PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN"

Transcriptie

1 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 24 september 2015

2 2 PB De vergadering wordt geopend te uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT Yolande BAETEN Els BELLENS Peter BOCKX Greet BOLLEN Ivo BOONEN Nicole BRADT Sofie BUNGENEERS Luc BWATU NKAYA Annie CAALS Tom CALUWÉ Ludwig CLAESSEN Jan COLSON Mireille CORLUY Bert COTTENIE Christ'l DE COCK Koen DE HAES Jan DE HERT Vera DILLEN Koen FEYAERTS Patrick GEUDENS Frank GEYSEN Kris GIELEN Pascale GOOSSENS Kris HELSEN Koen HENS Werner HUIJBRECHTS Jan JACQUES Ilse JANSSEN Patrick JANSSENS Eric KERREMANS Koen LEMMENS Luk MARCIPONT Daniël MEEUS Michel MERCKX Kris MICHIELSEN Inge MINNEN Herman MOREAU Livia MUYSHONDT Tine NAERT Nicole PALINCKX Koen PEETERS Bruno PEETERS Marleen

3 3 RÖTTGER Rik SCHOOFS Hans SELS Frank STEVENS Lili THIJS Danny UGURLU Sener VAN EETVELT Roel VAN GOOL Greet VAN HAUTEGHEM Marleen VAN HOFFELEN Karin VAN HOVE Bart VAN HOVE Katleen VAN LANGENDONCK Gerda VAN OLMEN Mien VANALME An VANDENDRIESSCHE Diederik VERHAERT Inga VERHAEVEN Eddy VERLINDEN Linda VOLLEBERGH Steven WECKHUYSEN Wendy ZANDER Jan Verontschuldigd: de heer CUYT Rony, de heer GODDEN Jürgen, mevrouw HENDRICKX Iefke, mevrouw VAN CLEEMPUT Loes en de heer WILLEKENS Tim.

4 4 De raad is bijeen in openbare vergadering. De VOORZITTER feliciteert mevrouw Van Cleemput die bevallen is van een tweeling. Mondelinge vragen NAERT vraagt meer toelichting over het initiatief van staatssecretaris Francken, die de gouverneurs heeft ingeschakeld om de onwillige gemeenten aan te zetten om ook een steentje bij te dragen bij de opvang van vluchtelingen. Zij wil ook graag vernemen of er wordt overwogen om ook leegstaande infrastructuur van de provincie ter beschikking te stellen voor dringende noodopvang. de GOUVERNEUR antwoordt dat de vluchtelingenproblematiek niemand onberoerd kan laten. Ingevolge het recent goedgekeurde spreidingsplan op Europees vlak zal België vluchtelingen extra moeten opnemen. Hiervan zullen er in de provincie Antwerpen 700 moeten opgevangen worden. In België zelf bestaat er momenteel geen spreidingsplan. Op 2 september 2015 heeft staatssecretaris Francken een conferentie moet de gouverneurs georganiseerd. De staatssecretaris heeft aan de gouverneurs gevraagd om aan Fedasil voorstellen te doen van gebouwen die in aanmerking kunnen komen als opvanglocatie. Tevens heeft hij verzocht om de gemeenten te sensibiliseren die nog geen initiatieven hebben ondernomen. Het gaat om een honderdtal gemeenten over gans België. De gouverneur wijst erop dat uit deze lijst geen voorbarige conclusies mogen worden getrokken. Er staan immers gemeenten bij op wiens grondgebied er zich al een asielcentrum bevindt. Zo is er ook In de stad Antwerpen geen Lokaal Opvanginitiatief (LOI), maar wel een erkend asielcentrum. De gouverneur beklemtoont dat een erkend vluchteling zijn woonplaats in België vrij kan kiezen volgens de vigerende wetgeving. De meeste van hen trekken naar de grootsteden en zo komt het dat er in Antwerpen het grootste aantal vluchtelingen gevestigd is. Een recent goedgekeurde motie van de Antwerpse gemeenteraad vestigt de aandacht op deze problematiek. De gouverneur deelt mee dat de verplichte spreiding wel in de wet is opgenomen, maar dat er nog geen uitvoeringsbesluiten zijn getroffen. Zelf heeft zij preventief contact genomen met de burgemeesters van de gemeenten waar een asielcentrum wordt ingericht. Ook de burgemeesters van de gemeenten die zogezegd niets doen, heeft zij gecontacteerd. Zij hebben zich allemaal geëngageerd om de nodige inspanningen te doen. De gouverneur blijft de situatie op de voet volgen. Met gedeputeerde Bellens bereidt zij ook het overleg voor met de gemeenten en OCMW's over de opvang en integratie van vluchtelingen. Het is de bedoeling om een platform te creëren voor de uitwisseling van ideeën en goede voorbeelden. Zij geeft het woord aan gedeputeerde Caluwé voor het beantwoorden van het onderdeel van de vraag of er provinciaal patrimonium kan en zal ter beschikking worden gesteld.

5 CALUWÉ deelt mee dat er een screening is gebeurd van alle leegstaande provinciale gebouwen. Hieruit is gebleken dat geen enkel van deze gebouwen instapklaar is voor bewoning. Mochten er echter vragen zijn van bepaalde gemeenten, zal de provincie die zeker met de nodige aandacht bekijken. 5 OPENBARE VERGADERING Convocatie en agenda. (inlassen 1 en 2) LEMMENS zegt dat er in het vast bureau en de verschillende bevoegde raadscommissies regelmatig verslag wordt uitgebracht over de stand van zaken over de "afslanking" van de provincies. Op 17 juli jl. nam de Vlaamse regering een aantal belangrijke beslissingen, die hij graag in de raad zelf wil toelichten aan de hand van een powerpoint presentatie. In de vernieuwde taakstelling mogen de provincies geen persoonsgebonden taken en bevoegdheden meer uitoefenen. In de stad Antwerpen mag de provincie alleen bovenlokale en gebiedsgerichte initiatieven nemen met de uitdrukkelijke toestemming van de stad. Spreker wijst erop dat er hierover met de stad al gesprekken lopende zijn. Hij dankt de griffier en de stadssecretaris voor het geleverde, voorbereidende werk. De provinciale opcentiemen zullen worden geïntegreerd in een Vlaamse basisheffing. Het tarief voor deze heffing is nog niet ingevuld. Momenteel bestaan er aanzienlijke verschillen tussen de provincies. In Antwerpen bedragen de opcentiemen 290, in Limburg is dat 410. In de toekomst zullen de provincies een dotatie krijgen om hun resterende taken en bevoegdheden uit te voeren. De personeelsleden van wie de huidige taken rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden zijn met over te dragen taken, zullen worden overgedragen naar de overnemende overheid met behoud van graad, anciënniteit, functionele loopbaan en toelagen en vergoedingen. De roerende en onroerende goederen die onmisbaar verband houden met de over te dragen aangelegenheden, alsook hun rechten en plichten, worden overgedragen zonder schadeloosstelling. Een andere belangrijke beslissing van de Vlaamse regering gaat over de uittreding van de provincies uit de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Deze uittreding dient te gebeuren tegen eind 2018 en zal gebeuren tegen een onderhandelde prijs. Spreker wijst erop dat er in vroegere teksten nog sprake was van een uittreding tegen de nominale waarde van de aandelen. Voorts heeft de Vlaamse regering een intentienota goedgekeurd over welke taken naar welke overheid worden overgedragen. Op basis van deze intentienota zal Vlaanderen het gesprek aangaan met de ontvangende overheid. Spreker geeft toelichting bij de voorstellen in de respectievelijke beleidsdomeinen sport, welzijn, gelijke kansen, toegankelijkheid, cultuur en jeugd. Tot slot wijst hij op de nieuwe bepalingen in verband met de provinciale verkiezingen. In 2018 zal het aantal gedeputeerden verminderen van 6 naar 4 en het aantal raadsleden van 72 naar 39. Er zullen nog 3 kiesdistricten zijn die samenvallen met de huidige arrondissementen.

6 Met het oog op de verdere implementatie van deze beslissingen is er op Vlaams niveau een projectteam opgericht. Naast de onderscheiden ministeriële kabinetten zijn hierin ook de VVSG en de VVP vertegenwoordigd. Spreker beklemtoont dat het voorontwerp van decreet nog moet worden voorgelegd aan een aantal adviesraden en de representatieve vakorganisaties. Op basis van deze adviezen zal de Vlaamse regering in oktober 2015 een nieuwe beslissing nemen die voor advies aan de Raad van State zal worden voorgelegd. Ondertussen worden de inventarissen verder verfijnd en aangevuld met bijkomende gegevens over personeel en onroerende goederen. In oktober zullen de vakministers ook de besprekingen starten met de gemeenten zoals Turnhout (De Warande) en Kalmthout (Suske en Wiske Kindermuseum). Het is de bedoeling van de Vlaamse regering om op 3 december 2015 een definitief voorstel voor te leggen. Met deze toelichting wil spreker transparant blijven communiceren, zoals hij dat ook eerder altijd heeft gedaan. Hij bevestigt tot slot het standpunt van de deputatie die van oordeel is dat de bestuurlijke hervorming niet ten koste mag gaan van de kwaliteit en de dienstverlening aan de burger. 6 MERCKX was verwonderd dat er op de agenda aanvankelijk geen mededeling was voorzien over de beslissingen van de Vlaamse regering van 17 juli Hij had dan maar zelf een interpellatie ingediend. Na enige controverse of die wel was ingediend conform het huishoudelijk reglement, is er, mede dankzij collega Frank Geudens, toch een toelichting en een debat mogelijk. De presentatie van gedeputeerde Lemmens toont aan dat de zogenaamde beslissingen van 17 juli 2015 heel wat onduidelijkheid en onzekerheid laten bestaan op vele belangrijke domeinen. Minister Homans heeft er volgens hem een rommeltje van gemaakt. Spreker verwijst naar een uitspraak van het departementshoofd onderwijs en educatie die stelde dat het voorstel van 17 juli jl. bol staat van de tegenstellingen. Het kon ook niet anders als je in een regeerakkoord beslist dat je in twee jaar tijd de provincies gaat afslanken, zonder enig voorafgaand overleg of debat. Spreker citeert hierbij een personeelslid van de dienst welzijn in een moedige open brief aan minister Homans in De Standaard van 28 juli Zijn fractie is ook gewonnen voor een hertekening van het intermediaire bestuursniveau. Om efficiënt en sociaal te zijn, moet een hervorming van deze omvang eerst echter grondig worden overlegd met alle betrokken partijen. Op grond van haar beperkte eigen ervaring heeft zijn fractie vastgesteld dat de provincies over deskundig personeel en goed geoliede structuren beschikken. Het overhaast opbreken hiervan, zonder weloverwogen alternatief, gaat uitdraaien in het nadeel van de dienstverlening aan de bevolking, van het personeel en van de werkgelegenheid. De reacties op wat spreker de non-beslissingen van de Vlaamse regering noemt, zijn sceptisch en meestal ronduit negatief. Hij verwijst naar uitlatingen van de VVP, van professor De Rynck en ook van vooraanstaande leden van partijen die deel uitmaken van de Vlaamse regering, met inbegrip van Antwerpse gedeputeerden. Zo noemt gedeputeerde Bellens de overdracht van De Warande naar de stad Turnhout "kafkaiaans", gelet op het feit dat deze instelling in 2009 werd overgedragen van de stad naar de provincie en dat vanwege haar bovenlokale uitstraling. Ook de burgemeester van Kalmthout heeft al laten verstaan dat het Suske en Wiske Kindermuseum de gemeentelijke mogelijkheden overstijgt. De toekomst van de drie provinciale topmusea in Antwerpen blijft eveneens in de mist gehuld.

7 Spreker citeert nogmaals gedeputeerde Bellens die het problematisch vindt dat de provinciale middelen niet worden geoormerkt. Ook over de financies is er nog niets duidelijk. Gedeputeerde Caluwé verklaarde dat het doortrekken van het Limburgse belastingtarief van de provinciale opcentiemen naar alle provincies, in Antwerpen voor een belastingverhoging zou zorgen. Deze uitspraak leidde binnen de meerderheid tot een relletje dat op ATV diende gladgestreken te worden. Het blijft verder gissen over hoeveel de dotatie finaal zal bedragen. In het regeerakkoord staat immers dat ze pas "na aftrek van een besparing" wordt doorgestort. Gedeputeerde Caluwé spreekt op zijn site dat de nieuwe besparing "volgens onbevestigde cijfers" 27 miljoen EUR zal bedragen en spreekt van financiële woordbreuk. In totaal zou men daardoor, sinds 2013, uitkomen op 90 miljoen EUR besparingen op jaarbasis ten koste van de provincies. Verwijzend naar ex-modem, het GKC, APB Sport en de sociale economie, kan spreker niet akkoord gaan met de uitspraak van minister Homans dat dit alles niet zou leiden tot naakte ontslagen. Door het provincievrij maken van Antwerpen en Gent groeien de bestuursstructuren van Wallonië en Vlaanderen bijna onomkeerbaar uit elkaar, maar dat is allicht de bedoeling van een partij met een separatistische agenda. Zijn fractie is gekant tegen de quasi halvering van het aantal mandatarissen. In de plaats hiervan pleit zij voor de vermindering van de presentiegelden. Voor spreker is het duidelijk dat de beslissingen van 17 juli 2015 overhaast en ondoordacht zijn. Het is een bedenkelijk staaltje van onbehoorlijk bestuur, ingegeven door de neoliberale besparingsdrift en de politieke profileringsdrang van vooral de N-VA top. Spreker hoort dat de laatste tijd steeds vaker bekwame medewerkers vertrekken, zoals dat heet "om een nieuwe uitdaging aan te gaan". Hij vraagt of dat effectief het geval is of eerder het gevolg van de onzekerheid en de besparingen. De aanpak van de Vlaamse regering is niet de kracht van positieve rationele verandering, maar de kracht van ontmanteling en ontwrichting. De volgzaamheid waarmee gedeputeerde Lemmens hier het aan de gang zijnde proces gepresenteerd heeft, ontgoochelt spreker ten zeerste. De bevolking en het personeel van de provincie hebben, zeker nu, goede redenen om deel te nemen aan de staking en betoging van 7 oktober e.k. 7 HELSEN stelt dat zijn fractie voorstander is van de volledige uitvoering van het Vlaams regeerakkoord. Hij dankt gedeputeerde Lemmens voor het feit dat het debat hierover in de raad kan gevoerd worden. Positief is dat er nu enige duidelijkheid is. Spreker heeft ook de indruk dat de oefening redelijk grondig is gebeurd. Toch blijven er nog een aantal vragen open. Wat de financiering betreft moet nog worden beslist hoe er zal worden omgegaan met de bestaande provinciale tariefverschillen inzake opcentiemen op de onroerende voorheffing. Spreker is verheugd dat de denkpiste van algemene gelijkschakeling op het hoogste niveau ondertussen verlaten werd. De intentienota is eveneens een duidelijke eerste aanzet over welke overheid welk provinciaal initiatief kan overnemen. Spreker erkent dat de overdracht van De Warande en het Suske en Wiske Kindermuseum naar respectievelijk Turnhout en Kalmthout niet zo eenvoudig ligt. Hij vraagt zich ook af wat er met het Sportpaleis gaat gebeuren. Gaat het hier om een persoons- of een grondgebonden initiatief?

8 8 Er valt zeker iets voor te zeggen om de drie Antwerpse musea in een stichting onder te brengen. Hiermee wordt wel opnieuw een bijkomende structuur gecreëerd en de vraag is wie deze stichting zal besturen. Enkele dagen geleden vond de eerstesteenlegging van het nieuwe provinciehuis plaats. Dit gebouw zal te groot zijn voor de provincie in haar afgeslankte vorm. Spreker vraagt om een geactualiseerde ruimtebehoeftestudie, want de trein van de afslanking rijdt en kan niet meer worden gestopt. Hij hoopt op een open communicatie over een deels andere invulling. Misschien is het ook aangewezen om externe partners te zoeken die mee voor cofinanciering kunnen zorgen. Tot slot vraagt hij meer informatie over de aanpak van het personeelsbeleid in de nabije toekomst. HUIJBRECHTS stelt vast dat zijn eerdere vrees is bewaarheid geworden. De Vlaamse regering heeft nagelaten om gebruik te maken van het politieke monumentum dat na de verkiezingen werd gecreëerd om definitief over te gaan tot een fundamenteel politiek-bestuurlijke herschaling van het binnenlands bestuur in Vlaanderen. Dit halfslachtige ontwerp van decreet getuigt van een gebrek aan politieke moed en is een in hoofdzaak om financiële redenen opgesteld dictaat, dat weliswaar een aantal fundamentele wijzigingen inhoudt, maar waarvoor een duidelijke conceptuele onderbouw compleet ontbreekt. Het is met de afslanking van de provincies zo'n beetje als met het afslanken van Bart De Wever. Er zijn zichtbaar een pak kilo's verdwenen, maar hij blijft een gewichtige figuur. Al in 1997 heeft de Commissie Bestuurlijke Organisatie (CBO) in haar eindrapport de vraag gesteld naar de wenselijkheid van een politiek niveau tussen de gemeenten en Vlaanderen. Recent nog beval ook de Commissie Efficiënte en Effectieve Overheid in haar eindrapport van 2014 aan om te streven naar maximaal twee interveniërende bestuursniveaus in elk proces. Spreker kan zich niet van de indruk ontdoen dat de Vlaamse regering er met dit ontwerp van decreet bij tijd en wijle een rommeltje van heeft gemaakt. Zo stelt hij vast dat er in het luik met betrekking tot de vernieuwde taakstelling en de verhouding met de stad Antwerpen, opnieuw een opening wordt gemaakt naar de provincies. Dit is volgens spreker in tegenspraak met het Vlaams regeerakkoord en eerdere verklaringen van huidig minister en oud-collega Homans. Voorts heeft hij vragen bij de zelfverzekerdheid van de Vlaamse regering als ze stelt dat "de provinciale fiscaliteit een gewestelijke aangelegenheid" is. In dit verband wijst hij op een arrest van het Grondwettelijk Hof van 16 juli 2015 in een geding tussen de Waalse gewestregering en een Waalse gemeente over de gemeentelijke fiscaliteit. Volgens dit arrest is de fiscale autonomie van de Waalse gemeenten een federale bevoegdheid die niet door een gewestelijk decreet kan worden ingeperkt. De analogie met betrekking tot de plannen van de Vlaamse regering in verband met de provinciale fiscaliteit is niet ver te zoeken. Spreker vraagt zich dan ook af of de Vlaamse regering over een plan B beschikt, als deze bepalingen worden vernietigd. Voorts wil hij graag weten of de culturele en sportorganisaties beschikken over bepaalde garanties in verband met het behoud van hun provinciale subsidies. Hij vraagt of er hierover afspraken werden gemaakt of zullen deze organisaties worden overgeleverd aan de willekeur van de Vlaamse regering.

9 9 Tot slot vraagt hij naar een actuele stand van zaken in verband met De Warande in Turnhout. GEUDENS verwijst naar zijn tussenkomst van precies een jaar geleden, waarin hij betoogde dat de provincies zich niet mochten laten vernederen. Hij vindt dat er in de raad een ruim debat moet kunnen gevoerd worden over wat anderen over ons beslissen. Nu, een jaar later, kan hij niet anders dan vaststellen dat de provincies effectief vernederd zijn. Hij miste enige emotie en de nodige kanttekeningen van de eerste gedeputeerde in zijn toelichting. Spreker refereert naar professor De Rynck die het heeft over de noodzaak van de provincies. Uit het CBO advies trekt hij andere conclusies dan de heer Huijbrechts, die hier ook in zijn tussenkomst naar verwees. Zo beklemtoont het CBO in dit advies ook de belangrijke smeeroliefuncties van de provincies. Het zijn de Vlaamse ambtenaren die de plak zwaaien en de gouverneurs in hun verhaal meenemen. Dit verklaart de versterking van de rol van de gouverneurs. Dit is jammer, want op die manier is de democratische controle verder weg dan ooit. Een bijsturing was veel beter geweest dan alle opgebouwde kennis en ervaring zomaar te grabbel te gooien. Zijn grote vrees is dat de provincies eerst zullen worden afgeschaft en dat daarna het warm water opnieuw zal worden uitgevonden. In het verleden hebben de provincies veel in de luwte gewerkt en dat speelt hen nu parten. Spreker vermoedt dat Vlaanderen de trukendoos volledig zal openzetten om de provincies maximaal te laten betalen. Hij vraagt zich af wat er zal gebeuren met de lopende leningslasten van instellingen die worden overgedragen. Deze aangelegenheid moet zeker worden opgevolgd in de commissies. Spreker is ook gekant tegen de uittreding uit de intercommunales omdat de provincies hier met hun helikoptervisie een meerwaarde kunnen betekenen. Hij concludeert dat er geen objectieve sterkte-zwakte analyse werd gemaakt over de provincies. De Vlaamse regering doet ook geen moeite om het bestuurlijk middenveld beter te organiseren. Alleen de vijf provincies krijgen de zwartepiet toegeschoven. Het is duidelijk dat de N-VA de scalp wil van de provincies. Dat maakt hem triest. CAALS stelt dat zijn partij gewonnen is voor de omvorming van de provincies tot stads- en streekgewesten op het intermediair niveau, en de inkanteling van de intercommunales in deze nieuwe democratische structuren. Binnenkort zal Groen hierover trouwens een voorstel indienen in het Vlaams parlement. Toen de beslissing van de Vlaamse regering van 17 juli jl. bekend werd, hebben de CD&V gedeputeerden publiek meegedeeld dat ze zich bedrogen voelden. Hen valt dus niets te verwijten. Dat geldt ook voor de mandatarissen van de open vld. Deze partij was immers niet echt betrokken bij de onderhandelingen rond het Vlaams regeerakkoord. Spreker heeft grote vragen bij het provincievrij maken van de stad Antwerpen. Deze beslissing werd aanvankelijk aangekondigd als een groot initiatief, maar zijn fractie heeft van in het begin vragen gesteld over de concrete uitwerking ervan. Nu lijkt het er op dat de provincie in de toekomst zal moeten werken onder de curatele van de stad. Dit lijkt geen fraai plaatje en de vraag rijst hoe dit concreet in de praktijk zal geregeld worden.

10 Met de nieuwe indeling van de kiesdistricten wordt het theoretisch ook mogelijk dat alle verkozenen uit het kiesdistrict Antwerpen uit de stad en/of de rand komen. Hij is ook benieuwd naar de nieuwe financieringsregeling. Vorig jaar stelde gedeputeerde Lemmens nog trots dat de provincies over fiscale autonomie beschikten, maar die blijkt nu wel van erg korte duur. Bovendien is de kans reëel dat minder provincie kan leiden tot meer belastingen, iets waar gedeputeerde Caluwé ook voor waarschuwde op ATV. Wat het personeelsaspect betreft, vraagt hij zich af wat er wordt verstaan onder onrechtstreeks betrokken personeelsleden. Hij wil graag weten of hier ook de personeelsleden die "overhead" taken uitvoeren, mee bedoeld worden. Spreker dringt erop aan dat er snel een geactualiseerd personeelsbehoeftenplan komt. Hij wil ook graag vernemen hoe reëel het gevaar is op de uitstroom van competent personeel. De uittreding uit de intercommunales kan nu wel tegen een onderhandelde prijs gebeuren, maar de provincies zitten hoe dan ook in een zwakke onderhandelingspositie omdat ze moeten uittreden in Voor de intercommunales kan deze verplichte uittreding wel mogelijkheden bieden om de pas besliste vennootschapsbelasting te ontwijken. De lezing van de intentienota roept bij spreker bizarre taferelen op, zoals het cultuurcentrum De Warande dat opnieuw verhuist naar Turnhout of het nieuw Museum voor Edelsmeedkunst dat een oplossing moet bieden voor de financiering van het MAS. Tot slot meent hij dat de hold-up op de provincies, een uitspraak van de VVP, niet enkel slaat op de afschaffing van het provinciefonds. Hij vreest ook voor een kosteloze overdracht van de onroerende goederen waarbij de lopende leningslasten bij de provincie blijven. 10 NL DE HAES vindt het merkwaardig dat de heer Merckx in één uiteenzetting aangeeft dat er te snel werd beslist en dat het te traag gaat. Merckx bewijst hiermee dat hij geen voeling heeft met dit dynamisch proces over inspraak en overleg. Wanneer de heer Merckx het heeft over talentvol en flexibel personeel, prijst spreker zich gelukkig dat zulk personeel aanwezig is en zal instaan voor het welslagen van deze transitie. De concrete vragen die door de andere sprekers werden gesteld, worden doorverwezen naar de deputatie. Toch merkt de heer De Haes op dat er enige emotionaliteit in de tussenkomsten doorkwam, die historisch gekaderd kan worden. Uitdrukkingen als "vernederd" en "scalpen" zijn overdreven, maar toch is spreker tevreden dat de heer Geudens de weg van de geleidelijkheid bepleit en inziet dat toffe dingen organiseren misschien in de toekomst niet meer kunnen. De doelstelling moet niet zijn toffe dingen te doen, maar nuttige dingen te doen. Spreker stelt ook dat, gelet op het aantal inwoners, het aandeel verkozenen uit de kieskring Antwerpen altijd ruimer zal zijn. De Haes herinnert eraan dat de doelstelling een bestuurlijke hervorming is als gevolg van een bestuursakkoord, die beschikt over een grote democratische meerderheid en waarvan de besluitvorming zal plaatsvinden in het Vlaams parlement. De N-VA fractie staat achter de aanpak van de deputatie waarbij rekening wordt gehouden met de verdiensten en merites van de instellingen en in het bijzonder het personeel. De deputatie is goed bezig en krijgt in deze moeilijke taak de volledige steun van de fractie.

11 MUYSHONDT onderschrijft de bezorgdheden van de gedeputeerden en in het bijzonder deze over het personeel en het lot van de instellingen en diensten die door het provinciebestuur werden opgezet en gesteund. De vrees bestaat dat vanuit Vlaanderen de middelen en empathie zullen ontbreken om al deze provinciale initiatieven te laten verder bestaan. Zij rekent op de deputatie om hier het beste uit te halen. 11 Gedeputeerde LEMMENS vindt het belangrijk dat het debat werd gehouden en dat er in de verschillende commissies wordt teruggekoppeld waar dieper kan worden ingegaan op de verschillende materies. Beslissingen over de bestuurlijke hervorming werden genomen door de Vlaamse regering. De deputatie meent deze hervormingen op een goede wijze door te voeren met oog voor de belangen van het personeel en de instellingen. De provincie heeft en doet vele goede zaken, maar dit gaat over beslist beleid. Doorheen de onderscheiden partijen vinden we voor- en tegenstanders van het provinciaal niveau. Als antwoord op de interpellatie van de heer Geudens verduidelijkt de eerste gedeputeerde dat de provincies niet worden afgeschaft maar afgeslankt. Vele zaken die nu in de provincieraad worden besproken moeten beslecht worden in het Vlaams parlement. De deputatie en het personeel is dagdagelijks bezig met deze bestuurlijke hervorming om dit op een correcte wijze te kunnen doen. Aan de heer Merckx wordt geantwoord dat hij moet leren leven in een democratie en dat de besluitvorming ontstaat door het omzetten van een bestuursakkoord in een voorontwerp na het inwinnen van de vereiste adviezen. Dit zal getoetst worden door de Raad van State, zodat heden op alle vragen onmogelijk een antwoord kan worden gegeven. Lemmens ontkent ten stelligste dat topambtenaren de provincie verlaten hebben en dat het nakend vertrek van de directeur van het APB Arenbergschouwburg totaal los staat van deze hervormingen. Merckx wordt uitgedaagd een naam te noemen. Lemmens stemt in met het voorstel van de heer Helsen tot het regelmatig voeren van een debat over deze bestuurlijke hervorming. De nieuwe financieringswijze zal nog verder in detail moeten uitgewerkt worden. Met betrekking tot de intentienota herhaalt de eerste gedeputeerde dat de gesprekken nog moeten aangegaan worden in november en dat de afloop nog niet gekend is over onder meer het Suske en Wiske Kindermuseum en De Warande. Het Sportpaleis is niet opgenomen daar het niet valt onder "Sport", maar behoort wel tot het patrimonium dat verder besproken zal worden met de stad Antwerpen. Door vele sprekers werd gesproken over de oprichting van een stichting voor de drie musea in Antwerpen. Het lijkt een goede oplossing voor de periode tussen 2017 en het einde van de legislatuur en om de eigenheid te bewaren, waarbij de stad zich misschien later kan inschrijven. Volgens de huidige gegevens over het benodigde personeel zou er vandaag één verdieping teveel zijn in het nieuwe provinciehuis, maar hierover bestaat nog geen volledig zicht. Aan de heer Huijbrechts wordt geantwoord dat de subsidies zullen overgedragen worden, maar het zal de verantwoordelijkheid zijn van Vlaanderen om deze middelen verder te verdelen, waarvoor de heer Lemmens zich niet garant kan stellen.

12 12 Met de heer Geudens verschilt de eerste gedeputeerde van inzicht, maar hij benadrukt zijn respect voor betrokkene. Lemmens erkent dat het Vlaams parlement de plek is om vragen te stellen, zoals werd aangekondigd door de heer Caals. De woorden of de provincie onder "curatele" van de stad Antwerpen gaat vallen, laat hij voor de heer Caals. Met de stad Antwerpen is de deputatie in onderhandeling en er zal bekeken worden op welke wijze dit moet worden ingevuld. Het standpunt van mevrouw Muyshondt wordt beaamd. De eerste gedeputeerde erkent dat de toekomst van het personeel het belangrijkste is. De Haes wordt in zijn betoog gevolgd en de eerste gedeputeerde sluit zich aan dat het werk dient verdergezet. De VOORZITTER verleent het woord aan de heer Merckx. MERCKX hekelt de non-beslissingen met betrekking tot de overname van de musea, De Warande en het betrokken personeel. Volgens spreker staan er in de voorontwerpen enkel de krachtlijnen van de Vlaamse regering. De berg heeft een muis gebaard. Merckx beklaagt zich erover dat de beslissing van de Vlaamse regering niet terug te vinden is op de website en dat hij via de provinciegriffier werd doorverwezen naar de site van de VVP. Op deze site vond hij wel de memorie van toelichting, maar geen bijlagen waarnaar werd verwezen. LEMMENS antwoordt dat wanneer je goed zoekt alles terug te vinden is, maar hij belooft alle documenten te bezorgen. De VOORZITTER verleent het woord aan de heer Caals. CAALS benadrukt dat voor zijn part het verminderen van het aantal raadsleden geen punt is, onder de voorwaarde dat het een zo correct mogelijke afspiegeling is van de behaalde percentages. Tot slot komt de heer Caals terug op zijn bekommernis over het "onrechtstreeks betrokken personeel" tewerkgesteld in "overhead". LEMMENS antwoordt dat dit in kaart wordt gebracht, maar dat dit geen gemakkelijke opgave is. De VOORZITTER sluit het debat en stelt voor om een korte pauze in te lassen. De vergadering wordt onderbroken om uur en hervat om uur.

13 13 0. Provinciale overheid Nr. 0/1 van de agenda Wijziging vertegenwoordiging N-VA-fractie in verenigingen. Goedkeuring. Verslag (inlassen 3) Goedgekeurd bij geheime stemming met 52 stemmen ja, bij 1 stem nee en 3 onthoudingen. Stemming nr (inlassen 4) 1. Cultuur Nr. 1/1 van de agenda Budget 2015: nieuwe subsidie departement Cultuur - dienst Erfgoed. Goedkeuring. (inlassen 5) Goedgekeurd met 57 stemmen ja, bij 2 onthoudingen. Stemming nr. 1. (inlassen 6) Nr. 1/2 van de agenda Erediensten. Antwerpen. Russisch-orthodoxe kerkfabriek van Christus' Geboorte. Rekening Advies. Goedkeuring. (inlassen 7) Goedgekeurd met 57 stemmen ja, bij 1 stem nee en 2 onthoudingen. Stemming nr. 2. (inlassen 8) Nr. 1/3 van de agenda Erediensten. Antwerpen. Islamitische geloofsgemeenschap Antwerpen Islamic Association. Rekening Advies. Goedkeuring. (inlassen 9)

14 14 Goedgekeurd met 50 stemmen ja, bij 7 stemmen nee en 2 onthoudingen. Stemming nr. 3. (inlassen 10) Nr. 1/4 van de agenda Erediensten. Mol. Islamitische geloofsgemeenschap Ensar. Rekening Advies. Goedkeuring. (inlassen 11) Goedgekeurd met 51 stemmen ja, bij 6 stemmen nee en 3 onthoudingen. Stemming nr. 4. (inlassen 12) 2. Ruimtelijke ordening, mobiliteit en intercommunales Nr. 2/1 van de agenda Uitvoering RSPA : PRUP Marnixdreef Lier voorlopige vaststelling. Goedkeuring. (inlassen 13) VANDENDRIESSCHE stelt dat het over een voorlopige vaststelling gaat maar dat er nauwelijks rekening wordt gehouden met de adviezen, ondanks dat het gaat over een beschermde dreef. Groen zal zich daarom onthouden. LEMMENS meent dat dit beter in de commissie had kunnen besproken worden. Goedgekeurd met 53 stemmen ja, bij 7 onthoudingen. Stemming nr. 5. (inlassen 14) Nr. 2/2 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Toepassing art van het provinciedecreet.

15 15 Herziening RSPA - Nota Ruimte - fase 3 : Studie en bijsturing - Raamovereenkomst voor de inhoudelijke ondersteuning bij de opmaak van een vernieuwde ruimtelijke visie voor de provincie Antwerpen (Nota Ruimte). Lastvoorwaarden en wijze van gunnen. Goedkeuring. (inlassen 15) LEMMENS zegt dat de Nota Ruimte werd toegelicht in de commissievergadering en tot doel heeft een vernieuwend ruimtelijk beleid te realiseren. De eerste twee fasen zijn het bepalen van de inhoudelijke focus en het bekijken van het ambitieniveau. In een volgende fase wordt over de partijgrenzen heen opgeroepen om een inhoudelijke bijdrage te leveren tijdens de volgende raadscommissies. Benevens de politieke visie wordt veel belang gehecht aan het betrekken van de maatschappelijk belanghebbenden, onder meer de Procoro. In een laatste en vierde fase moet dit leiden tot het opleveren van een definitief document in de loop van het jaar De provincie wordt opgedeeld in geografische deelruimten met afzonderlijke doelstellingen en met de inbreng van experten en deze raad. Lemmens doet een warme oproep voor een constructieve medewerking. VANDENDRIESSCHE verontschuldigt zich voor zijn afwezigheid op de raadscommissie. Hij wenst niet inhoudelijk in te gaan op de Nota Ruimte, maar op de raamovereenkomst, waarbij volgens spreker de ontwikkeling van de ruimtelijke visie bij het extern bureau wordt gelegd in plaats van bij de politiek. Dit vindt hij geen goede werkwijze. Gedeputeerde LEMMENS antwoordt dat het bureau wordt aangetrokken voor louter een inhoudelijke ondersteuning en in geen geval de visie zal kunnen bepalen. Goedgekeurd met 52 stemmen ja, bij 8 onthoudingen. Stemming nr. 6. (inlassen 16) 3. Economie, landbouw, innovatie en internationale samenwerking Nr. 3/1 van de agenda Budget Exploitatiebudget - Beleidsdomeinen Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid. Budgetsleutel 0500/ Subsidiëring van het provinciaal economisch beleid. Aanwending van krediet. Goedkeuring. (inlassen 17)

16 16 HELSEN wenst de bespreking in de commissie in herinnering te brengen mede gelet op de ondersteuning van projecten voor in totaal meer dan EUR. Bij deze projecten zijn er een aantal nieuwe. Het verslag geeft niet aan in welke verhouding (percentage ten opzichte van de totale kostprijs) de provincie ondersteuning biedt aan een project. Daarnaast wenst interpellant dat deze projecten zouden geëvalueerd worden op hun resultaten, impact en bereikt doel. CALUWÉ antwoordt dat dit mee opgenomen zal worden en een goede verdeling binnen de beleidslijnen, zoals in het beleidsplan voorzien, verder wordt bewaakt. Goedgekeurd met 62 stemmen ja. Stemming nr. 7. (inlassen 18) Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 3/2 en 3/3 met één stemming af te handelen. Nr. 3/2 van de agenda Provinciale initiatieven. Subsidiëring van het provinciaal economisch beleid. Project Coördinator voor gezamenlijk Europees onderzoeksproject van 5 praktijkcentra van vzw Proefstation voor de Groenteteelt Sint- Katelijne-Waver. Afwijking van provinciaal reglement van 16 december Goedkeuring. (inlassen 19) Nr. 3/3 van de agenda Werkingssubsidie vzw Agro-bedrijfshulp. Opheffing van de criteria voor berekening. Goedkeuring. (inlassen 20) De agendapunten 3/2 en 3/3 worden goedgekeurd met 57 stemmen ja, bij 4 onthoudingen. Stemming nr. 8. (inlassen 21)

17 17 4. Financiën en logistiek Nr. 4/1 van de agenda Meerjarenplan (budgetjaar 2015). Evenwicht na de vierde reeks wijzigingen. Goedkeuring. (inlassen 22) Goedgekeurd met 42 stemmen ja, bij 11 stemmen nee en 8 onthoudingen. Stemming nr. 9. (inlassen 23) Nr. 4/2 van de agenda Vierde reeks wijzigingen van Diverse wijzigingen personeelsbudget Provincie en verzelfstandigde entiteiten. Budget Schema B2. Exploitatiebudget Beleidsdomein Algemeen Beleid. Exploitatiebudget Uitgaven. Vermindering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Mens, Communicatie en Organisatie. Exploitatiebudget Uitgaven. Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Mens, Communicatie en Organisatie. Exploitatiebudget Ontvangsten. Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Logistiek. Exploitatiebudget Uitgaven. Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Ontwikkeling en Educatie. Exploitatiebudget Uitgaven. Vermindering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Cultuur. Exploitatiebudget Uitgaven. Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Vrije Tijd. Exploitatiebudget Uitgaven. Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit. Exploitatiebudget Uitgaven. Vermindering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid. Exploitatiebudget Uitgaven. Vermeerdering van transactiekrediet (inlassen 24) Voorlopig aangenomen.

18 18 Nr. 4/3 van de agenda Vierde reeks wijzigingen van Aanpassing van de exploitatiekost wegens tekorten op de departementale verbruikskredieten voor de vastleggingen van catering en congressen. Budget Schema B2. Exploitatiebudget Beleidsdomein Logistiek. Exploitatiebudget Uitgaven Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Ontwikkeling en Educatie. Exploitatiebudget Uitgaven Vermindering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Vrije Tijd. Exploitatiebudget Uitgaven Vermindering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit. Exploitatiebudget Uitgaven Vermindering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Leefmilieu. Exploitatiebudget Uitgaven Vermindering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Cultuur. Exploitatiebudget Uitgaven Vermindering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid. Exploitatiebudget Uitgaven Vermindering van transactiekrediet (inlassen 25) Voorlopig aangenomen. Nr. 4/4 van de agenda Vierde reeks wijzigingen van Herschikking kredieten dienst Noord-Zuidbeleid. Budget Schema B2. Exploitatiebudget Beleidsdomein Ontwikkeling en Educatie. Exploitatiebudget - Uitgaven Vermindering van transactiekrediet 2015 Budget Schema B2. Exploitatiebudget Beleidsdomein Ontwikkeling en Educatie. Exploitatiebudget - Uitgaven Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Budget Schema B2. Exploitatiebudget Beleidsdomein Mens, Communicatie en Organisatie. Exploitatiebudget - Uitgaven Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Budget Schema B4. Transactiekredieten voor investeringsverrichtingen Beleidsdomein Leefmilieu. Investeringsbudget - Uitgaven Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Budget Schema B3. Investeringsenveloppe

19 19 Investeringsenveloppe IE09 - Leefmilieu: Rubriek II.A.3 Roerende goederen - Uitgaven Vermeerdering van verbinteniskrediet Vermeerdering van transactiekrediet (inlassen 26) Voorlopig aangenomen. Nr. 4/5 van de agenda Vierde reeks wijzigingen 2015 in functie van subsidies voor innovatieve projecten in de welzijnsector, thematische projectoproep 'proactief werken rond kinderarmoede in de vrije tijd'. Budget Schema B2. Exploitatiebudget Beleidsdomein Ontwikkeling en educatie. Exploitatiebudget - Uitgaven Vermindering van transactiekrediet 2015 Budget Schema B2. Exploitatiebudget. Beleidsdomein Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid. Exploitatiebudget - Uitgaven Vermeerdering van transactiekrediet (inlassen 27) Voorlopig aangenomen. Nr. 4/6 van de agenda Vierde reeks wijzigingen van Verhoging van de dotatie APB Fotomuseum. Budget Schema B2. Exploitatiebudget. Beleidsdomein Cultuur. Exploitatiebudget Uitgaven. Verschuiving van transactiekrediet (inlassen 28) Voorlopig aangenomen. Nr. 4/7 van de agenda Vierde reeks wijzingen van Verschuiving van kredieten Cultuur van exploitatie naar investering voor de realisatie van Pilootproject Kunst in opdracht. Budget Schema B2. Exploitatiebudget Beleidsdomein Cultuur. Exploitatiebudget - Uitgaven

20 20 Vermindering van transactiekrediet 2015 Beleidsdomein Cultuur. Exploitatiebudget - Ontvangsten Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Budget Schema B4. Transactiekredieten voor investeringsverrichtingen Beleidsdomein Cultuur. Investeringsbudget Uitgaven Vermeerdering van transactiekrediet 2015 Budget Schema B3. Investeringsenveloppe Investeringsenveloppe IE06 - Cultuur : Rubriek II.A.5 Erfgoed Uitgaven Vermeerdering van verbinteniskrediet Vermeerdering van transactiekrediet van (inlassen 29) Voorlopig aangenomen. Nr. 4/8 van de agenda Vierde reeks wijzigingen van Verschuiving exploitatiemiddelen van dienst Vrijetijds- en Landschapsbeleving naar Kasteel d'ursel. Budget Schema B2. Exploitatiebudget. Beleidsdomein Vrije Tijd. Exploitatiebudget - Uitgaven. Vermindering van transactiekrediet Beleidsdomein Cultuur. Exploitatiebudget - Uitgaven. Vermeerdering van transactiekrediet (inlassen 30) Voorlopig aangenomen. Nr. 4/9 van de agenda Vierde reeks wijzigingen van Verschuiving exploitatiemiddelen van dienst Vrijetijds- en Landschapsbeleving naar Stafdienst Vrije Tijd voor dotatieverhoging De Nekker. Budget Schema B2. Exploitatiebudget. Beleidsdomein Vrije Tijd. Exploitatiebudget - Uitgaven. Verschuiving van transactiekrediet (inlassen 31) NAERT deelt mee dat haar fractie zich zal onthouden voor de agendapunten 4/2, 4/3, 4/6 en 4/7. Ook voor 4/10 zal de fractie zich

21 21 onthouden. Het is onduidelijk of er een impact is op de goede dienstverlening. Voorlopig aangenomen. Nr. 4/10 van de agenda Budget Vierde reeks wijzigingen. Aanpassing van de dotaties van de autonome provinciebedrijven APB Provinciaal Onderwijs Antwerpen (POA), APB Provinciaal Vormingscentrum Malle (PVM), APB Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen (ZM), APB Fotomuseum Provincie Antwerpen (FM), APB Modemuseum Provincie Antwerpen (MOMU), APB Arenbergschouwburg Provincie Antwerpen (APA), APB Provinciaal Recreatiedomein De Schorre (PRDS) en APB Kamp C (KMPC) en het extern verzelfstandigde agentschap privaat met vzwstructuur EVAP Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker (PSRN). Goedkeuring. (inlassen 32) Goedgekeurd met 47 stemmen ja, bij 5 stemmen nee en 9 onthoudingen. Stemming nr. 10. (inlassen 33) Nr. 4/11 van de agenda Budget Evenwicht na de vierde reeks wijzigingen. Goedkeuring. (inlassen 34) Goedgekeurd met 43 stemmen ja, bij 13 stemmen nee en 5 onthoudingen. Stemming nr. 11. (inlassen 35) Nr. 4/12 van de agenda Artikel 161 en 162 van het provinciedecreet, rapport aan de provincieraad en deputatie over de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole, de evolutie van de budgetten en de voorafgaande controle van de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenissen. Kennisname. Verslag van de financieel beheerder (inlassen 36) Kennis wordt genomen.

22 22 Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 4/13 tot en met 4/18 met één stemming af te handelen. Nr. 4/13 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Heist-op-den-Berg/Hallaar. Provinciaal groendomein De Averegten. Vernieuwen van de wandelpaden. Ontwerp. Goedkeuring. (inlassen 37) Nr. 4/14 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Mechelen. Oud-Refugium van Sint-Truiden. Instandhoudingswerken aan het buitenschrijnwerk. Ontwerp. Goedkeuring. (inlassen 38) Nr. 4/15 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Ranst/Emblem. Campus Vesta. Bouwen van een erfgoeddepot. Ontwerp. Goedkeuring. (inlassen 39) Nr. 4/16 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Ranst/Emblem. Campus Vesta. Bouwen van een erfgoeddepot. Ontwerpopdracht. Bijkomende uitgaven. Goedkeuring. (inlassen 40) De VOORZITTER meldt dat er een erratum-verslag werd rondgedeeld. Nr. 4/17 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Antwerpen/Berchem. Coveliersgebouw. Inhuizing Inovant en PVI. Bijkomende verluchting en koeling. Ontwerp. Goedkeuring. (inlassen 41)

23 23 Nr. 4/18 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Antwerpen. Zilver- en Diamantmuseum. Renovatie gebouwen Suikerrui en Gildekamersstraat ontwerpopdracht. Wijziging betalingsvoorwaarden. Goedkeuring. (inlassen 42) VAN EETVELT stelt zich vragen over de wijziging van de betalingsvoorwaarden, die volgens het verslag te maken heeft met het historisch karakter van het pand. In de commissie werd evenwel vooral gewezen op de participatie van de stad Antwerpen. Spreker bekwam graag een toelichting over de financiële participatie van de stad en of er recuperatiemogelijkheden zijn indien er geen verdere uitvoering wordt gegeven aan de opdracht. HUIJBRECHTS meldt dat zijn fractie zich zal onthouden bij agendapunt 4/18. CALUWÉ antwoordt dat zelfs bij het ontbreken van een definitief ontwerp het geleverde werk moet worden vergoed. Het ganse proces ligt in handen van gedeputeerde Lemmens. LEMMENS stelt dat in dit dossier twee overheden, provincie en stad, zich gevonden hebben. De interesse van de stad leidde tot een wijziging van de planning waarbij een louter museale werking werd verruimd tot een diamantbelevingscentrum. Dit maakte dat de planning langer duurde en daarom wordt nu een vergoeding uitbetaald voor het reeds geleverde werk. De afgesloten samenwerkingsovereenkomst met de stad voorziet een inbreng van de provincie: EUR verwerving panden EUR renovatiewerken EUR geschatte inventaris museumcollectie inbreng stad Antwerpen: EUR hefboominvestering in het APB EUR communicatiekosten, gespreid over 3 jaren nog te bepalen budget in 2017 voor renovatie binnentuin. Daarnaast wordt nog een inbreng verwacht vanwege Toerisme Vlaanderen VAN EETVELT begrijpt dat de ontwerper meer heeft moeten werken en allicht ook langer en vraagt of het akkoord bepaalt dat hiervoor een extra vergoeding wordt voorzien. LEMMENS antwoordt dat de vergoeding wordt bepaald in functie van de totaalprijs, zoals werd goedgekeurd door de provincieraad. De

24 24 volgende stappen zullen aan de raad worden medegedeeld, maar de ambitie blijft om eind 2017, begin 2018 het belevingscentrum te openen. MERCKX meldt de onthouding van zijn fractie voor punt 4/18. CAALS stelt zich de vraag of deze "onvoorziene problematiek" enkel een verlenging van termijn inhoudt of dat er ook een impact is op de totale kostprijs. In de commissie werd hierop negatief geantwoord. LEMMENS antwoordt dat de totale kostprijs uiteindelijk zal afhangen van de inschrijvingsprijs van de aannemer, maar dat het wel de ambitie blijft om binnen de voorziene budgetten te blijven. CAALS meldt dat zijn fractie het agendapunt zal goedkeuren onder de voorwaarde dat in het verslag wordt opgenomen dat dit louter als een administratief punt wordt beschouwd om een andere voorschotregeling aan te bieden. VAN EETVELT meldt dat zijn fractie zich bij punt 4/18 onthoudt. De agendapunten 4/13, 4/14, 4/15, 4/16, 4/17 en 4/18 worden goedgekeurd met 60 stemmen ja. Stemming nr. 12. (inlassen 43) Nr. 4/19 van de agenda Provinciale overheidsopdrachten. Antwerpen. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Restauratie. Fase 12 c: restauratie van het Schyvenorgel. Verrekening nr. 2. Kennisname. (inlassen 44) Kennis wordt genomen. Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 4/20 tot en met 4/24 met één stemming af te handelen. Nr. 4/20 van de agenda Vastgoed. Boom. Provinciaal recreatiedomein De Schorre. Beëindiging erfpacht Sint-Annakapel. Goedkeuring. (inlassen 45)

25 25 Nr. 4/21 van de agenda Vastgoed. Herselt. Provinciaal groendomein Hertberg. Aankoop weekendverblijven. Goedkeuring. (inlassen 46) Nr. 4/22 van de agenda Vastgoed. Geel en Mol - Fietsostrade Herentals-Balen - deelproject 11. Aankoop. Goedkeuring. (inlassen 47) Nr. 4/23 van de agenda Vastgoed. Lier. Lisperloop. Grondaankoop. Goedkeuring. (inlassen 48) Nr. 4/24 van de agenda Vastgoed. Zoersel. Trappistenbeek (A ). Overstromingsgebied 'Kwikaard'. Onteigeningsplan. Goedkeuring. (inlassen 49) De agendapunten 4/20, 4/21, 4/22, 4/23 en 4/24 worden goedgekeurd met 59 stemmen ja. Stemming nr. 13. (inlassen 50) 5. Onderwijs en jeugd Nr. 5/1 van de agenda Wijzigen van de beheersovereenkomst met het autonoom provinciebedrijf Provinciaal Onderwijs Antwerpen (APB POA). Goedkeuring. (inlassen 51) Goedgekeurd met 60 stemmen ja. Stemming nr. 14. (inlassen 52)

26 26 6. Energie, communicatie en ICT 7. Recreatie, sport en toerisme Nr. 7/1 van de agenda Autonoom Provinciebedrijf Sport. Interlokale Verenigingen Sportregio's. Jaarrekeningen en Jaarverslagen Goedkeuring. (inlassen 53) Goedgekeurd met 60 stemmen ja. Stemming nr. 15. (inlassen 54) Nr. 7/2 van de agenda Compensatie nieuwe regeling 'Groenjobs'. Gewijzigd Vlaams beleid : omzetten subsidie in exploitatiekost. Goedkeuring. (inlassen 55) Goedgekeurd met 59 stemmen ja. Stemming nr. 16. (inlassen 56) 8. Personeel, organisatieontwikkeling en veiligheid 9. Welzijn Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 9/1 en 9/2 met één stemming af te handelen. Nr. 9/1 van de agenda Budget Herverdeling van het krediet onder 2015/ /21/0911: subsidies met betrekking tot gehandicapten (N/R)/ Diensten en voorzieningen voor personen met een handicap. Goedkeuring. (inlassen 57)

27 27 Nr. 9/2 van de agenda Aanwending krediet sociale projecten en wonen 2015 voor verschillende innovatieve projecten. Goedkeuring. (inlassen 58) AVONTROODT benadrukt dat in het project waarbij de apothekers een belangrijke rol wordt toebedeeld in het zorglandschap inzake dementie, er een absolute noodzaak bestaat voor het respecteren van de privacy. Zij vraagt of dit voorgelegd werd aan de privacycommissie. BELLENS zal dit voorleggen. De agendapunten 9/1 en 9/2 worden goedgekeurd met 58 stemmen ja. Stemming nr. 17. (inlassen 59) 10. Europa, plattelandsbeleid en sociale economie Nr. 10/1 van de agenda Samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de uitvoering van het Samenwerkingsprogramma 2 Zeeën Provinciale cofinanciering Technische bijstand Samenwerkingsprogramma 2 Zeeën Goedkeuring. (inlassen 60) Goedgekeurd met 59 stemmen ja. Stemming nr. 18. (inlassen 61) Op voorstel van de VOORZITTER stemt de raad ermee in de agendapunten 10/2 en 10/3 met één stemming af te handelen. Nr. 10/2 van de agenda Realisatie Lekkers met Streken-terras. Subsidiëring van projecten voor plattelandsontwikkeling. Goedkeuring. (inlassen 62)

28 28 KERREMANS juicht dit initiatief toe, maar is ontgoocheld over het gebrek aan cijfermateriaal over de participatie en het aandeel van biolandbouw. Indien zou blijken dat het aandeel van biolandbouw eerder laag zou zijn, zag hij graag dat de provincie een tandje zou bijsteken. BELLENS engageert zich om bij de start van het project de cijfers bij te houden, maar merkt op dat een van de kenmerken van het project de regionale afbakening betreft, wat de interpretatie kan bemoeilijken. Alleszins zal eind 2016 hierover verslag worden uitgebracht. Nr. 10/3 van de agenda Overheveling werkingssubsidie 2015 aan Steunpunt Groene Zorg vzw van dienst Welzijn en Gezondheid naar dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid. Goedkeuring. (inlassen 63) De agendapunten 10/2 en 10/3 worden goedgekeurd met 58 stemmen ja. Stemming nr. 19. (inlassen 64) 11. Milieu, natuur en Noord-Zuidbeleid Nr. 11/1 van de agenda Budget Machtigingskrediet 0390/ Toegestane subsidies. Subsidies voor Leefmilieuprojecten. Aanwending krediet. Goedkeuring. (inlassen 65) Goedgekeurd met 58 stemmen ja. Stemming nr. 20. (inlassen 66) Nr. 11/2 van de agenda Samenwerkingsovereenkomst Interprovinciaal Kenniscentrum Leefmilieu. Goedkeuring. (inlassen 67) Goedgekeurd met 58 stemmen ja. Stemming nr. 21. (inlassen 68)

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 oktober 2018 2 De vergadering wordt geopend te 14.38 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT Yolande

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 115 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 1 Provincieraad. Ontslag van de heer Jan Hofkens. Opvolging. 2 Provincieraad. Ontslag van mevrouw Hilde De

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 16 december 2015 2 NL De vergadering wordt geopend te 10.38 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 januari 2018 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 962 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 1 Gewone Provinciebedrijven opheffing GPB Arenbergschouwburg en overdracht eindbalans naar beginbalans APB Arenbergschouwburg.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 13 december 2017 2 De vergadering wordt geopend te 10.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 603 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 1 Invulling van het begrip dagelijks bestuur in de zin van artikel 43, &2, 9 en artikel 43, &2, 11 van het provinciedecreet.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 maart 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/2 Tweede reeks wijzigingen van 2017. Diverse correcties

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 23 JUNI 2016

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 23 JUNI 2016 366 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 23 JUNI 2016 1 Jaarlijkse rapportage met betrekking tot interne controle. Algemeen kader van het interne controlesysteem. 2

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 februari 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/3 Eerste reeks wijzigingen van 2015 Technische

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 24 SEPTEMBER 2015 VERGADERING VAN 24 SEPTEMBER 2015 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 24 SEPTEMBER 2015 De vergadering

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 oktober 2015 2 FDS De VOORZITTER opent de vergadering om 14.35 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 juni 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/4 Derde reeks wijzigingen van 2017 en het meerjarenplan

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 2015

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 2015 105 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 NOVEMBER 2015 1 Provincieraad. Ontslag van mevrouw Benedicte Geniets. Opvolging. 2 Budget 2015 : nieuwe subsidie voor departement

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/3 Vierde reeks wijzigingen van 2014 - diverse

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 februari 2015 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.34 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 22 JUNI 2017.

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 22 JUNI 2017. 594 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 22 JUNI 2017. 1 Jaarlijkse rapportage met betrekking tot interne controle. Algemeen kader van het interne controlesysteem. 2

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 februari 2018 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 maart 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 4/14 Tweede reeks wijzigingen van 2014. Technische

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 4670N0WR1QZ.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 23 oktober 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.36 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 april 2017 2 De vergadering wordt geopend door de voorzitter om 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 beknopt verslag 25 april 2013.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 april 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. Mevrouw de Gouverneur en de heer Provinciegriffier

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 maart 2015 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.40 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 40N0JLWROS9.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 maart 2014 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 november 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 4/16 Vierde reeks wijzigingen van 2016 Departement

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 SEPTEMBER 2013

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 SEPTEMBER 2013 690 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 26 SEPTEMBER 2013 1 Oprichting Autonoom Provinciebedrijf Arenbergschouwburg Provincie Antwerpen, afgekort APB APA. Vaststellen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 april 2018 2 De vergadering wordt geopend te 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 januari 2017 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 januari 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.36 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 41W0U553HZ1.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 mei 2014 2 PB De vergadering wordt geopend om 14.40 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3OK15UZ9FWG.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 06 februari 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 10.03 uur. De heer Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 42W13FF4UE1.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 juni 2014 2 De vergadering wordt geopend te 14.42 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: ARBIB

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 juni 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 4/4 Tweede reeks wijzigingen van 2016. Diverse wijzigingen

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 880 (2015-2016) Nr. 3 9 november 2016 (2016-2017) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3ZL0REUMAMS.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 februari 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.49 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT TOP 5 : uitdagingen en kansen Afslanking provincies Sectorale subsidies in Gemeentefonds Clustering in Vrije Tijd Lokale Monitoring over vrije tijd en sport Bovenlokale sportinfrastructuur

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 29 januari 2015 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 december 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2013 tussen provincie

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 10 e Directie Dienst 102 Land- en Tuinbouw Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0704919 betreft verslaggever PROVINCIAAL PLATTELANDSBELEID Samenstelling Provinciaal ManagementComité (PMC) de heer

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 23 november 2017 2 De voorzitter opent de vergadering om 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 mei 20 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 0/3 Vaststellen beleidsdomeinen en beleidsvelden vanaf

Nadere informatie

Verslag. Raad van bestuur. 25 oktober Raad van bestuur: verslag 14 juni 2017 goedkeuring. Aanleiding

Verslag. Raad van bestuur. 25 oktober Raad van bestuur: verslag 14 juni 2017 goedkeuring. Aanleiding Verslag Raad van bestuur 25 oktober 2017 Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Frank Geudens, secretaris; Katleen Den Roover, Alex Helsen, Jef Laureyssens, Ariane Van

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/6 Budget 2014. Herverdeling van het krediet

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 juni 2015 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

vergadering C58 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media

vergadering C58 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media vergadering C58 zittingsjaar 2014-2015 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van 4 december 2014 2 Commissievergadering nr. C58 (2014-2015) 4 december 2014 INHOUD

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking Pisad provinciaal intern verzelfstandigd agentschap (piva) dossiernummer: 1706073 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Uitkanteling

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 juni 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/3 Samenwerkingsovereenkomst met het extern verzelfstandigd

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3XM0VNR58DA.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 18 december 2013 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 10.08 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet)

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet) WERKINSTRUMENTEN VAN DE PROVINCIES VOOR HET VOEREN VAN HET PROVINCIAAL BELEID Het is de algemene regel dat de provincies de hun toevertrouwde opdrachten zelf uitvoeren via hun administratie. Veel van hun

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 45F10I38JS6.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 september 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1207911 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Islamitische erediensten Islamitische Geloofsgemeenschap

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 De vergadering

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 april 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 november 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2014-2019 tussen

Nadere informatie

BUDGET 2015 GEMEENTE MERKSPLAS

BUDGET 2015 GEMEENTE MERKSPLAS BUDGET 2015 GEMEENTE MERKSPLAS INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING... 3 2. MISSIE... 5 3. BELEIDSNOTA... 6 3.1. DOELSTELLINGENNOTA... 6 3.2. DOELSTELLINGENBUDGET... 16 3.3. FINANCIËLE TOESTAND... 17 3.4. LIJST OVERHEIDSOPDRACHTEN...

Nadere informatie

nr. 274 van KURT DE LOOR datum: 17 december 2014 aan LIESBETH HOMANS Administratie Binnenlands Bestuur - Juridische adviezen

nr. 274 van KURT DE LOOR datum: 17 december 2014 aan LIESBETH HOMANS Administratie Binnenlands Bestuur - Juridische adviezen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 274 van KURT DE LOOR datum: 17 december 2014 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

WELZIJN. Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement impulssubsidie arbeidszorg

WELZIJN. Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement impulssubsidie arbeidszorg 917 WELZIJN Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement impulssubsidie arbeidszorg De provincieraad van Antwerpen, Gelet op de bepalingen van het provinciedecreet;

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 30 april 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 0/2 Beheersovereenkomsten met 14 autonome provinciebedrijven.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 september 2017 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.32 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 november 2015 2 FDS De vergadering wordt geopend te 14.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 september 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 4/2 Vierde reeks wijzigingen van 2015. Diverse

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 26 JUNI 2014 De vergadering wordt geopend

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplan & Budget 2018

Aanpassing meerjarenplan & Budget 2018 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 & Budget 2018 Inhoudstafel 1. Gevolgen Decreet Afslanking Provincies 2. Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 3. Budget 2018 3 1. Gevolgen van het decreet afslanking 18-11-2016:

Nadere informatie

TOELICHTING BUDGET 2018

TOELICHTING BUDGET 2018 TOELICHTING BUDGET 2018 INHOUDSTAFEL BUDGET TOELICHTING Toelichting bij de financiële nota Toelichting bij het exploitatiebudget Exploitatiebudget per beleidsdomein TB1 -----------------------------------------------------

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 mei 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.39 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

Raad van bestuur. 24 oktober 2018 Verslag. 1. Raad van bestuur: verslag 13 juni 2018 goedkeuring. Aanleiding

Raad van bestuur. 24 oktober 2018 Verslag. 1. Raad van bestuur: verslag 13 juni 2018 goedkeuring. Aanleiding Raad van bestuur 24 oktober 2018 Verslag Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Frank Geudens, secretaris; Katleen Den Roover, Jef Laureyssens, Alex Helsen, Door Steyaert,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/23 Vastgoed. Herselt. Provinciaal groendomein

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Recreatiedomeinen --- dossiernummer: 1805507 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Nieuwdonk overdracht van het domein Nieuwdonk van DDS naar de provincie : ontwerp protocolakkoord. Alexander

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND,

DE VLAAMSE MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND, Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare

Nadere informatie

AGENDA PROVINCIERAAD VAN DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN VAN 25 JUNI 2015 PLENAIRE VERGADERING - OPENBAAR

AGENDA PROVINCIERAAD VAN DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN VAN 25 JUNI 2015 PLENAIRE VERGADERING - OPENBAAR AGENDA PROVINCIERAAD VAN DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN VAN 25 JUNI 2015 PLENAIRE VERGADERING - OPENBAAR 1. Mondelinge vraagstelling over actuele onderwerpen PRIORITAIRE AGENDAPUNTEN COMMISSIE AZF- BESTUURLIJKE

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1700110 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Verkiezingen Provincieraad Wijziging provinciedistricten

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 april 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 februari 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.32 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Preventie, Hulpverlening en Zorg Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1001206 betreft verslaggever ALGEMEEN WELZIJNSWERK

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Sport & Recreatiedomeinen --- dossiernummer: 1403325 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Overname recreatiedomein De Ster Overname recreatiedomein De Ster te Sint-Niklaas vanaf 01/01/2015

Nadere informatie

Agenda en beknopte toelichting zitting gemeenteraad op 12/10/2017

Agenda en beknopte toelichting zitting gemeenteraad op 12/10/2017 Agenda en beknopte toelichting zitting gemeenteraad op 12/10/2017 Aanwezig: M. Landuyt, voorzitter; J. Rommel-Opstaele, burgemeester; L. Pylyser-Dewulf, J. Devey, B. Vandekerckhove, F. Ampe-Duron, schepenen;

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 januari 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/1 Welzijn. Ouderen. Vernieuwing van de statuten,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3W30SGLQZCF.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 24 oktober 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.33 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

Deputaties

Deputaties Deputaties 2018-2024 1. Provincie Antwerpen Provinciehuis Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen. 03/240 50 11 Luk Lemmens (N-VA) 1e gedeputeerde - Woordvoerder Algemeen beleid Interne audit Ruimtelijke

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Dit huishoudelijk reglement dient als aanvulling bij de statuten en geen enkele interpretatie die in strijd is met de statuten

Nadere informatie

Het proces-verbaal van de openbare zitting van de Raad dd. 13 december 2016 wordt goedgekeurd.

Het proces-verbaal van de openbare zitting van de Raad dd. 13 december 2016 wordt goedgekeurd. OCMW DEINZE NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Zitting van 03 januari 2017 Zijn aanwezig: C. De Spiegelaere, OCMW-voorzitter; W. De Ketelaere, R. Van Neste, R. Ranschaert, P. De Maertelaere,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Griffie Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408926 betreft verslaggever NIET-CONFESSIONELE MORELE DIENSTVERLENING Advies bij het ontwerp van begroting 2005 van de Provinciale Instelling voor Morele

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 juni 2017 2 De voorzitter opent de vergadering om 14.31 uur de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 april 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 8/2 Veiligheid. Beheersovereenkomst met het autonoom

Nadere informatie

BUDGET 2015 Toelichting Budget 2015 (BP2015-1_0)

BUDGET 2015 Toelichting Budget 2015 (BP2015-1_0) BUDGET 2015 Toelichting Budget 2015 (BP2015-1_0) Burgemeester Heymansplein 14 3581 Beringen T 011 44 90 00 F 011 44 90 90 Secretaris: Luc Vrijdaghs Financieel beheerder: Dany Lemmens Exploitatiebudget

Nadere informatie

Directiecomité. 12 oktober Verslag. 1. Directiecomité: verslag 7 september goedkeuring. Aanleiding

Directiecomité. 12 oktober Verslag. 1. Directiecomité: verslag 7 september goedkeuring. Aanleiding Directiecomité 12 oktober 2017 Verslag Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Tjerk Sekeris, Katrien Van de Poel, ondervoorzitters; Frank Geudens, secretaris; Katleen den Roover, Alex Helsen, Jef Laureyssens,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN Inhoud BIJEENROEPING... 2 Artikel 1. Datum en uur... 2 Artikel 2 - Samenstelling... 2 Artikel 2. - Agendering van dossiers... 2 Artikel

Nadere informatie

Dr. Koenraad De Ceuninck Centrum voor lokale politiek Universiteit Gent

Dr. Koenraad De Ceuninck Centrum voor lokale politiek Universiteit Gent Dr. Koenraad De Ceuninck Centrum voor lokale politiek Universiteit Gent Interne staatshervorming Wat? Context? Doel? Regioscreening Wat? Doel? Evaluatie interne staatshervorming Uitgevoerd in opdracht

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 september 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.38 uur. De heer provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

Provinciale budgetten

Provinciale budgetten Provinciale budgetten I. BUDGET 2016... 2 A. EXPLOITATIEBUDGET... 2 1. definitie... 2 2. vergelijking provincies totaal exploitatiebudget (incl. de intern verzelfstandigde agentschappen)... 2 3. vergelijking

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Zitting van 21 december 2016 Agenda. Mevrouw Mijnheer

GEMEENTERAAD. Zitting van 21 december 2016 Agenda. Mevrouw Mijnheer GEMEENTERAAD Zitting van Agenda Mevrouw Mijnheer Overeenkomstig artikelen 19 en 20 van het gemeentedecreet nodigen wij u uit tot het bijwonen van de vergadering van de gemeenteraad op woensdag om 18:00

Nadere informatie

Provinciale budgetten

Provinciale budgetten Provinciale budgetten I. BUDGET 2018... 2 A. EXPLOITATIEBUDGET... 2 1. definitie... 2 2. vergelijking provincies totaal exploitatiebudget (incl. de intern verzelfstandigde agentschappen)... 2 3. vergelijking

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1805298 Provincieraadsbesluit betreft Algemene vergadering SOLVA 12 december 2018 aanduiding provinciale

Nadere informatie

LANDBOUW. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT:

LANDBOUW. De provincieraad van Antwerpen, BESLUIT: 83 LANDBOUW Provincieraadsbesluit van 25 september 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement voor de subsidiëring van initiatieven voor duurzame en verbrede landbouw Gelet op het provinciedecreet;

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid

Advies. Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Brussel, 9 november 2005 091105_ Advies Voorontwerp van decreet houdende wijziging van decretale bepalingen inzake wonen als gevolg van het bestuurlijk beleid Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Advies...

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 22 JUNI 2017 VERGADERING VAN 22 JUNI 2017 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 22 JUNI 2017 De vergadering wordt geopend

Nadere informatie