Sessie 1: Vluchten kan niet meer, je vleugels uitslaan wel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sessie 1: Vluchten kan niet meer, je vleugels uitslaan wel."

Transcriptie

1 Sessie 1: Vluchten kan niet meer, je vleugels uitslaan wel. Werkgroep: 2 Werkgroepbegeleider: Jan Bonne Verslaggever: Marjolein Lassuyt Inleiding Tijdens het eerste referaat brengt Simon Boone ons op de hoogte van wat zijn onderzoek, in verband met sociale ongelijkheid in de oriëntering, precies inhoudt. We starten de eerste sessie met het voorstellen van onszelf, we zien hier onmiddellijk dat er een heleboel mensen aanwezig zijn met elk een verschillende functie. Dit zal ongetwijfeld tot interessante gesprekken leiden. Inhoudelijk: was alles duidelijk? Er zijn geen specifieke vragen over het referaat en de algemene conclusie is dat het referaat niet echt vernieuwend was. Interpretatie: wat heeft ons getroffen, geraakt, verrast? Waarom? Een eerste groot punt is dat er toch nog steeds problemen worden vastgesteld met de informatieoverdracht. Zowel ouders als leerkrachten in het basisonderwijs zijn niet goed op de hoogte van het systeem van een middenschool, zij kunnen de leerlingen die doorstromen dus onvoldoende op de hoogte brengen. Wij, de middenscholen, steken er veel tijd in om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen. We nodigen basisscholen uit om op deze manier eens kennis te maken met het reilen en zeilen binnen de middenschool. Het feit dat zo weinig mensen op de hoogte zijn van wat een middenschool precies inhoudt, is dat de middenscholen moeten opboksen tegen de grote collegescholen. De middenscholen krijgen op deze manier hun ideeën niet snel verkocht. Het is een moeizaam proces maar we geven de moed niet op. Een volgende punt dat opduikt is het niveauverschil tussen een heterogene of homogene klasgroep. Het is zo dat je wanneer je de sterke leerlingen gaat samen zetten, het systeem goed rendeert, samen worden ze nog sterker. Toch zou het voor de zwakke leerlingen wel goed zijn dat ze samen zitten met sterkere leerlingen, zo geraken ze ook meer hogerop. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend, het zijn vooral ouders die problemen maken. Ouders gaan ervan uit dat de sterke leerlingen moeten wachten op de zwakkere leerlingen. Zo zou het niveau dalen. Wij, als leerkrachten, gaan ervan uit dat differentiatie heel belangrijk is.

2 Ouders hebben vaak klachten en drijven soms hun eigen willetje door. Dit merken we ook bij het geven van adviezen. In de basisschool worden vaak al adviezen gegeven rond de studierichtingen in het secundair onderwijs. Daar wordt vaak al fout gekozen en op deze manier komt het kind snel in de problemen. Een voorbeeld: de leerkracht uit het basisonderwijs raadt de ouders aan om hun kind in de B-stroom te laten starten. De ouders kiezen toch voor de A-stroom, met als gevolg dat hun kind na het eerste trimester niet meer meekan en eigenlijk moet veranderen naar de B-stroom. In dit geval is het dus jammer dat de ouders niet onmiddellijk het advies opgevolgd hebben, zo moet het kind zich weer aanpassen in de nieuwe omgeving. Als laatste grote punt van dit eerste referaat hebben we het over de studiehouding die bij iedereen gestimuleerd moet worden. Van kleins af aan is het de taak van de leerkrachten alsook de ouders om de kinderen zoveel mogelijk te laten lezen. In deze maatschappij is het echter niet makkelijk om kinderen aan te sporen tot lezen, we leven in een maatschappij waar alles snel moet. Men zegt dat er geen tijd voor lezen is. Ouders willen vooral dat hun kind in de beste groep zit, dat hun kind zo veel mogelijk wordt uitgedaagd. Het is dus aan hen om hun kinderen reeds van op een vroege leeftijd op zoveel mogelijk vlakken te stimuleren. Transfer naar eigen middenschool. Er zijn zeker enkele tips die we kunnen meenemen naar onze eigen middenschool. Het is zo dat homogene groepen geen vloek hoeven te zijn, er hangt veel af van de manier waarop je met deze klas aan de slag gaat. Gemotiveerde leerkrachten die veel differentiëren zijn een must.

3 Werksessie 2 Schakelen naar een B-tere versnelling en De draaglijke lichtheid van een basaal bestaan Inleiding Jan Tallon komt ons in het 2 e referaat zijn mening geven over de individuele leerlijn en leerweg. Nadien geeft hij ook een korte reflectie op de nakende hervormingsplannen in het secundair onderwijs. Inhoudelijk: was alles duidelijk? Het referaat was niet zo makkelijk maar we hebben wel voldoende stof om verder over te discussiëren. We moeten het zeker hebben over de opmerking van Jan Tallon rond het afschaffen van het getuigschrift. Interpretatie: wat heeft ons getroffen, geraakt, verrast? Waarom? Bij het eerste punt rond afschaffen van het getuigschrift zijn er enkele voorstanders maar ook een heleboel tegenstanders. De meeste mensen willen het getuigschrift behouden. Wanneer er geen getuigschrift meer is, is er ook geen echt advies meer. De ouders zullen hun kinderen dan niet meer in 1 B laten starten en op deze manier zitten veel leerlingen in een foute richting. Een advies geven is niet dwingend, het is om de ouders te helpen in hun keuze met het oog op een goede toekomst voor hun kind. Er worden ook onderling een paar vragen gesteld om te weten hoe verschillend de middenscholen van elkaar zijn. Eén hiervan is de volgende: hoe worden de taken van de leerkrachten verdeeld binnen de school zelf, zijn er leerkrachten die enkel lesgeven in de sterke klassen? Dit is ook wat afhankelijk van de leerkrachten zelf, sommige leerkrachten zijn echt gemaakt om les te geven aan de zwakkere leerlingen. Zij hebben engelengeduld en zijn klaar om er echt voor hen te zijn. Andere leerkrachten kunnen hier niet zo goed mee overweg en komen dan terecht in de sterkere klassen. In het algemeen worden de leerkrachten wel verdeeld over zowel A als B-stroom. Een volgende punt is heel belangrijk in deze hervorming. Namelijk wat vinden de leerkrachten zelf van het nieuwe systeem van de eerste graad? Het idee van één gemeenschappelijke graad is goed, het is voor de leerlingen ook interessant omdat ze zo op allerlei manieren worden uitgedaagd. Een eerste bedenking echter is dat de nadruk teveel op techniek ligt, niet alle leerlingen kunnen zich goed vinden in techniek. Misschien kan er nog wat grondiger nagedacht worden over andere onderwerpen, er zijn immers nog zoveel andere gebieden waar men creatief kan zijn. Een tweede bedenking vormt zich op financieel vlak. Door de nieuwe vakken waarbij men onder andere in labo s zal werken, zal de structuur van de school moeten aangepast worden. De vraag hierbij is wie dit zal financieren.

4 Het is ook erg belangrijk hoe je de nieuwe richtingen gaat promoten naar de ouders toe. Het moeten namen zijn die erg aanspreken en waarbij iedereen zich een beeld kan vormen. Transfer naar eigen middenschool. De vernieuwing zal de leerlingen zeker aanspreken. In de meeste middenscholen zijn ze nu reeds projectgericht, ze laten de leerlingen vaak samenwerken rond actuele thema s. Door de vernieuwingen kan hier nog dieper op ingegaan worden en zo kunnen ze op een andere manier van elkaar leren. De meeste leerkrachten zijn voorstander van het nieuwe systeem met het oog op een betere integratie.

5 Werksessie 3 Van kiespijn en groeischeuten, de dingen die voorbijgaan. Inleiding Van Johan David en Walter Van Dam komen we in het laatste referaat hun visie te weten over de studiekeuze, schoolloopbaan en de oriëntering. Tijdens de werksessies komt telkens één van de sprekers onze werkgroep vergezellen en dit keer is dit Walter Van Dam. Inhoudelijk: was alles duidelijk? Alles van het referaat was duidelijk. Er kwam juist nog een voorstel van de middenscholen naar St.A.M toe. Ze willen graag dat de stappenplannen gedeeld worden via de website. Op deze manier is dit wat meer verhelderend naar hen toe. Interpretatie: wat heeft ons getroffen, geraakt, verrast? Waarom? Een eerste grote vraag die onmiddellijk wordt gesteld, is: zijn er voldoende kansen in vakken waarin leerlingen uitgedaagd worden om keuzes te maken? Kiezen gaat immers verder dan wat je graag wil doen. Wanneer je kiest, maak je een beslissing over je hele toekomst. We zien dat de middenscholen op een hele creatieve manier omgaan met het leren kiezen. Zo zijn er projectweken waarbij de leerlingen naar een nijverheidsschool gaan om hen eens te laten proeven van deze omgeving. Zo krijgen ze meer inzicht in de mogelijkheden die daar zijn. Er is ook sprake van uitwisseling met andere scholen, ze wisselen van school en komen met elkaars wereld in contact. Dit zijn enkele voorbeelden voor de leerlingen, het is echter niet alleen belangrijk om de leerlingen hierbij te betrekken. De ouders moet je immers ook in contact brengen met de school, ze moeten het hele concept van de school leren kennen. Ze moeten zelf op de school geweest zijn om alles visueel te kunnen voorstellen. Het is erg belangrijk om de leerlingen goed te ondersteunen terwijl ze een keuze maken. We moedigen ze ook aan om hierover met hun ouders te praten, op deze manier blijven ze hiermee bezig. Wanneer ze vragen hebben over een bepaalde richting kunnen we steeds terecht bij de leerkrachten, zo maken ze een betere beslissing. Tijdens het referaat waren er mensen uit het CLB aan het woord. Wij, de middenscholen, hebben ook een vraagje naar hen toe. Werkt de CLB-medewerker voor het CLB of voor de school? Het antwoord hierop is kort en krachtig, het CLB werkt niet voor de school maar voor de leerlingen en de ouders. De medewerkers van het CLB zitten ook bij het overleg en ze zijn meer geïntegreerd in de school zodat ze een betere band met de leerlingen kunnen opbouwen.

6 Transfer naar eigen middenschool. We moeten meer spelen met de beheersingsniveaus en niet met de hoeveelheden. Het is beter om de leerlingen elk op hun tempo te laten werken. De uitdaging is om stapsgewijs te werken en door middel van kleine stapjes zo ver mogelijk te geraken. Wanneer de leerlingen elk op hun niveau werken, komen ze het verst en zo zijn er geen leerlingen die nergens terecht kunnen.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 10 Werkgroepbegeleider: Ludwig Jossa Verslaggever: Sarah De Baerdemaeker Inhoudelijke reflectie Was alles duidelijk? Wat moet er

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 8 Werkgroepbegeleider: Rudi Haven Verslaggever: Tom De Keyser Dit verslag wordt onderverdeeld in korte punten waarover de leerkrachten

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 7 Werkgroepbegeleider: Tobias Frenssen Verslaggever: Marianne Vanuytven Na referaat 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 1 Werkgroepbegeleidster: Helga Bellaert Verslaggever: Delphine Decock Inleiding Simon Boone onderzocht hoe de overgang van het basisonderwijs

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 4 Werkgroepbegeleider: Chico Detrez Verslaggever: Elke Delange Inleiding Tijdens deze eerste werksessie discussiëren we met de over

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Verslag werkgroep 11. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1

Verslag werkgroep 11. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1 Verslag werkgroep 11 19 mei 2009 en 20 mei 2009 25 ste Middenschoolcongres Werkgroep 11 Congresbegeleider: Erik Schrooten Verslaggever: Evelyn Neven Middenschool: leer kracht in meervoud Werksessie 1 Kennismaking

Nadere informatie

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel.

Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werksessie 1 Vluchten kan niet meer. Je vleugels uitslaan wel. Werkgroep 5 Werkgroepbegeleidster: Riet Coulier Verslaggever: Riet Coulier Inhoudelijke onduidelijkheden? - Het was een duidelijk referaat

Nadere informatie

Sociale ongelijkheid bij de overgang van basisnaar secundair onderwijs. Simon Boone en Mieke Van Houtte Brussel, 8 juni 2011

Sociale ongelijkheid bij de overgang van basisnaar secundair onderwijs. Simon Boone en Mieke Van Houtte Brussel, 8 juni 2011 Sociale ongelijkheid bij de overgang van basisnaar secundair onderwijs Simon Boone en Mieke Van Houtte Brussel, 8 juni 2011 Verloop presentatie 1. Aanleiding voor het onderzoek 2. Onderzoeksvragen 3. Methoden

Nadere informatie

POSITIEF OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE LEEROMGEVING

POSITIEF OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE LEEROMGEVING POSITIEF OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE LEEROMGEVING 20 ste St.A.M.-congres 18-19 mei 2004 Johan L.Vanderhoeven UITGANGSPUNTEN De authentieke middenschool: blijvend ideaal Vier fundamentele en inhoudelijke

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Middenschool: leer kracht in meervoud

Middenschool: leer kracht in meervoud Verslag werkgroep 9 19 mei 2009 en 20 mei 2009 25 ste Middenschoolcongres Werkgroep 9 Congresbegeleider: Josian Caproens Verslaggever: Ben Swinnen Middenschool: leer kracht in meervoud werksessie 1 VERLOOP

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten?

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Zit je met een vraag over school? Of wil je weten wat je rechten

Nadere informatie

Tania Van Helleputte (VTI Deinze), Trees Van Hove (schepen van onderwijs)

Tania Van Helleputte (VTI Deinze), Trees Van Hove (schepen van onderwijs) Werkgroep DeMo Deinze motiveert 20 maart 2017 Aanwezig John Caron (Leiepoort, campus Sint-Hendrik), Veerle Schoors (VCLB), Elke Standaert (VTI), Peter De Greef (Erasmusatheneum), Lies David (Leiepoort,

Nadere informatie

WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS? Brochure voor ouders

WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS? Brochure voor ouders WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS? Brochure voor ouders Beste ouder De school neemt vandaag een belangrijke plaats in in het leven van je kind. School en opleiding hebben bovendien een grote

Nadere informatie

Kwaliteit en kansen voor elke leerling

Kwaliteit en kansen voor elke leerling Kwaliteit en kansen voor elke leerling Voorstel van de Commissie Monard St.A.M. 21 oktober 2009 Hilde Meysman Vooraf perspectief aanpak 1. Krijtlijnen voor de vernieuwing Het Vlaams secundair onderwijs

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

HET ZORGBOEKJE & DE ZORGWIJZER

HET ZORGBOEKJE & DE ZORGWIJZER Flankerend onderwijsbeleid van de Stad Leuven HET ZORGBOEKJE & DE ZORGWIJZER Instrumenten in de communicatie tussen school, ouders en CLB HET ZORGBOEKJE & DE ZORGWIJZER Instrumenten in de communicatie

Nadere informatie

Thema differentiërende werk- en organisatievormen

Thema differentiërende werk- en organisatievormen Flexibel groeperen Voor wiskunde worden ze ingedeeld in twee groepen. Dat is op vlak van sterkte. Wij spreken dat nooit uit, maar de gasten voelen dat. Maar dat geeft hen dan weer dat vertrouwen oké, ik

Nadere informatie

> COMMISSIE 1 Leren binnenstebuiten en Goed Gevoel op school 23 februari 2013 (12u45-14u35) Thema 1: Leren binnenstebuiten

> COMMISSIE 1 Leren binnenstebuiten en Goed Gevoel op school 23 februari 2013 (12u45-14u35) Thema 1: Leren binnenstebuiten > COMMISSIE 1 Leren binnenstebuiten en Goed Gevoel op school 23 februari 2013 (12u45-14u35) Voorzitter: Lora Hasenbroeckx Moderator: Nieke Nouwen (Vlaamse Scholierenkoepel ) en Dirk Lagast (Raad van de

Nadere informatie

Voorwoord 11 Ides Nicaise, Bram Spruyt, Mieke Van Houtte, Dimokritos Kavadias

Voorwoord 11 Ides Nicaise, Bram Spruyt, Mieke Van Houtte, Dimokritos Kavadias Inhoud Voorwoord 11 Ides Nicaise, Bram Spruyt, Mieke Van Houtte, Dimokritos Kavadias Intermezzo 1. Worstelen om jezelf te blijven 17 Emma (oud-leerling) Hoofdstuk 1. Het onderwijsdebat: een tussenstand

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

Verslag werkgroep 13. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1

Verslag werkgroep 13. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1 Verslag werkgroep 13 19 mei 2009 en 20 mei 2009 25 ste Middenschoolcongres Werkgroep 13 Congresbegeleider: Hector Foulon Verslaggever: Pieter-Jan Slegers Middenschool: leer kracht in meervoud Werksessie

Nadere informatie

Opbouw 1. Inleiding (2 min): kennismaking en bedoeling verduidelijken. 2. Spontane vragen (zowel van kabinet als van leerlingen)

Opbouw 1. Inleiding (2 min): kennismaking en bedoeling verduidelijken. 2. Spontane vragen (zowel van kabinet als van leerlingen) >VERSLAG OP DE KOFFIE MET JOS Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 Algemeen Aanwezig: 70 deelnemers Moderator: Jeff (Vlaamse Scholierenkoepel) Experts/toehoorders: Evy Verdyckt (kabinet onderwijsminister

Nadere informatie

Algemene informatie over de onderwijsorganisatie

Algemene informatie over de onderwijsorganisatie Algemene informatie over de onderwijsorganisatie SAM SAM staat voor structuur, aandacht en motivatie Inhoud COLOFON Dit is een uitgave van SAM, Stichting voor Speciaal Basisonderwijs, Teksten: medewerkers

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Samen Werken Aan Toekomst Wat is SWAT? SWAT staat voor Samen Werken Aan Toekomst. Het is een intensief begeleidingstraject voor jongeren die dreigen uit te vallen binnen het onderwijs.

Nadere informatie

ONDERZOEK. Heterogene en homogene klassen 3 H/V

ONDERZOEK. Heterogene en homogene klassen 3 H/V ONDERZOEK Heterogene en homogene klassen 3 H/V In opdracht van: Montessori Lyceum Amsterdam Joram Levison Jeroen Röttgering Lisanne Steemers Wendelin van Overmeir Esther Lap Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Een compleet opleidingenaanbod!

Een compleet opleidingenaanbod! Een compleet opleidingenaanbod! Campus Hof van Riemen Frans Coeckelbergsstraat 17-22 2220 Heist-op-den-Berg T 015 24 18 45 F 015 24 12 13 kta.heist-op-den-berg@g-o.be www.campushofvanriemen.be Citaten

Nadere informatie

Waarom modernisering?

Waarom modernisering? Waarom modernisering? Diploma secundair onderwijs Te veel studierichtingen Zittenblijven Sociale afkomst Eindtermen (wiskunde, Frans, PAV) Onderzoek: Leerlingen presteren minder sterk Inhoud van deze avond

Nadere informatie

HUISWERKBELEID 1. AANLEIDING

HUISWERKBELEID 1. AANLEIDING HUISWERKBELEID 1. AANLEIDING In het schooljaar2013-2014 staat onder andere een beleidsplan over huiswerk centraal. Met dit nieuwe beleidsplan krijgen de leerkrachten een afgewogen werkinstrument ter beschikking.

Nadere informatie

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren:

9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: 9.00 uur Sessie 1: Verbluffend verbindend communiceren: Introverte vs. Extraverte kinderen Katja Soors van de SESSIE Elke leerkracht/directie beseft dat een goede communicatie tussen de kinderen bijdraagt

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

Verslag techniekweek 2015

Verslag techniekweek 2015 Vrije Basisschool Jan Ruusbroec Fabriekstraat 3, 1601 Ruisbroek Tel. 02 377 67 59 e-mail: janruusbroec1@gmail.com Verslag techniekweek 2015 Algemene bevindingen: website: www.janruusbroec.be Experimentele

Nadere informatie

Leerlingenbegeleiding

Leerlingenbegeleiding Leerlingenbegeleiding Aanbod begeleiding Leerlingenbegeleiding: wie? wat? hoe? waarom? -----------------pagina 2 Verloop studiedag Vertrouwensrelaties op school. --------pagina 4 Organisatie Leerlingenbegeleiding

Nadere informatie

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Geachte, biedt een nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van uw school aan. Als ervaren onderwijzer, organisator en begeleider

Nadere informatie

Project leerkrachten en jeugdinformatie

Project leerkrachten en jeugdinformatie PROJECTFICHE Project leerkrachten en jeugdinformatie Datum: 22 januari 2015 1 Vaststellingen vooraf We hebben als De Ambrassade al heel wat expertise opgebouwd rond jeugdinformatie. We willen vanuit deze

Nadere informatie

Positief omgaan met verschillen in de leeromgeving: onderwijskundige consequenties voor de authentieke middenschool

Positief omgaan met verschillen in de leeromgeving: onderwijskundige consequenties voor de authentieke middenschool Positief omgaan met verschillen in de leeromgeving: onderwijskundige consequenties voor de authentieke middenschool Verslag van de Algemene Vergadering Plus, 26 januari 2005 Artikel verschenen in Stamper

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

> VERSLAG ASO, BSO, TSO, SO WHAT Verslag discussiesalon op inspraakdag VSK Inspraakdag Oost-Vlaanderen (11.05.2012)

> VERSLAG ASO, BSO, TSO, SO WHAT Verslag discussiesalon op inspraakdag VSK Inspraakdag Oost-Vlaanderen (11.05.2012) > VERSLAG ASO, BSO, TSO, SO WHAT Verslag discussiesalon op inspraakdag VSK Inspraakdag Oost-Vlaanderen (11.05.2012) Aanwezig: 15 scholieren tussen de 12 en 18 (uit scholen in Oost-en West-Vlaanderen) Vertegenwoordiging:

Nadere informatie

MODERNISERING EERSTE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS

MODERNISERING EERSTE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS MODERNISERING EERSTE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS Op 31 mei 2016 maakte minister Hilde Crevits de nota s over de modernisering van het secundair onderwijs maatregelen basisonderwijs en eerste graad en maatregelen

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

HUISWERK IN SINT-JANS-MOLENBEEK 21 SEPTEMBER 2010 YVAN AMEYE

HUISWERK IN SINT-JANS-MOLENBEEK 21 SEPTEMBER 2010 YVAN AMEYE HUISWERK IN SINT-JANS-MOLENBEEK 21 SEPTEMBER 2010 YVAN AMEYE Elke school geeft huiswerk Huiswerk roept heel wat vragen op: Is huiswerk zinvol? Wat wordt er verwacht van kind en ouder? Wat mag er van de

Nadere informatie

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten

Kennismaking. Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Kennismaking Introducties mentoren/ studenten duale trajecten Speeddate Vorm duo s of trio s. Jullie krijgen 5 minuten de tijd om met elkaar in gesprek te gaan rond opgegeven vragen. Veel plezier. Speeddate

Nadere informatie

Het zorgbeleid in het Pierenbos

Het zorgbeleid in het Pierenbos Het zorgbeleid in het Pierenbos Indien je als ouder vragen hebt, stap je in de eerste plaats naar de klasleerkracht. Deze zal overleggen met de ondersteuner en/of zorgcoördinator en bekijken welke trajecten

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops (campus. STEM-vakken

Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops (campus. STEM-vakken STEM in de lessen Workshops Proeven van STEM STEM-academie LAGER ONDERWIJS 3 de graad Wiskunde Wereldoriëntatie Mens en techniek Mens en natuur Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops

Nadere informatie

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven De basisschool is de brug naar de toekomst. Een

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Woordenschat Een vak apart?

Woordenschat Een vak apart? Woordenschat Een vak apart? Learning words Inside & out Tessa de With Enschede Woensdag 28 oktober 2009 3 Het voorbeeld van de muis Een model van het leren lezen Begrijpend luisteren Woordenschat Technisch

Nadere informatie

Sessie: De open armen van een brede school

Sessie: De open armen van een brede school VERSLAG CONGRES #JEUGDWERKWERKT Sessie: De open armen van een brede school Datum: 12 juni 2018 Bij elke sessie op het congres #Jeugdwerkwerkt vroegen we iemand om verslag te nemen. De vorm kan daardoor

Nadere informatie

Type 3 Voor kinderen met ernstige sociale, emotionele en/of gedragsproblemen

Type 3 Voor kinderen met ernstige sociale, emotionele en/of gedragsproblemen Type 3 Voor kinderen met ernstige sociale, emotionele en/of gedragsproblemen Type 3 - Kleuter- en lager onderwijs op maat De Leerexpert in de August Leyweg 4 biedt kinderen met gedrags- en emotionele stoornissen

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Ben jij Vindingrijk? Kolom

Ben jij Vindingrijk? Kolom Ben jij Vindingrijk? Hoe vind jij het om: met je eigen fantasie, op je eigen manier, en door uit te proberen of te onderzoeken nieuwe ideeën, oplossingen, of dingen te bedenken of te maken? Aan welke les,

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks Vluchtelingen op bivak Tips & Tricks Bespreek het in je leidingsploeg Als je een dergelijk project aanpakt, is het belangrijk dat iedereen van je leidingsploeg weet waarom je ervoor kiest. Het is goed

Nadere informatie

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis

Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Voor kinderen met een lichte mentale beperking of een ernstige leerstoornis Type basisaanbod Kleuter- en lager onderwijs op maat Type 1 voor leerlingen met een licht mentale beperking

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2016 verschenen op www.schateiland.com, op OR TV (Youtube) en in OR Rendement. Walter Landwier Help,

Nadere informatie

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT < verwijder geen elementen boven deze lijn; ze bevatten sjabloon-instellingen - deze lijn wordt niet afgedrukt > Deze woordenlijst

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN *

THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * THEMA 1 PREVENTIE EN REMEDIËRING VAN ONTWIKKELINGS- EN LEERACHTERSTANDEN * 1. De motivatie voor ontwikkeling en leren bij de leerlingen verhogen. 2. De ontwikkeling en /of leerwinst bij elke leerling verhogen.

Nadere informatie

Infobrochure Project WATHOE leren leren / leren kiezen 1 ste graad secundair onderwijs

Infobrochure Project WATHOE leren leren / leren kiezen 1 ste graad secundair onderwijs Infobrochure Project WATHOE leren leren / leren kiezen 1 ste graad secundair onderwijs Contactpersoon WATHOE project Ingrid Van Oost 0495 41 72 81 ingrid.van.oost@g-o.be 2-6-2014 Permanente ondersteuningscel

Nadere informatie

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken?

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Vorm groepjes en verdeel de volgende rollen: groepsleider, verslaggever en tijdbewaker. 1. Eindtermen Nederlands: een verkenning

Nadere informatie

Samen tegen armoede, ook in het onderwijs: onderwijs. Bert D hondt, medewerker politiek beleid welzijnszorg

Samen tegen armoede, ook in het onderwijs: onderwijs. Bert D hondt, medewerker politiek beleid welzijnszorg Samen tegen armoede, ook in het g onderwijs: Een drietrapsraket voor het Een drietrapsraket voor het onderwijs Bert D hondt, medewerker politiek beleid welzijnszorg Even situeren Welzijnszorg: sociaal

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

MODERNISERING SECUNDAIR ONDERWIJS

MODERNISERING SECUNDAIR ONDERWIJS MODERNISERING SECUNDAIR ONDERWIJS Startdatum modernisering VLAAMSE REGERING DOEL eerste graad: observeren en oriënteren Leerlingen krijgen alle kansen om hun interesses en capaciteiten te ontdekken en

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

Waarom een nieuwe school?

Waarom een nieuwe school? Waarom een nieuwe school? Waarom een nieuwe school? In Leuven kiezen opvallend veel leerlingen voor een school met ASObovenbouw. We willen een autonome eerstegraadsschool met focus op brede oriëntatie.

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Alle ruimte voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Campus Het Spoor Mol 02 Leerlingen leren door te doen, te ondervinden, mee te maken,. Ze beleven met hun zintuigen, verstand en gevoel, alleen of in groep.

Nadere informatie

Differentiatie in de rekenles. Reken- en Taalcentrum Albeda 18 januari 2011 Vincent Jonker

Differentiatie in de rekenles. Reken- en Taalcentrum Albeda 18 januari 2011 Vincent Jonker Differentiatie in de rekenles Reken- en Taalcentrum Albeda 18 januari 2011 Vincent Jonker Programma Canadees Vermenigvuldigen Hoe maak je een rekenles aantrekkelijk en succesvol voor alle deelnemers? Differentiatie

Nadere informatie

Voorstelling derde boek. Alternatieven voor zittenblijven. Inspiratieboek 2

Voorstelling derde boek. Alternatieven voor zittenblijven. Inspiratieboek 2 Voorstelling derde boek Alternatieven voor zittenblijven Inspiratieboek 2 Twee uitzonderlijke schoolloopbanen? Een interview met Bram en Anouar Waarom een 3 de boek? Samen tot aan de meet in constante

Nadere informatie

volledige kaart voor Wat zijn voor verschillende belanghebbenden voor en tegen het mengen van leerlingen in het basisonderwijs?

volledige kaart voor Wat zijn voor verschillende belanghebbenden voor en tegen het mengen van leerlingen in het basisonderwijs? Wat zijn verschillende belanghebbenden argumenten en tegen het mengen van leerlingen in het basisonderwijs? Mengen vergroot de ontwikkelingskansen van leerlingen Zwakkere leerlingen kunnen zich optrekken

Nadere informatie

Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014

Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014 Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014 1. Waarom is dit project nodig? ( ) Groep: Duurzaamheid - Bewustmaking - Vaardigheden -

Nadere informatie

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Beleid (hoog)begaafdheid Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Uitgangspunt missie en visie n Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken

Nadere informatie

Geen kwaliteitsvol gezondheidsbeleid zonder leerlingenparticipatie!

Geen kwaliteitsvol gezondheidsbeleid zonder leerlingenparticipatie! > EEN PARTICIPATIEF GEZONDHEIDSBELEID Hoe leerlingen betrekken? Hoe als leerling aan de slag gaan? De Vlaamse Scholierenkoepel zet je op weg (Studiedag VLOR april 2012) Geen kwaliteitsvol gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Zittenblijven: de pijn rendeert niet

Zittenblijven: de pijn rendeert niet http://www.klasse.be/archief/zittenblijven-de-pijn-rendeert-niet/ Zittenblijven: de pijn rendeert niet 1 april 2011 Nieuw onderzoek: zittenblijven in basisonderwijs heeft negatief effect op lange termijn

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie in de lessen wereldoriëntatie: training tools

Binnenklasdifferentiatie in de lessen wereldoriëntatie: training tools Donderdag 12 oktober 2017 Studiedag VLOR (krachtig basisonderwijs) Yves Van Hoof (Erasmushogeschool Brussel) Binnenklasdifferentiatie in de lessen wereldoriëntatie: training tools Praktijkgids / Checklists

Nadere informatie

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Open huis zaterdag 16 januari 10.00-13.00 uur Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Gaat uw kind vanaf augustus 2016 naar het voortgezet onderwijs? Kies dan voor de Nieuwe Thermen, een

Nadere informatie

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck).

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck). Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Manager afdeling Samenleving Van: College van burgemeester en wethouders Opsteller: Marion Prins, beleidsmedewerker Onderwijs Datum: 17 september

Nadere informatie

Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid Digitale geletterdheid Opvoedingsproject 1 Sancta Maria Kasterlee, of kortweg het SMIK, is een gezellige school in een landelijk kader. Ons opvoedingsproject steunt op vijf pijlers: Kleinschaligheid staat

Nadere informatie

Overzicht projecten voor scholen.

Overzicht projecten voor scholen. Overzicht projecten voor scholen. Blader verder om de voorbeelden voor basisonderwijs en middelbaar onderwijs te bekijken. Natuurlijk is een speciaal op-maatproject voor u en uw leerlingen ook mogelijk!

Nadere informatie

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN

FLEXIBELE LEERTRAJECTEN FLEXIBELE LEERTRAJECTEN Achtergrond Wat zijn flexibele leertrajecten? Vanaf een IHP, ook een IAC. Vanaf dat een leerling andere leerstof krijgt dan de rest van zijn groep (hoger of lager niveau). Het heeft

Nadere informatie

De afgelopen jaren zijn er een aantal knelpunten in ons onderwijssysteem gedetecteerd:

De afgelopen jaren zijn er een aantal knelpunten in ons onderwijssysteem gedetecteerd: Inhoud 1. Onze uitgangspunten 2. De onderwijshervorming 3. 1. Onze uitgangspunten Het Vlaamse onderwijs behoort tot de Europese en wereldtop. We staan ermee op de tweede plaats in Europa en de zevende

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Een onderzoek in kader van de opleiding Bachelor in het onderwijs: Kleuteronderwijs Departement Onderwijs en Pedagogie Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Kenniscentrum Urban Coaching

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik Dit ben ik Op DOK12 verwerf ik kennis, vaardigheden en ontwikkel ik mij als persoon. Ik krijg ruimte om mijzelf goed te leren kennen, te zijn wie ik ben en mijn talenten te ontwikkelen. Ook leer ik oog

Nadere informatie

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar Starten in het Secundair onderwijs 6 de leerjaar p. 1 De grote stap! De grote stap p. 2 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1 3 de graad 2 de graad 1 ste graad p. 3 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1??

Nadere informatie

Doel: Creativiteit. Middel: ICT onderbenut (bij voorbeeld Sociale media, faceboekgroepen

Doel: Creativiteit. Middel: ICT onderbenut (bij voorbeeld Sociale media, faceboekgroepen Menselijk niveau: Het is nodig dat het onderwijs NU massaal ICT hulpmiddelen integreert in het onderwijzen en leren om zo de kinderen voor te bereiden op de toekomst waarin creatieve en innovatieve vaardigheden

Nadere informatie

INFO VAN 1 NAAR 2. Middenschool Don Bosco

INFO VAN 1 NAAR 2. Middenschool Don Bosco INFO VAN 1 NAAR 2 Middenschool Don Bosco Welkom in Don Bosco Haacht Middenschool Don Bosco Haacht S G K S O HAACHT Don Bosco Haacht Montfortcollege Rotselaar Sint-Angela-Instituut Tildonk Sint-Michielsinstituut

Nadere informatie

1 e Voorlichtingsavond 3 VWO

1 e Voorlichtingsavond 3 VWO Kiezen is een kunst 1 e Voorlichtingsavond 3 VWO Jaarprogramma 2015/2016 Vakkenoverzicht VWO 2 e fase Kiezen en keuzebegeleiding : - Doorlopende leerweg - Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) - Keuzebegeleiding(slessen)

Nadere informatie

VOORTRAJECT TAALBELEID

VOORTRAJECT TAALBELEID VOORTRAJECT TAALBELEID Interactieve werkvormen Sophie Stroobants Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers November 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers We wensen jullie allebei een fijne tijd op onze school. Afsluiting Kinderboekenweek Op vrijdag

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen Loopbaanbegeleiding

Koninklijk Atheneum Keerbergen Loopbaanbegeleiding Koninklijk Atheneum Keerbergen Loopbaanbegeleiding 1 Inhoudsopgave 1. SCHOOLVISIE 3 2. LEERLIJN SOHO TWEEDE GRAAD 3 3. LEERLIJN SOHO DERDE GRAAD 5 4. BEGELEIDING GEDURENDE HET SCHOOLJAAR 8 4.1. OVERSTAP

Nadere informatie

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje Wiekslag Speciaal Vanuit het kamertje Uw dochter van vijf vraagt hoe baby's in een buik komen. Uw zoontje van vier laat trots zijn stijve piemeltje zien. Uw 9-jarige moet er ineens niet meer aan denken

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie