EEN WERKPLAN MAKEN IN ZES STAPPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EEN WERKPLAN MAKEN IN ZES STAPPEN"

Transcriptie

1 EEN WERKPLAN MAKEN IN ZES STAPPEN 1. je inventariseert problemen en wensen 2. je kiest onderwerpen 3. je stelt je doelen vast 4. je formuleert een strategie of aanpak 5. je verdeelt taken en maakt een tijdsplan 6. je formuleert je uiteindelijke, definitieve, werkplan en stelt het vast Een werkplan maak je samen met andere kaderleden in je kadergroep. Je maakt een gezamenlijk 'houvast' waarmee je de komende tijd aan de slag wilt. Het is verstandig om leden daarbij te betrekken, zeker als het om de vaststelling van het werkplan gaat. 1. Je inventariseert problemen en wensen Allereerst is het belangrijk om in de kadergroep een willekeurige lijst te maken van klachten, problemen en wensen die er leven onder de mensen. Probeer zoveel mogelijk zaken te bedenken die raken aan de belangen van jou en je collega's. Pas later bepaal je welke van die zaken echt belangrijk zijn en welke daarvan weer prioriteit hebben. In ieder geval kun je het volgende lijstje gebruiken om te kijken of je geen zaken vergeten bent. Het dekt de meeste werknemersbelangen waar we als bond voor staan: a. werkgelegenheid en arbeidsmarkt (bijvoorbeeld beleid over werving, selectie, promotie, ontslag, reorganisaties); b. rechtspositie (van bijvoorbeeld fulltimers, deeltijders, flexibele contractanten); c. arbeidsvoorwaarden (loon, werktijden, vakantie, toeslagen, enzovoorts); d. sociale zekerheid (VUT, bovenwettelijke uitkeringen); e. arbeidsomstandigheden (veiligheid, gezondheid, de organisatie van het werk); f. kwalificatie en scholing (opleidingsbeleid, functie-eisen); g. medezeggenschap (or, vakbondsfaciliteiten, werkoverleg); h. kwaliteit van het bestaan: zaken zoals vervoersbeleid, milieu, internationale solidariteit, huisvesting, enzovoorts. Let op onderwerpen: waar jullie al mee bezig zijn; die leven bij de leden; die de bond als beleid heeft; die de komende tijd belangrijk worden.

2 Overigens kun je naast meer inhoudelijke onderwerpen, ook kijken naar je eigen vakbondsorganisatie: Er is een tekort aan kaderleden. De kaderleden zijn onvoldoende geschoold. Er is geen goede communicatie tussen afdelingsbestuur en leden, tussen or en afdeling, of tussen afdeling en vakbondsbestuurder. Enzovoorts. Naast inventarisatie in de kadergroep, kun je natuurlijk ook starten met het opstellen van een werkplan door op een ledenvergadering te vragen wat mensen belangrijke problemen vinden om aan te pakken. Of door een enquête te houden. Of door een rondje door je bedrijf te maken. Enzovoorts. 2. Je kiest onderwerpen. De (was)lijst die de eerste fase oplevert, bekijk je nog eens goed. Je gaat de onderwerpen ordenen, en je gaat keuzes maken. Onderwerpen ordenen doe je door onderwerpen die met hetzelfde probleem te maken hebben, bij elkaar te zetten. Bijvoorbeeld: Zijn er zaken die met de cao te maken hebben? Zijn er onderwerpen die allemaal te maken hebben met dezelfde reorganisatie? Zijn er onderwerpen die allemaal te maken hebben met automatiseringsprojecten? Zijn er onderwerpen die allemaal betrekking hebben op de belangen van bijzondere groepen: vrouwen, jongeren, beambten of andere functies, etnische minderheden? Zijn er zaken die allemaal voortvloeien uit het gevoerde personeelsbeleid in het bedrijf? Zijn er zaken die thuis horen bij de individuele belangenbehartiging? Welke problemen hebben te maken met onze eigen vakbondsorganisatie? Daarmee maak je je lijst een stuk overzichtelijker. Puur individuele problemen komen niet in een werkplan voor. Die verwijs je door naar de Klantenservice, of naar kaderleden die zich in ledenservice gespecialiseerd hebben. Je gaat nu keuzes maken, oftewel prioriteiten stellen. Immers, je kunt niet alles in één keer aanpakken. Je kunt beter weinig punten goed aanpakken, dan veel punten half. Stel jezelf de volgende vragen voor je je prioriteiten bepaalt: Wat zijn de voornaamste onderwerpen die bij mensen leven en hen dwars zitten? Wat is de urgentie van de problemen: wat kan wachten en wat vraagt om een oplossing op korte termijn?

3 Welke problemen spelen voor een grote groep mensen, en welke zijn slechts voor enkelen van belang? Wat zijn onderwerpen die passen binnen het bondsbeleid; Aan welke punten kunnen jullie wat doen, wat is beïnvloedbaar voor de bond en voor de afdeling in het bijzonder? (Problemen die vragen om een politieke wetswijziging zijn moeilijker te beïnvloeden dan problemen die vragen om een wijziging in de cao, bijvoorbeeld); Welke problemen kunnen jullie aan met de groep kaderleden die er is? (Zorg dat je niet teveel hooi op je vork neemt.) Wat vinden jullie als kadergroep zelf belangrijk, om te bereiken? Met welke onderwerpen kunnen we niet alleen inhoudelijke problemen oplossen, maar ook de positie van de bond (in bedrijf of regio) versterken? Als je prioriteiten stelt, vallen sommige onderwerpen af. De onderwerpen die overblijven zet je in een volgorde van belangrijkheid. 3. Je stelt je doelen vast. Na de inventarisatie en selectie van onderwerpen, kijk je naar wat je precies wilt bereiken. Je kunt dat het beste in twee stappen doen. In stap 1, je probleemomschrijving, probeer je het probleem nader te formuleren: Waar gaat het over? Wat zijn de klachten? Wat zijn de feiten? Wat is de essentie van het probleem? In stap 2 bepaal je je doel: Welke verandering is noodzakelijk? Wat is het doel waarnaar je gaat streven? De gewenste verandering en het gewenste doel omschrijf je zodanig dat je de kern van het probleem aanpakt, en dat de klachten die eruit voortvloeien, niet meer kunnen voorkomen. Door eerst de kern van het probleem te omschrijven, kun je daarna makkelijker een doel formuleren! Voorbeeld Er zijn klachten over een bepaalde bedrijfsregeling. Bij nadere omschrijving van het probleem blijkt dat dat komt omdat mensen de regeling niet goed kennen. Het doel is dan dus niet, om de regeling te veranderen, maar om de mensen daarover beter te informeren!

4 Formuleer geen vage doelen, maar probeer ze zo concreet mogelijk, en in praktische en haalbare termen te omschrijven. Zo nodig kun je het doel uitsplitsen in: een doel op korte termijn en een doel op lange termijn. Overigens zijn de doelen die je formuleert, niet hetzelfde als 'definitieve oplossingen'. Voorbeeld Er zijn klachten over de werktijden. Dat probleem wil je als vakbondsafdeling aanpakken. Maar je weet niet precies wat de oplossing is, omdat je niet precies weet wat de mensen willen. Bij zo'n probleem kun je dan als doel formuleren: 'meer weten over wat mensen wensen over hun werktijden, alvorens te kijken hoe we die wensen kunnen realiseren'. De definitieve 'oplossing' hoeft dus niet altijd bekend te zijn. 4. Je formuleert een strategie en aanpak. Als je het probleem en het doel geformuleerd hebt, is het in principe mogelijk om een weg te formuleren, waarlangs je het probleem wilt oplossen en je doel wilt bereiken. Je kunt daarbij aan een aantal vakbondsmiddelen denken: veranderingen in de cao; veranderingen in het bedrijfsreglement; het inschakelen van de or; het inschakelen van een deskundige (via de bond of de or, of direct bij instanties als bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie of het Arbeidsbureau); leden informeren via een vergadering of een nieuwsbrief; het mobiliseren van de achterban (om bijvoorbeeld in het uiterste geval in actie te komen); publiciteit zoeken en de pers inschakelen; zelf informatie en documentatie bij elkaar zoeken; het houden van een enquête onder het personeel; het houden van een ledenvergadering om meningen te peilen en standpunten te formuleren, die zo breed mogelijk gedragen worden; overleg met de directie of met medewerkers van de afdeling Personeelszaken. Een strategie is heel belangrijk: om het beste succes te bereiken; om problemen systematisch aan te pakken (in plaats van 'lukraak'); om geen belangrijke dingen te vergeten; om problemen zo snel mogelijk op te lossen; om de achterban zoveel en zo goed mogelijk bij het probleem te betrekken, en om uiteindelijk aan leden te laten zien dat je hebt 'gescoord'. Denk bij het formuleren van een strategie na over:

5 hoe je de achterban betrekt; hoe je medestanders kunt vinden: de bond, de Arbeidsinspectie, het publiek (via de pers), milieuorganisaties, enzovoorts; hoe je je tegenspelers benadert (bijvoorbeeld met druk, maar ook zonder een werkgever tegen je in het harnas te jagen); hoe je de or er zo nodig bij betrekt. 5. Je verdeelt taken en maakt een tijdsplan. Het probleem is omschreven, doelen zijn geformuleerd en je hebt een strategie bepaald. Nu ga je de strategie concreet maken. Hoe ga je het werkplan uitvoeren? Welke stappen ga je nemen, en in welke volgorde? Wanneer wil je dat wat gebeurt? Maak een tijdsplanning; Wie doet wat? Maak een taakverdeling in de kadergroep. Op die manier heb je een concrete planning van de vakbondsactiviteiten, heb je de mogelijkheid om kaderleden op hun verantwoordelijkheid te wijzen, en kun je de voortgang van je vakbondsactiviteiten controleren. Voor die controle is het nodig dat je bepaalde momenten afspreekt waarop je het werkplan in de bestuursvergadering van de afdeling doorspreekt: bijvoorbeeld eens in de zoveel maanden. Je kunt ook naar aanleiding van het werkplan een vaste 'Pro Memorie-lijst' (PM-lijst) opnemen in het verslag van iedere kadergroep vergadering. Een PM-lijst is een lijstje met onderwerpen uit het werkplan, dat je iedere vergadering even snel doorneemt. Niet om elk punt uitgebreid te bespreken, maar wel om per punt even te kijken of de voortgang nog wel loopt. Het kan best voorkomen dat je samen besluit punten nog even te laten liggen, bijvoorbeeld omdat het uitzoeken van informatie langer duurt dan verwacht, of omdat er andere urgente problemen tussengekomen zijn. Maar je voorkomt dat van (begrijpelijk) uitstel ook afstel komt, omdat alle punten in de PM-lijst blijven staan. 6. Je formuleert je werkplan en stelt het vast. Uiteindelijk zet je je werkplan definitief op papier, en stel je het vast. In eerste instantie doe je dat als kadergroep of afdelingsbestuur; vervolgens leg je het bij voorkeur ook voor aan de leden die jullie achterban vormen. Je hoeft van een werkplan geen uitgebreide nota te maken. Makkelijker en overzichtelijker is om in een paar pagina's kort en helder te formuleren, wat jullie van plan zijn. Doe dat door per onderwerp onder kleine kopjes te formuleren: probleem, doel, aanpak en uitvoering.

6 Voorbeeld-werkplan De cao Naleving betaling nachttoeslag probleem: Er zijn klachten bij personeelsleden over de nachttoeslag. Die toeslag wordt niet altijd uitbetaald volgens de regels in de cao. doel: Uitzoeken bij wie dat probleem speelt, hoe omvangrijk het is en welke cao-regels niet worden nageleefd. Vervolgens streven we naar een 100%-naleving van de cao. aanpak: We gaan met een aantal werknemers uit de afdelingen X en Y praten over wat er precies aan de hand is en hoe vaak het voorkomt. Met de begeleidend bestuurder gaan we na welke regels worden overtreden. Vervolgens proberen we een aantal bewijzen boven tafel te krijgen. Met de bestuurder organiseren we een gesprek hierover met de directie. Als dat niet slaagt, vragen we de bond een gerechtelijke procedure te starten. Na het gesprek met de directie versturen we een nieuwsbrief naar de leden met het resultaat. uitvoering: Bert M. coördineert dit onderwerp. Hij schakelt bestuursleden in om op afdelingen te gaan polsen. Kees B. neemt daarna contact op met de bestuurder van de bond. Het probleem moet over 2 maanden duidelijk zijn. Uiterlijk een maand later volgt het gesprek met de directie. Inroosteren atv-dagen probleem: De kadergroep wil dat het personeel meer vrijheid krijgt om zelf te bepalen wanneer atv-dagen worden opgenomen. Het huidige systeem in de cao geeft de werkgever alle ruimte om dat zelf te bepalen. doel: Meer zeggenschap van werknemers om atv-dagen op te nemen, eventueel in te roosteren in overleg met de or. aanpak: In de or vragen of de werkgever bereid is overleg te plegen. Daarnaast ook: inbrengen in komende cao-onderhandelingen. uitvoering: Marijke K. brengt het namens ons in de komende or-vergadering. Samen met onze andere cao-wensen uit dit plan, zorgt Kees B. dat het bij de vakbondsbestuurder wordt gemeld. Hij houdt in de gaten dat de bond er wat mee doet (voor cao-onderhandelingen aan het eind van dit jaar). (enzovoorts) Goedkeuring Tenslotte kun je het werkplan in zijn definitieve vorm aan de leden voorleggen ter goedkeuring. In sommige bedrijven ligt dat echter moeilijk. Als je het rondstuurt naar leden, zal ook de werkgever al gauw op de hoogte zijn, en kennis nemen van jullie strategie en aanpak. Dat kan hij later tegen je gebruiken. Daarom is het beter om aan leden een verkorte versie voor te leggen: met de problemen en de doelen. Voorleggen aan de leden heeft als voordeel:

7 dat het werkplan democratisch is vastgesteld en 'gedragen' wordt door de leden; dat de leden weten dat de bond actief bezig is om hun belangen te verdedigen; dat leden die ook wel wat 'voor de bond' willen doen, weten waar ze zich actief voor zouden kunnen gaan inzetten. Daarmee kun je op termijn het aantal kaderleden in je afdeling, bedrijf, regio of sector op peil houden of zelfs uitbreiden.

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk?

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? Stappen tijdens een reorganisatieproces Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? STAP 1 Het voornemen tot reorganisatie Iedere reorganisatie begint met het plan om te gaan reorganiseren. Dit plan komt

Nadere informatie

ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT

ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT Zelfdiagnose-instrument 1 voor ondernemingsraden ZELFDIAGNOSE-INSTRUMENT Voor wie bedoeld? Het zelfdiagnose-instrument dat voor u ligt is bedoeld voor ondernemingsraden die planmatig willen omgaan met

Nadere informatie

EEN REORGANISATIE? WAT NU!?

EEN REORGANISATIE? WAT NU!? EEN REORGANISATIE? WAT NU!? December 2015 EEN REORGANISATIE?! WAT NU? Er hangt iets in de lucht. Er heerst onrust in het bedrijf. Managers vergaderen veel en er lopen mensen rond die je nooit eerder gezien

Nadere informatie

OR-jaarplan: een goede voorbereiding is het halve werk. Radboud Hafkenscheid

OR-jaarplan: een goede voorbereiding is het halve werk. Radboud Hafkenscheid OR-jaarplan: een goede voorbereiding is het halve werk Radboud Hafkenscheid Even voorstellen Radboud Hafkenscheid Opleider/adviseur/redacteur medezeggenschap Licentiehouder Navigatorwerkmethode van de

Nadere informatie

Hoe ondernemend is jouw OR?

Hoe ondernemend is jouw OR? Hoe ondernemend is jouw OR? WORKSHOP OR IMPULSE 2015 WWW.OOSTERHOORNMZ.NL 1 Wensen bestuurder en OR Bestuurders krijgen graag input van de OR OR wil graag vroeg bij bepaalde onderwerpen worden betrokken

Nadere informatie

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden

Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Goede medezeggenschap en samenwerking OR en vakbonden Versterking samenwerking OR en vakbonden Om de dialoog en samenwerking tussen vakbonden, vak- en beroepsorganisaties en OR en te versterken komen FNV,

Nadere informatie

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst Zelf een arbeidsovereenkomst opstellen lijkt simpel. Een exemplaar van internet, beetje aanpassen en klaar. Helaas, zo makkelijk gaat dat niet. We

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

beslisschema 1 Werknemers hebben gezondheidsklachten verkenning omvang en kern van de klachten inbrengen in werkoverleg

beslisschema 1 Werknemers hebben gezondheidsklachten verkenning omvang en kern van de klachten inbrengen in werkoverleg beslisschema 1 Werknemers hebben gezondheidsklachten verkenning omvang en kern van de klachten gaan we het arbo-probleem aanpakken? uitleg aan de achterban inbrengen in werkoverleg levert dit een gerichte

Nadere informatie

Handreiking voor ondernemingsraden In vijf stappen naar een scholingsplan

Handreiking voor ondernemingsraden In vijf stappen naar een scholingsplan Handreiking voor ondernemingsraden In vijf stappen naar een scholingsplan Zijn de leerdoelen gehaald? Hoe realiseren we onze scholingsbehoefte? Hoe kunnen we ons laten scholen? Wat gaan we scholen? Waar

Nadere informatie

WERKPLAN 2016 ACTIVITEITENPLAN EN ACTIVITEITENBEGROTING

WERKPLAN 2016 ACTIVITEITENPLAN EN ACTIVITEITENBEGROTING WERKPLAN 2016 ACTIVITEITENPLAN EN ACTIVITEITENBEGROTING WERKPLAN 2016 ACTIVITEITENPLAN EN ACTIVITEITENBEGROTING UITERSTE INLEVERDATUM WORDT MEDIO NOVEMBER GECOMMUNICEERD. Lever het in bij je begeleidend

Nadere informatie

VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK Vakbondstraining voor arbo-actieve vakbondsleden

VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK Vakbondstraining voor arbo-actieve vakbondsleden VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK 2019 Vakbondstraining voor arbo-actieve vakbondsleden 2019 INHOUDSOPGAVE 1. WAAROM DE VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK? 3 2. WAT LEER JE IN DE VAKBONDSTRAINING

Nadere informatie

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I Sociaal plan Organisaties zijn continu in beweging. Reorganisaties, fusies of uitbesteding van werk zijn aan de orde van de dag. Voor het personeel heeft dit grote gevolgen. Mensen raken hun baan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Verhouding OR en achterban

Verhouding OR en achterban Verhouding OR en achterban De werknemers kiezen natuurlijk de OR. Het belang van een goed contact gaat echter veel verder. Je moet weten wat er leeft onder de collega s. Hun zienswijze kennen als de directie

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Bibliotheekmedewerker niveau 4

Voorbeeld Praktijkopdracht. Bibliotheekmedewerker niveau 4 Voorbeeld Praktijkopdracht Bibliotheekmedewerker niveau 4 Betreft: Dagelijkse werkzaamheden coördineren Kwalificatiedossier Medewerker informatiedienstverlening 2011-2012 Kwalificatie Bibliotheekmedewerker

Nadere informatie

Voorbeelden van overleg en besluitvorming

Voorbeelden van overleg en besluitvorming Voorbeelden van overleg en besluitvorming Voorbeeld 1. Oplossingsgericht vergaderen 1 1. Vaste agendapunten a. Bespreken verslag van de vorige vergadering b. Mededelingen c. Rondvraag 2. Vaststellen van

Nadere informatie

Personeelsvertegenwoordiging

Personeelsvertegenwoordiging ondernemingsraad Personeelsvertegenwoordiging Oprichting en werkwijze 2 Personeelsvertegenwoordiging 1. Wat is een PVT? 5 2. Waarom een PVT? 6 3. Hoe richt je een PVT op? 7 Hoe start je een PVT? 4. Hoe

Nadere informatie

OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479. Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014

OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479. Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014 OR-secretatiaat:1 e verdieping, kamer M1.03 middengang vlakbij het restaurant Tel. 0115-688479 Beleidsplan zittingsperiode 2010-2014 Missie Wij zijn als afspiegeling van ZorgSaam een ondernemingsraad die

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

Het adviesrecht van de or

Het adviesrecht van de or FNV Bondgenoten Het adviesrecht van de or Een korte toelichting Wat is het adviesrecht? Voor een aantal belangrijke besluiten op financieel-economisch en organisatorisch terrein is de ondernemer verplicht

Nadere informatie

4.1 Humanresourcemanagement

4.1 Humanresourcemanagement Aantekening door een scholier 1192 woorden 30 januari 2016 0 keer beoordeeld Vak M&O 4.1 Humanresourcemanagement Door middel van humanresourcemanagement of personeelsbeleid worden de kwaliteit en inzet

Nadere informatie

Geacht lid, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht. Doorkiesnummer 2 december Ons kenmerk /ep/kp

Geacht lid, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht. Doorkiesnummer 2 december Ons kenmerk /ep/kp Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Datum Doorkiesnummer 2 december 2015 030-2637261 Onderwerp Or verkiezingen Randstad Groep Geacht lid, De verkiezingscommissie van uw ondernemingsraad (or) heeft

Nadere informatie

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw

[ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw [ Vakman ] Weet je dat? CNV Hout en Bouw Sta sterk! [ Werk In Nederland ] Er zijn verschillende manieren waarop je in Nederland kan werken. Je kunt tijdelijk in Nederland werken voor een Poolse werkgever.

Nadere informatie

Onderzoek ten behoeve van de evaluatie Waa en Woa

Onderzoek ten behoeve van de evaluatie Waa en Woa Onderzoek ten behoeve van de evaluatie Waa en Woa Tabellenboek Datum 13 november 2003 Kenmerk SZW012 MuConsult B.V. Postbus 2054 3800 CB Amersfoort Tel. 033 465 50 54 Fax 033 461 40 21 E-mail Internet

Nadere informatie

Van start in de ondernemingsraad

Van start in de ondernemingsraad Van start in de ondernemingsraad Inleiding Dit stuk is een handreiking voor startende ondernemingsraden. De volgende onderwerpen komen aanbod: Na de verkiezingen Taakverdeling in de OR; Vaststellen van

Nadere informatie

Reorganisatieprocedure in een notendop

Reorganisatieprocedure in een notendop Reorganisatieprocedure in een notendop Typen reorganisaties Geen reorganisatie (type 1 en 2), voorbeelden: Kleine wijzigingen in de organisaties, zoals een individuele aanpassing van de functieomvang.

Nadere informatie

Flexibiliteit binnen grenzen. Platformstudiedag 2017

Flexibiliteit binnen grenzen. Platformstudiedag 2017 Flexibiliteit binnen grenzen Platformstudiedag 2017 Achtergrond informatie Regeerakkoord 2017 Arbeidsrecht en flexibiliteit Arbeidstijdenwet Wet op de ondernemingsraad Cao-bibliotheken ARBO-catalogus Wet

Nadere informatie

SAMEN STERK VOOR WERKNEMERS, DOOR WERKNEMERS

SAMEN STERK VOOR WERKNEMERS, DOOR WERKNEMERS SAMEN STERK VOOR WERKNEMERS, DOOR WERKNEMERS EEN ACTIEVE KADERGROEP In de afgelopen jaren heeft de FNV Lidl kadergroep een flinke groei doorgemaakt. Daarom presenteren wij ons met een nieuwe kaderfolder.

Nadere informatie

Een eigentijdse HRM- scan door Gidsen HR advies WAT IS HET DOEL EN INHOUD VAN DEZE SCAN?

Een eigentijdse HRM- scan door Gidsen HR advies WAT IS HET DOEL EN INHOUD VAN DEZE SCAN? Een eigentijdse HRM- scan door Gidsen HR advies WAT IS HET DOEL EN INHOUD VAN DEZE SCAN? Met behulp van deze scan wordt de stand van zaken van het Personeelsbeleid in kaart gebracht. De HRM - scan is met

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft Reorganisatieprocedure TU Delft Inleiding De continuïteit van de bedrijfsvoering van de TU Delft wordt voor een niet onbelangrijk deel bepaald door de wendbaarheid en flexibiliteit van de organisatie.

Nadere informatie

Verzuimverlof aanvragen

Verzuimverlof aanvragen In dit protocol staan de door [naam organisatie] verplicht gestelde voorschriften en procedures als je door ziekte arbeidsongeschikt bent en je eigen werk niet kunt doen. 1. Verzuimverlof aanvragen Verzuimverlof

Nadere informatie

Welkom bij het SSFG Symposium. Nieuwe kansen en mogelijkheden voor medezeggenschap

Welkom bij het SSFG Symposium. Nieuwe kansen en mogelijkheden voor medezeggenschap Welkom bij het SSFG Symposium Nieuwe kansen en mogelijkheden voor medezeggenschap Het fundament van medezeggenschap WELKOM Bert Visser www.oase-partners.nl 06-50413235 Basis van samenwerking Samenwerking

Nadere informatie

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt Vergaderen, je hebt er vaak geen zin in. Toch is het belangrijk om af en toe belangrijke zaken met elkaar als team te bespreken. Met deze

Nadere informatie

Werkinstructie Flex Benefits. Individueel Keuze Budget (IKB)

Werkinstructie Flex Benefits. Individueel Keuze Budget (IKB) Werkinstructie Flex Benefits Individueel Keuze Budget (IKB) 1 Inhoudsopgave IKB Pagina 03 Inloggen bij Flex Benefits in Youforce Pagina 05 IKB overzicht Pagina 05 IKB reserveren Pagina 06 Gereserveerd

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 2, 3, 8

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 2, 3, 8 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 2, 3, 8 Samenvatting door een scholier 820 woorden 25 januari 2002 4,7 20 keer beoordeeld Vak M&O UITTREKSELS MANAGEMENT & ORGANISATIE HOOFDSTUK 2, PERSONEELSBELEID.

Nadere informatie

Bijdrage DuPont in ziektekostenverzekering

Bijdrage DuPont in ziektekostenverzekering Bijdrage DuPont in ziektekostenverzekering Bijdrage DuPont in ziektekostenverzekering 24 november 2011, Voorstel Huib van der Plaat in ALV aangenomen ALV van 24 november 2011 De werkenden krijgen nu een

Nadere informatie

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen Bij verzuim ligt het accent op wat je nog wel kan. Ziek is ziek, maar betekent niet automatisch dat je niet kunt werken. Ziekteverzuim is minder vrijblijvend en vraagt van werkgever en medewerker meer

Nadere informatie

Generaties. 4 juli-2009 Met Waarden Helen 1

Generaties. 4 juli-2009 Met Waarden Helen 1 Generaties Een samenleving bestaat uit verschillende mensen van verschillende generaties. Een gegeven wat zich in meer of mindere mate afspiegelt op de werkvloer. Enerzijds maakt dat de veelzijdigheid

Nadere informatie

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst

De eerste cao voor postverspreiders. Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst De eerste cao voor postverspreiders Informatie over de overeenkomst van opdracht en de arbeidsovereenkomst Liberalisering en cao Op 1 april 2009 is de postmarkt geliberaliseerd. Een van de voorwaarden

Nadere informatie

Bepaal inzet nieuwe CAO Defensie

Bepaal inzet nieuwe CAO Defensie DATUM: KENMERK: VOLGNUMMER: 14 oktober 2009 Aan de leden N68 Bepaal inzet nieuwe CAO Defensie In overleg met het Landelijk Groepsbestuur Burgerpersoneel Defensie is CNV Publieke Zaak gestart met de voorbereiding

Nadere informatie

Aan de leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij Aldi BV. Beste Leden,

Aan de leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij Aldi BV. Beste Leden, Postadres Postbus 9239, 1006 AE Amsterdam Aan de leden van FNV Bondgenoten werkzaam bij Aldi BV Handel T 0900 9690 (lokaal tarief) F 020 58 56 2154 www.fnvbondgenoten.nl Datum Doorkiesnummer 1 juli 2014

Nadere informatie

Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening

Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Wat is Leren, Loopbaan en Burgerschap?... 3 Hoe ziet dat eruit tijdens mijn opleiding?...

Nadere informatie

6, Inleiding. 1.2 Management. 1.3 Doelstellingen van een organisatie. Samenvatting door een scholier 1195 woorden 16 oktober 2001

6, Inleiding. 1.2 Management. 1.3 Doelstellingen van een organisatie. Samenvatting door een scholier 1195 woorden 16 oktober 2001 Samenvatting door een scholier 1195 woorden 16 oktober 2001 6,7 136 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans klas 4 boek van m&o in balans toets h1 en h2 Hoofdstuk 1 Interne organisatie 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Activiteiten VHP-Zorg in 2013

Activiteiten VHP-Zorg in 2013 Activiteiten VHP-Zorg in 2013 Ten behoeve van de leden biedt de VHP-Zorg op vier gebieden diensten aan: 1. Individuele belangenbehartiging 2. Collectieve belangenbehartiging 3. Ondersteuning/uitwisseling

Nadere informatie

OR en interne werkverdeling

OR en interne werkverdeling 1 GITP OR en interne werkverdeling Nico Berghuis 11-10-2012 OR en interne werkverdeling Performa Workshop 11 oktober 2012 2 GITP OR en interne werkverdeling Nico Berghuis 11-10-2012 Even voorstellen >

Nadere informatie

CAO Gezondheidscentra. Kan-bepalingen Moet-bepalingen

CAO Gezondheidscentra. Kan-bepalingen Moet-bepalingen CAO Gezondheidscentra Kan-bepalingen Moet-bepalingen Medezeggenschap moet op basis van dialoog plaatsvinden en dus evenwaardig overleg behelzen. Wet- en regelgeving is slechts een vangnet Bert Visser bertvisser@oase-partners.nl

Nadere informatie

Werkoverleg in de groothandel in Levensmiddelen, Zoetwaren, Tabaksproducten en Bakkerijgrondstoffen

Werkoverleg in de groothandel in Levensmiddelen, Zoetwaren, Tabaksproducten en Bakkerijgrondstoffen Werkoverleg in de groothandel in Levensmiddelen, Zoetwaren, Tabaksproducten en Bakkerijgrondstoffen Maart 2002 INLEIDING Deze brochure is ontwikkeld door vertegenwoordigers van medewerkers en werkgevers

Nadere informatie

Onderwerpen. Achterban

Onderwerpen. Achterban Onderwerpen Achterban ACHTERBAN (1) Wij willen graag onze achterban inlichten over het besluit dat de bestuurder heeft genomen. En aangeven wat zijn mening daarover is. We zijn het namelijk niet met haar

Nadere informatie

REGELING INDIVIDUEEL KLACHTENRECHT VOOR MEDEWERKERS CAVENT

REGELING INDIVIDUEEL KLACHTENRECHT VOOR MEDEWERKERS CAVENT REGELING INDIVIDUEEL KLACHTENRECHT VOOR MEDEWERKERS CAVENT Goedgekeurd door het MT op : 25 januari 2012 Instemming verleend door de OR op : 15 februari 2012 Ingangsdatum van deze regeling : 1 mei 2012

Nadere informatie

Vakmensen. Thema. Weten. denken. doen. bij een flexibel contract WIL JE MEER ZEKERHEID IN TIJDELIJK WERK?

Vakmensen. Thema. Weten. denken. doen. bij een flexibel contract WIL JE MEER ZEKERHEID IN TIJDELIJK WERK? Vakmensen Thema Weten denken doen bij een flexibel contract WIL JE MEER ZEKERHEID IN TIJDELIJK WERK? EEN FLEXIBEL CONTRACT ZO KRIJG JE WAT JE NODIG HEBT Je start Vraag de werkgever naar de reden van het

Nadere informatie

Stap 1: Aanleiding. Hoe groot is het probleem en wat zijn de gevolgen?

Stap 1: Aanleiding. Hoe groot is het probleem en wat zijn de gevolgen? Stappenplan Om te bekijken of het vrijwilligersbeleid van de vereniging op onderdelen verbetering behoeft, helpt het om het stappenplan te doorlopen. Een vereniging begint namelijk nooit op nul, maar houdt

Nadere informatie

Aan: Arbeidsvoorwaardenadviseurs en leden van het Georganiseerd Overleg FNV Overheid, branche Decentrale Overheden Van: Bert de Haas, Yoram Bovenkerk, Xander van de Scheur Bezoekadres Houttuinlaan 3 3447

Nadere informatie

Wij streven er naar om in ieder geval een gezamenlijke inzetbrief te maken met de overige partners in het CAO-overleg.

Wij streven er naar om in ieder geval een gezamenlijke inzetbrief te maken met de overige partners in het CAO-overleg. S Aan de werkende leden werkzaam bij de Gemeenten 070-416 06 90 INTERNET www.mijnvakbond.nl E-MAIL denhaag@cnvpubliekezaak.nl AFDELING PLAATS ONS KENMERK Gemeenten Den Haag Coll.0170/JS/DD DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche..

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. Drie hoofdvragen: 1. Dragen de werktijden in de branche bij aan behoud van vitaliteit

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT COLLECTIEVE OVEREENKOMSTEN, GESCHILLEN EN KLACHTEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT COLLECTIEVE OVEREENKOMSTEN, GESCHILLEN EN KLACHTEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT COLLECTIEVE OVEREENKOMSTEN, GESCHILLEN EN KLACHTEN Goedgekeurd door het Ledenparlement op 15 juni 2018 Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op 13 juli 2018 Juli 2018 Door de klikbare

Nadere informatie

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel Maak je doel PRISMA! P: Positief P = Positief formuleren: omschrijving doel Formuleer je doel zo positief mogelijk. Het is belangrijk te formuleren wat je wél wilt. En het universum geeft je waar je om

Nadere informatie

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Pagina 1 Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Je gaat een profielwerkstuk maken. Dan is euthanasie een goed onderwerp. Het is misschien niet iets waar je dagelijks over praat of aan denkt, maar

Nadere informatie

Toezichtkader SWV PO3002

Toezichtkader SWV PO3002 Toezichtkader SWV PO3002 Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal/Moerdijk e.o. overwegende dat: aan de wettelijke opdracht om de functiescheiding tussen

Nadere informatie

Een grote minderheid (42%) van de zaterdag werkers vult in hiervoor geen toeslag te ontvangen.

Een grote minderheid (42%) van de zaterdag werkers vult in hiervoor geen toeslag te ontvangen. In de maand september heeft FNV Metaal onder leden en niet leden onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche. De vragenlijst richtte zich op diverse aspecten van werktijden;

Nadere informatie

Organisatiewijziging. Wat betekent dit voor uw personeel? 22 november 2018 / Dymphy Schuurman & Sylvia Witkamp

Organisatiewijziging. Wat betekent dit voor uw personeel? 22 november 2018 / Dymphy Schuurman & Sylvia Witkamp Organisatiewijziging Wat betekent dit voor uw personeel? 22 november 2018 / Dymphy Schuurman & Sylvia Witkamp Programma Organisatiewijziging: - rol van de ondernemingsraad - rol van de vakorganisaties

Nadere informatie

handreikingen duurzaam participatiebeleid

handreikingen duurzaam participatiebeleid keuzeruimte voor bedrijf en individu De CAO Wijzer Duurzame Participatie biedt op zes thema s handreikingen voor duurzaam participatiebeleid. De wijzer bevat voor CAO-afspraken en maakt inspirerende voorbeelden

Nadere informatie

Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag

Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag Ontslag, wat nu? Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag Informatie voor medewerkers Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie over (dreigend) ontslag.

Nadere informatie

Help, ik heb personeel

Help, ik heb personeel Help, ik heb personeel nodig! Inleiding 1 1.1 Een handboek, is dat nodig? Iedere arbeidsorganisatie heeft in mindere of meerdere mate personeel nodig. Dat gaat meestal niet vanzelf; u moet er genoeg moeite

Nadere informatie

VPW KENNISMAKING MET DE VPW. WIE KAN LID WORDEN VAN DE VPW? HOE IS DE VPW GEORGANISEERD?

VPW KENNISMAKING MET DE VPW. WIE KAN LID WORDEN VAN DE VPW? HOE IS DE VPW GEORGANISEERD? VPW MAATWERK IN MEDEZEGGENSCHAP POSITIEF, KRITISCH, ONAFHANKELIJK BELEID VAN ONDERAF W KENNISMAKING MET DE VPW. Maatschappelijke ontwikkelingen brengen veranderingen met zich mee. Ook voor ambtenaren werkzaam

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

Sociale regeling in het kader van de Reorganisatie van Schouwburg Almere. December 2011. Sociale regeling. Versie 3 d.d. december 2011 Pagina 1 van 8

Sociale regeling in het kader van de Reorganisatie van Schouwburg Almere. December 2011. Sociale regeling. Versie 3 d.d. december 2011 Pagina 1 van 8 Sociale regeling in het kader van de Reorganisatie van Schouwburg Almere. December 2011 Sociale regeling. Versie 3 d.d. december 2011 Pagina 1 van 8 Sociale regeling in het kader van de Reorganisatie van

Nadere informatie

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo Management & Organisatie Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo M&O - een nieuw vak Management en Organisatie (M&O) komt als vak niet voor in de basisvorming. In de Tweede Fase kan je M&O kiezen in

Nadere informatie

OOP-dag Ede 17 november 2015 CAO MBO. (a.bartholomeus@cnv.nl)

OOP-dag Ede 17 november 2015 CAO MBO. (a.bartholomeus@cnv.nl) OOP-dag Ede 17 november 2015 CAO MBO (a.bartholomeus@cnv.nl) CAO MBO 2014-2015 nawerking Op 1 juli 2015 cao mbo geëindigd nawerking voor alle personeelsleden in dienst op 30 juni 2015 afspraken blijven

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost Korte quiz Mag elke werknemer of alleen een specialist de RI&E uitvoeren? Moet de werkgever in geval van verzuim het advies van een bedrijfsarts

Nadere informatie

Bestuursreglement ex artikel 14 lid 2 statuten Stichting Klas op Wielen

Bestuursreglement ex artikel 14 lid 2 statuten Stichting Klas op Wielen Bestuursreglement ex artikel 14 lid 2 statuten Stichting Klas op Wielen Vastgesteld te Alkmaar, d.d. 15 juni 2011, gewijzigd d.d. 8 februari 2013 1 Definities Artikel 1 1. De Raad van Toezicht: de Raad

Nadere informatie

Taakomschrijvingen ambtelijk secretaris van medezeggenschapsorganen

Taakomschrijvingen ambtelijk secretaris van medezeggenschapsorganen Taakomschrijvingen ambtelijk secretaris van medezeggenschapsorganen De VASMO (Vereniging voor Ambtelijk Secretarissen van Medezeggenschapsorganen) heeft een 3 deling in de niveaus voor ambtelijk secretarissen

Nadere informatie

Plan: Mijn werkgever moet de CAO goed naleven (sector transport)

Plan: Mijn werkgever moet de CAO goed naleven (sector transport) Steenopdrachten Kaderopleiding gevorderd SAMENGEVAT Plan: Mijn werkgever moet de CAO goed naleven (sector transport) Bijgesteld plan: Respect krijgen van de werkgever maar zelf ook de werkgever weer respecteren.

Nadere informatie

URGERSCHAP ORGANISATIES. AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen.

URGERSCHAP ORGANISATIES. AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. URGERSCHAP - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

- Jouw plek in de organisatie

- Jouw plek in de organisatie THEORIEVRACiEN - Jouw plek in de organisatie 1 Leg in je eigen woorden uit wat er wordt bedoeld met kleinschalige kinderopvang. 2 a Als je als onderwijsassistent werkt, doe je dat samen met een docent.

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost S.Troost (2019) 1 1 Ik ben Simon Troost 17 jaar trainer medezeggenschap Technische achtergrond en A&O psycholoog Specialisatie: alles wat

Nadere informatie

Wanneer Wat Impact bedrijfsvoering. Pedagogische doelen zijn definitie van verantwoorde kinderopvang. beleid. Omschrijving concrete uitwerking

Wanneer Wat Impact bedrijfsvoering. Pedagogische doelen zijn definitie van verantwoorde kinderopvang. beleid. Omschrijving concrete uitwerking Versiedatum 12 april 2017 Dit schema wordt periodiek aangepast op basis van nieuwe informatie en ontwikkelingen. Check dus regelmatig of er een recentere versie beschikbaar is! Maatregel A Ontwikkeling

Nadere informatie

ZIN IN MEDEZEGGENSCHAP. Kandidaten gevraagd voor or en pvt

ZIN IN MEDEZEGGENSCHAP. Kandidaten gevraagd voor or en pvt ZIN IN MEDEZEGGENSCHAP Kandidaten gevraagd voor or en pvt Medezeggenschap 1, maart 2014 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 02 1.1 Or-lid, iets voor u? 02 2. WAT DOET DE OR? 03 2.1 Werkwijze 03 2.2 Besluitvorming

Nadere informatie

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg?

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg? Missie, visie en strategie Straat Consulaat Den Haag anno 2019 Wij zijn ervan overtuigd dat mensen gelijkwaardig zijn en dat alle mensen recht hebben op waardigheid, wonen, voeding, kleding, goede zorg

Nadere informatie

13. RI&E EN HET PLAN VAN AANPAK

13. RI&E EN HET PLAN VAN AANPAK 13. RI&E EN HET PLAN VAN AANPAK Om een goed arbobeleid te voeren, moet je inzicht hebben in de risico s binnen de organisatie. Pas als dat beeld compleet is, kunnen de maatregelen en oplossingen worden

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016

Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016 Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016 De LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) en de VZA (de Vereniging van Zelfstandige Apothekers), verder te noemen cao-partijen,

Nadere informatie

Stem op een kandidaat van de OV-HbR!!

Stem op een kandidaat van de OV-HbR!! Naam: Belia van den Beukel Werkzaam als: Medewerker Financiële Transacties Bij de afdeling: CFC/ Financial Accounting Verkiesbaar in Kiesgroep: 1 Ik stel mij kandidaat, omdat ik de Ondernemingsraad belangrijk

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost S.Troost (2019) 1 Wettelijk kader: basis voor invloed (1) Wet op de ondernemingsraden: tijd: 60 uur voor onderling beraad en overleg en om

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

PERSONEELS- VERTEGEN- WOORDIGING OPRICHTING EN WERKWIJZE

PERSONEELS- VERTEGEN- WOORDIGING OPRICHTING EN WERKWIJZE PERSONEELS- VERTEGEN- WOORDIGING OPRICHTING EN WERKWIJZE Medezeggenschap Nummer 1 - September 2015 PERSONEELSVERWOORDIGING (PVT) OPRICHTING EN WERKWIJZE VOORAF Werknemers die meebeslissen zijn waardevol

Nadere informatie

Waar staan de letters voor?

Waar staan de letters voor? De PDCA cirkel laat (jou) jullie sneller leren, helpt de kwaliteit continu te verbeteren en kan er ook voor zorgen dat je onderweg wijzigingen kunt aanbrengen. Waar staan de letters voor? 1. Plan : in

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS

99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS 99 OPLOSSINGEN TEGEN WERKSTRESS Er is niet één oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Daarom gaan we op zoek naar 99 oplossingen

Nadere informatie

CAO VOOR DE TECHNISCHE GROOTHANDEL

CAO VOOR DE TECHNISCHE GROOTHANDEL CAO VOOR DE TECHNISCHE GROOTHANDEL 2010-2011 TEKST VAN HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT VAN 22 JUNI 2010 ONDERGETEKENDEN: 1. de vereniging Werkgevers Technische Groothandel, gevestigd te Den Haag; 2. de vereniging

Nadere informatie

SAMEN STAAN WE STERK! Sluit je aan bij de kadergroep farmaceutische groothandel!

SAMEN STAAN WE STERK! Sluit je aan bij de kadergroep farmaceutische groothandel! SAMEN STAAN WE STERK! Sluit je aan bij de kadergroep farmaceutische groothandel! WERKEN BIJ MEDIQ EN BROCACEF, MOOI WERK! EN DAT WILLEN WE GRAAG ZO HOUDEN. Wij zijn de kadergroep farmaceutische groothandel.

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

Actief bij ABVAKABO FNV

Actief bij ABVAKABO FNV Actief op het werk Actief bij ABVAKABO FNV De vakbond op het werk ABVAKABO FNV heeft als vakbond zijn thuisbasis op de werkplek. Daarom kent de bond een lange traditie van aanwezigheid in bedrijven en

Nadere informatie

Meten = Weten Inventarisatie van leeftijdsgerelateerde personeelscijfers in uw onderneming

Meten = Weten Inventarisatie van leeftijdsgerelateerde personeelscijfers in uw onderneming Meten = Weten Inventarisatie van leeftijdsgerelateerde personeelscijfers in uw onderneming Inleiding De generatie van babyboomers gaat binnenkort met pensioen. En met hen een grote hoeveelheid vakkennis.

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Stuurgroep OOP CNV Onderwijs. 17 november 2015 EDE

Algemene Ledenvergadering Stuurgroep OOP CNV Onderwijs. 17 november 2015 EDE Algemene Ledenvergadering Stuurgroep OOP CNV Onderwijs 17 november 2015 EDE Bestuursleden stuurgroep John van den Groenendal, voorzitter Sijbout Jaasma, secretaris Tineke van Manen, penningmeester Marlinde

Nadere informatie

Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek vaardigheden

Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek vaardigheden Samenvatting Zorg en welzijn SPW handboek v Samenvatting door een scholier 1846 woorden 4 november 2007 5,9 18 keer beoordeeld Vak Zorg en welzijn Allerlei samenvattingen die ik gemaakt heb voor SPW niveau

Nadere informatie

Wet Verbetering poortwachter (WvP) uitgewerkt

Wet Verbetering poortwachter (WvP) uitgewerkt - ALGEMENE INFORMATIE- Wet Verbetering poortwachter (WvP) in het kort Dag 1 - verzuimmelding bij uw arbodienst» U meldt het verzuim bij uw arbodienst» Het verzuimbegeleidingsproces start Week 6 - probleemanalyse»

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie