KLAAR VOOR DE TOEKOMST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KLAAR VOOR DE TOEKOMST"

Transcriptie

1 KLAAR VOOR DE TOEKOMST Conclusies en aanbevelingen naar aanleiding van de enquête van Protestantse Wijkgemeente Baalder Auteurs: Danny Wijnholt en Lisette Zwiggelaar Datum en plaats: 6 april 2012, Hardenberg

2 Inleiding Eind 2011 is een enquête afgenomen in de Protestantse Wijkgemeente Baalder. Dankzij de inzet van 569 mensen die de enquête ingevuld hebben, de contactpersonen die de enquête hebben uitgedeeld en opgehaald, en de kerkenraad die de enquête heeft gemaakt, kunnen er veel conclusies getrokken worden over wat de mensen boeit op het gebied van kerk en geloof. In dit rapport zullen allereerst de onderzoeksresultaten weergegeven worden. Daarna komen de conclusies, en daarna aanbevelingen naar aanleiding van deze conclusies.

3 Onderzoeksresultaten Geslacht (N=493) Man Vrouw Net iets meer vrouwen dan mannen hebben de enquête ingevuld. Leeftijdsopbouw (N=566) jaar jaar jaar jaar jaar 66 of ouder De grootste groep was jaar oud, gevolgd door jaar oud. De groep van 18 tot 25 jaar oud is verreweg het kleinst, maar bestaat ook maar uit 8 jaren, in plaats van 10.

4 Leeftijdgroep Aantal Percentage Totaal aantal leden jaar 50 8, jaar 83 14, jaar , jaar , jaar , of ouder Totaal In deze tabel is te zien hoeveel mensen de enquête hebben ingevuld ten opzichte van het totaal aantal leden in de wijk. Kerk van herkomst (N=570) Hervormd Gereformeerd Anders 49.4% is van oorsprong Hervormd ten opzichte van 47.3% Gereformeerd. Leefsituatie (N=551)

5 De meeste mensen, met 47,7% wonen samen met partner en thuiswonende kinderen, gevolgd met 37.9% die samen met de partner zonder kinderen woont. Persoonlijk contact (N=547)

6 Over het persoonlijke contact met de kerk zijn de meningen erg verdeeld, hier had een bezoek in bijzondere gevallen een kleine meerderheid, met de rest ongeveer evenveel. Ook is er per wijk gekeken welke vorm van persoonlijk contact gewenst is. Het fijnst als de kerk uit zichzelf langskomt: 2,3, 8 Het fijnst als de kerk in bijzondere omstandigheden langskomt: 1, 4, 5, 11, 12 Deze wijken geven het zelf wel aan als ze contact willen: 4, 6 Deze wijken hebben geen behoefte aan contact: 4, 9, 10 Vrouwen hebben er opvallend veel behoefte aan dat de kerk in bijzondere gevallen langskomt. Hoe ouder de respondent, hoe meer er behoefte er is dat de kerk uit zichzelf langskomt. Ook zijn de ouderen het meest. Mensen die van oorsprong Gereformeerd zijn, hebben er het meeste behoefte aan als de kerk uit zichzelf en in bijzondere gevallen langs komt. Bij mensen die van oorsprong Hervormd zijn, is er geen duidelijke voorkeur.

7 Er is geen verband tussen de leefsituatie en het gewenste type persoonlijk contact. Communicatiebehoefte (N=1072 meerdere antwoorden mogelijk) De Wijknieuwsbrief is het meest populair, gevolgd door de Kerkklank. Bezoek kerkdiensten (N=799 meerdere antwoorden mogelijk) De Baalderdiensten worden het meest bezocht, gevolgd door het niet bezoeken van diensten.

8 Ik bezoek elke week de Höftekerk/Stefanuskerk Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal De mensen die wekelijks in de Höftekerk of de Stefanuskerk aanwezig zijn, zijn overwegend 66+ Ik bezoek de kerk vooral bij feestdagen Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal Vanaf 46 gaan de mensen relatief gezien minder vaak vooral met de feestdagen naar de kerk. Daarvoor is dit vaak wel het geval. Ik bezoek bijzondere diensten Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal De bijzondere diensten zijn bij alle leeftijdsgroepen niet erg vaak bezocht.

9 Ik bezoek geen diensten Leeftijdgroep Ja Nee Totaal %niet jaar ,82% jaar ,33% jaar ,13% jaar ,30% jaar ,88% 66 of ouder ,80% Totaal ,60% Tot 25 jaar bezoekt bijna 40% nooit kerkdiensten. Daarna zit het rond de 30% en bij 66+ slechts een kleine 10%. Extra Baalderdienst (N=329) dienst per maand is genoeg 2 diensten per maand zou fijn zijn 71 respondenten heeft behoefte aan 2 Baalderdiensten, de rest vindt 1x genoeg, of heeft dit niet ingevuld.

10 Ik bezoek de baalderdiensten Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal De leeftijdsgroep van jaar oud bezoekt de Baalderdiensten significant vaker. Behoefte aan baalderdiensten Leeftijdgroep jaar jaar jaar jaar jaar 66 of ouder Totaal 1 dienst per maand is genoeg 2 diensten per maand zou fijn zijn Totaal ,74% ,90% ,18% ,19% ,28% ,46% ,65% Mensen met de leeftijd 26 tot 45 jaar hebben het meeste behoefte aan 2x per maand een Baalderdienst. 27% van de mensen die de Baalderdiensten bezoekt, heeft behoefte aan 2 diensten per maand.

11 In gesprek over (N=236 meerdere of geen antwoorden mogelijk) Met elkaar in gesprek over Aantal Gespreksgroep met discussie over 61 veranderende geloofsopvattingen Bijbelkring om je geloof te delen 28 en versterken Het ontmoeten van 75 leeftijdsgenoten Ontmoeten van andere ouders 29 met opgroeiende kinderen Ontmoeten van andere weduwen 4 Ontmoeten van andere 6 gescheiden mensen Ontmoeten van andere mensen 10 wier kind niet meer naar de kerk gaat Ontmoeten van andere mensen 4 wier kind overleden is Ontmoeten van andere 3 werklozen Ontmoeten van andere 1 afgekeurden Ontmoeten van andere 70+ers 15 Mensen hebben het meeste behoefte om in gesprek met leeftijdgenoten te gaan, gevolgd door een gespreksgroep met discussie over veranderende geloofsopvattingen. Het ontmoeten van leeftijdsgenoten Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal De 36 tot 45 jarigen hebben het meest behoefte om met elkaar in gesprek te gaan.

12 Betrokkenheid Het antwoord dat mensen het meeste hebben gegeven bij hoe ze zich voelen, is dat ze zich niet zo voelen maar gewoon graag lid zijn. Op de tweede plaats komt dat ze zijn, op de derde dat ze vroeger waren maar nu steeds minder. Op de vierde plaats komen de erg mensen en op de vijfde plaats mensen die soms denken dat ze zich net zo goed uit zouden kunnen schrijven. Per wijk heb ik uitgerekend hoe ze zijn aan de hand van een cijfer. Ik heb de punten als volgt toegekend: 1 punt: Soms denk ik: ik kan me net zo goed uitschrijven 2 punten: Vroeger was ik erg, maar nu steeds minder 3 punten: Ik voel me niet zo erg maar ben gewoon graag lid 4 punten: Ik ben, maar... 5 punten: Vroeger was ik niet zo maar nu veel meer 6 punten: Ik ben 7 punten: Ik voel me positief en volg ontwikkelingen Hoe hoger de score per wijk, hoe meer de wijk dus is. Wijk 1: 4.03 Wijk 2: 3.04 Wijk 3: 3.5 Wijk 4: 4.06 Wijk 5: 4.56 Wijk 6: 3.25 Wijk 8: 4.29 Wijk 9: 3.7 Wijk 10: 3.87 Wijk 11: 3.93 Wijk 12: 4.26 De volgorde van meest naar minst is dus: Wijk5, wijk 8, wijk 12, wijk 4, wijk 1, wijk 11, wijk 10, wijk 9, wijk 3, wijk 6 en wijk 2. Gereformeerden zijn het meest positief of, of zijn gewoon graag lid. Hervormden zijn, zijn gewoon graag lid maar geven bijna de helft vaker aan er soms over na te denken zich uit te schrijven. Bijna de helft van de thuiswonende kinderen denkt er wel eens aan om zich uit te schrijven.

13 Conclusies en aanbevelingen In dit hoofdstuk zullen opvallende resultaten genoemd worden met de te verwachten verklaring, en bijbehorend advies. Familiewijk Bijna de helft van de respondenten woont samen met zijn of haar partner, met thuiswonende kinderen. Ruim een derde van de respondenten woont met zijn of haar partner samen, zonder thuiswonende kinderen. Volwassenen met partner is dus de grootste doelgroep in de wijk, al dan niet met kinderen. Hier zou dus goed op ingespeeld kunnen worden in de kerkdiensten en overige communicatie. Zo zou de preek bijvoorbeeld eens kunnen gaan over hoe de bijbel relaties ziet, en de lessen die hierin zitten. Gemixte gevoelens Allereerst moet hier aangegeven worden dat de vraag anders gesteld had moeten worden in de enquête. Mensen konden maar 1 antwoord geven, wat wellicht een verkeerd beeld geeft. Zo kan iemand behoefte hebben aan een jaarlijks bezoek, en een gesprek in bijzondere omstandigheden, maar dat geeft hij dan zelf wel aan. Dit kan niet in de gegevens teruggevonden worden. Zoals de vraag nu gesteld is, zijn de meningen zeer verdeeld, waardoor niet een eenduidig advies te geven is. Wel is uit de opmerkingen bij de enquête gebleken dat hier veel hartzeer kan ontstaan, wanneer de realiteit niet met de verwachtingen overeenkomt. Daarom is het advies om eens bij mensen te inventariseren wat hun behoefte is, dit in Scipio, de persoonsdatabase te zetten en dit aan de contactpersonen door te geven. Wijkgevoel De wijknieuwsbrief steekt met kop en schouders uit als meest gewenst communicatiemiddel. Daarom is het ook het advies om hier meer aandacht in te stoppen en wellicht de frequentie te verhogen. Mensen gaven bij de opmerkingen in de enquête vaak aan dat ze het gemeenschapsgevoel een belangrijk pluspunt vonden van de kerk, waar de nieuwsbrief goed aan kan toevoegen. Hier kunnen verschillende onderwerpen in behandeld worden, zoals de agenda van de kerkdiensten, maar ook nieuwe gezinnen die in de wijk zijn gekomen, eventueel met foto en verhaaltje, evenementen in de wijk, en andere nieuwtjes. Bezochte diensten De Baalderdienst is verreweg de meest populaire dienst. Ruim een kwart van de mensen die de Baalderdienst bezoekt, heeft behoefte aan 2 Baalderdiensten per maand. In de opmerkingen stond

14 vaak dat ze de diensten in samenwerking met de basisscholen het meest waardeerde en bezochten. Wellicht dat dit dus vaker gedaan kan worden. Er zijn maar weinig mensen die wekelijks naar de diensten in de Höftekerk en de Stefanuskerk gaan. De mensen die wel gaan, zijn overwegend 66+. Hier kunnen dus twee afwegingen gemaakt worden: 1. Er kan voor gekozen worden een duidelijke splitsing tussen doelgroepen te maken voor de Baalderdiensten en de centrumdiensten. De jongere groep gaat naar de Baalderdiensten en de oudere groep gaat naar de centrumdiensten. 2. Ook kan er voor gekozen worden tot doel te maken om meer jongere mensen naar de centrumdiensten te krijgen. Dit kan gedaan worden door de inhoud en vorm van de dienst meer vorm te geven zoals de Baalderdiensten. In gesprek Qua percentages zijn gespreksgroepen niet interessant, maar in absolute getallen wel. Het advies is om te bepalen vanaf hoeveel personen een gespreksgroep interessant is, hier inschrijvingen voor te starten, en groepen te beginnen waarbij het minimum gehaald is. Deze groepen zouden zelfregulerend kunnen zijn, door bij de eerste bijeenkomst een voorzitter aan te wijzen. Hip and happening Bijna de helft van de jongeren die nog bij hun ouders wonen, denkt er wel eens aan zich uit te schrijven. Dit is een verontrustend gegeven. Uiteraard is het de vraag of ze dit ook daadwerkelijk gaan doen. Op dit moment is hét middel om heid te vergroten social media. Zo zeggen experts dat een klacht een mogelijkheid is om een zeer loyale klant te krijgen. Dit zou ook voor de kerk op kunnen gaan. Door op platformen als Twitter of Facebook met de jongere doelgroep in gesprek te gaan over wat hun tegenvalt in de diensten, wat ze leuk zouden vinden als er aan toegevoegd wordt en meer van dit soort onderwerpen, kan de heid dus enorm vergroot worden. De wijknieuwsbrief zou als start van de discussie gebruikt kunnen worden, met een verwijzing naar de social media accounts om te discussie te voeren. Zo is er meteen aandacht voor de accounts. Vervolgonderzoek Voor een volgende enquête kan er veel winst behaald worden. Zo moet er duidelijk aangegeven worden of mensen 1 of meerdere antwoorden kunnen geven. Ook moeten alle mogelijke opties gegeven worden, zoals bij de vraag over een extra Baalderdienst, was de optie maakt mij niet uit erg waardevol geweest. Door middel van deze adviezen, kan goed ingespeeld worden op wat mensen boeit, zodat de wijkgemeente een veelkleurige gemeenschap is en blijft waar iedereen de ruimte heeft voor een eigen geloofsbeleving.

15 Bijlage 1: Tabellen onderzoeksresultaten Wijknummer Aantal Valide percentage , , , , , , , , , , ,1 Totaal ,0 Geslacht Aantal Valide percentage Man ,7 Vrouw ,3 Totaal ,0 Leeftijdgroep Aantal Percentage Totaal aantal leden jaar 50 8, jaar 83 14, jaar , jaar , jaar , of ouder Totaal Kerk van herkomst Aantal Valide percentage Hervormd ,4 Gereformeerd ,3 Anders 18 3,3 Totaal ,0 leefsituatie Aantal Valide percentage Alleenstaand 55 10,0 Alleenstaand met kinderen 14 2,5

16 Echtpaar/partners zonder ,9 thuiswonende kinderen Echtpaar/partners met ,7 thuiswonende kinderen Thuiswonend kind 43 7,8 Totaal ,0 Persoonlijk contact Aantal Valide percentage Fijn als kerk uit zichzelf bij me ,9 komt Fijn als kerk in bijzondere ,1 omstandigheden bij me komt Ik geeft het zelf aan als ik contact ,1 wil Geen behoefte, laat het weten als ,4 dit veranderd Ik wil graag jaarlijks huisbezoek 8 1,5 Totaal ,0 Persoonlijk contact Aantal Valide percentage VOTO 96 8,9 Wijknieuwsbrief ,3 Uitnodiging bijeenkomst ,1 Geenbehoefte 105 9,8 Kerkklank , ,4 Totaal ,0 Kerkdiensten Aantal Valide percentage Bezoek elke week de 82 10,2 Hoftekerk/Stefanuskerk Bezoek 1 a 2 keer per maan de 88 11,0 kerk Bezoek de kerk enkele keren per ,4 jaar Bezoek de kerk vooral 97 12,1 bijfeestdagen Ik bezoek baalderdiensten ,0 Ik bezoek bijzondere diensten 42 5,3 Geen diensten ,0 Totaal ,0

17 Behoefte aan baalderdiensten Aantal Valide percentage 1 dienst per maand is genoeg ,4 2 diensten per maand zou fijn zijn 71 21,6 Totaal ,0 Met elkaar in gesprek over Aantal Gespreksgroep met discussie over 61 veranderende geloofsopvattingen Bijbelkring om je geloof te delen 28 en versterken Het ontmoeten van 75 leeftijdsgenoeten Ontmoeten van andere ouders 29 met opgroeiende kinderen Ontmoeten van andere weduwen 4 Ontmoeten van andere 6 gescheiden mensen Ontmoeten van andere mensen 10 wier kind niet meer naar de kerk gaat Ontmoeten van andere mensen 4 wier kind overleden is Ontmoeten van andere 3 werklozen Ontmoeten van andere 1 afgekeurden Ontmoeten van andere 70+ers 15 Vragen Verschillende wijken Wijknummer * Betrokkenheid bij de kerk Ik voel me positief en volg ontwikkelingen Ik ben Vroeger was ik niet zo maar nu veel meer Ik ben, maar... Ik voel me niet zo erg maar ben gewoon graag lid Vroeger was ik erg, maar nu steeds minder Wijknummer Totaal Soms denk ik: ik kan me net zo goed uitschrijven

18 Wijknummer * Persoonlijk contact Fijn als kerk uit zichzelf bij me komt Fijn als kerk in bijzondere omstandigheden bij me komt Ik geef het zelf aan als ik contact wil Geen behoefte, laat het weten als dit veranderd Ik wil graag jaarlijks huisbezoek Wijknummer Totaal Totaal Vragen verschillende geslachten Geslacht * Betrokkenheid bij de kerk Ik voel me positief en volg ontwikkelingen Ik ben Vroeger was ik niet zo maar nu veel meer Ik ben, maar... Ik voel me niet zo erg maar ben gewoon graag lid Vroeger was ik erg, maar nu steeds minder Geslacht Man Vrouw Totaal Soms denk ik: ik kan me net zo goed uitschrijven Geslacht * Persoonlijk contact Fijn als kerk uit zichzelf bij me komt Fijn als kerk in bijzondere omstandigheden bij me komt Ik geef het zelf aan als ik contact wil Geen behoefte, laat het weten als dit veranderd Ik wil graag jaarlijks huisbezoek Geslacht Man Vrouw Totaal Totaal

19 Vragen verschillende leeftijdsgroepen Leeftijdgroep * Persoonlijk contact Fijn als kerk uit zichzelf bij me komt Fijn als kerk in bijzondere omstandigheden bij me komt Ik geef het zelf aan als ik contact wil Geen behoefte, laat het weten als dit veranderd Ik wil graag jaarlijks huisbezoek Leeftijdsgroep jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal Totaal Leeftijdgroep * Betrokkenheid bij de kerk Ik voel me positief en volg ontwikkelingen Ik ben Vroeger was ik niet zo maar nu veel meer Ik ben, maar... Ik voel me niet zo erg maar ben gewoon graag lid Vroeger was ik erg, maar nu steeds minder Leeftijdsgroep jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal Soms denk ik: ik kan me net zo goed uitschrijven

20 Vragen verschillende herkomst van kerk Kerk van herkomst * Persoonlijk contact Fijn als kerk uit zichzelf bij me komt Fijn als kerk in bijzondere omstandigheden bij me komt Ik geef het zelf aan als ik contact wil Geen behoefte, laat het weten als dit veranderd Ik wil graag jaarlijks huisbezoek Kerk van herkomst Hervormd Gereformeerd Totaal Totaal Kerk van herkomst * Betrokkenheid bij de kerk Ik voel me positief en volg ontwikkelingen Ik ben Vroeger was ik niet zo maar nu veel meer Ik ben, maar... Ik voel me niet zo erg maar ben gewoon graag lid Vroeger was ik erg, maar nu steeds minder Kerk van herkomst Hervormd Gereformeerd Totaal Soms denk ik: ik kan me net zo goed uitschrijven

21 Vragen verschillende leefsituaties Leefsituatie * Persoonlijk contact Fijn als kerk uit zichzelf bij me komt Fijn als kerk in bijzondere omstandigheden bij me komt Ik geef het zelf aan als ik contact wil Geen behoefte, laat het weten als dit veranderd Ik wil graag jaarlijks huisbezoek Leefsituatie Alleenstaand Alleenstaand met kinderen Echtpaar / Partners zonder thuiswonende kinderen Echtpaar / Partners met thuiswonende kinderen Thuiswonend kind Totaal Totaal Leefsituatie * Betrokkenheid bij de kerk Ik voel me positief en volg ontwikkelingen Ik ben Vroeger was ik niet zo maar nu veel meer Ik ben, maar... Ik voel me niet zo erg maar ben gewoon graag lid Vroeger was ik erg, maar nu steeds minder Leefsituatie Alleenstaand Alleenstaand met kinderen Echtpaar / Partners zonder thuiswonende kinderen Echtpaar / Partners met thuiswonende kinderen Thuiswonend kind Totaal Soms denk ik: ik kan me net zo goed uitschrijven

22 Leeftijdgroep * Ik bezoek de Baalderdiensten Ik bezoek de baalderdiensten Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal Leeftijdgroep * Het ontmoeten van leeftijdgenoten Het ontmoeten van leeftijdsgenoten Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal Leeftijdgroep * Ik bezoek elke week de Höftekerk/Stefanuskerk Ik bezoek elke week de Höftekerk/Stefanuskerk Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal

23 Leeftijdgroep * Ik bezoek de kerk vooral bij feestdagen Ik bezoek de kerk vooral bij feestdagen Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal Leeftijdgroep * Ik bezoek de Baalderdiensten Ik bezoek de baalderdiensten Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal Ik bezoek bijzondere diensten Leeftijdgroep * Ik bezoek bijzondere diensten Leeftijdgroep Ja Nee Totaal jaar jaar jaar jaar jaar of ouder Totaal

24 Leeftijdgroep * Ik bezoek geen diensten Ik bezoek geen diensten Leeftijdgroep Ja Nee Totaal %niet jaar ,82% jaar ,33% jaar ,13% jaar ,30% jaar ,88% 66 of ouder ,80% Totaal ,60% Behoefte aan baalderdiensten Leeftijdgroep * Behoefte aan Baalderdiensten Leeftijdgroep jaar jaar jaar 1 dienst per maand is genoeg 2 diensten per maand zou fijn zijn Totaal ,74% ,90% ,18% jaar ,19% jaar ,28% 66 of ouder Totaal ,46% ,65% Ik bezoek de Baalderdiensten * Behoefte aan Baalderdiensten Crosstabulation Behoefte aan baalderdiensten Ik bezoek de baalderdiensten 1 dienst per maand is genoeg 2 diensten per maand zou fijn zijn Totaal Ja Nee Totaal

Stad en raad Een Stadspanelonderzoek

Stad en raad Een Stadspanelonderzoek Stad en raad Een Stadspanelonderzoek Kübra Ozisik 13 Juni 2016 Laura de Jong www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 Respons... 3

Nadere informatie

Vragenlijst nieuwe website PKN Schiedam

Vragenlijst nieuwe website PKN Schiedam Vragenlijst nieuwe website PKN Schiedam Deze vragenlijst is bedoeld om meer informatie te krijgen over of, hoe vaak en waarvoor u als gemeentelid of als andere belangstellende gebruik maakt van websites

Nadere informatie

Eenzaamheid in relatie tot digitale communicatie

Eenzaamheid in relatie tot digitale communicatie Eenzaamheid in relatie tot digitale communicatie Index 1. Samenvatting p. 3 2. Doelstellingen en opzet onderzoek p. 6 3. Gebruik communicatiemiddelen p. 9 4. Perceptie digitale communicatie en eenzaamheid

Nadere informatie

Enquête-uitslag. van de gehouden enquête onder de leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde

Enquête-uitslag. van de gehouden enquête onder de leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde Enquête-uitslag van de gehouden enquête onder de leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde 1 Inleiding In het laatste kwartaal van 28 is er onder alle leden van de Gereformeerde Kerk te Vlagtwedde

Nadere informatie

Factsheet onderzoek naar de effecten van de wijziging van de leeftijdsgrens in de drank- en horecawet 2014 in gemeentes Almere, Huizen en Zeist

Factsheet onderzoek naar de effecten van de wijziging van de leeftijdsgrens in de drank- en horecawet 2014 in gemeentes Almere, Huizen en Zeist Factsheet onderzoek naar de effecten van de wijziging van de leeftijdsgrens in de drank- en horecawet 2014 in gemeentes Almere, Huizen en Zeist Margreth Egelkamp Marina Horseling Andrea Donker Contactgegevens:

Nadere informatie

Een Stadspanelonderzoek

Een Stadspanelonderzoek Een Stadspanelonderzoek Laura de Jong September 2016 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 Bekend met De Nacht...

Nadere informatie

Communicatiemiddelen. Inhoud. 1 Conclusies ONDERZOEK ONDER HET BEWONERSPANEL HENDRIK-IDO-AMBACHT

Communicatiemiddelen. Inhoud. 1 Conclusies ONDERZOEK ONDER HET BEWONERSPANEL HENDRIK-IDO-AMBACHT Communicatiemiddelen ONDERZOEK ONDER HET BEWONERSPANEL HENDRIK-IDO-AMBACHT Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De afdeling Communicatie van de Hendrik-Ido-Ambacht bezint zich op de toekomst. Hoe

Nadere informatie

FACTSHEET ENOVATIEF #1

FACTSHEET ENOVATIEF #1 FACTSHEET ENOVATIEF #1 KENNIS & GEBRUIK SOCIAL MEDIA IN ENSCHEDE SURVEY ONDER 2134 INWONERS UIT HET ENSCHEDE PANEL SANNE TEN TIJE WELKE SOCIAL MEDIA KENT MEN? WEL NIET S.TENTIJE@UTWENTE.NL TEL. 06-53 10

Nadere informatie

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Jeugd Zwolle 2016

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Jeugd Zwolle 2016 Buurt-voor-Buurt Onderzoek Jeugd Zwolle 2016 Status: definitief februari 2017 Voor informatie of nadere toelichting kunt u contact opnemen met Madelinde Tuk Senior adviseur/onderzoeker Gemeente Zwolle,

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

Inleiding. RESULTATEN ENQUÊTE ONLINE COMMUNICATIE Gemeente Staphorst. Juli 2015

Inleiding. RESULTATEN ENQUÊTE ONLINE COMMUNICATIE Gemeente Staphorst. Juli 2015 Pagina 1 van 5 Inleiding Van 2 t/m 13 april hebben inwoners de gelegenheid gekregen hun mening te geven over de online communicatie van de gemeente Staphorst. In deze enquête werd gevraagd hoe tevreden

Nadere informatie

MARKTONDERZOEKVERSLAG. Goldensports, juni 2016

MARKTONDERZOEKVERSLAG. Goldensports, juni 2016 MARKTONDERZOEKVERSLAG Goldensports, juni 2016 Marktonderzoek Golden sports juni 2016 Inleiding In juni 2016 hebben 63 deelnemers van GoldenSports de vragenlijst ingevuld (zie bijlage 1). De vragenlijsten

Nadere informatie

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief

Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost Status: Definitief Auteur L.H.P.T. van der Veen Wijkgemeente Drachten Oost 27-10-2014 Status: Definitief 1. Inhoud 1. Inhoud... 1 2. Inleiding... 2 3. Opbouw van dit rapport... 2 4. Vraagstelling:... 3 5. Resultaten algemeen...

Nadere informatie

Straten in Groningen

Straten in Groningen Straten in Groningen Laura de Jong Januari 2017 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl Inhoud Inhoud... 1 Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4 2.1 Verschillende groepen... 4 2.2 Tevredenheid

Nadere informatie

Zorg investeert in social media, maar durf ontbreekt. #gezondcommuniceren2014 - onderzoek social media bij zorg- en welzijnsorganisaties in Nederland

Zorg investeert in social media, maar durf ontbreekt. #gezondcommuniceren2014 - onderzoek social media bij zorg- en welzijnsorganisaties in Nederland Zorg investeert in social media, maar durf ontbreekt #gezondcommuniceren2014 - onderzoek social media bij zorg- en welzijnsorganisaties in Nederland Room8 Transmissie Gorinchem, 12 februari 2014 Voorzichtige

Nadere informatie

OPVOEDEN KUN JE LEREN Onderzoek 1 naar het opvoeden van kinderen onder ouders in opdracht van het Ministerie voor Jeugd en Gezin

OPVOEDEN KUN JE LEREN Onderzoek 1 naar het opvoeden van kinderen onder ouders in opdracht van het Ministerie voor Jeugd en Gezin OPVOEDEN KUN JE LEREN Onderzoek 1 naar het opvoeden van onder ouders in opdracht van het Ministerie voor Jeugd en Gezin JORIS DE JONGH MSC ODETTE VLEK MSC AMSTERDAM, SEPTEMBER 2009 OPVOEDEN KUN JE LEREN

Nadere informatie

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel 22 mei 2014 Walter Bil Marketing Services 1 Korte samenvatting 2 Bezoekers van ZeelandNet.nl komen uit Zeeland en zijn voornamelijk mannen van gemiddeld 58 jaar die klant

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Stadjers over het CJG Groningen

Stadjers over het CJG Groningen Stadjers over het CJG Groningen Een Stadspanelonderzoek 2013 Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht onderzoek, het toegankelijk

Nadere informatie

Gemiddeld gebruik van internet via verschillende media, in procenten (meer antwoorden mogelijk) 52% 37% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

Gemiddeld gebruik van internet via verschillende media, in procenten (meer antwoorden mogelijk) 52% 37% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 6 GEBRUIK VAN INTERNET EN SOCIAL MEDIA De gemeente is benieuwd of alle bewoners beschikking hebben over en gebruik maken van internet en van social media en of men belemmerd wordt als het gaat om informatie

Nadere informatie

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 26 juni 2017 DATUM 26 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Onderzoek informatie via Soester Courant en website

Onderzoek informatie via Soester Courant en website Onderzoek informatie via Soester Courant en website ONDERZOEK INWONERPANEL SOEST GFK, DECEMBER 2016 1 Inhoudsopgave 1 Onderzoeksresultaten 2 Onderzoeksverantwoording 3 Steekproefspecificatie 4 Contact

Nadere informatie

Maar wat wil die burger nou?

Maar wat wil die burger nou? Maar wat wil die burger nou? David Kok Dit boek gaat grotendeels over hoe gemeenten sociale media (kunnen) inzetten. En dat is belangrijk, want onderzoek laat zien dat gemeenten daar nog grote stappen

Nadere informatie

Stadjers over afval Afval app en Diftar

Stadjers over afval Afval app en Diftar Stadjers over afval Afval app en Diftar Laura de Jong Mei 2016 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Stadjers over een afval app...

Nadere informatie

Wijkaanpak. bekendheid, betrokkenheid en communicatie

Wijkaanpak. bekendheid, betrokkenheid en communicatie Afdeling Onderzoek & Statistiek Gemeente Deventer Karen Teunissen April 2006 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Bekendheid en betrokkenheid 4 Samenvatting 8 Hoofdstuk 2 Communicatie 9 Samenvatting 12

Nadere informatie

KERK EN CHRISTENVERVOLGING christenvervolging

KERK EN CHRISTENVERVOLGING christenvervolging KERK EN CHRISTENVERVOLGING christenvervolging Een onderzoek naar de betrokkenheid van predikanten en voorgangers bij de vervolgde kerk November 2013 Inleiding Hoe 'leeft' het onderwerp christenvervolging

Nadere informatie

1 2 3 4 5 Deze grafiek kan op twee manieren gelezen worden. Ten eerste toont hoe het belang van een bepaald soort reisagentgezelschap evolueert over de tijd. Ten tweede kan je per leeftijdsgroep aflezen

Nadere informatie

Huishoudens in Leiden

Huishoudens in Leiden 211-217 Huishoudens in Leiden gezinnen met thuiswonende kinderen paren en overige huishoudens eenpersoons huishoudens 15-29 3-44 45-64 65+ Leidse huishoudens in 217, naar leeftijd van het hoofd van het

Nadere informatie

Enquête. Hervormde gemeente te Broek op Langedijk

Enquête. Hervormde gemeente te Broek op Langedijk Enquête Hervormde gemeente te Broek op Langedijk Enquête De kerk van nu is niet meer te vergelijken met de kerk van 25 jaar geleden. De dagelijkse informatiegolf die we vanuit allerlei media over ons heen

Nadere informatie

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff Voeding in 2020 Gezond en duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff 1 Inleiding 2 Resultaten 3 Samenvatting 1 Inleiding Achtergrond en opzet onderzoek Aanleiding: het Voedingscentrum

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen Klanttevredenheidsonderzoek / Optisport Barneveld Optisport Barneveld Erik Boelen Inhoudsopgave. Inleiding.... Onderzoeksopzet.... Resultaten.... Conclusie... Bijlage : Vragenlijst... . Inleiding Eind

Nadere informatie

Tussenrapportage Enquête Pastoraat. 4 maart Gereformeerde Kerk Den Ham

Tussenrapportage Enquête Pastoraat. 4 maart Gereformeerde Kerk Den Ham Tussenrapportage Enquête Pastoraat 4 maart 2019 Gereformeerde Kerk Den Ham Werkgroep pastoraat: Willy Bartels Ds. R.D. van Hornsveld Hetty Kleinjan Hetty Petter Jan Reefhuis Maaike Rodenboog Ondersteund

Nadere informatie

Stadspanelonderzoek naar onze dienstverlening

Stadspanelonderzoek naar onze dienstverlening Stadspanelonderzoek naar onze dienstverlening Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het panel bijna 2000 leden. Elk lid van

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden

Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Kiezersonderzoek 2017 Onderzoek naar stemgedrag van gemeentepanelleden Bestuursstaf Advies en ondersteuning Venlo, juli 2017 Onderzoek & Statistiek 2 Samenvatting In maart 2018 vinden er in Venlo gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Water uit de kraan laten doorlopen of niet? Onderzoek naar het effect van de zomercampagne waterkwaliteit

Water uit de kraan laten doorlopen of niet? Onderzoek naar het effect van de zomercampagne waterkwaliteit Water uit de kraan laten doorlopen of niet? Onderzoek naar het effect van de zomercampagne waterkwaliteit Index 1. Oasen en de campagne 3 2. Samenvatting en conclusie 6 3. Resultaten onderzoek 10 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei Kübra Ozisik Mei 2017 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl @basisvoorbeleid BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 1. Inleiding 4 2. Resultaten 5 2.1 Respons 5 2.2 Bekendheid

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten Marktplaats Duttendel & Wittebrug September 2015 Versie 1.0

Onderzoeksresultaten Marktplaats Duttendel & Wittebrug September 2015 Versie 1.0 Onderzoeksresultaten Marktplaats Duttendel & Wittebrug September 2015 Versie 1.0 2 Index 1. Introductie 2. Profiel respondent & wijk 3. Shopgedrag 4. Productbehoefte (wat en waar) 5. Biologische markten

Nadere informatie

De Bladenbox in 2012 en verder.. Onderzoeksrapport

De Bladenbox in 2012 en verder.. Onderzoeksrapport De Bladenbox in 2012 en verder.. Onderzoeksrapport Samenvatting Onderzoeksvraag en methodebeschrijving Uit de situatieanalyses is naar voren gekomen dat er een verandering plaats vindt in het leefgedrag

Nadere informatie

Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde leerling in PO en VO naar de inschatting van hun ouder(s)

Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde leerling in PO en VO naar de inschatting van hun ouder(s) Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde leerling in PO en VO naar de inschatting van hun ouder(s) (door Willem Wind, ikbenhoogbegaafd.nl, 9 oktober 2018) Samenvatting De vragenlijst

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Helmond statistieken

Praktische opdracht Maatschappijleer Helmond statistieken Praktische opdracht Maatschappijleer Helmond statistieken Praktische-opdracht door een scholier 3812 woorden 19 augustus 2010 4 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding We hebben gekozen voor het

Nadere informatie

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen?

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Marjolein Kolstein Juli 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Samenvatting 2 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek

Nadere informatie

Bijlage A: Aanbevelingen

Bijlage A: Aanbevelingen Bijlage A: Aanbevelingen Reeds goede bekendheid en status Het CJG is goed bekend onder Apeldoornse professionals. Daarnaast is het deel van de professionals die al eens hebben doorverwezen naar het CJG,

Nadere informatie

Rapportage onderzoek communicatie en informatie. communicatiemiddelen en informatievoorziening van bibliotheken. de Bibliotheek Deventer

Rapportage onderzoek communicatie en informatie. communicatiemiddelen en informatievoorziening van bibliotheken. de Bibliotheek Deventer voor bibliotheken Rapportage onderzoek communicatie en informatie De mening van klanten over de communicatiemiddelen en informatievoorziening van bibliotheken de Bibliotheek Deventer Inhoud Beschrijving

Nadere informatie

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman FSU Oktober 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Verantwoording...4 Conclusies...5 De cijfers op een rij.9 Knelpunten/oplossingen 15 Positieve punten.16

Nadere informatie

Sinterklaas onderzoek 2008

Sinterklaas onderzoek 2008 Sinterklaas onderzoek 2008 Lennard Beskers Hester Bunnik 5 November 2008 Agenda Inleiding en methodiek Wie viert er Sinterklaas? Hoe en waarom vieren Nederlanders Sinterklaas? Sinterklaas en bestedingen

Nadere informatie

Beleving van kata onder judoleraren. Rapport maart 2019

Beleving van kata onder judoleraren. Rapport maart 2019 Beleving van kata onder judoleraren Rapport maart 2019 Auteur: Berber Roorda Titel: Beleving van kata onder judoleraren Afdeling: Nationale Kata Commissie Judo Datum: 15-03-2019 Inhoud 1.Samenvatting...

Nadere informatie

Internetpanel over de lokale media

Internetpanel over de lokale media Internetpanel over de lokale media In opdracht van: Afdeling Communicatie Rapportage door: Team Beleidsonderzoek & Informatiemanagement Gemeente Purmerend J. van Poorten november 2008 Verkrijgbaar bij:

Nadere informatie

Brandveilig leven Omnibusonderzoek 2011

Brandveilig leven Omnibusonderzoek 2011 Omnibusonderzoek 2011 Onderzoekskader Omnibusonderzoeken 2011 Opdrachtgever Brandweer en rampenbestrijding (Marry Borst) Uitvoering Gemeente Alkmaar, Concerncontrol, Team Onderzoek en Statistiek (Aad Baltus)

Nadere informatie

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten

Beleidsplan. Gapinge & Veere. Protestantse Gemeenten Beleidsplan 2018-2022 Protestantse Gemeenten Gapinge & Veere Inhoud Inleiding 3 1. Wie zijn wij? 4 2. Visie en Missie 5 3. Aandachtspunten voor de komende 4 jaar 6 3.1 Gemeente zijn 6 3.2 Samenwerking

Nadere informatie

EénVandaag en Nibud onderzoeken armoede

EénVandaag en Nibud onderzoeken armoede EénVandaag en Nibud onderzoeken armoede Doel Armoede is geen eenduidig begrip. Armoede wordt vaak gemeten via een inkomensgrens: iedereen met een inkomen beneden die grens is arm, iedereen er boven is

Nadere informatie

Behoeftenonderzoek Jeugdwerk Hervormde Kerk (West) & Gereformeerde Kerk Lisse

Behoeftenonderzoek Jeugdwerk Hervormde Kerk (West) & Gereformeerde Kerk Lisse Behoeftenonderzoek Jeugdwerk Hervormde Kerk (West) & Gereformeerde Kerk Lisse Mei 2010 Taskforce 7 Dolf van der Beek, Hubrecht van der Beek, Miranda de Mooij, Rob Molenaar, Rogier van Rossen, Jeroen de

Nadere informatie

Uitslag Jongerenpeiling

Uitslag Jongerenpeiling Uitslag Jongerenpeiling Inleiding De gemeente Leiderdorp heeft een vragenlijst opgesteld om in beeld te krijgen van welke faciliteiten de jongeren in Leiderdorp gebruik maken en in hoeverre zij daar over

Nadere informatie

Stedenbanden Inhoud. 1 Conclusies ENQUETE INWONERS OVER BEKENDHEID, INRICHTING EN ERVAREN BELANG

Stedenbanden Inhoud. 1 Conclusies ENQUETE INWONERS OVER BEKENDHEID, INRICHTING EN ERVAREN BELANG Stedenbanden 2018 ENQUETE INWONERS OVER BEKENDHEID, INRICHTING EN ERVAREN BELANG Inhoud heeft al een aantal jaar stedenbanden met vijf steden in het buitenland. Het betreft (in Kameroen), (in Zuid-Afrika),

Nadere informatie

OMNIBUSONDERZOEK NOORD- KENNEMERLAND 2005 PSYCHISCHE GEZONDHEID

OMNIBUSONDERZOEK NOORD- KENNEMERLAND 2005 PSYCHISCHE GEZONDHEID OMNIBUSONDERZOEK NOORD- KENNEMERLAND 2005 PSYCHISCHE GEZONDHEID Gemeente Alkmaar afdeling Onderzoek en Statistiek februari 2006 auteur: Monique van Diest afdeling Onderzoek en Statistiek gemeente Alkmaar

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 Kinderdagverblijf (KDV) Resultaten & Aanbevelingen

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 Kinderdagverblijf (KDV) Resultaten & Aanbevelingen Klanttevredenheidsonderzoek 2016 Kinderdagverblijf (KDV) Resultaten & Aanbevelingen Inhoudsopgave Inleiding Blz. 2 Vragenlijsten klanttevredenheidsonderzoek 2016. Blz. 4 Totaal beoordeling Kindercentrum

Nadere informatie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Resultaten 3 e peiling: communicatiemiddelen 3 februari 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de derde peiling met het burgerpanel Overschie. De

Nadere informatie

Onderzoek Houten Jongeren en Wonen

Onderzoek Houten Jongeren en Wonen Onderzoek Houten Jongeren en Wonen Juni 2007 www.adv-mr.com Utrechtseweg 101, 3702 AB Zeist Inhoud Inleiding Vanuit woonstichting Viveste en de gemeente Houten is een behoefte aan onderzoek naar de woonwensen

Nadere informatie

Onderzoek naar het huidige Content Marketing landschap Mogelijk gemaakt door Logeion, Scripta Communicatie en MediaTest

Onderzoek naar het huidige Content Marketing landschap Mogelijk gemaakt door Logeion, Scripta Communicatie en MediaTest De effectiviteit van klantcommunicatie Maart 2016 Onderzoek naar het huidige Content Marketing landschap Mogelijk gemaakt door Logeion, Scripta Communicatie en MediaTest Opzet Beeld organisatie afgelopen

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 20 juni 2017 DATUM 20 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017 Onderzoek mediagebruik Maastricht 2016 mei 2017 1 Publicatiedatum donderdag 4 mei 2017 Contact Gemeente Maastricht Team Communicatie (043) 350 42 00 communicatie@maastricht.nl pagina 2 Onderzoek Mediagebruik

Nadere informatie

Anne Schreurs NHTV, Breda Management Toerisme

Anne Schreurs NHTV, Breda Management Toerisme Anne Schreurs NHTV, Breda Management Toerisme PROBLEEMANALYSE Management probleem: De ondernemers in de binnenstad van Roermond worden geïnformeerd door Stichting Citymanagement Roermond in samenwerking

Nadere informatie

Financiële opvoeding. September 2007

Financiële opvoeding. September 2007 Financiële opvoeding September 2007 Inhoud INHOUD... 1 1 INLEIDING... 2 1.1 AANLEIDING... 2 1.2 METHODE VAN ONDERZOEK... 2 1.3 ACHTERGRONDVARIABELEN... 3 LEESWIJZER... 4 2 ZAKGELD EN KLEEDGELD... 5 2.1

Nadere informatie

Hoe haalt u voordeel uit sociale media in uw bedrijf?

Hoe haalt u voordeel uit sociale media in uw bedrijf? Van spielerei tot veelzijdig instrument Hoe haalt u voordeel uit sociale media in uw bedrijf? INHOUD 2 Van spielerei tot veelzijdig instrument 2 Tien manieren waarop uw bedrijf voordeel haalt uit sociale

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Achtergrond en doelstellingen. Samenvatting. Resultaten. Contact

Inhoudsopgave. Achtergrond en doelstellingen. Samenvatting. Resultaten. Contact Zondagsbeleving Inhoudsopgave Achtergrond en doelstellingen Samenvatting Resultaten Contact Achtergrond en doelstellingen Vakbond CNV Dienstenbond heeft een onderzoek uitgevoerd over de zondagsbeleving

Nadere informatie

RESULTATEN VAN DE ENQUETE 'GELOVEN IN BENNEKOM' - eerste wijk - Inleiding. Resultaten. 1. Kerklidmaatschap en kerkbezoek

RESULTATEN VAN DE ENQUETE 'GELOVEN IN BENNEKOM' - eerste wijk - Inleiding. Resultaten. 1. Kerklidmaatschap en kerkbezoek RESULTATEN VAN DE ENQUETE 'GELOVEN IN BENNEKOM' - eerste wijk - Inleiding De enquête waarvan de resultaten hier gepresenteerd worden, is georganiseerd door de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Vrije

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 44 t/m 47 2015 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 23 november 2015 Projectnummer: 20645 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

De Nederlandse watersporter. Wie zijn ze, wat doen ze in hun dagelijks leven en waar geven ze hun geld aan uit?

De Nederlandse watersporter. Wie zijn ze, wat doen ze in hun dagelijks leven en waar geven ze hun geld aan uit? De Nederlandse watersporter Wie zijn ze, wat doen ze in hun dagelijks leven en waar geven ze hun geld aan uit? Inleiding Water. We hebben in Nederland een heleboel. Van de Noordzee, het IJsselmeer en de

Nadere informatie

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten Waar winkelen de inwoners van de gemeente? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten In opdracht van de SGP Door Studentenpool Bestuurlijke Bedrijfskunde Academie Mens & Organisatie Christelijke Hogeschool

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder vrijwilligers 2016

Jaarlijks onderzoek onder vrijwilligers 2016 Jaarlijks onderzoek onder vrijwilligers 2016 Sinds 2012 voert Resto VanHarte een jaarlijks onderzoek uit onder haar vrijwilligers. Dit jaar is er een aparte versie gemaakt voor incidentele vrijwilligers

Nadere informatie

Klas op Wielen. Zorg Bijzonder -> School Gewoon

Klas op Wielen. Zorg Bijzonder -> School Gewoon Klas op Wielen Zorg Bijzonder -> School Gewoon Alkmaar, 12 oktober 2019 De resultaten van de Klas op Wielen (KOW) vragenlijst 2019 Via het internet is er eind september een korte vragenlijst uitgezet.

Nadere informatie

Evaluatie Diving Cup. Effecten op Sportparticipatie. Jan van Houthof AJ Amsterdam T

Evaluatie Diving Cup. Effecten op Sportparticipatie. Jan van Houthof AJ Amsterdam T Evaluatie Diving Cup Effecten op Sportparticipatie Jan van Houthof 6 1065 AJ Amsterdam T 06 24512991 marije@bureaubeweeg.nl www.bureaubeweeg.nl 1 Samenvatting In deze rapportage worden de resultaten besproken

Nadere informatie

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Projectnummer: 10203 In opdracht van: Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer drs. Merijn Heijnen dr. Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009 Gemeentelijke Dienstverlening Omnibus 2009 Afdeling O&S Februari 2009 2 Samenvatting Inwoners vinden dat de gemeente haar dienstverlening heeft verbeterd De inwoners van s-hertogenbosch beoordelen de gemeentelijke

Nadere informatie

Evaluatie verplaatsing markt

Evaluatie verplaatsing markt Evaluatie verplaatsing markt Gemaakt Genop 6/4/2013 10:51:00 AM Gemeente Noordoostpolder 3 juni 2013 Pagina 2 van 84 Samenvatting De weekmarkt van is begin 2012 verplaats naar het Kettingplein e.o.. Na

Nadere informatie

Zwart werken in en om huis. Resultaten Zomeronderzoek Vereniging Eigen Huis

Zwart werken in en om huis. Resultaten Zomeronderzoek Vereniging Eigen Huis Zwart werken in en om huis Resultaten Zomeronderzoek Vereniging Eigen Huis Klaartje Lee-Stemerdink Versie 1 Augustus 2015 1 Dit rapport geeft de resultaten weer van het zomeronderzoek over zwart werken.

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Elk jaar voert Resto VanHarte een impact- en tevredenheidsmeting uit onder haar gasten. Deze is in 2015 verspreid in 32 vestigingen van Resto VanHarte, in 20 steden/gemeenten.

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning De behoefte van christelijke ouders

Opvoedingsondersteuning De behoefte van christelijke ouders Opvoedingsondersteuning De behoefte van christelijke ouders Juli 2009 Dr. N.A. (Nico) Broer P.M. (Elly) van der Gouwe-Dingemanse Msc Voor verwijzing Broer, N.A. & Gouwe-Dingemanse, P.M. van der, (2009).

Nadere informatie

Onderzoek. Kind en Opvoeding jaar

Onderzoek. Kind en Opvoeding jaar Onderzoek Kind en Opvoeding 0-17 jaar Inhoudsopgave 1. Ontwikkeling en gezondheid 4 2. Zorgen over kind 8 3. Hulp en ondersteuning bij de opvoeding 11 4. Roken en alcohol 16 5. Sport en bewegen 18 Onderzoek

Nadere informatie

Winkelgedrag Fashion Deel 1

Winkelgedrag Fashion Deel 1 Winkelgedrag Fashion Deel 1 Verandering in het winkelgedrag voor fashion t.o.v. 2 jaar eerder Uitgaven, frequentie, aantal winkels, winkelduur, type winkels en locatie. Winkelgedrag Fashion Om een beeld

Nadere informatie

Seks onder je 25 e. Onderzoek naar de seksuele gezondheid van jarigen in Gelderland-Zuid

Seks onder je 25 e. Onderzoek naar de seksuele gezondheid van jarigen in Gelderland-Zuid Seks onder je 25 e Onderzoek naar de seksuele gezondheid van 17-25 jarigen in Gelderland-Zuid Onderzoek naar relaties en seks Seks onder je 25e is een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. In 2016

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2019

Nationale Social Media Onderzoek 2019 Nationale Social Media Onderzoek 2019 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel Oppasoma s en opa s Resultaten GGD Gezondheidspanel Waarom een onderzoek over oppasoma s en opa s? Tegenwoordig doen ouders vaak een beroep op oma en opa als het gaat om opvang van de kleinkinderen. De

Nadere informatie

Weinig mensen sociaal aan de kant

Weinig mensen sociaal aan de kant Weinig mensen sociaal aan de kant Tevredenheid over de kwaliteit van relaties Hoge frequentie van contact met familie en vrienden Jongeren spreken of schrijven hun vrienden elke week 15 Drie op de tien

Nadere informatie

Onderzoek naar verandering in gebruik sociale media onder jongeren uit de gereformeerde gezindte Rapportage, april 2016

Onderzoek naar verandering in gebruik sociale media onder jongeren uit de gereformeerde gezindte Rapportage, april 2016 Onderzoek naar verandering in gebruik sociale media onder jongeren uit de gereformeerde gezindte Rapportage, april 16 1 Inleiding en verantwoording Het lectoraat Nieuwe media in vorming en onderwijs aan

Nadere informatie

Straatintimidatie Amsterdam. Factsheet Onderzoek, Informatie en Statistiek

Straatintimidatie Amsterdam. Factsheet Onderzoek, Informatie en Statistiek Straatintimidatie Amsterdam Factsheet 201 Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Directie Openbare Orde en Veiligheid Projectnummer: 11 Beek, Eliza van der Smeets, Harry Bezoekadres: Oudezijds

Nadere informatie

Huishoudensprognose : belangrijkste uitkomsten

Huishoudensprognose : belangrijkste uitkomsten Huishoudensprognose 26 2: belangrijkste uitkomsten Elma van Agtmaal-Wobma en Coen van Duin Het aantal huishoudens blijft de komende decennia toenemen, van 7,2 miljoen in 26 tot 8,1 miljoen in 23. Daarna

Nadere informatie

Belangrijkste uitslagen onderzoek communicatiemiddelen Heeze-Leende Burgerpanel

Belangrijkste uitslagen onderzoek communicatiemiddelen Heeze-Leende Burgerpanel Belangrijkste uitslagen onderzoek communicatiemiddelen Heeze-Leende Burgerpanel Heeze-Leende, september 2015 1 Inleiding In dit document treft u de belangrijkste resultaten aan van het onderzoek Communicatiemiddelen

Nadere informatie

ENQUÊTE ENQUÊTE. De enquête is ook online in te vullen op: www.onzekerkonzetoekomst.nl

ENQUÊTE ENQUÊTE. De enquête is ook online in te vullen op: www.onzekerkonzetoekomst.nl ENQUÊTE ENQUÊTE De enquête is ook online in te vullen op: www.onzekerkonzetoekomst.nl ENQUÊTE UW MENING TELT! Wie in Kloosterhaar of Sibculo woont weet ongetwijfeld waar de kerk staat. Duidelijk zichtbaar

Nadere informatie

Glazen Huis peiling Leids JongerenPanel. Colofon. Serie Statistiek 2011 / 08

Glazen Huis peiling Leids JongerenPanel. Colofon. Serie Statistiek 2011 / 08 Glazen Huis 2011 peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 08 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek diensten PGO Support

Tevredenheidsonderzoek diensten PGO Support Tevredenheidsonderzoek diensten PGO Support Esther Poort en Annemarie Venemans Maart, 2014 Leiden: De Onderzoekerij www.onderzoekerij.nl 1 1. Inleiding Deze rapportage beschrijft de resultaten van een

Nadere informatie

Onderzoeksverslag. Evangelisch Lutherse Gemeente Groningen. Kerkenraad Juli/november 2006

Onderzoeksverslag. Evangelisch Lutherse Gemeente Groningen. Kerkenraad Juli/november 2006 Onderzoeksverslag Evangelisch Lutherse Gemeente Groningen 2006 Kerkenraad Juli/november 2006 Inhoudsopgave Inleiding---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

HET BURGERPANEL OVER DE SOCIALE AGENDA

HET BURGERPANEL OVER DE SOCIALE AGENDA HET BURGERPANEL OVER DE SOCIALE AGENDA Gemeente Leiderdorp Januari 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017/10 Datum Januari

Nadere informatie

Hoe gaat Nederland met pensioen?

Hoe gaat Nederland met pensioen? Hoe gaat Nederland met pensioen? Een onderzoek over het pensioensbewustzijn van Nederland op verschillende thema s, waaronder pensioenleeftijdsverwachting. In opdracht van GfK Intomart 2013 33213 Delta

Nadere informatie

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN 2013 : ENQUÊTE

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN 2013 : ENQUÊTE KUNSTENDAG VOOR KINDEREN 2013 : ENQUÊTE Onderstaande dat meewerkten evaluatie is gebaseerd op de resultaten van een enquête die op dinsdag 19 november, maandag is twee Methodologische 25 dagen aan november

Nadere informatie

1. Wat zijn volgens u de kerntaken van onze wijkgemeente, nu en voor de komende jaren? Kies maximaal drie thema s die voor u het belangrijkst zijn.

1. Wat zijn volgens u de kerntaken van onze wijkgemeente, nu en voor de komende jaren? Kies maximaal drie thema s die voor u het belangrijkst zijn. In deze gemeentepeiling willen we graag in beeld krijgen wat onze gemeenteleden belangrijk vinden voor de Goede Herderkerk, nu en in de toekomst. Er worden 12 vragen gesteld, vooral over de dingen die

Nadere informatie

Hoe actief zijn gemeenten op sociale media Door: David Kok

Hoe actief zijn gemeenten op sociale media Door: David Kok Hoe actief zijn gemeenten op sociale media Door: David Kok In dit hoofdstuk worden de resultaten beschreven van het tweede onderzoek naar het gebruik van sociale media door gemeenten in Nederland. Dit

Nadere informatie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Door: Simone van den Hurk en David Kok Uit het onderzoek hoe gemeenten sociale media gebruiken, blijkt dat raadsleden veel gebruik maken van sociale media. De vraag

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Mei 2016 Wout Neutel. Rapportage van het onderzoek naar de ervaringen met en mening over huisbezoeken in het onderwijs

Mei 2016 Wout Neutel. Rapportage van het onderzoek naar de ervaringen met en mening over huisbezoeken in het onderwijs Mei 2016 Wout Neutel Rapportage van het onderzoek naar de ervaringen met en mening over huisbezoeken in het onderwijs Aanleiding. Op 21 mei 2015 hield Verus-voorzitter Wim Kuiper tijdens de landelijke

Nadere informatie