Dialekt van :. "... (stad,dorp," gehucht,wijk),. (gemeente) ~ ' {prov) :...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dialekt van :. "... (stad,dorp," gehucht,wijk),. (gemeente) ~ ' {prov) :..."

Transcriptie

1 W OOR DEN BOE K V A N D E VLAAMSE D ALE K TEN ========================================================================= RJKSUNVERSTET GENT Semnare voor Vlaamse Dalektologe Blandjnberg Gent (tel: 091/ toestel 4104,4516) Vragenljst 47 januar 1989 HET SCHAAP =============================================~=========================~~ Dalekt van :. ". (stad,dorp," gehucht,wjk),. (gemeente) ~ ' {prov) ========================================================================;=== GESPROKEN DOOR OPGETEKEND DOOR : Naam : Naam : Geboorteplaats Geboortejaar :. (vroeger) beroep Geboorteplaats vader :,,. :... ""ohoorteplaat~ ~oeder :',,' ~'. '. Volledg adres en telefoonnummer,' Geboorteplaats Geboortejaar Beroep : G e 0 G. Cl) $ oe.e e $ e G, Volledg adres en telefoonnummer. 1& G Ct.,0. 0. '",.e.==========-======-== Beste medewerker, oe 0 & ---======== n deze vragenljst worden' allesn begrppen gevraagd de verband houden met het kweken van schapen.n het algemeen, net met het hoeden y.an schapen en het herdersberoep. Dezj.rhet 'voonverp van een aparte vragenljst 'de ws u desgewenst kunnen toesturen. Ze de oproep achteraan de ljst. Deze vragenljst moet denen voor een dalektwoordenboek. Wl u er dus zorg voor dragen dat u steeds woorden geeft de n uw dalekt gebrukeljk waren of zjn. Tracht de dalektuj.:tspraak zo goed mcgeljk weer te geven. Maak u echter geen zorgen als dat soms moeljk bljkt te zjn. Elke aanfudng, hoe onvolmaakt ook, s welkom. De vragenljst s opgesteld voor h~.el Oost-, West-, Frans"; en Zeeuws Vlaandèren; raak dus n~et ontmoedgd als u op bepaalde vragen net kan antwoorden. Sommge woorden kunnen n uw streek reeds lang verdwenen zjn; msschen was de zaak zelfs onbekend. U zou ons ook zeer helpen nden u ons zou wjzen op voorwerpen, handelngen of gewoonten de wj over het hoofd hebben gezen. Opmerkngen kan u altjd op een apart blad bjvoegen. Mogen wj u vragen de ljst n te vullen voor slechts één> plaats en net' voor èen hele streek? Geef dan de dorpsnaam op van v66r de gemeentefuses. U vult dus bjvoorbeeld n voor Zeveneken, gemeente Lochrste' of voor Remmel, gemeente Heuvelland. Dank bj voorbaat.

2 2. Hoe heet n uw dalekt een groep schapen ~~~d:m:~t g:~~e~f (~::c~;~d:~r~en dooreen+_. --;-~ --:-_----'-: ' Hoê noemtmen 'nu een groep bjeenhor'ende.s.çl1apen qe! net.meer gehoed woroen,maar.de n een.omhenf1e. wede lopen. 11. LCHA~NSDELEN (11. 1) 4,.,kop.(1) 18., voorborst (15) 5'. 'schouder ('2),, 6 Rug (3) 7. Bek (4 ) f9. e11eb'oog (16) 21. voorkne (:ta),. 20~ onderarm ( 17) 22. pjp (19) 9. neuskom (6) 23. Kootgewrcht (20),.'.' ". 10. voorhoofd (7 ). 24. klauw (21) 11. oog (8) 25. buk (22) 12. oor,(9) 26. flank ( 23) 13. lendenen (10) 27. hongergroef (24) ".\. 14. krus (11) 28. schenkel, àchterbeen (25) 15. Staart (12). 29. schenkel, 16 wam ( 13) voorbeen (26) 17. boeggewrcht (14) 30. spronggewrcht. (27) ; 31.' hel of hak (28) Hoe noemt men verder n uw dalekt 32. : de hoornen van \:.'ên schaap 33. één hoorn van een schaap 34. de uer vaneen schaap 35. elk van de twee utsteeksels van de uer, waaraan het la~ ~ugt? 36. elk van de ver ledematen van een schaap?

3 37. een voorste ledemaat? ja. ~en achterste ledemaat? 39" de tanden de bj de geboorte aanwezg zjn en da&=~a utvallen? 40. de bljvende tanden? 410 het volledge bljvende gebt, bestaand~ ut acht, snjtanden en verentwntg }~.JE~ zc~n? --_.:=.:::-::::.:=:::~ de ke,z,en of maaltanden, de gebrukt worden bj het herkauwen? 43. ~~n'~~rv~l h de staart van een schaap? ; --"--, ~ '-'---, 111. FAS, SOORT en HERKOMST Hoe heeje, l}4, G'eh g"ro(jt:: schaap met een wtte vacht en een wtte kop ~ 45. een kle:ln schaap met een wtte vacht en een wtte kop? L1'6~' een~chaa1j van het ras met brune vacht? J 7' > é'en schaap van het ras met zwarte vacht? tjs. 'èe'n sclwap va'1 het ras met bonte vacht? j --{ 49.-een schaäp van h~t ras met zwae kop en poten en voor het overge een wtte vacht? 50. een schaap met fjne: ste~k gekroesde wol; dat a.a c veel n Australë gehouden wordt. 51. een schaap met een gedrongen gestalte, een z,,;'arte kop en kort:e Z'Vmrte poten, een kufjel en korte wol? ' 52. Gen schaap me t vlekken op de kop? 53. een schaap met vlekken op de kop, de poten en elders n de vacht? ", 54. Kent u nog andere rassen of soorten n uw streek? Hoe zen ze erut? Wat s hun benamng?,

4 55. Hoe heet een schaap dat vooral goed s voor de melkprodukte? 56. een schaap dat vooral goed s voor de wolprcd\lkte? 57. een schaap dat vooral goed s voor (e vleesproduk-te? 58. een sché.ap van gemengd ras? 59. schapen laten bevruchten door (~\;:;n ram van een andere soort? een schaap waarmee gefokt vvvju? 6l- een schaap dat bestemd s voor de slacht en daartoe vetgemest wordt? 62. een schaap dat goed s van bouvl en andere goede kwalteten heeft? 63. een schaap van mnder goede kwaltet? V. NAAR GESLACHT en/of LEEFTJD Hoe noemt u : 64. een vrouweljk schaap n het: algemeen? 65. een manneljk schaap n het algemeen??-t- 66. het jong van een schaap n het algemeen 67. een eng geboren schaap? 68. twee lammeren tegeljk ge,boren? 69. dre lammeren tegeljk geboren? 70. een jong manneljk schaap tot ongeveer een jaar oud '!(l,, ",;{~,- ~W;'f ~~';';;*r ' f Jr-,.l,,""-; j 71. een jong vrouweljk schaap tot ongeveer een jaar oud? 72. een lam dat. nog zugt? 73. een lam dat met Pasen, als het ongeveer ten weken oud s, geslacht wordt? 74. een jong ~ch~apvan é~n jaar oud? 75. een jong schaap dat een keer geschoren s en één paar vaste snjtanden heeft; het s ~;an van 12 tot 18 maanden oue'!? 76. een schaap dat twee keer geschoren s en twee paar vaste snjtanden heeft; het s dan van 18 tot 24 maanden oud?

5 een schaap dat dre keer geschoren s en dre paar vaste snjtanden heeft, het s dan van 27 tot 33 maanden oud. 78. een schaap dat ver keer geschoren s en ver paar vaste snjtanden heeft; het s è.an van 36 tot 45 maanden oud, en heeft alle vaste tanden? Îf Hoe zegt men: het schaap heeft al zjn bljvende tanden? 80. Hoe noemt men een volwassen schaap? v. EGENSCHAPPEN Hoe heet n uw dalekt 81. het gebrek van een schaap waarbj de onderkaak korter s dan de bovenkaa~. Daardoor kan het schaap geen kort gras eten en bljft het mager? 82. een schaap met zulk een gebrek?!.--~ t--~ _._.._ het gebrek van een schaap waarbj de! bovenkaak korter s dan de onderkaak?._ _._------! , ,-----_._ eg1 schaar) met zulk \aen gebrek? 85. een schaap dat mank loopt? 86. een schaap dat naarstg gras z08kt en flnk el'-jt? 87. een kwaadaardg schaap dat genegd s met de horens te stoten? ----l :-~.' ~ _ _. V. VERRCHTNGEN en GEDRAG Hoe heet n uw dalekt : 88. het maken van het voor volwassen schapen kenmerkbnde gelud? 89. het maken van het voor lammeren kenmerkehde gelud? 90. voedsel zoeken en opnemen? 91. het n de voormaag gedeelteljk verteerde voedsel opneuw kauwen? 92. het mengsel van speeksel en gras dat ontstaat bj het herkauwen? 930 een schaap dat bj het herkauwen groen vocht ut de bek laat lopen?....c-_..._._.._.

6 6 ' 94. met ûe horens stoten? 95. zjn water lozen; urneren? 96. de urne 97.vaste utwerr-selen laten valen, zch ontlasten? 98. de vaste utwerpselen van een s6haap? 99. één balletje stront of drek van een schaap? 100. het dartel rondsprngen van lammeren? lal. het heen en weer bewegen van het staartje, gezegd van het lam? 102. zch lggend over de rug heen en weer draaen? V. BEHANDELNG EN VERZORGNG Scheen -- Hoe heet n uw dalekt 103. het afknppen van de wol? 104. de persoon de het scheren van schapen als beroep heeft? 105. het handwerktug met een veer aan de handvatten om schapen te scheren? (l1. 105) 106. een met de hand bewogen tondeuse om schapen te scheren? (ll. 106) 107. een motorsch aangeû~even tondeuse om schapen te scheren? 108. de wol, als de nog op een ongeschoren schaap zt? 109. de afgeschoren, samenhangende wol van een schaap?!' de vette stof n ruwe wol? 111. zwartbrun gekruld bont van ongeboren latllueren? 112. de wol van een ~chaap van 1 jaar oud, dat dus voor de eers~e keer geschoren wordt71 ". : :

7 ,,_.,4~ '4' 4., 113. de wol de verwjderu wordt van de hud van een geslacht schaap? 114. het wassen van de schapen voor-~~ ; t-' scheren? de waterbak of kup waarn de schapen,,: dan g:ewê1'sseh Horden? ---~--'--_._--"---'7""7-" 116. het wegknppen van de v~lewol aan de buk en het achterste van de schapen, 119. de ngekorte staat van een schaap? l schapen na het de 117. :::rv:::è::::::::an s_c_h_e_r_e_n_o_m l_o_n_g_o_n_t_s_t_e_k_j._ n_g_l-_~e_v_o_o_r_k_o_m_,_e_n_? --_..,-- _ 118. het korter maken van de sta2rt n t al-' gen e~ll;,? 120. het korter maken van de staart door de af te wrngen op een staartwervel. Dt kan alleen bj jonge schapen? 121. het korter maken van de staart met een spannend touw of een gummrng? ~r de gummrng de daarvoor gebrukt wordt? ;. -.' 123. het korter maken van de staart met een mes? 124. het korter maken van de staart met een tang? het nkorten van de klauwen van een schaa)?? 126. het mes dat daarvoor gebrukt wordt? 127. de tang of schaar de daarvoor gebrukt wordt? 128. met de hand en utgestrekte vngertoppen over het schaap gaan om vast te stellen of het.n goede staat ver.k ~ert? 129. melk ut de tepels van de schape-'uer drukken?, 130. een lederen band om de hals van een schaap?.-_---_ '- --_. '-. -_.~-'---'--.-._--_ een houten halsband van een schaap? 132. het kopstel dat bestaat ut een rem rondom de neus, een rem of touw achter de oren en een touw of band om te geleden? (ll.132)

8 8. Beste medewerker, Bj de vorge vragenljst hebben we gevraagd of u beroep van schaapherder utoefent of utgeoefend heeft. emand kent de het nden u daaop reeds geantwoord heeft onze beste dank. Voor we dt nog net mocht gedaan hebben, herhalen we onze vraag "l a) of u de ljst over schaapherder wenst te ontvangen o ja o neen b) het adres van de schaaphe~der t; '. '.:.~.:.'

=============~==========~~=============~===================='=== ====== .============~====================================;=== ==================

=============~==========~~=============~===================='=== ====== .============~====================================;=== ================== W OOR DEN BOE K V A N D E V L A A N S E D ALE K TEN =============~==========~~=============~===================='=== ====== RJKSUNVERSTET GENT Seminari.e voor Vlaamse Dialektologie Bla.ndijnberg 2 '9000

Nadere informatie

. ft. Beroep : e

. ft. Beroep : e W OOR DEN BOE K V A N D E V L A A 1'1 S E D. I ALE K TEN ======================================================================== ~IJKSUNlVERSITEITGENT Seminarie voor Vlaamse Dialektologie'' ihandijnberg

Nadere informatie

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR :

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR : W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 161 Vakgroep Nederlandse Taalkunde MEI 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent NAVRAAGLIJST SCHAAP EN GEIT Dialect van

Nadere informatie

.'. Naam ~ Geboorteplaats

.'. Naam ~ Geboorteplaats W OOR D.E,N BOE K V A N D E V L A A 11 S E D ALE. K TEN ======================================================================== RJKSUNVERSTET GEl'JT Semnare voor...vlaamse ''Oalektologe Blandjnberg 2

Nadere informatie

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN KOP LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN Algemeen Kop dient wat betreft grootte en uitstraling overeen te komen met de rest van het dier in zijn algemeenheid. Ooi -fijn en regelmatige kop

Nadere informatie

Geboo.rtejaar. Có Cl Cl Cl 1)'''.' 0. Beroep 0 Cl #I Cl Cl 0 *'

Geboo.rtejaar. Có Cl Cl Cl 1)'''.' 0. Beroep 0 Cl #I Cl Cl 0 *' . f " WOOR DEN BOE K VAN D E VLAAV[SE D ALE K TEN. ----------------------------~------------------------- -------------------- Rjksunverstet Gent. Semnare voor Nederlandse Taalkunde en Vlaamse Dalektologe

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ===================================================== UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 64 Vakgroep Nederlandse Taalkunde december 1994 Blandijnberg 2 9000 Gent HUISDIEREN

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 119 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

RC KERRY-HILL BELGIE.

RC KERRY-HILL BELGIE. RC KERRY-HILL BELGIE. GESCHIEDENIS. Golvende groene heuvels in Wales, vlakbij het plaatsje Kerry in de buurt van Newtown, Montgomeryshire, zijn deze "Hills of Kerry" bezaait met opvallende schapen, wit

Nadere informatie

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw Opleidingsdag Bleu du Maine 22 juli 2014 Historiek en Oorsprong Bleu du Maine Het Bleu du Maine schaap is van Franse oorsprong, meer bepaald

Nadere informatie

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :...

De ezel. Ezels worden gehouden als :... Van ezelinnenmelk maakt men :... De ezel Dit weet ik over mijn dier Het mannetje: Een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie noemt men een. Een kruising tussen een paardenhengst en een ezelin noemt men een Er zijn 3 zichtbare

Nadere informatie

aantallen in van de prooiresten gewicht min of meer mogelijk, doch als de gebitsmaten van een groot aantal gevangen dat de gewichtsfaktor

aantallen in van de prooiresten gewicht min of meer mogelijk, doch als de gebitsmaten van een groot aantal gevangen dat de gewichtsfaktor 39 Verwerk ng van voedselgegevens bjulenen stootvogels (het gebruk van prooeenheden en/of aantallen n voedseltabellen). Onlangs s zowel n De Peper als n De Fts een artkel verschenen van de hand van F.J.

Nadere informatie

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein

Op bezoek bij de schaapskudde. op landgoed Zuylestein Op bezoek bij de schaapskudde op landgoed Zuylestein Grebbeveld Schapen &zo Welkom bij de schapen van de Grebbeveld Schapen &zo, van herder Clemens Oude Groeniger en zijn vrouw Marjel Neefjes. Zij begrazen

Nadere informatie

PER. Zowerkthet Kies de work-out die bij je figuur past. Doe elke oefening gedurende. Uit onderzoek bliilc dat het J^^

PER. Zowerkthet Kies de work-out die bij je figuur past. Doe elke oefening gedurende. Uit onderzoek bliilc dat het J^^ LOVE Snel n shape PER ELS Ljkt jouw fguur op een appel, peer, potlood of zandloper? Kes de work-out de past bj jouw lchaamsvormen en je zull zen: je slhouet wordt nóg gestroomljnder. \ Zou je wel een strakker

Nadere informatie

Combinatoriek groep 2

Combinatoriek groep 2 Combatore groep Mx: ducte, ladeprcpe, bomaalcoëffcëte, paaseereprcpe Tragsweeed ovember 015 Theore De opgave deze hadout hebbe allemaal wat te mae met éé of meer va oderstaade oderwerpe Belagrj bj het

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

7. Behandeling van communicatie en mondmotoriek

7. Behandeling van communicatie en mondmotoriek 7. Behandelng van communcate en mondmotorek 7.2. Slkstoornssen 7.2.3 Wat s de meerwaarde van enterale voedng (va PEG-sonde) ten opzcht van orale voedng bj knderen met CP met slkstoornssen wat betreft voedngstoestand,

Nadere informatie

BRUSSELS GRIFFONNETJE (Griffon Bruxellois) BELGISCH GRIFFONNETJE (Griffon Belge)

BRUSSELS GRIFFONNETJE (Griffon Bruxellois) BELGISCH GRIFFONNETJE (Griffon Belge) 1 KONINKLIJKE KYNOLOGISCHE UNIE SINT-HUBERTUS A. Giraudlaan, 98, 1030 Brussel. Stichtend lid van de Fédération Cynologique Internationale F.C.I. - Standaard Nr. 80 / 05.05.2003 / Nederlands BRUSSELS GRIFFONNETJE

Nadere informatie

Waardeoverdracht. Uw opgebouwde pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder

Waardeoverdracht. Uw opgebouwde pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder Waardeoverdracht Uw opgebouwde pensoen meenemen naar uw neuwe pensoenutvoerder In deze brochure 3 4 5 6 Gefelcteerd! Een neuwe baan Wel of net kezen voor waardeoverdracht? Vergeljk de regelngen Hoe waardevast

Nadere informatie

Clock Radio AR180D GB 2 NL 12 FR 23 ES 34 DE 45 EL 55

Clock Radio AR180D GB 2 NL 12 FR 23 ES 34 DE 45 EL 55 Clock Rado AR180D User manual Gebruksaanwjzng Manuel de l utlsateur Manual de nstruccones Gebrauchsanletung Οδηγίες χρήσεως GB 2 NL 12 FR 23 ES 34 DE 45 EL 55 Inhoudsopgave 1. Velghed... 13 1.1 Beoogd

Nadere informatie

De blauwe kleur is eigenlijk een menging van zwarte met witte wol. Geen enkel dier is hetzelfde.

De blauwe kleur is eigenlijk een menging van zwarte met witte wol. Geen enkel dier is hetzelfde. Blauwe Texelaars Kleur Strikt genomen zijn er in de Texelaar fokkerij de volgende kleurslagen te vinden. Witte schapen, Blauwe Texelaar, Dassenkop Texelaars en Zwarte Texelaars. De fokkerij gaat van dominante

Nadere informatie

lus+ De klachtencommissie en de rol van de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen

lus+ De klachtencommissie en de rol van de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen De klachtencommsse en de rol van de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen Op het moment dat emand te maken krjgt met ongewenst gedrag zjn er verschllende mogeljkheden om dat ongewenst gedrag te stoppen.

Nadere informatie

Clockradio/CD-player

Clockradio/CD-player Clockrado/CD-player ARC120 User manual Gebruksaanwjzng Manuel de l utlsateur Manual de nstruccones Gebrauchsanletung Οδηγίες χρήσεως GB 2 NL 15 FR 29 ES 43 DE 57 EL 71 Inhoudsopgave 1. Velghed... 16 1.1

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kansen

Heerhugowaard Stad van kansen Heerhugowaard Stad van kansen Bestuursdenst I adves aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW 13-0415 Sector/afd.: SO/OV Portefeullehouder: S. Bnnendjk Casenr.: Cbb130383 Steller/tst.: E. Brujns Agenda:

Nadere informatie

Relaxte Kat. Materiaal. Gebruikte afkortingen. Haaknaald 6mm Garen in grijs, wit en roze Zwart borduurgaren Roze Vilt Textiellijm Stopnaald Vulling

Relaxte Kat. Materiaal. Gebruikte afkortingen. Haaknaald 6mm Garen in grijs, wit en roze Zwart borduurgaren Roze Vilt Textiellijm Stopnaald Vulling Relaxte Kat Materiaal Haaknaald 6mm Garen in grijs, wit en roze Zwart borduurgaren Roze Vilt Textiellijm Stopnaald Vulling Gebruikte afkortingen L= Losse V= Vaste Hoofd Start met grijs, maak een magische

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding In deze handledng leest u hoe u de Ggaset PCI Card 54 op uw PC aanslut en een verbndng met een access pont tot stand brengt. Gedetalleerde nformate vndt u n de gebruksaanwjzng n elektronsche vorm op de

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord Toiletteren van paarden De voorbereiding Het toiletteren van het hoofd Het toiletteren van de hals

Inhoudsopgave Voorwoord Toiletteren van paarden De voorbereiding Het toiletteren van het hoofd Het toiletteren van de hals INHO U DS OP G AVE Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Toiletteren van paarden... 4 Het exterieur... 4... 4 De voorbereiding... 6 Goed voorbereiden!... 6 Het vastzetten van je paard... 6 De paardenknoop: stap

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-==============================

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-============================== WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-============================== UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 091264.40.79 of 264.40.81) Vragenlijst 67

Nadere informatie

Op pad! Ontdek onze 5 wandelroutes. Sprok kels. Opening. Met. 09 Parkbos nieuws Herfst - Winter 14. p03. p07. p08. wandelkaart Kijk snel binnenin

Op pad! Ontdek onze 5 wandelroutes. Sprok kels. Opening. Met. 09 Parkbos nieuws Herfst - Winter 14. p03. p07. p08. wandelkaart Kijk snel binnenin 09 Parkbos neuws Herfst - Wnter 14 1 Met wandelkaart Kjk snel bnnenn Op pad! Ontdek onze 5 wandelroutes Sprok kels Openng 28 september p03 p07 p08 voorwoord Beste lezers, Gert Arjs Jan Brers Gouverneur

Nadere informatie

Opmeten van de hond en analyseren van de omtrekken voor de overall. 1. Ruglengte wordt gemeten vanaf de schoft tot de staart aanzet, terwijl de hond

Opmeten van de hond en analyseren van de omtrekken voor de overall. 1. Ruglengte wordt gemeten vanaf de schoft tot de staart aanzet, terwijl de hond Opmeten van de hond en analyseren van de omtrekken voor de overall. 1. Ruglengte wordt gemeten vanaf de schoft tot de staart aanzet, terwijl de hond in een normale positie staat. (dus niet meten vanaf

Nadere informatie

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen

Schapen. Inhoud. Benamingen. Geschiedenis. Benamingen Schapen Inhoud Benamingen Geschiedenis Raskenmerken Lammeren Ziektes Verzorging Omgeving Schapen scheren Wist-je-dat weetjes Benamingen Ooi = vrouwtje Ram = mannetje Lam = schaap t/m 1 jr. Hamel = gecastreerde

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Laplandse Herder en Laplandse Vallhund Oorsprong: Finland Gehouden als: Gezelschapshond Grootte: Reuen ong. 51 cm en teven ong. 46 cm Gewicht: 27-30 kg Kleur: Zwart, zwart/wit en black and

Nadere informatie

Rassen Het rund. Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus

Rassen Het rund. Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus Rassen Het rund Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus Een Angus heeft een gladde egaal zwarte vacht. Het is een enorme stier en komen

Nadere informatie

RASSPECIAL: DE BASSET FAUVE DE BRETAGNE

RASSPECIAL: DE BASSET FAUVE DE BRETAGNE RASSPECIAL: DE BASSET FAUVE DE BRETAGNE HERKOMST: De Basset Fauve de Bretagne is een kleine levendige meutehond afkomstig uit Bretagne in Frankrijk. Hij werd korter gefokt dan andere Bassets omdat hij

Nadere informatie

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt.

over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. over DE KOE Een koe heeft grote oren die in alle richtingen kunnen draaien. Zo horen ze goed als er gevaar dreigt. Een koe kan uitstekend ruiken. Als het voer een beetje stinkt, laat zij het liggen. Wat

Nadere informatie

Combinatoriek groep 2

Combinatoriek groep 2 Combatorek groep Tragsweeked ovember 013 Theore De opgave deze hadout hebbe allemaal wat te make met éé of meer va oderstaade oderwerpe Belagrjk bj het make va opgave s om et allee de theore de je ket

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Ras: Spinone Italiano Andere naam: Spinone Oorsprong: Italië Gehouden als: Jacht en gezelschapshond Grootte: Reuen6o-70 cm en teven 58-65 cm Gewicht: Reuen 32-37 kg en 28-32 kg Kleur: Wit, wit/oranje en

Nadere informatie

lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek

lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek lesbrief bij het bezoek aan de schaapskudde De Drifters te Sneek Eva Brouwer, Sneek, Mei 2011 www.dedrifters.nl Het schaap, van top tot teen Afhankelijk van het ras is het schaap zo n 50 tot 70 cm hoog

Nadere informatie

w 73 »EFSTATIŒN VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, te NAALDWIJK. Verslag andijvierassenproef onder staand glas,

w 73 »EFSTATIŒN VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, te NAALDWIJK. Verslag andijvierassenproef onder staand glas, cb Bblotheek Proefstaton Naaldwjk 06 w 73»EFSTATIŒN VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, te NAALDWIJK. Verslag andjverassenproef onder staand glas,956-957. door : W.P.van Wnden Naaldwjk,958. Proefstaton

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

Rare jongens, die koeien? Enkele eigenaardigheden van de koe.

Rare jongens, die koeien? Enkele eigenaardigheden van de koe. L E E S T E K S T Foto: VLAM Rare jongens, die koeien? Enkele eigenaardighen van koe. Je hoort soms wel eens zeggen: Lompe koe! Maar heb je al eens gemerkt hoe lenig een koe is? Van zo n log dier zou je

Nadere informatie

Onderzoeksmethoden en techieken I

Onderzoeksmethoden en techieken I Naam:... Voornaam:... Studejaar en -rchtng:... MEERKEUZEVRAGEN Onderzoeksmethoden en techeken I Examen september 2000 KLAD: omcrkel op het opgaven formuler telkens HET BESTE antwoord, er s telkens 1 best

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op lamsvlees

Een nieuwe kijk op lamsvlees Een nieuwe kijk op lamsvlees Schapen horen tot de oudste huisdieren van de mens. Ze moeten tenminste zo n 8000 jaar geleden voor het eerst getemd en gefokt zijn door in Centraal-Azië rondtrekkende nomaden.

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ

Nadere informatie

Beroepsregistratie en vooraanmelden voor beroepsregistratie. in de jeugdhulp en jeugdbescherming

Beroepsregistratie en vooraanmelden voor beroepsregistratie. in de jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregstrate en vooraanmelden voor beroepsregstrate n de jeugdhulp en jeugdbeschermng Inhoudsopgave Werk jj n de jeugdhulp of jeugdbeschermng? Bjvoorbeeld n de ggz? Ben je socaal werker? Of begeled

Nadere informatie

i i Datzelfde aggregaat in een vorig jaar 0 stellen we voor door

i i Datzelfde aggregaat in een vorig jaar 0 stellen we voor door Bjlage 20A Groefactoren en ndces In deze bjlage gaan we deer n o enkele veelgebrukte rjs- en hoeveelhedsndces We belchten ook de kookrachtsartetswsselkoers, de toelaat om aggregaten tussen landen te vergeljken

Nadere informatie

Toepassing: Codes. Hoofdstuk 3

Toepassing: Codes. Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 3 Toepassng: Codes Als toepassng van vectorrumten over endge lchamen kjken we naar foutenverbeterende codes. We benutten slechts elementare kenns van vectorrumten, en van de volgende functe.

Nadere informatie

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden.

De mens begon paarden te temmen rond 3000 voor Christus, en werden op grote schaal gebruikt voor diverse werkzaamheden. Naam: PAARDEN Het paard is een zoogdier en kan men in bijna alle delen van de wereld terugvinden. Een prachtig dier wat de wetenschappelijke naam '' Equus Caballus '' mee heeft gekregen. Paarden worden

Nadere informatie

Onderhoudsrichtlijnen

Onderhoudsrichtlijnen 1JB11OO1.",J~J1J1.' SA NT-GOSA N GLASS COMFORT Onderhoudsrchtljnen Profcat _--t*- WAT U heeft een beglazng gekozen van San-Goban. S DUBBELE BEGLAZNG? Dubbele beglazng SGGCLMALT / SGGCLMAPLUSbestaat ut

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in overig deel Nieuw-Vennep. Portefeuilehouder S. Bak, drs. Th.L.N.

Nota van B&W. onderwerp Uitrol gemeentelijk hondenbeleid in overig deel Nieuw-Vennep. Portefeuilehouder S. Bak, drs. Th.L.N. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Utrol gemeenteljk hondenbeled n overg deel Neuw-Vennep Portefeulehouder S. Bak, drs. Th.L.N. Weterngs ollegevergaderng 5 november 20 3 nlchtngen A. Monster

Nadere informatie

~~i~il' 1025 VS Amsterdam. Geacht bestuur,

~~i~il' 1025 VS Amsterdam. Geacht bestuur, / - Mr. W. Nass Vrjstraat 2a Postbus 420 5600 AK Endhoven Tel 040-2445701 Fax 040-2456438 Advocatenkantoor Mr. W. Nass Het bestuur van de BOA. e-mal Neuwe Purrnerweg 12 na~kanooma.n 1025 VS Amsterdam nternet

Nadere informatie

Uitgeest 28 Mei 2013. Geachte Voorzitter en Commissieleden

Uitgeest 28 Mei 2013. Geachte Voorzitter en Commissieleden Utgeest 28 Me 203 Geachte Voorztter en Commsseleden Vanwege neuwe ontwkkelngen n verband met het verwjderen van de scootmobelen ut het atrum van De Slmp wl k dt n de GGZ-vergaderng nogmaals onder uw aandacht

Nadere informatie

10 zijn ingesloten binnen, het gesloten koelsysteem. Indien evenwel

10 zijn ingesloten binnen, het gesloten koelsysteem. Indien evenwel OCTROOIRAAD / NEDERLAND Ter nzage gelegde Octrooaanvrage Nr. 7 3 1 3 1 8 1 Int. CL, G 21 f 9/00. Indeflngsdatum: 25 septmeber 1973» Datum van ternzageleggng: aprl 1974. 15 uur 45 mn» De herna volgende

Nadere informatie

1 Dag! pagina 8 15 begroetingen; kennismaken; 2 Hoe gaat het? pagina 16 25 hoe het met iemand gaat; kennismaken;

1 Dag! pagina 8 15 begroetingen; kennismaken; 2 Hoe gaat het? pagina 16 25 hoe het met iemand gaat; kennismaken; 1 Dag! pagna 8 15 begroetngen; kennsmaken; enkele natonalteten; het alfabet; namen van Europese landen Les Thema s 2 Hoe gaat het? pagna 16 25 hoe het met emand gaat; kennsmaken; formeel/nformeel taalgebruk;

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud Het konijn 1. Bos en duin 2. Het hol 3. Keutels 4. Gevaar 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje Pluskaarten Bronnen en foto s Het konijn Het konijn inhoud. Bos en duin 3. Het hol 5 3. Keutels 6 4. Gevaar 7 5. Een huisdier 6. Rassen 7. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6 Colofon en voorwaarden 7 Het konijn Een konijn is

Nadere informatie

innerhousing by innerarchitecture for TBI-WOONlab gevels voor lekkereigenwoonhuis

innerhousing by innerarchitecture for TBI-WOONlab gevels voor lekkereigenwoonhuis nnerhousng by nnerarchtecture for TBI-WOONlab gevels voor lekkereigenwoonhus 0 10 25 nnerhousng by nnerarchtecture Mensen wllen een buurt waar ze prettg kunnen wonen. Een buurt waarn een rjk woongevoel

Nadere informatie

D-light light alarm ARW100

D-light light alarm ARW100 D-lght lght alarm ARW100 User manual Gebruksaanwjzng Manuel de l utlsateur Manual de nstruccones Gebrauchsanletung Οδηγίες χρήσεως Brugsanvsnng GB 2 NL 14 FR 27 ES 40 DE 52 EL 65 DA 78 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit

1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit Als je deze lessen hebt geoefend ben je in staat om de dieren beschreven in deze lessencyclus

Nadere informatie

Wij hebben uw aanvraag geregistreerd onder nummer Z-HZ_WABO informeren wij u over de volledigheid en de gevolgen daarvan.

Wij hebben uw aanvraag geregistreerd onder nummer Z-HZ_WABO informeren wij u over de volledigheid en de gevolgen daarvan. j " r~ o Rjkswaterstaat Zeeland Projectbureau _Zeewerngen Postbus 1000 4330 ZW MDDELBURG uw bref: 3 februar 20 ons kenmerk:.f 1012 datum: Hof van Tholen 2 4691 DZ Tholen Postbus.51. 4690 AB Tholen telefoon:

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 126 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 121 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 3 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 165 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent Navraaglijst school Dialect van

Nadere informatie

Lagotto Romagnolo. Trimmen

Lagotto Romagnolo. Trimmen Lagotto Romagnolo Trimmen Copyrights Dit is een uitgave van Katrien van Gemert Niets mag zonder schriftelijke toestemming worden vermenigvuldigd. 2 Wat zegt de standaard? Een dikke krulvacht met een wollige

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

VOOR EEN GOED RESULTAAT IS HET ABSOLUUT NOODZAKELIJK DEZE LEGINSTRUCTRIES NAUWKEURIG TE VOLGEN.

VOOR EEN GOED RESULTAAT IS HET ABSOLUUT NOODZAKELIJK DEZE LEGINSTRUCTRIES NAUWKEURIG TE VOLGEN. VOOR EEN GOED RESULTAAT IS HET ABSOLUUT NOODZAKELIJK DEZE LEGINSTRUCTRIES NAUWKEURIG TE VOLGEN. - 8h -% RH www.quck-step.com www.quck-step.com Cement

Nadere informatie

Combinatoriek-mix groep 2

Combinatoriek-mix groep 2 Combatore-mx groep Tragsweeed, ovember 0 Theore De opgave deze hadout hebbe allemaal wat te mae met éé of meer va oderstaade oderwerpe Belagrj bj het mae va opgave s om et allee de theore de je et goed

Nadere informatie

Tekst gekleurd in roze = opmerkingen/bedenkingen van de vertaler (niet uit het originele patroon)

Tekst gekleurd in roze = opmerkingen/bedenkingen van de vertaler (niet uit het originele patroon) 1/13 KNABBEL & BABBEL Irka! (Irene Kiss) Vertaling Charami.com VRIJWARINGSCLAUSULE PATROON Dit patroon, inclusief alle foto s, behoort toe aan Irka!, ook bekend als Irene Kiss (http://irkachan.blogspot.com).

Nadere informatie

...~ ~ ~ " ~. ~ ti. _e_r_e_ " o "0' ~,. 11.

...~ ~ ~  ~. ~ ti. _e_r_e_  o 0' ~,. 11. WOORDENBOEK VAN DE V~AAMSE DALEKTEN =================================================================== RJKSUNVERSTET Gent Semnare voor Vl,aamse Dalektologe Blandjnberg'2 9000 GENT vragenljst 35 jun 1983

Nadere informatie

MRT/RT MKT/KT. Wormwielreductoren. www.triston.nl

MRT/RT MKT/KT. Wormwielreductoren. www.triston.nl MRT/RT MKT/KT Wormwelreductoren www.trston.nl Het s tjd voor Trston! Natuurljk wlt u dat uw producteproces soepel verloopt. Trston helpt. Want met de wormwelreductoren van Trston kest u voor langdurge

Nadere informatie

Bambi. foto MOEILIJKHEIDSGRAAD MAAT DIT HEB JE NODIG GEBRUIKTE STEKEN STEKENVERHOUDING ZO MAAK JE HET. Kop. Sterk gevorderd / fort avancé.

Bambi. foto MOEILIJKHEIDSGRAAD MAAT DIT HEB JE NODIG GEBRUIKTE STEKEN STEKENVERHOUDING ZO MAAK JE HET. Kop. Sterk gevorderd / fort avancé. Bambi foto MOEILIJKHEIDSGRAAD Sterk gevorderd / fort avancé MAAT 30 cm DIT HEB JE NODIG Catania originales 50 gram wit 50 gram oudroze 100 gram okergeel of roestoranje 50 gram donderbruin of zwart Haaknaald

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800013-1-617b Schapen - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 32 tot en met 48.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Apex Dynamcs bv Churchlllaan 101 NL-5705 BK Helmond The Netherlands Tel. : +31 (0)492 509 995 Fax : +31 (0)492 509 997 E-mal : sales@apexdyna.nl Internet : www.apexdyna.nl Gebrukershandledng Planetare

Nadere informatie

ALCOHOLKENNIS DOORGESPEELD

ALCOHOLKENNIS DOORGESPEELD Al cohol kenn s door gespeel d Eval uat eal cohol voor l cht ng doorpeer sopf est val s ALCOHOLKENNIS DOORGESPEELD Evaluate alcoholvoorlchtng door peers op festvals December 2005 INTRAVAL Gronngen-Rotterdam

Nadere informatie

Websites beoordeel je zo!

Websites beoordeel je zo! Webstes beoordeel je zo! Iedereen kan van alles op nternet zetten. Je kunt dus net zomaar alle nformate de je tegenkomt geloven. Hoe weet je of een webste goede nformate geeft en dus betrouwbaar s? Dat

Nadere informatie

NEDERLANDSE BLANKE LEGERWAPENS 1830-1914. model-aanduiding had. Ook de juiste data van invoering ontbreken,

NEDERLANDSE BLANKE LEGERWAPENS 1830-1914. model-aanduiding had. Ook de juiste data van invoering ontbreken, NEDERLANDSE BLANKE LEGERWAPENS 1830-1914 n het artkel van J. D. Jansen (De Wapenverzamelaar 1966) werden reeds de modelwapens beschreven de n plm. 1830 n gebruk waren. We wllen nu trachten de jongere geschedens

Nadere informatie

Als u wilt kiezen tussen een reu en een teef kan deze informatie u misschien helpen.

Als u wilt kiezen tussen een reu en een teef kan deze informatie u misschien helpen. Waarom een Schapendoes? Een Schapendoes is een vriendelijke vrolijke, spontane, op mensen gerichte familiehond. Je doet ze geen groter plezier dan dat ze de hele tijd bij je in de buurt mogen zijn. Wij

Nadere informatie

k-,ffitffi; t? startmet:ro ï5'= -t. lieídes r '*Fi 'rf L inlllaínderen ft* *o lllooit gezien ^#i s.ilí VOOR EEN AVONDJE MET

k-,ffitffi; t? startmet:ro ï5'= -t. lieídes r '*Fi 'rf L inlllaínderen ft* *o lllooit gezien ^#i s.ilí VOOR EEN AVONDJE MET #a startmetro ï5'= k-,fftff t? leídes r -t. - -o EO -o n -{ 'rf - '*F ft* *o llloot gezen ^# s.lí 7 L nlllaínderen VOOR EEN AVONDJE MET M et.,$ Élss ff rl m,rtkerfl's en umneff'w,mrtffe@g naar de hudklnek

Nadere informatie

WERKDOCUMENT. HERINDELING VAN DE WERKPLAATS TE KETELHAVEN door de Sectie ~udheidkundi~ Bodemonderzoek Abw Ketelhaven; augustus

WERKDOCUMENT. HERINDELING VAN DE WERKPLAATS TE KETELHAVEN door de Sectie ~udheidkundi~ Bodemonderzoek Abw Ketelhaven; augustus WERKDOCUMENT HERNDELNG VAN DE WERKPLAATS TE KETELHAVEN door de Secte ~udhedkund~ Bodemonderzoek 1977-190 Abw Ketelhaven; augustus ' DENST V O O R DE JSSELMEERPOLDERS 9797 S M E D N G H U S L E L Y S T

Nadere informatie

Taalbewustzijn: Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Klankgroepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een woord

Taalbewustzijn: Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Klankgroepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een woord Auditieve oefeningen bij het thema: Poezen Boek van de week: 1: Een huis voor Harry van Leo Timmers 2: Dag Poes van Mies van Hout 3; De kat Willewete reeks van Clavis 4; Tangramkat van Marancke Rink en

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 104 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

U2~-\ ^V2» l. A 06.TION VOOR DE GROENTEN- EN FRUl'l'l'KKI.T ONDER GLAS, W TE NAAIDWLJK. Verslag slakruisingen stookteelt, I960.

U2~-\ ^V2» l. A 06.TION VOOR DE GROENTEN- EN FRUl'l'l'KKI.T ONDER GLAS, W TE NAAIDWLJK. Verslag slakruisingen stookteelt, I960. Bblotheek Proefstaton Naaldwjk A 06.TION VOOR DE GROENTEN- EN FRUl'l'l'KKI.T ONDER GLAS, W 7Z TE NAAIDWLJK. Verslag slakrusngen stookteelt, 959 - I960. door: W.P.van Wnden Naaldwjk,962. U2~-\ ^V2» l Proefstaton

Nadere informatie

Statica in een notendop

Statica in een notendop Statca n een notendop Systematsche Probleem Analyse (SPA) 1. Gegevens: Lees de vraag goed door. Maak een schematsche tekenng van het probleem. 2. Gevraagd: Schrjf puntsgewjs alle dngen op waar naar gevraagd

Nadere informatie

Huid and Vacht structuur

Huid and Vacht structuur Huid en vacht structuur pagina 1 of 5 Huid and Vacht structuur Esther van Praag, Ph.D. Konijnen worden naakt geboren, maar krijgen al snel haar. De kleur kan al bepaald worden terwijl de haren zich nog

Nadere informatie

PROEFSTATION VOOR DE BLOEMISTERIJ IN NEDERLAND

PROEFSTATION VOOR DE BLOEMISTERIJ IN NEDERLAND ,.. m^.^^^ STABY OSU PROEFSTATION VOOR DE BLOEMISTERIJ IN NEDERLAND LINNAEUSLAAN A AALSMEER jo «aendse, L.V.J., 975 Be houdbaarhed van ter v"lns aan^evoerde rc:cn r: te ^c!..er van 975 (The keepng qualty

Nadere informatie

kort gras tot ±40 jaar mannetjes 2000-3500kg, vrouwtjes 1400-2000kg ±17 maanden 1 jong bijna bedreigd één per keer gevoelig

kort gras tot ±40 jaar mannetjes 2000-3500kg, vrouwtjes 1400-2000kg ±17 maanden 1 jong bijna bedreigd één per keer gevoelig BREEDLIPNEUSHOORN Breedlipneushoorn Verspreiding: Voedsel: Leeftijd: Gewicht: Draagtijd: Aantal jongen: IUCN-status: (Ceratotherium simum) de zuidelijke vorm in reservaten in Zimbabwe, Botswana, Namibië,

Nadere informatie

DETERGENTEN IN UW DAGELIJKS LEVEN

DETERGENTEN IN UW DAGELIJKS LEVEN Het etket van hushoudeljke detergenten beter begrjpen Vanaf 8 oktober 2005 zullen de etketten en verpakkngen van detergenten geledeljk aan meer nformate bevatten. WAT MOET U HIEROVER WETEN? De komende

Nadere informatie

inner living i nnerarchitecture vrijstaande woonhuizen en verbouwingen

inner living i nnerarchitecture vrijstaande woonhuizen en verbouwingen nner lvng nnerarchtecture vrjstaande woonhuzen en verbouwngen 0 10 25 nnerarchtecture feelng good n natural archtecture nspred by nature, buldng for people, creatng envronments, wth a natural touch 03

Nadere informatie

FCI-Standaard No. 218/21.10.2009/GB/Nederlandse vertaling CHIHUAHUA Standaard (Chihuahueño).

FCI-Standaard No. 218/21.10.2009/GB/Nederlandse vertaling CHIHUAHUA Standaard (Chihuahueño). FCI-Standaard No. 218/21.10.2009/GB/Nederlandse vertaling CHIHUAHUA Standaard (Chihuahueño). Vertaling: C. Seidler. Afstamming: Mexico. Publicatiedatum originele standaard: 28.07.2009. Gebruik: Gezelschapshond.

Nadere informatie

Wmo inzicht. Scharnieren in de regio: Zuid Oost Brabant. december 2014 nummer 15. ⓮ Cliënt in. In dit e-zine: ⓬ Over de grenzen.

Wmo inzicht. Scharnieren in de regio: Zuid Oost Brabant. december 2014 nummer 15. ⓮ Cliënt in. In dit e-zine: ⓬ Over de grenzen. Wmo nzcht Gehandcaptenzorg Neuwe Stjl december 2014 nummer 15 ❸ Scharneren n de rego: Zud Oost Brabant In dt e-zne: Rdderkerk over de grenzen heen ❺ Aan de keukentafel met: Marga de Goej, wethouder gemeente

Nadere informatie

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 12:02 Pagina 183 183 TA M M E R AT zoogdieren Latijnse naam Herbivoor, carnivoor, omnivoor Speenleeftijd Leeftijd geslachtsrijp Leeftijd fokrijp Bronstig om de

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie.

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie. Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 1 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 800013-1-739b Schapen - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 49. Bij het beantwoorden

Nadere informatie

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700 Nederlandse Hangoor Dwerg Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1964 Puntenschaal Groep 6.Hangoren. Pos. Onderdeel Punten 1 Gewicht 10 2 Type, bouw en stelling 20 3 Pels en pelsconditie

Nadere informatie

Een schaap met vijf poten

Een schaap met vijf poten Een schaap met vijf poten Niet iedereen komt iedere dag een schaap tegen, maar we gebruiken wel bijna allemaal spullen die van een schaap afkomen zoals wol, schapenkaas of een lamskoteletje. Men zegt wel

Nadere informatie

Afstellen Orea WT. 1 Start venster. 2 Controleer de draairichting. 3 Wijzig de draairichting, indien nodig. Begin nu weer bij: 1 Start venster

Afstellen Orea WT. 1 Start venster. 2 Controleer de draairichting. 3 Wijzig de draairichting, indien nodig. Begin nu weer bij: 1 Start venster Afstellen Orea WT Slut de motor aan op de Settng Tool WT Slut de Settng Tool WT aan op de 23 V. netspannng 1 Start venster 2 Controleer de draarchtng OK 4 Net OK 3 3 Wjzg de draarchtng, nden nodg Verbreek

Nadere informatie

Ras Specifieke Instructie

Ras Specifieke Instructie J.L. Williams 1 Ras Specifieke Instructie EISEN VOOR ALLE HONDEN Van exterieurkeurmeesters wordt verwacht dat zij aandacht besteden aan onderstaande problemen die in alle rassen kunnen voorkomen. Honden

Nadere informatie

De Blauwe Bednet Poes

De Blauwe Bednet Poes 1 De Blauwe Bednet Poes Hieronder vind je een beschrijving om de Bednet Poes te haken. Dat kan je natuurlijk ook doen in een andere kleur. De afwerking (oren, ogen, snuit en mond) kan je ook zelf kiezen.

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

Avaya T3 telefoons aangesloten op Integral 5 Conferentieruimte instellen en gebruiken Aanvulling bij de gebruiksaanwijzing

Avaya T3 telefoons aangesloten op Integral 5 Conferentieruimte instellen en gebruiken Aanvulling bij de gebruiksaanwijzing Avaya T3 telefoons aangesloten op Integral 5 Conferenterumte nstellen en gebruken Aanvullng bj de gebruksaanwjzng Issue 1 Integral 5 Software Release 2.6 September 2009 Conferenterumte gebruken Conferenterumte

Nadere informatie