Werken met sociale bureaus voor kunstenaars

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken met sociale bureaus voor kunstenaars"

Transcriptie

1 Werken met sociale bureaus voor kunstenaars

2

3 Auteurs: Eric Galand, Federgon Greet Souvereyns, Kunstenloket

4

5 Voorwoord Het nieuw sociaal statuut voor kunstenaars is inmiddels vier jaar oud. Het statuut laat toe dat zowel scheppende als uitvoerende kunstenaars sociale bescherming kunnen opbouwen via hun artistieke activiteit. Artistieke prestaties kunnen op verschillende manieren worden vergoed. Eén ervan is de tewerkstelling als werknemer. Om deze mogelijkheid praktisch uitvoerbaar te maken, zijn SBK s opgericht. Zij treden op als werkgever en vervullen de werkgeversverplichtingen. Over de rol van het SBK, de wijze van samenwerken en de omrekening van de uitkoopsom naar een nettoloon, zijn er nog heel wat vragen. Daarom werd in samenwerking met Federgon, de beroepsfederatie van o.a. de uitzendbureaus, deze brochure gemaakt. Het Kunstenloket en Federgon reiken je met deze brochure een leidraad aan om de samenwerking met het SBK vorm te geven en op een duidelijke en correcte manier te laten verlopen. De inhoud van deze brochure en nog veel meer juridische en zakelijke informatie staat ook op onze website Je vindt er antwoorden op veelgestelde vragen over sociale zekerheid, belastingen, auteursrechten en over de organisatie van artistieke producties. Kunstenaars, producenten en organisatoren kunnen er bovendien terecht voor modelcontracten en voorbeelden van administratieve documenten. Hopelijk creëert deze brochure meer duidelijkheid. Heb je nog vragen, dan kan je steeds bij onze consulenten terecht. Jan Timmermans Directeur Kunstenloket vzw 1.

6 inhoud I. Statuut van de kunstenaar en definitie van artistieke prestaties/werken 3 1. Het statuut van de kunstenaar 3 2. Artistieke prestaties en/of werken 4 II. Wat doet een Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK)? 5 III. Waar vind je de SBK s? 5 IV. Wanneer kan je beroep doen op een SBK? 6 V. Wanneer moet je contact opnemen met een SBK? 6 VI. Wie kiest het SBK? 6 VII. Welke documenten worden gebruikt bij een tewerkstelling via een SBK? 7 1. De intentieverklaring en de tijdelijke arbeidsovereenkomst Het prestatieblad en de loonfiche 7 3. De werkpostfiche 8 4. Het C4-formulier 8 VIII. Uit welke bestanddelen bestaat het factuurbedrag van een SBK? 8 1. Factuurbedrag, brutoloon, nettoloon 8 2. Sociale bijdragen en bijdragevermindering (spreiden van het aantal dagen) 9 3. Bedrijfsvoorheffing Kostenvergoedingen en auteursrechten 10 IX. Welk BTW-tarief is van toepassing voor SBK s? 11 X. Welke rechten bouw je op als je werkt met een SBK? Vakantiegeld Eindejaarspremie Werkloosheid Ziekte en privéongevallen Werkongeval Feestdagen Pensioen 16 XI. De ombudsdienst 16

7 i. Statuut Van de kunstenaar en definitie Van artistieke prestaties/werken 1. Het statuut van de kunstenaar Elke kunstenaar die: artistieke prestaties levert en/of artistieke werken produceert (zie I.2.) in opdracht van een natuurlijk persoon of rechtspersoon tegen betaling van een loon (een kostenvergoeding is geen loon) heeft het statuut van een werknemer. Een kunstenaar kan echter opteren voor het zelfstandigenstatuut 1. Indien de kunstenaar niet opteert voor het zelfstandigenstatuut, wordt diegene die de kunstenaar betaalt, beschouwd als de werkgever 2. Dit houdt in dat hij alle werkgeversverplichtingen moet vervullen (verrichten van Dimona-aangifte, sluiten van arbeidsongevallenverzekering, betalen van sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing, ). Het voordeel van deze regeling is dat de kunstenaar beschermd is tegen sociale risico s (werkloosheid, ziekte, ). Het sociaal statuut is niet van toepassing indien een kostenvergoeding wordt betaald, omdat aan één van de drie toepasssingsvoorwaarden, namelijk tegen betaling van loon, niet is voldaan. Voor kunstenaars bestaat er een specifieke forfaitaire kostenvergoeding, de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars. Bij een forfaitaire kostenvergoeding moeten de kosten niet worden aangetoond. Deze kostenvergoeding kan worden toegepast, wanneer de kunstenaar een artistieke prestatie levert of een artistiek werk maakt. Op deze vergoeding zijn geen sociale bijdragen en belastingen verschuldigd, op voorwaarde dat: 1. het maximumbedrag van 106,94 euro per dag per opdrachtgever niet wordt overschreden; 2. per jaar niet meer dan 2.138,70 euro wordt ontvangen via de kleine vergoedingsregeling; 3. niet meer dan 30 dagen per jaar een beroep wordt gedaan op deze regeling; 4. de vergoeding maximum 7 opeenvolgende dagen bij dezelfde opdrachtgever wordt toegekend; 5. de kunstenaarskaart telkens wordt ingevuld. Vermits deze kaart nog niet bestaat, wordt voorlopig gewerkt met een verklaring op eer Indien hij bewijst dat hij socio-economisch onafhankelijk is. 2 Artikel 1bis van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders. 3 Downloadbaar op bij download documenten. 4 Artikel 17sexies van het KB van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders. 3.

8 2. Artistieke prestaties en/of werken Artistieke prestaties en/of werken zijn de creaties en/of uitvoeringen of interpretaties van artistieke oeuvres in de audiovisuele en de beeldende kunsten, in de muziek, de literatuur, het spektakel, het theater en de choreografie 5. Deze definitie van artistieke prestaties en/of werken wordt gebruikt voor de toepassing van het sociaal statuut van de kunstenaar. De werkloosheidsreglementering hanteert niet dezelfde definitie. Bij twijfel of een prestatie/werk artistiek is, kan de Commissie Kunstenaars 6 een advies geven 7. De Commissie Kunstenaars heeft in haar activiteitenverslag van onderstaande beslissingen opgenomen: Volgens de Commissie Kunstenaars zijn volgende artistieke prestaties/werken niet artistiek: - technische en organisatorische functies, zoals bv. licht, klank, regie, camera, ; - ambachtelijke prestaties, zoals een gitaarbouwer 9 ; - vocal coaching 10 ; - animator en presentator 11 ; - journalist; - schrijver over kunstzinnige onderwerpen 12 ; - restaurateur; - mannequin; - geven van artistieke cursussen (dans, schilderen, ); - spiritist; - architect. Volgens de Commissie zijn volgende prestaties/werken dan weer wel artistiek : - juwelenontwerper 13 ; - tekenaar of schrijver van stripverhalen; - illustrator; - musicus, acteur, regisseur, decorontwerper. 5 Artikel 1bis 2 van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders. 6 Commissie Kunstenaars, Waterloolaan 77, 1000 Brussel, tel: (informatie zelfstandigen), tel: (informatie werknemers), fax: , info@articomm.be. 7 Artikel 172 Programmawet I van 24 december Downloadbaar op de website van de RSZ ( 9 Reden van de Commissie: het creatieve zou ondergeschikt zijn aan het functionele. 10 Reden van de Commissie: deze activiteit heeft als doel de artistieke prestatie van een derde te verbeteren. 11 In specifieke gevallen, waarbij de animator of presentator echt een show brengt, kan de prestatie wel als artistiek worden beschouwd. 12 Reden van de Commissie: de klemtoon ligt op informatie verschaffen. 13 Voorwaarde: creatie van originele stukken primeert. 4.

9 De adviezen van de Commissie Kunstenaars zijn niet bindend, maar kunnen wel worden gehanteerd als richtlijn. Enkel rechtspraak zal op termijn houvast bieden. Momenteel bestaat er nog geen rechtspraak over de afbakening van al dan niet artistieke prestaties/werken. ii. wat doet een Sociaal Bureau Voor kunstenaars (SBk)? Volgens het sociaal statuut van de kunstenaar, is diegene die de kunstenaar betaalt de werkgever van de kunstenaar 14. Niet alle (rechts)personen zijn in staat de werkgeversverplichtingen (verrichten van Dimona-aangifte, betalen van sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing, sluiten van arbeidsongevallenverzekering, ) te vervullen. Daarom zijn SBK s opgericht. Een SBK neemt de rol van werkgever op zich en voert de werkgeversverplichtingen uit. De kunstenaar en opdrachtgever maken wel zelf afspraken m.b.t. de duur van de opdracht, de vergoeding 15, Een SBK zorgt niet voor boekingen! Een SBK treedt dus enkel op, indien de kunstenaar al een opdracht heeft. Opgelet! Een sociaal secretariaat kan ook de verplichtingen van een werkgever vervullen. Het secretariaat doet dit evenwel in naam van de opdrachtgever/werkgever. Hier blijft de opdrachtgever dus de werkgever en heeft hij de eindverantwoordelijkheid m.b.t. het betalen van sociale zekerheidsbijdragen, bedrijfsvoorheffing, iii. waar Vind je de SBk S? Een SBK is een uitzendkantoor met ervaring in de artistieke sector. De erkenning als SBK wordt verleend door de gewesten. Op vind je de SBK s met een erkenning in het Vlaamse Gewest. Een lijst met de erkende SBK s in Wallonië vind je op Op shtml wordt de lijst up to date gehouden van de Brusselse erkende SBK s. 14 Tenzij de kunstenaar heeft geopteerd voor het zelfstandigenstatuut. 15 In de artistieke sector wordt vaak onderhandeld over de uitkoopsom, de totale prijs voor de opdrachtgever. Op dit bedrag worden nog sociale zekerheidsbijdragen (zowel van de werkgever, als de werknemer), bedrijfsvoorheffing (voorschot voor de belastingen), commissieloon van het SBK,. afgehouden. Van de totale uitkoopsom ontvangt de kunstenaar ongeveer de helft als nettoloon. De kunstenaar kan aan het SBK vragen hoeveel hij dient aan te rekenen om een bepaald nettoloon over te houden. 5.

10 iv. wanneer kan je Beroep doen op een SBk? De opdrachtgevers die kunstenaars en/of podiumtechnici willen tewerkstellen als werknemer, kunnen in bepaalde gevallen beroep doen op een SBK 16. Wanneer een kunstenaar een kleine vergoedingsregeling ontvangt, werkt hij niet als werknemer. In dit laatste geval heeft het dus geen enkele zin om een SBK in te schakelen. Het werken met de kleine vergoedingsregeling is administratief zo eenvoudig 17, dat deze samenwerking wordt geregeld door de kunstenaar en de opdrachtgever zelf. In vier gevallen kan een beroep worden gedaan op een SBK: 1. voor de vervanging van een vaste werknemer (bv. een actrice van een toneelgezelschap heeft zwangerschapsverlof); 2. bij tijdelijke vermeerdering van werk (bv. bij de opening van een cultuurcentrum wordt voor het openingsfeest een beroep gedaan op kunstenaars); 3. voor de uitvoering van uitzonderlijk werk (bv. een bedrijf organiseert een tentoonstelling om het tienjarig bestaan te vieren); 4. de levering van een artistieke prestatie en/of de productie van een artistiek werk gebeurt voor een occasionele gebruiker. De occasionele gebruiker heeft geen hoofdactiviteit in de artistieke sector en/of stelt geen ander personeel tewerk (bv. een privépersoon die een verjaardagsfeest geeft en een muzikant uitnodigt) 18. In praktijk kan bijna altijd worden samengewerkt met een SBK. V. wanneer moet je contact opnemen met een SBk? De kunstenaar en/of opdrachtgever moeten contact opnemen met het SBK vóór het uitvoeren van de opdracht. Vi. wie kiest het SBk? In principe kiest de kunstenaar het SBK. 16 Artikel 1 6 van de Wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers. 17 De kunstenaar moet enkel een verklaring op eer (in afwachting van de invoering van een kunstenaarskaart) in tweevoud opstellen. Op deze vergoeding worden geen sociale bijdragen en belastingen betaald. 18 Artikel 1 van de Wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers en KB van 23 mei 2003 tot uitvoering van artikel 1 6 van de wet van 24 juli

11 Vii. welke documenten worden gebruikt Bij een tewerkstelling Via een SBk? 1. De intentieverklaring en de tijdelijke arbeidsovereenkomst. Wanneer een kunstenaar zich inschrijft bij een SBK, ondertekent hij eerst en vooral een intentieverklaring, die geldig blijft voor de totale tewerkstellingsperiode. Dit is geen contract. Door deze intentieverklaring te ondertekenen, verklaart de kunstenaar dat hij wil werken als uitzendkracht. Daarna, telkens als de kunstenaar zich aanbiedt bij een SBK met een werkaanbod van een opdrachtgever, ondertekent de kunstenaar een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Dit is een contract tussen de kunstenaar en het SBK, en geldt voor een bepaalde duur. De kunstenaar ondertekent dus geen contract met de opdrachtgever waarvoor hij zal werken. De enige werkgever is het SBK. Wat staat er in de arbeidsovereenkomst? De belangrijkste vermeldingen zijn: de naam en het adres van de opdrachtgever waar de kunstenaar wordt tewerkgesteld; de duur van de overeenkomst; de functie in de onderneming; het brutoloon, de premies (bv. eindejaarspremie), de verplaatsingskosten,...; de arbeidsduur; het paritair comité van de onderneming; eventueel de proefperiode. Indien geen proefperiode wordt gepreciseerd, komt de proefperiode overeen met de eerste drie dagen van de opdracht. Tijdens deze periode hebben de kunstenaar en het SBK het recht de overeenkomst op te zeggen zonder opzeggingstermijn of vergoeding; 2. Het prestatieblad en de loonfiche Het SBK is de werkgever, en betaalt dus de kunstenaar. De kunstenaar ontvangt van het SBK een prestatieblad waarop het aantal arbeidsuren staat genoteerd. Dit document moet ondertekend worden door de kunstenaar en door de opdrachtgever voor wie de prestaties worden geleverd. Dit prestatieblad moet aan het SBK worden bezorgd 19. Dit document stelt het SBK in staat de kunstenaar te betalen. Het SBK betaalt de kunstenaar ten laatste 8 dagen na de bezorging van het prestatieblad. De betaling gebeurt normaal gezien per overschrijving op een bankrekening. 19 Dit gebeurt best schriftelijk, zodat de kunstenaar achteraf de datum van verzending kan bewijzen. 7.

12 De kunstenaar zal een loonfiche ontvangen met de berekening van de uitbetaalde bedragen. De loonfiche vermeldt het loon (bruto en netto), de premies, de kostenvergoedingen, het vakantiegeld, de sociale zekerheidsbijdragen en de bedrijfsvoorheffing. 3. De werkpostfiche Voor bepaalde functies 20 moet een werkpostfiche worden ingevuld door de opdrachtgever vooraleer de kunstenaar aan het werk mag gaan. De werkpostfiche bevat informatie over de jobinhoud. De fiche bevat ook inlichtingen over de risico s voor de gezondheid, het eventuele medische toezicht en persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor meer informatie over veiligheid op het werk kunnen kunstenaars terecht bij de preventiedienst voor uitzendarbeid, Preventie en Interim op het gratis nummer of via de website 4. Het C4-formulier Zoals alle werknemers zal de kunstenaar bij het einde van de opdracht een C4-formulier ontvangen van het SBK. Met dit formulier kan de kunstenaar een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering indienen, als hij voldoet aan de toegangsvoorwaarden (zie X.3.). Viii. uit welke BeStanddelen BeStaat het factuurbedrag Van een SBk? 1. Factuurbedrag, brutoloon, nettoloon In de meeste sectoren onderhandelt de werknemer met zijn werkgever over het brutoloon. Dit is niet altijd het geval in de artistieke sector. De opdrachtgever werkt vaak met bepaalde budgetten en wil weten hoeveel het totale kostenplaatje bedraagt om een kunstenaar te werk te stellen. Hij onderhandelt dus met andere woorden over het factuurbedrag of de uitkoopsom (inclusief of exclusief btw). Om het brutoloon te kennen, moet de uitkoopsom worden verminderd met het commissieloon van het SBK en de sociale bijdragen van de werkgever. Het bedrag van het brutoloon mag niet minder bedragen dan de opgelegde loonbarema s (zie VIII.2.) Bv. risicofuncties, zoals hoogtewerk. 21 De barema s van het paritaire comité van het vermakelijkheidsbedrijf kunnen worden geraadpleegd op of De loonbarema s van de verschillende paritaire comités die relevant zijn in de artistieke sector vind je op Kunstenaars worden vooral tewerkgesteld in p.c. 222 (audio-visuele sector), 303 (film), 304 (vermakelijkheidsbedrijf) en 329 (sociaal cultureel werk). 8.

13 Het brutoloon verschilt van wat de kunstenaar effectief ontvangt (het nettoloon), in die zin dat het SBK van het brutoloon de sociale bijdragen van de werknemer en de bedrijfsvoorheffing (= voorschot op de inkomstenbelastingen) afhoudt (zie VIII.2. en VIII.3.). Deze afhoudingen hebben dus tot gevolg dat de kunstenaar minder ontvangt dan werd overeengekomen (uitkoopsom < > nettoloon). Dit verschil dient om bepaalde voordelen voor de werknemer te verzekeren, zoals pensioen, werkloosheidsuitkering, kinderbijslag, Het factuurbedrag ziet er schematisch als volgt uit: Factuurbedrag (inclusief of exclusief btw) Commissieloon SBK Sociale zekerheidsbijdragen werkgever (minstens 32,44 %, bijdragevermindering voor kunstenaars is hierop van toepassing) = Brutoloon Sociale zekerheidsbijdragen werknemer (13,07 %) Bedrijfsvoorheffing (minstens 11,11 %) = Nettoloon Opm.: de kostenvergoedingen zijn ook een onderdeel van het factuurbedrag. Hierop worden geen sociale bijdragen of belastingen betaald 2. Sociale bijdragen en bijdragevermindering (spreiden van het aantal dagen) Als werknemer is de kunstenaar beschermd tegen een aantal sociale risico s (bv. werkloosheid, ziekte, ). Tegenover deze rechten staan plichten: het betalen van sociale bijdragen door de werknemer (13,07 % van het brutoloon) en door de werkgever (min. 32,44 % van het brutoloon). De overheid stelt een deel van het loon vrij van werkgeversbijdragen. Sinds 1 juli 2004 is dit 55,67 euro van het bruto dagloon of 7,33 euro van het bruto uurloon. Deze bijdragevermindering wordt enkel toegepast indien het minimumloon 22 wordt betaald. Dit bedraagt 60,44 euro per dag of 7,95 euro per uur. Bij CAO (bv. CAO Muziek) worden er voor bepaalde sectoren hogere loonbarema s opgelegd 23. De bijdragevermindering per dag kan maximaal 50 maal per kwartaal worden toegepast, de bijdragevermindering per uur maximaal 380 maal per kwartaal. Bij tewerkstelling via een SBK geldt deze beperking per gebruiker/opdrachtgever De minimumlonen worden uitgedrukt in bruto-bedragen. 23 Zie voetnoot KB van 23 juni 2003 inzake de vermindering van sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd voor de kunstenaar. 9.

14 Voor kunstenaars die worden vergoed met een taakloon 25 (een cachet), laat de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) toe om dat taakloon te spreiden over een aantal fictieve arbeidsdagen en op die manier te komen tot een fictief uurloon. Zolang het dagloon boven het minimumloon blijft, kunnen de kunstenaar en opdrachtgever vrij bepalen hoe de spreiding gebeurt. De spreiding van het taakloon in fictieve arbeidsdagen is belangrijk in twee opzichten: optimaal benutten van de bijdragevermindering; vervullen van de voorwaarden voor sociale bescherming (bv. pensioen). 3. Bedrijfsvoorheffing De kunstenaars die door een SBK worden tewerkgesteld, zijn onderworpen aan een bedrijfsvoorheffing die is vastgelegd op 11,11% van het belastbare loon (= brutoloon sociale zekerheidsbijdragen van werknemer). Dit forfaitair percentage van 11,11% is een minimum, en houdt geen rekening met de loonschaal of de eventuele gezinslasten. Aangezien het gaat om een minimum, is het mogelijk een hogere bedrijfsvoorheffing af te houden. De werknemer kan het SBK (schriftelijk) verzoeken een ander percentage toe te passen. Aan het einde van het jaar worden de kunstenaars - net als alle andere werknemers - onderworpen aan de personenbelasting, waarbij een progressief belastingtarief (tussen 25 % en 50 %) wordt toegepast. 4. Kostenvergoedingen en auteursrechten A. Kostenvergoedingen Kostenvergoedingen zijn vergoedingen tot dekking van kosten, gemaakt tijdens of naar aanleiding van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Deze vergoedingen zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. Deze kosten moeten worden bewezen aan de hand van een aankoopbewijs, factuur,... Voorbeeld: als een beeldend kunstenaar een doek koopt voor het maken van een schilderij, zal het SBK het bedrag van de aankoop als kost kwalificeren bij voorlegging van het originele aankoopbewijs. Ook aankopen die worden gebruikt voor het uitvoeren van meerdere prestaties (bv. een muzikant gebruikt een muziekinstrument voor verschillende optredens) kunnen worden ingebracht als kosten bij voorlegging van het originele aankoopbewijs. Het SBK zal deze kosten gedeeltelijk in mindering brengen, gespreid over de verschillende prestaties. 25 Per prestatie betaald. 10.

15 Het is niet altijd gemakkelijk om de gemaakte kosten aan te tonen. In een aantal sectoren moeten sommige kosten niet worden bewezen. De Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid (RSZ) aanvaardt dat de vastgelegde 26 bedragen voor deze kosten kostenvergoedingen zijn (en dus zijn vrijgesteld van sociale bijdragen). Deze vergoedingen worden forfaitaire kostenvergoedingen genoemd. Enkele voorbeelden van forfaitaire kostenvergoedingen: vergoeding voor autokosten (0,2940 euro per kilometer in uitvoering van de arbeidsovereenkomst); 27 maaltijdvergoeding (bv. 13,53 euro bij toepassing van C.A.O. Muziek ); reisvoorstellingen in de Benelux (bv. 8,59 euro lunchgeld, 17,18 euro dinergeld en 4,44 euro ontbijtgeld bij toepassing van C.A.O. Podiumkunsten. De globale vergoeding per dag kan evenwel niet meer bedragen dan 25,77 euro 28 ); 29 thuiswerk (10 % van het brutoloon voor de kosten van verwarming, elektriciteit, ). B. Vergoeding voor de exploitatie van auteursrechten/naburige rechten Vergoedingen voor de exploitatie van auteursrechten en naburige rechten zijn vrijgesteld van sociale bijdragen. Deze vergoeding wordt afgesproken door de kunstenaar en de opdrachtgever. De opdrachtgever betaalt de vergoeding aan de kunstenaar, zonder tussenkomst van het SBK. Zoniet is het risico groot dat deze vergoeding wordt beschouwd als verdoken loon (zeker, indien de vergoeding een percentage is van het overeengekomen loon en deze enkel wordt betaald gedurende de effectieve tewerkstelling), en er alsnog sociale bijdragen moeten worden betaald. ix. welk Btw-tarief is Van toepassing Voor SBk S? In principe zou een SBK 21 % BTW op het factuurbedrag moeten aanrekenen. De BTW-administratie aanvaardt evenwel dat de SBK s hetzelfde BTW-tarief hanteren als kunstenaars, georganiseerd in een rechtspersoon 30. Bijgevolg rekenen SBK s volgende BTW-tarieven aan: uitvoerende artistieke dienst: vrijgesteld of 6% (ook als de opdrachtgever een boekingskantoor is 31 ); 26 Bv. door de sector bij CAO. 27 Artikel 8 C.A.O. Muziek. 28 Artikel 16 C.A.O. Podiumkunsten. 29 Artikel van de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli Beslissing ET , zie 31 Indien het boekingskantoor optreedt als makelaar of mandataris en de factuur afzonderlijk vermeldt welke bedragen bestemd zijn voor de artiesten en welk bedrag bestemd is voor het boekingskantoor. Het BTW-tarief op het commissieloon van het boekingskantoor bedraagt evenwel 21 %. Aanschrijving 13 van 19 november 1997, 11.

16 overdracht van auteursrechten: 6 %; levering van kunstwerk, omschreven in KB nr. 20: 6 %; 32 overige leveringen/diensten, niet omschreven in artikel 44 WIB 1992 en KB nr. 20: 21 %. X. welke rechten Bouw je op als je werkt met een SBk? 1. Vakantiegeld Net als andere werknemers ontvangen de kunstenaars vakantiegeld. Op kunstenaars is de vakantieregeling voor arbeiders van toepassing. Kunstenaars ontvangen hun vakantiegeld dus via de Rijksdienst Jaarlijkse Vakantie (RJV) in mei van het jaar volgend op het jaar waarin de kunstenaar zijn rechten heeft opgebouwd, dus gewerkt heeft. Het bedrag van het vakantiegeld is gelijk aan 15,38 % van het basisloon, dat wil zeggen van het brutoloon van het vakantiedienstjaar (het jaar voorafgaand aan de betaling), op 108 % 33 gebracht. 2. Eindejaarspremie Om recht te hebben op een eindejaarspremie als uitzendkracht moet de kunstenaar minstens 65 dagen als uitzendkracht gewerkt hebben in de loop van de referteperiode, die loopt van 1 april tot 31 maart van het daaropvolgende jaar. Deze eindejaarspremie is gelijk aan 8,15 % van het brutoloon dat de kunstenaar heeft verdiend in de loop van deze referteperiode. Het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten 34 stuurt in de loop van de maand december naar alle rechthebbenden het document waarmee de betaling van de premie kan worden verkregen. Hierop kan de kunstenaar aanduiden of hij de premie wil ontvangen via het Sociaal Fonds of zijn vakbond. De premie wordt betaald vanaf de maand januari die volgt op de referteperiode. 3. Werkloosheid Om uitkeringsgerechtigd te zijn moet de kunstenaar voldoen aan de algemene toegangsvoorwaarden. Ofwel heeft hij een bepaald aantal dagen gewerkt als werknemer (hij ontvangt een werkloosheidsuitkering), ofwel heeft hij na zijn studies een wachttijd doorlopen (hij ontvangt een wachtuitkering), ofwel heeft hij in het verleden rechten op werkloosheidsuitkeringen opgebouwd. zie 32 Voor de volledige tekst van artikel 44 WIB 1992 en KB nr. 20, zie Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten, Havenlaan, 86c, bus 302, 1000 Brussel, tel: (open op werkdagen tussen 9u en 12u). 12.

17 Aantal vereiste arbeidsdagen of gelijkgestelde dagen om toegang te krijgen tot de werkloosheid 35 : Leeftijd Aantal dagen Referentieperiode - 36 jaar 312 dagen 18 maanden voor aanvraag 36 en 49 jaar 468 dagen 27 maanden voor aanvraag 50 en dagen 36 maanden voor aanvraag Om tot de werkloosheid te worden toegelaten, komen alle arbeidsprestaties (zowel artistieke als niet artistieke) als werknemer in aanmerking. Arbeidsprestaties verricht als zelfstandige komen niet in aanmerking! Een ononderbroken voltijdse tewerkstelling gedurende een volledig kwartaal wordt aangerekend als 78 arbeidsdagen. Is men voltijds, maar ononderbroken tewerkgesteld geweest gedurende een kwartaal of deeltijds tewerkgesteld geweest, dan zijn speciale berekeningsformules van toepassing 36. Vermits podiumkunstenaars 37 vaak per taak of op cachet worden betaald, is er de cachetregeling. In plaats van rekening te houden met het aantal gepresteerde arbeidsdagen wordt het brutoloon omgezet in gelijkgestelde dagen. Concreet wordt het aantal arbeidsdagen berekend door het brutoloon te delen door een referteloon van 34,81 euro per dag (of 25,94 euro als de podiumkunstenaar jonger is dan 21 jaar). Voor de toepassing van deze regeling, vermeldt de werkgever op de RSZ-aangifte de code 46 (code voorbehouden voor kunstenaars) en als vergoedingswijze betaald per opdracht of per prestatie. Op het C4-formulier wordt onregelmatig uurrooster en op cachet betaald vermeld. Voorbeeld: een muzikant ontvangt voor een muziekoptreden een brutoloon van 105 euro. Deze prestatie wordt gelijkgesteld met 3 arbeidsdagen (105 euro bruto / 34,81 = 3 arbeidsdagen). Een muzikant jonger dan 36 jaar die ,72 euro bruto heeft verdiend in de loop van 18 maanden voor zijn aanvraag, heeft dus recht op een werkloosheidsuitkering (10.860,72 euro bruto in 18 maanden / 34,81 = 312 dagen). Na afloop van elke opdracht overhandigt het SBK de kunstenaar het C4-formulier. De kunstenaar richt zich met dit document tot een uitbetalingsinstelling voor werkloosheidsuitkeringen (hulpkas of vakbond), nadat hij zich heeft ingeschreven bij een plaatselijk kantoor van de VDAB. Indien de opdracht minder dan 4 weken duurde, en de kunstenaar reeds recht had op werkloosheidsuitkeringen vooraleer hij uitzendkracht werd, hoeft hij zich niet opnieuw in te schrijven. De 35 Deze regels worden beschreven in artikel 30 van het Werkloosheidsbesluit van 25 november Hierover vind je meer uitleg op of 36 Artikel 7 van het MB van 26 november 1991 houdende de toepassingsregelen van de werkloosheidsreglementering. Hierover vind je meer uitleg op of 37 Sommige RVA-kantoren passen deze regelingen ook toe op andere kunstenaars die op cachet worden betaald. Kunstenaars nemen best contact op met hun vakbond, hun hulpkas, de RVA of het Kunstenloket om te weten welke regeling precies wordt toegepast. 13.

18 kunstenaar moet zich echter na afloop van de tijdelijke arbeidsovereenkomst wel wenden tot zijn uitbetalingskantoor. 4. Ziekte en privéongevallen Wat gebeurt er als de kunstenaar ziek wordt tijdens de duur van de tijdelijke arbeidsovereenkomst? Als de kunstenaar nog geen maand onder de tijdelijke arbeidsovereenkomst werkt, wordt hij betaald door zijn ziekenfonds. Als de kunstenaar al minstens één maand aan het werk is, zonder onderbreking van meer dan een week, dan wordt hij betaald door het SBK tot het einde van de arbeidsovereenkomst. Daarna neemt het ziekenfonds over. Ingeval van langdurige ziekte (langer dan één maand), kan de kunstenaar onder bepaalde voorwaarden een bijkomende vergoeding krijgen van het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten 38. Wat moet de kunstenaar doen als hij ziek wordt? De kunstenaar moet onmiddellijk het SBK en zijn ziekenfonds verwittigen en een medisch attest indienen bij het SBK. De afwezigheid van de kunstenaar door ziekte kan gevolgen hebben voor zijn collega s. Voorbeeld: de zanger van een groep wordt ziek. Hij kan niet optreden. De zanger kan een vergoeding ontvangen van het ziekenfonds of het SBK. De andere leden van de groep zullen niet worden vergoed, behalve indien de groep hierover met de opdrachtgever afspraken heeft gemaakt (bv. betalen van gedeeltelijke vergoeding bij overmacht). Het is dus belangrijk dat kunstenaars dergelijke gevallen van overmacht in hun contract met de opdrachtgever voorzien. 5. Werkongeval Bij een werkongeval moet de kunstenaar zo snel mogelijk het SBK daarvan op de hoogte brengen. 38 CAO van 6 juli 2007 betreffende de sociale voordelen voor de uitzendkrachten. 14.

19 6. Feestdagen Betaalde feestdagen De kunstenaar heeft recht op een vergoeding voor elke feestdag. Het verschuldigde loon voor de feestdag is gelijk aan het loon dat de kunstenaar zou hebben verdiend indien hij op die dag normaal zou hebben gewerkt. Feestdagen die vallen na het einde van de arbeidsovereenkomst Voor de feestdagen die vallen na het einde van de arbeidsovereenkomst, is het SBK als volgt loon verschuldigd: Anciënniteit aan het einde van de overeenkomst minder dan 15 dagen tussen 15 dagen en 1 maand meer dan 1 maand Recht op geen enkele feestdag na afloop van de overeenkomst één feestdag, voor zover die valt binnen de 14 dagen na afloop van de overeenkomst alle feestdagen die vallen binnen de 30 dagen na afloop van de overeenkomst De gewone inactiviteitsdagen (weekends en feestdagen) tellen niet als onderbreking en moeten dus worden meegerekend in de berekening van de anciënniteit. De wet van 24 juli 1987 heeft speciale regels vastgelegd voor het berekenen van de anciënniteit van de uitzendkracht. Zo wordt de anciënniteit die werd opgebouwd bij een SBK aangehouden in geval van: opschorting van de uitvoering van een arbeidsovereenkomst waarbij de kunstenaar onderworpen blijft aan de sociale zekerheid (bv. wegens ziekte) en op voorwaarde dat hij gedurende deze periode niet gewerkt heeft voor een andere werkgever, inactiviteit gedurende een week of minder dan een week (in de zin van 7 kalenderdagen). De kunstenaar verliest echter het recht op de uitbetaling van de feestdag(en) na afloop van de overeenkomst als: hij de overeenkomst heeft opgezegd (of afwezig was zonder geldige reden); hij ontslagen werd wegens ernstige fout; hij ondertussen heeft gewerkt voor een andere werkgever (in dat geval is het de laatste werkge- ver die hem de feestdag(en) uitbetaalt). 15.

20 7. Pensioen Elke dag die wordt gepresteerd als uitzendkracht telt mee voor de berekening van het pensioen. Het SBK stort zoals elke werkgever de nodige bijdragen. Xi. de ombudsdienst Een vraag? Een probleem? Een klacht die betrekking heeft op de sociale wetgeving die van toepassing is in de artistieke uitzendsector? De kunstenaar heeft de mogelijkheid zich te wenden tot de ombudsman om voor het probleem een oplossing te zoeken. De ombudsman is objectief en onpartijdig en zal optreden als bemiddelaar met het SBK, en trachten een oplossing voor het meningsverschil te zoeken. Hoe kan een kunstenaar contact opnemen met de ombudsman? Schriftelijk: Ombudsdienst voor de private arbeidsbemiddeling Havenlaan 86C, bus Brussel Tel: Fax: De brief moet de volgende gegevens vermelden: volledige naam en adres van de kunstenaar; naam en adres van het SBK; een duidelijke beschrijving van de klacht en van het antwoord van het SBK. 16.

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 4 Het Kunstenaarsstatuut... 5 De

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 3 Het Kunstenaarsstatuut... 4 De

Nadere informatie

Het Statuut van de Kunstenaar

Het Statuut van de Kunstenaar Het Statuut van de Kunstenaar 1 Het statuut van de kunstenaar Ik ontvang een vergoeding wat nu? Werkloosheidsreglementering + artistieke activiteit 2 België: 3 statuten in de Sociale Zekerheid - Werknemer

Nadere informatie

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Overzicht 20 december 2012 1. Kunstenaarsstatuut 2. Wat is een artistieke prestatie? 3. Vergoeding voor een artistieke prestatie 3.1.

Nadere informatie

Het statuut van de kunstenaar

Het statuut van de kunstenaar Het statuut van de kunstenaar Een aantal voordelen en knelpunten juli 2012 www.kunstenloket.be Voorwoord Het kunstenaarsstatuut bestaat sinds 1 juli 2003. Een aantal specifieke regels maken het de kunstenaar

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT Vergoedingswijzen in de creatieve sector Christine Nozaradan STUK, Leuven 16 december 2014 Statuut? Beroepsactiviteit Werknemer Zelfstandige Ambtenaar 2 Statuut? Artistieke

Nadere informatie

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR)

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) VEELGESTELDE VRAGEN 2 1. INHOUD 4... 1. PRINCIPE 4 A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 4... 2. VOORWAARDEN 4 A. Voor welke

Nadere informatie

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen Aan de slag in de dans Statuten en vergoedingen Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding

Nadere informatie

Het kunstenaarsstatuut

Het kunstenaarsstatuut Het kunstenaarsstatuut www.kunstenloket.be VOORWOORD Sinds 1 juli 2003 is er voor kunstenaars een nieuw sociaal statuut. Om tegemoet te komen aan de vragen over dit statuut, biedt het Kunstenloket je

Nadere informatie

FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar

FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar Sinds 1 juli 2003 is de wetgeving rond het sociaal statuut van de kunstenaar van kracht. Hieronder worden kort enkele prangende vragen beantwoord. Wie graag wat uitgebreidere

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR)

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) VEELGESTELDE VRAGEN MAART 2016 2 1. INHOUD 4... 1. PRINCIPE 4 A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 4... 2. VOORWAARDEN 4 A.

Nadere informatie

Kleine vergoedingsregeling Voor kunstenaars (KVR) Veelgestelde vragen

Kleine vergoedingsregeling Voor kunstenaars (KVR) Veelgestelde vragen Kleine vergoedingsregeling Voor kunstenaars (KVR) Veelgestelde vragen Januari 2018 Inhoud 1. Principe A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 2. Voorwaarden A. Voor welke activiteiten

Nadere informatie

Uitzendkracht? Ken je rechten!

Uitzendkracht? Ken je rechten! Uitzendkracht? Ken je rechten! ABVV Coördinatie Interim Samen sterk inhoud aan het werk p. 5 de arbeidsovereenkomst p. 6 loon & vergoedingen p. 7 premies p. 8 arbeidsduur p. 10 veiligheid & gezondheid

Nadere informatie

infobrochure voor de kunstenaar

infobrochure voor de kunstenaar kunstenaar? infobrochure voor de kunstenaar 1. Voor wie is deze brochure bestemd? Deze brochure is bestemd voor de uitvoerende, vertolkende of scheppende kunstenaar die zijn kunst beoefent als hoofdberoep,

Nadere informatie

Het sociaal statuut van de kunstenaars

Het sociaal statuut van de kunstenaars Het sociaal statuut van de kunstenaars Inhoud Het begrip kunstenaarsstatuut... 2 Welke statuten bestaan er in België?... 2 Hoe kan je weten onder welk sociaal stelsel een werker valt?... 3 Het principe...

Nadere informatie

Artikel 10 MB spreekt van de artiest-muzikant en de artiest van het spektakelbedrijf.

Artikel 10 MB spreekt van de artiest-muzikant en de artiest van het spektakelbedrijf. Juridische analyse van de specifieke werkloosheidsregels van toepassing op kunstenaars en de interpretatie daarvan in de infobrief artiesten van 19.12.2011 van de RVA. Artikel 10 MB 26.11.1991: de regel

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie: de spelregels

Jaarlijkse vakantie: de spelregels Jaarlijkse vakantie: de spelregels Mrs. Kathy Bergen Senior Legal Consultant De zomermaanden komen eraan, een periode waarin u wordt geconfronteerd met de jaarlijkse vakantie van uw werknemers... Wat zijn

Nadere informatie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie Definitie Eindejaarspremie Een eindejaarspremie of dertiende maand is een vergoeding voor een jaar prestaties, die meestal rond de jaarwisseling uitbetaald wordt. De eindejaarspremie wordt niet bij het

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

Animatoren en vergoeding

Animatoren en vergoeding Animatoren en vergoeding Vrijwilliger Nooit betalen voor prestaties! Kunnen wel een vergoeding krijgen voor gemaakte kosten Ofwel reëel: bewijsstukken! (facturen, tickets, ) Ofwel forfaitair: (index dd

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie. 1. Wat is jaarlijkse vakantie?

Jaarlijkse vakantie. 1. Wat is jaarlijkse vakantie? Jaarlijkse vakantie 1. Wat is jaarlijkse vakantie? Jaarlijkse vakantie is het recht om gedurende een aantal dagen arbeid te onderbreken met doorbetaling van loon. Hierbij kan je 2 begrippen onderscheiden:

Nadere informatie

VERGOEDINGEN INFONOTA

VERGOEDINGEN INFONOTA VERGOEDINGEN INFONOTA Algemeen Voor VLAMO willen we het combineren van vergoedingsmogelijkheden beperken. Enkel indien er geen andere mogelijkheid is, zal een combinatie toegelaten worden. Dat houdt in

Nadere informatie

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het Verlof en vakantie De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen dat je het vorige jaar hebt gewerkt. Concreet betekent dit dat werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 DECIES VAN 4 MAART 1986 BETREFFENDE DE EINDEJAARSPREMIE VAN DE UITZENDKRACHTEN GEWIJZIGD BIJ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 SEXIES VAN 18 DECEMBER 1990 ---------------------------------

Nadere informatie

Werken als kunstenaar in een zelfstandig bijberoep Michael Van den Eynde

Werken als kunstenaar in een zelfstandig bijberoep Michael Van den Eynde 15 november 2012 Werken als kunstenaar in een zelfstandig bijberoep Michael Van den Eynde Overzicht 1. Wie kan opstarten als zelfstandige in bijberoep? 2. Werknemer of zelfstandig statuut 3. Opstartformaliteiten

Nadere informatie

ZAKBROCHURE ALS. Interim Samen sterk

ZAKBROCHURE ALS. Interim Samen sterk ZAKBROCHURE TEN CH JOUW RE ALS RACHT K UITZEND ABVV Interim Samen sterk INHOUD AAN DE SLAG 5 DE ARBEIDSOVEREENKOMST 6 LOON & VERGOEDINGEN 9 PREMIES 10 ARBEIDSDUUR 12 VEILIGHEID & GEZONDHEID 14 ZIEKTE 16

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR IN EEN ZELFSTANDIG BIJBEROEP. Michael Van den Eynde 17 oktober 2016

WERKEN ALS KUNSTENAAR IN EEN ZELFSTANDIG BIJBEROEP. Michael Van den Eynde 17 oktober 2016 WERKEN ALS KUNSTENAAR IN EEN ZELFSTANDIG BIJBEROEP Michael Van den Eynde 17 oktober 2016 Overzicht 1. Wie kan opstarten als zelfstandige in bijberoep? 2. Werknemer of zelfstandig statuut 3. Opstartformaliteiten

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. Er kan nog slechts per cheque

Nadere informatie

Interim of SBK. Werken met een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars) of interimkantoor

Interim of SBK. Werken met een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars) of interimkantoor Interim of SBK Werken met een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars) of interimkantoor Interim- of uitzendkantoren zoals Amplo (T-heater) hebben ervaring met de artistieke sector. Tip: let op met Interim

Nadere informatie

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs De aanmoedigingspremie wordt toegekend door de Vlaamse overheid.

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van lompen

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van lompen Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420200 Terugwinning van lompen Uurlonen (stukwerk / ploegenpremie / ploegtoeslag voor werk in nachtploeg)...

Nadere informatie

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Voorwoord De lijst met knelpunten welke volgt is niet exhaustief. De opsomming is gebaseerd op de vragen welke onze consulenten krijgen en hun analyses van

Nadere informatie

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat?

Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen. Wat? Waarborg en Sociaal Fonds Voedingsindustrie Aanvullend pensioen Wat? Sinds 1 april 2004 genieten alle arbeiders van de voedingsnijverheid een aanvullend pensioen, ofwel op basis van het sectoraal sociaal

Nadere informatie

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken.

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken. Loon berekening Deel 1 : De periodieke Bezoldiging basis berekening 0 Inleiding Niet iedereen die hetzelfde brutoloon heeft, houdt netto hetzelfde bedrag over. Indien je bvb. kinderen ten laste hebt, worden

Nadere informatie

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Voorwoord De lijst met knelpunten welke volgt is niet exhaustief. De opsomming is gebaseerd op de vragen welke onze consulenten krijgen en hun analyses van

Nadere informatie

Praktische gids voor de uitzendkracht

Praktische gids voor de uitzendkracht Praktische gids voor de uitzendkracht Inhoudstabel Manpower, je werkgever... 4 Je arbeidscontract Je veiligheid en welzijn Alles wat je wil weten over je salaris... 6 Hoe wordt mijn salaris bepaald? Ontvang

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. B. ALGEMENE BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2011 (107.564)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Werk gevonden? Waarop letten?

Werk gevonden? Waarop letten? Werk gevonden? Waarop letten? ACLVB Jongeren Telefoon gekregen dat je binnenkort aan de slag kan? Proficiat! Al die verstuurde cv s en stresserende gesprekken hebben eindelijk geloond. Je zal binnenkort

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 4

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 4 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 4 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. Er kan nog slechts uitzonderlijk

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

Aan de slag in de dans. Kostenvergoedingen

Aan de slag in de dans. Kostenvergoedingen Aan de slag in de dans Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Zelfstandige Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding Arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

De loonkosten in de land- en tuinbouw

De loonkosten in de land- en tuinbouw De loonkosten in de land- en tuinbouw anno 2015 Een vast werknemer in dienst nemen is vaak minder duur dan gevreesd! Enkele weken geleden gaven we in een beeld van de te verwachten evolutie van de loonkosten

Nadere informatie

BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010

BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010 ONDERRICHTING AAN DE WERKGEVERS 2010-2 BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010 Ingevolge het K.B. van 29/03/2010 B.S. 31/03/2010 tot uitvoering van het

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 31 augustus

Nadere informatie

INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR

INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR INSTRUCTIES AAN DE WERKGEVERS ASR 3 1 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie... 6 Wanneer...7 Wat invullen... 8 Bijkomende informatie... 10 28/02/2013 Administratieve instructies - Werkloosheid

Nadere informatie

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB 30.03.1967 Artikel 46 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 46

J.V. Uitvoeringsbesluit - KB 30.03.1967 Artikel 46 EVOLUTIE VAN ARTIKEL 46 Artikel 46 Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf 01.01.1967 en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie Tekst volgens het KB van 02.04.1970 Toepasselijk vanaf 01.01.1970 en voor het eerst op de

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Premie voor ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Infoblad werknemers RVA Onderwerp Hebt u recht op de jeugdvakantie? Datum 1 oktober 2006 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen kan zijn

Nadere informatie

Start People - Regels voor uitzendarbeid

Start People - Regels voor uitzendarbeid Start People - Regels voor uitzendarbeid Contents Contract uitzendmedewerker: vraag & antwoord... 3 Hoe ziet je contract als uitzendmedewerker eruit?... 3 Wanneer maken we je contract?... 3 Wie is je werkgever

Nadere informatie

ABVV Interim Samen sterk

ABVV Interim Samen sterk Interim ABVV Samen sterk INHOUD AAN DE SLAG 4 DE ARBEIDSOVEREENKOMST 6 LOON & VERGOEDINGEN 9 PREMIES 10 ARBEIDSDUUR 12 VEILIGHEID & GEZONDHEID 14 ZIEKTE 16 BETAALDE AFWEZIGHEDEN 18 VOORDELEN SOCIAAL FONDS

Nadere informatie

25-dagen regeling voor occasioneel werk

25-dagen regeling voor occasioneel werk Jobstudenten 25-dagen regeling voor occasioneel werk Wetgeving Titel VII van wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. Art. 17 van kb van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van

Nadere informatie

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Definitie Extra's zijn werknemers die met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of voor een bepaald werk in dienst worden genomen, voor een maximumduur van

Nadere informatie

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302 bijwerking: september 2013 - doc.nr. 204 Extra s Opgelet! Vanaf 1 oktober 2013 zullen belangrijke nieuwigheden van kracht worden

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... 1 Hoe inschrijven op student @ work?... 2 Belang van het attest!... 2 Wat na het afstuderen?... 2

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Mag u werken als bruggepensioneerde?

Infoblad - werknemers Mag u werken als bruggepensioneerde? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen neem contact op met de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen 1. Op hoeveel vakantiedagen heeft u als volledig werkloze recht in 2013? In 2013 mag u 4 weken vakantie nemen, wat overeenkomt met

Nadere informatie

Zevende scenario Maandelijkse aangifte van arbeid als werknemer tewerkgesteld in een beschermde werkplaats

Zevende scenario Maandelijkse aangifte van arbeid als werknemer tewerkgesteld in een beschermde werkplaats Zevende scenario Maandelijkse aangifte van arbeid als werknemer tewerkgesteld in een beschermde werkplaats Inleiding 1 - Inleiding Door deze aangifte maakt u maandelijks aan de sector werkloosheid de gegevens

Nadere informatie

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC ).

PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC ). PARITAIR SUBCOMITÉ VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC 318.02). COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VAN 29 MAART 2001 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN VIJF AANVULLENDE

Nadere informatie

Sector van de vlasbereiding

Sector van de vlasbereiding Sector van de vlasbereiding 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De meeste zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

19/10/2011 ACTIVA. Petra Dombrecht Stafmedewerker Lokale Economie en Werkgelegenheid. Inhoudstafel

19/10/2011 ACTIVA. Petra Dombrecht Stafmedewerker Lokale Economie en Werkgelegenheid. Inhoudstafel ACTIVA Petra Dombrecht Stafmedewerker Lokale Economie en Werkgelegenheid Inhoudstafel 1. Toepasselijke basiswetgeving 2. Wat is Activa? 3. RVA activering en OCMW activering 4. Werkuitkering 5. RSZ-vermindering

Nadere informatie

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel...

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 4 De hierna vermelde CAO

Nadere informatie

1. Wie komt in aanmerking als student?

1. Wie komt in aanmerking als student? Studentenbrochure 2014 1. Wie komt in aanmerking als student? Volgende jongeren kunnen worden tewerkgesteld met een studentenovereenkomst: studenten van 18 jaar en ouder. studenten van jonger dan 18 jaar

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE: FLEXI-JOBS. 1 januari 2018

TECHNISCHE FICHE: FLEXI-JOBS. 1 januari 2018 TECHNISCHE FICHE: FLEXI-JOBS 1 januari 2018 Werknemers die al vier vijfden werken en daarop volledige sociale lasten betalen, kunnen in bepaalde sectoren bijverdienen om piekmomenten op te vangen. Op die

Nadere informatie

Wat is de invloed van een artistieke activiteit op uw volledige werkloosheid?

Wat is de invloed van een artistieke activiteit op uw volledige werkloosheid? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVAkantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Wat is de invloed van

Nadere informatie

AANVULLENDE VAKANTIE AAN HET BEGIN OF BIJ DE HERVATTING VAN DE ACTIVITEIT

AANVULLENDE VAKANTIE AAN HET BEGIN OF BIJ DE HERVATTING VAN DE ACTIVITEIT AANVULLENDE VAKANTIE AAN HET BEGIN OF BIJ DE HERVATTING VAN DE ACTIVITEIT In België werd het recht op dagen tot voor kort volledig bepaald op basis van de prestaties die de werknemer in het jaar ervoor

Nadere informatie

Bloementeelt

Bloementeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450001 Bloementeelt Eindejaarspremie... 1 Bijkomend vakantiegeld... 1 Getrouwheidspremie... 4 Anciënniteitstoeslag... 4 Ecocheques... 4 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Achtste scenario Maandelijkse aangifte van arbeid in het kader van een activeringsprogramma

Achtste scenario Maandelijkse aangifte van arbeid in het kader van een activeringsprogramma Achtste scenario Maandelijkse aangifte van arbeid in het kader van een activeringsprogramma Inleiding 1 - Inleiding Met een "Maandelijkse aangifte van arbeid in een programma ter activering van de werkloosheid"

Nadere informatie

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik

Out Sim. Handleiding te lezen voor gebruik Out Sim Handleiding te lezen voor gebruik Om tot een eenvormig statuut voor arbeiders en bedienden te komen, moeten er vanaf 1 januari 2014 nieuwe regels worden toegepast ingeval van beëindiging van een

Nadere informatie

Bloementeelt

Bloementeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450001 Bloementeelt Eindejaarspremie... 1 Bijkomend vakantiegeld... 1 Getrouwheidspremie... 4 Anciënniteitstoeslag... 4 Ecocheques... 4 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

www.weerwerkpremie.be

www.weerwerkpremie.be www.weerwerkpremie.be Handleiding bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juni 2005 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 6/2005 Inhoud Woord vooraf 2 1. Op wie is de maatregel van toepassing? 3

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 Vrije visie, eigen stem V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2017/01 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 De schalen van de bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie

100% info. Praktische gids voor de uitzendkracht. We make it. Humanly Possible

100% info. Praktische gids voor de uitzendkracht. We make it. Humanly Possible 100% info Praktische gids voor de uitzendkracht We make it Humanly Possible 2 Welkom Tof dat je bij Manpower aan de slag gaat! We zijn blij dat we er weer een goede medewerker bij hebben en we gaan er

Nadere informatie

WERK GEVONDEN WAAROP LETTEN?

WERK GEVONDEN WAAROP LETTEN? WERK GEVONDEN WAAROP LETTEN? Werk gevonden, waarop letten? Alvorens je handtekening op een arbeidsovereenkomst te plaatsen, ga je het best een aantal zaken na. Want het ene contract is het andere niet.

Nadere informatie

Een themaschrift over beleid en regelgeving voor Cultuur- en Gemeenschapscentra

Een themaschrift over beleid en regelgeving voor Cultuur- en Gemeenschapscentra Een themaschrift over beleid en regelgeving voor Cultuur- en Gemeenschapscentra A R T I S J O K Niet: WIE gaat dat betalen? Maar wel: HOE moeten we betalen? Artiesten, losse medewerkers en (artistieke)

Nadere informatie

PROCEDURE ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WEGENS GEBREK AAN WERK ARBEIDERS

PROCEDURE ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WEGENS GEBREK AAN WERK ARBEIDERS PROCEDURE ECONOMISCHE WERKLOOSHEID WEGENS GEBREK AAN WERK ARBEIDERS 1. ALGEMEEN a. Duur De wet biedt de werkgever de mogelijkheid om ingeval van tijdelijke werkloosheid bij gebrek aan werk de uitvoering

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TER VAN 27 NOVEMBER 1981 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN SOCIALE VOORDELEN TEN LASTE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE UITZENDKRACHTEN ---------------------------------------------

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht?

Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht? Infoblad - werknemers Waarop heeft een deeltijdse werknemer recht? Wanneer bent u een deeltijdse werknemer? U bent een "deeltijdse werknemer" wanneer: u volgens uw contract per week minder uren moet werken

Nadere informatie

Sociale Inschakelingseconomie SINE

Sociale Inschakelingseconomie SINE Sociale Inschakelingseconomie SINE Petra Dombrecht Stafmedewerker Lokale Economie en Werkgelegenheid Inhoudstafel 1. Toepasselijke wetgeving 2. Doelstelling 3. Betrokken partijen 4. Werkgever: - voordelen

Nadere informatie

IN TE VULLEN DOOR DE UITBETALINGSINSTELLING : 1 ste aanvraag RU VW... datumstempel WB

IN TE VULLEN DOOR DE UITBETALINGSINSTELLING : 1 ste aanvraag RU VW... datumstempel WB De werknemer die uitkeringen wil genieten moet dit formulier, na de periode gedekt door loon, onmiddellijk indienen bij zijn uitbetalingsinstelling. De werknemer die een vergoeding n.a.v. de beëindiging

Nadere informatie

NIEUWE BAREMA S. op basis van beroepservaring. Vanaf 1 juli wijzigen de barema s. en de middelgrote levensmiddelenbedrijven:

NIEUWE BAREMA S. op basis van beroepservaring. Vanaf 1 juli wijzigen de barema s. en de middelgrote levensmiddelenbedrijven: BBTK NUMMER 2 NOVEMBER 2010 Informatiekrantje van BBTK voor het winkelpersoneel van de Zelfstandige Kleinhandel en de Middelgrote Levensmiddelenbedrijven OOG VOOR DETAIL NIEUWE BAREMA S op basis van beroepservaring

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR

INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR AANGIFTE SOCIALE RISICO'S INSTRUCTIES VOOR DE WERKGEVER ASR A S R Kwartaal:2013-04 Werkloosheid Inhoudstafel Inleiding... 5 Voor wie?... 6 Wanneer?...7 Wat invullen?... 8 Bijkomende informatie... 11 28/11/2013

Nadere informatie

Paritair comité voor de uitzendarbeid en erkende ondernemingen die buurtwerken of diensten leveren

Paritair comité voor de uitzendarbeid en erkende ondernemingen die buurtwerken of diensten leveren Paritair comité voor de uitzendarbeid en erkende ondernemingen die buurtwerken of diensten leveren 3220100 Erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juli 2005 (76.404)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

[2010-03-12] CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS KAN TOT EEN BIJKOMENDE KOST VAN 1.666 EUR LEIDEN

[2010-03-12] CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS KAN TOT EEN BIJKOMENDE KOST VAN 1.666 EUR LEIDEN [2010-03-12] CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS KAN TOT EEN BIJKOMENDE KOST VAN 1.666 EUR LEIDEN Indien u tussen 1 januari 2010 en 30 juni 2010 een arbeider ontslaat, kan dit tot een bijkomende kost

Nadere informatie

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs 2 Het is vaak niet eenvoudig om een goed evenwicht te vinden tussen

Nadere informatie

DE CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS

DE CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS DE CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS Sinds het begin van 2010 kan het ontslag van een arbeider tot betaling van een crisispremie aanleiding geven, die voor de onderneming tot een bijkomende kost kan

Nadere informatie

I N F O Augustus 2016

I N F O Augustus 2016 I N F O Augustus 2016 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Conventionele verhogingen vanaf 1 augustus 2016... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden... 2 2.1.3. Arbeiders

Nadere informatie

Een nieuw sociaal statuut voor de kunstenaars

Een nieuw sociaal statuut voor de kunstenaars Een nieuw sociaal statuut voor de kunstenaars Uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Nieuw sociaal statuut kunstenaars WOORD VOORAF Op 1 juli 2003 wordt het nieuw sociaal statuut

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de inkomensgarantie-uitkering?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de inkomensgarantie-uitkering? Infoblad - werknemers Hebt u recht op de inkomensgarantie-uitkering? Waarover gaat dit infoblad? Indien u als werkloze het werk deeltijds hervat, kunt u onder bepaalde voorwaarden boven op uw loon een

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de opvanguitkering voor onthaalouders?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op de opvanguitkering voor onthaalouders? Infoblad - werknemers Hebt u recht op de opvanguitkering voor onthaalouders? Wat is een opvanguitkering? De opvanguitkering is een uitkering die de RVA toekent aan een onthaalouder, indien haar inkomsten

Nadere informatie

Sociaal statuut kunstenaars. werkloosheid

Sociaal statuut kunstenaars. werkloosheid Sociaal statuut kunstenaars werkloosheid nieuwe regeling voor kunstenaars sinds 1.1.2001 niet beïnvloed door nieuwe ontwerpen, (maar wordt mogelijks verder gepreciseerd) toepassingssfeer: alle kunstenaars

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Mag u werken als werkloze met bedrijfstoeslag?

Infoblad - werknemers Mag u werken als werkloze met bedrijfstoeslag? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVA-kantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva..be Infoblad - werknemers

Nadere informatie

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids JANUARI 2019 Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids 1 Openbare autobusdiensten 1.1 Uurlonen chauffeurs (Vlaamse privé-exploitanten) Vanaf 01.11.2018) Anciënniteit

Nadere informatie

ECOCHEQUES Een nieuw middel tot koopkrachtverhoging. Carla Timmermans en Kathelijne Verboomen, 8 en 9 oktober 2009

ECOCHEQUES Een nieuw middel tot koopkrachtverhoging. Carla Timmermans en Kathelijne Verboomen, 8 en 9 oktober 2009 ECOCHEQUES Een nieuw middel tot koopkrachtverhoging Carla Timmermans en Kathelijne Verboomen, 8 en 9 oktober 2009 Eco-cheques en maaltijdcheques Situering : Interprofessioneel akkoord 2009-2010 Geen plaats

Nadere informatie

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken?

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken? Afgestudeerd en nu? Afgestudeerd en nu? Eerst en vooral een feestje, want dat heb je verdiend! En dan ga je nadenken over je toekomst en dan komen de vragen. Hoe dan ook er zijn een aantal zaken waar je

Nadere informatie