Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken."

Transcriptie

1 Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de deur uit door Vertel over de dingen die je doet (binnen en buiten je huis) Schrijf de activiteiten die jij doet op Maak in klad een schema. Wat doe je welke dag? Oefen met Word en tabellen maken in Word Werk het schema op de computer uit. Gebruik het programma Word. Typ een titel. Voeg een tabel in, bijvoorbeeld: ochtend middag avond Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag zondag Typ je gegevens erin. Print het uit en doe het in je map Ging het werken in Word goed? Wil je nog meer leren/oefenen op de computer? Als je naar jouw weekschema kijkt, over welke activiteiten ben je tevreden? Over welke activiteiten in de week ben je niet tevreden over en hoe zou je dat anders willen (zien)? Wat zou je willen leren t.a.v. gesprekken voeren met instanties, organisaties zoals met de sociale dienst, huisarts, apotheek, werk etc.? Welke activiteiten doe je nu niet, maar wil je wel doen? Wat zou je (nog meer willen t.a.v. sociale contacten? Zou je nog dingen willen leren met betrekking tot omgaan met anderen / sociale contacten / gesprekken voeren?

2 Vragen om informatie in de bibliotheek Je gaat naar de bibliotheek en vraagt informatie. Neem een folder mee. Leer en oefen: Woordenschat bibliotheek (o.a. onderweg) Filmpje ETV (www.etv.nl) Opening en afsluiting gesprek Vragen om informatie Oefen de dialogen Ga naar de bibliotheek. 1. Hoe kun je lid worden? 2. Hoe duur is het lidmaatschap? 3. Wat zijn de openingstijden? 4. Hoeveel boeken mag je lenen? 5. Hoe lang mag je ze lenen? 6. Wat gebeurt er als je de boeken niet op tijd terugbrengt? 7. Wat kun je nog meer lenen behalve boeken? 8. Welke boeken zijn geschikt voor mij? 9. Zijn er ook boeken in mijn taal? Hoe ging het? Heb je de informatie gekregen die je wilde? Gingen de volgende dingen goed? ik wist alle woorden. ik was goed verstaanbaar. ik kon de ander begrijpen. Wat zou nog beter kunnen? Wil je lid worden van de bibliotheek?

3 Lid worden van de bibliotheek Je gaat lid worden van de bibliotheek. Leer en oefen: Herhalen onderdelen vorige opdracht Lees de folder of info op Internet Tel nummer opzoeken Telefonisch gesprek: vragen naar benodigdheden om lid te worden Filmpje ETV (www.etv.nl) Dialoog in de bibliotheek Persoonsgegevens 1. Bel naar de bibliotheek en vraag wat je mee moet nemen om lid te worden. 2. Ga naar de bibliotheek en sluit een abonnement af. Zoek een boek uit en vraag hoe de automaat werkt. Is het gelukt? Laat je bibliotheekpas zien! Gingen de volgende dingen goed? ik wist alle woorden. ik was goed verstaanbaar. ik kon de ander goed begrijpen. Wat zou nog beter kunnen? Hoe vaak ga je naar de bibliotheek?

4 Presentatietafel maken Je gaat op school een presentatietafel inrichten over een door jou gekozen onderwerp Vooruitkijken: Oefen Nederlands en bereid voor: Welk onderwerp? bespreek de mogelijkheden Informatie zoeken over jouw onderwerp Materiaal verzamelen (foto s, folders, boekjes, spullen, ) Informatiekaartjes maken bij het materiaal Oefen hoe je de tafel gaat introduceren bij je klasgenoten Oefen het beantwoorden van vragen van je klasgenoten Bespreek de datum, het tijdstip en de plaats van de tafel in het lokaal met de docent van de groep Kom op tijd op school en richt de tafel in. De docent geeft jou het woord. Vertel kort wat het onderwerp van de tafel is. Nodig de mensen uit om te kijken. Ga bij de tafel staan. Je hoeft niet te praten. Geef wel uitleg of antwoord als iemand daar om vraagt. Maak een foto! Hoe ging het? Hoe zag de tafel eruit? Hoe waren de reacties? Ging het Nederlands goed? ik heb vragen beantwoord iedereen kon mij goed begrijpen. Wat zou een volgende keer nog beter kunnen?

5 Interview met medewerker cursus Je gaat een medewerker interviewen die een cursus geeft of organiseert. Het liefst de cursus die jij volgt. (Of een sport of andere activiteit) Oefen en bereid voor: Wie zou je kunnen interviewen, bespreek de mogelijkheden Verzoek voor het afnemen van een interview Afspraak maken Agendabeheer Vragen die je kunt stellen Oefen het interview Leg de persoon, die je wilt interviewen, uit wat de bedoeling is en vraag of hij/zij mee wil werken. Maak een afspraak. Houd het interview. Neem het op. Luister het thuis af en maak aantekeningen. Vertel hoe het ging. Wat heb je allemaal voor antwoorden gekregen? Gingen de volgende dingen goed? ik wist alle woorden. ik was goed verstaanbaar. Ik kon de ander goed begrijpen. Laat het interview horen aan je begeleider. Wat zou je een volgende keer anders zeggen?

6 Spreekbeurt over deelname cursus Je gaat op school een spreekbeurt geven over jouw cursus / sport / activiteiten buiten school. Leer, oefen, zoek op: Informatie over jouw cursus (ook graag foto s, materialen, filmpje) Eventueel de informatie uit het interview (luister er nog een keer naar) Schrijf in steekwoorden op wat je wilt vertellen Oefen de spreekbeurt Spreek af hoe lang het gaat duren Houd de spreekbeurt. Als je klaar bent nodig je de mensen uit om vragen te stellen. Beantwoord de vragen. Hoe ging het? Gingen de volgende dingen goed? ik wist alle woorden. ik was goed verstaanbaar. iedereen kon mij goed begrijpen. Wat zou een volgende keer nog beter kunnen?

7 Gastspreker organiseren Je gaat een gastspreker organiseren in de les. Nederlands oefenen en voorbereiden: Wie zou je kunnen vragen, bespreek de mogelijkheden De (mondelinge) uitnodiging (ook uitleggen wat je verwacht) Afspraak maken - Agenda beheer Afstemmen met de docent Alfa-college Gegevens uitwisselen (adres/tel. nrs/ adressen) en (welke informatie moet in de mail?) Microsoft-Office Word (inclusief opmaak en afbeelding invoegen) De mondelinge ontvangst, introductie en afscheid van de gast Leg contact met de gastspreker die je op het oog hebt. Vraag of hij/zij mee wil werken. Maak een afspraak (datum en tijd). Stem dit af met de docent van je groep. Stuur een bevestiging per (denk aan de gegevens die erin moeten). Maak een leuke aankondiging/flyer voor je medecursisten. Ontvang de gast op de betreffende dag. Introduceer de gast in de groep. Bedank aan het einde, geef de gastspreker eventueel een kleinigheid. Maak een verslag in Word. Laat het lezen en bespreek deze opdracht. Hoe ging het? Heb je het goed georganiseerd? Was je Nederlands voldoende? Wat zou nog beter kunnen?

8 Naar de VVV Je gaat informatie vragen over musea in je woonplaats. Je vraagt ook om een folder. Leer en oefen: Wat ga je vragen? Hoe ga je het zeggen? Hoe begin je het gesprek? Hoe eindig je het gesprek? Ga naar de VVV. Vraag informatie over musea. Welke musea? Wat is er te zien? Openingstijden? Entreeprijs? Schrijf de informatie die je krijgt op. Werk het uit in Word. Doe het in je map Hoe ging het? Heb je de informatie gekregen? Kon je de medewerker goed begrijpen? Kon de medewerker jou goed begrijpen? Wat zou een volgende keer nog beter kunnen?

9 Bezoek aan de vrijwilligersvacaturebank Je gaat je oriënteren op vrijwilligerswerk. Je bezoekt de vrijwilligersvacaturebank bij jou in de buurt en bespreekt of vrijwilligerswerk wat voor jou is. Nederlands oefenen en voorbereiden: Praat met anderen: wat kan ik goed, wat vind ik leuk? Doe een beroepen-oriëntatietest (vraag de docent) Kijk naar minimaal 3 filmpjes over verschillende beroepen via Bekijk klappen doe je met twee handen (dvd of Bekijk de website van de vrijwilligersvacaturebank in Groningen (Stiel) Waar staan de vacatures? Wat voor vacatures zie je? Wat is het bezoekadres bij jou in de buurt? Wie is de contactpersoon? Wat zijn de openingstijden? Wat ga je vragen? Hoe ga je het zeggen? Schrijf zoveel mogelijk zinnen op. Ga naar de vrijwilligersvacaturebank. Vertel dat je misschien vrijwilligerswerk wil doen. Vraag om informatie. Vraag in ieder geval wat voor soort vrijwilligerswerk er allemaal is. Vraag ook hoeveel tijd vrijwilligerswerk kost. Neem het gesprek op. Hoe ging het gesprek bij de vrijwilligersvacaturebank? Kon je alles begrijpen? Kon de medewerker jou goed begrijpen? Wat denk je, is vrijwilligerswerk wat voor jou? Wat voor vrijwilligerswerk zou je leuk lijken? Laat het interview horen aan je begeleider. Wat zou je een volgende keer anders zeggen?

10 In contact met een organisatie over vrijwilligerswerk Je gaat je oriënteren op vrijwilligerswerk. Je hebt al wel een idee wat je zou willen/kunnen doen, maar je weet nog niet hoe of waar je dat kan doen Nederlands oefenen en voorbereiden: Maak een CV Ga langs bij de vrijwilligersvacaturebank, vertel over je (vrijwilligerswerk)wensen Oefen van te voren wat je gaat zeggen. Zoek daarnaast zelf uit welke organisaties in aanmerking komen Zoek de gegevens op van deze organisaties en noteer ze (contactpersoon, adres, tel nr., etc.) Wat wil je vragen? Hoe ga je het zeggen? Neem contact op met de organisatie(s) waarvoor jij misschien vrijwilligerswerk wilt doen. Leg uit wat je wilt en te bieden hebt. Heeft de organisatie interesse? Maak een vervolgafspraak! Hoe gingen de gesprekken? Kon je alles begrijpen? Kon men jou goed begrijpen? Heb je informatie gekregen die je wilde? Heb je een mogelijkheid om het vrijwilligerswerk te gaan doen dat jij graag wilt? Wat zijn je vervolgstappen? Wat moet je daar voor doen en wil je dat oefenen?

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures.

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures. 1 Op zoek naar werk KleurRijker Deze module gaat over Op zoek naar werk. Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

1. Ga naar de bibliotheek. 2. Kies twee of drie boeken uit over jouw onderwerp. 3. Denk je ook aan de junior-informatieboekjes?

1. Ga naar de bibliotheek. 2. Kies twee of drie boeken uit over jouw onderwerp. 3. Denk je ook aan de junior-informatieboekjes? groep 5 Kies een onderwerp waar je al iets van af weet. 1. Ga naar de bibliotheek. 2. Kies twee of drie boeken uit over jouw onderwerp. 3. Denk je ook aan de junior-informatieboekjes? 4. Let er bij het

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2)

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) Dag & tijd VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) MODULE 13: DEZE MODULE IS ONDERDEEL VAN EEN VIJFTIENDELIGE SERIE bekijk foto/plaatje praat samen wijs aan Dag & tijd luister naar je

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een artikel?

Hoe schrijf ik een artikel? Hoe schrijf ik een artikel? Gebruiksaanwijzing in 7 stappen Vondelschool, januari 2013 Hoe schrijf ik een artikel? Bij het schrijven van een artikel werk je aan een informatieve tekst (weettekst). Dit

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE INFOBEURS Jongeren die nieuw aankomen op de school hebben wellicht veel vragen over hoe het eraan toegaat op de school, of ze kunnen gaan werken, welke stageplekken tof zijn, Daarnaast zijn jongeren

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

Bij uw partner in Nederland wonen

Bij uw partner in Nederland wonen Bij uw partner in Nederland wonen Wilt u bij uw partner in Nederland gaan wonen? Dan is deze folder voor u. Denk eerst goed na! Verhuizen naar een ander land is niet gemakkelijk. U heeft plichten als u

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Handleiding focusgroep onderzoek

Handleiding focusgroep onderzoek Handleiding focusgroep onderzoek In deze handleiding komt aan de orde: 1. wat een focusgroep is; 2. wanneer een focusgroep onderzoek bruikbaar is; 3. plaats van het focusgroep onderzoek in de verbeter

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

DE BAAN OP! Een bedrijfsbezoek voorbereiden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE BAAN OP! Een bedrijfsbezoek voorbereiden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Brieven schrijven

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Brieven schrijven OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1.

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1. OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Help, ik moet naar het ziekenhuis!

Help, ik moet naar het ziekenhuis! Help, ik moet naar het ziekenhuis! Tips voor mensen met een verstandelijke beperking en voor ziekenhuismedewerkers Inhoud Inleiding Informatie over het ziekenhuis 1 Hoofdstuk 1 Een bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

Docentenhandleiding groep 5 en 6

Docentenhandleiding groep 5 en 6 Docentenhandleiding groep 5 en 6 Inleiding Wat is Museumschatjes? Voor u ligt de docentenhandleiding bij Museumschatjes. In opdracht van het Platform Drentse Musea heeft K&C dit erfgoedproject in 2012,

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

Haal het maximale uit je Algemene Zakelijke Bijeenkomst

Haal het maximale uit je Algemene Zakelijke Bijeenkomst Haal het maximale uit je Algemene Zakelijke Bijeenkomst De wekelijkse Zakelijke Bijeenkomsten van AGEL zijn heel krachtig om je onderneming te laten groeien. Voor potentiële gegadigden zijn het de perfecte

Nadere informatie