Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn. Uw kind neemt deel. aan schoolzwemmen. School zwemmen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn. Uw kind neemt deel. aan schoolzwemmen. School zwemmen"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, ultuur en Welzijn School zwemmen Uw kind neemt deel aan schoolzwemmen

2 ZWEMMEN IS GEZOND Uw kind neemt deel aan schoolzwemmen. Zwemmen is gezond en leuk. Daarnaast vergroot het goed kunnen zwemmen de veiligheid van uw kind. De gemeente Den Haag wil dat alle kinderen de basisschool verlaten met een zwemdiploma. Om dit te bereiken biedt de gemeente schoolzwemmen aan. ijna alle scholen in Den Haag maken hier gebruik van. In deze brochure krijgt u informatie over het schoolzwemmen.

3 Hoe komt mijn kind in het zwembad? Scholen die meer dan 1250 meter van het zwembad staan komen in aanmerking voor busvervoer. Er gaat altijd een groepsleerkracht met de kinderen mee, eventueel nog vergezeld door ouders of medewerkers van de school. Ligt de school minder dan 1250 meter van het zwembad dan gaan de kinderen lopend naar het zwembad. Dit gebeurt onder begeleiding van school. Wanneer komt mijn kind in aanmerking voor schoolzwemmen? In onderstaand schema is weergegeven op welke scholen de verschillende groepen zwemles krijgen. fhankelijk van het soort onderwijs dat uw kind volgt verschilt het aantal jaren zwemles. Hierbij dient onderscheid gemaakt te worden tussen regulier basisonderwijs, brede buurtscholen, speciaal basisonderwijs en Regionale Expertisecentra. Via de school van uw kind ontvangt u informatie over de organisatie van het schoolzwemmen. Regulier asisonderwijs rede uurtscholen Groep 5 Groep 6 Groep 5 en 6 Groep 7 Speciaal Onderwijs Regionale Expertisecentra Groep 5 en 6 Groep 7 Groep 3 t/m 8 lle kinderen krijgen gedurende ongeveer 37 weken een zwemles van 35 minuten. lle leerlingen, met en zonder diploma lleen leerlingen zonder diploma School bepaalt welke groepen

4 Hoe krijgt mijn kind zwemles? De kinderen worden aan het begin van het schooljaar ingedeeld in groepen op basis van een beoordeling van het zwemniveau. Zo komen kinderen die al een beetje kunnen zwemmen in een andere groep dan kinderen die net watervrij zijn. Vanaf de eerste zwemles ligt de nadruk op het leren zwemmen ten behoeve van hun veiligheid. Vanaf de eerste zwemles wordt hier al aandacht aan besteed. ls kinderen beginnen met schoolzwemmen zullen ze eerst aan het water moeten wennen. Het kind wordt op speelse wijze in aanraking gebracht met water. In deze periode wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen met watervrees krijgen extra aandacht. De ontwikkeling van uw kind wordt tijdens de zwemlessen voortdurend in de gaten gehouden. De zwemonderwijzer houdt de vorderingen en de behandelde oefeningen bij. Daarnaast noteren zowel de groepsleerkracht als de zwemonderwijzer bijzonderheden en de aanwezigheid van het kind. Op deze manier wordt duidelijk hoe zwemvaardig het kind is en of er extra hulp nodig is. Uw kind krijgt les van gediplomeerde zwemonderwijzers. De school en het zwembad zijn samen verantwoordelijk voor een goede gang van zaken tijdens de zwemlessen. Zij hebben hier samen afspraken over gemaakt. Het zwembad heeft een toezichtplan en een aantal huisregels. De kinderen worden geacht zich hieraan te houden.

5 Welke diploma s kunnen tijdens het schoolzwemmen behaald worden? Tijdens het schoolzwemmen zullen de zwemonderwijzers alles in het werk stellen om te zorgen dat uw kind in ieder geval het -diploma behaalt. ls uw kind het -diploma heeft behaald dan beheerst het de grondbeginselen van het zwemmen. Het kind kan vervolgens het -diploma en -diploma behalen. Deze drie diploma s vormen het Zwem-. Het Zwem- is uitgebreider dan het vroegere - en -diploma en legt een grote nadruk op zwemveiligheid. Daarnaast duurt het nu gemiddeld iets langer om een -diploma te halen, maar vervolgens kunnen het - en -diploma vrij vlot worden behaald. Naast het Zwem- kan het kind ook een extra zwemvaardigheidsdiploma behalen. Zwemvaardigheidsdiploma s zijn bedoeld om de zwemvaardigheid van het kind nog verder te vergroten. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de technische uitvoering van de proeven en de voortbewegingsvormen. De examens bestaan uit twee onderdelen: gekleed zwemmen en zwemmen in badkleding. Uw kind zal alle onderdelen voor het te behalen diploma moeten beheersen voordat er afgezwommen mag worden. De zwemonderwijzer bepaalt of uw kind mee mag doen. Wat moet mijn kind aan tijdens het gekleed zwemmen? In de brief die uw kind voorafgaand aan het diplomazwemmen krijgt, worden de kledingeisen uitgebreid vermeld. Regen- / windjack Lange mouwen Korte mouwen Lange mouwen Korte broek Lange broek Lange broek Schoenen met echte zool Schoenen met echte zool Schoenen met echte zool

6 Wat zijn de huisregels van het zwembad? Hoe lang duurt het voordat mijn kind het -diploma behaalt? Gemiddeld duurt het 80 lesuren om een -diploma te behalen, maar u begrijpt dat dit voor ieder kind anders ligt en onder andere afhankelijk is van leeftijd, leervermogen en motoriek. Tijdens het schoolzwemmen is er een aantal regels binnen het zwembad: - De kinderen doen hun sieraden vóór de les af. - waardevolle spullen kunnen beter niet meegenomen worden naar de les, het zwembad is namelijk niet verantwoordelijk voor diefstal, schade of verlies. - Douchen is zowel vóór als nà het zwemmen verplicht. - Zwemmen is alleen toegestaan in zwemkleding die niet verder komt dan de elleboog en de knie. - In de kleedkamers mag niet worden gegeten en gedronken. Wat als mijn kind achterblijft of geen diploma haalt? Kinderen die het niveau van de zwemlessen niet bij kunnen houden en dus achterblijven op de lessen kunnen extra les krijgen. Ook voor kinderen die een extra zetje nodig hebben voordat ze aan het diplomazwemmen deel kunnen nemen zijn er extra lessen. Deze lessen worden soms aangeboden in het weekend of in de schoolvakanties. Mocht dit nodig zijn dan ontvangt uw kind hiervoor een uitnodiging van het zwembad. Kinderen die het schoolzwemmen verlaten zonder diploma kunnen instromen in één van de zwemlessen na schooltijd. We raden u in dat geval aan uw kind hiervoor op te geven. anmeldingsformulieren worden via de school verspreid.

7 Wat zijn de kosten van schoolzwemmen? ls het schoolzwemmen voorbij is, wat dan? ls uw kind na het schoolzwemmen nog niet in het bezit is van het Zwem- adviseren wij u om uw kind op te geven voor zwemlessen die na schooltijd georganiseerd worden door de gemeente of door verenigingen. Met het Zwem- is uw kind namelijk geheel zwemvaardig en bovenal zwemveilig. Omdat zwemmen leuk is, maar ook om de zwemvaardigheid na het behalen van het Zwem- te behouden is uw kind hartelijk welkom bij één van onze zwembaden tijdens de recreatieve uren. Namen, adressen en telefoonnummers van onze zwembaden kunt u op de achterkant van dit boekje vinden. Uw kind kan als hij of zij interesse heeft, bij een vereniging één van deze zwemsporten beoefenen: waterpolo, synchroonzwemmen, wedstrijdzwemmen, schoonspringen of onderwatersport. De schoolzwemlessen zijn gratis. Voor het eventuele busvervoer van en naar het zwembad wordt echter wel een bijdrage van de ouders of verzorgers van het kind gevraagd. De school van uw kind zal u hierover informeren. Op verschillende momenten (gekleed zwemmen, testzwemmen en diplomazwemmen) zal u van het zwembad een brief ontvangen. Deze brieven worden door de groepsleerkracht aan uw kind meegegeven. ls u naar aanleiding van een brief vragen heeft kunt u deze aan de groepsleerkracht van uw kind stellen. Twee keer per jaar wordt er door het zwembad een Open Week georganiseerd. De zwemonderwijzers vinden het erg leuk u op dat moment te ontmoeten. U kunt dan de zwemles van uw kind bijwonen. Ook kunt u rechtstreeks uw vragen stellen aan de zwemonderwijzers. Tijdens die week staan er informatieborden in het zwembad waarop u meer kunt lezen over het schoolzwemmen.

8 Voor informatie over verenigingen, de zwemlessen, de openingstijden van onze zwembaden bij u in de buurt kunt u contact opnemen met de Sport-infolijn Daarnaast kunt u een kijkje nemen op : sportinfo@ocw.denhaag.nl dressen zwembaden: Sport- en recreatiecentrum De linkerd Seinpoststraat H Den Haag Telefoon Sport- en recreatiecentrum De Houtzagerij Hobbemastraat JG Den Haag Telefoon Sport- en recreatiecentrum Overbosch Vlaskamp Den Haag Telefoon Zwembad De Waterthor Thorbeckelaan Z Den Haag Telefoon Zwembad Zuiderpark Mr. P. Droogleever Fortuynweg SP Den Haag Telefoon Sportcentrum De Schilp Schaapweg SP Rijswijk Telefoon