Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex."

Transcriptie

1 Bijkomende toelichting bij de CAO van 12 januari 2010 inzake het woonwerkverkeer en de financiële bijdrage door de werkgever in de vervoerkosten van de werknemers in de sociale werkplaatsen. 1. Woonwerkverkeer met het openbaar vervoer a. De trein De geest en de bedoeling van de sectorale CAO is het treinvervoer kosteloos te maken voor de werknemer. Dit wordt mogelijk gemaakt via de derdebetalersovereenkomst met de NMBS waarbij de werkgever 80% en de overheid 20% betaalt. De derdebetalersregeling geldt enkel voor het treinvervoer en enkel voor een treinkaart 2 de klasse. Voor het prijsverschil tussen 1 ste en 2 de klasse is geen tegemoetkoming voorzien door de overheid. De Derde betalersovereenkomst is van toepassing voor de volgende treinkaarten: - Trajecttreinkaarten (eventueel in combinatie met De Lijn, MIVB, TEC); - Nettreinkaarten (eventueel in combinatie met De Lijn, MIVB, TEC); - Railflex (Railflex is enkel beschikbaar voor NMBS-trajecten en kan dus niet gecombineerd worden met de MIVB, TEC of De Lijn). Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex. Wat moet de werkgever doen: Hij sluit een contract af met de NMBS: een derdebetalersovereenkomst Hij betaalt 80% van de treinkaart in 2 de klas. Voldoet de werkgever aan de vermelde voorwaarden, dan past de overheid de resterende 20% van de kostprijs bij. De werknemers hoeven dus zelf niets meer te betalen en de werkgever hoeft het resterende deel ook niet zelf bij de overheid terug te vorderen maar dit wordt door de overheid rechtsreeks aan de NMBS overgemaakt. De derdebetalersovereenkomst moet afgesloten worden ten laatste met ingang van 1 april In praktijk betekent dit dat u vóór 15 maart 2010 zo een overeenkomst moet afsluiten met de NMBS omdat het twee weken duurt voor de regeling effectief ingaat. In de maanden vóór 1 april geldt een tussenkomst van de werkgever van 80%. De werknemer betaalt de resterende 20% zelf. b. De bus, de metro en de tram - CAO nr.19octies NAR De CAO afgesloten in PC heeft niet de bedoeling om bus, tram en metro (De Lijn, TEC, MIVB, ) gratis te maken voor de werknemer. De overheid komt hier immers niet tussen. Voor de vergoeding van de andere openbare vervoermiddelen dan de trein verwijst de sectorale CAO van 29 juni 2009 naar de CAO nr. 19octies. Het woonwerkverkeer met tram, bus, en metro moet dus berekend worden zoals de nationale CAO nr19octies dit bepaalt, maar met een minimum van 80% tussenkomst door de werkgever. Wat houdt dit in? De werkgever betaalt 80% van het Lijnabonnement (kostprijs Lijnabonnement = 211 ).

2 c. Combinatie van openbare vervoersmiddelen trein en tram/bus/metro - CAO nr.19octies NAR en CAO 26 juni 2009 De werkgeversbijdrage wordt voor elke afstand afzonderlijk (en dus voor elk vervoermiddel apart) berekend volgens de regeling die van toepassing is op het betreffende vervoermiddel. Wat houdt dit in? Als in combinatie met de trein gebruik wordt gemaakt van andere openbare vervoermiddelen zoals tram, bus en metro, kan er één overeenkomst met de NMBS afgesloten worden. Voor de trein geldt dan de derdebetalersregeling waardoor het treinvervoer kosteloos wordt voor de werknemer en de werkgever 80 % betaalt. Voor de andere openbare vervoermiddelen wordt in de regeling 80% aangerekend aan de werkgever, overeenkomstig de tabel met forfaitaire bedragen opgenomen in artikel 3 van de CAO nr.19octies. Goedkoopst is te voorzien in een Lijn-abonnement in combinatie met trein voor 151, waarvan 80% betaald door de werkgever en 20 % door de werknemer te betalen. Uitzondering hierbij is de MIVB: In haar streven om de Kyoto-normen te halen, heeft de regering stappen ondernomen om de CO2 uitstoot te verminderen. Dit deed zij o.m. met de uitbreiding van het gratis woonwerkverkeer naar de MIVB in combinatie met de trein. De 20% tegemoetkoming van de overheid heeft bijgevolg betrekking op het gedeelte "trein" in 2de klas én het gedeelte MIVB. Voor de trajecten van De Lijn of TEC die gecombineerd worden met de Treinkaart is geen tegemoetkoming voorzien door de overheid. Opgelet: De 80/20% regeling is enkel van toepassing op de MIVB als dit in combinatie met een NMBS-abonnement wordt afgesloten. Een MIVB-abonnement in exclusief gebruik (dus niet gecombineerd met een treinkaart) valt niet onder de derdebetalersregeling maar onder de regeling in de CAO nr.19octies. Wat moet de werkgever doen: Eens de werkgever een derdebetalersovereenkomst met de NMBS heeft afgesloten, moet de werknemer zelf de juiste treinkaart aanschaffen, eventueel in combinatie met bus- of tramvervoer. De NMBS zal de werkgever voor 80% van de kosten van het treinvervoer (2de klas) en desgevallend het vervoer middels MIVB factureren, de overheid betaalt de overige 20% direct aan de NMBS. De werknemer betaalt zelf aan het loket voor het traject met bus en/of tram (anders dan MIVB), gecombineerd met de treinkaart. Dit bedrag vindt de werkgever niet op de factuur van de NMBS terug. Voor het deel bus/tram betaalt de werkgever de tussenkomst zoals voorzien in CAO nr. 19octies met een minimum van 80%. 2. Woonwerkverkeer met een gemotoriseerd privé-vervoermiddel CAO 29 juni 2009 De bijdrage van de werkgever in de kosten voor het woon-werkverkeer met een gemotoriseerd privé-vervoermiddel is 0. Indien een gunstigere regeling bestaat op ondernemingsniveau, blijft deze regeling bestaan en van toepassing. Dit geldt ook voor alle andere vervoersmiddelen waar de werkgever in tussenkomt.

3 3. Woonwerkverkeer met de fiets als privé-vervoermiddel CAO 29 juni 2009 De fietsvergoeding geldt vanaf de eerste kilometer. Deze vergoeding geldt voor alle gereden kilometers, dus heen en terug tussen de verblijfplaats van de werknemer en de plaats van tewerkstelling. De fietsvergoeding is fiscaal vrijgesteld tot 0,20 euro per km (Economische Herstelwet van 29 maart 2009) maar wat de RSZ betreft is de fietsvergoeding maar vrijgesteld tot 0,15 euro per km. In de RSZ-reglementering blijft het maximumbedrag dus nog steeds 0,15 euro per afgelegde kilometer. Bijgevolg moet voor een fiscaal vrijgestelde fietsvergoeding van 0,20 euro op 0,05 euro de gewone werkgevers- en werknemersbijdragen voor de RSZ worden betaald. Er is wel een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 november 1969 dat de vrijstelling van de bijdrage voor sociale zekerheid aanpast tot 0,20 euro per km. Bedoeling was om dit vanaf 01/01/2010 in werking te laten treden maar dit is nog niet gelukt omdat het KB nog niet gepubliceerd is en bijgevolg nog niet van kracht is. Verwacht wordt dat het wel snel gepubliceerd gaat worden en retroactief gaat gelden vanaf 01/01/2010. Maar voorlopig is het er nog niet en geldt de RSZvrijstelling dus nog steeds maar tot 0,15 euro per km. De fiscale vrijstelling en de vrijstelling van de sociale zekerheidsbijdragen gelden voor de heen- en terugreis. De fietsvergoeding mag niet forfaitair worden doorgeven. Wie forfaitair aangeeft krijgt geen vrijstelling van belasting. Er wordt uitbetaald per gewerkt dag, dit betekent dat het aantal gewerkte dagen maandelijks moet doorgegeven worden, en dat op basis daarvan de fietsvergoeding berekend wordt. Een elektrische fiets wordt beschouwd als een fiets. Een snorfiets (vb. Solex, ) wordt beschouwd als een gemotoriseerd voertuig. Afrondingsregels De vergoeding van de werkgever geldt per volle kilometer. De werkgever kan de meters na de kilometer dus weglaten of hij kan eigen afrondingsregels invoeren. 4. Traject woonwerkverkeer via een combinatie van een openbaar en een privé- vervoermiddel of via een combinatie van privé-vervoermiddelen CAO nr.19octies NAR en CAO 26 juni 2009 Wanneer de werknemer voor zijn woonwerkverkeertraject gebruik maakt van een combinatie van een openbaar vervoermiddel en een fiets, dan wordt de tussenkomst van de werkgever voor elk deel van het traject vergoed overeenkomstig de regeling ter zake. De werkgeversbijdrage wordt voor elke afstand afzonderlijk (en dus voor elk vervoermiddel apart) berekend. Voorbeeld: Gaat een werknemer met de fiets naar het station om daar de trein te nemen, dan zal voor de verschillende vervoermiddelen de daarbij behorende vergoeding verschuldigd zijn: Voor de fiets: 0,20 euro per kilometer.

4 Voor de trein: 100% terugbetaling via de derdebetalersovereenkomst 5. Verklaring op eer en registratie vervoermiddel Het vervoermiddel dat beschouwd wordt als het regelmatige vervoermiddel (verklaring op eer) wordt betaald door de werkgever conform de CAO. - Indien een werknemer in de praktijk niet dagelijks met de fiets komt, ligt de keuze bij de werkgever om enkel de effectief gefietste werkdagen te betalen, of alle gewerkte dagen een fietsvergoeding te betalen. In het laatste geval is de registratie beperkt, wat een administratief voordeel kan opleveren. - Een werknemer neemt een jaarabonnement op de Lijn. Het abonnement wordt conform de CAO terugbetaald aan 80% door de werkgever. Indien een werknemer beslist om in de loop van het jaar ook met de fiets te komen als de zon schijnt, met de bus als het waait en met de auto als het regent. Wat moet er dan gebeuren? De werknemer zal zich in hoofdzaak verplaatsen met de bus en wordt hiervoor ook vergoed. Indien de persoon zelf kiest om een ander vervoermiddel te gebruiken, wordt hij hiervoor niet vergoed. 6. Extra-info voor de werknemer rond de belastbaarheid van de woonwerkvergoeding De woonwerkverkeervergoeding van de werkgever is binnen bepaalde grenzen vrijgesteld van belastingen voor de werknemer. Dit is enkel mogelijk als de werknemer zijn werkelijke beroepskosten niet bewijst maar gebruik maakt van het wettelijk beroepsonkostenforfait. De maximale vrijstelling verschilt naargelang het gebruikte vervoersmiddel. Openbaar vervoer: Als de werknemer het openbaar vervoer gebruikt dan is de vrijstelling 100% van de werkgeversbijdrage. (Tenzij de kosten lager zijn dan de werkgeversbijdrage: dan is de vrijstelling gelijk aan de kosten). Als de werkgever het derdebetalerssysteem met de NMBS toepast, heeft hij de werknemer geen vergoeding uitgekeerd en heeft de werknemer niets betaald voor de trein. Toch zal de werknemer op zijn loonfiche een vergoeding vinden, precies alsof de werkgever die aan hem had betaald, en dat bedrag moet hij bij code 1255 (of 2255) overnemen, precies alsof hij dat aan de NMBS had betaald. Georganiseerd gemeenschappelijk vervoer (op de belastingsfiche is dit collectief vervoer ): Maakt de werknemer gebruik van gemeenschappelijk vervoer dat door de werkgever wordt ingelegd, dan is de reiskostenvergoeding vrijgesteld tot maximum de prijs van een treinabonnement in eerste klas voor dezelfde afstand tussen de vertrekplaats en de bestemming van het collectief vervoer. Ook carpooling valt hieronder, ongeacht wie de eigenaar is van het voertuig waarmee gecarpoold wordt. Het eigen vervoer (bijvoorbeeld de auto of de moto): Dan worden reiskostenvergoedingen vrijgesteld tot 350 euro (inkomsten 2008, aanslagjaar 2009) indien de werknemer gebruik maakt van het wettelijk kostenforfait. Concreet moet hij op zijn belastingaangifte telkens twee bedragen aangeven. Onder punt a) het totale bedrag van de ontvangen reiskostenvergoeding en onder

5 punt b) het vrijgestelde deel van die vergoeding. Het verschil tussen beide wordt door de fiscus toegevoegd aan het belastbaar inkomen. Met de fiets naar het werk: De werknemer krijgt hiervoor een fietsvergoeding van de werkgever en dan kan hij genieten van een bijzondere vrijstellingsregel. Fietsvergoedingen zijn namelijk belastingvrij voor zover ze niet hoger liggen dan 0,20 euro per kilometer. Er is geen beperking van het aantal kilometer. De vergoeding moet de werknemer niet opnemen in zijn aangifte. Betaalt de werkgever een hogere vergoeding, dan wordt het stuk boven 0,15 euro wel belast. Enkel dat stuk moet de werknemer opnemen in zijn aangifte. Forfaitaire maandelijkse vergoedingen worden slechts beperkt vrijgesteld (350 euro) Deze vrijstellingsregelingen gelden dus alleen voor werknemers die gebruik maken van het wettelijk beroepsonkostenforfait. De werknemer mag ook verschillende vrijstellingsregelingen combineren als hij met verschillende vervoersmiddelen naar het werk gaat (bijvoorbeeld eerst met de fiets naar het station en dan met de trein en bus tot aan het werk). Voor belastingplichtigen die hun werkelijke beroepskosten bewijzen, zijn reisonkostenvergoedingen altijd belastbaar. 7. Mobiliteitsscan (Mobiscan) en Provinciale mobiliteitspunten Een mobiscan analyseert de bereikbaarheid van een bedrijf/bedrijvenzone en brengt de mobiliteitsstromen van de personeelsleden in kaart. Op basis van deze gegevens stelt het Provinciale mobiliteitspunt een lijst met mogelijke maatregelen op die het bedrijf of de bedrijvenzone kan nemen om de mobiliteit van haar personeelsleden efficiënter te organiseren. Een mobiscan is een gratis service, op voorwaarde dat het bedrijf minstens een van de voorgestelde maatregelen toepast (vrij te kiezen). In elke provincie staan Provinciale Mobiliteitspunten ter beschikking van bedrijven die het woonwerkverkeer van of naar hun bedrijfslocatie op een duurzamere manier willen organiseren. Als een werkgever rond mobiliteit wilt werken in zijn bedrijf kan het, samen met een mobiscan, een belangrijke eerste stap zijn. Een werkgever krijgt er een gratis alomvattende dienstverlening, op maat van het bedrijf. Op leest u wat het (gratis) aanbod is van de provinciale mobiliteitspunten. U vindt er ook de contactgegevens per provincie. Mogelijks komen een aantal maatregelen ook in aanmerking voor een subsidiëring via het Pendelfonds De provinciale mobiliteitspunten zullen dit samen met u bekijken. Regelgeving Collectieve arbeidsovereenkomst nr.19octies, gesloten in de Nationale Arbeidsraad op 20 februari 2009 tot wijziging van de CAO nr. 19ter van 5 maart 1991 tot vervanging van de CAO nr. 19 van 26 maart 1975 betreffende de financiële bijdrage van de werkgever in de prijs van het vervoer van de werknemers. CAO van 12 januari 2010 inzake het woon-werkverkeer en de financiële bijdrage van de werkgever in de vervoerskosten van de werknemers in de sociale werkplaatsen.

Werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer PC 329.01: bedragen vanaf 1 februari 10

Werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer PC 329.01: bedragen vanaf 1 februari 10 Werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer PC 329.01: bedragen vanaf 1 februari 10 Verplaatsingsmiddel Prijs volgens afstand Verplichte tussenkomst Forfaitaire prijs Openbaar vervoer Minimumafstand Privéverplaatsing

Nadere informatie

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2012)

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2012) WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2012) Voor de verplaatsingen die de arbeiders en bedienden in de bouw doen, is in vele gevallen

Nadere informatie

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 juli 2014)

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 juli 2014) WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 juli 2014) Voor de verplaatsingen die de arbeiders en bedienden in de bouw doen, is in vele gevallen

Nadere informatie

MOBILITEIT EN VERPLAATSINGSKOSTEN VOOR DE BOUWVAKARBEIDERS NIEUWE REGELING VANAF 1 OKTOBER 2007

MOBILITEIT EN VERPLAATSINGSKOSTEN VOOR DE BOUWVAKARBEIDERS NIEUWE REGELING VANAF 1 OKTOBER 2007 MOBILITEIT EN VERPLAATSINGSKOSTEN VOOR DE BOUWVAKARBEIDERS NIEUWE REGELING VANAF 1 OKTOBER 2007 Vanaf 1 oktober 2007 wordt de regeling van de mobiliteitsvergoeding in de bouw flink gewijzigd. De mobiliteitsvergoeding

Nadere informatie

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2017)

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2017) WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2017) Voor de verplaatsingen die de arbeiders en bedienden in de bouw doen, is in vele gevallen

Nadere informatie

Hebben de navolgende interprofessionele organisaties van werkgevers en werknemers

Hebben de navolgende interprofessionele organisaties van werkgevers en werknemers COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19/9 VAN 23 APRIL 2019 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN DE PRIJS VAN HET EMEENSCHAPPELIJK OPENBAAR VERVOER VAN DE WERKNEMERS, GEWIJZIGD DOOR DE

Nadere informatie

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2019)

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2019) WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 1 februari 2019) Voor de verplaatsingen die de arbeiders en bedienden in de bouw doen, is in vele gevallen

Nadere informatie

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 8 maart 2010

WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 8 maart 2010 WERKGEVERSTEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VAN BOUWVAKARBEIDERS EN BEDIENDEN (bijgewerkt tot en met 8 maart 2010 Voor de verplaatsingen die de arbeiders en bedienden in de bouw doen, is in vele gevallen

Nadere informatie

BOUWSECTOR - TEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VOOR ARBEIDERS EN BEDIENDEN REGELING VANAF 1 JULI 2009.

BOUWSECTOR - TEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VOOR ARBEIDERS EN BEDIENDEN REGELING VANAF 1 JULI 2009. BOUWSECTOR - TEGEMOETKOMINGEN IN DE REISKOSTEN VOOR ARBEIDERS EN BEDIENDEN REGELING VANAF 1 JULI 2009. Voor de verplaatsingen die de arbeiders en bedienden in de bouw doen, een tegemoetkoming in de reiskosten

Nadere informatie

PARITAIR COMITE VOOR DE OPVOEDINGS- EN HUISVESTINGSINRICHTINGEN EN DIENSTEN VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PC )

PARITAIR COMITE VOOR DE OPVOEDINGS- EN HUISVESTINGSINRICHTINGEN EN DIENSTEN VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PC ) Informatief 2009/078 - bijlage 2 PARITAIR COMITE VOOR DE OPVOEDINGS- EN HUISVESTINGSINRICHTINGEN EN DIENSTEN VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PC 319.01) Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 mei 2009 inzake

Nadere informatie

Externe diensten voor bescherming en preventie op het werk. Voordelen in natura... 2

Externe diensten voor bescherming en preventie op het werk. Voordelen in natura... 2 Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten 3300008 Externe diensten voor bescherming en preventie op het werk Voordelen in natura... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 januari 2009

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 december 2012 betreffende de werkgeverstegemoetkoming in de vervoerskosten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 december 2012 betreffende de werkgeverstegemoetkoming in de vervoerskosten PARITAIR SUBCOMITE VOOR DE DIENSTEN VOOR GEZINS- EN BEJAARDENHULP VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP (PSC 318.02) Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 december 2012 betreffende de werkgeverstegemoetkoming in

Nadere informatie

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen.

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen. Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 www.claeysengels.be info@claeysengels.be VERPLAATSINGSKOSTEN TUSSEN DE WOONPLAATS EN DE VASTE PLAATS VAN TEWERKSTELLING www.iuslaboris.com

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 OCTIES VAN 20 FEBRUARI 2009 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 OCTIES VAN 20 FEBRUARI 2009 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 OCTIES VAN 20 FEBRUARI 2009 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN DE PRIJS VAN HET VERVOER VAN DE WERKNEMERS -------------------- Gelet op de wet

Nadere informatie

Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Juli 2016 Onderwerp: Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Nadere informatie

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen.

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be www.claeysengels.be Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Nadere informatie

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Fiets je rijk Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Om te stimuleren dat werknemers op de fiets naar het werk rijden, stelt de wet van 8 augustus 1997 de vergoeding voor werknemers die met de

Nadere informatie

Algemeen. Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit. PC Vervoerskosten en mobiliteit 07/2014

Algemeen. Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit. PC Vervoerskosten en mobiliteit 07/2014 PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 07/2014 29.10.2007 Rev8. 22.04.2014 Juridische dienst info@salar.be De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte

Nadere informatie

vervoerkosten horeca

vervoerkosten horeca vervoerkosten horeca Folder_transport_HORECA_2012_NL.indd 1 04/03/12 09:20 Folder_transport_HORECA_2012_NL.indd 2 04/03/12 09:20 Vervoerkosten woon-werk verkeer De werkgever komt financieel tussen in de

Nadere informatie

Woon-werkverkeer bedienden Werkgeverstussenkomst op 1 februari 2019

Woon-werkverkeer bedienden Werkgeverstussenkomst op 1 februari 2019 MAANDELIJKSE INFO SOCIAAL FEBRUARI 02-2019 Woon-werkverkeer bedienden Werkgeverstussenkomst op 1 februari 2019 De stussenkomst in de privévervoerskosten van de bedienden (APCB 200) voor het woonwerkverkeer

Nadere informatie

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel...

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 4 De hierna vermelde CAO

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19/

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19/ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19/9 ------------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 23 april 2019 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

11-2014 FISCALE GIDS ALD COMPANYBIKE & ALD POOLBIKE

11-2014 FISCALE GIDS ALD COMPANYBIKE & ALD POOLBIKE 11-2014 FISCALE GIDS ALD COMPANYBIKE & ALD POOLBIKE FISCALE ASPECTEN VAN DE BEDRIJFSFIETS ALD Automotive biedt u twee oplossingen met bedrijfsfietsen: ALD companybike: u financiert een fiets als professioneel

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit Rev Juridische dienst

expertise binnen handbereik Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit Rev Juridische dienst 29.10.2007 Rev. 11.12.2015 Juridische dienst info@salar.be PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 12/2015 De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte

Nadere informatie

C A R P O O L I N G. Inhoud. Wettelijke omschrijving. Voordelen Verzekeringen. Stimuli van de overheid

C A R P O O L I N G. Inhoud. Wettelijke omschrijving. Voordelen Verzekeringen. Stimuli van de overheid C A R P O O L I N G Wettelijke omschrijving Inhoud Voordelen Verzekeringen Stimuli van de overheid Wettelijke omschrijving Definitie Carpooling : minstens twee werknemers een zelfde voertuig delen om een

Nadere informatie

Woon-werkverkeer en mobiliteit

Woon-werkverkeer en mobiliteit Woon-werkverkeer en mobiliteit Onze filosofie Met de fiets Met openbaar vervoer Met gemotoriseerd privé-vervoer Met gecombineerd vervoer Onze filosofie Binnen het kader van het ruimtelijk masterplan van

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten 1/9 Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2011, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten Artikel 1. TITEL I TOEPASSINGSGEBIED Deze collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen 3150200 Luchtvaartmaatschappijen Jaarlijkse recurrente premie of gelijkwaardig... 2 Ecocheques of gelijkwaardig... 2 Ploegenpremie voor arbeid in variabele uurroosters in opeenvolgende ploegen... 2 Maaltijdcheques...

Nadere informatie

beroepskosten 1 BBB info ajr KOSTEN forfaitaire beroepskosten bezoldigingen werknemers forfaitaire beroepskosten bezoldigingen werknemers

beroepskosten 1 BBB info ajr KOSTEN forfaitaire beroepskosten bezoldigingen werknemers forfaitaire beroepskosten bezoldigingen werknemers KOSTEN bewezen kosten (art. 49WIB92) of het forfait (automatisch toegekend) supplementair forfait verre verplaatsingen : - enkel mogelijk voor niet kostenbewijzers een speciaal forfait is van toepassing

Nadere informatie

Tussenkomst in de vervoerskosten en mobiliteitsvergoeding voor de bouwarbeiders vanaf 1 juli 2014

Tussenkomst in de vervoerskosten en mobiliteitsvergoeding voor de bouwarbeiders vanaf 1 juli 2014 Tussenkomst in de vervoerskosten en mobiliteitsvergoeding voor de bouwarbeiders vanaf 1 juli 2014 De toekenningsregels van de mobiliteits- en verplaatsingsvergoedingen werden ingevolge het sectoraal akkoord

Nadere informatie

PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2014

PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2014 PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 02/2014 29.10.2007 Rev7. 14.02.2014 Juridische dienst info@salar.be De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 TER VAN 5 MAART 1991 TOT VERVAN- GING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 TER VAN 5 MAART 1991 TOT VERVAN- GING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 TER VAN 5 MAART 1991 TOT VERVAN- GING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 VAN 26 MAART 1975 BETREFFENDE DE FINANCIELE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN DE PRIJS

Nadere informatie

Fiscale handleiding voor de carpooler

Fiscale handleiding voor de carpooler Inkomsten 2014 Aangifte 2015 Fiscale handleiding voor de carpooler Met deze handleiding helpen wij jou aan het fiscale voordeel waar je als carpooler recht op hebt. We overlopen met jou de verschillende

Nadere informatie

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2016 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2016 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 02/2016 29.10.2007 Rev. 01.03.2016 Juridische Dienst Algemeen Voor de verplaatsingen voor het woon-werkverkeer in de bouwsector (PC 124.00) zijn er 2 soorten tussenkomsten

Nadere informatie

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2017 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2017 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 02/2017 29.10.2007 Rev. 04.08.2017 Juridische Dienst Algemeen Voor de verplaatsingen voor het woon-werkverkeer in de bouwsector (PC 124.00) zijn er 2 soorten tussenkomsten

Nadere informatie

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2018 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit

expertise binnen handbereik PC Vervoerskosten en mobiliteit 02/2018 Algemeen Verplaatsingskosten (sociaal abonnement) Mobiliteit PC 124.00 Vervoerskosten en mobiliteit 02/2018 29.10.2007 Rev. 26.03.2018 Juridische Dienst Algemeen Voor de verplaatsingen voor het woon-werkverkeer in de bouwsector (PC 124.00) zijn er 2 soorten tussenkomsten

Nadere informatie

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27

Nadere informatie

Paritair Comité voor de casinobedienden

Paritair Comité voor de casinobedienden 2170000 Paritair Comité voor de casinobedienden kledingsfonds... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 oktober 1976... 2 Bijdrage van de werkgever in de vervoerkosten van de werknemers... 3 Collectieve

Nadere informatie

TRANSPORTVERGOEDING. Owner : Human Resources. Location: NA

TRANSPORTVERGOEDING. Owner : Human Resources. Location: NA TRANSPORTVERGOEDING Owner : Human Resources Location : NA De inlichtingen van dit document zijn eigendom van en reproducties, toepassingen of mededelingen aan derden zijn streng verboden zonder schriftelijke

Nadere informatie

Paritair comité voor de uitzendarbeid en erkende ondernemingen die buurtwerken of diensten leveren

Paritair comité voor de uitzendarbeid en erkende ondernemingen die buurtwerken of diensten leveren Paritair comité voor de uitzendarbeid en erkende ondernemingen die buurtwerken of diensten leveren 3220100 Erkende ondernemingen die buurtwerken of -diensten leveren Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Versie 11-03-2011 DEEL VI Titel II Hoofdstuk VI Tegemoetkoming in de vervoerskosten Inhoudstafel

Versie 11-03-2011 DEEL VI Titel II Hoofdstuk VI Tegemoetkoming in de vervoerskosten Inhoudstafel Versie 11-03-2011 DEEL VI Titel II Hoofdstuk VI Tegemoetkoming in de vervoerskosten Inhoudstafel 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Het gebruik van het openbaar vervoer 2.1 Algemeen 2.2 Principe

Nadere informatie

Het mobiliteitsbudget: een betere mobiliteit met minder kosten. Green Car Policy, 16 en 18 oktober 2012 BIM

Het mobiliteitsbudget: een betere mobiliteit met minder kosten. Green Car Policy, 16 en 18 oktober 2012 BIM Het mobiliteitsbudget: een betere mobiliteit met minder kosten Green Car Policy, 16 en 18 oktober 2012 BIM page 2 OVERZICHT Herinnering : fiscaliteit van werkgebonden mobiliteit Mobiliteitsbudget page

Nadere informatie

Versie 11-02-2016 DEEL VI Titel II Hoofdstuk VI Tegemoetkoming in de vervoerskosten Inhoudstafel

Versie 11-02-2016 DEEL VI Titel II Hoofdstuk VI Tegemoetkoming in de vervoerskosten Inhoudstafel Versie 11-02-2016 DEEL VI Titel II Hoofdstuk VI Tegemoetkoming in de vervoerskosten Inhoudstafel 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Het gebruik van het openbaar vervoer 2.1 Algemeen 2.2 Principe

Nadere informatie

Houthandel. Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3

Houthandel. Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 6

Nadere informatie

FISCALE ASPECTEN VAN VERPLAATSINGEN

FISCALE ASPECTEN VAN VERPLAATSINGEN PRAKTISCHE GIDS BEDRIJFSVERVOERPLAN Praktische aanbevelingen FISCALE ASPECTEN VAN VERPLAATSINGEN Fiscale aspecten van de woon-werk- en beroepsmatige verplaatsingen 1. DOELSTELLINGEN Er zijn twee belangrijke

Nadere informatie

PC 226: Bedienden van de Transport & Logistieke sector: Loonvoorwaarden van toepassing vanaf

PC 226: Bedienden van de Transport & Logistieke sector: Loonvoorwaarden van toepassing vanaf FLASH Nr.46 07/09/2017 PC 226: Bedienden van de Transport & Logistieke sector: Loonvoorwaarden van toepassing vanaf 01.09.2017 Met ingang van 1 september 2017 worden de lonen verhoogd ten gevolge van de

Nadere informatie

Financieel/fiscaal kader van woon-werk en zakelijke verplaatsingen

Financieel/fiscaal kader van woon-werk en zakelijke verplaatsingen Financieel/fiscaal kader van woon-werk en zakelijke verplaatsingen 1. basisprincipes basisprincipes fiscaliteit Vrijstelling: deel van het loon dat om bepaalde redenen niet wordt belast vb. de tussenkomst

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten 1/7 Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de vervoerkosten TITEL I TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Dossier: Verplaatsingskosten: sociale en fiscale behandeling

Dossier: Verplaatsingskosten: sociale en fiscale behandeling Dossier: Verplaatsingskosten: sociale en fiscale behandeling Redactie: Juridische dienst Sociaal Secretariaat EASYPAY, Erkend Sociaal Secretariaat SSE v.z.w. nr. 920-921-922-923-924, Erkend Sociaal Secretariaat

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen VSV basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Bart Desmedt, Traject, 18 april 2013 Opportuniteiten om te werken rond mobiliteit

Nadere informatie

Financieel/fiscaal kader van woon-werk en zakelijke verplaatsingen. Vincent Meerschaert Traject www.traject.be 09 242 32 80 vme@traject.

Financieel/fiscaal kader van woon-werk en zakelijke verplaatsingen. Vincent Meerschaert Traject www.traject.be 09 242 32 80 vme@traject. Financieel/fiscaal kader van woon-werk en zakelijke verplaatsingen Vincent Meerschaert Traject www.traject.be 09 242 32 80 vme@traject.be 1. basisprincipes basisprincipes fiscaliteit Verschillende soorten

Nadere informatie

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement Paritair comité van het cementbedrijf 1060300 Vezelcement Ploegenpremies... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2005 (77.854)... 2 Overuren... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 6 september

Nadere informatie

W at betekent mobiliteitsbudget voor de werknemer? Lieve Michiels Nathalie Van Bauwel

W at betekent mobiliteitsbudget voor de werknemer? Lieve Michiels Nathalie Van Bauwel W at betekent mobiliteitsbudget voor de werknemer? Lieve Michiels Nathalie Van Bauwel Het mobiliteitsbudget 5/11/2013 2 Krachtlijnen van het wetsvoorstel Koen Magerman Wat? In een arbeidsrelatie kiest

Nadere informatie

2. Algemeen 2.1. De aanvraag van een fietsvergoeding gebeurt één keer per jaar (in principe in december voor het daaropvolgende jaar), behalve:

2. Algemeen 2.1. De aanvraag van een fietsvergoeding gebeurt één keer per jaar (in principe in december voor het daaropvolgende jaar), behalve: Vlaamse overheid -97' 4 Omzendbrief DVO/BZ/P&0/2009/10 Aan de personeelsleden van de diensten van de ~laamse overheid Kabinet van de viceminister-president van de Vlaamse Regering en'de Vlaamse minister

Nadere informatie

Fiscale Handleiding voor de Carpooler

Fiscale Handleiding voor de Carpooler 1 Fiscale Handleiding voor de Carpooler 2 Fiscale handleiding voor carpooling voor werknemers Ter promotie van carpoolen als vorm van duurzaam woon-werkverkeer heeft de federale overheid een fiscaal voordeel

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek

Paritair Comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek 2260000 Paritair Comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek Loontoeslagen ploegenarbeidnachtarbeidweekendwerk feestdagen... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

SECTORALE MINIMUMLONEN/STAND- BY VERGOEDINGEN/VERVOERSKOSTEN

SECTORALE MINIMUMLONEN/STAND- BY VERGOEDINGEN/VERVOERSKOSTEN SECTORALE MINIMUMLONEN/STAND- BY VERGOEDINGEN/VERVOERSKOSTEN Minimumlonen A. BEDIENDEN 1. AANVULLEND PARITAIR COMITE VOOR BEDIENDEN (APCB 200) Tabel Bruto minimummaandloon APCB 200 tijdens het eerste jaar

Nadere informatie

BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010

BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010 ONDERRICHTING AAN DE WERKGEVERS 2010-2 BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010 Ingevolge het K.B. van 29/03/2010 B.S. 31/03/2010 tot uitvoering van het

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf

Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf 2150000 Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf Premie voor tijdelijke vermeerdering van werk... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 november 2006 (81.493)... 2 De maaltijdcheques...

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Januari. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking. Werkkleding... 2

Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking. Werkkleding... 2 2220000 Paritair Comité voor de bedienden van de papier- en kartonbewerking Werkkleding... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 17 juni 2009 (94.774)... 2 Vervoer van de bedienden... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

1 Wettelijke en reglementaire grondslagen

1 Wettelijke en reglementaire grondslagen Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Boek 2 Hoofdstuk 6.8 : Tussenkomst van de Staat in de dagelijkse vervoerskosten van het woonwerkverkeer Inhoudstafel 1 Wettelijke en reglementaire grondslagen

Nadere informatie

Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers

Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers Paritair comité voor de textielnijverheid en breiwerk 1200100 Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers Halve overbruggingsploeg... 1 Overbruggingsploegen... 1 Bijkomend vakantiegeld...

Nadere informatie

Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers

Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers Paritair comité voor de textielnijverheid en breiwerk 1200100 Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers Eénmalige premie... 1 Bijkomend vakantiegeld... 1 Maaltijdcheques... 1 Ecocheques...

Nadere informatie

PERSONENWAGENS & BEDRIJFSVOERTUIGEN

PERSONENWAGENS & BEDRIJFSVOERTUIGEN Zaventem, 22 januari 2013 Een nieuw jaar betekent ook weer een nieuwe regelgeving. Na lange discussies en overlegperiodes met de beroepsfederaties is de kogel uiteindelijk door de kerk. In haar Addendum

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Wat is een kostenvergoeding precies?... 1. 2. Vragen en antwoorden over de algemene forfaitaire kostenvergoeding...

Inhoudstafel. 1. Wat is een kostenvergoeding precies?... 1. 2. Vragen en antwoorden over de algemene forfaitaire kostenvergoeding... Inhoudstafel 1. Wat is een kostenvergoeding precies?... 1 1.1. In principe een terugbetaling van kosten door uw vennootschap... 1 1.1.1. U heeft betaald voor uw vennootschap en zij betaalt u dat terug...

Nadere informatie

Paritair Comité voor de diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing

Paritair Comité voor de diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing 2190000 Paritair Comité voor de diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 april 1977 (4.388)... 2 De maaltijdcheques/

Nadere informatie

Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht. 1420400 Terugwinning van allerlei producten

Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht. 1420400 Terugwinning van allerlei producten Paritair Comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420400 Terugwinning van allerlei producten Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector

Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector 3320099 Welzijns- en gezondheidsinrichtingen en diensten waarvoor geen specifieke CAO werd gesloten Voordelen in natura...

Nadere informatie

VOORWOORD 13 HOOFDSTUK 1 IK BEN MOBIEL MET MIJN EIGEN NIEUWE WAGEN PRIVÉ 15

VOORWOORD 13 HOOFDSTUK 1 IK BEN MOBIEL MET MIJN EIGEN NIEUWE WAGEN PRIVÉ 15 MOBIFIS_DO_13001.book Page 3 Thursday, May 2, 2013 8:54 AM INHOUDSTAFEL VOORWOORD 13 HOOFDSTUK 1 IK BEN MOBIEL MET MIJN EIGEN NIEUWE WAGEN PRIVÉ 15 1. Aankoop van een nieuwe auto Btw 15 1.1. Definities

Nadere informatie

Federale en bicommunautaire Socio-culturele organisaties. Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 2 Vevoerkosten...

Federale en bicommunautaire Socio-culturele organisaties. Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 2 Vevoerkosten... Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290300 Federale en bicommunautaire Socio-culturele organisaties Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 2 Vevoerkosten... 3 De hierna

Nadere informatie

Inhoudstafel. Art. 21 Roerende inkomsten-vrijgestelde inkomsten uit: Art 36 Voordelen van alle aard Art 37 Auteurs rechten...

Inhoudstafel. Art. 21 Roerende inkomsten-vrijgestelde inkomsten uit: Art 36 Voordelen van alle aard Art 37 Auteurs rechten... Inhoudstafel Click op de titel of subtitel Art. 21 Roerende inkomsten-vrijgestelde inkomsten uit:... 3 Art 36 Voordelen van alle aard... 4 Art 37 Auteurs rechten... 5 Art 37 bis 2 Deeleconomie... 5 Art

Nadere informatie

HET B2B-AANBOD VAN DE VERVOERSOPERATOREN. Rutger Huybrechts rutger.huybrechts@vsv.be 015 63 14 07

HET B2B-AANBOD VAN DE VERVOERSOPERATOREN. Rutger Huybrechts rutger.huybrechts@vsv.be 015 63 14 07 HET B2B-AANBOD VAN DE VERVOERSOPERATOREN Rutger Huybrechts rutger.huybrechts@vsv.be 015 63 14 07 INHOUD 1. De Lijn 2. MIVB 3. NMBS 4. Taxistop 5. Blue Mobility 6. Andere initiatieven VLAAMSE VERVOERMAATSCHAPPIJ

Nadere informatie

Jaarlijkse premie... 1 Eindejaarspremie... 1 Anciënniteit... 2 Ecocheques... 2 Tussenkomst in de vervoerskosten... 2 Werkkledij...

Jaarlijkse premie... 1 Eindejaarspremie... 1 Anciënniteit... 2 Ecocheques... 2 Tussenkomst in de vervoerskosten... 2 Werkkledij... 2000000 Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden PC 218 wordt opgeheven vanaf 01/04/2015. De gegevens van PC 218 van vóór 01/04/2015 kunnen evenwel steeds geconsulteerd worden via de historiek van

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

P&O Afdeling Belonen. Abonnementen, Vervoerkosten en. Hospitalisatieverzekering

P&O Afdeling Belonen. Abonnementen, Vervoerkosten en. Hospitalisatieverzekering P&O Afdeling Belonen Abonnementen, Vervoerkosten en Hospitalisatieverzekering Overzicht 1. Tussenkomst Woon-werkverkeer 1.1 Openbaar vervoer 1.2 Fietsvergoeding 1.3 Gebruik privéwagen 2. Beroepsverkeer

Nadere informatie

CAO van 26 juni 2015 ( ) Eindejaarspremie in 2015 en 2016 Alle artikels. Geldigheidsduur: 1 januari 2015 tot en met 31 december 2016.

CAO van 26 juni 2015 ( ) Eindejaarspremie in 2015 en 2016 Alle artikels. Geldigheidsduur: 1 januari 2015 tot en met 31 december 2016. 1150000 Paritair Comité voor het glasbedrijf Eindejaarspremie... 1 Ploegenpremies... 1 Arbeid op zondagen en wettelijke feestdagen... 1 Overuren... 2 Feest van de patroonheilige... 2 Vervoerkosten... 3

Nadere informatie

P&O Back Office - Belonen. Abonnementen, Vervoerkosten en. Hospitalisatieverzekering

P&O Back Office - Belonen. Abonnementen, Vervoerkosten en. Hospitalisatieverzekering P&O Back Office - Belonen Abonnementen, Vervoerkosten en Hospitalisatieverzekering Overzicht A. Vervoerkosten 1. Tussenkomst Woon-werkverkeer 1.1 Openbaar vervoer 1.2 Fietsvergoeding 1.3 Gebruik privéwagen

Nadere informatie

Nieuwe tarieven voor werkgeverstussenkomst in vervoerkosten voor treinvervoer en privévervoer vanaf 1 februari 2013.

Nieuwe tarieven voor werkgeverstussenkomst in vervoerkosten voor treinvervoer en privévervoer vanaf 1 februari 2013. WERKGEVERSAFVAARDIGING SECRETARIAAT ANPCB BIJ HET Ravensteinstraat 4 AANVULLEND NATIONAAL PARITAIR 1000 BRUSSEL COMITE VOOR BEDIENDEN rb@vbo-feb.be (ANPCB) Nieuwe tarieven voor werkgeverstussenkomst in

Nadere informatie

Werknemers. Top. Vervangingsinkomsten. Ink. 2012 - AJ 2013 Ink. 2011 AJ 2012 43.620,00

Werknemers. Top. Vervangingsinkomsten. Ink. 2012 - AJ 2013 Ink. 2011 AJ 2012 43.620,00 Beroepsinkomsten - Werknemers - Vervangingsinkomsten - Sociale en culturele vrijstellingen - Kosten eigen aan de werkgever/vennootschap - Aanvullende pensioenen - Bewijs van kosten voor verplaatsing tussen

Nadere informatie

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement

Paritair comité van het cementbedrijf Vezelcement Paritair comité van het cementbedrijf 1060300 Vezelcement Ploegenpremies... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 oktober 2005 (77.854)... 2 Overuren... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 mei

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2011-013285 directie middelen en control College van burgemeester en wethouders Hamervoordracht voor de collegevergadering van 31 januari 2012 Agendapunt B1 Tekst van openbare

Nadere informatie

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290220 Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest Waalse Gewest Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon

Nadere informatie

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS»

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het gemeentehuis Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en)

Nadere informatie

P&O Back Office - Belonen. Vervoerkosten en

P&O Back Office - Belonen. Vervoerkosten en P&O Back Office - Belonen Abonnementen, Vervoerkosten en Hospitalisatieverzekering A. Vervoerkosten Overzicht 1. Tussenkomst Woon-werkverkeer 1.1 Openbaar vervoer 1.2 Fietsvergoeding 1.3 Gebruik privéwagen

Nadere informatie

VERVOER- KOSTEN BEDRAGEN 2015

VERVOER- KOSTEN BEDRAGEN 2015 ERVOER- KOSTEN BEDRAGEN 2015 INHOUD INLEIDING... 3 I. Ik gebruik openbaar vervoer om naar het werk te gaan... 5 Werkgeversbijdrage openbaar vervoer (cao 19 octies)... 5 II. Ik gebruik privévervoer om naar

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van lompen

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van lompen Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420200 Terugwinning van lompen Uurlonen (stukwerk / ploegenpremie / ploegtoeslag voor werk in nachtploeg)...

Nadere informatie

Wat is een voordeel van alle aard?

Wat is een voordeel van alle aard? Wat is een voordeel van alle aard? Een voordeel van alle aard is een voordeel dat een onderneming toekent aan een personeelslid of aan één van zijn leidinggevenden (b.v. een bedrijfswagen, een ter beschikking

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Basisopleiding voor Mobiliteitscoördinatoren. Antwerpen, 30 mei 2013

Basisopleiding voor Mobiliteitscoördinatoren. Antwerpen, 30 mei 2013 Basisopleiding voor Mobiliteitscoördinatoren Antwerpen, 30 mei 2013 NMBS» Wie is wie? NMBS Mobility: binnenlands reizigersvervoer NMBS Europe: buitenlands reizigersvervoer NMBS» Enkele cijfers De NMBS-Groep

Nadere informatie

P&O BACK OFFICE - BELONEN

P&O BACK OFFICE - BELONEN P&O BACK OFFICE - BELONEN Abonnementen, Vervoerkosten en Hospitalisatieverzekering OVERZICHT A. Vervoerkosten 1. Tussenkomst Woon-werkverkeer 1.1 Openbaar vervoer 1.2 Fietsvergoeding 1.3 Gebruik privéwagen

Nadere informatie

Ink. 2012 AJ 2013 Gewestelijke weerwerkpremie Maximumbedrag van de brutopremie per maand 180,00 180,00 180,00

Ink. 2012 AJ 2013 Gewestelijke weerwerkpremie Maximumbedrag van de brutopremie per maand 180,00 180,00 180,00 Beroepsinkomsten - Werknemers - Vervangingsinkomsten - Sociale en culturele vrijstellingen - Kosten eigen aan de werkgever/vennootschap (kilometervergoeding verblijfskosten) - Aanvullende pensioenen -

Nadere informatie

1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden

1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009(94.284)... 2 Ploegenarbeid... 3 Collectieve

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Zakelijk Professioneel. Deel B: Schriftelijk gedeelte

Voorbeeldexamen Zakelijk Professioneel. Deel B: Schriftelijk gedeelte Voorbeeldexamen Zakelijk Professioneel Deel B: Schriftelijk gedeelte Naam: Voornaam: Geboortedatum: (dag/maand/jaar) Naam van de instelling: Land: Taak 1 30 Opleiding U werkt als afdelingshoofd in een

Nadere informatie

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL pagina 1 van 6 Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting CIRC 05.02.04/1 Circulaire nr. Ci.RH.241/561.364 (AOIF 8/2004) dd. 05.02.2004 BEDRIJFSVOORHEFFING Inkomen

Nadere informatie

Het bedrijfsvervoerplan woon-werkverkeer

Het bedrijfsvervoerplan woon-werkverkeer Het bedrijfsvervoerplan woon-werkverkeer voor de stad gent en het ocmw gent INHOUD Inleiding... 3 Wat is de visie achter het bedrijfsvervoerplan woon-werkverkeer... 4 Alle mogelijkheden op een rij... 6

Nadere informatie

Ink. 2013 AJ 2014 Gewestelijke weerwerkpremie Maximumbedrag van de brutopremie per maand 180,00 180,00 180,00

Ink. 2013 AJ 2014 Gewestelijke weerwerkpremie Maximumbedrag van de brutopremie per maand 180,00 180,00 180,00 Beroepsinkomsten - Werknemers - Vervangingsinkomsten - Sociale en culturele vrijstellingen - Kosten eigen aan de werkgever/vennootschap (kilometervergoeding verblijfskosten) - Aanvullende pensioenen -

Nadere informatie

Middelgrote levensmiddelenbedrijven. Overloon voor de arbeidsprestaties na negentien uur... 2

Middelgrote levensmiddelenbedrijven. Overloon voor de arbeidsprestaties na negentien uur... 2 Paritair comité voor kleinhandel in voedingswaren 2020100 Middelgrote levensmiddelenbedrijven Overloon voor de arbeidsprestaties na negentien uur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2002 (64.133)

Nadere informatie

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 De Federale Overheidsdienst Financiën heeft in haar Addendum dd 11 december 2012 (BTW-beslissing E.T. 119.650/3) de nieuwe regelgeving vrijgegeven rond de BTW-aftrek

Nadere informatie

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE»

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het Gemeentehuis Aanvraag van een/de parkeerkaart(en)

Nadere informatie