Plan: Mijn werkgever moet de CAO goed naleven (sector transport)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plan: Mijn werkgever moet de CAO goed naleven (sector transport)"

Transcriptie

1 Steenopdrachten Kaderopleiding gevorderd SAMENGEVAT Plan: Mijn werkgever moet de CAO goed naleven (sector transport) Bijgesteld plan: Respect krijgen van de werkgever maar zelf ook de werkgever weer respecteren. Door in het 1 e plan medestanders te zoeken werd het steenproces te groot, te negatief en te agressief. Er bleek iets anders achter de onvrede over de CAO te zitten. Wederzijds respect ontbreekt. Er is een uitgangssituatie (start) gecreëerd om in gesprek te kunnen gaan met alle betrokken partijen: - geen respect van de directie voor het personeel; - geen respect voor collega s onder elkaar; - een ander heeft het altijd gedaan; - de communicatie tussen de afdelingen is zeer slecht; - we worden onderling tegen elkaar uitgespeeld; - veel geklaag en weinig daden. Alle partijen zijn gehoord en hebben open kunnen zeggen hoe ze erin staan. Dit leverde nieuwe informatie op rond het creëren van medestanders en het verder uitvoeren van het plan. De OR speelt hierin ook een sleutelrol en ondersteunt ook bij het organiseren van bijeenkomsten. Ten slotte zullen er een jaar later weer evaluatiebijeenkomsten gehouden worden waarin het onderwerp weer alle ruimte krijgt om op te reageren. Plan: Van schoolverlater naar een leerwerk-plek (sector transport) Door gesprekken met P&O aan te gaan is er veel informatie-uitwisseling ontstaan en zijn de plannen en gedachten aangescherpt. Door gebruik te maken van concrete voorbeelden van familieleden kon het plan tot in detail getoetst worden aan de praktijk. Door met de medezeggenschap in gesprek te gaan kreeg dit onderwerp alvast aandacht op een aantal tafels. Door scholen en uitzendorganisaties te benaderen kon het plan uitgewerkt worden. De afdeling communicatie zal worden benaderd voor interne- en externe bekendmaking. Voor het nieuwe schooljaar van 2011 zal het plan gereed moeten zijn. Plan: Gezond met pensioen! (sector transport) Bijgesteld plan: Voorkomen van beroepsziekten: Introductie van een lifestyle programma in samenwerking met de arbodienst.

2 Allereerst is er een probleemanalyse opgezet onder beroepschauffeurs. De medische klachten zijn geïnventariseerd maar ook is de kennis meegenomen van gepensioneerde chauffeurs en hun gezondheid. Daarnaast is er contact gelegd met de arbodienst en het re-integratiebedrijf om over dit plan te praten en vast te stellen op welke manier deze diensten kunnen bijdragen aan dit plan. De CAO-afspraken zijn uiteengetrokken op het gebied van werktijden en werkweken en er is een analyse gemaakt wat voor soort chauffeurs het bedrijf dan in dienst zal hebben. Dit gaat over een 48-urige werkweek en opties om gebruik te maken van forfaitaire regelingen. Het uitgewerkte plan zal worden gepresenteerd aan de directie en het management van de opdrachtgever. Om werkroosters op te stellen zal de vakbondsbestuurder worden ingezet op CAO-technische punten mee te nemen. Daarnaast zal ook het aantal medestanders (onder de collega s) moeten worden vergroot. Invoeren van plan: in Plan: Organiseren van de 1 e democratische OR-verkiezingen (Sector handel) Probleemanalyse van de afgelopen verkiezingen waarin de OR-leden onderling benoemd werden in samenspraak met de directie. Onder de medewerkers een onderzoek verricht naar het beeld van de OR en hun positie ten opzichte van de directie en medewerkers. De OR heeft een open brief ontvangen over dit plan en heeft dit op de agenda gezet. Het antwoord paste niet binnen de regelgeving van de Wet op de Ondernemingsraden. De kadergroep is nogmaals om de tafel gegaan met de OR en gezamenlijk is er een brief opgesteld aan de directie waarin staat dat ook de directie medeverantwoordelijk is voor het naleven van de WOR. Strijdplan opgesteld voor het geval deze inspanningen niet de gewenste resultaten opleveren. Plan: Achterban bewust maken van de (voor de vakbond gunstige) verkiezingsprogramma s van de verschillende politieke partijen om de mensen bewust te laten stemmen (een stem niet verloren te laten gaan). (Sector Industrie) Plan uitgewerkt en besproken met de vakbondsbestuurder en leden van de BLG. Daarna is er een bijeenkomst georganiseerd voor alle leden van de organisatie, maar ook alle leden uit de regio die onder de sector pluimvee vallen. Er is vervolgens een presentatie gemaakt met informatie vanuit de bond en van de stemwijzer. Tot aan de verkiezingen zelf de opdracht gemaakt om op de werkvloer discussies aan te gaan over belangrijke onderwerpen. Vlak voor de verkiezingen nog 2 kleinere bijeenkomsten organiseren om wat rustiger op vragen en opmerkingen van de achterban in te kunnen gaan.

3 Plan: De uitkomsten van het medewerkerstevredenheidsonderzoek uit 2008 in 2010 nogmaals te gebruiken om de aangegane verbeteringen/veranderingen voor de medewerkers in kaart te brengen en te presenteren. (Sector industrie) De Onderdeelcommissie heeft samen met de directie een powerpoint opgesteld om de informatie te delen met de werknemers. De OR heeft de taak op zich genomen om inhoudelijke onderwerpen onder de werknemers verder uit te zoeken en deze resultaten ook te verwerken in de resultaten van 2010/ Iedere maand wordt er met een willekeurige medewerker een interview gehouden zodat deze informatie ook kan dienen als input voor de nieuwe Caoonderhandelingen. Ideeën: - veiligheid voor fietsers en wandelaars op het bedrijfsterrein; - op een positieve manier doen aan kaderopbouw; gepassioneerd personeel en inzetbaarheid voor kaderwerk; - onderwaardering in het land van vakmanschap. Plan: Aanzet geven tot een positieve beweging in een groep FNV-leden. (Sector Metaal) Wat moet er veranderen? Inzicht in structuur van kadergroepmentoren en oudgedienden. Inzicht in slapende FNV-leden en betrokkenheid op onderwerp. Inzicht in themadagen van de kadergroep en betere invulling daarvan. Helderheid over functieprofielen en vrijwilligerscontracten. Maximum termijn op de invulling van functies. Zelfonderzoek naar de vraag; wanneer ben ik tevreden? Als: - er mentoren per onderwerk/cluster zijn benoemd; - 1 of 2 onderwerpen zijn benoemd die gebruikt gaan worden voor speciale projecten; - er 1 themadag is georganiseerd mbv leden; - functies voor modern vakbondswerk inzichtelijk zijn op de website; - er een aanzet is tot vorming van nieuwe en actieve FNV leden; - er een duidelijk overzicht is van mensen die als contactpersoon benaderd zouden kunnen worden. Vervolgens: mogelijke medestanders in kaart brengen. Plan van aanpak schrijven: Fase 1: Detailinformatie verzamelen en commitment vakbondsbestuurder Fase 2: Plan in meer detail gereed; benaderen medestanders (tegenstanders) Fase 3: Uitvoering thema naar (slapende) FNV-leden Plan: weg met de verdeeldheid in de kadergroep; vanaf nu dragen we dezelfde principes, normen en waarden uit naar leden en collega s. (Sector Industrie)

4 Focus is gelegd op de kadergroep en de FNV-fractie in de OR. Welke kracht stralen we uit door daden, beslissingen en het hebben/creëren van draagvlak?! Wens is aandacht te geven aan de terugkoppeling aan de leden door feitelijke informatie goed te (kunnen) beargumenteren. Fase 1: Kadergroep en OR-fractie overtuigen van de opdracht Fase 2: kadergroep laten verklaren eens te zijn met de basisprincipes, normen en waarden. Fase 3: Uitpraten van alle negatieve zaken Fase 4: Sterke OR-verkiezingen voeren Fase 5: Communicatieplan maken en website bouwen. Plan: Initiatief nemen tot het stimuleren van de werkgever bij het organiseren van een goed afscheid door gedwongen vertrek van vele collega s. (Sector Industrie) Initiatiefvoorstel naar de OR verstuurd. Het staat daar inmiddels al op de agenda. Fotoboekredactie creëren met collega s. Vervolgens vinger aan de pols houden bij de OR door bezoeken van de vergaderingen waarbij dit agendapunt aan de orde komt. Verder budget zoeken bij de werkgever en eventueel andere sponsoren voor het maken en drukken van het fotoboek. Inplannen van een evaluatiemoment onder de oud-werknemers om na te vragen hoe het boek is ontvangen. Plan: Het reanimeren van de lokale vakbondsafdeling in het eigen bedrijf. (Door fusies zijn herkenbare afdelingen ten onder gegaan). (Sector Vervoer) Samen met de vakbondsbestuurder bouwen aan een vakbondsstructuur, aan herkenbaarheid op de werkvloer en in afdelingen. Vervolgens in gesprek gaan met slapende (kader)leden over hun interesse en voormalige inspanningen en invloed in de bond. Met de opgedane kennis uit de gesprekken worden hoofdthema s gecentreerd. Er worden weer enkele afdelingsbijeenkomsten georganiseerd waarbij ook het gesprek wordt aangegaan met de leden over hoe je jezelf zou kunnen activeren en mobiliseren. Tussendoor is er het CAO-traject, waarbij de informatie en terugkoppeling uit dit traject goed effect heeft om mensen aan te laten haken. Er is een eigen nieuwsbrief opgestart en andere communicatie gaat via mails en prints op lokatie. De frequentie van de informatievoorziening zorgt er nu al voor dat er leden en niet-leden contact beginnen te zoeken. Plan: Bewustwording binnen sector beroepsgoederenvervoer te veranderen door stimuleren van geloof in eigen en gezamenlijke kracht. De macht van de bond moet hier groter worden en een plaats krijgen. (Sector Transport)

5 Medestanders (op)zoeken collega s, leden, kadervergaderingen en chauffeursplatforms benaderen. Dit houdt in de bedrijven in, opleidingen en scholingen bezoeken en goed luisteren bij welke werkgevers het nu niet makkelijk is. Samen met de vakbondsbestuurder is het plan van aanpak besproken en is er een tijdspad aan gekoppeld van ruim een jaar (maar eigenlijk is dit plan nooit ten einde ). Plan: Plaatsen van lichtmasten rond een sportveldje en uitbreiding met een fitnessveld. Medestanders zoeken in de vorm van: - gebruikers van het sportterrein; - buurt, wijk en bewonersverenigingen; - buurtpolitie; - overbuurman die bij de gemeente werkt bij jeugd & sport; - achterbuurman die voor de PvdA in de deelraad zitting heeft.; - oppositiepartijen uit de deelraad; - buurtbewoners uit de wijken. Na het benoemen van de medestanders is er per individu of groep bekeken welke eigen rol er aangenomen moet worden: leidend, initiërend, informatief, onderzoekend enz. Maar ook is er aangegeven waarom dit de beste aanpak lijkt. Op veel verschillende tafels en agenda s moet dit voorstel terecht komen wil het plan gaan slagen. Dit houdt in vele brieven schrijven met verzoeken, stukjes schrijven voor lokale krantjes. Naar aanleiding van de reacties op de inspanningen weer de plannen en strategie bijstellen en opnieuw investeren in de medestanders. Plan: Continueren van het huidige rookbeleid. (Sector industrie) De medestanders, informele leiders en sleutelfiguren zijn in kaart gebracht waardoor er inzicht is verkregen bij wie op welke manier dit initiatief moest worden aangegaan. Allereerst is er contact gezocht en gesproken met de mensen die het huidige beleid graag wilden veranderen, namelijk de organisatie rookvrij maken. Vervolgens zijn er kleine kaartjes gedrukt met een mini-enquête van 4 vragen omtrent het rookbeleid. Deze kaartjes zijn openlijk en intern verspreid en neergelegd in de organisatie. Respons was 67%. Ook is de OR overtuigd van dit initiatief en is er steun vanuit de OR uitgesproken. Bovendien heeft de OR het op de agenda gezet ter bespreking in het MT. Verwacht wordt dat dit voorstel wordt aangenomen. Plan: Stap voor stap de OR als serieuze partner laten groeien in de organisatie. (Sector Industrie)

6 Allereerst zijn de tegenstanders in kaart gebracht. Met name vanwege het feit dat het een familiebedrijf is waarbij de gehele familie in de directie zit. Deze verbinding is zo sterk dat in de huidige OR voelbaar is dat men niet veel zin heeft om een stevig tegenwicht te zijn. Vervolgens is er een plan van aanpak geschreven om OR-leden hierover te benaderen en ook aan collega s uitleg gegeven. Daarbij is aangegeven dat de OR opgeleid zou moeten worden om kennis te vergroten. Na de opleiding zal er een gesprek worden aangegaan met de directie over de manier van samenwerken tot nu toe. Na dat gesprek zullen de bonden en werknemers worden gevraagd hun visie te geven op de gang van zaken. Die inspanningen zouden ook al inhoudelijke onderwerpen moeten opleveren voor OR-initiatieven naar de directie. Plan: Verplicht overwerk; schriftelijk bevestigd! (Sector voedingsindustrie) Er komen steeds meer klachten binnen bij de FNV-kaderleden over verplicht moeten overwerken. Het lijkt bijna structureel te worden. Om de daadwerkelijke keren verplicht overwerken in kaart te kunnen brengen en bijbehorende argumenten vanuit de directie hiervoor te registreren, is dit initiatief gegroeid. Er is veel contact op de werkvloer gemaakt om te polsen hoe de mensen tegenover dit idee stonden. Met het management is gesproken over het waarom vroeger overwerk vrijwillig was en nu verplicht wordt. Daarnaast is er overleg met hoofd HR van de vestiging om de afstemming tussen teamleiders en personeel officieel te ondersteunen. De uitkomsten van de gesprekken worden met de achterban besproken Plan: Op zoek naar een geschikte kandidaat voor de functie van FNVbedrijfsledenconsulent. (Sector vervoer) - gefaseerde aanpak maken en uitvoeren; - gesprek voeren met voorzitter en secretaris van de kadergroep; - informatie verzamelen over de functie van FNV-bedrijfsledenconsulent; - uitzoeken (via bestuurder?) wie er binnen de bond is betrokken bij deze functie en opleiding; - gesprek met vakbondsbestuurder; - gesprek voeren met andere consulent voor de beeldvorming; - ledenlijst opvragen en overzicht maken van de leden die in aanmerking komen; - bij de achterban inventariseren op welke wijze nu weet hoe problemen op te lossen en dan aansturen in het gesprek op weet je dat daar een vrijwilligersfunctie voor is bij de bond. Heb je interesse of ken je een geschikte kandidaat?

Vrijwilligerswerk loont!

Vrijwilligerswerk loont! Vrijwilligerswerk loont! Informatie voor vrijwilligers van CNV Publieke Zaak Meedenken, meepraten en meedoen! Denkt u er wel eens aan om vrijwilligerswerk te gaan doen? Om iets extra s te betekenen voor

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2016 verschenen op www.schateiland.com, op OR TV (Youtube) en in OR Rendement. Walter Landwier Help,

Nadere informatie

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Uitwerking van de resultaten, 6 nov. 2012 Pieter Diehl (Voorzitter BvAA en Management & Consultant bij Edux te Breda, pdiehl@edux.nl) Jos

Nadere informatie

Achterban Participatie app

Achterban Participatie app Achterban Participatie app Achterban Participatie app Betrokkenheid vergroten van burgers, achterban, leden of medewerkers? Maak gebruik van onze achterban participatie app. In deze presentatie komen de

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris I

Leergang Ambtelijk Secretaris I Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten de leergang met een uitgebreide kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze.

Nadere informatie

Bijdrage DuPont in ziektekostenverzekering

Bijdrage DuPont in ziektekostenverzekering Bijdrage DuPont in ziektekostenverzekering Bijdrage DuPont in ziektekostenverzekering 24 november 2011, Voorstel Huib van der Plaat in ALV aangenomen ALV van 24 november 2011 De werkenden krijgen nu een

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Voorwoord. ontslagbescherming vanuit de wet? 5 Wie bepaalt het zetelaantal? 7 Welke zaken behoren wel en niet in een or-budget thuis?

Voorwoord. ontslagbescherming vanuit de wet? 5 Wie bepaalt het zetelaantal? 7 Welke zaken behoren wel en niet in een or-budget thuis? Inhoud Voorwoord Wet- en regelgeving 1 Vakbondsleden en kandidaatstelling. Hoe zit dat? 2 Kan een medewerker met een nulurencontract zich kandidaat stellen voor de or? 3 Onze or verwacht een ernstig probleem

Nadere informatie

Ondernemingsraad AB Zuid-Holland

Ondernemingsraad AB Zuid-Holland Ondernemingsraad AB Zuid-Holland Jaarverslag 2015 Voorwoord Beste collega s voor u ligt het Jaarverslag 2015 van de ondernemingsraad van AB Zuid- Holland. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om het jaarverslag

Nadere informatie

Ondernemingsraad Westfriesgasthuis

Ondernemingsraad Westfriesgasthuis Ondernemingsraad Westfriesgasthuis 1 De OR van het Westfriesgasthuis De Ondernemingsraad (OR) van het Westfriesgasthuis bestaat uit (maximaal) 15 leden die door het personeel zijn gekozen. Deze leden behartigen

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

WERKPLAN 2017 BEDRIJFSLEDENGROEPEN ACTIVITEITENPLAN EN ACTIVITEITENBEGROTING

WERKPLAN 2017 BEDRIJFSLEDENGROEPEN ACTIVITEITENPLAN EN ACTIVITEITENBEGROTING WERKPLAN 2017 BEDRIJFSLEDENGROEPEN ACTIVITEITENPLAN EN ACTIVITEITENBEGROTING WERKPLAN 2017 ACTIVITEITENPLAN EN ACTIVITEITENBEGROTING Lever het in bij je begeleidend bestuurder. NAAM BEDRIJFSLEDENGROEP:

Nadere informatie

OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479. Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014

OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479. Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014 OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479 Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014 Missie Wij zijn als afspiegeling van ZorgSaam een ondernemingsraad die

Nadere informatie

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Versterking samenwerking OR en vakbonden Om de dialoog en samenwerking tussen vakbonden, vak- en beroepsorganisaties en OR en te versterken komen FNV,

Nadere informatie

Ondernemingsraad Westfriesgasthuis

Ondernemingsraad Westfriesgasthuis Ondernemingsraad Westfriesgasthuis 1 De OR van het Westfriesgasthuis De Ondernemingsraad (OR) van het Westfriesgasthuis bestaat uit 15 leden die door het personeel zijn gekozen. Deze leden behartigen de

Nadere informatie

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik..

1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. CNV Unie ledenenquête kunststof- en rubberindustrie oktober 2015 1. Werkgevers en vakbonden willen jou meer betrekken bij het cao-overleg. Dat vind ik.. Onzin, daar hebben we vakbonden voor Ben benieuwd

Nadere informatie

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl

WMS. Ede, 11 november 2015. www.poraad.nl WMS Ede, 11 november 2015 Wie hebben we in de zaal? Bestuurders Schoolleiders Leden medezeggenschapsraad Agenda Speeddaten Standpunt PO-Raad Keuzemoment in het programma Speeddaten Wat is het belangrijkste

Nadere informatie

Verhouding OR en achterban

Verhouding OR en achterban Verhouding OR en achterban De werknemers kiezen natuurlijk de OR. Het belang van een goed contact gaat echter veel verder. Je moet weten wat er leeft onder de collega s. Hun zienswijze kennen als de directie

Nadere informatie

Jaarverslag Ondernemingsraad 2011 Gemeente Bronckhorst www.orbronckhorst.nl

Jaarverslag Ondernemingsraad 2011 Gemeente Bronckhorst www.orbronckhorst.nl Jaarverslag Ondernemingsraad 2011 Gemeente Bronckhorst www.orbronckhorst.nl Voor u ligt het 7 e jaarverslag van de Ondernemingsraad van de gemeente Bronckhorst over het jaar 2011. Dit verslag is om u op

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Samenwerken met re-integratiebedrijven

Samenwerken met re-integratiebedrijven Samenwerken met re-integratiebedrijven Samenwerken met re-integratiebedrijven Inhoudsopgave Inleiding 2 Aanleiding 2 De Workshop 2 Het verslag 2 Terminologie: Gebruikte termen in het verslag 3 Algemene

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Presentatie Het Nieuwe Vakmanschap Drive, Durven, Doen!

Presentatie Het Nieuwe Vakmanschap Drive, Durven, Doen! Presentatie Het Nieuwe Vakmanschap Drive, Durven, Doen! FNV Formaat Maayke Somers en Gerlanda Dirksen Opleiden, Adviseren, Coachen Waarom FNV Formaat? Waarom FNV Formaat? Perspectief werknemers Marktleider

Nadere informatie

Waar kies je voor? Colofon: Dit is een uitgave van de Centrale Ondernemingsraad van Unilever in Nederland

Waar kies je voor? Colofon: Dit is een uitgave van de Centrale Ondernemingsraad van Unilever in Nederland Waar kies je voor? We leven in een dynamische tijd. De wereldeconomie staat voor uitdagingen die in tientallen jaren niet zo groot zijn geweest. Ook het bedrijfsleven moet zich voortdurend aanpassen aan

Nadere informatie

rapport ARBEIDSVERZUIM DOOR VRUCHTBAARHEIDSBEHANDELINGEN

rapport ARBEIDSVERZUIM DOOR VRUCHTBAARHEIDSBEHANDELINGEN Presentatie Freya bij overhandiging o rapport ARBEIDSVERZUIM DOOR VRUCHTBAARHEIDSBEHANDELINGEN Den Haag, 19 maart 2009 De praktijk aan het woord Wat is de aanleiding. a anleiding. Ongeveer een jaar geleden

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2015 verschenen op www.schateiland.com. Walter Landwier Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Nadere informatie

Actualiteiten Medezeggenschap

Actualiteiten Medezeggenschap #trainiac Actualiteiten Medezeggenschap 17 februari 2014, Den Haag Over Trainiac Training & Advies 2008 Maatwerk Onafhankelijk Specialisten in medezeggenschap Nieuws Facts Wijzigingen WOR: Geen kopie van

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Ervaringen met functioneringsgesprekken

Ervaringen met functioneringsgesprekken Ervaringen met functioneringsgesprekken Samenstelling CDA-bureau Afdeling HRM / Steenkampinstituut / Partijontwikkeling CDA-bestuurdersvereniging December 2006 1 Het belang van functioneringsgesprekken

Nadere informatie

Personeelsvertegenwoordiging

Personeelsvertegenwoordiging ondernemingsraad Personeelsvertegenwoordiging Oprichting en werkwijze 2 Personeelsvertegenwoordiging 1. Wat is een PVT? 5 2. Waarom een PVT? 6 3. Hoe richt je een PVT op? 7 Hoe start je een PVT? 4. Hoe

Nadere informatie

Het adviesrecht van de or

Het adviesrecht van de or FNV Bondgenoten Het adviesrecht van de or Een korte toelichting Wat is het adviesrecht? Voor een aantal belangrijke besluiten op financieel-economisch en organisatorisch terrein is de ondernemer verplicht

Nadere informatie

EEN WERKPLAN MAKEN IN ZES STAPPEN

EEN WERKPLAN MAKEN IN ZES STAPPEN EEN WERKPLAN MAKEN IN ZES STAPPEN 1. je inventariseert problemen en wensen 2. je kiest onderwerpen 3. je stelt je doelen vast 4. je formuleert een strategie of aanpak 5. je verdeelt taken en maakt een

Nadere informatie

Stem op een kandidaat van de OV-HbR!!

Stem op een kandidaat van de OV-HbR!! Naam: Belia van den Beukel Werkzaam als: Medewerker Financiële Transacties Bij de afdeling: CFC/ Financial Accounting Verkiesbaar in Kiesgroep: 1 Ik stel mij kandidaat, omdat ik de Ondernemingsraad belangrijk

Nadere informatie

Geacht lid, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht. Doorkiesnummer 2 december Ons kenmerk /ep/kp

Geacht lid, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht. Doorkiesnummer 2 december Ons kenmerk /ep/kp Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Datum Doorkiesnummer 2 december 2015 030-2637261 Onderwerp Or verkiezingen Randstad Groep Geacht lid, De verkiezingscommissie van uw ondernemingsraad (or) heeft

Nadere informatie

VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK Vakbondstraining voor arbo-actieve vakbondsleden

VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK Vakbondstraining voor arbo-actieve vakbondsleden VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK 2019 Vakbondstraining voor arbo-actieve vakbondsleden 2019 INHOUDSOPGAVE 1. WAAROM DE VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK? 3 2. WAT LEER JE IN DE VAKBONDSTRAINING

Nadere informatie

Or-kandidaten zoeken en werven

Or-kandidaten zoeken en werven Or-kandidaten zoeken en werven We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het zoeken en werven van kandidaten voor de or. Helaas beginnen we er in veel gevallen te laat mee. Namelijk als de verkiezingen

Nadere informatie

Met een OR heb je méér te vertellen!

Met een OR heb je méér te vertellen! HET NAADJE VAN DE KOUS John: Ik wil altijd het naadje van de kous weten. Dat zit gewoon in me. Als ik hoor over veranderingen op het bedrijf, wil ik altijd alles weten. Waarom gaat er iets veranderen,

Nadere informatie

VOORTVAREND AAN HET WERK MET DUURZAME INZETBAARHEID BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS

VOORTVAREND AAN HET WERK MET DUURZAME INZETBAARHEID BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS VOORTVAREND AAN HET WERK MET DUURZAME INZETBAARHEID BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS DUURZAME INZETBAARHEID IN DE PRAKTIJK Duurzame inzetbaarheid van medewerkers en levensfasebewust personeelsbeleid

Nadere informatie

Medezeggenschap verzilveren

Medezeggenschap verzilveren Steven van Slageren Medezeggenschap verzilveren 2 maart 2010 OR-ervaring niet meenemen in je loopbaan is een vorm van kapitaalsvernietiging Medezeggenschap verzilveren Stappenplan/spoorboekje/handleiding:

Nadere informatie

Oplossingen indelen. Bonus (- beloning) bijv. gezamenlijke maaltijd + extra vrije tijd als je niet rookt

Oplossingen indelen. Bonus (- beloning) bijv. gezamenlijke maaltijd + extra vrije tijd als je niet rookt Vervolg 13 juli 2016 Op 25 april is een eerste brainstormsessie georganiseerd. Tijdens deze eerste bijeenkomst is informatie gedeeld en zijn bottlenecks en ideeën benoemd. In de bijeenkomst van 13 juli

Nadere informatie

OR-verkiezingen van kandidaat tot resultaat en de rol van de AS

OR-verkiezingen van kandidaat tot resultaat en de rol van de AS OR-verkiezingen van kandidaat tot resultaat en de rol van de AS Mirjam Kousbroek Adviseur/opleider Even inventariseren Wie zit er in verkiezingstijd? Wie heeft een OR zonder vacatures? Wie heeft verkiezingen

Nadere informatie

Van start in de ondernemingsraad

Van start in de ondernemingsraad Van start in de ondernemingsraad Inleiding Dit stuk is een handreiking voor startende ondernemingsraden. De volgende onderwerpen komen aanbod: Na de verkiezingen Taakverdeling in de OR; Vaststellen van

Nadere informatie

SAMEN STERK VOOR WERKNEMERS, DOOR WERKNEMERS

SAMEN STERK VOOR WERKNEMERS, DOOR WERKNEMERS SAMEN STERK VOOR WERKNEMERS, DOOR WERKNEMERS EEN ACTIEVE KADERGROEP In de afgelopen jaren heeft de FNV Lidl kadergroep een flinke groei doorgemaakt. Daarom presenteren wij ons met een nieuwe kaderfolder.

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Bij onze opdrachtgevers en relaties in de zorg zien wij een veelheid aan discussies en projecten die ons inziens

Nadere informatie

Communiceren met ouderen

Communiceren met ouderen Communiceren met ouderen 1. Introductie a) Het SEE-GREEN project Het SEE-GREEN project is een Europees initiatief om de gevolgen voor de oudere generatie burgers in onze gemeenschappen te bepalen wanneer

Nadere informatie

Ondernemingsraden maken afspraken over duurzame garantiebanen voor arbeidsbeperkten. Gabbie van der Kroef, trainer-adviseur SBI Formaat

Ondernemingsraden maken afspraken over duurzame garantiebanen voor arbeidsbeperkten. Gabbie van der Kroef, trainer-adviseur SBI Formaat Ondernemingsraden maken afspraken over duurzame garantiebanen voor arbeidsbeperkten Gabbie van der Kroef, trainer-adviseur SBI Formaat In deze workshop aandacht voor Duurzame garantiebanen. Mensen met

Nadere informatie

Leerlingenraad en reglement

Leerlingenraad en reglement Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@debronharderwijk.nl - www.debronharderwijk.nl Leerlingenraad en reglement CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Leerlingenraad. Kwaliteitszorg

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Factsheet 5xBeter TUSSEN DE OREN. Het LeerlingenLogboek: Communicatieverbetering tussen opleiding en werkplek

Factsheet 5xBeter TUSSEN DE OREN. Het LeerlingenLogboek: Communicatieverbetering tussen opleiding en werkplek Factsheet 5xBeter TUSSEN DE OREN Het LeerlingenLogboek: Communicatieverbetering tussen opleiding en werkplek 5x Beter 5xBeter is een gezamenlijk initiatief van Koninklijke Metaalunie, FME CWM, FNV Bondgenoten,

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

PERSONEELS- VERTEGEN- WOORDIGING OPRICHTING EN WERKWIJZE

PERSONEELS- VERTEGEN- WOORDIGING OPRICHTING EN WERKWIJZE PERSONEELS- VERTEGEN- WOORDIGING OPRICHTING EN WERKWIJZE Medezeggenschap Nummer 1 - September 2015 PERSONEELSVERWOORDIGING (PVT) OPRICHTING EN WERKWIJZE VOORAF Werknemers die meebeslissen zijn waardevol

Nadere informatie

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt Jaarplan 2017 2 Jaarplan 2017 Gemeenten leggen de basis voor een gezonde, toekomstbestendige, inclusieve samenleving, waarin burgers actief en naar draagkracht deelnemen. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt

Nadere informatie

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk?

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? Stappen tijdens een reorganisatieproces Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? STAP 1 Het voornemen tot reorganisatie Iedere reorganisatie begint met het plan om te gaan reorganiseren. Dit plan komt

Nadere informatie

Nieuw als FNV er in de ondernemingsraad

Nieuw als FNV er in de ondernemingsraad FNV Bondgenoten Nieuw als FNV er in de ondernemingsraad of pvt of onderdeelcommissie zzodra jij aantreedt in de ondernemingsraad, onderdeelcommissie of pvt (personeelsvertegenwoordiging) van jouw bedrijf,

Nadere informatie

1. Welkom: Michiel heet iedereen welkom.

1. Welkom: Michiel heet iedereen welkom. Notulen MR vergadering 18 mei 2015 Aanwezig: Michiel, Sanne, Joep, Annet, Natascha, Ellen en Marielle. Afwezig: --- Voorzitter: Michiel Notulist: Marielle Akkoord: 31 mei 2015 1. Welkom: Michiel heet iedereen

Nadere informatie

Hoofddoel: Toename van het aantal werknemers van de baanafspraak in een reguliere werkomgeving.

Hoofddoel: Toename van het aantal werknemers van de baanafspraak in een reguliere werkomgeving. Protocol Quickscan 1. Algemeen Werkgevers Servicepunt Haaglanden heeft een Quickscan ontwikkeld waarmee, op een snelle manier inzicht kan worden verkregen in de mogelijkheden voor het creëren van arbeidsplaatsen

Nadere informatie

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Maart 2007 Sponsoring en fondsenwerving in het Lochemse openbaar basisonderwijs Inleiding Sponsoring en fondswerving zijn veelbesproken onderwerpen.

Nadere informatie

Hoe ondernemend is jouw OR?

Hoe ondernemend is jouw OR? Hoe ondernemend is jouw OR? WORKSHOP OR IMPULSE 2015 WWW.OOSTERHOORNMZ.NL 1 Wensen bestuurder en OR Bestuurders krijgen graag input van de OR OR wil graag vroeg bij bepaalde onderwerpen worden betrokken

Nadere informatie

De hei voorbij. Samenwerken als team en het managen van conflictsituaties 10-7-2014. Wat is een conflict? 1. Situatie: er is een tegenstelling

De hei voorbij. Samenwerken als team en het managen van conflictsituaties 10-7-2014. Wat is een conflict? 1. Situatie: er is een tegenstelling De hei voorbij Samenwerken als team en het managen van conflictsituaties Wat is een conflict? 1. Situatie: er is een tegenstelling 2. Besef : beide partijen zijn zich bewust van de situatie 3. Emoties:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding 2

Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Gesprekscyclus Scholengroep Rijk van Nijmegen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 2 Gesprekscyclus Opbouw De tweejarige scyclus van SGRvN - Het voortgangs - Het beoordelings 4 4 4 5 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit

Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit Toelichting Hierbij een compilatie van diverse artikelen over motivatie, draagvlak en verandertrajecten voor de interne coördinator cultuureducatie ICC. 1 Hoe werkt

Nadere informatie

KinderRaad. Basisschool Bernadette Mariastraat AH Mariahout

KinderRaad. Basisschool Bernadette Mariastraat AH Mariahout KinderRaad Basisschool Bernadette Mariastraat 31 5738 AH Mariahout Contactgegevens Telefoon :0499-425115 E: directiebernadette@eenbes.nl W: www.bernadettemariahout.nl KinderRaad Opzet KinderRaad Wij richten

Nadere informatie

Elizabeth van Wensveen. Vakbondsfunctionaris FNV aan de RU. Kom naar het debat Werkdruk Universiteiten!

Elizabeth van Wensveen. Vakbondsfunctionaris FNV aan de RU. Kom naar het debat Werkdruk Universiteiten! Radboud Universiteit NIEUWSBRIEF FNV Juni 2017 In dit nummer: de nieuwe CAO Wat doen we met werkstress? Terugblik: discussie met Cao-onderhandelaar Doe jij mee? Rustgevende zomervakantie gewenst! Met de

Nadere informatie

Aan de leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij Aldi BV. Beste Leden,

Aan de leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij Aldi BV. Beste Leden, Postadres Postbus 9239, 1006 AE Amsterdam Aan de leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij Aldi BV Handel T 0900 9690 (lokaal tarief) F 020 58 56 2154 www.fnvbondgenoten.nl Datum Doorkiesnummer 1 juli 2014

Nadere informatie

Acties korte termijn (2014) Acties korte termijn (eerste helft 2015) Acties voor de langere termijn (2015 2017)

Acties korte termijn (2014) Acties korte termijn (eerste helft 2015) Acties voor de langere termijn (2015 2017) Stappenplan CAO PO Acties korte termijn (2014) 1. Van toepassing verklaren CAO PO 2. Informatie aan management 3. Informatie aan P(G)MR 4. Informatie aan medewerkers 5. Uitvoeren regeling duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen!

Kerngegevens Arbeidsmarktagenda oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN. Aan het werk. voor ouderen! Kerngegevens Arbeidsmarktagenda 2023 oktober 2017 MEEST GESTELDE VRAGEN Aan het werk voor ouderen! KERNGEGEVENS ARBEIDSMARKTAGENDA 2023 AAN HET WERK VOOR OUDEREN! Interessant voor bestuur beleid uitvoering

Nadere informatie

Concept Communicatieplan

Concept Communicatieplan Concept Communicatieplan DATUM AUTEUR VERSIE Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Doelstelling... 3 1.3 Randvoorwaarden... 3 2 Communicatiestrategie... 4 2.1 Doelgroepen...

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Routeplanner komend uur Verbindende rol van de gemeenteraad onder druk Verdieping van de klassieke rollen van de gemeenteraad Hard

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR

Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR Het aantal leden dat een OR telt, wordt in beginsel bepaald door het aantal in de onderneming werkzame

Nadere informatie

Vragen en antwoorden belangstellingsregistratie

Vragen en antwoorden belangstellingsregistratie 1 TOP Finance 25 juni 2015 Vragen en antwoorden belangstellingsregistratie kwartiermakers T.b.v. Finance medewerkers 2 1 Functies 1.0 Om welke functies gaat het? Het gaat om de volgende functies: Manager

Nadere informatie

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf

Plan van Aanpak Format. Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Plan van Aanpak Format Pilot functiecreatie gemeente/provincie SW bedrijf Inhoudsopgave 1 Naar een inclusieve arbeidsorganisatie met functiecreatie. 1 2 Plan van aanpak pilot functiecreatie... 2 3 Projectstructuur

Nadere informatie

Actief bij ABVAKABO FNV

Actief bij ABVAKABO FNV Actief op het werk Actief bij ABVAKABO FNV De vakbond op het werk ABVAKABO FNV heeft als vakbond zijn thuisbasis op de werkplek. Daarom kent de bond een lange traditie van aanwezigheid in bedrijven en

Nadere informatie

Werkoverleg werkt! Zo werk je prettiger! Werkoverleg, een aantal hulpmiddelen

Werkoverleg werkt! Zo werk je prettiger! Werkoverleg, een aantal hulpmiddelen Werkoverleg, een aantal hulpmiddelen Werkoverleg werkt! Opleidingsmodule Coachend Leidinggeven Tweedaagse cursus voor alle leidinggevenden: voorlieden, objectleiders en rayonleiders. De cursus wordt op

Nadere informatie

Benoeming: Iedere medewerker van Dynamiek Scholengroep heeft een benoeming bij de stichting Dynamiek Scholengroep.

Benoeming: Iedere medewerker van Dynamiek Scholengroep heeft een benoeming bij de stichting Dynamiek Scholengroep. Notitie invulling vacatures: Benoeming: Iedere medewerker van Dynamiek Scholengroep heeft een benoeming bij de stichting Dynamiek Scholengroep. Commissie Personeel (onderdeel van de taakgroep personeel):

Nadere informatie

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten Samen werken aan betere zorg van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Participatie van cliënten... 4 De rol van de cliëntenraad in verbetertrajecten... 6 Het stappenplan:

Nadere informatie

De driehoek van bestuur, toezicht en medezeggenschap Drs. Frank Schreiner Presentatie BVMP 17 november 2014

De driehoek van bestuur, toezicht en medezeggenschap Drs. Frank Schreiner Presentatie BVMP 17 november 2014 De driehoek van bestuur, toezicht en medezeggenschap Drs. Frank Schreiner Presentatie BVMP 17 november 2014 1 Nodig: een sterke driehoek Toezicht Bestuur MZ Bewust van elkaars rol & positie Open, scherp

Nadere informatie

Rapportage tevredenheidsonderzoek onder cliënten en opdrachtgevers van. Artemis Coaching

Rapportage tevredenheidsonderzoek onder cliënten en opdrachtgevers van. Artemis Coaching Rapportage tevredenheidsonderzoek onder cliënten en opdrachtgevers van Artemis Coaching Juni 2008 1 Bedrijfsnaam: Artemis Coaching Inleiding Voor u ligt het rapport van het tevredenheidsonderzoek van Blik

Nadere informatie

OR Bulletin. Nummer Beste collega s,

OR Bulletin. Nummer Beste collega s, Nummer 1 2016 Beste collega s, Volgens de chinezen is 2016 het jaar van de aap en dat staat voor energie en bewogenheid, het stimuleren van nieuwe ideeën en innovaties. Zo is in het vorige jaar van de

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR WERKPLAN WIS/Z FNV

HANDLEIDING VOOR WERKPLAN WIS/Z FNV HANDLEIDING VOOR WERKPLAN WIS/Z FNV www.fnv.nl INTERNATIONAAL VAKBONDSWERK De FNV komt op voor de rechten en arbeidsomstandigheden van mensen die werken. De FNV vindt dat elke werknemer wereldwijd recht

Nadere informatie

Doelstelling van deze enquete

Doelstelling van deze enquete Doelstelling van deze enquete Het inzichtelijk maken van de bestaande interne communicatiestructuur, de tevredenheid daarover en de mogelijkheden tot verbeteringen. Algemene vragen: - Welke afdeling werkt

Nadere informatie

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan.

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan. Kanker, waarbij het verleden, het heden en de toekomst niet langer met elkaar verbonden lijken. Kanker... je hebt het niet alleen en je hoeft er niet alleen voor te staan Werk en kanker: je hoeft er niet

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN

WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN WERK EN KANKER: JE HOEFT ER NIET ALLEEN VOOR TE STAAN Ieder jaar krijgen in Nederland 30.000 werknemers dat is 1 op de 250 - te horen dat zij kanker hebben. Een nog groter aantal, 1 op de 79 mannelijke

Nadere informatie

Banen afspraak MBO 29 september 2916 Soesterberg

Banen afspraak MBO 29 september 2916 Soesterberg Banen afspraak MBO 29 september 2916 Soesterberg Tineke Visser, SOM Welkom Waar gaat het om? Huidige doelgroepen WWB, WSW en Wajongers-metarbeidsvermogen vallen sinds 1-1-2015 onder de Participatiewet

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

ECCVA/U Lbr: 13/009 CvA/LOGA 13/04

ECCVA/U Lbr: 13/009 CvA/LOGA 13/04 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) 2 betreft arbeidsvoorwaardennota 2013 e.v. - ledenraadpleging ons kenmerk ECCVA/U201300208 Lbr:

Nadere informatie

Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O

Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O. 2012-2013 CultuurlinC, marktplaats cultuureducatie Roosendaal biedt de cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw Voortgezet Onderwijs aan. Aanleiding

Nadere informatie

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden Harmonisatie Aanpak en stappenplan Januari 2016 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Harmonisatie van Na een fusie of overname kampen organisaties vaak met verschillende

Nadere informatie

Procedure werving MR-ouderlid

Procedure werving MR-ouderlid Procedure werving MR-ouderlid 1. Opstellen wervingstekst voor Nieuwsslinger en Facebook 2. Verzamelen ingekomen reacties 3. Versturen bevestiging naar geïnteresseerden met daarin uitleg over de vervolgprocedure

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

Inleiding 3 Visie 3 Doelen 3 Doelen voor de komende jaren 3 Deskundigheid 4 Samenstelling en taakverdeling 4 Contacten 4 Verkiezingen 5 Bijlagen 6

Inleiding 3 Visie 3 Doelen 3 Doelen voor de komende jaren 3 Deskundigheid 4 Samenstelling en taakverdeling 4 Contacten 4 Verkiezingen 5 Bijlagen 6 MR op de Carrousel Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie 3 Doelen 3 Doelen voor de komende jaren 3 Deskundigheid 4 Samenstelling en taakverdeling 4 Contacten 4 Verkiezingen 5 Bijlagen 6 2 Inleiding De Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

De OR in 153 vragen en antwoorden

De OR in 153 vragen en antwoorden De OR in 153 vragen en antwoorden Wanne van den Bijllaardt Marjet van der Heijden Hans Hubregtse Niko Manshanden Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen INLEIDING OR-leden krijgen met de meest uiteenlopende

Nadere informatie

ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT

ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT Zelfdiagnose-instrument 1 voor ondernemingsraden ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT Voor wie bedoeld? Het zelfdiagnose-instrument dat voor u ligt is bedoeld voor ondernemingsraden die planmatig willen omgaan met

Nadere informatie

NIEUW ALS FNV ER IN DE ONDERNEMINGSRAAD. Of personeelsvertegenwoordiging (pvt) en onderdeelcommissie (oc)

NIEUW ALS FNV ER IN DE ONDERNEMINGSRAAD. Of personeelsvertegenwoordiging (pvt) en onderdeelcommissie (oc) NIEUW ALS FNV ER IN DE ONDERNEMINGSRAAD Of personeelsvertegenwoordiging (pvt) en onderdeelcommissie (oc) INHOUDSOPGAVE Verbeteringen in je eigen bedrijf is de drijfveer 4 Wees je bewust van jouw profiel

Nadere informatie

computercentrum 5 bondsspaarbanken Jaarverslag van de Ondernemingsraad van het Computercentrum Bondsspaarbanken betreffende het zittingsjaar 1982

computercentrum 5 bondsspaarbanken Jaarverslag van de Ondernemingsraad van het Computercentrum Bondsspaarbanken betreffende het zittingsjaar 1982 Jaarverslag van de Ondernemingsraad van het Computercentrum Bondsspaarbanken betreffende het zittingsjaar 1982 1 computercentrum 5 bondsspaarbanken 'n dienstencentrum van de S spaarbanken Jaarverslag van

Nadere informatie