Lage cognitie. Wellicht anders maar niet moeilijk!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lage cognitie. Wellicht anders maar niet moeilijk!"

Transcriptie

1 Lage cognitie Wellicht anders maar niet moeilijk!

2 Welkom - Voorstellen - Wat doet het Expertisecentrum

3 Presentatie lage cognitie Aan het einde van deze presentatie heb je meer informatie over: - Het in kaart brengen van de onderwijsbehoefte Het vormgeven van een leerlijn naar een leerdoel (leren leren en rekenen) Het toetsen van de vorderingen Concreet materiaal en ideeën om aan de slag te kunnen in de klas. Doel van de presentatie: Omgaan met leerlingen met een lage cognitie; wellicht anders maar niet (te) moeilijk.

4 Onderwijsbehoefte - cognitieve onderwijsbehoefte - sociaal emotionele onderwijsbehoefte - onderwijsbehoefte op werk- en taakaanpak (leren leren)

5 Observatie een krachtig middel Waar moet je aan denken: - Kleuterperiode; signaleer op tijd! - Bespreek je bevindingen met de ib-er. - Zet twee handelingsplannen op

6 Observeren hoe dan? - Observatielijsten Observeren vanuit leerdoelen Betrouwbaarheid van je observatie Wordt het gedrag/ vaardigheid nooit, soms of meestal beheerst

7 App Tijdsteekproef Gedurende 20 minuten wordt er bijgehouden wat de leerling aan het doen is. Iedere 20 seconden komen er vijf opties in beeld waarvan je er één kiest. App is gemaakt door Zien in de klas

8 Leerlijnen (CED-groep samen met SLO) - lerenleren sociaal gedrag spelling/taal/rekenen motoriek bij kleuters peuters ontwikkellijn op taal/rekenen sociaal-emotioneel en motoriek.

9 Leerlijnen

10 Van leerlijn naar leerdoel stap 1: beheersing van de leerlijn

11 Van leerlijn naar leerdoel stap 2: onderwijsbehoefte vaststellen De leerling heeft behoefte aan een leerkracht die alle fasen van taakaanpak ondersteunt en daarop feedback geeft.

12 Van leerlijn naar leerdoel stap 2: onderwijsbehoefte vaststellen De leerling heeft behoefte aan een leerkracht die alle fasen van taakaanpak ondersteunt en daarop feedback geeft. Hoe zou de uitvoering er uit kunnen zien? - Bijvoorbeeld: Bij aanvang: navragen wat de leerling moet doen Bij aanvang: checken of alle materialen paraat zijn Tijdens het werken: actief checken of de leerling nog steeds aan het werk kan en is. Dit doe ik tijdens de reguliere hulpronde. Tijdens het werken: actief vragen of de leerling hulp nodig heeft tijdens de hulpronde. Eventueel een maatje instellen die deze taken soms over kan nemen. Na het werken: samen kort kijken of alles gemaakt is. Na het werken: korte feedback geven op het werkproces en werkproduct. Dit doe ik door een aantal vragen bij de tafel van de leerling na te kijken.

13 Van leerlijn naar leerdoel stap 3: Wat doe ik al op klassenniveau waar de leerling bij aan kan sluiten? overleg met elkaar

14

15 uitwisselen

16 Overzicht De leerling heeft behoefte aan een leerkracht die alle fasen van taakaanpak ondersteunt en daarop feedback geeft. Kies drie doelen die overlappen en werk daar 6 a 8 weken aan om te zien in welke mate hij deze oppikt. Controleert of de taak klaar is (alles gebruikt) Bij het nakijken stuur ik als leerkracht aan op het zelf controleren of alles gedaan is. Kijkt hoe de leerkracht een taak aanpakt en neemt deze aanpak over (aantekening: alleen in een 1 op 1 situatie en visueel ondersteund). Extra opletten tijdens ronde. Plaatsing van de leerling is dichtbij de leerkracht. Verbetert na aanwijzingen de manier waarop hij een taak uitvoert Bij directe feedback extra opletten en aansturen op het zelf verbeteren van de taak.

17 Doel gehaald? Kies het juiste instrument: toets of observatie Check dit door : doet het nooit, af en toe, meestal

18 Hoe dan met bijvoorbeeld rekenen? - Liefst aansluiten bij methode. tot en met groep 4 problemen met methode: visueel druk, moeite lezen, wisselende thema s. Kijk waar de leerlingen kunnen aanhaken op het gebied van meten, weten, wegen, tijd en geld. Selecteer uit de methode eventueel een jaargroep(en) lager. Maatwerk en computer inzetten indien het past bij de gestelde doelen!

19 Stap 1: beheersing van de leerlijn

20 Stap 1: beheersing van de leerlijn rekenobservatie tellen en herkennen getallen maken, lezen en schrijven rekentaal plus- en minsommen keer- en deelsommen

21 Stap 1: beheersing van de leerlijn rekenobservatie

22 CED leerlijn rekenen paars: vmbo-bb blauw: vmbo-t

23 CED leerlijn zml klokkijken

24 Rekenboog

25 Rekenboog - Kerndoelen Rekenhandelingen Lessen Achtergrondinformatie

26 Stap 2: Onderwijsbehoefte in kaart brengen - Zelfredzaam rekenen. Wat heeft de leerling nodig om te kunnen functioneren in de samenleving. (klokkijken, geld etc.) Wat heeft de leerling nodig voor het Voortgezet Onderwijs?

27 Toetsen: Waar let je op? Toets adaptief. Bedenk altijd geeft de toets mij genoeg informatie. CITO: - Kies het juiste leerjaar. Is de vorige toets gemaakt met een CII of CIII pak dan de volgende toets. - Let op DLE en vaardigheidsscore - Toets indien nodig individueel zodat je een toetsanalyse ter plekke kan maken. Hierbij kan je letten op taakaanpak, strategie gebruik etc. - Neem een CITO toets meerdere keren af uit hetzelfde leerjaar. Let wel op de tussentijd van afname (max 3x) - Welke groei mag ik verwachten, hoeveel stijgt een leerling in vaardigheidsscore. - Gebruik een Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP trap) eind groep 4.

28 Groei in vaardigheidsscore

29 Ontwikkelings Perspectief Plan In de OPP-trap kunnen de didactische gegevens worden ingevoerd (in vaardigheidsscore) die een leerling heeft gehaald op de CITO-toetsen (CITO, 2008; update normen CITO, 2013) van de vier hoofdvakken (technisch lezen AVI, spelling, begrijpend lezen en rekenen). Vervolgens wordt op de tweede pagina weergegeven in welke stroom van het voortgezet onderwijs een leerling (globaal!) gezien scoort. De trap is een communicatiemiddel waarmee het ontwikkelingsperspectief met ouders en leerling besproken kan worden. De trap biedt visuele ondersteuning bij twee vragen: 1) Bij het opstellen van het OPP: waar (in welke stroom ) zit de leerling qua leerontwikkeling nu? Wat betekent dit voor de geplande uitstroombestemming? 2) Bij het monitoren en evalueren van het OPP: zitten we qua leerrendement nog op koers richting de geplande uitstroombestemming?

30 Ontwikkelings Perspectief Plan (OPP trap) Hoe ziet dat er dan uit? Jongen met IQ van 78. Sinds een jaar 3 keer in de week gerichte ondersteuning op rekenen, spelling en taakwerkhouding en sociaal emotioneel.

31

32

33 OPP trap Wat vinden jullie? Past de uitstroom bij het IQ (78)?

34 pictogrammen Pictogrammen kunnen helpen bij het zelfstandig werken. ZMLK school: werken met fotoboeken

35 materialen begrijpend lezen Lees Aardig- Kinheim. Teksten op AVI niveau voor groep 3 /4, 4 /5, 5 /6, 6/7, 7 /8., Humpie Dumpie - Zwijsen. Acht boekjes voor groep 3 waarin begrijpend lezen centraal staat.

36 materialen boeken Kijkdoos boekjes. Vaste opbouw, kijkplaten en teksten op twee niveaus (avi M3 en M4). Belangrijke woorden zijn achterin herhaald in een betekenisvolle zin. Samenleesboek Twee AVI niveaus in één boek. Ook digitaal beschikbaar waarbij de platen bewegen en het verhaal wordt voorgelezen. (

37 Materialen Piccolo - Verschillende vakgebieden. Zelf makkelijk controleren. Spelvorm

38 Taalontwikkeling Schrijven Genre taalkenmerken Voorbeeld Persoonlijke ervaring vertellen Tijd- en plaastaanduiding of chronologisch Verslag schoolreisje of uitstapje, vakantie/weekend. Reisverslag. Verhaal schrijven/vertellen over een reeks gebeurtenissen chronologisch met begin-midden- eind structuur. Tijd en plaastaanduiding Verhaal af laten schrijven. Procedure (beschrijven hoe iets verloopt) Stapsgewijs Volgordewoorden Benodigheden Instructie/handleiding Recept Spelregels Routebeschrijving Bestaand verhaal waarbij tijd en plaats weggehaad is.

39 Onderscheid maken tussen ervaring en kennis (groep 4) teken het dier Ik heb een keer.(eigen ervaring) Weet je dat. (informatie) ik heb een keer een babykat geaaid. het voelde kriebelig maar het wat wel leuk en ik kreeg de kriebels en de kat likt me wang zijn pooten waaren zacht weet je dat de kat de familie is van de tijger weet je dat de kat vis eet weet je dat de kat vacht heeft weet je dat de kat melk drinkt weet je dat de kat hoektanden heeft weet je dat de kat lief is weet je dat de kat slaapt weet je dat een kat mooi is. Les groep 4. Vooraf gesproken over welke dieren je weleens hebt aangeraakt. Eerder is gesproken over wat je weet van een dier en wat je zelf gezien hebt.

40 Schrijven aan de hand van een strip

41 Taalontwikkeling spreken en schrijven samen schrijven: - Schrijfronde. Ieder schrijft een zin en het verhaal gaat rond. Schrijfopdracht voor tweetallen. Schrijf samen een verhaal waarin minimaal 1 persoon van het lijstje en 1 plek van het lijstje in voorkomen.

42 Taalronde Een taalronde is een samenhang van vertellen, luisteren, schrijven en lezen. stap 1: Maak een kring (op volgorde van huisnummer, verjaardag, haarlengte etc. ) stap 2: introduceren van het onderwerp. (voorwerp laten zien, verhaal voorlezen, inbreng van kinderen). stap 3: vertelronde stap 4: lijstje tekenen en/of schrijven stap 5: tweetal gesprek stap 6: schrijven

43 Presentatie lage cognitie Aan het einde van deze presentatie heb je meer informatie over: - Het in kaart brengen van de onderwijsbehoefte Het vormgeven van een leerlijn naar een leerdoel (leren leren en rekenen) Het toetsen van de vorderingen Concreet materiaal en ideeën om aan de slag te kunnen in de klas. Doel van de presentatie: Omgaan met leerlingen met een lage cognitie; wellicht anders maar niet (te) moeilijk.??????

44 Bedankt voor jullie aandacht!

45

ONTWIKKELINGSPERSPECTIEF (OPP) 1 Regulier onderwijs versie

ONTWIKKELINGSPERSPECTIEF (OPP) 1 Regulier onderwijs versie ONTWIKKELINGSPERSPECTIEF (OPP) 1 Regulier onderwijs versie --1 School Intern begeleider Naam van de leerling Geboortedatum Didactische leeftijd Gezinssamenstelling Groepsverloop Geraadpleegde externe deskundige

Nadere informatie

De ontwikkeling van arrangementen

De ontwikkeling van arrangementen De ontwikkeling van arrangementen 3 Leerroutes Leer route A IQ Leervakken Leren leren Sociaal emotioneel Technisch lezen Begrijpend lezen Spelling Rekenen Uit stroom VMBO-TL/GL 1S B VMBO BB/KB 1F C PRO

Nadere informatie

Protocol Kleuterverlenging

Protocol Kleuterverlenging ONDERWIJS IN BEWEGING Protocol Kleuterverlenging pagina 1 Protocol Kleuterverlenging Inhoud Inleiding... 3 Opzet van het protocol... 3 Algemene uitgangspunten... 3 Criteria voor verlenging groep 2... 3

Nadere informatie

Afwijken van de methode & leerlijnen en klassenmanagement

Afwijken van de methode & leerlijnen en klassenmanagement Welkom Afwijken van de methode & leerlijnen en klassenmanagement Bijeenkomst 30 januari 2019 Presentatie door: Christa Oudejans c.oudejans@cedgroep.nl SWV Zuid Kennemerland Een aparte leerlijn binnen je

Nadere informatie

Handleiding leerlingvolgsysteem

Handleiding leerlingvolgsysteem Handleiding leerlingvolgsysteem Het digikeuzebord waarbinnen een beredeneerd aanbod kinderen geobserveerd worden met een helder portfolio tot gevolg! Inleiding Welkom bij de handleiding voor het werken

Nadere informatie

BLIJF GELUKKIG OP SCHOOL

BLIJF GELUKKIG OP SCHOOL BLIJF GELUKKIG OP SCHOOL Werken met een eigen leerlijn & OPP op de basisschool Dienst Ambulante Begeleiding WSNS Uitgangspunten en visie Wat is een eigen leerlijn? Een leerling heeft een eigen leerlijn

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP)

Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) Logo van de school Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) Schooljaar:.-. Naam leerling: Geboortedatum: Huidige groep: Leerkracht(en):...-..-.. Met een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) wordt het onderwijs

Nadere informatie

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen Format groepsplan Groep namen WAT wil ik bereiken? WAT bied ik aan om dit doel te bereiken? HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving HOEveel tijd? Zelfstandig of met de leerkracht? HOE volg ik de

Nadere informatie

ontwikkelingsperspectief

ontwikkelingsperspectief ontwikkelingsperspectief Leerlijnen OPP uitstroombestemming Thema nieuwsbrief schooljaar 2013-2014 IvOO - VSO Diplomastroom 15-11-2013 In oktober is er een ouderavond geweest met als onderwerp het (document)

Nadere informatie

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten?

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? 1 Inhoud Voorwoord... 3 1 Leesproblemen... 4 2 Mogelijk dyslexie... 4 2.1. De dagelijkse lespraktijk.... 4 2.2: De stappen die genomen

Nadere informatie

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen HANDLEIDING Groepsplan Met behulp van deze handleiding kunt u beoordelen of het gemaakte groepsplan aan de principes van Opbrengst Gericht Werken voldoet. Op basis van de naar voren gekomen punten kunt

Nadere informatie

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep Leerlijn Leren leren CED groep 1 1. Taakaanpak Leerlijn leren leren CED groep Groep 1 a. Luistert en kijkt naar de uitleg van een opdracht in een één op één situatie b. Wijst aan waar hij moet beginnen

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

Groeidocument. Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) Naam:. 1. Invulgegevens. Schoolgegevens Naam van de school: Adres: Telefoonnummer:

Groeidocument. Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) Naam:. 1. Invulgegevens. Schoolgegevens Naam van de school: Adres: Telefoonnummer: Groeidocument Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) Invulgegevens Datum opstellen perspectief: Versie: Schoolgegevens Naam van de school: Adres: Telefoonnummer: Leerlinggegevens Naam: Inschrijfdatum: Opgesteld

Nadere informatie

Diagnostiek rekenen in de school; hoe pak je dat aan?

Diagnostiek rekenen in de school; hoe pak je dat aan? Welkom Diagnostiek rekenen in de school; hoe pak je dat aan? Presentatie door 11 december 2013 Mariska van der Vliet Aan het einde van de workshop weet/kunt u: rekenproblemen signaleren welke stappen u

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Werken met een ontwikkelingsperspectief

Werken met een ontwikkelingsperspectief Werken met een ontwikkelingsperspectief Conferentie SPPOH 12 november 2014 Arjan Clijsen OPP driedimensionaal Hoe nu verder? Wat willen we bereiken? leerkracht Ik kan leermoment het niet bij benen. Help

Nadere informatie

Van ontwikkelingsperspectief naar groepsplan

Van ontwikkelingsperspectief naar groepsplan Van ontwikkelingsperspectief naar groepsplan In het speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Hoe vertaal je het ontwikkelingsperspectief van leerlingen naar het groepsplan? Hoe kun je

Nadere informatie

Observatielijst groepen 1-4 Wijzer in Executieve Functies

Observatielijst groepen 1-4 Wijzer in Executieve Functies Observatielijst en 1-4 INHIBITIE Luistert en kijkt, zonder te onderbreken naar de uitleg van een opdracht (*in 1 tot max. 10 min. en voor 4 tot 30 min.). Kan gedurende een tijdsperiode op zijn plaats blijven

Nadere informatie

Protocol eigen leerlijn.

Protocol eigen leerlijn. Protocol eigen leerlijn. Indien blijkt dat een leerling het groepsniveau niet kan volgen, krijgt het een eigen leerlijn. Het betreft dan achterstand van meer dan anderhalf jaar op één of meerdere vakgebieden.,

Nadere informatie

Beschrijving van de leerlingenzorg van RK. Bs. De Achtsprong

Beschrijving van de leerlingenzorg van RK. Bs. De Achtsprong Vakgebieden groepsplannen: Technisch lezen Rekenen Spelling Begrijpend lezen Taal woordenschat (SEO) Beschrijving van de leerlingenzorg van RK. Bs. De Achtsprong Afspraken doublures: - 1 e periode doublurejaar

Nadere informatie

Gebruikswijzer voor het inschalen en clusteren van leerlingen

Gebruikswijzer voor het inschalen en clusteren van leerlingen Gebruikswijzer voor het inschalen en clusteren van leerlingen Zo maak je niveaugroepjes en groepsplannen met Rekenboog.zml Dit stuk geeft handvatten bij het maken van niveaugroepjes en groepsplannen die

Nadere informatie

Juni Handreiking bij het gebruik van het Groeidocument en het Ontwikkelingsperspectief

Juni Handreiking bij het gebruik van het Groeidocument en het Ontwikkelingsperspectief Juni 2018 Handreiking bij het gebruik van het Groeidocument en het Ontwikkelingsperspectief Aanleiding Wanneer en voor welke leerling moet een ontwikkelingsperspectief (OPP) worden opgesteld? En wanneer

Nadere informatie

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend PO Leerlijn leren leren Vakoverstijgend PI-7 LEERLIJN LEREN LEREN - VERSIE MAART 2009* Voor leerlingen die niet vanzelfsprekend aan het leren gaan. De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld

Nadere informatie

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af.

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af. Leerlingvolgsysteem. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van de kinderen in hun groep nauwgezet. Veel methoden die wij gebruiken, leveren toetsen die wij afnemen om vast te stellen of het kind de leerstof

Nadere informatie

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft

Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Protocol Overgang Groep 1 t/m 8 Prins Mauritsschool Delft Vooraf In de wet op het onderwijstoezicht wordt aangegeven dat het onderwijs moet worden afgestemd op de onderwijsbehoeften van de leerling. Hierbij

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Inhoudsopgave Deel A : Basis Ontwikkelingsperspectief: voor wie, wat, waarom, wanneer en hoe? Deel

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSPERSPECTIEFPLAN (OPP)

ONTWIKKELINGSPERSPECTIEFPLAN (OPP) ONTWIKKELINGSPERSPECTIEFPLAN (OPP) Naam: Geboortedatum: Groepsverloop: OPP vastgesteld op dd: Vastgesteld door: LEERLINGGEGEVENS Handtekening: Specifieke ondersteuningsbehoeften op het gebied van: Leergebiedspecifiek,

Nadere informatie

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie 25 mei Versnellen & Verrijken Yvonne Janssen Doelen workshop Bewustwording van complexiteit

Nadere informatie

Stappenplan groep 1-2

Stappenplan groep 1-2 Stappenplan Protocol E rnstige R eken W iskunde-problemen en D yscalculie (ERWD) Stappenplan groep 1-2 Moment Actie Uitwerking Stap 0 Aanvang, september Beginsituatie vastleggen met behulp van Bosos groep

Nadere informatie

THEORETISCHE LEERRENDEMENTSVERWACHTING. Op basis van 3 meetmomenten m.b.v. het LOVS

THEORETISCHE LEERRENDEMENTSVERWACHTING. Op basis van 3 meetmomenten m.b.v. het LOVS THEORETISCHE LEERRENDEMENTSVERWACHTING Op basis van 3 meetmomenten m.b.v. het LOVS THEORETISCHE ONTWIKKELINGSPERSPECTIEF In praktijk onderscheidt men het theoretisch ontwikkelingsperspectief (het OP volgens

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Leerlijnen Ontwikkeling volgen en onderwijs plannen aan de hand van leerlijnen met uw leerlingvolgsysteem. Driestar educatief T ALENT IN ONTWIKKELING

Leerlijnen Ontwikkeling volgen en onderwijs plannen aan de hand van leerlijnen met uw leerlingvolgsysteem. Driestar educatief T ALENT IN ONTWIKKELING Leerlijnen Ontwikkeling volgen en onderwijs plannen aan de hand van leerlijnen met uw leerlingvolgsysteem Driestar educatief T ALENT IN ONTWIKKELING O leerlijnen H a n d e l i n g s g e r i c h t w e r

Nadere informatie

Functionerings niveau. niveau. CED 3 (voornemen : Plancius)

Functionerings niveau. niveau. CED 3 (voornemen : Plancius) Opbrengsten SO De Kameleon 2014-2015 Inleiding Iedere school heeft tot taak onderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en houdingen verwerven. Uitgangspunt voor dat aanbod zijn de kerndoelen

Nadere informatie

Als de weektaak heel snel af is, krijgt een leerling meer uitdagende leerstof, en zijn er extra hoeken te kiezen.

Als de weektaak heel snel af is, krijgt een leerling meer uitdagende leerstof, en zijn er extra hoeken te kiezen. UNIT 1 1.1 Wat is het voordeel van de basisgroep binnen een unit? De basisgroep zien we als de vertrouwde plek, waar het kind zich thuis voelt en zich op zijn gemak voelt. Hier zijn gezamenlijke activiteiten,

Nadere informatie

ONDERWIJSKUNDIG RAPPORT (in te vullen door de school) VERTROUWELIJK. 1 Leerling- en schoolgegevens. 2 Advies van de school.

ONDERWIJSKUNDIG RAPPORT (in te vullen door de school) VERTROUWELIJK. 1 Leerling- en schoolgegevens. 2 Advies van de school. ONDERWIJSKUNDIG RAPPORT (in te vullen door de school) 1 Leerling- en schoolgegevens VERTROUWELIJK Naam leerling Naam verwijzende school School voor basisonderwijs speciaal onderwijs voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Kansen grijpen en kansen creëren

Kansen grijpen en kansen creëren Kansen grijpen en kansen creëren In Sil maakt schoon wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaalemotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de ontwikkelingskansen

Nadere informatie

Doelen. Aanleiding Passende perspectieven. Programma. Doel Passende perspectieven. Mogelijke interventies

Doelen. Aanleiding Passende perspectieven. Programma. Doel Passende perspectieven. Mogelijke interventies Doelen Passende perspectieven: doelgericht werken en evalueren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Kennisnemen van het gedachtengoed en de materialen van passende perspectieven Leren toepassen

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs. 24 maart 2010

Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs. 24 maart 2010 Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs 24 maart 2010 Programma Wat is een ontwikkelingsperspectief (OPP) Voor wie een OPP? Waarom van een OPP? Wanneer een OPP opstellen? Hoe

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 Even voorstellen: Thijs Backx Femke de Graef 2 Groep 7: - Belangrijk jaar - Meer eigen verantwoordelijkheid (zelf nakijken) - VO informatie avonden

Nadere informatie

Uitstroomperspectief (UPP) Speciaal Onderwijs (SO)

Uitstroomperspectief (UPP) Speciaal Onderwijs (SO) Doelenkaart SO Domein Leren-leren Uitstroom Uitstroomperspectief (UPP) Speciaal Onderwijs (SO) profiel vervolg onderwijs Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) Oriëntatiefase Voorbereidingsfase Schakelfase

Nadere informatie

C. WERKHOUDING (motivatie, doorzettingsvermogen, werktempo, concentratie, taakaanpak, zelfstandig werken e.d.)

C. WERKHOUDING (motivatie, doorzettingsvermogen, werktempo, concentratie, taakaanpak, zelfstandig werken e.d.) Ontwikkelingsperspectief Naam leerling: Nico van Soerland Geb.datum: 15-11- 1955 School: IB'er: Startdatum OPP Einddatum OPP OPP is gemaakt voor: Verwachte/geplande (voorlopige) uitstroombestemming V(S)O:

Nadere informatie

Stap 1 Doelen vaststellen

Stap 1 Doelen vaststellen Stap 1 Doelen vaststellen! Lesdoelen staan altijd in relatie tot langere termijn doelen. Zorg dat je de leerlijn of opbouw van doelen op schoolniveau helder hebt! Groepsdoelen staan altijd in relatie tot

Nadere informatie

Afstemming met behulp van roosterplanning

Afstemming met behulp van roosterplanning Philippe de Kort ontwikkelingsbureau Driehoek 40 6711 DJ Ede tel: 06-10035196 info@philippedekort.nl www.philippedekort.nl Afstemming met behulp van roosterplanning INHOUD INHOUD... 2 1 Kwaliteitsbeleid...

Nadere informatie

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen:

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen: Kansen grijpen en kansen creëren In het thema In elke hoek een boek! wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de

Nadere informatie

Protocol Ontwikkelingsperspectief. 1. Inleiding. 2. Wet en regelgeving. 3. Huidig toezicht- en waarderingskader inspectie

Protocol Ontwikkelingsperspectief. 1. Inleiding. 2. Wet en regelgeving. 3. Huidig toezicht- en waarderingskader inspectie Protocol Ontwikkelingsperspectief 1. Inleiding In het ontwikkelingsperspectief (OPP) beschrijft de school de doelen die een leerling kan halen. Het biedt handvatten waarmee de leraar het onderwijs kan

Nadere informatie

Reflectiewijzer Mondelinge taalvaardigheid

Reflectiewijzer Mondelinge taalvaardigheid Reflectiewijzer Mondelinge taalvaardigheid Mondelinge taalvaardigheid in het basisonderwijs Effectief en sociaal kunnen communiceren is belangrijk om goed te kunnen functioneren in de huidige maatschappij.

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met ouders

Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met ouders Workshop 7. Seksuele opvoeding en afstemming met Sanna Maris (Rutgers) & Tim Micklinghoff (CED-Groep) Welkom! Seksuele opvoeding: verschillende petten Ouderbetrokkenheid: verschillende vormen Ouderbetrokkenheid:

Nadere informatie

Beleid VPCO-Plusklas

Beleid VPCO-Plusklas Beleid VPCO-Plusklas Versie 14-07-2014 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen en omschrijft

Nadere informatie

Handreiking. Ontwikkelingsperspectief (OPP) Passenderwijs

Handreiking. Ontwikkelingsperspectief (OPP) Passenderwijs Handreiking Ontwikkelingsperspectief (OPP) Passenderwijs In het Speciaal (Basis) Onderwijs wordt al langere tijd voor alle leerlingen een ontwikkelingsperspectief opgesteld. In het basisonderwijs verwachtte

Nadere informatie

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 De leerlingen gaan in groepjes aan de slag om uit te rekenen hoeveel een schoolreisje kost. Ze gebruiken hierbij een computer om prijzen op te kunnen zoeken

Nadere informatie

VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD

VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD VERANTWOORDING: ETEN IS LESTIJD VISIE EN WERKWIJZE Op De Schatgraver werken we met een continurooster. Een continurooster houdt bij onze school in dat alle kinderen de hele dag op school zijn. De leerkrachten

Nadere informatie

Nieuwsbrief leerlijnen

Nieuwsbrief leerlijnen Nieuwsbrief leerlijnen Beste gebruiker van de module leerlijnen, In deze nieuwsbrief vindt u informatie die voor u als gebruiker van de module leerlijnen in ParnasSys interessant is. Zo vindt u bijvoorbeeld

Nadere informatie

Protocol kleuterverlenging en doublure

Protocol kleuterverlenging en doublure Protocol kleuterverlenging en doublure Inhoud Inleiding... 3 1.Kleuterverlenging... 4 1.1 Criteria voor verlenging groep 2... 4 1.2 De Beslissing... 5 2.Doubleren... 6 2.1 Doublure in groep 3 en 4:...

Nadere informatie

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Atlas, locatie Assen

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Atlas, locatie Assen VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK De Atlas, locatie Assen Plaats : Assen BRIN nummer : 00ZF OKE 01 VSO Onderzoeksnummer : 278482 Datum onderzoek : 23 oktober 2014 Datum vaststelling : 8 december 2014 Pagina

Nadere informatie

OPBRENGSTGERICHT WERKEN. Handleiding groepsoverzicht en groepsplan. versie 1

OPBRENGSTGERICHT WERKEN. Handleiding groepsoverzicht en groepsplan. versie 1 OPBRENGSTGERICHT WERKEN Handleiding groepsoverzicht en groepsplan versie 1 Met dank aan: Mariët Förrer CPS Onderwijsontwikkeling en advies Handleiding groepsoverzicht en groepsplan Leeslink Inhoud 1 Invullen

Nadere informatie

Verantwoording 3. Hoofdstuk 1 Gegevens school Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7

Verantwoording 3. Hoofdstuk 1 Gegevens school Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7 Ondersteuningsplan 2016-2017 1 Inhoudsopgave: Verantwoording 3 Hoofdstuk 1 Gegevens school 2016-2017 4 Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7 3.1 Schoolvisie op ondersteuning 3.2 Cyclus

Nadere informatie

Kwaliteitszorgkalender SG De Keyzer SO

Kwaliteitszorgkalender SG De Keyzer SO Kwaliteitszorgkalender SG De Keyzer SO Algemeen: Elke twee weken is er een CVB-bijeenkomst afwisselend OB/ BB. Leden CvB: adjunct-directeur (voorzitter), gedragswetenschapper, intern begeleider, schoolmaatschappelijk

Nadere informatie

Groep 7 en 8. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8

Groep 7 en 8. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8 Groep 7 en 8 Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8 85-95 % van de leerlingen beheerst AVI-plus 90% beheerst A t/m D-niveau op de DMT leerlingen lezen vlot woorden en zinnen leerlingen richten

Nadere informatie

Gecijferd bewustzijn door middel van rekenconflicten bij kleuters

Gecijferd bewustzijn door middel van rekenconflicten bij kleuters Gecijferd bewustzijn door middel van rekenconflicten bij kleuters 25 januari 2012 Marije Bakker Welkom en programma Leerlijnen,domeinen, organisatie en praktische toepassing van gecijferd bewustzijn. 2

Nadere informatie

Gepersonaliseerd leren op Westwijzer

Gepersonaliseerd leren op Westwijzer 2018-2019 Gepersonaliseerd leren op Westwijzer Irene Verbeet Qliq Primair Onderwijs 2018-2019 Inhoud Inleiding... 2 Werken op eigen niveau... 3 Doelenboek... 3 Organisatie... 3 Monitoringscyclus Westwijzer...

Nadere informatie

Protocol voor het afnemen en invoeren van Cito-toetsen

Protocol voor het afnemen en invoeren van Cito-toetsen Protocol voor het afnemen en invoeren van Cito-toetsen Om een goed beeld te krijgen van je eigen school is het op juiste wijze invoeren van de scores cruciaal. Als alle scholen op eenzelfde wijze hun gegevens

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Algemeen. Opstellen van het ontwikkelingsperspectief. Bronvermelding. Bijlagen. Pagina 1 van 10

Inhoudsopgave. Inleiding. Algemeen. Opstellen van het ontwikkelingsperspectief. Bronvermelding. Bijlagen. Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Inleiding 2 Algemeen 3 Opstellen van het ontwikkelingsperspectief 5 Bronvermelding 9 Bijlagen 10 Pagina 1 van 10 Inleiding Voor u ligt de handleiding voor het ontwikkelingsperspectief zoals

Nadere informatie

Janneke van Druenen, MSc Adviseur Jonge Kind -

Janneke van Druenen, MSc Adviseur Jonge Kind - Janneke van Druenen, MSc Adviseur Jonge Kind - Programma Belang volgen van ontwikkeling Onderwijsinspectie & toezichtkader VVE Ontwikkelingsvolgmodellen en toetsen Observeren Rapportage en ouders Belang

Nadere informatie

Wat weet de leerkracht van uw kind?

Wat weet de leerkracht van uw kind? Wat weet de leerkracht van uw kind? Uitleg termen / afkortingen IB-er Balans heeft 4 IB-ers. Dit zijn de mensen die de zorg rondom leerlingen coördineren en de RT-ers aansturen. Zij ondersteunen de leerkrachten

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Calvijn - 17 februari 2015

Schoolondersteuningsprofiel Calvijn - 17 februari 2015 Calvijn - 17 februari 215 Contactgegevens school Naam Calvijn Straat + huisnummer Prinses Margrietstraat 17 Plaats Bunschoten Postcode 3751 CP Land Nederland Brinnummer 18H Telefoon (33)298-1731 E-mailadres

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSPERSPECTIEFPLAN (OPP) INVULWIJZER

ONTWIKKELINGSPERSPECTIEFPLAN (OPP) INVULWIJZER ONTWIKKELINGSPERSPECTIEFPLAN (OPP) INVULWIJZER Het is verplicht om een OPP op te stellen voor leerlingen die extra ondersteuning van het SWV ontvangen. Voor leerlingen die qua leerstofaanbod afwijken van

Nadere informatie

Adaptief toetsen binnen de Kernprocedure LWOO/PRO

Adaptief toetsen binnen de Kernprocedure LWOO/PRO Adaptief toetsen binnen de Kernprocedure LWOO/PRO Eind groep 7 (juni 2019) Opmerking vooraf: Er zijn twee opties bij het adaptief toetsen op het E7 moment: Optie 1: Toets direct adaptief op basis van de

Nadere informatie

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Inleiding: Al eerder schreef ik het ebook `het kan zonder groepsplan`. In veel scholen ervaren leerkrachten het maken van groepsplannen als

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0

Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0 1 Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0 november 2017 Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. Om dat te kunnen aanbieden, moet een school precies weten wat ze met de leerlingen wil bereiken en hoe

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan

Ontwikkelingsperspectiefplan Ontwikkelingsperspectiefplan Blok 1 Algemene gegevens Gegevens leerling Naam leerling Geboortedatum BSN leerling Straat en huisnummer Postcode en woonplaats E-mailadres Gegevens ouders/verzorgers/voogd

Nadere informatie

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken

Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Tips bij het bestellen van nieuwe boeken Versie: juni 2015 Leidseveer 2, 3511 SB Utrecht Telefoon: 088-999 0 444 Email: info@snappet.org Nieuwe methode aanschaffen? Dat kan nu veel voordeliger. Snappet

Nadere informatie

Visie op gepersonaliseerd onderwijs en de rol van het LVS

Visie op gepersonaliseerd onderwijs en de rol van het LVS Visie op gepersonaliseerd onderwijs en de rol van het LVS Onderwijs wordt steeds flexibeler en meer op maat aangeboden aan leerlingen. Voor onze doelgroep is dat logischer en vanzelfsprekender dan waar

Nadere informatie

INFO. Jaargang 21, Nummer 20,

INFO. Jaargang 21, Nummer 20, INFO Jaargang 21, Nummer 20, 19-1-2016 19-01-2016 OR vergadering 18 t/m 22 01-2016 Ontwikkelgesprekken 26-01-2016 School Advies Commissie 27-01-2016 Open dag RKBS Pastoor Middelkoop / Primenius 02-02-2016

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008-2009 DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL School : de dr. J.A. Gerth van Wijkschool Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17UD Onderzoeksnummer :

Nadere informatie

Handreiking. Ontwikkelingsperspectief (OPP) Passenderwijs

Handreiking. Ontwikkelingsperspectief (OPP) Passenderwijs Handreiking Ontwikkelingsperspectief (OPP) Passenderwijs In het Speciaal (Basis) Onderwijs wordt al langere tijd voor alle leerlingen een ontwikkelingsperspectief opgesteld. In het basisonderwijs verwachtte

Nadere informatie

Groepskaart 3 Resultaten niet-methodetoetsen 3 Notities 4 Mogelijkheden 4 Plannen 4 Mogelijkheden 4 Zien (SEO) (volgt) 4 Groepspercentages 4

Groepskaart 3 Resultaten niet-methodetoetsen 3 Notities 4 Mogelijkheden 4 Plannen 4 Mogelijkheden 4 Zien (SEO) (volgt) 4 Groepspercentages 4 Schoolhandleiding Parnassys 2012 Inhoudsopgave Groepskaart 3 Resultaten niet-methodetoetsen 3 Notities 4 Mogelijkheden 4 Plannen 4 Mogelijkheden 4 Zien (SEO) (volgt) 4 Groepspercentages 4 Toetsen en streefdoelen

Nadere informatie

ARRANGEMENTKAART REKENEN DEFINITIEF VSO- AFDELING Versie April 2013

ARRANGEMENTKAART REKENEN DEFINITIEF VSO- AFDELING Versie April 2013 ARRANGEMENTKAART REKENEN DEFINITIEF VSO- AFDELING Versie April 2013 Standaarden bij de arrangementen van de Koningin Emmaschool VSO Leeftijd 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende

Nadere informatie

Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief

Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief Masterclass Lunteren, 19, 20 en 21 maart Arjan Clijsen, KPC Groep Judith Hollenberg, Cito Programma masterclass Korte schets beleid: stand van zaken Doel en uitgangspunten

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

2012-2016. Zelfstandig Leren

2012-2016. Zelfstandig Leren 2012-2016 Zelfstandig Leren 0 Inhoud Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Leerinhouden/ activiteiten... 2 Doelen voor het zelfstandig leren... 3 Definitie zelfstandig leren...

Nadere informatie

Groepsplan voor Begrijpend lezen

Groepsplan voor Begrijpend lezen Groepsplan voor Begrijpend lezen Groep: Leerkracht: Periode: Schooljaar: Ad Kappen gebaseerd op groepsplan begrijpend lezen Melanie Koster, Gerard Regeling, Thea Minnegal, Han Nijhof en Britt van Agen

Nadere informatie

Zorgverbreding. Rekenen/wiskunde. Basisschool Jahesuja Jantine, Heleen, Suzanna, Jacobine

Zorgverbreding. Rekenen/wiskunde. Basisschool Jahesuja Jantine, Heleen, Suzanna, Jacobine Zorgverbreding Rekenen/wiskunde Basisschool Jahesuja Jantine, Heleen, Suzanna, Jacobine ZORG OP MAAT Rekening houden met de mogelijkheden van ieder kind. hoge eisen pedagogische en didactische vaardigheden

Nadere informatie

Leerlingenboekje les 11 en 12. Naam. Schrijfopdracht 6 Door de ogen van een dier. Groep 6

Leerlingenboekje les 11 en 12. Naam. Schrijfopdracht 6 Door de ogen van een dier. Groep 6 Leerlingenboekje les 11 en 12 Naam. Schrijfopdracht 6 Door de ogen van een dier Groep 6 Schrijven met peerresponse Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen SLO, 2018

Nadere informatie

Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College

Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College Onderwijs Ilex College Contact: Margareth Dalmeijer T 088-4056444 m.dalmeijer@yulius.nl Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College Document kenmerken Naam document: Protocol didactisch klimaat

Nadere informatie

2.2 Zorgniveau 2 Signalering: LOVS spelling januari en juni PI-dictee voor leerlingen met een IV en V score op Cito spelling. (in oktober en maart)

2.2 Zorgniveau 2 Signalering: LOVS spelling januari en juni PI-dictee voor leerlingen met een IV en V score op Cito spelling. (in oktober en maart) SPELLING 1. ALGEMEEN In schooljaar 2007-2008 is er voor het vakgebied spelling het werken met groepsplannen in de groepen ingevoerd. Hierin is vastgelegd hoe we extra ondersteuning bieden. In dit beleidsdocument

Nadere informatie

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind SCOL Sociale Competentie Observatielijst Analyse doelen Jonge kind Maart 2013 Verantwoording 2013 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan

Nadere informatie

Passend onderwijs Verdieping Ontwikkelingsperspectief & Spelling

Passend onderwijs Verdieping Ontwikkelingsperspectief & Spelling Passend onderwijs Verdieping Ontwikkelingsperspectief & Spelling 08-10-2014 Dianne Roerdink droerdink@hetabc.nl Pien Ide pide@hetabc.nl Programma Voor wie stel je een OPP op? Hoe stel je een OPP op? Groeidocument

Nadere informatie

KAD ERNO TI TI E ONDERSTEUNEN BIJ VORMGEVEN PASSENDE LEERSTOFINHOUD VOOR DE BERNARD US S CH O O L D EN HAAG UITSTROOMPROFIELEN SO. versie: 0.

KAD ERNO TI TI E ONDERSTEUNEN BIJ VORMGEVEN PASSENDE LEERSTOFINHOUD VOOR DE BERNARD US S CH O O L D EN HAAG UITSTROOMPROFIELEN SO. versie: 0. KAD ERNO TI TI E ONDERSTEUNEN BIJ VORMGEVEN PASSENDE LEERSTOFINHOUD VOOR DE UITSTROOMPROFIELEN SO BERNARD US S CH O O L D EN HAAG versie: 0.3 juni 2013 Kadernotitie - SO Bernardusschool versie juli 2013

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz. Het Mozaïek SO Hengelo

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz. Het Mozaïek SO Hengelo Schoolondersteuningsprofiel Attendiz Het Mozaïek SO Hengelo Het 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld 2 Format ontwikkelingsperspectief samenwerkingsverband

Praktijkvoorbeeld 2 Format ontwikkelingsperspectief samenwerkingsverband Praktijkvoorbeeld 2 Format ontwikkelingsperspectief samenwerkingsverband Samenwerkingsverbanden, besturen of scholen stellen zelf een format samen voor het opstellen van het OPP (zie de basiselementen

Nadere informatie

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. Prof. W.J. Bladergroenschool

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. Prof. W.J. Bladergroenschool VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK Prof. W.J. Bladergroenschool Plaats : Groningen BRIN nummer : 02YR OKE 01 SO Onderzoeksnummer : 274473 Datum onderzoek : 10 maart 2014 Datum vaststelling : 1 april 2014 Pagina

Nadere informatie

31 oktober 2013. Martine Joustra

31 oktober 2013. Martine Joustra 31 oktober 2013 Martine Joustra Agenda 9.30 inloop met koffie 10.00 werken met een OPP 11.00 in groepjes stimulerende en belemmerende factoren benoemen 11.30 plenaire terugkoppeling 12.00 vooruitblik op

Nadere informatie

HANDLEIDING GROEIDOCUMENT in PARNASSYS

HANDLEIDING GROEIDOCUMENT in PARNASSYS HANDLEIDING GROEIDOCUMENT in PARNASSYS Het groeidocument van RSV Breda is naast de word-versie ook te gebruiken in ParnasSys, waarvoor u hier de beschrijving vindt. De modulaire opbouw is voor het gebruik

Nadere informatie

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan!

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! 1 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Hoofdstuk 1 Hoe een middel een doel werd pagina 5 Hoofdstuk 2 Waar het eigenlijk om gaat pagina

Nadere informatie