werkplan kinderdagverblijf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "werkplan kinderdagverblijf"

Transcriptie

1 werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV De Kinderkajuit Datum: 20 december 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015

2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn een pedagogisch beleidsplan dat voor u inzichtelijk is op onze website ( en het ouderportaal. In dit werkplan werken wij de onderdelen uit het pedagogisch beleid verder uit, daar waar een onderwerp locatiegebonden is. Ons pedagogisch beleid is in overeenstemming met de Centrale Cliëntenraad tot stand gekomen. Over dit werkplan heeft de oudercommissie meegedacht. Wij willen u vragen het plan zorgvuldig te lezen zodat u op de hoogte bent van onze werkwijze en de afspraken die we binnen onze locatie hebben gemaakt. We wensen uw kind een fijn verblijf op onze locatie! Met vriendelijke groet, Team kdv De Kinderkajuit.

3 Dit zijn onze openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 7.30 uur uur. Breng- en haaltijden: Ochtend tussen 7.30 uur tot 9.00 uur. Lunch tussen uur en uur. Eind van de dag tussen uur en uur. Om 9.00 uur sluiten wij de deur in verband met de veiligheid. Uiteraard bent u nog van harte welkom, maar komt u buiten de breng- en haaltijden dan kunt u even aanbellen en doen wij de deur voor u open. Wij vinden het prettig wanneer u het telefonisch laat weten wanneer u op een ander tijdstip komt, zodat wij hier rekening mee kunnen houden. Ons kinderdagverblijf biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Zo zien onze stamgroepen eruit: Kapiteintjes: aantal kinderen: max. 8 in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Ketelbinkies: aantal kinderen: max. 9 in de leeftijd van 0 tot 2 jaar. Matroosjes: aantal kinderen: max. 7 in de leeftijd van 1 tot 4 jaar. aanwezige andere medewerkers/ volwassenen Elke stamgroep heeft zijn eigen groepsruimte. De indeling van de groepen wordt bepaald door de leeftijd van de aanwezige kinderen. Elk kind wordt op de overeengekomen dagen geplaatst in een eigen stamgroep met vaste medewerkers overeenkomstig de wettelijke bepalingen. Als er (tijdelijk) sprake is van plaatsing in 2 groepen wordt dit vooraf met ouders afgestemd en schriftelijk vastgelegd. Dit zijn onze diensten: op welke momenten wijken we af van de BKR en op welke momenten niet (3 uurs regeling ) De pedagogisch medewerkers werken wisselende diensten zodat er gedurende de gehele dag een vaste medewerker voor uw kind aanwezig is op de stamgroep. Tussen / / wijken wij mogelijk af van de verhouding aantal medewerkers op het aantal aanwezige kinderen. De bezetting van het moment is voor ons inzichtelijk doordat we de aan-afwezigheid van de kinderen digitaal registreren en bijhouden. De diensten van de medewerkers kunnen als volgt zijn: Vroege dienst: 7:30 uur 16:45 uur Tussendienst: 8:00 uur - 17:15 uur Late dienst : 8:45 uur 18:00 uur Pauzetijden: 45 minuten.

4 Zo organiseren we het begin en eind van de dag ontvangen in eigen groep gezamenlijk ontvangen in. aanwezige groepsleiding De kinderen worden voor zover kan ontvangen in hun eigen stamgroep. Tot 8.00 en vanaf voegen wij onze stamgroepen samen met de medewerkers van betreffende groepen om zo te voldoen aan de benodigde personele inzet. De inzet van beroepskrachten is volgens de wettelijke bepalingen en op locatie inzichtelijk middels het personeel rooster welke twee wekelijks wordt gemaakt. Dit is ons dagritme: dagritme Volgen we bij baby s het ritme van thuis en stemmen we met ouders af wat de specifieke behoeften van hun kind zijn. Hierbij leggen we de gemaakte afspraken met ouders over de verzorging van hun baby of wijzigingen in een voedingsschema vast. Wanneer uw kind ouder is hebben wij een vast dagritme. Deze ziet er als volgt uit: 7.30 uur tot 9.00 uur Ontvangst kinderen die komen, waar mogelijk op de eigen stamgroep uur tot uur Begin van de dag in de kring. Zingen van liedjes, Fruit eten, drinken en naar elkaars verhalen luisteren uur tot uur Plassen en verschonen van de kinderen uur tot uur Plannetjes. Elk kind maakt zijn eigen plannetje en kiest waar het zin in heeft. Er worden verschillende activiteiten aangeboden waaruit uw kind kan kiezen uur tot uur Buiten spelen (wanneer het weer het toelaat), anders kunnen de kinderen vrij spelen binnen.

5 11.30 uur tot uur Lunchtijd uur tot uur Plassen en verschonen van de kinderen en kinderen die gaan slapen naar bed brengen uur tot uur Vrij spelen uur tot uur Yoghurt eten, drinken uur tot uur Haaltijd van uw kind. Dit zijn onze rituelen: Wij vinden het erg belangrijk om kinderen gezonde voeding aan te bieden. Op vaste momenten van de dag zijn er rustmomenten (in de kring of tijdens de lunch) waar in het kind ontspannen kan eten en drinken. Er is dan ook alle ruimte voor gesprekjes met de pedagogisch medewerkers of met andere kinderen. Alle eet- en drinkmomenten vinden plaats in de eigen stamgroep. Wij geven kinderen uitsluitend vers fruit, water, verse zuivel en (dik)sap. Ritmen en rituelen geven een kind een gevoel van iets eigens : zo doen wij dat. Bij het opgroeien, zal het kind op een gegeven ogenblik in aanraking komen met andere kinderen en andere gezinnen, waar de ritmen en rituelen weer anders zijn. Het kind zal gaan ontdekken dat andere ritmen en rituelen niet per definitie fout hoeven te zijn, maar dat iedereen zijn leven op zijn eigen wijze kan indelen. Structuur in het dagelijks leven zorgt voor een voorspelbare omgeving en een herkenbare structuur van de dag. Hoe jonger een kind is, hoe moeilijker het voor hem is om zicht te krijgen op volgorde van gebeurtenissen, op heden, toekomst en verleden. De behoefte aan veiligheid, duidelijkheid en continuïteit vraagt, zeker voor jonge kinderen, om zo min mogelijk wisselingen van pedagogisch medewerkers en kinderen, zodat het kind zich kan hechten en steun kan vinden bij vertrouwde personen. Ook de dagindeling en terugkerende rituelen dragen bij aan de vervulling van deze behoefte. Zo is het slapen bij ons georganiseerd: aantal slaapkamers aantal bedden per slaapkamer Op het dagverblijf zijn op elke groep 2 slaapkamers aanwezig met stapelbedden. Wanneer er kinderen slapen in de slaapkamer wordt elk kwartier gecontroleerd en dit wordt genoteerd op de slaaplijst die op de deur hangt.

6 wel of geen eigen bed persoonsgebonden beddengoed controleren in de slaapkamer Elk kind heeft een vaste slaapplek in een slaapkamer die grenst aan de groepsruimte. In ons protocol veilig slapen beschrijven we hoe we omgaan met de veiligheid van bedjes, slaapkamers en specifieke slaapgewoonten van de kinderen. Zo maken we afspraken met ouders over het wennen: Als we weten dat een kind geplaatst wordt zoekt de mentor een maand voor plaatsing contact met de ouders en maken we een afspraak voor een intakegesprek. In het intakegesprek willen we graag met u kennismaken en met uw kind. We zullen uitleggen hoe het dagritme verloopt en wat u van ons kunt verwachten. Tevens zullen we u vragen om wat over uw kind te vertellen. Uw kind mag 2 keer komen wennen voor de plaatsingsdatum. Als de ouder weggaat, nemen we afscheid en zwaaien met het kind de ouder uit. Bij het halen nemen we ruim de tijd om een overdracht te verzorgen aan ouders. Extra dagdelen: Ouders kunnen extra dagdelen opvang bij ons aanvragen. We hanteren een ruilregeling waarbij gemiste dagen./ dagdelen binnen 4 maanden ingehaald kunnen worden op de eigen groep mist de bezetting van de groep dit toelaat. Indien wij niet kunnen voldoen aan de opvang op de eigen stamgroep en het kind wel op een andere groep binnen onze locatie kan worden opgevangen, dient de ouder daar toestemming voor te geven. Zo is onze achterwacht geregeld: Wie is er bereikbaar en kan binnen 15 minuten op locatie zijn? Welke volwassene is aanwezig in het pand als je alleen werkt en afwijkt van de beroepskracht- kind- ratio. Waar is dat inzichtelijk? Vanwege de grootte van de locatie komt het nooit voor dat een medewerker alleen in het pand is. In ons calamiteitenplan staat beschreven wie bereikbaar is in geval van calamiteit. In de organisatie is een crisisteam aangesteld die bereikt kan worden in geval van nood en waarvan een collega binnen de 15 minuten aanwezig is op locatie. Vanwege de grootte van de locatie komt het nooit voor dat een medewerker alleen in het pand is. Vanaf is tevens de schoonmaakdienst aanwezig en daarnaast de bso collega tot uur. 4 ogen principe in de praktijk Het vier ogenprincipe is een maatregel om misbruik van kinderen binnen de kinderopvang te voorkomen.

7 Dit principe stelt de eis om opvang zo te organiseren dat de beroepskracht de werkzaamheden uitsluitend kan verrichten als hij gezien of gehoord kan worden door een andere volwassene. Als Doomijn hechten wij er veel waarde aan om zowel onze medewerkers als de kinderen te beschermen. Daarom is op elke locatie het vier ogenbeleid zorgvuldig beschreven en afgestemd met de oudercommissie (mits aanwezig). In ons vier ogenbeleid besteden we aandacht aan de volgende punten: Het aanwezige personeel is afgestemd op de aanwezige kinderen. In principe zijn er altijd tenminste 2 pedagogisch medewerkers op de groep/locatie. Wanneer het aantal kinderen beperkt is en door 1 medewerker begeleidt wordt zorgen we voor een achterwachtregeling (zie onderdeel achterwacht). Deze regeling houdt in dat er in een geval van een calamiteit iemand beschikbaar is om ondersteuning te bieden. In het team wordt de uitvoering in de dagelijkse praktijk regelmatig besproken en geactualiseerd in het teamoverleg. Met elkaar hebben wij de volgende afspraken: 1. Alle ruimten binnen de locatie zijn voor alle betrokkenen binnen de opvang met een VOG op elk moment toegankelijk. Volwassenen en kinderen sluiten geen deuren. Het betreft zowel binnen als buitenruimten. 2. Iedereen is alert op alle ruimten waar kinderen en volwassenen mogen en kunnen spelen en werken. We lopen te pas en te onpas bij elkaar binnen. 3. De verschoonruimten zijn voor de medewerkers toegankelijk. Hierin is men wel alert op de privacy ( toilet momenten) van de oudste kinderen. 4. Pedagogisch medewerkers zijn alert wanneer meerdere kinderen gelijktijdig het toilet bezoeken. Volg hierin je niet pluis gevoel 5. Er is een aanspreek cultuur waarin we open met elkaar communiceren over een niet pluis gevoel. We benoemen zaken bij naam met een duidelijke ik boodschap. 6. Een niet pluis gevoel wordt altijd direct gecommuniceerd aan een collega, manager, of vertrouwenspersoon 7. Bij het intake / evaluatie gesprek wordt het vierogen principe met ouders besproken zodat zij goed geïnformeerd t.a.v. onze wijze van handelen. 8. Het vierogen principe wordt in het teamoverleg standaard geagendeerd onder het kopje RIE. Hoe spreken we elkaar aan De relatie tussen de pedagogisch medewerkers op de groep is open en reflecterend. Medewerkers staan open voor en geven elkaar opbouwende feedback. Hierin en hierop worden medewerkers door de manager gecoacht. Wanneer het gedrag van een collega niet acceptabel is spreken medewerkers elkaar aan en stellen indien nodig de manager op de hoogte. Indien er sprake is van vermoeden van mogelijk geweld of zedendelict volgen onze medewerkers de meldcode. Bij de meldcode staan we jaarlijks stil tijdens een vergadermoment en tevens speelt de ondersteunende pedagogisch coach jaarlijks het niet-pluis spel met de medewerkers op de locatie om hen scherp en getraind te houden in het wanneer welke actie dient te worden ondernomen.

8 Knuffelen Lichamelijk contact en knuffelen zijn een onderdeel van het werk in de kinderopvang waar we waarde aan hechten. Het kan een veilig gevoel geven of troost op een verdrietig moment. Knuffelen hoort er voor ons bij, maar alleen als het kind het wil. De pedagogisch medewerker is nooit dominant als het gaat om lichamelijk contact met kinderen. Het respect staat hierin voorop. Knuffelen is alleen prettig als dit voor beide partijen akkoord is. Medewerkers reageren hierin sensitief en aansluitend op en bij de behoeften en communicatie (verbaal / non- verbaal) van het kind. Wij verlaten de stamgroep bij: Dit is ons (lokaal gebonden) activiteitenaanbod: Zo werken wij aan de doorgaande lijn naar de basisschool: Overdracht naar school Overdracht naar bso Mentorschap Indien een pedagogisch medewerker ziek is en er minder kinderen in het gebouw zijn worden er groepen samen gevoegd, ouders hebben hier toestemming voor gegeven. Tevens verlaten sommige kinderen de stamgroep voor een activiteiten / wenbezoek aan school. Ook hiervoor hebben ouders toestemming gegeven. We werken met thema s gedurende het jaar waarbinnen we per dag diverse activiteiten aanbieden. De talenten van onze medewerkers zetten we hierbij actief in. We sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen en passen onze activiteiten hierop aan. Pedagogisch medewerkers volgen en registreren de ontwikkeling van ieder kind en werken met een overdrachtsformulier als het kind naar de basisschool en bso gaat. Het overdrachtsformulier wordt in een (warme) overdracht aan de school en bso overgedragen of meegegeven aan de ouders, met het verzoek deze aan de leerkracht op school en de mentor op de bso te geven. Dit overdrachtsformulier is door onze kinderopvang samen met de onderwijspartners en gemeente ontwikkelt en beantwoordt aan alle ontwikkelaspecten relevant te weten voor alle betrokkenen binnen het proces van de doorgaande lijn. De kinderen die vanuit ons kdv doorstromen naar de bso laten we voordat het kind 4 wordt al langzaam een paar keer wennen bij de bso door hen daar mee te laten spelen onder begeleiding en supervisie van de pedagogisch medewerker. Er vindt dan afstemming plaats over het kind en op een heel natuurlijke manier kan het kind zo langzaam wennen en kennismaken met de kinderen, medewerkers en rituelen van de bso. Dit gebeurt altijd na afstemming met de ouder(s). Elk kind is gekoppeld aan een mentor, een pedagogisch medewerker die op de stam/basisgroep van het kind werkt. Vanzelfsprekend heeft iedere pedagogisch medewerker oog voor alle kinderen in de groep, maar de mentor let specifiek op het welbevinden en de ontwikkeling van haar mentorkinderen. Zij is ook het aanspreekpunt voor ouders en onderneemt actie wanneer er bijzonderheden zijn. Bij het kennismakingsgesprek op locatie worden ouders en kind verteld wie de mentor is. Dit is ook zichtbaar in het ouderportaal mijndoomijn. Tijdens het groepsoverleg worden alle kinderen besproken, indien er welbevinden gesprekken hebben plaats gevonden, verteld de mentor wat er besproken is met de ouders. Indien een medewerker langdurig uitvalt in het werkproces worden de ouders van betreffende stamgroep daarvan op de hoogte gebracht en wordt benoemd wie het vervangende mentorschap voor haar rekening neemt. De mentor heeft altijd de regie voor wat betreft afspraken die gemaakt worden m.b.t. ontwikkeling en welbevinden van het kind en is verantwoordelijk voor de correcte verslaglegging en borging.

9 Wij werken met het volgende VVE -programma/ pedagogische methode: Let op: bij VVE gecertificeerde locaties dienen ook de punten uit het toezichtkader vve uitgewerkt te worden in het werkplan. Bij kdv De Kinderkajuit werken we met de methode: Kaleidoscoop. Deze educatieve VVE methode (Vroeg- en Voorschoolse Educatie) gaat ervan uit dat kinderen kennis verwerven en vaardigheden ontwikkelen door actief betrokken te zijn bij kinderen, materialen, gebeurtenissen en ideeën. De pedagogisch medewerkers ondersteunen het actief leren. Zij bieden kinderen een uitdagende leeromgeving, helpen om hun spel uit te breiden, praten met de kinderen over wat ze aan het doen zijn en helpen hen problemen zelf op te lossen.

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: kinderdagverblijf De toermalijn Datum: januari 2018 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: kinderdagverblijf De toermalijn Datum: januari 2018 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Werkplan. BSO de Ploeg

Werkplan. BSO de Ploeg Werkplan L BSO de Ploeg Locatie: BSO de Ploeg Datum: december 2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd werkplan L buitenschoolse opvang Bso Sterrenschool de Bongerd Datum: 28-12-2017 Sterrenschool De Bongerd gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: BSO de Kinderkajuit Datum: 20 december 2017 Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie

werkplan Peuterspeelgroep Trompie werkplan Peuterspeelgroep Trompie Locatie:Trompie Datum: 29-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: PSG Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

werkplan peuterspeelzaal

werkplan peuterspeelzaal werkplan peuterspeelzaal Locatie: peuterspeelgroep Samsam Datum:1-1-2018 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn een pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang

werkplan buitenschoolse opvang werkplan L buitenschoolse opvang Locatie: BSO De Diamant Beemte Datum: 20 december 2017 gl Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: De Ploeg Datum: 28-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: BSO Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doo Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Sterrenpret Datum: 19 december 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

Werkplan Kinderdagverblijf de Bongerd

Werkplan Kinderdagverblijf de Bongerd Werkplan Kinderdagverblijf de Bongerd Locatie: Kdv sterrenschool de Bongerd Datum: 22 december 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: Grote Vuurvlinder Datum: januari 2019 agogisch beleidsplan Doo Voorwoord Augustus 2015 U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager Omvang van de peuterspeel Er kunnen maximaal 14 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Oosthuizen Hoofdlocatie 1. Openingstijden De hele dagopvang is geopend op maandag tot en met vrijdag van 7:00 uur tot 18:30 uur. De halve dagopvang is open van 7:00 uur

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Speelleerplein De Fonkeling Ingevuld door: Trees

Nadere informatie

Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go

Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go Afspraken rondom vierogen principe KDV KieKeBoe en BSO Kids & Go Vier-ogen principe Naar aanleiding van een zedenzaak bij een kinderdagverblijf in Amsterdam heeft de commissie Gunning in haar onderzoeksrapport

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Kindcentrum De Bongerd_BSO Datum: 7 januari 2018

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Amarant Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Amarant BSO Amarant heeft alles

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Kiplinglaan, Teenz Datum: Augustus 2018 Ingevuld door: Elke Pijnenburg Onderwerp Algemeen

Nadere informatie

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal

Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Pedagogisch locatiebeleid van kdv Cuneradal Naam locatie: Cuneradal Adres: Cuneradal 17 5551 BP Dommelen Telefoonnummer: Algemeen mailadres: Website: Openingstijden: 040-2041471, paarse zon 040-2047230,

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Korein Kinderplein Kiplinglaan BSO Datum: Oktober 2017 Ingevuld door: Elke Pijnenburg

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO De Flierefluiters Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO De Flierefluiters Op deze

Nadere informatie

Werkplan Buitenschoolse opvang

Werkplan Buitenschoolse opvang Werkplan Buitenschoolse opvang Locatie: BSO Sterrenpret Datum: 14-12-2017eidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: TintelTuin Hoorn opgemaakt d.d.: 28 januari 2014 door: Leonie Hooyberg, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 24 kinderen per dag

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage bij Pedagogisch beleid inclusief VVE, locatie specifieke deel Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Locatie-specifieke informatie over kinderdagverblijf Tierlantijn Bijlage Pedagogisch beleidsplan 0-4 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van kinderdagverblijf Tierlantijn

Nadere informatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Sebastiaan Centenweg

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Sebastiaan Centenweg Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Sebastiaan Centenweg 1. Openingstijden De hele dagopvang is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 uur tot 18:30 uur. De peuterplusgroep is geopend

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Waterlopers Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Waterlopers BSO Waterlopers

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO t Kraaiennest Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO t Kraaiennest 't Kraaiennest

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over dependance Lapjeskat in de Jenaplaneet Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie dependance Lapjeskat

Nadere informatie

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind

NIEUWE KINDEREN. Ontvangst nieuwe ouder/kind Pagina: 1 van 11 Ontvangst nieuwe ouder/kind Ouder&kind voelen zich op hun gemak Vertrouwensband opbouwen, zodat ouders en kinderen zich thuis voelen. Richtlijnen Ouder wordt door degene die de intake

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Kindcentrum De Bongerd Dagopvang Datum: 7 januari

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Waterwiebels 4-12 jaar

Pedagogische werkwijze Waterwiebels 4-12 jaar Pedagogische werkwijze Waterwiebels 4-12 jaar Dit document is eigendom van De Kinderkoepel en mag niet zonder haar toestemming worden gebruikt of elders toegepast. 1 Pedagogische werkwijze Index Inhoud

Nadere informatie

werkplan peuterspeelzaal

werkplan peuterspeelzaal werkplan peuterspeelzaal Locatie: Vlasakkers Datum: 19 januari 2018 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn een pedagogisch beleidsplan dat

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage bij Pedagogisch beleid inclusief VVE, locatie specifieke deel Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Thema BSO Het Avontuur Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van Thema BSO Het Avontuur In

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Vrijbuiters Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Vrijbuiters BSO De Vrijbuiters

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peutergroep De Parken

Pedagogisch werkplan Peutergroep De Parken Pedagogisch werkplan Peutergroep De Parken 1. De locatie De locatie bevindt zich in de wijk de Parken in Apeldoorn. De locatie heeft 1 stamgroep waar kinderen in de leeftijd van 2 4 jaar worden opgevangen.

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Biliton. Bilitonkade TH Utrecht

Buitenschoolse opvang Biliton. Bilitonkade TH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Biliton Bilitonkade 44-45 353 TH Utrecht 06-3455035 bsobiliton@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID Observatiemethode en kind-volg-systeem We gebruiken het kind-volg-systeem van Korein Kinderplein. We zijn in ontwikkeling om Looqin te introduceren en te leren. 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-8 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-8 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-8 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum PoesPas Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Juni 2014 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

Bijlage 1 Locatiegebonden bijlage Den Ilp

Bijlage 1 Locatiegebonden bijlage Den Ilp Bijlage 1 Locatiegebonden bijlage Den Ilp 1. Openingstijden De hele dagopvang is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 7:00 uur tot 18:30 uur. De peuterspeelgroep is geopend op maandag

Nadere informatie

Coole Kikkers Peutergroep

Coole Kikkers Peutergroep Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Coole Kikkers Peutergroep Versiedatum : 25 juli 2019 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Coole Kikkers Peutergroep.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo (gemeente Voorst).

Nadere informatie

Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk

Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk Bijlage 1. Een goed begin is het halve werk Kinderen laten wennen op de opvang Wennen is belangrijk voor kinderen om ze een gevoel van vertrouwen en veiligheid te geven. In de wenperiode krijgt het kind

Nadere informatie

Lieve Luitjes Dagopvang

Lieve Luitjes Dagopvang Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Lieve Luitjes Dagopvang Versiedatum : 18-03-2019 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Lieve Luitjes Dagopvang. In

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Waterwiebels 4-12 jaar

Pedagogische werkwijze Waterwiebels 4-12 jaar Waterwiebels 4-12 jaar Dit document is eigendom van De Kinderkoepel en mag niet zonder haar toestemming worden gebruikt of elders toegepast. 1 Index Inhoud Welkom bij unit Waterwiebels... 3 De groepen

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Kinderdagverblijf Aspelin. Curacaostraat XL Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Kinderdagverblijf Aspelin. Curacaostraat XL Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Kinderdagverblijf Aspelin Curacaostraat 2-1 3531 XL Utrecht 030-7210320 aspelin@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Kardoen. Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht

Buitenschoolse opvang Kardoen. Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Kardoen Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht 06-22563689 bsowarmoes@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: KDV De Kleine Jager opgemaakt: 22-07-2014 door: Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen.

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage bij Pedagogisch beleid inclusief VVE, locatie specifieke deel Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie:korein Kinderplein Pastoor Jansenplein Datum: 26-10-2017 Ingevuld door Ellen Everstijn

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage bij Pedagogisch beleid inclusief VVE, locatie specifieke deel Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Wielewater 4-12 jaar

Pedagogische werkwijze Wielewater 4-12 jaar Wielewater 4-12 jaar Dit document is eigendom van De Kinderkoepel en mag niet zonder haar toestemming worden gebruikt of elders toegepast. PV Index Inhoud Welkom bij unit Wielewater... 3 De groepen van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pinkeltje II

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pinkeltje II Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pinkeltje II Pinkeltje II Jachtwagenstraat 64 1445 NM Purmerend Postadres: Gruttostraat 99 1444 AG Purmerend Telefoon 06.41432264 Email:info@pszpinkeltje.nl Website:www.pszpinkeltje.nl

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO De Ontdekkers Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO De Ontdekkers BSO De Ontdekkers

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: Voorschool De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: april 2014 door: Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum Zeester Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage bij Pedagogisch beleid inclusief VVE, locatie specifieke deel Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe Naam locatie: Ingevuld door: Dorien Hooijman Datum: 13 augustus

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Blaarthemseweg 24 Datum: 17-10 2017 Ingevuld door: Ellen Everstijn Onderwerp Algemeen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot Louis Couperrusstraat 85 3532 CX Utrecht 06-34550253 bsokikkersloot@ludens.nl Pag 1 van 9 Bedankt voor je interesse

Nadere informatie

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Flosbeugel

Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Flosbeugel Bijlage 1 Locatiegebonden werkplan Enkhuizen Flosbeugel 1. Openingstijden De peuterspeelgroep is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 11:30 uur. Tijdens schoolvakanties is de peuterspeelgroep

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Kinderdagverblijf Aspelin. Curacaostraat XL Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Kinderdagverblijf Aspelin. Curacaostraat XL Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Kinderdagverblijf Aspelin Curacaostraat 2-1 3531 XL Utrecht 030-7210320 aspelin@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage bij Pedagogisch beleid inclusief VVE, locatie specifieke deel Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Servatius Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Servatius BSO Servatius is gevestigd

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev

Pedagogische werkwijze Peuterspelen De Waterlelie, januari 2019 Locatiemanager: Yael Lindhout Horev Omvang van de peuterspelen Er kunnen maximaal 15 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest

Pedagogisch werkplan. Peutercentrum t Kwetternest Pedagogisch werkplan Peutercentrum t Kwetternest Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Kwetternest p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Aspelin (nieuwbouw) Vleutenseweg HX Utrecht

Kinderdagverblijf Aspelin (nieuwbouw) Vleutenseweg HX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Kinderdagverblijf Aspelin (nieuwbouw) Vleutenseweg 4 353 HX Utrecht 030-943995 aspelin@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Aspelin Vleutenseweg HX Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Aspelin Vleutenseweg HX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Aspelin Vleutenseweg 422 3532 HX Utrecht 030-2943995 bsoaspelin@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pinkeltje I

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pinkeltje I Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pinkeltje I Pinkeltje I Zichthof 10 1445 HC Purmerend Postadres: Gruttostraat 99 1444 AG Purmerend Telefoon 06.41432264 Email:info@pszpinkeltje.nl Website:www.pszpinkeltje.nl

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Vuurvogel, mei 2019 Katrin Meijer, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Vuurvogel, mei 2019 Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen op KDV De Vuurvogel. De samenstelling van de groepen Naam van de groep Maximaal

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: BSO Gildelaan Datum: 12-6-2018 Ingevuld door: Mariella Bressers Onderwerp Algemeen

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 8-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 8-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 8-12 jaar Locatie-specifieke informatie over thema-bso De Paddenpoel Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van thema-bso De Paddenpoel

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Uniek

Pedagogisch werkplan BSO Uniek 1 Pedagogisch werkplan BSO Uniek April 2019 2 Pedagogisch werkplan van BSO Uniek In het pedagogische werkplan wordt omschreven hoe de pedagogisch medewerkers aan de hand van het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe Naam locatie: Kindcentrum Platijn BSO Ingevuld door: Cecile van Eijndhoven Datum: 28 oktober 2017 Onderwerp Algemeen beleid Knelpunten locatie (Bespreekpunten met team/oudercie)

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Pancratius Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Pancratius BSO Pancratius is

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 16 kinderen per dag worden opgevangen op kinderdagverblijf De Torenmolen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Wennen op het kinderdagverblijf

Wennen op het kinderdagverblijf Wennen op het kinderdagverblijf Voor baby s betekent het kinderdagverblijf een overgang naar een andere omgeving. Een nieuwe omgeving, met andere geluiden, andere volwassenen en andere kinderen. Dat kan

Nadere informatie