PBS Training van het Schoolteam Dag 2: Draaiboek voor de coach

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PBS Training van het Schoolteam Dag 2: Draaiboek voor de coach"

Transcriptie

1 1 PBS Training van het Schoolteam Dag 2: Draaiboek voor de coach 8:00-8:30 (30 minuten) Binnenkomst met koffie en thee 8:30 9:00 (30 minuten) Welkom, introductie en start van de dag Doel: deelnemers voelen zich welkom en weten wat er vandaag aan bod komt. Deelnemers zijn enthousiast over het vervolg van de PBS-reis! Voorbereiding: - Beamer en laptop - Stapeltje met losse hand-outs voor de deelnemers (ze leveren ze immers allemaal weer in na afloop van de opdrachten) - Flap-over - Plakband/ Markeerstiften - Naambordjes - Briefjes van de hand-outs aanvullen met de elementen van een positief schoolklimaat (welke de leerkrachten tijdens de eerste studiedag bedacht hebben). Deze uitprinten en bij de start van de studiedag op de tafels leggen. - Beloningen (bijvoorbeeld scooby loops of kaartjes met een korte boodschap) om tussendoor uit te delen - Een belletje om de groep na een oefening weer bij elkaar te roepen - Gedragsverwachtingen van de eerste teamdag opnemen in de powerpointpresentatie (of eventueel meenemen op een grote flap) - Tijdens de voorbereidende bijeenkomst van het gedragsteam bespreken welk lid van het gedragsteam de presentatie zal verzorgen over de belangrijke stappen die al genomen zijn (wat is er al opgesteld, uitgeprobeerd en waar hebben we tot nu toe zicht op gekregen) - Voorafgaand aan deze tweede teamdag de intern begeleider de linkerkant van de piramide (powerpoint) laten invullen; wat wordt er op school al ingezet op didactisch gebied. - Kartonnen versie van de piramide - Vijf pijlers van SWPBS op de flap zetten: schoolbreed; preventie; gedragsverwachtingen benoemen, actief aanleren en systematisch bekrachtigen; data-gestuurd werken; samenwerken met de jeugdzorg en met ouders - Door het gedragsteam opgestelde groepsindeling voor: plan voor de positieve schoolcultuur. Noot: de coach staat gedurende de dag opnieuw model in het positief bekrachtigen van gedrag. Door de actieve opzet van de dag, doen zich veel kansen voor om deelnemers in het zonnetje te zetten met een compliment of een kaartje. Behalve het geven van complimenten ( goede vraag die je stelt. Die is denk ik voor iedereen hier relevant!) en het uitdelen van tokens, kan de coach de deelnemers ook op een indirecte manier positief bekrachtigen, bijvoorbeeld door belangrijke inzichten van deelnemers extra te benadrukken ( dat is inderdaad een belangrijk punt ) en op de flap te schrijven.

2 2 Toelichting/ werkvorm: 1. De coach heet de groep welkom (5 minuten) Schoolwide Positive Behavior Support (PBS) University of Oregon Namen trainers Logo werkplek coach De coach heet de deelnemers welkom en licht het doel van deze dag toe, namelijk het verder uitwerken van verschillende methodische elementen van PBS en het actief met elkaar aan de slag gaan om PBS in de praktijk te brengen. Naam school Datum Kenniscentrum Schoolwide PBS, september 2010 versie De coach licht de volgende dia s toe (5 minuten) NB: Laat de IB-er vooraf de linkerkant van de piramide invullen om zo zichtbaar te maken wat er op didactisch gebied al op school ingezet wordt. We reizen verder. We reizen verder. Sinds de eerste studiedag is er hard gewerkt en zijn er gezamenlijk belangrijke stappen gezet op deze PBS-reis. Ons uiteindelijke doel is het creëren van een positieve schoolcultuur waarin kinderen zich in academisch en sociaal opzicht optimaal kunnen ontwikkelen. Om dit doel te bereiken werken we met behulp van vijf pijlers (coach wijst de pijlers aan op de flap) aan de invulling van de PBSpiramide (de coach laat de kartonnen piramide zien). Daarbij richten we ons in eerste instantie op het groene niveau. Daar begint het fundament zich langzaamaan te vormen. Een mooi moment om terug te kijken wat we tot nu toe hebben gedaan. Een lid van het gedragsteam presenteert de belangrijke stappen die al genomen zijn: Wat hebben we tot nu toe gezamenlijk opgesteld? (Hierbij kan gedacht worden aan het opstellen van de basiswaarden van de school en bijbehorende gedragsverwachtingen en het opstellen van lessen in goed gedrag) Wat hebben we tot nu toe uitgeprobeerd? (Hierbij kan gedacht worden aan het uitproberen van lessen in goed gedrag in de verschillende groepen, de verhouding 4:1 hanteren, werken aan een preventief positief contact met ouders (bijvoorbeeld door het sturen van postkaartjes aan de ouders met een boodschap over sterke kanten van hun kind). Waar hebben we tot nu toe zicht op gekregen? (Hierbij kan gedacht worden aan het in kaart brengen van ontwikkelpunten voor de school. Mogelijk zijn er reeds een aantal in het jaarprogramma opgenomen).

3 3 De coach vat de genoemde punten samen en vraagt het schoolteam of zij nog onderdelen gemist hebben. De coach benadrukt de grote inzet van het schoolteam en het gedragsteam. Vervolgens komt de PBS-piramide aan bod. Van te voren vult de IB-er van de school in wat er op didactisch gebied op de verschillende niveaus op school al ingezet wordt. Dit wordt toegelicht door de coach. NB: De coach kan er ook voor kiezen na de introductie van de IB-er de ingevulde piramide te laten toelichten. We zijn bezig met het vormgeven van universele, schoolbrede interventies gericht op alle leerlingen. Dit betreft de invulling van het groene niveau van de piramide. Op deze dia is inzichtelijk gemaakt wat jullie school al in huis heeft en inzet op het gebied van gedrag. Alles wat hiermee te maken heeft, van basisprincipes tot methoden en interventies is hierin opgenomen. Bijvoorbeeld: basiswaarden, eenduidige regels/afspraken, beloningssysteem e.d. 3. De coach licht het programma toe (5 minuten) Ochtend Feedback geven Schoolbreed systeem van belonen Actief toezicht houden Programma 8:30 15:30 Middag Registratie gedragsincidenten Consequenties op ongewenst gedrag Rol van ouders De coach noemt dat het een actieve dag wordt met veel oefening. De coach herhaalt welke onderwerpen de vorige studiedag aan bod zijn geweest. De coach loopt de onderwerpen langs die vandaag aan bod zullen komen. Lunch Kenniscentrum Schoolwide PBS, september 2010 versie De coach herinnert de deelnemers aan de gedragsverwachtingen Verwachtingen Wat verwachten wij van elkaar? De coach herhaalt de gedragsverwachtingen die tijdens de eerste teamdag gezamenlijk zijn opgesteld en gaat na of deelnemers nog aanvullingen hebben.

4 4 Op deze dia staat samengevat waar we ons tijdens deze Schoolbreed tweede studiedag op gaan richten. Allereerst gaan we een eerste plan bedenken voor een positieve schoolcultuur. Het creëren van een positieve schoolcultuur Hoe ziet een positief schoolklimaat er volgens deze school Systemen van waardering en bekrachtiging uit? Voor jullie liggen een aantal briefjes met kreten erop. De coach geeft een aantal leerkrachten de opdracht voor te Actief toezicht houden lezen wat er op de briefjes staat. Vervolgens vertelt de coach dat dit kernelementen zijn van een positieve schoolcultuur die de leerkrachten tijdens de eerste studiedag zelf bedacht hebben. Deze kernelementen weerspiegelen het doel waar wij naartoe werken met de implementatie van SWPBS. De coach vraagt de groep of zij nog kernelementen zouden willen toevoegen. Vervolgens zal er vandaag nagedacht worden over een schoolbreed beloningssysteem en op welke manier er het beste actief toezicht gehouden kan worden. 5. De parkeerflap (5 minuten) De coach gaat na of er punten zijn voor op de parkeerflap. Op de parkeerflap worden vragen en opmerkingen genoteerd waar op dit moment even geen tijd voor is. Aan het einde van het eerste dagdeel of aan het einde van de gehele dag komt de coach hierop terug. Sommige vragen zullen dan wellicht al beantwoord zijn, de overige vragen worden alsnog behandeld.

5 5 9:00-9:35 (35 minuten) Feedback geven Doel: Deelnemers weten waar oprechte feedback aan moet voldoen en ervaren het belang van oprechte, relevante en specifieke feedback. Voorbereiding: - Tekenpapier en potloden Toelichting/ werkvorm: 1. Oefening varkentje (20 minuten) Positieve bekrachtiging Teken een varken De coach deelt de tekenblaadjes en potloden uit en geeft de deelnemers de opdracht om een varken te tekenen. Terwijl de deelnemers aan het tekenen zijn loopt de coacht langs en geeft overdreven complimenten zonder echt goed naar de tekeningen te kijken. Bijvoorbeeld: Wauw, wat kun jij goed tekenen! Jij bent echt een natuurtalent! Dat heb je écht heel goed gedaan! Super! Geweldig gewoon!. De coach let erop niet sarcastisch over te komen. Nadat de deelnemers de tijd hebben gehad om hun varken te tekenen geeft de coach plenair aan dat er geweldige varkentjes zijn getekend en dat er veel talenten tussen de deelnemers zitten. Hierna stelt de coach de volgende vragen: Wat vonden jullie van deze feedback? Hoe was het om op deze manier een compliment te ontvangen? Reacties die naar voren kunnen komen zijn: Het voelde niet gemeend ; De complimenten waren een beetje vluchtig; Ik heb niet eens gehoord dat je het tegen mij had want ik was druk bezig. De coach vraagt vervolgens: Hoe zouden jullie het vinden als ik jullie ook nog zou vragen een paard te tekenen? De coach benoemt dat men waarschijnlijk niet staat te trappelen om ook nog een paard te tekenen. Er wordt niet duidelijk genoeg aangeven waarvoor een compliment wordt gegeven, waardoor het beoogde positieve effect van het compliment achterwege blijft. De coach benoemd dat feedback dus functioneler en specifieker moet zijn. De coach zegt: Ik zal nu functionelere feedback geven. Kijk goed naar je varkentje en luister naar de feedback.

6 6 Vervolgens leest de coach de punten van directe feedback voor: - Wanneer je varken boven aan de bladzijde staat; dan ben je positief ingericht op anderen. - Wanneer je varken in het midden staat, dan ben je realistisch en stel je niet uit. - Wanneer je varken onder aan staat, ben je afwachtend en denk je goed na over dingen. - Wanneer het gezicht van een varken naar links staat, dan ben je vriendelijk voor anderen. - Wanneer het gezicht van een varken naar rechts staat, dan ben je een actief persoon en probeer je vaak nieuwe dingen uit. - Wanneer je het varken van de voorkant hebt getekend; dan ben je een direct persoon en vertel je wat je denkt - Heb je veel details getekend, dan ben je een zorgvuldig persoon. - Heb je een paar details getekend dan ben je energiek en actief. - Heb je 4 poten getekend dan ben je een secuur persoon. - Heb je minder dan 4 poten getekend dan ga je een grote verandering tegemoet. - Heb je grote oren getekend dan ben je een goede luisteraar, - en de lengte van de staart zegt iets over je seksleven. Na het oplezen van de directe feedback vraagt de coach of deze feedback beter aansloot. De coach benoemd dat deze feedback wel specifieker was maar niet persoonlijk. Het was algemene feedback. De coach licht toe: Feedback is pas nuttig als het specifiek is en als het over jezelf gaat. Ook naar kinderen toe geef je op deze manier feedback, dus niet: Goed zo, Britt, maar Britt wat zit je goed op je stoel. Daarnaast is het belangrijk aan te sluiten bij het kind. Bijvoorbeeld een kind dat leert schaatsen, staat te wiebelen op het ijs. Als je zegt: Goed zo!, voelt het kind dat niet zo, het gaat immers bijna vallen! Een compliment kan dan zelfs een averechts effect hebben. Het kind kan zich helemaal niet vinden in het compliment. Beter kun je dan zeggen: Wat goed dat je het probeert!.

7 7 2. De coach licht de volgende dia s toe over de kenmerken van positieve feedback (15 minuten) Bekrachtigen: Positieve Feedback Relevant, oprecht en specifiek Kort en duidelijk Onvoorwaardelijk Kenniscentrum SWPBS, juni 2010 versie 0.1 Kernelement: 4:1.. De Aandachts-emmer Aandachts-emmer Samengevat heeft positieve feedback een krachtig effect als het aan de volgende punten voldoet: allereerst is het van belang dat de feedback relevant, oprecht en specifiek is. In een korte boodschap maak je aan het kind duidelijk waar je feedback op geeft. Bijvoorbeeld: Deze eerste zin heb je heel mooi geschreven!. Positieve feedback wordt ook altijd onvoorwaardelijk gegeven. Dus niet: Gelukkig ben je vandaag wel op tijd, maar Wat fijn dat je op tijd binnen bent!. Kinderen aanmoedigen door het geven van positieve feedback vormt een kernelement van SWPBS. Onderzoek wijst immers uit dat hiermee de kans op gewenst gedrag van kinderen toeneemt. Onderzoek wijst ook uit dat kinderen negatieve feedback het beste kunnen incasseren als zij daarnaast vier keer iets positiefs horen. De verhouding 4:1 (vier positieve punten ten opzichte van een correctie) staat dan ook centraal binnen PBS. Van nature zijn wij er heel goed in om op het negatieve te letten ( zit nou even stil, stoel op 4 poten, wees eens stil ). Stel jezelf eens als doel bij een bepaald kind of kinderen deze verhouding van 4:1 te gaan halen. Het effect dat je bereikt door deze positieve benadering kan een echte eye-opener zijn. Het is iets dat je moet ervaren, dus probeer dit vooral uit! Ter ondersteuning van jezelf kun je systemen bedenken die je helpen om de verhouding 4:1 te halen. Voorbeelden zijn een knikker verplaatsen van de ene broekzak naar de andere als je een compliment geeft; stickers bij je dragen om uit te delen, of een complimententeller gebruiken waarmee je bijhoudt hoeveel je er precies geeft. In de regel hanteren we dus de verhouding van 4:1 bij het geven van feedback. Echter, zoals eerder al eens is benoemd, dient ook rekening te worden gehouden met het aandachtsemmertje van het kind. Sommige kinderen zijn snel tevreden en lijken weinig bekrachtiging nodig te hebben om gewenst gedrag te laten zien. Voor deze kinderen gaat de verhouding 4:1 op. Andere kinderen hebben veel meer bevestiging nodig en vragen dan ook meer om aandacht. Indien zij deze niet op een positieve manier krijgen, zullen zij op een negatieve manier aandacht gaan vragen. Bij hen ligt de verhouding dus anders en kan het bij wijze van spreken wel een 6:1 of een 8:1 zijn. De coach vraagt de leerkrachten op welke manier zij nu feedback geven in de klas. Als laatste checkt de coach of er nog vragen zijn over dit onderdeel.

8 8 9:35-10:30 Plan voor de positieve schoolcultuur Doel: De deelnemers denken na over welke beloningen hen aanspreken om gewenst gedrag extra te bekrachtigen. De deelnemers kennen de functie van een gestructureerd beloningssysteem en denken na over de vorm en organisatie van een schoolbreed beloningsysteem. Voorbereiding: - Groepjesindeling voor de opdracht matrix: positieve schoolcultuur (de indeling van de groepen is vooraf opgesteld door het gedragsteam) - Groepsindeling voor de brainstorm over de vorm en de organisatie van het beloningssysteem (al dan niet vooraf bepaald door het gedragsteam) - Grote vellen waar de matrix positieve schoolcultuur (zie hand-outs) op gekopieerd is. - Werkblad Essentiële componenten van een beloningssysteem (zie hand-outs) - Vooraf in het gedragsteam een verantwoordelijke aanwijzen die ( na afloop van de studiedag) een werkgroepje zal formeren om de gegevens van de matrixopdracht en de brainstorm te verwerken en een eerste voorstel op papier zal zetten voor het plan van de positieve schoolcultuur. - 5 stickertjes per deelnemer Toelichting/ werkvorm: 1. Opdracht: Matrix: positieve schoolcultuur (15 min) De coach licht toe: Een belangrijk onderdeel van het maken van een plan voor de positieve schoolcultuur is het bedenken van beloningen die je kunt inzetten om gewenst gedrag extra te bekrachtigen. In de handouts vind je de matrix voor de positieve schoolcultuur. In deze matrix is een aantal vormen van beloningen opgenomen. Zo dadelijk gaan jullie in groepjes nadenken over welke beloningen bij jullie school passen. Hierbij wordt gekeken naar beloningen die ingezet kunnen worden voor een individuele leerling, een gehele klas, de gehele school, ouders en leerkrachten/ andere medewerkers. Mogelijk bedenken jullie gezamenlijk een vorm van belonen die nog niet is opgenomen in de matrix. Deze kun je dan toevoegen onderaan de matrix. Vragen die centraal staan zijn bij deze opdracht zijn: Wat spreekt je aan? Welke onderdelen zou je willen invoeren?. Hierna krijgt elke deelnemer 5 stickertjes en plakt deze bij de onderdelen (in de vakjes) die hem het meest aanspreekt. NB: Na afloop van de studiedag inventariseert het gedragsteam welke ideeën de meeste stemmen hebben gekregen. Het gedragsteam maakt hier een overzicht van. Indien er veel verschillende ideeën naar voren komen, kan de leerkrachten nogmaals gevraagd worden te stemmen op de leukste onderdelen. In dit geval kan het overzicht nogmaals in het team verspreid worden om tot een verdere prioritering te komen. Het is van belang dat de coach benadrukt dat gebruik van deze elementen van een positieve schoolcultuur naast het uitdelen van kaartjes of fiches voor goed gedrag plaatsvindt (dus niet in plaats van). Deze extra s zijn bedoeld voor kinderen die meer

9 9 ondersteuning en aanmoediging nodig hebben. Daarnaast wordt voor alle leerlingen gewenst gedrag beloond en gewaardeerd met een schoolbreed beloningssysteem. 2. Gewenst gedrag systematisch bekrachtigen De coach geeft een mondelinge toelichting op de volgende dia s (15 minuten) Als leerlingen de gedragsverwachtingen hebben geleerd en geoefend, is het van belang dit gewenste gedrag zo veel mogelijk te stimuleren door er veel aandacht aan te geven. Door een kind dat rustig en respectvol door de gang loopt een complimentje te geven en te benoemen wat het goed doet, neemt de kans toe dat het kind dit gedrag een volgende keer weer laat zien. En ook omstanders leren dat hun emmertje gevuld wordt als zij zich houden aan de gedragsverwachtingen. Om ervoor te zorgen dat dit systematisch gebeurt, ontwikkelen scholen met PBS een beloningssysteem. Bekrachtig verwachtingen systematisch Beloningssystemen schoolbreed In de klas wordt hoeveel beloningen een leerling heeft ontvangen, zowel op schoolbreed als op klassenniveau. Dit kan bijvoorbeeld door een namenlijst van de leerlingen op te hangen waarop zij een kruisje achter hun naam zetten als zij een beloning hebben ontvangen. Zo blijft voor de leerkracht inzichtelijk hoeveel beloningen er per kind uitgedeeld. Deze informatie is belangrijk omdat deze t.z.t. naast de registratie van gedragsincidenten kan worden gebruikt bij het vormgeven individuele handelingsplannen. De coach benadrukt: Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een schoolbreed beloningsysteem en een beloningsysteem voor in de klas. Mogelijk worden schoolbreed dezelfde beloningen uitgedeeld als in de klas. Echter een school heeft hier eigen keuzes in. Zo kan het ook zijn dat schoolbreed andere beloningen uitgedeeld worden dan in de klas. Ook kan per school verschillen in welke gevallen er gespaard kan worden voor een schoolbrede, een groeps- of individuele beloning. Wat wel vaststaat is dat geregistreerd Voor veel scholen betekent dit onderdeel van PBS een grote culturele omslag. We kennen allemaal het belang van een positieve benadering, met veel ruimte voor complimenten. Maar het hanteren van een gestructureerd beloningsysteem, zowel in de klas als schoolbreed kan best wat onzekerheden met zich meebrengen. Het hanteren van de 4:1 verhouding, het systematisch bekrachtigen van gewenst gedrag en het registeren van het aantal beloningen kan in het begin onwennig en niet natuurlijk aanvoelen. Het vraagt van medewerkers dat zij hun focus (ver)leggen naar wat gaat er goed en hoe vergroot ik de kans dat het goed blijft gaan?. Het is een manier van werken waarbij je jezelf de tijd moet geven om er in te groeien. Ook kan een gestructureerd beloningsysteem vragen oproepen ten aanzien van de motivatie van kinderen. Men kan zich bijvoorbeeld afvragen of kinderen wel intrinsiek gemotiveerd raken door een extrinsieke beloning. Met andere woorden: Laten kinderen alleen het gewenste gedrag zien als zij hiervoor een beloning ontvangen?

10 10 Wat zegt wetenschappelijk onderzoek? (1) Kinderen zijn meer (intrinsiek) gemotiveerd om een opdracht uit te voeren als: het voltooien van de opdracht hen iets oplevert waar zij waarde aan hechten Zij een goede band hebben met de opdrachtgever Kinderen worden afhankelijk van extrinsieke motivatie als deze te voorspelbaar wordt: Bekrachtiging moet relevant zijn You never know when you get a surprise Wat zegt wetenschappelijk onderzoek hier eigenlijk over? De coach benoemt de onderzoeksresultaten zoals genoemd op de dia. De coach geeft daarbij aan dat het gaat om een spanningsveld: het is aan de ene kant belangrijk om leerlingen voldoende te bekrachtigen/belonen (4:1). Tegelijkertijd is het van belang dat een compliment of beloning gemeend is en relevant is voor het kind. En ook het verrassingselement (you never know when you get a surprise!) werkt sterk bij het geven van complimenten/ beloningen. Het moet niet te voorspelbaar worden. Ter aanvulling op deze dia kan nog genoemd worden dat variatie in waardering en beloning het effect verhoogt. Dus wissel af met verschillende vormen van beloningen. Wat zegt wetenschappelijk onderzoek? (2) De coach benoemt de onderzoeksresultaten zoals genoemd op de dia. Extrinsieke beloningen (kaartjes, fiches, etc) zijn extra waardevol tijdens de verwerving van vaardigheden (=leerfase) Erken dus en beloon pogingen & het nemen van risico Beloningen hebben een ondersteunend effect op de intrinsieke motivatie als ze direct volgen op het gewenste gedrag De balans 4:1 geeft kinderen zelfvertrouwen en helpt hen om sociaal vaardig te worden Essentiële componenten van een beloningssysteem Wie zijn er betrokken en deelt de kaartjes uit? (leerkrachten, andere medewerkers etc.) Hoe worden de kaartjes vormgegeven (ontwerp)? Zie de voorbeelden van complimentenkaartjes in hoofdstuk 7 van Goed gedrag kun je leren. Hoe en wanneer worden de kaartjes (of punten, stickers) uitgedeeld? Waar en wanneer kunnen de kaartjes ingeleverd worden? Wat kan de leerling terugkrijgen voor de kaartjes? Waar en wanneer worden de beloningen (in ruil voor de kaartjes) uitgedeeld? Klassikaal of individueel sparen? Wanneer wordt het systeem geëvalueerd? De coach gaat in op de essentiële componenten van een beloningssysteem. Daarnaast benoemt hij enkele voorbeelden van beloningen die vaak gebruikt worden. Te denken valt aan: een positief telefoontje naar huis, zitten op de stoel van de juf, schrijven met een groene pen, extra computertijd, kiezen naast wie je gaat zitten, etc. Gedragsteam werkt het geheel uit tot één systeem van belonen voor de school Beloningssystemen: Gewenst gedrag systematisch bekrachtigen De coach benoemt dat dit voorbeelden zijn van beloningskaartjes die in de VS worden gebruikt. Hij geeft aan: Er zijn ook scholen die werken met fiches o.i.d. Beloningssystemen moeten passen bij de school in kwestie en worden dus op maat gemaakt. (Indien mogelijk vervangen door eigen kaartjes in te scannen

11 11 3. Opdracht: Brainstormen over manieren waarop het beloningssysteem vormgegeven kan worden (25 minuten) De coach licht de opdracht toe. Zoals reeds is verteld, maak je als school zelf een keuze in het type beloningen (kaartjes, fiches, punten e.d). Mogelijk hebben jullie al een idee over wat voor jullie een handige vorm zou zijn. Zo dadelijk gaan we in groepjes brainstormen over de vorm en de organisatie van het beloningssysteem. Samen met je groepje beantwoord je alle vragen van de dia essentiële componenten van een beloningssysteem. Op deze manier denkt het gehele team mee over het schoolbrede beloningssysteem en kunnen alle ideeën worden verzameld. Uiteindelijk zullen hier keuzes in gemaakt worden en zal er een plan voor een schoolbreed beloningssysteem op tafel komen te liggen. Daarvoor worden alle ideeën door het gedragsteam verzameld. Een mogelijke volgende stap is dat er een werkgroep wordt gevormd op initiatief van het gedragsteam. Een aantal leerkrachten zal dus gevraagd worden deel te nemen aan deze werkgroep. Vervolgens zal deze werkgroep de ideeën die vandaag naar voren zijn gekomen in overweging nemen en een eerste plan voor een schoolbreed beloningssysteem uitwerken. Indien dit plan klaar is zal het verspreid worden onder het team. Na de opdracht spreekt de coach deze kort na. Hoe is het gegaan? Wat hebben de groepjes bedacht? Zijn de groepjes ergens tegenaan gelopen? Het kan zijn dat er door het nadenken over een beloningssysteem discussie ontstaat tussen de deelnemers. De coach benadrukt dat het doel is een systeem te bedenken wat effectief is en haalbaar. 10:15-10:30 (15 minuten) Pauze

12 12 10:30-12:10 Actief toezicht houden Doel: De deelnemers krijgen zicht op verbeterpunten ten aanzien van de pleinwacht bij hun op school. De deelnemers kennen de functie van een gestructureerd systeem van toezicht houden en denken na over de vorm en organisatie van het actief toezicht houden tijdens de pleinwacht bij hen op school. Voorbereiding: - Groepsindeling voor de deelnemers (al dan niet vooraf bepaald door het gedragsteam) - Kijkwijzer - Film (maken) van toezicht houden op het plein - Matrix: Elementen van actief toezicht houden - Checklist toezicht houden - Boek Goed gedrag kun je leren - Vooraf in het gedragsteam bespreken dat de volgende onderdelen in werkgroepjes (verder) uitgewerkt zullen worden: plan voor de positieve schoolcultuur (schoolbreed beloningssysteem en consequenties bij ongewenst gedrag), het pleinplan, visualiseren van de gedragsverwachtingen. - Checken mogelijkheden filmpje vertonen. - Print per groepje de opdrachtbeschrijvingen uit de hand-outs van de volgende opdrachten uit: groepsdiscussie consequenties op ongewenst gedrag, oefening twee-minutenregel, oefening reactieprocedure. - Print per groepje de schema s consequenties op ongewenst gedrag uit, voor het klein en het groot probleemgedrag. Voorbereiding carrouselopdracht - Laat de groepjes een pen meenemen tijdens de carrouselopdracht - Print de opdrachtenpagina s van de hand-outs uit zodat je een beschrijving kunt neerleggen bij de verschillende opdrachten van de carrouselopdracht - Zorg ervoor dat je meerdere ruimtes tot je beschikking hebt. Opdracht 2 van de carrouselopdracht moet in ieder geval in een aparte ruimte uitgevoerd worden. Verder is het wenselijk om elke opdracht in een aparte ruimte te laten uitvoeren. Op deze manieren kunnen de groepjes elkaar niet beïnvloeden bij het uitvoeren van de opdrachten. Bovendien kunnen de deelnemers na elke opdracht even de benen strekken als zij de volgende opdracht in een andere ruimte moeten uitvoeren. - Laat elk groepje de ingevulde werkbladen/ schema s meenemen! Op deze manier hebben de andere groepjes geen inzage in eerder ingevulde werkbladen of schema s. Opdracht 1: Elementen van actief toezicht houden - Schema elementen actief toezicht houden (zie blz. 81 van Goed gedrag kun je leren ) kopiëren voor het aantal deelnemers per groepje. Dus: als de groepjes uit vier personen bestaan dan zijn vier exemplaren van het schema voldoende. - Uit de hand-outs de elementen van actief toezicht houden uitknippen en bundelen. Per groepje dient er een set beschikbaar te zijn. - Uit de hand-outs de prioritering van elementen van actief toezicht houden uitprinten. Elk groepje heeft een exemplaar nodig.

13 13 Opdracht 2: Rondkijken en luisteren - Blinddoek klaarleggen. - Regel een aparte ruimte voor deze opdracht. - Tips voor rondkijken en luisteren kopiëren (zie blz van Goed gedrag kun je leren ) kopiëren voor het aantal deelnemers per groepje. Dus: als de groepjes uit vier personen bestaan dan zijn vier exemplaren voldoende. Opdracht 3: Bewegen - Uit de hand-outs de stellingenbladen uitprinten. Per groepje dient er een set beschikbaar te zijn. Opdracht 4: Positief contact en bekrachtigen - Uit de hand-outs het schema positief contact en bekrachtigen van gedrag uitprinten per groepje. Toelichting/ werkvorm: 1. Filmfragment Buitenspelen en toezicht houden en kijkwijzer actief toezicht houden. (30 min) Van tevoren heeft de coach een filmpje gemaakt over het toezicht houden op het plein. Voordat de deelnemers de film gaan bekijken laat de coach hen alvast de vragen van de kijkwijzer doorlezen. Na afloop van de film geeft de coach de volgende opdracht: Iedereen mag nu individueel de kijkwijzer invullen. Deze is bedoeld om na te gaan hoe het toezicht houden bij jullie op school verloopt en of jullie hier tevreden over zijn. Het is niet de bedoeling naar een individuele leerkracht te kijken, maar probeer in het algemeen de vragen van de kijkwijzer te beantwoorden: - zijn we als leerkrachten zichtbaar? - hoe spelen de kinderen? - waar zijn we tevreden over? - wat zouden wij willen veranderen? Dus met andere woorden: wat gaat er al goed en wat zou er nog beter kunnen? Nabespreking: Bij de nabespreking vraagt de coach de deelnemers een aantal punten te noemen waar men in het algemeen tevreden over is en een aantal punten ter verbetering. Vervolgens legt de coach uit waar de ingevulde kijkwijzers voor gebruikt gaan worden: De ingevulde kijkwijzers zullen nu worden ingezameld door het gedragsteam. Het gedragsteam zal (mogelijk middels het formeren van een werkgroepje) inventariseren over welke punten men in het algemeen tevreden is en of er punten ter verbetering zijn.

14 14 Checklist toezicht houden in tweetallen invullen (10 minuten) Na het invullen van de kijkwijzer gaan de deelnemers in tweetallen aan de slag om de checklist toezicht houden in te vullen. De coach geeft hierover aan dat ook deze gegevens worden verzameld en verwerkt door het gedragsteam. De gegevens zullen op passende wijze worden teruggekoppeld naar het schoolteam. 2. Carrouselopdracht (70 min) De coach licht de carrouselopdracht toe: Tijdens de volgende carrouselopdracht staat de matrix elementen van actief toezicht houden centraal. In kleine groepjes gaan jullie aan de slag met de verschillende onderdelen van deze matrix. Op deze manier komen de verschillende elementen van het actief toezicht houden via verschillende opdrachten aan bod. Er worden groepjes gemaakt van 4-6 personen. Voor elke opdracht hebben jullie 15 minuten de tijd, waarna ik aangeef (eventueel met een belletje, klappen in de handen o.i.d. ) dat er gewisseld kan worden. Het is handig binnen het groepje één iemand aan te wijzen die de tijd bewaakt zodat alle opdrachten volledig afgerond kunnen worden. De carrouselopdracht wordt nabesproken aan de hand van een aantal samenvattende slides (zie powerpoint) 12:20-13:00 Lunch

15 15 13:00 14:50 Consequenties op ongewenst gedrag Doel: Deelnemers denken na over welke consequenties zij acceptabel vinden bij verschillende soorten van ongewenst gedrag. Tevens oefenen de deelnemers met een vastgestelde reactieprocedure bij ongewenst gedrag. Voorbereiding: - Groepsindeling voor de deelnemers (al dan niet vooraf bepaald door het gedragsteam) Toelichting/ werkvorm: 1. Incidentenregistratie (10 minuten) De coach licht de volgende dia s toe: Het gedragsincidentenbriefje Plaats Gedrag(ingen) Maatregel(en) O klaslokaal O agressief gedrag O gesprek met leerling O schoolplein O vandalisme O time out/ afzonderen O toiletten O onveilig gedrag O verlies voorrecht O gang/hal O ongehoorzaam zijn O nablijven O gymlokaal O pesten O straf/ strafwerk O kleedkamer O bedreigen O naar achterwacht O speellokaal O verbale agressie/ O schorsing O bibliotheek brutaal O anders, nl: O anders, nl: O vechten O fysieke agressie contact met ouder(s) O obscene taal/ O Ja gebaren O Nee O anders, nl: Registratie Gedragsincident, versie , Golly, A., Roosma, A.H., Reijnders, I &, Baard, M. Incidenten worden op kleine (daartoe ontworpen) briefjes systematisch geregistreerd. Door actief toezicht te houden en deze incidentenregistratie wordt duidelijk waar zich in de school de meeste problemen voordoen. De gegevens die de registratie oplevert kunnen schoolbreed worden gebruikt, maar ook op klassenniveau en op leerling-niveau. Alle volwassenen in de school die betrokken zijn bij de leerlingen nemen deel aan de incidentenregistratie. Op die manier krijgt de school een volledig overzicht van het aantal en type incidenten dat plaatsvindt. Dus als de leerkracht van groep 2 een leerling uit groep 6 ziet vechten, grijpt zij in en vult na afloop een gedragsincidentenbriefje in voor de betreffende leerling. Zij noteert de naam van de leerling, de tijd, de plaats en het soort incident dat heeft plaatsgevonden. Het briefje gooit ze in een daarvoor bestemde brievenbus. Wanneer voor dezelfde leerling in korte tijd veel briefjes worden ingevuld door meerdere leerkrachten, is dit een duidelijk teken dat deze leerling extra ondersteuning nodig heeft. Er kan dan snel, preventief een ondersteuningsplan worden opgesteld. Kortom: het wordt makkelijker en meer gebruikelijk om een leerling uit een andere klas aan te spreken op zijn gedrag. Nu zal dit voor het gros van de kinderen (denk aan de piramide (80%) geen probleem zijn. Voor de bovenste 20% van de piramide kan dit een uitdaging zijn. De coach loopt de onderdelen van het registratiebriefje even kort langs.

16 16 In je groep: ook onderbouw! Pleinincidenten: wie? Algemene ruimtes: wie? Verwijderingsincidenten: wie? Gymincidenten: wie? Inleveren briefjes: wanneer, waar? Met betrekking tot de gedragsincidentenregistratie wordt ook een aantal belangrijke afspraken vastgelegd, zoals: wanneer spreken we van een incident? Wat valt hier allemaal onder? Wanneer spreken we van een ernstig incident? Het is belangrijk hier als team over na te denken en vast te leggen hoe er op divers gedrag van de kinderen ingespeeld wordt. Daarnaast wordt bepaald wie er op de diverse locaties incidenten kan registreren en waar de incidentenregistraties ingeleverd kunnen worden zodat zij verwerkt kunnen worden Verwijderingen per maand, per bouw Januari 2009 t/m januari Januari Februari Maart April Mei Juni Sept Okt Nov Dec Januari OB MB BB Onbekend/niet ingevuld Er wordt binnen de school iemand aangewezen die verantwoordelijk is voor het verwerken van de data, dat wil zeggen: het invoeren van de incidentenregistraties en het maken van overzichten die als uitgangspunt dienen voor de gedragsteambijeenkomsten. Op deze dia is een voorbeeld te zien van het aantal gedragsincidenten per maand, per schooljaar. Er kunnen verschillende overzichten gemaakt worden. Bijvoorbeeld overzichten die ons iets vertellen over welke kinderen regelmatig bij incidenten betrokken zijn, op welke locaties zich de meeste incidenten voordoen, welke consequenties er aan het gedrag van de kinderen verbonden is enz. Het is belangrijk dat jullie als team leren denken over en kijken naar gedrag zodat er goed en eenduidig geregistreerd en gehandeld wordt. 2. Groepsdiscussie consequenties op ongewenst gedrag in groepjes van 4 (30 minuten) Nog toevoegen: Inleidende slides: Waar moeten consequenties aan voldoen? (PMTO) Voorbespreking: Elke school heeft zijn eigen cultuur en dus ook zijn eigen uitdagingen met betrekking tot ongewenst gedrag. Dadelijk wordt in groepjes nagedacht over wat veelvoorkomende ongewenste gedragingen zijn bij jullie op school. Tevens willen ik jullie straks vragen om na te denken over welke consequenties bij deze gedragingen passen. Mogelijk heeft de school teambreed al afspraken gemaakt over hoe men reageert of straft bij bepaalde vormen van ongewenst gedrag. De coach bevraagt de groep hierop en inventariseert kort welke afspraken er al zijn gemaakt en welke consequenties worden gehanteerd. Aansluitend licht de coach de opdracht toe: Het is van belang goed in kaart te brengen welke consequenties jullie op school hanteren en bij welke gedragingen deze consequenties passen. Hiervoor maken jullie gebruik van het schema : consequenties op ongewenst gedrag. In groepjes gaan jullie een overzicht maken van ongewenste gedragingen die bij jullie op school veel voorkomen. Vervolgens gaan jullie nadenken over welke

17 17 consequenties passen bij deze gedragingen. Middels deze groepsdiscussie wordt een eerste aanzet gedaan om te bepalen welke consequenties, en daarbij horende ongewenste gedragingen bij jullie op school, worden onderscheiden. Deze inventarisatie is een belangrijke stap naar eenduidigheid en uniformiteit in handelen binnen het team. Tijdens de nabespreking wordt de groep bevraagt op de volgende punten: - Wat zijn veelvoorkomende ongewenste gedragingen? - Welke consequenties passen bij deze ongewenste gedragingen? 3. Reactieprocedure (35 minuten) De coach licht vervolgens toe dat de deelnemers vandaag gaan oefenen met een correctiestrategie; de reactieprocedure. De coach geeft als voorbeeld een kind dat door de gang loopt en zich niet aan de verwachtingen houdt. Hij loopt bijvoorbeeld schreeuwend door de gang, zit aan spullen die aan de kapstok hangen of hij rent terwijl hij rustig dient te lopen. De coach vertelt dat hij zo dadelijk een voorbeeld zal laten zien van de reactieprocedure. Coach doet het voor! Reactieprocedure en educatieve correctie Stap 1: Klaas, loop rustig over de gang, alsjeblieft. Stap 2: Klaas, loop rustig door de gang en praat op een rustige toon. 2a: Leerkracht loopt weg en wacht 10 seconden. Stap 3: Klaas, ik zie dat je schreeuwend door de gang rent. De afspraak is dat je op een rustige manier door de gang loopt en op een zachte toon praat. Of je loopt nu rustig door de gang of je blijft in de pauze binnen. Wat is je keuze? Stap 4: Oké, dan blijf je in de pauze binnen Leerkracht loopt weg De reactieprocedure wordt gebruikt bij kleine overtredingen. Tijdens de reactieprocedure wordt de leerling verzocht het gewenste gedrag te laten zien. Tijdens de reactieprocedure wordt het kind een keuze voorgelegd: het ongewenste gedrag bijstellen of een consequentie (bijvoorbeeld in de pauze binnen blijven, op de bank zitten e.d.). Wanneer het kind tijdens de reactieprocedure zijn gedrag bijstelt wordt het gewenste gedrag direct bekrachtigd door het kind te complimenteren. De coach doorloopt de genoemde stappen van de reactieprocedure.

18 18 De coach geeft een voorbeeld van de reactieprocedure. NB: Tijdens dit voorbeeld spelen twee leerkrachten (of eventueel de duo-coach) een leerling. Eén van de leerlingen houdt zich niet aan de verwachtingen; deze persoon wordt vooraf geïnstrueerd door te gaan met het ongewenste gedrag na het eerste en tweede verzoek van de leerkracht zodat voor iedereen duidelijk wordt hoe de opbouw van de reactieprocedure eruit ziet. Na het voorbeeld benoemt de coach nog eenmaal kort de stappen van de reactieprocedure. Deze stappen zijn ook te vinden in de hand-outs. De deelnemers gaan in een carrousel oefenen met de reactieprocedure. Hiervoor krijgen zij een beschrijving van de opdracht mee. Een van de deelnemers is steeds een leerkracht, de tweede is een leerling en de derde is de observant. De observant geeft aan het einde van de oefening feedback in de verhouding 4:1. De coach loopt langs de groepjes en coacht waar nodig. Daarbij legt ook hij de focus op de goede punten die hij ziet. De coach benadrukt dat degene in de rol van kind een meewerkend kind speelt zodat het voor degenen die leerkracht zijn gemakkelijk te oefenen is. Als iedereen heeft geoefend in de rol van leerkracht, bespreekt de coach de oefening na: - Hoe lukte het om de stappen van de reactieprocedure vast te houden? - Wat was het effect van de reactieprocedure op jezelf? En op de leerling?

19 19 4. De Twee-minutenregel; uitleg en oefening (35 minuten) De coach licht de tweeminutenregel toe: Consequenties op ongewenst gedrag De twee minutenregel Voorbeeld van afspraken over de twee minutenregel Probleem wordt gesignaleerd Toezichthouder omschrijft het probleem en geeft de leerling een aanwijzing of een correctie of wijst de leerling op het gevolg van het gedrag Leerling gehoorzaamt Leerling gehoorzaamt niet Toezichthouder erkent de Toezichthouder geeft de keuze om medewerking van de leerling alsnog te gehoorzamen (d.w.z. zegt (bedankt, geeft compliment of welk gedrag verwacht wordt). beloning) Gehoorzaamt de leerling nog niet, dan roept de toezichthouder een ander teamlid te hulp We hebben het uitgebreid gehad over het licht schijnen op gewenst gedrag met als doel dit gedrag te laten toenemen. Kinderen blijven natuurlijk kinderen en geen robots. Gelukkig maar! Dit betekent dat ze ook met veel positieve bekrachtiging af en toe uit de band springen en ongewenst gedrag zullen laten zien. Om bij ongewenst gedrag verstoring van de routine zoveel mogelijk te voorkomen en aandacht voor ongewenst gedrag te minimaliseren, is een aantal regels en procedures in het leven geroepen. Een daarvan is de tweeminuten regel. Deze regel houdt in dat leerkrachten of andere medewerkers van de school als toezichthouder nooit langer dan twee minuten met een incident bezig zijn. Indien het bespreken van een incident met de leerlingen meer tijd in beslag gaat nemen dan is het de bedoeling dat een andere leerkracht het overneemt zodat de toezichthouder/pleinwacht weer verder kan gaan. Dit betekent dat de teamleden tijdens het speelkwartier of de pauze inzetbaar moeten zijn (indien mogelijke de leerkracht van het kind zelf). Indien er een incident op het schoolplein plaatsvindt kan bijvoorbeeld een leerling, die niets met het incident te maken heeft, de betreffende leerkracht ophalen uit de lerarenkamer. De pleinwacht/toezichthouder vult een incidentenbriefje in en rapporteert na de pauze aan de leerkracht. Dit soort afspraken worden vastgelegd. Uiteindelijk worden alle pleinafspraken vastgelegd in een pleinplan. In dit pleinplan kunnen de volgende onderdelen beschreven worden: - Gedragsverwachtingen op het plein - Hoe en wanneer worden gedragsverwachtingen aangeleerd - Hoe wordt gewenst gedrag bekrachtigd - Wat zijn consequenties voor ongewenst gedrag - De tweeminuten regel - De time-out op het speelplein - Interventies bij ernstig probleemgedrag op het plein - Welke afspraken zijn gemaakt over het toezichthouden Door het opstellen van een pleinplan is voor iedereen duidelijk en inzichtelijk wat de gedragsverwachtingen zijn, hoe met de gedragsverwachtingen wordt omgegaan, hoe de gedragsverwachtingen worden aangeleerd, hoe gewenst gedrag bekrachtigd wordt op het plein en welke consequenties er zijn voor ongewenst gedrag. De coach licht vervolgens toe dat de deelnemers vandaag gaan oefenen met de twee minuten-regel. De coach speelt als voorbeeld van het schema van de twee minuten-regel uit. Om deze oefening goed neer te kunnen zetten spelen twee leerkrachten ( of eventueel de duo-coach) een leerling. De

20 20 leerkrachten wordt vooraf gevraagd meewerkende leerlingen te spelen. Op deze manier kunnen de stappen van de twee minuten-regel goed gedemonstreerd worden. Vervolgens gaan de leerkrachten in groepjes van vier in carrousel oefenen met de twee minutenregel. Hiervoor krijgen zij een beschrijving van de opdracht mee. Aan het eind van de opdracht heeft elke leerkracht geoefend met het hanteren van de twee minuten-regel. De coach benadrukt, voordat de deelnemers in groepjes uiteen gaan, nogmaals dat het de bedoeling is dat de observanten feedback geven in de verhouding 4:1. De observanten proberen dus ook vooral te letten op wat er goed gaat.

21 21 14:50 15:15 (25 minuten) Parkeerflap, evaluatie en afronding van de dag Doel: deelnemers krijgen antwoord op hun vragen. Deelnemers blikken terug op de dag en gaan met een positief PBS gevoel naar huis Voorbereiding: Kaartjes afsluitende opdracht Toelichting/ werkvorm: 1. Parkeerflap (15 minuten) De coach staat stil bij de vragen/punten op de parkeerflap. Bij elk punt dat hij langsloopt vraagt de coach wie het punt heeft ingebracht en of het punt al voldoende aan bod is gekomen of dat er nog bij moet worden stilgestaan. Als een punt voldoende is behandeld zet de coach er een krul achter. De coach kan zo nodig ook de deelnemers benutten om samen te brainstormen over punten die deelnemers hebben ingebracht. 2. Samenvatting van de dag (10 minuten) De coach pakt het programma van de dag erbij en blikt kort terug op de onderwerpen die aan bod zijn gekomen. 3. Deelnemers krijgen een kaartje met aandachtspunten voor de pleinwacht voor de komende week mee. (5 minuten)

PBS Schoolwide Positive Behavior Support. Sigrid Bokkers

PBS Schoolwide Positive Behavior Support. Sigrid Bokkers PBS Schoolwide Positive Behavior Support Sigrid Bokkers sigridbokkers@bco-onderwijsadvies.nl WELKOM Welke invloed hebben we als volwassenen op het gedrag van kinderen? Hoe reageren we op de kinderen bij

Nadere informatie

PBS Training van het Schoolteam Dag 3B: Draaiboek voor de coach

PBS Training van het Schoolteam Dag 3B: Draaiboek voor de coach PBS Training van het Schoolteam Dag 3B: Draaiboek voor de coach Het pakket aan materialen voor trainingsdag 3B bestaat uit de volgende producten: Het draaiboek De powerpoint presentatie Kaartjes Hand-outs

Nadere informatie

PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding

PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding 1 Inleiding Het Aventurijncollege is bezig met het implementeren van PBS (Schoolwide Positive Behaviour Support) in

Nadere informatie

Training van het PBS-team. Hand-outs

Training van het PBS-team. Hand-outs Training van het PBS-team Hand-outs Inhoudsopgave Rolverdeling PBS-team 2 Hand-out matrix 3 Hand-out Voorbeeldles Goed gedrag in de gang 4 Hand-out lesformulier 5 Gedragsincidenten registratie formulier

Nadere informatie

PBS Training van het Schoolteam Dag 3: Draaiboek voor de coach

PBS Training van het Schoolteam Dag 3: Draaiboek voor de coach PBS Training van het Schoolteam Dag 3: Draaiboek voor de coach Het pakket aan materialen voor trainingsdag 3 bestaat uit de volgende producten: Het draaiboek De powerpoint presentatie Kaartjes Hand-outs

Nadere informatie

Ouderavond de Triangel. Werken aan een positief pedagogisch klimaat voor leren met behulp van School Wide Positive Behavior Support

Ouderavond de Triangel. Werken aan een positief pedagogisch klimaat voor leren met behulp van School Wide Positive Behavior Support Ouderavond de Triangel Werken aan een positief pedagogisch klimaat voor leren met behulp van School Wide Positive Behavior Support Welkom Wat kunt u verwachten? Inleiding op School Wide Positive Behavior

Nadere informatie

De kern van SWPBS in 6 pijlers: Schoolwide PBS is een: School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) De kern van SWPBS in 6 pijlers: Doel van SWPBS

De kern van SWPBS in 6 pijlers: Schoolwide PBS is een: School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) De kern van SWPBS in 6 pijlers: Doel van SWPBS School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) Sandra Koot en Monique Baard www.educote.nl 06-14980658 Schoolwide PBS is een: Schoolbrede, preventieve aanpak van gedrag, gericht op alle leerlingen Gericht

Nadere informatie

PBS Schoolwide Positive Behavior Support. Sigrid Bokkers

PBS Schoolwide Positive Behavior Support. Sigrid Bokkers PBS Schoolwide Positive Behavior Support Sigrid Bokkers sigridbokkers@bco-onderwijsadvies.nl WELKOM OPDRACHT Wat is er positief veranderd op school (door PBS)? Wat doen de kinderen en leerkrachten nu meer

Nadere informatie

Positive Behavior Support (PBS)

Positive Behavior Support (PBS) Positive Behavior Support (PBS) Anita Snoek & Annette Giling 13 januari 2014 Wat is PBS? Schoolbrede preventieve aanpak van gedrag, gericht op ALLE leerlingen. Aanleren en bekrachtigen van positief gedrag

Nadere informatie

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag Voor een veilige school Goed Gedrag Handleiding en lessen Goed Gedrag Bij deze handleiding hoort de usb-kaart Goed Gedrag Inhoudsopgave Woord vooraf... 2 De twintig kijkplaten... 4 De twintig posters...

Nadere informatie

School Wide Positive Behavior Support

School Wide Positive Behavior Support Amsterdam Zuidoost 31-10-2012 Workshopleider: Drs. B. (Berber) Klein Onderwijscentrum VU Faculteit Psychologie & Pedagogiek In samenwerking met Kenniscentrum SWPBS School Wide Positive Behavior Support

Nadere informatie

PBS op het schoolplein. Schooljaar 2013-2014

PBS op het schoolplein. Schooljaar 2013-2014 PLEINPLAN PBS op het schoolplein Schooljaar 2013-2014 Als een kind niet kan leren op de manier zoals wij het onderwijzen, moeten we ze misschien onderwijzen op de manier zoals zíj leren.. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach

PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach 1 PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach Het pakket aan materialen voor trainingsdag 1 bestaat uit de volgende producten: Het draaiboek De powerpoint presentatie Document Kaartjes

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS 25 november 2015 14.45 17.00 uur Madeleine Vreeburg Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag in de klas 7 oktober

Nadere informatie

PBS conferentie Eindhoven Inge Reijnders 14/11/2014 inge.reijnders@yorneo.nl

PBS conferentie Eindhoven Inge Reijnders 14/11/2014 inge.reijnders@yorneo.nl School Wide Positive Behavior Support Yorneo In de school samenwerken met de zorg als alleen groene interventies niet voldoen PBS conferentie Eindhoven Inge Reijnders 14/11/2014 inge.reijnders@yorneo.nl

Nadere informatie

Respectprotocol de Wierde

Respectprotocol de Wierde Waarom een respectprotocol? De Wierde streeft ernaar, dat alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen en kunnen uitgroeien tot evenwichtige volwassenen. Om dit te bereiken wil de school de leerlingen

Nadere informatie

SBO De Boei. Christelijke school. voor speciaal basisonderwijs. Positive. Behavior. Support

SBO De Boei. Christelijke school. voor speciaal basisonderwijs. Positive. Behavior. Support SBO De Boei Christelijke school voor speciaal basisonderwijs Positive Behavior Support Vijf pijlers van Positive Behavior Support 1. Schoolbreed dezelfde regels en aanpak 2. Positieve insteek: versterken

Nadere informatie

Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus

Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus Omgaan met ongewenst gedrag op de Erasmus Schooljaar 2016-2017 Ongewenst gedrag Over het omgaan met ongewenst gedrag zijn school breed afspraken gemaakt. Binnen PBS volgen we een vaste werkwijze om klein

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag. Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag. Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS 26 november 2014 13.30 16.00 uur Berber Klein Liesbeth van Well Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag in de klas

Nadere informatie

Pas op voor gevaar en doe voorzichtig met elkaar.

Pas op voor gevaar en doe voorzichtig met elkaar. Pas op voor gevaar en doe voorzichtig met elkaar. We zullen goed voor onze spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken voor morgen. Voor groot en klein zullen we aardig zijn. 1. Afspraken in en om de

Nadere informatie

PBS: Samenwerking met de zorg

PBS: Samenwerking met de zorg PBS: Samenwerking met de zorg Interventies op geel/rood niveau Een voorbeeld: Tools4School Welkom bij: Judy Broer (K&J psycholoog, PBS-coach, trainer Tools4School); en Janne van Gelein Vitringa (gedragsdeskundige,

Nadere informatie

Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS

Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS Het Pedagogisch Klimaat en SWPBS We vinden het heel belangrijk dat er een goede sfeer heerst tussen de kinderen onderling, tussen de leerkrachten en de kinderen en tussen de leerkrachten onderling. Een

Nadere informatie

PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg

PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg PROTOCOL OMGAAN MET (ON) GEWENST GEDRAG Basisschool Bergop Ubachsberg Directie José Winckelmolen Oktober 2018 Wij vinden het op onze scholen belangrijk dat we een veilige leeromgeving creëren voor iedereen

Nadere informatie

Positive Behaviour Support. Gezamenlijke gedragsaanpak OBS De Spiegel

Positive Behaviour Support. Gezamenlijke gedragsaanpak OBS De Spiegel Positive Behaviour Gezamenlijke gedragsaanpak OBS De Spiegel 2 Inleiding In januari 2014 zijn we op OBS De Spiegel gestart met het gedragsprogramma Positive Behaviour. De aanleiding om met een programma

Nadere informatie

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Ons uitgangspunt is het welbevinden en positief gedrag van leerlingen te bevorderen. Wij gaan uit van: Goed gedrag kun je leren Om dit te bereiken werken

Nadere informatie

Zelfbeoordelingsonderzoek van Positive Behavior Support

Zelfbeoordelingsonderzoek van Positive Behavior Support Zelfbeoordelingsonderzoek van Positive Behavior Support School: Datum: Functie Administratief Onderwijsassistent Onderwijsondersteunend personeel Directie Leraar Ouders Intern Begeleider/ Zorgcoördinator

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Respectprotocol SWPBS

Respectprotocol SWPBS Respectprotocol SWPBS Concept respectprotocol SWPBS november 2013 1 Wat is SWPBS School Wide Positive Behaviour Support (SWPBS) is een geïntegreerde, schoolbrede aanpak, gericht op het stimuleren van gewenst

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Training Schoolteam Dag 5. Hand-outs voor het schoolteam

Training Schoolteam Dag 5. Hand-outs voor het schoolteam Training Schoolteam Dag 5 Hand-outs voor het schoolteam Inhoudsopgave Trainen van sociale vaardigheden: opdelen in stappen 2 Het ontwikkelen van een routine voor zelf-management 4 Opdracht 1 Ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

Gesprekskaarten pedagogisch handelen

Gesprekskaarten pedagogisch handelen Gesprekskaarten pedagogisch handelen Samenwerkingsproject Samen Opleiden tussen Peel en Maas en Dommel en Aa Themagroep Pedagogisch Handelen kaarten.indd 1 28-01-17 19:17 kaarten.indd 2 28-01-17 19:17

Nadere informatie

Uitleg van de items van de Benchmarks of Quality voor teamleden. In de omschrijving wordt uitgegaan van de ideale situatie.

Uitleg van de items van de Benchmarks of Quality voor teamleden. In de omschrijving wordt uitgegaan van de ideale situatie. Uitleg van de items van de Benchmarks of Quality voor teamleden. In de omschrijving wordt uitgegaan van de ideale situatie. Het PBS team 1. Het PBS-team heeft de ondersteuning van de directie De directie

Nadere informatie

Basisschool St. Jozef

Basisschool St. Jozef Basisschool St. Jozef School maken we samen BELEID PEDAGOGISCH KLIMAAT Doel : Veiligheid en geborgenheid van elk kind staat centraal Hoe gaan we positief met elkaar om? Onze school hanteert de PBS-aanpak

Nadere informatie

KEC Onderwijs. School Wide Positive Behavior Support. Actief aanleren en belonen van gewenst gedrag

KEC Onderwijs. School Wide Positive Behavior Support. Actief aanleren en belonen van gewenst gedrag School Wide Positive Behavior Support Actief aanleren en belonen van gewenst gedrag 1 Op elke school speelt wel wat: leerlingen die onrustig zijn in de klas, geklier op de trap, ruzies op het schoolplein.

Nadere informatie

Tekst: Monique Baard. Drie elementen zijn essentieel binnen SWPBS: preventie, ondersteuning in drie lagen en datagestuurd werken 2. Oregon, 2008.

Tekst: Monique Baard. Drie elementen zijn essentieel binnen SWPBS: preventie, ondersteuning in drie lagen en datagestuurd werken 2. Oregon, 2008. Er wordt de laatste jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de leeropbrengsten van leerlingen en de didactische vaardigheden van leraren. Effectief onderwijs staat hoog op de agenda van de Inspectie

Nadere informatie

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018 Gedragsprotocol t Karregat versie: september 2018 Inleiding School waar je leert samenleven! De leerkrachten van t Karregat bevorderen het scheppen van een veilig klimaat in en om de school en een sfeer

Nadere informatie

Positief klimaat creëren: Prijzen en belonen

Positief klimaat creëren: Prijzen en belonen Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Positief klimaat creëren: Prijzen en belonen Er zijn veel verschillende manieren om gewenst gedrag aan te moedigen en daarmee een positief klimaat te creëren. Globaal

Nadere informatie

KBS De Loofhut. Nieuwsbrief Schooljaar Maart 2019

KBS De Loofhut. Nieuwsbrief Schooljaar Maart 2019 KBS De Loofhut Nieuwsbrief Schooljaar 2018-2019 Maart 2019 Beste ouder(s), verzorger(s), Afgelopen vrijdag hebben we weer een studiedag gehad waarin PBS centraal heeft gestaan. Even wat PBS afspraken op

Nadere informatie

Verwijderingsprotocol. Basisschool: PCBS de Driemaster

Verwijderingsprotocol. Basisschool: PCBS de Driemaster Verwijderingsprotocol Basisschool: PCBS de Driemaster Inhoudsopgave: Gedragsverwachting Gewenst gedrag PBS: Positive Behavior Supprt Verwijderingsprotocol in stappen Oeps-formulier groep 1-2 Oeps-formulier

Nadere informatie

Taakspel binnen PBS. Yvette Laman Barbara Janssens 15 november

Taakspel binnen PBS. Yvette Laman Barbara Janssens 15 november Taakspel binnen PBS Yvette Laman Barbara Janssens 15 november Voor de volgorde van onze presentatie.. wie werkt er met PBS? wie werkt er met Taakspel? wie is met name geïnteresseerd in de inhoud van Taakspel?

Nadere informatie

PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach

PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach 1 PBS Training van het Schoolteam Dag 1: Draaiboek voor de coach Het pakket aan materialen voor trainingsdag 1 bestaat uit de volgende producten: Het draaiboek De powerpoint presentatie Document Kaartjes

Nadere informatie

PBS Positive Behavior Support

PBS Positive Behavior Support PBS Positive Behavior Support 4 juni 2010 Drs. Emilie van Leeuwen methodiekontwikkelaar/ trainer bij PI Research Drs. Inge Reijnders Onderwijskundige GZ psycholoog Opvoeden is van iedereen! Hoe ziet dat

Nadere informatie

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek 1. Inleiding De Wentelwiek is een veilige en prettige school voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten. Wij vragen ouders om ons, leerlingen

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen

Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen Complimentenkaartjes Het komt regelmatig voor dat ouders het lastig vinden om hun kind te prijzen. Vaak krijgt de therapeut al tijdens het startgesprek

Nadere informatie

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep Geestig 2017 Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep basisprincipes van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag YES I

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

STARTEN MET PBS, HOE DOE JE DAT ALS SCHOOL? PBS en de Timotheüsschool Oldebroek

STARTEN MET PBS, HOE DOE JE DAT ALS SCHOOL? PBS en de Timotheüsschool Oldebroek STARTEN MET PBS, HOE DOE JE DAT ALS SCHOOL? PBS en de Timotheüsschool Oldebroek Even voorstellen De Timotheüsschool Harm Jan Jaarsma, leerkracht groep 8, stuurgroep PBS Charissa Roozeboom, docent Windesheim,

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

O zorgen goed voor de spullen van zichzelf, de ander en school

O zorgen goed voor de spullen van zichzelf, de ander en school Team 21-01-2009 SAC 23-02-2009 MR 09-02-2009 GEDRAGSPROTOCOL Op de St. Josephschool bestaat sinds het schooljaar 2008-2009 een gedragsprotocol. Het gedragsprotocol biedt een leidraad voor hoe te handelen

Nadere informatie

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Inhoud document Hulpmiddel om een bijeenkomst met het team te organiseren om de startsituatie van het team

Nadere informatie

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag.

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. De leerlingen gaan elkaar vandaag eens extra veel complimenten

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Omgangsafspraken met ongewenst gedrag

Omgangsafspraken met ongewenst gedrag Omgangsafspraken met ongewenst gedrag Stap : reactieprocedure (zie bijlage ) De leerkracht volgt de reactieprocedure en geeft de desbetreffende leerling de kans om zelf te beslissen om het gewenste gedrag

Nadere informatie

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND Welkom JE GAAT HET MAKEN is een spel van Bouwend Nederland, dat bedoeld is om te spelen in gastlessen op middelbare scholen. Het spel is

Nadere informatie

Voorlichting over Schoolwide PBS voor het schoolteam: een toelichting op de PPT

Voorlichting over Schoolwide PBS voor het schoolteam: een toelichting op de PPT 1 Voorlichting over Schoolwide PBS voor het schoolteam: een toelichting op de PPT Doel: Het doel van de voorlichting is om het team te laten kennis maken met de belangrijkste uitgangspunten van PBS en

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Positive Behavior Support handboek Amstelschool Versie voor ouders en ketenpartners, 2018

Positive Behavior Support handboek Amstelschool Versie voor ouders en ketenpartners, 2018 Positive Behavior Support handboek Amstelschool Versie voor ouders en ketenpartners, 2018 1. Inleiding Op de Amstelschool werken we met PBS, dat staat voor Positive Behavior Support. Het is een bewezen

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren?

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? w 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 1 X 2 X X 3 X X X 4 X X X X 5 X X X X X 6 X X X X X X 7 X X X X X X X 8 X X X X X X X X ö 1. D e n k e n D e

Nadere informatie

Basistraining Voorlichting geven Hand-out

Basistraining Voorlichting geven Hand-out Basistraining Voorlichting geven Hand-out Welkom bij de basistraining Voorlichting geven. Leuk dat je je hebt opgegeven om meer te weten te komen over voorlichting geven, voorlichtingen voorbereiden en

Nadere informatie

Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan

Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan Inleiding Met de aanpak van de Bibliotheek op school werken bibliotheek

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Lerend Netwerk. Leidsche Rijn / Utrecht West. 14 november 2017

Lerend Netwerk. Leidsche Rijn / Utrecht West. 14 november 2017 Lerend Netwerk Leidsche Rijn / Utrecht West 14 november 2017 Welkom Fijn dat jij er bent! Programma 09.00-10.25 Professionalisering thema gedrag 10.25-10.45 Pauze 10.45-12.00 Presentatie Buurtteam Filmpje

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal Dit is een eerste opzet van het reglement van de Dorendal. Op 7 februari 2013 zal de leerlingenraad voor het eerst bij elkaar komen en dit reglement bespreken.

Nadere informatie

Met SWPBS schoolbreed in een positieve beweging naar een sociaal veilige school!

Met SWPBS schoolbreed in een positieve beweging naar een sociaal veilige school! Met SWPBS schoolbreed in een positieve beweging naar een sociaal veilige school! Den Haag, 27 oktober 2015 J. Kamstra MA expertise centrum PBS Hogeschool Windesheim Puzzel Met SWPBS schoolbreed in een

Nadere informatie

Trainershandleiding Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Huiswerk Bikkels versie 2015 Inhoudsopgave Introductie 5 Organiseer je training 6 Praktische tips 8 De werkmap 12 Powerpoint presentatie 13 Draaiboek 14 Deel 1 15 Deel 2 23 Deel 3 31

Nadere informatie

Meten is weten met de SET NL. Ella van Bergen en Monique Nelen SWPBSconferentie Zwolle 15 november 2013

Meten is weten met de SET NL. Ella van Bergen en Monique Nelen SWPBSconferentie Zwolle 15 november 2013 Meten is weten met de SET NL Ella van Bergen en Monique Nelen SWPBSconferentie Zwolle 15 november 2013 Programma 1. Wat is de SET? 2. Hoe werkt de SET? 3. Voorbeelden uit de praktijk. 4. Afwegingen. 5.

Nadere informatie

Abcoude, september 2018

Abcoude, september 2018 Abcoude, september 2018 Afspraken en regels tijdens de overblijf uitgevoerd door KMN Kind & Co op de CNS In onze werkwijze TSO (Tussenschoolse Opvang) is onder andere opgenomen hoe wij met ekaar afspraken

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Groep 1-2 Groep 3-4-5 Groep 6-7-8 1. Luisteren naar elkaar Elkaar aankijken tijdens het praten. Oogcontact maken. In mimiek en lichaamstaal je luisterende houding laten

Nadere informatie

P ositive Behavior Support. Monique Nelen, Windesheim Expertisecentrum PBS 6 november 2013

P ositive Behavior Support. Monique Nelen, Windesheim Expertisecentrum PBS 6 november 2013 P ositive Behavior Support Monique Nelen, Windesheim Expertisecentrum PBS 6 november 2013 Onderzoek wijst uit dat: leraren van mening zijn dat 26% van de leerlingen uit hun klas als problematisch kan worden

Nadere informatie

PBS Training van het PBS-team: Draaiboek over TIPS voor de coach

PBS Training van het PBS-team: Draaiboek over TIPS voor de coach 1 PBS Training van het PBS-team: Draaiboek over TIPS voor de coach (60 minuten) werken met de TIPS agenda: data analyseren Doel: deelnemers weten hoe zij TIPS kunnen gebruiken om een PBSbijeenkomst efficiënt

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Trainershandleiding Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Uitnodiging met projectbeschrijving is verzonden aan deelnemers Locatie is geregeld. Het moet een ruime,

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

De Scholenpoli. Hoe werken wij samen met de zorg bij gele en rode interventies. SWPBS congres 16 november 2012

De Scholenpoli. Hoe werken wij samen met de zorg bij gele en rode interventies. SWPBS congres 16 november 2012 De Scholenpoli Hoe werken wij samen met de zorg bij gele en rode interventies SWPBS congres 16 november 2012 Verwachtingen & Parkeerflap Programma Wanneer zet je gele en rode interventies in? Wat is de

Nadere informatie

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht Wat is? Met de kaarten van Kraak Kracht evalueert u Kraak de Klas. U gaat door middel van de vragen die op de kaarten staan in gesprek met de leerlingen over de vaardigheden die ze hebben gebruikt. U kunt

Nadere informatie

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team)

Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau (team) Passende perspectieven taal Bijeenkomst 7 Doel: Team bijeenkomst Evalueren op schoolniveau Evaluatie van de werkwijze van Passende perspectieven met het

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo

Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Gedragsprotocol RKBS De Flamingo Inhoud: 1. Algemene inleiding gedragsprotocol. 2. Visie van de school 3. Doel van het protocol 4. Afspraken en regels 5. Aanpak van ongewenst gedrag 6. Wettelijke regelingen

Nadere informatie

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017

Gedragsprotocol de Driestam versie: mei 2017 Gedragsprotocol Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Doel van het protocol... 3 Gewenst gedrag... 4 Hoe gaan we op de Driestam om met dit gedrag?... 4 Ongewenst gedrag.... 5 Reactieprocedure

Nadere informatie

Thecla Radersma,,PBS-coach. 14 november 2014 PBS-Coach SWPBS Conferentie 2014

Thecla Radersma,,PBS-coach. 14 november 2014 PBS-Coach SWPBS Conferentie 2014 Planmatig samenwerken met ouders Thecla Radersma,,PBS-coach 14 november 2014 PBS-Coach Welkom! Programma Workshop Samenwerken met ouders: Waarom belangrijk??? Basisniveau: voor alle leerlingen Als er meer

Nadere informatie

Doe mee, doe RVV! Hallo, Ik ben Ravi, de mascotte van t Ravelijn. Doe jij ook mee? Doe jij ook RVV?

Doe mee, doe RVV! Hallo, Ik ben Ravi, de mascotte van t Ravelijn. Doe jij ook mee? Doe jij ook RVV? Doe mee, doe RVV! Hallo, Ik ben Ravi, de mascotte van t Ravelijn. Doe jij ook mee? Doe jij ook RVV? Welkom op t Ravelijn! t Ravelijn is een speciaal onderwijs school in Steenwijk. Op t Ravelijn zorgen

Nadere informatie

Potloden, doppen en papier

Potloden, doppen en papier Potloden, doppen en papier Handige strategieën Vermenigvuldigen Inhoudsopgave - Inleiding op Potloden, doppen en papier p. 3 - Potloden in dozen p. 4 - Flessendoppen sparen p. 6 - Papier in pakken p. 8

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Gedragsprotocol. O.B.S. de Triangel Botter KW Lelystad Tel:

Gedragsprotocol. O.B.S. de Triangel Botter KW Lelystad Tel: Met het gedragsprotocol willen we een bijdrage leveren aan het creëren en behouden van een prettige en veilige sfeer. Sfeer in de school en de groep heeft alles te maken met de manier waarop we met elkaar

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Structuren. Coöperatief leren

Structuren. Coöperatief leren Structuren Coöperatief leren Mix En Koppel 1. Leerlingen mixen (muziek) 2. Leerlingen zoeken een maatje, stellen een vraag die past bij de kaart. 3. Maatje antwoordt, lln. bedankt of coacht. 4. Wissel

Nadere informatie