is het verschil? Het overgrote deel ervan wordt betaald met geld van de Brusselse belastingbetaler. Wat bedoelt de heer Guy Vanhengel hiermee? In welke zin wordt het overgrote deel van de onderwijsuitgaven in Brussel betaald met geld van de Brusselse belastingbetaler? Want eens de kinderen in het onderwijs zitten, betalen ze zichzelf. Hoeveel is de kostprijs per Brusselse leerling op jaarbasis? En hoeveel brengt een leerling (grosso modo) op jaarbasis op voor de Vlaamse Gemeenschap via de financieringswet? Het onderwijs is in België sinds de staatshervorming van een bevoegdheid van de Gemeenschappen. De Gemeenschappen krijgen hun middelen hoofdzakelijk via voorafnames op federale belastingsontvangsten, met name de BTW en de personenbelasting. De federale dotaties aan de Gemeenschappen bepalen in hoge mate het budget voor het Vlaams en het Franstalig onderwijs. De verdeelsleutels van deze middelen zijn opgenomen in de Bijzondere Financieringswet (BFW) van 16 januari 1989 (en herzieningen). Een van deze verdeelsleutels die gehanteerd wordt in de Bijzondere Financieringswet is de sleutel. Dit betekent concreet dat het aantal inwoners van de Vlaamse Gemeenschap wordt bepaald door aan de bevolking van het Vlaams Gewest, 20% van de bevolking van het Brussels hoofdstedelijk gewest toe te voegen. De bevolking van de Franse Gemeenschap bestaat dan op haar beurt uit de bevolking van het Waals Gewest (zonder de inwoners van de Duitse Gemeenschap) plus 80% van de bevolking van het Brussels hoofdstedelijk gewest. De Brusselse bevolking (de 19 gemeenten) wordt hier dus forfaitair opgesplitst in 20% Nederlandstaligen en 80% Franstaligen.

18 18 De dotatie uit de personenbelasting wordt verdeeld volgens het aandeel in de personenbelasting van beide Gemeenschappen. Het aandeel van de personenbelasting waarvoor de Vlaamse Gemeenschap instaat bestaat uit het deel van het Vlaams Gewest, verhoogd met 20% van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor de Franse Gemeenschap bestaat dit aandeel uit het deel van het Waals Gewest verhoogd met 80% van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze verdeling, volgens fiscale capaciteit, wordt het principe van le juste retour genoemd. Maar het grootste deel van de federale dotaties voor de Gemeenschappen bestaat uit BTWontvangsten. Door het Lambermontakkoord (oktober 2000) onder de regering Verhofstadt I en de daaruit voortspruitende wijziging van de Bijzondere Financieringswet (juli 2001) werd het basisbedrag aangevuld door enerzijds tussen 2002 en 2011 een jaarlijks forfaitair bedrag toe te voegen en anderzijds vanaf 2007 de volledige BTW-middelen voor de Gemeenschappen te indexeren. Als verdeelsleutel van het basisbedrag uit de BTW wordt de verdeelsleutel leerlingenaantallen (6-17 jarigen) gebruikt. Deze verdeelsleutel brengt enkel de leerlingen vanaf 6 jaar en jonger dan 18 jaar van het basis en secundair onderwijs in rekening. Op basis van deze verdeelsleutel wordt het basisbedrag van de BTW dus verdeeld. Voor de bijkomende BTW-middelen, die ten gevolge van het Lambermontakkoord sinds 2002 voor een herfinanciering van de Gemeenschappen zorgden worden er twee verdeelsleutels gebruikt. In 2009 werd 70% van deze bijkomende BTW-middelen verdeeld volgens het aandeel in de personenbelasting en 30% volgens de verdeelsleutel van de leerlingenaantallen. Er kan duidelijk worden gesteld dat elke ingeschreven leerling in het Brussels Nederlandstalige onderwijs middelen voor de Vlaamse Gemeenschap genereert. Op 10 oktober 2011 werd een akkoord gesloten over de zesde staatshervorming, waarin de herziening van de Bijzondere Financieringswet een belangrijk aspect was. Er werd overeengekomen dat een groter belang zal worden toegekend aan het leerlingencriterium voor de verdeling van de BTW-opbrengsten tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Wat eerder gold zal, onder voorbehoud van uitvoering van dit akkoord, in de toekomst nog meer uitgesproken het geval zijn: hoe meer leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs, hoe meer inkomsten voor de Vlaamse Gemeenschap. Met de Brusselnorm drukt de Vlaamse Gemeenschap sinds 2004 haar eigen ambitie uit om voor haar Brusselbeleid 30% van de Brusselse bevolking als haar doelgroep te beschouwen voor het uitbouwen van lokale voorzieningen in Brussel. In het lopende kerntakendebat werd duidelijk dat de Vlaamse Gemeenschap nog lang niet haar doelstelling behaalde. Wat de vraag betreft met betrekking tot de kostprijs van een leerling van het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, kon de administratie van de Vlaamse Gemeenschap volgende gegevens bezorgen :

19 19 Schooljaar KOSTPRIJS PER LEERLING PER ONDERWIJSNIVEAU ( in euro) Onderwijsniveau Gewoon basisonderwijs 4.586, , ,53 Buitengewoon basisonderwijs , , ,52 Gewoon secundair onderwijs 8.081, , ,17 Buitengewoon secundair onderwijs , , ,60 Deeltijds kunstonderwijs 1.221, , ,43 (Bron: Voorpublicatie statistisch jaarboek Vlaamse Gemeenschap ) Een vergelijking tussen de investering in een leerling in de Franstalige Gemeenschap en die van de Vlaamse Gemeenschap is voorlopig niet mogelijk, aangezien het ons op dit ogenblik niet bekend is welke kosten hier wel of niet zijn in opgenomen. Vraag nr.15 van 31 januari 2013 van mevrouw Greet Van Linter Onderwijs: Lerarentekort in Brussel Bestaan er cijfers over het lerarentekort? Zo ja, graag een overzicht van de jongste 2 schooljaren. Welke concrete acties om leraren aan te trekken hebben exact hoeveel nieuwe leraren opgeleverd? Worden de acties op regelmatige basis geëvalueerd en desgevallend aangepast? Bestaan er cijfers over de uitstroom van leraren uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en over de redenen hiervan? Voor de cijfers over het lerarentekort tijdens de laatste 2 schooljaren, met name het schooljaar en het schooljaar , wordt verwezen naar cijfers die voortkomen uit de september- en februaritellingen van de algemene directie Onderwijs en Vorming van de VGC. Tijdens de september- en februaritelling (schooljaar en ) werd aan de scholen gevraagd hoeveel individuele leerkrachten de school tekort heeft om over een volledige personeelsploeg te beschikken (inclusief deeltijdse leerkrachten die omwille van parallelklassen op hetzelfde moment worden ingelegd). Het gaat hier uitdrukkelijk om een momentopname, indicatieve cijfers dus, die geen rekening houden met de aard van de vacature (vervanging, tijdelijk, ). Samengeteld gaat het om de volgende zelfverklaarde niet geverifieerde cijfers: Tabel: leerkrachtentekort in het basisonderwijs (Bron: VGC)

20 20 Septembertelling 2011 Februaritelling 2012 Septembertelling 2012 Gewoon kleuteronderwijs ,5 52 Gewoon lager onderwijs TOTAAL ,5 96 Tabel: leerkrachtentekort in het secundair onderwijs (Bron: VGC) Septembertelling 2011 Februaritelling 2012 Septembertelling 2012 Gewoon secundair onderwijs Daarnaast wordt verwezen naar cijfergegevens van Actiris. In deze cijfers wordt geen onderscheid wordt gemaakt tussen het Franstalig en Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Deze cijfers hebben dus betrekking op het Franstalig én het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Uit de analyses van de knelpuntberoepen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (voor 2009, 2010 en 2011) door Actiris kan ook een indicatie voor het lerarentekort in Brussel worden afgeleid. Ondanks de hoge invullingsgraad (zie hieronder) werden de beroepen leerkracht in het basisonderwijs en leerkracht in het secundair onderwijs toch opgenomen in de lijst van knelpuntberoepen. Het blijft namelijk erg moeilijk om onderwijzend personeel te vinden. Actiris wijt dit onder andere aan het tekort aan kandidaten voor dit beroep en wijst er op dat grootstedelijke gebieden en dan vooral Brussel hierdoor het sterkst getroffen worden. Verder merkt Actiris op dat de werkaanbiedingen die het voor dit beroep ontvangt, vaak betrekking hebben op tijdelijke vervangingen van relatief korte duur. Dit kan ook een verklaring zijn voor het feit dat deze vacatures niet snel ingevuld geraken. Basisonderwijs - In 2009 ontving Actiris 452 werkaanbiedingen voor leerkrachten in het basisonderwijs, waarvan 82,1% werd ingevuld. - In 2010 ging het om 498 vacatures met een invullingsgraad van 84,5%. - In 2011 kreeg Actiris 579 werkaanbiedingen voor leerkracht lager onderwijs, waarvan 87,9% werd ingevuld en 266 voor kleuteronderwijzer waarvan 88% werd ingevuld. Secundair onderwijs - In 2009 ontving Actiris 182 werkaanbiedingen voor leerkracht in het secundair onderwijs, waarvan 87,9% werd ingevuld. - In 2010 waren er bij Actiris 198 werkaanbiedingen voor leerkracht secundair onderwijs, waarvan 84,5% werd ingevuld. - In 2011 ging het om 519 werkaanbiedingen voor leerkracht in de 2de, 3de of 4de graad van het secundair onderwijs met een invullingsgraad van 93,8% en om werkaanbiedingen voor leerkracht in de 1ste of 2de graad van het secundair onderwijs met een invullingsgraad van 93%. De Vlaamse Gemeenschapscommissie spant zich eveneens in om leerkrachten te werven en te behouden. In 2011 startte de algemene directie Onderwijs en Vorming van de VGC in samenwerking met vzw Br(ik met de campagne Lesgeven in Brussel. In 2012 werd deze samenwerking zichtbaar bij de start van de campagne Word jij de leerkracht van mijn ketje?.

21 21 Drie doelgroepen staan hierbij centraal: huidige leerkrachten, student-leerkrachten uit de Nederlandstalige lerarenopleidingen in Brussel en leerlingen van de derde graad secundair onderwijs uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Aan de ene kant moet de campagne de huidige leerkrachten en student-leerkrachten overtuigen van de meerwaarde van Brussel en van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, alsook leerlingen van het secundair onderwijs warm maken voor de lerarenopleiding. Aan de andere kant is het van belang dat de leerkrachten uit het Brussels Nederlandstalig onderwijs gemotiveerd en enthousiast blijven. Om deze doelen te bereiken, werden tot nog toe verschillende middelen ingezet. Naast een affichecampagne, zijn er een webplatform en een succesvolle facebookpagina. Deze initiatieven worden dit jaar verder gezet en aangevuld met nieuwe, zeer gerichte acties. Deze campagne startte pas in Daarom is het niet mogelijk om nu al conclusies te trekken m.b.t. het aantal nieuwe leerkrachten die Lesgeven in Brussel heeft opgeleverd. Het zal hoe dan ook moeilijk zijn om te meten hoeveel nieuwe leerkrachten deze acties precies voortbrengen. Wat de VGC en Br(ik met Lesgeven in Brussel onder andere beogen is een mentaliteitswijziging, zodat leerkracht zijn in Brussel een positief imago krijgt. De evaluatie van de acties in het kader van Lesgeven in Brussel is tot nog toe zeer positief. De campagne is positief ontvangen door de scholenteams en de Brusselse Nederlandstalige hogere onderwijsinstellingen met een lerarenopleiding. De website werd al keer bezocht, waarbij er sprake is van unieke bezoekers. De facebookpagina van de campagne wordt gevolgd door volgers. De cijfers waarover we beschikken over de uitstroom van leraren uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, hebben betrekking op de periode tot 2010 en komen uit het Arbeidsmarktrapport 2011 van het departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid. Kleuteronderwijs In 2009 stroomde 33% van de leraren jonger dan 30 uit het gewoon kleuteronderwijs. Ook voor 2010 is dit 33%. Een groot deel hiervan wordt teruggevonden in het onderwijs buiten Brussel (89 % van de uitstroom uit het gewoon kleuteronderwijs in 2009 en 89% in 2010). Het werkelijke percentage leraren dat uitstroomt uit het lerarenberoep is dus lager dan de leraren die na 5 jaar Brussel verlaten. Lager onderwijs In 2009 stroomde 39% van de leraren jonger dan 30 uit het gewoon lager onderwijs. Voor 2010 is dit 41%. Een groot deel hiervan wordt teruggevonden in het onderwijs buiten Brussel (90% van de uitstroom uit het gewoon lager onderwijs in 2009 en 91% in 2010). Het werkelijke percentage leraren dat uitstroomt uit het lerarenberoep is dus lager dan de leraren die na 5 jaar Brussel verlaten. Deze hoge uitstroompercentages kunnen verklaard worden door de kenmerken van en/of vooroordelen over het stedelijke milieu. Zo is de omgevingstaal niet het Nederlands en is een aanzienlijk aandeel van de leerlingen in de Nederlandstalige scholen anderstalig. Er is ook een stadsvlucht van leerlingen en leerkrachten. Verder spelen de afstand tussen woon- en

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 Verordening nr. 15-01 12 mei 2015 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor het

Nadere informatie

nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 290 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig Brussel Lerarentekort

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013 ONTWERP Verordening nr. 13-04 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

nr. 348 van ANN BRUSSEEL datum: 24 maart 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 348 van ANN BRUSSEEL datum: 24 maart 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 348 van ANN BRUSSEEL datum: 24 maart 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig onderwijs Brussel Spijbelproblematiek

Nadere informatie

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012 Verordening nr. 12-03 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor het dienstjaar 2012

Nadere informatie

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 289 van KRIS VAN DIJCK datum: 23 februari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Nederlandstalig onderwijs Brussel

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011 ONTWERP Verordening nr. 11-01 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

De federale dotaties voor het Vlaams en Franstalig onderwijs Evolutie en verdeling

De federale dotaties voor het Vlaams en Franstalig onderwijs Evolutie en verdeling De federale dotaties voor het Vlaams en Franstalig onderwijs Evolutie en verdeling Het onderwijs is in ons land sinds de staatshervorming van 1988-89 een bevoegdheid van de pen. De pen krijgen hun middelen

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 17 van 1 oktober 2013 van IRINA DE KNOP

VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Vraag nr. 17 van 1 oktober 2013 van IRINA DE KNOP VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 17 van 1 oktober 2013 van IRINA DE KNOP Kleuteronderwijs Participatie Sinds 1

Nadere informatie

nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de Franse Gemeenschap

nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de Franse Gemeenschap SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 558 van WILLY SEGERS datum: 15 juni 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Onderwijs Brussel - Samenwerking met de

Nadere informatie

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld?

1. Kan de minister meedelen aan hoeveel ouders uit Brussel deze folder is uitgedeeld? Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-491- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 55 van 27

Nadere informatie

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 268 van 20 januari 2014 van ANN BRUSSEEL Taaltest basisonderwijs Stand van zaken

Nadere informatie

B A S I S O N D E R W I J S

B A S I S O N D E R W I J S 28-29 B A S I S O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: kleuteronderwijs gewoon 243.482 gewoon 381.882 1.977 27.543 totaal kleuteronderwijs 245.459 totaal 49.425 totaal basisonderwijs:

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel Studeren

Nadere informatie

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs afkortingen ASO Algemeen secundair onderwijs BIS Begeleid Individueel Studeren B.O. Buitengewoon onderwijs BSO Beroepssecundair onderwijs Bu.S.O. Buitengewoon secundair onderwijs BVJ Beroepsvoorbereidend

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs Oktober 21 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Inhoudstafel INHOUD Inleiding 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 671 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 2 MEI 2017 INTERPELLATIE Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 2 mei 2017 INTEGRAAL

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN. Buitengewoon lager onderwijs : Schoolbevolking naar type... 88

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN. Buitengewoon lager onderwijs : Schoolbevolking naar type... 88 AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. HBO KSO NaPCO NGK OGO OVSG POVPO Se-n-Se TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN TABELLEN Deel 1. LEERLINGEN Hoofdstuk 1 : Algemeen overzicht van de schoolbevolking Onderwijs met volledig leerplan naar inrichtende macht... 33 Onderwijs met volledig leerplan naar provincie... 34 Onderwijs

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VIZO VGO Vl.I.R VOCB VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerplichtige leerlingen

Nadere informatie

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs Stafdienst Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 06 19 www.katholiekonderwijs.vlaanderen Analyse septembertelling schooljaar 2018-2019 18 september 2018 Bijna 743 000 leerlingen en hun ouders kiezen voor

Nadere informatie

In het officieel onderwijs bestaat bovendien de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor het volgen van een levensbeschouwelijk vak.

In het officieel onderwijs bestaat bovendien de mogelijkheid om een vrijstelling aan te vragen voor het volgen van een levensbeschouwelijk vak. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 208 van ANN BRUSSEEL datum: 4 februari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Basis- en secundair onderwijs - Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-305- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.3 - December 2009-517- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 60 van 29

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2009-465- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 6 van 19 augustus

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7 (2011-2012) Nr. 2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 APRIL 2012 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2010 VERSLAG namens de

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs R A P P O RT Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs december 2009 Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Vraag nr. 234 van 1 februari 2013 van GÜLER TURAN

Vraag nr. 234 van 1 februari 2013 van GÜLER TURAN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Vraag nr. 234 van 1 februari 2013 van GÜLER TURAN Eenzaamheid bij jongeren Thuisonderwijs In het

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2010

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2010 ONTWERP Verordening nr. 10-05 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2010 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE RAAD. Bulletin van de interpellaties en mondelinge vragen

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE RAAD. Bulletin van de interpellaties en mondelinge vragen BIV (1999-2000) Nr. 5 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE RAAD Bulletin van de interpellaties en mondelinge vragen Commissie voor de financiën, begroting, openbaar ambt, externe betrekkingen en algemene zaken VERGADERING

Nadere informatie

Onderwijs SAMENVATTING

Onderwijs SAMENVATTING Onderwijs SAMENVATTING 88.343 leerlingen basis- en secundair onderwijs schooljaar 2016-2017 In verhouding meer leerlingen TSO (bijna 1 op 4 van de lln. SO) en BSO (1 op 5) dan Vlaanderen 17.820 studenten

Nadere informatie

Deel 6. niveauoverschrijdende gegevens. Hoofdstuk 1 : Internen en internaten

Deel 6. niveauoverschrijdende gegevens. Hoofdstuk 1 : Internen en internaten Deel niveauoverschrijdende gegevens Hoofdstuk 1 : Internen en internaten Schooljaar 2009-2010 AANTAL INTERNATEN PER NET Gemeenschapsonderwijs Privaatrechtelijk Provincie Gemeente Vlaamse Gemeenschapscomm.

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs December 29 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Arbeidsmarktbarometer Onderwijs december

Nadere informatie

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld 27-28 S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: voltijds secundair deeltijds secundair gewoon 438.315 deeltijds beroepssecundair 6.687 buitengewoon 18.263 deeltijds

Nadere informatie

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 ADVIES Algemene Raad 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de toelatingsvoorwaarden tot het gewoon lager onderwijs en de engagementsverklaring tussen school

Nadere informatie

LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen. Commissie Samenleving

LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen. Commissie Samenleving LEERRECHT Overlegplatform Leerrecht & een actieplan voor Mechelen Commissie Samenleving 13/09/2016 1. Inleiding/aanleiding 2. Opstart Overlegplatform Leerrecht 2.1. Actieplan 2.2. Overlegplatform Leerrecht

Nadere informatie

Artikel 1,- De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1,- De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 07/05 16 november 2007 Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2008 VERORDENING Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt

Nadere informatie

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal

5. Kan de minister eveneens een overzicht geven voor het schooljaar van het aantal VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 67 van 18 oktober 2013 van ANN BRUSSEEL Basis- en secundair Levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs

Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2014 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

plage-lestijden onderwijzer

plage-lestijden onderwijzer plage-lestijden onderwijzer Schooljaar 2010-2011 - Schooljaar 2011-2012 Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli 2008-77- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018

Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018 Verordening nr. 17-05 Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 1 De gewone begroting voor het dienstjaar wordt als volgt vastgelegd: UITGAVEN ONTVANGSTEN 000 Saldo

Nadere informatie

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 Programma 1. Voorstelling CDO Kortrijk: 2. Preventie schooluitval / aanpak spijbelproblematiek 2. Spijbelactieplan 4. Partnerschappen spijbelbeleid Persoonlijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Onderwijs en vorming

Hoofdstuk 2 Onderwijs en vorming Hoofdstuk 2 Onderwijs en vorming Aan de basis van de keuze van de indicatoren ligt een visie op een wenselijke toekomst voor een groot- of centrumstad. Die visie beschrijft over de verschillende domeinen

Nadere informatie

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat?

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat? Leerplicht Naar school gaan, moet dat of mag dat? Alles over leerplicht Vlaamse Infolijn Onderwijs tel. 1700 www.ond.vlaanderen.be/ infolijn Informatiepunt ouders en leerlingen tel. 02 553 87 33 Scholen

Nadere informatie

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat?

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat? Leerplicht Naar school gaan, moet dat of mag dat? Alles over leerplicht Vlaamse Infolijn Onderwijs tel. 1700 www.ond.vlaanderen.be/ infolijn Informatiepunt ouders en leerlingen tel. 02 553 87 33 Scholen

Nadere informatie

Data: wat leren ze ons? Onderwijsbeleid en cijfers: een uitdaging!

Data: wat leren ze ons? Onderwijsbeleid en cijfers: een uitdaging! Data: wat leren ze ons? Onderwijsbeleid en cijfers: een uitdaging! 1-12/15/2017 ONDERWIJSDATA Waarover is data beschikbaar? Waar vind ik ze? In welke databanken? Wat leren ze ons? Hoe kunnen we er (lokaal)

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1109135 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Wijzigingen reglement subsidiëring projecten ter bevordering van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

Schooljaar Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse reaffectatiecommissie

Schooljaar Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse reaffectatiecommissie Vlaamse Schooljaar 2010-2011 Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse Ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

NIET WIE IS ER ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2010-2011 LEERPLICHT

NIET WIE IS ER ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2010-2011 LEERPLICHT LEERPLICHT WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2010-2011 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Afdeling Scholen Basisonderwijs en CLB Afdeling

Nadere informatie

Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting

Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting Rapport Problematische afwezigheden en definitieve uitsluiting 2013 2017 Redactie: Jean-Marie Van Steenwinckel, Netwerk Samen tegen schooluitval Vlaams-Brabant PA en DU 2013-2017 TOTAAL Versie 31 01 2018

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MAART 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Wijziging aan het reglement subsidiëring projecten ter bevordering van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat?

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat? Leerplicht Naar school gaan, moet dat of mag dat? Alles over leerplicht Vlaamse Infolijn Onderwijs tel. 1700 tussen 9u en 19u onderwijs.vlaanderen.be/ contact Informatiepunt ouders en leerlingen tel. 02

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Opleiding en werkervaring aanvullende thuiszorg vzw Aksent

Opleiding en werkervaring aanvullende thuiszorg vzw Aksent BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Initiatiefnemer: Opleiding en werkervaring aanvullende thuiszorg vzw Aksent Projectomschrijving Het project wordt opgenomen binnen volgende strategische en

Nadere informatie

VR MED.0231/2

VR MED.0231/2 VR 217 26 MED.231/2 MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR 212-213 tem 215-216 I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst tussen CLB Stedelijk en Gemeentelijk Onderwijs en CLB Brussel naar aanleiding van de samenhuizing in de gehuurde locatie

Samenwerkingsovereenkomst tussen CLB Stedelijk en Gemeentelijk Onderwijs en CLB Brussel naar aanleiding van de samenhuizing in de gehuurde locatie Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0313 25-03-2016 BIJLAGE Bijlage nr. 2 Samenwerkingsovereenkomst tussen CLB Stedelijk en Gemeentelijk Onderwijs en CLB Brussel naar aanleiding van

Nadere informatie

NIET WIE IS ER ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE LEERPLICHT

NIET WIE IS ER ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE LEERPLICHT LEERPLICHT WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2011-2012 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Afdeling Scholen Basisonderwijs en CLB Afdeling

Nadere informatie

Addendum 1 horende bij de beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2008-2013

Addendum 1 horende bij de beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2008-2013 Addendum 1 horende bij de beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2008-2013 1. Inleiding Tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Hierbij meld ik u dat ik akkoord ga met de subsidiëring van bovenvermelde opdracht met uitsluiting van:

Hierbij meld ik u dat ik akkoord ga met de subsidiëring van bovenvermelde opdracht met uitsluiting van: Brussel, 7/05/2014 VZW Sint-Ludgardisschool Merksem Du Chastellei 48 2170 MERKSEM Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) V.20380 5 Vragen naar E-mail Telefoonnummer Valerie De Slegte Valerie.DeSlegte@agion.be

Nadere informatie

1 Vlaanderen is onderwijs & vorming RAPPORT HUISONDERWIJS en AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN.

1 Vlaanderen is onderwijs & vorming RAPPORT HUISONDERWIJS en AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN. 1 Vlaanderen is onderwijs & vorming RAPPORT HUISONDERWIJS 2015-2016 en 2016-2017 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN www.onderwijs.vlaanderen.be Verantwoordelijke uitgever Guy Janssens Administrateur-generaal

Nadere informatie

Gemeenteraadscommissie onderwijs. 25 september 2013

Gemeenteraadscommissie onderwijs. 25 september 2013 Gemeenteraadscommissie onderwijs 25 september 2013 1. Situatieschets onderwijs 2 Groene druk duidelijk voelbaar. Aantal kinderen en jongeren in met meer dan kwart gestegen in vergelijking met 10 jaar geleden.

Nadere informatie

Vraag nr. 525 van 8 mei 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 525 van 8 mei 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 525 van 8 mei 2013 van PAUL DELVA Onthaalklassen anderstalige nieuwkomers Brussel

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JUNI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MEI 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2016 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2016 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JUNI 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegelidbesluit nr. 20182019-0304 16-01-2019 COLLEGELIDBESLUIT Collegelidbesluit houdende de algemene organisatie van de VGC-speelpleinwerking in samenwerking met de Nederlandstalige

Nadere informatie

Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 03/05 5 december 2003 Verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2004 Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld: UITGAVEN

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MAART 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau ALGEMEEN Schoolbevolking 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs basisonderwijs (1) Voltijds onderwijs Kleuteronderwijs 271.239 Lager onderwijs 428.036 Totaal 699.275 Secundair onderwijs (1) Voltijds

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2008-239- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Secundair Onderwijs. Structuur van het rapport. De vraag naar leraren. Arbeidsmarktrapport Basisonderwijs Secundair onderwijs

Secundair Onderwijs. Structuur van het rapport. De vraag naar leraren. Arbeidsmarktrapport Basisonderwijs Secundair onderwijs VVKSO CODIS/DOC/11/09 2011-02-07 Arbeidsmarktrapport 2010 Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Departement Onderwijs en Vorming Secundair Onderwijs Basisonderwijs Secundair onderwijs Structuur van

Nadere informatie

WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE

WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE WIE IS ER NIET ALS DE SCHOOLBEL RINKELT? EVALUATIE 2012-2013 Vlaams Ministerie van onderwijs en vorming Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) Afdeling Scholen Basisonderwijs en CLB Afdeling Scholen

Nadere informatie

Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019

Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019 Tijdelijke aanstelling en aanvangsbegeleiding vanaf 1 september 2019 Doelstellingen van de maatregelen uit cao XI De praktijkschok verminderen door een betere en meer kwaliteitsvolle aanvangsbegeleiding

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 598 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 16 NOVEMBER 2015 BELEIDSOVEREENKOMST Beleidsovereenkomst Stedenfonds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS

VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS Kinderen mogen op vijf of zes jaar pas naar het gewoon lager onderwijs in een Nederlandstalige school als ze eerst een jaar lang

Nadere informatie

RAPPORT HUISONDERWIJS en AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN.

RAPPORT HUISONDERWIJS en AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN. 1 RAPPORT HUISONDERWIJS 2013-2014 en 2014-2015 AGODI AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN www.onderwijs.vlaanderen.be Verantwoordelijke uitgever Guy Janssens Administrateur-generaal Agentschap voor Onderwijsdiensten

Nadere informatie

Schoolverlaters bevraagd

Schoolverlaters bevraagd sessie 3 De wereld op de stoep: Schoolverlaters bevraagd Lieven Tusschans Stad Gent Werk en Economie Dienst Werk Schoolverlaters bevraagd Europa 2020 (schoolverlaters, kwalificaties, werkloosheid) Dienst

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief APRIL 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Opleiding voor schoolsecretariaten

Opleiding voor schoolsecretariaten Opleiding voor schoolsecretariaten 2018-2019 AGODI-Academie Academie Overzicht programma Kennismaking met de werking van AGODI Beleidsdomein Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI)

Nadere informatie

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015.

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 557 van ANN BRUSSEEL datum: 9 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toelatingsexamen arts en tandarts -

Nadere informatie

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant BIJLAGE CONVENANT VRIJWILLIGERSWERK IN UITVOERING VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE SAMENWERKING TUSSEN DE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN EN DE PROVINCIES TIJDENS DEZE LEGISLATUUR Motivering

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie