MOBILITY MEETS ICT. Samenwerken aan een vitale, mobiele samenleving.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MOBILITY MEETS ICT. Samenwerken aan een vitale, mobiele samenleving."

Transcriptie

1 MOBILITY MEETS ICT Samenwerken aan een vitale, mobiele samenleving

2 ICT = MOBILITEIT Mobiliteit & Transport staat voor steeds grotere uitdagingen. De combinatie van onder meer een groeiende wereldbevolking, verstedelijking en globalisering drukt een forse stempel op de leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Door een nauwe samenwerking met het ICT-domein kunnen we deze uitdagingen sneller, slimmer, effectiever en efficiënter aangaan. De meet-up: Mobility meets ICT In samenwerking met wegbeheerders (Platform WOW) en de ICT-branche (Nederland ICT) organiseerden we op 9 oktober 2018 een eerste meet-up: Mobility meets ICT. Monique Bekkenutte, voorzitter van NMTM, leidde de middag als gastvrouw. Om de brug tussen beide domeinen te slaan, begon de middag met twee keynote sprekers: Lindy Molenkamp namens de wegbeheerders, actief met Mobiliteit, en Fred Kamphues namens de ICT ers. Monique Bekkenutte voor de uitdagingen, bedreigingen resulterend in concrete opportunities. In deze publicatie lees je meer over de belangrijkste uitkomsten en de vervolgstappen. De centrale vraag: hoe kunnen de domeinen mobiliteit en ICT elkaar versterken op weg naar een vitale, mobiele samenleving in 2030? Deze vraag is besproken in drie workshops met ieder een eigen thema: bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Met daarin volop aandacht Achtergond van de deelnemers 25% ICTmensen 75% mobiliteitsmensen

3 Thema VERKEERSVEILIGHEID Robin van Haasteren (NMTM) begeleidde de workshop over Bereikbaarheid Thema BEREIKBAARHEID De uitdaging De behoefte aan mobiliteit blijft groeien. Niet alleen omdat we ons steeds meer wíllen verplaatsen, maar ook omdat de bevolking toeneemt. Die groei leidt tot een druk op ons ruimtebeslag, tot verstedelijking en tot een stijgende energiebehoefte, met gevolgen voor ons klimaat. De bedreiging De mindset van de moderne consument is om alles op elk moment te willen hebben of kunnen doen. Van verre reizen tot supersnel geleverde bestellingen. Blijven voldoen aan dit moderne verwachtingspatroon door alleen méér wegen aan te leggen en langere treinen te laten rijden, is geen oplossing meer. ICT wordt nu vooral ingezet om mobiliteit te faciliteren. Hiermee bereiken we geen gedragsverandering om ons minder of anders fysiek te verplaatsen. De uitdaging Bij veiligheid draait het om het samenspel tussen mens, voertuig en weg. Maar de mens is hierin de zwakste schakel. Ruim 90 procent van de verkeersongevallen is het gevolg van menselijke fouten. De bedreiging Voertuigen worden steeds veiliger. Ze bevatten intelligente systemen om veiliger te kunnen rijden. In de praktijk blijken deze eigenschappen echter bijna geen rol te spelen bij de keuze voor een auto, en bovendien worden ze nauwelijks gebruikt door bestuurders. Mobiliteit en ICT kunnen elkaar versterken door via persoonlijke digitale tools de zwakke schakels ondervangen en mensen tegelijkertijd stimuleren en ondersteunen om zich veiliger in het verkeer te bewegen, zowel in motorvoertuigen als te voet of per fiets. Erik Donkers (NMTM) begeleidde de workshop over Verkeersveiligheid Mobiliteit en ICT kunnen elkaar versterken door ICT in te zetten om zoveel mogelijk fysieke verplaatsingen te voorkomen, in plaats van te faciliteren.

4 Thema LEEFBAARHEID De uitdaging In een vitale, mobiele samenleving heeft iedereen gelijke kansen om mobiel te zijn. En kan iedereen wonen en werken in een leefbare, gezonde omgeving. Daarvoor is het nodig dat de overheid de regie neemt over en grip krijgt op de data om dit mogelijk te maken. De bedreiging Om álle verplaatsingen te kunnen coördineren, is er een heel zwaar decentraal ICT-systeem nodig, misschien wel vergelijkbaar met wat er nodig is om de Bitcoin-blockchain in de lucht te houden. Het energieverbruik hiervan is echter gigantisch. Mobiliteit en ICT kunnen elkaar versterken door het ICT-domein te stimuleren de vele digitale mogelijkheden in te zetten voor het publieke belang van de leefbaarheid, zonder overruled te worden door commerciële belangen. Mike Bérénos begeleidde de workshop over Leefbaarheid Visie NMTM WAT KAN ICT BETEKENEN VOOR MOBILITEIT? Vóór het reizen Hoe en waarom ontstaat de behoefte aan mobiliteit? De belangrijkste opgave is om mensen bewust te maken van hun mobiliteitsgedrag en de consequenties daarvan. We willen stimuleren dat mensen kiezen voor de alternatieven die de digitale snelweg biedt. Allerlei ICT-oplossingen maken virtueel reizen mogelijk. Iedere niet-gemaakte fysieke verplaatsing is winst voor het verkeers- en vervoerssysteem. Tijdens het reizen Is er fysieke mobiliteit nodig, dan moeten verkeersdeelnemers of goederen zo veilig, efficiënt en comfortabel mogelijk van A naar B komen, zonder de negatieve neveneffecten op milieu en leefomgeving. Waarbij de bereikbaarheid van de bestemming optimaal blijft. Daarvoor is een slimme wisselwerking nodig tussen gedrag, voertuigen/verkeersdeelnemers en infrastructuur plus omgeving. Ook hier kan het ICT-domein veel aan bijdragen.

5 VERVOLGSTAPPEN Binnen het domein van mobiliteit liggen er belangrijke vraagstukken om samen met andere domeinen op te lossen. Tijdens de Mobility meets ICT is gezocht naar de vraag: hoe kan ICT samen met de wereld van mobiliteit helpen deze uitdagingen op te pakken, aan te gaan en tot succes te komen? Meer inzicht verkrijgen Tijdens de meet-up verkenden we samen uitdagingen, vraagstukken en mogelijkheden. Een kennisuitdaging is dat we meer inzicht moeten krijgen in de mobiliteitsbehoefte (fysiek en digitaal) en de beïnvloedende factoren. ICT alleen zal hierbij niet voldoende zijn. Er moet dieper gegraven worden dan alleen onderzoek naar fysieke verplaatsingen of naar activiteiten die mensen ontplooien. Andere domeinen betrekken Een vervolgstap is dan ook de ontwikkelde visie voor te leggen aan andere domeinen, om de uitdagingen op de agenda van de toekomst te houden. Zowel mensen uit de mobiliteit als ook uit de wereld van energie, het klimaat, de filosofie, economie en (sociale) geografie zullen we moeten uitdagen om mee te werken aan het bereiken van de doelstellingen. Er zullen meer meet-ups volgen, in verschillende vormen, afhankelijk van het domein. NMTM heeft al contact met filosofen en zal de resultaten van Mobility meets ICT met hen bespreken. Doel is om de link tussen geluk en mobiliteit te verhelderen, en uit te zoeken hoe mobiliteit kan bijdragen aan een vitale, mobiele samenleving. CHALLENGE Nederland ICT wil in 2019 zelf een challenge organiseren op het gebied van Mobiliteit en ICT. De resultaten uit deze meet-up leveren hiervoor al input. Doel is de digitaliseringsagenda van de overheid te voeden.

6 NMTM NMTM staat voor New Movements in Transport and Mobility. Deze idealistisch ingestelde stichting is in 2017 opgericht vanuit het Transitieteam Verkeer en Mobiliteit en gaat puur en alleen voor het beter positioneren en profileren van mobiliteit en transport, het vakgebied en de vakprofessionals. NMTM wil bijdragen aan verbinding, verbreding en vernieuwing binnen transport en mobiliteit, met als doel een vitale, mobiele samenleving. Platform WOW Hét platform voor samenwerking tussen beheerders van wegen, vaarwegen en water bij de Nederlandse overheid, havenbedrijven en drinkwaterbedrijven. Doelstelling is dat het beheer van (vaar) wegen en het watersysteem zo efficiënt mogelijk wordt georganiseerd en uitgevoerd. Nederland ICT Zet zich in voor een optimaal ondernemingsklimaat voor bedrijven die de digitale economie vormgeven, voert een lobby om knelpunten weg te nemen, ondersteunt lidbedrijven met haar dienstverlening, brengt leden met elkaar en met anderen in contact en neemt actief deel aan het publiek debat. MET DE BLIK OP 2030 Als onafhankelijke partij brengt NMTM relevante domeinen samen, stimuleert ze debat en jaagt ze samenwerking aan. Bedoeld om vérder te kijken dan de lopende projecten. Het wenkend perspectief is een vitale mobiele samenleving in Een samenleving waarin iedereen mobiel kan zijn als het nodig is, op een veilige, duurzame en leefbare manier. Eén van de manieren waarop we hieraan werken, is door meet-ups te organiseren tussen mobiliteit en de verschillende relevante domeinen.

7 MISSIE EN VISIE NMTM Het vakgebied Mobiliteit en Transport is volop in beweging. Vaak door invloed vanuit andere domeinen door maatschappelijke ontwikkelingen, technologische veranderingen of disruptieve innovaties. Missie NMTM draagt bij aan een betere en duidelijke profilering en positionering van het vakgebied Transport & Mobiliteit én de vakprofessionals. Visie NMTM speelt binnen het vakgebied Transport & Mobiliteit de volgende rollen: Verbinder, van eilandjes binnen Transport & Mobiliteit naar een samenwerkende archipel. Zo gaan deelgebieden als ontwerp, verkeersveiligheid, verkeersmanagement en beheer steeds meer samenwerken om gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen. Verbreder, vanuit het eigen domein naar aanpalende disciplines en beleidsvelden. Want de snelle ontwikkelingen in het eigen vakgebied komen vaak uit andere, onverwachte domeinen. Daarom stapt NMTM over de domeingrenzen heen en speelt in op kansen die het vakgebied verrijken. Vernieuwer, op zoek naar innovatieve manieren van anders kijken naar, denken over en omgaan met Transport & Mobiliteit. Met als doel: nieuwe oplossingen bieden voor de uitdagingen binnen het vakgebied.

8 Presentatie van keynote sprekers Lindy Molenkamp (mobiliteit) en Fred Kamphues (ICT) Mobiliteit is het overbruggen van afstanden. Het motief van reizen zit in de toegevoegde waarde van mobiliteit, zoals verbinding maken met anderen, goederen vervoeren naar daar waar ze nodig zijn en de wereld zien. De mobiliteitswereld krijgt te maken met diverse ingrijpende technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Van voertuigen tot communicatievormen. Die stuk voor stuk verandering zullen brengen. Wel betekent mobiliteit iets anders voor jong en oud. Van babyboomers tot generatie Z: elke generatie heeft eigen kenmerken en vertoont ander gedrag. Dus ook als het gaat om hoeveel en hoe zij met elkaar communiceren. Dat heeft invloed op hun mobiliteit. In onze eigen tijd maken we bijvoorbeeld een ontwikkeling mee richting meer digitale communicatie als alternatief voor fysiek bijeen-komen. Want mobiliteit draait weliswaar om het overbruggen van afstanden, maar die overbrugging hoeft niet altijd fysieke te gebeuren, van A naar B. De reis valt ook digitaal te maken, bijvoorbeeld via virtual reality. Wat kan ICT bijdragen aan vraagstukken in mobiliteit en transport? Vooral door oplossingen te ontwikkelen voor een efficiënter mobiliteitssysteem, veiligere mobiliteit, productiever tijdgebruik en het faciliteren van virtuele verplaatsingen als vervanging van fysiek reizen. Zulke nieuwe ontwikkelingen en oplossingen komen voort uit interactie tussen verschillende domeinen en vakgebieden. Zoek die interactie en samenwerking daarom zoveel mogelijk op! Keynote-spreker Lindy Molenkamp: Zoek nieuwe oplossingen via interactie tussen domeinen Lindy Molenkamp, Directeur Wegen en Kanalen bij de provincie Overijssel en Bestuurslid WOW

9 Keynote-spreker Fred Kamphues: Van doorontwikkelen naar anders verplaatsen Fred Kamphues, projectmanager en scrummaster van ICT-projecten in de Publieke sector Niet iedere innovatie wordt meteen zonder slag of stoot omarmd. Kijk maar naar het protest van muzikanten tegen de grammofoonplaat, aan het begin van de 20e eeuw. Iets vergelijkbaars gebeurt nu ook in de mobiliteitswereld. Capgemini stelt in haar publicatie Trends in mobiliteit 2018 dat we nu staan voor mogelijk de grootste veranderingen in het mobiliteitsdomein ooit. Bedrijven in het mobiliteitsdomein van producenten van voertuigen tot app-bouwers én de consumenten zelf dicteren meer en meer de wijze waarop vervoer plaatsvindt. Mobiliteitsdoelstellingen zijn divers en hetzelfde geldt voor de betrokken organisaties die hun eigen doelstellingen nastreven. Meer horizontale samenwerking is gewenst. Kernbegrippen voor de komende jaren in het mobiliteitsbeleid: samenhang, autonoom, deeleconomie, horizontale en verticale verplaatsing en zelflerende systemen. Bestaande wetten en regels moeten future-proof worden gemaakt, met een meer doelstellingsgerichte omschrijving, en mogelijk op termijn geïntegreerd tot één mobiliteitswet. We moeten ook vooral meer ervaring opdoen op de bestaande infrastructuur: deployen. Mobiliteit en digitale technologie zijn zó sterk verweven dat het geen kwestie is van Mobiliteit & ICT, maar dat we moeten zeggen: Mobiliteit = ICT!

10 Deze Mobility meets ICT is mede mogelijk gemaakt door:

Toekomstradar Assets

Toekomstradar Assets Toekomstradar Assets Een hulpmiddel om slimme keuzes te maken bij het vernieuwen, vervangen en onderhouden van assets MRA programma smart mobility: Smart mobility, business as usual in de MRA 1 Toekomstradar

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

TRENDSPORTAL SLIMME MOBILITEIT VOOR MORGEN. Peter van Wijlick 31 oktober 2017 Gemeente Bergen

TRENDSPORTAL SLIMME MOBILITEIT VOOR MORGEN. Peter van Wijlick 31 oktober 2017 Gemeente Bergen TRENDSPORTAL SLIMME MOBILITEIT VOOR MORGEN Peter van Wijlick 31 oktober 2017 Gemeente Bergen INHOUD PRESENTATIE 1.Aanleiding en aanpak 2.De wereld verandert! 3.Opbrengst laatste maanden 4.Wat gaan we u

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

Changes, Challenges, Chances

Changes, Challenges, Chances Changes, Challenges, Chances Waarom een Innovation Challenge? Zicht geven op toekomstige opgaven, uitdagingen en kansen binnen zes thema s gerelateerd aan mobiliteit Bevorderen van een maatschappelijk

Nadere informatie

Slimme Mobiliteit de toekomst begint in het heden. Prof. Henk Meurs Radboud Universiteit

Slimme Mobiliteit de toekomst begint in het heden. Prof. Henk Meurs Radboud Universiteit Slimme Mobiliteit de toekomst begint in het heden Prof. Henk Meurs Radboud Universiteit Doel en opzet Trends in mobiliteit Toekomst is nu al zichtbaar Gevolgen voor opgaven Bijdrage van Slimme Mobiliteit

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Overzicht CE Delft Mobiliteit kost ons veel Mogelijkheden CO 2 -reductie transport

Nadere informatie

Sneak preview Masterclass Smart Mobility

Sneak preview Masterclass Smart Mobility Sneak preview Masterclass Smart Mobility Frans Jan Douglas en Thijs Muizelaar Programma Masterclass Smart Mobility door Connecting Mobility en Beter Benutten: Waarom een masterclass Smart Mobility? Doel

Nadere informatie

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg Knelpuntenanalyse Holland Rijnland Portefeuillehoudersoverleg Alex van Gent en Lieke Hüsslage Agenda 1. Inleiding 2. Trends & Ontwikkelingen 3. Regionale mobiliteitsagenda 4. Vervolgproces 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Na een regionale werkconferentie in Venlo, zijn op 24 september 2018 zo n 70 medewerkers van verschillende Zuid-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk,

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23/11/15. Technologische innovatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23/11/15. Technologische innovatie Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit 23/11/15 Technologische innovatie Strategische visie BRV over Technologische innovatie 20/11/2015 2 Technologische innovatie, een kans Meer te doen met minder

Nadere informatie

titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle

titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle titel Smart Mobility op de weg: ontwikkelingen in vogelvlucht Onno Tool Rijkswaterstaat Toekomst van de Wegbeheerder 11 oktober 2017, Zwolle 1 Inhoud Waar hebben wij het over? Ontwikkelingen in vogelvlucht

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2015

Nationaal verkeerskundecongres 2015 Nationaal verkeerskundecongres 2015 Transitie Verkeer&Mobiliteit Bijdragen aan een verbonden vakgebied Mike Bérénos (AVB Mobiliteit&Onderwijs) (Voorzitter Transitieteam Verkeer&Mobiliteit) Samenvatting

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT September 2016 1 Beleidskader openbaar DAV in vogelvlucht Het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden / Alblasserwaard- Vijfheerenlanden (DAV) wordt opnieuw

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Mobiliteit in perspectief

Mobiliteit in perspectief George Gelauff Route 66, D66 Opzet Snapshot Mobiliteitsbeeld Veelzijdig fenomeen Vooruitblik personenvervoer 2015 2040 Groei steden en stedelijke mobiliteit zet zeker de eerste tijd door Knelpunten rondom

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

Den Bosch Data Week. Alle tijden, locaties en programmaonderdelen zijn nog onder voorbehoud. 29 oktober tot en met 3 november 2018

Den Bosch Data Week. Alle tijden, locaties en programmaonderdelen zijn nog onder voorbehoud. 29 oktober tot en met 3 november 2018 Den Bosch Data Week 29 oktober tot en met 3 november 2018 Laat je inspireren door wat er allemaal met data kan. Hoe het je kan helpen, waar je het kunt inzetten en wat het je brengt. Ervaar hoe het is

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

Beterschap!

Beterschap! Beterschap! http://omooc.nl/inzicht/digitale-revolutiehoofdstad/ Innovatie in Amsterdam Innovatie hoofdstad van Europa City as a platform Innovatie in Amsterdam is van alle tijden Amsterdam Overheid Canals

Nadere informatie

Waar kan de fiets ons brengen?

Waar kan de fiets ons brengen? Waar kan de fiets ons brengen? Op naar 35% van alle ritten per fiets in 2030 Heel Gelderland Fietst 2 De Gelderse aanpak De campagne Heel Gelderland Fietst geeft de fiets een belangrijke rol als het gaat

Nadere informatie

Stedelijke transitie: uitdagingen vanuit mobiliteit

Stedelijke transitie: uitdagingen vanuit mobiliteit Stedelijke transitie: uitdagingen vanuit mobiliteit George Gelauff Smart Urban Mobility Symposium Opzet Terugblik 2005 2015 Toenemende mobiliteit van, naar en binnen steden Vooruitblik 2015 2050 Groei

Nadere informatie

Nederlandstalige samenvatting (summary in Dutch language)

Nederlandstalige samenvatting (summary in Dutch language) Nederlandstaligesamenvatting 145 Nederlandstaligesamenvatting (summaryindutchlanguage) Reizen is in de afgelopen eeuwen sneller, veiliger, comfortabeler, betrouwbaarder, efficiënter in het gebruik van

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Utrecht 2025

Mobiliteitsplan Utrecht 2025 Raadsinformatiebijeenkomst 7 april 2016 Mobiliteitsplan Utrecht 2025 Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen Hier komt tekst Specifieke vragen door de gemeenteraad Verkeersveiligheid Economische impact

Nadere informatie

Tijdbesparing in de zorg met apps

Tijdbesparing in de zorg met apps De alles-in-1 Zorgapp Efficiënt en veilig Tijdbesparing in de zorg met apps Zorgapps maken al het coördinerende en administratieve werk eenvoudiger en efficiënter zodat tijd overblijft Moderne technologie

Nadere informatie

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2

Impact met slimme mobiliteit op de (snel)weg 20% CO 2 Programma DITCM Programma DITCM is hét programma in Nederland dat de opschaling van Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS) en Connected-Automated Driving (C-AD) in Nederland wil versnellen.

Nadere informatie

MIRT onderzoek bereikbaarheid metropoolregio Rotterdam Den Haag Metropolitaan Debat. 29 november 2016

MIRT onderzoek bereikbaarheid metropoolregio Rotterdam Den Haag Metropolitaan Debat. 29 november 2016 MIRT onderzoek bereikbaarheid metropoolregio Rotterdam Den Haag Metropolitaan Debat 29 november 2016 Aantrekkelijk groen is van groot belang voor de economie. De fiets is het beste vervoermiddel om in

Nadere informatie

CIVITAS PROSPERITY. Ondersteunen van lokale and nationale overheden bij de invoering of verbetering van een Duurzaam Mobiliteits Plan

CIVITAS PROSPERITY. Ondersteunen van lokale and nationale overheden bij de invoering of verbetering van een Duurzaam Mobiliteits Plan CIVITAS PROSPERITY Ondersteunen van lokale and nationale overheden bij de invoering of verbetering van een Duurzaam Mobiliteits Plan Inhoud presentatie DUURZAME MOBILITEITSPLANNEN definitie, sleutelbegrippen

Nadere informatie

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling Strategische agenda Auteur Datum Jan Bartling 13-09-2018 Strategische agenda digitalisering mbo 2 Strategische agenda digitalisering mbo Bronnen onderzoek Interviews 16 april: conferentie Consultatie Concretiseren

Nadere informatie

Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie

Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie Uitkomst Werkconferentie 6 juli 2018 Innovatie Op welke thema s is behoefte aan meer kennis dmv intervisies, kennissessies of onderzoek? Online platform ontwikkeling Innovatie niet als vijand Veiligheid

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord FUNCTIEPROFIEL LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle 1. LTO Noord LTO Noord is dé belangenbehartiger en partner voor boeren en tuinders in de negen provincies

Nadere informatie

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak KIvI Jaarcongres Sustainable Mobility,6 november 2013 Pieter Tanja Leefbaarheid en gezondheid in stad en regio verkeersveiligheid geluidoverlast

Nadere informatie

Werken aan mobiliteit levert winst op.

Werken aan mobiliteit levert winst op. Werken aan mobiliteit levert winst op. www.twentemobiel.nl Werken aan mobiliteit levert winst op Onze werk- en leefomgeving verandert. De digitale wereld, globalisering en toenemende verkeersdrukte vragen

Nadere informatie

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg 26 september 2018 Inleiding De toekomst is moeilijk te voorspellen. Dit blijkt niet alleen uit disruptieve bewegingen die in het verleden zijn ontstaan, maar ook

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft CE Delft Onafhankelijk, not-for-profit consultancy, opgericht in 1978 Ca. 40 medewerkers

Nadere informatie

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit

Roadmap Provincie Utrecht. d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit Roadmap Provincie Utrecht d.m.v. innovatieve kennis-en diensteneconomie topregio zijn op gebied van mobiliteit 1 Status presentatie Gemaakt voor het Programma icentrale Nog niet bestuurlijk vastgesteld

Nadere informatie

Ruimte en mobiliteit In wisselwerking Trends en veranderingen Effectief beleid. Heerlen, 23 november 2018 Arie Bleijenberg

Ruimte en mobiliteit In wisselwerking Trends en veranderingen Effectief beleid. Heerlen, 23 november 2018 Arie Bleijenberg Ruimte en mobiliteit In wisselwerking Trends en veranderingen Effectief beleid Heerlen, 23 november 2018 Arie Bleijenberg Nieuwe mobiliteit na het autotijdperk www.ariebleijenberg.nl Infrastructuur Business

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015 StadsDashboard Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld Merle Blok 12 mei 2015 Missie TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn

Nadere informatie

MOBILITEIT 3.0 Nieuwe organisatievormen voor mobiliteit

MOBILITEIT 3.0 Nieuwe organisatievormen voor mobiliteit MOBILITEIT 3.0 Nieuwe organisatievormen voor mobiliteit Ron Bos Goudappel Coffeng Innovaties zorgen voor nieuwe vormen van mobiliteit maar oude vormen kunnen soms niet meer Tijd om andere vragen te gaan

Nadere informatie

Stedelijke verdichting en bereikbaarheid

Stedelijke verdichting en bereikbaarheid Stedelijke verdichting en bereikbaarheid VERKEER MOBILITEIT VERVOER Donderdag 5 oktober 2017 Ralph Savelberg / Johan Diepens Programma binnenstedelijke ontwikkeling Agenda Inleiding toekomstige en slimme

Nadere informatie

Inspirerende voorbeelden van bibliotheekinnovatie.

Inspirerende voorbeelden van bibliotheekinnovatie. Inspirerende voorbeelden van bibliotheekinnovatie. MAATSCHAPPELIJKE VRAAGSTUKKEN? BESPREEK ZE MET DE BIBLIOTHEEK! Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. Hoe houden we onze kenniseconomie op peil?

Nadere informatie

The future in mobility. Met de toepassingen van nu Een doorkijk naar de (verkeersveilige?) stad van de toekomst Rissan Slaghek

The future in mobility. Met de toepassingen van nu Een doorkijk naar de (verkeersveilige?) stad van de toekomst Rissan Slaghek The future in mobility Met de toepassingen van nu Een doorkijk naar de (verkeersveilige?) stad van de toekomst Rissan Slaghek Introductie Rissan Slaghek Onder andere: Projectmanager van het Drones in the

Nadere informatie

2 Het nieuwe werken gedefinieerd

2 Het nieuwe werken gedefinieerd 2 Het nieuwe werken gedefinieerd Waar komt de trend van het nieuwe werken vandaan? De vele publicaties die er zijn over het nieuwe werken voeren vaak een white paper van Microsoft oprichter Bill Gates

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

SMART CITIES: HYPE OR HOPE ERIK VAN DER WAL 16 MEI 2019

SMART CITIES: HYPE OR HOPE ERIK VAN DER WAL 16 MEI 2019 SMART CITIES: HYPE OR HOPE ERIK VAN DER WAL 16 MEI 2019 Agenda De ontwikkelingen Wat wil de gelegenheidsgever? Praktijk BPD Waar wij aan denken Speelveld van smart homes/ neighbourhoods/ cities Speelveld

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN LERENDE ORGANISATIE RICHTEN WE HET WF LEERLANDSCHAP IN

OP WEG NAAR EEN LERENDE ORGANISATIE RICHTEN WE HET WF LEERLANDSCHAP IN OP WEG NAAR EEN LERENDE ORGANISATIE RICHTEN WE HET WF LEERLANDSCHAP IN SAMENGESTELD DOOR: INEKE VAN DER PLOEG DANK AAN DE INPUT VAN: MONIQUE FLAPPER, ELLEN NABER, GERDA VAN VEEN, HENRY ZOER, BIEUWE COUPERUS,

Nadere informatie

Samen werken aan lokale bereikbaarheid

Samen werken aan lokale bereikbaarheid Samen werken aan lokale bereikbaarheid Aanbod van de VOC aan gemeenten voor een gezamenlijk geluid in het beleidsveld mobiliteit en infrastructuur. Doet u mee? 1 Wat is de VOC? De Vereniging Openbaar Vervoer

Nadere informatie

Inschrijving RBB- AWARD 2018

Inschrijving RBB- AWARD 2018 Inschrijving RBB- AWARD 2018 Organisatie: Kamer van Koophandel Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Menno Zwart E- mail adres: menno.zwart@kvk.nl Mobiele telefoon: 06 1135 8182 Akkoord lid

Nadere informatie

De economische crisis duurt voort, werk aan vertrouwen. drs. ing. Richard Lamb, Bureau Trendwatcher.com

De economische crisis duurt voort, werk aan vertrouwen. drs. ing. Richard Lamb, Bureau Trendwatcher.com De economische crisis duurt voort, werk aan vertrouwen drs. ing. Richard Lamb, Bureau Trendwatcher.com De economische crisis duurt voort, werk aan vertrouwen ~ Ontwikkel uw eigen toekomstvisie ~ Trends

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

s-hertogenbosch, juni 2013 Samenwerkingsovereenkomst Brabantse Pilot Publieke Laadinfrastructuur Provincie Noord-Brabant en Enexis

s-hertogenbosch, juni 2013 Samenwerkingsovereenkomst Brabantse Pilot Publieke Laadinfrastructuur Provincie Noord-Brabant en Enexis Samenwerkingsovereenkomst Brabantse Pilot Publieke Laadinfrastructuur Provincie Noord-Brabant en Enexis INHOUD 1. Inleiding 2. Pilot laadinfrastructuur Brabant 3. Overwegingen 4. Doelstellingen 5. Gefaseerde

Nadere informatie

Een visie op verkeerskunde en de consequenties voor het mobiliteitsonderwijs in Nederland: een stip aan de horizon

Een visie op verkeerskunde en de consequenties voor het mobiliteitsonderwijs in Nederland: een stip aan de horizon Een visie op verkeerskunde en de consequenties voor het mobiliteitsonderwijs in Nederland: een stip aan de horizon Mike Bérénos (AVB Onderwijs&Mobiliteit) Samenvatting Veel gaat goed in het vakgebied dat

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH WAT KUNNEN DEZE OPKOMENDE TECHNOLOGIEËN VOOR JOUW ORGANISATIE BETEKENEN? NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Blockchain geldt als dé grote belofte als het gaat om

Nadere informatie

Paradigmashift in kantelperiode

Paradigmashift in kantelperiode Paradigmashift in kantelperiode Van aanbodgericht naar vraaggericht Van grootschalig naar kleinschalig Centraal naar Decentraal Van landelijk naar lokaal Van hiërarchisch naar zelforganiserend Van bureaucratisch

Nadere informatie

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab Slim In De Stad Mobile Digital Lab Slimme steden vragen slimmer onderwijs Context Brussel, stadslabo grote maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen: samenleven in diversiteit, (kans)armoede, meertaligheid,

Nadere informatie

Mobiliteitsvisie Barneveld

Mobiliteitsvisie Barneveld Mobiliteitsvisie Barneveld Veilig op weg naar de toekomst CROW Utrecht 16 november 2017 28-11-2017 1 Inhoud presentatie Trends in Mobiliteit Ontwikkelingen Mobiliteitsvisie Lokale MO-behoefte Draagvlak

Nadere informatie

Purpose, action, impact!

Purpose, action, impact! Purpose, action, impact! Accelereren naar een duurzame toekomst Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum 1931, s-hertogenbosch Het Nationaal Sustainability Congres Dé jaarlijkse mijlpaal voor duurzame

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

De alles-in-1 Zorgapp

De alles-in-1 Zorgapp De alles-in-1 Zorgapp Tevreden cliënten en medewerkers Impact van zorgapps op de zorgverlening Meerwaarde van zorgapps in het zorgproces De rol van de zorgverlener verandert in rap tempo door nieuwe technologie

Nadere informatie

Proeftuin Rijswijk experimenteren en innoveren in Rijswijk

Proeftuin Rijswijk experimenteren en innoveren in Rijswijk Proeftuin experimenteren en innoveren in Door Mark Storm, D66 is een doorsnee gemeente. Heel gewoon. Dat klinkt misschien onaardig, maar wat ik bedoel is dat we eigenlijk alles hebben. Klein en dorps maar

Nadere informatie

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender

Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender Smart mobility Hoe maakt smart mobility het wegennet futureproof? Emile Oostenbrink en John Boender 16 januari 2019 Programma 1. Welkom 2. Presentatie Smart mobility? 3. Discussie 4. Presentatie Effecten

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Dashboard Verkeer (84)

Dashboard Verkeer (84) 1 Dashboard Verkeer (84) Het hulpmiddel bij Cyclisch Programmeren in de Raadszaal Erik Donkers & Hugo Coppen VIA.nl In 400 seconden en 20 sheets: 2 De wereld draait door VIA.nl Verkeerskundig ICT-bureau,

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

Technologie & Maatschappij

Technologie & Maatschappij Technologie & Maatschappij 2 november 2015 Voorlopige Resultaten Technologie & Maatschappij Doel en werkwijze Inventariseren welke technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zich de komende periode

Nadere informatie

PURPOSE, ACTION, IMPACT!

PURPOSE, ACTION, IMPACT! PURPOSE, ACTION, IMPACT! Accelereren naar een duurzame toekomst Geen focus op visies en meningen, maar op concrete plannen en acties. Word jij onze nieuwe partner? Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum

Nadere informatie

SR MARKETING ANALYST EMEA

SR MARKETING ANALYST EMEA #VACATURE SR MARKETING ANALYST EMEA Uber brengt de wereld in beweging. Het bedrijf helpt mensen wereldwijd om op hun gewenste bestemming aan te komen. Dat gaat niet alleen om het inzetten van technologie

Nadere informatie

MISSIE, VISIE EN STRATEGISCHE DOELEN

MISSIE, VISIE EN STRATEGISCHE DOELEN MISSIE, VISIE EN STRATEGISCHE DOELEN Inleiding FMN is dé beroepsvereniging in het facilitaire domein. Dit document geeft weer in welk speelveld de vereniging zich bevindt en wat haar missie, visie en strategie

Nadere informatie

MIRT-Verkenning A67 Leenderheide - Zaarderheiken. Inloopbijeenkomsten 19 april 2018, Sevenum

MIRT-Verkenning A67 Leenderheide - Zaarderheiken. Inloopbijeenkomsten 19 april 2018, Sevenum MIRT-Verkenning A67 Leenderheide - Zaarderheiken Inloopbijeenkomsten 19 april 2018, Sevenum Inhoud Waar staan we? Uitwerking alternatieven: wegontwerp Uitwerking alternatieven: smart mobility Onderzoek

Nadere informatie

Verbeteren van het doelgroepenvervoer in Amsterdam. Een complexe opgave in stedelijk gebied

Verbeteren van het doelgroepenvervoer in Amsterdam. Een complexe opgave in stedelijk gebied Verbeteren van het doelgroepenvervoer in Amsterdam Een complexe opgave in stedelijk gebied Uitdagingen in de stad Amsterdam Er verandert veel de komende zes tot acht jaar 1 2 Zowel in de Stad......als

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile

HKmobile. HKmobile partner in innovatie. Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen. HKmobile Virtual Reality, Augmented Reality partner in innovatie Uw presentator Hans Kleinhout Directeur en inspirator van BV Kennis en ervaring beroepenveld en opleidingen Zelf opleider elektrotechnische opleidingen

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

Beter Benutten en VRI s: Global meets local

Beter Benutten en VRI s: Global meets local Beter Benutten en VRI s: Global meets local Door Caspar de Jonge, programmamanager Intelligente Transport Services & Smart Mobility Beter Benutten 17/2/16 1 2 Smart Mobility Ten minste 4 clusters van activiteiten:

Nadere informatie

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta

URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Beta ROADMAP 2017-2020 URBINN Roadmap URBINN is de ontwikkeling van een duurzaam autonoom voertuig voor de last mile en is in 2016 gestart vanuit De Haagse Hogeschool / Betafactory. Introductie Mobiliteit

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Met genoegen kondigen we de verkiezing van De Slimste Binnenstad van Nederland aan.

Met genoegen kondigen we de verkiezing van De Slimste Binnenstad van Nederland aan. Gemeente t.a.v. het College van Burgemeester en wethouders Datum: 24-2-2015 verkiezing@smartdatacity.org Aankondiging Slimste Binnenstad van Nederland Bijlage: Toelichting Geacht college, Met genoegen

Nadere informatie

BEDRIJFSMODEL STRESSTEST. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

BEDRIJFSMODEL STRESSTEST. Gebruik van de tool Template Voorbeeld BEDRIJFSMODEL STRESSTEST Gebruik van de tool Template Voorbeeld Bedrijfsmodel Stresstest De Bedrijfsmodel Stresstest helpt je te begrijpen of je bedrijf toekomstbestendig is. Veranderingen in de markt,

Nadere informatie

Innovatie in Eersel. Eersel onderweg naar Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016

Innovatie in Eersel. Eersel onderweg naar Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016 Innovatie in Eersel Eersel onderweg naar 2030 Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016 Programma Het begrip Innovatie Eerselse innovatiestrategie Strategie in

Nadere informatie

Gedrag in mobiliteitsbeleid

Gedrag in mobiliteitsbeleid Gedrag in mobiliteitsbeleid Congres Kennis voor Gedragsbewust Beleid Arjen t Hoen plv. directeur Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) Inhoud 1. Mobiliteitsbeleid al zeer gedragsbewust maar wel

Nadere informatie

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION STORAGE AUTOMATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE EEN EFFECTIEVE EN KOSTENEFFICIËNTE OPLOSSING VOOR DATAGROEI De druk op systeembeheerders

Nadere informatie

CO2 prestatieladder. Belanghebbenden en communicatieplan

CO2 prestatieladder. Belanghebbenden en communicatieplan CO2 prestatieladder Belanghebbenden en plan Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 28/02/2011 Marije de Vreeze Opzet structuur 0.2 02/03/2012 Marije de Vreeze Consistentie plan met InTraffic

Nadere informatie

HEAD OF OPERATIONS. Operations #VACATURE

HEAD OF OPERATIONS. Operations #VACATURE Operations #VACATURE HEAD OF OPERATIONS Meer transparantie in de zorg. Dat is de missie van ZorgDomein. Ieder jaar vinden er ruim 12 miljoen verwijzingen via het onafhankelijke platform plaats. Door resultaten

Nadere informatie

De informatiebehoefte van mobiliteitsbeleid

De informatiebehoefte van mobiliteitsbeleid Mensen die twijfelen voorspellen beter De informatiebehoefte van mobiliteitsbeleid Presentatie bijeenkomst The Next step van mobiliteitsdata naar beleidsinformatie Utrecht, 18 september 2018 Erik Verroen

Nadere informatie

Gezonde verstedelijking. Een gezonde stad is een stad met gezonde mensen SPATIAL STRATEGIES

Gezonde verstedelijking. Een gezonde stad is een stad met gezonde mensen SPATIAL STRATEGIES Gezonde verstedelijking Een gezonde stad is een stad met gezonde mensen 1 De Gezonde Stad is een kans voor het leefklimaat in elke stad. Er liggen veel meekoppelkansen op het gebied van klimaat, sociaal

Nadere informatie

Workshop Communicatie. Hans Donkers CEO Concapps

Workshop Communicatie. Hans Donkers CEO Concapps Workshop Communicatie Hans Donkers CEO Concapps Intro Communicatie in Sport Wat gaan we doen komende uur? Workshop Communicatie Wat is communicatie? Voorstel rondje Wie ben je? Welke vereniging vertegenwoordig

Nadere informatie

Duurzaamheid in weg- en waterbeheer

Duurzaamheid in weg- en waterbeheer Eventuele subtitel Duurzaamheid in weg- en waterbeheer Programma voor deze sessie Platform WOW Eric Diepstraten (Rijkswaterstaat) Lindy Molenkamp (provincie Overijssel) Wat betekent klimaatverandering

Nadere informatie

EBU College Snapshots van de economie in regio Utrecht. Monique Roso, 12 maart 2014!

EBU College Snapshots van de economie in regio Utrecht. Monique Roso, 12 maart 2014! EBU College Snapshots van de economie in regio Utrecht Monique Roso, 12 maart 2014! Inhoud presentatie 1. economische trends en ontwikkelingen!! 2. economische monitor provincie Utrecht! - economische

Nadere informatie