Verslag. Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag. Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen"

Transcriptie

1 Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig M.J. Hartvelt (fractie Bedrijven, voorzitter), L.H.M. Kohsiek (dijkgraaf/portefeuillehouder), J.D. Kramer (CDA, portefeuillehouder), R. Maarschall (Water Natuurlijk, portefeuillehouder), S.A. van Balen Blanken (VVD, plaatsvervanger van P.J. Marees), mw. K. Hartog (Groen, Water & Land), J.R. Kielstra (fractie Ongebouwd), mw. M.A. Leijen (PvdA), P.C.M. Mak (Boeren Burgers Waterbelang), G.J.M. Meuwese (50PLUS), mw. P. van Ollefen (CDA), F. Sanders (Algemene Waterschapspartij, steunfractielid), C. Streefkerk (VVD), S. Wagenaar (Water Natuurlijk, plaatsvervanger van mw. E.M. Tannehill, R.C.P.E. Wiese (fractie Bedrijven) Tevens aanwezig R. Veenman (GW&L, pfh Water Stedelijk), S.J. Schenk (Ongebouwd, pfh Water Landelijk), K. Stam (PvdA, pfh Waterveiligheid) J. Kerssens (secretaris) mw. R.M. Lubbers (notulist) Afwezig J.G. van Beek (fractie Natuurterreinen), mw. E.M. Tannehill (Water Natuurlijk), P.J. Marees (VVD) Kopie aan CHI 1 Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Mevrouw Tannehill wordt vervangen door de heer Wagenaar en de heer Marees wordt vervangen door de heer Van Balen Blanken. De heer Van Beek is eveneens afwezig maar wordt niet vervangen. Agendapunt CHI Mededelingen De voorzitter meldt dat deze laatste commissievergadering van de lopende bestuursperiode live op de website kan worden gevolgd in zowel woord als beeld. Aansluitend op de vergadering zijn er twee presentaties: over de inzet van HHNK in het buitenland en over het programma implementatie Omgevingswet. Met het oog op de voorbereidingen op de verkiezingen wordt de vaste secretaris vervangen door de heer Kerssens. De heer Kohsiek (portefeuillehouder/dijkgraaf) deelt mee dat er negen partijen een geldige kandidatenlijst voor de verkiezingen hebben ingeleverd. De lijsten zijn inmiddels definitief vastgesteld. Op de lijsten staan 264 kandidaten waarvan circa twee derde man en een derde vrouw. De lijstnummering is ook bepaald. Alle informatie is te vinden op de website van het waterschap. Op 18 februari start de landelijke verkiezingscampagne en wordt de stemhulp operationeel. Voor belangstellende commissieleden Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard T F info@hhnk.nl

2 2 van 14 zijn magneetplaten voor hun auto beschikbaar. Op 6 maart wordt het lijsttrekkersdebat georganiseerd waarvoor men zich vooraf dient aan te melden. De dijkgraaf hoopt op een hoge opkomst. Portefeuillehouder Maarschall meldt dat de commissieleden een uitnodiging hebben ontvangen voor 14 maart Die middag zal er samen met afgevaardigden van gemeenten en andere partijen worden gewerkt aan de CO 2-prestatieladder. HHNK is voorts vertegenwoordigd in de regionale energiestrategie. De portefeuillehouder heeft zelf zitting in de stuurgroep. Na ondertekening van het klimaatakkoord dienen alle gemeenten, provincies en waterschappen binnen één jaar een plan op te stellen. Daarnaast is het waterschap betrokken bij de stuurgroep energietransitie Den Helder. Portefeuillehouder Kramer memoreert een besluit uit 2013, inhoudende de stichting Oude Landbouwwerktuigen Schermeer een plek te geven in de voormalige werf Schermer, locatie Noorderpolderhuis. De stichting heeft besloten de collectie te gaan onderbrengen bij een grotere collectie. De commissie wordt binnenkort nader via een nota geïnformeerd. Toezegging. Voorts heeft HHNK een basisrentelening eerder afgekocht en heeft op basis van een aantrekkelijk aanbod een mooie besparing gerealiseerd. 2 Vaststellen van de agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Vertegenwoordigende rol 3 Gelegenheid tot inspreken Er hebben zich geen insprekers gemeld. 4 Mondelinge vragen Mevrouw Hartog (Groen, Water & Land) heeft de notitie over de regionale energiestrategie met belangstelling gelezen. Zij zou het op prijs stellen als hierover voor het bestuur van HHNK een themabijeenkomst c.q. een presentatie wordt georganiseerd zodat het bestuur meer inzicht krijgt in hetgeen staat te gebeuren in het werkgebied van het waterschap zodat het bestuur ook meekijkt met wat er elders (door gemeenten bijvoorbeeld) wordt ingebracht en desgewenst dus richting kan geven. Tevens dankt zij de organisatie voor de leuke bijeenkomst ter gelegenheid van hijsen van de brug over de coupure in Den Oever. Zij is ervan overtuigd dat de participerende scholen en de overige aanwezigen de gebeurtenis eveneens positief zullen hebben ervaren. Portefeuillehouder Maarschall vindt het van groot belang dat er voor de energietransitie zoveel mogelijk draagvlak wordt georganiseerd en hij beschouwt alle commissieleden in dit opzicht als ambassadeurs. Vandaar dat hij hen optimaal zal informeren en zegt toe een themabijeenkomst te zullen organiseren. Toezegging.

3 3 van 14 Kaderstellende rol 5 Voorbereidingskrediet rwzi s Oosthuizen, Wieringen en Wieringermeer ( ) Een aantal rioolzuiveringen is aan de wat oude kant, aldus portefeuillehouder Maarschall. Met het oog op de noodzakelijke renovaties is het raadzaam om na te gaan of de nieuwe technologische ontwikkelingen bij de genoemde drie zuiveringen kunnen worden toegepast. Daarmee zal het zuiveringsproces worden verbeterd, kunnen de rwzi s compacter en energiezuiniger worden en kunnen grondstoffen beter worden teruggewonnen. Mevrouw Van Ollefen (CDA) is zeer tevreden met het voorstel, dat fraai aansluit op het gestelde in de Perspectiefnota 2018 en de begroting van 2017 (wat Oosthuizen betreft) en dat dan ook door het CDA wordt gesteund. Het is positief dat zoveel diverse groeperingen en kennisinstituten bij het onderwerp zijn betrokken. Het CDA heeft begrip voor de mede door de voortschrijdende techniek ontstane vertraging. De fractie heeft een kritische kanttekening bij de passage op pagina 4 waar wordt aangegeven dat er een aantal varianten beschikbaar is en dat gekozen is voor de Nereda-technologie. Het CDA had liever gezien dat de vier varianten aan het CHI waren voorgelegd. Uiteindelijk maakt het CHI het beleid en zou als eerste een voorkeur hebben moeten kunnen bepalen voor de meest geëigende technologie. Het CDA zal het voorstel steunen maar ziet deze kanttekening wel als een leermoment voor de toekomst. Mevrouw Hartog (Groen, Water & Land) heeft weliswaar begrip voor het standpunt van het CDA maar stelt dat tijdens de themasessies de Nereda-technologie de voorkeur leek te hebben. Dit had wel wat duidelijker in het stuk verwerkt kunnen worden. De telers in het werkgebied van HHNK zouden zelf het nodige gaan regelen. Gezien de diverse ontwikkelingen in de gebieden waar de rwzi s zich bevinden, vraagt zij zich af hoe dit aspect door de portefeuillehouder in zijn overwegingen wordt meegenomen. Er wordt modulair gebouwd, maar daaraan is naar haar beste weten tijdens de diverse themasessies over de waterketen geen aandacht besteed. Zij zou een presentatie daarover zeer toejuichen met het oog op toekomstige keuzes en beleid. De heer Wagenaar (Water Natuurlijk) stelt dat renovatie onafwendbaar is en dat het zeer terecht is om na te gaan welke op duurzaam gerichte innovaties haalbaar zijn. Is er al enig zicht op de te verwachten investeringen? Mevrouw Leijen (PvdA) steunt het voorstel waarin duidelijk wordt gemaakt op welke wijze het waterschap invulling geeft aan zijn taakuitoefening op het gebied van waterzuivering (wat betreft innovatie, duurzaamheid en circulariteit).

4 4 van 14 De heer Van Balen Blanken (VVD) ondersteunt het voorstel. De fractie is zeer tevreden over de gevolgde werkwijze met de diverse meedenkgroepen, die heeft geresulteerd in het meegeven van een advies aan het bestuur. De ervaringen met de Nereda-technologie zijn nadrukkelijk meegenomen. De fractie gaat ervan uit dat aan modulair bouwen elke nieuwe innovatie kan worden gekoppeld. Omdat schoon water een kernactiviteit is van HHNK, is communicatie daarover naar de inwoners een zeer belangrijk onderwerp. De heer Mak (Boeren Burgers Waterbelang) mist in het voorstel de stap naar de vierde trap: naar het verwijderen van medicijnresten, hormonen, resistente bacteriën, microplastics en overige chemische verontreinigingen. In de notitie staat dat hiervan is afgezien omdat deze drie rwzi s nog niet behoren tot de zogenaamde hotspots. De fractie vindt dit geen argument en stelt dat er, zodra een rwzi wordt vernieuwd, ook een vierde trap moet worden geïnstalleerd. Vraag: was het gegeven dat de drie niet als hotspots worden gekenmerkt echt het enige argument om de vierde trap niet in het voorstel op te nemen? De heer Kielstra (fractie Ongebouwd) zegt dat zijn fractie het voorstel steunt en tevens voorstander is van onderzoek naar een vierde trap. De heer Meuwese (50PLUS) zegt dat zijn fractie het voorstel van harte ondersteunt. De heer Sanders (Algemene Waterschapspartij) steunt het programma in grote lijnen. Zodra de zuiveringen zijn opgeleverd is de circulariteit ook meteen functioneel. Ook zijn fractie mist de (voorbereidingen op de) vierde trap en de heer Sanders wil weten of er met het voorliggende besluit no regret-keuzes worden gemaakt. De fractie is fervent voorstander van het hergebruik van alle materialen/betongranulaat en dergelijke die gebruikt worden bij de bouw, vandaar dat de heer Sanders de portefeuillehouder vraagt of hij bereid is na te gaan of het hergebruikpercentage kan worden opgetrokken (hetgeen geen geld hoeft te kosten). De heer Wiese (fractie Bedrijven) vindt het hoog tijd om nu eens te gaan doorpakken in de circulaire economie. Het waterschap zet tot zijn tevredenheid fors in op de modernisering van de rwzi s met toepassing van een scala innovaties. Hij vindt het zinvol om alvast een start te maken met de vierde trap in een wat minder dichtbevolkte woonomgeving met minder medicijngebruik. Tevens is de fractie content met het plan om als waterschap te gaan optreden als warmteleverancier. Voldoende redenen om in te stemmen met het gevraagde krediet. Portefeuillehouder Maarschall dankt de commissie voor de getoonde belangstelling en instemming. Het is plezierig dat de commissie nadrukkelijk meedenkt en hij acht het zinvol om aansluitend op de verkiezingen na te denken op welke wijze invulling gegeven kan worden aan de terechte wens om als bestuur (ook in het voortraject) keuzes te

5 5 van 14 kunnen maken op basis van afwegingen. Uiteindelijk is dit ook het recht van het bestuur. Er wordt gebruikgemaakt van innovaties die deels al elders zijn toegepast en er wordt nagedacht over de manier waarop die slim kunnen worden toegepast. Portefeuillehouder Schenk beantwoordt tussendoor de vraag over de kassen: er zijn afspraken gemaakt met de glastuinbouw, die inhouden dat men deels zelf maatregelen neemt en dat er uitstel is verleend aan bedrijven die bijvoorbeeld in coöperatief verband voor 2021 oplossingen aandragen. Portefeuillehouder Maarschall vervolgt. Modulair bouwen: het water wordt door middel van zeven uitwisselbare systemen gezuiverd. Hij vindt het raadzaam om nu al na te laten gaan op welke wijze en tegen welke kosten voorbereidingen zouden kunnen worden getroffen voor een vierde trap op alle drie de zuiveringen. Dit mede omdat verwacht mag worden dat deze op termijn bij meerdere zuiveringen zal worden toegepast dan de vijftien die beoogd zijn en de toekomstige functie van alle zuiveringen bij droogte. De portefeuillehouder is het eens met de VVD dat de buitenwereld vaak nog onvoldoende blijkt te weten over de werkzaamheden van het waterschap: communicatie blijft dus nodig. Circulariteit wordt zeker ingezet en er zal nadrukkelijk worden nagegaan in hoeverre bij de bouw/renovatie gebruikte materialen kunnen worden benut. Vanuit het bedrijfsleven komen al verzoeken binnen om de materialen/software/elektronica die vrijkomen bij de overstap naar nieuwe systemen te mogen innemen. Tweede termijn De heer Wagenaar (Water Natuurlijk) wacht nog op antwoord op zijn vraag over de noodzakelijke investeringen. Portefeuillehouder Maarschall verwijst naar de rekenregels die bepalen dat het (globaal) gaat om 10% van de uiteindelijke realisatie. Hij zegt de commissie toe om bij de realisatie van de voorbereiding op een gepast moment inzicht te verschaffen in de verwachte uiteindelijke kosten. De heer Sanders (Algemene Waterschapspartij) verzoekt de portefeuillehouder zijn reactie op de vragen over de medicijnresten en no regretmaatregelen te verduidelijken: was diens antwoord ja,mits of neen, tenzij? Portefeuillehouder Maarschall zegt dat -indachtig de Omgevingswet- het antwoord uiteraard : Ja, mits dient te zijn. De heer Sanders (Algemene Waterschapspartij) zegt zeer blij te zijn met deze kanttekening. De voorzitter concludeert dat het voorstel als hamerstuk kan worden geagendeerd voor het CHI.

6 6 van Proevenloods Ge(O)zond Water, aanvraag voorbereidingskrediet ( ) Portefeuillehouder Maarschall wijst op de bijzondere samenwerking met PWN. Het gezuiverde afvalwater van Wervershoof stroomt uiteindelijk naar het IJsselmeer. In Andijk neemt PWN water in. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan een slimme oplossing om ervoor te zorgen dat er schoon water kan worden ingenomen. Het project wordt ook gezien als leermoment voor de toekomst. Het streven is erop gericht dat PWN het beste drinkwater van de wereld kan leveren. Mevrouw Hartog (Groen, Water & Land) is positief over de samenwerking met PWN. In de stimuleringsregeling van het ministerie is 60 miljoen euro opgenomen voor demo-installaties. In de tekst wordt slechts vermeld: HHNK heeft bij I&W de demo-micro s aangemeld. De kans is groot dat de aanvraag wordt gehonoreerd. Gezien de opgave en het bedrag vindt zij dit wel een erg mager zinnetje, temeer gezien de omvang van het waterschap. Hoe denkt de portefeuillehouder te borgen dat HHNK, dat als eerste waterschap met de proeven start, gebruik kan maken van deze financiering om te voorkomen dat HHNK alles alleen moet gaan betalen. De heer Van Balen Blanken (VVD) vindt het een prima innovatief project om samen met de betrouwbare partner PWN te gaan uitvoeren. Er staat voor het nieuwe CHI een themabijeenkomst gepland over de strategie met betrekking tot microverontreinigingen en er valt te lezen dat er in 2020 een besluit zal worden genomen. De VVD kan zich hierin geheel vinden. De heer Wagenaar (Water Natuurlijk) vindt het vanzelfsprekend om verder te gaan met dit veelbelovende belangrijke project. Er is rekening gehouden met een uitvoeringskrediet, dat naar verwachting ook voldoende zal blijken te zijn, maar Water Natuurlijk wijst op de vele onzekerheden die gepaard gaan met deze innovaties (inclusief de subsidiëring). Dus graag nog enige uitleg bij de financiële vooruitzichten. Mevrouw Van Ollefen (CDA) kan zich geheel vinden in dit mooie initiatief. Gezien haar juridische achtergrond wijst zij erop dat de pilot circulair eigendom is/blijft van PWN. In het voorstel staat dat alles plaatsvind op het terrein van het waterschap. Maar wat op de grond neergezet dan wel gebouwd wordt, wordt door natrekking eigendom van de eigenaar van de grond. Mevrouw Van Ollefen benadrukt het belang om alles sluitend te regelen in contracten. Mevrouw Leijen (PvdA) complimenteert het college met het voorstel. De fractie is ervan overtuigd dat de portefeuillehouder erin zal slagen om de subsidie te verwerven. De heer Wiese (fractie Bedrijven) vindt het ook een prachtig project. Er

7 7 van 14 wordt gemeld dat er een landelijke subsidie van 65 miljoen euro beschikbaar komt. Kan de genoemde euro mogelijk straks via deze subsidie worden gedekt? Wat draagt PWN bij? Onder ad 1 staat dat het ministerie 60 miljoen euro wil uittrekken voor stimulering van de aanpak van medicijnresten in het water. Betekent dit dat de euro op een bepaald moment weer terugvloeit naar HHNK? De heer Meuwese (50PLUS) is ook zeer content met het voorstel. Portefeuillehouder Maarschall dankt de fracties voor hun enthousiasme. HHNK heeft samen met PWN overleg gehad op het ministerie van I&W en heeft een behoorlijk verlanglijstje achtergelaten: er is zo hoog mogelijk ingezet maar het is nog niet bekend hoe hoog de bijdrage uiteindelijk zal worden. PWN en HHNK nemen elk een onderdeel voor hun rekening. De uiteindelijke definitieve kosten zijn nog niet bekend. Factoren de van belang zijn: het tempo waarin full scale kan worden opgeschaald en het deel dat mogelijk nog aan onderzoek moet worden besteed. Naar verwachting wordt er schoon water geleverd en de datacentra vereisen een bepaalde kwaliteit water, waarvoor overigens ook betaald dient te worden. De wijze van verrekening moet nader worden bepaald. De portefeuillehouder vindt het verheugend dat het project sneller van start is gegaan (start proef die nu dus wordt opgeschaald). Op Geestmerambacht staat ook een living lab en HHNK wil op meerdere locaties experimenten realiseren. Eigendom: de portefeuillehouder zal nadrukkelijk laten kijken naar de suggestie van mevrouw Van Ollefen. Het gaat vooral om de 60 miljoen euro die door I&W beschikbaar is gesteld, maar uiteraard zal HHNK proberen ook nog andere subsidiepotten aan te roeren. Tweede termijn De heer Wiese (fractie Bedrijven) begrijpt dat het dus mogelijk is dat de euro via een subsidie alsnog terugvloeit naar HHNK. Indien PWN juridisch eigenaar wordt van de vinding van de pilot en niets/enig zou bijdragen, zou de heer Wiese daarmee toch wel problemen hebben. Portefeuillehouder Maarschall antwoordt dat beide partijen vrijwel hetzelfde bedrag investeren. Hoe het intellectueel eigendom wordt gewogen, zal nader worden toegelicht in een technisch antwoord. Toezegging. De voorzitter concludeert vervolgens dat het onderwerp als hamerstuk kan worden geagendeerd voor het CHI. 7 Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) ( ) Portefeuillehouder Kramer stelt dat HHNK in voorbereiding op de Wnra

8 8 van 14 hierop aansluiting zoekt. De commissie heeft zich al eerder gebogen over een voorstel van een van de samenwerkingspartners. De heer Sanders (Algemene Waterschapspartij) begrijpt dat het waterschap in de toekomst zelf de cao-onderhandeling dient te voeren. Functieomschrijvingen zullen een belangrijke rol gaan spelen. Zijn die al afgestemd op de veranderingen? De heer Meuwese (50PLUS) meent dat de cao-onderhandelingen door de Unie van Waterschappen worden gevoerd en dat HHNK verantwoordelijk is voor het personeelshandboek. Het DB wil graag gemachtigd worden om dit vast te stellen gezien de tijdsdruk. Maar hierin worden ook zaken vermeld die de interne verhoudingen aangaan. Hij vindt het juist een goede gedachte om het personeelshandboek te laten vaststellen door het nieuwe algemeen bestuur. Het argument tijd vindt hij niet ter zake doen. Als dat wordt benut om zaken te delegeren/mandateren aan het DB dan heeft 50PLUS zelf ook nog wel wat voorstellen in gedachten. Portefeuillehouder Kramer zegt dat HHNK aansluit bij de vereniging gezien de wettelijke vereisten. Functieomschrijvingen kunnen ook door de organisatie zelf worden aangepast en aanpassingen zijn dus niet per se functieafhankelijk. Afspraken over de inschaling van functies worden wel in de cao vastgelegd. De onderhandelingen werden tot op heden door de Unie gedaan maar in de toekomst worden deze gevoerd door de nieuwe werkgeversvereniging. Het waterschap voert samen met de OR en vakbonden regelmatig overleg, zeker in aanloop naar deze wijziging was er frequent contact. Het is evident dat het handboek niet zelfstandig zal worden vastgesteld maar in overleg met OR en vakbonden. De heer Meuwese (50PLUS) herhaalt zijn verzoek om het AB het handboek te laten vaststellen. Op dit voorstel heeft de portefeuillehouder niet gereageerd. De beschreven bespreking met OR en bonden kan gewoon plaatsvinden, ook als het AB het handboek vaststelt. Portefeuillehouder Kramer herhaalt dat een en ander de nodige voorbereiding en tijd vergt. Het nieuwe bestuur zal zich op andere zaken willen inwerken, meent hij. D&H ziet geen mogelijkheid om de behandeling van het personeelshandboek ook nog ergens in te plannen, vandaar het voorstel, maar het uiteindelijke is het CHI het hoogste orgaan. Tweede termijn Mevrouw Van Ollefen (CDA) kan instemmen met het mandateren aan D&H gezien de unieke situatie maar het CDA stemt in ervan uitgaande dat dit een éénmalig mandaat is aan D&H. De voorzitter zegt dat het voorliggende voorstel aan het CHI onder punt 2

9 9 van 14 uitgaat van een permanente mandatering. Dit houdt in dat het CDA derhalve een wijzigingsvoorstel moet indienen en dat het voorstel als bespreekstuk voor het CHI dient te worden geagendeerd zodat er gestemd kan worden over een eventueel nieuw besluit. De voorzitter concludeert dat het voorstel als bespreekstuk zal worden geagendeerd voor het CHI. 8 Kwijtschelding ondernemers ( ) Portefeuillehouder Kramer leidt de behandeling kort in. Naar aanleiding van de bespreking over het onderwerp in 2018 en de aangenomen motie, heeft de portefeuillehouder een rapport op laten stellen waarin alle aspecten aan bod komen. Er is ook nagegaan in hoeverre gegevens met gemeenten die al beoordelen kunnen worden uitgewisseld. De heer Meuwese (50PLUS) memoreert dat dit onderwerp al jaren onderwerp van gesprek is. Twee jaar geleden wees de fractie het DB al op het feit dat er geen juridisch onderscheid gemaakt kan worden tussen een zzp er met dan wel zonder uitkering. Meerdere leden gaven aan dat er sprake was van rechtsongelijkheid en de Nationale Ombudsman gaf een aantal gemeenten dat een identiek onderscheid had toegepast, al een reprimande. Uit de stukken blijkt dat vrijwel geen enkele gemeente nog een dergelijk onderscheid maakt. Indien HHNK eraan vasthoudt, kan het worden geconfronteerd met een zpp er die beroep aantekent, hetgeen ertoe zou kunnen leiden dat de hele verordening onverbindend wordt verklaard. Het college negeert alle betogen die hierover zijn afgestoken en stelt slechts dat er geen juridische bezwaren zijn om alle zzp ers in aanmerking te laten komen voor de kwijtscheldingsregeling. Dat is evident, maar er zijn wel juridische bezwaren om dit niet te doen en er wordt voorgesteld om het onderscheid weg te halen, waar 50PLUS op zich blij mee is. Maar dit geldt voor aanvragen die in 2020 worden ingediend. Hoe kan het dat een overheidsorgaan een regeling vaststelt en die vervolgens verruimt en stelt dat die pas volgend jaar van kracht wordt? Het is een algemene regel van behoorlijk bestuur dat indien een regeling wordt gewijzigd, de meest gunstige wordt toegepast. De fractie stelt dan ook voor om de regeling met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019 te doen zijn en overweegt om een amendement in te dienen. De heer Meuwese roept het DB op om zijn voorstel over te nemen zodat hij geen amendement hoeft in te dienen. Mevrouw Leijen (PvdA) steunt het voorstel van 50PLUS wat betreft de terugwerkende kracht, maar is overigens blij met het voorstel waarmee uitvoering wordt gegeven aan de door de PvdA ingediende en aangenomen motie. Het voorstel doet recht aan de gelijkheid van ondernemers met en zonder uitkering. Uit het stuk blijkt dat de eenloketfunctie voor de belastingheffing/kwijtschelding plezierig is voor de aanvrager en organisatie. Maar een juiste afstemming tussen gemeenten en HHNK is daarvoor een vereiste. Zaanstad en HHNK blijken niet goed op elkaar te zijn afgestemd, is de PvdA gemeld. Graag uitleg. Tevens verzoekt de fractie om het taalgebruik in de schriftelijke communicatie wat af te stemmen op de taalvaardigheid van de

10 10 van 14 aanvragers. Mevrouw Ollefen (CDA) zegt dat haar fractie het voorstel steunt. Mevrouw Hartog (Groen, Water & Land) is uitermate blij dat de regeling eindelijk wordt rechtgetrokken en een einde komt aan de rechtsongelijkheid. Zij is het voorts volledig eens met 50PLUS. In het stuk wordt met name ingezoomd op de financiën, maar het gegeven dat HHNK niet behoorlijk opereerde als overheidsorgaan en in strijd handelde met de vereisten van een betrouwbare overheid (verwijzend naar de uitspraak van de Nationale Ombudsman) blijft onvermeld. De fractie is tevreden dat er nu een einde komt aan de ongelijkheid, maar had het voornoemde graag in het stuk willen terugzien. Zij is het ook eens met 50PLUS waar het de ingangsdatum betreft. De heer Streefkerk (VVD) steunt het voorstel maar wacht verder nog even op de beantwoording van de vragen over de eventuele inwerkintreding per 1 januari Hij wil weten of dit juridisch mogelijk is. In dat geval kan de fractie overwegen daarvoor te stemmen, maar hij wijst erop dat er ook financiële gevolgen kunnen zijn. Op basis van die informatie zal de fractie een standpunt innemen. De heer Kielstra (fractie Ongebouwd) kijkt uit naar de evaluatie over twee jaar. Het dan zittende bestuur kan zich dan over de uitkomsten buigen. De heer Sanders (Algemene Waterschapspartij) steunt het voorstel en is content met het afschaffen van de ongelijkheid. Zzp ers werken in diverse constructies/hoedanigheden zoals een BV. De voorzitter wijst de heer Sanders erop dat zzp ers niet als BV kunnen opereren. De heer Sanders (Algemene Waterschapspartij) wijst erop dat velen die zichzelf zien als zzp er maar dan met een andere rechtsvorm, wel nog buiten de boot vallen. Portefeuillehouder Kramer wijst erop dat er in het rapport wel is verwezen naar de uitspraak van de Ombudsman. De PvdA vraagt aandacht voor wat technische puntjes: het komt voor dat een goede aansluiting op sommige gemeenten nog niet mogelijk is maar HHNK doet er alles aan om aansluiting zo snel en goed mogelijk te realiseren. Per 1 januari 2019: de portefeuillehouder laat de juridische consequenties uitzoeken voor de behandeling in het CHI. Toezegging. In reactie op de door de heer Sanders aangekaarte knelpunten wat de diverse constructies betreft, zegt hij dat omdat een BV beschikt over vermogen (waarop wordt getoetst), de regeling niet van toepassing is (ook niet bij gemeenten). Taalgebruik: specialisten buigen zich over vereisten waar het uitlegbaarheid betreft zodat de tekst ook begrijpelijk is. De portefeuillehouder zegt toe hierop extra te zullen (laten) letten. Toezegging.

11 11 van 14 Tweede termijn Mevrouw Hartog (Groen, Water & Land) wil ook graag weten wat de juridische consequenties zijn als de regeling niet eerder wordt ingevoerd. De heer Meuwese (50PLUS) is ontevreden over het antwoord van de portefeuillehouder. Feitelijk ligt er nog steeds hetzelfde voorstel. Het is algemeen bekend dat waterschappen helemaal geen vrijstellingenbeleid hoeven te voeren: het is een autonome bevoegdheid van de waterschappen en de praktijk toont een grote diversiteit qua invulling. Het is juridisch dus zeer wel mogelijk. Vraag is, of men het wil. Als besloten wordt om niet over te gaan tot vervroegde inwerkingtreding, dan zit het waterschap fout. Vervroegde inwerkingtreding zal wel extra geld kosten. Portefeuillehouder Kramer zegt dat hij juridische consequenties in kaart dient te brengen nu aanpassingen worden overwogen. Ook wil hij nagaan of de formele route mogelijk moet worden aangepast. Bovendien acht hij zich gehouden aan gemaakte afspraken met het CHI. De heer Meuwese (50PLUS) zegt daarop: Ik ben sprakeloos met dit antwoord van de portefeuillehouder. De voorzitter concludeert dat het voorstel als bespreekstuk zal worden geagendeerd voor het CHI. Rekenkamercommissie 9. Rekenkameronderzoek Personeelsbeleid HHNK ( ) De vicevoorzitter van de Rekenkamercommissie, de heer Vonk, licht het onderzoek hierop kort toe. Het rapport is aardig omvangrijk, mede omdat er een uitputtend beeld van het personeelsbeleid over de afgelopen jaren wordt geschetst. Tussen 2013 en 2018 is er een reductie van het aantal managementfuncties doorgevoerd met 37,5 %. HHNK heeft een overeenkomst met Villa Kakelbont over de kinderopvang voor personeel. 36% van het personeelsbestand bestaat uit vrouwen. De rekenkamercommissie is benieuwd naar de visie van de commissie. Vraag: hoort het personeelsbeleid bij het CHI of valt dit onder de directie? Indien het onder het CHI ressorteert, welke richting wil men het personeelsbeleid dan geven of wil men het beleid beperken tot de begroting en laat men de uitvoering over aan de heer Kuipers dan wel D&H? Drie hoofdconclusies: het personeelsbeleid is op orde bij HHNK; het is moeilijk om naar de toekomst te kijken en het is ook niet bekend hoe de arbeidsmarkt er over vijf jaar uitziet; HHNK moet wel in beeld hebben over hoeveel fte het waterschap beschikt en wat de capaciteiten zijn van het personeel en wat medewerkers willen. D&H neemt de aanbevelingen over, met uitzondering van de aanbeveling over stagiaires. Het rapport kan aanknopingspunten bieden voor een nieuw strategisch personeelsbeleidsplan en input vanuit het CHI.

12 12 van 14 Mevrouw Hartog (Groen, Water & Land) is als ambassadeur diversiteitsbeleid voor het A&O-fonds voor de waterschapen zeer content dat het aantal vrouwen bij HHNK vrij hoog is en er sinds kort ook een vrouwelijke directeur aan de slag is. Het rapport gaat met name over het personeelsbeleid, maar dat valt feitelijk buiten de reguliere kaders van de rekenkamercommissie. Daarom is het rapport ook wat (te) omvangrijk uitgevallen en de leesbaarheid heeft hier ook onder te lijden gehad. In hoeverre had het rapport moeten ingaan op het beleid en niet op het personeelsbeleid an sich? De heer Wagenaar (Water Natuurlijk) vindt het goed dat het personeelsbeleid is onderzocht, mede gezien het scala aan veranderingen dat speelt en op het waterschap afkomt. Hij heeft het rapport nog niet volledig kunnen lezen. Maar hij is blij met de bevindingen: het personeelsbeleid van HHNK voldoet in belangrijke mate. De aanbevelingen zijn door D&H overgenomen en de heer Wagenaar hoopt dat de aanbevelingen voortvarend zullen worden opgepakt. Hij vraagt extra aandacht voor de zogenaamde zachte gedragsmatige kant binnen de organisatie. D&H verwijst in zijn reactie naar de Omgevingswet. Het thema participatie wint aan belang en de fractie vraagt hiervoor extra aandacht. De heer Wagenaar vindt de reactie van D&H wat tam en vraagt zich af of de gedragsmatige kant binnen het waterschap niet wordt onderschat. Vervolg: staat er nog een terugkoppeling gepland waar het de opvolging van de aanbevelingen betreft en zo ja, wanneer? Mevrouw Van Ollefen (CDA) vindt het ook een lijvig rapport maar heeft geen specifieke vragen. De heer Van Balen Blanken (VVD) vindt het rapport ook wel wat omvangrijk, maar vindt dat met het oog op de verkiezingen niet opportuun om onderwerpen korter en bondiger in een rapport te verwerken. Het is goed dat er aandacht wordt gevestigd op verbeteringen/aanpassingen van toekomstig personeelsbeleid. Stagiaires worden als net-niet jongeren omschreven. Wat wordt daarmee bedoeld? Waarom worden er zoveel Engelstalige woorden gebruikt? Het lijvige rapport voldoet aan de verwachtingen en de VVD ziet geen heil in een evaluatie door het huidige bestuur. Mevrouw Leijen (PvdA) zal tijdens het CHI de vraag over de visie op plek van het personeelsbeleid beantwoorden vanwege de tijd. Inhoud en lengte nodigen niet echt uit tot lezen. Het is verheugend dat D&H aangeeft al veel aanbevelingen in de praktijk toe te passen. De PvdA adviseert om aanbeveling 11 en 12 voor kennisgeving aan te nemen omdat personeelsbeleid zich vanaf een bepaald moment gewoon niet verder laat voorspellen en HHNK kent een flexibel personeelsbeleid. De heer Meuwese (50PLUS) is positief over het rapport, hoe omvangrijk ook. Hij vindt dat het AB als hoogste orgaan mede verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid maar dient zich wel terughoudend op te

13 13 van 14 stellen. Het AB moet erop vertrouwen dat het DB de contacten met de organisatie goed onderhoudt. Het rapport biedt de mogelijkheden om objectief vast te stellen of er ernstige problemen zijn die bestuurlijk optreden vergen. Inhuurkrachten: deze zullen na zorgvuldige afweging worden ingehuurd maar de fractie wil weten op basis waarvan er door de portefeuillehouder en het DB wordt afgewogen en hoe de positie van het bestuur in dit proces is gezien de extra kosten die vrijgemaakt zullen moeten worden. De heer Sanders (Algemene Waterschapspartij) verwijst naar de gevoerde discussie in de werkgroep burgerparticipatie over diverse burgerschapsstijlen en de studie naar de houding en mentaliteit van medewerkers. De Omgevingswet vergt een steeds opener cultuur die aanleiding kan geven tot onzekerheden. Hij vindt dat het rapport gebruikt kan worden om een evenwicht te vinden tussen de onzekerheden waarmee men buiten wordt geconfronteerd en de zekerheden die men intern nodig heeft om geconcentreerd te kunnen werken. Het aspect van de onzekerheden ontbreekt in het rapport: Creëer af en toe wat onzekerheid, dat is helemaal niet zo fout. Daar gaat het hart van kloppen en dan krijg je er weer zin in. De voorzitter wijst erop dat tijdens de bespreking in het CHI nog gelegenheid is om de vragen van de heer Vonk te reageren. De heer Vonk antwoordt inzake de onzekerheid dat er is gekeken naar de organisatie en het personeel en onzekerheden in de toekomst. Of het wijs is om onzekerheden bij het personeel te creëren, laat hij aan de portefeuillehouder. Inhuurkrachten zitten deels al langer dan twee jaar op hun plek. Of dit wenselijk is, moet door D&H worden beantwoord. Moeten zij niet in dienst komen? De heer Vonk sluit zich aan bij de visie van 50PLUS betreffende de positie van het AB inzake personeelsbeleid. Het is niet duidelijk hoe de medeverantwoordelijkheid gestalte moet krijgen. Aanbevelingen 11 en 12 kunnen worden aangehouden. Net-niet jongeren zijn mensen die zijn afgestudeerd, die al een eerste baan hebben gevonden en aansluitend rondkijken wat ze echt leuk vinden. Zij zijn veelal tussen de jaar oud. Het zou goed zijn die groep binnen te halen. Engelstalige termen worden in deze wereld veel gebruikt maar het is goed om eens na te gaan welke Nederlandstalige equivalenten mogelijk zijn. De terugkoppeling van de aanbevelingen komen terug in de jaarrapportage. Meer nadruk op beleid of personeelsbeleid: het beleid van HHNK kost geld en personele inspanningen. De relatie tussen beleid van personeel en het beleid zelf zal in het CHI terugkomen. Portefeuillehouder Kramer zegt dat er vanaf 2013 permanent veel aandacht wordt besteed aan houding/cultuur binnen de organisatie. Tergkoppeling over de opvolging van de overgenomen aanbevelingen vindt plaats via de jaarrekening en de kwartaalrapportages. De aanbevelingen van de PvdA zal de portefeuillehouder meenemen. De inhuur van krachten is al besproken tijdens de begroting. Externen die langer aan het werk zijn bij HHNK wordt al aangeboden om in dienst te komen als hun inzet noodzakelijk blijkt te zijn, maar functies worden bij

14 14 van 14 voorkeur met eigen mensen ingevuld en slechts bij uitzondering met inhuur. De afdelingshoofden zijn primair verantwoordelijk voor de afwegingen maar uiteraard wordt er met D&H afgestemd als financiële gevolgen daartoe aanleiding zijn. De voorzitter dankt de heer Vonk voor dienst bijdrage. Het rapport zal als bespreekstuk worden geagendeerd voor het CHI. Procedurele zaken 10 Verslag vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen van 28 november 2018 (18.332) De heer Mak (Boeren Burgers Waterbelang) stelt dat de fractie het niet eens is met het voorstel van de voorzitter bij punt 5 om het onderwerp als hamerstuk te behandelen. De fractie wil het als bespreekstuk behandelen nu de portefeuillehouder de toezegging heeft gedaan om ook de vierde trap in het onderzoek te betrekken. Die toezegging dient evenwel in het CHI plaats te vinden en te worden genotuleerd. De voorzitter constateert dat het verslag ongewijzigd is vastgesteld. 10 Sluiting Vervolgens sluit de voorzitter de vergadering om uur onder dankzegging voor ieders constructieve inbreng. Actie Door vergadering en agendapunt Gereed 1. Commissie informeren over verplaatsing collectie stichting Oude Landbouwwerktuigen en gevolgen Noorderpolderhuis. 2. Themabijeenkomst beleggen over energietransitie. 3. memo over verdeling van de kosten en intellectueel eigendom tussen PWN en HHNK 4. Juridische consequenties uitzoeken invoerdatum 5. Extra aandacht taalgebruik brieven kwijtschelding Kramer, 1 Maarschall, 4 Maarschall, 6 Kramer, 8 Kramer, 8

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 13 februari Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 27 februari 2019

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 13 februari Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 27 februari 2019 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 13 februari 2019 behandeling D&H Commissie Water & Wegen - Portefeuillehouder R. Maarschall vergadering CHI 27 februari

Nadere informatie

Registratienummer 15. De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

Registratienummer 15. De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), J.D. Kramer (portefeuillehouder), R. Maarschall (portefeuillehouder), dhr. S.J. Schenk (portefeuillehouder),

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) 15.53542 Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 9 december 2015 Datum behandeling D&H 17 november 2015 Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer

Nadere informatie

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom.

Registratienummer De voorzitter opent de vergadering om uur en heet de aanwezigen welkom. Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig L.H.M. Kohsiek (voorzitter), J.D. Kramer (portefeuillehouder), R. Maarschall (portefeuillehouder), J. van Beek (Vereniging van Bos-

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 14 januari februari februari 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 14 januari februari februari 2014 Onderwerp Verleggen persleiding Medemblik, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: Een uitvoeringskrediet van 225.000,-- beschikbaar te stellen voor het verleggen van de persleiding Medemblik.

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 9 december 2015 Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer Datum vergadering CHI 16

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst

Openbare besluitenlijst Openbare besluitenlijst Vergadering College van dijkgraaf en hoogheemraden Aanwezig J. Kramer, R. Maarschall, S.J. Schenk, C.J.M. Stam, R. Veenman (voorzitter) M.J. Kuipers J. Kerssens Mevrouw G. Rossenaar

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. Datum vergadering D&H. 23 april Agendapunt. Commissie Water & Wegen.

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. Datum vergadering D&H. 23 april Agendapunt. Commissie Water & Wegen. Onderwerp Vaststelling concept eerste landelijk programma nhwbp 2014-2019 Voorstel 1. In te stemmen met het door het programmabureau nhwbp voorgestelde concept eerste programma nhwbp 2014-2019 en bijgevoegde

Nadere informatie

5 november december december 2013

5 november december december 2013 Onderwerp Peilbesluit Purmerend Registratienummer Voorstel In te stemmen met de reactie op de ingebrachte zienswijze zoals beschreven in het Nota beantwoording zienswijzen. Infocentrum Ja Aan het CHI voor

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Verslag Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen

Verslag Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Verslag Vergadering Commissie Bestuur, Middelen en Waterketen Aanwezig M. J. Hartvelt (Kamer van Koophandel) (voorzitter), J.D. Kramer (portefeuillehouder), L.H.M. Kohsiek (dijkgraaf), R. Maarschall (portefeuillehouder),

Nadere informatie

CONCEPT - NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie

CONCEPT - NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie CONCEPT - NOTULEN Onderwerp: Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 6 juli 2011 Aanwezigen: Mevrouw A.M. Valent-Groot (voorzitter), de heer H. Wijnveen (wnd. Raadsgriffier), de heer A.C. van

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

K. Vlieg (bestuursondersteuner)

K. Vlieg (bestuursondersteuner) BESLUITENLIJST van de vergadering van het Algemeen Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest gehouden op 19 december 2018, aanvang 19.30 uur in het waterschapshuis te Groningen, Stedumermaar 1. Aanwezig:

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 1 juni Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 15 juni 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 1 juni Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 15 juni 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 1 juni 2016 Datum behandeling D&H 10 en Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder R. Maarschall Datum vergadering CHI

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 5 november december december 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 5 november december december 2013 Onderwerp Overdracht wegen buiten de bebouwde kom gemeente Castricum Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. In te stemmen met de overdracht van beheer, onderhoud en eigendom van 15 km wegen buiten de

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014 Onderwerp Gemaal Purmer Stedelijk, uitvoeringskrediet Registratienummer Voorstel Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 1.800.000

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

mevrouw I. van Mulligen

mevrouw I. van Mulligen Verslag Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 17 februari 2016 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer Mevrouw M. Hoogduin 070-4418161 Verslag

Nadere informatie

Commissie Financiën en Algemene Zaken

Commissie Financiën en Algemene Zaken Commissie Financiën en Algemene Zaken Concept verslag commissievergadering Financiën en Algemene Zaken van 18 februari 2015 Aanwezig: de heren Hofstra (voorzitter), Bartelds (portefeuillehouder), Poelman,

Nadere informatie

Zaaknummer Portefeuillehouder Drs H. M. W. ter Heegde Voorstel Herziening van de gemeenschappelijke regeling regio Gooi en Vechtstreek

Zaaknummer Portefeuillehouder Drs H. M. W. ter Heegde Voorstel Herziening van de gemeenschappelijke regeling regio Gooi en Vechtstreek Raadsvoorstel Zaaknummer 564849 Portefeuillehouder Drs H. M. W. ter Heegde Voorstel Herziening van de gemeenschappelijke regeling regio Gooi en Vechtstreek Aan de raad, 1. Beslispunten De Raad van Gooise

Nadere informatie

Notulen vergadering Algemeen Bestuur RAD Hoeksche Waard, 12 december 2016

Notulen vergadering Algemeen Bestuur RAD Hoeksche Waard, 12 december 2016 Notulen vergadering Algemeen Bestuur RAD Hoeksche Waard, 12 december 2016 Aanwezig Meneer P. van Leenen, gemeente Oud-Beijerland Meneer B. Boelhouwers, gemeente Cromstrijen Meneer G. Janssen, gemeente

Nadere informatie

agendapunt 3.a.2 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden

agendapunt 3.a.2 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden agendapunt 3.a.2 1197171 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VERORDENING BEZOLDIGING, VERGOEDINGEN EN TEGEMOETKOMINGEN BESTUURSLEDEN HOOGHEEMRAADSCHAP VAN DELFLAND Portefeuillehouder Haersma Buma,

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014 Onderwerp Persleidingen Oostzaan en Uitgeest, uitvoeringskredieten Registratienummer Voorstel Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Nee Een uitvoeringskrediet van 3.710.000 beschikbaar te stellen voor

Nadere informatie

MEMO. Wij leveren als gemeente een ambtelijke secretaris.

MEMO. Wij leveren als gemeente een ambtelijke secretaris. MEMO datum : 24 februari 2009 aan : de leden van de raad van : het college kopie aan : onderwerp : instellen commissie Overleg Landelijk Gebied Gemeente Bergen In onze vergadering van 3 februari 2009 hebben

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 13 december 2017

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 29 november Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 13 december 2017 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 29 november 2017 Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer Datum vergadering CHI 13

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 28 juni en 12 juli september september 2016

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 28 juni en 12 juli september september 2016 Onderwerp Kwijtscheldingsbeleid HHNK 2017 Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. Te kiezen voor optie 1: Kwijtschelding voor ondernemers met een Bbzuitkering mogelijk te maken; 2. De Kwijtscheldingsregeling

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 14 september 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie VERSLAG van de op 15 februari 2018 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en omstreken Aanwezig de leden: de heer B.D. Lugthart,

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 25 januari 2017 Aanwezig: de heren Doeven (voorzitter), Van Erp, Fonhof, Hofstra,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014 Onderwerp Nieuwbouw gemaal Mijzen, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 1.300.000 voor het vervangen van gemaal

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 10 juni 2015 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 7 februari Datum vergadering CHI. 21 februari 2018 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H 12 december 2017 Commissie Water & Wegen 7 februari 2018 Portefeuillehouder R. Veenman Datum vergadering

Nadere informatie

A d v i e s a a n P r o v i n c i a l e S t a t e n

A d v i e s a a n P r o v i n c i a l e S t a t e n Statengriffie L e t o p : e e n b r i e f v a n m w. K r u i s i n g a m e t n a d e r e i n f o r m a t i e i s a a n d i t a d v i e s g e h e c h t. A d v i e s a a n P r o v i n c i a l e S t a t e

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 05 november december december 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 05 november december december 2013 Onderwerp Overschrijdingen op lopende kredieten 2013 Voorstel Aan het CHI voor te stellen: Kennis te nemen van de tijdens de interne controles geconstateerde kredietoverschrijdingen en hiervoor zeven aanvullende

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 26 september 2018

Verslag dagelijks bestuur van 26 september 2018 DATUM 26 september 2018 PLAATS Stadhuis Enschede, kamer burgemeester TIJDSTIP 12:30 13:30 uur VOORZITTER dr. G.O. van Veldhuizen SECRETARIS ir. G.H. Tamminga PAGINA 1 AANWEZIG AFWEZIG De heren dr. G.O.

Nadere informatie

: Drs. D.P. Wiltenburg, directeur Bedrijfsvoering en secretaris van de commissie, W.A. Hardijzer, D. Bac, A. Aartsen, Chr.

: Drs. D.P. Wiltenburg, directeur Bedrijfsvoering en secretaris van de commissie, W.A. Hardijzer, D. Bac, A. Aartsen, Chr. V.V. 30 maart 2011 Agendapunt 8.8 Besluitenlijst commissie Algemene Zaken en Middelen Datum Aanwezig Afwezig m/k : 4 maart 2011, aanvang 14.00 uur : mr. J.H. Oosters, voorzitter P. Boesberg, afdelingshoofd

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 mei 2016.

Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Omschrijving van het voorstel 1 Opening en mededelingen. Besluit De heer van Ooijen (SGP)heeft zich afgemeld voor deze vergadering(20). Mevr. Rachak (PvdA)is vanaf agendapunt

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering ABM

Resumé van de openbare commissievergadering ABM Resumé van de openbare commissievergadering ABM Datum: donderdag 18 april 2019 Aanvangstijd: 20.00 uur Eindtijd: 22.22 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

HAMERSTUK. Beslispunt 1 is aangepast in die zin dat in te stemmen met gewijzigd is in kennis te nemen van.

HAMERSTUK. Beslispunt 1 is aangepast in die zin dat in te stemmen met gewijzigd is in kennis te nemen van. HAMERSTUK VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Realisatie uitbreiding afvalwatertransportsysteem Houten Nummer: 515150 In D&H: 16 oktober 2012 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en

V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en V e rg ad e ri ng v an h et colleg e v an burgemeest e r en w ethouders v an de g em e ent e K a ag en Braass e m gehouden op: 13 januari 2009, om 9.30 uur in het Gemeentehuis te Kaag en Braassem Aanwezig:

Nadere informatie

Buitenlandbeleid: van Delfland naar buitenland (en weer terug) Delfland. Kenmerk VV : Vergaderdatum : 5 juni 2014

Buitenlandbeleid: van Delfland naar buitenland (en weer terug) Delfland. Kenmerk VV : Vergaderdatum : 5 juni 2014 Buitenlandbeleid: van naar buitenland (en weer terug) Hoogheemraadschap van Kenmerk VV : 1105432 Vergaderdatum : 5 juni 2014 Beleidsveld : Instrumenten Agendapunt : B.20 De Verenigde Vergadering van, op

Nadere informatie

VERSLAG RUD UTRECHT 2.0

VERSLAG RUD UTRECHT 2.0 VERSLAG vergadering Constituerende vergadering Algemeen Bestuur RUD Utrecht 2.0 vergaderdatum 8 januari 2014 Aanwezig : J. Baerends (gemeente Baarn), mw. A.J.M. van Beek (gemeente Leusden), C. van Eijk

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 8 januari februari februari 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 8 januari februari februari 2013 Onderwerp Projectplan Vervangen kademuur Hoofd Voorstel Aan het CHI voor te stellen: - Een aanvullend voorbereidingskrediet van 50.000,-- en een uitvoeringskrediet van 1.700.000,-- beschikbaar te stellen

Nadere informatie

De plv. voorzitter, de heer Brouns, opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

De plv. voorzitter, de heer Brouns, opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Actie- en besluitenlijst vergadering Datum: 31 oktober 2017 Aanwezig: Deel 1 en 2: GMR: de dames Ozek, Pijls en de heren Brouns (plv. voorzitter) en De Wilde Deel 1: RvT: de dames Keuzenkamp, Van der Graaf

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. capaciteit voor het jaar 2018 om te voldoen aan de extra capaciteitsvraag vanuit diverse projecten en opdrachten.

B en W Adviesnota ADVIES. capaciteit voor het jaar 2018 om te voldoen aan de extra capaciteitsvraag vanuit diverse projecten en opdrachten. Onderwerp Budget voor inhuur projectcapaciteit SDW Zaaknummer Teammanager Marco Van de Voort B & W datum 8 mei 2018 Team Civiel en Verkeer Naam steller Marco Van de Voort Portefeuillehouder Ike Busser

Nadere informatie

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen.

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen. Aan algemeen bestuur van 20 februari 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1356927/1356951 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige ondersteuning

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 6 juli 2017 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper, voorzitter,

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WM/MIW/RGo/7977 OPSTELLER : R. Gort, 0522-276805 FUNCTIE

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 1 juli september september 2014 Onderwerp Gemaal Grootslag, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: 1. In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 2.100.000 voor het vervangen van de dieselmotor

Nadere informatie

Geen uitleg over verwijdering groen Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Geen uitleg over verwijdering groen Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen uitleg over verwijdering groen Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 1 december 2008 RA0831995 Samenvatting Een buurtbewoner dient een klacht in over de kap van een aantal

Nadere informatie

K. Vlieg (bestuursondersteuner) Afwezig met kennisgeving: R.F. Staijen. Besluiten en toezeggingen. Agendapunt Opening

K. Vlieg (bestuursondersteuner) Afwezig met kennisgeving: R.F. Staijen. Besluiten en toezeggingen. Agendapunt Opening BESLUITENLIJST van de vergadering van het Algemeen Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest gehouden op 19 juli 2017, aanvang 19.30 uur in het waterschapshuis te Groningen, Stedumermaar 1. Aanwezig:

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING AVRI

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING AVRI Aan : Algemeen Bestuur Vergadering : 24 juni 2015 Agendapunt : 6e Van : Stuurgroep afsplitsing Avri Onderwerp : Integrale besluitvorming afsplitsing Avri Voorstellen 1. In te stemmen met voorliggende gemeenschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten

A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten Agenda woordvoerdersoverleg thema 23 juni 2017 1. Opening en mededelingen 2. Bespreekpunten A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten Aanvrager(s) Korte motivatie / achtergrond

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 550663 Datum : 1 mei 2018 Programma : Regie Blad : 1 van 5 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg Informatie

Nadere informatie

A.B. 18/85. Onderwerp: Invoering Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra)

A.B. 18/85. Onderwerp: Invoering Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) A.B. 18/85 Onderwerp: Invoering Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) Noot: Deze notitie betreft een update van de notitie zoals deze in de vergadering van het Dagelijks Bestuur op 12 september

Nadere informatie

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Economische Zaken heeft een aantal vragen en opmerkingen aan de Minister van Economische Zaken voorgelegd over de brief d.d.

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 11 december 2014

Concept-Besluitenlijst raad 11 december 2014 Concept-Besluitenlijst raad 11 december 2014 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Burg van den Bosch en mevrouw Rachak zijn verlaat. Plv voorzitter de heer Metz vervangt de raadsvoorzitter.

Nadere informatie

Kwijtscheldingsbeleid (incl. aanpassing Kwijtscheldingsregeling Delfland 2012)

Kwijtscheldingsbeleid (incl. aanpassing Kwijtscheldingsregeling Delfland 2012) Kwijtscheldingsbeleid (incl. aanpassing Kwijtscheldingsregeling Delfland 2012) Hoogheemraadschap van Delfland Kenmerk VV: 998641 Vergaderdatum: 29 november 2012 Beleidsveld: Ondersteunend organisatie Agendapunt:

Nadere informatie

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt Bijlage. Rol gemeenteraad en rol politieke partijen bij gemeentelijke herindeling als onderdeel van Plan van Aanpak Gemeentelijke herindeling Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Vooraf: algemeen

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel

AGENDAPUNT 3.3 ONTWERP. Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.3 Onderwerp: Ontwerp begroting 2015 Nummer: 860110 ONTWERP In D&H: 30 september 2014 Steller: A Peek In Cie: BMZ 29 oktober 2014 Telefoonnummer: 6013 SKK

Nadere informatie

Algemeen Huisreglement MR Berkenschool. 27 januari 2014

Algemeen Huisreglement MR Berkenschool. 27 januari 2014 Algemeen Huisreglement MR Berkenschool 27 januari 2014 1 Huishoudelijk reglement Artikel 31 van het reglement MR Berkenschool schrijft voor dat de MR, met inachtneming van de voorschriften uit het MR-reglement

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

statengriffie Onderwerp: voorstel nieuwe werkwijze informerende Statencommissies Datum: september 2013

statengriffie Onderwerp: voorstel nieuwe werkwijze informerende Statencommissies Datum: september 2013 MEMO Aan: Presidium Van: statengriffie Onderwerp: voorstel nieuwe werkwijze informerende Statencommissies Datum: september 2013 1. Aanleiding. Er is meerdere keren in het presidium gesproken over de werkwijze

Nadere informatie

Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot. Regionale Energiestrategie NHN. Katowice 4 december 2018

Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot. Regionale Energiestrategie NHN. Katowice 4 december 2018 Premier Rutte: hogere ambitie Europa bij terugdringen van CO2-uitstoot Regionale Energiestrategie NHN Katowice 4 december 2018 Het Klimaatakkoord in wording 49% minder CO2 in 2030 t.o.v. 1990 Zomer 2018

Nadere informatie

agenda Aan de raad, Winterswijk, 17 mei 2016, M.J. van Beem voorzitter van de raad Vaststellen agenda Spreekrecht burgers Mededelingen

agenda Aan de raad, Winterswijk, 17 mei 2016, M.J. van Beem voorzitter van de raad Vaststellen agenda Spreekrecht burgers Mededelingen agenda onderwerp 1/5 bezoekadres telefoon fax e-mail internet Stationsstraat 25 (0543) 543 543 (0543) 543 065 gemeente@winterswijk.nl www.winterswijk.nl Aan de raad, Hierbij nodig ik u uit voor het bijwonen

Nadere informatie

2017D25309 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D25309 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D25309 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4.

3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. De toelichting bij agendapunt 3, hoort bij agendapunt 4. Verslag Overleg Commissie Bestuur en Middelen Datum 10 mei 2011 Registratienummer 11.011045 Aanwezig J. Doeland (voorzitter), E.R. Goossens (Dorpsbelangen), A. van Maanen (SGP), J.P. van den Broek (PvdA),

Nadere informatie

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 13 juni 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Behandeld ambtenaar : mw L.G.J van Westbroek E-mailadres: lgj.van.westbroek@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

2015D42193 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2015D42193 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2015D42193 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Financiën heeft op 5 november 2015 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister van Financiën over zijn brief

Nadere informatie

Reg.nr: Agendapunten. blz Opening, mededelingen. blz Vaststellen van de agenda. Vertegenwoordigende rol

Reg.nr: Agendapunten. blz Opening, mededelingen. blz Vaststellen van de agenda. Vertegenwoordigende rol Reg.nr: 18.222640 Notulen van de openbare vergadering van het college van hoofdingelanden van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gehouden op woensdag 17 oktober 2018 om 19.30 uur in Zaal Waterland

Nadere informatie

Registratienummer

Registratienummer Verslag Vergadering Commissie Water en Wegen Aanwezig F.J.J. Brouwer (voorzitter), R. Veenman (portefeuillehouder), S.J. Schenk (portefeuillehouder), ir. C.J.M. Stam (portefeuillehouder), S.A. van Balen

Nadere informatie

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 20 juni 2013

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 20 juni 2013 BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 20 juni 2013 Aanwezig: J. Wienen (voorzitter), M. Visserss, H.B. Eenhoorn, R.A. van Gelderen, C. Wassenaar, A. Baas (aanwezig tot agendapunt 11), M. Hogervorst (vanaf

Nadere informatie

Vergaderdatum 30 maart 2016 Arrest Hoge Raad in voorbeeldprocedure classificatie natuur aanvullende dotatie aan de voorziening Agendapunt

Vergaderdatum 30 maart 2016 Arrest Hoge Raad in voorbeeldprocedure classificatie natuur aanvullende dotatie aan de voorziening Agendapunt Ter kennisname voor Commissie besturen en organiseren Vergaderdatum 30 maart 2016 Onderwerp Arrest Hoge Raad in voorbeeldprocedure classificatie natuur aanvullende dotatie aan de voorziening Agendapunt

Nadere informatie

2015D44592 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2015D44592 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2015D44592 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Financiën heeft op 18 november 2015 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister van Financiën over zijn brief

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 21-03-2017 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw J. van Hoey Smith, mevrouw E.W. van Blom,

Nadere informatie

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet.

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet. Hieronder het antwoord van de staatssecretaris van BZK op vragen uit de Kamer over de voorgestelde verlenging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand. Van deze tekst zijn twee versies in omloop geweest

Nadere informatie

Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 7 december 2015 Aanwezig:

Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 7 december 2015 Aanwezig: AB 13 JUNI 2016 agendapunt 3.a. Conceptverslag vergadering Algemeen Bestuur van het Meerschap Paterswolde van 7 december 2015 Aanwezig: mw. N. Hofstra (voorzitter), dhr. J. van Keulen, mw. P. Lambeck,

Nadere informatie

MR De Meie. Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie

MR De Meie. Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie MR De Meie Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie Datum vergadering 31-05-2018 Datum verslaglegging 03-06-2018 Inhoud Agenda MR vergadering... 2 MR besluiten... 2 Actiepuntenlijst MR... 4 Acties doorgezet

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VASTE COMMISSIES UIT HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET WATERSCHAP HUNZE EN AA'S 2010

REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VASTE COMMISSIES UIT HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET WATERSCHAP HUNZE EN AA'S 2010 REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VASTE COMMISSIES UIT HET ALGEMEEN BESTUUR VAN HET WATERSCHAP HUNZE EN AA'S 2010 Het algemeen bestuur van het waterschap Hunze en Aa's; gelezen het voorstel van het dagelijks

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR.

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR. VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM 20.00 UUR. Aanwezige leden Secretaris Notulist(e) Afwezige leden Tevens aanwezig Mw. J.

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehoudersoverleg Bestuur en Middelen d.d. 13 februari 2015 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Hillegom A. de Jong Noordwijk G. van Duin Kaag en Braassem H.P.M. Hoek

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda BESLUITENLIJST Vergadering van Provinciale Staten van Overijssel Woensdag 17 februari 2016 U kunt de Statenvoorstellen en ingezonden brieven via het Staten Informatie Systeem inzien op de website van de

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6948 Onderwerp : scheiding bestuur en toezicht Stichting Scholengroep OPRON Stadskanaal, 5 april 2013 Beslispunten 1. Instemmen met de gewijzigde

Nadere informatie