Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 18 december 2013, aanvang uur.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 18 december 2013, aanvang uur."

Transcriptie

1 ~ (ti Gemeente ~ ~ GRIFFIE Bergen op Zoom RBl Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 18 december 2013, aanvang uur. VOORZITTER: burgemeester dr. FA Petter AANWEZIG: de dames: drs. Y.J.M.M. Kammeijer - Luycks, drs. AJAM. Stinenbosch - Kools, M.C.F.M. Martens van Gils, C.J. Damen, M.J.P. van Kemenade, H.F.C. Andreas - de Jong en J.G.M. de Koning- van de Casteel de heren: A.J. van Es, L.C.J. Wijten, W.P. Huijgens, J.C.J. Linssen, drs. AF.M. Siebelink, PAM. van der Velden, P.M.M. Roosendaal, E.M.L. Weys, A Akkaya, JA de Krom, J.G. Huismans, M.C. Velthoen, J.AA Pals, B. Jacobs M.Sc., D.O. Hoekstra, JAS.H. Verbeem, Y. Kaplan, Chr. J. Moerkerken, Ö. Duman, W.C.E. Musters, L.H. van der Kallen, F. EI-Khassim en PA van den Ouden AFWEZIG: de heren: LAM. van Loon, mr. E.W.C.M. Rampaart, S. Ergec WETHOUDERS: Aanwezig: de heren: AJ.F.M. Linssen, A.G.J. van der Weegen, A.J.M. Coppens Afwezig: A.J. van der Wegen GRIFFIER: de heer: C.J.M. Terstappen VAN DEZE VERGADERING IS EEN AUDIOVERSLAG BESCHIKBAAR VIA HET BESTUURLIJK INFORMATIE SYSTEEM 1. Opening De voorzitter opent de vergadering met de gebruikelijke openingstekst. Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heren Van Loon, Rampaart en Ergec en wethouder van der Wegen. 2. Vaststellen agenda De agenda (versie 17 december 2013) is gewijzigd vastgesteld. De overgenomen wijzigingen betroffen: het ordevoorstel van de fractie van de BSD om agendapunt 7a RM Opname woonwagenlocaties in bestemmingsplannen te behandelen na agendapunt 5 bij agendapunt 7a tevens de motie van de fractie van de VVD inzake het woonwagenbeleid te betrekken; toevoeging van agendapunt 7b, de motie van de fractie van Lijst Linssen inzake de Benchmark. 3. Besluitenlijst a. RBl Besluitenlijst raadsvergadering d.d, 7 en 13 november 201) ~". "- b. RBl Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 21 november 2013 RAADSVERGADERING De besluitenlijsten worden ongewijzigd vastgesteld. d d JAN Algemeen Eeslissing:,. _ a. RVB Ontheffing woonplaatsvereiste burgemeester Petter Voorstel: Het presidium stelt voor: I -~~f-q:l"~ ----"., P~roaf_~_=--,~. _..~""."*---,-----J '"'--~-GRiF'FIé"-'-"-~I I oom._-_...

2 Burgemeester dr. F.A. Petter tot 1 september 2014 ontheffing te verlenen van de verplichting om zijn werkelijke woonplaats in de gemeente Bergen op Zoom te hebben. zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het 5. A stukken a. RVB Wijkcentrum Fort Zeekant 1. Het besluit van 30 september 2010, nummer RVB , met betrekking tot de renovatie en vernieuwing van wijkcentrum 't Fort aan het Lourdesplein 1 in Bergen op Zoom, in te trekken, wat impliceert dat het bij dat besluit toegekende krediet van 1,7 miljoen komt te vervallen. 2. In verband met de verbouwing van een gedeelte van de voormalige basisschool aan de Bernadettestraat 4 te Bergen op Zoom tot wijkcentrum ten behoeve van de wijk Fort Zeekant, en het geschikt maken van het terrein om de toegankelijkheid tot het terrein en gebouw te verruimen: a. een krediet van beschikbaar te stellen; en b. een krediet van beschikbaar te stellen ten behoeve van de afwaardering van de boekwaarde van de voormalige basisschool aan de Bernadettestraat 4 te Bergen op Zoom; c. de begrotingswijziging vast te stellen. 3. De Kadernota Accommodatiebeleid, vastgesteld op 28 april 2005 bij raadsbesluit RVB , in te trekken. zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het b. RVB Begrotingswijziging programma 14, Welzijn In te stemmen met bijgevoegde begrotingswijziging inhoudende dat: Het positief resultaat van 2013, zijnde een bedrag van ,- op programma 14, product samenlevingsopbouw -ontwikkeling (product 1406) toe te voegen aan de algemene reserve. In 2014 een bedrag van ,- te onttrekken aan de algemene reserve ten gunste van programma 14, product samenlevingsopbouw -ontwikkeling zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het c. RVB Rapport rekenkamer West/Brabant Doelmatigheid en effectiviteit van het sportbeleid 1. Kennis te nemen van de eindrapportage van de Rekenkamer West-Brabant: Doelmatigheid en Effectiviteit van het Sportbeleid Gemeente Bergen op Zoom. 2. De aanbevelingen uit de eindrapportage over te nemen. 3. Kennis te nemen van de koepelnotitie. 4. De bevindingen uit de koepelnotitie te betrekken bij de uitwerking van de aanbevelingen uit de eindrapportage. zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het 2 (." '._.n_..._..., ~...~~._., GRIFFIE I Bergen~om I,-_.._"-~-'_....~..

3 d. RVB Vaststelling bestemmingsplan Langeweg De zienswijzen genoemd in de Nota van Commentaar onder 1 Um 8 gegrond te verklaren conform het bij de zienswijze gegeven commentaar weergegeven in de bijbehorende bijlage A; 2. In te stemmen met de ambtshalve wijzigingen, genoemd in de Notitie ambtshalve wijzigingen, weergegeven in de bijbehorende bijlage B; 3. Met in achtneming van de wijzigingen, voortvloeiend uit de zienswijzen en de ambtshalve wijzigingen, het bestemmingsplan "Langeweg 2012", als vervat in de wettelijke vereiste bestandenset met de planidentificatie NL.lMRO.0748.BP , gewijzigd vast te stellen; 4. Geen exploitatieplan vast te stellen als bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening; 5. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant verzoeken te verklaren geen bezwaar te hebben tegen eerdere bekendmaking. zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het e. RVB Vaststelling bestemmingsplan De Schans De zienswijzen genoemd in de Nota van Commentaar onder 1 en 2 ongegrond te verklaren conform het bij de zienswijze gegeven commentaar weergegeven in de bijbehorende bijlage A; 2. Met inachtneming van de zienswijzen het bestemmingsplan "De Schans 2013", zoals vervat in de bestandenset met planidentificatie NL.lMRO.0748.BP , ongewijzigd vast te stellen; 3. De aanvullende beeldkwaliteitseisen zoals opgenomen in "Randvoorwaarden vrije kavels Kapitein Lentingsingel De Schans te Halsteren Gemeente Bergen op Zoom 27 maart 2013" vast te stellen; 4. Geen exploitatieplan vast te stellen als bedoeld in artikel6.12 van de Wet ruimtelijke ordening. zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het f. RVB Votering uitvoeringskrediet herstructurering Theodorushaven fase 2 1. Een krediet ter beschikking te stellen van ,- voor het herstructurering van de oevers van de Theodorushaven, fase De gemeentebegroting te wijzigen conform bijgevoegde begrotingswijziging. zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het voorstel met de aantekening dat de fractie van de SP tegen het voorstel is. g. RVB Herziening grondexploitatie Oude Molen standlijn 31 oktober De door het college van burgemeester en wethouders opgelegde geheimhouding op de bijlage bij dit raadsvoorstel, genaamd 'toelichting herziening grondexploitatie Oude Molen', op grond van belang genoemd in artikel1 0, lid 2 onder b en g Wet openbaarheid van bestuur te bekrachtigen; 3! ".....,,_,,_.~._,,~~.,,~... ".,,"'1 i GRIFFIE ~! Bergen ~om I i.~. ::_~.~~-. _..J

4 2. De herziene grondexploitatie Oude Molen standlijn 31 oktober 2013, waarbij de looptijd met 5 jaar verlengd wordt (afsluiting ultimo 2018) vast te stellen; 3. De meerjarenbegroting conform bijgaande begrotingswijziging te wijzigen. zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het h. RVB13/0110 Ontslag lid Rekenkamer West Brabant Met ingang van 1 januari 2014 ontslag te verlenen aan mevrouw mr. drs. A.M.M. van Breugel als lid van de Rekenkamer West-Brabant. zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het i. RVB Verordening tot 3e wijziging van de Verordening commissie bezwaarschriften Bergen op Zoom 2007 De Verordening tot 3e wijziging van de Verordening commissie bezwaarschriften Bergen op Zoom 2007 vast te stellen. zonder discussie en zonder hoofdelijke stemming besluit de raad in overeenstemming met het voorstel met de aantekening dat de fractie van de SP tegen het voorstel is. 7. Motie vreemd aan de orde van de dag a. RM Opname woonwagenlocaties in bestemmingsplannen Door de fracties van de BSD, CDA, D66 en Groen Links is de volgende motie ingediend. Motie Oe gemeenteraad van Bergen op Zoom in vergadering bijeen op 18 december 2013 Overwegende dat: iedere burger het recht heeft zijn of haar eigen woonvorm te kiezen; iedere burger het recht heeft op behoud van zijn of haar eigen wooncultuur; het voor iedere woonruimte zoekende niet uit zou mogen maken of hij of zij een woonwagen of een gebouwde woning zoekt; er een wachtlijst is van tientallen personen/gezinnen voor de toewijzing van een woonwagen/woonwagenstaanplaats; deze wachtlijst al jaren geen doorstroming kent; het gebrek aan staanplaatsen een belemmering is voor het opgroeien tot zelfstandigheid van jonge woonwagenbewoners; het gebrek aan staanplaatsen een belemmering is voor gezinsvorming door jonge woonwagenbewoners; er sinds vele jaren geen staanplaatsen zijn bij gekomen omdat in nieuwe en herziene bestemmingsplannen geen nieuwe staanplaatsen worden bestemd; Roept het college op in nieuwe bestemmingplannen te komen tot de opname van nieuwe woonwagen locaties/staanplaatsen en bij de herziening van bestaande bestemmingsplannen te komen tot uitbreiding en herinrichting van bestaande woonwagenlocaties ten behoeve van aan de gemeente Bergen op Zoom economisch gebondenen met een woonwagentraditie en ten 4 l ~'-_.~.. ~rge~~_j GRIFFIE!

5 behoeve van (klein)kinderen van ingezetenen van de gemeente Bergen op loom met een woon wagentraditie, en gaat over tot de orde van de dag Door de fracties van de VVD, Lijst Linssen, GBWP en PvdA is de volgende motie ingediend. Motie woonwagenbeleid De gemeenteraad van Bergen op loom in vergadering bijeen op woensdag 18 december 2013, overwegende dat: de vraag naar standplaatsen voor woonwagens groter is dan het aanbod ervan; deze onbalans leidt tot een wachtlijst die niet of nauwelijks doorstroming kent; jonge woonwagenbewoners geen zicht hebben op een eigen standplaats en zodoende vaak blijven inwonen bij hun ouders; de gemeente geen geactualiseerd woonwagenbeleid kent; een uitruil van de bestemming bedrijvigheid met wonen op woonwagenlocaties mogelijkheden kan bieden om meer standplaatsen te realiseren; woonwagenbewoners aangeven ook interesse te hebben in erfpacht en koop van standplaatsen; draagt het college op om: te komen met een notitie woonwagenbeleid waarin in ieder geval de volgende punten worden meegenomen en onderzocht: het duurzaam in evenwicht brengen van vraag en aanbod inzake woonwagen-standplaatsen, de stedenbouwkundige mogelijkheden van areaaluitbreiding, de mogelijkheden van inbreiding door een uitruil van bedrijfsbestemming met woonbestemming, de kansen van erfpacht en koop; en gaat over tot de orde van de dag. Na discussie volgt stemming door handopsteken. Tegen de motie RM Opname woonwagenlocaties in bestemmingsplannen stemmen de fracties van de PvdA en de VVD. De overige aanwezige fracties stemmen voor de motie, waarmee de motie is aanvaard. De motie Woonwagenbeleid is met algemene stemmen aanvaard. Toezegging: Het college zegt toe om de raad in januari 2014 te informeren over het tijdpad inzake de uitvoering van voorgenoemde moties. 6. B stukken a. RVB Cultuurvisie 1. In te stemmen met de Cultuurvisie waarin de visie, thema's en randvoorwaarden zijn opgenomen. 2. De thema's en randvoorwaarden van de Cultuurvisie vast te stellen en uit te voeren: De thema's van de Cultuurvisie zijn: o Talentvol Bergen op Zoom; o Creatief Innovatief Bergen op Zoom; 5 r"._~ _ ~~' 0< -~"-1 L ~ge~ GRIFFIE. \

6 o Historisch Bergen op Zoom. De randvoorwaarden waarmee we aan deze thema's willen werken zijn: Een bevlogen en betrokken vrijwilligersveld; Sterke, ondernemende en zelfredzame partners. De heer J.G. Huismans neemt niet deel aan de discussie en stemming. Door de fracties van GBWP, VVD, D66, PvdA en CDA is de volgende motie ingediend. Motie immaterieel erfgoed De raad van de gemeente Bergen op Zoom bijeen in vergadering op 18 december 2013 Sprekend over het raadsvoorstel RVB Cultuurvisie. Overwegende dat: Er in de gemeente Bergen op Zoom veel vormen zijn van waardevol immaterieel erfgoed die een wezenlijk onderdeel zijn van de lokale cultuur. Dit immaterieel erfgoed van groot belang is voor verbinding in de samenleving en voor het gevoel van trots op de eigen woonplaats. Het immaterieel erfgoed mede kan worden ingezet voor het op de kaart zetten van de gemeente op regionaal, provinciaal, nationaal en internationaal niveau. Het voortbestaan van immaterieel erfgoed kan worden gestimuleerd door inventarisatie en erkenning enerzijds en door bevordering van overdracht aan volgende generaties anderzijds. Er tot op heden door de gemeenteraad nog niet eerder expliciet in een beleidsdocument is aangegeven dat het immaterieel erfgoed als waardevolonderdeel van de samenleving wordt gezien op een wijze zoals dat bij het materiële erfgoed wel heeft plaatsgevonden in de monumentenverordening. Het "eigenaarschap" van het erfgoed ligt bij de bedenkers, uitdragers en vrijwilligers en het geenszins de bedoeling is om dit "eigenaarschap" door de gemeente over te laten nemen, maar wel om de waarde te erkennen en te stimuleren dat die in stand blijft voor volgende generaties. Verzoekt het college om: Onderzoek te doen naar de mogelijkheden om immaterieel erfgoed kadersteilend vast te leggen in de uitwerking van de cultuurvisie en dit voor te leggen aan de gemeenteraad. En gaat over tot de orde van de dag. Na discussie volgt stemming door handopsteken. Het voorstel is met algemene stemmen aanvaard. De motie is met algemene stemmen aanvaard. b. RVB Verordening tot 2e wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening 2012 Na afdeling 8 van Hoofdstuk 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening 2012 wordt een afdeling ingevoegd, luidend: Afdeling SA bijzondere bepalingen over horecabedrijven als bedoeld in de Drank- en Horecawet. 6 c_"- -" "-' -_ '~ _ "-""-"" l.: GRIFFIE "J ~e~~~~

7 Door de fractie van D66 is het volgende amendement ingediend, maar na discussie ingetrokken. Amendement De gemeenteraad van Bergen op Zoom, in vergadering bijeen op 18 december 2013 inzake de 2e wijziging van de APV (RVB ); overwegende dat: besluit Het terugdringen van het alcohol-gebruik met name is gericht op jongeren onder 18jaar Het opnemen in artikel 2:34d van een verbod happy hours de regeldruk verder verhoogt Er geen bijzonder belang bestaat happy hours te verbieden voor personen boven 18jaar Er in algemene zin reeds moet worden gehandhaafd op het gebruik van alcohol doorjongeren onder 18jaar De al zeer beperkte handhavingscapaciteit extra zou worden belast Artikel2:34d betrekking hebbende op een verbod op happy hours niet op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening, en gaat over tot de orde van de dag. Door de fracties van Lijst Linssen, BSD, VVD en GBWP is het volgende amendement ingediend, Amendement De gemeenteraad van Bergen op Zoom, in vergadering bijeen op 18 december 2013 inzake RVB : Verordening tot 2de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening 2012, Overwegende dat: Het fenomeen happy hours maar beperkt voorkomt in onze gemeente; Een trek van de ene naar de andere gemeente ( waar wel happy hours bestaan) niet erg waarschijnlijk wordt geacht; Alcohol ( met name bier) ook goedkoop verkrijgbaar is in de supermarkt; Een algeheel verbod op happy hours een vorm van vergaande betutteling is van het bedrijfsleven, in het bijzonder de horeca; Instellen en handhaven van een algeheel verbod niet als een kerntaak van de gemeente wordt beschouwd; Controle hierop nieuwe handhavingstaken voor de gemeente met zich meebrengt, terwijl er andere, belangrijkere handhavingstaken te verrichten zijn; De burgemeester de mogelijkheid moet hebben om op te treden tegen overmatig alcoholgebruik. Besluit om artikel2:34d van de concept-verordening bij bovengenoemd raadsvoorstel als volgt te wijzigen: Artikel2:34d Happy Hours 1. Zonder vergunning van de burgemeester is het verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende dranken te verstrekken voor gebruik ter plaatse tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60% van de prijs die in de desbetreffende horecalokaliteit op of het desbetreffende terras gewoonlijk wordt gevraagd; 2. De burgemeester kan nadere regels stellen in het belang van de openbare orde, openbare veiligheid, volksgezondheid en het milieu; 3. De burgemeester kan de vergunning weigeren als naar zijn oordeel: a. het happy hour gevaar oplevert voor de openbare orde, de gezondheid, de veiligheid of voor het ontstaan van wanordelijkheden; 7 ""~"'-'l I ''-"-"-"(;i~ïl;'r"e-~' L Berg:~

8 b. een onevenredig groot aantal bezoekers te verwachten is; c. de organisator onvoldoende waarborgen biedt voor een goed verloop van het happy hour. 4. Een vergunning kan tijdelijk worden ingetrokken indien een hou-,der van een openbare inrichting een op grond van het tweede lid aan de vergunning verbonden voorschrift niet naleeft. Bij herhaling hiervan kan de vergunning voor onbepaalde duur worden ingetrokken. Na discussie volgt stemming door handopsteken: Tegen het amendement stemmen de fracties van D66 en CDA. De overige aanwezige fracties stemmen voor het amendement, waarmee het amendement is aanvaard. Alle fracties stemmen voor het gewijzigde voorstel, waarmee het gewijzigde voorstel is aanvaard. Toezeggingen: Het college zegt toe: De vraag van de fractie van D66 inzake BV-vorm schriftelijk te beantwoorden; Te bekijken of glaswerk op de Krabbenfoor mogelijk is; Te bekijken hoe kan worden ingezet op preventie ten aanzien van jongeren; De nieuwe insteek naar aanleiding van het amendement van de fractie van Lijst Linssen te evalueren en de bevindingen aan de raad te rapporteren. c. RVB Belastingmaatregelen 2014 Te besluiten tot vaststelling van de: - Verordening afvalstoffenheffing Verordening havengelden Verordening hondenbelasting Verordening lijkbezorgingsrechten Legesverordening Marktgeldverordening Verordening onroerende-zaakbelastingen Verordening parkeerbelasting Verordening precariobelasting Verordening reclamebelasting Verordening rioolheffing Verordening rioolaansluitingen Verordening toeristenbelasting Verordening watertoeristenbelasting Kostenbesluit naheffingsaanslag parkeerbelasting 2014 Door de fracties van D66 en BSD is het volgende amendement ingediend: Amendement 1 Tarief afvalstoffenheffing De gemeenteraad van Bergen op Zoom, in vergadering bijeen op 18 december 2013 inzake de Belastingmaatregelen 2014 (RVB ); overwegende dat: de afvalstoffenheffing een heffing naar de burgers is op basis van kostendekking; de inwoners en bedrijven op een prima wijze inhoud geven aan de scheiding van de verschillende afvalstromen en door Diffar reeds een lagere afvalstoffenheffing betalen; 8 r-- ~-G RïFFiË- - _0"""'1 lb',,..}en'qeftj?b.loom "7 t! \...~_..~.".::-"p;:.,"._~_..._.\

9 het tarief van de afvalstoffenheffing ten opzichte van het begin van deze raadsperiode (2010) stabiel is gebleven op 325, maar nog op een te hoog niveau ligt; Saver over 2012 een winst heeft gemaakt van 4,2 miljoen en over een ruim eigen vermogen beschikt, zodat een verdere stijging van het eigen vermogen nodig noch opportuun wordt geacht; Naar het oordeel van de raad het vastrecht van de afvalstoffenheffing voor 2014 verlaagd dient te worden met 10%, te financieren uit een verlaging van door Saver gehanteerde uitvoeringstarieven 2014 C.q. uit een verhoogde dividend-uitkering door Saver. Besluit om de onderdelen 1.1 en 1.2 van de Tarieventabel behorende bij de concept- "Verordening afvalstoffenheffing Bergen op Zoom 2014" als volgt te wijzigen: 1.1 De afvalstoffenheffing bedraagt per perceel per belastingjaar In afwijking van het gestelde onder 1.1 bedraagt de afvalstoffenheffing, voor zover voor het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen gebruik wordt gemaakt van een niet-bemeterde afvalcontainer per perceel per belastingjaar 248 en gaat over tot de orde van de dag. Door de fracties van het CDA, PvdA, GBWP en D66 is het volgende amendement ingediend: Amendement 2 De raad van de gemeente Bergen op Zoom, in vergadering bijeen d.d. 18 december 2013, beraadslagend over RVB , Belastingmaatregelen 2014 overwegende dat: Het voor iedere inwoner van de gemeente van belang is om afval te scheiden; Er voor iedere inwoner een prikkel moet zijn om het afval beter te scheiden; De solidariteit die in Bergen op Zoom de afgelopen jaren aan de kwijtscheldings-regeling grondslag heeft gelegen een groot goed is; Er voor de minima een mogelijkheid moet zijn om bij goede afvalscheiding tot volledige kwijtschelding te komen voor het flexibele deel; Voor kwijtschelding een gelijkheidsbeginsel geldt op basis van financiële parameters; ten spreekt uit dat: Het college via de voorlichtingspagina van de Bergse Bode de regeling onder de aandacht zal brengen van de inwoners van Bergen op Zoom besluit: Artikel10 van de concept- "Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing 2014" behorende bij bovengenoemd raadsvoorstel als volgt te wijzigen: Artikel10 Kwijtschelding Bij de invordering van de afvalstoffenheffing wordt kwijtschelding verleend tot een maximumbedrag van 284,20 voor de heffing als bedoeld in de onderdelen 1.1, 1.2, 2.1, 2.2 en 2.3 van de bij deze verordening behorende tarieventabel. Voor het meerdere wordt geen kwijtschelding verleend. en gaat over tot de orde van de dag. 9 r"--- -~-G R'FFiE--l 18ernçm~.

10 Door de fracties van Lijst Linssen, VVD, BSD en D66 is het volgende amendement ingediend: Amendement 3 Oe gemeenteraad van Bergen op Zoom, in vergadering bijeen op 18 december 2013 inzake raadsvoorstel RVB : Belastingmaatregelen 2014 Overwegende dat: Een aantrekkelijke uitstraling van winkel- en horecapanden bijdraagt aan een positief winkel- en uitgaansklimaat in onze gemeente; Veelondernemers enorm hun best doen en een bijdrage leveren aan dat positieve klimaat; Tegelijk veelondernemers in zwaar weer verkeren: velen hebben last van de economische recessie; Er sprake is van een grote regel- en belastingdruk: precariobelasting wordt niet alleen geheven op reclameuitingen, maar ook op lichtspots zonder reclameuitingen, en deurmatten. Het gebruik van lichtspots en deurmatten bijdraagt aan versterking van een aantrekkelijk winkelklimaat en ondernemers daar ook investeringen voor plegen; Het niet redelijk en billijk wordt geacht om ook hierover belasting te heffen; In de verordening op de heffing en invordering van precariobelasting de mogelijkheid tot vrijstellingen is opgenomen; Oe verordening op de heffing en invordering van precariobelasting RVB : Belastingmaatregelen 2014 als volgtte wijzigen: Aan artikel4 vrijstellingen het volgende lid toevoegen: 2014, zoals die is opgenomen in s. lichtspots zonder reclame en deurmatten; En gaat over tot de orde van de dag. Na discussie volgt stemming door handopsteken. Voor amendement 1 van de fracties van D66 en BSD inzake tarief afvalstoffenheffing stemmen de fracties van BSD, Groen Links, D66 en CDA. De overige aanwezige fracties stemmen tegen het amendement, waarmee het amendement is verworpen. Voor amendement 2 van de fracties CDA, PvdA, GWBP en D66 inzake kwijtschelding stemmen de fracties van Groen Links, D66, Lijst Linssen, GBWP, BSD, CDA en PvdA. De overige aanwezige fracties stemmen tegen het amendement, waarmee het amendement is aanvaard. Amendement 3 van de fracties van Lijst Linssen, VVD, BSD en D66 inzake precario is met algemene stemmen aanvaard. Het gewijzigde voorstel is met algemene stemmen aanvaard. d. RVB lnvesteringskrediet Randweg Zuidwest Tracédeel1 fase 2 1. De door het college van burgemeester en wethouders op de raming, bijlage 2, en de risicoanalyse, bijlage 3, van het Definitief Ontwerp Randweg Zuidwest tracédeel 1, opgelegde geheimhouding op grond van artikel25, lid 2, van de Gemeentewet, juncto artikel10, lid 2, onder b en g, van de Wet openbaarheid van bestuur, te bekrachtigen. 2. Kennis te nemen van het Definitief Ontwerp en de gefaseerde aanleg van de Randweg Zuidwest tracédeel 1 en de bijbehorende raming, planning en risicoanalyse. 10 GRIFFIE Bergen~m!._----~'"...-'_. _".=' i

11 3. Conform bijgaande begrotingswijziging en dekkingsvoorstel een investeringskrediet van 7,80 mln beschikbaar te stellen voor de wegvakken 3 en 4 van tracédeel 1 van de Randweg Zuidwest. 4. De dekking voor zover betrekking hebbend op de grondexploitaties Noordland en ScheideVesting aan te passen bij de eerstvolgende herziening. na discussie volgt stemming door handopsteken: Tegen het voorstel onderdeel1 - bekrachtiging geheimhouding - stemt de fractie van de SP. De overige aanwezige fracties stemmen voor onderdeel 1, waarmee dit onderdeel is aanvaard en de geheimhouding is bekrachtigd. Tegen het voorstelonderdeel 2, 3 en 4 stemt de fractie van het CDA. De overige aanwezige fracties stemmen voor het voorstel, waarmee het voorstel is aanvaard. 7 b. Motie vreemd aan de orde van de dag "Benchmark" Door de fractie van Lijst Linssen is de volgende motie ingediend. Motie De gemeenteraad van Bergen op Zoom, in vergadering bijeen op 18 december Overwegende dat: Er volgend jaar wordt beoogd om een (kern)takendiscussie te voeren met de (nieuwe) gemeenteraad, gericht op bezuinigingen en het maken van keuzes in het wettelijke en autonome takenpakket; Gedurende een (kern)takendiscussie een behoefte bestaat aan objectieve vergelijkingsgegevens met andere gemeenten, bijvoorbeeld op basis van vergelijkbare sociale structuur, inwoneraantal, centrumfunctie en/of andere selectiecriteria; Benchmarking een ideale kwantitatieve basis biedt voor de kwalitatieve analyse van het takenpakket. Benchmarking geen direct oordeel geeft over te veel' of te weinig', maar met name 'verbaaspunten' (afwijkingen ten opzichte van het gemiddelde) op kan roepen voor nadere analyse; Er op dit moment weinig tot geen zicht is op de omvang van de kosten en formatie (per BBVonderdeel) ten opzichte van soortgelijke gemeenten; Er beperkt zicht is in de mate van het uitbesteden van uitvoerende taken ten opzichte van soortgelijke gemeenten. Draagt het College op om: In het eerste kwartaal van 2014 een benchmark uit te voeren naar de volgende onderdelen: omvang van de formatie en kosten van de ambtelijke organisatie (primaire formatie en overhead); begrotingscijfers per BBV-onderdeel; mate van uitbesteden van uitvoerende taken. En deze resultaten aan te bieden aan de nieuwe gemeenteraad in maart 2014, zodat deze ook meegenomen kunnen worden bij de coalitievorming. En gaat over tot de orde van de dag. na discussie volgt stemming door handopsteken. De motie is met algemene stemmen aanvaard. 11 l '-~::~g'~~îffi E., ery~~9m I i.....~...~~e,l

12 8. Sluiting De voorzitter sluit de vergadering om uur Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 30 januari ~.,,_... _.~=~~-,':i.._._._-- <;"... _.g~_y_~orzitter, 7... me--_._._-.-/ ~ ~ ' ~- 12 "'<-<~-""G'R~<F'FiE ",,' 1,--~<-~.,..... Berge~om. _=..,.,,;i

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 31 mei 2012, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 31 mei 2012, aanvang uur. ~ ft' Gemeente ---::::--- 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 RBL 12-0006 GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 31 mei 2012,

Nadere informatie

..._--- Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 26 apri12012, aanvang uur.

..._--- Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 26 apri12012, aanvang uur. Gerne,~iBergen tp. ~~ttj. SVERG:r;;I-~-" " ' ----;;>-~~ d.d. 3 1 MEI 2012 ß8slissing: _ Ci \L \Lp VI ca 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111, RBL 12-0005 GRIFFIE ----_.._----- LPorad

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 26 maart 2015, aanvang uur. burgemeester dr. F.A.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 26 maart 2015, aanvang uur. burgemeester dr. F.A. . Gemeente [D Bergen op Zoom l llllllll llll llllll lll lllll RBL -0026 ---:::=---- ~ ~ GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 26 maart 20, aanvang

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 18 september 2014, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 18 september 2014, aanvang uur. RAADSVERGADERING d d. 1 6 OKĨ. 2014 Gemeente eenre įj ñ Bergen op Zūom, g: Gemeente Bergen op Zo RBL14-0015 Reg datum 09/10/2014 GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen

Nadere informatie

UN IIIII III INI III! I! RBL

UN IIIII III INI III! I! RBL Ę Vj Gemeente Įì Bergen op Zoom UN IIIII III INI III! I! RBL15-0036 Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 26 november 2015, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER:

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. d.d. h-slissing: ",J 0 JAN "'_"_'_"-"-"-'-----:::::-, ----

RAADSVERGADERING. d.d. h-slissing: ,J 0 JAN '__'_---'-----:::::-, ---- 0- GRIFFIE RAADSVERGADERING d.d. ~~~V1.~= J h-slissing: ",J 0 JAN. 2013 --"'_"_'_"-"-"-'-----:::::-, ---- I POfm':.'f..-----~ " '0".",.._"'... '" '",.,.. \ \11\1\\1 \\1\ \1\1\\ 11\ \\111 \\\\ \\11\\ 11\\\

Nadere informatie

Gemeente f Bergen op Zoom

Gemeente f Bergen op Zoom Gemeente f Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren naam Inrichting en bemensing raadscommissies

Nadere informatie

RAADSVERGAD. sslng: de heren: P.A.M. van der Velden en F. EI-Khassim. de heren: A.G.J. van der Weegen, AJ.M. Coppens en AJ.

RAADSVERGAD. sslng: de heren: P.A.M. van der Velden en F. EI-Khassim. de heren: A.G.J. van der Weegen, AJ.M. Coppens en AJ. '>:, IJ..; Gemeente ---:::=-- RAADSVERGAD B ergen ot! Z 0 m r H Ol MAART Z' r{ sslng: ' 1111111111111111111111111111111111111111111111\ 11\\11111 iui.1 RBL12-COO2 I GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 28 mei 2015, aanvang uur. drs. Y.J.M.M.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 28 mei 2015, aanvang uur. drs. Y.J.M.M. mui RBL15-0028 Gemeente jļf Bergen op Zoom GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 28 mei 2015, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER: burgemeester: dr. F.A.

Nadere informatie

Gemeente fj Bergen op Zoom

Gemeente fj Bergen op Zoom T it, TII '7HfllllIll'!Illl RBL10-0006 Gemeente fj Bergen op Zoom.6 APR.ZI.I10 "1/ fc-w u '- Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 25 maart 2010, aanvang

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. =.~o':{_~.:'; - ,,,,, ',..,,,,."',,...1\ """,,--..,,..,", _... -

RAADSVERGADERING. =.~o':{_~.:'; - ,,,,, ',..,,,,.',,...1\ ,,--..,,..,, _... - 'I ~ ~ Gemeente GRIFFIE 1...'..-'>J_,...,,,-_.._,..-...,,~_..._.._...-- RAADSVERGADERING! Bergen lop.~o~m 2 ~.MAART 2013 ~ ßashsslog:-._-.._- =.~o':{_~.:'; - _.._--_.-.--,_., POiOof..._~_,::._.-,,,,, ',..,,,,."',,...1\

Nadere informatie

MIMI III II RBL

MIMI III II RBL Gemeente fi Bergen op Zoom MIMI III II RBL15-0034 I 1 Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 22 oktober 2015, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER: burgemeester:

Nadere informatie

IlIIIUIIIIIIflIllllllllllllllllllllllll

IlIIIUIIIIIIflIllllllllllllllllllllllll IlIIIUIIIIIIflIllllllllllllllllllllllll RBL12-0003 Gemeente zente f\ t Bergen op Zoom 2 9 MAAR! 2012 ;.inp:_ GRIFFIE! _ JZOJJM- i Paroaf Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 16 juni 2016, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 16 juni 2016, aanvang uur. 1 Gemeente Įį Bergen op Zoom RBL16-0007 Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 16 juni 2016, aanvang 19.30 uur. VOORZITTER: burgemeester: dr. F.A. Petter

Nadere informatie

GRlFFlE RBLI Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad op Zoom, gehouden op 30 juni 2011, aanvang uur.

GRlFFlE RBLI Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad op Zoom, gehouden op 30 juni 2011, aanvang uur. l llllllll llllllllll Il l l l l lhl l Il1 Il1 RBLI 1-001 1 GRlFFlE m Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad op Zoom, gehouden op 30 juni 2011, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER: AANWEZIG: burgemeester

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 19 juni 2014, aanvang uur. burgemeester dr. F.A.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 19 juni 2014, aanvang uur. burgemeester dr. F.A. RBL14-0012 Gemeente jļf Bergen op Zoom GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 19 juni 2014, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER: burgemeester dr. F.A. Petter

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom gehouden op 26 januari 2017, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom gehouden op 26 januari 2017, aanvang uur. RBL17-0002 Gemeente Bergen op Zoom Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom gehouden op 26 januari 2017, aanvang 19.30 uur. VOORZITTER: AANWEZIG: RAADSVERGADERING d.d. 2

Nadere informatie

ui 11 ii ii i ii mi ii min RBL

ui 11 ii ii i ii mi ii min RBL Gemeente jļf Bergen op Zoom ui 11 ii ii i ii mi ii min RBL14-0009 GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 10 april 2014, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER:

Nadere informatie

Gemeente ê Bergen op Zoom

Gemeente ê Bergen op Zoom Gemeente ê Bergen op Zoom CBL12-0019 GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Burger en Bestuur, gehouden op 24 mei Aanwezig: Voorzitter: Leden: Secretaris: Namens het college: mr. E.W.C.M.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 17 december 2014, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 17 december 2014, aanvang uur. RBL15-0001 Gemeente jļf Bergen op Zoom GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 17 december 2014, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER: AANWEZIG: burgemeester

Nadere informatie

~ Bergen op Zoom -'?>-~~ Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 13 september 2018, aanvang uur.

~ Bergen op Zoom -'?>-~~ Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 13 september 2018, aanvang uur. Geme ~ Bergen op Zoom -'?>-~~ Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 13 september 2018, aanvang 19.30 uur. VOORZITTER: burgemeester dr. F.A. Petter AANWEZIG:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 16 oktober 2014, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 16 oktober 2014, aanvang uur. Geme ---::>---~~ ~Bergen op Zoom GRIFFIE l llllllll llll llllll lll lllll llll llllll lllll lllll lllll llll llll RBL 14-0016 1 Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom,

Nadere informatie

Gemeente ñ Bergen op Zoom

Gemeente ñ Bergen op Zoom Gemeente ñ Bergen op Zoom RBL15-0033 Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 24 september 2015, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER: burgemeester: dr. FA. Petter

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op 13 oktober 2010

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op 13 oktober 2010 4Bergen op Zoom CBL10-0025 GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op 13 oktober Aanwezig: Voorzitter: Leden: Secretaris: Mw. drs. A.J.A.M. Stinenbosch-Kools

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 30 januari 2014, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 30 januari 2014, aanvang uur. Geme ---~IFFIE ~ ~ J Bergen op Zoom 1IIIInUllln~~~ 11~~J~~lm ImlUIIII J Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 30 januari 2014, aanvang 18.30 uur. VOORZITTER:

Nadere informatie

2 5" ÁPR. ~20öl13

2 5 ÁPR. ~20öl13 ~ ~ ~ j Geme Bergen ZO'@M\DSVERGADERING 2 5" ÁPR. ~20öl13 d.d. \";eslissing:...;..=.~,._--- 1""'11' 1111""11 '" 11111 1111111111 111111111111111 "" "" RBl13-0008 GRIFFIE. C,1 IA ~.="'l,_jl;.,.v\=-=- -

Nadere informatie

Te besluiten de "eerste wijziging van de Legesverordening Verordening 2016" vast te stellen.

Te besluiten de eerste wijziging van de Legesverordening Verordening 2016 vast te stellen. ų ís Gemeente Įj Bergen op Zoom i Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 21 april 2016, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 21 april 2016, aanvang uur. l llllllll llll llllll lll lllll 111111111111111111111111 11111111 RBL 16-0005 Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 21 april 2016, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 28 februari 2019, aanvang 19:30 uur. Drs. A.F.M.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 28 februari 2019, aanvang 19:30 uur. Drs. A.F.M. Gemeente Bergen op Zoom RBL19-0011 Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 28 februari 2019, aanvang 19:30 uur. VOORZITTER: burgemeester dr. F.A. Petter AANWEZIG:

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op 22 September 2010

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op 22 September 2010 CBL10-0021 Getneente fj Bergen op Zoom GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op Aanwezig: Voorzitter: Leden: Secretaris: Namens het college: Mw. drs. A.J.A.M.

Nadere informatie

Gemeente (I Bergen op Zoom

Gemeente (I Bergen op Zoom Gemeente (I Bergen op Zoom P111-07627 I Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op Aanwezig: Voorzitter: Leden: Secretaris: Namens het college: Mw. drs. A.J.A.M. Stinenbosch-Kools

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-089 Onderwerp Belastingverordeningen 2017 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017 Gevraagde beslissing 1. De volgende verordeningen vast te

Nadere informatie

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid.

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid. Agenda Gemeenteraad Extra besluitvormende raadsvergadering Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 15 november 2016 19:30-21:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : 1 Opening De voorzitter opent om 19.30

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

llllllllmimiii!l Hi h! RBL

llllllllmimiii!l Hi h! RBL llllllllmimiii!l Hi h! RBL16-0001 Gemeente ñ Bergen op Zoom Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 16 december 2015, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER: burgemeester:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom gehouden op 30 maart 2017, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom gehouden op 30 maart 2017, aanvang uur. Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom gehouden op 30 maart 2017, aanvang 19.30 uur. VOORZITTER: AANWEZIG: voorzitter : dr. F.A. Petter de dames: C. Elion-Valter, A.E.J.

Nadere informatie

d.d. E.P. de Milliano Msc Veiligheid, Handhaving en Toezicht (0164) Bestuurlijk domein

d.d. E.P. de Milliano Msc Veiligheid, Handhaving en Toezicht (0164) Bestuurlijk domein Gemeente fì Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Team Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en

Nadere informatie

IIIIII11! II llll I! II

IIIIII11! II llll I! II HA Gemeente jj Bergen op Zoom mi IIIIII11! II llll I! II CBL12-0030 I GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, d.d. 21 november 2012 Aanwezig: Voorzitter: Leden: Secretaris:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom gehouden op 21 september 2017, aanvang uur. A.G.J.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom gehouden op 21 september 2017, aanvang uur. A.G.J. RBL17-0011 Gemeente tl Bergen op Zoom Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom gehouden op 21 september 2017, aanvang 19.30 uur. VOORZITTER: voorzitter: dr. F.A. Petter

Nadere informatie

Gemeenteraad Coevorden

Gemeenteraad Coevorden Gemeenteraad Coevorden Besluiten Gemeenteraad van 7 november 2017 (met algemene stemmen, tenzij anders vermeld) Aanwezig: mevrouw J. Streur, de heer D. ten Berge, de heer E. Holties, mevrouw B. Karsten,

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 5. Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 22 oktober 2013

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 5. Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 22 oktober 2013 Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 22 oktober 2013 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter opent

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, d.d. 19 juni 2012

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, d.d. 19 juni 2012 ;-,., : ' - : Bergen op Zoom GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, d.d. Aanwezig: Voorzitter: Leden: Mw. drs. A.J.A.M. Stinenbosch-Kools A.J. van Es, W.P. Huijgens,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-090 Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Gevraagde beslissing De volgende verordeningen vast te stellen:

Nadere informatie

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur.

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur. Vergadering Gemeenteraad 19-06-2008 Plaats: Nieuwveen Tijd: 16:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 19 JUNI 2008 1 Opening 2 Vaststellen agenda Agendapunten 7, 10 en 12 worden

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018 (f/ GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering: Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.068 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening Koggenland 2014. i ļ win in mil ni i ii wumi mi HII in m D13.003645

Drank- en Horecaverordening Koggenland 2014. i ļ win in mil ni i ii wumi mi HII in m D13.003645 m Drank- en Horecaverordening Koggenland 2014 i ļ win in mil ni i ii wumi mi HII in m D13.003645 DRANK- EN HORECAVERORDENING 2014 Verordening afdeling 8a model-apv: bijzondere bepalingen over horecabedrijven

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 18 juni 2015, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 18 juni 2015, aanvang uur. Gemeente é Bergen op Zoom RBL15-0029 I GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 18 juni 2015, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER: burgemeester: dr. F.A.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad,

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 178319 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 23 oktober 2018 Agendapunt: Onderwerp: Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Renswoude 2019 Geachte raad, Samenvatting:

Nadere informatie

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad r GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n.v.t. Raadsbesluitnummer R16.062 Registratienummer Rs16.00647 Hf Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

II INI III III RBL

II INI III III RBL Gemeente f Bergen op Zoom II INI III III RBL09-0010 6 I Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 16 juli 2009, aanvang 19.00 uur. VOORZITTER: AANWEZIG: burgemeester

Nadere informatie

No.ZA /DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Vaststellen "Verordening reinigingsheffingen gemeente Vlagtwedde 2015"

No.ZA /DV , afdeling Middelen en Advies. Onderwerp: Vaststellen Verordening reinigingsheffingen gemeente Vlagtwedde 2015 = Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30145/DV.14-405, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 13 november 2014 Onderwerp: Vaststellen "Verordening reinigingsheffingen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 23 juni 2016, aanvang uur.

Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 23 juni 2016, aanvang uur. W Gemeente Įi Bergen op Zoom RBL16-0009 Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 23 juni 2016, aanvang 19.30 uur. VOORZITTER: burgemeester: dr. F.A. Petter

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. _:e~t 1. c. 0 "'1 t V1...VV\

RAADSVERGADERING. _:e~t 1. c. 0 '1 t V1...VV\ RAADSVERGADERING. d ~.oom2 5 APR. 2013 ~issmg: -------1 _:e~t 1 c. 0 "'1 t V1...VV\ RVS13-0032 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer Registratienummer raad 6755 Behorend bij het Burgemeester-advies met registratienummer 6087 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 VERGADERING D.D. 08-11-2011 AGENDAPUNT B1 Reg.nr. 10G201694 PORTH./SECTOR Mulder Financiering en kredietaanvraag plankosten 1 e fase Hart van Zuid 1. Een

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 30 september 2014 Nummer voorstel: 2014/72

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 30 september 2014 Nummer voorstel: 2014/72 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 30 september 2014 Nummer voorstel: 2014/72 Voor raadsvergadering d.d.: 11-11-2014 Agendapunt:

Nadere informatie

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland RAADSVOORSTEL Datum en nummer 10 november 2015, nummer Raadsvergadering 10 december 2015 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 9 november 2017 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 9 november 2017 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 9 november 2017 in de raadzaal Voorzitter : M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

AANWEZIG: Van Gils, drs. AJAM. Stinenbosch- Kools, C.J. Damen, drs. Y.J.M.M. Kammeijer- Luycks en H.F.C. Andreas- de Jong

AANWEZIG: Van Gils, drs. AJAM. Stinenbosch- Kools, C.J. Damen, drs. Y.J.M.M. Kammeijer- Luycks en H.F.C. Andreas- de Jong 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 RBL 13-0019 1 II., "1 J GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 7 november 2013, aanvang

Nadere informatie

Besluitenlijst. Nummer : 2016/005 Onderwerp : Besluitenlijst raadsvergadering van 27 januari 2016

Besluitenlijst. Nummer : 2016/005 Onderwerp : Besluitenlijst raadsvergadering van 27 januari 2016 Raadsvergadering : 24 februari 2016 Agendapunt : 2a Nummer : 2016/005 Onderwerp : raadsvergadering van 27 januari 2016 Aanwezig: Voorzitter De heer F. Veenstra Griffie Mevr. H.A. van Dijk Beekman, de heer

Nadere informatie

CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van maandag 17 december 2012

CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van maandag 17 december 2012 CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van maandag 17 december 2012 Aanwezige raadsleden: de heer H. Frima (VVD), de heer P.R.A. Terpstra (VVD), mevrouw V.M.E. Kerremans

Nadere informatie

Hamerstukken openbaar

Hamerstukken openbaar ADVIEZEN AAN B & W Vergadering van burgemeester en wethouders 10 januari 2017, week 2 Aanwezig drs. M.M. van t Veld, burgemeester, P.A. Bot, J.N. Brandes en H.J.W. Raat, wethouders, drs. H.H. Winthorst,

Nadere informatie

nun mi CBL Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op 19 mei 2009

nun mi CBL Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op 19 mei 2009 nun mi CBL09-0015 Gemeente jj Bergen op Zoom GRIFFIE ^ iestebinne^ Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte, gehouden op 19 mei Aanwezig: Voorzitter: Leden: Secretaris: Namens

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

Gemeenteraad 19 december 2013

Gemeenteraad 19 december 2013 Gemeenteraad 19 december 2013 Aanvang: 14.00 uur Locatie: Gemeentehuis Raadhuisplein 1 (raadszaal), ingang Vreding 5 te Emmen A stukken Nr. 1 Opening en vaststelling agenda 2 Vragenhalfuur 3a RA13.0104

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

Gemeente jñ Bergen op Zoom. RAADSVKGADERļNĢ. d.d. r^slissing: cru^ì - GRIFFIE ìergeņfl^zcof RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Gemeente jñ Bergen op Zoom. RAADSVKGADERļNĢ. d.d. r^slissing: cru^ì - GRIFFIE ìergeņfl^zcof RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente jñ Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 8 november 2012

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 8 november 2012 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 8 november 2012 Aanwezig: J. Nielen (CDA), M. Sahinturk (CDA), A. Weijers (CDA), J. Hendriks (CDA), R. Poel (PvdA), S. Derks (PvdA), A. van Diemen-Vereijken (GroenLinks),

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad,

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 169434 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 24 oktober 2017 Agendapunt: Onderwerp: Verordening precariobelasting 2018 Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld wordt de Verordening

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 maart 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

B&W besluitenlijst vergadering d.d. 1 november 2016

B&W besluitenlijst vergadering d.d. 1 november 2016 B&W besluitenlijst vergadering d.d. 1 november 2016 Onderwerp 1. Vaststelling van de noten en de rondvraag van de vergadering d.d. 25-10-2016; 2. bekrachtiging van de in dit verslag aangegeven besluiten.

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepa1sw.~jaf 0' 0' ŒI ŒI ŒI

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepa1sw.~jaf 0' 0' ŒI ŒI ŒI ;j J Geme Bergen op Zoom ---:::::>- ~ 1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Burger en Bestuur, gehouden op 6 november 2013

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Burger en Bestuur, gehouden op 6 november 2013 I""III ""III"" III "III "" "II" 11"111111""111111111 CBl13-0034 Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Burger en Bestuur, gehouden op 6 november Aanwezig: Voorzitter: Leden: Secretaris: Namens

Nadere informatie

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Vergaderdatum 6 november 2014 Gemeenteblad 2014 / 69 Agendapunt 3 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld de navolgende

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017 2.1.3 Belastingverordeningen 2017 1 Dossier 913 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt 2.1.3 Omschrijving Belastingverordeningen 2017

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Mens en Maatschappij, gehouden op 15 juni 2010.

Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Mens en Maatschappij, gehouden op 15 juni 2010. Gemeente jf Bergen op Zoom CBL10-0010 GRIFFIE Besluitenlijst van de vergadering van de commissie Mens en Maatschappij, gehouden op 15 juni 2010. Aanwezig: Voorzitter: Leden: Secretaris: Namens het college:

Nadere informatie

iiiiiniiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiii

iiiiiniiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiii Gemeente Bergen op Zoom iiiiiniiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiii RBL18-0008 Besluitenlijst van de vergadering van de gemeenteraad van Bergen op Zoom, gehouden op 7 juni 2018, aanvang 19.30 uur. VOORZITTER: burgemeester

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de hefüng en invordering van standplaatsgelden 2017

Onderwerp: Verordening op de hefüng en invordering van standplaatsgelden 2017 GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.072 Registratienummer Rsl 6.00647 Onderwerp: erordening op de hefüng en invordering

Nadere informatie

F~~.-~.:.. : -~..- :...""'_".,

F~~.-~.:.. : -~..- :...'_., F~~.-~.:.. : -~..- :.......""'_"., ~ I; 'RAADSVERGADERING ;x 11) J d.d. 2 5 APR. 2013 Gemeente Berg ~sztf9,?m- 1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II --:::::=-- ~ L 0

Nadere informatie

Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 18 mei en 22 mei 2017

Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 18 mei en 22 mei 2017 Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 18 mei en 22 mei 2017 Aanwezig donderdag 18 mei 2017: dhr. P.J.F.S. van Aart (PvdA), dhr. M.R. Beek (ProVeenendaal), dhr. J.G. van den Berg (ChristenUnie), mw.s. Bette

Nadere informatie

7 november /59 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

7 november /59 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 7 november 2016 10 2016/59 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Kenmerk 16.021413

Nadere informatie

Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116

Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116 Gemeente Bussum Vaststellen 'Kwijtscheldingsregeling 2013' Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum

Nadere informatie

----z.~~t.y:l_~ _.

----z.~~t.y:l_~ _. .,-_... "'_."... "'.-.,,...._...-,,~_...,,

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Openbaar. Notulen nummer van de vergadering van burgemeester en wethouders

Openbaar. Notulen nummer van de vergadering van burgemeester en wethouders 11-10-2016 nummer 1141259 Openbaar Notulen van de vergadering van burgemeester en wethouders Aanwezig: de burgemeester de secretaris de notulist drs. J. van Belzen mr. D. Vermaat drs. I.C. Monhemius-van

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? :dl. ---::::>-- RAAOSVERGAING d.d 2 7 JUNI 2013 llllltlltlltlltltllllllltllllll lltnm 1 t rnrmlrr rnr Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon

Nadere informatie

Er zijn 2 insprekers m.b.t. agendapunt 15 (onttrekking zandpad) te weten: 1. de heer Toine de Haas en 2. de heer Armand de Haas

Er zijn 2 insprekers m.b.t. agendapunt 15 (onttrekking zandpad) te weten: 1. de heer Toine de Haas en 2. de heer Armand de Haas Agenda Gemeenteraad Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 24 november 2009 19:30 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter opent om 19.30 uur de vergadering. 2 Inspreekrecht

Nadere informatie

Aanwezige wethouders: de heer M. Verbeek, mevrouw M.J. Sloot en mevrouw P.A. Lambeck

Aanwezige wethouders: de heer M. Verbeek, mevrouw M.J. Sloot en mevrouw P.A. Lambeck Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van maandag 26 mei 2014 Aanwezige raadsleden: mevrouw M.J. Bachman (D66), mevrouw W. Legemaat (D66), de heer P.A. Hidding (D66), de heer R.J.J.

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt.

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt. Vergadering Gemeenteraad 06-11-2008 Plaats: Raadszaal Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 6 NOVEMBER 2008 1 Opening De vergadering is op 6 november na agendapunt

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad,

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad, Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 06-33 Raadsvergadering : 29 juni 2010 Naam opsteller : Sipke Diepbrink Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

Onroerende-zaakbelastingen

Onroerende-zaakbelastingen RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel aanpassing belastingen en tarieven voor het jaar 2007 Toelichting De verordeningen op de heffing en invordering van gemeentelijke heffingen worden jaarlijks beoordeeld

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda Op verzoek van de IPV-fractie wordt de motie Containerruil als agendapunt 13 aan de agenda toegevoegd.

1. Vaststelling agenda Op verzoek van de IPV-fractie wordt de motie Containerruil als agendapunt 13 aan de agenda toegevoegd. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 28 januari 2010 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 28 september 2017

Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 28 september 2017 Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 28 september 2017 Aanwezig: dhr. P.J.F.S. van Aart (PvdA), dhr. M.R. Beek (ProVeenendaal), dhr. J.G. van den Berg (ChristenUnie), mw.s. Bette van de Nadort (ChristenUnie),

Nadere informatie