DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD"

Transcriptie

1 DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD Leren zwemmen is geen kunst, goed leren zwemmen wel! In t Groenewoud is goed leren zwemmen het uitgangspunt, waarbij wij een geheel eigentijdse opleidingsweg hanteren. Leren zwemmen bij Optisport: Zwemles moet gezond, leerzaam, maar vooral plezierig zijn voor kinderen. Om deze ingrediënten van de zwemles te garanderen heeft Optisport het zwemlesplan ontwikkeld voor kinderen. Met het zwemlesplan biedt Optisport uw kinderen een professionele en eigentijdse zwemles binnen de randvoorwaarden van het Zwem-ABC en de keuzepakketten (zoals snorkelen en zwemmend redden ect.) in een veilige leeromgeving. Het Optisport Zwemlesplan is een helder en vastomlijnd lesprogramma met gediplomeerde en gemotiveerde instructeurs. Zij staan garant voor een gezonde, leerzame en vooral plezierige tijd! Veiligheid voor uw kind! Het is belangrijk dat uw kind zich onder alle omstandigheden zelf kan redden in het water. Denk hierbij niet alleen aan buitenwater (zee, vijvers en meren) maar ook aan de moderne binnen- en buitenzwembaden in binnen- en buitenland. Zij bieden veel risicovolle situaties voor uw kind. Denk aan: glijbanen, stroomversnellingen, spelmaterialen en Golfslagbaden. Plezier en vertrouwen zijn sleutelwoorden! Plezier: Centraal staat het plezier tijdens de zwemlessen. Met dit als basis werkt Optisport volgens de uitgangspunten van het NPZ/NRZ (= Nationaal Platform Zwembaden).

2 Vertrouwen: Het Groenewoud geeft u en uw kind vertrouwen in: het zwembad het water; zowel diep als ondiep de groep HET EIGEN KUNNEN! Doel: Het belangrijkste doel van de zwemles is uw kind een kwalitatief goede zwemtechniek en verschillende vaardigheden bij te brengen, die voldoen aan de eindtermen van het Zwem-ABC. Onze instructeurs kijken ook naar de persoonlijke omstandigheden van uw kind. Wij streven naar een kwalitatief goede zwemles en een prettige sfeer tussen instructeur, uw kind en u. Voor het Groenewoud is het prioriteit nummer 1 om uw kind met plezier en vertrouwen WATERVEILIG en WATERGEWEND te maken.

3 De organisatie van de zwemlessen. Wij leiden uw kind op voor het zwemdiploma Zwem-ABC. Wie alle drie diploma s (A, B en C) bezit, krijgt het predicaat Zwemveilig. Het zwem ABC staat voor een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een prominente rol inneemt en biedt alle vaardigheden die iedereen tegenwoordig nodig heeft bij het zwemmen in subtropische zwemparadijzen en bij activiteiten op, in en aan het buitenwater. Het traject voor het Zwemdiploma -A bedraagt gemiddeld 64 lessen van 45 minuten verdeeld over 3 trajecten: het voortraject; hoofdtraject en het A-traject. U kunt kiezen voor 1 of 2x in de week les. Na het voor- hoofd en A-traject, wordt er afgezwommen voor het Zwemdiploma-A en kan uw kind doorstromen in het traject voor het Zwemdiploma- B, gemiddeld 16 lessen van 45 min. en het C-traject, gemiddeld 16 lessen. Na het behalen van het Zwem-ABC kan u kind evt. verder voor Zwemvaardigheid 1;2 ; 3 en of de keuzepakketten :snorkelen, survival, waterpolo. Ook is het mogelijk dat uw kind na het behalen van het B-diploma deelneemt aan de keuzepakketten. Dit zijn de uitgangspunten. Deze zijn uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden van uw kind en de aanwezigheid tijdens de zwemlessen. Mocht tijdens het traject blijken dat uw kind de vaardigheid vereist bij het desbetreffende traject, niet bezit, dan zal er bekeken worden in welke groep uw kind beter tot zijn recht komt en visa versa. Tijdens de hele zwemperiode is het mogelijk dat na elke periode( traject) er van instructeur veranderd wordt.. Mocht u in de tussentijd vragen hebben, dan kunt u deze stellen aan de desbetreffende instructeur in de kijkweken. De instructeur stopt dan 5 minuten eerder met de zwemles, om uw te woord te staan. Komt u er niet uit met de instructeur, dan bent u altijd vrij om met de locatiecoördinator van gedachten te wisselen over uw vraag. Een andere mogelijkheid is om uw naam, telefoonnummer en vraag op te schrijven op het contactformulier welke aan het informatiebord hangt en dit bij de receptiebalie af te geven, waarna de instructeur zo spoedig mogelijk contact met u op neemt.

4 Om uw kind te motiveren heeft Optisport een poster ontwikkeld welke gevuld kan worden met stickers tijdens het traject (Zwem-ABC) van leren zwemmen. Deze stickers geven aan waar uw kind mee bezig is tijdens de zwemles. Voortraject: bestaat uit sticker 1,2,3 Hoofdtraject: bestaat uit sticker 4,5,6 A-traject: bij afzwemmen sticker 7 B-traject: bij afzwemmen sticker 8 C-traject: bij afzwemmen sticker 9 & 10 Aan elke sticker zijn leerdoelen verbonden. Als uw kind voor alle leerdoelen, behorende bij de betreffende sticker, voldoendes heeft dan krijgt hij tijdens de les deze sticker. Het kan dus zijn dat er 1 kind een sticker verdient en de week erna een ander kind. Hiermee zorgen wij ervoor dat de kinderen op hun eigen niveau beoordeeld worden.

5 We werken met een online leerlingvolgsysteem. U krijgt een met daarin een link om een wachtwoord aan te maken. Als u dat gedaan heeft kunt u inloggen in de scoremodule. Door in te loggen in de scoremodule kunt u de vorderingen van uw kind omtrent de zwemles zien. De scores worden wekelijks (3x inde week) bijgewerkt. U kunt dus elke week zien wat er goed gegaan is en waar u nog mee kunt oefenen. Het kind zal een oefening een aantal keer goed moeten laten zien, voordat de oefening als + wordt genoteerd. Dit om zeker te weten dat uw kind de oefeningen goed beheerst, en we er van uit kunnen gaan dat de oefening goed geautomatiseerd is.

6 Niveauoverzicht: OP WEG NAAR ZWEMDIPLOMA A VAN HET ZWEM-ABC Voortraject Springen van de kant of het vlot in ondiep en diep (0,90cm) water, rennen en springen in het water, zelfstandig uit het water klimmen. Onder water uitblazen, iets van de bodem oprapen, 5 tellen op de bodem zitten en onder water door een hoepel of zeil gaan. 5 tellen drijven op mijn rug en buik, als ik drijf van mijn rug naar mijn buik draaien en ook weer terug, bellen blazen als ik op mijn buik drijf. Beenslag van de borst- en rugcrawl leren ze me ook al. Hoofdtraject Voorwerpen pakken van de bodem met twee handen en onder voorwerpen door zwemmen. Ik drijf op buik en rug in diep water en kan me daarbij ook een beetje verplaatsen. Ik zwem enkelvoudige rugslag, schoolbeenslag en 2 à 3 slagen schoolslag (met armen en benen!) met het hoofd in het water. De beenslag van de borst- en rugcrawl kan ik in ondiep water ook al een klein stukje. Wat ik ook graag doe: watertrappen in halfdiep- en diep water! A-Traject Hupsakee met een kopsprong ga ik het diepe in, waarna ik onder water door een gat in een zeil durf te zwemmen! Drijven en uitdrijven kan ik al lang, maar dat moet ik blijven oefenen in het diepe. Als ik op mijn buik zwem, draai ik op mijn rug, zonder daarbij te gaan staan. Watertrappen vind ik helemaal niet moeilijk, dat kan ik ook met kleren aan! In het diepe zwem ik schoolslag, enkelvoudige rugslag en korte stukjes borst- en rugcrawl. Die kopsprong gaat me steeds beter af. Ik zwem daarna 3 meter onder water, zó door een gat in een zeil! Als ik afzet van de kant, kan ik 5 tellen uitdrijven: op mijn buik én op mijn rug! Nu kan ik ook een rondje draaien als ik watertrap: wel 2 keer achter elkaar. Dat rondje kan ik ook draaien als ik op mijn buik zwem: geen probleem! In dit laatste stukje op weg naar mijn Zwemdiploma-A kan ik langere afstanden zwemmen op mijn buik en op mijn rug met en zonder kleren. Borst- en rugcrawl kan ik al 5 meter achter elkaar. En als ik alles heel netjes kan, mag ik meedoen aan het diplomazwemmen.

7 Na het behalen van dit diploma ga ik door voor Zwemdiploma-B: de tweede stap op weg naar het diploma Zwem-ABC. Let op: Het gekleed zwemmen voor de kinderen vindt steeds plaats iedere kijkweek. Voor de kinderen in voortraject is badkleding en een T-shirt voldoende. Kinderen in het hoofd- en A-tracject, zwemmen met badkleding, T-shirt of blouse, korte broek (met zakken) of rok en schoenen.

8 Examenprogramma zwemdiploma A van het Zwem-ABC Gekleed zwemmen: Te water gaan(minimaal 30 cm) met een voetsprong voorwaarts (helemaal onder water gaan); na het boven komen aansluitend 15 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, gevolgd door 12,5 meter schoolslag, onder een lijn door duiken en onder water draaien naar m n rug, en 12,5 meter rugslag (armen mogen actief worden gebruikt); proef afronden met zelfstandig uit het water op de kant klimmen. In badkleding: Van de kant of startblok te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door (zonder boven te komen) onder water oriënteren en onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de (start-)kant bevindt; na het boven komen, aansluitend 50 meter schoolslag; proef afmaken met 50 meter enkelvoudige rugslag (armen passief). in het water afzetten van de wand, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 5 seconden drijven op de borst, waarna enkele meters schoolslag. Afzetten van de wand en 5 seconden uitdrijven op de rug, waarna enkele meters enkelvoudige rugslag, daarna 10 seconden drijven op de rug; proef afmaken met enkele meters enkelvoudige rugslag. Vanuit het water starten met 5 meter borstcrawl.. In het water, afzetten van de wand, aansluitend 5 meter rugcrawl. Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 60 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin tevens 2 keer, al watertrappend, een hele draai om de lengte- as wordt gemaakt.

9 Traject overzicht: OP WEG NAAR HET ZWEMDIPLOMA B VAN HET ZWEM-ABC Ik kan al heel wat dingen in het water: als ik heb afgezet van de kant, kan ik 5 tellen uitdrijven op mijn buik én op mijn rug. Ik drijf 5 seconden op mijn buik en mijn rug en ik kan, als ik in het water op mijn buik lig, op mijn rug draaien en weer terug op mijn buik. Dit noemen we ook wel eens een boomstammetje. Watertrappen vind ik leuk, vooral met mijn handen in mijn zij(lekker makkelijk). Dat houd ik wel 30 seconden vol. De afstanden die ik moet zwemmen op mijn buik en mijn rug worden steeds een beetje langer. En natuurlijk blijf ik goed oefenen op borsten rugcrawl: dat kan ik al 10 meter achter elkaar volhouden. Ik kan nu een kopsprong van de kant en al 6 meter onder water zwemmen door het gat in het zeil. Wat ik nieuw heb geleerd is met mijn voeten naar beneden en mijn armen omhoog naar de bodem zakken: zo recht als een kaarsje! Als dát goed is, dan mag ik diplomazwemmen voor mijn Zwemdiploma B! Na het behalen van dit diploma ga ik door voor Zwemdiploma-C: de laatste stap op weg naar het Zwem-ABC. Let op: Het gekleed zwemmen vindt nu ook weer plaats tijdens de kijkweken. De kledingeisen zijn: badkleding, T-shirt of blouse met lange mouwen, lange broek of rok die over de knie reikt en schoenen. Examenprogramma zwemdiploma B van het Zwem-ABC

10 Examenprogramma Zwemdiploma B van het Zwem-ABC Gekleed zwemmen: Te water gaan met een voetsprong voorwaarts (helemaal onder water gaan), onder water een halve draai om de lengte -as maken; na het boven komen aansluitend 15 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, gevolgd door 25 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer onder een vlot doorzwemmen en 1 keer hele draai om de lengte -as( boomstammetje) en 25 meter enkelvoudige rugslag (armen mogen actief worden gebruikt); proef afronden met zelfstandig uit het water op de kant klimmen. In badkleding: Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong, direct gevolgd door (zonder boven te komen) onder water oriënteren en onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 6 meter van de (start-)kant bevindt; na het boven komen, aansluitend 75 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer voetwaarts richting de bodem zakken met gestrekte armen boven het hoofd, tot de vingertoppen onder water zijn; proef afmaken met 75 meter enkelvoudige rugslag (armen passief). In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 7 seconden drijven op de borst, waarna enkele meters schoolslag. Afzetten van de wand en 5 seconden uitdrijven op de rug, waarna enkele meters enkelvoudige rugslag, daarna 15 seconden drijven op de rug, proef afmaken met enkele meters enkelvoudige rugslag. Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong, aansluitend 10 meter borstcrawl. In het water, afzetten van de wand, aansluitend 10 meter rugcrawl. Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 30 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, aansluitend 30 seconden watertrappen met de benen, armen passief (in de zij).

11 Traject overzicht: OP WEG NAAR HET ZWEMDIPLOMA C VAN HET ZWEM-ABC Wie A en B zegt, moet ook C zeggen. In dit deel van de opleiding van het Zwem-ABC worden de puntjes op de i gezet. Weet je dat ik weer iets nieuws heb geleerd? Ze noemen het de HELP-houding: ik drijf in het water en maak mezelf zo klein als een balletje. Als ik dit doe, kan ik heel lang in het water blijven zonder moe te worden. Ook krijg ik het op die manier niet koud, want ik lijk net een bitterbal: die blijft ook lang warm van binnen! Van de kant kan ik een koprol maken en een hurksprong. Van het startblok ook een startsprong. Als ik een kopsprong maak, zwem ik daarna 9 meter onder water en door het diepe gat in het zeil. Niet alleen kan ik met mijn voeten naar de bodem mezelf recht naar beneden laten zakken, ik kan het ook andersom: met m n hoofd naar beneden richting de bodem duiken. Ik oefen ook de koprol en het drijven op mijn buik en mijn rug. Ik heb nu ook geleerd hoe je moet wrikken: door met mijn handen kleine bewegingen te maken, verplaats ik me al drijvend op mijn rug enkele meters. Het moeilijkste blijft de borstcrawl, net als met de rugcrawl moet ik al 15 meter kunnen zwemmen met minimaal één goede ademhaling. Ook kan ik gekleed onder een vlot doorzwemmen en er overheen klimmen. Daarna klim ik zelfstandig uit het water. Als ik alle onderdelen voldoende beheers, mag ik meedoen aan het laatste examen van het Zwem-ABC. Let op! Het gekleed zwemmen vindt plaats in de kijkweken net als voor het A en B-diploma. De kledingeisen zijn: badkleding, shirt of blouse met lange mouwen, lange broek of rok die tot over de knie reikt, schoenen en regen -of windjack.

12 Examenprogramma Zwemdiploma C van het Zwem-ABC Gekleed zwemmen: Van de kant te water gaan met een rol voorover (uitgangshouding vrij), aansluitend 15 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen en 30 seconden blijven drijven (HELP-houding) met gebruik van hulpmiddel gevolgd door 50 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer onder een vlot doorzwemmen en 1 keer over een vlot heen klimmen en 50 meter enkelvoudige rugslag (armen mogen actief worden gebruikt); proef afronden met zelfstandig uit het water op de kant klimmen. In badkleding: Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong, direct gevolgd door (zonder boven te komen) onder water oriënteren en onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 9 meter afstand van de (start-)kant bevindt; na het boven komen, aansluitend 100 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer een koprol voorover en 1 keer hoofdwaarts recht naar beneden richting de bodem duiken, met de benen gestrekt naar boven, tot de benen helemaal onder water zijn (steekduik); proef afmaken met 100 meter enkelvoudige rugslag (armen passief). Naar keuze te water gaan van de kant met kopsprong of in het water afzetten van de kant, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 10 seconden drijven op de borst, waarna enkele meters schoolslag. Afzetten van de wand en 5 seconden uitdrijven op de rug, waarna enkele meters enkelvoudige rugslag, daarna 20 seconden drijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, gevolgd door 5 meter horizontaal op mijn rug te verplaatsen met behulp van mijn armen (wrikken); proef afmaken met enkele slagen enkelvoudige rugslag. Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong (startsprong heeft de voorkeur), aansluitend 15 meter borstcrawl. In het water, afzetten van de kant, aansluitend 15 meter rugcrawl. Van de kant te water gaan met een hurksprong, gevolgd door 30 seconden watertrappen met verplaatsen in meerdere richtingen, met gebruik van armen en benen, en 30 seconden (verticaal) blijven drijven met behulp van armen (benen passief).

13 WIE VERSTREKT U DE NODIGE INFORMATIE? Gedurende de hele opleiding kunt u voor algemene informatie terecht bij de receptiebalie. Via het informatiebord: Daarop staat aangegeven: de kijkweken tevens survivalweken (gekleed zwemmen), de oefenuurtjes, de examendatums, de eisen voor de diploma s, eventuele inhaallessen, acties,etc. Wij willen graag de volledige lestijd benutten. Het is daarom niet mogelijk om voor, tijdens of na de les vragen te stellen aan de instructeur over de vorderingen. Heeft u toch een dringende vraag dan kunt u uw naam, telefoonnummer en vraag bij de kassa/horeca achterlaten op het contactformulier, waarna er zo spoedig mogelijk contact met u wordt opgenomen. Ook kunt u tijdens de kijkweken uw vragen stellen. De instructeur stopt dan 5 minuten eerder om u te woord te staan. Waar kunt u terecht met uw specifieke vragen? Wij hanteren de volgende communicatielijnen: 1. Voor specifieke vragen over de vorderingen van uw kind kunt u terecht bij de instructeur van de desbetreffende groep. 2. U kunt uw specifieke vraag laten noteren bij de receptiebalie met vermelding van uw telefoonnummer, naam van uw zoon/dochter, niveau en lestijd. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld. 3. Zijn er vragen, klachten e.d. die niet beantwoordt kunnen worden door de vaste instructeur van de groep van uw kind, kunt u altijd terecht bij de locatiecoördinator: Josephine Koch. Mailadres: josephinekoch@optisport.nl Telefoon sportcentrum t Groenewoud : Wij werken constant aan de kwaliteit van ons leszwemproduct. Bent u niet tevreden? Zeg het ons! Bent u tevreden? Zeg ons ook en anderen!

14 Leskaarten De betaling geschiedt 2 x in de 16 weken, iedere 8 weken.. De betalingsweken kunt U vinden op het informatiebord inde hal. Na betaling ontvangt u van de receptioniste een bonnetje. Deze dient u goed te bewaren.. Het kind zelf dient voor elke les een bonnetje, gekregen bij de kassa, te geven aan de lesgever. De actuele prijs van de leskaart kunt u vinden op onze website : en op het publicatiebord in de hal. Regels bij verhindering / ziekte: 1. Het missen van een zwemles geeft geen recht op een inhaalles. 2. Bij ziekte langer dan 2 weken bestaat de mogelijkheid om de resterende lessen in mindering te krijgen bij de volgende lesperiode Dit dient tijdig (op de eerste ziektedag) gemeld te worden. De eerste 2 ziekteweken komen voor uw eigen rekening! Regels bij vakantie en bijzondere dagen: In de vakanties of bij bijzondere verlofdagen (Koninginnedag e.d.) kan de zwemles komen te vervallen. Er kan een alternatieve lestijd worden aangeboden. Wanneer u geen gebruik maakt van dit alternatief, dan komen de kosten van de zwemles voor uw rekening. Uw kind kan zich omkleden in de grote groepskleedruimtes. Na het omkleden kunt u het kind begeleiden tot de schuifdeuren bij de douches, let daarbij wel op: om uw schoeisel uit te doen of de daarvoor bestemde blauwe slofjes over uw schoenen aan te trekken. Het kind wacht dan voor het rood-witte lint totdat de instructeur komt. Het is niet toegestaan uw kind voor of na de les te laten spelen in het instructiebad. Douchen is verplicht voor elk zwembadbezoek!

15 De instructeur komt de kinderen ophalen bij de schuifdeuren om te douchen en te gaan lessen en brengt ze ook weer terug bij de douches. U kunt uw kind daar weer ophalen. Wij verzoeken u tijdens de kijkweken badslippers of slofjes te dragen bij het betreden van de zwemzaal. Dit is in het belang van uw en onze hygiëne! Gaarne de badslippers of blauwe slofjes ( te krijgen voor 0,20 bij de kassa) aantrekken in de kleedkamer De zwemlessen van uw kind kunt u tijdens de kijkweken volgen vanaf de banken bij het instructie- en wedstrijdbad en vanaf de tribune in het wedstrijdbad. ALGEMENE REGELS Let op publicaties in de hal. Gelet op eventuele diefstal uit de kleedzalen tijdens de lessen, adviseren wij u gebruik te maken van de kledingkluisjes. U kunt een munt van 0,50 hiervoor gebruiken. Deze munt ontvangt u na openen van het kluisje retour U wordt verzocht de lesgevers niet te storen tijdens de les. Met algemene vragen kunt u terecht bij de receptie. Voor specifieke vragen over de organisatie kunt u terecht bij de locatiecoördinator.

16 WAT U ZELF DOEN? KUNT Probeer de zwemles van uw kind zo aangenaam mogelijk te maken. U kunt hieraan meewerken door: - tijdig aanwezig te zijn - het kind positief te benaderen - het kind tussentijds te belonen in de vorm van bijv. een extra zwembadbezoek Stimuleren is goed, dat doen wij ook. Een extra bezoek aan het zwembad kan een bijdrage leveren aan het vergroten van de zwemvaardigheid van uw kind. Het Groenwoud heeft hiervoor mogelijkheden Wij bieden een extra mogelijkheid voor u en uw kind om te oefenen op onderstaande tijden. Als U komt oefenen bent u verplicht om het bonnetje van het inschrijfgeld / zwemlesgeld mee te nemen. Oefenzwemmen houdt in: één betalende volwassene in zwemkleding met één kind gratis. Iedere woensdag van Iedere zaterdag van Iedere zondag van 13:00 tot 14:00 uur 11:00 tot 12:00 uur 09:30 tot uur

17 Dit is voor de kinderen die op de wachtlijst staan en voor de kinderen op zwemles. Tijdens het oefenuurtje mag er zonder vleugels worden geoefend/ gespeeld. Na het oefenuurtje mag u blijven tot sluitingstijd, vleugeltjes zijn dan verplicht. U kunt uw vragen tijdens het oefenzwemmen stellen aan de zwemlesgever die op dat moment dienst heeft. DE MEEST GESTELDE VRAGEN 1. Waarom soms toch nog een kurk? In principe worden tijdens de lessen van uw kind géén drijfmiddelen gebruikt. Het komt voor dat een kind toch een kurkje(s) nodig heeft. Een kurk is vooral ter ondersteuning van de beenslag. Door het kurkje krijgt het kind een betere ligging in het water, waardoor het zich beter op de beenslag kan concentreren. Vaak missen deze kinderen in het begin een bepaalde mate van stabiliteit en stuwing om de slag regelmatig en goed over langere afstand uit te voeren. 2. Wanneer komt uw kind in aanmerking voor het diplomazwemmen? Het diplomazwemmen is de kroon op het werk van uw kind. Aan de selectie die aan het diplomazwemmen vooraf gaat, stellen wij verschillende eisen: - Het technisch aspect: dat wil zeggen dat een goede uitvoering van de zwemslagen beheerst dient te worden, een goede stuwing en juiste stand van de stuwvlakken, een goede ligging (zo horizontaal mogelijk) en goede ademhalingstechniek. - Het conditionele aspect: dat wil zeggen dat de aangegeven afstand en tijd op het diploma ruim behaald dienen te worden. - Het vaardigheidsaspect: dat wil zeggen dat een bepaalde mate van vrijheid en zelfredzaamheid vertoond dient te worden in het belang van de zwemveiligheid.

18 Dit alles met als uiteindelijk doel een voldoende toegerust én zwemveilig kind.

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN NIVEAU 1 Sticker 1 t/m 4 Te water gaan: Met voetsprong van de bassinrand afspringen in diepwater 0.50-1.10 meter Onder water: Onder of door een B.v. hoepel, flexi-beam of surfmat. Zink figuurtjes van de

Nadere informatie

Versie: 1.1 Februari 2015

Versie: 1.1 Februari 2015 Versie: 1.1 Februari 2015 Betalen van de zwemles U koopt een lespas waar 4 lessen op komen te staan. Als deze aanééngesloten 4 lessen voorbij zijn verlengt u de pas weer met 4 lessen/ weken. Het leertraject

Nadere informatie

Zwemles informatie. Januari 2019

Zwemles informatie. Januari 2019 Zwemles informatie Januari 2019 Beste ouder/verzorger, Zwembad de Wellen Schenkeltje 7b s-gravendeel 3295 KK s-gravendeel tel.: (078) 673 30 64 info@zwembaddewellen.nl www.zwembaddewellen.nl Hartelijk

Nadere informatie

Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC

Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC Diploma A Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien een basisconditie te hebben en de basisvaardigheden te beheersen

Nadere informatie

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan.

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan. Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. 1. Bellen blazen. 2. Zich in het water laten vallen zowel voorover als achterover en weer opstaan. 3. Iets oppakken van de bodem op circa 40 cm waarbij gezicht

Nadere informatie

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen)

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Het eerste doel van zwemlessen is zwemveiligheid. Zwemonderwijs is bedoeld om de kans op verdrinking te minimaliseren. Maar het zwemonderwijs doet meer. Het

Nadere informatie

EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Gekleed zwemmen: In badkleding:

EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Gekleed zwemmen: In badkleding: EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Door GZC DONK zijn de eisen voorzien van een toelichting. De toelichting is vooral gebaseerd op de BREZ. Zie ook de BREZ (www.npz-nrz.nl of www.zwemwiki.org)

Nadere informatie

Versie: 1.0 November 2014

Versie: 1.0 November 2014 Versie: 1.0 November 2014 Betalen van de zwemles U koopt een lespas waar 4 lessen op komen te staan. Als deze aanééngesloten 4 lessen voorbij zijn verlengt u de pas weer met 4 lessen/ weken. Het leertraject

Nadere informatie

Wijzigingen Examenregeling Nationale Zwemdiploma s t.o.v. BREZ 2.0

Wijzigingen Examenregeling Nationale Zwemdiploma s t.o.v. BREZ 2.0 Wijzigingen Examenregeling Nationale Zwemdiploma s t.o.v. BREZ 2.0 Onderdeel A/B/C BREZ 2.0 Examenregeling Nationale Zwemdiploma s Kledingvoorschriften A T-shirt, hemd of blouse met korte mouwen. Korte

Nadere informatie

Alle informatie van A tot C.

Alle informatie van A tot C. Alle informatie van A tot C. Het enige officiële ABC-zwemdiploma Bij Delta Sportcentrum zwemmen kinderen voor het Zwem-ABC. Dit is het enige officiële ABC-zwemdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Nadere informatie

Informatiefolder Zwem ABC. Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep.

Informatiefolder Zwem ABC. Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep. Informatiefolder Zwem ABC Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep.nl Fijn dat u geïnteresseerd bent in de zwemlessen van Zwemcomplex

Nadere informatie

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits.

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Zwembad de Trits werkt in groepjes van 8 kinderen met een leeftijd vanaf 4 jaar en 3 maanden, deze lessen worden bij voorkeur door 1 docent tijdens dit traject

Nadere informatie

Hoera, kleurtje blauw

Hoera, kleurtje blauw Hoera, kleurtje blauw Ik,... heb op. kleurtje blauw behaald en dat wil zeggen dat ik: in het water durf springen en even mijn gezicht onder water kan houden. even op de buik durf drijven met hulpmiddelen.

Nadere informatie

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom in onze accommodatie. De komende tijd bent

Nadere informatie

Niveau 1. Duur van de les. 45 minuten

Niveau 1. Duur van de les. 45 minuten Niveau 1 1 Springen Diverse voetwaartse sprongen: voorwaarts/achterwaarts/met draai en aansluitend geheel onder water gaan. In diep water met Easyswim 2 Onder water zijn en blijven Geheel onder water zijn

Nadere informatie

Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A

Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A Dit zijn de proeven van het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma s. De proeven die hier beschreven staan vormen samen

Nadere informatie

Zed en Sop Sticker 1. Zed en Sop sticker 2 Dolfijn. Zed en Sop sticker 3 Springen en duik vormen. Voortraject. Verdragen van spetters

Zed en Sop Sticker 1. Zed en Sop sticker 2 Dolfijn. Zed en Sop sticker 3 Springen en duik vormen. Voortraject. Verdragen van spetters Voortraject Verdragen van spetters Ik kan al een beetje spetters verdragen Springen en klimmen Ik durf van de lage kant te springen en klim er zelf uit Springen met gezicht in het water Ik spring met mijn

Nadere informatie

ZWEMMEN KWALITATIEF & VEILIG LEREN WWW.ZWEMBADSTAPHORST.NL. Zwemles. bij de Broene eugte:

ZWEMMEN KWALITATIEF & VEILIG LEREN WWW.ZWEMBADSTAPHORST.NL. Zwemles. bij de Broene eugte: KWALITATIEF & VEILIG LEREN ZWEMMEN Zwemles bij de Broene eugte: ABC-ZWEMMEN EASYSWIM 4 Het kind staat centraal 4 Gratis vrijzwemmen tijdens de zwemlessen 4 Gediplomeerde en ervaren zwemonderwijzers 4 Individueel

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar 2014 1. Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar 2014 1. Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Najaar 2014 1 Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Kom je ook gezellig

Nadere informatie

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad Informatieboekje Zwem-ABC Zwembad De Zijl Vijf Meibad www.leidswater.nl Beste ouder/verzorger, Welkom! Wij zijn blij dat jullie hebben gekozen voor een van de zwembaden van Leids water. In dit boekje vind

Nadere informatie

Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein

Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein 1 Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein 2 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Zwemles bij Merwestein 4 Inschrijven 4 Tijden en tarieven 5 Leskaart 5 Gratis zwemmen 6 Proefzwemmen

Nadere informatie

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc INFORMATIE ENVOZ zwem-abc Duckie Duikel gaat naar zwemles Mei 2016 Aan de kinderen Hoera, je gaat leren zwemmen! Op dit moment sta je op de inschrijflijst om te starten met zwemles. Er staat je een leuke

Nadere informatie

EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I. Gekleed zwemmen: zwembad DE JOFFER Voerendaal

EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I. Gekleed zwemmen: zwembad DE JOFFER Voerendaal I EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I Gekleed zwemmen: 1.1. Te water gaan van de bassinrand of een startblok met sprong naar keuze (helemaal onder water gaan); na het boven water komen aansluitend 1.2. al

Nadere informatie

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die bij Kids Lodge zwemles volgen.

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die bij Kids Lodge zwemles volgen. Welkom Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die bij Kids Lodge zwemles volgen. Kids Lodge geeft de zwemdiploma s A+, B+ en C+ uit. Hiermee gaat Kids Lodge verder dan andere

Nadere informatie

Algemene informatie over het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s

Algemene informatie over het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s Inleiding Wij zijn blij dat u één van onze zwembaden hebt gekozen om uw kind te leren zwemmen. Zwembad De Peppel in Beilen en zwembad De Smelte in Smilde staan garant voor een gedegen zwemopleiding en

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZWEM-ABC

INFORMATIEBROCHURE ZWEM-ABC INFORMATIEBROCHURE ZWEM-ABC Versie 092015.2 1 Inleiding Welkom bij zwembad "De Waterdam" één van de grootste en gezelligste zwemcomplexen van Nederland, gelegen in de gemeente Edam-Volendam. Hartelijk

Nadere informatie

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Commissie: AB Kenmerk: Lesplan elementair zwemmen / zwem abc Datum: 2018-02-14 ReddingsBrigade Boxtel is een vrijwilligers organisatie. Naast het opleiden voor zwemmend

Nadere informatie

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad Informatieboekje Zwem-ABC Zwembad De Zijl Vijf Meibad www.leidswater.nl maart 2019 Beste ouder/verzorger, Welkom! Wij zijn blij dat jullie hebben gekozen voor een van de zwembaden van Leids water. In dit

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD. Najaar 2015 3

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD. Najaar 2015 3 GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Najaar 2015 3 Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord

Nadere informatie

A diploma Zwemsurvival

A diploma Zwemsurvival A diploma Zwemsurvival Met extra kleding: sokken, hemd, korte broek, t- shirt met korte mouw en waterschoenen 1. Spring in het water met een rechtstandige sprong en ga vervolgens 15 tellen watertrappen

Nadere informatie

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers.

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers. Inleiding Bij zwembad "Het Anker", leert uw kind volgens het Zwem ABC zwemmen. De leerweg voldoet aan de landelijk gestelde exameneisen die zijn vastgelegd in de BREZ 2.0 Het Zwem-ABC is in de loop der

Nadere informatie

Bezoek regelmatig onze website:

Bezoek regelmatig onze website: 1 Inhoudsopgave 1 Zwemvereniging RZV-Excelsior 3 2 Opzet van het Zwem-ABC 4 2.1 Stap 1 Badje 1 5 2.2 Stap 2 Badje 2 5 2.3 Stap 3 Badje 3 5 2.4 Stap 4 Badje 4 5 2.5 Stap 5 Ik ga voor mijn A diploma zwemmen

Nadere informatie

ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA

ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA In dit les plan zullen wij duidelijk maken op welke manier er wordt gewerkt richting de eindtermen van het Zwem-ABC. Door middel van dit plan maken wij onze werkwijze inzichtelijk

Nadere informatie

Zwemlesplan Amstelbad 2019

Zwemlesplan Amstelbad 2019 Zwemlesplan Amstelbad 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Uitgangspunten 3 2.1 Visie en Doelstelling 3 2.2 Methode 3 2.2.1 Planmatige aanpak 3 2.2.2 Accenten in de uitvoering 4 2.2.3 Zwemonderwijzers

Nadere informatie

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Uw kind gaat leren zwemmen. In ons waterrijke land is het ontzettend belangrijk om al op jonge leeftijd te kunnen zwemmen. Ook in Tilburg en omgeving is veel water

Nadere informatie

1. Voorwoord 1. 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2

1. Voorwoord 1. 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 1 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2 3. Zakelijke gegevens 3 3.1 De accommodatie 3 3.2 Het materiaal 3 3.3 Groepsgrootte en niveaugroepen 3

Nadere informatie

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Welkom bij recreatieoord de Warande. Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit zwemlesinformatieboekje

Nadere informatie

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen.

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen. Welkom Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen. Kids Lodge geeft de zwemdiploma s A+, B+ en C+ uit. Hiermee gaat Kids Lodge verder dan andere zwembaden

Nadere informatie

Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1. Gekleed zwemmen:

Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1. Gekleed zwemmen: Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1 Te water gaan van de bassinrand of een startblok met sprong naar keuze (helemaal onder water gaan); na het boven water komen aansluitend hiermee 30 seconden blijven drijven;

Nadere informatie

Informatiefolder Zwem-ABC. Recreatiecentrum de Staver Olympiaweg DL Sommelsdijk

Informatiefolder Zwem-ABC. Recreatiecentrum de Staver Olympiaweg DL Sommelsdijk Informatiefolder Zwem-ABC Recreatiecentrum de Staver Olympiaweg 32 3245 DL Sommelsdijk 0187-483306 info@destaver.nl www.destaver.nl Fijn dat u geïnteresseerd bent in de zwemlessen van Recreatiecentrum

Nadere informatie

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. DE ZWEMLESGIDS Welkom bij Het Zwemcentrum, Het zwemcentrum probeert u middels deze gids een beeld te geven van de manier van zwemles en de bijbehorende regels/afspraken. Mocht u na het lezen van deze gids

Nadere informatie

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor:

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor: INFORMATIE Zwem-ABC In het Polderbad kunt u terecht voor: Zonnebank Aquasporten Recreatief zwemmen Banen zwemmen Zwemlessen Peutersurvival Polderbad Parkzoomhal Iersestraat 15 Postbus 111 2912 TH NIEUWERKERK

Nadere informatie

1. Vrij zwemmen maandagavond

1. Vrij zwemmen maandagavond Inhoud 1. Vrij zwemmen maandagavond... 2 2. De technische commissie... 3 3. Badkleding, haar en duikbril... 4 4. Vragen en/of opmerkingen... 4 5. Kijkdagen... 4 6. Hoe ziet een les eruit... 4 7. Lestijden...

Nadere informatie

ZWEMLESSEN. in het Geusseltbad

ZWEMLESSEN. in het Geusseltbad ZWEMLESSEN in het Geusseltbad ZWEMLESSEN IN HET GEUSSELTBAD Zwemles moet actief, leerzaam, maar vooral plezierig zijn voor kinderen. Om deze ingrediënten van de zwemles te garanderen hanteert het Geusseltbad

Nadere informatie

Jip s WaterWereld en Jip s WaterWereld logo zijn handelsnamen van Sportfondsen Nederland B.V.

Jip s WaterWereld en Jip s WaterWereld logo zijn handelsnamen van Sportfondsen Nederland B.V. Copyright Sportfondsen Nederland B.V. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotocopy, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welke andere

Nadere informatie

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs Schoolzwemwerkplan Bosbad-Putten. Hierbij treft u het schoolzwemwerkplan aan voor het schooljaar 2012-2013. Schoolzwemmen in Putten valt onder bewegingsonderwijs en is voor de groepen 4 en 5. De groepen

Nadere informatie

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen ZUIDERPOORTBAD 2018-201 Welkom bij het ZuiderpoortBad Uw kind gaat leren zwemmen bij het zuiderpoortbad. Dat is een belangrijk moment voor uw kind en natuurlijk ook

Nadere informatie

Informatie boekje. Zwem A B C. Sportcentrum Papendrecht

Informatie boekje. Zwem A B C. Sportcentrum Papendrecht Informatie boekje Zwem A B C Sportcentrum Papendrecht Inhouds opgave Inhoudsopgave blz. 2 Algemene informatie blz. 3 Huisregels zwemles Sportcentrum Papendrecht. blz. 4 Betalen en opzeggen van de zwemlessen.

Nadere informatie

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie Het Marnix bestaat uit een wedstrijdbad van 25 meter en een instructie van 2o meter lang, met beide een beweegbare bodem. Het wedstrijdbad en het instructiebad worden

Nadere informatie

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Junior Redder

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Junior Redder Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september 2018 Examenprotocol Junior Redder Reddingsbrigade Nederland Dokweg 149 1976CA IJmuiden +31 (0)255 54 58 58 info@reddingsbrigade.nl www.reddingsbrigade.nl 2018

Nadere informatie

Informatiemap zwemlessen

Informatiemap zwemlessen Informatiemap zwemlessen Sportcentrum de Lunet Amersfoortsestraatweg 16 1411HD Naarden Telefoon: 035-6940620 Website: www.sportcentrumdelunet.nl Informatie zwemlessen: info.zwemlessen@sportfondsen.nl 2014

Nadere informatie

Introductie SuperSpetters. Inhoud. Aanleiding. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing

Introductie SuperSpetters. Inhoud. Aanleiding. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing Introductie SuperSpetters passie voor water Inhoud Totstandkoming SuperSpetters Inhoud SuperSpetters Hoe te werken met SuperSpetters Vragen Aanleiding Beleidsplan Waterkracht 2008-2012 Licentiesysteem

Nadere informatie

Wegwijs in diplomaland

Wegwijs in diplomaland Wegwijs in diplomaland Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom. De komende tijd bent u onze gast, samen met uw kind(eren) in één van de warmste baden in de omgeving. Graag willen wij u

Nadere informatie

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC BREZ Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC Inhoudsopgave Colofon Uitgever Nationaal Platform Zwembaden NRZ Adresgegevens Postbus 119 3970 AC Driebergen tel. 0343-518118 fax 0343-531080

Nadere informatie

Wegwijs in diplomaland

Wegwijs in diplomaland Wegwijs in diplomaland Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom. De komende tijd bent u onze gast, samen met uw kind(eren) in één van de warmste baden in de omgeving. Graag willen wij u

Nadere informatie

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN RECREATIE- INSTRUCTIEBAD HET KOGGENBAD DE GOORN A Inhoudsopgave Pagina C Routebeschrijving. Pagina D Algemene informatie. Lesregels Pagina E Begeleiding ouders Mijn kind

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Geachte ouder/verzorger,

Nadere informatie

Zwemles Informatie Diploma A

Zwemles Informatie Diploma A Zwemles Informatie Diploma A Uw kind gaat starten met de zwemlessen voor diploma A. In dit boekje treft u uitleg en regels omtrent de zwemlessen. Wij raden u aan dit boekje te bewaren of uit te printen

Nadere informatie

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Welkom bij recreatieoord de Warande. Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit zwemlesinformatieboekje

Nadere informatie

Info boekje voor ouder(s)/verzorger(s) Zwemlesinformatie Zwem ABC

Info boekje voor ouder(s)/verzorger(s) Zwemlesinformatie Zwem ABC Info boekje voor ouder(s)/verzorger(s) Zwemlesinformatie Zwem ABC Westsingel 29 6921 RX Duiven 0316-284961 Duiven@Aerofitt.nl www.aerofitt.nl Inhoudsopgave Inleiding Het internationale Zwem- ABC Leuke

Nadere informatie

Zwemles in De Meerkamp

Zwemles in De Meerkamp Zwemles in De Meerkamp Kwaliteit en plezier gaan hand in hand! informatiebrochure voor ouders/verzorgers januari 2015 Inhoudsopgave Welkom!... 3 Waarom kost leren zwemmen tegenwoordig meer tijd?... 3 Wat

Nadere informatie

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is!

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is! Leren zwemmen met JIP! Inleiding Levenslang zwemplezier, zwemveiligheid en toerusting Leren zwemmen is binnen de zwembaden De Steur en Sonnenberch gericht op het bereiken van zwemveiligheid en toerusting.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten Hoofdstuk 3: Eindnormen diploma zwemmen Hoofdstuk 4: Algemene informatie

Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten Hoofdstuk 3: Eindnormen diploma zwemmen Hoofdstuk 4: Algemene informatie Informatie Zwem ABC Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok 3 Wat is ZwemABC? 3 Leeftijd aanvang zwemles 4 Duur zwemlessen 4 Niveau en afzwemmen 5 Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten 6 Wat

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE PARTICULIERE ZWEMLES (PER 5 OKTOBER 2015)

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE PARTICULIERE ZWEMLES (PER 5 OKTOBER 2015) ALGEMENE INFORMATIE OVER DE PARTICULIERE ZWEMLES (PER 5 OKTOBER 2015) Geachte ouders/verzorgers, Het team van zwembad De Lansingh heten u en uw kind van harte welkom in onze zwemaccommodatie. De komende

Nadere informatie

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Van eerste zwemles tot afzwemmen voor het Zwem-ABC Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Sportbedrijf Lelystad Badweg 21 0320 285 385 klantenservice@sportbedrijf.nl www.sportbedrijf.nl SportinLelystad

Nadere informatie

Ik leer zwemmen! Informatie over het ZwemABC bij bv SPORT voor leerlingen en hun ouders

Ik leer zwemmen! Informatie over het ZwemABC bij bv SPORT voor leerlingen en hun ouders Ik leer zwemmen! Informatie over het ZwemABC bij bv SPORT voor leerlingen en hun ouders 1 Inhoudsopgave Welkom bij bv SPORT...3 ZwemABC... 3 Zwemonderwijzers... 3 Lessysteem... 4 Leerlingvolgsyteem...

Nadere informatie

Zwemschool Instituut voor Sportstudies

Zwemschool Instituut voor Sportstudies Zwemschool Instituut voor Sportstudies Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Kinderen opleiden voor het Zwem-ABC 4 2. Het voortraject/ spettertraject 5 3. Aanleren van de zwemslagen 6 4. Perfectioneren van zwemslagen,

Nadere informatie

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC voor licentiehouders

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC voor licentiehouders BREZ Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC voor licentiehouders Colofon Uitgever Nationaal Platform Zwembaden NRZ Adresgegevens Postbus 357 6710 BJ Ede tel. 0318-830250 fax 0318-830274

Nadere informatie

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht.

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Inleiding Wat fijn dat u voor de zwemles voor MNC Dordrecht hebt gekozen. Wij zijn een zwemclub met jarenlange ervaring,

Nadere informatie

Inhoud. Aanleiding. Introductie SuperSpetters. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing

Inhoud. Aanleiding. Introductie SuperSpetters. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing Introductie SuperSpetters passie voor water Inhoud Totstandkoming SuperSpetters Inhoud SuperSpetters Hoe te werken met SuperSpetters Vragen Aanleiding Beleidsplan Waterkracht 2008-2012 Licentiesysteem

Nadere informatie

Watervriendennieuws. Nieuwe voorzitter

Watervriendennieuws. Nieuwe voorzitter Watervriendennieuws Website: www.watervriendenschagen.nl Facebook: www.facebook.com/watervriendenschagen Nieuwe voorzitter Wij kunnen u met trots mededelen dat wij een nieuwe voorzitter hebben, Edith van

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Beste ouder/verzorger,

Nadere informatie

Informatieboekje Diplomazwemmen

Informatieboekje Diplomazwemmen VOORWOORD Informatieboekje Diplomazwemmen U heeft een informatieboekje van de Zwem en Polo Club Hoofddorp in handen. Dit informatieboekje is bedoeld voor alle ouders/verzorgers van kinderen die zwemmen

Nadere informatie

Zwemles. Zwemles. magazine. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. Zwemles. magazine. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles Zwemles Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email zwemles@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Hoi, ik ben

Nadere informatie

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs Schoolzwemwerkplan Bosbad-Putten. Hierbij treft u het schoolzwemwerkplan aan voor het nieuwe schooljaar. Schoolzwemmen in Putten valt onder bewegingsonderwijs en is voor de groepen 4 en 5. De groepen zwemmen

Nadere informatie

Geachte ouders / verzorgers,

Geachte ouders / verzorgers, Geachte ouders / verzorgers, Welkom bij zwembad de Koornmolen! In dit boekje treft u allerlei informatie en wetenswaardigheden over zwemlessen bij de Koornmolen. Door middel van dit boekje willen wij u

Nadere informatie

Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma

Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma In dit zwemlesplan zullen wij duidelijk maken op welke manier er wordt gewerkt richting de eindtermen van het Zwem-ABC. Door middel van dit lesplan maken

Nadere informatie

ENVOZ DIPLOMA A-B-C. Bijzonderheden: 1. Minimaal 50% van de af te leggen afstand moet in voor de kandidaat diep water afgelegd worden.

ENVOZ DIPLOMA A-B-C. Bijzonderheden: 1. Minimaal 50% van de af te leggen afstand moet in voor de kandidaat diep water afgelegd worden. ENVOZ DIPLOMA A-B-C Doel / intentie: Aanleren van de elementaire zwem- en veiligheidstechnieken. 1. Minimaal 50% van de af te leggen afstand moet in voor de kandidaat diep water afgelegd worden. 2. Als

Nadere informatie

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Contactgegevens: Bollenbad Nieuwe Zeeweg 65 2201 TM Noordwijk Tel: 071-3613333 www.bollenbad.nl Mail: bollenbad@sportfondsen.nl Mail zwemzaken: w.vandervlugt@sportfondsen.nl

Nadere informatie

INFORMATIEBOEK ZWEMLES ABC

INFORMATIEBOEK ZWEMLES ABC INFORMATIEBOEK ZWEMLES ABC Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit informatieboek wordt uitgelegd hoe te zwemlessen van sportbedrijf Oosterhout in De Warande

Nadere informatie

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Van eerste zwemles tot afzwemmen voor het Zwem-ABC Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Sportbedrijf Lelystad Badweg 21 0320 285 385 klantenservice@sportbedrijf.nl www.sportbedrijf.nl SportinLelystad

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Najaar 2016 5 Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord

Nadere informatie

Inleiding. In het Sportfondsenbad Amsterdam-Oost leren wij u kind volgens het Nationale zwemleskompas en het zwem ABC zwemmen.

Inleiding. In het Sportfondsenbad Amsterdam-Oost leren wij u kind volgens het Nationale zwemleskompas en het zwem ABC zwemmen. Inleiding In het Sportfondsenbad Amsterdam-Oost leren wij u kind volgens het Nationale zwemleskompas en het zwem ABC zwemmen. Uw kind is echt zwemveilig als hij/zij het C-diploma heeft behaald. De diploma-eisen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn. Uw kind neemt deel. aan schoolzwemmen. School zwemmen

Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn. Uw kind neemt deel. aan schoolzwemmen. School zwemmen Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, ultuur en Welzijn School zwemmen Uw kind neemt deel aan schoolzwemmen ZWEMMEN IS GEZOND Uw kind neemt deel aan schoolzwemmen. Zwemmen is gezond en leuk. Daarnaast vergroot

Nadere informatie

Onze visie op het leren zwemmen Meest gestelde vragen De diploma s

Onze visie op het leren zwemmen Meest gestelde vragen De diploma s Onze visie op het leren zwemmen Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Kom je ook gezellig bij mij in Het Groenhovenbad

Nadere informatie

INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS. Het Zwem-ABC

INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS. Het Zwem-ABC INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS Het Zwem-ABC TC Elementair, maart 2017 Inhoudsopgave informatieboekje Zeester-Meerval algemeen... 3 Secretariaat elementair zwemonderwijs... 3 Activiteiten van de vereniging...

Nadere informatie

Tot slot nog enkele praktische tips:

Tot slot nog enkele praktische tips: Beste ouder, Tijdens het schooljaar 2016-2017 zal uw zoon/dochter op regelmatige basis komen zwemmen bij S&R De Meerminnen. Met deze brief willen wij u graag enkele praktische afspraken meegeven en u ook

Nadere informatie

Info boekje voor ouder(s)/verzorger(s) Zwemlesinformatie Zwem ABC

Info boekje voor ouder(s)/verzorger(s) Zwemlesinformatie Zwem ABC Info boekje voor ouder(s)/verzorger(s) Zwemlesinformatie Zwem ABC Westsingel 29 6921 RX Duiven 0316284961 Duiven@Aerofitt.nl www.aerofitt.nl Inhoudsopgave Inleiding Het internationale Zwem ABC Leuke manier

Nadere informatie

Informatie Boekje D.J.K.-ZAR

Informatie Boekje D.J.K.-ZAR Informatie Boekje D.J.K.-ZAR September 2016 Karin Ketelaars Dagelijks Bestuur en commissies Functie Naam Adres Telefoonnr. Voorzitter P. Izeboud 020-4485031 Secretaris I. Willersen Spakenburgstraat 29

Nadere informatie

Van een startblok of 1-meter springplank te water gaan met een voetsprong voorwaarts (helemaal onder water gaan); na het bovenkomen aansluitend

Van een startblok of 1-meter springplank te water gaan met een voetsprong voorwaarts (helemaal onder water gaan); na het bovenkomen aansluitend Werkstuk door een scholier 2633 woorden 21 april 2001 6,2 356 keer beoordeeld Vak LO INLEIDING Het zwemmen, één van de oudste menselijk activiteiten, is terechte uitgegroeid tot een wezenlijk deel van

Nadere informatie

Voorbeeldtekst SuperSpetters website

Voorbeeldtekst SuperSpetters website Voorbeeldtekst SuperSpetters website Januari 2018 Totaalvoorbeeld van een SuperSpetters-pagina Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. over het LESZWEMMEN

INFORMATIEBOEKJE. over het LESZWEMMEN GOUDSCHE ZWEMCLUB DONK INFORMATIEBOEKJE over het LESZWEMMEN Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) November 2013 Voor nog meer informatie zie onze website www.gzcdonk.nl VOORWOORD Met dit boekje informeren

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws Voorjaar Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws Voorjaar Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Voorjaar 2016 4 Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord

Nadere informatie

Examenregeling Nationale Zwemdiploma s

Examenregeling Nationale Zwemdiploma s Examenregeling Nationale Zwemdiploma s 2017 Nationale Raad Zwemveiligheid Deze uitgave is auteursrechtelijk beschermd en is intellectueel eigendom van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond Erkend door de Nationale Raad Zwemdiploma s Opgericht: 19 april Mw. S.

Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond Erkend door de Nationale Raad Zwemdiploma s Opgericht: 19 april Mw. S. SV De Watervrienden Amstelveen Postbus 2116 1180 EC Amstelveen Email: info@dewatervrienden.nl Girorekening nummer: 6991291 Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond Erkend door de Nationale Raad

Nadere informatie

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN RECREATIE- INSTRUCTIEBAD HET KOGGENBAD DE GOORN

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN RECREATIE- INSTRUCTIEBAD HET KOGGENBAD DE GOORN INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN RECREATIE- INSTRUCTIEBAD HET KOGGENBAD DE GOORN 1 Inhoudsopgave Pagina 3 Pagina 4-5 Routebeschrijving. Algemene informatie. Lesregels Pagina 5 Begeleiding ouders Mijn

Nadere informatie

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier!

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen In zwembad Hoornse Vaart kun je je A-, B- en C-zwemdiploma halen. Naast kwaliteit staat plezier voor het kind hierbij voorop. Tijdens

Nadere informatie

Zwemschool. Instituut voor Sportstudies

Zwemschool. Instituut voor Sportstudies Zwemschool Instituut voor Sportstudies Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Kinderen opleiden voor het Zwem-ABC 4 2. Het voortraject 5 3. Aanleren van de zwemslagen 6 4. Perfectioneren zwemslagen, aanleren

Nadere informatie