-=- Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "-=- Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem"

Transcriptie

1 -=- Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Memo Datum 25 februari 2016 Documentnummer Afzender A. Slijkhuis Telefoonnummer Afdeling Projectrealisatie Onderwerp Stand van zaken info t.b.v. het algemeen bestuur Inleiding De voortgang van het project Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem (DZRE) wordt gerapporteerd in de MARAP s en BURAP s. Inmiddels zijn wij net iets over de helft van de realisatiefase, een goed moment om wat uitvoeriger te informeren over wat wij gedaan hebben en waar wij nu staan. Aanleiding Tijdens de uitgevoerde toetsen ( ) bleek dat de dijk over een lengte van bijna 23 kilometer niet voldoet aan de veiligheidseisen en verbetert moet worden. De dijken voldoen vooral niet op stabiliteit (binnen- en/of buitenwaarts) en piping (optreden van zandmeevoerende wellen). Ook de hoogte van de dijken is op veel plekken, vooral langs de Eem, ontoereikend.

2 Pagina 2 van 16 Procedure Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben in de zomer van 2011 het ontwerp-projectplan Veiligheid Zuidelijke Randmeren en Eem, de Milieueffectrapportage, de aanvragen van en de ontwerpvergunningen voor het dijkverbeterproject ter inzage gelegd. Er werden 68 zienswijzen door belanghebbenden ingediend. Na het aanpassen van het plan, het verwerken van de uitkomsten van de inspraak en het onderzoek naar de waterspanningen werd het projectplan op 11 september 2013 vastgesteld door het algemeen bestuur. Vervolgens hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland en Utrecht het plan goedgekeurd op respectievelijk 10 en 15 oktober Tegen het projectplan werd door 5 belanghebbenden beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State. Nadat 2 beroepen zijn ingetrokken en de overige 3 ongegrond werden verklaard, werd het projectplan Veiligheid Zuidelijke Randmeren en Eem op 22 mei 2014 onherroepelijk. Scope In het projectplan is beschreven welke verbeteringen aan de dijk worden uitgevoerd. De scope van het project DZRE in het kader van het HWBP-2 is de lengte waarover de dijk moet worden verbeterd; 22,9 km waterkering. Hiervoor is een subsidiebeschikking afgegeven met een bedrag van 78,3 miljoen en geldt de voorwaarde dat de dijk uiterlijk veilig is. Begin 2015 zijn ook de koppelstukken: Oude Haven (kern Spakenburg) en 350 m van de Westdijk aan de projectscope toegevoegd. Het nhwbp heeft hiervoor 4,4 miljoen subsidie beschikbaar gesteld. Daarnaast worden er op verzoek van derden ook nog werkzaamheden uitgevoerd zoals o.a. het aanleggen van fietspaden, natuurontwikkeling etc.

3 Pagina 3 van 16 Organisatie Medio 2011 is er een projectorganisatie ingericht en in november 2014 is deze organisatie omgevormd tot een volwaardig IPM-team. IPM staat voor Integraal Project Management en is een methode voor aansturing van grote projecten die ontwikkeld is door RWS (Rijkswaterstaat). IPM model Het IPM-model is een relatief nieuwe organisatievorm en niet iedereen is gewend hierin te werken. Het team volgde een aantal cursussen die door het Hoogwaterbeschermings - programma (HWBP) aanbied. Het team heeft Management Drives sessies doorlopen. De ontwikkelpunten die daarin naar voren kwamen zijn opgepakt in het traject met een teamcoach. Voor de kwaliteitsborging is een projectorganisatieplan vastgesteld. De werkwijzen en de kwaliteitseisen die hieraan gesteld worden zijn in dit plan beschreven. In 2014 en 2015 waren 30 mensen (ca. 15 fte) actief in het projectteam. Overzicht werkprocessen

4 Pagina 4 van 16 Samenwerking met programmabureau HWBP2 Er is een heldere verdeling van verantwoordelijkheden. Waterkeringbeheerders zorgen voor een tijdige verbetering van de primaire waterkeringen. De Rijksoverheid toetst of de projecten aan de subsidiecriteria sober, robuust en doelmatig voldoen. Bij de Rijksoverheid is hiervoor een programmabureau (HWBP-2) ingesteld dat bij Rijkswaterstaat is ondergebracht. De samenwerking met het programmabureau verloopt goed. Er is vertrouwen dat het project goed in control is. In de loop van de tijd zijn we meer aan de voorkant gaan samenwerken, waardoor het accent ligt op procestoetsen. Samenwerking binnen het programma HWBP-2 is essentieel voor het succesvol realiseren van de programmadoelstelling. De samenwerking richt zich zowel op technische als beheersmatige aspecten. Zo wordt kennis en informatie actief uitgewisseld, worden innovatieve oplossingen onderzocht en projectbeheersing gezamenlijk geoptimaliseerd. Grondverwerving Voor het uitvoeren van de dijkverbetering heeft het waterschap eigen gronden en gronden van derden nodig. Gronden van derden die permanent benodigd zijn, zijn of worden verworven door middel van aankoop of zo nodig onteigening. Alle120 pacht en huur overeenkomsten van de bestaande dijk zijn opgezegd en omgezet naar een overeenkomst voor tijdelijk gebruik voor een periode tot aan een maand voorafgaand aan de start van de dijkverbeteringswerkzaamheden. Na uitvoering van de dijkverbetering wordt een deel van deze gronden (huispercelen) weer terug in gebruik gegeven, maar nu met een onderhoudsovereenkomst. Voor het tijdelijk gebruik van gronden ten behoeve van rij- en werkstroken werd de gedoogplicht Waterwet het aangewezen middel in geval van het uitblijven van minnelijke overeenstemming.

5 Pagina 5 van 16 Aankoop Op basis van het ontwerp-projectplan zijn met alle rechthebbenden vanaf 2011 door het team grondverwerving gesprekken gevoerd en hebben de rechthebbenden biedingen ontvangen. Begin 2013 bereikten wij met 22 van de 155 rechthebbenden een overeenstemming. In februari 2013 besloot het dagelijks bestuur (db) dat, in bijzondere omstandigheden, het waterschap af kan zien van aankoop van gronden (onderdeel waterkering) vanaf de binnenkruinlijn tot aan de binnendijkse teen op verzoek van betreffende eigenaren. Dit heeft te maken met het feit dat in 41 gevallen grond wordt aangekocht van de achtertuin tot twee meter uit de achtergevel. Een en ander onder voorwaarde dat betreffende eigenaar meewerkt aan de uitvoering met instandhouding van de dijkverbetering en zich conformeert aan de wijze van beheer die het waterschap voorschrijft. In 26 van de 41 dossiers is gebruik gemaakt van deze optie. Door verlegging van het dijktracé kwam eigendom van het waterschap vrij. In 31 dossiers was sprake van verkoop van grond aan eigenaren, daar maakten 13 eigenaren gebruik van. In april 2014 stemde dijkgraaf en heemraden (d&h) in met het indienen van de verzoeken tot onteigening bij de Corporate Dienst van Rijkswaterstaat voor 72 dossiers. In juni 2015 werd voor de meeste deeltrajecten het Kroonbesluit met toestemming voor onteigening gepubliceerd. Eind 2015 werden de eerste onteigeningsvonnissen toegewezen. Parallel aan het onteigeningsprocedure zijn de onderhandelingen in minnelijk overleg doorgegaan. Uiteindelijk kwamen daardoor minder dossiers in de gerechtelijke procedure. Van de 72 dossiers is voor 26 stuks een vervroegde descentes (plaatsopneming door een commissie van rechtbankdeskundigen) aangevraagd. Daadwerkelijk is voor 9 dossiers een descente geweest. Voor 8 gevallen hebben wij nu een onteigeningsvonnis. Eén eigenaar voert naast het verweer tegen de schadeloosstelling ook verweer tegen de onteigening en daarom is er nog geen onteigeningsvonnis toegewezen. Het pleidooi vindt plaats op 14 maart De gronden zijn hierdoor voorlopig niet beschikbaar. Gedoogplicht De gedoogplichten zijn met gebruikmaking van de gecoördineerde procedure, uitgevoerd door de Provincie Utrecht, tot stand gekomen. Deze procedure zorgt naast afstemming, met name voor tijdwinst door beroep in één instantie op de Raad van State. Bij de vooraankondiging van de startprocedure gedoogplicht op 16 december 2014 was met 28 van de 100 rechthebbenden overeenstemming voor tijdelijk gebruik. Op 6 januari 2015 verzond het waterschap 67 ontwerp-gedoogplichten en dienden 3 rechthebbenden een zienswijze in. Op 24 maart 2015 moesten nog 8 gedoogplichten worden opgelegd. Met de overige 92 rechthebbenden was inmiddels langs minnelijk weg overeenstemming bereikt. Twee rechthebbenden tekenden beroep aan tegen het opleggen van de gedoogplicht Waterwet. Op 16 september verklaarde de Raad van State beide beroepen ongegrond. Alle tijdelijke werkterreinen zijn tijdig beschikbaar.

6 Pagina 6 van 16 Kabels en leidingen Voor de dijkverbetering moeten veel kabels en leidingen worden verlegd. In veel gevallen moet dit vooruitlopend op de uitvoering van de dijkverbetering gebeuren en slechts in een aantal gevallen is dat tijdens de uitvoering mogelijk. Het tijdig verleggen van kabels en leidingen was een van de toprisico s van het project. In 2011 zijn de leidingbeheerders voor de eerste keer aangeschreven (VTA) en de eerste coördinatie overleggen met de beheerders gestart. Pas nadat het Dijkverbeterplan in oktober 2013 was vastgesteld werden de eerste verleggingsplannen ingediend. Bij deze plannen werd ook een voorstel voor de kostenverrekening gemaakt. De afspraken met de beheerders werden vastgelegd in een projectovereenstemming (POS). In het totaal zijn 70 Projectovereenstemmingen opgesteld en ondertekend. De totale verleggingskosten zijn geraamd op ca. 2,3 miljoen. Met de gemeente Amersfoort hadden we discussie over de interpretatie van de NKL regeling (Nadeelcompensatieregeling verleggen kabels en leidingen). Op basis van deze regeling wordt bepaald welke kosten de leidingbeheerder vergoedt krijgt. Het geschil werd voorgelegd aan de Landsadvocaat en deze heeft een bindend advies opgesteld. Momenteel zijn ca. 35% van de kabels en leiding verlegd en verlopen de overige verleggingen conform planning. Inkoopplan De eerste aanzet voor het inkopen van adviesdiensten en de uitvoering van werken is gemaakt in het projectplan Uitvoeringsorganisatie Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem van 18 april Voor de adviseursdiensten werd een raamcontract Europees aanbesteed. Begin januari 2012 gingen we op basis van het raamcontract verder met 3 adviesbureaus combinaties. Middels een mini competitie zijn per deeltraject de adviesdiensten naar volle tevredenheid aanbesteed. Voor de realisatiefase is bewust gekozen om het project op te delen in 8 deeltrajecten omdat zodoende:. Kleinere regionale aannemers kunnen meedoen en in staat de werkzaamheden kwalitatief goed uit te voeren; Gespecialiseerde kleinere aannemers kunnen inschrijven op technisch, bij hen passende deeltrajecten. De indeling in trajecten is mede gebaseerd op de voor de trajecten gevraagde expertise van aannemers. Er was toen ook een duidelijke voorkeur om alle deeltrajecten met een traditionele contractvorm: RAW-bestek te gaan aanbesteden. Begin 2014 stelden we met verschillende experts de gewenste contractvormen vast. Bij deze herijking is vooral gekeken naar de volgende overwegingen: In welke mate is er nog ontwerpruimte voor de aannemer? Hoe wordt met risico s en risicoverdeling omgegaan? Welke vrijheden zijn er en wil het waterschap overdragen aan de aannemer? Voor 2 trajecten is gekozen voor een RAW contract en voor de overige was er een voorkeur voor een vorm van UAVgc.

7 Pagina 7 van 16 Realisatie Grebbeliniedijk Het deeltraject Grebbeliniedijk is als eerste aanbesteed. Direct na de afgegeven subsidiebeschikking hebben wij een lokale ON een onderhandse opdracht verleend voor het kappen van de bomen op de dijk. Hierdoor kon de ON direct na het gesloten seizoen beginnen. Op de Openbare Europese aanbesteding van het RAW bestek schreven 5 partijen in. Het werk werd gegund voor een prijs onder de raming. De opdracht werd op verleend en het werk op opgeleverd. Samen met de Provincie namen we het fietspad in gebruik. Tijdens de afwerking van het voorland van de dijk is de damwand in de Eem geweken. Uit onderzoek bleek dat een oude houtendamwand is verwijderd die toch nog een beperkte functie had en dat de lengte van de aanwezige damwandplanken onvoldoende was. Door deze tegenvaller moesten de woonbootbewoners langer wachten op hun definitieve woonplek. Een deel van de schade kon verhaald worden op de CAR-verzekering en een deel van de kosten voor de nieuwe damwand komt voor rekening van de Provincie. Ook hebben we extra kosten gemaakt voor het afvoeren van met de woekersoort Japanse duizendknoop verontreinigde grond. Kleilaag aanbrengen op de Grebbeliniedijk Zeedijken Omdat in de voorbereiding voor dit deeltraject al een ver uitgewerkt ontwerp beschikbaar was, is voor dit traject ook gekozen voor een RAW bestek. Het bestek is Openbaar Europees aanbesteed. Vijf partijen schreven in. De gunning vertraagde met 6 weken, omdat één partij protest aantekende tegen het voornemen tot gunning. De opdrachtnemer koos ervoor om alle benodigde materialen per schip aan te voeren, daarmee kon overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt blijven. Voor deze werkwijze was het echter wel nodig dat er een aantal vaargeultjes moesten worden gemaakt. Voor de aanleg van deze geultjes bleek extra archeologisch onderzoek nodig. Met als gevolg 3 maanden vertraging en extra kosten. Het werk werd 13 januari jl. opgeleverd. In de onderhoudstermijn gaat de aannemer nog riet planten en een stukje asfaltverharding aanbrengen.

8 Pagina 8 van 16 Aanbrengen stortsteen langs de Arkemheense zeedijk Jericho Het deeltraject Jericho werd meervoudig onderhands aanbesteed als een EC- UAVgc contract. Vier partijen waren uitgenodigd voor de inschrijving. Op werd opdracht verleend voor een prijs die fors onder de raming laag. De ON maakte een goede start met het werk en tot op heden wordt veel aandacht besteed aan omgevingsmanagement. De communicatie met omwonenden verloopt prima. Plaatsen damwand nabij woonhuis Het afgelopen najaar bleek dat de ondergrond van de te verleggen riolering verontreinigd was en dat er een deelsanering moet worden uitgevoerd met als gevolg vertraging en extra kosten. Ondanks alle voorzorgmaatregelen is door het plaatsen van damwanden ernstige schade ontstaan aan 2 woningen. In goed overleg met de bewoners en de woningbouwvereniging is een herstelplan opgesteld. Slechts een deel van de extra kosten wordt vergoed door de CAR verzekering. Omdat de vervolgschade niet vergoed wordt door de CAR verzekering heeft dit incident een flinke kostenstijging tot gevolg. Risicoreserveringen zijn hiervoor aangepast. De extra kosten zijn wel volledig subsidiabel. Dit voorjaar wordt het restant van de damwand geplaatst en de schade aan de woning hersteld. Waterkering in de woonwijk Jericho

9 Pagina 9 van 16 Kunstwerken De renovatie en aanpassing van de Wielse sluis en Laakse duiker is vanwege de aard van de werkzaamheden en de hiervoor benodigde specialistische kennis als apart contract meervoudig onderhands aanbesteed. Op basis van ervaringen zijn 3 marktpartijen geselecteerd om in te schrijven. Op is het werk gegund voor wederom een prijs onder de raming. Omdat er bij de renovatie sprake is van achterstallig onderhoud komt een deel van de kosten(16%) niet in aanmerking voor subsidie. Het werk is op naar volledige tevredenheid opgeleverd. Renovatie Wielse sluis Eemdijk-zuid, Eemlandse- en Slaagse Dijk (EES) Met een lengte van ruim 11 kilometer is dit het langste deeltraject. Het werk is in de vorm van een E-C UAVgc contract met een openbare Europese aanbesteding op de markt gezet. Zes partijen schreven in. Op is de opdracht verleend voor een aanneemsom die redelijk overeenkomt met de raming. Direct na oplevering begon de opdrachtnemer (ON) enthousiast met een team met de voorbereiding. Bij een EC contract moet de opdrachtnemer het ontwerp verder in detail uitwerken en ook de gewenste uitvoeringswerkwijze bepalen. Vanaf het begin pakte de ON het overleg met de omgeving goed op. Geholpen door de goede weersomstandigheden en goede voorbereiding is hij erin geslaagd om in 2015 reeds een heel groot deel van het grondverzet te realiseren. In zijn laatste werkweek in november bracht de ON een tweede ophoging aan geheel overeenkomstig de geotechnische adviezen. Tijdens het aanbrengen begon de bodem te schuiven. Daarbij is het kleilichaam naar beneden gezakt en de damwand over een lengte van 150 meter naar buiten gedrukt. Achteraf blijkt dat de bodemopbouw afwijkt van de informatie die tijdens de voorbereiding is verzameld. De locatie ligt tussen 2 sonderingen in. Ook blijkt dat ter plaatse in het verleden een dijkdoorbraak is geweest. Het ontwerp van de dijk moet worden aangepast, er moet een zwaardere damwand worden geplaatst. ON is nu volop bezig met het maken van een nieuw ontwerp.

10 Pagina 10 van 16 Na het stormseizoen hervat ON de werkzaamheden. Innovatief is de werkwijze om grote waterzakken te gaan gebruiken voor voorbelasting (om zetting van de ondergrond te versnellen). Het voordeel hiervan is dat het belasten zeer gecontroleerd kan verlopen en ook uiteindelijk leidt tot minder omgevingshinder. Anvoer per schip en verladen van klei Westdijk Eemdijk noord (WEn) Traject Westdijk en Eemdijk noord met een lengte van circa 4,7 kilometer. is Europees openbaar aanbesteed in de vorm van een UAV GC gebaseerde E&C contract waarbij alleen sprake is van engineering en uitwerken van detail oplossingen voor bepaalde locaties en geen design meer nodig is. Van dit traject valt 300 meter dijk onder het regiem van het nhwbp. In afstemming met de gemeente Bunschoten wordt er een klein stuk fietspad aangelegd op de dijk. De kosten van dit fietspad worden met de gemeente verrekend, hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Van zes partijen ontvingen wij een aanbieding. Voor een prijs fors onder de raming is het werk op 1 mei 2015 gegund. Na een langzame opstartperiode met de nodige wisselingen in de samenstelling van het IPM-team van de ON zijn de eerste uitgewerkte ontwerpen ter acceptatie aangeboden.

11 Pagina 11 van 16 Inrichting gronddepot en aanleg werkstrook Als eerste is de ON begonnen met de aanvoer van grond. Voor het toetsen van de berekening van de zettingstijden heeft de ON een tweetal proefvakken aangelegd. Uit de resultaten blijkt dat de voorspellingen van de zettingstijden kloppen en dat geen aanvullende maatregelen in de vorm van verticale drainage nodig zijn. Volgens planning start de ON in april met werkzaamheden aan de Westdijk. Er wordt een ongelijkvloerse kruising gemaakt voor het grondtransport. Tijdens de uitvoering blijft de Westdijk open voor fietsers en wandelaars. Kern Spakenburg (ksp) Het traject kern Spakenburg is een gecombineerde opgave van het HWBP-2 en het nhwbp. De programma s hebben ieder hun eigen subsidievoorwaarden, maar omdat de kern Spakenburg begin november is aangemerkt als een innovatief project wordt ook het nhwbp deel volledig gesubsidieerd op basis van werkelijke kosten. Ontwerp opdrijvende waterkering oude haven Spakenburg Na marktconsultatie hebben we gekozen voor aanbesteding van het werk volgens een Best-Value Procurement contract. Bij de aanbesteding van deze contractvorm wordt een ON vooral geselecteerd op basis van kennis en kwaliteit. De gemeente Bunschoten was nauw betrokken bij het selectieproces. De ruimtelijke inpassing van de voorgestelde oplossing is door hun beoordeeld. De aanbestedingsperiode van deze contractvorm is langer dan normaal (ca. ¾ jaar i.p.v. 8 weken). Op 28 oktober vorig jaar is opdracht verleend voor een aanneemsom die iets onder de raming ligt. De geselecteerde partij diende een prachtig ontwerp in, goed inpasbaar in de oude centrum met lage exploitatiekosten. Momenteel wordt het definitief ontwerp voor de kering technisch beoordeeld. Na acceptatie kan ON starten met de engineering. Volgens planning start de uitvoering buiten in september van dit jaar. Samen met het programmabureau van het HWBP-2 besteden wij extra aandacht aan communicatie. Naast de gebruikelijk communicatie gericht op de directe omgeving van het project is het ook, vanwege het innovatieve en unieke karakter, gericht op de landelijk pers en bouwwereld

12 Pagina 12 van 16 Kern Eemdijk Zuid (kez) Kern Eemdijk zuid is het kleinste deeltraject met 380 meter lengte. Het traject ligt in de achtertuin van 20 woningen. Ondanks de beperkte omvang van het werk is de impact voor de aanwonenden groot. De dijk ligt vrijwel direct achter de huizen en de verhoging tast het fraaie uitzicht aan. De grondverwerving is hier niet volledig afgerond, de onteigening loopt nog. In maart start de meervoudig onderhandse aanbestedingsprocedure van het RAW bestek. Om de overlast te beperken is de uitvoeringsperiode kort; van 15 augustus tot 1 november Eemdijk, dijk in de achtertuin Bovenaanzicht deeltraject KEZ

13 Pagina 13 van 16 Koppelstukken De koppelstukken Westdijk en kern Spakenburg maken respectievelijk onderdeel uit van de deeltrajecten WEn en ksp. Samenwerkingsovereenkomsten (SOK) Bij de uitvoering van de dijkverbetering worden ook een aantal maatregelen voor gemeenten, provincie en natuurbeheerders meegenomen. Afspraken voor de financiering en de risicoverdeling worden vooraf vastgelegd in een SOK. SOK Natuurontwikkeling Dijkverbetering langs de Zuidelijke Randmeren en Eem biedt de unieke gelegenheid om tijdens de uitvoering van de dijkverbetering de aangetaste natuur te compenseren én een aantal hectaren langs de Eem (Groene Contour) in te richten als natuur, op basis van het Inrichtingsbeeld voor de Eem. De provincie Utrecht, Natuurmonumenten en het waterschap hebben daartoe samen een Inrichtingsplan opgesteld. In opdracht van de stuurgroep die deze samenwerking begeleid (gedeputeerden Krol, D. Veldhuizen, R. De Wilde) is een SOK opgesteld. In deze overeenkomst worden de samenwerkingsvoorwaarden en financieringsafspraken vastgelegd. In

14 Pagina 14 van 16 een bestuurlijk overleg in juni 2013 zijn de afspraken en bijdragen overeengekomen. De SOK is bij de goedkeuring DVP in GS behandeld en vrijgegeven voor ondertekening. Het waterschap doet de projectleiding. Kosten worden verdeeld over de partners. Waterschap betaalt de KRW-doelen en 3 ha wettelijke natuurcompensatie dijkverbetering. Het werk is meervoudig onderhands aanbesteed. Op basis van hun expertise zijn 4 partijen benaderd en is het werk gegund voor een prijs onder de besteksbegroting. De vooraf ingeschatte hoeveelheid bruikbare klei voor de dijkverbetering is ruim gehaald. Het werk is in augustus 2015 naar volledige tevredenheid opgeleverd. SOK Grebbelinie Voor de aanleg van het Grebbelinieprofiel, een fietspad op de Grebbeliniedijk, de verplaatsing van roeivereniging Hemus, herstel kazematten etc. is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht. SOK Fietspaden Voor een fietspad op de Eemdijken wordt een samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten Baarn en Bunschoten afgesloten. Voor de aanleg van een fietspad op de Oostdijk ontvangt de gemeenste Bunschoten subsidie van de provincie Utrecht. Het waterschap heeft hiervoor met de gemeente Bunschoten een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Het fietspad is inmiddels gerealiseerd. Planning Volgens de deterministische planning (planning zonder rekening te houden met risico s) is de volledige dijk veilig in juni Volgens de probabilistische planning (met risico s en kansberekening) is met een zekerheid van 50% de einddatum november Traject Start Start Einde uitvoering engineering uitvoering Kunstwerken Jan. 13 Ápr. 15 Jun. 15 Zeedijken Apr. 12 Dec. 14 Nov. 15 Kern Spakenburg Nov.15 Sep. 16 Mei 17 Westdijk Eemdijk Jul.13 Okt. 15 Jun. 17 noord Kern Eemdijk zuid Jul. 12 Aug. 16 Nov. 16 Eemdijk zuid en Dec. 12 Aug. 15 Mei 17 Eemlandse dijken Grebbelinie Feb. 12 Apr. 14 Nov. 14 Jericho Jun. 12 Jun. 15 Apr. 16 Natuurontwikkeling Dec. 12 Feb. 15 Jul. 15 Deterministische planning deeltrajecten

15 Pagina 15 van 16 Risico s Beheersing van risico s krijgt vanaf het begin veel aandacht. Per deeltraject en ook op projectniveau worden regelmatig risicosessies gehouden. Er is actief gestuurd op het nemen van beheersmaatregelen om de gevolgen van ongewenste gebeurtenissen te voorkomen en of te beperken. Op basis van de risicosessies wordt een risicoprofiel bepaald en vertaald naar risicoreserveringen in de raming. Afhankelijk van de omvang van de risico s, maar minimaal 2 keer per jaar wordt op basis van de risico analyse de planning probabilistisch door gerekend. Bij de start van de realisatiefase waren vooral grondverwerving en het tijdig verleggen van kabels en leidingen toprisico s. Nu is het toprisico dat de beschikbare informatie van de opbouw/samenstelling van de ondergrond afwijkt van de werkelijke situatie met als gevolg: Meer klei nodig voor de benodigde aanbermingen en ophogingen. Door de slappe ondergrond met veen, treden meer zettingen op dan verwacht Door de slappe ondergrond met veen treden meer zettingen op dan verwacht. Waardoor extra ophoogslagen nodig zijn met vertraging tot gevolg of wat schade veroorzaakt. Financiën Het project is onderdeel van het HWBP2. Als het Projectplan en het geotechnisch ontwerp zijn goedgekeurd door het Programmabureau komt de uitvoering in aanmerking voor volledige financiering. Voor het nhwbp geldt een eigenbijdrage van 10% door de beheerder. Voor een paar kleine onderdelen geldt dat er sprake is van een eigen bijdrage door het waterschap zoals o.a.: Achterstallig onderhoud kunstwerken 4 m brede kruin op delen van de Eemdijk, Eemlandse en Slaagse dijk hogere kruin op een deel van de Eemdijk Koppelstuk Westdijk Per saldo bedraagt de eigenbijdrage van het waterschap ,-- Raming vs krediet (Bedrag x 1 mln) Bruto Subsidie Netto/Bijdrage waterschap Engineeringskosten 21,6-21,3 0,3 Bouwkosten 40,0-39,5 0,5 Vastgoedkosten 12,1-12,5-0,4 Overige bijkomende 2,9-2,8 0,1 kosten Risicoreservering 8,5-8,5 0,0 Totaal raming 85,1-84,6 0,5 Krediet 84,5-84,1 0,4 Verschil totaal raming en krediet Totaal kosten excl. meelift werken derden 0,6-0,5 0,1

16 Pagina 16 van 16 Vooruitblik De komende twee jaar moet er nog veel werk verzet worden. Als we de bouwkosten beschouwen moeten wij nog ongeveer de helft uitgeven. Dit voorjaar zal het grondverzet in het deeltraject WEN worden opgestart. Omdat we in dit deel veel Veen in de ondergrond aantreffen wordt de ophoging geleidelijk aangebracht en moeten de zettingen in de ondergrond nauwlettend gemonitord worden. In deeltraject EES gaan we na het stormseizoen weer van start met aanvoer van grond, plaatsen van damwanden en het dempen van de Melmplas. Na het toeristenseizoen gaan wij dit jaar in Spakenburg starten met de bouw van de opdrijvende waterkering.. Na de bouwvak start de uitvoering van het deeltraject kern Eemdijk Zuid. Zonder tegenslag kan dit werk in november worden opgeleverd. In 2017 zal de laatste ophogingsslag in WEN worden aangebracht en zijn wij nog volop bezig met het afwerken van de deeltrajecten KSP en EES. In 2018 maken wij de eindafrekening op met het HWBP2 en wordt de laatste 20% van de subsidie uitbetaald.

Informatieavond dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Zuidereind en Westdijk 15 en 16 juli2013. http://dijkverbetering.vallei-veluwe.

Informatieavond dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Zuidereind en Westdijk 15 en 16 juli2013. http://dijkverbetering.vallei-veluwe. Informatieavond dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Zuidereind en Westdijk 15 en 16 juli2013 Doel informatiebijeenkomst Nieuwe belanghebbenden informeren over de dijkverbetering Mogelijkheid om

Nadere informatie

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Doel bijeenkomst Bewoners informeren over de aanpak ontwerp en uitvoering waterkering in de kern van Spakenburg

Nadere informatie

Grebbeliniedijk; van planfase tot realisatie

Grebbeliniedijk; van planfase tot realisatie Grebbeliniedijk; van planfase tot realisatie Excursie Dijkwerkersdag HWBP s 23 april 2015 Door Marcel van Betuw en Hein Vinke (Waterschap Vallei en Veluwe) Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem (dijkring

Nadere informatie

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Waterkering Kern Spakenburg Jan Welling Projectmanager Waterschap Vallei en Veluwe

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Waterkering Kern Spakenburg Jan Welling Projectmanager Waterschap Vallei en Veluwe Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Waterkering Kern Spakenburg Jan Welling Projectmanager Waterschap Vallei en Veluwe Wat komt er aan de orde? 1. Achtergrond project 2. Uitvraag: oplossingen 3.

Nadere informatie

Beschikking tot het opleggen van de gedoogplicht op grond van artikel 5.24 Waterwet

Beschikking tot het opleggen van de gedoogplicht op grond van artikel 5.24 Waterwet Eemdijk 94 3754 NK EEMDIJK ONTWERP Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon E-mailadres Telefoonnummer Onderwerp Gedoogplicht Waterwet tijdelijk werkterrein VZR0100 Geachte..., Hierbij zenden wij u

Nadere informatie

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Doel bijeenkomst U informeren over uitkomst aanbesteding Kennismaking met de aannemer Mogelijkheid geven vragen

Nadere informatie

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Titel. Informatieavond kapvergunning Amersfoort 4 september 2013. Extra info

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Titel. Informatieavond kapvergunning Amersfoort 4 september 2013. Extra info Titel Extra info Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Informatieavond kapvergunning Amersfoort 4 september 2013 Programma informatiebijeenkomst 1. Opening 2. Aanleiding en aanvraag 3. Toelichting

Nadere informatie

Uitvoering dijkverbetering. Kern Eemdijk-Zuid (KEZ) (Eemdijk ) 22 juni 2016

Uitvoering dijkverbetering. Kern Eemdijk-Zuid (KEZ) (Eemdijk ) 22 juni 2016 Uitvoering dijkverbetering Kern Eemdijk-Zuid (KEZ) (Eemdijk 98 128) 22 juni 2016 Programma 1. Aanleiding en contract 2. Introductie Tebezo, toelichting uitvoeringswijze en planning Walter de Vor Karst

Nadere informatie

Dijkverbetering langs Randmeren en Eem

Dijkverbetering langs Randmeren en Eem Dijkverbetering langs Randmeren en Eem Dijkverbetering langs Informatieavond Eem en randmeren Bunschoten Woensdag 22 juni 2011 : Informatie- en inspraakavond Inspraak op voldoen aan veiligheidsnorm: Milieu-effectrapportage

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 25 mei 2016 Agendapunt: 11 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: MT-DB-AB Onderwerp Aanvullende kredietaanvraag

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Aanvullend voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Bijlage 2 Indicatieve doorlooptijden (open) aanbesteding(svarianten)

Bijlage 2 Indicatieve doorlooptijden (open) aanbesteding(svarianten) Bijlage 2 Indicatieve doorlooptijden (open) aanbesteding(svarianten) Wanneer duidelijkheid burger* Aanbestedings dossier gereed Opties 0 en 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4 DT Noord (verlegd en verdiept**) met

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Aan. Communicatieplan bouw flexibele waterkering Spakenburg

Aan. Communicatieplan bouw flexibele waterkering Spakenburg Aan MEMO Datum 19 januari 2015 Documentnummer Afzender Eric Keizer Telefoonnummer 0631763844 Afdeling Services Communicatieplan bouw flexibele waterkering Spakenburg 1. Inleiding In Spakenburg wordt over

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 17 juni Water & Wegen Onderwerp Dijkversterking Koegraszeedijk Den Helder, ontwerp projectplan Voorstel 1. Het ontwerp projectplan dijkversterking Koegraszeedijk vast te stellen; 2. Het, door tussenkomst van Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Beschikking tot het opleggen van de gedoogplicht op grond van artikel 5.24 Waterwet

Beschikking tot het opleggen van de gedoogplicht op grond van artikel 5.24 Waterwet Aangetekend Eemdijk 94 3754 NK EEMDIJK Datum 21 juni 2016 Contactpersoon Uw kenmerk E-mailadres Ons kenmerk 833978/834016 Telefoonnummer Onderwerp Gedoogplicht Waterwet tijdelijk werkterrein VZR0100...,

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 20 september 2017 Agendapunt: 6 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: MT-DB-AB Onderwerp Uitvoeringskrediet

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Vergadering : 20 december 2016 Agendapunt : 4. Onderwerp : Investeringsvoorstel planuitwerkings- en realisatiefase 'Dijkverbetering Pannerden Loo' Aandachtsveldhouder

Nadere informatie

1. Inleiding. Aan de leden van de verenigde vergadering

1. Inleiding. Aan de leden van de verenigde vergadering Aan de leden van de verenigde vergadering V.V: 30 maart 2011 Datum 1 februari 2011 Agendapuntnr. H.6 Bijlagen 3 Onderwerp Aankoop pand Rijsdijk 9, Krimpen aan de Lek, gemeente Nederlek 1. Inleiding Het

Nadere informatie

Datum 14 juni 2019 Onderwerp Beantwoording vragen over de 15e voortgangsrapportage Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma

Datum 14 juni 2019 Onderwerp Beantwoording vragen over de 15e voortgangsrapportage Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Mededeling. Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

Mededeling. Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: In de vergadering van de commissie Economie en Bereikbaarheid van 14 oktober

Nadere informatie

ALGEMEEN BESTUUR. Argumenten 1.1 Prognose eindstand traject 1 (Oostersluis-Bronssluis) Eemskanaal ligt ,- onder uitvoeringskrediet

ALGEMEEN BESTUUR. Argumenten 1.1 Prognose eindstand traject 1 (Oostersluis-Bronssluis) Eemskanaal ligt ,- onder uitvoeringskrediet ALGEMEEN BESTUUR Vergadering d.d.: 30 mei 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Proces: WSWV Portefeuillehouder: Luitjens Programma: 1. Waterveiligheid Opsteller: Walja Karten Onderwerp Herijking

Nadere informatie

Werken aan veilige dijken

Werken aan veilige dijken Werken aan veilige dijken Dijkversterkingen locatie Céramique Waterschap Roer en Overmaas werkt in najaar 2013 en voorjaar 2014 aan het versterken van een deel van de dijken langs de Maas in, in de wijken

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab:

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab: Aan commissie Water 30 januari 2018 Het projectteam zal tijdens de commissie Water op 30 januari 2018 een presentatie over het VKA, het proces en het vervolg verzorgen. VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 20 december 2017 Agendapunt: 7 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Kredietaanvraag

Nadere informatie

Dijkversterking Den Oever. Algemene informatiebijeenkomst 26 februari

Dijkversterking Den Oever. Algemene informatiebijeenkomst 26 februari Dijkversterking Den Oever Algemene informatiebijeenkomst 26 februari 2016 www.hhnk.nl/dijkdenoever Programma Algemeen Technische aspecten Omgevingsaspecten Vragen Algemeen (1) Doelstelling vandaag: Toelichting

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage Noordelijke Randweg Voorhout Voortgangsrapportage Voorjaar 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Stand van zaken... 4 3 Financiën... 6 4 Planning en vervolg... 8 Bladzijde 2 van 8 1 Inleiding De Noordelijke

Nadere informatie

Project Hoekse Park en Kooilaan

Project Hoekse Park en Kooilaan Voortgangsrapportage 3 e kwartaal 2014 Project Hoekse Park en Kooilaan Voortgangsrapportage 3 e kwartaal 2014 1 Rapportageperiode: 1 juli tot en met 30 september 2014 Kenmerken Project Opdrachtgever: Stadsregio

Nadere informatie

NIEUWS PROJECT WEN Nummer 5

NIEUWS PROJECT WEN Nummer 5 050-Dijkverbetering ZuidelijkeRandmeren_000x000.indd 5-09-5 0:56 NIEUWS PROJECT WEN Nummer 5 Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Traject Westdijk-Eemdijk noord Nieuws Project WEN Voor meer informatie

Nadere informatie

24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832

24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832 fmff^ groningen Pifypiordrac h t 24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor het realiseren van de

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag.

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Rapport Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Datum: 10 september 2011 Rapportnummer: 2011/271 2 Klacht Verzoekster klaagt

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 7 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DBAB Onderwerp Aanvullend uitvoeringskrediet

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vul de voorletter(s) + achternaam in. Bij meerdere kopiehouders de namen scheiden door een,. De naam van de opsteller staat al standaard ingevuld. Commissie Waterveiligheid en Watersysteem 11 juni 2019

Nadere informatie

Informatieavond Dijkversterking Neer. 8 maart 2017

Informatieavond Dijkversterking Neer. 8 maart 2017 Informatieavond Dijkversterking Neer 8 maart 2017 Programma Inleiding door Rein Dupont, bestuurder WL Terugblik proces en toelichting ontwerp dijktraject Neer, Guido Toirkens WL Inspraakprocedure en vervolg,

Nadere informatie

Omgevingsmanagement vanuit twee perspectieven. Dijkversterking BAS, RAW-contract Marco van Leeuwen: OM-OG

Omgevingsmanagement vanuit twee perspectieven. Dijkversterking BAS, RAW-contract Marco van Leeuwen: OM-OG Omgevingsmanagement vanuit twee perspectieven Dijkversterking BAS, RAW-contract Marco van Leeuwen: OM-OG en Dijkverbetering KIS, UAV-GC contract (D&C) Max Slimmens OM-OG Marco van Leeuwen OM-ON Marco van

Nadere informatie

lil Mededeling Onderwerp Mededeling PS Voortgangsrapportage Verbreding Hogering Almere

lil Mededeling Onderwerp Mededeling PS Voortgangsrapportage Verbreding Hogering Almere PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling lil Onderwerp Mededeling PS Voortgangsrapportage Kern mededeling; Het college van Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang van de grote infrastructurele

Nadere informatie

Afdeling Majeure Projecten Opsteller A.G.J. Smeenk Bijlage(n) - Onderwerp Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld; H2 rapportage 2012

Afdeling Majeure Projecten Opsteller A.G.J. Smeenk Bijlage(n) - Onderwerp Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld; H2 rapportage 2012 Aan Algemeen Bestuur 27 februari 2013 INGEKOMEN STUK Datum 19 februari 2013 Portefeuillehouder G. Verwolf Documentnummer 170923 Programma Veiligheid Projectnummer CP0055 Afdeling Majeure Projecten Opsteller

Nadere informatie

Cl) Mededeling. Datum. Onderwerp Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot-Kampen. Registratienummer

Cl) Mededeling. Datum. Onderwerp Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot-Kampen. Registratienummer PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot-Kampen Kern mededeling: Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang van de grote

Nadere informatie

(herstart) Herinrichting Schelkensbeek. Projectopzet

(herstart) Herinrichting Schelkensbeek. Projectopzet ARCHIEF *2013.28960* Corsa-nr. 2013.28960 Datum 21 januari 2014 Onderwerp Projectopzet (herstart) herinrichting Schelkensbeek Project 720240 (herstart) Herinrichting Schelkensbeek Projectopzet Projectnaam

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 19 december 2018 Agendapunt: 7 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Kredietaanvraag

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. Commissie Water & Wegen. 14 september Datum vergadering CHI. 21 september 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen Datum behandeling D&H Commissie Water & Wegen 14 september 2016 Portefeuillehouder C.J.M. Stam Datum vergadering CHI

Nadere informatie

AANVRAAG INVESTERINGSPLAN EN KREDIET GEMAAL HARNASCHPOLDER (MIDDEN- DELFLAND)

AANVRAAG INVESTERINGSPLAN EN KREDIET GEMAAL HARNASCHPOLDER (MIDDEN- DELFLAND) agendapunt H.10 1066161 Aan Verenigde Vergadering AANVRAAG INVESTERINGSPLAN EN KREDIET GEMAAL HARNASCHPOLDER (MIDDEN- DELFLAND) Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 20-06-2013 De vv te verzoeken: I.

Nadere informatie

tractaatweg (n62) Marktinformatiebijeenkomst Woensdag 18 november 2015

tractaatweg (n62) Marktinformatiebijeenkomst Woensdag 18 november 2015 tractaatweg (n62) Marktinformatiebijeenkomst Woensdag 18 november 2015 programma 14.00 uur Inloop en koffie 14.30 uur Welkom door gedeputeerde Harry van der Maas 14.35 uur Introductie team Tractaatweg

Nadere informatie

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen

Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Protocol Bouwen in het gesloten seizoen aan primaire waterkeringen Plan van Aanpak POV Auteur: Datum: Versie: POV Macrostabiliteit Pagina 1 van 7 Definitief 1 Inleiding Op 16 november hebben wij van u

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang

Nadere informatie

Zuidelijke Randmeerdijken en Eem; Waterkering Kern Spakenburg. Jan Welling Projectmanager Waterschap Vallei en Veluwe

Zuidelijke Randmeerdijken en Eem; Waterkering Kern Spakenburg. Jan Welling Projectmanager Waterschap Vallei en Veluwe Zuidelijke Randmeerdijken en Eem; Waterkering Kern Spakenburg Jan Welling Projectmanager Waterschap Vallei en Veluwe 1. Achtergrond 1. Achtergrond project 2. Uitvraag: oplossingen 3. Uitvraag: aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

1. Voorstel aan ab. 2. Bestuurlijke aanleiding en vraag

1. Voorstel aan ab. 2. Bestuurlijke aanleiding en vraag Aan : algemeen bestuur 21 februari 2018 VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 1018350 Programma Veiligheid Projectnummer P5068 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n) 2; adviesnota VKA en

Nadere informatie

Risicoverdeling OG/ON. Dijkversterking Den Oever

Risicoverdeling OG/ON. Dijkversterking Den Oever Risicoverdeling OG/ON Dijkversterking Den Oever Even voorstellen Wichard Hulsbergen 2012 Programma s als risicomanager Projecten als risicomanager Waarom risico-verdeling??" n e o d h c o t j "Dat zou

Nadere informatie

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 19 juli 2017 Agendapunt: 9 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: MT-DB-AB Onderwerp Kredietaanvraag verkenningsfase

Nadere informatie

VAN INFRAPROVIDER NAAR NETWERKMANAGER DBFM-A15 MaVa. Jaap Zeilmaker projectdirecteur

VAN INFRAPROVIDER NAAR NETWERKMANAGER DBFM-A15 MaVa. Jaap Zeilmaker projectdirecteur VAN INFRAPROVIDER NAAR NETWERKMANAGER DBFM-A15 MaVa Jaap Zeilmaker projectdirecteur 1-12-2011 Leitmotief niet het object staat centraal maar de functie die het object vervult. Ontwikkeling komt voort uit

Nadere informatie

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Dit Projectplan gaat over het aanpassen van de Heelsumse beek vanaf de N225 tot aan de

Nadere informatie

maart 2011 W.W.M.M. de Vor / 255. Aanvraag Ontgrondingsvergunning

maart 2011 W.W.M.M. de Vor / 255. Aanvraag Ontgrondingsvergunning Waterschap Vallei & Eem Fokkerstraat 16 Postbus 330 3830 AJ Leusden Telefoon 033-43 46 000 e-mail: info@wve.nl internet: www.wve.nl Provincie Utrecht Afdeling Vergunningverlening Team Natuur en Landschap

Nadere informatie

INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE

INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE in relatie tot de dijk Hieronder zijn vanuit het thema de belangrijkste aandachtspunten van de dijken in relatie tot de omgeving samengevat. Hierbij is de indeling

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Lelystad, 7 maart 2013, het college van Dijkgraaf en Heemraden, 26 maart 2013 SWS/WBH. 19 februari 2013 Dhr. R.E.

ALGEMENE VERGADERING. Lelystad, 7 maart 2013, het college van Dijkgraaf en Heemraden, 26 maart 2013 SWS/WBH. 19 februari 2013 Dhr. R.E. V E R G A D E R D A T U M S E C T O R / A F D E L I N G 26 maart 2013 SWS/WBH S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 19 februari 2013 Dhr. R.E. Rijsdijk ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 10 Stand

Nadere informatie

Deel B Handreiking subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor toepassing van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014

Deel B Handreiking subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor toepassing van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014 Deel B Handreiking subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor toepassing van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014 Datum 1 januari 2019 Status Definitief Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 1 Subsidiabele

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet Datum: 10 februari 2016 Kenmerk: 201600150 Onderwerp: ontwerp-projectplan voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het nieuwe peilgebied Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk

Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Versterking Markermeerdijken Informatieblad Durgerdam en Uitdammerdijk Bewonersbijeenkomst 05-07-2016 Sterke dijken, veilige toekomst In 2006 is in totaal circa 33 kilometer van de Markermeerdijken van

Nadere informatie

AANVRAAG AANVULLEND PROJECTINVESTERINGSKREDIET VOOR: FIETSPAD LINDEWEG F426.

AANVRAAG AANVULLEND PROJECTINVESTERINGSKREDIET VOOR: FIETSPAD LINDEWEG F426. AANVRAAG AANVULLEND PROJECTINVESTERINGSKREDIET VOOR: FIETSPAD LINDEWEG F426. 1. Aanleiding Voor het project Fietspad Lindeweg F426 is het reeds beschikbaar gestelde investeringskrediet van 1.279.000 inclusief

Nadere informatie

Verslag van inspraak Dijkverbeteringsplan Linnaeuskade

Verslag van inspraak Dijkverbeteringsplan Linnaeuskade Datum 8 mei 2017 Verslag van inspraak Dijkverbeteringsplan Linnaeuskade Versie 1.0 Projectnummer 01.0371/001 R. Kuipers Inhoud Inhoud 3 1 Inleiding 5 2 Procedure 5 3 Advertentie 5 4 Reacties 8 5 Rechtsbescherming

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN commissie Waterveiligheid en Watersysteem 21 februari 2017 INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vergadering : 28 februari 2017 Agendapunt : Onderwerp : Investeringsvoorstel plan-

Nadere informatie

MededeMng. Mededeling Voortgangsrapportage programma Houtribdijk. Dotum. Onderwerp. Registratienummer

MededeMng. Mededeling Voortgangsrapportage programma Houtribdijk. Dotum. Onderwerp. Registratienummer PROVINCIE FLEVOLAND MededeMng Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage programma Houtribdijk Kern mededeling: Hierbij treft u de voortgangsrapportage van november 2017 aan voor het programma Houtribdijk.

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst realisatie duiker en stuw Molenweg

Samenwerkingsovereenkomst realisatie duiker en stuw Molenweg 1 van 5 Samenwerkingsovereenkomst realisatie duiker en stuw Molenweg Ondergetekenden/Partijen: A. De publiekrechtelijke rechtspersoon Gemeente Pijnacker-Nootdorp,,gevestigd te Pijnacker-Nootdorp en kantoorhoudende

Nadere informatie

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk Statenvoorstel Vergadering Januari 2018 Nummer 7066 Onderwerp Snelfietsroute Leiden-Katwijk Vergaderdatum GS: 19 december 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 31 januari 2018

Nadere informatie

Dijkversterking Omringkade Marken

Dijkversterking Omringkade Marken Dijkversterking Omringkade Marken Het ontwerp Projectgroep/klankbordgroep 19 juni 2012 Welkom! Doel van deze bijeenkomst: Toelichting geven op ontwerp dijkversterking Gedachten wisselen over dilemma s

Nadere informatie

Themadag HWBP2. Workshop kabels en leidingen. Karel Stein Erik Groothuis Ronald Bijster

Themadag HWBP2. Workshop kabels en leidingen. Karel Stein Erik Groothuis Ronald Bijster Workshop kabels en leidingen Karel Stein Erik Groothuis Ronald Bijster De ondergrond wordt steeds voller, nieuwe normering leidt tot meer mogelijkheden en meerlaagse veiligheid is ook veilig. > De dijk

Nadere informatie

Innovatief aanbesteden is niet eng

Innovatief aanbesteden is niet eng Nationaal Sportvelden Congres 22 november 2012 Innovatief aanbesteden is niet eng Raymond Schuurkes i.s.m. Annette Biesboer en Thidder Fimerius Onderwerpen vandaag Een stukje historie en ontwikkelingen

Nadere informatie

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten De kades moeten de veiligheid van nu ook in de toekomst kunnen bieden. De bodemdaling in West-Nederland gaat door en we moeten

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale Staten

Voortgangsrapportage Provinciale Staten Voortgangsrapportage Provinciale Staten Project: Waterdunen Algemeen Periode Q2 2019 Datum 09-07-2019 Status Definitief Korte omschrijving van het project Achtergrond Het doel van Waterdunen is drieledig:

Nadere informatie

COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030

COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030 COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030 Voorstel voor de vergadering van de Commissie Ruimte op 11 oktober 2016 Agendanummer : 5 Onderwerp: Opsteller: Portefeuillehouder: NIMBY project

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12 december Behandeld door: E. Koedam. Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat.

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12 december Behandeld door: E. Koedam. Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat. Raadsvoorstel Nummer: 169755 Behandeld door: E. Koedam Agendapunt: 12 december 2017 Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van de gemeenteraad is er bij

Nadere informatie

IN I III INN INI UN INI

IN I III INN INI UN INI IN I III INN INI UN INI Onderwerp: Vaststellen ontwerp projectplan Herinrichting Haelensebeek, traject Heyhuyserweg tot Grote Kampweg Algemeen Bestuur Portefeuillehouder: dr. Joke Kersten Datum: 30-09-2015

Nadere informatie

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Datum: : 16 oktober 2012 Aan : Gemeenteraad van Hof van Twente Kopie aan : Van Voor informatie Onderwerp: : Wethouder van Zwanenburg : G.B.J. Overbeek, Ruimtelijke

Nadere informatie

Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus

Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus 9 juni 2011 0 Inleiding Op 10 mei 2011 heeft de raad de motie Quickscan locaties Huis van de Watersport aangenomen. Onderdeel van de motie is het uitvoeren van

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 1 juni Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 15 juni 2016

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 1 juni Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 15 juni 2016 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 1 juni 2016 Datum behandeling D&H 10 en Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder R. Maarschall Datum vergadering CHI

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 21 september 2011 onderwerp: Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve bijlage: ontwerp-besluit datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.: 9 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Mededelingen Algemeen Bestuur 20 december 2018

Mededelingen Algemeen Bestuur 20 december 2018 Mededelingen Algemeen Bestuur 20 december 2018 Zienswijze Najaarsnota BSR 2018 Op 29 oktober 2018 heeft het Algemeen Bestuur het verzoek gekregen schriftelijk te reageren op de Najaarsnota BSR, aangezien

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Vergadering : 6 november 2018 Agendapunt : 11. Onderwerp : EVZ Stapsteen Oude IJssel te Drempt Programma : watersysteem Projectnummer : 806920 Projectnaam

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

Notitie. Betreft : Aanpassingen Kabels & Leidingen. 1. Inleiding

Notitie. Betreft : Aanpassingen Kabels & Leidingen. 1. Inleiding Notitie Aan : DLG Van : Leslie Mooyaart Datum : 31 mei 2011 Kopie : Marcus van der Ven, Koen van Gerven Onze referentie : 9T9564.B0/N0001/LMOY/NTEK/Rott WATER Betreft : Aanpassingen Kabels & Leidingen

Nadere informatie

NIEUWS PROJECT WEN Nummer 4

NIEUWS PROJECT WEN Nummer 4 00-Dijkverbetering ZuidelijkeRandmeren_000x000.indd NIEUWS PROJECT WEN Nummer Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Traject Westdijk-Eemdijk noord Nieuws Project WEN Voor meer informatie kunt u terecht

Nadere informatie

kwartaal 2013 (juli t/m september). Voor de volledigheid benadrukken we dat ontwikkelingen van na deze periode nog niet zijn meegenomen.

kwartaal 2013 (juli t/m september). Voor de volledigheid benadrukken we dat ontwikkelingen van na deze periode nog niet zijn meegenomen. PURMEREND Aan de gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1103003 datum 26 november 2013 Projectstatusrapportage 3e kwartaal 2013 Geachte leden van de raad, VERZONDEN 2 7.11.13 Bijgaand

Nadere informatie

NIEUWS PROJECT WEN Nummer 11

NIEUWS PROJECT WEN Nummer 11 015011-Dijkverbetering ZuidelijkeRandmeren_3000x3000.indd 1 NIEUWS PRJECT WEN Nummer 11 Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Traject Westdijk-Eemdijk noord Nieuws Project WEN Voor meer informatie

Nadere informatie

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nieuwsbrief Natura 2000-gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nummer 5, februari 2018 Op 10 januari jl. vond in de Schildkamp in Asperen een inloopbijeenkomst

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale staten

Voortgangsrapportage Provinciale staten Voortgangsrapportage Provinciale staten Algemeen Periode Status: Project: N62 Sloeweg (fase II) Vierde Datum 22-01-2018 kwartaalrapportage SW II SW17000272 Definitief Korte omschrijving van het project

Nadere informatie

Werken aan de Eemskanaalkade Informatiebijeenkomst ophogen en versterken traject Bronssluis-Woltersum

Werken aan de Eemskanaalkade Informatiebijeenkomst ophogen en versterken traject Bronssluis-Woltersum Werken aan de Eemskanaalkade Informatiebijeenkomst ophogen en versterken traject Bronssluis-Woltersum 27-6-2017 1 Programma Welkom Eisse Luitjens Aanleiding opgave Eemskanaalkade toelichting op het project

Nadere informatie

Bestuurlijk opdrachtgever C. Leeuwis Ambtelijk opdrachtgever H.de Krijger B&B

Bestuurlijk opdrachtgever C. Leeuwis Ambtelijk opdrachtgever H.de Krijger B&B Projectopdracht Alblasserdam langzaam verkeerroute dijklint PROJECTPLAN Fietspad Dijklint Bestuurlijk opdrachtgever C. Leeuwis Ambtelijk opdrachtgever H.de Krijger Projectleider A. Barnhoorn Projectcode

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6

AGENDAPUNT NR: Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november Pagina 1 van 6 AGENDAPUNT NR: 2008.0.107.917 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 27 november 2008 Pagina 1 van 6 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2008.0.107.917 Datum Zaaknummer 2008-11-02388

Nadere informatie

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232

Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 F1 oogwaterbeschermingsprogra m ma Aan het bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest Programmadirectie Hoogwaterbescherming Griffioenlaan 2 3526 LA Utrecht Waterschap Noorderzij Ivest Postbus 2232 3500

Nadere informatie

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 31 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar: dhr. H. Aydin E-mailadres: h.aydin@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Hoendiep Zuidzijde Donderdag 11 juli 2019 Programma 11 juli 2019 Het gebied, de opgave, de opdracht De deelgebieden Van onderzoeken naar ontwerp

Nadere informatie

DORDRECHT. de gemeenteraad

DORDRECHT. de gemeenteraad DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 Aan de gemeenteraad 3300 AA DORDRECHT Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.ni Datum 1 december 2015 Ons kenmerk PM/1529130

Nadere informatie

De heer F.A. van der Lee. Beste meneer van der Lee,

De heer F.A. van der Lee. Beste meneer van der Lee, De heer F.A. van der Lee ONS KENMERK: 00592428 UW KENMERK: HT2019049 UW BRIEF VAN: 30 mei 2019 BEHANDELD DOOR: Yvonne Vos ONDERWERP: vragen ex artikel 43 RvO over uitspraak Raad van State betreffende het

Nadere informatie

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

FAZ: ja AB: Ja Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Stedelijke wateropgave - waterberging Musselkanaal Nummer: Bestuursstukken\1836 Agendapunt: 9 DB: Ja 7-4-2015 BPP: Ja 24-4-2015 FAZ: ja 24-4-2015 VVSW: Nee AB: Ja 13-5-2015 Opsteller: Robert

Nadere informatie

* * Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbreding Hogering Almere

* * Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbreding Hogering Almere 1 Mededeling *2249829* Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Kern mededeling: Het college van Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang van de grote infrastructurele projecten

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL Aan SVP Postbus 465 3800 AL AMERSFOORT Scherpenzeel, 17 maart 2015 Uw brief d.d. ' Uw kenmerk Ons kenmerk Behandeld door Telefoon Bijlage(n) VROM/HvD/2058107 de heer H. van Doorn

Nadere informatie

In het voorjaar 2009 zal er een vv-voorstel ingediend worden voor de uitvoering van het totale project Kralingse Plas.

In het voorjaar 2009 zal er een vv-voorstel ingediend worden voor de uitvoering van het totale project Kralingse Plas. Aan de leden van de verenigde vergadering V.V: 8 oktober 2008 Datum 19 augustus 2008 Agendapuntnr. 8.4 Bijlagen Onderwerp Integraal plan Kralingse plas incl. waterbodemsanering 1. Inleiding In 2007 is

Nadere informatie

Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen

Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen Bijlage 11- Uitvoeringsplan. Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen Voor u ligt een notitie om te komen tot een definitieve beslissing over de locatie van de losplaats en aanvoerweg (samen

Nadere informatie