Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel."

Transcriptie

1 Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 8 Werkgroepbegeleider: Rudi Haven Verslaggever: Tom De Keyser Dit verslag wordt onderverdeeld in korte punten waarover de leerkrachten of directie van de scholen het over hebben gehad. De verschillende punten zijn per werksessie gegroepeerd. Na het referaat door Simon Boone: Vluchten kan niet meer, je vleugels uitslaan wel. BaSo-fiche: inhoud, nut, vooral zorg De BaSo-fiche geeft aan wat de leerling kan en hoe die leerling is (bijvoorbeeld leermoeilijkheden, ). Er wordt uitgegaan van de vraag: welke zorg heeft deze leerling nodig? De baso-fiche moet nuttig besteed worden, dus het moet nuttig zijn voor leerkrachten. Leerkrachten moeten meteen kunnen zien wat de eigenschappen van die leerling zijn. De fiche mag geen overvloed aan nutteloze informatie bevatten. Probeer leerlingen niet in een bepaald schuifje te steken met een BaSo-fiche. Gaandeweg kan het karakter van een leerling veranderen. De BaSo-fiche en het oriënteringsdraaiboek zijn instrumenten waarin St.A.M. zich kan vinden en die aansluiten bij de visie van St.A.M. De St.A.M.-leden zijn het erover eens dat de BaSO-fiche dus vooral een zorgfunctie moet hebben. Informatieverstrekking (+ samenwerking) aan ouders Onderwijs is complex voor mensen die er niets mee te maken hebben. Stel begrijpbare informatie op, o.a. over verschillende studieloopbanen. De informatie moet zo dicht mogelijk bij de ouders raken en op een begrijpbare manier gebracht worden, met als doel om ouders een goed beeld te geven op verschillende secundaire scholen en de structuur van het onderwijs. Wat met leerlingen die eerder in het BuSO lijken thuis te horen? Het bijzonder onderwijs wordt nergens vermeld in het onderzoek van Boone. Hier moet men echter wel rekening mee houden.

2 Hoe samenwerken met het CLB die nog maar weinig tussenkomen in studiekeuze? Het aandeel van het CLB over de studiekeuze vermindert, het CLB houdt zich voornamelijk bezig met socio-emotionele problemen. (zie ook werksessie 3)

3 Werksessie 2 Schakelen naar een B-tere versnelling en De draaglijke lichtheid van een basaal bestaan Na het referaat door Jan Tallon: Schakelen naar een B-tere versnelling. Schakelblok of de B-stroom? Vandaag de dag is het mogelijk om na de B-stroom naar de A-stroom te gaan, maar dit wordt weinig gedaan. Het gebeurt zelden dat een leerling het advies krijgt om terug te beginnen in 1A. Daarom stelt Pascal Smet voor om een apart traject op te zetten voor leerlingen die problemen hebben vanaf 3 e graad van het lager onderwijs. Dit traject noemt hij het schakelblok. Leerlingen zullen in dit schakelblok les krijgen tot de leerkracht ervan overtuigd is dat de leerling verder kan. Op elk moment in het schooljaar kan de leerling overstappen op de algemene vorming, mits de toestemming van de leerkracht. Schakelblok i.p.v. 1B en BVL? In praktijk wordt dit moeilijk, er moet nog veel aan de nota worden aangepast om dit echt te kunnen doorvoeren. Sommige leerkrachten vinden het raar dat zoiets complex wordt uitgedacht voor een zeer kleine minderheid, dat terwijl sommige leerlingen hun eerste succeservaring net vinden in de B- stroom. Moeilijkheid in de B-stroom: Leerlingen met gedragsproblemen worden soms snel gedropt in de B-stroom. Dit zijn geen leerlingen die per se moeilijkheden hebben met leerstof, dus horen ze in principe niet in de B- stroom! Dit is echter een moeilijk punt: moeten deze leerlingen in het gewone onderwijs blijven of gaan ze beter naar het bijzonder onderwijs? Na het tweegesprek van Roger Standaert en Dominique Desmet: De draaglijke lichtheid van een basaal bestaan. Afschaffing getuigschrift basisonderwijs: Een getuigschrift geeft blijk van kunnen. Indien de keuzemogelijkheden voor de eerste graad weg zijn, is het niet nodig om een getuigschrift te geven in het basisonderwijs. Het krijgen van een getuigschrift zal dan worden uitgesteld tot de leeftijd van 18 jaar.

4 Lessentabellen van de algemene vorming (Standaert): De St.A.M.-leden vinden dit voorzichtige veranderingen, met goede en minder goede aspecten. De nadruk wordt gelegd op techniek en algemene vorming. Door te differentiëren zullen sterke leerlingen voor bepaalde vakken meer uitgedaagd worden. Als een school echter verplicht is om een technische vorming aan te bieden, zal de school moeten investeren, wat niet elke school meteen zal willen doen. Deze technische vorming wordt echter goed onthaald door de St.A.M.-leden. Tweede leerjaar: opties Aan de opties van het tweede jaar moet nog worden gesleuteld. Er is weinig variatie en zeer technisch gericht. Suggestie: meer talen aanbieden (Nederlands), of indien dat niet mogelijk is zullen alle leerkrachten tevens taalleerkrachten moeten worden. Reduceren 15 basisopties in de eerste graad (Desmet): De leerkrachten zijn unaniem voor de reducering van deze 15 basisopties. In verdere graden zijn er zelfs honderden verschillende studierichtingen. De vraag is natuurlijk of dit echt nodig is. Differentiatie: Door de hervormingen zal elke klas heterogener worden. Daardoor wordt differentiatie broodnodig. Hier wordt in de lerarenopleiding jammer genoeg niet erg op gefocust. Sommige leerkrachten zijn van mening dat voor een hele klas differentiëren ook zeer moeilijk is. De differentiatie moet ook voor elk vak kunnen, zowel voor bijvoorbeeld klassieke cultuur of techniek. Techniek- en wiskundeonderwijs: hoe dichter bij de leerling brengen? Leerlingen moeten gegrepen worden voor deze vakken. Leerkrachten moeten onderling meer samenwerken om de vakken te bundelen. Dat is echter niet zo evident in de eerste graad en ook voor zwakke leerlingen wordt dat te moeilijk. Hier is vooral veel voorbereidingstijd nodig voor de leerkracht. Een leerkracht die techniek/wiskunde geeft gaat ook anders om met deze vakken dan bijvoorbeeld iemand die techniek/kleding geeft. De leerkracht wiskunde/techniek kan best beide vakken geven aan deze leerlingen, aangezien hij die zo het best kan combineren. conclusie: verminder het aantal leerkrachten. Oprichting eerste graadscholen? Op deze manier worden een aantal problemen verholpen: autonomie betekent dat ze zich niet zullen aanpassen aan hun bovenbouw. Er wordt gedacht aan het oprichten van domeinscholen, die bijvoorbeeld alle richtingen rond economie aanbieden, van de huidige ASO-richtingen tot BSOrichtingen.

5 Werksessie 3 Van kiespijn en groeischeuten, de dingen die voorbijgaan. Na de dialoog van Walter Van Dam en Johan David: Van kiespijn en groeischeuten, de dingen die voorbijgaan. Heterogeniteit van de A-stroom? Hoe wordt dit nu in scholen georganiseerd? - instaptoetsen, BaSo-fiche en lagere scholen: een school laat leerlingen een toets doen op de eerste dag van het schooljaar (de instaptoets ) en op basis van de resultaten worden de klassen heterogeen ingedeeld. De resultaten van deze toetsen kunnen aan de klastitularissen gegeven worden. Andere scholen gebruiken de BaSo-fiche als referentie. Info van de lagere school wordt ook gebruikt. De meningen over de instaptoetsen zijn verdeeld, sommigen zijn er faliekant tegen. Zij zijn van mening dat een leerling moet kunnen beginnen met een schone lei. - moeilijke leerlingen zetten scholen niet in dezelfde klas. De leerkrachten hebben het over hanteerbare heterogeniteit in hun klassen. Sterke leerlingen worden niet allen bij elkaar gezet, maar de klassen mogen niet zo ingedeeld zijn dat leerlingen zich gefrustreerd gaan voelen (bijvoorbeeld als zwakkere leerlingen in een heel sterke klas zitten of andersom). De kloof tussen de sterke en zwakke leerlingen mag dus niet té groot worden in een klas. Hulp bij de studiekeuze de spilbegeleider: De spilbegeleider is iemand (niet per se de titularis) die het keuzeproces van de leerling opvolgt. Nu wordt het vooral gedaan door de klastitularissen. Hiervoor krijgen de titularissen extra tijd om bijvoorbeeld met een leerling individueel te praten, te communiceren met ouders of activiteiten te organiseren voor de hele klas tijdens een titularisuur. De meeste scholen hebben zelf een boekje samengesteld om leerlingen te begeleiden met hun studiekeuze. Soms wordt één uur per week besteed aan begeleiding van de studiekeuze d.m.v. studiekeuzetaken, wat ook geleid wordt door de klastitularis. Scholen laten ook leerlingen van een tweede of derde graad uitleg geven over de verschillende studierichtingen en over hun bevindingen.

6 Relaties met ouders en het verloop van de oudercontacten: Ouders zijn soms moeilijk naar school te krijgen, vooral ouders van leerlingen uit de B-stroom. Huisbezoeken kunnen dan worden overwogen. Andere initiatieven zoals het organiseren van een feest rond de werkstukken die leerlingen hebben gemaakt, werkt zeer goed in een school uit Gistel. Door deze informele aanpak zijn ze er in geslaagd goede contacten aan te gaan met ouders. Er zijn ook problemen met de taal, die op verschillende (soms creatieve) manieren worden opgelost, door bijvoorbeeld de poetsvrouwen te laten vertalen. Op die manier proberen scholen toch een constructieve dialoog met ouders op te bouwen. Samenwerking school-clb: Contacten met het CLB zijn redelijk goed. CLB-medewerkers steunen de leerkrachten, maar de scholen zouden blij zijn als de CLB-medewerker meer (zo niet constant) op school zou zijn. De begeleiding is echter persoonsgebonden, het hangt af van regio tot regio. Soms is de medewerking met de school zeer goed, maar soms ook niet, wat frustratie bij de scholen veroorzaakt.

Sessie 1: Vluchten kan niet meer, je vleugels uitslaan wel.

Sessie 1: Vluchten kan niet meer, je vleugels uitslaan wel. Sessie 1: Vluchten kan niet meer, je vleugels uitslaan wel. Werkgroep: 2 Werkgroepbegeleider: Jan Bonne Verslaggever: Marjolein Lassuyt Inleiding Tijdens het eerste referaat brengt Simon Boone ons op de

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 1 Werkgroepbegeleidster: Helga Bellaert Verslaggever: Delphine Decock Inleiding Simon Boone onderzocht hoe de overgang van het basisonderwijs

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 10 Werkgroepbegeleider: Ludwig Jossa Verslaggever: Sarah De Baerdemaeker Inhoudelijke reflectie Was alles duidelijk? Wat moet er

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 7 Werkgroepbegeleider: Tobias Frenssen Verslaggever: Marianne Vanuytven Na referaat 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan

Nadere informatie

Waarom modernisering?

Waarom modernisering? Waarom modernisering? Diploma secundair onderwijs Te veel studierichtingen Zittenblijven Sociale afkomst Eindtermen (wiskunde, Frans, PAV) Onderzoek: Leerlingen presteren minder sterk Inhoud van deze avond

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 4 Werkgroepbegeleider: Chico Detrez Verslaggever: Elke Delange Inleiding Tijdens deze eerste werksessie discussiëren we met de over

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 5 Werkgroepbegeleidster: Riet Coulier Verslaggever: Riet Coulier Inhoudelijke onduidelijkheden? - Het was een duidelijk referaat

Nadere informatie

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs Ik leer het secundair onderwijs kennen 2 Inhoud van deze avond 1. Keuzebegeleiding + werking CLB 2. Structuur Secundair onderwijs 3. Onderwijskiezer 4. Goed

Nadere informatie

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19 Infoavond secundair onderwijs Torhout, 16 januari 19 Op stap naar het secundair onderwijs Wat komt er aan bod? KIEZEN AANBOD begeleiding school en CLB ouders hoe kiezen? keuzeproces keuzetaken structuur

Nadere informatie

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Tienen

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Tienen Op stap naar het secundair onderwijs VCLB Tienen Inhoud 1. Kiezen 2. Structuur van het secundair onderwijs 3. Kiezen van een richting 4. Kiezen van een school 5. Keuzebegeleiding door school en CLB 6.

Nadere informatie

De grote stap naar het secundair onderwijs

De grote stap naar het secundair onderwijs De grote stap naar het secundair onderwijs 2018-2019 2 secundair onderwijs 2 1 3 4 5 6 6 5 4 3 2 lager onderwijs 1 kleuteronderwijs 1 2 3 Inhoud 1. Hoe kiezen? 2. Studieaanbod 3. Inschrijven 4. Werkmiddelen

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit?

In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? Modernisering scholengemeenschap FAQ ouders/leerlingen In de media horen we dat de hervormingen starten op 1 september 2019 en jullie starten een jaar vroeger: klopt dit? De effectieve hervormingen met

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN SHD Onderwijsnet: OVSG; leerplannen KOV Type school: ASO school met TSO component vanaf de tweede graad; B-stroom Andere nuttige info: 1205 leerlingen; 10 klassen in 1A (7 moderne,

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen Loopbaanbegeleiding

Koninklijk Atheneum Keerbergen Loopbaanbegeleiding Koninklijk Atheneum Keerbergen Loopbaanbegeleiding 1 Inhoudsopgave 1. SCHOOLVISIE 3 2. LEERLIJN SOHO TWEEDE GRAAD 3 3. LEERLIJN SOHO DERDE GRAAD 5 4. BEGELEIDING GEDURENDE HET SCHOOLJAAR 8 4.1. OVERSTAP

Nadere informatie

De afgelopen jaren zijn er een aantal knelpunten in ons onderwijssysteem gedetecteerd:

De afgelopen jaren zijn er een aantal knelpunten in ons onderwijssysteem gedetecteerd: Inhoud 1. Onze uitgangspunten 2. De onderwijshervorming 3. 1. Onze uitgangspunten Het Vlaamse onderwijs behoort tot de Europese en wereldtop. We staan ermee op de tweede plaats in Europa en de zevende

Nadere informatie

Infosessie basisscholen Stedelijk Lyceum

Infosessie basisscholen Stedelijk Lyceum Infosessie basisscholen 2017-2018 Stedelijk Lyceum Programma Naar het middelbaar: een verandering! Structuur secundair onderwijs Stedelijk Lyceum Linkeroever Schoolstructuur Onze troeven Keuze voor een

Nadere informatie

Sociale ongelijkheid bij de overgang van basisnaar secundair onderwijs. Simon Boone en Mieke Van Houtte Brussel, 8 juni 2011

Sociale ongelijkheid bij de overgang van basisnaar secundair onderwijs. Simon Boone en Mieke Van Houtte Brussel, 8 juni 2011 Sociale ongelijkheid bij de overgang van basisnaar secundair onderwijs Simon Boone en Mieke Van Houtte Brussel, 8 juni 2011 Verloop presentatie 1. Aanleiding voor het onderzoek 2. Onderzoeksvragen 3. Methoden

Nadere informatie

CLB werkdomeinen. leren en studeren. psycho-sociaal functioneren. schoolloopbaanbegeleiding. preventieve gezondheidszorg.

CLB werkdomeinen. leren en studeren. psycho-sociaal functioneren. schoolloopbaanbegeleiding. preventieve gezondheidszorg. 1 2 CLB werkdomeinen leren en studeren psycho-sociaal functioneren schoolloopbaanbegeleiding preventieve gezondheidszorg 3 2 delen: algemene info rond secundair onderwijs aanbod scholen binnen - het Meetjesland

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Ouderavond secundair onderwijs. 27 februari 2019

Ouderavond secundair onderwijs. 27 februari 2019 Ouderavond secundair onderwijs 27 februari 2019 Agenda Begeleiden van keuzeproces door CLB Structuur Secundair Onderwijs Studie- en schoolkeuze Waar vind ik informatie? 2 Begeleiden van het keuzeproces

Nadere informatie

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u.

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart 2017 17 21 u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april 2017 17 21 u. Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 1e graad A Sint-Norbertusinstituut

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs OLFA EDEGEM WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs Wat na het zesde leerjaar??? KIEZEN = PROCES gebeurt STAP VOOR STAP (boekje klas): ) ik denk na over kiezen ) ik leer mezelf

Nadere informatie

Leren kennen van zichzelf

Leren kennen van zichzelf Resultaten tevredenheidsenquête studiekeuzebegeleiding 96% van de enquêteformulieren werd ingevuld. In 7 van de gevallen was het de eerste keer dat de ouders voor een kind de keuze moesten maken voor een

Nadere informatie

Workshop Differentiatie. Oké, is het duidelijk zo? Iedereen beklimt dus deze boom.

Workshop Differentiatie. Oké, is het duidelijk zo? Iedereen beklimt dus deze boom. Workshop Differentiatie Oké, is het duidelijk zo? Iedereen beklimt dus deze boom. Voorstelrondje Wat kom je halen? Wat versta je onder differentiëren? Wat is het programma Doel: aantal voorbeelden van

Nadere informatie

23/01/2019. naar het secundair onderwijs De grote stap naar het secundair onderwijs < eerste graad. Hoe kiezen. Studieaanbod.

23/01/2019. naar het secundair onderwijs De grote stap naar het secundair onderwijs < eerste graad. Hoe kiezen. Studieaanbod. naar het secundair onderwijs 2018-2019 De grote stap naar het secundair onderwijs < eerste graad Hoe kiezen Studieaanbod Inschrijving 2 1 De grote stap naar het secundair onderwijs < Hoe kom je nu tot

Nadere informatie

Welkom. Op stap naar het Secundair Onderwijs

Welkom. Op stap naar het Secundair Onderwijs Welkom Op stap naar het Secundair Onderwijs 4 domeinen - Preventieve gezondheidszorg - Leren en studeren - Psychisch en sociaal functioneren - Onderwijsloopbaanbegeleiding Naar de grote school Kiezen

Nadere informatie

Modernisering secundair onderwijs

Modernisering secundair onderwijs Modernisering secundair onderwijs Prof. dr. Lieven Boeve Directeur-generaal Naam van de spreker of dienst 1 Om de kwaliteit van onderwijs te bewaken en te verbeteren Onderwijs is niet in crisis maar er

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

MODERNISERING SO EN DE ONDERWIJSLOOPBAAN VAN JONGEREN. 24 oktober 2018

MODERNISERING SO EN DE ONDERWIJSLOOPBAAN VAN JONGEREN. 24 oktober 2018 MODERNISERING SO EN DE ONDERWIJSLOOPBAAN VAN JONGEREN 24 oktober 2018 WAAROVER HEBBEN WE HET? Modernisering so Observerende en oriënterende eerste graad: wijzigingen in structuur en organisatie Matrix

Nadere informatie

Naar het secundair onderwijs

Naar het secundair onderwijs www.clbnbrussel.be Naar het secundair onderwijs Centrum voor Leerlingenbegeleiding N-Brussel Inhoud 1. Modernisering secundair onderwijs 2. Structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 Een richting

Nadere informatie

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur)

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur) 1ste graad 1ste jaar B School: Graad: Studierichting: Heilig Hart van Maria-instituut s Gravenwezel Mater Dei-Instituut Brasschaat Sint-Cordula-instituut Schoten Sint-Jozefinstituut Schoten 1 ste graad

Nadere informatie

VLOR-denkgroep:overgang baso. Overgang basis-secundair onderwijs. ontwikkelingspsychologisch perspectief. Baso:knelpunten en mogelijkheden

VLOR-denkgroep:overgang baso. Overgang basis-secundair onderwijs. ontwikkelingspsychologisch perspectief. Baso:knelpunten en mogelijkheden VLOR-denkgroep:overgang baso Overgang basis-secundair onderwijs kansen knelpunten hefbomen aanleiding: inspectieverslag 2003-004 : Frans. een 10-tal proeftuinen over dit thema. scharniermoment als risico:

Nadere informatie

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus Vraag: Hoe goed doe ik het in mijn les? op het vlak van: Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus 2008-2011 1 Preventie en remediëring van

Nadere informatie

Tijdlijn keuzeproces met ouders en leerlingen

Tijdlijn keuzeproces met ouders en leerlingen Tijdlijn keuzeproces met ouders en leerlingen Bij het kiezen van een studierichting en een school komt heel wat kijken. Gelukkig staat niemand er alleen voor. Als leerkracht ben jij de professional die

Nadere informatie

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN *

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * 1. De motivatie voor ontwikkeling en leren bij de leerlingen verhogen. 2. De ontwikkeling en /of leerwinst bij elke leerling verhogen.

Nadere informatie

informatieavond voor ouders Op stap naar het secundair

informatieavond voor ouders Op stap naar het secundair informatieavond voor ouders Op stap naar het secundair Walburg, Hamont-Achel Dommelhof, Neerpelt Palethe, Overpelt Infoavond Basisonderwijs scholen of campussen WICO campus Salvator Hamont-Achel WICO campus

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad Techniek-wetenschappen,

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek ouders

Tevredenheidsonderzoek ouders K1 K2 K3 L1 L2 L3 L4 L5 L6 TOT Aantal leerlingen Aantal vertegenwoordigde leerlingen Percentage ingevuld 18 15 18 20 14 21 15 17 19 157 15 14 12 19 13 21 13 16 15 138 83 93 67 95 93 100 87 94 79 88 We

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten?

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO 201v2 Evaluatie flexibele leertrajecten Vragenlijst voor coördinerend directeurs 1 Zijn er op het niveau

Nadere informatie

Dag SO Workshop brede eerste graad. Hilde De Meyer Valentijn Van Hootegem

Dag SO Workshop brede eerste graad. Hilde De Meyer Valentijn Van Hootegem Dag SO Workshop brede eerste graad Hilde De Meyer Valentijn Van Hootegem 6 februari 2015 Workshop brede eerste graad Dag SO Workshop brede eerste graad 3 De workshop Wat verwacht je van deze workshop?

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Alle ruimte voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Campus Het Spoor Mol 02 Leerlingen leren door te doen, te ondervinden, mee te maken,. Ze beleven met hun zintuigen, verstand en gevoel, alleen of in groep.

Nadere informatie

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool Infobrochure GO! campus Genk Middenschool Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 1 Studieaanbod 1ste graad... 3 A-stroom... 4 B-stroom... 5 Anderstalige nieuwkomers... 7 Praktische informatie...

Nadere informatie

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert

Werkgroep DeMo -Deinze motiveert Werkgroep DeMo -Deinze motiveert 27 januari 2014 Deinze motiveert zet in op een waarderende benadering van leerkrachten, leerlingen en hun ouders en zet hen aan tot actie vanuit talenten, interesses en

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT. Commissie voor Onderwijs. 24 september 2015 Morgenvergadering Uittreksel

VLAAMS PARLEMENT. Commissie voor Onderwijs. 24 september 2015 Morgenvergadering Uittreksel VLAAMS PARLEMENT Commissie voor Onderwijs 24 september 2015 Morgenvergadering Uittreksel Vraag om uitleg over de uitvoering van het masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs en een brede

Nadere informatie

Scholengemeenschap Houtland. Modernisering eerste graad secundair

Scholengemeenschap Houtland. Modernisering eerste graad secundair Scholengemeenschap Houtland Modernisering eerste graad secundair Historiek 1970: VSO 1989: eenheidsstructuur 2009: commissie Monard 2010: oriëntatienota Mensen doen schitteren 2012: VVKSO: Toekomst SO

Nadere informatie

Studierichtingen eerste graad

Studierichtingen eerste graad Studierichtingen eerste graad 08 WELKOM Beste ouders Beste leerling Wie aan het secundair onderwijs begint, zet, na de kleuter- en lagere school, een derde stap in de onderwijswereld. Een stap die je

Nadere informatie

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/ Op stap naar het secundair onderwijs met accent op Kennismaking met onze BaSo-fiche Ba = basisonderwijs So = secundair onderwijs Document met alle relevante informatie over het kind om zo vlot de overgang

Nadere informatie

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool Infobrochure GO! campus Genk Middenschool 0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 1 Studieaanbod 1ste graad... 3 A-stroom... 4 B-stroom... 5 Anderstalige nieuwkomers... 6 Praktische informatie...

Nadere informatie

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool Infobrochure GO! campus Genk Middenschool 0 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 Studieaanbod 1 ste graad... 3 - A-stroom... 4 - B-stroom... 5 Anderstalige nieuwkomers... 6 Praktische informatie... 7 Verder studeren

Nadere informatie

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare Op stap naar Het secundair onderwijs Onderwijsloopbaanbegeleiding een opdracht van het CLB Proces begeleiding Aanvullend aan de school Op vraag Kiezen roept veel vragen op 1. Vragen naar informatie 2.

Nadere informatie

Ouderavond secundair onderwijs. 11 maart 2019

Ouderavond secundair onderwijs. 11 maart 2019 Ouderavond secundair onderwijs 11 maart 2019 Agenda Begeleiden van keuzeproces door CLB Structuur Secundair Onderwijs Studie- en schoolkeuze Waar vind ik informatie? 2 Begeleiden van het keuzeproces door

Nadere informatie

STRUCTUUR EN ORGANISATIE. eigen keuzes school. aanbevelingen - raamtekst. regelgeving overheid

STRUCTUUR EN ORGANISATIE. eigen keuzes school. aanbevelingen - raamtekst. regelgeving overheid STRUCTUUR EN ORGANISATIE eigen keuzes school aanbevelingen - raamtekst regelgeving overheid UITGANGSPUNTEN EERSTE GRAAD Raamtekst observerende en oriënterende eerste graad Getrapte studiekeuze Alle vormingscomponenten

Nadere informatie

Actualiteitsdebat Hervorming Secundair Onderwijs. Vlaams Parlement, 18 januari 2017

Actualiteitsdebat Hervorming Secundair Onderwijs. Vlaams Parlement, 18 januari 2017 Actualiteitsdebat Hervorming Secundair Onderwijs Vlaams Parlement, 18 januari 2017 Tussenkomst Jo De Ro (Open Vld) Maar vooral beste ouders en leerkrachten die thuis dit actueel debat aan t volgen zijn:

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 20/12/16 13:24 De jeugd van jouw school We moeten de congregatie van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo uit Opwijk danken voor het bestaan van onze school.

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Modernisering Secundair Onderwijs versterken, verdiepen & verkennen

Modernisering Secundair Onderwijs versterken, verdiepen & verkennen Modernisering Secundair Onderwijs versterken, verdiepen & verkennen Vlaams Viceminister-president en Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits Waarom? Het goede koesteren en versterken waar nodig! te

Nadere informatie

ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN

ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN ENQUÊTE NO BLAME EN PESTPREVENTIE IN DE VLAAMSE SECUNDAIRE SCHOLEN 1. Inleiding Sinds 2002 biedt Leefsleutels vormingen aan over de No Blame-methode bij pesten. Omdat er na vijf jaar nog geen cijfers bestaan

Nadere informatie

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar Ontdek jezelf Verover de wereld Infobrochure eerste jaar Wico schol folder 0205.indd 10 2019-02-06 10:24:30 Ontdek jezelf Verover de wereld Je bent twaalf. Je leerde al veel van je ouders, je oma en opa,

Nadere informatie

SAMEN rijden we naar de TOP!

SAMEN rijden we naar de TOP! SAMEN rijden we naar de TOP! open wereldgericht uniek vernieuwend T.O.P. Talent Ontwikkeling Persoonlijkheid samen Samen Verbondenheid met elkaar, respect tonen, elkaar helpen, samenwerken, Dit zijn belangrijke

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Doelgroepsimulatie: stand van zaken maart Huidige doelgroep: leerlingen en leraren (TTT) Extra doelgroepen?

Doelgroepsimulatie: stand van zaken maart Huidige doelgroep: leerlingen en leraren (TTT) Extra doelgroepen? Doelgroepsimulatie: stand van zaken maart 2019 Huidige doelgroep: leerlingen en leraren (TTT) (1) Gewoon voltijds SO: leerlingen 3de graad tso en bso (incl. modulair onderwijs niveau 3de graad, Se-n-Se

Nadere informatie

Inschrijvingsformulier

Inschrijvingsformulier 1 Jaar + studierichting: Datum inschrijving: Ingeschreven door:...... Persoonlijke gegevens leerling:.. Voornaam:... Geboortedatum:... Geboorteplaats:. jongen/meisje Nationaliteit: Belg /.. Rijksregisternummer:...

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; collegebesluit nr. 01/459 29 november 2001 Collegebesluit nr. 01/459 houdende overheidsopdracht bij onderhandelingsprocedure voor de organisatie van een wetenschappelijk onderzoek naar de verbrusseling

Nadere informatie

VCLB Leuven informeert ouders

VCLB Leuven informeert ouders Op stap naar het secundair onderwijs VCLB Leuven informeert ouders 2017-2018 Marc Vanderlocht 1 2 1 Inhoud 1. Het huidige secundair onderwijs 2. Modernisering secundair onderwijs 3. Kiezen van een studierichting

Nadere informatie

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs?

IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4. 1. Wat na het lager onderwijs? IK LEER HET SECUNDAIR ONDERWIJS KENNEN 4 1. Wat na het lager onderwijs? De leerlingen leren de structuur van het secundair onderwijs kennen. Nederlands: 3.3 en 3.4 Ter voorbereiding kan de leerkracht de

Nadere informatie

Overgang basis-secundair: alle partners slaan de handen in elkaar!

Overgang basis-secundair: alle partners slaan de handen in elkaar! Overgang basis-secundair: alle partners slaan de handen in elkaar! Nathalie Van Ceulebroeck en Marie Seghers Inspiratiedag Ouder-school-leerlingen 10 februari 2015 Verloop van de workshop Voorstelling

Nadere informatie

Hervorming secundair onderwijs

Hervorming secundair onderwijs Hervorming secundair onderwijs 4 juni 2013 Mijn mening is. 1. Het secundair onderwijs moet hervormd worden. o Ja o Neen 2. De schotten tussen de onderwijsvormen ASO BSO KSO TSO moeten worden afgeschaft.

Nadere informatie

Graad 1. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar

Graad 1. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... Graad 1 INFOBROCHURE schooljaar 2018-2019 www.nieuwenbosch.be - humaniora@nieuwenbosch.be Lange Violettestraat 65, 9000 Gent - 09 223 96 08 STARTEN

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

PERSBERICHT Peiling wiskunde in de tweede graad algemeen secundair onderwijs

PERSBERICHT Peiling wiskunde in de tweede graad algemeen secundair onderwijs PERSBERICHT Peiling wiskunde in de tweede graad algemeen secundair onderwijs een onderzoek in opdracht van Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Contactgegevens -

Nadere informatie

0. Intro 1. Timing en structuur 2. Leerkrachten 3. Leerlingen 4. Persoonsgebonden ontwikkeling 5. Zorg 6. Hybride leeroplossing 7.

0. Intro 1. Timing en structuur 2. Leerkrachten 3. Leerlingen 4. Persoonsgebonden ontwikkeling 5. Zorg 6. Hybride leeroplossing 7. 0. Intro 1. Timing en structuur 2. Leerkrachten 3. Leerlingen 4. Persoonsgebonden ontwikkeling 5. Zorg 6. Hybride leeroplossing 7. Overzicht materialen 0. Intro 1. Timing en structuur 2. Leerkrachten 3.

Nadere informatie

Armoedetoets hervorming secundair onderwijs 30 september PDF Pro Trial

Armoedetoets hervorming secundair onderwijs 30 september PDF Pro Trial Netwerk tegen Armoede Vooruitgangstraat 323 bus 6-1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@netwerktegenarmoede.be / www.netwerktegenarmoede.be Armoedetoets hervorming secundair onderwijs

Nadere informatie

Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010

Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010 Het gemotiveerd verslag Een instrument voor handelingsgericht werken 16 september 2010 1 start: schooljaar 2007-2008 tot juni 2010 Initiatief: 3 scholengemeenschappen SO VCLB Gent Doel: Bestaande initiatieven

Nadere informatie

Verslag ouderraad KVRI

Verslag ouderraad KVRI Verslag ouderraad KVRI 8-10- 18 1.Goedkeuring verslag van de vorige vergadering. Verslag goedgekeurd 2.Nieuws uit het KVRI -leerlingenaantallen: in totaal zijn er 1422 lln in het KvRi, waarvan 1387 in

Nadere informatie

Pijnpunten huidig secundair onderwijs

Pijnpunten huidig secundair onderwijs Onderwijshervorming 2013 Pijnpunten huidig secundair onderwijs Vlaanderen heeft een sterk secundair onderwijs, dat blijkt uit vele internationale rapporten. Maar toch werden er in diverse onderzoeken ook

Nadere informatie

Rekenen bij Moderne Wiskunde

Rekenen bij Moderne Wiskunde Moderne Wiskunde Rekenen: een volledig doorlopende leerlijn rekenen voor alle leerjaren en alle niveaus! Rekenen bij Moderne Wiskunde 1 Verplichte rekentoets Vanaf schooljaar 2013/2014 Voor alle leerlingen

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT. Beste leerkracht,

INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT. Beste leerkracht, INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT Beste leerkracht, Ook dit jaar organiseren we opnieuw de PEP- dagen. Proeven en proberen in het secundair onderwijs. In dit document vind je alle nuttige informatie. HET CONCEPT

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO BSO KSO TSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO BSO KSO TSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO BSO KSO TSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO BSO KSO TSO 1 STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS + 18 jaar VERDER STUDEREN WERK 12-17 jaar SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLICHT

Nadere informatie

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT Inhoud...1 1 VOORSTELLING VAN DE LESSENTABELLEN...2 1.1 De kolom Leerplannummer...2 1.2 De kolom B/S/C (niet

Nadere informatie

Beste ouders Beste kinderen

Beste ouders Beste kinderen November 2018 Beste ouders Beste kinderen Een eerste deel van het schooljaar is voorbij. Iedereen kreeg deze week zijn of haar eerste rapport in het nieuwe leerjaar. Hopelijk kan iedereen tevreden zijn

Nadere informatie

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be 2016-2017 Onthaalbrochure slim in wetenschap sterk in technologie bedrijvig in economie www.damiaaninstituut.be welkom Dag 12-jarige Nu het Lager Onderwijs (bijna) achter de rug is, ben je volop op zoek

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Doel: Creativiteit. Middel: ICT onderbenut (bij voorbeeld Sociale media, faceboekgroepen

Doel: Creativiteit. Middel: ICT onderbenut (bij voorbeeld Sociale media, faceboekgroepen Menselijk niveau: Het is nodig dat het onderwijs NU massaal ICT hulpmiddelen integreert in het onderwijzen en leren om zo de kinderen voor te bereiden op de toekomst waarin creatieve en innovatieve vaardigheden

Nadere informatie

Informatieavond voor ouders OP STAP NAAR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

Informatieavond voor ouders OP STAP NAAR HET SECUNDAIR ONDERWIJS Informatieavond voor ouders OP STAP NAAR HET SECUNDAIR ONDERWIJS CLB, wie we zijn op vier begeleidingsdomeinen met extra aandacht voor leerlingen die in moelijkere omstandigheden opgroeien Informeren van

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool

Infobrochure. GO! campus Genk Middenschool Infobrochure GO! campus Genk Middenschool Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 1 Studieaanbod 1ste graad... 3 A-stroom... 4 B-stroom... 5 Anderstalige nieuwkomers... 6 Praktische informatie...

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Een goede studiekeuze. Structuur van het secundair onderwijs Schoolkeuze Onderwijskiezer Inschrijvingen Vragen

Een goede studiekeuze. Structuur van het secundair onderwijs Schoolkeuze Onderwijskiezer Inschrijvingen Vragen Een goede studiekeuze Structuur van het secundair onderwijs Schoolkeuze Onderwijskiezer Inschrijvingen Vragen Zelfkennis Goede studiekeuze Informatie Zelfkennis: Interesses Capaciteiten + talenten Inzet

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS +18 JAAR verder studeren werk 12-17 JAAR 2,5-11 JAAR SECUNDAIR ONDERWIJS

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie