W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N"

Transcriptie

1 W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 119 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1999 Blandijnberg Gent LICHAAM Dialect van : (stad, dorp, gehucht, wijk), (gemeente) (prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR : Naam : Naam : Geboorteplaats : Geboorteplaats : Geboortejaar : Geboortejaar : Waar opgegroeid : Dialect : (vroeger) beroep : (vroeger) beroep : In welke gemeente werd beroep uitgeoefend : Ik ben naar school geweest tot.....jaar. Dialect van moeder : Hoogste diploma : Dialect van vader : Adres en telefoonnummer : Dialect van echtgeno(o)t(e) : Ik ben naar school geweest tot jaar Datum van invullen van vragenlijst : Adres en telefoonnummer : Beste medewerker/ster, Deze vragenlijst moet dienen voor een dialectwoordenboek. Wilt u er dus zorg voor dragen dat u steeds woorden geeft die in uw dialect gebruikelijk waren of zijn. Tracht de dialectuitspraak zo goed mogelijk weer te geven. Maak u echter geen zorgen als dat soms moeilijk blijkt te zijn. Elke aanduiding, hoe onvolmaakt ook, is welkom. Vul ook de eerste bladzijde (met naam, geboorteplaats enz.) zo nauwkeurig mogelijk in. Mogen we u vragen de vragenlijst in te vullen voor slechts één plaats en niet voor een hele streek? Na 'dialect van :...' hoort de naam te staan van één bepaalde plaats van voor de gemeentefusies, niet de naam van een streek.

2 Hoe noemt u in uw dialect: 0. Algemeen 1. Een volwassen mens van het mannelijk geslacht? 2. Kent u spotwoorden voor een volwassen mens van het mannelijk geslacht? Zo ja, welke? 3. Een volwassen mens van het vrouwelijk geslacht? 4. Kent u spotwoorden voor een volwassen mens van het vrouwelijk geslacht? Zo ja, welke? 5. Een kind van het mannelijk geslacht? 6. Een kind van het vrouwelijk geslacht? 7. Kinderen in het algemeen? Bv. De zonen en de dochters tezamen zijn de Het lichaam en de lichaamsdelen 1.0.Algemeen 8. Het lichaam van de mens? 9. Kent u spotwoorden voor het menselijk lichaam? Zo ja, welke? 10. Een man die klein van gestalte is? 11. Een jongeman of man die zeer groot is? 12. Een jongeman of man die groot en kloek van lijf en leden is, goed uit de kluiten gewassen is, redelijk zwaar gebouwd is?

3 13. Lichamelijk sterk, gezegd van een man? Bv. Hij is erg Een jongeman of man die fysiek sterk is. Bv. t Is ne Zwaarlijvig, dik? 16. Een man die dik en zwaarlijvig is? 17. Kent u spottende woorden voor een man die verschrikkelijk dik is? Zo ja, welke? 18. Een vrouw die dik en zwaarlijvig is? 19. Kent u spottende woorden voor een vrouw die verschrikkelijk dik is? Zo ja, welke? 20. Een dikke man, die tegelijk klein is? 21. Een dikke vrouw, die tegelijk klein is? 22. Een dik kind? 23. Zeer mager? 24. Een jongeman of man die zeer mager is? 25. Een jongeman of man die mager en bovendien erg lang is? 26. Knap, mooi om naar te kijken, gezegd van een (jonge) vrouw? 27. Knap, mooi om naar te kijken, gezegd van een (jonge) man? 28. Een mooi meisje? 29. Een mooie man? 30. Zwak en tenger, gezegd van een man? 31. Een jongen of man die maar zwak en tenger is?

4 32. Iemand die weinig pijn kan verdragen, die altijd klaagt dat zij/hij ergens pijn heeft? 33. Een kind dat vlug groeit, en dat al zeer groot is voor zijn leeftijd? 34. Hoe zegt u dat een jongen of een meisje de laatste tijd erg veel gegroeid is? Bv. Hij/zij heeft een... gehad. 35. Een kind dat als twee druppels water op zijn vader lijkt? 36. Het natuurlijke bekleedsel van het menselijk lichaam? 37. Een zelfstandig stuk van het geraamte van een mens? Bv. Ik heb met een mes in mijn vinger gesneden; t was tot op het Elk van de dunne gebogen beenderen die de borstholte omgeven? Bv. Hij is van zijn fiets gevallen en heeft een... gebroken. 39. Het beentje aan de onderkant van de ruggegraat? Als men er op valt kan dat erg pijn doen. 40. Een beweegbare verbinding van twee of meer beenderen, een draaipunt in het beenderstelsel? 41. De benige kom, waarin een ander been kan draaien? Bv. Bij een val kan de schouder of de heup uit de... schieten. 42. Trillen met korte, snelle bewegingen, gezegd van het lichaam? Bv. Hij staat te... van de schrik

5 43. Iemand die hoge koorts heeft, kan over het hele lichaam beginnen te trillen. Hoe noemt u dat in het dialect? 44. Als men blootgesteld wordt aan grote kou, kan men over het hele lichaam beginnen te trillen. Hoe noemt u dat in het dialect? 45. Bij grote kou (of hoge koorts) kunnen de tanden een klappend geluid maken. Hoe noemt dat in dialect? Bv. Hij stond te... van de kou. 46. Moeilijk kunen bewegen doordat de handen en ledematen stijf geworden zijn van de kou? 47. (Pijnlijk) prikkelen van de handen, het gezicht enz. wanneer men plots van de koude in de warmte komt? 1.1.Het hoofd 48. Het bovenste deel van het menselijk lichaam. B.v. Als men migraine heeft, dan heeft men pijn in zijn Kent u spotwoorden voor het hoofd? Zo ja, welke? Ze worden b.v. gebruikt als iemand met het hoofd tegen een balk stoot. Bv. Hij is met zijn... tegen een balk gelopen. 50. De voorkant van het hoofd met de mond, de neus en de ogen? 51. Kent u spotnamen voor het gezicht? Zo ja, welke?

6 52. Kent u platte, vulgaire woorden voor het gezicht? Zo ja, welke? Bv. Als men met iemand ruzie heeft, dan kan men zeggen: Moet je een klap/klop op je... hebben? 53. Een, vreemd, eigenaardig aangezicht? 54. Een persoon met een bleek gezicht? 55. Een dik, rond, opgeblazen gezicht? 56. De plaats achteraan op het hoofd vanwaar de haren als stralen in t rond uitgaan? 57. Haren, zomaar ergens in het hoofdhaar, die weerbarstig zijn en s morgens als men wakker wordt dikwijls rechtop staan. 58. Wat zegt men van haar dat recht naar beneden hangt? 59. Door elkaar liggen, gezegd van het hoofdhaar als men bv. pas uit bed komt of als men in de wind gelopen heeft. 60. Haar dat van nature krult? Bv. Hij/zij heeft Iemand met een flinke bos gekruld haar? 62. Zeer kort (rechtopstaand) haar, dat als een borstel aanvoelt als men erover wrijft? 63. Een (jonge) man met zeer kort (rechtopstaand) haar? 64. Lang, naar beneden hangend haar? 65. Een (jonge) man met lang haar dat onverzorgd en smerig is? 66. (Bijna) geen hoofdhaar hebben? Bv. Mijn vader is helemaal... geworden.

7 67. Een persoon die (bijna) geen haar op zijn hoofd heeft? 68. Welk woord of uitdrukking wordt voor een kale persoon gebruikt om te spotten? 69. De scheiding in het haar? 70. Welke spottende benaming gebruikt u voor de scheiding in het haar? 71. Een opstaand of opgekamd stuk haar, vooraan op het hoofd? 72. De haargroei op de kin? 73. De haargroei die men vanaf de slapen alleen op of langs de wangen en niet over kin en hals laat groeien? 74. Welk woord wordt daarvoor gebruikt om te spotten? 75. De eerste baardharen bij een jongen? 76. Een persoon met een dikke, volle baard? 77. Een korte baard die om het gezicht loopt, langs de wangen en onder de kin? 78. Een baardje op of onder de kin? 79. De haarbegroeiing op de bovenlip onder de neus? 80. Een grote snor? 81. Een snor die gekruld is? 82. Een kleine snor die enkel onder de neus groeit? 83. Grijs haar? 84. Een persoon die grijs haar heeft? 85. Zwart haar?

8 86. Een persoon met zwart haar? 87. Roodachtig haar? 88. Een persoon die roodachtig haar heeft? 89. Welk woord of welke uitdrukking wordt gebruikt om te spotten met iemand mer rood haar? 90. De bundel van in elkaar gedraaid of gewonden haar die vrouwen achter of boven op het hoofd vaststeken? 91. De zijkant van het hoofd boven de kaak, tussen het oog en het oor? Het is gevaarlijk als men daar een slag krijgt. 92. Elk van de twee organen waarmee men kijkt? 93. Welk woord wordt daarvoor gebruikt om te spotten? 94. Uitpuilende ogen? 95. Zeer grote ogen? 96. De huidplooien waarmee met de ogen sluit? 97. De haren die langs de randen van de oogleden staan? 98. Welk woord wordt daarvoor gebruikt om te spotten? 99. De oogleden en de wimpers tezamen? 100. De boog van haren langs de bovenkant van de oogkassen? 101. Het wangbeen onder een oog? 102. De zijkant van het gezicht van de slaap tot de onderkaak?

9 103. Een rood gezicht, bijvoorbeeld van de hele dag buiten door te brengen? 104. Een kuiltje in de wangen, dat bijvoorbeeld bij het lachen tevoorschijn komt? 105. Het orgaan waarmee men ruikt? 106. Welk woord wordt daarvoor gebruikt om te spotten? 107. Een neus die kort en aan het einde licht omhooggebogen is? 108. Het spotwoord daarvoor? 109. Een grote en dikke neus, vooral om ermee te spotten? 110. Een slinger slijmerig vocht die bij kleine kinderen soms uit de neus hangt? 111. Een klein kind dat zijn neus nog niet proper kan houden? 112. De organen waarmee men hoort? 113. Welk woord wordt daarvoor gebruikt om te spotten? 114. Erg grote oren? 115. Het afhangend lapje aan de oorschelp, dat men kan vastnemen? 116. Het orgaan waarmee men eet? 117. Welk woord wordt daarvoor gebruikt om te spotten? Bv. in: Hou toch eens je...! of Moet je soms een klap op je... hebben? 118. De beide rood gekleurde randen van de mondopening? 119. Dikke lippen?

10 120. De bovenkant van de mond binnenin? 121. Het orgaan waarmee men kan likken? 122. Het beendergestel dat de mondholte omsluit en waarin de tanden en kiezen geplaatst zijn? 123. Het bovenste ervan? 124. Welk woord wordt daarvoor gebruikt om te spotten? 125. Het onderste gedeelte ervan? 126. Het uitstekende deel van het gezicht onder de mond? 127. De kleine beenderen in de mond waarmee men kan bijten en kauwen? 128. Welk (spot)woord wordt gebruikt voor grote, eventueel vooruitstekende tanden? 129. Welk (spot)woord wordt gebruikt voor de vooruitstekende bovenste snijtanden? 130. Een persoon die vooraan enkele tanden mist? Bv. Hij heeft De voorste tanden waarmee met bijt? 132. Tanden met spleetjes ertussen? 133. De vier tanden die het scherpst zijn? 134. De tanden achterin de mond waarmee men het eten kauwt? 135. De grote tanden die pas zeer laat uitkomen?

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR :

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR : W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 162 Vakgroep Nederlandse Taalkunde MEI 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent NAVRAAGLIJST KLEDING Dialect van :................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 147 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2004 Blandijnberg 2 9000 Gent School II Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 165 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent Navraaglijst school Dialect van

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 121 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 3 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 134 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JANUARI 2002 Blandijnberg 2 9000 Gent VARIA 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 120 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 104 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 126 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 116 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent LANDBOUW: ALGEMEENHEDEN EN RESTANTEN

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 146 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2004 Blandijnberg 2 9000 Gent School I Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ===================================================== UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 64 Vakgroep Nederlandse Taalkunde december 1994 Blandijnberg 2 9000 Gent HUISDIEREN

Nadere informatie

Het spreekt vanzelf dat vooral vrouwen op de hoogte zijn van de dialectbenamingen voor voeding. Ga dus te rade bij echtgenote of (groot)moeder.

Het spreekt vanzelf dat vooral vrouwen op de hoogte zijn van de dialectbenamingen voor voeding. Ga dus te rade bij echtgenote of (groot)moeder. W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 127 Vakgroep Nederlandse Taalkunde OKTOBER 2001 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 09/264.40.79 of264.40.81) Vragenlijst 82 JANUARI 1998 DOOD EN BEGRAFENIS Dialect van:

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 167 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 7: NAVRAAGLIJST Dialect van

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 124 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 5 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 184 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2008 Blandijnberg 2 9000 Gent ARBEID Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 163 Vakgroep Nederlandse Taalkunde MEI 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 6: NAVRAAGLIJST Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNNERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 109 JUNI 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent DE VISSER Dialect van: (stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 177 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JULI 2007 Blandijnberg 2 9000 Gent Navraaglijst School & Spel / Lichaam

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 177 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JULI 2007 Blandijnberg 2 9000 Gent Navraaglijst School & Spel / Lichaam

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 102 JANUARI 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent AARDAPPELTEELT en - OOGST Dialect van: (stad, dorp, gehucht,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 180 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2007 Blandijnberg 2 9000 Gent Navraaglijst spel Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 128 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2001 Blandijnberg 2 9000 Gent INNERLIJK 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-==============================

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-============================== WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-============================== UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 091264.40.79 of 264.40.81) Vragenlijst 67

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 123 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 4 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 135 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2002 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 4: ZUIVEL EN MELK Dialect

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN =========================================

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN ========================================= WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN ========================================= UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 091264.40.79 of 264.40.81) Vragenlijst 7t

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 107 MAART 1999 Blandijnberg 2 BROUWERIJ 1 9000 Gent Dialect van: (stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)

Nadere informatie

Bronnenboekje. Thema 6

Bronnenboekje. Thema 6 Bronnenboekje Thema 6 Mijn lichaam Naam cursist:. Bronnenboekje 6 maandag 14 mei 2012 Inhoud Pagina Taallied Mijn lichaam is mijn instrument. 3 Vragen, verbinden en verwerken. 4-6 Hoofd, schouders, knie

Nadere informatie

Leesboekje het lichaam

Leesboekje het lichaam Leesboekje het lichaam Leesboekje Het Lichaam Pagina 1 Dit is het hoofd. Dit is het haar. Dit is het oor. Dit is het oog. Dit is de neus. Dit is de wang. Dit is het voorhoofd. Dit is de kin. Dit is de

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 176 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JULI 2007 Blandijnberg 2 9000 Gent DE WONING 5 (NAVRAAGLIJST) Dialect van

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN =========================================

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ========================================= WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ========================================= UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 62 Vakgroep Nederlandse Taalkunde maart 1994 Blandijnberg 2 9000 Gent REPTIELEN, AMFIBIEEN EN

Nadere informatie

Deel 1. De eerste oorlogsdagen

Deel 1. De eerste oorlogsdagen Deel 1 De eerste oorlogsdagen Vrijdag 10 mei 1940, heel vroeg in de ochtend Luchtaanval Chris wordt wakker van harde dreunen en zwaar gebrom. Vliegtuigen, weet hij meteen. Zware vliegtuigen, bommenwerpers!

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket - het skelet

Spreekbeurtpakket - het skelet Spreekbeurtpakket - het skelet Inleiding spreekbeurt voor de leerling: het skelet De voorbereiding van de spreekbeurt over het skelet. 10 tips 1. Start met het verzamelen van materiaal. Heel veel over

Nadere informatie

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten Groeien inhoud 1. Groeien 3 2. In de buik 4 3. De baby 5 4. De peuter 7 5, De kleuter 9 6. Het schoolkind 10 7. De puber 11 8. Volwassen 12 9. Bejaard 13 10. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s

Nadere informatie

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.)

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 157 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2005 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 10: DRANK EN TABAK Dialect

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 136 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2002 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 5: VISSEN Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 186 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JANUARI 2009 Blandijnberg 2 9000 Gent WIELRENNEN Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Klachten van het kaakgewricht

Klachten van het kaakgewricht Klachten van het kaakgewricht Afdeling kaakchirurgie Locatie Veldhoven Vooraf U heeft klachten in het kaakgewricht, die worden veroorzaakt door overbelasting of verkeerde belasting van de kauwspieren.

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong.

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong. Naam: DE ZINTUIGEN OOG, NEUS EN MOND Zintuigen. Doe je ogen eens dicht. Doe eens oordopjes in je oren. Weet je nu nog wel waar je bent? Ben je binnen of buiten? Schijnt de zon? Of regent het? Dat kun je

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N. Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N. Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov. W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 179 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2007 Blandijnberg 2 9000 Gent HANDEL EN GELDWEZEN 2 Dialect van

Nadere informatie

=============~==========~~=============~===================='=== ====== .============~====================================;=== ==================

=============~==========~~=============~===================='=== ====== .============~====================================;=== ================== W OOR DEN BOE K V A N D E V L A A N S E D ALE K TEN =============~==========~~=============~===================='=== ====== RJKSUNVERSTET GENT Seminari.e voor Vlaamse Dialektologie Bla.ndijnberg 2 '9000

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 158 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2005 Blandijnberg 2 9000 Gent KAARTSPEL 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNNERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 98 S JANUARI 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent HET WEER EN DE ZEE Dialect van: (stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)

Nadere informatie

NAAIEN Alle onderdelen worden vastgezet met een overhandse steek. Kijk in het Voorwoord gedeelte voor meer info.

NAAIEN Alle onderdelen worden vastgezet met een overhandse steek. Kijk in het Voorwoord gedeelte voor meer info. 0 1 EEN NOTE OVER SYMMETRIE Bekijk uw draak vanuit alle invalshoeken voordat u vast gaat spelden, om er zeker van te zijn dat alle onderdelen symmetrisch geplaatst worden en dat de ene helft van uw draak

Nadere informatie

Sinuslifting en botopbouw

Sinuslifting en botopbouw Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Sinuslifting en botopbouw 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Sinuslifting en botopbouw/15 02 2013 Behandeling

Nadere informatie

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 1 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

157218_massage_kaarten_04465 massage kaarten N.QXD 23/06/15 10:30 Pag Fig. 1 Fig. 2

157218_massage_kaarten_04465 massage kaarten N.QXD 23/06/15 10:30 Pag Fig. 1 Fig. 2 Voorhoofdholte Hersenen Hypofyse Hersenen Neus Mond Hals Inwendige organen Borst Lendenen Heiligbeen/Stuitbeen Blaas/endeldarm Nek/Schildklier Zonnevlecht Bijnier Oog Bovenste lymfvatenstelsel Oor Schouder

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Mond en tanden BelRAI

Mond en tanden BelRAI Bedoeling Mond en tanden BelRAI Vaststellen van nood aan hulp met de mond- of prothesehygiëne verwijzing naar tandarts Algemene Richtlijnen Communicatie Vertel aan de cliënt dat het eventueel wat ongewoon

Nadere informatie

Dialect. Thema IV: Plagerijen. van 't stroate geroapt! Leidraad voor het verzamelen van Meetjeslandse dialectwoorden

Dialect. Thema IV: Plagerijen. van 't stroate geroapt! Leidraad voor het verzamelen van Meetjeslandse dialectwoorden Dialect van 't stroate geroapt! Leidraad voor het verzamelen van Meetjeslandse dialectwoorden Thema IV: Plagerijen Dialect van t stroate geroapt is een publicatie van COMEET en Meetjesman. Deze uitgave

Nadere informatie

Inhoud. De puberteit: nu gaat het beginnen 4. Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14. Elke maand weer: ongesteld 24

Inhoud. De puberteit: nu gaat het beginnen 4. Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14. Elke maand weer: ongesteld 24 Inhoud 4 Lichamelijke veranderingen en uiterlijk 6 Dagboek, vriendinnen en stemmingen 10 Zelfvertrouwen, geheimen en pesten 12 Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14 De vrouwelijke geslachtsorganen

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L ECT E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 95 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JULI 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent ZIEKTEN 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

KOPSTUKKEN OEFENING 2

KOPSTUKKEN OEFENING 2 BEELDENDE VAKKEN OEFENING 2 Oefening 2 Teken op een A3 tekenpapier een portret met houtskool, een portret met grafietstift en een portret met inkt. Op het A3 tekenpapier komen dus 3 kleine portretjes naast

Nadere informatie

BRUSSELS GRIFFONNETJE (Griffon Bruxellois) BELGISCH GRIFFONNETJE (Griffon Belge)

BRUSSELS GRIFFONNETJE (Griffon Bruxellois) BELGISCH GRIFFONNETJE (Griffon Belge) 1 KONINKLIJKE KYNOLOGISCHE UNIE SINT-HUBERTUS A. Giraudlaan, 98, 1030 Brussel. Stichtend lid van de Fédération Cynologique Internationale F.C.I. - Standaard Nr. 80 / 05.05.2003 / Nederlands BRUSSELS GRIFFONNETJE

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 125 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 8 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Kaakosteotomie Operatieve kaakcorrectie

Kaakosteotomie Operatieve kaakcorrectie Kaakosteotomie Operatieve kaakcorrectie U komt in aanmerking voor een correctieve ingreep aan uw kaak (kaakosteotomie) en binnenkort zult u daarvoor worden opgenomen. Tijdens een gesprek met de kaakchirurg

Nadere informatie

Je wordt op dd... om... uur. terugverwacht bij Dr... Orthopedisch chirurg/chirurg op de gipskamer (polinummer 3).

Je wordt op dd... om... uur. terugverwacht bij Dr... Orthopedisch chirurg/chirurg op de gipskamer (polinummer 3). Gips bij kinderen Je wordt op dd... om... uur terugverwacht bij Dr.... Orthopedisch chirurg/chirurg op de gipskamer (polinummer 3). Wil je zelf een afspraak maken? Telefoonnummer orthopedisch chirurgen:

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 172 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent DE WONING 3 Dialect van :...............................................(stad,

Nadere informatie

Make-upadvies bundel. Make-up voor alle richtingen

Make-upadvies bundel. Make-up voor alle richtingen Make-upadvies bundel Make-up voor alle richtingen Inhoud 1. Stappenplan...3 2. Verschillende gelaatsvormen....4 1.1 Ronde gelaatsvorm....4 1.2 Langwerpige gelaatsvorm....4 1.3 Vierkante gelaatsvorm....4

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 99 S DECEMBER 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 09/264.40079 of264.4008l) TOUW- en BLOKWERK van een HOUTEN

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten Inleiding In deze folder staat een aantal oefeningen en adviezen bij kaakgewrichtsklachten en/of pijnlijke kauwspieren. Kaakgewrichtsklachten en pijnlijke kauwspieren kunnen zeer

Nadere informatie

OPERATIEVE KAAKCORRECTIE KAAKOSTEOTOMIE

OPERATIEVE KAAKCORRECTIE KAAKOSTEOTOMIE OPERATIEVE KAAKCORRECTIE KAAKOSTEOTOMIE U komt in aanmerking voor een correctieve ingreep aan uw kaak (kaakosteotomie) en binnenkort zult u daarvoor worden opgenomen. Tijdens een gesprek met de kaakchirurg

Nadere informatie

Door het raam ziet ze Bea, de benedenbuurvrouw. Ze veegt de sneeuw weg van het pad voor de flat. Uitslover, denkt Alice.

Door het raam ziet ze Bea, de benedenbuurvrouw. Ze veegt de sneeuw weg van het pad voor de flat. Uitslover, denkt Alice. Alice ligt in bed. Heel langzaam wordt ze wakker. Haar lichaam ontspannen, haar hoofd leeg. De vertrouwde geur van haar man Jules hangt in de slaapkamer. Een geur van alcohol, nootmuskaat en oude man.

Nadere informatie

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond?

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond? DE BEGINNERSGEEST OEFENING Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Tijd voor een eerste oefening! Deze oefening helpt je je aandacht in het hier en nu te brengen door al je zintuigen en bewuste aandacht te gebruiken.

Nadere informatie

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg)

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Inleiding Vandaag heeft u een behandeling aan uw kaak gehad. Door de behandeling kunt u enige tijd klachten hebben.

Nadere informatie

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Kaakgewrichtsklachten. Slingeland Ziekenhuis

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Patiënteninformatie. Kaakgewrichtsklachten. Slingeland Ziekenhuis Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Kaakgewrichtsklachten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De kaakgewrichten bevinden zich aan beide zijden van het gezicht, vlak voor het oor,

Nadere informatie

Heb je vragen over dit patroon stuur dan een mailtje naar

Heb je vragen over dit patroon stuur dan een mailtje naar Pim: Benodigdheden: SMC Catania of Scheepjes Catona Ca 20 g bruin (kleurnummer 157) Ca 35 g donkerblauw (kleurnummer 164) Ca 70 g huidskleur (kleurnummer 257) Ca 4 0 g rood (kleurnummer 115) Ca 15 g roomwit

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers Haar inhoud blz.. Haar 3. Met of zonder haar 4 3. Haar beschermt 5 4. Voelen met haar 6 5. Praten met haar 7 6. Mens en haar 8 7. Wenkbrauwen en wimpers 9 8. Haar en mode 0 9. Soorten 0. Knippen en scheren.

Nadere informatie

Relaxte Kat. Materiaal. Gebruikte afkortingen. Haaknaald 6mm Garen in grijs, wit en roze Zwart borduurgaren Roze Vilt Textiellijm Stopnaald Vulling

Relaxte Kat. Materiaal. Gebruikte afkortingen. Haaknaald 6mm Garen in grijs, wit en roze Zwart borduurgaren Roze Vilt Textiellijm Stopnaald Vulling Relaxte Kat Materiaal Haaknaald 6mm Garen in grijs, wit en roze Zwart borduurgaren Roze Vilt Textiellijm Stopnaald Vulling Gebruikte afkortingen L= Losse V= Vaste Hoofd Start met grijs, maak een magische

Nadere informatie

Open verbinding neus KAAKCHIRURGIE

Open verbinding neus KAAKCHIRURGIE KAAKCHIRURGIE Open verbinding neus Soms ontstaat er na het trekken van een tand of kies in de bovenkaak een gaatje in het kaakbot, omdat het kaakbot boven de wortels van de tanden en kiezen heel dun is

Nadere informatie

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos.

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos. Op pad met kabouter Wouter en kabouter Lilly. Dag kaboutertjes! Ik ben kabouter Wouter. Ik ben 250 jaar. Oud hé? Maar ik kan nog veel ouder worden! Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde

Nadere informatie

Sinuslifting en botopbouw

Sinuslifting en botopbouw Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Sinuslifting en botopbouw www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA004 / Sinuslifting en botopbouw /

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Fikry El Azzouzi. De Handen van Fatma

Fikry El Azzouzi. De Handen van Fatma DE HANDEN VAN FATMA Fikry El Azzouzi De Handen van Fatma 2013 Fikry El Azzouzi & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Kardinaal Mercierplein

Nadere informatie

1. Spugen in de nacht

1. Spugen in de nacht Inhoud 1. Spugen in de nacht 2. Als dat maar goed komt 3. Dalitso weet raad 4. Toch te laat? 5. Ook dát nog 6. Tione mag niet mee 7. Mama is boos 8. Tovermedicijn 9. Is er nog iets dat helpt? 10. Onverwacht

Nadere informatie

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam..

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam.. Werkboekje 2010 Boerderijles Groep 5/6 Naam.. 1 Inhoudsopgave 1 KIPPEN 3 1.1 SOORTEN VEREN. 3 1.2 VERENONDERZOEK. 4 1.3 HET GEDRAG VAN KIPPEN 4 1.4 WAT KIPPEN ETEN. 4 1.5 KAN EEN KIP KNIPOGEN? 4 2 SCHAPEN

Nadere informatie

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen KAAKCHIRURGIE Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen Gebitsprothese Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit Ten gevolge van een ongeluk of tandbederf worden uw

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan.

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Herhalingsles Het lichaam Ademhaling Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Als we ademen, stroomt er lucht binnen in ons lichaam. Welke weg legt deze lucht af? Vul het schema aan.

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten U bent bij de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie in behandeling voor kaakgewrichtsklachten. Deze folder beschrijft een aantal oefeningen en adviezen voor patiënten

Nadere informatie

Lesbrief 3. De fysiotherapeut.

Lesbrief 3. De fysiotherapeut. MDS-65 speakerstand Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De fysiotherapeut. Inleiding Deze les gaat over praten met de fysiotherapeut. Een man, meneer Kaya, belt de fysiotherapeut. Hij maakt een afspraak. Hij

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 142 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2003 Blandijnberg 2 9000 Gent Innerlijk 7: Nagekomen vragen Dialect

Nadere informatie

Het gebit. Globaal bestaat iedere kaakhelft (uitgaand van vier kaakhelften, namelijk rechtsboven, linksboven, rechtsonder en linksonder) uit:

Het gebit. Globaal bestaat iedere kaakhelft (uitgaand van vier kaakhelften, namelijk rechtsboven, linksboven, rechtsonder en linksonder) uit: Het gebit Tanden en kiezen De voortanden van het paard worden snijtanden genoemd. Zij worden gebruikt om tijdens het grazen voedsel te pakken en af te snijden. De kiezen worden premolaren en molaren genoemd.

Nadere informatie

Ras Specifieke Instructie

Ras Specifieke Instructie J.L. Williams 1 Ras Specifieke Instructie EISEN VOOR ALLE HONDEN Van exterieurkeurmeesters wordt verwacht dat zij aandacht besteden aan onderstaande problemen die in alle rassen kunnen voorkomen. Honden

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?...

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo...... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Burny Bos. Knofje. Alle verhalen. Met illustraties van Harmen van Straaten. Leopold / Amsterdam

Burny Bos. Knofje. Alle verhalen. Met illustraties van Harmen van Straaten. Leopold / Amsterdam Burny Bos Knofje Alle verhalen Met illustraties van Harmen van Straaten Leopold / Amsterdam Knofje_bundel_pr2 06-05-09 15:45 Pagina 4 Een geheime hut Kijk. Daar loopt Knofje. Dat meisje met dat staartje.

Nadere informatie

Oefenschema voor sclerodermie patiënten. Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie

Oefenschema voor sclerodermie patiënten. Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie Oefenschema voor sclerodermie patiënten Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie Inleiding Veel mensen ervaren ten gevolge van sclerodermie problemen met de handfunctie

Nadere informatie

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding.

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. Bewerking van Jacquelijne. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. De bodyscan is een krachtige oefening om met je aandacht in het huidige moment te zijn. En het kan

Nadere informatie

5,3. Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari keer beoordeeld. 1. Inhoud

5,3. Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari keer beoordeeld. 1. Inhoud Werkstuk door een scholier 1780 woorden 13 februari 2006 5,3 79 keer beoordeeld Vak Biologie 1. Inhoud 1. Inhoud 2. Inleiding 3. Wat is exterieur? 4. Bouw algemeen 5. Benen 6. Hoeven 7. Lichaam 8. Afwijking

Nadere informatie