Competentiegericht opleiden in de kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in Gelderland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Competentiegericht opleiden in de kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in Gelderland"

Transcriptie

1 Competentiegericht opleiden in de kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in Gelderland Afstemming tussen het werkveld en het beroepsonderwijs Nieuwsbrief Februari 2010 Deze nieuwsbrief is een eerste berichtgeving. We zoeken nog naar een goede naam, lay-out en logo. Wat is de aanleiding? Alweer een poos geleden is in het provinciaal managementoverleg kinderopvang bij Spectrum met Joke van Alten -destijds projectleider Kwaliteitstimpuls kinderopvang van de MOgroep, nu voortgezet door BKK- gesproken over het verbeteren van de aansluiting tussen het opleidingsaanbod vanuit de ROC s en opleidingsbehoefte van het werkveld. Aan welke eisen moeten zowel onze toekomstige werknemers, de leerlingen, het leerbedrijf als het onderwijs voldoen? Hoe zorgen we voor goede afspraken en zorgen we dat iedereen zich daaraan houdt? Duidelijk was dat alle organisaties wilden investeren in verbetering. Calibris sloot zich hierbij aan. Na een programma van eisen te hebben opgesteld zijn alle Gelderse ROC s uitgenodigd voor een overleg met als doel te komen tot formele, strategische en eenduidige afspraken tussen het werkveld en de opleidingen. In een aantal constructieve bijeenkomsten is het programma van eisen omgevormd tot gezamenlijke afspraken die onderlegger waren voor het convenant Afstemming werkveld en onderwijs, competentiegericht opleiden in de kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in Gelderland. Hoofdlijnen convenant Het convenant spreekt in hoofdlijnen over: Afstemming over kwaliteit en kwantiteit Samenhangend meerjaren arbeidsmarktbeleid MBO kwalificatiedossiers als uitgangspunt Delen van expertise bij beide partijen Gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit convenant is op 3 juni 2009 tijdens een feestelijke bijeenkomst ondertekend door de zes Gelderse ROC s, Calibris en (een afvaardiging van) 71 organisaties voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. We mogen allemaal trots zijn op dit resultaat! Nu verder Het convenant en de onderliggende gezamenlijke afspraken zijn op zich duidelijk, maar vragen nu een verdere uitwerking. We moeten immers voorkomen dat ze als papieren tijgers in de bureaula verdwijnen. Daarom is besloten om de afspraken, als onderstaand, verder uit te werken en te implementeren. Het afgelopen najaar is gebruikt om 1. een stuurgroep in te stellen; 2. de projectopdracht te formuleren; 3. de projectstructuur in te richten; 4. en een subsidieaanvraag te doen.

2 Als regionaal samenwerkingsverband (= de ondertekenaars van het convenant) hebben we van Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) een subsidie ontvangen van ,-. Dit maakt het mogelijk om producten te ontwikkelen die de uitvoering ondersteunen. De projectstructuur is als volgt. Behalve de stuurgroep zijn er twee werkgroepen die hoofdlijnen uitwerken en later in het traject drie regionale werkgroepen. De stuurgroep heeft een projectleider aangesteld. 1. Stuurgroep Bij de voorbereiding van het convenant bestond de stuurgroep uit een afvaardiging van zeven ROC s, vijf vertegenwoordigers uit de kinderopvang en adviseur van Calibris. Nu de uitvoering van het project formeel van start gaat ontstaat een nieuwe situatie en is gekozen voor een kleinere stuurgroep. Wat? De stuurgroep draagt zorg voor: voortgang en toetsing voorwaarden voor de implementatie besluitvorming resultaten en producten evaluatie en bijstelling Het beoogde resultaat is het realiseren van de projectopdracht, het uitvoeren van de convenantafspraken. Het realiseren van de projectopdracht is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wie? De stuurgroep bestaat uit een afvaardiging vanuit het werkveld en de ROC s en Calibris: Vanuit de kinderopvangorganisaties: Laurens Busch - SKAR (tot een half jaar na de start), voorzitter Annelies Mulder - Kinderij Arjen Wientjes - Zonnekinderen Yolanda Bensink - Avonturijn Gerrie Behet heeft veel voorbereidend werk verricht en springt zonodig bij. Mirjam Spaan van Kinderopvang Noordwest-Veluwe stroomt later dit jaar in, wanneer Laurens Busch afscheid neemt. Vanuit de ROC s: Irma Bolster - ROC Nijmegen en vertegenwoordigt ROC Rivor Marita Braakhuis - Rijn IJssel en vertegenwoordigt ROC A12 Annelies Löwenthal - Graafschap College Michaël de Kort - ROC Aventus en vertegenwoordigt Landstede René van Wijk - Calibris Ieder is verantwoordelijk voor terugkoppeling naar de eigen achterban.

3 2. Projectopdracht De projectopdracht heeft als doel de gemaakte afspraken komend half jaar uit te werken en te implementeren zodat er in het nieuwe schooljaar concrete uitvoering aan wordt gegeven. Het project moet de volgende resultaten opleveren: Een uitgewerkt plan voor een structurele overlegstructuur op zowel strategisch, tactisch als met name operationeel niveau en de implementatie daarvan. Een uitgewerkt plan voor de wijze waarop een juiste beeldvorming met betrekking tot het werken en leren in de kinderopvang kan plaatsvinden met de daarbij behorende middelen en (voorlichtings-) materiaal. Een geaccordeerd* voorstel voor een afstemming van het begeleidingsmodel van de verschillende ROC s op hoofdlijnen. Een geaccordeerd* voorstel voor een afstemming van de wijze van beoordelen en examineren van de verschillende ROC s op hoofdlijnen. * door kinderopvang en ROC s De stuurgroep heeft voor het aanjagen en de voortgang een projectleider aangesteld. Het projectleiderschap ligt bij Spectrum en wordt uitgevoerd door Annelies Cozijnsen. 3. Projectstructuur Zoals boven al vermeld is er een stuurgroep geformeerd en een projectleider aangesteld. Werkgroepen Het opstellen van geaccordeerde voorstellen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Omdat we eenduidigheid nastreven en veel kinderopvangorganisaties te maken hebben met meerdere ROC s zijn twee werkgroepen ingesteld die starten met de uitwerking. Zij worden ondersteund door Joke van Alten van BKK. Wat? De werkgroepen werken ieder een aantal hoofdlijnen uit die voor alle regio s gaan gelden. Vanzelfsprekend is binnen het kader ruimte voor de eigen kleur van ROC s en het werkveld, maar de werkwijze is op elkaar afgestemd. De twee werkgroepen komen met een voorstel voor examineren en begeleiden; overlegstructuur en beeldvorming. Op 2 februari jl. was de eerste bijeenkomst waar de opdrachten zijn besproken en een eerste aanzet is gegeven aan de uitwerking. De opdracht is om met voorstellen te komen waarover de stuurgroep eind april een besluit kan nemen. Wie? De werkgroepen bestaan eveneens uit een afvaardiging van de drie betrokken partijen. De werkgroep Examineren en begeleiden Joëlle van den Heuvel - De eerste stap Annemarie Pothof - Humanitas Gerie Behet - Dikkertje Dap Peter van Vught - SKAR Judit Kuiten - ROC Rijn IJssel Carla Lieshout - Graafschap College Margo Molenaar - Calibris

4 De werkgroep Overlegstructuur en beeldvorming Gerda Vissers - ROC Aventus Tine Harleman - KION Anneke de Boer - Kinderopvang Noordwest-Veluwe Liesbeth Wesselius - Kinderopvang OOK Regio s Nadat de hoofdlijnen van bovengenoemde onderwerpen zijn uitgewerkt en goedgekeurd volgt de vertaling naar de regionale praktijk. De regio indeling sluit daarbij aan: ROC Rivor + ROC Nijmegen ROC A12 + ROC RijnIJssel ROC Graafschap College + ROC Aventus + ROC Landstede* * Landstede is geen ondertekenaar van het convenant, omdat zij met meerdere regio s te maken hebben, maar sluiten waar mogelijk aan bij de gemaakte afspraken. De rol van BKK U kent BKK waarschijnlijk van het pedagogisch kader kinderopvang en het scholingsbudget voor het vergroten van de pedagogische kwaliteit. Een andere poot is het stimuleren en ondersteunen van regionale samenwerkingsverbanden zoals hier in Gelderland. Voor de werkgroepen doen we een beroep op ondersteuning van een adviseur van BKK. In 12 regio s in Nederland zijn convenanten afgesloten tussen het werkveld en beroepsonderwijs, overigens wel tussen minder partijen dan hier. In acht regio s wordt nog gewerkt aan de totstandkoming van een samenwerkingsverband en een convenant. Alle projectleiders nemen deel aan bijeenkomsten die BKK organiseert en waarbij kennis, informatie, documentatie en producten worden uitgewisseld ter beschikking worden gesteld. Voor informatie: Kwalificatiedossiers De kwalificatiedossiers worden momenteel geactualiseerd. Dit proces loopt via Calibris. De partners in dit proces zijn de MO-groep, BKN, de MBO-raad en de vakbonden. Uw vertegenwoordiger handelt mede namens u, zorg er daarom voor dat zij gevoed worden vanuit de praktijk. De MOgroep wordt opgesplitst in drie brancheorganisaties. De ledenraadplegingen die zij komend voorjaar organiseren kunnen bijvoorbeeld door u worden aangegrepen om te vragen naar de standpunten ten aanzien van het aanpassen van de kwalificatiedossiers. Wat betekent het voor u? Uw organisatie heeft het convenant ondertekend of overweegt dat misschien alsnog te doen. Het succes van het convenant staat of valt met het aantal organisaties dat meedoet en vooral: zich ook aan de afspraken houdt! De voorstellen van de werkgroepen gaan bijdragen aan een éénduidige werkwijze waar alle partijen bij gebaat zijn. U wordt daar later dit voorjaar op verschillende manieren over geïnformeerd en bij betrokken. Dat kan in een interactieve werkbijeenkomst zijn, vragen naar ideeën voor een naam of logo voor het samenwerkingsverband, maar ook door bijvoorbeeld uw input te geven via een digitale enquête.

5 Voor de regionale uitwerking zullen wij een beroep doen op organisaties die in de betreffende regio s actief zijn. Wij rekenen op een grote deelname! De rol van Spectrum Spectrum als organisator van het provinciaal management overleg voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk betrokken geraakt bij de totstandkoming van het convenant. De stuurgroep heeft Spectrum aangesteld als projectleider, de uitvoering ligt bij Annelies Cozijnsen. Spectrum draagt zorg voor het informeren van betrokkenen onder andere door het uitbrengen van deze nieuwsbrief. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Annelies Cozijnsen, a.cozijnsen@spectrum-gelderland.nl tel en tijdens het provinciaal managementoverleg kinderopvang. Dit project komt mede tot stand dankzij subsidie van

Kwaliteit Kinderopvang & Opleiden Regio Noord Holland Noord WELKOM! Juni 2010 Inhoud 1. Stilstaan bij het samenwerkingstraject Kinderopvang (KO) & Onderwijs 2. Convenant & uitwerking inhoud 3. Organisatiestructuur

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Kinderopvang Peuterspeelzalen en Onderwijs: Competentiegericht opleiden in de Kinderopvang regio IJssel-Vecht Samenwerkingsovereenkomst Datum 18 november 2009 De partijen Namens de organisaties voor kinderopvang

Nadere informatie

kwako nieuw(s) 2 eindredactie projectgroep

kwako nieuw(s) 2 eindredactie projectgroep brede conferentie op 25 januari goed verlopen Er was een redelijke vertegenwoordiging van convenant deelnemers aanwezig. Deze organisaties willen we graag van harte bedanken voor de aanwezigheid en inbreng:

Nadere informatie

Startpunt en leidraad voor de werkgroepen is het Programma van Eisen (PvE) dd 26/02/2010

Startpunt en leidraad voor de werkgroepen is het Programma van Eisen (PvE) dd 26/02/2010 Werkgroepen Kinderen ons Vak status 2010 11 17, 4 werkgroepen: Profiel pedagogisch werkers: In- en doorstroom, Werving & Selectie van de opleiding Inhoud opleiding: Inhoudelijke afstemming curricula BPV

Nadere informatie

Convenant OKnu. De samenwerking binnen OKnu heeft als primair doel:

Convenant OKnu. De samenwerking binnen OKnu heeft als primair doel: Convenant OKnu In de regionale driehoek Leiden, Alphen a/d Rijn, Gouda hebben instellingen voor kinderopvang en beroepsopleidingen (bijlage 1) besloten de handen in één te slaan bij het opleiden van nieuwe

Nadere informatie

Plan van aanpak Regionaal Convenant Noord- en Midden Limburg

Plan van aanpak Regionaal Convenant Noord- en Midden Limburg Plan van aanpak Regionaal Convenant Noord- en Midden Limburg Maart 2013 1 Inhoudsopgave Plan van aanpak Blz 2. Blz 3. Inhoudsopgave Doelstelling Speerpunten Inhoudelijke uitwerking speerpunt 1 Blz 4. Inhoudelijke

Nadere informatie

Convenant. Kinderopvang en Onderwijs: Competentiegericht opleiden in de Kinderopvangorganisaties in de regio Limburg Zuid 2010-2013

Convenant. Kinderopvang en Onderwijs: Competentiegericht opleiden in de Kinderopvangorganisaties in de regio Limburg Zuid 2010-2013 Convenant Kinderopvang en Onderwijs: Competentiegericht opleiden in de Kinderopvangorganisaties in de regio Limburg Zuid 2010-2013 Dit convenant beschrijft de samenwerking tussen de aanbieders van Kinderopvang

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst ROCKO

Samenwerkingsovereenkomst ROCKO Samenwerkingsovereenkomst ROCKO Partijen: Summa College, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door mevrouw T. van Hoogstraten, Korein, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer P. Notten, Kinderopvanggroep,

Nadere informatie

Bijlage 1: Deelnemers Pedagogenplatform 6 Bijlage 2: Profiel deelnemers Pedagogenplatform 7

Bijlage 1: Deelnemers Pedagogenplatform 6 Bijlage 2: Profiel deelnemers Pedagogenplatform 7 Jaarverslag 2004-2005 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1 Doel 3 2 Positie van het platform 3 3 Wie vormen het platform? 3 4 Werkwijze 3 5 Publicaties en standpunten 5 Bijlage 1: Deelnemers Pedagogenplatform 6

Nadere informatie

Samen Opvoeden en Opleiden

Samen Opvoeden en Opleiden Samen Opvoeden en Opleiden Regionaal Convenant Utrecht en Gooi & Eemland Plan van aanpak 2009 Plan van Aanpak SOO, 2009 In de tekst van het convenant SOO is al veel beschreven: over algemeen geformuleerde

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst tussen ROC Koning Willem I College, ROC De Leijgraaf, Baanderherencollege, Bossche Vakschool, Cambium College,

Nadere informatie

Expertmee(ng MSMH 3 juni 2013. Wie, wat en wanneer rondom opleiden MSMH

Expertmee(ng MSMH 3 juni 2013. Wie, wat en wanneer rondom opleiden MSMH Expertmee(ng MSMH 3 juni 2013 Wie, wat en wanneer rondom opleiden MSMH Aanleiding In september 2009 start MBO opleiding MSMH Betrokkenen: SVN, ROC Leiden, DelCon college, Summa college, SVGB Verschillende

Nadere informatie

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Inleiding De gemeenten in de regio Haaglanden en het UWV hebben in 2011 een convenant gesloten over de wijze waarop zij gezamenlijk de werkgeversbenadering

Nadere informatie

HET GELDERS ONDERWIJS MODEL

HET GELDERS ONDERWIJS MODEL HET GELDERS ONDERWIJS MODEL In dialoog over samen investeren in kwalificeren voor de toekomst! WZW, de werkgeversvereniging voor zorg- en welzijnsorganisaties in Gelderland, wil samen met al haar betrokken

Nadere informatie

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013 Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen Kenniscentrum EVC, januari 2013 1 Aanleiding Sociale partners in Zorg en Welzijn stelden in het voorjaar

Nadere informatie

Meer jaren planning Oknu Op basis van het Programma van eisen

Meer jaren planning Oknu Op basis van het Programma van eisen Meer ren planning Oknu 21062011 Op basis van het Programma van eisen 1.Informatie procedure gezamenlijk Resultaat Actie kwaliteit ontwikkelaars product beschikbaar op website verantwoordelijk periode gereed

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

Nieuwsbrief... Schooljaar , nr. 1 datum: 1 november 2010

Nieuwsbrief... Schooljaar , nr. 1 datum: 1 november 2010 Nieuwsbrief... Schooljaar 2010-2011, nr. 1 datum: 1 november 2010 Opening Kindcampus Grootstal Drie partijen, Kleur - Kinder- en Jeugdzorg, onderdeel van Dichterbij, KION en Stichting Sint Josephscholen

Nadere informatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Openbaar Onderwerp Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om schooluitval

Nadere informatie

Stappenplan en checklist convenant / samenwerkingovereenkomst

Stappenplan en checklist convenant / samenwerkingovereenkomst Stappenplan en checklist convenant / samenwerkingovereenkomst Met dit stappenplan en deze checklist legt u de basis voor een samenwerkingsovereenkomst tussen alle samenwerkingspartners in uw regio. Wat

Nadere informatie

Wat is het doel van een convenant?

Wat is het doel van een convenant? Met dit stappenplan en deze checklist legt u de basis voor een samenwerkingsovereenkomst tussen alle samenwerkingspartners in uw regio. Wat is het doel van een convenant? Een convenant is een overeenkomst

Nadere informatie

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 1. De vereniging 1.1 Algemeen De HuurdersBelangenvereniging (HBV) Van Alckmaer komt op voor de belangen van de mensen die een huis huren bij de

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Deelnemen aan de samenleving Zelfstandig blijven Aan het werk blijven Senioren doen mee Gouda 11 maart 14 Een woord vooraf 1. Stichting Seniorenplatform

Nadere informatie

Kinderopvang/Peuterspeelzalen en Onderwijs

Kinderopvang/Peuterspeelzalen en Onderwijs Convenant Kinderopvang/Peuterspeelzalen en Onderwijs Afspraken over leren en werken t.b.v. de kinderopvang tussen de aanbieders van kinderopvang en ROC s in de regio Haaglanden. Deze samenwerking is tot

Nadere informatie

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1]

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1] 1. Aanleiding Sinds 2006 is er een Convenant Autisme Zaanstreek/Waterland. Elke twee jaar wordt het convenant geëvalueerd en eventueel aangepast en opnieuw ondertekend. Met ingang van het nieuwe convenant

Nadere informatie

Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET

Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET 1 1. Inleiding Per 1 januari 2013 treedt de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) in werking. De Eerste en de Tweede kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel. De

Nadere informatie

Samenwerken binnen een convenant Gemeente Kinderopvang Beroepsonderwijs

Samenwerken binnen een convenant Gemeente Kinderopvang Beroepsonderwijs Samenwerken binnen een convenant Gemeente Kinderopvang Beroepsonderwijs 1 1.Inleiding Kwaliteitseisen kinderopvang en peuterspeelzalen Wettelijk kader voor kwaliteit van de kinderopvang wordt gevormd door

Nadere informatie

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK)

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) www.viermin.nl De Landelijke Training Aanpak Kindermishandeling (LTAK) is een training waarin kennis en vaardigheden worden aangereikt om huiselijk

Nadere informatie

Bijlage bij het convenant tussen migrantenorganisaties, (hulp)organisaties, politie en gemeente Deventer. Aan de Goede Kant van Eer

Bijlage bij het convenant tussen migrantenorganisaties, (hulp)organisaties, politie en gemeente Deventer. Aan de Goede Kant van Eer Bijlage bij het convenant tussen migrantenorganisaties, (hulp)organisaties, politie en gemeente Deventer Aan de Goede Kant van Eer 1 2 Doelstellingen project Deventer aan de goede kant van de eer Het project

Nadere informatie

Convenant Wijk en Buurtgericht Werken in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Convenant Wijk en Buurtgericht Werken in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Convenant Wijk en Buurtgericht Werken in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Partijen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, op grond van artikel 171 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door de portefeuillehouder

Nadere informatie

Brede Schoolontwikkeling Nijmegen

Brede Schoolontwikkeling Nijmegen Brede Schoolontwikkeling Nijmegen 29-09-2011 Opening Dhr. Eddy Brunekreeft, bestuurder KION, lid stuurgroep Brede Schoolontwikkeling Programma 16.00 uur Opening 16.05 uur Inleiding 16.25 uur Projectplan

Nadere informatie

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Datum: 20 februari 2012 Ons kenmerk: JK1.12.009 Begeleidingsmodel Werknemer in opleiding Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Wout Schafrat Gijs van de Beek Preventie en duurzaamheid

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN versie januari 2015 juli 2016

ACTIVITEITENPLAN versie januari 2015 juli 2016 ACTIVITEITENPLAN versie 24-09- januari juli 2016 Versie 24-09- 1 A) Visie(ontwikkeling) Nadere visieontwikkeling - Visie op de positie en rol van SBO en SO in het Betrokken september SWV (zie samenwerkingsproject

Nadere informatie

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK

1. FORMAT PLAN VAN AANPAK INHOUDSOPGAVE 1. FORMAT PLAN VAN AANPAK 1.1. Op weg naar een kwaliteitsmanagementsysteem 1.2. Besluit tot realisatie van een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) 1.3. Vaststellen van meerjarenbeleid en SMART

Nadere informatie

Factsheet project Versterking bevolkingszorg tbv organisatie interregionale bijeenkomsten

Factsheet project Versterking bevolkingszorg tbv organisatie interregionale bijeenkomsten Wat is het doel van het? In de vergadering van het Veiligheidsberaad in mei 2014 zijn de voorzitters van de veiligheidsregio s overeengekomen om een nieuwe visie op bevolkingszorg, inclusief een aantal

Nadere informatie

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord.

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Deelname Gelders Energieakkoord Programma Duurzaamheid Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Klimaatverbond, Alliander en Gelderse Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Beleidskader VERKOOP, MARKETING- EN COMMUNICATIESTRATEGIE (VMC) 2011-2015

Beleidskader VERKOOP, MARKETING- EN COMMUNICATIESTRATEGIE (VMC) 2011-2015 UITGANGSPUNTEN VMC-STRATEGIE 2011 TOT EN MET 2015 0. INLEIDING In 2007 is de basis gelegd voor het missie- en visietraject van Triodus met de belangrijkste opdracht het leveren van een bijdrage aan de

Nadere informatie

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan!

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Het vmbo van de toekomst Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Voorstellen Mirjam Bosch, plv. directeur CSV Veenendaal Dennis Heijnens, adviseur bij Actis Advies Programma deelsessie

Nadere informatie

---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- LOGO s weghalen LOGO s is niet netjes weghalen is Logo s weghalen is niet netjes Logo s weghalen is niet netjes Dit is een product van het project Samenwerking Competentiegericht

Nadere informatie

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Inleiding 2 februari 2015 is de eerste bijeenkomst van de stuurgroep passend onderwijs regio 30.06 geweest. Doel van deze bijeenkomst

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

GELUKKIG NIEUWJAAR! Werken aan excellente kinderopvang; wat is er bereikt?

GELUKKIG NIEUWJAAR! Werken aan excellente kinderopvang; wat is er bereikt? In dit nummer: Werken aan excellente kinderopvang; wat is er bereikt? Samen Opleiden Surplus Kinderopvang en Kellebeek College Docentenstage Surplus Kinderopvang in het nieuws Projectgroepen: BPV, Examinering,

Nadere informatie

Communicatieplan gemeentelijke herindeling. Bij Hoog en Laag

Communicatieplan gemeentelijke herindeling. Bij Hoog en Laag plan gemeentelijke herindeling Bij Hoog en Laag Inleiding Op dit moment onderzoekt de provincie Gelderland in samenwerking met de gemeenten op verzoek van de raden wat de financiële gevolgen zijn van een

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Plan van Aanpak Titel: Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Subtitel: Plan van Aanpak Versie: Versie 1.0 Plaats: Roermond Datum: 26 mei 2015 Opgesteld door: Jan Waalen,

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN Versie januari 2015 juli 2016

ACTIVITEITENPLAN Versie januari 2015 juli 2016 ACTIVITEITENPLAN Versie 26-05- januari juli 2016 Versie 26-05- 1 A) Visie(ontwikkeling) Nadere visieontwikkeling - Visie op de positie en rol van SBO en SO in het maart/april SWV (zie samenwerkingsproject

Nadere informatie

Intentieverklaring Eén platform voor dansend Nederland

Intentieverklaring Eén platform voor dansend Nederland Intentieverklaring Eén platform voor dansend Nederland Het danslandschap in Nederland is zeer divers. Er is een grote verscheidenheid aan dansante vormen, waarbinnen vaak meerdere organisaties actief zijn.

Nadere informatie

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing Actieplan wijk-werken 2019 Inleiding Op de zitting van de Raad van Bestuur van van 05 december 2018 keurden de leden het, tevens door gedragen, algemeen afsprakenkader omtrent de werking van het activeringsinstrument

Nadere informatie

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg Nieuwsflits Inhoud Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg 1. Adviesrapport bureau HHM is openbaar gemaakt Pagina 1 2. Conclusies en advies HHM voor toekomst Pagina 1 3. Kamerbrief

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

Verordening overleg Lokaal Educatief Beleid voor 0-27 jarigen

Verordening overleg Lokaal Educatief Beleid voor 0-27 jarigen CVDR Officiële uitgave van Heerlen. Nr. CVDR6434_1 12 juli 2016 Verordening overleg Lokaal Educatief Beleid voor 0-27 jarigen HOOFDSTUK 1 BEGRIPSBEPALINGEN ARTIKEL 1 Begripsbepalingen In deze verordening

Nadere informatie

kwako nieuw(s) 5 november 2011

kwako nieuw(s) 5 november 2011 Een goed gevulde nieuwsbrief vanuit het KWAKO, met nieuws vanuit alle werkgroepen en de stuurgroep. We zijn voor het nieuwe jaar nog op zoek naar nieuw, enthousiaste werkgroepleden, zowel vanuit het onderwijs

Nadere informatie

Borgen ouderbetrokkenheid: invloed op het beleid en de besluitvorming

Borgen ouderbetrokkenheid: invloed op het beleid en de besluitvorming Borgen ouderbetrokkenheid: invloed op het beleid en de besluitvorming Dit document bestaat uit twee delen: - Een convenant tussen Siméa en de FOSS en FODOK en - Een overzicht van de wijze waarop de instellingen

Nadere informatie

Aanwezigheid onderwijszorgstructuren

Aanwezigheid onderwijszorgstructuren Aanwezigheid onderwijszorgstructuren in Gelderland December 2007 Marga Wijsmuller December 2007 Uitgevoerd door Spectrum in opdracht van Provincie Gelderland Notitienummer 07 2069MAW-av07-0310 SPECTRUM

Nadere informatie

Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen

Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen Concept Convenant maatschappelijke stage 2013 2016 voor Nieuwegein, IJsselstein en Vianen De ondergetekenden (hierna te noemen: partijen): Gemeenten Gemeente Nieuwegein Gemeente IJsselstein (Pulse) Stichting

Nadere informatie

Geraadpleegd

Geraadpleegd VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: H. Steijn Tel.nr. : 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13 november 2013 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Gelderland. Dit is een uitgave van de samenwerkingsverbanden. Gelderland en Oost-Overijssel/Twente en is mede mogelijk gemaakt door BKK.

Gelderland. Dit is een uitgave van de samenwerkingsverbanden. Gelderland en Oost-Overijssel/Twente en is mede mogelijk gemaakt door BKK. samenwerkingsverband kinderopvang beroepsonderwijs Gelderland Colofon Februari 2014 Dit is een uitgave van de samenwerkingsverbanden Kinderopvang-Beroepsonderwijs Gelderland en Oost-Overijssel/Twente en

Nadere informatie

SLIM 3.1. Vervolg op SLIM 3.0 - Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden. ONDERDEEL: RDA Klankbordgroep

SLIM 3.1. Vervolg op SLIM 3.0 - Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden. ONDERDEEL: RDA Klankbordgroep SLIM 3.1 Vervolg op SLIM 3.0 - Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden 2014 ONDERDEEL: RDA Klankbordgroep Distributie FCO, Joke Webbink (projectleider SLIM 3.1) Datum / versie 11 februari,

Nadere informatie

LzG4 Mobiliteit Leren zonder grenzen

LzG4 Mobiliteit Leren zonder grenzen Aanvraagformulier LzG4 Mobiliteit Leren zonder grenzen www.lerende-euregio.com 1 Inleiding Leren zonder grenzen Het Euregioproject Leren zonder grenzen is een Nederland-Duits samenwerkingsverband van scholen

Nadere informatie

Succesvol implementeren

Succesvol implementeren Succesvol implementeren Waarom begeleiding bij implementeren? Idealiter wordt een verandering op een school ingezet vanuit de onderwijsvisie. Deze veranderingen zijn veelal geformuleerd in het schoolplan

Nadere informatie

Norwin College, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer T. Stierhout

Norwin College, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer T. Stierhout Samenwerkingsovereenkomst van de bevoegde gezagen van de onderwijsinstellingen en de contactgemeente van de RMC-regio Friesland Oost 006 inzake het ondersteunen van overbelaste jongeren in het onderwijs,

Nadere informatie

Taalniveau 3F. Voorbereiding, uitvoering, resultaat en borging

Taalniveau 3F. Voorbereiding, uitvoering, resultaat en borging Taalniveau 3F Voorbereiding, uitvoering, resultaat en borging November 2014 Vraag vanuit gemeentes Uden-Veghel-Oss Organisaties voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk Per gemeente ander subsidiebedrag

Nadere informatie

ADVIES- EN STEUNPUNT HUISELIJK GEWELD KOP VAN NOORD-HOLLAND

ADVIES- EN STEUNPUNT HUISELIJK GEWELD KOP VAN NOORD-HOLLAND ADVIES- EN STEUNPUNT HUISELIJK GEWELD KOP VAN NOORD-HOLLAND Eerste voortgangsrapportage van 1 juli 2004 1 mei 2005 In het kader van de Tijdelijke stimuleringsregeling advies- en steunpunten huiselijk geweld

Nadere informatie

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Schooljaar 2015-2016 Inleiding In de tweede helft van het schooljaar 2014-2015 zijn aan de hand van een gezamenlijk opgesteld

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Samenwerken aan LOB Jongeren beter toerusten voor het maken van passende keuzes in de eigen loopbaan door bewust

Nadere informatie

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Versie 28 oktober 2014 1. Inleiding Op 25 februari 2014 heeft het college van B&W van de gemeente Menterwolde o.a. besloten: het gaan

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de 2.2.6 Intentieovereenkomst Voortijdig Schoolverlaten 1 Dossier 741 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 741 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 september 2016 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Intentieovereenkomst

Nadere informatie

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten Samen werken aan betere zorg van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Participatie van cliënten... 4 De rol van de cliëntenraad in verbetertrajecten... 6 Het stappenplan:

Nadere informatie

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV

PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV PROJECTPLAN EXAMINERING KEUZEDELEN BTG ZDV Professionalisering examinering Projectnummer 33501001 BTG Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid Samensteller(s) Leontine Derks 15-02-2016 Projectplan Examinering

Nadere informatie

Plan van aanpak (offerte) jeugdbeleid gemeente Son & Breugel. Uw vraag. Ons aanbod

Plan van aanpak (offerte) jeugdbeleid gemeente Son & Breugel. Uw vraag. Ons aanbod Plan van aanpak (offerte) jeugdbeleid gemeente Son & Breugel De gemeente Son en Breugel heeft in het collegeprogramma 2002 2006 opgenomen dat zij een nieuwe nota integraal jeugdbeleid zal ontwikkelen.

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Inventarisatie werkwijze BPV in kindercentra in de regio Oost Overijssel/Twente

Inventarisatie werkwijze BPV in kindercentra in de regio Oost Overijssel/Twente Inventarisatie werkwijze BPV in kindercentra in de regio Oost Overijssel/Twente (samenwerkingsverband kinderopvang en beroepsonderwijs) Ivo Nienhuis Annelies Cozijnsen November 2011 Rapport 10-2488e l

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Te besluiten om: 1. In te stemmen met voorgestelde doorontwikkeling van de regionale samenwerking

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Dienst P&O ROC West-Brabant

Jaarverslag 2012 Dienst P&O ROC West-Brabant Dienst Personeel & Organisatie Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 Dienst P&O ROC West-Brabant Maart 2013 Dienst P&O Jaarverslag Dienst P&O 2012 Pagina 1 Voorwoord Voor de Dienst P&O was 2012 een bewogen

Nadere informatie

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs Bijlage C Communicatieplan Passenderwijs 2017-2021 In het communicatieplan staat beschreven hoe samenwerkingsverband Passenderwijs haar externe communicatie vormgeeft. Op welke wijze, hoe vaak, in welke

Nadere informatie

OVERLEG MET DE WERKVELDEN...

OVERLEG MET DE WERKVELDEN... Overlegstructuur onderwijs- werkvelden Clusters gezondheidszorg en welzijnszorg Inhoud 1 INLEIDING... 2 2 ORGANISATIE... 2 3 OVERLEG MET DE WERKVELDEN... 2 3.1 WERKVELD OVERLEG ZORG (WOZ)... 5 3.2 WERKVELDADVIESRAAD

Nadere informatie

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Samenwerking van vijf Gelderse ROC s Organisatiestructuur Overlegstructuur Prestatie indicatoren 1 oktober 2012 Organisatiestructuur RxH Functie: Stuurgroep/klankbord

Nadere informatie

yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc qwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwertyuiopasdfghjklzc vbnmqwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwertyuiopasdfgh jklzcvbnmqwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwertyuiop Concept eamenprofiel 3.0 C&M asdfghjklzcvbnmqwertyuiopasdfghjklzcvbnmqwert

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd Cluster Oudenbosch, Zegge, Bosschenhoofd maakt deel uit van: Onderwijskundig jaarplan Jaar 2017-2018 Cluster Oudenbosch, Zegge,

Nadere informatie

SCHOONMAAK EN GLAZENWASSEN. Leerlingcijfers. Sector Schoonmaak en Glazenwassen. Datum: 16 februari 2015 Auteur: Savantis

SCHOONMAAK EN GLAZENWASSEN. Leerlingcijfers. Sector Schoonmaak en Glazenwassen. Datum: 16 februari 2015 Auteur: Savantis SCHOONMAAK EN GLAZENWASSEN Leerlingcijfers Sector Schoonmaak en Glazenwassen Datum: 16 februari 2015 Auteur: Savantis Colofon Savantis is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de sectoren

Nadere informatie

Ontwikkeling gproeven van bekwaamheid door STeAG

Ontwikkeling gproeven van bekwaamheid door STeAG Ontwikkeling gproeven van bekwaamheid door STeAG Ontstaan STeAG In 2001 toekenning subsidieaanvraag t.b.v. examinering. Stichting Examinering AG is in het leven geroepen voor het beheer. Vertegenwoordigers

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs PO De Impuls muziekonderwijs Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK)

Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs PO De Impuls muziekonderwijs Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) Arnhem, 20 januari 2016 Kenmerk, PAS/b Betreft: aanmelding deelname aan regelingen cultuureducatie Svp reageren vóór 5 februari 2016 via info@stichtingpas.nl. Beste schooldirecteuren PO en icc ers, Op

Nadere informatie

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid en adviseren op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve

Nadere informatie

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Presentatie Privacy Binnen het programma doorontwikkeling veiligheidshuizen is Privacy een belangrijk onderwerp.

Nadere informatie

Professionalisering van de werkplekbegeleider

Professionalisering van de werkplekbegeleider Professionalisering van de werkplekbegeleider Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk in zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waarom professionalisering

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

Voorstel Kennis te nemen van de communicatiestrategie van de gezamenlijke waterschappen en de ontwikkelde middelen corporate story en woordmerk.

Voorstel Kennis te nemen van de communicatiestrategie van de gezamenlijke waterschappen en de ontwikkelde middelen corporate story en woordmerk. Aan het dagelijks bestuur Datum: 11-02-2014 Onderwerp: Landelijke communicatiestrategie waterschappen Voorstel Kennis te nemen van de communicatiestrategie van de gezamenlijke waterschappen en de ontwikkelde

Nadere informatie

Floorball in het MBO Het realiseren van een breed en structureel floorball aanbod in Noord-Nederland

Floorball in het MBO Het realiseren van een breed en structureel floorball aanbod in Noord-Nederland Floorball in het MBO Het realiseren van een breed en structureel floorball aanbod in Noord-Nederland Vervolgbijeenkomst Maandag 20 juni 2011 10.00 12.00 uur Heerenveen, Abe Lenstra Stadion Agenda 10.00

Nadere informatie

Actieplan 2014-2015. Stichting Examenservice MEI. Inhoud: Vastgesteld door Bestuur in vergadering van 12-6-2014

Actieplan 2014-2015. Stichting Examenservice MEI. Inhoud: Vastgesteld door Bestuur in vergadering van 12-6-2014 Actieplan 2014-2015 Stichting Examenservice MEI Vastgesteld door Bestuur in vergadering van 12-6-2014 De Strategische koers Examenservice MEI 2014-2017 is in het Actieplan uitgewerkt naar het wat, wie

Nadere informatie

Jeugdmonitor Zeeland. Werkplan: Startnotitie primair onderwijs

Jeugdmonitor Zeeland. Werkplan: Startnotitie primair onderwijs Jeugdmonitor Zeeland Werkplan: Startnotitie primair onderwijs 2014 1 VOORWOORD JEUGDMONITOR ZEELAND De Jeugdmonitor Zeeland biedt beleidsmakers voor de Zeeuwse jeugd de mogelijkheid om statistische en

Nadere informatie

PAGINA 1/5. Voortgang onderzoek naar samenwerking CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak

PAGINA 1/5. Voortgang onderzoek naar samenwerking CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak STUKNUMMER AV 2013-054 Verzonden 15 november 2013 ARCHIEFKENMERK Notitie AAN Algemene vergaderingen CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak AFKOMSTIG VAN Besturen CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar 2015-2016

Jaarplan schooljaar 2015-2016 Jaarplan schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsverband IJssel Berkel Datum 16 juni 2015 Versie Vastgesteld door bestuur op 15 juni 2015 Pagina 1 van 14 IJssel Berkel is een Samenwerkingsverband Passend Onderwijs

Nadere informatie

Kinderopvang Dikkertje Dap. BPV Beleidsplan. Document: 3.12 Eigenaar: Gerrie Behet. Versie: Pagina 1 van 8

Kinderopvang Dikkertje Dap. BPV Beleidsplan. Document: 3.12 Eigenaar: Gerrie Behet. Versie: Pagina 1 van 8 1 Versie: 21-04-2015 Pagina 1 van 8 2 Inhoudsopgave Pag. Inleiding 3 Missie 4 Visie opleiden De Beroepspraktijk Vorming (bpv) 5 1. Voorwaarden voor het leerproces Taken en verantwoordelijkheden van alle

Nadere informatie

Convenant Kinderopvang en Onderwijs: Competentiegericht opleiden in de Kinderopvangorganisaties. in de regio Noord- en Midden-Limburg 2010-2013

Convenant Kinderopvang en Onderwijs: Competentiegericht opleiden in de Kinderopvangorganisaties. in de regio Noord- en Midden-Limburg 2010-2013 Convenant Dit convenant beschrijft de samenwerking tussen de aanbieders van kinderopvang van 0-4 jaar, voorschoolse, buitenschoolse- en tussenschoolse opvang en peuterspeelzaalwerk; ofwel kinderopvangorganisaties

Nadere informatie

Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties. donderdag 13 oktober 2016

Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties. donderdag 13 oktober 2016 Integraal Kindcentrum Passewaaij Stappenplan en eerste reacties donderdag 13 oktober 2016 Welkom & opening Nanny Roelen Agenda 1. Welkom Nanny Roelen, avondvoorzitter 2.Opzet IKC Paul Beumer, directeur

Nadere informatie

Project Focus op standaarden in Examinering.

Project Focus op standaarden in Examinering. Project Focus op standaarden in Examinering. Deelprojectplan 1 Opdrachtgever Projectleider Focus op standaarden in examinering Projectaannemer deelproject 1 Projectleider deelproject 1 Analyse kwaliteit

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Ondernemen. Samenwerken aan de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen

Keurmerk Veilig Ondernemen. Samenwerken aan de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen Keurmerk Veilig Ondernemen Samenwerken aan de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid keurmerk veilig ondernemen Iedere ondernemer is wel

Nadere informatie