3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten?"

Transcriptie

1 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO 201v2 Evaluatie flexibele leertrajecten Vragenlijst voor coördinerend directeurs 1 Zijn er op het niveau van de scholengemeenschap afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten (dit hoeft niet te betekenen dat alle scholen dezelfde flexibele trajecten toepassen)? 2 Zijn er op regionaal niveau (= scholengemeenschapoverschrijdend) afspraken gemaakt tussen katholieke scholen over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten? 3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten? Vragenlijst voor directeurs Sinds 1 september 2011 kunnen scholen een aantal flexibele leertrajecten toepassen. In verschillende discussies (toekomst secundair onderwijs, nieuwe regelgeving voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, vermijden vroegtijdig schoolverlaten ) verwijst minister van Onderwijs Pascal Smet naar deze mogelijkheden. Tot nu werden de flexibele leertrajecten echter nog niet geëvalueerd. Door de vragenlijst in te vullen die u als bijlage vindt, helpt u ons een correct beeld te vormen van de mate waarin de flexibele leertrajecten worden toegepast en wat u daarvan vindt. We vinden het belangrijk om een zicht te krijgen op de situatie in alle katholieke secundaire scholen. Tegelijk willen we de planlast voor de directies zo laag mogelijk houden. Daarom kiezen we voor één vragenlijst per campus. Indien uw school samen met andere scholen één campus vormt, volstaat het dat één van de directies de vragenlijst invult met de andere scholen van dezelfde campus in het achterhoofd.

2 2 Ook de mogelijkheid om leerlingen voor een deel van de vorming les te laten volgen in een andere school is nieuw sinds 1 september Het laatste deel van de vragenlijst is hieraan gewijd en biedt ons de kans om zicht te krijgen op de mate waarin scholen gebruik maken van deze mogelijkheid en de wenselijkheid hiervan. We beseffen dat het invullen van de vragenlijst tijd vraagt. Daarom hebben we geprobeerd om de vragenlijst zo kort mogelijk te houden en ook geen vragen op te nemen over de flexibele trajecten voor opleidingen Se-n-Se. Bij heel wat vragen kan u verschillende antwoordmogelijkheden aanduiden. Wij willen u alvast vooraf uitdrukkelijk bedanken voor uw medewerking. 1 Mogelijk vertegenwoordigt u bij het invullen van deze vragenlijst verschillende scholen die gelegen zijn op dezelfde campus. Voor welke scholen vult u deze vragenlijst in? Voor de leesbaarheid verwijzen we bij de vragen enkel naar één school. Op basis van uw antwoord op deze vraag weten wij op hoeveel scholen uw antwoord betrekking heeft. Van zodra de vraag van toepassing is op minstens één van de scholen waarvoor u de vragenlijst invult, kan u deze vragen beantwoorden. Flexibele leertrajecten: principiële beslissing door het schoolbestuur 2 Heeft het schoolbestuur van uw school een principiële beslissing genomen die het mogelijk maakt om één of meerdere flexibele trajecten toe te passen? Indien ja, ga naar vraag 3. Indien neen, ga naar vraag 28 3 Duid aan over welke flexibele trajecten het schoolbestuur heeft beslist dat de school hiervan gebruik kan maken: vrijstellingen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften individueel vrijstellen van onderdelen van een structuuronderdeel waarvoor de leerling al geslaagd is en de verplichte vervanging door een alternatief programma afwijking op de toelatingsvoorwaarden tot een 2 de leerjaar van een graad uitstel van de studiebekrachtiging tot het einde van de graad voor alle leerlingen van een structuuronderdeel vrijstellingen voor leerlingen met uitzonderlijke artistieke talenten afwijking op de toelatingsvoorwaarden tot het eerste leerjaar A

3 3 4 Welke doelgroepen onderscheidt de school indien het schoolbestuur beslist heeft dat de school leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften kan vrijstellen van bepaalde onderdelen van de vorming? Wij hebben de volgende tekstsuggesties uit het VVKSO-model van schoolreglement overgenomen: wanneer je een leerstoornis hebt en dat is vastgesteld of bevestigd door het CLB wanneer je hoogbegaafd bent en dat is vastgesteld of bevestigd door het CLB wanneer je een tijdelijke achterstand moet wegwerken omdat je verandert van studierichting of de overgang maakt vanuit het buitenland of het Franstalig onderwijs wanneer je als ex-okan-leerling een tijdelijke achterstand voor één of meer vakken moet wegwerken Wij onderscheiden in ons schoolreglement (ook) andere doelgroepen, m.n.: Wij verwijzen hier niet naar in ons schoolreglement, maar passen dit flexibel traject wel toe op leerlingen die deel uitmaken van de volgende doelgroep: Wij maken geen gebruik van dit flexibel traject. 5 Welke doelgroepen onderscheidt de school indien het schoolbestuur beslist heeft dat de school leerlingen die al geslaagd zijn voor bepaalde onderdelen kan vrijstellen? Wij onderscheiden in ons schoolreglement de volgende doelgroepen: Wij verwijzen hier niet naar in ons schoolreglement, maar passen dit flexibel traject wel toe op leerlingen die deel uitmaken van de volgende doelgroep: Wij maken geen gebruik van dit flexibel traject.

4 4 6 Welke doelgroepen onderscheidt de school indien het schoolbestuur beslist heeft dat de school voor een aantal leerlingen kan afwijken op de toelatingsvoorwaarden tot een 2 de leerjaar van een graad? Wij hebben de volgende tekstsuggesties uit het VVKSO-model van schoolreglement overgenomen: wanneer je door ziekte of ongeval een groot deel van de leerstof hebt gemist wanneer je van studierichting bent veranderd wanneer je als ex-okan-leerling een grote inhaalbeweging moet maken voor één of meer vakken Wij onderscheiden in ons schoolreglement (ook) andere doelgroepen, m.n.: Wij verwijzen hier niet naar in ons schoolreglement, maar passen dit flexibel traject wel toe op leerlingen die deel uitmaken van de volgende doelgroep: Wij maken geen gebruik van dit flexibel traject. 7 Welke doelgroepen onderscheidt de school indien het schoolbestuur beslist heeft dat de school voor een aantal leerlingen de studiebekrachtiging uitstelt tot het einde van de graad? Wij hebben de tekstsuggestie uit het VVKSO-model van schoolreglement overgenomen: In de b-stroom van de eerste graad beslist de delibererende klassenraad pas op het einde van de graad of je geslaagd bent. Op het einde van het 1ste leerjaar B krijg je nog geen oriënteringsattest, maar enkel een attest van regelmatige lesbijwoning. Wij onderscheiden in ons schoolreglement (ook) andere doelgroepen, m.n.: Wij verwijzen hier niet naar in ons schoolreglement, maar passen dit flexibel traject wel toe op leerlingen die deel uitmaken van de volgende doelgroep: Wij maken geen gebruik van dit flexibel traject.

5 5 8 Welke doelgroepen onderscheidt de school indien het schoolbestuur beslist heeft dat de school leerlingen met uitzonderlijke artistieke talenten voor bepaalde onderdelen kan vrijstellen? Wij onderscheiden in ons schoolreglement de volgende doelgroepen: Wij verwijzen hier niet naar in ons schoolreglement, maar passen dit flexibel traject wel toe op leerlingen die deel uitmaken van de volgende doelgroep: Wij maken geen gebruik van dit flexibel traject. Flexibele leertrajecten toegepast in de praktijk 9 Heeft uw school tijdens de voorbije schooljaren één of meerdere flexibele trajecten effectief in de praktijk toegepast? Indien ja, ga naar vraag 10. Indien neen, ga naar vraag Heeft uw school de voorbije schooljaren in het kader van een flexibel traject één of meerdere leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften vrijgesteld van bepaalde onderdelen van de vorming? Indien ja, ga naar vraag 11. Indien neen, ga naar vraag Voor welke doelgroepen werd gebruik gemaakt van deze mogelijkheid? leerlingen met een leerstoornis hoogbegaafde leerlingen leerlingen met een tijdelijke achterstand omdat ze veranderd zijn van studierichting leerlingen met een tijdelijke achterstand omdat ze de overgang hebben gemaakt vanuit het buitenland of het Franstalig onderwijs ex-okan-leerlingen die een tijdelijke achterstand voor één of meerdere vakken moeten wegwerken

6 6 12 Voor hoeveel leerlingen maakte uw school tijdens de schooljaren en gebruik van het flexibel traject voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften? Indien het moeilijk is om de concrete aantallen te achterhalen, volstaat een schatting. Aantal leerlingen leerlingen met een leerstoornis hoogbegaafde leerlingen leerlingen met een tijdelijke achterstand omdat ze veranderd zijn van studierichting leerlingen met een tijdelijke achterstand omdat ze de overgang hebben gemaakt vanuit het buitenland of het Franstalig onderwijs ex-okan-leerlingen die een tijdelijke achterstand voor één of meerdere vakken moeten wegwerken andere: andere: 13 Heeft uw school de voorbije schooljaren in het kader van een flexibel traject één of meerdere leerlingen die al geslaagd waren voor bepaalde onderdelen vrijstellingen toegekend? Indien ja, ga naar vraag 14. Indien neen, ga naar vraag Voor welke doelgroepen werd gebruik gemaakt van deze mogelijkheid? leerlingen die overzitten in dezelfde studierichting leerlingen die overzitten in een andere studierichting GON-leerlingen die overzitten, al dan niet in dezelfde studierichting leerlingen met een tijdelijke achterstand omdat ze veranderd zijn van studierichting leerlingen die niet overzitten, maar van studierichting veranderen ex-okan-leerlingen, leerlingen die rechtstreeks uit een ander landsgedeelte of het buitenland komen 15 Voor hoeveel leerlingen maakte uw school tijdens de schooljaren en gebruik van het flexibel traject voor leerlingen die al geslaagd waren voor bepaalde onderdelen? Indien het moeilijk is om de concrete aantallen te achterhalen, volstaat een schatting. Aantal leerlingen leerlingen die overzitten in dezelfde studierichting leerlingen die overzitten in een andere studierichting

7 7 GON-leerlingen die overzitten, al dan niet in dezelfde studierichting leerlingen met een tijdelijke achterstand omdat ze veranderd zijn van studierichting leerlingen die niet overzitten, maar van studierichting veranderen ex-okan-leerlingen, leerlingen die rechtstreeks uit een ander landsgedeelte of het buitenland komen andere: 16 Heeft uw school de voorbije schooljaren in het kader van een flexibel traject voor één of meerdere leerlingen afgeweken op de toelatingsvoorwaarden tot een 2 de leerjaar van een graad? Indien ja, ga naar vraag 17. Indien neen, ga naar vraag Voor welke doelgroepen werd gebruik gemaakt van deze mogelijkheid? leerlingen die door ziekte of ongeval grote hoeveelheden leerstof hebben gemist ex-okan-leerlingen of leerlingen die rechtstreeks uit een ander landsgedeelte of het buitenland komen 18 Voor hoeveel leerlingen heeft uw school tijdens de schooljaren en in het kader van het flexibel traject afgeweken van de toelatingsvoorwaarden tot een 2 de leerjaar van een graad? Indien het moeilijk is om de concrete aantallen te achterhalen, volstaat een schatting. Aantal leerlingen leerlingen die door ziekte of ongeval grote hoeveelheden leerstof hebben gemist ex-okan-leerlingen of leerlingen die rechtstreeks uit een ander landsgedeelte of het buitenland komen andere: 19 Heeft uw school de voorbije schooljaren in het kader van een flexibel traject voor één of meerdere leerlingengroepen de studiebekrachtiging uitgesteld tot het einde van de graad? Indien ja, ga naar vraag 20. Indien neen, ga naar vraag Voor welke doelgroepen werd gebruik gemaakt van deze mogelijkheid?

8 8 de leerlingen van het eerste leerjaar A en B de leerlingen van het eerste leerjaar B 21 Heeft uw school de voorbije schooljaren in het kader van een flexibel traject één of meerdere leerlingengroepen met uitzonderlijke artistieke talenten vrijgesteld van bepaalde onderdelen van de vorming? Indien ja, ga naar vraag 22. Indien neen, ga naar vraag Voor welke doelgroepen werd gebruik gemaakt van deze mogelijkheid? leerlingen van de Muziekkapel Koningin Elisabeth 23 Heeft uw school de voorbije schooljaren in het kader van een flexibel traject voor één of meerdere leerlingen afgeweken op de toelatingsvoorwaarden tot het 1 ste leerjaar A? niet van toepassing omdat wij geen eerste graad aanbieden Indien ja, ga naar vraag 24. Indien neen, ga naar vraag Voor welke doelgroepen werd gebruik gemaakt van deze mogelijkheid? hoogbegaafde leerlingen die vanuit het basisonderwijs versneld willen instromen 25 Voor hoeveel leerlingen heeft uw school tijdens de schooljaren en in het kader van het flexibel traject afgeweken van de toelatingsvoorwaarden tot het 1 ste leerjaar A? Indien het moeilijk is om de concrete aantallen te achterhalen, volstaat een schatting. Aantal leerlingen hoogbegaafde leerlingen die vanuit het basisonderwijs versneld willen instromen andere: Flexibele leertrajecten: uw mening 26 Duid aan hoe belangrijk u het vindt dat een school gebruik kan maken van de volgende flexibele trajecten: Niet belangrijk Eerder niet belangrijk Eerder wel belangrijk Heel belangrijk vrijstellingen voor leerlingen met speci-

9 9 fieke onderwijsbehoeften individueel vrijstellen van onderdelen van een structuuronderdeel waarvoor de leerling al geslaagd is afwijking op de toelatingsvoorwaarden tot een 2 de leerjaar van een graad uitstel van de studiebekrachtiging tot het einde van de graad vrijstellingen voor leerlingen met uitzonderlijke artistieke talenten afwijking op de toelatingsvoorwaarden tot het eerste leerjaar A Niet belangrijk Eerder niet belangrijk Eerder wel belangrijk Heel belangrijk 27 Duid aan in welke mate u akkoord gaat met de volgende stellingen: De flexibele trajecten die wij in onze school toepassen, geven ons de kans om beter tegemoet te komen aan de ondersteuningsbehoeften van een aantal leerlingen. Onze school zou graag meer flexibele trajecten toepassen, maar dit lukt schoolorganisatorisch niet. Onze school zou graag meer flexibele trajecten toepassen, maar dit lukt niet door de extra tijdsinvestering die dit vraagt. Ook zonder flexibele trajecten beschikt onze school over voldoende mogelijkheden om tegemoet te komen aan de ondersteuningsbehoeften van de leerlingen. Ik vind de principiële beslissing van het schoolbestuur die nodig is om een flexibel traject toe te kunnen passen overbodig. De planlast die gepaard gaat met de flexibele trajecten die wij in onze school toepassen, valt mee. Ga nu naar vraag 29 helemaal niet akkoord eerder niet akkoord eerder akkoord helemaal akkoord 28 Onze school heeft nog geen enkel flexibel traject toegepast. Ik ben van mening dat: onze school behoefte heeft aan één of meerdere flexibele trajecten, maar het schoolbestuur heeft (nog) geen principiële beslissing genomen onze school geen behoefte heeft aan één of meerdere flexibele trajecten

10 10 de planlast als gevolg van de toepassing van de flexibele trajecten niet opweegt tegen de voordelen ervan. onze school de voorbije schooljaren al een aantal maatregelen heeft genomen die inhoudelijk nauw aansluiten bij de flexibele trajecten, maar hiervoor niet terugvalt op de specifieke reglementering m.b.t. de flexibele trajecten. De volgende concrete maatregelen werden reeds genomen: 29 Heeft u bijkomende suggesties voor aangepaste regelgeving of andere opmerkingen m.b.t. de flexibele trajecten? Lesbijwoning in een andere school 30 Zijn er leerlingen die dit schooljaar voor een deel van de vorming de lessen volgen in een andere school dan de school waarin de leerling is ingeschreven, en waarbij de leraars van de andere school de vorming geven? Indien ja, ga naar vraag 31. Indien neen, ga naar vraag Behoort de andere school tot hetzelfde schoolbestuur? 32 Waarom maakt uw school gebruik van deze mogelijkheid? om gebruik te maken van specifieke of meer moderne didactische apparatuur om gebruik te maken van bijzondere expertise of knowhow in een bepaald vakgebied om de lesverstrekking bij afwezigheid van een eigen leraar (ziekte, bedrijfsstage) te verzekeren om de keuzes voor leerlingen binnen het complementair vakkenpakket te verruimen

11 11 om de leerlingen te laten proeven van een andere opleiding met het oog op eventuele heroriëntering om schoolbegeleide vormen van werkplekleren te faciliteren om leerlingen van twee dezelfde studierichtingen voor verschillende vakken samen te zetten 33 Hoe verloopt de samenwerking concreet? leerlingen worden samengezet met leerlingen van de andere school leerlingen volgens in een aparte klasgroep les bij een leraar van de andere school andere:.. 34 Voor welke structuuronderdelen maakt de school dit schooljaar gebruik van de mogelijkheid om de leerlingen lessen te laten bijwonen in een andere school, over hoeveel leerlingen en lesuren per week gaat het hierbij gemiddeld? structuuronderdeel aantal leerlingen aantal lesuren/week 35 Hoe belangrijk vindt u het dat uw school gebruik kan maken van de mogelijkheid om leerlingen de lessen ta laten bijwonen in een andere school?. Niet belangrijk Eerder niet belangrijk Eerder wel belangrijk Heel belangrijk 36 Heeft u bijkomende suggesties of opmerkingen over de lesbijwoning in een andere school?

12 12

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO?

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO? Informatie bijgewerkt tot september 2014. Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO? Individuele VRIJSTELLINGEN van (onderdelen van) 1 of meer secundaire vakken/leerplandoelstellingen

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden 1STE GRAAD A-STROOM

Toelatingsvoorwaarden 1STE GRAAD A-STROOM Toelatingsvoorwaarden 1STE GRAAD A-STROOM Voor het 1ste leerjaar van de eerste graad (1A) Kunnen als regelmatige leerlingen worden toegelaten: 1 de houders van het getuigschrift van basisonderwijs, behaald

Nadere informatie

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO?

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO? 1 september 2015 Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO? Individuele VRIJSTELLINGEN van (onderdelen van) 1 of meer secundaire vakken/leerplandoelstellingen of individuele Toelatingen:

Nadere informatie

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO?

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO? Februari 2017 Deze schemata zijn in de eerste plaats bedoeld voor CLB- medewerkers Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO? Individuele VRIJSTELLINGEN van (onderdelen van) 1 of meer

Nadere informatie

HET SECUNDAIR ONDERWIJS IN DE TOEKOMST. Fiche 3 Flexibele trajecten

HET SECUNDAIR ONDERWIJS IN DE TOEKOMST. Fiche 3 Flexibele trajecten Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO 2010-01-21 HET SECUNDAIR ONDERWIJS IN DE TOEKOMST Fiche 3 Flexibele trajecten 1 Inleiding 1.1 Probleemstelling

Nadere informatie

Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs

Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs Joost Laeremans Stafmedewerker Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Edegem 15 november 2011 1. Inleiding Het is mei 2011. Robbe

Nadere informatie

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het voltijds/deeltijds SO?

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het voltijds/deeltijds SO? September 2017 Deze schemata zijn in de eerste plaats bedoeld voor CLB- medewerkers Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het voltijds/deeltijds SO? Individuele VRIJSTELLINGEN van (onderdelen

Nadere informatie

2 het schoolreglement van de school waar de leerling is ingeschreven, blijf onverkort van toepasing;

2 het schoolreglement van de school waar de leerling is ingeschreven, blijf onverkort van toepasing; Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2011-034 datum : 2011-04-28 gewijzigd : 2011-09-16 contact : Dienst Personeel en schoolbeheer,

Nadere informatie

Regelgeving OKAN secundair onderwijs. Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt)

Regelgeving OKAN secundair onderwijs. Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt) Regelgeving OKAN secundair onderwijs Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt) Overzicht Inschrijvingsrecht in een notedop Wat is O(K)AN? Algemeen Deeltijds gewoon secundair onderwijs Voltijds

Nadere informatie

Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken

Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken Beleidsruimte en mogelijkheden in het secundair onderwijs Schooljaar 2013-2014 Emile Jacqmainlaan 20 1000 Brussel Inhoud 1 Vooraf... 3 2 Omgaan met lessentabellen

Nadere informatie

Flexibele leertrajecten in het voltijds gewoon secundair onderwijs

Flexibele leertrajecten in het voltijds gewoon secundair onderwijs Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2011-070 datum : 2011-10-19 gewijzigd : 2015-06-30 contact : Dienst Leerlingen en schoolorganisatie,

Nadere informatie

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het voltijds/deeltijds SO?

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het voltijds/deeltijds SO? maart 2018 Deze schemata zijn in de eerste plaats bedoeld voor CLB- medewerkers Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het voltijds/deeltijds SO? Individuele VRIJSTELLINGEN van (onderdelen

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Sint-Jan Berchmanscollege MS te Malle

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Sint-Jan Berchmanscollege MS te Malle Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

SIO, TOAH en andere initiatieven voor langdurig zieke leerlingen

SIO, TOAH en andere initiatieven voor langdurig zieke leerlingen SIO, TOAH en andere initiatieven voor langdurig zieke leerlingen Vrijdag 9 maart 2018 is het opnieuw de Nationale Pyjamadag van Bednet. Vorig jaar kwamen leerlingen uit meer dan 1000 scholen in pyjama

Nadere informatie

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT < verwijder geen elementen boven deze lijn; ze bevatten sjabloon-instellingen - deze lijn wordt niet afgedrukt > Deze woordenlijst

Nadere informatie

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002

ADVIES. Algemene Raad. 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 ADVIES Algemene Raad 25 september 2008 AR/PCA/ADV/002 Advies over het voorontwerp van decreet houdende de toelatingsvoorwaarden tot het gewoon lager onderwijs en de engagementsverklaring tussen school

Nadere informatie

Flexibele leertrajecten in het voltijds gewoon secundair onderwijs

Flexibele leertrajecten in het voltijds gewoon secundair onderwijs Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2011-070 datum : 2011-10-19 gewijzigd : 2013-09-12 contact : Dienst Leerlingen en schoolorganisatie,

Nadere informatie

Administratieve inschrijving SCHOOLJAAR

Administratieve inschrijving SCHOOLJAAR Administratieve inschrijving SCHOOLJAAR 2018-2019 Versie 2018 0305 Naam leerling Voornaam leerling Geboortedatum leerling Vorige school KLAS WAARVOOR INGESCHREVEN WORDT 1A 3EC4 4EC4 5EMT 3STW 3HZ 1La 3EC5

Nadere informatie

Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken

Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken Beleidsruimte en mogelijkheden in het secundair onderwijs Schooljaar 2015-2016 Willebroekkaai 36 1000 Brussel Inhoud 1 Vooraf... 3 2 Omgaan met lessentabellen en

Nadere informatie

De audities worden aangekondigd via de website van de school, via affiches en flyers,

De audities worden aangekondigd via de website van de school, via affiches en flyers, Auditiebeleid KBA Regelgeving i.v.m. AUDITIES. De audities vallen onder het begrip een door de school georganiseerde geschiktheidsproef. De toelatingsklassenraad kan immers als voorwaarde stellen dat de

Nadere informatie

Overgangs- en toelatingsvoorwaarden voltijds SO

Overgangs- en toelatingsvoorwaarden voltijds SO Overgangs- en toelatingsvoorwaarden voltijds SO Overzichtsdocument - Versie 2017-2018 23-6-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Inhoudsopgave 1. Algemene

Nadere informatie

Afwezigheden. 1. Gewettigde afwezigheid. Je kunt om verschillende redenen gewettigd afwezig zijn Afwezigheid om medische redenen

Afwezigheden. 1. Gewettigde afwezigheid. Je kunt om verschillende redenen gewettigd afwezig zijn Afwezigheid om medische redenen Afwezigheden 1. Gewettigde afwezigheid Je kunt om verschillende redenen gewettigd afwezig zijn. 1. 1 Afwezigheid om medische redenen a) Verklaring door de ouders Als de afwezigheid wegens ziekte niet langer

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-193-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-193- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.4 - Januari 2009-193- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

Een nieuw Koninklijk Besluit betreffende bedrijfsbeheer: gevolgen voor de scholen

Een nieuw Koninklijk Besluit betreffende bedrijfsbeheer: gevolgen voor de scholen Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VVKSO Een nieuw Koninklijk Besluit betreffende bedrijfsbeheer: gevolgen voor de scholen 1 Inleiding Het getuigschrift

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Pedagogische instellingen --- dossiernummer:. 1502518 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Wijzigingen aan de schoolreglementen en het centrumreglement PCDO Eeklo schooljaar

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende curriculumdossiers en leerplannen in het onderwijs

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende curriculumdossiers en leerplannen in het onderwijs Besluit van de Vlaamse Regering betreffende curriculumdossiers en leerplannen in het onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 45, vervangen bij het

Nadere informatie

Leerwegen in het basisonderwijs

Leerwegen in het basisonderwijs Studiedag Talent 25 april 2019 Leuven Bieke De Fraine Centrum voor Onderwijseffectiviteit en Evaluatie KU Leuven Leerwegen in het basisonderwijs Bron: SiBO-onderzoek 1 Leerwegen in het secundair onderwijs

Nadere informatie

Dag SO Workshop brede eerste graad. Hilde De Meyer Valentijn Van Hootegem

Dag SO Workshop brede eerste graad. Hilde De Meyer Valentijn Van Hootegem Dag SO Workshop brede eerste graad Hilde De Meyer Valentijn Van Hootegem 6 februari 2015 Workshop brede eerste graad Dag SO Workshop brede eerste graad 3 De workshop Wat verwacht je van deze workshop?

Nadere informatie

Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken - Beleidsruimte en mogelijkheden in het secundair onderwijs

Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken - Beleidsruimte en mogelijkheden in het secundair onderwijs Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken - Beleidsruimte en mogelijkheden in het secundair onderwijs Schooljaar 2018-2019 Versie 1 september 2018 3-9-2018 Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel

Nadere informatie

Hiermee willen we de belangrijkste regels omtrent het inschrijven als leerling bij de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (= PIKOH) bundelen.

Hiermee willen we de belangrijkste regels omtrent het inschrijven als leerling bij de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (= PIKOH) bundelen. Inschrijvingen Hiermee willen we de belangrijkste regels omtrent het inschrijven als leerling bij de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (= PIKOH) bundelen. Het is raadzaam dit overzicht door te lezen.

Nadere informatie

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2010-021 datum : 2010-03-26 gewijzigd : 2014-02-06 contact : Dienst Leren en onderwijzen,

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT

SCHOOLREGLEMENT Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Markt 5 9340 Lede Tel. 053 60 68 70 e-mail: academie@gamw.lede.be URL : http://www.gamw.lede.be SCHOOLREGLEMENT 2011-2012 Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied Artikel

Nadere informatie

Bijzonder topsportconvenant

Bijzonder topsportconvenant Bijzonder topsportconvenant Afgesloten tussen: De Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming, De topsportschool: Onze-Lieve-Vrouwecollege Mechelsestraat 7 1800 Vilvoorde De unisportfederatie: Vlaamse Volleybalbond

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS

VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS VEELGESTELDE VRAGEN: MINSTENS EEN JAAR NAAR DE NEDERLANDSTALIGE KLEUTERKLAS Kinderen mogen op vijf of zes jaar pas naar het gewoon lager onderwijs in een Nederlandstalige school als ze eerst een jaar lang

Nadere informatie

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van

b) Hoeveel kinderen slaagden voor deze test? Graag een opdeling per provincie met inbegrip van VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 268 van 20 januari 2014 van ANN BRUSSEEL Taaltest basisonderwijs Stand van zaken

Nadere informatie

Academie voor muziek, woordkunst en dans Torhout Schoolreglement

Academie voor muziek, woordkunst en dans Torhout Schoolreglement Academie voor muziek, woordkunst en dans Torhout Schoolreglement Hoofdstuk 1 Organisatie van de lessen Artikel 1 Artikel 2 Het schooljaar start op 1 september en de laatste lesdag valt ten laatste op 30

Nadere informatie

Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken - Beleidsruimte en mogelijkheden in het secundair onderwijs

Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken - Beleidsruimte en mogelijkheden in het secundair onderwijs Flexibel inspelen op leerlingenkenmerken - Beleidsruimte en mogelijkheden in het secundair onderwijs Schooljaar 2016-2017 Versie 1 september 2016 1-9-2016 Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van M.S.G.O. III te Hasselt

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van M.S.G.O. III te Hasselt Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Wat kan (na) OKAN? Vervolgschoolcoaches vertellen. 25 april 2013

Wat kan (na) OKAN? Vervolgschoolcoaches vertellen. 25 april 2013 Wat kan (na) OKAN? Vervolgschoolcoaches vertellen 25 april 2013 Inhoud 1. Vervolgschoolcoach 1. Functiebeschrijving 2. Takenpakket 2. De OKAN-leerling in een OKAN-school 1. Voorbereiding studiekeuze 2.

Nadere informatie

Informatie over Leerlingenstromen UIT voor Provinciaal Technisch Instituut Roze 131 te EEKLO

Informatie over Leerlingenstromen UIT voor Provinciaal Technisch Instituut Roze 131 te EEKLO Informatie over Leerlingenstromen UIT 2016-2017 voor 36467 Roze 131 te EEKLO Zijn de leerlingen van mijn school het volgend schooljaar ingeschreven in mijn school of in een andere school? Zijn de leerlingen

Nadere informatie

Lesbijwoning in een andere school Vestigingsplaats Pedagogische entiteit

Lesbijwoning in een andere school Vestigingsplaats Pedagogische entiteit Lesbijwoning in een andere school Vestigingsplaats Pedagogische entiteit Overzicht van de regelgeving Schooljaar 2017-2018 1-9-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36

Nadere informatie

VR DOC.0654/1BIS

VR DOC.0654/1BIS VR 2018 2206 DOC.0654/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het artikel 5, 8, 11 en 13 en de bijlagen

Nadere informatie

Leerlingenaantallen basis- en

Leerlingenaantallen basis- en Leerlingenaantallen basis- en secundair onderwijs Duiding bij de beschikbare tabellen op de website onderwijsstatistieken Op basis van een aantal Excel-tabellen kan je leerlingenaantallen per school opzoeken

Nadere informatie

Waarom modernisering?

Waarom modernisering? Waarom modernisering? Diploma secundair onderwijs Te veel studierichtingen Zittenblijven Sociale afkomst Eindtermen (wiskunde, Frans, PAV) Onderzoek: Leerlingen presteren minder sterk Inhoud van deze avond

Nadere informatie

1A Algemene vorming met TOP!

1A Algemene vorming met TOP! Studieaanbod Lessentabellen 1A Algemene vorming met TOP! Je kiest voor een brede algemene vorming. In de lessen TOP! wordt co-teaching toegepast. Dit betekent dat de leerlingen twee leerkrachten voor de

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week Licap - Brussel - september 1995 INHOUD 1 BEGINSITUATIE... 5 2

Nadere informatie

Aanbod en organisatie secundair onderwijs

Aanbod en organisatie secundair onderwijs Aanbod en organisatie secundair onderwijs Toelatingsvoorwaarden Studieaanbod Programmatie Varia Toelatingsvoorwaarden (1) 1e leerjaar eerste graad Getuigschrift basisonderwijs => 1A Geen getuigschrift

Nadere informatie

Schoolfoto secundair onderwijs 1 ste graad

Schoolfoto secundair onderwijs 1 ste graad Samenwerkingsovereenkomst - Bijlage 1C Schoolfoto secundair onderwijs 1 ste graad De schoolfoto is een instrument om schoolondersteunend te werken. Met de schoolfoto willen we gegevens verzamelen om een

Nadere informatie

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Heeft u leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften door de invoering van het M-decreet in uw klas of school? Is uw rol als ondersteuner gewijzigd omwille van de invoering

Nadere informatie

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel juni Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2015-09 4 juni 2015 04-06-2015 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega's van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

5Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Recht op onderwijs van minderjarige vreemdelingen.

5Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Recht op onderwijs van minderjarige vreemdelingen. 5Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Recht op onderwijs van minderjarige vreemdelingen. I. RECHT OP ONDERWIJS Volgens art. 28 van het Kinderrechtenverdrag heeft elk kind

Nadere informatie

Het nieuwe topsportconvenant

Het nieuwe topsportconvenant Het nieuwe topsportconvenant Stéphanie PIEN Avocate Vanden Eynde Legal Avenue de la Toison d'or, 77 1060 Bruxelles Tél : + 32 / (0)2.290.04.00 Fax : +32 / (0)2.290.04.10 contact : sp@vdelegal.be Web site

Nadere informatie

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting JOKER Decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft het ondersteuningsmodel 1 Titel Decreet tot wijziging van

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT GEMEENTELIJKE TEKENSCHOOL WESTERLO

SCHOOLREGLEMENT GEMEENTELIJKE TEKENSCHOOL WESTERLO SCHOOLREGLEMENT GEMEENTELIJKE TEKENSCHOOL WESTERLO 1. Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 3 Hoofdstuk 2 Definities 3 Hoofdstuk 3 Inschrijvingen en inschrijvingsgelden 3 Hoofdstuk 4 Toelatingsvoorwaarden

Nadere informatie

Schoolreglement Academie Hamme

Schoolreglement Academie Hamme Schoolreglement Academie Hamme Inschrijving Een inschrijving is pas definitief na ondertekening voor akkoord van het schoolreglement, het artistiek pedagogisch project en na betaling van het wettelijke

Nadere informatie

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren?

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren? Huisonderwijs Wat is huisonderwijs? elk onderwijs, gegeven aan leerplichtige leerlingen, buiten een erkende, gefinancierde of gesubsidieerde school (door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap)

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Technisch Instituut Sparrendal te LANAKEN

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Technisch Instituut Sparrendal te LANAKEN Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren?

Hoe/Wanneer het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi)*** informeren? Huisonderwijs * Wat is huisonderwijs? elk onderwijs, gegeven aan leerplichtige leerlingen, buiten een erkende, gefinancierde of gesubsidieerde school (door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap)

Nadere informatie

Begeleidingsplan voor leerlingen met (een vermoeden van) een leerstoornis in het secundair onderwijs

Begeleidingsplan voor leerlingen met (een vermoeden van) een leerstoornis in het secundair onderwijs Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2013-022 datum : 2013-07-04 gewijzigd : contact : Dienst Leerlingen en schoolorganisatie,

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Secundair onderwijs: Verband tussen A-attest en vakantiecursus.

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR. BETREFT: Secundair onderwijs: Verband tussen A-attest en vakantiecursus. COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/V/KSO/2007/183 BETREFT: Secundair onderwijs: Verband tussen A-attest en vakantiecursus. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 29.10.2007 1.2 Verzoeker Ouder van een leerling. 1.3

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

M decreet. Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen Bron: onderwijsvlaanderen.be

M decreet. Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen Bron: onderwijsvlaanderen.be M decreet Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen Bron: onderwijsvlaanderen.be Schooljaar 2015 2016 Els Stroobant zorgcoördinator gbs De Windwijzer Laarne - Kalken Redelijke aanpassingen: nieuwe maatregelen

Nadere informatie

Commissie inzake Leerlingenrechten. Beslissing. Nr. 2018/66 van 29 augustus 2018

Commissie inzake Leerlingenrechten. Beslissing. Nr. 2018/66 van 29 augustus 2018 Commissie inzake Leerlingenrechten Beslissing Nr. 2018/66 van 29 augustus 2018 Inzake optredend als wettige vertegenwoordiger van , wonende Verzoekende partij, Tegen ,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2 Begrippen. Hoofdstuk 3 Organisatie van de lessen. Hoofdstuk 4 Inschrijving en financiële bijdrage

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2 Begrippen. Hoofdstuk 3 Organisatie van de lessen. Hoofdstuk 4 Inschrijving en financiële bijdrage Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Dit schoolreglement is van toepassing op alle leerlingen van de muziek- en woordacademie Zoltàn Kodàly en op de ouders van de minderjarige

Nadere informatie

STICORDI maatregelen in het gewoon SO en in OV4 van het BuSO

STICORDI maatregelen in het gewoon SO en in OV4 van het BuSO STICORDI maatregelen in het gewoon SO en in OV4 van het BuSO STICORDI? Sticordi maatregelen zijn noodzakelijke of aanbevolen, vakgebonden en vakoverschrijdende maatregelen die het leren van leerlingen

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, BESLUIT: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft maatregelen aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs

Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs Algemene Raad 25 november 2010 AR-AR-GDR-ADV-006 Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de scholengemeenschappen in het basis- en secundair onderwijs Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus

Nadere informatie

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen?

Inhoud. 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen. 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? Overgang LO - SO 2 Inhoud 1. Huidige structuur secundair onderwijs 2. Herstructurering secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 Een richting kiezen 3.2 Een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere

Nadere informatie

Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be. Aanmelden en inschrijven in het eerste leerjaar A of B

Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be. Aanmelden en inschrijven in het eerste leerjaar A of B Scholengemeenschap Katholiek Secundair Onderwijs Leuven Janseniusstraat 2-3000 Leuven - 016 24 05 10 - www.ksleuven.be Kiezen en inschrijven in KSLeuven op stap naar 2012-2013 Aanmelden en inschrijven

Nadere informatie

Inschrijven en aanmelden

Inschrijven en aanmelden Inschrijven en aanmelden Heb ik het recht om me in te schrijven in de school die ik het liefst wil? De vrije schoolkeuze is een heel belangrijk recht. Iedereen mag zich inschrijven in een school of vestigingsplaats

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Sint-Pieterscollege te LEUVEN

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Sint-Pieterscollege te LEUVEN Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

EEN KIJK OP DE BASISOPTIES IN DE EERSTE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

EEN KIJK OP DE BASISOPTIES IN DE EERSTE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS EEN KIJK OP DE BASISOPTIES IN DE EERSTE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS 12 VISO Mariakerke De Vlaamse overheid voorziet bij de modernisering van het secundair onderwijs een reeks structurele maatregelen,

Nadere informatie

Administratieve inschrijving SCHOOLJAAR 2012-2013

Administratieve inschrijving SCHOOLJAAR 2012-2013 Administratieve inschrijving SCHOOLJAAR 2012-2013 Versie 20111116 Naam leerling Voornaam leerling Geboortedatum leerling Vorige school KLAS WAARVOOR INGESCHREVEN WORDT 1A 3EC4 4EC4 5EMT 3BE 3H 1La 3EC5

Nadere informatie

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs".

Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs. Inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019 Er is een nieuwe regelgeving in verband met de inschrijving van kinderen in het basisonderwijs "Inschrijvingsdecreet in het basisonderwijs". Zoals u reeds in

Nadere informatie

Inschrijvingsbeleid Daltonatheneum Het Leerlabo Schooljaar

Inschrijvingsbeleid Daltonatheneum Het Leerlabo Schooljaar Inschrijvingsbeleid Daltonatheneum Het Leerlabo Schooljaar 2016-2017 Daltonathenheum Het Leerlabo Spikdorenveld 22 2260 Westerlo 1 Toelatingsvoorwaarden Om in onze school ingeschreven te worden, dien je

Nadere informatie

Afsprakennota. Inschrijvingsrecht Schooljaar LOP SO Genk

Afsprakennota. Inschrijvingsrecht Schooljaar LOP SO Genk Afsprakennota Inschrijvingsrecht Schooljaar 2019-2020 LOP SO Genk Januari 2019 1 INHOUD Algemene principes en opmerkingen... 3 1 Capaciteit en volzetverklaring... 4 1.1 Capaciteit niveaus bepalen... 4

Nadere informatie

MEDEDELING. De ex-okan-leerling in de vervolgschool. 1 De inschrijving in de vervolgschool

MEDEDELING. De ex-okan-leerling in de vervolgschool. 1 De inschrijving in de vervolgschool Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2011-039 datum : 2011-05-26 gewijzigd : 2011-06-30 contact : Dienst Leerlingen en schoolorganisatie,

Nadere informatie

HET TOPSPORTCONVENANT

HET TOPSPORTCONVENANT HET TOPSPORTCONVENANT 1. Toelichting Het topsportconvenant bestaat uit: Een globaal topsportconvenant, dat wordt afgesloten door de Vlaamse minister bevoegd voor Onderwijs, de Vlaamse minister bevoegd

Nadere informatie

COC en COV zijn niet akkoord met volgende artikelen

COC en COV zijn niet akkoord met volgende artikelen COC en COV vinden het positief dat de Vlaamse Regering via een proefproject ervaring wil opdoen alvorens een nieuwe organisatievorm te introduceren in het onderwijs. Alleen op voorwaarde dat dit project

Nadere informatie

Inschrijvingsrecht: een nieuw kader voor de inschrijvingen voor Secundair onderwijs

Inschrijvingsrecht: een nieuw kader voor de inschrijvingen voor Secundair onderwijs Inschrijvingsrecht: een nieuw kader voor de inschrijvingen voor 2020-2021 Secundair onderwijs Inhoud Terugblik Gewoon secundair onderwijs: 1A en 1B Gewoon secundair onderwijs: hogere jaren Buitengewoon

Nadere informatie

Er zijn twee voorwaarden om als regelmatige leerling ingeschreven te kunnen worden:

Er zijn twee voorwaarden om als regelmatige leerling ingeschreven te kunnen worden: vzw Katholiek Secundair Onderwijs van de Zusters van de Voorzienigheid Ondernemingsnummer 0409-977428 INSTITUUT MARIA KONINGIN INSCHRIJVINGEN 1. Het inschrijvingsdecreet Wettelijke voorwaarden voor inschrijving

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Koninklijk Atheneum 2 te Leuven

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Koninklijk Atheneum 2 te Leuven Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2014-2015 Projectteam: Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour, Sarah Verslijcke Cofinanciering: scholengemeenschap

Nadere informatie

Schoolreglement van de Stedelijke Academie voor Beeldende kunst en het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans.

Schoolreglement van de Stedelijke Academie voor Beeldende kunst en het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans. Schoolreglement van de Stedelijke Academie voor Beeldende kunst en het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans Stad Leuven 20 april 2012 Inhoud Hoofdstuk 1 Toepassingsgebied... 2 Hoofdstuk

Nadere informatie

Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs

Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs 12 juni 2017 Uitgangspunten ondersteuningsnetwerken ondersteuningsmodel komt in de plaats van: GON(-bevriezing)

Nadere informatie

Instabiele schoolloopbanen: probleemverkenning

Instabiele schoolloopbanen: probleemverkenning Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO Instabiele schoolloopbanen: probleemverkenning 1 Situering: instabiele tegenover standaardschoolloopbaan

Nadere informatie

KORTRIJK HARELBEKE GULLEGEM. Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers OKAN. 21 oktober 2010 Nathalie Vandenameele

KORTRIJK HARELBEKE GULLEGEM. Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers OKAN. 21 oktober 2010 Nathalie Vandenameele Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers OKAN 1 overzicht KORTRIJK Historiek Organisatie Visie Doelstelling Toelatingsvoorwaarden Doelgroep Groepen Ontwikkelingsdoelen Inhoud van de lessen Praktische

Nadere informatie

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van vluchtelingen Aantal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen Nationaliteit opgevangen asielzoekers Regelgevend

Nadere informatie

De grote stap naar het secundair onderwijs

De grote stap naar het secundair onderwijs De grote stap naar het secundair onderwijs 2018-2019 2 secundair onderwijs 2 1 3 4 5 6 6 5 4 3 2 lager onderwijs 1 kleuteronderwijs 1 2 3 Inhoud 1. Hoe kiezen? 2. Studieaanbod 3. Inschrijven 4. Werkmiddelen

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van K.T.A. Alicebourg te Lanaken

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van K.T.A. Alicebourg te Lanaken Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO

Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO Type basisaanbod: evaluatie terugkeer BuBaO en BuSO 1. Evaluatie terugkeer binnen BuBaO 1.1. Situering In een ideale wereld zijn alle CLB-teams geprofessionaliseerd in het lopen van goede HGD-trajecten

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! middenschool Domein Speelhof Sint-truiden te Borgloon

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! middenschool Domein Speelhof Sint-truiden te Borgloon Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

11- en 12-jarige leerlingen: in het basisonderwijs of het secundair onderwijs?

11- en 12-jarige leerlingen: in het basisonderwijs of het secundair onderwijs? 11- en 12-jarige leerlingen: in het basisonderwijs of het secundair onderwijs? Agenda Inleiding Getuigenissen Workshop Pro of contra secundair onderwijs? Profiel van 11 en 12 jarigen? Casebespreking Distillatie

Nadere informatie

De afgelopen jaren zijn er een aantal knelpunten in ons onderwijssysteem gedetecteerd:

De afgelopen jaren zijn er een aantal knelpunten in ons onderwijssysteem gedetecteerd: Inhoud 1. Onze uitgangspunten 2. De onderwijshervorming 3. 1. Onze uitgangspunten Het Vlaamse onderwijs behoort tot de Europese en wereldtop. We staan ermee op de tweede plaats in Europa en de zevende

Nadere informatie

Inschrijvingsbeleid KBA Een mix van nationale en internationale leerlingen Volgende beleidsnota s vormen één geheel:

Inschrijvingsbeleid KBA Een mix van nationale en internationale leerlingen Volgende beleidsnota s vormen één geheel: Inschrijvingsbeleid KBA Een mix van nationale en internationale leerlingen Volgende beleidsnota s vormen één geheel: Auditiebeleid Inschrijvingsbeleid Criteria om te slagen in de geschiktheidsproef Inleiding

Nadere informatie

Informatieavond september SBS Kermt

Informatieavond september SBS Kermt Informatieavond september 2011 SBS Kermt - 2011 1 Schoolorganisatie 2011-2012 Organisatie en ondersteuning: SBS Kermt 2011 2 Schoolorganisatie 2011-2012 Kleuterschool: SBS Kermt - 2011 3 Schoolorganisatie

Nadere informatie

Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers OKAN

Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers OKAN Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers OKAN 1 1. Historiek KORTRIJK 2 2. Organisatie 1 per scholengemeenschap Urenpakket steeds aanpasbaar (per 4 leerlingen) 3 3. Visie Veilig klasklimaat Taalvaardigheidsonderwijs

Nadere informatie