Leidinggevende, wie ben je?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leidinggevende, wie ben je?"

Transcriptie

1 Leidinggevende, wie ben je? Inleiding op het centrale thema Dolf van den Berg, namens alle auteurs en andere betrokkenen Wie is het die leiding geeft? Leraar, wie ben je? Onder die titel verscheen in 2008 bij het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken (NIVOZ) een studie onder redactie van Luc Stevens. Hierin constateren de auteurs dat een toenemend aantal scholen zoekt naar onderwijs dat meer in overeenstemming is met de kenmerken van de menselijke ontwikkeling. Om leerlingen en leraren te erkennen als eigenaar van hun eigen ontwikkelingsproces, gaan deze scholen meer en meer voorbij aan geldende standaardiseringen in het onderwijs. De auteurs van Leraar, wie ben je? onderzoeken wat de betekenis is van het onderwijswerk voor leraren. Zij pleiten voor meer ruimte voor ontplooiing van het kind en van de leraar. In aansluiting op Leraar, wie ben je? onderzoekt de voorliggende publicatie de vraag: Leidinggevende, wie ben je? Hierin gaan de auteurs op zoek naar dimensies van het leiderschap dat medewerkers in de school stimuleert tot groei in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Leidinggevende, wie ben je? volgt bovendien op Denk aan je mensen (Van den Berg, 2007) en Onderwijsinnovatie: geen verzegelde lippen meer (Van den Berg, 2009). Kernthema in deze studies was versterking van het leraarschap, die kan plaatsvinden door leraren in hun waarde te laten en door hun professionaliteit te erkennen. Dit vraagt om een voortdurende dialoog met hen geen verzegelde lippen meer over wat zij belangrijk vinden en hoe zich dat verhoudt tot ontwikkelingen in en rond de school. Met Leidinggevende, wie ben je? vormt zich een trilogie van studies alle uitgegeven bij Garant over onderwijs en innovatie.

2 14 Leidinggevende, wie ben je? In de tussenliggende tijd verscheen ook Duurzaam innoveren binnen smalle marges (Van den Berg e.a., 2012). Hierin gaan de auteurs in op de spanning die er is tussen enerzijds externe eisen en verwachtingen vanuit politiek, overheid, onderwijskoepels, inspectie en ouders en anderzijds wat leraren en leidinggevenden nodig hebben. Leraren en leidinggevenden bouwen aan een persoonlijk systeem van kennis, vaardigheden en houdingen. Bij verandering ontstaan er confrontaties tussen het persoonlijk systeem en de verandering. Leiderschap is dan nodig om polarisatie of verdeeldheid te voorkomen. Over de dimensies van dat leiderschap gaat de voorliggende publicatie. In veel boeken over management komen vragen aan de orde die te maken hebben met structuren, taken, bevoegdheden, financiële planningen en manieren van verantwoording. In deze publicatie gaat het om de fundamentele vraag: Wie is het die leiding geeft? We zoeken naar de mens achter de structuur, de menselijke factor. Persoonlijke en professionele ontwikkeling van alle medewerkers Centrale opdracht voor het leiderschap dat ons voor ogen staat, is het zoeken naar en faciliteren van mogelijkheden tot persoonlijke en professionele ontwikkeling van alle medewerkers. Ontwikkeling van het leiderschap is voorwaardenscheppend om de centrale pedagogische opdracht uit te kunnen voeren en zo in de driehoek leerling, leraar, leiderschap tot een adequaat (onderwijs)klimaat te komen. Leerling Leraar LEIDINGGEVENDE Schema 1: Driehoek leerling, leraar, leiderschap Onderwijsorganisaties (voor jonge mensen) onderscheiden zich van andere organisaties door hun pedagogische verantwoordelijkheid. Dit gegeven is van belang bij het analyseren van persoonlijke overtuigingen van leraren en leidinggevenden en bij het geven van richting daaraan in lijn met de missie en visie van de onderwijsorganisatie. Ouders dragen belangrijke aspecten van hun verantwoordelijkheid over aan de pedagogische onderwijsorganisatie. Leraren beslissen soms plaatsvervangend voor hun leerlingen of ontlenen gezag ten opzichte van leerlin-

3 Leidinggevende, wie ben je? Inleiding op het centrale thema 15 gen aan de delegatie van pedagogische verantwoordelijkheid. Dat betekent nogal wat voor het lerarenteam en de leiding die daaraan gegeven wordt. Een pedagogische organisatie draagt zorg voor pedagogisch beleid dat verweven is in het dagelijks handelen van leraren. De rol van leidinggevenden is hierbij essentieel. Zij zien zich geconfronteerd met allerlei dilemma s in de omgang van leraren en leerlingen en in de interactie tussen leidinggevenden en leraren. Leidinggevenden worden daarbij niet zozeer aangesproken op rationele argumentatie, maar op hun morele kompas. Het gaat er om wie zij zelf zijn. Zij zijn hun eigen instrument. Een postmodern perspectief op leidinggeven: naar een herschepping De wereld lijkt op zijn kop te staan. Schijnbare zekerheden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Of het nu gaat om de economie, de politiek of het klimaat. We staan voor ingrijpende veranderingen en moeten ons beraden op een nieuwe orde. Het is zaak op zoek te gaan naar vernieuwing. Vernieuwing die, op basis van een verantwoorde en robuuste wetenschappelijke en maatschappelijke herschepping, het vertrouwen van burgers weet te winnen. Bron: Uitnodiging voor de opening van het academisch jaar van de Radboud Universiteit Nijmegen. De kwaliteit van de leraar is van eminente betekenis voor het leren van leerlingen. Daarnaast blijkt dat leiderschap ook een kritische factor is voor de kwaliteit van het onderwijs. Een belangrijke vraag in de voorliggende studie is hoe we de ontwikkeling van leidinggevenden optimaal kunnen bevorderen en daarmee weer warmte kunnen brengen in scholen. Ervoor zorgen dat de kilte verdwijnt, door minder te hameren op regels, minder voorschriften vast te leggen en minder nadruk te leggen op al die zogenaamde zekerheden. Met de academici van Radboud Universiteit Nijmegen willen wij het voortouw nemen in de herschepping van het onderwijs en vooral van het proces van leidinggeven daarin. Vanuit een postmodern perspectief op leidinggeven beginnen we een zoektocht naar vormen van grensverleggend leiderschap. We willen geen leiders meer die over de hoofden van mensen heen beslissingen nemen die helemaal niet gedragen worden door de betrokken leden van een organisatie. In het postmodernisme is er een streven naar arbeidsverhoudingen met als vertrekpunt het belang en het welzijn van leerlingen, docenten en leidinggevenden zelf. Leidinggevenden dragen zorg voor een school als een veilige plaats voor de ontwikkeling van alle betrokkenen.

4 16 Leidinggevende, wie ben je? Terwijl het onderwijsbeleid steeds meer is gericht op mogelijkheden en procedures om vormen van standaardisatie mogelijk te maken, beziet het postmodernisme de werkelijkheid als principieel chaotisch. Planmatige en rationele oplossingen zijn daardoor ontoereikend. Bovendien is de werkelijkheid meervoudig. Samen zoeken naar een gemeenschappelijke definitie van de situatie wordt dus een vitale opdracht. Hierbij is de dialoog van belang. Er is immers niet één goede benadering. Postmodernisten vragen ook aandacht voor het gegeven dat het individu tegenwoordig meer en meer op zichzelf is aangewezen. De ontwikkeling van de persoon als zelf in verbondenheid met de ander staat centraal in de (post) moderne samenleving. Dit geldt ook voor iedere leidinggevende. Opbouw van het boek In het eerste hoofdstuk ontwikkelt Dolf van den Berg een postmodern toekomstperspectief op leidinggeven, waarbij hij poogt te ontkomen aan De Nieuwe Orthodoxie, het tijdperk waarin we gedrag van mensen bijna met geweld in rationele modellen en procedures willen onderbrengen. Het vermogen om jezelf te ontwikkelen en over jezelf te beschikken wordt te veel veronachtzaamd. Dat mensen een instrument van anderen worden, is niet de bedoeling. Het postmodernisme ziet de mens als de ontwerper van zijn eigen levensproject. Er wordt een beroep gedaan op de dimensies van zingeving en zelfontplooiing als een belangrijke opdracht voor leidinggevenden. Maar tegelijkertijd is de typisch moderne zoektocht naar het zelf in feite ook een zoektocht naar een verbeterde relatie en onderlinge verbondenheid. Het kan niet zo zijn dat we te veel het ik versterken en het wij schaden. Juist het samengaan van zelfontplooiing en zelfbeschikking met samenwerking en besef van de ander zal ervoor zorgen dat we als school beter worden. Het is volgens Dolf van den Berg tijd voor een grondige herbezinning. In het eerste hoofdstuk gaat hij in op de opmars van het dikke-ik als een ontwikkeling die zich ook voordoet bij politici en beleidsmakers die een dikke huid hebben voor het anders functioneren van anderen. Vanuit een postmodern perspectief hebben leidinggevenden geen gevoelens van almacht, maar laten zij veel meer toewijding zien, wat bij leraren leidt tot diepe autonomie in sociale verbondenheid. Termen als excellent, potentieel en kwaliteit behoeven dan hun inhoudelijke en normatieve inhoud niet te verliezen. Dit zou in strijd zijn met de pedagogische opdracht die scholen hebben. Op basis van dit postmodern toekomstperspectief schetst Dolf van den Berg in het tweede hoofdstuk basisprincipes voor de zo nodige herschepping van leiderschap, resulterend in elf dimensies van excellent leiderschap. Het realiseren van deze dimensies leidt tot meesterschap, niet in isolement maar in sociale verbondenheid.

5 Leidinggevende, wie ben je? Inleiding op het centrale thema 17 Dit is geen kwestie van magie. Het vereist een gezamenlijke inspanning in de vorm van een transformatiereis. Het gaat om een dialogisch perspectief dat per definitie een bemoedigend karakter heeft. Centraal staat het proces van betekenisgeving door en voor leidinggevenden en dus ook voor leraar en leerling. Realiseren van goed onderwijs voor iedereen is in beginsel een zoektocht naar betekenis, naar de zin van leven en werk. Deze zoektocht naar betekenis kan alleen vrucht dragen als je dichtbij jezelf en authentiek bent. Het gaat om de betekenis die leidinggevenden en docenten hechten aan nieuwe plannen, andere situaties, gedrag en woorden van collega s. Anders gezegd, het gaat om de diepste overtuigingen van mensen. Dat dit geen softe business is, zal blijken uit de onderzoeken en analyses die in de volgende hoofdstukken worden beschreven. Sterker nog, mede dankzij de dimensies van excellent leiderschap wordt de kwaliteit van het onderwijs verbeterd, ook in cognitief opzicht. Daarmee zijn de dimensies niet in strijd met zoiets als opbrengstgericht werken. In hoeverre krijgen de elf dimensies van excellent leiderschap vorm in de school? Het management van Het Hooghuis, locatie Titus Brandsma Lyceum 1, een school voor voortgezet onderwijs in Oss, heeft naar antwoorden op deze vraag gezocht door middel van dialoogsessies met alle docenten van deze school. Het derde hoofdstuk (Dolf van den Berg in samenwerking met betrokkenen) is een verslag van deze dialoogsessies en vormt het eerste portret van deze school. Het kader hiervoor was het Carmelproject Verandert leiderschap?. Binnen dit project stonden twee vragen centraal: Is een verandering in de autonomie van de docent afhankelijk van de leidinggevende? en Worden docenten wel veranderd door hun leidinggevende of moeten ze zelf iets anders gaan doen? In het vierde hoofdstuk (Dolf van den Berg in samenwerking met betrokkenen) volgt een tweede portret van het Titus Brandsmalyceum, gebaseerd op interviews met sleutelfiguren en teamleiders, gesprekken, mails en memo s. Hierbij is het vizier niet alleen gericht op wat er gebeurt in het management, maar ook op hoe docenten zich voelen en gedragen in een school die pretendeert leiderschap vanuit een postmoderne visie vorm te willen geven. We zoeken uit hoe in deze school invulling wordt gegeven aan de dimensies van excellent leiderschap: is er sprake van herschepping? Het vijfde hoofdstuk (Dolf van den Berg in samenwerking met betrokkenen) is een reflectie op de twee portretten aan de hand van een aantal onderzoeksvragen: Vormen de portretten voor teamleiders en docenten een herkenbaar referentiekader? 1 Hierna kortweg aangeduid als het Titus Brandsmalyceum of TBL.

6 18 Leidinggevende, wie ben je? Wat kunnen teamleiders van deze portretten leren? Wat kunnen docenten en ondersteunend personeel van deze portretten leren? De complexe rol van de teamleider als middenmanager blijkt een belangrijke thematiek te zijn. Op basis van de verzamelde data is ons advies dat teamleiders, docenten en leerlingen elkaar in openheid moeten blijven ontmoeten om de pedagogische opdracht van de ouders te kunnen waarmaken. In het zesde hoofdstuk gaat Luc Stevens in op pedagogisch leiderschap, waarbij de inzet van de schoolleider of leidinggevende zijn of haar eigen instrument is. Stevens vraagt om een hernieuwde belangstelling voor het pedagogisch discours in de zin van het bespreken van waartoe- en waaromvragen van/in het onderwijs. Hij ontwikkelt dit hoofdstuk onder meer vanuit het NIVOZ-traject Pedagogisch Leiderschap, een persoonlijk ontwikkelingstraject voor schoolleiders en leidinggevenden. Een pedagogisch leider is beslist geen manager, doch veeleer een bemiddelaar van ontwikkeling van anderen. Deze gedachte staat op gespannen voet met de overmacht van logisch-rationele controlerende systemen. De auteur benadert hiermee ook de vraag naar de authenticiteit van de pedagogisch leider, naar het ZELF als element van een postmoderne visie op leiderschap. Hier raakt hij de kern van pedagogisch leiderschap: het vraagt een inzet van de leider als persoon. Zijn/ haar eigen ontwikkelingsproces is hierbij mede bepalend. In het zevende hoofdstuk zoekt Roland Vandenberghe naar een evenwicht tussen regelgericht macrobeleid en geëngageerd leiderschap. Hij gaat in op de turbulente beleidsomgeving waarin scholen functioneren en de hieruit voortkomende conflicterende verwachtingen. Een belangrijke vraag is hoe je in een turbulente beleidsomgeving een geëngageerd leider kunt zijn. Dit thema werkt hij onder meer uit op basis van een schets van drie psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie en relationele verbondenheid. Hij ziet het opbouwen van professionele relaties als de kern van leiderschap. De relatiedimensie beschouwt hij als een voorwaarde om professionele groei van leerkrachten mogelijk te maken. Benaderingen als New Public Management ziet hij als administratieve artefacten. Mede hierdoor ontstaat een pseudo-autonomie van scholen. Om de inzichten van het zevende hoofdstuk te illustreren laat Roland Vandenberghe in het achtste hoofdstuk schoolleiders uit het basisonderwijs in Vlaanderen aan het woord. Aan de hand van de vragenlijst Goede dagen op school probeert hij aan te sluiten bij de basisdimensies van excellent leiderschap, zoals in hoofdstuk 2 beschreven. Dit leidt tot een uitwerking van het begrip geëngageerd leiderschap. De verrichte analyses laten zien dat de schoolleiders tegemoet komen aan de wens

7 Leidinggevende, wie ben je? Inleiding op het centrale thema 19 van echte diepe autonomie van henzelf en van de leerkrachten. Daarnaast ervaren zij dat zij tijdens goede dagen op school de beleving hebben dat zij ertoe doen. Dit kan alleen maar plaatsvinden binnen de dimensie van relationele verbondenheid. Schoolleiders en leerkrachten worden hierdoor auteur van hun eigen levensverhaal. Het negende hoofdstuk is een naschrift van Dolf van den Berg. Reflecterend gaat hij in op naar zijn mening de meest belangrijke aspecten van het voorliggende boek. Hij beschrijft het onderwijs als de plek der moeite, waarvoor je moed nodig hebt om die te betreden, zeker gezien de overmacht van standaardisatie en rationalisering. De ontwikkeling van gevoelens van eigenwaarde en aspecten van zelfverwezenlijking en zelfbevestiging ziet hij als een voorwaarde om goed te functioneren op die plek der moeite, conform postmoderne opvattingen over leidinggeven. Betekenisgeving, relationele verbondenheid en vertrouwen maken daar een essentieel onderdeel vanuit. Er is een andere taal nodig dan cijfertaal. Tussen diverse hoofdstukken vindt een intermezzo plaats in de vorm van in totaal zes illustraties (getuigenissen) van professionals met belangstelling voor thema s die voortvloeien uit een postmoderne visie op leidinggeven. Deze professionals en al de personen die bij de totstandkoming van deze publicatie betrokken waren, zijn wij veel dank verschuldigd. Op verschillende plaatsen in deze publicatie wordt naar hen verwezen. Bijzondere dank gaat ook uit naar het hele onderwijspersoneel van het Titus Brandsmalyceum voor hun deelname aan het onderzoek. Dit geldt ook voor de deelnemers aan het traject Pegagogisch Leiderschap en de 97 directeuren van het basisonderwijs voor hun participatie in het onderzoek in Vlaanderen. Onze erkentelijkheid gaat ook uit naar Arie Olthof voor zijn inzet als redacteur van diverse hoofdstukken. Hopelijk biedt dit boek veel lezers inspiratie! Referenties Berg, Dolf van den (2007). Denk aan je mensen. Antwerpen/Apeldoorn: Garant. Berg, Dolf van den (2009). Onderwijsinnovatie: Geen verzegelde lippen meer. Antwerpen/Apeldoorn: Garant. Berg, Dolf van den (2012). Duurzaam innoveren binnen smalle marges. MESO focus 84. Alphen aan den Rijn: Kluwer. Stevens, L. (2008). Leraar. Wie ben je? Antwerpen/Apeldoorn: Garant.

Inhoud. Vechten voor wie je bent! Illustratie van een docent 11

Inhoud. Vechten voor wie je bent! Illustratie van een docent 11 Inhoud Vechten voor wie je bent! Illustratie van een docent 11 Leidinggevende wie ben je? Inleiding op het centrale thema 13 Dolf van den Berg, namens alle auteurs en andere betrokkenen Wie is het die

Nadere informatie

1 Aanbevolen artikel

1 Aanbevolen artikel Aanbevolen artikel: 25 november 2013 1 Aanbevolen artikel Ik kan het, ik kan het zélf, ik hoor erbij Over de basisingrediënten voor het (psychologisch) welzijn Een klassieke motivatietheorie toegelicht

Nadere informatie

Vanuit een sterk gevoelde motivatie

Vanuit een sterk gevoelde motivatie Vooraf Vanuit een sterk gevoelde motivatie zoeken meer en meer scholen naar Waarom dit boek? ander onderwijs. De opdracht van het onderwijs is te streven naar hoogwaardig en betekenisvol onderwijs, ten

Nadere informatie

Rapportage Zingeving. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 19.06.2015. Email:

Rapportage Zingeving. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 19.06.2015. Email: Rapportage Zingeving Naam: Bea Voorbeeld Datum: 19.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 19.06.2015 / Zingeving (QZN) 2 Mens-zijn betekent verantwoordelijkheid nemen: het je ervan bewust zijn

Nadere informatie

NIVOZ. Algemene informatie over de persoonlijke ontwikkelingstrajecten Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap

NIVOZ. Algemene informatie over de persoonlijke ontwikkelingstrajecten Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap NIVOZ Algemene informatie over de persoonlijke ontwikkelingstrajecten Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap Algemeen Vanuit zijn missie besteedt het NIVOZ in zijn programma s bijzondere aandacht

Nadere informatie

Algemene gegevens, doelstellingen en beleid

Algemene gegevens, doelstellingen en beleid Algemene gegevens, doelstellingen en beleid Het NIVOZ (Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken, ook bekend onder de naam hetkind ) is een bij de belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

Rapportage Zingeving. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Zingeving. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Zingeving Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 27.07.2016 Email: b.voorbeeld@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 27.07.2016 / Zingeving (QZN) 2 "Mens-zijn betekent verantwoordelijkheid nemen: het je ervan

Nadere informatie

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE INHOUD Missie & visie 4 Het onderwijs voorbij 5 Kwaliteit vanuit identiteit 7 Werken vanuit passie 8 Elke leerling telt 10 Ondernemend en

Nadere informatie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie Strategisch koersplan 2019-2023 Onderwijs met Ambitie Inhoud Inleiding...3 1. Waar laten we ons door leiden?...4 2. Waar staan we voor? 3. Waar kiezen we voor?... 6 Speerpunt 1: School en kind...6 Speerpunt

Nadere informatie

Morele leerprocessen in Communities of Practice. Onderzoekslijn 3

Morele leerprocessen in Communities of Practice. Onderzoekslijn 3 Morele leerprocessen in Communities of Practice Onderzoekslijn 3 Onderzoekslijn 3 ProSense Versterking van het bewustzijn van leerkrachten van hun moreel- pedagogisch handelen 1. Welk type ontwikkeling

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

DE VISIE DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN HET INSTRUMENT MEVOLUTION

DE VISIE DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN HET INSTRUMENT MEVOLUTION DE VISIE DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN HET INSTRUMENT MEVOLUTION In het model van De Vitale Ruimte, worden de voorwaarden vervuld voor het leren van onderwijsprofessionals, binnen een Professionele Leergemeenschap.

Nadere informatie

Kwaliteit van zorg door georganiseerde reflectie en dialoog

Kwaliteit van zorg door georganiseerde reflectie en dialoog Kwaliteit van zorg door georganiseerde reflectie en dialoog Bert Molewijk (RN,MA, PhD) Voorbij de vrijblijvendheid Programmaleider Moreel Beraad, VUmc Associate professor Clinical Ethics, Oslo VWS, Week

Nadere informatie

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012 Morele Ontwikkeling van Jongeren Hanze Jeugdlezing 2012 Wiel Veugelers Universiteit voor Humanistiek Universiteit van Amsterdam Opbouw verhaal Wat is morele ontwikkeling? Wat leert onderzoek over morele

Nadere informatie

spoorzoeken en wegwijzen

spoorzoeken en wegwijzen spoorzoeken en wegwijzen OVERZICHT OPLEIDINGEN OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP Opbrengstgericht leiderschap Opbrengstgericht werken en opbrengstgericht leiderschap zijn termen die de afgelopen jaren veelvuldig

Nadere informatie

Visie op burgerschap en sociale integratie

Visie op burgerschap en sociale integratie Visie op burgerschap en sociale integratie CNS De Regenboog Inleiding Tegenwoordig leven we in een multiculturele samenleving. Burgerschap is in toenemende mate belangrijk geworden. Kennis hebben over

Nadere informatie

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN M.11i.0419 De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN versie 02 M.11i.0419 Naam notitie/procedure/afspraak Visie op professionaliseren Eigenaar/portefeuillehouder Theo Bekker

Nadere informatie

De PLG-bril. De drie capaciteiten

De PLG-bril. De drie capaciteiten De PLG-bril De PLG-bril (Verbiest, 2008) kan als hulpmiddel gebruikt worden om na te gaan in hoeverre de leerprocessen op verschillende niveaus met elkaar verbonden zijn en verbonden zijn aan de koers.

Nadere informatie

Goed verplegen. Kernelementen van een verpleegkundige beroepsethiek. Een voorstel. Oostende 19 maart 2018

Goed verplegen. Kernelementen van een verpleegkundige beroepsethiek. Een voorstel. Oostende 19 maart 2018 Goed verplegen Kernelementen van een verpleegkundige beroepsethiek. Een voorstel. Oostende 19 maart 2018 Uitgangspunten en overwegingen Definities ethiek: 1. Systematische reflectie op waarden en normen

Nadere informatie

IN DE LUWTE OF IN DE WIND? Reflecties op ontwikkeling van scholen

IN DE LUWTE OF IN DE WIND? Reflecties op ontwikkeling van scholen IN DE LUWTE OF IN DE WIND? Reflecties op ontwikkeling van scholen 1 OPZET Regelluw met welk doel? Onderwijskwaliteit: wie bepaalt dat? Naar scholen als lerende organisaties Condities: Een visie op innovatie

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD Bekwaamheidseisen docenten LD vmbo en havo/vwo. (tekst: Wet op de beroepen in het onderwijs en Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel / 2006). 1. Zeven

Nadere informatie

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren Visie Missie De Jan Ligthartscholen van de Jan Ligthartgroep Tilburg hebben een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs dusdanig inrichten dat het de basis vormt van het levenslang leren dat een mens doet.

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Teaching and Learning International Survey Nederland

Teaching and Learning International Survey Nederland Teaching and Learning International Survey Nederland Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling www.talis2013.nl Talis 2013 Teaching and Learning International Survey Sjoerd Slagter, voorzitter

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

Aanbevolen artikel week 6

Aanbevolen artikel week 6 Aanbevolen artikel week 6 1 Aanbevolen artikel Over hoogbegaafdheid: Bij het hoog ontwikkelde IQ hoort ook een intensere beleving van gevoelens Een blije hoogbegaafde is de hoogbegaafde leerling die hoge

Nadere informatie

Appendix A Checklist voor visible learning inside *

Appendix A Checklist voor visible learning inside * Appendix A Checklist voor visible learning inside * * Op www.bazalt.nl/lerenzichtbaarmaken kunt u dit formulier downloaden en vervolgens printen. Het is belangrijk dat de medewerkers van de school deze

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC Bekwaamheidseisen docenten LC vmbo en havo/vwo. (tekst: Wet op de beroepen in het onderwijs en Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel / 2006). 1. Zeven

Nadere informatie

SOK-studiedag Effectief onderwijs: de leraar doet er toe! 7 december 2012 Affligem, België

SOK-studiedag Effectief onderwijs: de leraar doet er toe! 7 december 2012 Affligem, België SOK-studiedag Effectief onderwijs: de leraar doet er toe! 7 december 2012 Affligem, België De principes van opbrengstgericht werken Linda Odenthal Opbrengstgericht werken is geen doel maar een middel!

Nadere informatie

Aanbevolen artikel week 24

Aanbevolen artikel week 24 Aanbevolen artikel week 24 1 Aanbevolen artikel Pedagogisch Leiderschap betekent dat je dichter bij je leraren komt, die daardoor dichter bij hun leerlingen kunnen komen Op 14 maart 2014 vond het AVS congres

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Teacher Leadership. Hoe kan het leiderschap van leraren in scholen versterkt worden? Marco Snoek

Teacher Leadership. Hoe kan het leiderschap van leraren in scholen versterkt worden? Marco Snoek Teacher Leadership Hoe kan het leiderschap van leraren in scholen versterkt worden? Marco Snoek Ik ben geen formele leider, en die rol wil ik ook niet per se pakken. Het is voor mij vooral van belang dat

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba

Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ. Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Martijn Galjé Docent Pedagogische Tact voor het NIVOZ Woensdag 19 maart 2014, Conferentie voor teams Berséba Pedagogische tact als antwoord Pedagogische tact in de dagelijkse praktijk Pedagogische Tact

Nadere informatie

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012)

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) en netwerk-leren (De Laat, 2012) verhogen de kans op succesvol leren in het kader van een

Nadere informatie

Beste schoolbestuurder van Nederland 2016

Beste schoolbestuurder van Nederland 2016 VIERTAAL OPENBAAR SPECIAAL Beste schoolbestuurder van Nederland 2016 ONDERWIJS CLUSTER 2 Toon Kuijs 28 november 2017 VIERTAAL OPENBAAR SPECIAAL ONDERWIJS CLUSTER 2 WWW.VIERTAAL.NL 27 september 2016 Geachte

Nadere informatie

Werken aan een topteam!

Werken aan een topteam! Werken aan een topteam! 3 november 2016 1 Inhoud Even voorstellen Theorie van Luc Greven en anderen Dialoog 2 Even voorstellen Wie is wie? Wat zou je willen halen bij deze masterclass? 3 Goede schoolleiders?

Nadere informatie

SAMENWERKING TUSSEN SCHOOLLEIDERS IN SCHOLEN. Gedeeld leiderschap als weg naar meer werkbaar werk

SAMENWERKING TUSSEN SCHOOLLEIDERS IN SCHOLEN. Gedeeld leiderschap als weg naar meer werkbaar werk SAMENWERKING TUSSEN SCHOOLLEIDERS IN SCHOLEN Gedeeld leiderschap als weg naar meer werkbaar werk WAAROM? Meer en meer samenwerking in een VUCA-wereld Werkbaar werk: 2 dimensies Onderzoek naar stress en

Nadere informatie

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019 Stichting H 3 O 1 Bijzonder Wat is het bijzondere van H 3 O? Waarin onderscheidt H 3 O zich, wat maakt het verschil? En wat wil H 3 O waarmaken?

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014)

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Inleiding De kern van (autisme)vriendelijke communicatie is echt contact, gebaseerd op

Nadere informatie

Over leiderschap van leraren

Over leiderschap van leraren Over leiderschap van leraren Van startende leraar tot teacher leader? Marco Snoek Opbouw 1. Waiting for Superman! 2. Nog 37 jaar met passie te gaan! Loopbaanmogelijkheden voor leraren 3. Erkende ongelijkheid

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Beste deelnemers, Versie: :20

Beste deelnemers, Versie: :20 1 Inleiding door dr. Walter Krikilion, voorzitter Werkgroep Ethiek in de Kliniek van Icuro - Symposium Ethische debatcultuur in de zorg: fictie of realiteit? 17 oktober 2014 - Hasselt Versie: 20-10-2014

Nadere informatie

KONING ARTHUR visie en organisatieprincipes

KONING ARTHUR visie en organisatieprincipes KONING ARTHUR visie en organisatieprincipes Ed Knies Koning Arthur; visie en organisatieprincipes Welkom Dit boek is een moreel boek voor professionals. Met moreel bedoelen we dat er binnen organisaties

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar 45 jaar virtuoos in onderwijs Op 21 juni 2017 bestaat Het ABC 45 jaar. Dat gaan we het hele jaar vieren, en we hopen dat jij het

Nadere informatie

de plek van de leider

de plek van de leider Wat komt er kijken bij succesvol leiderschap? Deze en andere vragen stellen wij tijdens de Leergang Leiderschap. We gaan samen op zoek naar de essentie van leiderschap. Zo ontwikkel je een geoefend oog

Nadere informatie

Cultuurverandering. Van Oort & Ros Partners bij ontwikkeling. Inhoudsopgave 1. Visie op cultuurverandering 2. Schema Afstemming individu organisatie 5

Cultuurverandering. Van Oort & Ros Partners bij ontwikkeling. Inhoudsopgave 1. Visie op cultuurverandering 2. Schema Afstemming individu organisatie 5 Van Oort & Ros Partners bij Ontwikkeling Adres: Kerkedijk 11, 1862 BD Bergen Website: www.vanoort-ros.nl E-mail: info@vanoort-ros.nl Telefoon: 072-5814749 Cultuurverandering Inhoudsopgave 1 Visie op cultuurverandering

Nadere informatie

Het welbevinden van leerlingen Een vragenlijst

Het welbevinden van leerlingen Een vragenlijst Het welbevinden van leerlingen Een vragenlijst Studiedag SOK Leerlingen en kwaliteitszorg Affligem, 6 december 2013 Dr. Ilse De Volder & Ludo De Lee 1 Inhoud o Bevraging van leerlingen bij EU-inspecties

Nadere informatie

Voorwoord 4. Leeswijzer 6. Inleiding 8. 2. Wat gaan we de leerlingen leren? Hoe weten we of de leerlingen de leerstof geleerd hebben?

Voorwoord 4. Leeswijzer 6. Inleiding 8. 2. Wat gaan we de leerlingen leren? Hoe weten we of de leerlingen de leerstof geleerd hebben? Inhoud Voorwoord 4 Leeswijzer 6 Inleiding 8 1. Focus op leren: een helder en overtuigend doel 13 2. Wat gaan we de leerlingen leren? Hoe weten we of de leerlingen de leerstof geleerd hebben? 29 3. Wat

Nadere informatie

Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012)

Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012) Afgeronde onderzoeksprojecten Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (periode 2008 2012) In de periode 2008-2012 heeft het Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking

Nadere informatie

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Pijnpunten PBS. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Pijnpunten PBS Programma Welkom en voorstellen Pijnpunten SWPBS - Pijnpunten kort toelichten - World café: pijnpunten verkennen - Plenair inventariseren Wettelijk kader SWPBS Pedagogische kwaliteit van

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJSONDERZOEK SAMEN ONDERZOEKEND LEREN. José van Loo

PASSEND ONDERWIJSONDERZOEK SAMEN ONDERZOEKEND LEREN. José van Loo PASSEND ONDERWIJSONDERZOEK SAMEN ONDERZOEKEND LEREN José van Loo CNV Schoolleiders 6 november 2014 Onderzoek? Onderzoekende houding Onderzoeksmatig leiderschap Onderzoekende schoolcultuur Onderzoekende

Nadere informatie

VRAGENLIJST LERENDE ORGANISATIE (op basis van Nelson & Burns) 1

VRAGENLIJST LERENDE ORGANISATIE (op basis van Nelson & Burns) 1 VRAGENLIJST LERENDE ORGANISATIE (op basis van Nelson & Burns) 1 Onderstaande diagnostische vragenlijst bestaat uit 12 items. De score geeft weer in welke mate uw organisatie reactief, responsief, pro-actief

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 396 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs,

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) onderhoudt middels de organisaties Kerk in Actie (KiA) en ICCO Alliantie contacten met partners in Brazilië. Deze studie verkent de onderhandelingen

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Ecologie van het leren

Ecologie van het leren Ecologie van het leren Beneluxconferentie dr Manon C.P. Ruijters MLD Apeldoorn 17 oktober 2013 Ecologisch? Ecologie is verbindingen en samenhang diversiteit interacties tussen organismen en hun omgeving

Nadere informatie

Recensie: Henk Sissing (red.) - 3000 jaar denkers over onderwijs #3000doo

Recensie: Henk Sissing (red.) - 3000 jaar denkers over onderwijs #3000doo Recensie: Henk Sissing (red.) - 3000 jaar denkers over onderwijs #3000doo Op verzoek van onderwijsfilosofie.nl schreef Henk Ter Haar, leraar Nederlands op de Guido de Brès scholengemeenschap, de onderstaande

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink Samenspel Formeel - Informeel Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink 6/12/2015 Programma - Korte kennismaking; - Ontwikkelingen in de vrijwillige zorg; - Uitgangspunt

Nadere informatie

Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo

Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo Plenaire terugkoppeling MASTERCLASSES WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE ALS GRONDHOUDING EN VAKOVERSTIJGENDE BENADERING Lou Slangen 12-11-2014 WETENSCHAP EN

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Leidinggeven aan onderzoekende scholen in de 21 ste eeuw

Leidinggeven aan onderzoekende scholen in de 21 ste eeuw Leidinggeven aan onderzoekende scholen in de 21 ste eeuw Vier jaar onderzoek naar onderzoeksmatig leiderschap: welke inzichten levert het op? Meta Krüger Lector leiderschap in het onderwijs Inhoud lezing

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Samenvatting. Leraren die het verschil maken: een onderzoek naar leraren als change agents in het primair onderwijs

Samenvatting. Leraren die het verschil maken: een onderzoek naar leraren als change agents in het primair onderwijs Samenvatting Leraren die het verschil maken: een onderzoek naar leraren als change agents in het primair onderwijs Monique H. R. M. A. van der Heijden Verdediging 13 juni 2017 Dit proefschrift bevat vier

Nadere informatie

Toekomstgericht onderwijs

Toekomstgericht onderwijs Toekomstgericht onderwijs Doelen, werkwijzen en ervaringen van scholen met een innovatief onderwijsconcept Iris Bogaers (Rudolf Steiner College Haarlem) Monique Volman (Universiteit van Amsterdam) ORD,

Nadere informatie

Coöperatie verbindend leiden

Coöperatie verbindend leiden Coöperatie verbindend leiden Document ter oprichting Versie 01-01-2016 Visie De verhouding van burgers tot de overheid, van werknemers tot hun werkgevers en van het individu ten opzichte van het collectief

Nadere informatie

Naar een levend plan van ondersteuning

Naar een levend plan van ondersteuning Naar een levend plan van ondersteuning Dolf van den Berg Scholenconferentie Passend Graag 10 december 2015 Bijgaand ontvangt u de meest belangrijke dia s van mijn presentaties. Ik ga ervan uit dat u deze

Nadere informatie

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden Pedagogisch fundament handboek ikc leeuwarden pedagogisch fundament Inhoud Moreel kader IKC Leeuwarden Dit handboek is een hulpmiddel te komen tot een pedagogisch fundament voor een IKC s. Uitgangspunt

Nadere informatie

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC Morele dilemma s in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA,

Nadere informatie

Competenties Schoolleider. Voor ieder kind het beste bereiken met passie, plezier en professionaliteit

Competenties Schoolleider. Voor ieder kind het beste bereiken met passie, plezier en professionaliteit Competenties Schoolleider Voor ieder kind het beste bereiken met passie, plezier en professionaliteit SOPOH Competenties schoolleiding 1 Inleiding: Voor het benoemen van de competenties voor de functionerings-/

Nadere informatie

COLUMN VERBINDEND EN ONDERWIJSKUNDIG LEIDERSCHAP NATIONAAL ONDERWIJSDEBAT 9 OKTOBER 2008 HARRIE AARDEMA, CONCEPT 071008

COLUMN VERBINDEND EN ONDERWIJSKUNDIG LEIDERSCHAP NATIONAAL ONDERWIJSDEBAT 9 OKTOBER 2008 HARRIE AARDEMA, CONCEPT 071008 Ik zie mijn inleiding vooral als een opwarmer voor de discussie. Ik ga daarom proberen zo veel mogelijk vragen op te roepen, waar we dan straks onder leiding van Wilma Borgman met elkaar over kunnen gaan

Nadere informatie

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016:

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016: Mankind Mens & Organisatie gelooft in de kracht van dromen en drijfveren in relatie tot ondernemerschap en leiderschap. Dromen en drijfveren vormen de grond waarop ambitie kan groeien. Passie zorgt vervolgens

Nadere informatie

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE Onderwijs zoals we dat vroeger kenden, bestaat al lang niet meer. Niet dat er toen slecht onderwijs was, maar de huidige maatschappij vraagt meer van de leerlingen

Nadere informatie

Serie handleidingen. "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen") AUTHENTICITEIT. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti

Serie handleidingen. LbD4All (Leren door Ontwikkeling voor iedereen) AUTHENTICITEIT. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Serie handleidingen "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen") AUTHENTICITEIT Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Deze publicatie werd gefinancierd door de Europese Commissie.

Nadere informatie

Wijzer in de professionele ruimte

Wijzer in de professionele ruimte Wijzer in de professionele ruimte Strategieën om de professionele ruimte van docenten(-teams) te optimaliseren Rob Vink Wat is professionele ruimte? Als docent geef je vorm aan het onderwijs en daar voel

Nadere informatie

Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met:

Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met: Executive MBA Service management Onderwijs Deze geaccrediteerde master ontwikkelt en ondersteunt de professionalisering van onderwijskundige leiders in het vo en mbo. In samenwerking met: De wereld waarin

Nadere informatie

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT TETRA-Project 2016-2018 MORELE STRESS Morele stress is het wrange gevoel dat je ervaart wanneer je je waarden en visie op goede zorg niet in de

Nadere informatie

Handreiking 1 Leren van klachten en praktijk

Handreiking 1 Leren van klachten en praktijk Handreiking 1 Leren van klachten en praktijk Onnodige en dysfunctionele bureaucratie voorkomen in passend onderwijs Handreiking 1: Leren van klachten en praktijk z n minst een verschil van mening. Dat

Nadere informatie

Bewegen tot leren: Perspectieven voor een krachtige leeromgeving

Bewegen tot leren: Perspectieven voor een krachtige leeromgeving Bewegen tot leren: Perspectieven voor een krachtige leeromgeving Jouw ervaring Neem iets in gedachten dat je nu goed kunt en waarvan je veel plezier hebt in je werk: Vertel waartoe je in staat bent. Beschrijf

Nadere informatie

Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs. Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen

Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs. Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen Welkom! Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen Kees Verbeek; Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, Apeldoorn Hans de Braal; Gomarus

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Inleiding 15. Hoofdstuk 2 Theoretisch kader 23. Voorwoord 13

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Inleiding 15. Hoofdstuk 2 Theoretisch kader 23. Voorwoord 13 Inhoudsopgave 5 Voorwoord 13 Hoofdstuk 1 Inleiding 15 1.1 Aanleiding tot deze studie 15 1.2 Een fundamentele oorzaak? 17 1.3 Een wezenlijk alternatief? 18 1.4 Onderzoeksvragen 19 1.5 Opbouw van de studie

Nadere informatie

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT Meerwaarde voor onderwijs De Pijlers en de Plus van FLOT De vijf Pijlers: Cruciale factoren voor goed leraarschap Wat maakt een leraar tot een goede leraar? Het antwoord op deze vraag is niet objectief

Nadere informatie

VERTROUWEN IS DE BASIS

VERTROUWEN IS DE BASIS VERTROUWEN IS DE BASIS 1 STICHTING ALGEMEEN BIJZONDERE SCHOLENGROEP AMSTERDAM 2 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 1 Inleiding 2 Missie, visie, kernwaarden en motto 2 Onze scholen 4 Strategie en aanpak 7 ABSA beleidspunten

Nadere informatie

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011

Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Eindverslag Academische Opleidingsschool Sophianum, juni 2011 Welke middelen kan een docent tijdens zijn les gebruiken / hanteren om leerlingen van havo 4 op het Sophianum meer te motiveren? Motivatie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) 159 Ouders spelen een cruciale rol in het ondersteunen van participatie van kinderen [1]. Participatie, door de Wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd als

Nadere informatie

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ---------------------------------------- WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ----------------------------------------

Nadere informatie

Profielschets. Locatiedirecteur bovenbouwlocatie

Profielschets. Locatiedirecteur bovenbouwlocatie Profielschets Locatiedirecteur bovenbouwlocatie Rotterdam, 2016 Profielschets Locatiedirecteur Ramlehweg Libanon Lyceum (S14; 1,0 fte) Een daadkrachtige leider met een autonome onderwijskundige visie Vooraf

Nadere informatie

Koersplan - Geloof in de toekomst

Koersplan - Geloof in de toekomst Koersplan - Geloof in de toekomst Storytelling als innerlijk kompas De s8ch8ng hanteert het verhaal van Springmuis voor draagvlak en gemeenschappelijke taal. Springmuis gaat op reis naar het onbekende.

Nadere informatie

Leiderschap vanuit systemisch perspectief

Leiderschap vanuit systemisch perspectief Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap vanuit systemisch perspectief Het leven wordt voorwaarts

Nadere informatie

WELKOM Groene Stroom Wat je allemaal met groen kunt doen!

WELKOM Groene Stroom Wat je allemaal met groen kunt doen! SWPBS Conferentie 2013 Elle van Meurs MA & Angeline van der Kamp MA WELKOM Groene Stroom Wat je allemaal met groen kunt doen! Elle van Meurs MA e.vanmeurs@fontys.nl Angeline van der Kamp MA a.vanderkamp@fontys.nl

Nadere informatie

Onderwijsontwikkeling in het vmbo

Onderwijsontwikkeling in het vmbo Onderwijsontwikkeling in het vmbo... doet appel op ons moreel besef! Ellen Klatter De nieuwe vmbo-conferentie 5 februari 2018 Richtinggevende vragen... 1. Wat zouden scholen en docenten moeten doen om

Nadere informatie

Werkdocument 1 Opleidingsconcept

Werkdocument 1 Opleidingsconcept Samenvatting De basis van de samenwerking binnen Samenscholing.nu is de gezamenlijke visie op de eisen waaraan onderwijskrachten in Rotterdam moeten voldoen. De aard van de opleiding is afgestemd op het

Nadere informatie

Hoe maakt een onderneming optimaal gebruik van het menselijk kapitaal?

Hoe maakt een onderneming optimaal gebruik van het menselijk kapitaal? White paper Hoe maakt een onderneming optimaal gebruik van het menselijk kapitaal? Deze white paper wordt u gratis aangeboden door De Valk Leadership Company Datum: 1 januari 2013 Versie: 2.0 Auteur: Guido

Nadere informatie

Opbrengstgericht Werken

Opbrengstgericht Werken Opbrengstgericht Werken Opleidingen en maatwerk M&O-groep is een netwerkorganisatie met een gedreven groep professionals die sturen op kwaliteit. We verlenen diensten aan het onderwijs, gemeenten en jeugdzorg.

Nadere informatie