Prestatiebieding Vestia 2019 gemeente Utrechtse Heuvelrug 21 november 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prestatiebieding Vestia 2019 gemeente Utrechtse Heuvelrug 21 november 2018"

Transcriptie

1 Prestatiebieding Vestia 2019 gemeente Utrechtse Heuvelrug 21 november 2018 Inleiding Met haar inzet op de zes in de Woningwet aangegeven onderwerpen wil Vestia bijdragen aan realisering van de Woonvisie Utrechtse Heuvelrug, voor zover haar positie als saneringscorporatie dit toelaat. Vestia heeft inmiddels een nieuw ondernemingsplan dat een belangrijke leidraad wordt voor ons denken en handelen de komende jaren Inzet 2019 De inzet van Vestia voor 2019 betreft de volgende onderwerpen: 1. Liberalisatie en verkoop 2. Nieuwbouw en koop van woningen 3. Betaalbaarheid en bereikbaarheid voor de doelgroep 4. Huisvesting van specifieke groepen 5. Kwaliteit en duurzaamheid van woningen 6. Leefbaarheid en maatschappelijk vastgoed 7. Procesafspraken Ondertekening prestatieafspraken De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het voornemen de prestatie afspraken niet te ondertekenen. Formeel juridisch gezien is er in dat geval geen sprake van prestatieafspraken. Desondanks willen we dit document als een handelingskader beschouwen voor onze activiteiten in 2019 in uw gemeente. We beschouwen onze inzet daarom als een prestatiebieding. Delen van de opgave We moeten financieel gezond worden en aan onze volkshuisvestelijke opgave voldoen. Dit is op eigen kracht niet meer haalbaar. Onze schuldenlast is te groot en we lopen tegen de grenzen aan van wat volkshuisvestelijk verantwoord is. We vragen onze collega corporaties om in 6 gemeenten de volkshuisvestelijke opgaven van ons over te nemen. Hierbij nemen de gemeenten de achtervang van de over te dragen WSW-geborgde leningen van Vestia over. Ook vragen we de sector om financieel bij te dragen. Dan kunnen wij in onze vier kerngemeenten vanuit een financieel gezonde positie onze missie waarmaken: tevreden huurders, in een eerlijke stad, nu en in de toekomst Convenanten Afspraken die vastliggen in eerder ondertekende convenanten, waar ook andere partijen bij betrokken zijn, kunnen in de prestatie afspraken worden benoemd en/of in de bijlagen worden opgenomen. Bijlagen A. Liberalisatievijver B. Begroting onderhoud 2019 C. Overzicht leefbaarheidsprojecten

2 1. Liberalisatie en Verkoop 1. Verkoop van (potentieel) niet- Daeb Vergroten middelduur koopsegment t.b.v. doorstroming o.b.v. verkoopstrategie 2. Liberalisatie Behoud sociale voorraad in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De gemeente heeft het eerste recht op koop o.b.v. notariële akte). Als Vestia voornemens is deze woningen te verkopen, zal Vestia contact opnemen met de gemeente. De gemeente wil de Vestia woningen in Leersum (zie brief ) beschikbaar houden voor sociale verhuur. Bij aanbieding aan de gemeente verzoekt de gemeente dat Vestia dat doet conform de bepalingen in de akte van levering (art. Tenslotte lid blz. 25; 26). Gezien de notariële akte voor de woningvoorraad in Utrechtse Heuvelrug geldt de volgende afspraak conform art. 7: dat Vestia als uitgangspunt heeft, destijds bij overname, zij het overgedragen bezit in stand wil houden als sociale huurwoningen en het blijvend t.b.v. de aandachtgroepen van beleid zal exploiteren. De woningen zijn daarom ondergebracht in het Daeb deel. Aanvullende afspraak: er zijn 5 woningen die als vrije sector woning zijn verhuurd. Vestia topt bij mutatie de huurprijs van deze woningen af binnen de grenzen van de sociale huur/naar de Daeb grens ( 720,42). De genoemde grens is prijspeil Het Hof van Larshem valt buiten de akte en deze woningen worden bij mutatie geliberaliseerd. Bij een mutatiegraad van 4 % komt het aantal extra liberalisaties uit op 1 woning per jaar, zie bijlage A. Continuering van de afspraak conform notariële akte. Continuering van de afspraak conform notariële akte. Reactie gemeente d.d.12 april 2018: Utrechtse Heuvelrug: de gemeente concludeert uit bovenstaande tekst, dat de huur van de sociale huurwoningen (5), pas bij mutatie wordt aangepast, en worden overgeheveld naar het Daeb deel. Dit staat volgens gemeente los van het (hogere) inkomen van de huurders die er nu wonen. En er is daardoor sprake van goedkoop scheef wonen. Het primaire belang is en blijft dat deze woningen als DAEB huurwoningen worden verhuurd en geregistreerd, conform de bepalingen hierover in de verkoopakte van 1992.

3 2. Nieuwbouw en aankoop van woningen 1. Nieuwbouw en aankoop Utrechtse Heuvelrug wil voor lokale behoefte nieuwbouw realiseren. Vestia heeft gezien de ambities en doelstellingen in haar ondernemingsplan en keuze voor haar portefeuillestrategie geen mogelijkheden om nieuwbouw te realiseren in Utrechtse heuvelrug. De condities die zijn bepaald in het verbeterplan en de condities die onze toezichthouders stellen, zijn randvoorwaarden voor onze investeringen. Vestia zal geen nieuwbouw in Utrechtse Heuvelrug ontwikkelen of aankopen doen.

4 3. Betaalbaarheid en bereikbaarheid voor de doelgroep 1.Huurverhoging conform de huursombenadering met inkomensafhankelijke huurverhoging Behoud sociale voorraad 2. Woningvoorraad Behoud sociale voorraad.in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 3. Bevorderen doorstroming De gemeente wil in samenspraak met de Federatie (Heuvelrug Wonen, Rhenam Wonen en WBV Maarn) in 2019 een plan maken voor bevorderen doorstroming en verbeteren wachttijd. Vestia past de huurverhoging in 2019 en latere jaren toe conform het vigerende rijksbeleid met de huursombenadering en de inkomensafhankelijke huurverhoging. Vestia doet op basis van de leefbaarheidsspiegel een voorstel aan de gemeente en huurders voor besteding van dit budget. De opbrengsten van de extra inkomensafhankelijke huurverhoging zet Vestia in voor investeringen in de gemeente. Investeringen zijn in ruime zin bedoeld en betreffen bijvoorbeeld nieuwbouw, woningverbetering, duurzaamheid, technische leefbaarheid, planmatig onderhoud en mutatieonderhoud. Het bedrag voor 2019 is nog niet bekend. Vestia gaat uit van een gemiddelde mutatiegraad van 4 %: 10 mutaties per jaar. Gezien de notariële aktes voor de woningvoorraad in Utrechtse Heuvelrug geldt de volgende afspraak: mutatie woningen met (harmonisatie) huurprijs hoger dan 720,42. worden afgetopt naar de Daeb-grens (prijspeil 2019) Waar nodig, voor bijvoorbeeld statushouders en bijzondere doelgroepen, zal Vestia aftoppen naar de 2 e aftoppingsgrens ( 651,03) of de 1 e aftoppingsgrens ( 607,46). De genoemde grenzen zijn prijspeil Zo mogelijk zal Vestia mee werken aan nog te ontwikkelen nieuwe werkwijzen. - Continuering van de toepassing van het hiernaast genoemde huurverhogingsbeleid. - De lokale investering van de lokale opbrengst van de IAH blijft naar verwachting gehandhaafd. De afspraken conform de notariële akte worden voortgezet. Zo mogelijk wordt werkwijze voortgezet. Reactie gemeente uit brief met zienswijze d.d. 4 oktober 2017: Om te voldoen aan de toenemende vraag naar betaalbare sociale huurwoningen is voldoende aanbod en beschikbaarheid van betaalbare sociale huurwoningen nodig in de gemeente (met een maximale huurprijs tot 710,28 per maand). Hiervoor moet (minimaal) de huidige kernvoorraad sociale huurwoningen in de gemeente (circa woningen) worden behouden voor de doelgroep van beleid (met een inkomen tot ,-). De Vestia woningen vormen een belangrijk onderdeel van de voorraad sociale huurwoningen in Leersum, voornamelijk bewoond door huurders met lage inkomens. Wij vinden het daarom belangrijk om de sociale huurwoningen van Vestia te behouden voor het dorp Leersum, de gemeente en de regio.

5 4. Huisvesting van specifieke doelgroepen 1. Bijzondere doelgroepen Huisvesting bijzondere doelgroepen o.b.v. per doelgroep gespecificeerde huisvestingsopgave. De bijzondere doelgroepen in Utrechtse Heuvelrug zijn senioren met een beperking, ex ggz mensen, ex gedetineerden, dementerenden en gehandicapten. 2. Huisvesting statushouders. Huisvesting statushouders door gemeenten en corporaties Vestia en de andere corporaties in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zorgen onderling voor een verdeling van de bijzondere doelgroepen. Vestia labelt waar nodig woningen voor bijzondere doelgroepen, en zal waar nodig de woningen aftoppen naar de 2e aftoppingsgrens ( 651,03) of de 1e aftoppingsgrens ( 607,46). De genoemde grenzen zijn prijspeil Voor het beschikbaar stellen van woonruimte met zorg en begeleiding voor jeugdigen wordt geen afspraak gemaakt. Vanuit de opgave van vergrijzing en extra-muralisering zal Vestia niet investeren in bouwprojecten in Utrechtse Heuvelrug. Voor bijzondere doelgroepen, op individueel niveau, zorgt Vestia samen met lokale partners voor passende woonruimte en past indien nodig de woning aan. Vestia levert naar rato haar bijdrage aan de realisatie van de taakstelling huisvesting statushouders. En topt hiertoe waar nodig huurprijzen af naar 2e aftoppingsgrens ( 651,03) of 1e aftoppingsgrens ( 607,46). De genoemde grenzen zijn prijspeil De gemeente maakt de taakstelling, zodra deze bekend is, tijdig kenbaar aan Vestia. De gezamenlijke werkwijze van de corporaties en de gemeente wordt naar verwachting gecontinueerd. De taakstelling wordt jaarlijks opnieuw beoordeeld. Uitgangspunt blijft dat Vestia haar aandeel levert en hiertoe zo nodig woningen aftopt voor de betaalbare verhuur. Mogelijke extra inzet wordt jaarlijks bekeken. Reactie gemeente uit brief met zienswijze d.d. 4 oktober 2017: Behalve de vergrijzing in de gemeente, moet door extra-muralisering een grotere groep mensen met beperkingen zelfstandig gaan of blijven wonen. Voor het beleidsonderdeel wonen en zorg is er daardoor een grote opgave om woonruimte te creëren voor verschillende kwetsbare groepen, waaronder senioren (al dan niet met zorgvraag). Vanuit dit perspectief liggen er voor de gemeente diversie opgaven om er voor te zorgen dat voldoende woningen beschikbaar zijn met zorgaanbod. De gemeente wil samen met woningcorporaties en particuliere initiatiefnemers werken aan het realiseren van nieuwe woonvormen en de ontwikkeling van nieuwe ondersteuningsvormen die aansluiten bij deze behoefte. In het komend half jaar gaat de gemeente in overleg de corporaties die woningen bezitten en verhuren in de gemeente over de huisvesting van bovengenoemde kwetsbare groepen en wil hierover met hen prestatie afspraken maken. De gemeente nodig ook Vestia hiervoor uit. Reactie gemeente d.d 12 april 2018: Vestia is niet bereid te investeren in het opplussen van de sociale huurwoningen en slechts in incidenteel geval in overleg met gemeente (het sociaal dorpsteam) bereid te investeren in de noodzakelijke aanpassing van de woning vanwege de fysiek beperking van de huurder. En bij eventueel collectieve woningaanpassing van de Vestia woningen in Leersum, als onderdeel van een renovatie-onderhoudsplan, niet zal worden uitgevoerd. Heuvelrug Wonen is daarentegen wel bereid om te investeren (opplussen) in haar bezit, bij renovatie en onderhoud van haar sociale huurwoningen. Bijvoorbeeld in het project Sitioflats in Doorn en de Groenhoekflats in Driebergen. Hierin wijkt Vestia dus af ten opzichte van de andere corporaties die in de gemeente sociale huurwoningen bezitten en verhuren. Dit is ook in strijd met het Rijksbeleid voor sociale huurwoningen (de thema s voor het volkshuisvestingsbeleid).

6 5. Kwaliteit en duurzaamheid van woningen 1.( Planmatig) onderhoud Aanpak onderhoud corporatiewoningen 2. Verbeteren levensloopbestendigheid. Kwaliteit -Opplussen bestaande woningen voor toenemende vraag van 65 + om langer thuis te kunnen wonen. -In kader WMO: in welke woningen WMO voorzieningen aanbrengen in welke gevallen verhuizing aan de orde (er zijn nauwelijks woningen voor mensen met beperking) Vestia geeft in 2019 in totaal circa 108 miljoen uit aan onderhoud voor haar totale landelijke voorraad (woningen/ BOG/ MOG/ ZOG). Hiervan is circa 38 miljoen bestemd planmatig onderhoud. Voor planmatig onderhoud geldt dat voornamelijk de technische conditie van bouwdelen bepaalt welke werkzaamheden in complexen worden uitgevoerd. Dit betekent dat de planmatige uitgaven jaarlijks per gemeente verschillen. In de begroting onderhoud, zie bijlage B., is opgenomen welk bedrag van toepassing is voor Utrechtse Heuvelrug en welke (grotere) planmatige werkzaamheden voor 2019 zijn gepland Vestia voert regulier (planmatig) onderhoud uit in haar voorraad in gemeente Utrechtse Heuvelrug conform het onderhoudsbeleid voor de gehele Vestia portefeuille; gebaseerd op conditiemeting en gekoppeld aan haar portefeuille strategie. Vestia staat voor een kwalitatief goede woning waarbij de kwaliteit in verhouding is met de prijs van de woning. Bij kwaliteit van woningen zijn aspecten als schoon, heel, veilig/gezond, functioneel en (energetisch) duurzaam belangrijk. Voor de portefeuille in gemeente Utrechtse Heuvelrug investeert Vestia naar verwachting niet in concrete maatregelen voor opplussen of levensloopbestendigheid. De woningen worden goed onderhouden en beheerd op basis van een technische conditiemeting (NEN 2767) en via reparatie-, mutatie-, contract- en planmatig onderhoud. Vestia blijft de klantprocessen meten en realiseert de gestelde normen (klanttevredenheidsscores). Voor de portefeuille in de gemeente Utrechtse Heuvelrug investeert Vestia naar verwachting niet in concrete maatregelen voor opplussen of levensloopbestendigheid.

7 3.Investeringen in duurzaamheid Duurzaamheid Pilot notaloos wonen (huurder betaalt energierekening aan corporatie, corporatie investeert in duurzaamheid). Het beleid van Vestia op het gebied van energietransitie / duurzaamheid is onderdeel van onze portefeuillestrategie. Vestia investeert alleen in de kerngemeenten Rotterdam, Delft, Den Haag en Zoetermeer. De maatregelen behorend bij een energietransitie vragen veelal om een investering en dat is vooralsnog in 2019 niet aan de orde voor het bezit in Utrechtse Heuvelrug. Vestia onderzoekt per planmatige onderhoudsactiviteit welke kwalitatieve verbeteringen en/of duurzaamheidsmaatregelen gerealiseerd kunnen worden. In 2019 investeert Vestia vooralsnog niet in kwalitatieve verbeteringen en/of duurzaamheidsmaatregelen in uw gemeente. Wij nemen een reactieve houding aan in het kader van energietransitie en blijven graag op de hoogte van de plannen voor aardgasvrije wijken komt er een warmtenet of wordt een gebied allelectric? Vervolgens gaan wij met u in gesprek hoe wij de verwarmingsinstallatie kunnen aanpassen wanneer het aardgas uit de wijk gaat en hoe wij de ingrepen aan de verwarmingsinstallatie kunnen financieren. We beoordelen jaarlijks onze inzet in kwalitatieve verbeteringen en/of duurzaamheidsmaatregelen in uw gemeente. Reactie gemeente uit brief met zienswijze d.d. 4 oktober 2017: Het is voor ons niet acceptabel dat Vestia in de komende jaren niet investeert in duurzaamheid in onze gemeente. Net als alle corporaties in onze gemeente moet Vestia voldoen aan het duurzaamheidsbeleid en de wensen van de gemeente. In ieder geval moet Vestia minstens voldoen aan de landelijke eisen voor verduurzaming vanuit AEDES naar gemiddeld label B (nu een Energie Index 1,21 1,40) in De ambities van de gemeente is om in 2035 een klimaat neutrale gemeente te zijn. We verwachten dat Vestia bijdraagt aan deze doelstelling door haar woningbestand te verduurzamen. Wij verzoeken u daarom vóór 1 januari 2018 een onderhouds- en duurzaamheidsplan in te dienen voor de komende jaren, met daarin opgenomen de energie-indexen (labels) van de woningen in onze gemeente en de stappen die Vestia de komende jaren wil gaan zetten om te werken aan de verbetering hiervan naar minimaal gemiddeld label B in Reactie gemeente d.d. 12 april 2018: De gemeente heeft in haar reactie op het bod voor 2018 aangegeven, dat ondanks de huidige financiële positie van Vestia, er naar ons oordeel voldoende liquiditeit om tot en met 2021 aan de reguliere aflossingsverplichtingen te voldoen. Bij een (verdere) verbetering van de financiële positie van Vestia, eerder dan 2021, er voldoende gelegenheid is om een bod te doen dat beter aansluit de beleidsdoelen. Net als alle corporaties in onze gemeente moet Vestia voldoen aan het duurzaamheidsbeleid en de wensen van de gemeente. En in ieder geval moet Vestia minstens voldoen aan de landelijke eisen voor verduurzaming vanuit AEDES naar gemiddeld label B (nu een Energie Index 1,21-1,40) in De ambitie van de gemeente is om in 2035 een klimaat neutrale gemeente te zijn, en van Vestia net als de andere woningcorporaties in de gemeente wordt verwacht hieraan een bijdrage te leveren. Daarom is Vestia vorig najaar verzocht om vóór 1 januari 2018 een onderhouds- en duurzaamheidsplan in te dienen voor de komende jaren, met daarin opgenomen de energie-indexen (labels) van de woningen in onze gemeente en de stappen die Vestia komende jaren wil gaan zetten om te werken aan de verbetering hiervan naar minimaal gemiddeld label B in Op dit verzoek heeft Vestia geen reactie gegeven.

8 6. Leefbaarheid en maatschappelijk vastgoed 1. Inzet sociaal beheer Leefbaarheid behouden en waar nodig verbeteren. Vestia besteedt het benodigde budget voor leefbaarheidsactiviteiten, rekening houdend met het wettelijke maximum bedrag van 127,51 (prijspeil 2017) gemiddeld per DAEB verhuureenheid. Middelen zijn alleen beschikbaar als er een passend plan voorhanden is ter verbetering en versterking van de leefbaarheid. Wanneer de gemeente; bewoners samen met Vestia een passend concreet idee of plan hebben met een kostenopgave wordt gezamenlijk gekeken of uitvoering haalbaar is. Zie bijlage C voor overzicht leefbaarheidsprojecten. Vestia besteedt het benodigde budget voor leefbaarheidsactiviteiten, rekening houdend met het wettelijke maximum bedrag. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd (prijspeil 2017: maximaal 127,51) gemiddeld per DAEB verhuureenheid. 2. Huurachterstand Voorkomen financiële problemen en huisuitzettingen huurders. Sociaal beheer heeft contact met de bewoners in het complex, signaleert bijzondere problematiek en verwijst zo nodig door. Onze medewerker sociaal beheer en complexbeheerder zijn de contactpersonen rond leefbaarheid. Projecten op het gebied van leefbaarheid worden steeds in goed overleg met huurders opgezet en uitgevoerd. Vestia neemt graag deel aan graag aan (bestaande) overlegstructuren binnen het sociaal domein van de gemeente. De medewerker sociaal beheer is hiervoor contactpersoon. Reactie gemeente uit brief met zienswijze d.d. 4 oktober 2017: Dit jaar wil de gemeente met Vestia in overleg over het thema leefbaarheid. Vooral om meer inzicht te krijgen in de bestaande investeringen in leefbaarheid en welke extra inspanningen nodig zijn, evenals het benoemen van de rol, taak en verantwoordelijkheid van de betrokken partijen ten aanzien van het thema. Hierbij willen wij (indien mogelijk) de huurders nauw betrekken. Daarna bepalen we gezamenlijk welke (extra) investeringen nodig zijn.

9 7. Procesafspraken 1. Huurdersorganisatie De Huurdersraad van Vestia overlegt met Vestia over de inzet van de prestatieafspraken op hoofdlijnen. Dit geldt ook voor 2020 en verder. Vestia onderhoudt regelmatig contact met bewonersgroepen en commissies in haar complexen. Daar waar geen groep bewoners/bewonerscommissie actief is, maakt Vestia gebruik van een natuurlijke aanleiding (onderhoud, activiteit in complex en/of de buurt) om in contact te treden met bewoners en bewoners te betrekken. 2.Overleg tussen gemeente, Vestia en huurdersorganisatie. De huurderscommissie Leersum (opgericht sinds afgelopen voorjaar) wordt actief betrokken bij de bespreking van de prestatieafspraken 2019 van Vestia met de gemeente (en huurderscommissie Leersum). In het kader van het maken en monitoren van prestatieafspraken hebben Vestia en gemeente, in ieder geval, twee keer per jaar overleg. De afspraken worden gemonitord en waar nodig aangepast. De voortgang wordt voorgelegd aan de Huurdersraad en de huurderscommissie Leersum. Dit geldt ook voor 2020 en verder.

10 Bijlage A. Liberalisatievijver Onderstaand overzicht geeft per postcode en complex het aantal sociale huurwoningen, dat nu is verhuurd met een sociale huurovereenkomst en die in de toekomst als niet-daeb woning verhuurd worden. Dit overzicht is gebaseerd op woningwaarderingen per Liberalisatievijver gemeente Utrechtse Heuvelrug Postcode Aantal woningen Leersum

11 Bijlage B. Begroting onderhoud Peildatum: Begroting projecten PO 2019: Gemeente Team PO Omschrijving Vestiging Complex Eenh eden Complex Omschrijving Hoofdelement groep Omschrijving Omschrijving Utrechtse Heuvelrug BMZ Goudsesingel Leersum, Hoflaan 18 t/m 26, 4 w on Schilderw erk Buitenschilderw erk op hout Utrechtse Heuvelrug BMZ Goudsesingel Leersum, Vredeoordlaan 1 t/m 15, 8 Won Schilderw erk Buitenschilderw erk op hout Utrechtse Heuvelrug BMZ Goudsesingel Leersum, Uitw eg, Dreeslaan, 7 w on Schilderw erk Buitenschilderw erk op hout Utrechtse Heuvelrug BMZ Goudsesingel Leersum, Julianalaan, 3 w on Schilderw erk Buitenschilderw erk op hout Utrechtse Heuvelrug BMZ Goudsesingel Leersum, Emmalaan, w ilhelminahof, 24 w on Buitenw anden (incl afw erking) Onderhoud kozijnen in de gevel, kunststof Utrechtse Heuvelrug BMZ Goudsesingel Leersum, Hittekamp, Veldlaan, Dreef, 60 w on Schilderw erk Buitenschilderw erk op hout Voor de planmatige onderhoudsactiviteiten in Utrechtse Heuvelrug is in 2019 een totaal bedrag van ,- begroot; met daarin opgenomen de belangrijkste planmatige activiteiten. Daarnaast is er vanzelfsprekend ook sprake van onderhoudsuitgaven voor dagelijks, mutatie- en contractonderhoud. Veranderingen in de planmatige projecten zijn mogelijk in 2019 door bijvoorbeeld aanbestedingsresultaten, mee- en tegenvallers in de voorbereiding of het werk, calamiteiten en noodzakelijke extra werkzaamheden die zich kunnen voordoen.

12 Bijlage C. Overzicht leefbaarheidsprojecten 2019 Utrechtse Heuvelrug Maatregel Begroting Leersum Aanpak onderhoud privé tuinen ,-

13 Vestia en de gemeente Utrechtse Heuvelrug tekenen voor de omschreven prestatieafspraken. Aldus ondertekend Wethouder R. Jorg Gemeente Utrechtse Heuvelrug. G.P.M. den Ouden Vestigingsmanager Vestia Watermanweg

Prestatiebieding Vestia gemeente Bergeijk 21 november 2018

Prestatiebieding Vestia gemeente Bergeijk 21 november 2018 Prestatiebieding Vestia 2019 - gemeente Bergeijk 21 november 2018 Inleiding Met haar inzet op de zes in de Woningwet aangegeven onderwerpen wil Vestia bijdragen aan realisering van de Woonvisie Bergeijk,

Nadere informatie

Prestatiebieding Vestia 2019 gemeente Brielle 21 november 2018

Prestatiebieding Vestia 2019 gemeente Brielle 21 november 2018 Prestatiebieding Vestia 2019 gemeente Brielle 21 november 2018 Inleiding Met haar inzet op de zes in de Woningwet aangegeven onderwerpen wil Vestia bijdragen aan realisering van de Woonvisie Brielle, voor

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia 2019 gemeente Nieuwkoop 21 november 2018

Prestatieafspraken Vestia 2019 gemeente Nieuwkoop 21 november 2018 Prestatieafspraken Vestia 2019 gemeente Nieuwkoop 21 november 2018 Inleiding Met haar inzet op de zes in de Woningwet aangegeven onderwerpen wil Vestia bijdragen aan realisering van de Woonvisie Nieuwkoop,

Nadere informatie

Prestatie afspraken Vestia gemeente Utrechtse Heuvelrug 2017

Prestatie afspraken Vestia gemeente Utrechtse Heuvelrug 2017 Prestatie afspraken Vestia gemeente Utrechtse Heuvelrug 2017 (datum) november 2016 Op basis van het bod d.d. 30 juni komen Vestia en gemeente Utrechtse Heuvelrug en de gevoerde overleggen, d.d. 31 maart,

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia gemeente Maassluis

Prestatieafspraken Vestia gemeente Maassluis Prestatieafspraken Vestia 2019 - gemeente Maassluis 22 november 2018 Gemeente Maassluis, hierna te noemen de gemeente, ten deze rechtens vertegenwoordigd door de heer S.B. Kuiper, Wethouder Wonen, en Woningcorporatie

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia- gemeente Zuidplas november 2018

Prestatieafspraken Vestia- gemeente Zuidplas november 2018 Prestatieafspraken Vestia- gemeente Zuidplas 2019 21 november 2018 Inleiding Met haar inzet op de zes in de Woningwet aangegeven onderwerpen wil Vestia bijdragen aan realisering van de Woonvisie Zuidplas,

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia gemeente Krimpenerwaard Versie 6 december 2017

Prestatieafspraken Vestia gemeente Krimpenerwaard Versie 6 december 2017 Prestatieafspraken Vestia 2018-2021 gemeente Krimpenerwaard Versie 6 december 2017 Inleiding Deze prestatieafspraken tussen de gemeente Krimpenerwaard en Vestia zijn gebaseerd op de Woonvisie Krimpenerwaard;

Nadere informatie

PRESTATIEBIEDING VESTIA GEMEENTE PIJNACKER-NOOTDORP Versiedatum 18 december 2018

PRESTATIEBIEDING VESTIA GEMEENTE PIJNACKER-NOOTDORP Versiedatum 18 december 2018 PRESTATIEBIEDING VESTIA 2019- GEMEENTE PIJNACKER-NOOTDORP Versiedatum 18 december 2018 Inleiding Voor u ligt de definitieve prestatiebieding 2019. Met deze prestatiebieding draagt Vestia bij aan de Uitvoeringsstrategie

Nadere informatie

PRESTATIEBIEDING VESTIA GEMEENTE WESTLAND Versiedatum 22 november 2018

PRESTATIEBIEDING VESTIA GEMEENTE WESTLAND Versiedatum 22 november 2018 PRESTATIEBIEDING VESTIA 2019 - GEMEENTE WESTLAND Versiedatum 22 november 2018 Inleiding Voor u ligt de definitieve prestatiebieding 2019. Met deze prestatiebieding draagt Vestia bij aan de Woonvisie 2030

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia gemeente Krimpenerwaard Versie 6 december 2017

Prestatieafspraken Vestia gemeente Krimpenerwaard Versie 6 december 2017 Prestatieafspraken Vestia 2018-2021 gemeente Krimpenerwaard Versie 6 december 2017 Inleiding Deze prestatieafspraken tussen de gemeente Krimpenerwaard en Vestia zijn gebaseerd op de Woonvisie Krimpenerwaard;

Nadere informatie

Prestatie afspraken Vestia gemeente Barendrecht 2017

Prestatie afspraken Vestia gemeente Barendrecht 2017 Prestatie afspraken Vestia gemeente Barendrecht 2017 15 november 2016 Op basis van het bod d.d. 30 juni komen Vestia en gemeente Barendrecht en de gevoerde overleggen, d.d. 8 juni en 29 september, tot

Nadere informatie

Prestatie afspraken Vestia gemeente Bergeijk 2017

Prestatie afspraken Vestia gemeente Bergeijk 2017 Prestatie afspraken Vestia gemeente Bergeijk 2017 (datum) november 2017 Op basis van het bod d.d. 30 juni en de gevoerde overleggen, d.d. 3 maart, 20 juni en 13 september 2016, komen Vestia en gemeente

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia gemeente Bergeijk november 2017

Prestatieafspraken Vestia gemeente Bergeijk november 2017 Prestatieafspraken Vestia gemeente Bergeijk 2018 29 november 2017 Inleiding Hierbij vindt u de prestatieafspraken 2018 op basis van de woonvisie voor de gemeente Bergeijk. Convenanten Afspraken die vastliggen

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia 2018 gemeente Nieuwkoop 21 november 2017

Prestatieafspraken Vestia 2018 gemeente Nieuwkoop 21 november 2017 Prestatieafspraken Vestia 2018 gemeente Nieuwkoop 21 november 2017 Inleiding Hierbij vindt u de prestatieafspraken tussen Vestia en de gemeente Nieuwkoop voor 2018 op basis van de woonvisie van de gemeente

Nadere informatie

Prestatie afspraken Vestia gemeente Nieuwkoop 2017

Prestatie afspraken Vestia gemeente Nieuwkoop 2017 Prestatie afspraken Vestia gemeente Nieuwkoop 2017 30 november 2016 Op basis van het bod d.d. 30 juni en de gevoerde overleggen, d.d. 3 juni en 20 september (aftrap woonvisie), komen Vestia en gemeente

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia 2018 gemeente Barendrecht 21 november 2017

Prestatieafspraken Vestia 2018 gemeente Barendrecht 21 november 2017 Prestatieafspraken Vestia 2018 gemeente Barendrecht 21 november 2017 Inleiding Hierbij treft u de prestatieafspraken aan van Vestia voor 2018. Convenanten Afspraken die vastliggen in eerder ondertekende

Nadere informatie

Prestatie afspraken Vestia gemeente Brielle 2017

Prestatie afspraken Vestia gemeente Brielle 2017 Prestatie afspraken Vestia gemeente Brielle 2017 29 november 2016 Op basis van het bod d.d. 30 juni komen Vestia en gemeente Brielle en de gevoerde overleggen, d.d. 13 juni en 19 september 2016, tot prestatie

Nadere informatie

Gemeente Maassluis, hierna te noemen de gemeente, ten deze rechtens vertegenwoordigd door de heer A.G.M. Keizer, Wethouder Wonen, en

Gemeente Maassluis, hierna te noemen de gemeente, ten deze rechtens vertegenwoordigd door de heer A.G.M. Keizer, Wethouder Wonen, en Prestatieafspraken Vestia 2018 - gemeente Maassluis 21 november 2017 Gemeente Maassluis, hierna te noemen de gemeente, ten deze rechtens vertegenwoordigd door de heer A.G.M. Keizer, Wethouder Wonen, en

Nadere informatie

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties Bijlage 2 Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties 1 De thema s en de prestatieafspraken op hoofdlijnen 1.1 Thema Betaalbaarheid

Nadere informatie

appartement aanleunwoning Zorg complex Borgershoven Wildervanckhuis 97 97

appartement aanleunwoning Zorg complex Borgershoven Wildervanckhuis 97 97 Gemeente Veendam T.a.v. College van Burgemeester en Wethouders Postbus 20004 9640 PA Veendam Contactgegevens Postadres Postbus 29013 3001 GA Rotterdam telefoon: (088) 124 24 24 e-mail: klantenservice@vestia.nl

Nadere informatie

7 december Prestatie afspraken Vestia gemeente Zuidplas

7 december Prestatie afspraken Vestia gemeente Zuidplas Prestatie afspraken Vestia gemeente Zuidplas 2017 7 december 2016 Op basis van het bod d.d. 30 juni en de gevoerde overleggen, d.d. 9 juni en 3 oktober komen Vestia en gemeente Zuidplas tot prestatie afspraken

Nadere informatie

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Prestatieafspraken Hellevoetsluis 2019 Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Inleiding Voor u liggen de prestatieafspraken 2019 van de gemeente Hellevoetsluis,

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht Prestatieafspraken 2018 2022 Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht Inhoud: 1. INLEIDING... 3 2. PRESTATIEAFSPRAKEN 2018-2022... 3 3. ONDERTEKENING... 86 4. BIJLAGE 1A VOORRAAD

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Omni~ Wonen S1ichl1ng Huurdersorganisalie Omnia

Nadere informatie

Prestatieafspraken Vestia 2018 gemeente Zuidplas 28 november 2017

Prestatieafspraken Vestia 2018 gemeente Zuidplas 28 november 2017 Prestatieafspraken Vestia 2018 gemeente Zuidplas 28 november 2017 Inleiding Hierbij vindt u de prestatieafspraken tussen Vestia en de gemeente Zuidplas voor 2018 op basis van de woonvisie voor de gemeente

Nadere informatie

Domesta. Gemeente Emmen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus RA EMMEN. Geacht College van Burgemeester en Wethouders,

Domesta. Gemeente Emmen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus RA EMMEN. Geacht College van Burgemeester en Wethouders, Gemeente Emmen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 30.001 7800 RA EMMEN Ons kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum Geme000346 Bod Domesta 2016 Karin Koers 29 oktober 2015

Nadere informatie

Domesta. Geme Sn ente ř oevord. 'ng. 30 : Aan. Class nr. Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN

Domesta. Geme Sn ente ř oevord. 'ng. 30 : Aan. Class nr. Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN Geme Sn ente ř oevord 'ng. 30 : 1 Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN Aan Class nr. Ons kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum Geme000339

Nadere informatie

PRESTATIEAFSPRAKEN. Vestia Gemeente Pijnacker-Nootdorp Versiedatum 6 december 2016

PRESTATIEAFSPRAKEN. Vestia Gemeente Pijnacker-Nootdorp Versiedatum 6 december 2016 PRESTATIEAFSPRAKEN Vestia Gemeente Pijnacker-Nootdorp 2017 Versiedatum 6 december 2016 Gemeentelijke doelstellingen Uitvoeringsstrategie Wonen 2016-2018 A. Het accommoderen van de regionale en lokale woningbehoefte

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Prestatie-/jaarafspraken 2016

Prestatie-/jaarafspraken 2016 Prestatie-/jaarafspraken 2016 IJsseldal Wonen Huurdersbelangenvereniging IJsseldal Viverion Huurdersvereniging Lochem Gemeente Lochem 1 Aanleiding Woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen en de gemeente

Nadere informatie

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE?

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? WWW.AEDES.NL MAART 2015 DE NIEUWE ONINGWET Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor woningcorporaties. De invoering van de nieuwe Woningwet betekent dat ook

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente IJsselstein / / Gemeente *7/ IJsselstein Providesv

Prestatieafspraken Gemeente IJsselstein / / Gemeente *7/ IJsselstein Providesv ^ Gemeente *7/ IJsselstein Providesv Gemeente IJsselstein / / Gemeente IJsselstein - Provides - HVIJ lad 1 van 1 Gemeente IJsselstein Provides Woningwet 2015 In de nieuwe Woningwet (per 1 juli 2015 ingegaan)

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof

Nadere informatie

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Addendum Prestatieafspraken 2017 2020 Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Utrecht, 23 november 2016 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. INVESTERINGSRUIMTE EN FINANCIËLE

Nadere informatie

III. Standvastwonen 2 9 JUN 2913 INGEKOMEN. Datum. Betreft. Ons kenmerk. Bod Woonopgaven. Vragen IN

III. Standvastwonen 2 9 JUN 2913 INGEKOMEN. Datum. Betreft. Ons kenmerk. Bod Woonopgaven. Vragen IN IN18.04480 0 009 00009 III Standvastwonen t College van Burgemeester 8t Wethouders gemeente Beuningen t.a.v. wethouder Wonen, de heer P. de Klein Postbus 14 INGEKOMEN 6640 AA Beuningen 2 9 JUN 2913 Datum

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Prestatieafspraken -2020 Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Inleiding Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht geworden. Hoeksteen van deze hervorming is de lokale verankering

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Prestatieafspraken... 2 Beschikbaarheid en betaalbaarheid... 2 Liberalisatie van huurwoningen... 3 Voornemens tot verkoop van sociale huurwoningen...

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Domesta 3 OOKT Gemeente Hoogeveen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus PA HOOGEVEEN

Domesta 3 OOKT Gemeente Hoogeveen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus PA HOOGEVEEN Inkomende post Hoogeveen Iililllll' 15.0117315 Domesta 3 OOKT.2015 Gemeente Hoogeveen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 20.000 7900 PA HOOGEVEEN Ons Icenmerk Onderwerp Behandeld door

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017

Prestatieafspraken 2017 Prestatieafspraken 2017 Aanleiding De prestatieafspraken 2017 zijn een vertaling van het bod, waarin de woningcorporaties aangeven door welke activiteiten zij een bijdrage leveren aan het realiseren van

Nadere informatie

Prestatieafspra ken. Gemeente Assen Woonconcept

Prestatieafspra ken. Gemeente Assen Woonconcept Prestatieafspra ken Gemeente Assen Woonconcept 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonconcept 2017 Gemeente Assen n oncept Colofon Assen, december 2016 Status: definitief 07 12 2016 Prestatieafspraken

Nadere informatie

Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma. De Huismeesters. voor gemeente Haren

Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma. De Huismeesters. voor gemeente Haren 1 Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma De Huismeesters voor gemeente Haren 2017 Ons bod Groningen, 16 juni 2016 2 Aanbod 2017 Voor u ligt het voorgestelde, volkshuisvestelijke uitvoerings-/activiteitenprogramma

Nadere informatie

prestatieafspraken 201 7

prestatieafspraken 201 7 prestatieafspraken 201 7 In deze overeenkomst zijn de prestatieafspraken tussen de gemeente Barendrecht, de Bewonersraad en Patrimonium Barendrecht vastgelegd voor de periode van 1 januari 2017 tot en

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Gemeente Groningen Woonzorg Nederland Oktober 2018 Inleiding Wettelijk kader Met de invoering van de nieuwe Woningwet 2015 moeten corporaties

Nadere informatie

SCHEIDEN VERSUS SPLITSEN HET GOEDE GESPREK AEDES

SCHEIDEN VERSUS SPLITSEN HET GOEDE GESPREK AEDES SCHEIDEN VERSUS SPLITSEN HET GOEDE GESPREK AEDES INHOUD 1. Wat is de rol van Aedes? 2. Wat zijn de keuzes bij scheiden/splitsen? 3. Hoe neem je huurders en gemeenten mee in het proces? 4. Praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Notitie over het scheidings- en splitsingsvoorstel

Notitie over het scheidings- en splitsingsvoorstel Notitie over het scheidings- en splitsingsvoorstel Scheidings- en splitsingsvoorstel van woningcorporaties Stek (incl. Warmunda) en Vooruitgang In september 2016 is een scheidings- en splitsingsvoorstel

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros Prestatieafspraken 2018 2022 Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros Inhoud: 1. INLEIDING... 3 2. PRESTATIEAFSPRAKEN 2018-2022... 3 3. ONDERTEKENING... 6 4. BIJLAGE 1A VOORRAAD MITROS... 7 5.

Nadere informatie

Introductie woningcorporaties. Welkom! Kennismaking raadsleden stadsregio en woningcorporaties. 4 juli 2018

Introductie woningcorporaties. Welkom! Kennismaking raadsleden stadsregio en woningcorporaties. 4 juli 2018 Welkom! Kennismaking raadsleden stadsregio en woningcorporaties 4 juli 2018 Welkom! Mieke van den Berg Bestuurder Eigen Haard Introductie door Egbert de Vries 4 juli 2018 Programma: Tot 20.10 u introductie

Nadere informatie

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9 Startdocument regionale prestatieafspraken 2020-2023 Bijlage 9 Concept 2 april 2019 In dit document worden de bestuurlijke opdrachten geformuleerd voor drie werkgroepen in het traject regionale prestatieafspraken

Nadere informatie

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D2 02.11.2015 0035 Tf(V(Ce Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dordrecht Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Behandeld door: mevrouw C. Geenen-ter Hoeven Kenmerk:

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Prestatieafspraken 2019 Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. A.V.M Veekamp Voorzitter Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. J.H.F. Laarhoven Secretaris Stichting

Nadere informatie

d. Bo-Ex zal senioren niet uitsluiten van een huurverhoging

d. Bo-Ex zal senioren niet uitsluiten van een huurverhoging Prestatieafspraken 2019 vergelijking uitgangspunten De blauwe tekst verwijst naar de schriftelijke reactie van Bo-Ex op de standpunten van STOK Huurmatiging a. 0% huurverhoging voor alle huurders a. Gematigde

Nadere informatie

GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD

GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD 2022 In dit document zijn de gezamenlijke prestatieafspraken vastgelegd die de Huurdersorganisaties, de gemeente en de Federatie van woningcorporaties

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 De gemeente Oldebroek, vertegenwoordigd door de heer B. Engberts, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouders van 13 november 2018, zaaknummer 1012173,

Nadere informatie

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen

Beantwoording art 33 vragen bereikbare en betaalbare voorraad sociale huurwoningen Beleid Uw contact F (020) 540 45 59 gemeente@amstelveen.nl Fractie Groen Links T.a.v. T. van Wijnen en M. Kortekaas Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief

Nadere informatie

Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019

Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019 Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019 In 2016 heeft de gemeente Mook en Middelaar, woningcorporatie Destion en de huurdersraad van Destion prestatieafspraken gemaakt voor de periode 2017

Nadere informatie

Prestatieafspraken Domesta. Borger - Odoorn

Prestatieafspraken Domesta. Borger - Odoorn Prestatieafspraken Domesta Borger - Odoorn 2017-2021 Betaaibaarheid en bereikbaarheid Uit het Drents woonlastenonderzoek is naar voren gekomen dat onze huurders gemiddeld een woonquote hebben van 37%.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Voorwoord. Beleid. Maatschappelijke verantwoording. Het huisvesten van de doelgroep. Kwaliteit en duurzaamheid.

Inhoud. Voorwoord. Voorwoord. Beleid. Maatschappelijke verantwoording. Het huisvesten van de doelgroep. Kwaliteit en duurzaamheid. Jaarverslag 2018 Inhoud Voorwoord SAMENVATTING JAARVERSLAG 2018 WONEN MIDDEN-DELFLAND Voorwoord Beleid Maatschappelijke verantwoording 03 05 06 Wij zijn een lokaal verankerde corporatie met een scherpe

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Programma Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting:

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties

Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties Prestatieafspraken 2019-2021 gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties 06-12-2018 1 Inleiding Deze prestatieafspraken hebben het karakter van een meerjarige raamafspraak. Dit jaar

Nadere informatie

Vivare Gemeente Renkum

Vivare Gemeente Renkum Samenvatting Vivare Gemeente Renkum Prestatieafspraken 2015-2018 Vivare en de gemeente Renkum werken samen aan voldoende goede huurwoningen op de juiste plek voor een juiste prijs. Meer dan voorheen moet

Nadere informatie

Huurverhoging 2017 Adviesaanvraag

Huurverhoging 2017 Adviesaanvraag Huurverhoging 2017 Adviesaanvraag Amsterdam 08 februari 2017 1. Inleiding Voor u ligt het voorstel voor de jaarlijkse huurverhoging van Eigen Haard voor de periode 1 juli 2017 tot 1 juli 2018. Dit voorstel

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 1.570 2.328 15.018 236 19.152 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: a. Aanvangshuurprijs: de huurprijs bij de start van de huurovereenkomst; b. College:

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

Prestatieafspraken Laurens Wonen, Huurderscommissie Laurens Wonen en de gemeente Rotterdam

Prestatieafspraken Laurens Wonen, Huurderscommissie Laurens Wonen en de gemeente Rotterdam Prestatieafspraken 2018 Laurens Wonen, Huurderscommissie Laurens Wonen en de gemeente Rotterdam Prestatieafspraken 2018 Laurens Wonen, de Overkoepelende Huurders Commissie Laurens Wonen (OHC) en de gemeente

Nadere informatie

voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder

voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder AMBITIE 2016 voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder Aan het begin van 2016 blikken wij terug en kijken wij vooruit in dit DuoDoc. Voordat wij dat doen willen wij eerst iedereen bedanken. Het was

Nadere informatie

Huurverhoging 2018 Adviesaanvraag

Huurverhoging 2018 Adviesaanvraag Huurverhoging 2018 Adviesaanvraag Amsterdam 5 februari 2018 1. Inleiding Voor u ligt het voorstel voor de jaarlijkse huurverhoging van Eigen Haard voor de periode 1 juli 2018 tot 1 juli 2019. Dit voorstel

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2 Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland 1 Overzicht bezit Woonzorg Nederland 2017 Bezit 's Hertogenbosch % Landelijk % Aantal huurwoningen (eenheden) - Huurprijs < 592,55

Nadere informatie

HUURPRIJSBELEID. Wonen Midden-Delfland. Maasland, februari 2019

HUURPRIJSBELEID. Wonen Midden-Delfland. Maasland, februari 2019 HUURPRIJSBELEID 2019 Wonen Midden-Delfland Maasland, februari 2019 1 2 Inleiding In het najaar van 2016 is het huurbeleid 2016-2017 vastgesteld. Voor het huurbeleid 2018-2019 gelden dezelfde uitgangspunten

Nadere informatie

B&W Vergadering. woningcorporaties Zaaknummer , , ) Commissie Commissiedatum Gemeenteraad

B&W Vergadering. woningcorporaties Zaaknummer , , ) Commissie Commissiedatum Gemeenteraad 2.2.8 Zienswijzen splitsingsvoorstel DAEB en niet-daeb woningcorporaties 1 Dossier 841 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 841 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 27 september 2016 Agendapunt 2.2.8

Nadere informatie

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ Voorwoord Voor u ligt het herijkte ondernemingsplan van SWZ. Dit is het antwoord op de vraag die we onszelf en onze belangrijkste stakeholder huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf!

Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf! Ondernemingsplan 2016-2018 Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf! Woondiensten Aarwoude is een bedrijf dat woonruimte verhuurt aan mensen die op basis van hun inkomen in aanmerking komen voor een sociale

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016: Voor behoud van een beschikbare en betaalbare woningvoorraad

Prestatieafspraken 2016: Voor behoud van een beschikbare en betaalbare woningvoorraad Prestatieafspraken 2016: Voor behoud van een beschikbare en betaalbare woningvoorraad Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties Gemeente Oegstgeest, de corporaties

Nadere informatie

Actualisatie Prestatieafspraken november 2016

Actualisatie Prestatieafspraken november 2016 Actualisatie Prestatieafspraken 2016-2019 november 2016 Inleiding In februari 2016 zijn de prestatieafspraken 2016-2019 afgesloten. Conform de Woningwet hebben de corporaties per 1 juli opnieuw een bieding

Nadere informatie

Namens Arjen Jongstra leg ik u de adviesaanvraag voor de jaarlijkse huurverhoging voor.

Namens Arjen Jongstra leg ik u de adviesaanvraag voor de jaarlijkse huurverhoging voor. Memo Aan : Ons Woongoed en HOG Van : Ons Huis/Emma Gossink Datum : februari 2018 Betreft : adviesaanvraag jaarlijkse huurverhoging 2018 Geacht bestuur van Ons Woongoed en de HOG, Namens Arjen Jongstra

Nadere informatie

Kaderbrief Jaarplan 2018

Kaderbrief Jaarplan 2018 Kaderbrief Jaarplan 2018 Juni 2017 1. Aanleiding Met de Huurders Vereniging IJsselstein (HVIJ)en de gemeente maken wij gezamenlijk afspraken over de volkshuisvestelijke opgave voor de komende jaren. In

Nadere informatie

Toekomstbestendig 2019

Toekomstbestendig 2019 Toekomstbestendig 2019 20 19 Missie TBV Wonen is een excellente woningcorporatie in Noord-Brabant, die zich richt op het huisvesten van mensen die daarbij een helpende hand kunnen gebruiken. Wij investeren

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Prestatie-/jaarafspraken 2017

Prestatie-/jaarafspraken 2017 Prestatie-/jaarafspraken 2017 IJsseldal Wonen Huurdersbelangenvereniging IJsseldal Viverion Huurdersvereniging Lochem Gemeente Lochem 1 1. Aanleiding Woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen en de

Nadere informatie

BOD PRESTATIE-AFSPRAKEN 2016 - WONINGVERENIGING NEDERWEERT

BOD PRESTATIE-AFSPRAKEN 2016 - WONINGVERENIGING NEDERWEERT BOD PRESTATIE-AFSPRAKEN 2016 - WONINGVERENIGING NEDERWEERT 1. SOCIALE WONINGVOORRAAD: DIFFERENTIEREN WONINGAANBOD We hebben geconstateerd dat ons woningbezit te eenzijdig is opgebouwd, waarbij het vooral

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle DATUM 4 oktober 2017 PROJECTNUMMER 501.102/ OPDRACHTEVER emeente Brielle Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle 2017-2022 Inleiding In de Woonvisie Brielle 2017-2022 geven wij als gemeente Brielle

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad

Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad Workshop scheiden en splitsen Start Inleidende presentatie Ervaring van de corporatie: Ergin Borova, Vidomes Ervaring van gemeenten: Berend

Nadere informatie

Prestatieafspraken Laurens Wonen, Huurderscommissie Laurens Wonen en de gemeente Rotterdam

Prestatieafspraken Laurens Wonen, Huurderscommissie Laurens Wonen en de gemeente Rotterdam Prestatieafspraken 2017 Laurens Wonen, Huurderscommissie Laurens Wonen en de gemeente Rotterdam Prestatieafspraken 2017 Laurens Wonen, de Overkoepelende Huurders Commissie Laurens Wonen (OHC) en de gemeente

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 AA EN HUNZE juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Aa en Hunze, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de

Nadere informatie

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag Wij geven thuis De gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vallen samen met het laatste jaar van de lokale en regionale prestatieafspraken 2010-2014 tussen corporaties en gemeenten. De corporaties willen nieuwe

Nadere informatie

Inhoud versie Liberalisatie en Verkoop

Inhoud versie Liberalisatie en Verkoop Inhoud versie 2018 1122 1. Liberalisatie en Verkoop... 1 2. Nieuwbouw en aankoop van woningen... 2 3. Betaalbaarheid en bereikbaarheid voor de doelgroep... 2 4. Huisvesting van specifieke groepen... 4

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice 2017 Prestatieafspraken Assen Woonservice 2017 Colofon Status: definitief 01 12 2016 Prestatieafspraken Assen 1 1 Inleiding Met de invoering van de nieuwe

Nadere informatie