Jaarverslag 2012 & Werkplan griffie 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2012 & Werkplan griffie 2013"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2012 & Werkplan griffie 2013 Gemeente Oostzaan

2 2/17 Inhoud Inleiding 3 Jaarverslag 2012 Hoofdstuk 1. De gemeenteraad Samenstelling gemeenteraad Wisselingen Fractieassistenten Wisseling wethouder Raadsagenda Financiën Gezamenlijke werkorganisatie OVER-gemeenten Integriteit Evaluatiegesprek burgemeester-evaluatiecommissie 8 Hoofdstuk 2. De vergaderingen van de gemeenteraad Raadscyclus Financiële werkgroep Raadswerkgroepen Informatiebijeenkomsten Communicatie De raad digitaal 10 Hoofdstuk 3. De raad in cijfers 11 Hoofdstuk 4. De griffie 4.1 Organisatie Griffie Werkzaamheden griffie algemeen Verantwoording activiteiten griffie Werkplan griffie 2013 Hoofdstuk 5. Werkplan 5.1 Planning activiteiten Urenplanning griffie Bijlagen: overzicht besluiten 2012 Lijst raadsvragen 2012

3 3/17 Inleiding In dit jaarverslag van de griffie geven we een terugblik over 2012 onderbouwd met feiten en cijfers. Het jaar 2012 had onder meer als bijzondere activiteiten: integriteit, korte evaluatie nieuwe vergaderwijze en formaliseren rechtspositie griffie.

4 4/17 Hoofdstuk 1.. Gemeenteraad 1.1 Samenstelling gemeenteraad op 31 december 2012 Voorzitter: P.J. (Paul) Möhlmann Griffier: E.H.M. (Lizette) Ouwehand-Brussel Plv. griffier/medewerker griffie: E.M. (Eline) t Hoen-Walsma Coalitie: VVD, PvdA, CDA en Julius VVD GroenLinks T. (Tine) Schaafsma M.H.J. (Marja) van der Pol J.G. (Janneke) Lagerwaard i A.F.B. (Arjen) Ronner R.M. (Rosemarijn) Dral A.C. (Bert) Jongert R.P. (Rob) Konijnenburg PvdA M.C.J. (Ria Bisseling) Gemeentebelangen P. (Peter) Visser J.M. (Mary) Zondervan CDA D66 T. (Teun) Flens M. (Marco) Olij JULIUS S.G.R. (Siefko) Julius

5 5/ Wisselingen Helaas hadden zowel mevrouw Bisseling (PvdA) als de heer van Vliet (VVD) om gezondheidsredenen tijdelijk ontslag moeten nemen als raadslid. Mw Bisseling heeft in mei 2012 haar werkzaamheden weer opgepakt. Dhr Van Vliet heeft helaas in de raad van 11 juni 2012 afscheid moeten nemen en is mevrouw Lagerwaard benoemd als raadslid VVD. 1.3 Fractieassistenten op 31 december 2012 VVD GroenLinks R. (Raymond) Schikhof R.J. (Rob) Monen E.A.M.A. (Edwin) Stokvis *) J.H.M. (Joop) Klinkhamer *) R. (René) Blokzijl *) PvdA GemeenteBelangen P. (Pim) Beudeker K.W. (Klaas) Buis N. (Nezjma) van Binsbergen A. (Ank) Keijzer S. (Suze) Vos E.R. (Eric) Bloem CDA D66 E. (Eilko) de Jong J.C. (Joke) van der Blom J. (Jan) Ras P. (Paul) Klarenbeek JULIUS C.J.A. Happé *) * in 2012 benoemd 1.4 Wisseling wethouder In augustus 2012 heeft de heer C. Stevens zijn ontslag genomen als wethouder van de gemeente Oostzaan. Met ingang van oktober 2012 is de heer J. de Dood benoemd als wethouder.

6 6/ Raadsagenda Op 10 mei 2010 heeft de raad de Raadsagenda opgesteld door VVD, PvdA en CDA vastgesteld. De titel van de Raadsagenda luidt Eenheid in verscheidenheid, verwijzend naar de eenheid, die de Raad in al zijn politiek verscheidenheid zal moeten uitstralen om aan de strategische visie en missie van Oostzaan, die alle partijen onderschrijven, te kunnen voldoen. Alles, waar de Raad mee bezig gaat, is gericht op de vier onderdelen van deze visie en missie, te weten: Oostzaan blijft zelfstandig, sociaal, groen en klantvriendelijk. Het College heeft de Raadsagenda uitgewerkt in een Collegeprogramma, waarin inhoud, prioritering en fasering verder gestalte heeft gekregen. 1.6 Financiën Bezuinigingstraject met het oog op morgen Als onderdeel van dit traject is op 26 maart 2012 een bezuinigingsmarkt georganiseerd. Praat mee op de bezuinigingsmarkt in Oostzaan op. Geef uw mening en ideeën als organisatie, instelling of inwoner van Oostzaan. Overtuig de raadsleden bij het maken van de keuzes waarvoor zij staan. Dat was voornamenlijk het doel de markt. De meningen en suggesties die tijdens de markt naar voren zijn gekomen, zijn verzameld en meegewogen bij het maken van de definitieve bezuinigingsvoorstellen in de Kadernota 2013.

7 7/17 Jaarrekening 2011, Kadernota 2013 en Begroting 2013 De Jaarrekening 2011 en de Kadernota 2013 zijn op 2 juli 2012 vastgesteld. Het besluit bij de Kadernota is geamendeerd met onderstaand amendement. 6.1 Amendement 14 rev. coalitieakkoord Kadernota + 3 bijlagen (VVD, CDA, PvdA, JULIUS, D66 en Gemeentebelangen) De tekst bij Besluit als volgt te formuleren: 1. De begrotingsrichtlijnen zoals opgenomen in de Kadernota 2013 op de pagina s 5 en 6 vast te stellen; 2. Voor het meerjarenplan de jaarschijf 2013 conform de kolom Coalitie-GemeenteBelangen- D66 (CGD) 2013 in de spreadsheet Kadernota 2013 Akkoord Coalitie-Gemeentebelangen-D66 die als bijlage is opgenomen - vast te stellen; 3. De jaarschijven conform de kolommen CGD 2014 t/m2016 in de spread-sheet Kadernota 2013 Akkoord Coalitie- Gemeentebelangen-D66 die als bijlage is opgenomen vast te stellen; 4. De genoemde risico s zoals opgenomen in de Kadernota 2013 op de pagina s 21 t/m 23 met daaraan toegevoegd de volgende risico s: 1. Clienten Werk en Bijstand; gezien de open einde regeling en de te verwachten verlaging van de Rijksbijdrage; 2. Herstructurering Baanstede; gezien de bestaande onduidelijkheid ook in financiële zin op dit punt; 3. Precario; gezien de in het verleden voorgestane wijziging van regelgeving op dit punt; De begroting 2013 is op 5 november 2012 vastgesteld. De programmabegroting 2012 inclusief erratum vast te stellen; De meerjarenbegroting als indicatief te beschouwen; In te stemmen met de voorgenomen investeringen in het jaar 2012 zoals opgenomen in de begroting 2012 In te stemmen met de verhoging van de gemeentelijke belastingen zoals genoemd in de paragraaf Lokale heffingen; In te stemmen met de mutaties in reserves en voorzieningen zover die betrekking hebben op 2012; De genoemde risico s te bevestigen In te stemmen met het voornemen van het College om ingaande 2012 te komen met sluitende begrotingen én meerjarenbegrotingen zonder inzet van incidentele middelen en onttrekkingen van de AR als structurele dekking.

8 8/ Gezamenlijke werkorganisa erkorganisatie OVER=gemeenten Op 24 april en 7 november is een gezamenlijke raadswerkgroep georganiseerd. Hierin zijn de fractievoorzitters van de gemeente Wormerland en Oostzaan vertegenwoordigd. Tijdens deze bijeenkomsten is onder meer gesproken over de gemeenschappelijke regeling, opstellen SLA, kwaliteit raadsvoorstellen en instapcampagne. In 2013 vindt een evaluatie van de samenwerking plaats. Bij het proces wordt ook de raadswerkgroep betrokken. Daarnaast is afgesproken dat raadsvoorstellen die de werkorganisatie betreffen eerst worden voor besproken in een gezamenlijke raadswerkgroep bijeenkomst. 1.8 Integriteit Op 13 maart jl. is een bijeenkomst georganiseerd voor raadsleden en fractieassistenten in het kader van integriteit, met als doel om de spelregels en het speelveld helder te krijgen. Deze bijeenkomst werd geleid door dhr R. Gaasterland van BING (Bureu Integriteit Nederlandse Gemeenten). Naar aanleiding van deze bijeenkomst is over een aantal aspecten nader advies gevraagd aan BING en dhr D.J. Elzinga. Op basis van deze adviezen is in september 2012 een notitie Integriteit gemeente Oostzaan opgesteld. Voor wat betreft de vervolgstappen in het kader van integriteit is onder meer het volgende besloten: 1. Als ter voorbereiding van een sproces een raadswerkgroep wordt ingericht, dan zullen deelnemers in de toekomst door de raad worden benoemd. Voorafgaande aan de benoeming worden mogelijke belangen van kandidaat deelnemers geïnventariseerd en meegewogen bij de omtrent deelname; 2. De gedragscode en handreiking integriteit zullen worden geactualiseerd, waarbij het van belang is om als raad gezamenlijk tot een aantal gedragsregels te komen; 1.9 Evaluatiegesprek burgemeester - evaluatiecommissie Na een zorgvuldige voorbereiding heeft op 22 maart 2012 het evaluatiegesprek met de burgemeester plaatsgevonden. In de raad van 7 mei 2012 heeft mw Schaafsma, als voorzitter van de evaluatiecommissie een terugkoppeling gegeven. Alle deelnemers hebben het een prettig en constructief gesprek gevonden. Een volgend evaluatiegesprek zal aan de hand van een geactualiseerde profielschets plaatsvinden aan het eind van 2013.

9 9/17 Hoofdstuk 2.. De vergaderingen van de gemeenteraad in Raadscyclus Tijdens het zomerreces is zoals afgesproken een korte evaluatie uitgevoerd met betrekking tot de nieuwe vergaderwijze. De vergaderwijze wordt over het algemeen als voldoende ervaren. Er is nog wel een aantal verbeterpunten. Op basis van de evaluatie zijn aanbevelingen gedaan. In eerste kwartaal 2013 wordt een plan van aanpak voor de uitvoering van de aanbevelingen opgesteld. 2.2 Financiële werkgroep In de raad van 7 mei 2012 is besloten Financiële werkgroep op te heffen. De Jaarrekening, Zomernota, Kadernota en Begroting zijn in een extra informatieronde voorbereid. 2.3 Raadswerkgroepen 2012 Raadswerkgroep optimalisatie raadsvoorstellen Raadswerkgroep structuurvisie Raadswerkgroep bestemmingsplan buitengebied Gezamenlijke raadswerkgroep Oostzaan-Wormerland 2.4 Informatiebijeenkomsten / werkbezoeken Informatiebijeenkomsten: decentralisatie maatschappelijk domein (30 januari) transitie sociale werkvoorziening (5 maart) toekomst stadsregio (12 april) kaderstellende bijeenkomst communicatiebeleidsplan (22 mei) egem-i (11 juni) Er is in 2012 geen werkbezoek georganiseerd. 2.5 Communicatie Website en Kompas Alle vergaderingen zijn live te volgen via de website.oostzaan.nl. Hier zijn ook alle stukken te vinden die tijdens een vergadering besproken worden. De agenda s van de raadscycli worden in Kompas gepubliceerd. In 2012 is de raadsrubriek toegevoegd aan de gemeentelijke publicatie waarmee kosten zijn bespaard.

10 10/ De raad digitaal De raad wil efficiënter werken. Een manier om de efficiëntie van de raad te vergroten is door informatiestromen (agenda s, vergaderstukken, berichten) te bundelen en te structureren. Digitalisering is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Bij de evaluatie van de nieuwe vergaderwijze is ook gekeken naar de tevredenheid over het gebruik van de ipads. Over het algemeen zijn de gebruikers tevreden. Er is wel een aantal aanbevelingen gedaan. In het eerste kwartaal 2013 zal een plan van aanpak worden opgesteld.

11 11/17 Hoofdstuk 3. De raad in cijfers De raad in cijfers Aantal vergaderingen Nieuwe vergaderstructuur vanaf mrt 2010 Informatieronde Politieke ronde Raadsvergadering Totaal Vergaderuren Nieuwe vergaderstructuur vanaf mrt 2010 Informatieronde Politieke ronde Raadsvergadering excl. Begrotingsraad Totaal Presidium Financiele werkgroep *) Raadsbesluiten Aantal Doorlooptijd na verzending stukken % direct naar raad informatieronde (10 dagen) 31 % direct naar raad politieke ronde (gem 24 dagen) 34 % volledige cyclus (gem 38 dagen) 24 % overig 11 gemiddelde doorlooptijd sproces direct na informatieronde ter aan raad direct na politieke ronde ter aan raad volledige cyclus overig 34

12 12/ Aantal schriftelijke vragen Aantal Gemiddelde afdoeningsterming Amendementen Ingediend Aangenomen Ingetrokken/aangehouden/verworpen Moties Ingediend Aangenomen Ingetrokken/aangehouden/verworpen Moties vreemd Ingediend Aangenomen Ingetrokken/aangehouden/verworpen Initiatief raadsvoorstel Ingediend 2 1 Aangenomen 2 1 Ingetrokken/aangehouden/verworpen Interpellaties Aantal 1 Insprekers Aantal aantal schriftelijke vragen vragen

13 13/17 Hoofdstuk 4 Griffie verslag Organisatie griffie 2012/2013 De griffieorganisatie is in 2012 ongewijzigd gebleven. Op 31 december 2012 is de griffie organisatie als volgt: Functie Aantal fte s Aantal productieve uren Fulltime: 1876 Griffier 0,80 (29 uur per week) 1243 Lizette Ouwehand Medewerker griffie/plv griffier 0, 61(22 uur per week) Werkzaamheden griffie algemeen De griffie ondersteunt de raad in zijn functioneren. De werkzaamheden van de griffie bestaan uit de volgende clusters: 1. ondersteuning raad en commissies (incl. externe informatie, website, interactieve beleidsprocessen, en communicatie), procesadvisering raadsleden, intermediaire rol t.a.v. inhoudelijke informatie en ambtelijke bijstand 2. faciliteiten raad, raadsleden en beheer regelen fractiebudgetten, organiseren en verzorgen informatie, regelen benoemingen in raad en commissies, etc 3. ondersteuning ontwikkeling functioneren gemeenteraad 4.3 Verantwoording activiteiten griffie 2012 Naast de bovengenoemde algemene werkzaamheden en het vormgeven van de nieuwe organisatie heeft de griffie de volgende activiteiten in 2011 opgepakt. Bezuinigingstraject Ondersteuning evaluatiecommissie evaluatiegesprek burgemeester Actualiseren reglement van orde voor de Raad en opstellen Verordening op de informatieronde en politieke ronde Integriteit Implementatie digitalisering raad

14 14/ Verantwoording resultaatgebieden en activiteiten 2012 Onderstaand een verantwoording van de activiteiten in 2012 van de griffie. Een aantal activiteiten zijn nog niet afgerond. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat de plv. griffier/medewerker griffie in het laatste kwartaal om gezondheidsredenen niet of gedeeltelijk haar taken heeft kunnen uitvoeren. In overleg met de griffier en werkgeverscommissie is besloten in eerste instantie geen vervanging te regelen. De griffier is gedurende een aantal weken fulltime gaan werken en een aantal activiteiten is naar 2013 doorgeschoven. Resultaatgebied Activiteiten / Producten Afgerond Functioneel 1. opstellen instructie griffier 2 e helft 2012 dec 2012 leidinggeven / 2. rechtspositieregeling griffie 2 e helft 2012 management griffieorganisatie 3. verordening werkgeversdelegatie opstellen 2 e helft 2012 Bestuurlijke Bestuurlijke 1. Ondersteuning proces rondom bezuinigingen. Organisatie bezuinigingsmarkt. Bezuinigingsmarkt afgerond 26 maart 2012 Verordening informatieronde en politieke ronde gemeente Oostzaan. Actualiseren reglement van orde raad. Afgerond feb 2012 Evaluatiegesprek burgemeester Ondersteuning bij proces. Gesprek 22 maart 2012 Ontwikkelen vergaderstructuur raad 1. korte evaluatie afgerond aug uitvoeren aanbeveling Presidium 1. korte evaluatie 2. opstellen reglement van orde presidium 26 maart bezuinigingsmar kt afgerond 6 februari 2012 vastgesteld Evaluatiegesprek op 22 maart 2012 Augustus 2012 evaluatie tkn aan raad. Uitvoering aanbevelingen moet nog in 2013 worden opgepakt. Wordt in 2013 opgepakt. Ontwikkelen digitalisering d raad. Optimaliseren gebruik ipads Nieuw toepassingen implementeren. Continu proces. Aanbevelingen vanuit de korte evaluatie in aug 2012 worden in 2013 opgepakt. Ontwikkeling kaderstellende en controlerende rol raad: afspraken n.a.v. presentatie dhr Van Raalte februari 2010 a. simuleren kaderstellende rol en Op 18 oktober is een gezamenlijke

15 15/17 Communicatie Communicatie b. behandeling aan de hand van een fictief onderwerp c. voorbereiden specifieke formats ter bevordering kwaliteit beleidsstukken d. toetsen en adviseren over duale kwaliteit (procesmatige en procedureel) raadsstukken Integriteit Nav bijeenkomsten notitie in september 2012 notitie opgesteld. Advies aan raad omtrent opstellen / actualiseren communicatieplan. Campagne OVER-gemeenten raadswerkgroep geweest mbt optimalisering raadsstukken. Griffiers werken momenteel aan formats en nemen deel aan proces herinrichting. Planning in 1 ste kwartaal 2013 afgerond Handreiking integriteit en gedragscode 2 e kwartaal 2013 Communicatieplan in 1 ste kwartaal naar raad. Wordt door beleidsambtenaa r voorbereid. Reguliere werkzaamehede n griffie. Continu proces

16 16/17 Hoofdstuk 5 Werkplan griffie 2013 Resultaatgebieden en activiteiten in 2013 Resultaatgebied Activiteiten / Producten Planning Ontwikkelen vergaderstructuur raad 1. maken plan van aanpak en uitvoering aanbevelingen nav evaluatie augustus ste kwartaal 2013 Presidium 1 korte evaluatie 2 opstellen reglement van orde presidium Ontwikkeling kaderstellende en controlerende rol raad: a. voorbereiden specifieke formats ter bevordering kwaliteit beleidsstukken b. toetsen en adviseren over kwaliteit (procesmatige en procedureel) raadsstukken c. optimaliseren sproces d. lange termijn agenda Integriteit - Handreiking integriteit - Gedragscode 1 ste kwartaal e kwartaal Communicatie Bestuurlijk / Communicatie Voorbereiding gemeenteraadsverkiezingen 2014 activiteiten i.o.m. presidium/raad o.a. gericht op: - promotie gemeenteraad - inwerkprogramma nieuwe raad - inzet instrumenten kieskompas/kieswijzer Actualiseren profielschets burgemeester en evaluatiegesprek Campagne OVER-gemeenten - Ontwikkelen digitaliseringd raad. Voorstel eventuele aanschaf app. Optimaliseren gebruik ipads. - Verbetering RIS/BIS 2 e, 3 e en 4 e kwartaal 3 e en 4 e kwartaal Continu proces

17 17/ Planning Griffie 2013 Griffier medew Griffie Totaal productief Totaal geplande uren structureel Totaal geplande uren incidenteel Totaal Restant Structureel functioneel leidinggeven / management griffieorganisatie 84 budget beheer 84 Bestuurlijk en ambtelijk overleg Bestuurlijke Communicatie Applicatiebeheer RIS/BIS Opleiding/ontwikkeling onvoorzien Totaal voorlopige incidenteel activiteiten 2013 Ontwikkelen vergaderstructuur Optimaliseren raadsvoorstellen en sproces 20 integriteit 25 Voorbereiding gemeenteraadsverkiezingen Actualiseren profielschets burgemeester en evaluatiegesprek 30 OVER-gemeenten 20 jaarverslag en jaarplan* 15 organiseren werkbezoek raad communicatiebeleid 10 ontwikkeling digitalisering raadswerkgroepen Totaal incidenteel

Jaarverslag Gemeente Oostzaan

Jaarverslag Gemeente Oostzaan Jaarverslag 2014 Gemeente Oostzaan 2/14 Inhoud Inleiding 3 Jaarverslag 2014 Hoofdstuk 1. Samenstelling gemeenteraad per 31-dec-2014 4 Hoofdstuk 2. Ontwikkelingen 2014 5 2.1 College stapt op 3 maart 2014

Nadere informatie

Amendement nr.: 30 RVS 13/66 Ontwerpstructuurvisie,, Recreatievaart

Amendement nr.: 30 RVS 13/66 Ontwerpstructuurvisie,, Recreatievaart Amendement nr.: 30 RVS 13/66 Ontwerpstructuurvisie,, Recreatievaart De raad van de gemeente Oostzaan in vergadering bijeen d.d. 14 oktober 2013 Ondergetekende(n) stelt/stellen de volgende tekstuele veranderingen

Nadere informatie

Bijlage 1 Bestaande capaciteitsverdeling taken en activiteiten griffie basis 2015 Taken Activiteiten Basis uren

Bijlage 1 Bestaande capaciteitsverdeling taken en activiteiten griffie basis 2015 Taken Activiteiten Basis uren Bijlage 1 Bestaande capaciteitsverdeling taken en activiteiten griffie basis 2015 Taken Activiteiten Basis Inhoudelijke en procesmatige ondersteuningen advisering aan de raad 1.1 Het verlenen van inhoudelijke

Nadere informatie

Namens de voorzitter, de heer P.J. Möhlmann, nodig ik u uit voor de openbare vergadering

Namens de voorzitter, de heer P.J. Möhlmann, nodig ik u uit voor de openbare vergadering Gemeenteraad Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan Telefoon 075 684 7777 Fax 075 684 7778 Griffie E-mail antwoord@oostzaan.nl Internet www.oostzaan.nl

Nadere informatie

Besluitenlijst openbare raadsvergadering d.d. 8 november 2010

Besluitenlijst openbare raadsvergadering d.d. 8 november 2010 Besluitenlijst openbare raadsvergadering d.d. 8 november 2010 Aanwezig Raadsleden: Mw T.K. Schaafsma (VVD), dhr J. van Vliet (VVD), mw. R.M. Dral (VVD), dhr R. Konijnenburg (VVD), dhr S.G.R. Julius (PvdA),

Nadere informatie

Besluiten- en actielijst hervatting openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 september 2008

Besluiten- en actielijst hervatting openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 september 2008 Aanwezig Commissieleden: Mw. Schaafsma, dhr. Van der Heijden, mw. Boom, mw. Vos, dhr. Klinkhamer, mw. Van de Pol, dhr. T. Flens, dhr. Ras Voorzitter: dhr. Ronner College: dhr. Möhlmann, dhr. Taams, dhr.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2016 & Onderzoeksprogramma 2017 1 1. Voorwoord Voor U ligt het jaarverslag en het onderzoeksprogramma van de rekenkamercommissie gemeente Oostzaan. In het jaarverslag

Nadere informatie

Amendement nr.: 36 RVS 13/63 Programmabegroting 2014

Amendement nr.: 36 RVS 13/63 Programmabegroting 2014 Amendement nr.: 36 RVS 13/63 Programmabegroting 2014 De raad van de gemeente Oostzaan in vergadering bijeen d.d. 4 november 2013 Ondergetekende stelt voor om de begroting 2014 aan te nemen op basis van

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2013 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuuaard

Gemeente Albrandsuuaard Gemeente Albrandsuuaard RAADSBESLUIT Besluit nr.: 139554 Onderwerp: Organisatieverordening 2014 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het presidium met kenmerk 139555, d.d. 17

Nadere informatie

Besluiten- en actielijst openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 december 2008

Besluiten- en actielijst openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 december 2008 Aanwezig Commissieleden: de dames Boom, Van Boxtel, Vos, Zondervan en de heren Klinkhamer, T. Flens, Buijs Van der Heijden. Voorzitter: dhr. Ronner College: dhr. Möhlmann, dhr. Taams, dhr. Monen, dhr.

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Jaarverslag 2010

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Borger-Odoorn Exloo, 9 maart 2011 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Personele samenstelling 3. Onderzoekswerkzaamheden 4. Financieel overzicht - mw. Ina Middelkamp, extern lid (voorzitter)

Nadere informatie

Gemeente Albrandsujaard

Gemeente Albrandsujaard Gemeente Albrandsujaard RAADSBESLUIT Besluit nr.: 118973 Onderwerp: Organisatieverordening 2012 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het presidium d.d. 30 augustus 2012; Gelet

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur A gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Besluitenlijst Gemeenteraad Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur Definitieve

Nadere informatie

Raadsklankbordgroep herindeling DAL

Raadsklankbordgroep herindeling DAL Raadsklankbordgroep herindeling DAL Vergadering 31 oktober 2018 Nr. 6 Onderwerp: Inrichten werkgroepen raad-specifieke onderwerpen. Delfzijl/Appingedam/Loppersum, 24 september 2018 Aanleiding. In de raadsklankbordgroep

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Notitie. bestuurlijke besluitvorming en integriteit. gemeente Oostzaan

Notitie. bestuurlijke besluitvorming en integriteit. gemeente Oostzaan Notitie bestuurlijke besluitvorming en integriteit gemeente Oostzaan september 2012 1 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Huidige situatie 4 3 Advies BING 5 4 Second opinion Elzinga 6 5 Conclusies en aanbevelingen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Initiatief voorstel D66 en GL

Initiatief voorstel D66 en GL Initiatief voorstel D66 en GL Titel Nota dierenwelzijn Oostzaan Nummer 12/68 Datum 6 december 2012 Programma Leefomgeving Fase Onderwerp Dierenwelzijn Fractie D66 en GroenLinks Portefeuillehouder E.J.

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder.

Na agendapunt 10 wordt de volgorde gewijzigd: 12, 13, 15, 11, 14, 16 en verder. Vergadering Gemeenteraad, besluitvormende raadsvergadering 12-11-2009 Plaats: Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 12 november 2009 1 Opening 2 Vaststellen

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Koers in het sociale domein. Maatschappelijke participatie kaderstelling Koers in het sociale domein

Raadsvoorstel. Koers in het sociale domein. Maatschappelijke participatie kaderstelling Koers in het sociale domein Titel Nummer 14/63 Datum 21 augustus 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie kaderstelling Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer

Nadere informatie

Op 24 juni a.s. is de gezamenlijke raadsvergadering over de werkorganisatie BUCH. Aan de raden wordt dan gevraagd : 1. Werkorganisatie BUCH

Op 24 juni a.s. is de gezamenlijke raadsvergadering over de werkorganisatie BUCH. Aan de raden wordt dan gevraagd : 1. Werkorganisatie BUCH ACHTERGRONDNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD Aan Cc Van bespreken in Leden van de gemeenteraad College Griffiers Fractievoorzittersoverleg onderwerp Opzet raadsvergadering 24 juni 2015, gemeentehuis Castricum,

Nadere informatie

Griffie werkplan 2012

Griffie werkplan 2012 Griffie werkplan 2012 De griffie is de directe ondersteuning en adviseur van de gemeenteraad: ze ondersteunt en adviseert de gemeenteraad en de raadscommissies bij de uitvoering in haar functie als volksvertegenwoordiger,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma Titel Nummer 14/47 Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland Datum 22 mei 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2013 van de GGD Zaanstreek Waterland

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2010 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Geen onderwerpen aangemeld. Schriftelijke vragen: Dhr. Ottens: Gebouwen voor etnische groepen

Geen onderwerpen aangemeld. Schriftelijke vragen: Dhr. Ottens: Gebouwen voor etnische groepen Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 11 januari 2018 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. H. Lameijer (Fractie 2014),

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Ouwehand, Lizette. Beleid en regie

Ouwehand, Lizette. Beleid en regie Page 1 of 8 Ouwehand, Lizette Van: Ouwehand, Lizette Verzonden: vrijdag 12 oktober 2012 9:32 Aan: M. Voster; siefko julius; a.keyzer7@kpnplanet.nl; Arjen Ronner1; Arjen Ronner3; arjen werk; bert jongert;

Nadere informatie

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Raadsvoorstel Agendapuntnummer: 1m Aantal bijlagen: -- Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Inleiding Het fractievoorzittersoverleg bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad en de

Nadere informatie

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Hoofdstuk: Griffie gemeente Gorinchem Inhoud Griffie gemeente Gorinchem... 1 Inleiding... 3 Functiebeschrijving griffie... 4 De griffier... 4 Plaats in

Nadere informatie

Instructie voor de Griffier gemeente Alphen aan den Rijn

Instructie voor de Griffier gemeente Alphen aan den Rijn GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen aan den Rijn. Nr. 15273 20 maart 2014 Instructie voor de Griffier gemeente Alphen aan den Rijn De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn gelet op artikel

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aansluiting zoeken bij de rechtspositionele praktijk binnen de ambtelijke organisatie.

Raadsvoorstel. Aansluiting zoeken bij de rechtspositionele praktijk binnen de ambtelijke organisatie. Raadsvoorstel Raadsvergadering van 4 juni 2007 Registratienummer: 061 Afdeling: Raadsgriffie Behandelend ambtenaar: M. Huisman - Telefoonnummer: 0223-678101 - E-mailadres: mehuisman&denhelder.nl Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Advies raadswerkgroep grote projecten 18 mei 2011

Advies raadswerkgroep grote projecten 18 mei 2011 Inleiding Deze notitie bevat een advies van de raadswerkgroep informatievoorziening grote projecten over hoe de kaderstellende en controlerende taak van de gemeenteraad bij projectmatig werken (PMW) verder

Nadere informatie

Visiedocument Financieel Beleid

Visiedocument Financieel Beleid 1. Financieel beleid Grip Om grip te houden op de gemeentefinanciën voert de gemeente financieel beleid uit. Enerzijds betreft dit wettelijke taken, zoals het opstellen van een begroting en een jaarrekening,

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

De raad van Zaanstad in vergadering bijeen op 8 November 2012, behandelend begroting wederzijds aanspreekbaar, op basis van vertrouwen.

De raad van Zaanstad in vergadering bijeen op 8 November 2012, behandelend begroting wederzijds aanspreekbaar, op basis van vertrouwen. epvda AlitA GROMUNKS nit IN DI TPUZInf roof 11111115P', "Christentunie De raad van Zaanstad in vergadering bijeen op 8 November 2012, behandelend begroting 2013-2016 wederzijds aanspreekbaar, op basis

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 maart 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 Behoort bij raadsbesluit Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 van &H0-a(nr.Gsa^ Heemstede De raad van de gemeente Heemstede, x^/lm^v gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Raadsvoorstel blad : 1 van 7

Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer 525343 : 5 februari 2018 Blad Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum Bestuur

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 & Jaarplan 2013

Jaarverslag 2012 & Jaarplan 2013 Jaarverslag 2012 & Jaarplan 2013 Rekenkamercommissie gemeente Roerdalen 1 maart 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Jaarverslag 2012... 2 1.1. Organisatorische aspecten... 2 1.1.1. Verordening...

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: inrichting presidium. Voorstel Te besluiten om:

Raadsvoorstel: Onderwerp: inrichting presidium. Voorstel Te besluiten om: Raadsvoorstel: 2015-1406 Onderwerp: inrichting presidium Datum: 9 juni 2015 Portefeuillehouder: G. Veldhuijzen Raadsbijeenkomst: 8 september Raadsvergadering: 24 september 2015 Programma: Bestuur Opsteller:

Nadere informatie

De gemeenteraad is er voor u!

De gemeenteraad is er voor u! A M S T E LV E E N. N L / G E M E E N T E R A A D De gemeenteraad is er voor u! Gemeentebestuur De gemeente Amstelveen wordt net als iedere gemeente in Nederland - bestuurd door een gemeenteraad en een

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Instructie voor de griffier Zeewolde 2016

GEMEENTEBLAD. Nr Instructie voor de griffier Zeewolde 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zeewolde. Nr. 38826 31 maart 2016 Instructie voor de griffier Zeewolde 2016 De raad van de gemeente Zeewolde; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 9 februari

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

ONTWERP. Werkplan griffie 2018 gemeente Medemblik. Inhoudsopgave. 1. Visie griffie

ONTWERP. Werkplan griffie 2018 gemeente Medemblik. Inhoudsopgave. 1. Visie griffie ONTWERP Werkplan griffie 2018 gemeente Medemblik Inhoudsopgave 1. Visie griffie 2. Terugblik op 2017 2.1 Evaluatie werkplan 2017 2.2 Aandachtspunten presidium 2017 3. Werkplan 2018 1 1. Inleiding Voor

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 04-10-2018 18-078 Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland Plan van Aanpak Regionale Samenwerking in Wormerland November 2006, versie 0.1 Aanleiding. Op 31 januari 2006 heeft uw raad kennis genomen van de notitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Raadsbrief. Onderwerp: Vernieuwing raadsstukken en aanvullende reactie rapport "Yes, minister"

Raadsbrief. Onderwerp: Vernieuwing raadsstukken en aanvullende reactie rapport Yes, minister Raadsbrief Onderwerp: Vernieuwing raadsstukken en aanvullende reactie rapport "Yes, minister" Datum: 26 augustus 2015 Betreft Programma: 1. Burger en bestuur Portefeuillehouder: E. Nauta-van Moorsel Medewerker:

Nadere informatie

Bestuurlijke P&C-kalender 2014

Bestuurlijke P&C-kalender 2014 Bestuurlijke P&C-kalender 2014 Inleiding Voor u ligt de P&C-kalender voor de bestuurlijke Planning en Control cyclus 2014. In deze kalender is van elk document binnen deze cyclus de planning opgenomen

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 24 augustus 2017 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst Raadsleden De heer J.D. Aikema, de heer K. uit de Bosch,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan

Raadsvoorstel. Visienota bestemmingsplan Buitengebied. Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Titel Visienota bestemmingsplan Buitengebied Nummer 11 38 Datum 29 juni 2011 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Ontwerp Vaststelling Visienota bestemmingsplan Buitengebied Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres

Nadere informatie

Concept Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 7 november 2017

Concept Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 7 november 2017 Concept Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 7 november 2017 Voorzitter: Dhr. J.Th. Hoekema Wethouders: De heren Beers, Nieuwenhuizen en Rep Ambtenaren: -- Griffier: Dhr. G.J. de Graaf Aanwezig:

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Programmasturing en Programmabegroting 2015-2018

Programmasturing en Programmabegroting 2015-2018 Programmasturing en Programmabegroting 2015-2018 Politieke markt 10 Juni Mark Oude Bennink, Ruud Molenkamp & Gijs Tiebot 1 Inhoud presentatie 1. Programmasturing? rol van de raad terugblik programmasturing

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Beleidskader 2017-2020 : RVB 16-0041 : 10

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer:

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 1. Onderwerp: Zero based budgeting, thema dienstverlening 2. Voor welke raadscyclus: 3. Agendering: 4. Behandelwijze: 5. Indien raadsrotonde, hoeveel behandeltijd

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Bestuurlijke P&C-kalender 2018

Bestuurlijke P&C-kalender 2018 Bestuurlijke P&C-kalender Inleiding Voor u ligt de P&C-kalender voor de bestuurlijke Planning en Control cyclus. In deze kalender is van elk document binnen deze cyclus de planning opgenomen van het moment

Nadere informatie

Handreiking geheimhouding. Gemeente Oostzaan 2011

Handreiking geheimhouding. Gemeente Oostzaan 2011 Handreiking geheimhouding Gemeente Oostzaan 2011 Concept April 2011 Griffier/lo Inhoud Inleiding 3 1. Algemeen 4 2. Besloten vergadering gemeenteraad 7 3. Besloten vergadering financiele werkgroep 9 4

Nadere informatie

Planning Raad/Griffie 2018

Planning Raad/Griffie 2018 Planning Raad/Griffie 2018 Overzicht van alle werkzaamheden van raad (en griffie) Bloemendaal De Bloemendaalse gemeenteraad wil een heldere planning van het vergaderjaar en een beeld van de onderwerpen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 14 november 2017

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 14 november 2017 Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 14 november 2017 Voorzitter: Dhr. drs. J. Th. Hoekema Wethouders: Dhr. Beers, dhr. Rep Ambtenaren: -- Griffier: Dhr. drs. G.J. de Graaf Aanwezig: Mw.

Nadere informatie

Onderwerp: Verkiezingen maart 2010 (definitief concept n.a.v. bespreking op 14 december 2009)

Onderwerp: Verkiezingen maart 2010 (definitief concept n.a.v. bespreking op 14 december 2009) Memo Datum: 11 januari 2010 Aan: Presidium (vergadering 18 januari 2010) Van: Bijlage: mr. drs. M. Huisman, raadsgriffier I. proces van programma- en collegeformatie; II. Inwerkprogramma voor de (nieuwe)

Nadere informatie

1. De besluitvormingscyclus van de Gorcumse gemeenteraad te splitsen (zie bijlage) in:

1. De besluitvormingscyclus van de Gorcumse gemeenteraad te splitsen (zie bijlage) in: Raadsvoorstel: 2015-1405 Onderwerp: vergaderstructuur Datum: 9 juni 2015 Portefeuillehouder: G. Veldhuijzen Raadsbijeenkomst: 8 september Raadsvergadering: 24 september 2015 Programma: Bestuur Opsteller:

Nadere informatie

Instructie voor de griffier en regels ter zake van de organisatie van de griffie van de gemeente Weert

Instructie voor de griffier en regels ter zake van de organisatie van de griffie van de gemeente Weert Zoek regelingen op overheid.nl Gemeente Weert Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! Instructie voor de griffier en regels ter zake van de organisatie van de griffie

Nadere informatie

Bijlage 1: toelichting bij een vergadercyclus

Bijlage 1: toelichting bij een vergadercyclus Bijlage 1: toelichting bij een vergader MAANDAG 1 De begint met een vergaderavond die bestaat uit twee delen: een besluitvormend deel en een informatief deel. De raadsvergadering van een uur, gaat vooraf

Nadere informatie

GRIFFIEPLAN GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE

GRIFFIEPLAN GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE GRIFFIEPLAN 2011-2014 GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling en kerntaken Griffie 3. Taakopvatting 4. Ambities van de gemeenteraad 5. Bedrijfsvoering Griffie Januari 2011, Cor Onderwater,

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast.

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast. gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel2733771 Onderwerp Portefeuillehouders steller Raadsvergadering Aanpassen Verordening Jongerengemeenteraad Onna Hoes W.H. Huisman-de

Nadere informatie

Verordening op het Auditcomité

Verordening op het Auditcomité Verordening op het Auditcomité Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Gennep Officiële naam regeling Verordening op het Auditcomité Citeertitel Verordening auditcomité

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder C. Kreuk - Wildeman Begrotingsprogramma 2 Sociaal Domein Verbonden partijen Onderwerp Zienswijze op concept-begroting 2020 GGD

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 21 mei uur B.J. Schouten. Raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 21 mei 2013 20.00 uur B.J. Schouten Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agendapunt Onderwerp 1. Opening 2

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1124228 Datum: 28 april 2014 Behandeld door: A.B. Visser Afdeling / Team: Raadsgriffie Onderwerp: Benoeming leden raadscommissies en hun plaatsvervangers,

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2018

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2018 Jaarverslag 2018 De Wolden Zuidwolde, maart 2019 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Inleiding 4 1.1. De grondslag en de taak van de rekenkamercommissie 4 1.2 De werkwijze en de selectie van onderwerpen 4 1.3

Nadere informatie

Rekenkamer Weert. Jaarverslag 2006

Rekenkamer Weert. Jaarverslag 2006 Rekenkamer Weert Jaarverslag 2006 Maart 2007 2 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de rekenkamer Weert. De rekenkamer is in oktober 2005 geïnstalleerd en van start gegaan. Na een periode van

Nadere informatie

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 7 september 2017

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 7 september 2017 Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 7 september 2017 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. L. Schumer (plv. Fractie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Instructie voor de griffier van de gemeente Veenendaal

Instructie voor de griffier van de gemeente Veenendaal Instructie voor de griffier van de gemeente Veenendaal Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport "Lage Zwaluwe West"

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport Lage Zwaluwe West Aan de Raad Made, 29 januari 2013 OPINIERONDE 7 maart 2013 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 21 maart 2013 Registratienummer: 13int00406 Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 2 oktober 2014

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 2 oktober 2014 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-065 Houten, 2 oktober 2014 Onderwerp: Voordracht benoeming griffier Beslispunten: Ingaande 1 januari 2015 de heer W. van Zanen uit Amsterdam aanstellen

Nadere informatie

Cursus Financiën voor raadsleden

Cursus Financiën voor raadsleden Cursus Financiën voor raadsleden René de Bonte Teamleider Financiën Maandag 22 juni 2015 19:00 21:00 uur Programma Inleiding Planning en control cyclus Evaluatie p&c Kaders gemeentefinanciën Algemene begrippen

Nadere informatie

Beslispunt: 1. Vast te stellen de programmabegroting 2018 en financiële begroting 2018.

Beslispunt: 1. Vast te stellen de programmabegroting 2018 en financiële begroting 2018. Raadsvoorstel afdeling : Bedrijfsvoering programma : datum voorstel : 10 oktober 2017 thema : agendapunt nr. : registratie code : 17B.04406 voorstel nr. : behandeld door : W.A. Dingemanse Raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 oktober 2014 14-101 Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015 Aan de raad, Onderwerp

Nadere informatie

Instructie voor de griffier gemeente Brummen

Instructie voor de griffier gemeente Brummen Instructie voor de griffier gemeente Brummen Kenmerk: INT13.0353 Vastgesteld door de gemeenteraad op: Inwerkingtreding op: BRM 13/03/2013 - INT13.0353 - Instructie voor de griffier Artikel 1 Algemene ondersteuning

Nadere informatie