2 Missie, visie en doelstellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 Missie, visie en doelstellingen"

Transcriptie

1 Plan van aanpak laaggeletterdheid

2

3 1 Inleiding In Nederland zijn in totaal 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Hiervan zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar. Dat staat gelijk aan zeker 1 op de 9 Nederlanders in deze leeftijdscategorie. Twee derde van hen is van Nederlandse afkomst en één derde is van buitenlandse afkomst. Met een beroepsbevolking van burgers telt de gemeente Oss tussen de 6300 en 8100 laaggeletterden, ongeveer 12 %. Laaggeletterdheid maakt mensen onnodig kwetsbaar en zorgt vaak voor schaamte, een slechtere gezondheid en minder kansen op de arbeidsmarkt. Veel van deze mensen kunnen bijvoorbeeld geen bijsluiters van medicijnen lezen, zijn niet in staat om brieven van de belastingdienst te lezen of om een sollicitatiebrief te schrijven. Een tekort aan digitale vaardigheden belemmert hen om deel te nemen aan de E-overheid. Bijvoorbeeld omdat zij niet kunnen inloggen met een DigiD-code. Met een betere taalbeheersing zouden zij minder moeite hebben om een baan te vinden en daardoor minder lang van een uitkering afhankelijk zijn. Zij zouden dan zelf eenvoudige kinderboeken aan hun eigen (klein)kinderen kunnen voorlezen en daarmee de volgende familiegeneratie van een grotere woordenschat voorzien. Uit een publicatie van Stichting Lezen en Schrijven blijkt verder dat: een betere taalbeheersing ervoor zorgt dat mensen zelfredzamer, sociaal actiever en gelukkiger zijn en zo een betere plek in de samenleving krijgen; een betere taalbeheersing ook leidt tot een betere economische situatie, een betere arbeidsmarktpositie en een beter functioneren als werknemer; de gezondheidssituatie van geletterden in een aantal opzichten beter is, omdat zij eerder en gerichtere zorg kunnen inschakelen en minder snel problemen ervaren; deelname aan taalscholing leidt tot een betere taalbeheersing, de meeste deelnemers aan dergelijke trajecten beschikken na afloop over verbeterde schrijf-, spreek- en luistervaardigheden; investeren in taalscholing ervoor zorgt dat mensen doorstromen naar andere vormen van onderwijs. Zo werken zij structureel aan het bereiken en onderhouden van hun status als geletterde; aandacht voor schrijf-, spreek- en luistervaardigheden op jonge leeftijd laaggeletterdheid tegengaat. Om laaggeletterdheid te voorkomen en bestrijden gaan de gemeente Oss, de Bibliotheek, Ons Welzijn, ROC de Leijgraaf en Stichting Lezen en Schrijven de komende periode extra inzetten op de aanpak van laaggeletterdheid. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat alle Osse inwoners naar vermogen kunnen meedoen. In dit document beschrijven we onze aanpak voor 2017 en 2018.

4 2 Missie, visie en doelstellingen Laaggeletterdheid is een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Om laaggeletterdheid te voorkomen en bestrijden, verankeren we de aanpak van laaggeletterdheid in de Osse samenleving. Hiermee zetten we gezamenlijk in op de doorgaande leer- en ontwikkellijn van basisvaardigheden. Geletterdheid is een basisvoorwaarde om op eigen kracht deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven. Onze ambitie is dat iedere Ossenaar geletterd is. Met onze aanpak streven we de volgende doelstellingen na: 1. Laaggeletterden bereiken, motiveren en stimuleren om te leren. 2. Een structurele aanpak van laaggeletterdheid in de gemeente Oss bevorderen en initiatieven met elkaar delen. 3. Laaggeletterdheid op de politieke en maatschappelijke agenda krijgen en/of houden. 4. Het vergroten van basisvaardigheden gericht op het bevorderen van breed maatschappelijk functioneren : zoals maatschappelijke participatie, zelfredzaamheid, arbeidsdeelname, opvoeding, zorg en vitaal ouder worden. Hierbij gaan we uit van de volgende uitgangspunten: Laaggeletterdheid is een brede maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit leidt tot een breed taalnetwerk in Oss waarbij o.a. gezondheidsorganisaties, onderwijs en bedrijfsleven betrokken zijn. Basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) zijn middelen om optimaal mee te kunnen doen in de samenleving. Koppelen van formeel en non-formeel leren. Hierbij versterken professionals de vrijwilligers. Gericht op alle inwoners van de gemeente die een leer- of ondersteuningsvraag hebben, geen doelgroepenbeleid. Zo vroeg mogelijk signaleren van risico s op laaggeletterdheid. Komen tot een integraal dekkend aanbod in Oss. Diverse vindplaatsen vormen een laagdrempelige, rijke en aantrekkelijke leeromgeving voor laaggeletterden, zo veel mogelijk dicht bij huis.

5

6

7 3 Verkenning van de doelgroep De doelgroep van laaggeletterden is zeer divers. Het gaat zowel om autochtone mensen als om mensen van buitenlandse afkomst, om mannen en vrouwen, om dorpsbewoners en stedelingen, om werkenden en niet werkenden, om jongeren en ouderen. Mensen met een lage opleiding, mensen die geboren zijn in het buitenland, 45 plussers en vrouwen, lopen een bovengemiddeld risico op laaggeletterdheid. Laaggeletterdheid maakt mensen onnodig kwetsbaar en zorgt vaak voor schaamte, weinig zelfvertrouwen en faalangst, financiële problemen, een slechtere gezondheid en minder kansen op de arbeidsmarkt. Veel laaggeletterde mensen hebben moeite met lezen en/of het begrijpen en verwerken van informatie. Zij kunnen bijvoorbeeld hun administratie niet bijhouden, toeslagen aanvragen, geen bijsluiters van medicijnen lezen of formulieren invullen en zijn niet in staat om een sollicitatiebrief te schrijven. Door het niet digitaal vaardig zijn is men vaak afhankelijk van anderen (partner, kinderen) voor veel normale dagelijkse handelingen zoals bijv. apparaten bedienen, omgaan met computer, niet zelfstandig kunnen reizen enz. Dit belemmert ook het opdoen van nieuwe vaardigheden die passen bij veranderingen op het werk, in het onderwijs en in de samenleving. Hierdoor kost het meer moeite om een baan te vinden of te houden of vindt men vooral laag gekwalificeerd werk, vaak is men afhankelijk van een uitkering. Een belangrijk kenmerk van laaggeletterden is dat het laaggeletterd zijn voor hen een taboe is of dat men het geaccepteerd heeft en ermee heeft leren leven. Er zijn allerlei compensatie strategieën ontwikkeld. Ook komt het voor dat men zich niet bewust is van eigen laaggeletterdheid. Daarom is laaggeletterdheid moeilijk te herkennen en zijn laaggeletterden moeilijk te bereiken.

8 4 Actielijnen De actielijnen Onze aanpak kent 4 actielijnen: Actielijn 1. Bewustwording en bespreekbaar maken Hoewel laaggeletterdheid voor de mensen die er mee kampen voor veel problemen zorgt, is het een weinig bekend en erkend maatschappelijk probleem. Een van de redenen hiervoor is dat laaggeletterden zich schamen en hun problemen verbergen. Mensen weten niet wat laaggeletterdheid is en herkennen het hierdoor niet goed. Met actielijn 1 willen we mensen bewust maken van laaggeletterdheid en het onderwerp bespreekbaar maken. Actielijn 2. Signalering en toeleiding De ervaring van professionals is dat laaggeletterden vanwege schaamtegevoel geen ondersteuning zoeken voor hun problemen. Echter, er zijn manieren om laaggeletterdheid te herkennen. Wanneer er herkenning is en dit besproken wordt, kunnen mensen toegeleid worden naar passende cursussen. Actielijn 3. Preventie Naast het terugdringen van laaggeletterdheid is het belangrijk dat laaggeletterdheid zo veel mogelijk wordt voorkomen. Hier speelt het onderwijs een belangrijke rol bij. Door vroegtijdig extra in te zetten op de taalontwikkeling van jeugdigen kunnen taalachterstanden voorkomen worden. Vanuit het onderwijsachterstandenbeleid zetten onderwijs en gemeente hierop in. De beste resultaten worden verkregen wanneer jeugdigen zowel bij de opvang en school als thuis extra taalaanbod krijgen. Actielijn 4. Leren en ontwikkelen Wanneer laaggeletterden zover zijn dat ze aan de slag willen met hun problemen is het van belang dat zij passende ondersteuning krijgen. Om deze mensen te bereiken moet het aanbod laagdrempelig en dicht bij huis zijn. Naast het professionele opleidingsaanbod zijn daarom ook informele initiatieven nodig om laaggeletterdheid terug te dringen. Hierbij is de inzet van vrijwilligers cruciaal. De volgende uitgangspunten hanteren we om te komen tot een goed taalaanbod in Oss: Er is voldoende taalaanbod beschikbaar en bereikbaar; Het taalaanbod sluit aan bij de behoeften van laaggeletterden; Er is sprake van een doorgaande ontwikkelingslijn; Het volgen van taallessen draagt bij aan het verhogen van het participatieniveau van de deelnemers.

9 De actielijnen met activiteiten schematisch weergegeven: Bewustwordingscampagne laaggeletterden Agenderen bestuurlijke tafels Aandacht in eigen organisaties Inzet Taalmeter Inzet Taalzoeker Oprichting Taalhuis Workshops herkennen en doorverwijzen Onderzoek Ken je doelgroep voor bedrijfsleven Actielijn 1 Bewustwording en bespreekbaar maken Actielijn 3 Preventie Het Taalhuis Taalnetwerk Oss Actielijn 2 Signalering en toeleiding Actielijn 2 Leren en ontwikkelen Aandacht voor laaggeletterdheid bij onderwijspartners Verbinden onderwijsachterstandenbeleid met aanpak laaggeletterdheid Dekkend taalaanbod in Oss Werving taalvrijwilligers Opleiden taalvrijwilligers

10 4.2 Actieplan laaggeletterdheid Bewustwording en bespreekbaar maken Activiteit Hoe Resultaat/opbrengst Wie Wanneer Bewustwordings- - Inzetten communica- - Onderwerp is niet Kernpartners campagne laaggelet- tiemiddelen meer een taboe Stichting terdheid - Inzet boegbeelden uit - Ossenaar weet wat Lezen en Oss laaggeletterdheid is Schrijven - Benoemen taalambas- - Laaggeletterdheid is sadeurs bespreekbaar - Communicatie via Sociaal media Agenderen laaggelet- - Onderwerp agenderen Bestuurders van be- Gemeente terdheid op bestuur- bij overleg met trokken organisaties Oss lijke tafels bedrijfsleven van Oss en bedrijfsleven zijn - Onderwerp agenderen bekend met de aanpak bij relevante gespreks- laaggeletterdheid en de tafels rol die zij hebben Aandacht voor - Ondertekenen Taalak- Borging thema laagge- Kernpartners Voorjaar 2017 laaggeletterdheid in koord letterdheid partners eigen organisaties - Aanpak laaggeletterdheid opnemen in beleidsstukken

11 2. Signalering en toeleiding Activiteit Hoe Resultaat/opbrengst Wie Wanneer Inzet Taalmeter - onderzoek gebruik - Besluit gebruik Taal- Gemeente Zomer 2017 Taalmeter bij Gemeen- meter bij gemeente Oss te Oss Oss Taalhuis - Gebruik Taalmeter bij - Indicatie leesniveau Stichting Taalhuis - Resultaat aanleiding Lezen en voor vervolgtraject Schrijven Cubiss Inzet Taalzoeker - Taalaanbod in Oss op- Overzicht van taalaan- Kernpartners Zomer-najaar nemen in Taalzoeker bod in Oss en omgeving Stichting Coördinatie Taalaan- Lezen en bod door Taalhuis Schrijven Oprichting Taalhuis - Taalhuis gevestigd in - Laagdrempelige infor- Kernpartners 2017 de Bibliotheek met matie en advies voor taalpunten in de laaggeletterden wijken - Coördinatie taal- - Taalhuis coördinator aanbod wat leidt tot aanpak van laaggelet- dekkend, beschikbaar terdheid en bereikbaar aanbod - Afspraken over aanbod (coördinatie van de en doorverwijzen WEB gelden blijft bij de gemeente liggen) Workshops herken- zowel train-de-trainer - Professionals zijn vaar- Kernpartners nen en doorverwijzen als regulier voor diverse dig in het herkennen Stichting partners die regelmatig van laaggeletterdheid Lezen en in aanraking met de en weten hoe zij moe- Schrijven doelgroep komen (ba- ten doorverwijzen Cubiss liefuncties, zorgsector, wijkteams) Subsidies voor be- Informeren en on- Investering voor be- Cubiss drijfsleven dersteunen bij subsi- drijven verlagen door Leren en die-aanvraag subsidie Werken

12 3. Preventie Activiteit Hoe Resultaat/opbrengst Wie Wanneer Aandacht voor - Agendering lokaal Rol bepalen onderwijs Taalhuis 2017 laaggeletterdheid bij educatieve agenda bij aanpak laaggelet- Gemeente onderwijspartners terdheid Oss Onderwijs Verbinden onderwijs- - Opnemen in nieuw - Extra inzet voorkomen Taalhuis 2017 achterstandenbeleid beleid OAB taalachterstanden bij Gemeente met aanpak laagge- - Koppeling met ouder- jonge kinderen Oss letterdheid betrokkenheid VVE - Via VVE laaggeletterde Onderwijs programma s ouders bereiken

13 4. Leren en ontwikkelen Activiteit Hoe Resultaat/opbrengst Wie Wanneer Dekkend taalaanbod - Inventariseren huidig - Beschikbaar, bereik- Taalhuis in Oss taalaanbod baar en laagdrempeli- Stichting - Op basis van de ge taallessen Lezen en behoeften van - Doorgaande ontwikke- Schrijven laaggeletterden met lingslijn taalaanbieders komen - Verhogen niveau deel- tot beschikbare en nemers op participa- bereikbare taallessen tieladder in Oss Werving taalvrijwil- - In gesprek met vereni- - Voldoende taalvrijwil- Taalhuis ligers gingsleven ligers in Oss Stichting - Afspraken vrijwilli- Lezen en gerssteunpunt Schrijven - Afspraken sociale Ons Welzijn teams - Oproep via media - bestaande taalmaatjes / taalcoaches Opleiden taalvrijwil- - Opleiden taalvrijwilli- - Voldoende gekwalifi- Taalhuis ligers gers en train-de-trai- ceerde taalvrijwilligers Stichting ners - Voldoende train-de- Lezen en trainers die nieuwe Schrijven vrijwilligers kunnen opleiden

14 5 Organisatie 5.1 De organisatiestructuur De gemeente Oss, de Bibliotheek, Ons Welzijn, ROC de Leijgraaf, Taalbalans, Cubiss en Stichting Lezen en Schrijven hebben de krachten gebundeld en gaan een structureel samenwerkingsverband met elkaar aan gericht op de aanpak laaggeletterdheid. Dit samenwerkingsverband kent de volgende organisatiestructuur: Stuurgroep Taalnetwerk Strategisch/Richten Programmateam Tactisch/Inrichten Klankbordgroep laaggeletterden Werkgroep Taalaanbieders uitvoerend/verrichten Werkgroep bijv. preventie Uitvoerend/verrichten De stuurgroep bestaat uit de bestuurders van de kernpartners. Dit zijn de gemeente Oss, Bibliotheek, Ons Welzijn, ROC de Leijgraaf en een vertegenwoordiger van het bedrijfsleven. Begin 2017 worden in een convenant de bestuurlijke afspraken met betrekking tot de aanpak laaggeletterdheid vastgelegd. De stuurgroep komt 2 keer per jaar bij elkaar. Het voorzitterschap en secretariaat liggen bij de gemeente Oss. Het programmateam bestaat uit managers van de kernpartners die de aanpak laaggeletterdheid in hun takenpakket hebben. Programmateamleden zorgen voor de uitvoering van de convenant afspraken. Deze club komt 6 keer per jaar bij elkaar. Het voorzitterschap en de agendavoering liggen bij de taalcoördinator. Afhankelijk van de inhoudelijke actielijnen worden werkgroepen opgezet. Aan de werkgroepen nemen de professionals deel die op uitvoerend niveau aan de slag gaan met de aanpak laaggeletterdheid. De taalcoördinator coördineert de werkgroepen. De klankbord groep bestaat uit laaggeletterden. Zij adviseren het programmateam over de inhoud van het programma en de wijze van uitvoering.

15 5.2 Het Taalhuis in de Bibliotheek In de aanpak staat het inrichten van een Taalhuis centraal van waaruit de activiteiten gecoördineerd zullen worden. Enerzijds is het Taalhuis een fysieke plek, een laagdrempelig inlooppunt in de stad, dorp of buurt waar iedereen terecht kan met vragen over taal en andere basisvaardigheden. Anderzijds is het een coördinatiepunt voor de aanpak laaggeletterdheid in Oss. Vanuit het Taalhuis worden taalpunten in wijken en kernen ondersteund. Het signaleert of er voldoende aanbod is en gaat tot actie over als het aanbod niet past op de vraag. Hiervoor maakt het Taalhuis gebruik van het brede netwerk. Het Taalhuis is er voor laaggeletterden, maar ook voor vrijwilligers en andere betrokkenen en belanghebbenden. Er is informatiemateriaal en oefenmateriaal beschikbaar, er worden activiteiten georganiseerd en het is de centrale ontmoetingsplek voor Taalmaatjes en laaggeletterden. Het Taalhuis stelt een taalhuis coördinator aan, de spil in het Taalnetwerk Oss, die de uitvoering van de actielijnen coördineert. Dit is een enthousiaste netwerker met organisatietalent. De coördinator heeft een centrale rol in het signaleren, verbinden en coördineren van de taalvraag en het taalaanbod. Die rol komt tot uitdrukking in de volgende taken (bijlage 2 uitgebreid functieprofiel): Gezamenlijk het thema laaggeletterdheid op de agenda krijgen bij bedrijven, maatschappelijke organisaties en de politiek. Intensief netwerken en samenwerken met deze stakeholders. Met een goed beeld van de sociale kaart laaggeletterden via die organisaties bereiken en motiveren tot leren. De werving en begeleiding van vrijwilligers voor taalprojecten regelen in nauwe samenwerking met het vrijwilligerspunt in Oss. Uitvoering van activiteiten en diensten die plaatsvinden in het Taalhuis organiseren, faciliteren, instrueren en ondersteunen. Bewaken, verantwoorden en rapporteren. 9 bouwstenen voor een duurzaam Taalhuis 1. Fysieke en herkenbare plek in de stad of het dorp. 2. Samenwerkingsverband van meerdere lokale organisaties met het programma Taal voor het Leven. 3. Opgenomen in een meerjarig beleidsplan met financiële dekking. 4. Voor bezoekers mogelijk om onder begeleiding het recente lokale aanbod te raadplegen. Aanbod op Taalzoeker.nl en Digitaalhulpplein.nl actueel houden. 5. Actieve werving en scholing van laaggeletterden. 6. Vrijwilligers actief die de basistraining van Taal voor het Leven hebben gevolgd. 7. Basiscollectie van lees-, les- en toets materialen beschikbaar voor laaggeletterden. 8. Onderwijskundig specialist voor intakes van cursisten en het helpen van vrijwilligers met didactische vragen. 9. Kwaliteitsbewaking door monitoring van effecten, registratie van aantallen en deelname aan (landelijke) intervisie.

16 5.3 Regionale samenwerking Regionaal coördinatoren overleg Taalnetwerk Oss neemt deel aan het Regionaal coördinatoren overleg waarin de Taalnetwerken van diverse gemeenten binnen Noordoost-Brabant zijn vertegenwoordigd. Deze samenwerking zal inzetten op zaken die bovenlokaal opgepakt kunnen worden met elkaar. Als partners kunnen we meer bereiken met minder financiële middelen. Zoals trainingen voor taalhuis coördinatoren, train-de-trainers en taalvrijwilligers, PR en communicatie en werving van cursisten en vrijwilligers. Bondgenootschap geletterdheid Noordoost-Brabant Taalnetwerk Oss is vertegenwoordigd in het Bondgenootschap geletterdheid Noordoost-Brabant. Het bondgenootschap is een open, dynamisch, thematisch netwerk van mensen werkzaam bij bedrijven, instellingen, scholen, overheden, maatschappelijke organisaties en private partijen in de regio s Oss, Uden-Veghel en Land van Cuijk. Tijdens drie bijeenkomsten per jaar gaat het om kennis en ervaring uitwisselen, elkaar inspireren en handvatten geven waarmee ieder in zijn eigen omgeving concreet aan de slag kan. Gemeenschappelijke acties, strategische allianties en samenwerkingsverbanden zijn mogelijk. Alles met als doel om: Zoveel mogelijk laaggeletterden bereiken, motiveren en stimuleren om te leren. Taboe rond laaggeletterdheid doorbreken en bewustzijn en kennis over het thema vergroten. Laaggeletterdheid op de (politieke) agenda krijgen en/of houden. Een structurele aanpak van laaggeletterdheid in de regio bevorderen en initiatieven met elkaar delen.

17 Regionaal educatieplan Gemeenten zijn verantwoordelijk om een educatieaanbod te bieden aan volwassenen om beter te worden in taal en rekenen. Per 1 januari 2015 is de gewijzigde Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) van kracht. In een regionaal educatieplan worden de kaders vastgelegd voor de besteding van de regionale educatiemiddelen in 2016 en Het regionaal educatieplan Noordoost Brabant (doorlink) Leren en werken Taalnetwerk Oss heeft samenwerking met het Servicepunt Leren en Werken Noordoost-Brabant. Hier kunnen werkgevers, werknemers en werkzoekenden terecht met vragen over opleidingen, de arbeidsmarkt, omscholing en de scholingsvouchers. Daarnaast is het Servicepunt bekend met de financiële tegemoetkomingen die de overheid of fiscus kan bieden. Geen ingewikkelde trajecten of procedures, geen bureaucratie, jargon of regels. Maar praktische hulp waar de burger wat aan heeft. Zo ook de laaggeletterden, waarvoor specifieke aandacht is binnen deze dienstverlening. Sinds 1/7/2016 voert Leren en Werken in opdracht van Ministerie van SZW het Taalakkoord uit en wordt het belang van taalvaardigheid als werknemersvaardigheid bij veel werkgevers onder de aandacht brengen. Aanbod: Aanspreekpunt en deskundig advies inzake herkennen en bespreekbaar maken van ( onvoldoende ) taalvaardigheid Werkgeversnetwerk Kennis- en netwerkbijeenkomsten Advies over financiering (taal) scholing en subsidies Stappenplan, kennisdatabase Nieuwsbrieven Leren en Werken NOB, Cubiss en Stichting Lezen & Schrijven werken in de regio Noordoost-Brabant samen aan de aanpak van laaggeletterdheid in bedrijven.

18 6 Begroting Een belangrijk deel van dit plan de aanpak van laaggeletterdheid is gebouwd op bestaande lopende activiteiten. Veel van deze activiteiten missen nog onderlinge verbinding, samenwerking en een doorlopende ontwikkelingslijn. De samenwerking krijgt gestalte door de oprichting van een Taalhuis, dat een centrale rol gaat vervullen in de beschreven aanpak en het opzetten van taalpunten in wijken en dorpen. Door een slimme bundeling en inzet van (professionele en vrijwillige) expertise en samenwerking, willen partners een zo groot mogelijk en passend programma aanbod realiseren, met zo min mogelijk extra kosten. De kosten voor de opstartfase van het Taalhuis en de inrichting van Taalpunten zitten vooral in de personeelskosten. De projectkosten van de gezamenlijke aanpak worden door de initiatiefpartners zoveel mogelijk budgetneutraal gefinancierd. Bestaande activiteiten zijn voor een groot deel al gefinancierd. In deze begroting worden ondersteuning en (bestaande) taalactiviteiten die uitgevoerd worden door netwerkpartners als Pm post genoemd. Voor ontbrekende bekostiging wordt naar additionele financiering gezocht via fondsen, sponsoren, maatschappelijk betrokken ondernemers.

19 Kosten per projectjaar Kosten Gemeente Fondsen Sponsoring Personeel: Taalhuis coördinator 1 FTE vlgs. bibliotheek CAO Voorbereidingsuren Kerngroep partners: Regulier budget 7 x 80 uur op jaarbasis 480 uur x 75,- per uur (gemiddelde integrale kostprijs) Vrijwilligerskosten (reiskosten, kopieën, waardering, inspiratiebijeenkomsten enz.) Vrijwilligerstraining (Stichting lezen en schrijven Activiteiten Taalhuis :P.R. activiteiten, opening, evenementen Huisvestingskosten Taalhuis/taalpunten Gebruik van bestaande accommodatie binnen Bieb, alsmede faciliteiten/ruimtes van samenwerkingspartners Inrichten inloop intakeruimte Taalhuis Aanvraag bij fonds ingediend Materieel: inzet apparatuur voor workshops, spreekuur, oefenen etc p.m p.m p.m. p.m Kosten per projectjaar Kosten projectperiode Totaal

20

21 7 Planning Ambitie/ actielijn wanneer Gemeente Vaststellen Plan van Aanpak Laaggeletterdheid Oss Maart/april 2017 Bestuurlijk overleg Ondertekenen convenant April/mei 2017 Stuurgroep Uitwerken convenantsafspraken April/mei 2017 Programmateam Inrichting organisatiestructuur April/mei 2017 Programmateam Aanstellen Taalcoördinator Mei/juni 2017 Programmateam Opzet Taalhuis Najaar 2017 Taalcoördinator i.s.m. programmateam Uitvoeren actieplan Taalcoördinator Evaluatieplan/monitoring/ registratie/ rapportage Taalcoördinator i.s.m. programmateam

22 Bijlage 1. Overheidsbeleid 1.1 Landelijk beleid Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor nieuwe taken op het gebied van werk, zorg en jeugd. De decentralisaties zijn in eerste instantie ingezet om het voor de burgers beter en overzichtelijker te regelen. Taken van het sociaal domein worden ondergebracht bij één overheid; de eerste overheid, omdat die het dichtst bij de burger staat. Juist door het dichtbij de burger te organiseren zijn er meer mogelijkheden om maatwerk te leveren en bureaucratie te voorkomen. Daarnaast wordt met de decentralisatie invulling gegeven aan de veranderende maatschappij; van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij. Van burgers wordt steeds meer verwacht dat ze zichzelf kunnen redden en zelf hun zaken regelen. Maar in elke gemeente zijn er structureel kwetsbare groepen mensen; zij hebben juist moeite om zich te redden op het gebied van werk & inkomen, onderwijs, zorg, welzijn, gezondheid en opvoeding. Taal-, sociale en digitale vaardigheden zijn daarvoor de basis. Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) De WEB) regelt de bundeling van verschillende vormen van beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. De WEB richt zich voornamelijk op lezen en schrijven voor volwassenen met Nederlands als eerste taal (NT1) en basiseducatie voor allochtone volwassenen zonder inburgeringsplicht (NT2). Inburgeringsplichtigen vallen onder de Wet Inburgering. Per 1 januari 2015 loopt de uitkering van het WEB-budget via de centrumgemeenten in de 35 arbeidsmarktregio s. De WEB-gelden blijven geoormerkt voor volwasseneneducatie. Voor meer informatie zie de factsheet WEB Wet Taaleis Sinds 1 januari 2016 is de Wet Taaleis binnen de Participatiewet van kracht. Dit betekent kort gezegd dat nieuwe bijstandsgerechtigden de Nederlandse taal voldoende moeten beheersen om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering. Om vast te stellen of iemand deze basiskennis heeft, moeten gemeenten een taaltoets afnemen. Tenzij de burgers: 8 jaar Nederlandstalig onderwijs hebben gevolgd, het inburgeringsexamen hebben behaald, of een ander document hebben waaruit blijkt dat zij de Nederlandse taal beheersen. De Wet Taaleis sluit een groot deel van de laaggeletterden uit, omdat iedereen die acht jaar Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd niet tot de doelgroep van deze wet behoort. Onder deze groep bevinden zich juist relatief veel laaggeletterden. Landelijk actieprogramma Tel mee met Taal Met Tel mee met Taal geeft het kabinet een extra impuls aan het bestrijden van laaggeletterdheid en het voorkomen hiervan. Het landelijke actieprogramma is een initiatief van de drie ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De hoofdboodschap van het landelijke Actieprogramma Tel mee met Taal luidt: Geen enkel kind mag meer opgroeien in een taalarme omgeving en mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en communiceren moeten in het hele land terecht kunnen voor taalscholing. Het kabinet wil dat huisartsen, consultatiebureaus, peuterspeelzalen en scholen beter taalachterstanden gaan signaleren. Bibliotheken hebben een belangrijke spilfunctie met schrijf- en leesactiviteiten voor jong en oud. Ook worden het bedrijfsleven en zorginstellingen ingeschakeld om taalproblemen op de werkvloer en in de zorg te voorkomen. Daarnaast doet het ka-

23 binet een belangrijk beroep op mensen zelf om meer voor te lezen of als taalmaatje van laaggeletterden de taalbarrières van de bijna 1,3 miljoen Nederlanders te helpen verminderen. Geletterdheid omvat luisteren, spreken, lezen en schrijven en het gebruik van alledaagse technologie om te communiceren en om met informatie om te gaan. Volgens minister Jet Bussemaker is een goede taalbeheersing dé sleutel om mee te kunnen doen in de samenleving. Met het actieplan Tel mee met Taal willen de bewindspersonen dat minstens mensen hun taalbeheersing flink verbeteren en dat van een miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd de taalvaardigheid en het leesplezier toeneemt. Een van de oorzaken van de toename van het aantal laaggeletterden is de vergrijzing; met het ouder worden neemt de taalvaardigheid af. Actielijn Taal voor het leven Gemeenten hebben wettelijke taken met betrekking tot werk, inkomen, zorg, welzijn en onderwijs. De inzet hierbij is dat hun inwoners volwaardig kunnen participeren in de maatschappij en hieraan kunnen bijdragen. Geletterdheid is hiervoor een belangrijke sleutel. Het programma Taal voor het Leven van de Stichting Lezen & Schrijven ondersteunt gemeenten, taalaanbieders en vele andere organisaties op maat bij hun duurzame aanpak van laaggeletterdheid. De ondersteuning sluit aan op lokale en regionale initiatieven en verbindt en versterkt deze waar mogelijk. Taal voor het Leven maakt gebruik van een netwerkaanpak. Uit ervaring van de pilotfase blijkt dat door beter samen te werken meer resultaat geboekt kan worden. Vanaf 2016 zijn in heel Nederland ondersteuningsteams actief. Gemeenten en andere partijen kunnen kosteloos een beroep op hen doen om gezamenlijk te bouwen aan een effectieve lokale aanpak. Denk hierbij aan meedenken over een beleidsplan, het anders benutten van budgetten en de verbinding met het sociaal domein (zoals werk en schuldhulpverlening) en met gezondheidszorg. Ook kunnen alle partners gebruik maken van (screenings)instrumenten om laaggeletterden te vinden en van samenwerkingsmodellen van de combinatie professional taalvrijwilligers. De ondersteuning kan zich ook richten op het versterken van het cursusaanbod, het werven en trainen van taalvrijwilligers. 1.2 Lokaal beleid Uitvoering WEB Doelstelling van de gemeente Oss voor inzet WEB middelen, binnen het regionale educatieplan a. Volwaardige deelname aan de maatschappij door alle burgers b. Stap hoger op de participatieladder c. De afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen d. Aansluitend bij de wet taaleis Bij deze doelstelling horen de volgende doelgroepen a. Laaggeletterden (zowel Nederlandstalig als anderstalig) b. Bijstandsgerechtigden c. Uitkeringsgerechtigden (dus o.a. ook WW) Met het beschikbare budget kunnen niet alle doelstellingen en doelgroepen bereikt worden. We richten ons op deze 3 doelgroepen, waarbij de bijstandsgerechtigden de 1e prioriteit hebben. Uitkeringsgerechtigden, die niet inburgeringsplichtig zijn, krijgen taaltrajecten in het kader van de Wet taaleis aangeboden vanuit de WEB middelen. Provincie Noord-Brabant De provincie Noord-Brabant heeft de Stichting Cubiss Brabant de opdracht gegeven om het programma taalen mediawijsheid uit te voeren voor de periode Bij het versterken van de taalvaardigheid liggen de aandachtspunten op: Betrokkenheid en verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven bij het verminderen van taalachterstanden; Buitenschoolse taalactiviteit voor jeugd; Aandacht voor taalontwikkeling bij nieuwe Brabanders.

24 Oss, maart 2017 Taalnetwerk Oss

(Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden

(Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden (Digi-)Taalhuis Geldermalsen Een inloopcentrum voor basisvaardigheden I m Lisanne van Iterson (i.s.m. Sonja Postulart - ROC Rivor) 26 november 2015, versie 1.0 l Vooraf Ongeveer 12 0 Zo van de Nederlandse

Nadere informatie

Tel mee met Taal 2016 2018

Tel mee met Taal 2016 2018 Tel mee met Taal 2016 2018 versie 8 december 2015 Actieprogramma Tel mee met Taal 2016-2018 Tel mee met Taal in een notendop Tel mee met Taal is een landelijk actieprogramma van de ministeries van Onderwijs,

Nadere informatie

Projectplan Taalhuizen in de regio Holland Rijnland

Projectplan Taalhuizen in de regio Holland Rijnland Projectplan Taalhuizen in de regio Holland Rijnland Leiden, 21 februari 17 1 Belang Taalhuizen in de regio Holland Rijnland In Nederland kunnen 1,3 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar niet goed lezen

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Subsidieaanvraag en cofinanciering Taalakkoord 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang Regionale partners en de gemeenten

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid 17 oktober 2016 Contactpersoon: Cyril Crutz Directeur-bestuurder 0485-583 500 / 06-27093679 c.crutz@biblioplus.nl www.biblioplus.nl Inleiding

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO)

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Gemeente Heerhugowaard R Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Datum indiening 13 september 2016 Volgnummer Registratienummer Bij16-439 Onderwerp laaggeletterdheid

Nadere informatie

Meer vaardig meer burger!

Meer vaardig meer burger! (Digi)taalhuis Wageningen Projectplan 2016/2017 Meer vaardig meer burger! Kernpartners, Wageningen, augustus 2016 1. Probleemstelling In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar minder

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Dinsdag 30 oktober 2012 Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses

Nadere informatie

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid Tussenrapportage cofinanciering Projecten Taalhuizen 2017-2019 Inleiding Begin 2017 heeft het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland cofinanciering toegekend aan de vijf taalhuizen in de regio. In bijlage

Nadere informatie

Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland. Uitvoeringsplan Inhoud

Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland. Uitvoeringsplan Inhoud Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland Uitvoeringsplan 2016 Inhoud Inleiding... 2 Ambitie... 3 Uitvoering... 3 Toegang... 3 Het aanbod... 4 Rol van de Stichting Lezen en Schrijven... 6 Inkoop of

Nadere informatie

Meer (voor)lezen, beter in taal. De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar

Meer (voor)lezen, beter in taal. De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Meer (voor)lezen, beter in taal De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Adriaan Langendonk Miniconferentie Flevoland 23 september 2015 de Bibliotheek en basisvaardigheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

Actieplan aanpak laaggeletterdheid arbeidsmarktregio Helmond-de Peel

Actieplan aanpak laaggeletterdheid arbeidsmarktregio Helmond-de Peel Actieplan aanpak laaggeletterdheid arbeidsmarktregio Helmond-de Peel Versie 6 juli 2016 Inhoud Inleiding... 3 Laaggeletterdheid in de regio... 3 Aanpak laaggeletterdheid... 4 Leeswijzer... 4 Regionale

Nadere informatie

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Jos Debeij Gerlien van Dalen Adriaan Langendonk VNG regionale conferenties 15 en 16 april 2015 de Bibliotheek en basisvaardigheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Notitie Taal en Toekomst

Notitie Taal en Toekomst Notitie Taal en Toekomst Inhoudsopgave Inleiding... 2 Landelijk beleid 2 Regionaal beleid.... 2 Conclusies beleid en realisatie tot nu toe.... 2 Resultaten 2017... 3 Beleidsambities voor 2018 3 Taal en

Nadere informatie

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Agenda 1. Welkom 2. Ontwikkelingen 3. Strategienota 4. Digitale vaardigheden 5. Taalvaardigheden (inleiding door Chérif Ait Abderrahman (Stichting Lezen en

Nadere informatie

Datum: Adviserend. Datum: Informerend

Datum: Adviserend. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Voortzetting bondgenootschap Geletterdheid 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Oplegvel 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie 2016 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak X Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens

Nadere informatie

Doorkiesnummer:

Doorkiesnummer: Tweede Kamer der Staten Generaal T.a.v. mevrouw O.C. Tellegen, Voorzitter vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Woerden, 7 juni 2018 Ons kenmerk: 2018-1380575259-813

Nadere informatie

Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen. voor bibliotheken

Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen. voor bibliotheken Wetgeving rond participatiesamenleving biedt kansen voor bibliotheken Breng vraag en aanbod bij elkaar en help laaggeletterden vooruit Nederland telt 1,3 miljoen laaggeletterde volwassenen (16-65 jaar).

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven. Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven

Stichting Lezen & Schrijven. Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven Stichting Lezen & Schrijven Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven Educatie Werkt!, Amsterdam 30 september 2011 Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief

Nadere informatie

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University LAAGGELETTERDHEID IN DEN HAAG - CONCLUSIES Uitgevoerd door: CINOP Advies Etil Kohnstamm Instituut Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University DEZE FACTSHEETRAPPORTAGE IS

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Humanitas Noord-Kennemerland

Humanitas Noord-Kennemerland Humanitas Noord-Kennemerland Maria Sabel - Stichting Lezen & Schrijven Mariëlle Harte - Taalhuis Alkmaar Ton Grooteman Stichting ABC (13 maart) Wibo Martina - Stichting ABC (22 maart) Het verhaal van Jos

Nadere informatie

Bondgenootschap voor. Geletterdheid Drenthe. Convenant 2019

Bondgenootschap voor. Geletterdheid Drenthe. Convenant 2019 Bondgenootschap voor Geletterdheid Drenthe Convenant 2019 Inleiding Laaggeletterdheid Er zijn nog te veel mensen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Landelijk gezien gaat het om 11% van de bevolking.

Nadere informatie

Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland

Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland Uitkomsten BOP-enquête basisvaardigheden Zuid-Holland 2017-2018 Aan de landelijke BOP-enquête basisvaardigheden 18 + van de KB hebben in totaal 126 (=86%) (basis)bibliotheken deelgenomen; er waren 147

Nadere informatie

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018

Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2018 Augustus 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht.

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht. Maatschappelijke Ingekomen stuk D1 (PA 12 maart 2014) Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Taalakkoord aanpak laaggeletterdheid Midden-Brabant

Collegevoorstel. Zaaknummer Taalakkoord aanpak laaggeletterdheid Midden-Brabant Zaaknummer 00527355 Onderwerp Taalakkoord aanpak laaggeletterdheid Midden-Brabant Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem waar vaak nog een taboe

Nadere informatie

[Typ hier] Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019

[Typ hier] Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019 Regionaal Programma volwassenen Educatie 2019 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Laaggeletterdheid en educatie 2.1 Afbakening Wet educatie en beroepsonderwijs 2.2 Doelgroep 2.3 Formeel en non-formeel

Nadere informatie

Actieplan Laaggeletterdheid 2017 en verder

Actieplan Laaggeletterdheid 2017 en verder Actieplan Laaggeletterdheid 2017 en verder Plan om laaggeletterdheid te signaleren, terug te dringen en te voorkomen in de gemeente Coevorden Drenthe College, Bibliotheek Coevorden, Brede School SOM, Maatschappelijk

Nadere informatie

Taal is Meedoen! Huis voor Taal Noordoostpolder Plan van aanpak en begroting 2019

Taal is Meedoen! Huis voor Taal Noordoostpolder Plan van aanpak en begroting 2019 Huis voor Taal Noordoostpolder Plan van aanpak en begroting 2019 Taal is Meedoen! Aanleiding Meedoen in de huidige Nederlandse samenleving vraagt dat inwoners voldoende de Nederlandse taal en digitale

Nadere informatie

Op pad voor de Aanpak Taal: Ouders en kind samen

Op pad voor de Aanpak Taal: Ouders en kind samen Op pad voor de Aanpak Taal: Ouders en kind samen Interview met het Praktijkteam van het ministerie van SZW Yolande Timman, i.s.m. Hans Christiaanse en Paulien Rietveld Het ministerie van SZW heeft een

Nadere informatie

Regionaal Programma Volwassenen Educatie 2017

Regionaal Programma Volwassenen Educatie 2017 Regionaal Programma Volwassenen Educatie 2017 Stad met een hart Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitvoering RPE in 2016... 4 2.1 Besteding van het verplichte deel van het budget... 4 2.2 Besteding van

Nadere informatie

#telmeemettaal PROGRAMMA

#telmeemettaal PROGRAMMA Welkom PROGRAMMA Inleiding Tel mee met Taal Actielijn 1 Lokale netwerkaanpak/taal voor het Leven Actielijn 2 Taalakkoorden Actielijn 3 Leesbevordering/Kunst van Lezen Actielijn 5 Kennis en communicatie

Nadere informatie

Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen

Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen Het non-formele bibliotheekaanbod voor volwassenen Programma s laagdrempelig Voor veel laaggeletterden is leren en het volgen van formeel of non-formeel onderwijs allerminst een vanzelfsprekend. Zaken

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Volwasseneneducatie en ontwikkeling Taaihuis. Portefeuilehouder John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Volwasseneneducatie en ontwikkeling Taaihuis. Portefeuilehouder John Nederstigt gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder John Nederstigt Collegevergadering 5jUÜ2016 inlichtingen Caroline van de Vijver-Guldenmund (023 567 4294) Registratienummer 2016.0033428

Nadere informatie

Een dekkend taalnetwerk in Utrecht TIP en TOP. Congres Taal voor het Leven 30 oktober 2013

Een dekkend taalnetwerk in Utrecht TIP en TOP. Congres Taal voor het Leven 30 oktober 2013 Een dekkend taalnetwerk in Utrecht TIP en TOP Congres Taal voor het Leven 30 oktober 2013 Even voorstellen Marga Tubbing, taalregisseur regio Utrecht marga@lezenenschrijven.nl 06-44349008 Lineke Maat,

Nadere informatie

Een nieuw convenant. Bondgenootschap Geletterdheid Holland Rijnland

Een nieuw convenant. Bondgenootschap Geletterdheid Holland Rijnland Een nieuw convenant Bondgenootschap Geletterdheid Holland Rijnland 2017-2020 1. De opmaat naar een nieuw convenant In Nederland hebben meer dan twee miljoen mensen veel moeite met lezen en schrijven. Taalvaardig

Nadere informatie

Taal voor het Leven. Taal voor het Leven / Language for Life

Taal voor het Leven. Taal voor het Leven / Language for Life Taal voor het Leven ABSTRACT Name / Project title Contact Person Taal voor het Leven / Language for Life Voor informatie : Stichting Lezen & Schrijven Naam : Arjan Beune Adres : Parkstraat 105, 2514 JH

Nadere informatie

Monitor actieprogramma Tel mee met Taal

Monitor actieprogramma Tel mee met Taal Monitor actieprogramma Tel mee met Taal 2016-2018 Tussenrapportage 2017 Opdrachtgever: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Rotterdam, 6 November 2017 Monitor actieprogramma Tel mee met Taal

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Regionaal Educatieprogramma. Arbeidsmarktregio Holland Rijnland

Regionaal Educatieprogramma. Arbeidsmarktregio Holland Rijnland Regionaal Educatieprogramma Arbeidsmarktregio Holland Rijnland 2015 en aanpak 2016 1 Inleiding en Leeswijzer Aanleiding Op 1 januari 2015 is de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) gewijzigd. Dit heeft

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Taal en Werk. Hetty Wiersema Adviseur werk. Maria Sabel Taal voor het Leven. Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard

Taal en Werk. Hetty Wiersema Adviseur werk. Maria Sabel Taal voor het Leven. Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard Taal en Werk Hetty Wiersema Adviseur werk Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard Maria Sabel Taal voor het Leven Check in Wie ben je Wat kom je halen? Wat kom je brengen? Laaggeletterd zijn, wat is dat? Laaggeletterdheid

Nadere informatie

leren in oss, zo doen we dat!

leren in oss, zo doen we dat! leren in oss, zo doen we dat! visie op een leven lang leren en ontwikkelen in de gemeente oss Oss is een open leergemeenschap waar individuen in verschillende omgevingen een leven lang leren en zichzelf

Nadere informatie

Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland. Uitvoeringsplan Inhoud

Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland. Uitvoeringsplan Inhoud Regionaal Educatieprogramma Holland Rijnland Uitvoeringsplan 2016 Inhoud Inleiding... 2 Ambitie... 3 Uitvoering... 3 Toegang... 3 Het aanbod... 5 Rol van de Stichting Lezen en Schrijven... 7 Inkoop of

Nadere informatie

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Doel Informele taalondersteuning bieden aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand om zo de Nederlandse taal te bevorderen. Doelgroep Alle inwoners van

Nadere informatie

Themacafé Campagene voeren in begrijpelijke taal!

Themacafé Campagene voeren in begrijpelijke taal! 21 februari 2018 Themacafé Campagene voeren in begrijpelijke taal! Hoe bereik je laaggeletterden en wat ga je doen voor deze kwetsbare doelgroep? Programma Themacafé Opening door Marleen Damen, wethouder

Nadere informatie

Bestrijden Laaggeletterdheid in Waalwijk van A tot Z ( vastgesteld door het college van gemeente Waalwijk)

Bestrijden Laaggeletterdheid in Waalwijk van A tot Z ( vastgesteld door het college van gemeente Waalwijk) Bestrijden Laaggeletterdheid in Waalwijk van A tot Z (29-11-2016 vastgesteld door het college van gemeente Waalwijk) Meedoen in de maatschappij is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Niet iedereen kan

Nadere informatie

Memo. Aan u wordt gevraagd:

Memo. Aan u wordt gevraagd: Memo Aan : PHO Economie en Werkgelegenheid FoodValley Van : ambtelijke werkgroep volwasseneneducatie Datum : 24 november 2014 Onderwerp : Regionale inzet Volwasseneneducatie 2015 Aanleiding Rond de zomer

Nadere informatie

1 Is het college bekend met het uitgebrachte rapport van de Algemene Rekenkamer? Zo ja, wat vindt het College hiervan?

1 Is het college bekend met het uitgebrachte rapport van de Algemene Rekenkamer? Zo ja, wat vindt het College hiervan? CDA - Fractie Krimpen aan den IJssel p/a P.J. Moerland Vijfkamp 45 2924 VP KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 31/10/2016 Zaaknummer: ZK16005053 Afdeling: Samenleving Contactpersoon: M.I. Noe Uw brief van: 14-09-2016

Nadere informatie

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk U17-017806 Beh. door

Nadere informatie

Hoe vind je laaggeletterde bijstandsgerechtigden? Hannah Oostendorp (gemeente Elburg) & Anna van den Boogaard (L&S)

Hoe vind je laaggeletterde bijstandsgerechtigden? Hannah Oostendorp (gemeente Elburg) & Anna van den Boogaard (L&S) Hoe vind je laaggeletterde bijstandsgerechtigden? Hannah Oostendorp (gemeente Elburg) & Anna van den Boogaard (L&S) Voorstellen Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Agenderen. Ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

1 Is het college bekend met het uitgebrachte rapport van de Algemene Rekenkamer? Zo ja, wat vindt het College hiervan?

1 Is het college bekend met het uitgebrachte rapport van de Algemene Rekenkamer? Zo ja, wat vindt het College hiervan? (in briefvorm) Beantwoording van de schriftelijke vragen van het CDA van 14 september 2016 over de rapportage van de Algemene rekenkamer inzake de aanpak van laaggeletterdheid door de rijksoverheid. Op

Nadere informatie

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Inleiding Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Mensen die zich eenzaam voelen zijn over het algemeen angstiger, achterdochtiger, wantrouwiger

Nadere informatie

Werving tbv Educatieve Trajecten. 19 juni 2013. Drenthe College

Werving tbv Educatieve Trajecten. 19 juni 2013. Drenthe College Werving tbv Educatieve Trajecten 19 juni 2013 Drenthe College Drenthe College - Middelgroot ROC met werkgebied: provincie Drenthe - Ca 650 medewerkers en 8300 studenten - 3 sectoren voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

Stand van zaken uitvoering regionaal Educatieplan en budget volwassenen educatie 2017

Stand van zaken uitvoering regionaal Educatieplan en budget volwassenen educatie 2017 Bijlage 5-3 POHO 21 september 2017 Stand van zaken uitvoering regionaal Educatieplan en budget volwassenen educatie 2017 POHO: Huib van Olden Opdrachtgever RSA: Leida Rasing Van: Asya van Wamel (gemeente

Nadere informatie

Uitvoeringsplan

Uitvoeringsplan AANPAKKEN VAN LAAGGELETTERDHEID = INVESTEREN IN DE TOEKOMST GEMEENTE STEENWIJKERLAND a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Uitvoeringsplan 2014 2017 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s

Nadere informatie

Taal voor het leven jaar ervaring in de regio's

Taal voor het leven jaar ervaring in de regio's Legenda 0800 nummer Inzet taalambassadeurs (regionale) campagne Website Herkennen bij balie, door arts etc Gezinsaanpak via school Laaggeletterdheid in de opvang Taal voor Thuis: methodiek taalstimulering

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Taalstimulering ouders en kinderen 8 november 2018 Yvonne Weijers (Bibliotheek Venlo) Marjan Middelkoop (Cubiss)

Taalstimulering ouders en kinderen 8 november 2018 Yvonne Weijers (Bibliotheek Venlo) Marjan Middelkoop (Cubiss) Taalstimulering ouders en kinderen 8 november 2018 Yvonne Weijers (Bibliotheek Venlo) Marjan Middelkoop (Cubiss) Taalrijke taalomgeving Taalrijke thuisomgeving belangrijke factor voor goede taalontwikkeling

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D6 (PA 17 april 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@ nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Taalhuis: rollen en taken

Taalhuis: rollen en taken Taalhuis: rollen en taken November 2017 Verdeling rollen en taken Hieronder vindt u een opsomming van taken en rollen, die gepaard gaan met een Taalhuis. Dit document kan tijdens het opzetten van een Taalhuis

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Gilde s- Hertogenbosch en omstreken.

Jaarverslag 2018 Gilde s- Hertogenbosch en omstreken. 1 Jaarverslag 2018 Gilde s- Hertogenbosch en omstreken. s-hertogenbosch, mei 2019 2 Jaarverslag 2018 van het Gilde s- Hertogenbosch en omstreken. Voorwoord: Dit jaarverslag geeft inzicht in de activiteiten

Nadere informatie

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018 Noordoostpolder Jaarcijfers 2018 JAARCIJFERS HUIS VOOR TAAL NOP 2018 WAT IS HUIS VOOR TAAL? In Huis voor Taal komen activiteiten en expertise op het gebied van leren, ontwikkelen, het sociale- en non-formeel

Nadere informatie

WIJ BEGRIJPEN ELKAAR!

WIJ BEGRIJPEN ELKAAR! WIJ BEGRIJPEN ELKAAR! IEMAND AAN DE LIJN TAALMAATJES EENVOUDIG TAALPANEL A B C MAKKELIJKER MET ELKAAR IN GESPREK SPEERPUNTEN BETER LEREN LEZEN EN SCHRIJVEN AANBOD KLASSIKAAL TAALSPREEKUUR OP DE WERKVLOER

Nadere informatie

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie!

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! 2 Wat speelt er? 3 De drie decentralisaties en de kanteling in het sociaal domein Willen we echt een inclusieve samenleving bouwen waar iedereen,

Nadere informatie

Volwasseneneducatie en bestrijding laaggeletterdheid in Holland Rijnland

Volwasseneneducatie en bestrijding laaggeletterdheid in Holland Rijnland Volwasseneneducatie en bestrijding laaggeletterdheid in Holland Rijnland 2015 2019 Evaluatie, knelpunten en aandachtspunten voor toekomstig beleid Inleiding Op 1 oktober 2015 heeft de Leidse gemeenteraad

Nadere informatie

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Uw wensen en verwachtingen van de workshop Met welke partijen kan je samen werken, voorbeelden en tips Wie pakt welke rol in de aanpak van laaggeletterdheid?

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 19 september 2017

B&W Vergadering. B&W Vergadering 19 september 2017 2.2.6 Volwasseneneducatie 2018 2020 1 Dossier 2190 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 2190 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 september 2017 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Volwasseneneducatie 2018

Nadere informatie

Taalakkoord Regio Zuid-Kennemerland en IJmond

Taalakkoord Regio Zuid-Kennemerland en IJmond Taalakkoord 2019-2021 Regio Zuid-Kennemerland en IJmond Inhoud 1. Aanleiding 3 2. Taalakkoord 2017 2018 4 3. Doelstellingen Taalakkoord 2019-2020 6 4. Samenhang met het landelijke actieprogramma Tel mee

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven Laaggeletterden herkennen en dan? Clarine van Ommeren Apeldoorn 18 september 2014 Initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op zowel korte als lange

Nadere informatie

1. Onderwerp Terug- en vooruitblik volwasseneneducatie Holland Rijnland Rol van het

1. Onderwerp Terug- en vooruitblik volwasseneneducatie Holland Rijnland Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Terug- en vooruitblik volwasseneneducatie Holland Rijnland 2015-2019 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door vaardiger

Nadere informatie

Notitie Taal en Toekomst 2019

Notitie Taal en Toekomst 2019 Notitie Taal en Toekomst 2019 Inhoudsopgave Inleiding 2 Landelijk beleid 2 Regionaal beleid 2 Conclusies beleid en realisatie tot nu toe 3 Beleidsambities voor 2019 4 Advies verdeling WEB-middelen 2019

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 25 2012-2013 Cursussen voor volwassenen U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland, met een breed

Nadere informatie

Wet Taaleis Participatiewet Programma Effectiviteit en Vakmanschap

Wet Taaleis Participatiewet Programma Effectiviteit en Vakmanschap Wet Taaleis Participatiewet Programma Effectiviteit en Vakmanschap Dineke ten Hoorn Boer Bestuurslid Divosa en Algemeen directeur Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten Gemeente Den Haag 24/11/15

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017.

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017. Openbaar Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017 Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De gemeente Nijmegen maakt, op grond van de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB), afspraken

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen

Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen Laaggeletterdheid, herkennen & doorverwijzen Lydia de Jong, Jorijn Tragter 28 mei 2016 Wie zijn wij? Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid en bevordering van digitale vaardigheid. Actie programma

Nadere informatie

Speerpuntennotitie aanpak laaggeletterdheid

Speerpuntennotitie aanpak laaggeletterdheid Speerpuntennotitie aanpak laaggeletterdheid Datum 27-06-2017 Behandelend ambtenaar Harriet Eggengoor Team Sociaal Beleid Portefeuillehouder Helga Witjes Registratienummer 31881 Gerelateerd poststuk Onderwerp

Nadere informatie

Herontwerp Taalhuis Lochem-Zutphen

Herontwerp Taalhuis Lochem-Zutphen Herontwerp Taalhuis Lochem-Zutphen 1. Doel Taalhuis Laaggeletterdheid, taalachterstand en het hebben van weinig reken- en digitale vaardigheden komen voor in alle lagen van de bevolking. Om dit effectiever

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionaal educatieprogramma 2015 en aanpak Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Regionaal educatieprogramma 2015 en aanpak Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post «Postbus 3078-5003 DB Tilburg tel «013 583 99 99

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post «Postbus 3078-5003 DB Tilburg tel «013 583 99 99 Gemeente Krimpen aan den IJssel T.a.v. mevr. Noe Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL datum kenmerk onderwerp 8 april 2015 15181-LB/LvI Offerte Taalcoaching 2015 Geachte mevrouw Noe, Hierbij sturen

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Workshop Taal Werkt! 11 september 2014

Workshop Taal Werkt! 11 september 2014 Workshop Taal Werkt! 11 september 2014 Programma Wat is laaggeletterdheid? Laaggeletterdheid binnen het bedrijfsleven Taalvrijwilligers binnen bedrijven Brainstorm Wat is laaggeletterdheid? 5 Feiten &

Nadere informatie

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid Bezinnen Bijlage 1 Operationele Doelstellingen Doen Denken Beslissen 1. Accommodatiebeleid Accommodatiebeleid a. De vereniging AV Fortuna zal gedurende de beleidsperiode zorgen voor optimale trainings-

Nadere informatie

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Beeld > Koptekst en voettekst... 1 Beeld > Koptekst en voettekst... 2 Beeld > Koptekst en voettekst...

Nadere informatie

Bijlage 2 bij Uitvoeringsplan Bondgenootschap Geletterdheid

Bijlage 2 bij Uitvoeringsplan Bondgenootschap Geletterdheid Bijlage 2 bij Uitvoeringsplan Bondgenootschap Geletterdheid Ambities van de bondgenoten Wij zetten in op de aanpak van laaggeletterdheid Prestatiedocument Op 18 januari 2017 zetten de bondgenoten opnieuw

Nadere informatie

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Datum: 19 april 2018 Betreft: informatie voor gemeenteraadsleden Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Beste raadsgriffier, Is uw nieuwe raad bekend met de sociaal

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Bestuursagenda

Alleen ter besluitvorming door het College Bestuursagenda Openbaar Onderwerp Subsidie informele taalondersteuning 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051/ Werk & Inkomen/ 1061 B. Frings/ T. Tankir Samenvatting Met dit voorstel verlenen wij een

Nadere informatie

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar:

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar: Bijlage 1 Notitie Volwasseneneducatie: Besteding WEB middelen 2016 Inleiding Bij de bespreking van het Uitvoeringsplan Educatie 2016 in het Portefeuillehoudersoverleg Maatschappij op 25 mei 2016 heeft

Nadere informatie

Aanpak van laaggeletterdheid. Jelle Vennik, Stichting Lezen & Schrijven

Aanpak van laaggeletterdheid. Jelle Vennik, Stichting Lezen & Schrijven Aanpak van laaggeletterdheid Jelle Vennik, Stichting Lezen & Schrijven Voorstellen Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Agenderen. Ondersteuningsprogramma voor lokale samenwerking ter bevordering

Nadere informatie

Regionaal Educatief Plan Zuid-Kennemerland en IJmond

Regionaal Educatief Plan Zuid-Kennemerland en IJmond Regionaal Educatief Plan 2018 2019 Zuid-Kennemerland en IJmond 1. Inleiding 1.1 Update regionaal educatief plan Haarlem ontvangt vanaf 2015 als contactgemeente van de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland

Nadere informatie

Bondgenootschap voor Geletterdheid Kennemerwaard. Convenant

Bondgenootschap voor Geletterdheid Kennemerwaard. Convenant Bondgenootschap voor Geletterdheid Kennemerwaard Convenant CONVENANT Bondgenootschap voor Geletterdheid Kennemerwaard 2015 2017 In aanmerking nemende dat: I. lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019.

Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019. Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019. 1 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn, gelezen

Nadere informatie

Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019

Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Apeldoorn Nr. 251599 26 november 2018 Subsidieregeling non-formele volwasseneneducatie en lokale projecten volwasseneneducatie Stedendriehoek en Noord Veluwe

Nadere informatie