VERGOEDINGEN INFONOTA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERGOEDINGEN INFONOTA"

Transcriptie

1 VERGOEDINGEN INFONOTA Algemeen Voor VLAMO willen we het combineren van vergoedingsmogelijkheden beperken. Enkel indien er geen andere mogelijkheid is, zal een combinatie toegelaten worden. Dat houdt in dat er bij de ingang van een nieuw jaar telkens gekozen zal moeten worden voor één (hoofd)manier van vergoeden. 1. KVR Formulier V1 De kleine vergoedingsregeling voor artiesten/kunstenaars (KVR) is een all-in kostenvergoeding die je niet kunt combineren met een andere kostenvergoeding (zoals afgelegde kilometers). De forfaitaire onkostenvergoedingen wordt toegekend wegens het leveren van (kleinschalige) artistieke prestaties en/of het produceren van artistieke werken voor rekening van een opdrachtgever. Onder de volgende voorwaarden 1 is de KVR vrijgesteld van sociale bijdragen en van belastingen 2 : maximaal 128, 93 euro per dag per opdrachtgever; niet meer dan 7 dagen na elkaar bij dezelfde opdrachtgever; niet meer dan 30 dagen per jaar; maximaal 2 578,51 euro per jaar. De KVR geldt dus enkel indien het gaat om prestaties van artistieke aard. Een definitie die de RSZ hieraan geeft: Onder het leveren van artistieke prestaties en/of het produceren van artistieke werken dient te worden verstaan de creatie en/of uitvoering of interpretatie van artistieke oeuvres in de audiovisuele en de beeldende kunsten, in de muziek, de literatuur, het spektakel, het theater en de choreografie. Duidelijker gesteld en toegepast op de werking van VLAMO gaat het om een concert, een toonmoment, een uitvoering en dus niet om een workshop of een play-in (tenzij het énkel gaat om het aansluitende concert). Let op: een artiest die via de KVR werkt heeft geen enkele verzekeringsplicht vanwege de opdrachtgever (in tegenstelling tot de vrijwilliger). Ze zijn dus niet verzekerd bij ongevallen. Artiesten en kunstenaars kunnen zich laten uitbetalen via de KVR indien ze in het bezit zijn van een kunstenaarskaart waarbij de vergoeding wettelijk 1 Voorwaarden gelden van 01/01/2019 tot en met 31/12/ De KVR moet dus niet aangegeven worden op de belastingbrief, net zoals de opdrachtgever geen fiscale fiche dient op te stellen.

2 beschouwd wordt als een terugbetaling van kosten. Ook minderjarigen 3 kunnen beroep doen op de KVR. Daarnaast kan de opdrachtgever elke persoon zijn; zowel een natuurlijke persoon als een rechtspersoon. VLAMO: wordt voornamelijk gebruikt voor artiesten en pianisten (begeleiding). Om van deze regeling gebruik te kunnen maken, dien je te beschikken over een kunstenaarskaart. Deze kunstenaarskaart wordt aangevraagd bij de Commissie Kunstenaar en wordt door het Secretariaat van de Commissie afgeleverd 4 samen met de kennisgeving van een positieve beslissing van de Commissie Kunstenaars. De Commissie Kunstenaars zal tevens een overzicht van prestaties afleveren, dat per kalenderjaar wordt bijgehouden. De kunstenaarskaart en het overzicht wordt door de kunstenaar op zijn werkplaats ter beschikking gehouden van de inspectiediensten (zie afzonderlijke documenten voor de kunstenaar en de opdrachtgever, opgemaakt in de VLAMO huisstijl. De kunstenaar vult uiterlijk wanneer de prestatie van start gaat op dit overzicht in: de aard van de prestatie; de datum van de prestatie; de duur van de prestatie bij eenzelfde opdrachtgever; het bedrag dat ontvangen werd als vergoeding; de naam van de opdrachtgever of diens KBO-nummer; de handtekening van de opdrachtgever. 2. Vrijwilligersvergoeding Formulier V2 Vrijwilligers mogen een vergoeding krijgen voor hun vrijwilligerswerk. Let op: het gaat hier over een kostenvergoeding, ongeacht of die forfaitair of reëel 5 van aard is. De maximale vergoedingen 6 hierbij bedragen 34,71 euro per dag en 1.388,40 euro per jaar. Sinds 11/04/2019 is er een nieuwe vrijwilligerswet van kracht die stelt dat de twee stelsels forfaitair en reëel vergoeden gecombineerd mogen worden: 3 Als student tellen de bedragen van de KVR of de gewerkte dagen niet mee voor sociale zekerheidsbijdragen studenten, kinderbijslag, verminderde sociale bijdragen 4 Het effectief ontvangen van de kaart kan wel even op zich laten wachten. Echter, in tussentijd is de bevestiging/goedkeuring die je ontvangt per mail/brief al wel voldoende om via de KVR vergoed te mogen worden. 5 Vergoedt het bedrag voor de kosten die werkelijk gemaakt werden; die uitgaven moeten dus bewezen kunnen worden (bijvoorbeeld a.d.h.v. een factuur, een aankoopbewijs of een busticket). 6 Voorwaarden gelden van 01/01/2019 tot en met 31/12/2019.

3 enerzijds mag de opdrachtgever een verplaatsingsvergoeding geven voor maximaal kilometer 7 per jaar en maximaal 714,6 euro per jaar; anderzijds mag de vrijwilliger eveneens de terugbetaling van zijn/haar reële verplaatsingskosten vragen. De forfaitaire kosten worden daarbij geraamd, en reële vervoerskosten worden berekend zoals bij de werknemers (ook voor verplaatsingen met de fiets): 8 auto: maximaal 0,3573 euro per kilometer; fiets: maximaal 0,23 euro per kilometer; openbaar vervoer: prijs van het ticket. Iedereen mag aan vrijwilligerswerk doen, ook minderjarigen (vanaf het jaar waarin hij/zij 16 jaar wordt). Daarbij is het geen vereiste om de Belgische nationaliteit te hebben; alle mensen uit de Europese Unie, mensen met een geldige verblijfsvergunning en bepaalde asielzoekers kunnen zonder problemen vrijwilligen. Sommige vrijwilligers hebben wel een meldingsplicht, of dienen zelfs de toelating te vragen, omdat ze een vervangingsinkomen ontvangen. Daarnaast kan elke organisatie die geen winst nastreeft als opdrachtgever fungeren. VLAMO: wordt voornamelijk gebruikt voor klerken en poetsvrouwen. Onder vrijwilligerswerk wordt verstaan: mensen die zich inzetten in een organisatie die geen winst nastreeft; vrijwilligerswerk is onbezoldigd vrijwilligers worden nooit betaald voor hun prestaties. Zij mogen wel een kostenvergoeding ontvangen, volgens de voornoemde regels; indien het op volledig vrijwillige basis gebeurt: niemand kan gedwongen worden om vrijwilligerswerk te doen. VLAMO: het formulier V2 doet dienst als forfaitaire kostenvergoeding voor de vrijwilligers. De vrijwilligers in kwestie zijn echter zelf verantwoordelijk om hun plafond (ontvangen vergoedingen) te monitoren vanuit VLAMO kan er immers niet gecontroleerd worden of zij nog voor andere organisaties vrijwilligen (en hier eveneens een vergoeding voor ontvangen). 7 Vrijwilligers die regelmatig personen vervoeren (zoals jonge sporters, en zieke of kwetsbare personen), kunnen boven die wettelijke gelimiteerde km gaan. 8 Geldigheid van 1 juli 2018 tot 30 juni 2019.

4 3. Verenigingswerk Formulier V3 Zie Wat? en Hoeveel? in de infonota over Bijklussen, of via: De nota zal nog geüpdatet worden naar de aangepaste regelgeving de herstelwet van 12/11/2018. Een overzicht van wat er nieuw is, of duidelijker dan voorheen: De inkomsten uit verenigingswerk en uit diensten aan burgers mogen niet meer dan 520,83 euro per maand bedragen. Voor activiteiten die met sport te maken hebben (nummers 1 en 2 op de lijst van toegelaten activiteiten), is er een uitzondering: daar ligt de limiet op 1.041,66 euro per maand. De jaarlimiet euro per kalenderjaar blijft wel dezelfde. Als werknemer mag je bijklussen voor een andere vereniging als je in de periode tussen 12 en 9 maanden voorafgaand aan de startdatum van de klus ten minste voor 4/5 werkte. Tenslotte werd ook opgenomen om de wachtperiode van één jaar tussen tewerkstelling als werknemer en verenigingswerker niet van toepassing te maken in geval van de 25-dagen regeling. Voor alle andere dienstverleningsovereenkomsten geldt die wachtjaar van één jaar wel. Bijvoorbeeld wanneer je als organisatie met freelance lesgevers zou werken, kunnen zij dus pas ná één jaar aan de slag als verenigingswerker. De functielijst werd aangepast. Een overzicht van de aanpassingen kan hier nagelezen worden: Zie Voor wie? in de infonota over Bijklussen, of via: Bij twijfel neem je het best contact op met de RSZ op het nummer 02/ , of via bijklussen@rsz.fgov.be en contact@rsz.fgov.be. Zie Hoe aangeven? in de infonota over Bijklussen. VLAMO voorziet een zowel een standaardcontract voor eigen gebruik, als een modelcontract voor onze verenigingen. Zie daarnaast de infonota bij de modelovereenkomst.

5 4. SBK = Sociaal Bureau voor Kunstenaars Als een artiest/kunstenaar korte opdrachten voor verschillende opdrachtgevers uitvoert, kan die (of de opdrachtgever) een beroep doen op Sociale Bureaus voor Kunstenaars (SBK s). Dat zijn uitzendkantoren met ervaring in de artistieke sector en treden hier tegen een vergoeding als werkgever op. SBK s fungeren als tussenpersoon tussen artiest en opdrachtgever en regelen alle papierwerk dat met een opdracht gepaard gaat. Ze spelen daarbij de rol van juridische werkgever als muzikant werk je dus eigenlijk als werknemer met alle gevolgen vandien. Vb. AMPLO als SBK: zij sluiten vanaf nu eveneens projectcontracten af; van bepaalde duur, óf voor de realisatie van een bepaald project (waarbij de einddatum nog niet vaststaat). Op die manier kan de werknemer duurzamer tewerkgesteld worden. Als artiest/kunstenaar kan een SBK helpen om de uitkoopsom te bepalen, en/of als werkgever op te treden (in uitzend-/projectverband). Als opdrachtgever kan een SBK instaan voor de werkgeversverplichtingen. Als artiest/kunstenaar vraag je aan het SBK hoeveel je moet aanrekenen om een bepaald nettoloon over te houden van een uitkoopsom. Die som is de totale prijs voor de opdrachtgever. Op dat bedrag worden nog sociale bijdragen (zowel van de werkgever als de werknemer), bedrijfsvoorheffing (voorschot voor de belastingen), commissieloon van het SBK enzovoort afgehouden. Van de totale uitkoopsom is je nettoloon ongeveer de helft. Als opdrachtgever dien je de uitkoopsom te storten aan het SBK. Het SBK wordt juridisch je werkgever en voert de werkgeversverplichtingen uit (Dimonaaangifte, betalen van sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing, sluiten van arbeidsongevallenverzekering enzovoort). Uiteraard komt het SBK niet tussen in de praktische afspraken over de aard van de prestatie, de duur van de opdracht en de hoogte van de vergoeding.

6 5. Honorarium Een honorarium, als vergoeding in de artistieke sector, is niet vaak voorkomend. Fiscaal kan het als een diverse inkomst bekeken worden; er zal ongeveer 33% (belasting, geen sociale bijdragen) van het nettoloon afgehouden worden. Binnen VLAMO wordt het vergoeden via honoraria enkel voor deskundigen en juryleden gehanteerd. Daarbij laat VLAMO een reiskostvergoeding toe, bovenop het honorarium. Zie de juiste formulieren voor honoraria. Kijk steeds na of het rijksregisternummer ingevuld werd VLAMO dient jaarlijks een overzicht van uitbetaalde honoraria aan te geven bij de overheid, inclusief rijkregisternummers. 6. Facturatie Als je werkt als zelfstandige, dan betekent dat dat je geen werkgever hebt die je doen en laten bepaalt. Je bent vrij om voor gelijk welke opdrachtgever gelijk welke prestatie te leveren tegen gelijk welke prijs. Daartegenover staat dan wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor alle administratie, en dat je uiteraard ook zelf eerst voldoende opdrachten moet zien te vinden om te kunnen overleven. Zelfstandigen in hoofd- en in bijberoep. De zelfstandige factureert aan de opdrachtgever.

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR)

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) VEELGESTELDE VRAGEN 2 1. INHOUD 4... 1. PRINCIPE 4 A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 4... 2. VOORWAARDEN 4 A. Voor welke

Nadere informatie

Kleine vergoedingsregeling Voor kunstenaars (KVR) Veelgestelde vragen

Kleine vergoedingsregeling Voor kunstenaars (KVR) Veelgestelde vragen Kleine vergoedingsregeling Voor kunstenaars (KVR) Veelgestelde vragen Januari 2018 Inhoud 1. Principe A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 2. Voorwaarden A. Voor welke activiteiten

Nadere informatie

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR)

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) VEELGESTELDE VRAGEN MAART 2016 2 1. INHOUD 4... 1. PRINCIPE 4 A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 4... 2. VOORWAARDEN 4 A.

Nadere informatie

Aan de slag in de dans. Kostenvergoedingen

Aan de slag in de dans. Kostenvergoedingen Aan de slag in de dans Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Zelfstandige Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding Arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Overzicht 20 december 2012 1. Kunstenaarsstatuut 2. Wat is een artistieke prestatie? 3. Vergoeding voor een artistieke prestatie 3.1.

Nadere informatie

Animatoren en vergoeding

Animatoren en vergoeding Animatoren en vergoeding Vrijwilliger Nooit betalen voor prestaties! Kunnen wel een vergoeding krijgen voor gemaakte kosten Ofwel reëel: bewijsstukken! (facturen, tickets, ) Ofwel forfaitair: (index dd

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 4 Het Kunstenaarsstatuut... 5 De

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT Vergoedingswijzen in de creatieve sector Christine Nozaradan STUK, Leuven 16 december 2014 Statuut? Beroepsactiviteit Werknemer Zelfstandige Ambtenaar 2 Statuut? Artistieke

Nadere informatie

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen Aan de slag in de dans Statuten en vergoedingen Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding

Nadere informatie

Het Statuut van de Kunstenaar

Het Statuut van de Kunstenaar Het Statuut van de Kunstenaar 1 Het statuut van de kunstenaar Ik ontvang een vergoeding wat nu? Werkloosheidsreglementering + artistieke activiteit 2 België: 3 statuten in de Sociale Zekerheid - Werknemer

Nadere informatie

Het statuut van de kunstenaar

Het statuut van de kunstenaar Het statuut van de kunstenaar Een aantal voordelen en knelpunten juli 2012 www.kunstenloket.be Voorwoord Het kunstenaarsstatuut bestaat sinds 1 juli 2003. Een aantal specifieke regels maken het de kunstenaar

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 3 Het Kunstenaarsstatuut... 4 De

Nadere informatie

Als vrijwilliger aan de slag?

Als vrijwilliger aan de slag? Als vrijwilliger aan de slag? Dit kan, samen met (Samen Op Stap) Beste vrijwilliger, Eerst en vooral bedankt om als vrijwilliger aan de slag te willen gaan. Vrijwilligers maken echt wel het verschil!!

Nadere informatie

Interim of SBK. Werken met een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars) of interimkantoor

Interim of SBK. Werken met een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars) of interimkantoor Interim of SBK Werken met een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars) of interimkantoor Interim- of uitzendkantoren zoals Amplo (T-heater) hebben ervaring met de artistieke sector. Tip: let op met Interim

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB/PAB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PAB en PGB p.3 Wetgeving rond vrijwilligerswerk p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN

GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN 1 Toepassingsgebied GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN versie 1 januari 2013 Deze nota is opgesteld in overeenstemming met de wettelijke bepalingen betreffende de vergoedingen aan

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Personeel dienst Personeelsbeheer dossiernummer: 1306713 Provincieraadsbesluit betreft Vrijwilligerswerk aanpassing reglement verslaggever Eddy Couckuyt 1. Feitelijke en juridische gronden

Nadere informatie

de vrijwilligers verzekeren?

de vrijwilligers verzekeren? de vrijwilligers verzekeren? Dit kan, samen met (Samen Op Stap) SOS Vrijwilligers INHOUDSTAFEL Inschrijven bij SOS Vrijwilligers Kostprijs De vrijwilliger betalen Hoe worden onkosten geregistreerd Wat

Nadere informatie

Je vrijwilligers verzekeren?

Je vrijwilligers verzekeren? Je vrijwilligers verzekeren? Dit kan, samen met (Samen Op Stap) INHOUDSTAFEL Inschrijven bij SOS Vrijwilligers p.3 Kostprijs p.4 De vrijwilliger betalen p.5 Hoe worden onkosten geregistreerd p.6 Wat zegt

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN

GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN versie 1 juli 2018 1 Toepassingsgebied Deze nota is opgesteld in overeenstemming met de wettelijke bepalingen betreffende de vergoedingen aan vrijwilligers

Nadere informatie

Een occasionele activiteit is een activiteit die niet frequent gebeurt. Een allesbehalve eenduidige definitie

Een occasionele activiteit is een activiteit die niet frequent gebeurt. Een allesbehalve eenduidige definitie OCCASIONELE ACTIVITEITEN EN DE LINK MET ACTIVITEITEN IN BIJBEROEP, TIJDENS WERKLOOSHEID, VRIJWILLIGERSWERK Wat is een occasionele activiteit? Een occasionele activiteit is een activiteit die niet frequent

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar

FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar Sinds 1 juli 2003 is de wetgeving rond het sociaal statuut van de kunstenaar van kracht. Hieronder worden kort enkele prangende vragen beantwoord. Wie graag wat uitgebreidere

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Een themaschrift over beleid en regelgeving voor Cultuur- en Gemeenschapscentra

Een themaschrift over beleid en regelgeving voor Cultuur- en Gemeenschapscentra Een themaschrift over beleid en regelgeving voor Cultuur- en Gemeenschapscentra A R T I S J O K Niet: WIE gaat dat betalen? Maar wel: HOE moeten we betalen? Artiesten, losse medewerkers en (artistieke)

Nadere informatie

Financiële richtlijnen activiteitssubsidie

Financiële richtlijnen activiteitssubsidie Financiële richtlijnen activiteitssubsidie Het invullen de aanvraag Op het aanvraagformulier voor een activiteitssubsidie vindt u een financieel plan. Hierop vult u de verwachte uitgaven de activiteit

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR IN EEN ZELFSTANDIG BIJBEROEP. Michael Van den Eynde 17 oktober 2016

WERKEN ALS KUNSTENAAR IN EEN ZELFSTANDIG BIJBEROEP. Michael Van den Eynde 17 oktober 2016 WERKEN ALS KUNSTENAAR IN EEN ZELFSTANDIG BIJBEROEP Michael Van den Eynde 17 oktober 2016 Overzicht 1. Wie kan opstarten als zelfstandige in bijberoep? 2. Werknemer of zelfstandig statuut 3. Opstartformaliteiten

Nadere informatie

Werken als kunstenaar in een zelfstandig bijberoep Michael Van den Eynde

Werken als kunstenaar in een zelfstandig bijberoep Michael Van den Eynde 15 november 2012 Werken als kunstenaar in een zelfstandig bijberoep Michael Van den Eynde Overzicht 1. Wie kan opstarten als zelfstandige in bijberoep? 2. Werknemer of zelfstandig statuut 3. Opstartformaliteiten

Nadere informatie

Info Vrijwilligerswerk

Info Vrijwilligerswerk Info Vrijwilligerswerk Wat is vrijwilligerswerk? wanneer mensen zich inzetten in een organisatie die geen winst nastreeft; ze dit onbezoldigd doen: vrijwilligerswerk wordt nooit betaald. Vrijwilligers

Nadere informatie

Contracteren en vergoeden. met dirigenten, solisten en anderen.

Contracteren en vergoeden. met dirigenten, solisten en anderen. Contracteren en vergoeden met dirigenten, solisten en anderen. Oliver Lenaerts 3 maart 2018 Wat bekijken we vandaag? A. Vergoedingen en statuten van amateur tot professioneel met mogelijkheden tot combinatie

Nadere informatie

Vrijwilligers en PAB

Vrijwilligers en PAB Vrijwilligers en PAB 1 Inhoud 1. Vrijwilligerswerk: wat en voor wie?... 3 1.1 Wat is vrijwilligerswerk?... 3 1.2 Wat mag een vrijwilliger doen?... 4 1.3 Wie kan vrijwillige assistent worden?... 4 2. Vrijwillige

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel team MensEN dossiernummer:. 1902640 Verslag aan de Provincieraad betreft Personeel - sociale tewerkstelling Aangepaste reglementering vrijwilligers en losse medewerkers bevoegde gedeputeerde

Nadere informatie

Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport. Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT

Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport. Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT INHOUD Fiscaal gunstregime lesgevers Aansprakelijkheden Nadelen van illegale

Nadere informatie

Het kunstenaarsstatuut

Het kunstenaarsstatuut Het kunstenaarsstatuut www.kunstenloket.be VOORWOORD Sinds 1 juli 2003 is er voor kunstenaars een nieuw sociaal statuut. Om tegemoet te komen aan de vragen over dit statuut, biedt het Kunstenloket je

Nadere informatie

Artikel 10 MB spreekt van de artiest-muzikant en de artiest van het spektakelbedrijf.

Artikel 10 MB spreekt van de artiest-muzikant en de artiest van het spektakelbedrijf. Juridische analyse van de specifieke werkloosheidsregels van toepassing op kunstenaars en de interpretatie daarvan in de infobrief artiesten van 19.12.2011 van de RVA. Artikel 10 MB 26.11.1991: de regel

Nadere informatie

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS Fiscale aspecten van de vergoeding van officials Jan LAMMENS Vooraf: vrijwilligersvergoedingen Niet het voorwerp van vanavond want beperkte mogelijkheden tot vergoeding Principes - Gelegenheidswerk voor

Nadere informatie

GELD. Tijs Vastesaeger,js@doenker.be. www.doenker.be

GELD. Tijs Vastesaeger,js@doenker.be. www.doenker.be GELD Tijs Vastesaeger,js@doenker.be Hoeveel geld heb je nodig? Voor je zaak Om van te leven Om te investeren Om te starten Waar ga je geld halen? Uit je ac,viteiten Loon, winst, kosten vergoeding Leningen

Nadere informatie

REGLEMENT ONDERSTEUNING

REGLEMENT ONDERSTEUNING REGLEMENT ONDERSTEUNING Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 24 mei 2016 Binnen de perken van de budgettaire mogelijkheden ondersteunt Vlamo de artistieke, organisatorische en technische werking van

Nadere informatie

infobrochure voor de kunstenaar

infobrochure voor de kunstenaar kunstenaar? infobrochure voor de kunstenaar 1. Voor wie is deze brochure bestemd? Deze brochure is bestemd voor de uitvoerende, vertolkende of scheppende kunstenaar die zijn kunst beoefent als hoofdberoep,

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK INFORMATIEPLICHT

VRIJWILLIGERSWERK INFORMATIEPLICHT VRIJWILLIGERSWERK Sinds 1 augustus 2006 is de hernieuwde wet op het vrijwilligerswerk van kracht. Deze wet legt vast wat onder de vorm van vrijwilligerswerk mogelijk is en op welke manier dit dient te

Nadere informatie

Projectsubsidies organisaties: doel

Projectsubsidies organisaties: doel Projectsubsidies organisaties: doel De projectsubsidiëring is erop gericht organisaties die niet structureel ondersteund worden, de kans te bieden om één project, afgerond in tijd en doelstelling, te realiseren.

Nadere informatie

Het sociaal statuut van de kunstenaars

Het sociaal statuut van de kunstenaars Het sociaal statuut van de kunstenaars Inhoud Het begrip kunstenaarsstatuut... 2 Welke statuten bestaan er in België?... 2 Hoe kan je weten onder welk sociaal stelsel een werker valt?... 3 Het principe...

Nadere informatie

DE ARTIESTENSPECIAL BELASTINGSPECIAL: Loon- en inkomstenbelasting bij musici en

DE ARTIESTENSPECIAL BELASTINGSPECIAL: Loon- en inkomstenbelasting bij musici en DE ARTIESTENSPECIAL BELASTINGSPECIAL: Loon- en inkomstenbelasting bij musici en artiesten met losse optredens Geschreven door Eloy Veldhuijzen, Fiscalist bij Bouwman & Veldhuijzen Disclaimer Druk- en typefouten

Nadere informatie

Vrijwilligerswetgeving

Vrijwilligerswetgeving Vrijwilligerswetgeving Titel: Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers Wet houdende diverse bepalingen (B.S. 30-12-05) Wet van 19 juli 2006 tot wijziging van de wet van 3 juli 2005

Nadere informatie

Kosten eigen aan de werkgever

Kosten eigen aan de werkgever CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Kosten eigen aan de werkgever info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com De bedragen die aan

Nadere informatie

De loonkosten in de land- en tuinbouw

De loonkosten in de land- en tuinbouw De loonkosten in de land- en tuinbouw anno 2015 Een vast werknemer in dienst nemen is vaak minder duur dan gevreesd! Enkele weken geleden gaven we in een beeld van de te verwachten evolutie van de loonkosten

Nadere informatie

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Definitie Extra's zijn werknemers die met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of voor een bepaald werk in dienst worden genomen, voor een maximumduur van

Nadere informatie

VREEMDELINGEN EN HET KUNSTENAARS- STATUUT. www.kunstenloket.be

VREEMDELINGEN EN HET KUNSTENAARS- STATUUT. www.kunstenloket.be VREEMDELINGEN EN HET KUNSTENAARS- STATUUT www.kunstenloket.be VOORWOORD Het Kunstenloket krijgt heel wat kunstenaars over de vloer. Zij hebben veel vragen over de zakelijke aspecten van het artistieke

Nadere informatie

Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex.

Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex. Bijkomende toelichting bij de CAO van 12 januari 2010 inzake het woonwerkverkeer en de financiële bijdrage door de werkgever in de vervoerkosten van de werknemers in de sociale werkplaatsen. 1. Woonwerkverkeer

Nadere informatie

How To Tentoo. How to Tentoo voor medewerkers

How To Tentoo. How to Tentoo voor medewerkers How To Tentoo How to Tentoo voor medewerkers Tentoo biedt de perfecte combinatie van vrijheid en zekerheid Freelancen zonder zelfstandigenstatuut doe je met Tentoo! Jij bepaalt zelf bij wie je gaat werken,

Nadere informatie

Werken met sociale bureaus voor kunstenaars

Werken met sociale bureaus voor kunstenaars Werken met sociale bureaus voor kunstenaars Auteurs: Eric Galand, Federgon Greet Souvereyns, Kunstenloket Voorwoord Het nieuw sociaal statuut voor kunstenaars is inmiddels vier jaar oud. Het statuut

Nadere informatie

I. De lesgever / sporttechnische of sport(para)medische medewerker wordt aangesteld met een arbeidsovereenkomst

I. De lesgever / sporttechnische of sport(para)medische medewerker wordt aangesteld met een arbeidsovereenkomst Toelichting in verband met de tewerkstelling, de uitbetaling en de subsidiëring van de occasionele sporttechnische en sport(para)medische medewerkers binnen de facultatieve opdracht prioriteitenbeleid

Nadere informatie

VERGOEDINGEN ERKENDE OFFICIALS 2019

VERGOEDINGEN ERKENDE OFFICIALS 2019 VERGOEDINGEN ERKENDE OFFICIALS 2019 Sinds 2014 krijgen de erkende officials, die actief zijn op een VLP-wedstrijd een onkostenvergoeding door de Vlaamse Liga Paardensport. Er bestaat een convenant met

Nadere informatie

TRANSPORTVERGOEDING. Owner : Human Resources. Location: NA

TRANSPORTVERGOEDING. Owner : Human Resources. Location: NA TRANSPORTVERGOEDING Owner : Human Resources Location : NA De inlichtingen van dit document zijn eigendom van en reproducties, toepassingen of mededelingen aan derden zijn streng verboden zonder schriftelijke

Nadere informatie

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302 bijwerking: september 2013 - doc.nr. 204 Extra s Opgelet! Vanaf 1 oktober 2013 zullen belangrijke nieuwigheden van kracht worden

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk en de wet - hoe zit dat weer?

Vrijwilligerswerk en de wet - hoe zit dat weer? Vrijwilligerswerk en de wet - hoe zit dat weer? Liliane Krokaert Studiedag Vlaams Welzijnsverbond Present Caritas vrijwilligerswerk vzw 27 februari 2019 Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger Wet

Nadere informatie

Soepele tewerkstellingsvormen in de sector. Oostende, 18 maart 2010

Soepele tewerkstellingsvormen in de sector. Oostende, 18 maart 2010 Soepele tewerkstellingsvormen in de sector Oostende, 18 maart 2010 1 Soepele tewerkstellingsvormen 1. Vrijwilligers 2. Freelancers 3. 25-dagenregel 4. Studenten 5. Bijverdienen tijdens pensioen 6. Bijverdienen

Nadere informatie

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen.

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen. Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 www.claeysengels.be info@claeysengels.be VERPLAATSINGSKOSTEN TUSSEN DE WOONPLAATS EN DE VASTE PLAATS VAN TEWERKSTELLING www.iuslaboris.com

Nadere informatie

Assistent is jobstudent

Assistent is jobstudent Assistent is jobstudent 1 Inhoud 1 Mag een student werken als assistent?...3 2 Hoeveel mag een student werken?...3 3 Welke overeenkomst moet er gesloten worden met een student?...4 4 Hoe lang mag een student

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk en PAB / PGB HANDLEIDING VOOR BUDGETHOUDERS DIE WERKEN MET VRIJWILLIGE ASSISTENTEN

Vrijwilligerswerk en PAB / PGB HANDLEIDING VOOR BUDGETHOUDERS DIE WERKEN MET VRIJWILLIGE ASSISTENTEN Vrijwilligerswerk en PAB / PGB HANDLEIDING VOOR BUDGETHOUDERS DIE WERKEN MET VRIJWILLIGE ASSISTENTEN Laatst aangepast: 28/08/2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Vrijwilligerswerk: wat en voor wie?...

Nadere informatie

Sessie 20 Verenigingswerk Vergoeden op een eenvoudige en voordelige manier. Joris De Wortelaer Advocaat-Vennoot Bloom Law Firm

Sessie 20 Verenigingswerk Vergoeden op een eenvoudige en voordelige manier. Joris De Wortelaer Advocaat-Vennoot Bloom Law Firm Sessie 20 Verenigingswerk Vergoeden op een eenvoudige en voordelige manier Joris De Wortelaer Advocaat-Vennoot Bloom Law Firm Inleiding Wet van 18 juli 2018 betreffende de economische relance Bijkluswet

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

How To Tentoo. How to Tentoo voor opdrachtgevers

How To Tentoo. How to Tentoo voor opdrachtgevers How To Tentoo How to Tentoo voor opdrachtgevers Tentoo neemt u de administratie uit handen Met Tentoo Payroll Services combineert u de voordelen van goed personeel met een efficiënte bedrijfsadministratie.

Nadere informatie

Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen

Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen 1 / 3 1.1.1 Rijksdienst voor Pensioenen Controle ~ P132 Zuidertoren 1060 BRUSSEL BELGIE Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen Nationaal nummer:.. -. 1 In te vullen

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 31 augustus

Nadere informatie

I. De lesgever / sporttechnische medewerker wordt aangesteld met een arbeidsovereenkomst

I. De lesgever / sporttechnische medewerker wordt aangesteld met een arbeidsovereenkomst Toelichting in verband met de tewerkstelling, de uitbetaling en de subsidiëring van de occasionele sporttechnische medewerkers binnen de facultatieve opdracht jeugdsport Wie kan lesgever / sporttechnische

Nadere informatie

Netwerkevent Cohesie - Werken met gidsen Inspiratiesessie Alles in orde? 11/12/2018

Netwerkevent Cohesie - Werken met gidsen Inspiratiesessie Alles in orde? 11/12/2018 Netwerkevent Cohesie - Werken met gidsen Inspiratiesessie Alles in orde? 11/12/2018 Anne Roucourt, Legal Partner Yves Coppens, Individual Tax Partner Werken met gidsen - juridisch Overeenkomst Wie inschakelen?

Nadere informatie

PROGRAMMA. Welkom en kennismaking Een goede PAB-administratie De PAB-kostenstaat Wat doet Onafhankelijk Leven voor mij?

PROGRAMMA. Welkom en kennismaking Een goede PAB-administratie De PAB-kostenstaat Wat doet Onafhankelijk Leven voor mij? KOSTENSTAAT PAB PROGRAMMA Welkom en kennismaking Een goede PAB-administratie De PAB-kostenstaat Wat doet Onafhankelijk Leven voor mij? Pauze Vragenronde EEN GOEDE PAB-ADMINISTRATIE Aparte PAB-rekening

Nadere informatie

nr. 154 van CATHY COUDYSER datum: 15 februari 2017 aan SVEN GATZ Kunstenaarsstatuut - Opvolging door Vlaamse Gemeenschap

nr. 154 van CATHY COUDYSER datum: 15 februari 2017 aan SVEN GATZ Kunstenaarsstatuut - Opvolging door Vlaamse Gemeenschap SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 154 van CATHY COUDYSER datum: 15 februari 2017 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Kunstenaarsstatuut - Opvolging door Vlaamse Gemeenschap Wie in

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Juli 2016 Onderwerp: Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Nadere informatie

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Arts en tandarts De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor artsen en tandartsen De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! Als geconventioneerde

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... 1 Hoe inschrijven op student @ work?... 2 Belang van het attest!... 2 Wat na het afstuderen?... 2

Nadere informatie

PARITAIR COMITE VOOR DE OPVOEDINGS- EN HUISVESTINGSINRICHTINGEN EN DIENSTEN VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PC )

PARITAIR COMITE VOOR DE OPVOEDINGS- EN HUISVESTINGSINRICHTINGEN EN DIENSTEN VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PC ) Informatief 2009/078 - bijlage 2 PARITAIR COMITE VOOR DE OPVOEDINGS- EN HUISVESTINGSINRICHTINGEN EN DIENSTEN VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PC 319.01) Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 mei 2009 inzake

Nadere informatie

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Fiets je rijk Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Om te stimuleren dat werknemers op de fiets naar het werk rijden, stelt de wet van 8 augustus 1997 de vergoeding voor werknemers die met de

Nadere informatie

INLICHTINGENFORMULIER ZELFSTANDIGHEIDSVERKLARING KUNSTENAAR

INLICHTINGENFORMULIER ZELFSTANDIGHEIDSVERKLARING KUNSTENAAR INLICHTINGENFORMULIER Inlichtingenformulier Kc ZELFSTANDIGHEIDSVERKLARING KUNSTENAAR art.1 Koninklijk besluit van 26 juni 2003 - B.S.17 juli 2003 DOOR DE KUNSTENAAR ZELF IN TE VULLEN Met dit formulier

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen 1. Op hoeveel vakantiedagen heeft u als volledig werkloze recht in 2013? In 2013 mag u 4 weken vakantie nemen, wat overeenkomt met

Nadere informatie

De vrijwilliger en de opleidingsclausule

De vrijwilliger en de opleidingsclausule De vrijwilliger en de opleidingsclausule Inleiding Sommige organisaties (sportclub/gemeente) willen het bekostigen van een opleiding voor een vrijwilliger koppelen aan het engagement van de vrijwilliger

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2013

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2013 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2013 JAARVERSLAG INTERNE PREVENTIEDIENST Jaarverslag interne preventiedienst Elke werkgever dient een interne dienst voor preventie en bescherming te hebben. De preventieadviseur wordt

Nadere informatie

Terugbetaling van kosten - RSZ

Terugbetaling van kosten - RSZ Terugbetaling van kosten - RSZ Uit het loonbegrip zijn uitgesloten de bedragen die een terugbetaling zijn van kosten die ten laste van de werkgever vallen. Het gaat hier uitsluitend om kosten die ten laste

Nadere informatie

2. Algemeen 2.1. De aanvraag van een fietsvergoeding gebeurt één keer per jaar (in principe in december voor het daaropvolgende jaar), behalve:

2. Algemeen 2.1. De aanvraag van een fietsvergoeding gebeurt één keer per jaar (in principe in december voor het daaropvolgende jaar), behalve: Vlaamse overheid -97' 4 Omzendbrief DVO/BZ/P&0/2009/10 Aan de personeelsleden van de diensten van de ~laamse overheid Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering en'de Vlaamse minister

Nadere informatie

Informatienota : Rechten en plichten van de vrijwilliger

Informatienota : Rechten en plichten van de vrijwilliger 1 Organisatie Naam Adres Onafhankelijk Leven vzw Groot Begijnhof 14 A 9040 Sint-Amandsberg Tel.nr 09/395 55 10 e-mail info@onafhankelijkleven.be Onafhankelijk Leven wil ervoor zorgen dat alle personen

Nadere informatie

Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen

Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen 1/3 STUREN NAAR: Federale Pensioendienst Beroepsactiviteit en betaalwijze - P3121 Zuidertoren 1060 BRUSSEL BELGIE Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen Nationaal

Nadere informatie

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Kinesitherapeut en apotheker De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor apothekers en kinesitherapeuten De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend

Nadere informatie

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL pagina 1 van 6 Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting CIRC 05.02.04/1 Circulaire nr. Ci.RH.241/561.364 (AOIF 8/2004) dd. 05.02.2004 BEDRIJFSVOORHEFFING Inkomen

Nadere informatie

Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen

Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Mei 2016 Onderwerp: Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen Tot

Nadere informatie

OPLEIDINGSMODULES. Voor meer info en prijzen mail info@kunstenloket.be of bel 02/204 08 00.

OPLEIDINGSMODULES. Voor meer info en prijzen mail info@kunstenloket.be of bel 02/204 08 00. OPLEIDINGSMODULES Om op veelvoorkomende vragen van creatieven en kunstenaars een een antwoord te geven, biedt het Kunstenloket een waaier van opleidingsmodules aan. Zowel scholen als culturele organisaties

Nadere informatie

Lesmodules KUNSTENLOKET VZW LESMODULES - 1 -

Lesmodules KUNSTENLOKET VZW LESMODULES - 1 - Lesmodules Om op veelvoorkomende vragen van (toekomstige) creatieven preventief een antwoord te bieden biedt het kunstenloket een waaier aan lesmodules aan. Hieronder vindt u een overzicht van deze verschillende

Nadere informatie

Transit: nu en straks (u:themata/transit) A. Visie. 0. Inleiding: transit in feitelijke vereniging of in V.Z.W.

Transit: nu en straks (u:themata/transit) A. Visie. 0. Inleiding: transit in feitelijke vereniging of in V.Z.W. Transit: nu en straks (u:themata/transit) A. Visie 0. Inleiding: transit in feitelijke vereniging of in V.Z.W. De transitrekening dient om binnen de parochie gelden te ontvangen van oblaties en collectes

Nadere informatie

De fiscale regeling voor inkomsten uit de exploitatie van auteurs- en naburige rechten: een stand van zaken

De fiscale regeling voor inkomsten uit de exploitatie van auteurs- en naburige rechten: een stand van zaken De fiscale regeling voor inkomsten uit de exploitatie van auteurs- en naburige rechten: een stand van zaken Wat houdt deze regeling in? Lange tijd was er discussie in welk vak van de belastingaangifte

Nadere informatie

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen.

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be www.claeysengels.be Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Nadere informatie

Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde

Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde Proficiat U engageert zich als vrijwilliger voor de stad Vilvoorde. Wij appreciëren uw inzet enorm. Goeie afspraken maken goeie vrienden en daarom zetten we deze

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk en PAB

Vrijwilligerswerk en PAB Vrijwilligerswerk en PAB Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben over hun leven,zodat

Nadere informatie

Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers

Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers Paritair comité voor de textielnijverheid en breiwerk 1200100 Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers Eénmalige premie... 1 Bijkomend vakantiegeld... 1 Maaltijdcheques... 1 Ecocheques...

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Premie voor ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Een nieuw sociaal statuut voor de kunstenaars

Een nieuw sociaal statuut voor de kunstenaars Een nieuw sociaal statuut voor de kunstenaars Uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Nieuw sociaal statuut kunstenaars WOORD VOORAF Op 1 juli 2003 wordt het nieuw sociaal statuut

Nadere informatie

RIZIV-contract. Kinesitherapeut, apotheker, logopedist en zelfstandige verpleegkundige. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen!

RIZIV-contract. Kinesitherapeut, apotheker, logopedist en zelfstandige verpleegkundige. De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! RIZIV-contract Kinesitherapeut, apotheker, logopedist en zelfstandige verpleegkundige De eenvoudigste manier voor een mooi aanvullend pensioen! 2 RIZIV-contract voor apothekers, kinesitherapeuten, logopedisten

Nadere informatie

Nr. 219 4 februari 2016

Nr. 219 4 februari 2016 Nr. 219 4 februari 2016 Belgisch Staatsblad Nieuwe fiscale indexgebonden bedragen voor 2016 De FOD Financiën heeft in het Belgisch Staatsblad van 28 januari 2016 een bericht gepubliceerd over de automatische

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie