OUDERS. Langs de lijn of in het veld?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OUDERS. Langs de lijn of in het veld?"

Transcriptie

1 OUDERS Langs de lijn of in het veld?

2 1. Genetische aanleg 2. Herhaling 3. Inspanning Drie mythes

3 Waarom zijn sommige mensen zo verbazend goed in hun vak? Omdat deze mensen geboren zijn met een buitengewoon talent. Omdat deze mensen hard en veel geoefend hebben.

4 Wat is de keuze (1)? Doorslaggevend voor grote prestaties is of je er voldoende talent voor hebt Doorslaggevend voor grote prestaties is of je bereid bent er hard voor te werken

5 Wat is de keuze (2)? Ik kan wel nieuwe dingen leren, maar mijn basisintelligentie kan ik niet echt veranderen Door gerichte training kan ik mijn basisintelligentie verhogen

6 Cognitieve flexibiliteit Hersenen zelfs volwassen hersenen hebben een veel groter aanpassingsvermogen dan iedereen ooit had gedacht.

7 Ons brein Het brein reageert op bepaalde juiste prikkels door zich op verschillende manieren te herprogrammeren: 1. Nieuwe verbindingen tussen neuronen 2. Verstevigen of verzwakken van bestaande verbindingen 3. Ontstaan van nieuwe neuronen

8 Kinderen versus Volwassenen Stelling: Je kunt alleen maar ergens echt goed in worden wanneer je er al heel jong mee begint.

9 Flexibiliteit brein Kinderen vs Volwassenen (1) Zowel het brein als het lichaam van kinderen is flexibeler dan dat van volwassenen, en sommige vermogens kunnen alleen of gemakkelijker worden ontwikkeld voor het 6e, 12e of 18 e jaar.

10 Flexibiliteit brein Kinderen vs Volwassenen (2) MAAR GELUKKIG. zowel het brein als het lichaam behoudt gedurende het hele volwassen leven een groot deel van die flexibiliteit en daardoor kunnen volwassenen, zelfs ouderen, met de juiste oefening allerlei nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

11 Conclusie: iedereen kan het Iedereen heeft de flexibiliteit van de menselijke hersenen en het menselijk lichaam. Begaafde mensen hebben die flexibiliteit alleen beter benut.

12 Groei & Vaste Mindset nurturing nature: overtuiging dat je jezelf kunt ontwikkelen

13 Vaste Mindset Ik kan het of ik kan het niet. Wanneer het tegenzit, geef ik het op. Ik houd van structuur en regelmaat. Een fout bewijst, dat ik het niet kan. Zeg me dat ik slim ben. Jouw succes is bedreigend. Groei Mindset Ik kan alles leren wat ik wil. Zelfs wanneer het tegenzit, houd ik vol. Ik wil mezelf uitdagen. Ik leer van mijn fouten. Zeg me dat ik hard werk. Jouw succes inspireert me. Mijn capaciteiten bepalen alles. Mijn inzet en houding bepalen alles.

14 SWITCHED MINDSET

15 Het Pygmalion-effect Self-fulfilling prophecy: Kinderen die meer aandacht en complimenten krijgen van hun leraren en coaches en meer steun en aanmoediging van hun ouders, zullen veel beter presteren dan de kinderen tegen wie gezegd werd dat ze het maar niet moesten proberen.

16 Voorbeeld ijshockey Canada

17 DOELGERICHTE TRAINING

18 WAAR OF NIET WAAR? Als je maar hard genoeg werkt en steeds de grenzen van je kunnen opzoekt kom je tot steeds betere prestaties

19 Wie is de beste? Is een man die twintig jaar autorijdt een betere chauffeur dan een man die nog maar vijf jaar rijdt? Is een arts die al twintig jaar praktiseert een betere arts, dan iemand die pas vijf jaar als arts werkzaam is? Is een leraar die twintig jaar voor de klas staat beter dan een collega die pas vijf jaar lesgeeft?

20 Normale manier van leren 1. We weten ongeveer wat we willen; 2. We krijgen instructies van een leraar, een coach, we lezen erover in een boek of op internet; 3. We trainen tot we een acceptabel niveau bereiken; 4. We laten het dan een automatisme worden.

21 Naïeve Training Naïeve training: het voortdurend herhalen van een activiteit in de verwachting dat die herhaling vanzelf zal leiden tot verbetering van je prestatie.

22 Wat is dan wel GOED leren? DOELGERICHTE TRAINING

23 Doelgerichte training uren regel Doelbewust oefenen ( deliberate pratice ) Je niet neerleggen bij je okéniveau ( automatische piloot )

24 Kenmerken Doelgerichte Training Duidelijk omschreven, specifieke doelen; Geconcentreerd; Vraagt om commentaar / feedback; Eist dat we uit onze comfortzone komen.

25 1. Duidelijk omschreven, specifieke doelen Bij doelgerichte training gaat het om het zetten van een groot aantal kleine stappen, om een doel op langere termijn te bereiken.

26 2. Geconcentreerd / Focus Iemand verbetert zijn prestaties zelden zonder zich volledig te concentreren op zijn of haar taak.

27 Multitasken?

28 3. Feedback / Commentaar Mensen moeten weten of zij goed bezig zijn en zo nee, wat zij verkeerd doen. Zonder commentaar van onszelf of van buitenstaanders kunnen we niet achterhalen wat we moeten verbeteren of hoe dicht we bij ons gestelde doel zijn.

29 Verander vaste feedback in een groei feedback Vast (statisch, fixed) Slimme opmerking! Groei Je hebt een wiskundeknobbel! Je hebt echt adhd! Je kunt je kennelijk niet focussen. Mooie foto, je bent creatief! Jij bent liever lui dan moe!

30 Verander vaste feedback in een groei feedback Vast (statisch, fixed) Slimme opmerking! Je hebt een wiskundeknobbel! Je hebt echt adhd! Je kunt je kennelijk niet focussen. Mooie foto, je bent creatief! Jij bent liever lui dan moe! Groei Goed geanalyseerd! Je hebt snel door welke aanpak hier werkt. Je laat je afleiden waardoor je je niet concentreert. Probeer je eens helemaal te richten op de opgave. Evenwichtige vlakverdeling in je foto! Zonder inspanning zal het niet lukken.

31 4. Uit onze comfortzone komen

32 MENTALE MODELLEN

33 Mentale voorstelling Een mentale voorstelling is een mentaal model van een voorwerp, een idee, een hoeveelheid informatie of wat dan ook, concreet of abstract, waar onze hersenen mee bezig zijn.

34 Toppresteerders en mentale voorstellingen Experts zien het BOS waar ieder ander alleen maar BOMEN ziet. Toppresteerders hebben het vermogen om patronen te zien in een verzameling dingen die voor andere mensen alleen maar toevallig of willekeurig lijken. Wat toppresteerders van alle anderen onderscheidt, is de kwaliteit en de hoeveelheid van hun mentale voorstellingen

35 Interview honkballer Evan Longoria mhaarwa

36 Cristiano Ronaldo b0

37 MOTIVATIE

38 Hoe behouden we motivatie? Versterken van de redenen om door te gaan Afzwakken van de redenen om te stoppen.

39 Effectiefste methode om te stoppen af te zwakken Reserveren van vaste oefentijd waarop we geen andere verplichtingen of afleiding hebben.

40 Andere methoden om redenen om te stoppen af te zwakken Zorg voor voldoende slaap en let op je gezondheid. Beperk de duur van de training tot ongeveer een uur.

41 Redenen om door te zetten te versterken Allerbelangrijkste: de overtuiging dat we zullen slagen Vertrouwen is essentieel

42 Sociale motivatie Omring je met mensen die je aanmoedigen, steunen en uitdagen.

43 Hoe blijf je gemotiveerd? Zorg voor kleine meetbare stappen; zorg ervoor dat er voortdurend concrete tekenen van vooruitgang merkbaar zijn

44 Doelgerichte Training Samengevat Het verlaten van de comfortzone, maar wel met concentratie, duidelijke doelstellingen, een plan om die doelen te bereiken en een manier om de voortuitgang te meten. Plus een manier om gemotiveerd te blijven.

45 The Dan Plan 5I

46 ROL OUDERS

47 Wat is de rol van ouders? Fase 1: kleuters Fase 2: basisschool Fase 3: tienerjaren Fase 4: volwassenheid

48 Eerste fase 1. Ouders van een kind spelen op het niveau van het kind, maar geleidelijk sturen ze het spel in de richting van het werkelijke doel van het speelgoed. Ouders spelen hier een essentiële rol.

49 Tweede fase 2. De volgende logische stap is dat ze les krijgen van een coach of leraar (dit kan ook een van de ouders zijn).

50 Derde fase Studenten zoeken nu de beste leraar of school om hun training voort te zetten; Leeuwendeel van de motivatie moet in deze fase uit de student zelf komen; Familie kan nog steeds een belangrijke ondersteunend rol spelen.

51 Vierde fase Sommige individuen verleggen de bestaande grenzen in hun vakgebied en leveren er unieke en creatieve bijdragen aan.

52 Tot slot

53 Bedankt! Harry van der Schans

Growth mindset Teamontwikkeling Leerlingen op de catwalk. Delen van leiderschap. Manifestaties

Growth mindset Teamontwikkeling Leerlingen op de catwalk. Delen van leiderschap. Manifestaties Growth mindset Teamontwikkeling Leerlingen op de catwalk Delen van leiderschap Manifestaties Scholen zijn plekken om te leren Didactiek Pedagogiek Lerende houding Growth Mindset Onderzoeksresultaten Al

Nadere informatie

Marieke Haaker Coaching & Consultancy

Marieke Haaker Coaching & Consultancy Mindset Een mindset (of onze overtuigingen) selecteert en ordent je waarneming en koppelt er een bepaalde betekenis aan. Er is niks mis met een mindset. Integendeel zelfs, het maakt de wereld om ons heen

Nadere informatie

Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken?

Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken? Ik ben gewoon geen bèta: Hoe kunnen we beperkende zelfbeelden doorbreken? Juliette Walma van der Molen Sandra van Aalderen Universiteit Twente/Hogeschool Saxion Even opwarmen Even opwarmen Even opwarmen

Nadere informatie

1. Waarom? excellentie. we het over?? 1. Waarom. excellentie talenten optimaal ontwikkelen is

1. Waarom? excellentie. we het over?? 1. Waarom. excellentie talenten optimaal ontwikkelen is HOE ONTDEK JE DE TALENTEN VAN KINDEREN INHOUD 1. Waar hebben we het over 2. Hoe ontwikkel je je talent 3. Jongeren zelf 4. Praktische inzichten 21 maart 2013 1. Waarom hebben we het over Teksten schrijf

Nadere informatie

Act fast, Fail fast, Learn faster Creatieve Mindset & ICE-Model

Act fast, Fail fast, Learn faster Creatieve Mindset & ICE-Model Act fast, Fail fast, Learn faster Creatieve Mindset & ICE-Model Externe & Interne Veranderingssnelheid Doorbreken van patronen maandag tot en met zondag Innovatie & Creativiteit Wat is creatief denken?

Nadere informatie

1. Waarom? excellentie. we het over?? 1. Waarom. excellentie talenten optimaal ontwikkelen is

1. Waarom? excellentie. we het over?? 1. Waarom. excellentie talenten optimaal ontwikkelen is HOE ONTDEK JE DE TALENTEN VAN KINDEREN INHOUD 1. Waar hebben we het over 2. Hoe ontwikkel je je talent 3. Jongeren zelf 4. Praktische inzichten YVONNE VAN SARK, YOUNGWORKS 28 oktober 2013 1. Waarom hebben

Nadere informatie

1. Wat is talent? excellentie? ! Programma HET BENUTTEN VAN TALENTEN. Waarom zoveel aandacht voor talent? Wat is het dan precies?

1. Wat is talent? excellentie? ! Programma HET BENUTTEN VAN TALENTEN. Waarom zoveel aandacht voor talent? Wat is het dan precies? Programma 1. Wat is talent? 2. Hoe ontwikkel je talent? HET BENUTTEN VAN TALENTEN 3. Belang van omgeving Jongeren School Ouders 4. Wat betekent dat voor mij? YOUNGWORKS & DNL Theatercollectief 14 & 17

Nadere informatie

Van Afvinken naar Aanvonken

Van Afvinken naar Aanvonken Van Afvinken naar Aanvonken A. Ideevorming minor Overtref jezelf (tot excellente professional) 1. Idee Idee is als volgt: voor de minor Overtref jezelf schrijven zich 1 e jaars studenten in die vinden

Nadere informatie

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City MARJORIE VENEMAN Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef Werkzaam bij MEE Veluwe Afgestudeerd aan de University of Birmingham City WAT IS EEN MINDSET? Een stabiele en diepliggende overtuiging die ieder mens

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Introductie. Mindset. Aanleiding. Waarom. Mindset theorie van Carol Dweck

Introductie. Mindset. Aanleiding. Waarom. Mindset theorie van Carol Dweck Mindset How to fulfil your potential as a gifted person 13-04-2017 wwwriannevdvennl Introductie (1971) Coachpraktijk voor hoogbegaafde volwassenen sinds 2007 Voorzitter stichting Instituut Hoogbegaafdheid

Nadere informatie

2011 Gwenda Schlundt Bodien

2011 Gwenda Schlundt Bodien 2011 Gwenda Schlundt Bodien 06-29182949 gwendaschlundtbodien@kpnmail.nl Nieuwe antwoorden op deze vragen: Is intelligentie erfelijk en genetisch bepaald? Is intelligentie een vaststaand gegeven? Leidt

Nadere informatie

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Mindset en motivatie Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Wat maakt het verschil? 2 Programma deel 1 Inleiding Opdracht Vouwblaadje Groeimindset - Wat is het? - Hoe beïnvloed je de mindset? Oefening

Nadere informatie

Groei mindset als basis voor een duurzame sportontwikkeling. Looptrainersdag: 12 november 2018 Door: Flip de Bruijn

Groei mindset als basis voor een duurzame sportontwikkeling. Looptrainersdag: 12 november 2018 Door: Flip de Bruijn Groei mindset als basis voor een duurzame sportontwikkeling Looptrainersdag: 12 november 2018 Door: Flip de Bruijn Wie ben ik? Flip de Bruijn Oprichter Sportfaculteit Projectmedewerker KNVB Trainer AFC

Nadere informatie

De Sleutel tot het benutten van potentie

De Sleutel tot het benutten van potentie De Sleutel tot het benutten van potentie Wat is potentie eigenlijk? Een snelle blik in een woordenboek levert de volgende resultaten op: het kunnen; dat waartoe iemand of iets toe in staat is; vermogen.

Nadere informatie

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken Op basis van wetenschappelijk onderzoek is psychologe Carol Dweck tot het inzicht gekomen dat niet iemands IQ, vaardigheden en talenten bepalend zijn voor succesvol leven, maar vooral de waarmee mensen

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke

WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke Analyse 4 pijlers belangrijk om optimale prestaties te leveren: 1) de fysieke pijler (incl. technisch en tactisch) 2) de mentale pijler 3)

Nadere informatie

Executieve functies ontwikkelen met denkspellen.

Executieve functies ontwikkelen met denkspellen. Executieve functies ontwikkelen met denkspellen. Heeft uw leerling moeite met plannen en organiseren? Is hij zijn huiswerk weer eens vergeten of kwijt? Kan hij moeilijk aan een taak beginnen maar nog moeilijker

Nadere informatie

1. Wat is talent? excellentie? WE VE GOT TALENT! 09-05-2014! Programma. Teksten schrijf je weer hier. Waarom zoveel aandacht voor talent?

1. Wat is talent? excellentie? WE VE GOT TALENT! 09-05-2014! Programma. Teksten schrijf je weer hier. Waarom zoveel aandacht voor talent? Programma 1. Wat is talent? 2. Hoe ontwikkel je talent? WE VE GOT TALENT! 3. Wat betekent dat voor mij? 4. In gesprek met je kind YoungWorks & DNL Theatercollectief Canisius College, 8 mei 2014 1. Waarom

Nadere informatie

Hoe ga je om met CD-junioren tijdens trainingen? Bart Raijmakers

Hoe ga je om met CD-junioren tijdens trainingen? Bart Raijmakers Hoe ga je om met CD-junioren tijdens trainingen? Bart Raijmakers De leukste jeugdtrainer van Nederland 2 Dit jaar zit jij in de jury! Stel dat jij dit jaar in de jury zit... Kruip in de huid van CD-junioren

Nadere informatie

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden?

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waarom zijn we hier Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waar gaat het over Coachen Uitlokken en ondersteunen van leren* * Verschillende leerdomeinen:

Nadere informatie

De kracht van momentum

De kracht van momentum De kracht van momentum Wist je dat 95 % van de mensen die goede voornemens hebben, bijvoorbeeld rondom nieuwjaar, deze nooit waar gaan maken. De reden hiervoor is, dat de meeste mensen helemaal niet begrijpen

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Bewust worden van je overtuigingen over leren en ontwikkeling

Bewust worden van je overtuigingen over leren en ontwikkeling De Impact van een Groeimindset Bewust worden van je overtuigingen over leren en ontwikkeling Liny Toenders KBBT organisatieadviseurs onderwijzen opvoeden - leren KBB &T Overtuigingen bepalen je gedrag

Nadere informatie

Deel 1: Wat is mindset? 7. Deel 2: Met vallen en opstaan 25. Deel 3: Gerichte inzet 43. Deel 5: Metacognitieve vaardigheden 79

Deel 1: Wat is mindset? 7. Deel 2: Met vallen en opstaan 25. Deel 3: Gerichte inzet 43. Deel 5: Metacognitieve vaardigheden 79 Inhoud Pagina Deel 1: 7 Deel 2: Met vallen en opstaan 25 Deel 3: Gerichte inzet 43 Deel 4: Feedback: beter dan compliment en beloning 59 Deel 5: Metacognitieve vaardigheden 79 Deel 6: Let op je taalgebruik

Nadere informatie

Remind Trainersopleiding

Remind Trainersopleiding Remind Trainersopleiding 1. Over Remind Remind helpt jaarlijks duizenden studenten en scholieren meer uit hun leven te halen, door ze te leren hoe je slimmer kan leren en jezelf kan motiveren. Wij doen

Nadere informatie

APRIL 2013 HAAL HET BESTE UIT JE TEAM/SPORTERS MENSGERICHT COACHEN

APRIL 2013 HAAL HET BESTE UIT JE TEAM/SPORTERS MENSGERICHT COACHEN for sports APRIL 2013 HAAL HET BESTE UIT JE TEAM/SPORTERS MENSGERICHT COACHEN DOOR: COERT-JAN TOMASSEN Partnership WAT DOET CJT? >> Coach in bedrijfsleven en sportorganisaties >> Ondersteunt en ontwikkelt

Nadere informatie

Van fixed naar growth mindset

Van fixed naar growth mindset Symposium: Hoera ik sta voor de klas Van fixed naar growth mindset Leendert van Genderen test, 2006) Uitspraak Een of oneens 1. Je intelligentie staat min of meer vast 2. Je kunt wel nieuwe dingen leren,

Nadere informatie

Over de rol die neurowetenschappelijk onderzoek kan betekenen voor het onderwijs

Over de rol die neurowetenschappelijk onderzoek kan betekenen voor het onderwijs Over de rol die neurowetenschappelijk onderzoek kan betekenen voor het onderwijs VLOR-inspiratiedag School onderzoek, 14/02/2019 Pieter Tijtgat, PhD Waarom zitten jullie hier? Inspiratie opdoen Iets bijleren

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Zelfscore 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 FOCUS. www.wimrombaut.be

Zelfscore 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 FOCUS. www.wimrombaut.be www.wimrombaut.be 1 Zelfscore 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 FOCUS www.wimrombaut.be 2 PACE MAKER P PERFORMANT A AUTHENTIEK C CONSTRUCTIEF E ENTHOUSIAST 3 Focus Scherp stellen Inzoomen Vasthouden Discipline www.wimrombaut.be

Nadere informatie

Hoe ga je om met pupillen tijdens trainingen. Samen sporten met pupillen

Hoe ga je om met pupillen tijdens trainingen. Samen sporten met pupillen Hoe ga je om met pupillen tijdens trainingen Samen sporten met pupillen Hoe Hoe ga ga je je om om met met pupillen pupillen tijdens tijdens trainingen trainingen Samen Samen sporten sporten met met pupillen

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55 INHOUD Inleiding 11 Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17 1. Coachen van jeugd: een roeping, een gave of een taak zoals een ander? 18 2. Jouw persoonlijke coachfilosofie 19 3. Kies een coachstijl 22

Nadere informatie

W E L K O M. BreinLink voor ouders: BreinLink voor ouders 31 oktober 2012. BCL Instituut - Hulda Möller 1

W E L K O M. BreinLink voor ouders: BreinLink voor ouders 31 oktober 2012. BCL Instituut - Hulda Möller 1 W E L K O M BreinLink voor ouders: Beter Begeleiden door Breinkennis? Hulda Möller BreinCentraal Leren Instituut De Werkplaats 31 oktober 2012 www.breinlink.nl www.bclinstituut.nl IQ van tieners niet stabiel,

Nadere informatie

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN Voorstellen drs. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN Sinds 2003 praktijk Hilversum en Papendal Sporters, teams, coaches, Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN bedrijfsleven, LVNL, Luchtmacht

Nadere informatie

LES 2: Ontwikkel een mindset voor groei PRESENTATIE 2: Waar komt een fixed mindset vandaan?

LES 2: Ontwikkel een mindset voor groei PRESENTATIE 2: Waar komt een fixed mindset vandaan? Veel introverten hebben een fixed mindset ontwikkeld ten aanzien van zichtbaarheid en profileren. Ze denken dat het voor hen niet weggelegd is om zich overtuigend te profileren. Deze presentatie gaat in

Nadere informatie

Concentratie + doorzetten = studieresultaat

Concentratie + doorzetten = studieresultaat Concentratie + doorzetten = studieresultaat Concentratie is vaak afgeleid zijn maar het vermogen hebben om heel snel terug naar de prioriteit te gaan. Focus en afleiding liggen vlakbij elkaar, de kunst

Nadere informatie

TOP CHALLENGE TOPTALENT PROGRAMMA. Haal het maximale uit jezelf. Als speler en als mens. PROGRESS, NOT PERFECTION

TOP CHALLENGE TOPTALENT PROGRAMMA. Haal het maximale uit jezelf. Als speler en als mens. PROGRESS, NOT PERFECTION TOP CHALLENGE TOPTALENT PROGRAMMA Haal het maximale uit jezelf. Als speler en als mens. PROGRESS, NOT PERFECTION TOP CHALLENGE TOPTALENT PROGRAMMA Veel (inter)nationale toptalenten kiezen ervoor om naar

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Stress Reductie Programma

Stress Reductie Programma Stress Reductie Programma HeartMath Stress Reductie Programma Het programma is gebaseerd op jarenlang onderzoek van het Heartmath Instituut (gevestigd in Californië, USA) in samenwerking met neurologen

Nadere informatie

Agenda: Fixed en growth mindset Ouders en kinderen Leerkrachten en leerlingen Zelf aan de slag Vragen

Agenda: Fixed en growth mindset Ouders en kinderen Leerkrachten en leerlingen Zelf aan de slag Vragen Een groei-mindset Agenda: Fixed en growth mindset Ouders en kinderen Leerkrachten en leerlingen Zelf aan de slag Vragen Fixed mindset Intelligentie staat vast Laten zien wat je kunt Geen fouten durven

Nadere informatie

Wat is leren? Het opnemen van nieuwe informatie Concentratievermogen

Wat is leren? Het opnemen van nieuwe informatie Concentratievermogen Alleen ik kan leren Dat stomme huiswerk! Ik zit nu al uren te werken en ik kan het maar niet onthouden. Ik leer dit NOOIT!, roept Pieter wanhopig uit, terwijl hij tv kijkt en aan het whatsappen is met

Nadere informatie

Attitudes en gedrag i.v.m. de professionele rollen van leraren in opleiding. Opdrachtenbundel

Attitudes en gedrag i.v.m. de professionele rollen van leraren in opleiding. Opdrachtenbundel Attitudes en gedrag i.v.m. de professionele rollen van leraren in opleiding Opdrachtenbundel Oefening 1: Oudercontact 1. Thema van de oefening Ouderavond. 2. Type oefening Individueel werk. 3. Opgave Algemene

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Het Nieuwe Leiderschap is het brein managen. Presentatie Congres interne kwaliteitszorg op school te Affligem Guido de Valk. Wie ben ik?

Het Nieuwe Leiderschap is het brein managen. Presentatie Congres interne kwaliteitszorg op school te Affligem Guido de Valk. Wie ben ik? Het Nieuwe Leiderschap is het brein managen Presentatie 7-12-2018 Congres interne kwaliteitszorg op school te Affligem Guido de Valk Guido de Valk (1963) Wie ben ik? Trainer, schrijver, spreker Expert

Nadere informatie

VELON CONGRES 19 MAART 2019 WORKSHOP KENNISMAKEN MET ACT MONIQUE BEKKER

VELON CONGRES 19 MAART 2019 WORKSHOP KENNISMAKEN MET ACT MONIQUE BEKKER VELON CONGRES 19 MAART 2019 WORKSHOP KENNISMAKEN MET ACT MONIQUE BEKKER M.BEKKER@BOPADVIES.NL WIE IS LOES?? ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY (ACT) 6 zuilen: Past binnen agogisch bekaam (er wordt binnen

Nadere informatie

LES 2: Ontwikkel een mindset voor groei PRESENTATIE 1: Mindset-theorieën

LES 2: Ontwikkel een mindset voor groei PRESENTATIE 1: Mindset-theorieën De eerste presentatie behandelt een aantal theorieën die je helpen een mindset voor groei te ontwikkelen. Dat is essentieel als je effectiever gedrag wilt ontwikkelen. Je gedachten en overtuigingen zijn

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

BDO Summerschool Advisory 2018

BDO Summerschool Advisory 2018 BDO Summerschool Advisory 2018 Ik ben Future Proof Met de organisatie/ mijn leidinggevende Met mijn vak Met mijn medewerkers Met mijn team Met het managen van veranderingen Met nieuwe technologie Met mezelf

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN Workshop 2: Pedagogiek binnen de sportvereniging. Cyriel Gielen/Youri Tooren Fontys Hogeschool Pedagogiek Wie wij zijn? Kennisinstituut met meer dan 4.300 medewerkers

Nadere informatie

ik deel snel mijn positivisme met de mensen in mijn omgeving ik weet vrij goed welke dingen mij in beweging zetten en motiveren

ik deel snel mijn positivisme met de mensen in mijn omgeving ik weet vrij goed welke dingen mij in beweging zetten en motiveren ONTDEK JE PH-WAARDE 1. Power mensen volgen mij makkelijk omdat ik kracht uitstraal ik beschik over een sterke glimlach ik deel snel mijn positivisme met de mensen in mijn omgeving ik merk dat anderen mijn

Nadere informatie

Tiener + brein = tienerbrein

Tiener + brein = tienerbrein Het tienerbrein Tiener + brein = tienerbrein Waarom? Waarom zijn tieners s avonds te wakker en s morgens te moe? Waarom doen tieners vaak zotte en gevaarlijke dingen? Waarom hebben tieners zoveel creatieve

Nadere informatie

De automatische piloot

De automatische piloot Sessie 1 De automatische piloot De automatische piloot In de auto rijden we vaak kilometerslang op de automatische piloot, zonder ons er feitelijk van bewust te zijn wat we doen. Zo zijn we er een groot

Nadere informatie

Waarom Talentgericht Coachen?

Waarom Talentgericht Coachen? Waarom Talentgericht Coachen? Geschreven door Femke Sipkes Steeds meer loopbaancoaches, HR-adviseurs en docenten richten zich op talentontwikkeling. Er is een verschuiving gaande van competenties naar

Nadere informatie

Heel veel plezier en inspiratie toegewenst met het doorlopen van jouw persoonlijke proces van talentontwikkeling!

Heel veel plezier en inspiratie toegewenst met het doorlopen van jouw persoonlijke proces van talentontwikkeling! INLEIDING Je hebt het cursistenboek Competent talent in de praktijk voor je liggen. Dit houdt in dat je waarschijnlijk een training talentontwikkeling volgt of gaat volgen, of zelf aan de slag wilt met

Nadere informatie

Ons brein kort door de bocht

Ons brein kort door de bocht Onderzoek deel I Ons brein kort door de bocht Veranderen 10.000 tot 50.000 verbindingen per neuron!! = Veranderen is het vormen van nieuwe en sterke verbindingen tussen hersencellen omleidingen aanleggen

Nadere informatie

Het Nieuw Leiderschap is het brein managen. Mini masterclass Congres interne kwaliteitszorg op school te Affligem Guido de Valk

Het Nieuw Leiderschap is het brein managen. Mini masterclass Congres interne kwaliteitszorg op school te Affligem Guido de Valk Het Nieuw Leiderschap is het brein managen Mini masterclass 7-12-2018 Congres interne kwaliteitszorg op school te Affligem Guido de Valk Guido de Valk (1963) Wie ben ik? Trainer, schrijver, spreker Expert

Nadere informatie

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 6-10-2014 Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 Leerlingen Laten Leren over Zichzelf Vormen voor hun toekomst! Lennart Visser Onderwijs en persoonlijkheidsvorming? Bespreek met degene die naast je

Nadere informatie

Denken (zeer) begaafde leerlingen aleer zij doende zijn, en al doende denken zij dan nog? Drs. Hanneke van Dasler

Denken (zeer) begaafde leerlingen aleer zij doende zijn, en al doende denken zij dan nog? Drs. Hanneke van Dasler Denken (zeer) begaafde leerlingen aleer zij doende zijn, en al doende denken zij dan nog? Drs. Hanneke van Dasler Voorstellen? drs. Hanneke van Dasler Psycholoog Nip, Kind/Jeugd en therapeut ECHA Specialist

Nadere informatie

Wat zijn de meeste voorkomende fouten bij (nieuwe) scheidsrechters?

Wat zijn de meeste voorkomende fouten bij (nieuwe) scheidsrechters? Fouten Vermijden Wat zijn de meeste voorkomende fouten bij (nieuwe) scheidsrechters? je commentaar, acties of gedrag buiten het veld kunnen je groei aanzienlijk beperken je houding raakt snel bekend bij

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

SET YOUR MIND! Stimuleer de leermentaliteit van leerlingen & docenten

SET YOUR MIND! Stimuleer de leermentaliteit van leerlingen & docenten SET YOUR MIND! Stimuleer de leermentaliteit van leerlingen & docenten Sandra van Aalderen Senior onderzoeker Saxion Even opwarmen Groep 1 Leuk Frustrerend Zelfvertrouwen Groep 2 Leuk Frustrerend Zelfvertrouwen

Nadere informatie

Focus Week 5 Flow DOW RESTRICTED

Focus Week 5 Flow DOW RESTRICTED Focus Week 5 Flow Beeld je even in dat je aan een race meedoet. Je aandacht focust zich op de bewegingen van je lichaam, de kracht van je spieren, de kracht in je longen en het gevoel van de straat onder

Nadere informatie

Ouderavond Bataafs Lyceum 4H/V. Executieve vaardigheden. Welkom! Nancy Lussing

Ouderavond Bataafs Lyceum 4H/V. Executieve vaardigheden. Welkom! Nancy Lussing Ouderavond Bataafs Lyceum 4H/V Executieve vaardigheden Welkom! Nancy Lussing Even voorstellen 25 jaar voor de klas (speciaal en regulier) 10 jaar achterin de klas Ondersteuning algemeen Coördinator masterclass

Nadere informatie

Realiseer blijvende gedragsverandering

Realiseer blijvende gedragsverandering Realiseer blijvende gedragsverandering Trends in trainen en ontwikkelen Van leren naar presteren Organisaties willen aantoonbaar rendement op trainingen Van trainingszaal naar werkvloer Leren vindt grotendeels

Nadere informatie

5 sleutels voor volop werkplezier!

5 sleutels voor volop werkplezier! 5 sleutels voor volop werkplezier! www.weerwerkenmetplezier.nl Inhoud Volop werkplezier is meer dan je vermaken 3 Voordelen van bevlogenheid 4 Bevlogenheid versterkt zichzelf 6 5 Sleutels voor volop werkplezier

Nadere informatie

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Opleiding Mbo-Verpleegkundige Graafschap College Doetinchem w.reijrink@graafschapcollege.nl

Nadere informatie

TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard:

TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard: www.dressagepro.com TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard: Als je geen plan maakt en geen doelen stelt, is de kans kleiner dat je daadwerkelijk bereikt wat je

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

LES 2: Ontwikkel een mindset voor groei PRESENTATIE 3: Onzekerheid en frustratie ombuigen in zelfvertrouwen en plezier

LES 2: Ontwikkel een mindset voor groei PRESENTATIE 3: Onzekerheid en frustratie ombuigen in zelfvertrouwen en plezier Hoe kun je nu weerstand en onzekerheid ombuigen? Door je aandacht te verleggen van je gewenste prestatie en/of resultaat naar het proces van leren. In de deze presentatie krijg je concrete handvatten om

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse Sara Berger

TMA Talentenanalyse Sara Berger TMA Talentenanalyse Kandidaat-rapportage samenvatting 5-2-2018 Sara Berger Inhoudsopgave Inleiding Betekenis van de scores Consistentie Beschrijving van de persoonlijkheid Kwaliteiten en valkuilen overzicht

Nadere informatie

Module 16: Waardeer jezelf!

Module 16: Waardeer jezelf! Module 16: Waardeer jezelf! Waardeer jezelf! Zelfwaardering is het tegenovergestelde van zelfafwijzing. Vanaf onze vroege jeugd hebben we meestal geleerd onszelf af te wijzen in plaats van onszelf te waarderen

Nadere informatie

Doelen stellen

Doelen stellen Doelen stellen Wat is het? Doelen stellen is het proces van het selecteren van dingen (mikpunten) die je wilt bereiken. Deze mikpunten worden doelen genoemd. Een doel is iets dat je bewust nastreeft. Een

Nadere informatie

Next Level Doelen Programma

Next Level Doelen Programma Next Level Doelen Programma Succesvol in Balans Next Level Doelen Pagina 1 van 9 Disclaimer Niets uit deze training / dit werkboek mag zonder schriftelijke toestemming vooraf gereproduceerd worden door

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 2 Je Gedachten Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 2 Je Gedachten Inhoud 2 1. Onderzoek je zelfbeeld: welke negatieve gedachten heb je? 3 2. Oefen jezelf in gedachten veranderen 4 3. Oefen jezelf in gedachten loslaten 5 4. Bouw aan je

Nadere informatie

Test je kennis van het brein!

Test je kennis van het brein! 2 4 2015 Wat kun je als schoolpsycholoog met kennis over het brein? Dr. Sanne Dekker Centrum Brein & Leren, Vrije Universiteit Amsterdam & Het ABC Schoolpsychologencongres, 13 maart 2015 Over het brein

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

TRAININGSPLAN. Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe. Naam: Naam paard:

TRAININGSPLAN. Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe. Naam: Naam paard: TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard: DOELEN Wat wil je bereiken? Als alles mogelijk zou zijn, geld en talent geen rol zouden spelen, wat is dan jouw grote droom

Nadere informatie

: zaal 1042 (theaterzaal)

: zaal 1042 (theaterzaal) 11.15-12.00: zaal 1042 (theaterzaal) Jolien Slavenburg en Marianne Inghels Oplossingsgericht werken in de flow!! Iedereen kent situaties waarin alles vanzelf lijkt te gaan. De tijd vervaagt en je bent

Nadere informatie

Motivatie. Motivatie verhogen

Motivatie. Motivatie verhogen Motivatie verhogen Inleiding: Spanning is een woord dat meestal negatief bekeken wordt. Het wordt dan gezien als stress of faalangst. Toch is dit niet correct. Er zijn heel wat voorbeelden te vinden waarbij

Nadere informatie

Talentscan. Referentenonderzoek. Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: 30 augustus 2010

Talentscan. Referentenonderzoek. Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: 30 augustus 2010 Talentscan Referentenonderzoek Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: augustus . Gevoeligheid Angstig,5,5 Depressief,5,5 Minderwaardig,5,5 Impulsief 4 Snel boos of geïrriteerd,5,5 Snel in paniek

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) O 4 Portfolio-opdracht 1 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 3-4 Ondernemend Gedrag Alle niveau 3- en 4-dossiers Kerntaak

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Stress Reductie Programma

Stress Reductie Programma Stress Reductie Programma HeartMath Stress Reductie Programma Het programma is gebaseerd op jarenlang onderzoek van het Heartmath Instituut (gevestigd in Californië, USA) in samenwerking met neurologen

Nadere informatie

Deel je verhaal en blijf vernieuwen

Deel je verhaal en blijf vernieuwen Visualiseer je droomprestatie Ga experimenteren Zet door en houd vol Deel je verhaal en blijf vernieuwen Kom samen in beweging Inspiratiebronnen Over de auteur Het was tijdens een van mijn vele trainingsrondjes

Nadere informatie

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit Training Persoonlijke Effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

LES 3: Bekwaam je in effectief communicatiegedrag PRESENTATIE 3: Oefenen met effectief communicatiegedrag

LES 3: Bekwaam je in effectief communicatiegedrag PRESENTATIE 3: Oefenen met effectief communicatiegedrag In de derde presentatie nodig ik je uit om een groeimindset lost te laten op je commucatiegedrag. Een groeimindset helpt je om weerstand en onzekerheid om te buigen in zelfvertrouwen en plezier als je

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Benodigdheden: Filmpje brein uitleg: overtuigingen en het effect op leren Kaartjes helpende en remmende gedachten, zie bijlage 1

Benodigdheden: Filmpje brein uitleg: overtuigingen en het effect op leren Kaartjes helpende en remmende gedachten, zie bijlage 1 Titel van deze les: Helpende en remmende gedachten 2 Uitdaging: overtuigingen Denkwolk onderwerp: overtuigingen Vakgebied(en): psycho educatie Doelgroep: MB/BB Maker: Marianne van Zetten Doel: Welke vaardigheid

Nadere informatie

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we.

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. Leer hoe je als leidinggevende bij jezelf en je team energie aanwakkert, zodat jullie

Nadere informatie

Carol Dweck Minka Dumont -

Carol Dweck Minka Dumont - Carol Dweck Voorlopige conclusie In aanleg aanwezig potentieel (50% erfelijk bepaald) Domeinspecifiek Interactief: wisselwerking omgeving Mindsets over Intelligentie Mensen met een Fixed Mind-set geloven:

Nadere informatie